Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Onderhandelingen Catshuis 2012 – bel voor de laatste ronde

‘Crisis in het Catshuis’Video

Knapen niet bezorgd over ontwikkelingsbudgetVideo

BEKIJK VOLLEDIGE FOTOSPECIAL

Tussenformatie Catshuis

Dossier Catshuisberaad

Drie weken Catshuis in beeld

Catshuis

Zie ook:

Verdere bezuinigingen en het krakende kabinet Rutte 1 – deel 3

Verdere bezuinigingen en het krakende kabinet Rutte 1 – deel 2

Verdere bezuinigingen en het krakende kabinet Rutte 1 – deel 1

Video:

CatshuisberaadNRC

Chronologie Catshuisberaad

Een greep uit het principe-akkoord

DOSSIER Het mislukte beraad Telegraaf

Catshuisberaad geklaptVK

Catshuisoverleg geklaptAD

Val kabinet-Rutte – NOS

 lees het artikel Mislukken van Catshuisberaad in beeld

Mislukken van Catshuisberaad in beeld

Rutte moest wel opstappen

Trouw 02.06.2012  Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet, doorgaans een toonbeeld van neutraliteit, ventileerde deze week opvallend haar ongenoegen over de gang van zaken rond het uiteenvallen van de gedoogcoalitie. Mark Rutte had als premier van een minderheidskabinet niet zo snel na het mislukken van het Catshuis-beraad, eind april, de Kamer mogen ontbinden en verkiezingen uitschrijven.

Veel gelobbyd bij Catshuisberaad

NOS 30.05.2012 Tijdens de Catshuisbesprekingen tussen VVD, CDA en PVV zijn de onderhandelaars door enkele tientallen organisaties en individuele personen bestookt met suggesties om de gewenste bezuinigingen te realiseren. Anderen hebben juist geprobeerd ongewenste plannen van tafel te krijgen.

Uit antwoorden op een WOB-verzoek van de NOS blijkt dat de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV in totaal 24 brieven hebben gekregen met voorstellen, vaak namens meerdere ondertekenaars.

Bekijk ook…

Mark Rutte: Geen spijt van beslissingen in Catshuis

Elsevier 11.05.2012  Terugkijkend op de zeven weken die demissionair premier Mark Rutte (VVD) met CDA en PVV heeft onderhandeld, zou hij geen zaken anders hebben willen aanpakken. ‘We hadden echt niet kunnen voorzien dat dit niet zou lukken.’

Dat heeft Rutte gezegd tijdens de laatste uitzending van Pauw en Witteman van het seizoen.

‘We hadden over elke komma onderhandeld. Ik had echt niet kunnen weten dat een partij op het laatste moment naar het akkoord zou kijken en zou zeggen: “nee, toch maar niet”,’ zei Rutte over het mislukken van het Catshuisberaad.

Zie ook:

Terugkijken: premier Mark Rutte schoof aan bij Pauw & Witteman

NRC 12.05.2012 Zelfs al ben je Mr. Tefal en lach je alles makkelijk weg, moet je campagne voeren met het oog op de nieuwe verkiezingen. En dus zat de minister-president gisteravond bij ‘s lands grootste talkshow. Lees verder›

Hier is zeven weken over onderhandeld in het Catshuis ›

NRC 23.04.2012 Als het Catshuis-overleg niet was geklapt, waren dit de gemaakte afspraken geweest.

Het demissionaire kabinet zal op zoek moeten gaan voor steun voor de plannen om het begrotingstekort terug te dringen. Dat kunnen de plannen zijn die vandaag op tafel lagen in het Catshuis, maar er kan ook nog behoorlijk aan geschaafd worden om die steun te krijgen.

Steun zoeken voor de begroting voor volgend jaar

Dinsdag houdt de Tweede Kamer een debat over de situatie. Als het kabinet straks demissionair is zal er ook gesproken moeten worden over de kabinetsvoorstellen die nog kunnen worden behandeld. Daarnaast moet er steun worden gezocht voor de begroting voor volgend jaar. Die moet in september klaar zijn.

Het is voorbij met de gedoogconstructie. Wat nu?

NRC 22.04.2012 Het Catshuisoverleg is mislukt en PVV-leider Geert Wilders heeft zijn gedoogsteun ingetrokken. Wat gaat er nu gebeuren? Het Catshuisoverleg is definitief mislukt. PVV-leider Wilders forceerde een breuk. Wat nu? Het is vrijwel zeker dat er na de zomer nieuwe verkiezingen komen.

Ja, het is beroerd dat ingrijpende hervormingen nu wellicht later tot stand komen. De PvdA zal het waarschijnlijk niet aandurven om vlak voor de verkiezingen stevige maatregelen te onderschrijven als ze niet zelf de regierol heeft.

Ongevaarlijke rol in oppositie

Maar op iets langere termijn is het mislukte overleg een ‘blessing in disguise’ voor de Nederlandse economie. De rol van Geert Wilders lijkt namelijk definitief uitgespeeld. Ongeacht de verkiezingsuitslag straks. Want geen partij zal meer met hem willen samenwerken. Dat dwingt Geert Wilders tot een ongevaarlijke oppositierol. (Wie weet houdt hij de Nederlandse politiek dan voor gezien, in ruil voor een rustiger bestaan bij een denktank van Amerikaanse geestverwanten bijvoorbeeld, Hirsi Ali achterna.)

Opinie Arend van den Berg: exit Geert Wilders is heel goed nieuws

Z24 21.04.2012 De mislukking van het Catshuisoverleg is goed nieuws voor de Nederlandse economie: Geert Wilders kan niet langer een destructieve rol vervullen, meent Z24’s Arend van den Berg

PVV’ers dreigden uit fractie te stappen bij akkoord’

Elsevier 22.04.2012 Vijf Kamerleden van de PVV hebben gedreigd de fractie te verlaten als partijleider Geert Wilders akkoord was gegaan met de bezuinigingen, omdat de sociale gevolgen te groot zouden zijn. Dat meldt weblog De Dagelijkse Standaard. Er zouden minstens vijf Kamerleden niet akkoord hebben willen gaan met bezuinigingen op de sociale zekerheid.

VVD-fractievoorzitter Stef Blok weet de breuk in de coalitie zaterdagavond aan gebrek aan coherentie en LPF-toestanden binnen de PVV. Volgens CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma was Wilders nerveus sinds Hero Brinkman de PVV verliet.

Rommelen
Brinkman kondigde twee weken geleden aan dat meer PVV’ers de fractie zouden verlaten en dat het zou rommelen binnen de fractie. Het Kamerlid stapte op 20 maart uit de partij, waardoor de coalitie niet langer automatisch een meerderheid had.

Zie ook:

Wilders: Zo snel mogelijk verkiezingen

Alles over de uitdagingen voor de gedoogcoalitie VVD, CDA en PVV

Buitenlandse media: Nederland was streng, maar zit nu zelf met crisis

Frans Weisglas: ‘Met genoegen schrijf ik over het einde van dit wangedrocht’

Thomas von der Dunk: ‘Heeft Turkije Wilders ten val gebracht?’

Wilders staat voor de keuze: macht of Pietje Bell

De doorberekening van het CPB – wat zeggen al die cijfertjes?

NRC 21.04.2012  Het Centraal Planbureau publiceerde vandaag online zijn doorberekening van het Catshuispakket: een document met vijf tabellen vol cijfertjes. Maar wat betekenen die cijfers precies? NRC-redacteur Erik van der Walle legt uit. Lees verder›

VVD, PVV en CDA waren het eens over bezuinigingen van 14,2 miljard

NRC 21.04.2012 Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders waren het in het Catshuis in principe eens over een bezuinigingspakket van 14,2 miljard euro. Onder meer zou de AOW-leeftijd al in 2015 worden verhoogd naar 66 jaar. Lees verder›

Waar waren VVD, CDA en PVV het wél over eens?

Elsevier 21.04.2012 VVD, CDA en PVV zijn niet tot een akkoord gekomen over extra miljardenbezuinigingen. Vlak voordat de onderhandelingen klapten, hadden de partijen al overeenstemming bereikt over een aantal punten.

Het Centraal Planbureau heeft inmiddels de doorrekening (pdf) van de plannen gepubliceerd. Waar waren premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) het wel over eens?

Volgens RTL Nieuws hadden de drie partijen een akkoord bereikt over het verhogen van de AOW-leeftijd. Deze zou in 2015 al op 66 jaar uitkomen.

PVV-leider Geert Wilders tekende in 2010 voor financiële degelijkheid. Dan moet hij nu niet doen alsof hij zich verzet tegen ‘de zweep van Brussel’

Commentaar Eric Vrijsen: Geloofwaardigheid van Wilders is nu weg

Dit waren de plannen in het Catshuis (twv 14,2 miljard)

Parool 21.04.2012 VVD, CDA en PVV waren het voordat PVV-leider Geert Wilders de finale onderhandelingen staakte, in principe eens over een bezuinigingspakket van 14,2 miljard euro. Dat had het begrotingstekort van Nederland in 2013 teruggebracht naar 2,8 procent, …

PVV loopt weg voor verantwoordelijkheid Video

Telegraaf 21.04.2012 De PVV is weggelopen voor haar verantwoordelijkheid. De gedoogpartij heeft de rechtse coalitie opgeblazen omdat Wilders en de zijnen niet konden leven met miljardenbezuinigingen, die nodig zijn om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Wilders trok vandaag tot verbijstering van VVD en CDA op het allerlaatste moment aan de noodrem bij het Catshuisberaad. De PVV-leider beweert dat met name de koopkrachtplaatjes voor aow’ers onverteerbaar zijn voor zijn partij. Dat zou vooral de schuld zijn van Brussel, dat eisen had gesteld aan het terugdringen van het Nederlandse begrotingstekort.

 Zie:

‘Verkiezingen slecht idee’

Blok (VVD): kiezer aan zet

14 miljard euro bezuinigen

Kans op verkiezingen

Slecht voor Nederland

Tweets: Catshuisberaad

‘Wilders stelt teleur’

Chronologie Catshuisberaad

Totaalpakket was onaanvaardbaar

Wilders: Pakket was onacceptabel

Verhagen: In de steek gelaten

Jongerius: blij

Wilders reageert kwartier later

Rutte: Het ontbrak de PVV aan wil

Slob: eerst crisispakket

Thieme: PvdD is klaar

Samsom: verkiezingen

Pechtold wil hervormingen

Sap: goed nieuws

‘Nu verkiezingen’

Roemer wil verkiezingen

Wilders reageert ook

Verklaring om 16.15 uur

Beraad mislukt

Beraad weer van start

Rutte legt schuld mislukken Catshuisoverleg bij PVV

Parool 21.04.2012 ‘De politieke wil ontbrak bij de PVV, daarom staan we met lege handen’. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op een persconferentie in het Catshuis. Volgens Rutte heeft de PVV daarmee de afspraken die anderhalf jaar geleden tussen VVD, CDA en PVV zijn gemaakt geschonden, aldus de premier. Ook bij tegenwind zou er immers worden samengewerkt, zei hij.

Rutte en Verhagen leggen schuld bij PVV

NU 21.04.2012 Premier Mark Rutte en vicepremier Maxime Verhagen leggen de schuld van het mislukken van het Catshuisberaad beide bij PVV-leider Geert Wilders.

Volg hier ons LIVE-blog over de politieke crisis

Volg Twitterberichten over dit nieuws via NUlive

Lees meer over dit onderwerp:

Rutte: wil ontbrak bij WildersVideo

NOS 21.04.2012 Premier Rutte en vicepremier Verhagen leggen de schuld van het mislukken van het Catshuisberaad bij PVV-leider Wilders. Nieuwe verkiezingen zijn een voor de hand liggend scenario, zei premier Rutte op een persconferentie. Het kabinet gaat zich nu beraden, zei Rutte, die al contact heeft gehad met de koningin.

Zie ook

Rutte: verkiezingen liggen voor de hand

Metro 21.04.2012 Verkiezingen liggen voor de hand nu de onderhandelingen in het Catshuis zijn mislukt. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) op een persconferentie. Rutte heeft koningin Beatrix ingelicht over de ontstane situatie. Maandag wordt een ministerraad gehouden, waarna Rutte met de koningin gaat praten.

PvdA wil verkiezingen in september

Metro 21.04.2012 Als het kabinet door het mislukken van de onderhandelingen in het Catshuis uit elkaar valt, moeten in september verkiezingen worden gehouden voor de Tweede Kamer. Dat zei de nieuwe PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag.

Reacties mislukken Catshuisoverleg

Metro 21.04.2012 Nu de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV zijn geklapt, is het aan de kiezer om de richting aan te geven. Dat heeft SP-leider Emile Roemer zaterdag gezegd in een eerste reactie op het nieuws dat de onderhandelingen in het Catshuis zijn mislukt.

Persconferentie Rutte en Verhagen bij Catshuis

Metro 21.04.2012 Premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) geven om 16.15 uur een persconferentie bij het Catshuis. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

LIVE: Rutte en Verhagen geven Wilders schuld breuk

NRC 21.04.2012 Het Catshuisoverleg is definitief mislukt. PVV-leider Wilders is vanmiddag rond half drie vertrokken bij het Catshuis, terwijl de onderhandelingen pas om één uur weer waren begonnen. Zijn nieuwe verkiezingen nodig? Op nrc.nl houden we een liveblog bij over de laatste ontwikkelingen.

‘Onderhandelingen Catshuis mislukt’

Metro 21.04.2012 De onderhandelingen op het Catshuis zijn mislukt. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van bronnen. Al duidelijk was dat PVV-leider Geert Wilders het Catshuis zaterdagmiddag na slechts anderhalf uur onderhandelen heeft verlaten, maar vooralsnog was onduidelijk wat dat betekende.

LIVE: Catshuis overleg geklapt

Metro 21.04.2012 “Nieuwe verkiezingen liggen voor de hand nu.” – Premier Rutte en “Het is niet gelukt….en dan houdt het op.” Volg hier het laatste nieuws!

Nu: extra uitzending RTL Nieuws live

Zie ook:

Wilders: Totaalpakket is onacceptabel

Verkiezingen liggen voor de hand

Oppositie ziet kansen liggen

Samsom: mogelijk verkiezingen in september

Rutte en Verhagen leggen de schuld bij Wilders

Roemer en Sap kijken uit naar verkiezingen

Tijdlijn van zeven weken in het Catshuis

SP-leider Roemer wil verkiezingen

Reacties op mislukken Catshuisberaad

Hoofdrolspelers reageren om 16:15 uur

Catshuisberaad geklapt – Wilders trekt zich terug

Trouw 21.04.2012 Het coalitieoverleg over aanvullende bezuinigingen van zo’n 14 miljard euro is stukgelopen. PVV-leider Geert Wilders verliet zaterdagmiddag het Catshuis. Hij concludeerde hij, na overleg met zijn fractie, de afspraken niet voor zijn rekening te willen nemen. Premier Mark Rutte en vicepremier Maxime Verhagen haalden hard uit naar Wilders. De gedoogconstructie is na vandaag verleden tijd.

Lees ook: Chronologie van zeven weken Catshuisberaad – 21/04/12

‘Catshuisberaad mislukt’

NU 21.04.2012 Het beraad in het Catshuis is mislukt. Het is de drie partijen niet gelukt om met gemeenschappelijke plannen te komen.

Koopkrachteffecten

De NOS meldde dat PVV-leider Geert Wilders even voor half drie per auto is vertrokken bij het Catshuis. Volgens bronnen trok hij hij de koopkrachteffecten niet zou trekken.

Een bron in het Catshuis zou hebben gezegd dat de onderhandelaars vandaag hadden moeten tekenen en maandag hadden willen terugkoppelen naar fracties. Dat zou betekenen dat Wilders op het laatste moment is teruggeschrokken. De PVV-voorman zou na overleg met zijn fractie de afspraken niet voor zijn rekening kunnen nemen. Op videobeelden van de NOS is te zien hoe Wilders het overleg verlaat.

Minister-president Rutte en vice-premier Verhagen zullen om 16.15 uur een korte verklaring afleggen bij het Catshuis, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Het zou gaan om een koopkrachtverlies van 1procent voor de lagere inkomens.

SP-leider Emile Roemer laat aan de NOS weten dat de kamerleden snel moeten worden ingelicht nu het overleg in het Catshuis is geklapt. ” Wilders is al een keer weggelopen, even afwachten wat er nu gebeurt.” Wat hem betreft komen er snel verkiezingen.

D66-leider Alexander Pechtold laat bij monde van zijn persvoorlichter weten: “Als Rutte, Wilders en Verhagen er niet uitkomen, moet de Kamer in aanloop naar verkiezingen haar verantwoordelijkheid nemen en een hervormingsakkoord smeden.

Liveblog NU.nl over de mislukte onderhandelingen in het Catshuis

Volg de berichten op Twitter over dit onderwerp via NUlive

Lees meer over dit onderwerp;

Wilders verlaat Catshuis

Metro 21.04.2012 PVV-leider Geert Wilders heeft zaterdag het overleg op het Catshuis verlaten. De onderhandelingen waren zaterdag slechts anderhalf uur aan de gang, toen Wilders uit het Catshuis kwam, in zijn auto stapte en wegreed. Of sprake is van problemen in de onderhandelingen over verdere bezuinigingen tussen VVD, CDA en PVV is onduidelijk.

Catshuis gaat doorrrrr…

Spits 21.04.2012 De heren en dames van VVD, CDA en PVV zijn vanmiddag rond 1 uur weer rond de tafel gaan zitten in het Catshuis. Ze proberen een plan van bezuinigingen van rond de 14 miljard euro te ontwerpen, die ervoor moet zorgen dat het begrotingstekort volgend jaar onder de EU-limiet van 3 procent daalt.

Laatste nieuws;

Jongerius blij met mislukken Catshuis

Wilders: ‘Pakket was onaanvaardbaar’

‘PVV schrok op laatste moment terug’

LIVE: Binnenkort verkiezingen?!

Beraad in Catshuis weer van start

NU 21.04.2012 De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zijn zaterdag even na 13 uur in het Catshuis begonnen aan wat volgens ingewijden een bijzonder spannende dag beloofd te worden.

Catshuisonderhandelaars weer bijeen – ‘tijd dringt, spanning stijgt’

NRC 21.04.2012 Sinds één uur vanmiddag wordt er in het Catshuis weer onderhandeld over nieuwe miljardenbezuinigingen. Het is voor het eerst dat VVD, PVV en CDA in het weekend verder praten over de ingrepen. De tijd dringt en de afgelopen dagen liepen de spanningen in de coalitie lopen op.

De onderhandelaars waren gisteravond van ongeveer zeven uur tot tien uur bij elkaar om te praten over de doorrekening die het Centraal Planbureau van hun bezuinigingspakket maakte.

Onderhandelaars in Catshuis staan voor laatste ronde

Trouw 21.04.2012  Met de rapportcijfers van het Centraal Planbureau op schoot, zijn de Catshuisonderhandelaars gisteravond aan tafel geschoven voor wat zij beschouwen als de finale ronde voor hun grote crisisbestrijdingsplan.

Hoe lastig de laatste fase van de zoektocht naar tien tot vijftien miljard aan bezuinigingen nog is, bleef onduidelijk; er werd gisteravond wel ernstig rekening mee gehouden dat er vandaag verder moet worden vergaderd.

Onderhandelaars vervolgen Catshuisberaad in het weekend

Elsevier 20.04.2012 VVD, CDA en PVV hebben vrijdagavond voor het eerst met eigen ogen gezien wat de effecten zijn van het pakket aan bezuinigingsmaatregelen en hervormingen waarover ze het een week geleden in principe eens waren geworden. De zes onderhandelaars van de drie partijen kregen vrijdagmiddag de doorrekening van het pakket door het Centraal Planbureau (CPB).

Zie ook:

Catshuisberaad over CPB-berekening gaat morgen verder

NRC 20.04.2012 De onderhandelaars in het Catshuis hebben het gesprek voor vandaag even na tienen afgerond. Morgenmiddag om 13.00 uur gaan ze verder. Dat meldt De Telegraaf. Nog niet eerder in de zeven weken dat het Catshuisberaad nu voortduurt, kwamen de zes onderhandelaars van VVD, CDA en PVV bij elkaar in het weekend. Om 19.00 uur vanavond, een uur later dan gepland, begonnen de gesprekken naar aanleiding van de CPB-berekeningen. Lees verder›

Zaterdag verder in Catshuis

Telegraaf 20.04.2012 Het Catshuisberaad is vrijdag even na tien uur beëindigd. De onderhandelaars praten zaterdagmiddag om één uur verder. Het wordt de eerste keer dat de VVD, het CDA en de PVV in het weekend over de miljardenbezuinigingen spreken.

Catshuisoverleg over cijfers CPB gaat morgen verder

Trouw 20.04.2012 De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV bogen zich vanavond vanaf 19:15 uur voor het eerst in een gezamenlijke sessie over de doorrekening door het CPB van de bezuinigingsplannen, die de onderhandelaars vorige week bij de rekenmeesters hadden ingeleverd.

Catshuisoverleg zaterdag verder

NU 20.04.2012 Het Catshuisoverleg tussen VVD, CDA en PVV gaat zaterdag om 13 uur verder. Voor vrijdagavond is het afgelopen. De partijen hebben zich voor het eerst gebogen over de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) van de maatregelen en hervormingen die ze hebben bedacht om de komende jaren miljarden extra te kunnen bezuinigen. Na ruim drie uur werd het Catshuisoverleg stopgezet.

Lees meer over dit onderwerp:

Hervatting Catshuisberaad

Telegraaf 20.04.2012 Het Catshuisoverleg over de berekeningen van het Centraal Planbureau is vrijdagavond rond 19.15 uur begonnen. De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV buigen zich voor het eerst in een gezamenlijke sessie over de doorrekening door het CPB van de bezuinigingsplannen, die de onderhandelaars vorige week bij de rekenmeesters hadden ingeleverd.

Hervatting Catshuisberaad

Telegraaf 20.04.2012 Het Catshuisoverleg over de berekeningen van het Centraal Planbureau is vrijdagavond rond 19.15 uur begonnen. De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV buigen zich voor het eerst in een gezamenlijke sessie over de doorrekening door het CPB van de bezuinigingsplannen, die de onderhandelaars vorige week bij de rekenmeesters hadden ingeleverd.

Catshuisoverleg over cijfers CPB begonnen

Parool 20.04.2012 Het Catshuisoverleg over de berekeningen van het Centraal Planbureau is vanavond rond 19:15 uur begonnen. Dat was ruim een uur later dan gepland.

De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV buigen zich voor het eerst in een gezamenlijke sessie over de doorrekening door het CPB van de bezuinigingsplannen, die de onderhandelaars vorige week bij de rekenmeesters hadden ingeleverd.

CPB levert doorberekeningen af bij Catshuis; vanaf 18.00 uur overleg

NRC 20.04.2012 Het Centraal Planbureau heeft de bezuinigingsmaatregelen van VVD, CDA en PVV doorgerekend en de resultaten vanmiddag voorgelegd aan de onderhandelaars. Dat meldt de NOS. Als men er zich in kan vinden, zou er begin volgende week een akkoord kunnen zijn. Lees verder›

‘Cijfers CPB voorgelegd aan Catshuis’

NU 20.04.2012 AMSTERDAM – Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de doorrekening van het pakket maatregelen van VVD, CDA en PVV voorgelegd aan de onderhandelaars in het Catshuis. Dat melden ingewijden aan de NOS, a ldus de omroep. De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zijn vrijdagavond om 19.15 uur weer bij elkaar gekomen.

Lees meer over dit onderwerp;

Catshuis over CPB uur later

Telegraaf  20.04.2012 Het Catshuisoverleg over de berekeningen van het Centraal Planbureau begint vrijdagavond waarschijnlijk een uur later. Dat bevestigen bronnen rond het overleg.

Spanning naar hoogtepunt

Telegraaf 20.04.2012 Na 7 weken onderhandelen in het Catshuis zal de spanning vrijdag rond de gesprekken tussen VVD, CDA en PVV hoog oplopen. Op tafel liggen vrijdagmiddag de door het Centraal Planbureau (CPB) uitgerekende effecten van de gekozen miljardenbezuinigingen en hervormingen.

‘Nederland nog jaren in crisis’

Telegraaf 20.04.2012 Nederlandse burgers en ondernemers zullen nog jaren rekening moeten houden met magere economische tijden. Die verwachting spreekt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag uit in een gesprek met De Telegraaf. Uiteindelijk zal de eurocrisis overwonnen worden. Volgens Knot heeft de Nederlandse economie een flinke knauw gekregen. Er is geen andere optie dan de tering naar de nering te zetten, zo weet hij. ,,Dat kost tijd en zet een rem op de bestedingen”, aldus de centrale bankier.

‘Nog jaren crisis in Nederland’

Spits 20.04.2012 We zijn hier met zijn allen nog jarenlang de Sjaak door de economische crisis en we moeten net zo lang rekening houden met magere economische tijden. Die verwachting spreekt president Klaas Knot van De Nederlandse Bank (DNB), in net iets andere verwoording, vandaag uit in een gesprek met De Telegraaf.

Terecht zegt Klaas Knot: Bezuinigen, en wel nu!

Elsevier 20.04.2012 De president van De Nederlandsche Bank is misschien nog net op tijd met zijn advies aan het Catshuis. De economie moet snel op orde, groei komt later wel. ‘We kunnen er niet op rekenen dat we met groei uit de problemen komen,’ waarschuwt Klaas Knot vanochtend in De Telegraaf. ‘Als er sprake is van schuld, zal die echt moeten worden teruggebracht.’ Of zijn boodschap nog op tijd komt om op het laatste moment invloed uit te oefenen op de onderhandelingen in het Catshuis is de vraag.

‘Nederland nog jaren in crisis’

AD 20.04.2012 Nederlandse burgers en ondernemers zullen nog jaren rekening moeten houden met magere economische tijden. Die verwachting spreekt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag uit in een gesprek met De Telegraaf. Uiteindelijk zal de eurocrisis overwonnen worden.

PKN aan Catshuis: bezuinig niet op ontwikkelingshulp

Trouw 20.04.2012 Het kabinet moet niet nog meer bezuinigen op ontwikkelingshulp. Voorstellen daartoe zijn ‘onverantwoord’, vindt de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Het overlegorgaan schaarde zich gisteren met een overgrote meerderheid achter die motie.

‘Nederland behoort tot een van de rijkste landen ter wereld’, stelt de kerk. ‘Christus kwam in de wereld om te dienen en om zich te ontfermen over degenen die in nood waren.’ De synode roept het dagelijkse bestuur van de kerk op het standpunt onder de aandacht te brengen bij (christelijke) politieke partijen.

‘Plannen fataal voor huizenmarkt’

Telegraaf 20.04.2012 De vermeende plannen van de onderhandelaars in het Catshuis om huiseigenaren te dwingen binnen 30 jaar af te lossen, zouden dramatische gevolgen hebben voor de huizenmarkt. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars (VvV) vrijdag gezegd.

‘Catshuis-plannen fataal voor huizenmarkt’

NU 20.04.2012 De vermeende plannen van de onderhandelaars in het Catshuis om huiseigenaren te dwingen binnen 30 jaar af te lossen, zouden dramatische gevolgen hebben voor de huizenmarkt.

Vanavond moment van de waarheid in het Catshuis

VK 20.04.2012 Vanavond om 18.00 uur komen de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV weer bij elkaar in het Catshuis. Het wordt een spannende vergadering, waarin de financiële consequenties van de conceptplannen duidelijk worden. Als de cijfers goed vallen is er wellicht maandag een definitief akkoord.

Onderhandelingen Catshuis vrijdagavond verder

VK 20.04.2012 De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zetten vrijdagavond hun onderhandelingen in het Catshuis voort. Dat is vanavond bekendgemaakt. Morgen liggen de door het Centraal Planbureau (CPB) uitgerekende effecten van de gekozen miljardenbezuinigingen en hervormingen op tafel.

Verhagen neemt Rutte beet

Telegraaf 19.04.2012 Dat de heren onderhandelars in het Catshuis door de schier eindeloze gesprekken inmiddels aardig ‘gaar’ zijn, blijkt ook wel uit het feit dat de meligheid toeslaat. Bij Maxime Verhagen bijvoorbeeld, die de fiets van Mark Rutte stiekem op slot zet. Het resultaat: verwarring en hilariteit alom.

Gerelateerde artikelen;

19-04: Catshuis vrijdagavond verder

19-04: CPB-cijfers vrijdag naar Catshuis

19-04: Rutte is ‘gaar’ van Catshuisberaad

Oud-premier Kok (PvdA): Strak bezuinigen onvermijdelijk

Elsevier 19.04.2012 De problemen met de Nederlandse overheidsfinanciën zoals die in het Catshuis op tafel liggen vormen maar ‘een slap aftreksel’ van de ‘gigantische problemen’ waarmee landen als Griekenland, Portugal, Spanje en Italië te maken hebben.

Zie ook:

‘VVD eist begrotingstekort van maximaal 3 procent’

Elsevier 19.04.2012 Regeringspartij VVD eist dat het begrotingstekort volgend jaar niet uitkomt boven de 3 procent. Dat is volgens de regels van de Europese Unie voor het begrotingstekort van eurolanden. Ook minister Jan Kees de Jager (CDA, Financiën) zou dit als eis stellen voor een eindakkoord.

Dat melden bronnen binnen de VVD aan RTL Nieuws. Eerder weigerden partijen zich uit te spreken over de Europese regels.

Blindstaren
De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV hebben volgens ingewijden al een ‘totaalpakket’ aan bezuinigingen naar het Centraal Planbureau (CPB) gestuurd. De berekeningen van het CPB moeten duidelijk maken of de bezuinigingen genoeg opleveren om het begrotingstekort terug te dringen.

Voorafgaand aan de bezuinigingen benadrukte vooral PVV-leider Geert Wilders dat hij geen ‘cijferfetisjist’ is als het gaat om de Europese norm.

Zie ook:

CPB stuurt doorrekeningen vrijdag naar Catshuis

Elsevier 19.04.2012 Het Centraal Planbureau (CPB) levert de doorrekening van de bezuinigingsmaatregelen van VVD, CDA en PVV vrijdag aan bij de onderhandelaars in het Catshuis. Donderdag lukt niet meer. Volgens bronnen dicht bij het Catshuis hebben de onderhandelaars dat donderdag te horen gekregen van het CPB.

Zie ook: VVD, PVV en CDA beginnen lastige onderhandelingen

‘CPB-cijfers morgen naar het Catshuis’

Parool 19.04.2012 Het Centraal Planbureau (CPB) levert de doorrekening van het pakket maatregelen van VVD, CDA en PVV morgen aan bij de onderhandelaars in het Catshuis. Vandaag lukt dat niet meer. De onderhandelaars hebben dat van het CPB te horen gekregen, meldden bronnen vandaag.

‘CPB-cijfers morgen naar het Catshuis’

VK 19.04.2012 Het Centraal Planbureau (CPB) levert de doorrekening van het pakket maatregelen van VVD, CDA en PVV morgen aan bij de onderhandelaars in het Catshuis. Vandaag lukt dat niet meer. De onderhandelaars hebben dat van het CPB te horen gekregen, meldden bronnen vandaag.

CPB-cijfers vrijdag naar Catshuis

Telegraaf 19.04.2012 Het Centraal Planbureau (CPB) levert de doorrekening van het pakket maatregelen van VVD, CDA en PVV vrijdag aan bij de onderhandelaars in het Catshuis. Donderdag lukt niet meer. De onderhandelaars hebben dat van het CPB te horen gekregen, meldden bronnen donderdag.

‘CPB-cijfers vrijdag naar Catshuis’

NU 19.04.2012 DEN HAAG – Het Centraal Planbureau (CPB) levert de doorrekening van het pakket maatregelen van VVD, CDA en PVV vrijdag aan bij de onderhandelaars in het Catshuis.

Mark Rutte is ‘behoorlijk gaar’ van lang Catshuisberaad

Elsevier 19.04.2012 Premier Mark Rutte (VVD) heeft het gehad met de onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen, die nu al bijna zeven weken voortslepen. ‘Ik ben er behoorlijk gaar van,’ liet de minister-president zich ontvallen.  Rutte zei dat tijdens een bijeenkomst in het kader van de Week van de Ondernemers.

Sinds 5 maart onderhandelen Rutte, VVD-fractievoorzitter Stef Blok, PVV-leider Geert Wilders en Kamerlid Fleur Agema met CDA’ers Maxime Verhagen en Sybrand van Haersma Buma over 12 tot 16 miljard aan extra bezuinigingen.

Rutte is ‘gaar’ van Catshuisberaad

Telegraaf 19.04.2012 Premier Mark Rutte en de onderhandelaars zijn „behoorlijk gaar” van het Catshuisberaad. Dat zei de premier donderdag tijdens een bijeenkomst in het kader van de Week van de Ondernemer in Utrecht.

Rutte is ‘gaar’ van onderhandelingen Catshuis

VK 19.04.2012 Premier Mark Rutte en de andere onderhandelaars zijn ‘behoorlijk gaar’ van het Catshuisberaad. Dat zei de premier vandaag tijdens een bijeenkomst in het kader van de Week van de Ondernemer in Utrecht.

Rutte is ‘gaar’ van lange duur Catshuisberaad

NU 19.04.2012 Premier Mark Rutte en de onderhandelaars zijn ”behoorlijk gaar” van het Catshuisberaad. Dat zei de premier donderdag tijdens een bijeenkomst in het kader van de Week van de Ondernemer in Utrecht.

Lees meer over dit onderwerp;

‘Probleem NL slap aftreksel’

Telegraaf 19.04.2012 De problemen met de Nederlandse overheidsfinanciën zoals die in het Catshuis op tafel liggen vormen maar „een slap aftreksel” van de „gigantische problemen” waarmee landen als Griekenland, Portugal, Spanje en Italië te maken hebben.

Slob: ‘Er gaat een gedrocht uit het Catshuis komen’

VK 19.04.2012  Vandaag presenteerde de ChristenUnie haar eigen alternatieve plan voor de miljardenbezuinigingen. Fractieleider Slob heeft geen geduld meer met premier Rutte; hij vraagt voor volgende week wéér een debat aan. ‘We zijn maandenlang op afstand gehouden.’

ChristenUnie: geen pretpakket

Telegraaf 19.04.2012  „Geen pretpakket, maar een wenkend perspectief.” Zo noemt fractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob de eigen aanpak van de crisis, die donderdag wordt gepresenteerd.

ChristenUnie lanceert zevenklapper

Metro 19.04.2012 De ChristenUnie heeft donderdag zeven hervormingsvoorstellen gepresenteerd om de crisis het hoofd te bieden. De partij wil onder meer de woning- en arbeidsmarkt en de zorgsector op de schop nemen. Op milieuvervuilende activiteiten en mobiliteit moet meer belasting worden geheven. Ook moet de btw omhoog.

Eigen aanpak ChristenUnie: begrotingstekort komt uit op 3 procent

AD 19.04.2012 ‘Geen pretpakket, maar een wenkend perspectief.’ Zo noemt fractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob de eigen aanpak van de crisis. De partij denkt met haar plannen in 2013 op een begrotingstekort van 3,0 procent uit te komen en in 2015 tussen de 0 en 1 procent. Structureel leveren de plannen een saldoverbetering van 20 tot 23 miljard op, schat de ChristenUnie..

CU komt met eigen lijst van kortingsvoorstellen voor de Kamer

Trouw 19.04.2012  ‘Geen pretpakket, maar een wenkend perspectief.’ Zo noemt fractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob de eigen aanpak van de crisis, die vandaag werd gepresenteerd.

De partij denkt met haar plannen in 2013 op een begrotingstekort van 3,0 procent uit te komen en in 2015 tussen de 0 en 1 procent. Structureel leveren de plannen een saldoverbetering van 20 tot 23 miljard op, schat de ChristenUnie.

ChristenUnie komt met ‘wenkend perspectief’

NU 19.04.2012 ”Geen pretpakket, maar een wenkend perspectief.” Zo noemt fractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob de eigen aanpak van de crisis, die donderdag wordt gepresenteerd.

‘VVD eist begrotingstekort van maximaal 3 procent’
Elsevier 19.04.2012 Dat melden bronnen binnen de VVD aan RTL Nieuws. Eerder weigerden partijen zich uit te spreken over de Europese regels.

Blindstaren
De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV hebben volgens ingewijden al een ‘totaalpakket’ aan bezuinigingen naar het Centraal Planbureau (CPB) gestuurd. De berekeningen van het CPB moeten duidelijk maken of de bezuinigingen genoeg opleveren om het begrotingstekort terug te dringen. Lees meer

Al zeven weken onderhandelen VVD, CDA en PVV over nieuwe bezuinigingen. Het is tijd om de pijnlijke beslissingen te nemen en een duurzaam plan voor de toekomst te presenteren

Commentaar van Eric Vrijsen: Kom op Catshuis, tijd om knopen door te hakken

‘Catshuisakkoord begin volgende week gepresenteerd’

VK 19.04.2012 De coalitie wil komende maandag of dinsdag naar buiten komen met het Catshuisakkoord. Dat melden Haagse bronnen vandaag aan het FD.

Vandaag krijgen de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV van het Centraal Planbureau (CPB) te horen of de bezuinigingen die ze de afgelopen weken met elkaar overeen zijn gekomen uiteindelijk genoeg geld opleveren om het begrotingstekort, zo meldt de NOS.

Kom op Catshuis, tijd om knopen door te hakken

Elsevier 18.04.2012 Al zeven weken onderhandelen VVD, CDA en PVV over nieuwe bezuinigingen. Het is tijd om de pijnlijke beslissingen te nemen en een duurzaam plan voor de toekomst te presenteren

Zeven weken zitten ze al vast in het Catshuis en zo langzamerhand is het welletjes. Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Maxime Verhagen (CDA) en hun secondanten hebben de bezuinigingspuzzel nog altijd niet klaar.

Kennelijk laten ze het Centraal Planbureau nu toch rekenwerk doen. De uitkomst laat zich raden: de diverse maatregelen leveren te weinig op. Dieper snijden is nodig.

‘CPB stuurt doorberekeningen morgen naar Catshuis’

NRC 18.04.2012 Morgen krijgen de onderhandelaars in het Catshuis de doorgerekende voorstellen van het Centraal Planbureau (CPB) onder ogen. Dat melden bronnen aan de NOS.

‘CPB stuurt cijfers morgen naar het Catshuis’

Parool 18.04.2012 Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de plannen van de onderhandelaars in het Catshuis doorberekend en laat hen morgen weten of de bezuinigingsmaatregelen voldoende geld opleveren. Dat meldt de NOS.

Catshuis wacht op CPB

Telegraaf 18.04.2012 De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV in het Catshuis zijn in afwachting van cruciale berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Eind vorige week is al een pakket met maatregelen naar de rekenmeesters van het kabinet gestuurd, meldden bronnen woensdag aan het ANP.

‘Pas na Catshuis stemmen’

Telegraaf 18.04.2012 GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en de SP willen dat de stemming over de Wet werken naar vermogen (WWNV) wordt uitgesteld tot nadat het Catshuisoverleg is afgerond en behandeld in de Tweede Kamer. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver stelde dat woensdag voor in het Kamerdebat over de wet van staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken.

‘Doorberekeningen CPB donderdag naar Catshuis’

Metro 18.04.2012 Vrijdag zouden de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV het onderling eens zijn geworden over de voorlopige plannen. Vervolgens kreeg het CPB de opdracht de plannen door te rekenen.

Catshuis wacht op berekeningen CPB

NU 18.04.2012 De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV in het Catshuis zijn in afwachting van cruciale berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).

april 20, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 reacties

  1. […] Onderhandelingen Catshuis 2012 – bel voor de laatste ronde […]

    Pingback door Verdere bezuinigingen en het krakende kabinet Rutte 1 – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | april 22, 2012

  2. […] Onderhandelingen Catshuis 2012 – bel voor de laatste ronde […]

    Pingback door Het krakende kabinet Rutte 1 versus het Lente-akkoord « Debat in de Digitale Hofstad | mei 10, 2012

  3. […] zie ook: Onderhandelingen Catshuis 2012 – bel voor de laatste ronde […]

    Pingback door Hoe Geert Wilders PVV de stekker eruit trok « Debat in de Digitale Hofstad | februari 22, 2014


Sorry, the comment form is closed at this time.