Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Begroting 2022 – deel 80 – tussenstand onderhandelingen 21.09.2021

Belangrijk dat er zo snel mogelijk een missionair kabinet is

Zelden begon het nieuwe politieke seizoen met zo veel chaos en onzekerheid. Ministers wisselen elkaar in hoog tempo af en nieuwe verkiezingen – een half jaar na de stembusgang – worden opeens niet meer uitgesloten.

Politieke chaos domineert Prinsjesdag 2021. Door de traagste formatie ooit blijven miljarden euro’s voor de woon-, klimaat- en stikstofcrisis voorlopig onaangeroerd.

De economische vooruitzichten zijn zonnig, maar de politieke actualiteit overschaduwt alle mooie prognoses. 2022 moet het jaar worden waarin de economie na de coronacrisis weer gaat floreren. Dat kan zonder staatsinfuus: de economische groei wordt geraamd op 3,5 procent en er is extreem weinig werkloosheid.

Maar toch heerste er géén jubelstemming tijdens de Troonrede dinsdag 21.09.2021 in de Haagse Grote Kerk en verderop in de Tweede Kamer, waar het demissionaire kabinet zijn begrotingsplannen presenteerde. De formatie sleept voort, een half jaar na de verkiezingen is er nog geen zicht op een nieuwe regering. Vertrouwenscijfers in de landelijke politiek bereiken een dieptepunt.

Dat zet het kabinet klem, beseft ook demissionair premier Mark Rutte. ,,Ik snap dat mensen geïrriteerd zijn, als chef van het spul raakt het mijn verantwoordelijkheid’’, zegt hij over het uiteenvallen van zijn bewindsliedenploeg. ,,Maar we horen tegelijkertijd misschien wel bij de sterkst draaiende economieën in de westerse wereld. Het land wordt bestuurd, we doen de noodzakelijke dingen.’’

Hoe moet het land nog worden bestuurd?

VVD-leider Rutte verwacht dat er op korte termijn een doorbraak mogelijk is in de haperende kabinetsformatie, mogelijk zelfs komende week. In de NOS-uitzending over Prinsjesdag zei hij dat de formatie lang duurt, maar ook complex is. “Maar het is belangrijk dat er zo snel mogelijk een missionair kabinet is.”

Tweede Kamer vindt dat er nu echt snel een nieuw kabinet moet komen

Veel partijen uit de Tweede Kamer grijpen Prinsjesdag aan om nog een keer te zeggen dat er snel een missionair kabinet moet komen. Ze zeggen dat de problemen die de koning in de Troonrede benoemde, zoals het klimaat en de woningnood, alleen goed kunnen worden aangepakt als er snel een doorbraak komt in de formatie.

ChristenUnie-leider Segers wijst erop dat achter de economische cijfers, die vandaag gepresenteerd worden, een harde werkelijkheid schuilgaat van groepen mensen “die in de steek worden gelaten”. Hij vindt dat deze tijd vraagt “om een politiek die het samenleven weer vooropzet, om partijen die de samenwerking zoeken en om de dapperheid om grote en belangrijke keuzes te maken voor ons land.”

Ook de PvdA en GroenLinks vinden het slecht dat alles stilstaat door de stroef lopende formatie. “Het demissionaire kabinet-Rutte/Hoekstra laat mensen in de kou staan”, zegt PvdA-leider Ploumen. Ze wijst erop dat er veel onzekerheid is over werk en wonen en dat Nederland zich vanwege dit soort problemen “dit demissionaire kabinet in ontbinding en de formatiechaos niet langer kan permitteren”.

Klaver heeft ook snel behoefte aan “een daadkrachtig kabinet” om “de stikstofcrisis, de klimaatcrisis, de wooncrisis en de groeiende ongelijkheid aan te passen”. Hoewel VVD-leider Rutte en CDA’er Hoekstra duidelijk hebben laten weten dat zij niet met twee linkse partijen in een regering willen, noemt Klaver de combinatie van PvdA en GroenLinks, die hun fracties voorlopig hebben samengevoegd, nog steeds als “een versterking” van een nieuw kabinet.

‘Nieuwe verkiezingen’

D66-fractieleider Jetten, die nog wel deelneemt aan de formatiebesprekingen, zegt heel goed te begrijpen dat mensen het vertrouwen een beetje kwijt zijn. Hij wijst erop dat zijn partij al maanden probeert om een breed gedragen kabinet te vormen. “Ik vind het frustrerend dat dat nog niet lukt.” D66 wil PvdA en GroenLinks nog steeds graag aan tafel hebben, maar voorlopig zijn naast D66 alleen VVD en CDA nog in beeld en kijkt informateur Remkes naar een minderheidskabinet.

Ook partijleider Wilders van de grootste oppositiepartij, de PVV, vindt dat dit demissionaire kabinet geen grote problemen kan aanpakken. Wat hem betreft is er maar één oplossing: nieuwe verkiezingen.

VVD-fractievoorzitter Hermans denkt dat het demissionaire kabinet de komende tijd wel degelijk een aantal problemen kan oppakken “waar mensen zich terecht zorgen over maken”, zoals de woningmarkt. Zij zegt “enorm gemotiveerd” te zijn om de komende dagen met de Tweede Kamer te kijken welke stappen er gezet kunnen worden. Zij heeft vertrouwen in een “constructieve samenwerking” met andere partijen.

De reacties van fractievoorzitters in de Tweede Kamer

Het Kamerlid Omtzigt, die inmiddels als eenmansfractie in de Kamer zit, vindt het jammer dat er vandaag niets is gezegd over de nieuwe bestuurscultuur waar het vlak na de verkiezingen vaak over ging. Hij wil daar morgen en overmorgen, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, op terugkomen. Hij vindt het terecht dat er in de Troonrede aandacht was voor de slachtoffers van de aardbevingen in Groningen en de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Maar hij vindt dat er zo langzamerhand werk moet worden gemaakt van de afhandeling.

Denk-leider Azarkan denkt er net zo over. Hij noemt ook “kwetsbare jongeren”, die op een GGZ-wachtlijst voor psychische hulp staan. Er moet snel een nieuw kabinet komen, vindt ook hij, “dat als de wiedeweerga aan de slag gaat”.

Thierry Baudet van Forum voor Democratie vindt het heel vreemd dat er niks is gezegd over “de uitsluiting van mensen vanaf het komend weekend”. Het gaat dan om mensen die niet gevaccineerd zijn tegen corona en die met een coronapas moeten aantonen dat ze negatief getest zijn. “Het is discriminatie, ongelijkheid. Verschrikkelijk”, zei hij na het bijwonen van de Troonrede.

BEKIJK OOK;

Kortom, de Algemene Politieke Beschouwingen, de dagen na Prinsjesdag, zijn het belangrijkste debat van het jaar. Partijleiders bereiden zich er maandenlang op voor.

De kabinetsplannen voor volgend jaar liggen klaar. Wat wordt de koers voor het komende jaar? Hoe neemt de oppositie het kabinetsbeleid onder de loep?

Dat belangrijke debat wordt gehouden met een demissionair kabinet dat elf bewindspersonen is verloren. Ze voelden geen vertrouwen meer van de Kamer, raakten ziek of overwerkt, of vonden een andere baan.

Het is inmiddels een half jaar geleden dat er verkiezingen zijn gehouden en de formatie moet formeel nog beginnen.

En het kabinet is al ruim acht maanden demissionair.

Mark Rutte, sinds 2010 premier, zat wel vaker in benarde politieke situaties. In 2012 bijvoorbeeld toen zijn eerste kabinet, gedoogd door de PVV, de meerderheid in de Kamer kwijtraakte en op zoek moest naar nog weer andere gedogers. Oud-D66-leider Alexander Pechtold had het over een “plakbandcoalitie”.

Minister Schouten (ChristenUnie) keurt eigen kabinetsbeleid af

Er was tot voor kort nog sprake van enige coalitiediscipline, maar de ChristenUnie stemde in amper een week tijd als enige coalitiepartij tegen de coronapas, voor een hoger salaris voor zorgpersoneel (kosten: zo’n 600 miljoen euro per jaar) en voor de moties van afkeuring tegen ministers Ank Bijleveld (Defensie, CDA) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken, D66).

Met name dat laatste sloeg in als een bom. De regeringspartij hielp beide moties aan een meerderheid, Kaag en later Bijleveld traden af. Ook opvallend: de motie was niet direct tegen Kaag gericht, maar wees haar aan als eindverantwoordelijke. Het kabinetsbeleid werd afgekeurd.

Oppositiewensen kunnen tot medio december worden vervuld

Toch ligt er een begroting voor volgend jaar. Omdat het kabinet demissionair is, wordt er officieel alleen “op de winkel gepast”. Een aantal zaken kan of wil het kabinet echter niet overlaten aan de opvolgers.

Er gaat maar liefst een kleine 7 miljard euro extra naar klimaatmaatregelen om aan het Urgenda-vonnis te voldoen. Verder vinden kabinet en coalitie de woningnood (1 miljard voor de komende tien jaar), veiligheid (0,5 miljard) en koopkracht (0,25 miljard) te urgent om te laten liggen.

Maar er blijven vooral belangrijke dossiers liggen. Denk aan stikstof, de groeiende ongelijkheid, de schulden die studenten maken. Daarbij is 1 miljard euro voor de woningnood lang niet genoeg.

Er is ook na Prinsjesdag nog tijd om de begroting aan te passen. Halverwege december wordt er in de Eerste Kamer over het Belastingplan gestemd, de laatste wet van de begroting. Tot die tijd kunnen eventuele oppositiewensen worden ingewilligd.

VVD, D66 en CDA, de partijen die met informateur Johan Remkes praten over een minderheidskabinet, hebben afgelopen weekend afgesproken dat VVD’er Sophie Hermans bij andere partijen langsgaat om de begrotingsplannen door het parlement te loodsen.

Ogen toch weer op CU voor steun aan ‘plakbandbegroting’

Logischerwijs wordt er dan gekeken naar die andere ‘middenpartijen’ GroenLinks en PvdA. Partijleiders Jesse Klaver en Lilianne Ploumen roepen al weken dat inhoudelijke verschillen te overbruggen zijn, maar tot ergernis van beiden kwam het nooit tot onderhandelingen.

De deur werd dichtgetrokken door VVD en CDA, en daarom willen Klaver en Ploumen nu niet op voorhand en achter gesloten deuren overleggen met Hermans. Ook al liggen er honderden miljoenen euro’s klaar die op een bestemming wachten.

En zo belandt de zoektocht voor steun gek genoeg weer bij de ChristenUnie, tijdens deze formatie gebombardeerd tot de zesde middenpartij. Let wel: de ChristenUnie heeft deze begroting als regeringspartij mede opgetuigd, maar wil het eigen werk best weer wat aanpassen als er extra geld voor eigen plannen binnen valt te halen.

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen op woensdag en donderdag moet blijken of het politieke midden bereid is deze plakbandbegroting overeind te houden.

Lees: Hoe moet het land worden bestuurd in deze politieke chaos? NU 21.09.2021

Lees: Landsbestuur dreigt volkomen vast te lopen AD 21.09.2021

Lees: Reacties op de kabinetsformatie: ‘Waarom slaat Remkes niet met zijn vuist op tafel?’ AD 21.09.2021

Lees: Rutte verwacht op korte termijn doorbraak in formatie, maar wil niet speculeren NOS 21.09.2021

Lees: Rutte verwacht binnenkort doorbraak in de formatie MSN 21.09.2021

Lees: Rutte verwacht binnenkort doorbraak in de formatie RTL 21.09.2021

Lees: Tweede Kamer vindt dat er nu echt snel een nieuw kabinet moet komen NOS 21.09.2021

Meer: kabinetsformatie 2021

Lees: Eindverslag informateur Hamer 02.09.2021

Meer: Formatie  RTL

Meer: Formatie 2021 NU

Meer: Dossier Onder Politici | AD.nl

Meer: Op weg naar een nieuw kabinet | NOS

Zie ook: Grote onrust op Links op weg naar Rutte 4 !!

zie verder: Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021

Lees: Nieuw kabinet lijkt verder weg dan ooit, hoe nu verder? NU 01.09.2021

Lees: Wat wil jij weten over de formatie? NU 01.09.2021

Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Begroting 2022 – deel 79 – tussenstand onderhandelingen 20.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 78 – dag 2 tussenstand onderhandelingsronde 19.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 77 – dag 1 tussenstand onderhandelingsronde 18.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 76 – tussenstand onderhandelingen 16.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 75 – onderhandelingsronde 15.09.2021

Zie ookOp weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 74 – tussenstand onderhandelingsronde 13.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 73 – bezinning onderhandelingen 12.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 72 – bezinning onderhandelingen 11.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 71 – bezinning onderhandelingen 10.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 70 – onderhandelingen 09.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 69 – 2e kamer onderhandelingen 08.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 68 – 2e kamer debat onderhandelingen 07.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 67 – bezinning onderhandelingen 06.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 66 – bezinning onderhandelingen 05.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 65 – bezinning onderhandelingen 04.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 64 – tussenstand onderhandelingen 03.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 63 – verslag tussenstand onderhandelingen 02.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onderhandelingsronde 01.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 61 – onderhandelingsronde 31.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 60 – onderhandelingsronde 30.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 59 – tussenstand onderhandelingsronde 29.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 58 – tussenstand onderhandelingsronde 28.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 57 – tussenstand onderhandelingsronde 27.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 56 – tussenstand onderhandelingsronde 26.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 55 – onderhandelingsronde 25.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 54 – onderhandelingsronde 24.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 53 – onderhandelingsronde 23.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onderhandelingsronde 22.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 51 – onderhandelingsronde op 20.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 50 – tussenstand onderhandelingsronde 19.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 49 – onderhandelingsronde verder op 19.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 48 – onderhandelingsronde verder op 18.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 47 – onderhandelingsronde verder op 17.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 46 – onderhandelingsronde verder op 16.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 45 – tussenstand onderhandelingsronde 10.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 44 – tussenstand onderhandelingsronde 15.07.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 43 – tussenstand onderhandelingsronde 09.07.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 42 – tussenstand onderhandelingsronde vanaf 29.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 41 – 2e kamer debat 23.06.2021 eindverslag verkenningsronde

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 40 – eindverslag verkenningsronde 22.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 39 – verkenningsronde 21.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 38 – tussenstand verkenningsronde 20.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 37 – verkenningsronde 18.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 36 – tussenstand verkenningsronde 17.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 35 – tussenstand verkenningsronde 16.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 34 – verkenningsronde 15.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 33 – verkenningsronde 14.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 32 – verkenningsronde 11.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 31 – verkenningsronde 10.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 30 – verkenningsronde 09.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 29 – verkenningsronde 08.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 28 – verkenningsronde 07.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 27 – verkenningsronde 04.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 26 – verkenningsronde 03.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 25 – verkenningsronde 02.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 24 – verkenningsronde 01.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 23 – verkenningsronde 31.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 22 – tussenstand verkenningsronde 28.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 21 – verkenningsronde 27.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 20 – verkenningsronde 26.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 19 – de verkenningsronde gaat een nieuwe fase in !!!

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 18 – tussenstand verkenningsronde 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 17 – verkenningsronde Jongeren en Kunst/Cultuursector 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 16 – verkenningsronde grote partijen 18.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 15 – verkenningsronde kleine partijen 17.05.2021

Zie ookOp weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – start verkenningsronde met Informateur Mariëtte Hamer vanaf 17.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 13 – Debat 12.05.2021 en benoeming nieuwe Informateur Mariëtte Hamer

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 12 – vanaf 10.05.2021 weer op weg

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 11 – op weg naar de inhoudelijke formatie

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 10 – verkenningsronde vertraagd

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 9 – verkenningsronde vanaf 25.04.2021 weer verder

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 8 – verkenningsronde 20.04.2021 en 21.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 7 – volgende verkenningsronde vanaf 19.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 6 – volgende verkenningsronde vanaf 13.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 5 – nieuwe start verkenningsronde vanaf 08.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 4 – voortgangsoverleg 06.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 3 – Debat 31.03.2021– 01.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 2

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 1

Zie ook: Aftrap Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021 – op weg naar de uitslag

september 22, 2021 - Posted by | Uncategorized

11 reacties

  1. […] Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Beg… […]

    Pingback door De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Begroting 2022 – deel 81 – tussenstand onderhandelingen 22.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 23, 2021

  2. […] Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Beg… […]

    Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 82 – tussenstand onderhandelingsronde 24.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 25, 2021

  3. […] Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Beg… […]

    Pingback door De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 – deel 83 – voortgang onderhandelingen 22.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 26, 2021

  4. […] Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Beg… […]

    Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 84 – tussenstand onderhandelingsronde 27.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 27, 2021

  5. […] Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Beg… […]

    Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 85 – tussenstand onderhandelingen 28.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 29, 2021

  6. […] Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Beg… […]

    Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 86 – onderhandelingsronde 29.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 29, 2021

  7. […] Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Beg… […]

    Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 87 – onderhandelingsronde 30.09.2021 – verslag Remkes « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 1, 2021

  8. […] Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Beg… […]

    Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 88 – bezinning onderhandelingen 01.10.2021 – « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 1, 2021

  9. […] Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Beg… […]

    Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 89 – bezinning onderhandelingen 02.10.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 3, 2021

  10. […] Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Beg… […]

    Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 90 – lek vanuit de formatiestukken « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 4, 2021

  11. […] Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Beg… […]

    Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 91 – 2e ronde – Johan Remkes en Wouter Koolmees als nieuwe informateurs om Rutte IV te vormen « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 5, 2021


Sorry, the comment form is closed at this time.