Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 66 – bezinning onderhandelingen 05.09.2021

Onderzoek: D66-achterban wil niet met het CDA in een minderheidskabinet

D66-kiezers willen niet dat hun partij met het CDA in een minderheidskabinet stapt. Ruim de helft (52 procent) van de achterban geeft de voorkeur aan een kabinet met alleen VVD en D66. Dat blijkt uit een onderzoek van Peil.nl.

Het sentiment onder de eigen achterban maakt het voor partijen niet makkelijker snel een oplossing te vinden in de vastgelopen formatie. VVD-kiezers willen in meerderheid (61 procent) juist liever een minderheidskabinet van VVD, D66 én CDA. Die voorkeur hebben VVD-leider Mark Rutte en CDA-leider Wopke Hoekstra ook uitgesproken. De combinatie van die drie partijen kan rekenen op 72 zetels in de Tweede Kamer. Zonder het CDA heeft een toekomstig kabinet slechts 58 zetels en wordt het lastiger voorstellen door het parlement te loodsen.

peil.nl

05/09/21Voorkeur voor zakenkabinet of nieuwe verkiezingen
22/08/21Steeds minder kiezers blijven bij hun keuze van 17 maart
22/08/21Meningen over de lange formatie
25/07/21Afwachtend Electoraat
27/06/21Geen veranderingen, net zoals bij de formatie
13/06/21CDA naar 8 zetels

Lees ook;

‘Puinruimer’ Remkes pleit al jaren voor een minderheidskabinet
Hamer ziet minderheidskabinet als laatste optie: ‘Partijen zijn te veel bezig met beeldvorming’

Geblokkeerd

Zowel uit dit onderzoek als uit een peiling van EenVandaag vorige week blijkt dat de meeste kiezers de voorkeur geven aan een minderheidskabinet om snel uit de formatie-impasse te komen. De formatie duurt nu al bijna een halfjaar. Alleen denken de achterbannen van de verschillende partijen er wel anders over hoe zo’n kabinet er dan uit moet komen te zien.

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over hoe het nu verder moet met de vorming van een nieuw kabinet. Er is geen enkele meerderheidscoalitie te vormen die niet door minstens een van de betrokken partijen wordt geblokkeerd. De vorige informateur Mariëtte Hamer adviseert haar opvolger te kijken naar een minderheidskabinet van VVD, D66 en CDA, in welke combinatie dan ook. Hamers opvolger wordt waarschijnlijk oud-minister Johan Remkes.

Het is zeer de vraag of een minderheidskabinet er wel snel zal komen. D66 heeft al aangegeven er weinig voor te voelen. Liever ziet die partij dat er wordt doorgezocht naar mogelijkheden om alsnog een kabinet te vormen dat kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Daarvoor zouden VVD en CDA hun verzet moeten opgeven voor samenwerking met PvdA en GroenLinks. Als er toch een minderheidskabinet komt, willen de D66-kiezers dat het CDA niet meedoet.

Nieuwe verkiezingen

Uit de verschillende onderzoeken blijkt dat een meerderheid van de kiezers niets ziet in nieuwe verkiezingen. Die zouden de huidige problemen ook niet oplossen, blijkt uit de peilingen. De VVD staat op lichte winst, D66 op licht verlies en het CDA dreigt te halveren. De versplintering van de Tweede Kamer zou net zo groot blijven als nu, net als de weerzin tussen partijen om samen te werken.

Uit het onderzoek van Peil.nl blijkt dat de meeste kiezers willen dat de partij waarop zij gestemd hebben, samenwerkt met een minderheidskabinet als dat met goede voorstellen komt. Alleen de achterban van de PVV, SP en het Forum voor Democratie heeft daar meer moeite mee.

‘Met deze tactiek komt premierschap op dienblad richting Kaag’

Elke week bespreekt Wilson Boldewijn met Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf, wat hem bezighoudt in het nieuws. Deze keer: de formatie die nog altijd zeer moeizaam verloopt en de rol van D66 hierin.

Luister het gesprek met Paul Jansen hier, of via alle bekende podcastkanalen zoals Apple PodcastsGoogle Podcasts en Spotify.

Voormalig D66-leider Pechtold: te vroeg voor minderheidscoalitie

Voormalig D66-leider Pechtold: te vroeg voor minderheidscoalitie

Het is nog “veel te vroeg” voor een minderheidscoalitie, zei voormalig D66-leider Alexander Pechtold in het tv-programma Buitenhof. Hij vindt dat de partijen aan de formatietafel eerst over de inhoud moeten praten voordat besloten wordt dat een meerderheidscoalitie er niet in zit. Informateur Mariëtte Hamer concludeerde vorige week dat een meerderheidskabinet voorlopig niet gaat lukken.

Nu de koning niet meer betrokken is bij de formatie, is het volgens Pechtold aan alle partijen om er verantwoordelijkheid voor te dragen dat er een regering komt. De VVD heeft daar als grootste partij een voortrekkersrol in, vindt hij. VVD-leider Mark Rutte moet volgens Pechtold dan ook “gaan bewegen” en zich “niet zo vasthouden” aan CDA-leider Wopke Hoekstra.

De voormalig D66-leider vindt dat de VVD en D66 “een mooi stuk” hebben geschreven afgelopen zomer, met daarin “prachtige dingen” waar partijen aansluiting op kunnen vinden. Met fracties die minder aanknopingspunten zien, zoals de ChristenUnie, zou volgens Pechtold een “constructieve verbintenis” aangegaan moeten worden. Bovenal moeten “alle partijen” – ook zijn eigen D66 – niet langer “zwelgen in hun eigen gelijk” en gaan praten over de inhoud.

Formatieverslag

Hamer presenteerde afgelopen donderdag haar verslag van de afgelopen formatiefase. Daarin schreef zij dat de blokkade in de formatie niet bij één partij ligt, maar bij alle partijen die aan de formatietafel zaten. VVD en CDA willen niet samen in een coalitie met zowel de PvdA als GroenLinks, terwijl die linkse partijen elkaar niet willen loslaten. D66-leider Kaag ziet regeren met de ChristenUnie niet zitten en wil een zo “progressief mogelijke coalitie”.

Hamer was “zeer, zeer bezorgd” over de verslechterde verhoudingen in politiek Den Haag. Het is nodig dat er snel weer werkbare relaties komen, zegt ze, omdat anders zelfs een minderheidscoalitie op losse schroeven staat. Vroeger lukte het partijen uit het politieke midden wel om tot een coalitie te komen, en dat dit nu niet mogelijk lijkt vindt ze “curieus”.

VVD-leider Mark Rutte heeft zijn hoop gevestigd op Johan Remkes.

Hij moet partijen zover krijgen een minderheidskabinet te accepteren. Remkes lijkt de ideale kandidaat om dat kunstje te flikken.

Heel bezorgd was informateur Mariëtte Hamer deze week toen ze haar opdracht inleverde. Het is niet mogelijk een meerderheidskabinet te vormen. Haar opvolger moet dan maar proberen een minderheidskabinet te vormen. Maar, zo waarschuwde ze: partijen zijn zo onwillig om samen te werken dat het zo maar kan zijn dat er uiteindelijk ‘nul onder de streep’ overblijft.

Lees ook;

Verraste reacties uit Limburg op nieuws rond Remkes: ‘Straks nog minder beschikbaar voor provincie’
Informateur Mariëtte Hamer slaat alarm over formatie: ‘Zeer, zeer zorgelijk’

De beoogd opvolger van Hamer is voormalig VVD-minister Johan Remkes. VVD-leider Mark Rutte zal hem voordragen als nieuwe informateur. Dinsdag moet de Tweede Kamer tijdens een debat over de formatie-impasse instemmen met die voordracht, maar het ziet ernaar uit dat er een meerderheid voor is.

Minderheidskabinet

Dat Rutte zijn hoop op Remkes vestigt, is niet raar. Hamer adviseert dat er gekeken wordt naar een minderheidskabinet bestaande uit een combinatie van VVD, CDA en D66 (in welke vorm dan ook). En dat is geen sinecure. VVD en CDA hebben tegen Hamer gezegd wel te voelen voor die combinatie, maar D66 is niet bepaald happig.

Het is nu aan Remkes om orde te scheppen in de chaos. En daar is de 70-jarige VVD-veteraan ervaren in. Remkes’ ministerschap op Binnenlandse Zaken was weliswaar geen onverdeeld succes, maar tijdens zijn bestuurlijke carrière die volgde ontpopte hij zich tot volleerd crisismanager. Als commissaris van de koning in Noord-Holland zorgde hij voor rust in het provinciehuis waar een gedeputeerde werd veroordeeld voor fraude en de onderlinge verhoudingen verziekt waren. In 2019 moest hij orde op zaken stellen in Den Haag als interim-burgemeester en sinds april is hij aan het puinruimen als gouverneur in Limburg.

Opvallend: nadat het Limburgse provinciebestuur uiteenspatte en partijen niet meer wilden samenwerken, geeft Remkes daar nu leiding aan een zogeheten ‘extraparlementair’ provinciebestuur. De bestuurders hebben een eigen programma en kunnen niet bij voorbaat rekenen op steun van de Provinciale Staten. Remkes en zijn gedeputeerden werken er zoals straks een minderheidskabinet moet werken: telkens op zoek naar steun van een Kamermeerderheid.

Tom Janssen

© Tom Janssen

Lossere manieren van besturen

Remkes is al jaren pleitbezorger voor dergelijke lossere manieren van besturen. Niet alles dichttimmeren met een regeerakkoord om je van meerderheden te vergewissen. Vooral niet bang zijn voor een minderheidskabinet.

In 2018 was hij voorzitter van een staatscommissie die voorstellen deed om ons parlementair stelsel te moderniseren. ,,We moeten minder verkrampt omgaan met het idee van een minderheidskabinet’’, zei Remkes destijds bij de presentatie van het eindrapport. Hij wees erop dat ten onrechte wordt gedacht dat zo’n kabinet instabiel is. Maar in bijvoorbeeld Denemarken hebben ze er goede ervaringen mee.

Voordeel van een minderheidskabinet is volgens Remkes dat ‘de controlerende rol van het parlement beter uit de verf komt, de verhouding tussen regering en parlement dualistischer wordt en er meer mogelijkheden zijn voor zowel regering- als gedoogpartijen om zich te profileren’. Laten dat nu net allemaal ingrediënten zijn van de door alle Haagse partijen bepleite ‘nieuwe bestuursstijl’.

Voortslepende ruzie

Dat een dergelijk kabinet zelfs succesvol kan zijn, bewees de vorige liberale premier Cort van der Linden, wiens minderheidskabinet Nederland buiten de Eerste Wereldoorlog hield en ook nog eens grote politieke verschillen wist te overbruggen. Zo werd de jaren voortslepende ruzie beslecht over onderwijsvrijheid en het algemeen kiesrecht.

Het portret van Van der Linden hangt sinds 2010 prominent in het Torentje. Hij is het voorbeeld van Mark Rutte die zelf tijdens zijn premierschap ook veel ervaring opdeed met minderheidskabinetten. Eerst met een gedoogrol van de PVV, maar later door allerlei gelegenheidscoalities te sluiten met bijvoorbeeld SGP en GroenLinks.

ANP

© ANP

Formatieruzie 

Rutte zei kort na de verkiezingen nog tegen de eerste informateur over de optie van een minderheidskabinet: ,,Vind ik niks. Er is een meerderheid in de Tweede Kamer nodig.’’ Maar nu dat na vijfenhalve maand formatieruzie niet mogelijk blijkt, roept hij de hulp in van Remkes om dan maar een zo werkbaar mogelijk minderheidskabinet van de grond te krijgen.

Remkes schreef woensdag aan de Limburgse Staten in een brief dat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) al toestemming had gegeven dat hij naast zijn gouverneurschap ook informateur zou worden. In het landsbelang, aldus Ollongren. Hamer moest toen haar opdracht nog formeel inleveren. Maar iedereen in Den Haag is dan ook bang dat als een volgende informateur ook niets bereikt er echt ‘nul onder de streep’ overblijft.

Arie Kievit

Jeugd voelt zich niet gehoord: ‘Politici ga aan het werk, het land stroomt over!’

De AD-krant sprak ruim een jaar geleden zes jongeren over de staat van ons land. Dat doen ze nu weer. Want jongeren ergeren zich aan deze langzame kabinetsformatie waar maar geen einde aan lijkt te komen

‘Rutte heeft een hofnar nodig’

Jort Verhage.

Jort Verhage. © Arie Kievit

Jort Verhage (18) uit Amersfoort neemt een tussenjaar om fulltime te kunnen ondernemen
,,Ik ben net klaar op het gymnasium en ik ga nu lekker een jaar ondernemen”, zegt de oprichter van De Hofnar vanaf zijn vakantieadres in Zuid-Frankrijk. ,,Een hofnar adviseerde in de middeleeuwen koningen op een laagdrempelige manier. Daarbij mocht hij alles zeggen. Op diezelfde manier laat ik jongeren nu aanschuiven bij directietafels en raden van bestuur bij bedrijven.

Want jonge mensen kijken met een onbevangen blik naar lastige dossiers. Ik denk dat Mark Rutte nu een hofnar nodig heeft. Een onpartijdig iemand die hem een spiegel voorhoudt. Hem fundamentele vragen kan stellen, zodat we uit deze kuil komen waar we ons ingegraven hebben. Leeftijdsgenoten vragen me weleens hoe ik dat doe, ondernemen. En ik antwoord dat je het gewoon moet doen. Stappen zetten.

Als je alleen maar discussieert over de vorm, heb je maanden later nog geen resultaat. Daarom wil ik Rutte met zo’n hofnar zien. Die hem dan feedback én kritiek geeft. Want het is best jammer dat Rutte zich excuseert en niet eens iets kwijt kan over de het formeren. Ik voel me totaal niet betrokken bij de politiek. Want ik wórd er ook niet bij betrokken. Hoe jongeren denken over herverkiezingen? Dat hele riedeltje opnieuw? We moeten volgens mij gewoon stappen gaan zetten.’’

Lees ook;

De naïeveling die hoopt dat politici zich wegcijferen om problemen op te lossen, zal met pijn naar deze farce kijken
Informateur Mariëtte Hamer slaat alarm over formatie: ‘Zeer, zeer zorgelijk’

‘Wat schiet je op met al die maanden lang discussiëren?’

Romy Verhoeven.

Romy Verhoeven. © Arie Kievit

Romy Verhoeven (23) woont in Heerle (Noord-Brabant), studeerde dier- en veehouderij 
,,Jongeren voelden zich vergeten. Er werd begonnen met ouderen te vaccineren tegen corona, terwijl we juist weer wilden leven. Wij werden toch een beetje op de achtergrond gezet. Ik vind het ook jammer dat deze zomer alles weer stopte. Ik ben voorzitter van een vereniging voor jongeren in en om Wouw, maar je kan nu geen schuurfeest of trekkertrek organiseren.

Het is begrijpelijk dat studenten nu afhaken met het volgen van formatienieuws. Want het duurt lang. Dat ergert me. Wat schiet je op met maandenlang discussiëren? Veel scholieren hebben een jaar digitaal onderwijs gehad. De politiek moet echt kijken naar de gevolgen. Zijn er daardoor nu leerachterstanden? Het stikstofdossier en onderwijs zouden bovenaan de agenda horen. Veel van m’n vrienden zijn boer of opgegroeid op een boerderij.

Er zijn zoveel regels bijgekomen dat vanuit de agrarische wereld veel onbegrip heerst. Het bedrijf van je ouders overnemen? Dat gaat gewoon niet meer. Fulltime boer worden is onmogelijk. Je moet er wel iets naast doen om rond te kunnen komen. Ik snap dat stikstof een groot probleem is in ons land. Maar je moet er wel tijd en geld in stoppen om het op te lossen. Investeringen om stikstofuitstoot tegen te gaan, zijn flink duur. Kijk daar eens realistisch naar.’’

‘We verspillen tijd aan onnuttige zaken, dat weet Rutte’

Mila Duterloo.

Mila Duterloo. © Arie Kievit

Mila Duterloo (20) gaat Business and Languages studeren in België
,,De formatie duurt belachelijk lang. Er zijn problemen die opgelost moeten worden. Het is inmiddels vervelend dat het zo lang duurt. Zaken als klimaat, dat kan zo niet langer. Nederland stroomt letterlijk over. Ondertussen zijn politici meer bezig met de economie dan met het klimaat. Maar wij krijgen ook kinderen.

Het is niet leuk dat wij straks al deze problemen moeten oplossen, als er nu ook wat aan gedaan kan worden. Net als met het onderwijsbeleid. Dat een student nu soms zoveel geld moet lenen, is belachelijk. Vrienden van mij kunnen nu niet studeren omdat ze het geld niet hebben. En een studieschuld schrikt enorm af.

Terwijl ik vind dat iedereen een kans moet krijgen om te kunnen studeren. Ik doe komend jaar een studie in België, dat is goedkoper. En als ik straks m’n diploma heb, waar ga ik dan wonen?

Want als ik een huis wil kopen moet ik super veel verdienen. We verspillen nu tijd aan onnuttige zaken. Dat weet Rutte zelf ook. Anders had hij begin deze week geen sorry gezegd. Er zijn zulke belangrijke dingen waarover besloten moet worden. Waarom is anticonceptie bijvoorbeeld nog niet gratis voor vrouwen? Sommigen kunnen het niet eens betalen. Niet echt iets wat je bij een land als de onze zou verwachten.”

‘Van afraffelen wordt je werk niet beter, net als op school’

Naomi Rumkorf.

Naomi Rumkorf. © Arie Kievit

Naomi Rumkorf (19) gaat Rechtsgeleerdheid studeren in Amsterdam
,,Nou, ik had wel verwacht dat dit een slepende formatie ging worden. De vorige duurde nog langer. En tijdens het formeren moet je met veel dingen rekening houden. Ondertussen hebben we te maken met een pandemie.

Er spelen nou eenmaal veel dingen op dit moment. Dan kost het tijd voordat je eruit komt met elkaar. Ik vind het daarom ook niet zo erg dat het zo lang duurt. Vergeet ook niet dat gedoe met Omtzigts ‘functie elders’.

De formatie werd flink vertraagd door zoiets knulligs. Iedereen roept wel dat Rutte moet opschieten met formeren. Maar degenen die dat zeggen, weten niet hoe het is om in zo’n positie te zitten. Ja, het duurt nu wat langer, maar dan staan we straks niet voor nare verrassingen. Het is net als op school: van afraffelen wordt je werk niet altijd beter. Ik vind onze formatie net zo belangrijk als horeca-ondernemers die lijden onder de pandemie en de gebeurtenissen in Afghanistan.

Ik vind wel: zodra een nieuw kabinet mogelijk is, moeten ze er ook echt voor gaan. Er moet immers iets gebeuren aan het leenstelsel. Vriendinnen van mij moeten volle bak lenen voor een kamer in Amsterdam, dat kan niet. Het feit dat de formatie traag is, vind ik niet erg. Wel mag de manier waarop Rutte dat uitlegt anders. Alleen een ‘sorry’ is makkelijk.”

‘Ons klimaatbeleid mist daadkracht’

Stijn Warmenhoven.

Stijn Warmenhoven. © Arie Kievit

‘Klimaatstaker’ Stijn Warmenhoven (19) was in maart de jongste op de lijst van D66
,,Voor mij voelt het alsof dit kabinet vooral beleid maakt voor 30-plussers. 1,5 jaar deden wij ons stinkende best. We toonden ons solidair met de kwetsbaren, maar krijgen er weinig voor terug. Neem klimaatverandering. Dat kun je niet een beetje tegenhouden. Er worden terecht miljoenen uitgetrokken om de Urgenda-doelen te halen.

Maar een progressief kabinet met GroenLinks en PvdA had meer uitgegeven om nóg meer klimaatdoelen te halen. Het maakt me een beetje boos en verdrietig. Kijk naar dat onheilspellende IPCC-rapport. En wat voor beter voorbeeld dan afgelopen zomer, met watersnood en bosbranden, moet je hebben? Nu gaat weer een Prinsjesdag voorbij.

Ondertussen blijf ik door de wooncrisis en het leenstelsel thuiswonen, terwijl ik liever op kamers ga in Leiden. Mijn oproep is: behandel deze onderwerpen snel, ze zijn belangrijk voor jongeren. Afgelopen jaar was er weinig aandacht voor ons. Maar als je iets doet met deze onderwerpen, maak je het bij veel jongeren goed.

Uitstel kunnen we er niet meer bij hebben. Ik vind het dan ook best arrogant om partijen buiten te sluiten. In Europa zijn we op klimaat het slechtste jongetje van de klas. Terwijl wij juist het beste jongetje moeten worden!”

‘Betrek jongeren bij de toekomst!’

Chaimae Fadis.

Chaimae Fadis. © Arie Kievit

Chaimae Fadis (20) haalde in coronatijd haar hbo-propedeuse en gaat nu naar de universiteit
,,De coronacrisis heeft iets met ons allemaal gedaan. Jongeren kregen het gevoel dat ze meer gehoord moeten worden. Dat merk ik iedere keer wanneer ik met ze op straat praat. Deze crisis deed iets met ons. Voor sommigen was het zwaar, met minder leuke dagen terwijl je thuis opgesloten zat.

Maar ik denk ook dat velen iets hebben geleerd over zichzelf. We hebben leren waarderen wat belangrijk voor ons is. Nu zijn jongeren niet betrokken bij beslissingen in de politiek. Maar wat zou het tof zijn als juist wij bij de formatie worden betrokken. Politici mogen best laten zien dat ze de stem van jongeren belangrijk vinden. Ik zou het zo tof vinden als Rutte zich vaker onder scholieren begeeft. En dat zij hem dan alles mogen vragen. Zo enthousiasmeer je jongeren om te gaan stemmen. Het is het waard hoor.

Ik was tot voor kort voorzitter van Young010, de jongerenraad in Rotterdam. Voor een jongerentop spraken we honderden leeftijdsgenoten. De lessen die we daaruit leerden, mocht ik overhandigen aan burgemeester Aboutaleb. Eigenlijk is mijn boodschap simpel: betrek jongeren bij de politiek, juist als het om grote dingen gaat. Het gaat niet alleen óver hen, ze zijn ook nog enorm intelligent en komen met ongelofelijke ideeën, geloof mij maar! Ik denk, sinds corona, dat we samen sterker zijn.”

Meer: kabinetsformatie 2021

Lees: Eindverslag informateur Hamer 02.09.2021

Meer: Formatie  RTL

Meer: Formatie 2021 NU

Meer: Dossier Onder Politici | AD.nl

Meer: Op weg naar een nieuw kabinet | NOS

Zie ook: Grote onrust op Links op weg naar Rutte 4 !!

zie verder: Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021

Lees: Nieuw kabinet lijkt verder weg dan ooit, hoe nu verder? NU 01.09.2021

Lees: Wat wil jij weten over de formatie? NU 01.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 65 – bezinning onderhandelingen 04.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 64 – tussenstand onderhandelingen 03.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 63 – verslag tussenstand onderhandelingen 02.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onderhandelingsronde 01.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 61 – onderhandelingsronde 31.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 60 – onderhandelingsronde 30.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 59 – tussenstand onderhandelingsronde 29.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 58 – tussenstand onderhandelingsronde 28.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 57 – tussenstand onderhandelingsronde 27.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 56 – tussenstand onderhandelingsronde 26.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 55 – onderhandelingsronde 25.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 54 – onderhandelingsronde 24.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 53 – onderhandelingsronde 23.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onderhandelingsronde 22.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 51 – onderhandelingsronde op 20.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 50 – tussenstand onderhandelingsronde 19.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 49 – onderhandelingsronde verder op 19.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 48 – onderhandelingsronde verder op 18.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 47 – onderhandelingsronde verder op 17.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 46 – onderhandelingsronde verder op 16.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 45 – tussenstand onderhandelingsronde 10.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 44 – tussenstand onderhandelingsronde 15.07.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 43 – tussenstand onderhandelingsronde 09.07.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 42 – tussenstand onderhandelingsronde vanaf 29.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 41 – 2e kamer debat 23.06.2021 eindverslag verkenningsronde

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 40 – eindverslag verkenningsronde 22.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 39 – verkenningsronde 21.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 38 – tussenstand verkenningsronde 20.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 37 – verkenningsronde 18.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 36 – tussenstand verkenningsronde 17.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 35 – tussenstand verkenningsronde 16.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 34 – verkenningsronde 15.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 33 – verkenningsronde 14.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 32 – verkenningsronde 11.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 31 – verkenningsronde 10.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 30 – verkenningsronde 09.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 29 – verkenningsronde 08.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 28 – verkenningsronde 07.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 27 – verkenningsronde 04.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 26 – verkenningsronde 03.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 25 – verkenningsronde 02.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 24 – verkenningsronde 01.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 23 – verkenningsronde 31.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 22 – tussenstand verkenningsronde 28.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 21 – verkenningsronde 27.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 20 – verkenningsronde 26.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 19 – de verkenningsronde gaat een nieuwe fase in !!!

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 18 – tussenstand verkenningsronde 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 17 – verkenningsronde Jongeren en Kunst/Cultuursector 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 16 – verkenningsronde grote partijen 18.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 15 – verkenningsronde kleine partijen 17.05.2021

Zie ookOp weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – start verkenningsronde met Informateur Mariëtte Hamer vanaf 17.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 13 – Debat 12.05.2021 en benoeming nieuwe Informateur Mariëtte Hamer

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 12 – vanaf 10.05.2021 weer op weg

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 11 – op weg naar de inhoudelijke formatie

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 10 – verkenningsronde vertraagd

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 9 – verkenningsronde vanaf 25.04.2021 weer verder

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 8 – verkenningsronde 20.04.2021 en 21.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 7 – volgende verkenningsronde vanaf 19.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 6 – volgende verkenningsronde vanaf 13.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 5 – nieuwe start verkenningsronde vanaf 08.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 4 – voortgangsoverleg 06.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 3 – Debat 31.03.2021– 01.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 2

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 1

Zie ook: Aftrap Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021 – op weg naar de uitslag

Lees: ‘Puinruimer’ Remkes pleit al jaren voor een minderheidskabinet  AD 05.09.2021

Lees: Voormalig D66-leider Pechtold: te vroeg voor minderheidscoalitie MSN  05.09.2021

Lees: ‘Met deze tactiek komt premierschap op dienblad richting Kaag’ Telegraaf 05.09.2021

Lees: ‘Met deze tactiek komt premierschap op dienblad richting Kaag’ MSN 05.09.2021

Lees: Onderzoek: D66-achterban wil niet met het CDA in een minderheidskabinet AD 05.09.2021

Lees: Jeugd voelt zich niet gehoord: ‘Politici ga aan het werk, het land stroomt over!’ AD 04.09.2021

september 5, 2021 - Posted by | Uncategorized

12 reacties

 1. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 66 – bezinning onderha… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 67 – bezinning onderhandelingen 06.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 6, 2021

 2. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 66 – bezinning onderha… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 68 – 2e kamer debat onderhandelingen 07.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 7, 2021

 3. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 66 – bezinning onderha… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 69 – 2e kamer onderhandelingen 08.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 9, 2021

 4. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 66 – bezinning onderha… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 70 – onderhandelingen 09.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 9, 2021

 5. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 66 – bezinning onderha… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 71 – bezinning onderhandelingen 10.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 10, 2021

 6. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 66 – bezinning onderha… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 72 – bezinning onderhandelingen 11.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 11, 2021

 7. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 66 – bezinning onderha… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 73 – bezinning onderhandelingen 12.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 12, 2021

 8. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 66 – bezinning onderha… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 73 – tussenstand onderhandelingsronde 13.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 13, 2021

 9. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 66 – bezinning onderha… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 75 – onderhandelingsronde 15.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 15, 2021

 10. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 66 – bezinning onderha… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 76 – tussenstand onderhandelingen 16.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 17, 2021

 11. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 66 – bezinning onderha… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 77 – bezinning onderhandelingen 18.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 19, 2021

 12. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 66 – bezinning onderha… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 78 – dag 2 tussenstand onderhandelingsronde 19.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 19, 2021


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: