Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018

De volgende gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 21 maart 2018 !!!!!


Massaal vertrek van wethouders

AD 08.05.2017 In aanloop naar de raadsverkiezingen van 2018 pakken gemeentebestuurders bij bosjes hun biezen. Alleen al in de Haagse regio stapten het laatste halfjaar acht wethouders en twee burgemeesters op. ,,Het is een trend.”

De acht vertrekkende wethouders uit de Haagse regio kozen er de laatste maanden nadrukkelijk zelf voor om hun bestuurstermijn niet af te maken. 

Wethouders uit Den Haag (Van Engelshoven, D66) en Westland (Weverling, VVD) zochten bijvoorbeeld hun heil in de landelijke politiek. En collega-wethouders uit Zoetermeer (Mariëtte van Leeuwen) en Westland (Mohamed el Mokaddem) maakten een vroege overstap naar het bedrijfsleven.

Onder druk

Twee bestuurders stapten onder druk op: In Leidschendam-Voorburg hield wethouder Rozenberg het in april voor gezien, nadat de politiek hem dreigde weg te stemmen vanwege onbehoorlijk bestuur. Drie maanden eerder ruimde burgemeester Hoekema van Wassenaar het veld, nadat hij het politieke vertrouwen kwijt was.

Werkgevers zitten niet te wachten op oud-politici. Zeker niet als je bedenkt dat hun gemiddelde leeftijd rond de 55 jaar ligt, aldus Ton Roerig (directeur landelijke Wethoudersvereniging).

Volgens directeur Ton Roerig van de landelijke Wethoudersvereniging is er sprake van een trend. Vooral wethouders die aan het einde van hun tweede termijn komen, haken steeds vaker voortijdig af om een andere baan aan te nemen. Sterker, de belangenvereniging keurt dat goed. ,,Wij zeggen: in het laatste jaar voor de verkiezingen is dat heel aanvaardbaar.’’

Dat heeft alles te maken met de matige arbeidskansen voor oud-wethouders. ,,Wij weten uit onderzoek dat zij niet in een gespreid bedje terecht komen. Werkgevers zitten niet te wachten op oud-politici. Zeker niet als je bedenkt dat hun gemiddelde leeftijd rond de 55 jaar ligt.’’

Twee termijnen

Die uittocht van gemeentebestuurders in deze regio heeft dus alles te maken met veranderende mores. Het wordt steeds minder als ‘onbehoorlijk’ gezien dat een wethouder z’n klus niet afmaakt, bevestigt Marcel Boogers, hoogleraar regionale en lokale overheden. ,,De politieke houdbaarheid van een wethouder is maximaal twee termijnen. Daarna is het gewoon op. Dan moet je bijtijds om je heen gaan kijken.”

En een jaartje eerder weg uit het stads- of dorpsbestuur is bovendien zo’n drama niet. ,,Natuurlijk verliezen gemeenten zo bestuurservaring’’, stelt Boogers. ,,Maar de laatste driekwart jaar voor de verkiezingen gebeurt er toch niks nieuws. En een nieuwe wethouder kan best op de winkel passen.’’

Haagse gemeenteraad

Haagse gemeenteraad

‘Als iedere vrouw nee zegt, verandert er dus nooit wat!’

AD 15.04.2017 Waar blijven de vrouwelijke lijsttrekkers? Twee dertigers uit de Haagse raad aan het woord. ,,Ik wil mijn dochter ook nog eens zien.”

Aisha Akhiat © Frank Jansen

SP-raadslid Aisha Akhiat (36) beschrijft graag haar worsteling. Want het besluit om niet voor het lijsttrekkerschap te gaan, ging gepaard met twijfel: ,,Maar”, zegt ze vrij snel na het begin van het telefoongesprek, ,,mag ik je zo even terugbellen? Mijn dochter zit er de hele tijd doorheen.”

Het populaire cartoonvarkentje Peppa Big biedt soelaas. Dochter Famke is het komende kwartier stil achter de tv, zodat Akhiat kan uitleggen waarom ze past voor het lijsttrekkerschap terwijl ze als eerstvolgende op de lijst wel in aanmerking zou komen: ,,Ik ben net een eigen bedrijf in de advocatuur begonnen en wil m’n dochtertje van anderhalf ook veel blijven zien.”

Ze heeft stevig gedubd, juist omdat er zo weinig vrouwen op politieke topposities zitten: ,,Als iedere vrouw die zo’n kans krijgt nee zegt, verandert er nooit wat. Het scheelt dat we met Hanne Drost ook een vrouw hoog op de lijst hebben.”

Strijd
De lijsttrekkersstrijd volgend jaar dreigt wederom een mannengevecht te worden. In 2014 deden bij de gevestigde partijen drie vrouwelijke lijsttrekkers mee. Ditmaal is er vooralsnog zicht op één, misschien twee vrouwen in de arena.

Terwijl voor veel mannen hun kandidatuur al vaststaat, is er bij de dames één zekerheid: Christine Teunissen van de PvdD. Zij noemt het treurig dat niet meer vrouwen vooraan staan: ,,Het is een verschijnsel van het begin van de twintigste eeuw, zou je zeggen.”

Het beperkt aantal vrouwen blijft een kwestie. Bij de landelijke verkiezingen vorige maand waren er maar een paar vrouwelijke aanvoerders. Uiteindelijk sleepte alleen Marianne Thieme zetels binnen.

De Haagse raadsnestor Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) baalt ervan: ,,Laat alle vrouwen zich melden!” Zelf peinst ze niet over het lijsttrekkerschap: ,,Ik ben 73, ik mag afbouwen. Andere vrouwen moeten aan de bak, haha.”

Mysterie
SP’er Akhiat noemt het gebrek aan vrouwen op topposities ‘het mysterie van deze tijd’. ,,Ik zie twee problemen: mannen krijgen niet de kansen die vrouwen krijgen, en andersom. Verlof voor vaders is nog steeds niet overal geaccepteerd, zoals carrière maken voor vrouwen ook niet overal normaal wordt gevonden. Daarom voel ik ook een verantwoordelijkheid om het plafond te doorbreken. Nu ik voor het gezinsleven kies, bevestig ik weer die vooroordelen: zie je nou wel, vrouwen kiezen voor de kinderen.”

De politiek is intensief. Als er iets speelt, moet je paraat zijn. Voor een moeder is dat vrij lastig te combineren, aldus Christine Teunissen.

Christine Teunissen © Frank Jansen

Teunissen (31, geen kinderen) herkent de twijfels van haar SP-collega. ,,Die kan ik me goed voorstellen. De politiek is intensief: het is niet van negen tot vijf. Als er iets speelt, moet je paraat zijn. Voor een moeder is dat vrij lastig te combineren.”

De wetten en regels rond verlof moeten anders, vinden ze. ,,Maar het is ook een cultuurding: kijk naar de ophef rond de papadag van Jesse Klaver. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn”, zegt Teunissen. Akhiat: ,,En bij mannen heet zo’n dag dan een papadag. Bij vrouwen is het echt geen mamadag. Een klein verschil, maar het zegt veel.”

Daarbij moeten vrouwen wat brutaler zijn: ,,Vrouwen zijn erg zelfkritisch. Mannen zijn sneller geneigd om te denken: ik doe het gewoon”, zegt Teunissen.

Akhiat: ,,Toen ik gevraagd werd voor de lijst in 2014 twijfelde ik: stel nou dat ik zwanger word? Maar kom op, alsof mannen dat ook doen. Nee, die denken gewoon: fuck it. Dus dat dacht ik toen ook. Het werkt!”

Boudewijn Revis (VVD), Karsten Klein (CDA), Christine Teunissen (PvdD), Joris Wijsmuller (HSP), Robert van Asten (D66)

Wordt lijsttrekkersstrijd reünie? Amper verrassingen, amper vrouwen

AD 15.04.2017 Onder de beoogd lijsttrekkers die volgend jaar de Haagse arena ingaan, zijn vooral vertrouwde gezichten. Veel wethouders en fractieleiders gaan hun partij (opnieuw) aanvoeren. En er is pas van één vrouw zeker dat ze het wil doen: Christine Teunissen van de PvdD.

HSP-wethouder Joris Wijsmuller wil weer lijsttrekker worden. © Frank Jansen

Het lijst­trek­ker­schap is bij ons een open procedure, ja. Maar ik word het, aldus Richard de Mos.

Dat blijkt uit een rondgang van deze krant. Het lijsttrekkerschap van VVD-wethouder Boudewijn Revis wordt komende week officieel. HSP-veteraan Joris Wijsmuller wil ook de lokale verkiezingen in als aanvoerder: ,,Ik sta voor m’n zaak en ik wil er voor gaan. Richting de kiezer heb ik wel wat te verantwoorden.” Waarschijnlijk gaat wethouder Karsten Klein de strijd aan namens het CDA, voor D66 is fractieleider Robert van Asten tot dusver de enige gegadigde.

Oppositie
Richard de Mos wordt lijsttrekker van zijn Groep de Mos. Concurrentie komt er niet: ,,Het lijsttrekkerschap is bij ons een open procedure, ja. Maar ik word het. Haha.” Namens GroenLinks wil raadslid Arjen Kapteijns de kar trekken. ,,Landelijk zijn we bezig om een heel mooie beweging neer te zetten, dat gaan we in Den Haag ook doen.” Pieter Grinwis wil door voor CU/SGP, Christine Teunissen zal de Partij voor de Dieren aanvoeren. Voor de SP is Hanne Drost in beeld. Veel partijen moeten de voordracht nog formeel bevestigen.

Lees ook

Groen rechtse Haagse VVD: meesterzet of blunder?

Lees meer

Wie bij de PvdA?
Vraagtekens zijn er onder meer bij Islam Democraten, de PVV en de PvdA. Bij de sociaaldemocraten zijn twee potentiële kandidaten: nestor wethouder Rabin Baldewsingh overweegt nog een rondje mee te doen, fractieleider Martijn Balster wil waarschijnlijk ook. De twee gaan binnenkort uitmaken wie het gaat doen: een interne verkiezing, compleet met debatavonden en persoonlijke campagnes, ziet de partij niet zitten na beroerde lokale en landelijke ervaringen. Bij de PVV wordt talent Elias van Hees getipt als kanshebber nu Karen Gerbrands Kamerlid is geworden.

Vooralsnog heeft zich slechts één vrouw gemeld in de strijd. Waar blijven de vrouwelijke lijsttrekkers? Lees hier het interview met twee vrouwen uit de Haagse raad.

Geloof het of niet, maar het ver­kie­zings­cir­cus draait alweer

Trouw 10.04.2017 Partijleden krijgen amper kans om op adem te komen. Nu de verkiezingen voorbij zijn, richten de partijen zich alweer op de volgende ronde. ‘Jullie moeten allemaal dóór.’

Haar vraag begon formeel, alsof ze hem niet al best lang kent. “Beste Jesse”, vroeg de 28-jarige Janneke van der Heijden in januari aan haar partijleider van GroenLinks, tijdens zo’n beruchte GroenLinks-meetup. “Wat gebeurt er ná de verkiezingen op 15 maart? Vallen we dan in een zwart gat?”

Het antwoord was voor de bühne: zelf wist ze het al, want Janneke van der Heijden is campagneleider van GroenLinks in Utrecht. Twee weken eerder had ze de Utrechtse leden al voorbereid op de volgende fase: de gemeenteraadsverkiezingen.

Te midden van de enorme opwinding die het succes van Jesse Klaver op het Utrechtse partijkantoor teweegbracht, stuurde zij een oproep de wereld in voor een andere lijsttrekker: die voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Een ‘strategische denker en doener’ moest het zijn.

“Jullie moeten allemaal dóór”, zei Jesse Klaver die avond via haar tot de vrijwilligers en de leden. “Je kunt misschien een weekje vrij nemen – dat doe ik zelf misschien ook – maar daarna moeten we met zijn allen gaan zorgen dat we overal in Nederland macht weten te vormen.”

Verkiezingscircus

Dat weekje werd bij GroenLinks in Utrecht twee weken, maar toen begon het hele verkiezingscircus opnieuw. Eind maart werden de namen van twee kandidaat-lijsttrekkers voor volgend jaar bekend. Komende week gaan ze voor het eerst met elkaar in debat. In Amsterdam ging het eerste team GroenLinks-vrijwilligers afgelopen weekeinde langs de deuren, in de K-buurt in de Bijlmer.

Het moge zo zijn dat kiezers in Nederland het even gehad hebben met verkiezingen, dat het nog even onduidelijk blijft van welke politieke kleur het volgende kabinet zal zijn – partijen zijn allang weer bezig met de volgende ronde.

Want GroenLinks is niet eens de eerste partij die zich al bezighoudt met de gemeenteraadsverkiezingen: de VVD in Utrecht koos zijn lijsttrekker doodleuk precies tijdens de landelijke verkiezingen, op 15 maart. Het Utrechtse VVD-bestuur droeg een week ervoor de huidige fractievoorzitter voor als lijsttrekker en benoemde hem twee weken later, op 21 maart. Zo heeft justitie-ambtenaar Dimitri Gilissen precies een jaar om nóg meer kiezers te overtuigen.

Blik naar voren

Ook is Utrecht niet de uitzondering. In Elburg en Harderwijk heeft de SGP bijvoorbeeld al een lijsttrekker, net als het CDA in Boxtel, D66 in Sliedrecht en GroenLinks in Ede. Zelfs de PvdA is op sommige plaatsen al zo ver. “De PvdA Nieuwegein richt haar blik naar voren”, schreef Johan Steen, bestuursvoorzitter van de PvdA Nieuwegein twee weken nadat de partij 29 zetels verloor bij de landelijke verkiezingen. Steen maakte bekend dat Hans Adriani, op dit moment PvdA-wethouder, de komende verkiezingen de lijst zal aanvoeren.

“We zijn er al een paar maanden mee bezig”, zegt Steen. “Ik zou het nog niet direct campagne noemen, maar de komende maanden beginnen we wel om aan kiezers en leden uit te leggen waar de PvdA voor staat. We willen vertellen wat onze verdienste is, dat is de afgelopen tijd niet altijd even goed duidelijk geworden.”

Nieuwegein is er vroeg bij, want het landelijk kantoor van de PvdA heeft ‘verkiezing lijsttrekker’ in een aan alle afdelingen gestuurd tijdpad medio juni gepland, al is er ruimte ingebouwd om dat eerder te doen. De eerste bijeenkomst van het lokale campagneteam staat in de agenda voor augustus.

Maar niet alles valt vanuit een landelijk partijkantoor te regisseren. Er zijn nu eenmaal mensen als Peter Maas Geesteranus uit de Ronde Venen. “Start campagne gemeenteraadsverkiezingen”, stond in zijn agenda voor 16 maart, de dag na de landelijke verkiezingen. De dag ervoor had zijn partij D66 zetels gewonnen.

De plaatselijke campagneleider schreef zijn leden een dankbaar bericht, waarin hij duidelijk maakte dat stilzitten niet aan de orde is: ‘Dank voor uw steun. We hebben uw stem volgend jaar ook nodig, en die van uw buurman of buurvrouw ook’.

Nieuwkomers Denk en FvD doen ook mee met gemeenteraadsverkiezingen

Ook 50plus stelt zich verkiesbaar in de gemeente

VK 24.03.2017  De nieuwe politieke partijen Denk en Forum voor Democratie draaien zich, amper een week na hun entree in de Tweede Kamer, al warm voor deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat de twee partijen meteen doordenderen is opvallend. 50Plus en PVV, hiervoor de twee laatste nieuwkomers in Den Haag, doen bij de verkiezingen op 21 maart 2018 ook pas voor het eerst grootschalig mee.

Met name Denk, dat zich met drie zetels overtuigend op het Binnenhof vestigde, heeft grote plannen. De partij van fractievoorzitter Tunahan Kuzu heeft al aangekondigd in tien gemeenten mee te gaan doen. Denk registreerde bovendien al webadressen in 41 van de 100 grootste gemeenten in Nederland. Het uiteindelijke aantal gemeenten waarin de partij zal strijden om raadszetels ligt daar vermoedelijk tussenin. De bij Turkse Nederlanders populaire partij zal vooral hopen op deelname in gemeenten in Zuid-Holland en in Amsterdam, waar het landelijk goed scoorde.

De deelname van 50Plus aan de gemeenteraadsverkiezingen is wellicht de grootste verrassing

Thierry Baudets Forum voor Democratie (FvD) is minder ver gevorderd dan Denk, maar heeft wel de ambitie volgend jaar ‘in zoveel mogelijk gemeenten’ mee te doen. Dat zegt FvD-voorzitter Paul Frentrop. ‘We zijn nog even aan het bijkomen van de Tweede Kamerverkiezingen, maar gaan zo snel mogelijk onze vrijwilligers bellen om ze te polsen voor functies in de gemeente.’

50Plus’ deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen is wellicht de grootste verrassing. Voorzitter Jan Nagel was lang wars van de ‘baantjeszoekers’ die op gemeenteraadsfuncties afkomen en liet zelfs in de statuten van de partij opnemen dat de gemeente verboden terrein was. Die beslissing draaide Nagel een jaar geleden terug, waardoor 50Plus in 2018 van de partij is. Mogelijk gaan diverse bestaande ouderenpartijen in de gemeente door onder de naam 50Plus. ‘De gesprekken lopen’, zegt Nagel.

Zetels die Denk zou hebben gehaald bij gemeenteraadsverkiezingen op basis van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017

De 100 grootste gemeenten zijn onderzocht. Hieronder staan de 10 gemeenten waar Denk naar verhouding het beste heeft gescoord alsmede een webadres heeft geregistreerd.

Volg en lees meer over:   FORUM VOOR DEMOCRATIE   50PLUS   TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN   POLITIEK  DENK   POLITIEKE PARTIJEN   NEDERLAND

D66

Fractie Amsterdam vindt D66 niet links genoeg

Elsevier 13.05.2017 Als het aan de D66-afdeling in Amsterdam ligt, moet de koers van de partij socialer en barmhartiger. Dat zeggen drie kandidaat-lijsttrekkers vandaag in een interview met NRC.

De drie kandidaten spreken hun twijfels uit over de actuele koers van de partij. D66 moet naar links, is de consensus.

De fractie in Amsterdam heeft een nieuwe lijsttrekker nodig. De vorige leider van D66 in Amsterdam, Jan Paternotte, kwam hoog op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart dit jaar en is nu verkozen als Kamerlid in Den Haag.  Hij leidde de Amsterdamse afdeling van D66 naar een grote overwinning in de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. De partij haalde veertien zetels: een record. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog werd de PvdA verslagen in de hoofdstad. De vraag is of D66 daar opnieuw in zal slagen. De komende gemeenteraadsverkiezingen zijn in het voorjaar van 2018.

Volgens de eerste kandidaat voor het lijsttrekkerschap, D66-wethouder Abdeluheb Choho, moet de koers behoorlijk naar links. D66 zou zijn doorgeschoten naar een rechts-liberale koers. Choho pleit voor een sociaal-liberaal beleid, waar ‘het om mensen gaat en niet om cijfers’. Fractievoorzitter en medekandidaat Reinier van Dantzig is het met hem eens: ‘D66 moet eerst sociaal zijn, dan liberaal. Het mag allemaal best barmhartiger.’ Raadslid Dehlia Timman, de derde kandidaat, zegt: ‘Ach, het is toch weer: kansen voor iedereen.’ Timman wil zich meer onderscheiden op onderwijs en gelijke kansen.

Lijsttrekkersverkiezing

Een lijsttrekkersverkiezing met drie kandidaten die het onderling voornamelijk eens zijn, dat was bij de Partij van de Arbeid geen succes. Afgelopen najaar namen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher het tegen elkaar op in een lijsttrekkersverkiezing. De bedoeling was dat dit tot nieuw elan zou leiden, maar het werd een fiasco. Mede omdat beiden weinig met elkaar van mening verschilden. Voor D66 Amsterdam is het te hopen dat ze dit scenario vermijden.

De verkiezing is op 29 mei.

Art 1

Lijsttrekker Sylvana Simons behaalde geen zetel bij de Tweede Kamerverkiezingen, maar ze hoopt met haar partij Artikel 1 zetels te winnen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

SYLVANA GAAT VOOR GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

BB 03.05.2017 Sylvana Simons haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen geen zetel, maar ze probeert met haar partij Artikel 1 volgend jaar in de gemeenteraad van Amsterdam te komen.  ‘We hebben genoeg reden om met Artikel 1 zeker in Amsterdam mee te gaan doen”, zegt Simons tegen De Telegraaf. ‘De uitslag van de laatste verkiezingen geeft aan dat er in Amsterdam behoefte is aan het geluid van Artikel 1.’

Stemmen uit Zuidoost
In de hoofdstad kreeg de partij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen ruim 11.400 stemmen, veelal uit Zuidoost. Tijdens de komende ledenvergadering van haar partij wordt er over het voornemen besloten, maar Simons zelf heeft nog geen plannen om naar Amsterdam te verhuizen, aldus de krant. Een obstakel lijkt Simons’ woonplaats te zijn. Ze woont in de naburige gemeente Ouder-Amstel en kan daarom niet op de kieslijst van de gemeente Amsterdam gezet worden.

Niet zelf
Het is dan ook nog lang niet zeker of Sylvana Simons zelf raadslid wil worden bij voldoende stemmen.

‘Ik woon al jaren in Ouder-Amstel en dat is gevoelsmatig Amsterdam. De vraag is ook of ik überhaupt geschikt ben voor de gemeentepolitiek. Als je in de gemeenteraad wilt meedoen, heb je iemand nodig die heel goed is ingevoerd op gemeentelijk niveau. De leden gaan hier tijdens de eerstkomende ledenvergadering halverwege mei over stemmen,’ zegt ze tegen De Telegraaf.

Marcouch

Simons zegt als gezicht van de partij wel mee te gaan helpen met de campagne in de hoofdstad, als de plannen doorgaan. Bij de PvdA gonsde eerder de naam van oud-Kamerlid Ahmed Marcouch nog rond als mogelijk nieuwe lijsttrekker. Hij liet gisteren aan De Telegraaf weten zich toch niet te kandideren.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Forum voor Democratie FVD

Forum voor Democratie wil in gemeenteraden

NU 21.03.2017 Forum voor Democratie, dat vanuit het niets twee zetels won bij de verkiezingen, wil ook in gemeenteraden komen. De partij van Thierry Baudet is van plan mee te doen aan de lokale verkiezingen van 21 maart volgend jaar in een aantal nog te bepalen gemeenten.

Dat maakte de FVD dinsdag bekend. ”Nederland gaat nog veel van ons horen”, aldus fractievoorzitter Baudet in een verklaring.

Het partijbestuur gaat nu op een ”rustige en gecontroleerde” manier de organisatie verder uitbouwen met onder meer provinciale afdelingen, een wetenschappelijk instituut en een jongerenafdeling.

In verband met zijn beëdiging als Kamerlid donderdag zal Baudet aftreden als voorzitter van het bestuur van FVD. Paul Frentrop, nu lid van de raad van advies, is benoemd als tijdelijk opvolger. In het najaar houdt de FVD een congres.

Lees meer over: Forum voor Democratie

Baudet wil in gemeenteraden

Telegraaf 21.03.2017 Forum voor Democratie (FVD), dat vanuit het niets twee zetels won bij de verkiezingen, wil ook in gemeenteraden komen. De partij van Thierry Baudet is dan ook van plan mee te doen aan de lokale verkiezingen van 21 maart volgend jaar in een aantal nog te bepalen gemeenten.

Dat maakte de FVD dinsdag bekend. „Nederland gaat nog veel van ons horen”, aldus fractievoorzitter Baudet in een verklaring. Het partijbestuur gaat nu op een „rustige en gecontroleerde” manier de organisatie verder uitbouwen met onder meer provinciale afdelingen, een wetenschappelijk instituut en een jongerenafdeling.

In verband met zijn beëdiging als Kamerlid donderdag zal Baudet aftreden als voorzitter van het bestuur van FVD. Paul Frentrop, nu lid van de raad van advies, is benoemd als tijdelijk opvolger. In het najaar houdt de FVD een congres.

LEES MEER OVER; TWEEDE KAMER THIERRY BAUDET FVD FORUM VOOR DEMOCRATIE

 PVV 

MP Geert Wilders.

video

zie ook: Geert Wilders PVV – Aftrap gemeenteraadsverkiezingen 2018

lees ook: Geert Wilders PVV – oproep nieuwe gemeenteraadsleden

Geert Wilders maakt lokale start in Rucphen  NOS 13.04.2017

Wilders wil kandidaat-raadsleden werven: ‘Brabant weer van ons’ Elsevier 13.04.2017

Deelname PVV vergroot polarisatie Rotterdamse politiek Trouw 03.04.2017

PVV wil in zeven gemeenten meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen 2018 VK 01.04.2017

PVV wil ook meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen Rotterdam NU 01.04.2017

Wilders wil meedoen in R’dam Telegraaf 01.04.2017

In Rotterdam wil PVV strijd aangaan met DENK  Elsevier 01.04.2017

PVV wil meedoen in Twente Telegraaf 31.03.2017

PVV wil meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen in Urk en Twente

NU 31.03.2017 De PVV wil volgend jaar in Urk en de Twentse gemeenten Enschede, Almelo en Twenterand meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

PVV-leider Geert Wilders heeft dat vrijdag bevestigd na berichtgeving door de krant Tubantia.

“We hebben inderdaad de wens en intentie daar mee te doen en als we voldoende kandidaten hebben gaan we er ook meedoen”, aldus Wilders.

Langzaam wordt zo duidelijk in welke plaatsen de partij van Wilders wil proberen in de gemeenteraad te komen. In december zei Wilders al dat de PVV in 2018 in zoveel mogelijk gemeenten mee wil gaan doen. De PVV zit momenteel alleen in Den Haag en Almere in de gemeenteraad.

Lees meer over: PVV Geert Wilders

Liberale Volkspartij Roermond (LVR) 

Voor corruptie veroordeelde Van Rey gaat weer voor raadszetel Roermond

NU 30.03.2017 Jos van Rey is in 2018 opnieuw verkiesbaar voor de gemeenteraad van Roermond. De wegens corruptie veroordeelde 71-jarige politicus is lijstduwer voor de tienkoppige fractie van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR). Hij verwacht met voorkeurstemmen terug te keren in de gemeenteraad.

Tegen van Rey loopt een hoger beroep na een veroordeling wegens corruptie. Eerder veroordeelde de rechtbank hem tot een taakstraf van 240 uur.

Van Rey geeft zichzelf desondanks goede kansen voor de verkiezingen. Voor de Midden-Limburgse regionale omroep TVellef zei hij donderdagavond dat er in oktober een boek over hem uit komt. “Dat zal helderheid brengen”, zei hij.

De LVR werd in 2013 opgericht nadat de VVD zich afkeerde van Van Rey. De LVR zit als enige partij in de oppositie in Roermond. De andere partijen willen niet met Van Rey in een coalitie zitten. Lijsttrekker voor de komende verkiezingen voor de LVR is fractievoorzitter Dré Peters.

Zie ook: Meerderheid raad Roermond wil dat raadslid Jos van Rey vertrekt

Lees meer over: Jos van Rey Roermond

Jos van Rey terug in politiek

Telegraaf 30.03.2017  Jos van Rey is in 2018 opnieuw verkiesbaar voor de gemeenteraad van Roermond. De wegens corruptie veroordeelde 71-jarige politicus is lijstduwer voor de tienkoppige fractie van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR). Hij verwacht met voorkeurstemmen terug te keren in de gemeenteraad.

Tegen van Rey loopt een hoger beroep na een veroordeling wegens corruptie. Eerder veroordeelde de rechtbank hem tot een taakstraf van 240 uur. Van Rey geeft zichzelf desondanks goede kansen voor de verkiezingen. Voor de Midden-Limburgse regionale omroep TVellef zei hij donderdagavond dat er in oktober een boek over hem uit komt. ,,Dat zal helderheid brengen’’, zei hij.

De LVR werd in 2013 opgericht nadat de VVD zich afkeerde van Van Rey. De LVR zit als enige partij in de oppositie in Roermond. De andere partijen willen niet met Van Rey in een coalitie zitten. Lijsttrekker voor de komende verkiezingen voor de LVR is fractievoorzitter Dré Peters.

Van Rey is veroordeeld voor corruptie en enkele andere zaken, maar toont geen enkele inkeer, vonden zeven coalitiepartijen uit de gemeenteraad van Roermond vorig jaar september. Zij eisten zijn vertrek.

De AVROTROS en producent Pieter Kuijpers maken eendriedelige tv-serie over de voor corruptie veroordeelde politicus. De serie, die naar verwachting volgend jaar op tv is te zien, is gebaseerd op het boek El Rey, Van Jager Tot Prooi.

LEES MEER OVER; JOS VAN REY ROERMOND

GERELATEERDE ARTIKELEN;

 

%d bloggers liken dit: