Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 43 – en nu gaat de gaskraan toch echt definitief dicht per 19.04.2024 !!!

Vlag hangt uit in Groningen vanwege sluiten gaskraan: ‘Historische dag’

Inwoners van Kolham en de rest van de provincie Groningen spreken over een ‘Historische dag’, de dag waarop de gaskraan na 65 jaar definitief dicht werd gedraaid. Demissionair staatssecretaris Vijlbrief ondertekende vanmiddag symbolisch de wet die regelt dat de decennialange winning van gas in de provincie permanent stopt. Hij noemde het een “feestelijke dag”.

Vijlbrief zei dat de belangen van de Groningers “structureel genegeerd zijn” in het aardgasdossier en dat de overheid jarenlang geen oog had voor hun veiligheid. “Woningen, gebouwen maar vooral ook mensen hebben grote schade opgelopen”, aldus de bewindsman.

In Ten Boer hangt vandaag de Groningse aardbevingsvlag uit

De vlag hangt vandaag uit, onder meer bij de provincie, het ministerie van EZK in Den Haag en aan de gevels van Groningse huizen. Maar ook bij Groningers die niet meer in de regio wonen. “Speciaal voor vandaag, prachtig”, zegt Kirsten de Jong die haar onveilige boerderij in Siddeburen verruilde voor een woning in Portugal. “Het is een mooi gevoel, dat het nu echt niet meer verder kan met de gaswinning, zegt ze tegen RTV Noord.

Met deze handtekening is het Groninger gasveld gesloten !

Vijlbrief gaf een ingelijste kopie van de wet aan Trijni van der Sluis, weduwe van Meent van der Sluis, die jaren geleden al waarschuwde voor de gevaren van gaswinning. Burgemeester Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen zei in een toespraak dat er “vandaag 19.04.2024 geschiedenis wordt geschreven”.

Op het land van wijlen boer Boon, waar het Groningenveld ontdekt werd, zijn veel mensen uitgelaten. Kiet Winter groeide op in het bevingsgebied en is erbij: “Het is prachtig, een prachtige historische dag.” Toen de wet werd aangenomen trok hij de champagne al open. “Klopt, dit moeten we vieren. Ik heb het groots gevierd en vandaag doe ik dat weer.”

Dubbel

Toch is met het dichtdraaien van de gaskraan het bevingsgevaar niet geweken. Dat komt door de ondergrondse drukverschillen die zijn ontstaan door de jarenlange gaswinning. Ook duren de versterking van huizen en de schadeafhandeling in veel gevallen nog jaren. “Het is dubbel. Ik kan mijn dossier ook echt sluiten want ik woon niet meer in Groningen, maar helaas zijn er heel veel mensen die dat nog niet kunnen”, zegt De Jong.

‘Kunnen weer vooruitdenken’, klinkt het in Groningen nu de gaskraan echt dichtgaat

In Groningen klinken voorzichtig tevreden reacties nadat de Eerste Kamer gisteravond alsnog heeft ingestemd met de definitieve sluiting van het Groninger gasveld. “‘Kunnen weer vooruitdenken’, in plaats van alleen maar met de ellende bezig zijn”, zegt Coert Fossen van de Groninger Bodem Beweging (GBB) bij RTV Noord.

Vorige week zei een deel van de Eerste Kamer nog even te willen nadenken over de definitieve sluiting van het Groninger gasveld gezien de leveringszekerheid in bijvoorbeeld koude winters. Maar uitendelijk stemde de Eerste Kamer dan toch voor sluiting. Komende vrijdag wordt de wet getekend die de sluiting regelt.

De GBB roept op om dan de bevingsvlag of de Groninger vlag te hijsen. “Een mooi moment om de vlag uit te hangen, op een positieve manier. Laten we er een klein feestje van maken. Zodat heel Groningen en heel Nederland kunnen zien: hier gebeurt iets historisch en hier gaat nu weer aan de opbouw gewerkt worden.”

We moeten verder

Dat sluiting van het Groninger gasveld nu in de wet wordt vastgelegd, noemt ook Jan Wigboldus van het Groninger Gasberaad een heel goede zaak. “Maar we moeten wel verder. Denk aan de versterking en de schadeafhandeling. Groningen moet in beeld blijven. Het gaat nog wel een aantal jaren duren voordat alles is afgehandeld.”

Bovendien zal de definitieve sluiting van de gaskraan er niet direct toe leiden dat de aardbevingen stoppen, zegt Wigboldus. “We hebben kort geleden nog gezien dat er nog steeds aardbevingen van boven de 2.0 plaatsvinden. Dat stemt mij wel ongerust”, stelt hij. “We zijn er nog lang niet. Dit is wel een goede stap in de goede richting. Ze zouden Groningen weer netjes achterlaten, maar op dat vlak is nog een hoop te doen.”

Fossen van de Groninger Bodem Beweging: “Er komt nu een eind aan de bevingen, al weten we nog niet wanneer.”

Meeste Groningers blij met dichtdraaien gaskraan

De Groningse gedeputeerde Susan Top toonde zich direct na het debat in de Eerste Kamer al tevreden. “Het is bijna niet te geloven dat het echt zo is na al die jaren. Het moet nog even indalen”, aldus Top: “Het duurde te lang, maar eindelijk is het dan zover.”

Ook de gedeputeerde benadrukt wel dat het werk niet stopt. nu de gasputten dichtgaan. “We zijn er nog lang niet en we moeten al die mensen nog helpen”, zegt ze over de bevingsgedupeerden.

René Paas, commissaris van de Koning in Groningen reageert schriftelijk. “Dit is een historisch besluit”, schrijft hij. “Het verdriet eindigt echter nog niet, want schadeherstel en versterking blijven voorlopig nodig. De instemming met deze wet is een grote stap in de goede richting.”

Het Groninger gasveld: van melkkoe tot hoofdpijndossier en dan eindelijk het Slotakkoord !!

Op vrijdagmiddag 19.04.2024 halen veel Groningers opgelucht adem: de wet waarmee de sluiting van het Groninger gasveld definitief is geregeld, wordt symbolisch getekend door demissionair staatssecretaris Vijlbrief.

Het gasveld veranderde de afgelopen 65 jaar van goudmijn voor Nederland in een hoofdpijndossier. Hoe ging dat? Een korte tijdlijn:

1959: recordhoeveelheid gas ontdekt in Slochteren

In 1947 richten de oliebedrijven Shell en Esso samen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) op, een bedrijf dat in Nederland op zoek gaat naar aardolie en -gas. In mei 1959 doet het bedrijf zijn grootste vondst: onder het Groningse dorp Slochteren wordt de grootste gasbel van Europa ontdekt, van zo’n 2800 miljard kubieke meter. De NAM krijgt een eeuwigdurende winningsvergunning van de Staat, voor dit veld.

De voorpagina van De Volkskrant, toen in 1960 de omvang van het Groningenveld werd onthuld

Heel Nederland schakelt vanaf begin jaren 60 over op het gebruik van aardgas uit dit veld, voor industrie, stroomopwekking, koken en verwarming. De Nederlandse overheid wordt schatrijk: het grootste deel van de (omgerekend) ruim 400 miljard euro aan opbrengsten sinds de vondst in 1959, gaat naar de Staat. Die bekostigt er infrastructurele werken en een aanzienlijk deel van de verzorgingsstaat mee.

1986: de aardbevingen beginnen

De keerzijde van de gaswinning wordt pas tientallen jaren later duidelijk: in december 1986 beeft de aarde bij Assen – het gevolg van winning in het kleinere aardgasveld Eleveld. In de decennia erna zijn in Noord-Nederland nog honderden andere aardbevingen, veruit de meeste in het Groningenveld. Die zijn veroorzaakt door het winnen van al dat gas: de bodem daalt, er komt druk te staan op aardbreuken onder het gasveld en door de drukverschillen die ontstaan in het veld.

Een woning in Godlinze wordt gesloopt om plaats te maken voor een steviger huis, in 2023

Vooral de omgeving van Slochteren wordt hierdoor hard geraakt. In de zomer van 2012 wordt het gebied getroffen door de ‘Klap bij Huizinge’, een aardbeving met een kracht van 3,6. Het is de zwaarste aardbeving ooit in Groningen, die in de hele provincie gevoeld wordt en tot schade leidt. Honderden huizen in de wijde omgeving blijken niet bestand tegen deze en de vele volgende bevingen, en moeten worden gesloopt of versterkt.

2013: recordaantal bevingen, recordopbrengst gas

In 2013 vinden de meeste bevingen in het gebied plaats: 119 alleen al in Groningen, waarvan er 30 een sterkte hebben van meer dan 1,5. Begin dit jaar meldt het Staatstoezicht op de Mijnen – de toezichthouder op de winning in Nederland – in een alarmerend onderzoeksrapport ook dat de bevingen steeds zwaarder zullen worden. Het advies: de winning zo snel mogelijk terugdraaien.

Toch wordt er dat jaar ook nog een recordhoeveelheid gas uit de Groningse bodem gehaald: 53,9 miljard kubieke meter, ruim 6 miljard kuub meer dan het jaar ervoor.

2018: gasveld gaat dicht, zegt regering

Na enkele jaren van mondjesmaat terugdraaien en vele Kamerdebatten over hoeveel dan precies, besluit het kabinet op initiatief van minister Wiebes (Economische Zaken) dat de gaskraan helemaal dichtgaat. Maar pas in 2030, en tot die tijd stapsgewijs.

Volgens Wiebes zit er “omwille van de veiligheid” niets anders op dan de oorzaak van de aardbevingen helemaal weg te nemen. Dat betekent dat een deel van het Groninger gas “gewoon in de grond blijft zitten”. Een jaar later zegt Wiebes dat de definitieve sluiting al eerder kan: ergens medio 2022, mits er voldoende alternatieven zijn.

2023: Groningers waren ondergeschikt aan geld, zegt parlementaire enquête

In 2019 start een parlementaire enquête over de gaswinning, en dan vooral over de vraag waarom er nog zo lang zo veel gas uit de grond werd gehaald, ondanks het grote aantal aardbevingen. De voornaamste conclusie van de commissie, een paar jaar later: de belangen van de Groningers zijn stelselmatig genegeerd, geld verdienen ging altijd boven veiligheid van de inwoners.

‘Leveringszekerheid’ van het gas werd door de overheid en de exploitanten van het gasveld als het belangrijkste gezien: die ging boven alles en de buitenwereld werd volgens de commissie “bewust” onwetend gehouden.

Voorzitter commissie: ‘Gaswinning Groningen is ongekend systeemfalen’

Opeenvolgende ministers waren niet goed geïnformeerd over de gevaren van de gaswinning en ook de Tweede Kamer was niet goed op de hoogte, waardoor die zijn rol als belangenbehartiger van de burgers niet goed kon uitvoeren.

2024: definitieve sluiting, of toch niet?

In 2023 besluit staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) dat het Groningenveld een jaar later definitief gesloten wordt. Vanaf 1 oktober dat jaar gaat de gaskraan al voorlopig dicht en wordt er niets meer gewonnen, zo is het idee. Begin 2024 gaat de kraan toch weer enkele dagen open om verwachte vrieskou op te vangen. Tot schrik van omwonenden, die later in het voorjaar nogmaals schrikken als de Eerste Kamer ineens kanttekeningen plaatst bij de verwachte sluiting van het gasveld.

Geëmotioneerde Vijlbrief dreigt met opstappen bij uitstel Gaswet

Vijlbriefs woorden hebben effect: in navolging van de Tweede Kamer gaat ook de senaat akkoord met sluiting per 1 oktober 2024. Kortom het Groninger gasveld gaat definitief dicht !!

Vijlbrief tekent vanmiddag in Kolham symbolisch de wet die dat moet regelen, op de plek waar 65 jaar geleden het gasveld ontdekt werd, omringd door Groningse bestuurders en inwoners die zich hebben ingezet voor de sluiting.

De wet is deze week ondertekend door koning Willem-Alexander en gepubliceerd in de Staatscourant. Daarmee is de sluiting van het Groninger gasveld definitief.

meer:

Lees: Experts vergelijken enquête gaswinning met toeslagenaffaire, waarna kabinet opstapte AD 26.02.2023

Lees: Nederland loopt volledig vast in wet- en regelbrij, kijk naar Groningen AD 18.09.2022

Meer: Enquête gaswinning Groningen | AD.nl

Lees ook: Waarom de aardbevingen nog door blijven gaan

Lees ook: Alles over de aardbevingsproblematiek in Groningen

Meer: Collectie – Gronings gas

nog meer:

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 42 – gaskraan definitief dicht per 01.10.2024 ??? – de nasleep – deel 2

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 41 – gaskraan definitief dicht per 01.10.2024 – de nasleep !! – deel 1

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 40 – gaskraan definitief dicht per 01.10.2023

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 39 – gaswinning op de Waakvlam

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 38 – gaskraan gaat eindelijk dicht !!! – de nasleep

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 37 – gaskraan gaat eindelijk dicht !!!

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 36 – debat 2e kamer 06.06.2023/07.06.2023 eindrapport parlementaire enquête aardgaswinning Groningen

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 35 – aanbod aan Groningen om ereschuld in te lossen – de nasleep

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 34 – aanbod aan Groningen om ereschuld in te lossen

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 33 – 2e kamer 12.04.2023/13.04.2023 bespreking rapport parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 32 – Aanpak aflossing van de ereschuld !!

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 31-schadeafhandeling

zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 30 – Aflossing van de ereschuld !!

zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 29 – eindrapport Parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning 24.02.2023

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 28 – op weg naar het eindrapport Parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning 24.02.2023

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 27 – op weg naar 2023

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 26 – het woord is aan de ombudsman !!

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 25 – het Oekraïne-effect !! en verder !!

Zie ookGroningen verder over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 24 – Parlementaire enquête – vervolg 29.08.2022

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 23

Zie ook: Groningen verder over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 22 – Parlementaire enquête – start 22.06.2022

Zie ook: Groningen verder over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 21 – ook door het Oekraïne-effect !!

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 20

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 19

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 18

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 17

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 16

Zie ook: Over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 15

Zie: Over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 14

Zie: Over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 13 – op weg naar de parlementaire enquête gaswinning

Zie ook: Over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 13 – nasleep

zie dan ook: Over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 12 – nasleep

zie verder ook: Over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 11 – nasleep

zie dan ook nog: Over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 10 – nasleep

zie verder dan ook: Over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 9 – nasleep

zie dan verder ook nog: PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 8 – nasleep

zie ook: PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 7 – nasleep

zie ook: PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 6 – nasleep

zie ook: PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 5

zie ook: PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 4

zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 3

zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 2

zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 1

nog veel meer:

Lees: Staatssecretaris onderbouwde gaswinningsbesluit niet goed genoeg (msn.com) 08.05.2024

Lees: NAM wijst rekening extra kosten schadeafhandeling Groningen af (msn.com) 03.05.2024

Lees: Gronings regioberaad over Nieuw Begin moet openbaar (msn.com) 24.04.2024

Lees: Groningers opgelucht na dichtdraaien gaskraan: ‘Blij dat het voorbij is’ | Gaswinning | NU.nl 21.04.2024

Lees: ‘Verknapbus’ het herstelgeld niet, waarschuwen de Groningers | Trouw 20.04.2024

Lees: Vlag hangt uit in Groningen vanwege sluiten gaskraan: ‘Historische dag’ (nos.nl) 19.04.2024

Lees: Vlag uit in Groningen na definitief sluiten gaskraan: ’Vandaag dooft de vlam’ | Binnenland | Telegraaf.nl 19.04.2024

Lees: Plechtig zegt de staatssecretaris: ‘De vlam is gedoofd’ | Trouw 19.04.2024

Lees: Historische dag voor Groningen met sluiting gasveld: ‘Maar we zijn er nog niet’ | Binnenland | NU.nl 19.04.2024

Lees: Groningse gaskraan is dicht, maar het boek nog niet: ‘Nog veel huizen onveilig’ | RTL.nl 19.04.2024

Lees: Slotakkoord Groningen: gasputten volgestort met 500 meter cement | RTL Nieuws | RTL.nl 19.04.2024

Lees: Betonlaag van 500 meter zorgt ervoor dat Groningse gaskraan écht nooit meer opengaat | Binnenland | AD.nl 19.04.2024

Lees: Het Groninger gasveld: van melkkoe tot hoofdpijndossier (nos.nl) 19.04.2024

Lees: Streep door gaswinning bij Schiermonnikoog om stikstofuitstoot | Klimaat | NU.nl 18.04.2024

Lees: Rechter zet streep door vergunning gasproject Schiermonnikoog (nos.nl) 18.04.2024

Lees: Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe: vergunning vernietigd | Schiermonnikoog | AD.nl 18.04.2024

Lees: Groningse gasputten volgestort met beton: hopelijk kan kabinet harde belofte blijvend waarmaken | Politiek | AD.nl 18.04.2024

Lees: Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning (msn.com) 18.04.2024

Lees: Wet sluiting Groningenveld gaat per 19 april 2024 in | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl 18.04.2024

Lees: Wet sluiting gasveld Groningen gaat vrijdag al in. Ook streep door gaswinning op Noordzee (voorlopig) (welingelichtekringen.nl) 18.04.2024

Lees: Gaskraan Groningen definitief dicht en putten volgestort: zo gaat dat precies | Binnenland | Telegraaf.nl 17.04.2024

Lees: Groningers blij dat gaskraan eindelijk echt dichtgaat: ’Toekomst ligt nu open’ | Binnenland | Telegraaf.nl 17.04.2024

Lees: ‘Kunnen weer vooruitdenken’, klinkt het in Groningen nu de gaskraan echt dichtgaat (nos.nl) 17.04.2024

Lees: Gasveld Groningen gaat definitief dicht: Eerste Kamer akkoord (businessinsider.nl) 17.04.2024

Lees: Meerderheid Eerste Kamer achter sluiting Groningen-gasveld | Binnenland | Telegraaf.nl 16.04.2024

Lees: Groninger gasveld gaat definitief dicht: Eerste Kamer stemt in met wet die sluiting regelt (nos.nl) 16.04.2024

Lees: Groninger gaskraan na 61 jaar nu echt dicht | Politiek | NU.nl 16.04.2024

Lees: Groningenveld gaat echt dicht: Eerste Kamer stemt voor wet | Trouw 16.04.2024

Lees: Groningenveld gaat echt dicht: Eerste Kamer stemt voor wet (msn.com) 16.04.2024

Lees: Eerste Kamer stemt in met einde aan 61 jaar Groningse gaswinning | Politiek | NU.nl 16.04.2024

Lees: Groninger gasveld gaat definitief dicht: Eerste Kamer stemt in met wet die sluiting regelt (nos.nl) 16.04.2024

Lees: Groninger gasveld gaat echt dicht: Eerste Kamer stemt voor wet die sluiting regelt | Politiek | AD.nl 16.04.2024

Lees: Meerderheid Eerste Kamer achter sluiting Groningen-gasveld | Binnenland | Telegraaf.nl 16.04.2024

Lees: Ook Eerste Kamer akkoord: gaskraan in Groningen gaat definitief dicht (msn.com) 16.04.2024

Lees: Ook Eerste Kamer akkoord: gaskraan in Groningen gaat definitief dicht | RTL Nieuws | RTL.nl 16.04.2024

Lees: Definitieve sluiting gasputten Groningen dichtbij, maar achter de schermen klinken zorgen | Binnenland | Telegraaf.nl 16.04.2024

april 22, 2024 - Posted by | 1e kamer, 2e kamer, aardbevingen, aardgaswinning, Groningen, Instituut Mijnbouwschade Groningen, schaliegas | , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.