Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

De hele wereld kijkt wederom weer naar de OPCW in Den Haag en Rusland – deel 5

Britten klagen derde verdachte aan in zaak-Skripal

De Engelse autoriteiten gaan een derde verdachte vervolgen in de zaak-Skripal voor de vergiftiging van de Russische oud-spion Sergei Skripal en zijn dochter drie jaar geleden in de Engelse plaats Salisbury, schrijft The Guardian.

Het gaat om een man die gebruikmaakt van de naam Sergey Fedotov. Eerder onderzoek van de BBC en onderzoekscollectief Bellingcat wees uit dat er een derde verdachte betrokken was bij de aanslag.

Tegen de drie is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd, maar ze zitten waarschijnlijk in Rusland en dat land heeft geen uitleveringsverdrag met het Verenigd Koninkrijk.

Aanval met novitsjok

De Russische voormalige dubbelspion Skripal werd in 2018 samen met zijn dochter Joelia vergiftigd met het zenuwgas novitsjok. Het middel is vermoedelijk in vloeibare vorm op de voordeur van hun huis in de Engelse stad Salisbury aangebracht.

Het onderzoekscollectief Bellingcat kwam in 2019 al tot dezelfde conclusie. De Britse politie zegt nu dat Sergejev in het weekend van de aanslag in het Verenigd Koninkrijk was en geregeld contact had met Misjkin en Tsjepiga, die de aanslag uitvoerden. Volgens Bellingcat had Sergejev waarschijnlijk de leiding bij de operatie.

Spionnenruil

Skripal, zelf een oud-GROe-officier, zou rond de eeuwwisseling namen van Russische geheim agenten in het buitenland aan de Britten hebben doorgegeven. Dat kwam uit: hij werd gearresteerd en veroordeeld, maar kon zich in 2010 na een spionnenruil in het Verenigd Koninkrijk vestigen.

Rusland ontkent dat het iets met de poging tot moord op Skripal te maken heeft. Misjkin en Tsjepiga verklaarden in 2018 onder hun valse namen dat ze op het moment van de aanslag in Salisbury waren, maar er niets mee te maken hadden.

De kwestie met voormalige Russische spion Aleksandr Litvinenko

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens houdt Rusland ook verantwoordelijk voor de vergiftiging en dood van de voormalige Russische spion Aleksandr Litvinenko in Engeland. De voormalige spion werd in 2006 in het Verenigd Koninkrijk vergiftigd met de radioactieve stof polonium-210. In een andere geruchtmakende vergiftigingszaak in Groot-Brittannië is een nieuwe verdachte genoemd.

Het hof in Straatsburg stelt in een zaak die zijn weduwe, Marina Litvinenko, had aangespannen dat er geen twijfel is dat de moord namens de Russische autoriteiten is gepleegd door de twee Russen Andrej Loegovoj en Dmitri Kovtun. De opdracht voor moord op oud-spion Litvinenko was volgens de Britse rechter gegeven door het hoofd van de geheime dienst FSB, Nikolaj Petroesjkov, een vriend van Poetin.

Er is hard bewijs dat deze twee mannen werden aangestuurd door de Russische geheime dienst FSB, aldus het hof. Rusland moet de weduwe 100.000 euro schadevergoeding betalen en 22.500 euro aan kosten vergoeden. De extra schadevergoeding die zij had geëist wordt afgewezen. Grote vraag is of Rusland ooit een cent overmaakt, want Moskou blijft volhouden niets met de zaak te maken te hebben.

Het Europees Hof oordeelt nu dat er genoeg bewijs is om aan te nemen dat de twee in opdracht van de FSB de moordopdracht uitvoerden en dus werkten voor de Russische staat. De rechter zegt dat er sprake was van een geplande en complexe operatie.

“Het zeldzame en dodelijke gif moest worden verkregen, de reis voor het duo moest geregeld worden en er zijn meerdere en aanhoudende pogingen gedaan om het middel toe te dienen. Dat wijst erop dat Litvinenko het doel was van de operatie.”

Russen ontkennen betrokkenheid

Rusland heeft altijd ontkend iets te maken te hebben gehad met de dood van Litvinenko. Maar, zegt het Europees Hof, “de Russische regering heeft geen serieuze poging gedaan om daar bewijs voor te leveren of informatie te geven dat het Britse onderzoek tegenspreekt”.

Ook vandaag spreekt het Kremlin ferme taal. Een woordvoerder zegt dat het Europees Hof “niet de autoriteit of technologische capaciteit heeft om informatie over deze zaak te verwerken”. Daarmee is het onderzoek incompleet en het vonnis op zijn minst ongegrond, stelt Moskou. Andrej Loegovoj, een van aangewezen daders, zegt tegen persbureau Reuters dat het vonnis “absoluut politiek gemotiveerd is”.

Lees ook;

Weduwe van vergiftigde spion Alexander Litvinenko claimt 3,5 miljoen euro van Rusland

Alexander Litvinenko (43) was een ex-agent van de KGB, de geheime dienst van de Sovjet-Unie. Ook werkte hij daarna voor de huidige geheime dienst: FSB. Litvinenko was in 2000 uitgeweken naar Groot-Brittannië, nadat hij de werkwijze van de FSB had onthuld. Hij liet zich in 2006 tot Brits staatsburger naturaliseren en woonde in Londen ten tijde van de aanval. Nadat hij in het Milleniumhotel de groene thee met giftige stof erin had gedronken, duurde het nog weken voor Litvinenko overleed.

Litvinenko was niet de eerste politieke tegenstander die werd vergiftigd. Hieronder zetten we meer voorbeelden op een rij:

NOS
NOS
NOS
NOS
NOS
NOS

BEKIJK OOK;

Zie ook: En weer kijkt de hele wereld naar Rusland !!!

Zie ook: De spanningen op weg naar een nieuwe Koude Oorlog lopen weer op !!!

Zie ook: De spanningen op weg naar een nieuwe Koude Oorlog lopen weer op !!!

Zie ook: De hele wereld kijkt wederom weer naar de OPCW in Den Haag en Rusland – deel 4

Zie verder: De hele wereld kijkt wederom weer naar de OPCW in Den Haag en Rusland – deel 3

Zie ook nog: De hele wereld kijkt wederom weer naar de OPCW in Den Haag en Rusland – deel 2

zie dan ook: De hele wereld kijkt wederom weer naar de OPCW in Den Haag en Rusland – deel 1

zie verder ook: En weer kijkt de hele wereld naar de OPCW in Den Haag – de nasleep deel 1

en zie ook: En weer kijkt de hele wereld naar Rusland en de OPCW in Den Haag

zie dan ook nog:  En weer kijkt de hele wereld naar de OPCW in Den Haag

zie verder ook nog: De hele wereld kijkt naar de OPCW in Den Haag en Rusland

zie dan verder ook: De hele wereld kijkt naar OPCW in Den Haag

en zie ook: De hele wereld kijkt naar OPCW in Den Haag – deel 3

zie ook nog verder: De hele wereld kijkt naar OPCW in Den Haag – deel 2

en zie dan verder ook: De hele wereld kijkt naar OPCW in Den Haag – deel 1

Derde verdachte aangehouden voor vergiftiging Skripal in Salisbury

Derde verdachte aangehouden voor vergiftiging Skripal in Salisbury

NU 21.09.2021 De Engelse autoriteiten gaan een derde verdachte vervolgen voor de vergiftiging van de Russische oud-spion Sergei Skripal en zijn dochter drie jaar geleden in de Engelse plaats Salisbury, schrijft The Guardian.

Het gaat om een man die gebruikmaakt van de naam Sergey Fedotov. Eerder onderzoek van de BBC en onderzoekscollectief Bellingcat wees uit dat er een derde verdachte betrokken was bij de aanslag.

De verdachte zou bij de vergiftiging, die plaatsvond in maart 2018, hebben samengewerkt met de eerder aangehouden Alexander Petrov en Ruslan Boshirov. The Guardian schrijft dat dit niet hun echte namen zijn. Fedotov heet Denis Sergeev, Boshirov heet Alexander Mishkin en Petrovs echte naam is Anatoly Chepiga.

Sergeev heeft volgens Bellingcat binnen de Russische inlichtingendienst GRU de rang van generaal-majoor. Hij wordt samen met Mishkin en Chepiga ook door Scotland Yard in verband gebracht met GRU. Het is de eerste keer dat GRU expliciet wordt genoemd als betrokkene bij de vergiftiging, hoewel de Britse oud-premier Theresa May de inlichtingendienst wel eerder al als schuldige aanwees.

Het trio zou eerder hebben samengewerkt in onder meer Bulgarije en Tsjechië. Ze zouden niet eerder hebben gewerkt in het Verenigd Koninkrijk, maar er wel al eerder naartoe zijn gereisd.

Sergeev wordt verdacht van deelname aan een moordcomplot, poging tot moord, zware mishandeling en het gebruik van een chemisch wapen.

Skripal en dochter overleefden aanslag

Op 4 maart 2018 werden Sergei Skripal en zijn dochter Yulia bewusteloos aangetroffen op een bankje in Salisbury. Zij bleken te zijn vergiftigd met novichok, een zeer giftige stof die stamt uit de tijd van de Sovjet-Unie. Ook een politieagent belandde in het ziekenhuis.

Na de ontdekking kwam een grote schoonmaakoperatie op gang. Op twaalf plekken in de stad, onder andere in het woonhuis van de oud-spion, werden schoonmaakoperaties uitgevoerd. Tussen zeshonderd en achthonderd militairen waren bij de operaties betrokken.

Skripal, zijn dochter en de agent overleefden de aanslag, maar er viel wel een ander slachtoffer. Een vrouw overleed nadat haar partner het parfumflesje waarmee de aanslagplegers het zenuwgif vervoerd zouden hebben, had gevonden en aan haar had gegeven.

Lees meer over: Sergei Skripal  Buitenland 

Britten klagen derde verdachte aan in zaak-Skripal

NOS 21.09.2021 Het Openbaar Ministerie in het Verenigd Koninkrijk heeft een derde Rus aangeklaagd voor de poging tot moord op de oud-dubbelspion Sergej Skripal. Volgens het OM staat nu vast dat de drie verdachten voor de Russische militaire geheime dienst GROe werkten.

“We kunnen geen details geven, maar we hebben bewijs dat de drie verdachten aan de GROe gelinkt kunnen worden”, zei de Britse Nationaal coördinator voor de bestrijding van terrorisme Dean Haydon.

Tegen de drie is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd, maar ze zitten waarschijnlijk in Rusland en dat land heeft geen uitleveringsverdrag met het Verenigd Koninkrijk.

Aanval met novitsjok

De Russische voormalige dubbelspion Skripal werd in 2018 samen met zijn dochter Joelia vergiftigd met het zenuwgas novitsjok. Het middel is vermoedelijk in vloeibare vorm op de voordeur van hun huis in de Engelse stad Salisbury aangebracht.

In maart van dat jaar werden de twee in bewusteloze toestand op een bank in een park aangetroffen. Beiden overleefden de aanval, net als een politieagent die bij een onderzoek van hun huis met het middel in aanraking kwam. Een vrouw die een parfumflesje vond waarin het middel vermoedelijk het land is binnengesmokkeld, kwam wel te overlijden.

In september 2018 werden al twee verdachten aangeklaagd, Russen die het Verenigd Koninkrijk onder een valse naam waren binnengekomen. De Britse politie zegt nu dat ze in werkelijkheid Aleksandr Misjkin en Anatoli Tsjepiga heten. Ze zijn op dit moment vermoedelijk in Rusland.

Dit zou een foto van Sergejev zijn, gemaakt bij zijn bezoek aan Engeland in 2018 AFP

Dat geldt waarschijnlijk ook voor de nu aangeklaagde derde verdachte, de ongeveer 50 jaar oude Denis Sergejev. Samen met Misjkin en Tsjepiga zou hij een driekoppig team hebben gevormd dat door de GROe op pad was gestuurd om Skripal te liquideren.

Het onderzoekscollectief Bellingcat kwam in 2019 al tot dezelfde conclusie. De Britse politie zegt nu dat Sergejev in het weekend van de aanslag in het Verenigd Koninkrijk was en geregeld contact had met Misjkin en Tsjepiga, die de aanslag uitvoerden. Volgens Bellingcat had Sergejev waarschijnlijk de leiding bij de operatie.

Spionnenruil

Skripal, zelf een oud-GROe-officier, zou rond de eeuwwisseling namen van Russische geheim agenten in het buitenland aan de Britten hebben doorgegeven. Dat kwam uit: hij werd gearresteerd en veroordeeld, maar kon zich in 2010 na een spionnenruil in het Verenigd Koninkrijk vestigen.

Rusland ontkent dat het iets met de poging tot moord op Skripal te maken heeft. Misjkin en Tsjepiga verklaarden in 2018 onder hun valse namen dat ze op het moment van de aanslag in Salisbury waren, maar er niets mee te maken hadden.

BEKIJK OOK;

Zaak Litvinenko is duidelijk voor Hof, nieuwe wending rond Skripal-moord

Telegraaf 21.09.2021  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens houdt Rusland verantwoordelijk voor de vergiftiging en dood van de voormalige Russische spion Aleksandr Litvinenko in Engeland in 2006. In een andere geruchtmakende vergiftigingszaak in Groot-Brittannië is een nieuwe verdachte genoemd.

Het hof in Straatsburg stelt in een zaak die zijn weduwe, Marina Litvinenko, had aangespannen dat er geen twijfel is dat de moord namens de Russische autoriteiten is gepleegd door de twee Russen Andrej Loegovoj en Dmitri Kovtun.

Er is hard bewijs dat deze twee mannen werden aangestuurd door de Russische geheime dienst FSB, aldus het hof. Rusland moet de weduwe 100.000 euro schadevergoeding betalen en 22.500 euro aan kosten vergoeden. De extra schadevergoeding die zij had geëist wordt afgewezen. Grote vraag is of Rusland ooit een cent overmaakt, want Moskou blijft volhouden niets met de zaak te maken te hebben.

Skripal

Datzelfde geldt voor een andere gifzaak in het Engelse Salisbury waarbij in 2018 de voormalige Russische dubbelagent Serei Skripal en zijn dochter Yulia het doelwit waren. Beide overleefden de aanslag met het gif novichok, maar een Britse burger stierf aan de gevolgen van novichok. Nu heeft de Britse politie een derde verdachte aangeklaagd: Denis Sergeev, een vooraanstaand lid van de GRU, de inlichtingendienst van het militaire leger. De GRU is waarschijnlijk de machtigste inlichtingendienst van de Russen en valt direct onder de minister van Defensie en niet die van de president. De groep wordt vooral ingezet voor complexe en riskante operaties.

Sergeev wordt er door de Britten van verdacht de leider van het team en de planner van de operatie te zijn. Hij kwam weliswaar op een andere vlucht aan dan het eerder aangehouden duo, maar ontmoette hen op diverse locaties.

Probleem voor de Britten is dat Sergeev zich waarschijnlijk net als de twee andere verdachten in Rusland ophoudt. De Russen zullen hen nooit uitwijzen en een arrestatie wordt lastig als ze hun vaderland niet verlaten.

FSB

De 43-jarige Litvinenko, een oud-officier bij de FSB, werd in 2006 met de radioactieve stof polonium-210 vermoord in Londen, hadden de Britse autoriteiten eerder al vastgesteld. Waarschijnlijk gaf president Vladimir Poetin persoonlijk zijn goedkeuring aan de moordoperatie, aldus een Britse rechter in zijn rapport. Litvinenko was in 2000 uitgeweken naar Groot-Brittannië, nadat hij de werkwijze van de FSB had onthuld. Hij liet zich in 2006 tot Brits staatsburger naturaliseren.

De Russische autoriteiten hebben betrokkenheid bij de moord altijd ontkend. Het mensenrechtenhof stelt vast dat Moskou niet de moeite heeft genomen een grondig onderzoek naar de zaak te doen. Een woordvoerder van het Kremlin verwerpt de conclusies van het hof en noemt de uitspraak ongegrond. Hij acht het onwaarschijnlijk dat het hof ’de macht of de technische capaciteit heeft om informatie over dit onderwerp te hebben’. De zegsman zegt daarnaast dat Rusland „niet bereid is om dergelijke beslissingen te accepteren.”

De uitspraak werd gedaan door zeven rechters. Een van hen, een Rus, heeft afstand genomen van het vonnis.

BEKIJK OOK: Duitse dokters: Navalny wél vergiftigd

BEKIJK OOK: Londen dreigt Moskou over incident ex-spion

Europees Hof: Rusland verantwoordelijk voor moord op ex-spion Litvinenko

Europees Hof: Rusland verantwoordelijk voor moord op ex-spion Litvinenko

NU 21.09.2021 Rusland is verantwoordelijk voor de moord op Alexander Litvinenko, zo heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag geoordeeld. De voormalige spion werd in 2006 in het Verenigd Koninkrijk vergiftigd met de radioactieve stof polonium-210.

Litvinenko was een oud-agent van de voormalige Russische geheime dienst KGB die in het Verenigd Koninkrijk in ballingschap leefde. Hij stierf nadat hij in een hotel in het centrum van Londen thee had gedronken met twee Russische oud-agenten, Andrey Lugovoy en Dmitri Kovtun. Hij bleek te zijn vergiftigd met polonium-210, een radioactieve stof die geur-, smaak- en kleurloos is.

Het hof in Straatsburg stelt in de zaak die zijn weduwe Marina Litvinenko had aangespannen dat er geen twijfel is dat de moord namens de Russische autoriteiten is gepleegd door deze twee Russen.

Er is hard bewijs dat deze twee mannen werden aangestuurd door de Russische geheime dienst FSB, aldus het hof. Rusland moet de weduwe een schadevergoeding van 100.000 euro betalen en 22.500 euro aan kosten vergoeden. De extra schadevergoeding die zij had geëist, is afgewezen.

De Russische autoriteiten hebben betrokkenheid bij de moord altijd ontkend. Het mensenrechtenhof stelt vast dat Moskou niet de moeite heeft genomen een grondig onderzoek naar de zaak te doen.

De uitspraak werd gedaan door zeven rechters. Een van hen, een Rus, heeft afstand genomen van het vonnis.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov bagatelliseerde het vonnis. “Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft nauwelijks de bevoegdheden en technologische capaciteiten om er informatie over te hebben. Het is op zijn minst ongegrond om dergelijke uitspraken te doen”, zei Peskov dinsdag. Hij voegde eraan toe dat Rusland niet klaar is om dergelijke uitspraken te accepteren.

Lees meer over: Rusland Aleksandr Litvinenko   Buitenland 

Europees Hof: Rusland gaf opdracht voor moord op oud-spion Litvinenko

NOS 21.09.2021 Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens houdt Rusland verantwoordelijk voor de moord op de Russische oud-spion Aleksandr Litvinenko. Hij werd in november 2006 in Londen vergiftigd met de radioactieve isotoop polonium-210. Die kreeg hij toegediend in een kop thee toen hij met twee Russen had afgesproken in een hotel in de stad.

In een Brits onderzoek uit 2016 werden de twee, Dimitri Kovtoen en Andrej Loegovoj, al verantwoordelijk gesteld voor de moordaanslag. De opdracht was volgens de Britse rechter gegeven door het hoofd van de geheime dienst FSB, Nikolaj Petroesjkov, een vriend van Poetin.

Het Europees Hof oordeelt nu dat er genoeg bewijs is om aan te nemen dat de twee in opdracht van de FSB de moordopdracht uitvoerden en dus werkten voor de Russische staat. De rechter zegt dat er sprake was van een geplande en complexe operatie.

“Het zeldzame en dodelijke gif moest worden verkregen, de reis voor het duo moest geregeld worden en er zijn meerdere en aanhoudende pogingen gedaan om het middel toe te dienen. Dat wijst erop dat Litvinenko het doel was van de operatie.”

Russen ontkennen betrokkenheid

Rusland heeft altijd ontkend iets te maken te hebben gehad met de dood van Litvinenko. Maar, zegt het Europees Hof, “de Russische regering heeft geen serieuze poging gedaan om daar bewijs voor te leveren of informatie te geven dat het Britse onderzoek tegenspreekt”.

Ook vandaag spreekt het Kremlin ferme taal. Een woordvoerder zegt dat het Europees Hof “niet de autoriteit of technologische capaciteit heeft om informatie over deze zaak te verwerken”. Daarmee is het onderzoek incompleet en het vonnis op zijn minst ongegrond, stelt Moskou. Andrej Loegovoj, een van aangewezen daders, zegt tegen persbureau Reuters dat het vonnis “absoluut politiek gemotiveerd is”.

Litvinenko was een uitgesproken criticus van president Poetin. Hij ontvluchtte Rusland in 2000 en kreeg politiek asiel in het Verenigd Koninkrijk. In 2006 werd hij genaturaliseerd tot Brits staatsburger.

Litvinenko was niet de eerste politieke tegenstander die werd vergiftigd. Hieronder zetten we meer voorbeelden op een rij:

NOS
NOS
NOS
NOS
NOS
NOS

BEKIJK OOK;

Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Lees: Europees Hof: Rusland zit achter gifmoord op ex-spion Alexander Litvinenko uit 2006 

AD 21.09.2021 Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens acht bewezen dat Rusland achter de gifmoord op ex-spion Alexander Litvinenko zit. In 2006 werd hij vermoord door het radioactieve goedje Polonium 210, dat in zijn groene thee zat. Hij overleed enkele weken later aan de vergiftiging. 

Het Hof in Straatsburg stelt in een zaak die zijn weduwe, Marina Litvinenko, had aangespannen dat er geen twijfel is dat de moord namens de Russische autoriteiten is gepleegd door de twee Russen Andrej Loegovoj en Dmitri Kovtun.

Lees ook;

Weduwe van vergiftigde spion Alexander Litvinenko claimt 3,5 miljoen euro van Rusland

Alexander Litvinenko (43) was een ex-agent van de KGB, de geheime dienst van de Sovjet-Unie. Ook werkte hij daarna voor de huidige geheime dienst: FSB. Litvinenko was in 2000 uitgeweken naar Groot-Brittannië, nadat hij de werkwijze van de FSB had onthuld. Hij liet zich in 2006 tot Brits staatsburger naturaliseren en woonde in Londen ten tijde van de aanval. Nadat hij in het Milleniumhotel de groene thee met giftige stof erin had gedronken, duurde het nog weken voor Litvinenko overleed.

Het Europees Hof acht nu pas bewezen dat Rusland verantwoordelijk was voor de dood van de ex-spion. 

Een woordvoerder van het Kremlin verwerpt de conclusies van het hof en noemt de uitspraak ongegrond. Hij acht het onwaarschijnlijk dat het hof “de macht of de technische capaciteit heeft om informatie over dit onderwerp te hebben”. De zegsman zegt daarnaast dat Rusland “niet bereid is om dergelijke beslissingen te accepteren”.

Ontkend

Hoewel Rusland altijd ontkende iets met de moord te maken te hebben, kwam er uit een lang Brits onderzoek in 2016 naar voren dat president Poetin wel degelijk opdracht had gegeven aan de geheime dienst FSB om Litvinenko te vermoorden. In datzelfde onderzoek kwam ook naar voren dat voormalig KGB’er Andrei Lugovoy en een andere Rus, Dmitry Kovtun, de moord hebben uitgevoerd als deel van een operatie van de huidige Russische geheime dienst.

Het Europees Hof acht bewezen na jaren van verder onderzoek dat deze mannen de moord uitvoerden. Ze vonden bewijs in de regelingen die voor hen werden getroffen, zoals de reis naar Engeland die door Rusland was  geregeld en het feit dat ze een gif gebruikten dat niet veel voorkomt. Ook hebben de mannen meerdere keren geprobeerd het gif toe te dienen, zo blijkt uit het onderzoek.

Daarbij concludeerde het Hof dat er in Moskou een rapport ligt wat deze informatie ondersteunt, maar dat Rusland geen moeite heeft genomen om het rapport aan te leveren bij het Hof.

Rusland moet de weduwe nu 100.000 euro schadevergoeding betalen en 22.500 aan kosten vergoeden. De extra schadevergoeding die zij had geëist wordt afgewezen. De uitspraak is gedaan door zeven rechters. Een van hen, een Rus, heeft afstand genomen van het vonnis.

Niet de enige zaak in Londen

De zaak van Litvinenko is niet de enige zaak die speelt in Londen. In 2018 werd de Rus Sergej Skripal samen met zijn dochter vergiftigd in Salisbury. Dit gebeurde met het zenuwgas novitsjok. Ze overleefden de aanslag, evenals een agent die erbij betrokken was.

Voor deze zaak vervolgen de Britten vandaag ook een derde Rus. Het gaat om Denis Sergejev, alias Sergej Fedotov, een medewerker van de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Hij wordt verdacht van deelname aan een moordcomplot, poging tot moord, zware mishandeling en het gebruik van een chemisch wapen. Hij wordt bij verstek vervolgd.

Lees: Europees Hof: Rusland verantwoordelijk voor moord op ex-spion Litvinenko

MSN 21.09.2021 Rusland is verantwoordelijk voor de moord op Alexander Litvinenko, zo heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag geoordeeld. De voormalige spion werd in 2006 in het Verenigd Koninkrijk vergiftigd met de radioactieve stof polonium-210.

Litvinenko was een oud-agent van de voormalige Russische geheime dienst KGB die in het Verenigd Koninkrijk in ballingschap leefde. Hij stierf nadat hij in een hotel in het centrum van Londen thee had gedronken met twee Russische oud-agenten, Andrey Lugovoy en Dmitri Kovtun. Hij bleek te zijn vergiftigd met polonium-210, een radioactieve stof die geur-, smaak- en kleurloos is.

Het hof in Straatsburg stelt in de zaak die zijn weduwe Marina Litvinenko had aangespannen dat er geen twijfel is dat de moord namens de Russische autoriteiten is gepleegd door deze twee Russen.

Er is hard bewijs dat deze twee mannen werden aangestuurd door de Russische geheime dienst FSB, aldus het hof. Rusland moet de weduwe een schadevergoeding van 100.000 euro betalen en 22.500 euro aan kosten vergoeden. De extra schadevergoeding die zij had geëist, is afgewezen.

De Russische autoriteiten hebben betrokkenheid bij de moord altijd ontkend. Het mensenrechtenhof stelt vast dat Moskou niet de moeite heeft genomen een grondig onderzoek naar de zaak te doen.

De uitspraak werd gedaan door zeven rechters. Een van hen, een Rus, heeft afstand genomen van het vonnis.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov bagatelliseerde het vonnis. “Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft nauwelijks de bevoegdheden en technologische capaciteiten om er informatie over te hebben. Het is op zijn minst ongegrond om dergelijke uitspraken te doen”, zei Peskov dinsdag. Hij voegde eraan toe dat Rusland niet klaar is om dergelijke uitspraken te accepteren.

september 22, 2021 - Posted by | Uncategorized

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: