Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas

Over de Rooie !!

Het Schaliegas zat de PvdA al niet erg lekker ! Echter het schijnt nu een beetje uit de hand te lopen. Samsom zal zelf ook zijn geschrokken van de manier waarop hij die bewuste woensdag tekeer is gegaan.

Te midden van een nieuwe dreigende rel binnen zijn fractie ging de geplaagde sociaaldemocraat tegenover De Telegraaf helemaal los over de wijze waarop in Den Haag politiek wordt bedreven en de rol van de media daarin. De partijleider ontstak in woede nadat deze krant PvdA-Kamerlid Jan Vos had geconfronteerd met het gedraai van zijn politieke baas over boringen naar schaliegas.

Onder grote druk

De partijleider ontstak in woede nadat de Telegraaf  PvdA-Kamerlid Jan Vos had geconfronteerd met uitspraken van zijn politieke baas over boringen naar schaliegas. Samsom zei daarover gisteren op de radio dat die „volstrekt onnodig” zijn en Nederland een „te dichtbevolkt land” is, terwijl hij eerder had verkondigd ’als ingenieur’ te geloven dat er mogelijkheden komen om veilig te boren. Vos, die in de Tweede Kamer het woord voert op dit dossier, werd compleet verrast door de stellingname van zijn baas. Ook coalitiepartner VVD wist van niks. Het kabinet komt pas volgend jaar zomer met een kabinetsvisie op de boringen.

Samsom staat onder grote druk om zich te profileren, nu de PvdA in de peilingen dramatisch blijft scoren. Bij herhaling is er heibel in de fractie, waar recent nog twee PvdA’ers van Turkse afkomst opstapten.

De vraag van deze krant aan Samsom of zijn bezwaren tegen schaliegas een verkiezingsstunt zijn, was de druppel. Komende maart zijn er Statenverkiezingen, waarmee indirect ook een nieuwe Eerste Kamer wordt gekozen.

zie ook: VVD fronst de wenkbrauwen na uitspraken Samsom over schaliegas

zie ook: Onderzoek schaliegas gaat door

zie ook: PvdA sluit schaliegas uit

verder ook: En weer een keer gedonder in de tent bij de PvdA

zie: Het gedonder tussen Turkije en Nederland

zie ook: Weer gedonder bij de PvdA

zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2

zie ook: PvdA versus Code Rood

zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel1

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen

NU 28.01.2015 Hoewel in 2015 minder gas uit Groningse velden gepompt wordt, blijft de grond beven. Inmiddels dreigen de Groningers het kabinet met een rechtszaak en is er een kritisch rapport uitgelekt. Dit is wat u moet weten over de gaswinning in Groningen.

Het Groningse gasveld is een van de grootste ter wereld.

Met 900 km2 beslaat het veld ongeveer een derde van de provincie Groningen. Het veld werd in 1959 ontdekt en vanaf 1963 wordt er gas gepompt.

Geschat wordt dat de Groningse gasbel 2.800 miljard kuub gas bevat, waar sinds de eerste boringen tot eind vorig jaar nog 727 miljard kuub van over is.

Het gas levert Nederland een flinke smak geld op voor de schatkist.

Sinds 1963 heeft de Groningse gasbel de Staat 265 miljard euro opgeleverd, becijferde de Algemene Rekenkamer.

Minister Kamp wil de gaskraan echter niet zo ver dichtdraaien.

Op advies van de toezichthouder het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft Kamp besloten dat de NAM dit jaar maximaal 39,4 miljard kuub gas mag winnen. Dat is 3,1 miljard kuub minder dan gepland, waardoor de staatskas dit jaar 700 miljoen euro en in 2016 130 miljoen misloopt.

Kamp erkent dat de vermindering van de gaswinning leidt tot minder bevingen, maar hij stelt dat het verder openzetten van de gaskraan niet zorgt voor grotere veiligheidsrisico’s, schreef hij in antwoord op vragen van de Tweede Kamer. Eerder noemde hij de bevingen nog een ‘fact of life’.

De Groningers nemen hier waarschijnlijk geen genoegen mee.

De vermindering van gasproductie naar 39,4 miljard kuub gaat de Groningers niet ver genoeg. De provincie Groningen stapt vrijwel zeker naar de rechter om het gasbesluit van Kamp aan te vechten.

Onlangs lekte een kritisch rapport uit over de veiligheid van de Groningers.

Het gaat om een conceptapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het negeren van de veiligheidssituatie van de Groningers uit. De voorlopige conclusies zijn niet mals: Het ministerie van Economische Zaken, de NAM en de toezichthouder SodM zijn blind geweest voor de veiligheid van de Groningers en hebben alleen oog gehad voor de opbrengsten.

Inmiddels wacht de NAM en de Nederlandse staat een rechtszaak die een honderdtal Groningers hebben aangespannen wegens immateriële schade (stress, angst en burn-outs) die zij hebben geleden.

De Tweede Kamer is verdeeld.

PvdA en D66 zijn blij met Kamps gasbesluit. Wel wil de PvdA  dat de minister ingrijpt als de situatie daarom vraagt.

De VVD zit in een lastiger parket. De oud-gaswoordvoerder van de partij, Kamerlid René Leegte, moest zijn portefeuille inleveren, omdat hij in de trein de VVD-tactiek in het gaswinningsdossier besprak. Volgens een oplettende medepassagier wilde Leegte meer onderzoek naar de relatie tussen de gaswinning en aardbevingen, om zo de besluitvorming te vertragen waardoor de gaskraan open kan blijven staan.

De SP, GroenLinks en de ChristenUnie willen dat de gaskraan verder worden dichtgedraaid. Eric Smaling (SP): “Voor de Groningers is het [gasbesluit, red.] een klap in het gezicht. Euro’s gaan voor veiligheid.”

Of er daadwerkelijk 39,4 miljard kuub gas uit de Groningse gasvelden wordt gepompt is nog maar de vraag. Kamp liet de Kamer onlangs weten dat wanneer de SodM stelt dat de gaswinning moet worden teruggeschroefd, bijvoorbeeld vanwege toegenomen seismiciteit, hij het gasbesluit zal heroverwegen.

Lees meer over: 

Gaswinning Groningen

Gerelateerde artikelen;

Verder: 

Loppersumse PvdA’ers teleurgesteld in partijgenoten

NU 16.02.2015 De PvdA-afdeling in Loppersum is zwaar teleurgesteld in hun Haagse partijgenoten. In een brief aan vier Tweede Kamerleden laten ze weten dat ze de mooie praatjes zat zijn. Dat is te lezen in de brief, die is verstuurd aan Diederik Samsom, Henk Nijboer, Tjeerd van Dekken en Jan Vos.

De resultaten van het Tweede Kamerdebat over de gaswinning was voor PvdA Loppersum de reden om de brief te schrijven. “Afgelopen donderdag was de grote dag. Een dag om woorden om te zetten in daden. En dit alles met een cruciale rol voor de PvdA-fractie”, schrijven ze.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen l Een nieuwe nachtmerrie voor de PvdA

Door: GIC

Lees meer over: Groningen Gaswinning Groningen

Groningers willen koning spreken

Telegraaf 16.02.2015 Slachtoffers van de gaswinning in het hoge noorden willen morgen graag een gesprek met koning Willem-Alexander.

Samen met koningin Máxima brengt hij een streekbezoek aan Groningen en Drenthe. Vooralsnog staat de gaswinning niet op hun agenda maar in het uitermate boze Groningen wil men graag ’op het hoogste niveau’ met de Koning in gesprek.

Zijlstra: kans op meer gaswinning heel klein

Trouw 15.02.2015 VVD-fractieleider Halbe Zijlstra acht de kans ‘heel klein’ dat er in juli wordt besloten de gaswinning in Groningen weer te verhogen. Hij zei dat vanmiddag in tv-programma Buitenhof.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft de gasproductie de eerste helft van dit jaar verlaagd naar 16,5 miljard kuub. In juli besluit hij of de gaswinning in de tweede helft van dit jaar ook omlaag kan, zodat ze over heel 2015 uitkomt op 35 miljard kuub. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat, maar Kamp wil pas in juli een definitief besluit nemen.

Zijlstra acht kans op verhoging gaswinning na 1 juli ‘heel klein’

NU 15.02.2015 VVD-fractieleider Halbe Zijlstra acht de kans ”heel klein” dat er in juli wordt besloten de gaswinning in Groningen weer te verhogen. Dat zei hij zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft de gasproductie de eerste helft van dit jaar verlaagd naar 16,5 miljard kuub. In juli besluit hij of de gaswinning in de tweede helft van dit jaar ook omlaag kan, zodat ze over heel 2015 uitkomt op 35 miljard kuub.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat, maar Kamp wil pas in juli een definitief besluit nemen. Coalitiepartner PvdA noemde het eerder ”ondenkbaar” dat de gasproductie in de tweede helft van dit jaar weer omhoog gaat.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen l Een nieuwe nachtmerrie voor de PvdA

Lees meer over: Gaswinning Groningen

Gerelateerde artikelen;

‘Kans op meer gaswinning klein’

Telegraaf 15.02.2015 VVD-fractieleider Halbe Zijlstra acht de kans „heel klein” dat er in juli wordt besloten de gaswinning in Groningen weer te verhogen. Hij zei dat zondag in Buitenhof.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft de gasproductie de eerste helft van dit jaar verlaagd naar 16,5 miljard kuub. In juli besluit hij of de gaswinning in de tweede helft van dit jaar ook omlaag kan, zodat ze over heel 2015 uitkomt op 35 miljard kuub. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat, maar Kamp wil pas in juli een definitief besluit nemen.

Koningspaar bezoekt Groningen

Telegraaf 15.02.2015  Koning Willem-Alexander heeft de Veenkoloniën in Groningen en Drenthe uitgekozen voor zijn derde streekbezoek. Samen met koningin Máxima maakt hij dinsdag een rondgang langs onder meer Veendam, Stadskanaal, Emmer-Compascuum en Emmen. Streekbezoeken zijn bedoeld de koning inzicht te geven in de problemen en ontwikkelingen in de verschillende regio’s van het land.

Willen we inleveren om de Groningers rust te bezorgen?

Trouw 14.02.2015  Voor een keer waren de inwoners van Groningen misschien niet uitsluitend bang of boos tijdens een aardbeving. De beving donderdag, precies tijdens het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen, kwam in zekere zin als geroepen. Want juist hierom gaat het.

Het gasveld dat in 1959 ontdekt is, heeft in totaal meer dan 200 miljard euro opgeleverd.

Sinds gas uit de Groninger bodem gehaald wordt, vanaf begin jaren zestig, heeft de bodem hier meer dan duizend keer gebeefd. Eerst zo’n vijf keer per jaar, en zo zacht dat het nauwelijks voelbaar was, maar daarna steeds vaker en heviger. Een blik op een staafdiagram van de website van TNO zegt meer dan genoeg.

GroenLinks wil opheldering over mogelijke gasboringen Terschelling

NU 14.02.2015 Oppositiepartij GroenLinks wil opheldering van minister Henk Kamp (Economische Zaken) over de plannen om gasboringen toe te staan voor de kust van Terschelling.

Dat laat partijleider Bram van Ojik in een reactie weten.

”Er bestaat bij dit kabinet een reflex om voortdurend te zoeken naar nieuwe plekken om gas uit de grond te halen. Zelfs in kwetsbare natuurgebieden,” zegt Van Ojik.

“Als het kabinet net zoveel moeite zou doen om woningen beter te isoleren en om meer energie schoon op te wekken, dan hebben we dat gas helemaal niet nodig.”

Lees meer over: Terschelling

Terschelling vreest mogelijke gasboringen in Noordzee

Trouw 14.02.2015 Op Terschelling is onrust ontstaan over mogelijke gasboringen bij het Waddeneiland. Dat bevestigt directeur Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging zaterdag na berichtgeving in Trouw.

 •  Je mag op Terschelling bij wijze van spreken nog geen konijntje doodschieten vanwege de beschermde status.

   

Het Nederlandse olie- en gasbedrijf Tulip Oil wil gas gaan winnen uit een bel in de Noordzee, drie tot zes kilometer voor de kust van Terschelling. Daarvoor is een concessie afgegeven. Daarmee kan overigens nog niet worden geboord: er moeten nog verschillende vergunningen worden aangevraagd en er moet een rapport worden opgesteld over mogelijke gevolgen voor het milieu. Dat zal zeker een jaar in beslag nemen, denkt Berkhuysen.

Onrust op Terschelling door plannen gasboring

NU 14.02.2015 Op Terschelling is onrust ontstaan doordat een Nederlands bedrijf plannen heeft om op en rond het eiland naar gas te boren.

Dat bevestigt directeur Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging zaterdag na berichtgeving in dagblad Trouw.

Het Waddeneiland heeft een beschermde status. Tulip Oil wil in de Noordzee drie tot zes kilometer voor de kust van Terschelling aardgas gaan winnen. Daarvoor is een concessie afgegeven.

Daarmee kan nog niet worden geboord: er moeten nog verschillende vergunningen worden aangevraagd en er moet een rapport worden opgesteld over mogelijke gevolgen voor het milieu. Dat zal zeker een jaar in beslag nemen, denkt Berkhuysen.

Lees meer over: Terschelling

Terschelling opgeschrikt door plannen gasboring

Trouw 14.02.2015 Een Nederlands bedrijf wil in zee vlakbij Terschelling naar gas boren. Op het eiland is grote ontrust ontstaan over de plannen. Enkele mogelijke boorlocaties liggen op het eiland zelf. En Terschelling heeft een beschermde status.

Tulip Oil wil in de Noordzee, op drie tot zes kilometer voor de kust van Terschelling, aardgas winnen uit een diep gelegen bel waarin mogelijk twee tot vier miljard kubieke meter zit. Het bedrijf sluit niet uit dat er ook op het eiland boortorens komen; er zijn drie mogelijke locaties.

Onrust op Terschelling over mogelijke gasboringen

NRC 14.02.2015  Op Terschelling is onrust ontstaan over mogelijke gasboringen op en bij het Waddeneiland. Dat bevestigt directeur Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging aan persbureau ANP na berichtgeving hierover in Trouw.

Het Nederlandse olie- en gasbedrijf Tulip Oil wil gas gaan winnen uit een bel in de Noordzee, drie tot zes kilometer voor de kust van Terschelling. Ook sluit het bedrijf niet uit dat er op het eiland zelf boortorens komen; daar zouden drie mogelijke locaties voor zijn. LEES VERDER

Landelijke partijen keren ons na 18 maart lachend de rug toe

VK 13.02.2015 Dit zijn de ingezonden brieven uit de Volkskrant van vrijdag 13 februari.

Gasstrijd

In het artikel ‘Gasstrijd tijdbom onder kabinet’ (Voorpagina, 12 februari) komt duidelijk naar voren dat de huidige PvdA volledig in de tang zit bij de VVD. Ze regeert mee, maar weet dat het een zinloze strijd is, omdat het allang de gunst van de kiezers heeft verloren.

Met de verkiezingen voor provinciale staten in het vizier, komen landelijke kopstukken ineens massaal opdraven naar het hoge Noorden. Nu Samsom weer. Hij stelt nu dat het ondenkbaar is dat de gaskraan na 1 juli weer vol open gaat. Hoe gek denkt hij dat we hier in het Noorden zijn?

Het argument dat de VVD gebruikt, zal in de hele discussie over de gaswinning uiteindelijk de doorslag geven. Geen gasinkomsten dan geen economische groei en dus nieuwe bezuinigingen. Ongetwijfeld zal de PvdA ons na 18 maart uitleggen dat dit jammer genoeg noodzakelijk is voor de toekomst van ons land.

PvdA-leider ontkent uitspraak over kabinetscrisis

Samsom in verlegenheid

Telegraaf 13.02.2015  PvdA-leider Diederik Samsom ontkent dat hij gezegd heeft dat de PvdA uit het kabinet stapt als toch meer dan 35 miljard kuub gas wordt gewonnen dit jaar.

Hij reageert daarmee desgevraagd aan het ANP op een uitspraak van PvdA-burgemeester Meindert Schollema van het Groningse Pekela. Volgens Schollema, bij RTV Noord, heeft hij met Samsom telefonisch afgesproken dat hij namens de PvdA-leider mag zeggen: ,,Als het meer dan die 35 wordt, dan maakt de PvdA geen deel meer uit van deze regering.”

Gerelateerde artikelen;

13-02: ‘Samson: crisis bij meer dan 35 miljard kuub’

‘Samson: crisis bij meer dan 35 miljard…

Telegraaf  13.02.2015 „Als er dit jaar meer dan 35 miljard kuub gas wordt gewonnen in het Groninger gasveld, dan volgt er een kabinetscrisis.”

Dat zijn de woorden van PvdA-leider Samsom, aldus de burgemeester van Pekela en vooraanstaand PvdA-lid Meindert Schollema tegen RTV Noord.

Schollema had vrijdagmiddag contact met de PvdA-leider. Schollema zei dat hij woedend was over de uitkomst van het gasdebat van donderdag. In het telefoongesprek gaf Samsom die duidelijkheid. Als er meer dan 35 miljard gas wordt gewonnen, stapt de PvdA uit de regering.

Gerelateerde artikelen;

13-02: Pas in juli besluit over gas

12-02: Akkoord over tijdstip gasbesluit

12-02: Aardbeving tijdens gasdebat

12-02: Kamerdebat over gas verstoord

12-02: Kamp hakt nog geen knopen

12-02: Ondenkbaar: kraan verder open

12-02: ‘Geld geen rol veiligheid Groningen’

Samsom ontkent uitspraak over kabinetscrisis

NU 13.02.2015  PvdA-leider Diederik Samsom ontkent dat hij gezegd heeft dat de PvdA uit het kabinet stapt als toch meer dan 35 miljard kuub gas wordt gewonnen dit jaar.

Hij reageert daarmee desgevraagd op een uitspraak van burgemeester Meindert Schollema van het Groningse Pekela.

Volgens Schollema, bij RTV Noord, heeft hij met Samsom telefonisch afgesproken dat hij namens de PvdA-leider mag zeggen: ”Als het meer dan die 35 wordt, dan maakt de PvdA geen deel meer uit van deze regering.”

Schollema zegt later vrijdagavond in een toelichting: ”Diederik Samsom heeft tegen mij gezegd dat als er toch meer dan 35 miljard kuub gewonnen wordt, dat hij dat niet mee zal maken.” Schollema zegt dat hij Samsom aankondigde dat te melden aan RTV Noord en heeft dat vervolgens met zijn eigen interpretatie – in dat geval stapt de PvdA uit het kabinet – gedaan.

Zie ook: Hoe de gaswinning voor de PvdA een nieuwe nachtmerrie werd

Lees meer over: Gaswinning Groningen Diederik SamsomGroningen

Gerelateerde artikelen;

Samsom bezoekt Gronings aardbevingsgebied

Samsom ontkent uitspraak over einde kabinet wegens gaswinning

NRC 13.02.2015 Burgemeester Meindert Schollema (PvdA) van Pekela zegt dat partijleider Diederik Samsom de stekker uit het kabinet trekt zodra de gaswinning voorbij de 35 miljard kuub gaat. Dit wordt echter ontkend door de PvdA-leider.

Schollema deed zijn uitspraken bij RTV Noord, waar hij meldde dat hij vandaag een ‘pittig gesprek’ met Samsom had. Hij was boos over het aardgasdebat dat gisteren in de Tweede Kamer werd gehouden. Schollema: “Ik kan hier vanavond namens Diederik Samsom zeggen: als het hoger dan die 35 wordt, dan maakt de Partij van de Arbeid geen deel meer uit van deze regering.”  LEES VERDER

PvdA akkoord met gasbesluit in juli›

NRC 12.02.2015 Burgemeester Meindert Schollema (PvdA) van Pekela zegt dat partijleider Diederik Samsom de stekker uit het kabinet trekt zodra de gaswinning voorbij de 35 miljard kuub gaat. Dit wordt echter ontkend door de PvdA-leider.

Schollema deed zijn uitspraken bij RTV Noord, waar hij meldde dat hij vandaag een ‘pittig gesprek’ met Samsom had. Hij was boos over het aardgasdebat dat gisteren in de Tweede Kamer werd gehouden.

Eerder deze week kondigde minister Kamp (Economische Zaken) aan de gaswinning in de eerste helft van 2015 naar beneden te schroeven naar 16,5 miljard kuub. In juli zal er een nieuw besluit worden genomen over de gaswinning en zal blijken of in plaats van 39,4 miljard, 35 miljard kuub gas over het hele jaar wordt gewonnen. Volgens Samsom is het ‘ondenkbaar’ dat er dan alsnog wordt gekozen om 39,4 miljard kuub uit de Groninger bodem te halen.

40 meldingen schade na beving

Telegraaf 13.02.2015 54 mensen hebben melding gemaakt van schade na de aardbeving donderdag in Kropswolde. Dat meldde een woordvoerster van het Centrum Veilig Wonen, dat de schadeafhandeling van de Nederlandse Aardolie Maatschappij heeft overgenomen. Inspecteurs bekijken vrijdag en de dagen daarna hoe groot de schade is.

Gerelateerde artikelen;

13-02: Aardbeving verknalt zandkunst

Groningse aardbeving beschadigt Drentse zandsculpturen

Trouw 13.02.2015 De aarbeving bij het Groningse Kropswolde van gistermiddag heeft volgens SculpturePark in het Drentse Zuidlaren schade aangericht aan zandsculpturen. ‘De schade aan diverse grote zandsculpturen is behoorlijk te noemen’, meldt het park. Meerdere objecten moeten gerepareerd of vervangen worden.
Na de beving met een kracht had van 1,9 op de schaal van Richter heeft een risicoexpert van de NAM de sculpturen bekeken. De expert oordeelde dat er geen risico’s aanwezig zijn voor bezoekers. De expositie blijft open.

Zandsculpturen Kropswolde beschadigd door aardbeving

NU 13.02.2015 De aarbeving bij het Groningse Kropswolde van donderdagmiddag heeft volgens SculpturePark in het Drentse Zuidlaren schade aangericht aan zandsculpturen.

”De schade aan diverse grote zandsculpturen is behoorlijk te noemen”, meldde het park. Meerdere objecten moeten gerepareerd of vervangen worden.

Na de beving met een kracht had van 1,9 op de schaal van Richter heeft een risicoexpert van de NAM de sculpturen bekeken. De expert oordeelde dat er geen risico’s aanwezig zijn voor bezoekers. De expositie blijft open.

Aardbeving verknalt zandkunst

Telegraaf 13.02.2015 De aarbeving bij het Groningse Kropswolde van donderdagmiddag heeft volgens SculpturePark in het Drentse Zuidlaren schade aangericht aan zandsculpturen. „De schade aan diverse grote zandsculpturen is behoorlijk te noemen”, meldde het park. Meerdere objecten moeten gerepareerd of vervangen worden.

Pas in juli besluit over gas

Telegraaf 13.02.2015  Pas in juli wordt duidelijk of de gaswinning in Groningen dit jaar verder omlaaggaat. Regeringspartij PvdA gaat ervan uit dat de productie dan wordt teruggeschroefd, maar ze eist niet nu al een besluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken. Dat bleek donderdag tijdens een Tweede Kamerdebat.

PvdA-Kamerlid Jan Vos diende samen met de VVD een motie in waarin Kamp wordt gevraagd in juli de gasproductie naar 35 miljard kuub te verminderen. De minister heeft geen bezwaar tegen deze motie.

Gerelateerde artikelen;

13-02: PVDA NEEMT GAS TERUG…

12-02: Grote angst voor gaswinning

PvdA akkoord met gasbesluit in juli

Trouw 12.02.2015 De PvdA legt zich erbij neer dat VVD-minister Henk Kamp (economische zaken) pas in juli een besluit neemt over het verlagen van de gaswinning in Groningen. PvdA-Kamerlid Jan Vos diende vanavond, met steun van de VVD, een motie in waarin hij de minister vraagt om de gaswinning dan naar een zo laag mogelijk niveau terug te schroeven. Vos verlangt echter geen besluit vóór 1 juli, zoals de oppositie wil.

Kamp zei in het debat in de Tweede Kamer dat hij pas na 1 juli de knoop wil doorhakken, als hij advies van experts binnen heeft. De minister maakte deze week bekend dat hij de gaswinning in de eerste helft dit jaar terugbrengt naar 16,5 miljard kuub. In juli wordt duidelijk of de productie in de tweede helft van het jaar ook teruggaat, zodat er dit jaar ‘slechts’ 35 miljard kuub uit de Groningse bodem gehaald wordt.

Verwant nieuws

Kloosterkerk in Den Haag luidt samen met kerken in Groningen letterlijk de ‘noodklok’ vanwege de gasboringen

RTVWEST 12.02.2015 Om 11.00 uur zal de Kloosterkerk in Den Haag 10 minuten luiden. De kerk sluit daarmee aan bij de kerken in Groningen en Drenthe. Zij luiden om 11.00 uur gezamenlijk de ‘noodklok’ vanwege de zorg om de gasboringen in de provincie Groningen.

Het debat over de gasboringen in Groningen wordt donderdag gehouden in de Tweede Kamer. Tientallen Groningers zijn met bussen naar het Plein gekomen om te protesteren. Voor het Binnenhof staat een grote gaskraan. Lees verder

RTV Noord doet live-verslag van het gasdebat.

Achtergrond: Zal bestuurder Kamp zwichten voor politieke druk op gaswinning?

NU 12.02.2015 Het nieuwe PvdA-standpunt om de Groningse gaskraan ook na de zomer verder dicht te draaien heeft VVD-minister Henk Kamp (Economische Zaken) in een lastig parket gebracht. Blijft hij zijn gasbesluiten baseren op onderzoeken, of zwicht hij voor de politieke druk van de PvdA?

Maandag maakte minister Kamp bekend de gaswinning in Groningen voor het eerste half jaar van 2015 terug te schroeven. 16,5 miljard kuub mag er nog maar uit de grond worden gepompt. Dat lijkt weinig, maar het besluit geldt voor de eerste zes maanden van het jaar.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen | Dossier gaswinning

Lees meer over: Gaswinning Groningen Groningen

Gerelateerde artikelen;

‘Plannen gaswinning zorgen voor discussie tussen VVD en PvdA’

NU 12.02.2015 De VVD voelt zich overvallen door de claim van PvdA-leider Diederik Samsom dat de gaswinning na 1 juli niet weer wordt opgevoerd. Dat meldt de Volkskrant donderdag.

De VVD wil dat de PvdA instemt met nieuwe miljardenbezuinigingen om de mindere gasinkomsten te compenseren. Dat bevestigen bronnen rond het kabinet aan de krant. Samsom wil de gaswinning in 2015 op 33 miljard kuub houden, plus een eventuele reserve van 2 miljard.

Volgens de VVD slaat dit een gat van ongeveer 1,7 miljard euro in de begroting. De Tweede Kamer debatteert donderdag over de gaswinning.

Zal bestuurder Kamp zwichten voor politieke druk rond gaswinning?

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen | Dossier gaswinning

Lees meer overGaswinning Groningen

Gerelateerde artikelen;

Groningse zeedijk versneld verhoogd wegens bevingen

NU 12.02.2015  De twaalf kilometer lange zeedijk tussen Delfzijl en de Eemshaven wordt versneld verhoogd en verbreed als gevolg van de aardbevingen in Groningen.

Dit is nodig om te voorkomen dat de dijk het begeeft als het gebied tijdens hoogwater getroffen zou worden door een zware aardbeving, zo meldt waterschap Noorderzijlvest donderdag.

In dat geval zou een groot deel van de provincie, tot aan de stad Groningen, onder water komen te staan.

Stormseizoen

De werkzaamheden beginnen in april volgend jaar, na afloop van het stormseizoen. In eerste instantie was er acht jaar uitgetrokken voor de aanpak van de dijk, maar vanwege de dreiging van aardbevingen moet het project nu binnen vier jaar klaar zijn.

De kosten van het aardbevingsbestendig maken van de dijk worden vergoed door het Rijk. Hoe hoog die extra kosten zijn, is nog niet bekend, zegt het waterschap.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen | Dossier gaswinning

Lees meer over: Groningen Gaswinning Groningen

Aardbeving met kracht van 1,9 bij Kropswolde

NU 12.02.2015  Bij Kropswolde, vlak bij Hoogezand, is donderdagmiddag even na 17.00 uur een aardbeving geweest die een kracht had van 1,9 op de schaal van Richter. Dat meldde het KNMI.

Het epicentrum van de beving lag bij Kropswolde. De aardschok werd gevoeld door meerdere omwonenden. Die hadden het op sociale media over een aardschok die vooraf werd gegaan door een harde knal.

De aardbeving vond plaats op het moment dat er in de Tweede Kamer stevig werd gedebatteerd over de gaswinning in Groningen, wat ook de oorzaak van de bevingen is.

DoorGIC/NU.nl

Lees meer over: Groningen

Aardbeving tijdens gasdebat

Telegraaf 12.02.2015 Op het moment dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) donderdag zijn betoog hield tijdens het gasdebat in de Tweede Kamer, werd Groningen opnieuw getroffen door een aardbeving met een kracht van 1,9 op de schaal van Richter.

Het epicentrum van de beving lag bij Kropswolde. De aardschok werd gevoeld door meerdere omwonenden. Die hadden het op sociale media over een aardschok die vooraf werd gegaan door een harde knal.

Kamerdebat over gas verstoord

Telegraaf 12.02.2015 Leuzen roepende actievoerders hebben donderdag meerdere keren het Kamerdebat over de gaswinning verstoord. De actievoerders riepen onder meer ”Gasgeld is bloedgeld” terwijl minister Henk Kamp (Economische Zaken) inging op vragen van Kamerleden. Ook hielden ze een spandoek op.

Het debat werd kort onderbroken, en de actievoerders uit de zaal verwijderd. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg waarschuwde dat ze de publieke tribune zou laten ontruimen bij nog een voorval.

PvdA maakt het zichzelf niet makkelijk in het gasdebat

Trouw 12.02.2015 Boze Groningers zongen vanochtend het Gronings volkslied in de Tweede Kamer. Die debatteert vandaag over het gasbesluit van december. Alle ogen zijn gericht op de Partij van de Arbeid: gaat zij de strijd aan met coalitiepartner VVD?

De VVD weet wel een oplossing: bezuinigen. Dan staat de PvdA voor het blok, want die heeft een hekel aan bezuinigen, aldus Politiek verslaggever Bart Zuidervaart.

Het gasdebat, vandaag in de Tweede Kamer, leek eigenlijk niet heel spannend te worden. In december besloot VVD-minister Henk Kamp al dat in 2015 geen 42,5 miljard kuub, maar maximaal 39,4 miljard kuub gas zou worden gewonnen in Groningen. Maandag trok hij de angel eruit, door de Groningers toe te zeggen dat tot de zomer slechts 16,5 miljard kuub gas omhoog gepompt zou worden.

PvdA-leider Diederik Samsom zette de boel toch weer op scherp, legt politiek verslaggever Bart Zuidervaart uit.

Verwant nieuws;

Kamp past gaswinningsbesluit niet aan

NU 12.02.2015 Minister Henk Kamp (Economische Zaken) is niet van plan zijn gasbesluit aan te passen en de Groningse gaskraan nog verder dicht te draaien. Dat zei hij donderdag in het debat over de Groningse gaswinning. “Ik ben niet van plan in het wilde weg te besluiten”, zei Kamp.

Maandag maakte minister Kamp bekend de gaswinning in Groningen voor het eerste half jaar van 2015 terug te schroeven. Er mag nog maar 16,5 miljard kuub uit de grond worden gepompt. Dat lijkt weinig, maar het besluit geldt voor de eerste zes maanden van het jaar.

Groningers verstoren debat

Voorafgaand aan het debat verstoorden enkele Groningers op de publieke tribune van de plenaire zaal van de Tweede Kamer de vergadering.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg stelde vast dat de groep het Groningse volkslied ten gehore bracht.

Bekijk hier hoe de Groningers het volkslied zingen.

Achtergrond: Zal bestuurder Kamp zwichten voor politieke druk?

Achtergrond: Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen

Lees meer over: Gaswinning Groningen Groningen

Gerelateerde artikelen;

Kamp hakt nog geen knopen

Telegraaf 12.02.2015 Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil nog geen knoop doorhakken over een vermindering van de gaswinning. Hij sluit niet uit dat de productie in Groningen over heel 2015 teruggaat naar 35 miljard kuub, maar het is ook mogelijk dat hij vasthoudt aan de eerder afgesproken 39,4 miljard kuub. Pas in juli neemt Kamp een beslissing, na advies van experts.

Ondenkbaar: kraan verder open

Telegraaf 12.02.2015  PvdA-Kamerlid Jan Vos heeft donderdag aangegeven dat zijn partij wil dat er dit jaar hooguit 35 miljard kuub gas uit de Groningse bodem wordt gehaald. Vos noemde het ondenkbaar dat de gaswinning dit jaar alsnog boven de 35 miljard kuub uitkomt. Eerder zei PvdA-leider Diederik Samsom dat ook al.

‘Geld geen rol veiligheid Groningen’

Telegraaf 12.02.2015 Geld mag geen rol spelen bij het zorgen van veiligheid voor de Groningers. PvdA-voorzitter Hans Spekman zei dat donderdag in het Radio 1-programma De Nieuws BV.

„Geld interesseert mij eigenlijk niks. Niets gaat boven de veiligheid van de Groningers. De mensen in Groningen verdienen dat ook, want hun veiligheid is te lang veronachtzaamd”, zei Spekman. Daarnaast moet het kabinet er wat hem betreft wel voor zorgen dat er nog genoeg gas wordt gewonnen om onze kachels en fornuizen te laten branden.

VVD beweegt niet in gasdebat

Telegraaf 12.02.2015  De VVD stemt nog niet in met het verlagen van de gaswinning in Groningen naar 35 miljard kuub dit jaar. Ze is het eens met minister Henk Kamp (Economische Zaken) dat daarover pas halverwege dit jaar de knoop verantwoord kan worden doorgehakt. ,,Ik wil geen getallendiscussie”, zei VVD-Kamerlid André Bosman in de Tweede Kamer.

De strijd om gaswinning in Groningen zet het kabinet-Rutte II onder druk, vertellen bronnen aan de Volkskrant. De VVD voelt zich overvallen door de uitspraak van PvdA-leider Diederik Samsom die de gaswinning ook na 1 juli wil terugdringen.

Als de VVD daarmee akkoord gaat, eisen de liberalen in ruil daarvoor extra bezuinigingen om de mindere gasinkomsten te compenseren. Dat is vooral voor de PvdA moeilijk, omdat de partij hoopte de laatste twee jaar van de kabinetsperiode te kunnen oogsten van de zware maatregelen in de eerste twee jaar.

Het kabinet wil maar niet afkicken van het Groningse gas

Elsevier 12.20.2015 Laten we zuinig zijn met het Groningse gas, de Groningers en de Groningse huizen. Daardoor vloeit er nu weliswaar minder geld in de staatskas, maar als we zo doorgaan is er extra schade en zijn er over vijftien jaar helemaal geen aardgasbaten meer.

VVD-minister Henk Kamp (Economische Zaken) kondigde begin deze week aan, dat de eerste helft van dit jaar weer minder gas uit de Groningse bodem wordt gepompt. Begin juli wordt verder gekeken.

De minister ontkent dat dit besluit iets te maken heeft met de verkiezingen voor Provinciale Staten, op 18 maart. De minister zegt dat hij zoiets als ‘bestuurder’ natuurlijk nooit zou doen. Er zijn er niet veel die Kamp in dit opzicht geloven.

Neerbuigend

De VVD en Kamp persoonlijk staan er niet best op in Groningen. Dat het VVD-kamerlid René Leegte – inmiddels is hij van dit onderwerp gehaald – zich in de trein liet betrappen met telefoontjes die in Groningen als neerbuigend werden opgevat,hielp ook niet.

Lees ook…

Kamp beperkt gaswinning tot 1 juli, Samsom kijkt verder

Volgens de Miljoenennota verwachtte PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dit jaar ruim 9 miljard aan gasinkomsten. In december reduceerde Kamp de gaswinning, daar doet hij nu een schepje bovenop en Samsom wil nog verder gaan. Het gat dat daardoor in de begroting wordt geslagen, kan daardoor oplopen tot zo’n 2 miljard euro.

Lees ook…

Simon Rozendaal: Aardbevingen? Kop op Grunnegers, nuchter blijven!

zie ook;

10 feb Kamp beperkt gaswinning tot 1 juli, Samsom kijkt verder

Kamp steeds meer geïsoleerd, maar buigt niet in gasdebat Groningen

NRC 12.02.2015 VVD-minister Henk Kamp (Economische Zaken) en zijn partij dreigden vandaag geïsoleerd te raken in de kwestie over gaswinning in Groningen. Coalitiepartner PvdA verweet hem vanmiddag tijdens het gasdebat in de Tweede Kamer de ernst van de veiligheidsproblemen te lang te hebben onderschat. De PvdA wil bovendien dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid.

In het debat van vanmiddag moest duidelijk worden hoezeer Kamp de rem wil zetten op gasproductie in Groningen teneinde het risico op aardbevingen in de provincie terug te dringen. Niet zo zeer, bleek toen Kamp – nadat vrijwel alle partijen pleitten voor verlaging van het aantal te winnen kuub dit jaar – het woord nam. Pas in juli neemt hij een beslissing, na advies van experts. LEES VERDER

Lees meer;

12 FEB PvdA akkoord met gasbesluit in juli ›

9 FEB Kamp beperkt gaswinning Groningen voorlopig en stelt definitieve besluit uit ›

10 FEB Samsom wil ook na de zomer de gaswinning in Groningen beperken ›

9 FEB VVD in Groningen wil minder gaswinning dan eigen minister Kamp ›

10 FEB Alle Groningse aardbevingen in één kaart. Inclusief hun kracht ›

Noodklok kerken Groningen

Telegraaf 12.02.2015 Enkele tientallen kerken in de provincie Groningen hebben donderdagochtend vlak voor aanvang van het Kamerdebat over gaswinning de noodklok geluid. De kerken gaven daarmee gehoor aan een oproep van de Groninger Bodembeweging (GBB). Ook de Martinitoren en de Der Aa-kerk in Groningen lieten van zich horen, aldus Dick Kleijer van de GBB donderdag.

Het luiden van de noodklok is van oudsher een waarschuwing voor naderend onheil. De Groningers vinden dat de gaskraan verder moet worden dichtgedraaid omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

Groningen wacht enorme verbouwing

Trouw 11.02.2015 Groningen wacht een operatie die voor Nederlandse begrippen ‘ongekend’ is. Hele straten en zelfs delen van dorpen moeten in de steigers. Bewoners dienen tijdelijk hun huizen te verlaten. Er zal jarenlang sprake zijn van ‘intensieve bouwactiviteiten’.

 • Zeker 30.000 en mogelijk zelfs 90.000 woningen verdienen een opknapbeurt.

De afgelopen decennia had het Rijk nauwelijks oog voor de veiligheid van de door aardbevingen getroffen Groningers. Volgende week publiceert de Onderzoeksraad voor Veiligheid een rapport over de gaswinning bij Slochteren. De belangrijkste en inmiddels uitgelekte conclusie: voor het ministerie van economische zaken en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) stonden al die tijd de aardgasbaten voorop. De schatkist was leidend.

Martinitoren luidt de noodklok

Telegraaf 11.02.2015 De Martinitoren en de Der Aa-kerk in Groningen sluiten zich aan bij de oproep van de Groninger Bodem Beweging (GBB) om donderdag de noodklok te luiden op het moment dat de Tweede Kamer in debat gaat over de gaswinning in de provincie. Dat meldt de gemeente Groningen woensdag.

Tientallen kerken in de provincie gaan de noodklok luiden. Dat is van oudsher een waarschuwing voor naderend onheil. De Groningers vinden dat de gaskraan verder moet worden dichtgedraaid omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

Bouw Groninger Forum vertraagd door…

Telegraaf 11.02.2015 De bouw van het Groninger Forum achter de Grote Markt in Groningen loopt vier maanden vertraging op doordat onderzocht moet worden of maatregelen nodig zijn om het culturele centrum aardbevingsbestendig te maken. Dat meldt de gemeente Groningen woensdag. De vertraging kost miljoenen.

De gemeente heeft tijd nodig om te kijken of het Forum zo moet worden afgebouwd dat het tegen bevingen bestand is en hoe dat dan moet gebeuren. De NAM draait op voor de vertragingskosten, die volgens de gemeente kunnen oplopen tot circa 1,5 tot 2 miljoen euro per maand. Daar komen eventuele extra kosten voor het bevingsbestendig afbouwen van het Forum nog bovenop.

Samsom: gaswinning na juli niet weer omhoog

Trouw 11.02.2015 PvdA-leider Diederik Samsom vindt het ‘ondenkbaar’ dat de gaswinning in Groningen na 1 juli weer omhooggaat. Hij heeft dat vandaag gezegd tegen RTV Noord.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft besloten de gaswinning de eerste helft van dit jaar te beperken tot 16,5 miljard kuub. Op 1 juli bekijkt hij of deze over het hele jaar kan worden ingeperkt tot 35 miljard kuub, in plaats van de eerder aangekondigde 39,4 miljard kuub.

Volgens Samsom staat de veiligheid van de Groningers voorop. ‘Dat betekent dat we nu al meteen zover mogelijk de gaskraan dichtdraaien. En dat betekent natuurlijk om dezelfde reden dat het ondenkbaar is dat die na 1 juli weer omhooggaat.’

Samsom wil ook na 1 juli minder gaswinning in Groningen

NU 11.02.2015 PvdA-leider Diederik Samsom wil dat de gaswinning in Groningen niet alleen in de eerste helft, maar ook in de tweede helft van 2015 wordt teruggeschroefd. Dat heeft hij dinsdag gezegd tegen RTV Noord.

Volgens Samsom staat de veiligheid van de Groningers voorop. “Dat betekent dat we nu al meteen zo ver mogelijk de gaskraan dichtdraaien. En dat betekent natuurlijk om dezelfde reden dat het ondenkbaar is dat die na 1 juli weer omhooggaat.”

Minister Kamp (Economische Zaken) maakte maandag bekend dat de gaswinning in Groningen tot 1 juli dit jaar naar beneden wordt bijgesteld. Tot dan mag er maximaal 16,5 miljard kuub gas uit de Groningse gasvelden worden gewonnen.

Dit moet u weten over de Groningse gaswinning | Dossier gaswinning

Lees meer over: Diederik Samsom PvdA GaswinningGroningen

Gerelateerde artikelen;

‘Ook na zomer minder gaswinning’

Telegraaf 10.02.2015 PvdA-leider Samsom pleit voor een verder afname van de gaswinning in Groningen. Het kabinet wil pas in de zomer een definitief gasbesluit nemen, maar voor de sociaaldemocraat is het allemaal al duidelijk: voor de veiligheid van Groningers is het beter als het productieplafond verder wordt beperkt naar maximaal 35 miljard kuub gas per jaar.

Gerelateerde artikelen;

10-02: PvdA: stem niet op PvdA

10-02: Actievoerders draaien gaskraan dicht

09-02: ‘Kleine stap in goede richting’

09-02: Klachtenregen aardbevingsschade

09-02: 50 miljoen voor stad Groningen

09-02: Beperking gaswinning tot zomer

Kamp beperkt gaswinning tot 1 juli, Samsom kijkt verder

Elsevier 10.02.2015 Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) heeft toegezegd dat gaswinning in Groningen tot 1 juli wordt ingeperkt, maar voor PvdA-leider Diederik Samsom gaat dat niet ver genoeg. Hij vindt dat de gaswinning ook daarna naar beneden moet.

Samsom deed zijn uitspraak dinsdag voorafgaand aan een bijeenkomst voor studenten van de Rijksuniversiteit in Groningen, meldt RTV Noord.

Veiligheid

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de gaswinning in Groningen. Voor Samsom is de inzet duidelijk: ‘De gaswinning moet zo ver mogelijk naar beneden.’ Volgens Samsom is Kamp al ‘mee’ wat betreft het beperken van de gaswinning, omdat veiligheid op nummer 1 staat.

Commentaar;

Simon Rozendaal: Aardbevingen? Kom op Grunnegers, nuchter blijven!

Lees ook;

PvdA’er roept op niet op de PvdA te stemmen

Samsom wil ook na de zomer de gaswinning in Groningen beperken›

NRC 10.02.2015 PvdA-leider Diederik Samsom vindt het “ondenkbaar” dat de gaswinning in Groningen alleen tot 1 juli wordt beperkt, en daarna gewoon weer op de geplande schaal doorgaat. Als het aan Samsom ligt wordt ook in de tweede helft van dit jaar minder gas gewonnen dan voorzien. Dat zei hij vandaag tegen RTV Noord.

Samson reageert daarmee op het kabinetsbesluit van gisteren. Minister Henk Kamp van Economische Zaken maakte toen bekend dat de gaskraan tot 1 juli verder dicht gaat. In de eerste maanden van dit jaar wil de bewindsman niet meer dan 16,5 miljard kuub gas uit de grond halen.

‘Meer betalen bij grootverbruik’

Telegraaf 11.02.2015 Minder gas winnen in Groningen is nodig, vindt de SP. De gevolgen voor de staatskas wil de partij opvangen door grootverbruikers van gas en elektriciteit meer belasting te laten betalen. Vanaf 2018 wil SP-Kamerlid Eric Smaling ook geld halen uit het fonds voor aanleg en onderhoud van wegen.

Oppositie: gaskraan nu al dicht

Telegraaf 11.02.2015 Minister Henk Kamp (Economische Zaken) moet nu al beslissen om de gaswinning dit jaar te beperken tot wat echt nodig is voor de leveringszekerheid en niet pas in juli. Dat vinden de oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie, SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks. Ze hopen op bijval van de PvdA.

Gerelateerde artikelen;

10-02: Actievoerders draaien gaskraan dicht

PvdA: stem niet op PvdA

Telegraaf 10.02.2015  Als de PvdA geen verzet biedt tegen het gasbesluit van minister van Economische Zaken Kamp, zal voorzitter Peter Redeker van de PvdA in het Groningse Ten Boer adviseren om tijdens de komende Statenverkiezingen geen PvdA te stemmen. Dat zei Redeker op Twitter. Het kabinet liet maandag weten dat de gaswinning tot 1 juli wordt beperkt tot 16,5 miljard kuub gas. Daarna kan na nieuw onderzoek worden beslist of de gaskraan nog verder dicht moet of dat het eerder genomen besluit om in 2015 niet meer dan 39,4 miljard kuub gas te winnen, overeind blijft.

Gerelateerde artikelen

10-02: Actievoerders draaien gaskraan dicht

09-02: ‘Kleine stap in goede richting’

09-02: Klachtenregen aardbevingsschade

09-02: Beperking gaswinning tot zomer

PvdA’er roept op niet op de PvdA te stemmen

Elsevier 10.02.2015 Het zit de PvdA’er Peter Redeker al een tijdje dwars dat de Groningse belangen erg laag op de agenda van de landelijke PvdA-fractie staan. Bij de komende Provinciale Statenverkiezingen roept de lokale PvdA-fractievoorzitter dan ook op vooral niet op de PvdA te stemmen.

Den Haag en Groningen zijn ‘slechts’ 235 kilometer van elkaar verwijderd, maar gevoelsmatig is die afstand veel groter. Zo steekt het de Groningers al heel lang dat er in het westen van het land maar weinig aandacht is voor de problemen rond de gaswinning. Dat, terwijl heel het land profiteert van de gasvelden in het Groningse ‘Ommelaand’.

Kritiek

Die afstand lijkt zich nu ook binnen politieke partijen te etaleren. Want dat de PvdA-afdeling in het Groningse Ten Boer kritisch is op de landelijke afdeling in Den Haag wordt al duidelijk in de notulen van vorig jaar oktober. Daarin staat dat tijdens de oprichtingsvergadering van het nieuwe bestuur ‘enkele zeer negatieve uitspraken betreffende deelname van de PvdA’ zijn geuit. Maar één van de leden merkt op dat het congres toestemming heeft gegeven en dat er dus niet veel aan kan worden gedaan.

Daar legt voorzitter Peter Redeker zich niet zomaar bij neer. ‘Als PvdA geen afstand neemt van Kamps gaswinning wil en kan ik als voorzitter van PvdA Ten Boer niemand oproepen PvdA te stemmen in maart,’ schrijft Redeker op Twitter.

PvdA steunt VVD

Onlangs besloot minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken om de gaswinning in Groningen tijdelijk terug te schroeven. Het definitieve besluit over hoeveel gas er in Groningen mag worden gewonnen, stelt de VVD’er uit tot na de Provinciale Statenverkiezingen.

Actievoerders draaien gaskraan dicht

Telegraaf 10.02.2015 Burgers en organisaties uit Groningen gaan donderdag op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag actie voeren tegen de omvang van de gaswinning. Zij draaien gezamenlijk een twee meter hoge stalen kraan dicht, zo liet Milieudefensie dinsdag weten.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) maakte maandag bekend dat in de eerste helft van dit jaar maximaal 16,5 miljard kubieke meter gas mag worden gewonnen. De actievoerders vinden dat een „trucje” omdat daarmee een besluit over het blijvend minder winnen van gas wordt uitgesteld.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de kwestie. De actievoerder eisen meer aandacht voor de veiligheid van de door aardbevingen geteisterde Groningers. Ook willen zij dat de bewijslast bij schade wordt omgekeerd en dat alle schade volledig wordt vergoed.

PS 2015: DE GRONINGERS STAAN OP

BB 10.02.2015 In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen neemt Binnenlands Bestuur het belangrijkste thema per provincie onder de loep. Bij welke politieke partij staat dit onderwerp hoog op het verkiezingsprogramma? Groningen trapt af met de omstreden gaswinning.

Lange tijd leek het of de Groningers het over hun kant lieten gaan. Dat de aardbevingen, zoals minister Kamp hoopte, als een ‘fact of life’ geaccepteerd zouden worden. Maar na de zoveelste 3,5 op de schaal van Richter lijkt de beer, oftewel Groninger Belang, los. Hij had overigens ook ‘Groningen United’ kunnen heten want maar liefst 16 lokale partijen uit de stad en provincie werken er gebroederlijk samen. De kandidatenlijst is gevuld met een indrukwekkende rij van raadsleden en wethouders. Doel: 10 van de 43 zetels in de Provinciale Staten.

Zoethoudertje

‘Dit is weer zo’n zoethoudertje, heel toevallig nèt voor de verkiezingen.’ Lijsttrekker Bram Schmaal van Groninger Belang hoort maandagavond verontwaardigd de nieuwe toezeggingen van minister Kamp aan. Die wil de gaswinning tot 1 juli terugschroeven naar 16,5 miljard kuub van de beoogde 39,5 miljard kuub die in 2015 gewonnen zou worden. Schmaal:  ‘Maar dit is tijdelijk, daar hebben we niets aan. Het gaat om de veiligheid van vele Groningers, draai die gaskraan eerst maar eens dicht tot het duidelijk is hoe het probleem opgelost kan worden.’

Spiegeltjes en kraaltjes
Groninger Belang is totaal niet onder de indruk van het bod uit Den Haag. ‘Spiegeltjes en kraaltjes. Dat gebruiken de huidige provinciebestuurders om de Groningers rustig te houden,’ vindt Schmaal. ‘Er wordt ons steeds weer iets nieuws voorgehouden, maar feit is dat Groningers door de aardbevingen gevaar lopen. Dat willen we niet meer,’ zegt de strijdvaardige lijsttrekker, ‘we willen op de eerste plaats veiligheid. En respect. Met pappen en nathouden nemen we geen genoegen meer.’ De gemeenteambtenaar en voormalig raadslid haalt hierbij een rapport aan van de ARUP, een internationaal onderzoeksbureau. Die rekende voor dat er bij een aardbeving van 5.0 een kans is op meerdere doden.

Bundelen lokale krachten 

Het bundelen van lokale krachten voor de provinciale verkiezingen komt dit jaar meer voor. Ook in Zeeland en Limburg komen plaatselijke partijen bij elkaar om gezamenlijk op te kunnen treden tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. De Politieke Vereniging Nederland Lokaal speelde hier een rol in en stuurde coördinatoren naar alle provincies, om lokalen te helpen bij het opzetten van provinciale partijen.

MEER GRONINGSE GEMEENTEN WILLEN COMPENSATIE GASWINNING

BB 09.02.2015 De vier Oost-Groningse gemeenten Bellingwedde, Oldambt, Pekela en Veendam willen dat ook hun inwoners aanspraak kunnen maken op de zogenoemde compensatieregeling van het Rijk voor aardbevingsschade door gaswinning. Dat schrijven de burgemeesters van deze gemeenten in een brief aan minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Akkoord
Vorige maand is een akkoord gesloten tussen het Rijk, de provincie Groningen en de gemeenten Loppersum, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Ten Boer, Slochteren, De Marne, Bedum en Winsum. Gedupeerde huiseigenaren uit deze zogenoemde kerngemeenten krijgen een vergoeding als er sprake is van schade door bevingen. De schade moet minstens 1000 euro bedragen. De premie kan oplopen tot 4000 euro.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Welke opties heeft Henk Kamp?

Trouw 09.02.2015 Wat is erger: boze Groningers of een gapend gat in de begroting? Onveilige huizen of koude huizen? Wil ik gas exporteren of importeren? Minister Kamp moet keuzes maken. Welke opties heeft hij? Politiek verslaggever Bart Zuidervaart legt uit.

 • Als Kamp de gaskraan in juli weer vol open zet, vraagt hij om politieke problemen, aldus Politiek verslaggever Bart Zuidervaart.

Minister Kamp had al besloten dat dit jaar geen 42,5 miljard kuub gas gewonnen zou worden in Groningen, maar 39,4 miljard. Maar de gaskraan moet nog verder dicht, zeiden de Groningers. Oké, zegt de minister van economische zaken nu. Dan doen we wat rustiger aan tot de zomer en kijk ik 1 juli verder.

Hoe ver kan Kamp de gaskraan dichtdraaien?
‘Volgens Kamp ligt de grens bij 35 miljard kuub gas: zoveel moet er minimaal uit de Groningse grond gepompt moet worden. Dat is het niveau van de leveringszekerheid, de hoeveelheid gas waarover je uit voorzorg moet kunnen beschikken. Verder kan de kraan niet dicht, volgens hem. Er zijn immers ongeveer zeven miljoen Nederlandse huishoudens afhankelijk van het Groningen-gas. Stel dat er een Elfstedentochtwinter aankomt, dan wil je daar wel op voorbereid zijn. Daarnaast heeft Nederland langlopende gascontracten met het buitenland. Daar moeten we ook aan voldoen.’

Lees ook: Kabinet beperkt gaswinning tot de zomer – 09/02/15

‘Middelvinger naar Groningen’: reacties op het gasbesluit

Trouw 09.02.2015 De VVD is blij en de PvdA stemt in, maar oppositiepartijen en betrokken organisaties reageren kritischer op de kabinetsplannen voor de gaswinning in Groningen. “De coalitie koopt wéér tijd en tilt een definitief besluit over de verkiezingen heen.”

We zijn al zo vaak teleurgesteld, aldus Groninger Bodem Beweging.

Groninger Bodem Beweging: ‘Te kleine stap’
“De minister neemt een stapje, maar het is een te kleine stap”, zegt Dick Kleijer, secretaris van de Groninger Bodem Beweging. “We zijn blij dat hij erkent dat de gaswinning de oorzaak van de problemen is, maar de gaskraan moet substantieel verder dicht. We zijn verder blij dat er een nationaal coördinator komt voor het verstevigen van huizen en panden. De NAM en het Centrum Veilig Wonen hebben dat proces onvoldoende op gang kunnen krijgen. Het is goed dat dit nu op een ander bestuurlijk niveau gaat plaatsvinden.”

“Al met al zijn we kritisch. Het zijn positieve stappen, maar de minister moet het eerst maar laten zien. We zijn al zo vaak teleurgesteld.”

Groningse kerken gaan ‘noodklok’ luiden tijdens debat gaswinning

NU 09.02.2015 De Groninger Bodem Beweging (GBB) heeft alle Groningse kerken opgeroepen om donderdag de noodklok te luiden op het moment dat de Tweede Kamer in debat gaat over de gaswinning in de provincie. Dat meldt de GBB maandag.

Het luiden van de noodklok is van oudsher een waarschuwing voor naderend onheil. De GBB vreest dat minister Henk Kamp (Economie) de gaskraan niet verder wil dichtdraaien, ondanks de veranderende stemming in de politiek.

Lees meer over: Gaswinning Groningen Groningen

Gerelateerde artikelen;

Klachten aardbevingsschade verdriedubbeld

NU 09.02.2015 Het aantal klachten over de afhandeling van aardbevingsschade is vorig jaar bijna verdriedubbeld. Kwamen er in 2013 bij de Onafhankelijke Raadsman Gaswinning 116 meldingen binnen, in 2014 liep dat aantal op tot 315.

De slachtoffers van aardbevingsschade klagen over een slechte communicatie met de NAM, verantwoordelijk voor de gaswinning. Bovendien zijn zij niet te spreken over de voortvarendheid waarmee hun claims worden opgepakt en afgehandeld. Vier op de tien gedupeerden klagen daarover.

De meeste klachten zijn afkomstig uit Loppersum, gevolgd door Eemsmond en Delfzijl.

Alle berichten over de gevolgen van de gaswinning in Groningen

Lees meer over: Gaswinning GroningenAardbevingsschade

Gerelateerde artikelen;

Klachtenregen aardbevingsschade

Telegraaf 09.02.2015  Het aantal klachten over de afhandeling van aardbevingsschade is vorig jaar bijna verdriedubbeld. Kwamen er in 2013 bij de Onafhankelijke Raadsman Gaswinning 116 meldingen binnen, in 2014 liep dat aantal op tot 315.

De slachtoffers van aardbevingsschade klagen over een slechte communicatie met de NAM, verantwoordelijk voor de gaswinning. Bovendien zijn zij niet te spreken over de voortvarendheid waarmee hun claims worden opgepakt en afgehandeld. Vier op de tien gedupeerden klagen daarover.

Gerelateerde artikelen;

09-02: 50 miljoen voor stad Groningen

09-02: Beperking gaswinning tot zomer

09-02: Maatregelen voor Groningen

09-02: Compensatie aardbevingsschade

09-02: Gaswinning terugbrengen 

50 miljoen voor stad Groningen

Telegraaf 09.02.2015 Er komt 50 miljoen euro om gebouwen in de stad Groningen te versterken. En bewoners die schade ondervinden door de gaswinning, kunnen makkelijker aanspraak maken op ruimere compensatiemogelijkheden.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) maakte dat maandag bekend. Hij heeft met bestuurders uit Groningen (provincie en gemeenten) afgesproken dat een nieuw fonds huizenbezitters gaat helpen met achterstallig onderhoud.

Gerelateerde artikelen;

09-02: Beperking gaswinning tot zomer

09-02: Maatregelen voor Groningen

09-02: Compensatie aardbevingsschade

09-02: Gaswinning terugbrengen 

Versneld veiliger wonen Groningen, compensatie voor bewoners, gaswinning tot 1 juli beperkt

RO 09.02.2015 Een pakket aan extra maatregelen moet de veiligheid en leefbaarheid in Groningen verder vergroten. Een Nationaal Coördinator gaat er met een speciale overheidsdienst voor zorgen dat deze grootschalige operatie goed en snel verloopt. Bewoners kunnen eenvoudiger aanspraak maken op ruimere compensatiemaatregelen. De gaswinning wordt voorlopig beperkt waardoor op basis van nieuwe onderzoeken in juli kan worden besloten of het kabinetsbesluit van 39,4 miljard kubieke meter voor 2015 gehandhaafd blijft of verdere verlaging nodig is.

Documenten en publicaties;

Kamerbrief over de gaswinning in Groningen

Kamerstuk | 09-02-2015

Zie ook;

Kabinet draait gaskraan nogmaals een slag verder dicht

VK 09.02.2015 Weer gaat de gaskraan een slag verder dicht. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft na overleg met Groningse bestuurders en burgemeesters besloten tot minder gaswinning in 2015.

Het eerste halfjaar wordt maximaal 16,5 miljard kuub gas gewonnen. Op 1 juli buigt de minister zich opnieuw over zijn eerder genomen besluit om de totale jaarlijkse gaswinning te verlagen van 42,5 naar 39,4 miljard kuub. Mocht daar aanleiding toe zijn dan gaat hij nog een stap verder en beperkt het boren tot 35 miljard kuub in 2015. Ook draait de minister een verhoging van de gaswinning met 30 procent in het zuidwesten van de provincie weer terug.

Kabinet draait gaskraan tijdelijk verder dicht

NU 09.02.2015 Tot aan juli van dit jaar mag er maximaal 16,5 miljard kuub gas uit de Groningse gasvelden worden gewonnen. Dat maakte minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandagmiddag bekend tijdens een persconferentie.

Na de zomer kan na nieuw onderzoek worden beslist of de gaskraan nog verder dicht moet of dat het in december genomen besluit om in 2015 niet meer dan 39,4 miljard kuub gas te winnen, overeind blijft.

Door het instellen van het maximum voor de eerste helft van het jaar zal de productie in die periode iets afnemen. Met het in stand houden van het totaal voor 2015 hoeft Kamp zich vooralsnog geen zorgen te maken over een gat in de begroting.

Dit moet u weten over de Groningse gaswinning | Dossier gaswinning

Lees meer over: Gaswinning Groningen GroningenHenk Kamp

Gerelateerde artikelen;

TOT DE ZOMER MINDER GAS UIT GRONINGSE BODEM

BB 09.02.2015 Tot 1 juli wordt er minder gas uit de Groningse bodem gehaald. Het kabinet beperkt de gaswinning het eerste halfjaar tot 16,5 miljard kuub gas. Daarna kan na nieuw onderzoek worden beslist of de gaskraan nog verder dicht moet of dat het eerder genomen besluit om in 2015 niet meer dan 39,4 miljard kuub gas te winnen, overeind blijft.

Leveringszekerheid

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat maandag bekendgemaakt. Het is mogelijk dat er in juli wordt besloten tot een hoeveelheid van 35 miljard kuub, zei de minister. Dat is het niveau van de ‘leveringszekerheid’: de hoeveelheid die in elk geval nodig is om aan de verplichtingen te voldoen.

GERELATEERDE ARTIKELEN  

09-02-2015Meer Groningse gemeenten willen compensatie gaswinning

12-01-2015Groningen naar Raad van State om gasbesluit

09-01-2015Scherpe reacties op uitgelekt rapport over gasboringen

17-12-2014Groningen wil erkend worden als aardbevingsgemeente

16-12-2014Kamp bevestigt: Gaskraan Groningen verder dicht

Kabinet beperkt gaswinning tot de zomer

Trouw 09.02.2015 Tot 1 juli wordt er minder gas uit de Groningse bodem gehaald. Het kabinet beperkt de gaswinning het eerste halfjaar tot 16,5 miljard kuub gas. Daarna kan na nieuw onderzoek worden beslist of de gaskraan nog verder dicht moet of dat het eerder genomen besluit om in 2015 niet meer dan 39,4 miljard kuub gas te winnen, overeind blijft.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dat maandag bekendgemaakt. Het is mogelijk dat er in juli wordt besloten tot een hoeveelheid van 35 miljard kuub, zei de minister. Dat is het niveau van de ‘leveringszekerheid’: de hoeveelheid die in elk geval nodig is om aan de verplichtingen te voldoen. Na 1 januari komt er wellicht een andere systematiek in beeld, waarbij het gemiddeld om 30 miljard kuub per jaar zou kunnen gaan.

Verwant nieuws;

Beperking gaswinning tot zomer

Telegraaf 09.02.2015  Tot 1 juli wordt er minder gas uit de Groningse bodem gehaald. Het kabinet beperkt de gaswinning het eerste halfjaar tot 16,5 miljard kuub gas. Daarna kan na nieuw onderzoek worden beslist of de gaskraan nog verder dicht moet of dat het eerder genomen besluit om in 2015 niet meer dan 39,4 miljard kuub gas te winnen, overeind blijft.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dat maandag bekendgemaakt. Het is mogelijk dat er in juli wordt besloten tot een hoeveelheid van 35 miljard kuub, zei de minister. Dat is het niveau van de ‘leveringszekerheid’: de hoeveelheid die in elk geval nodig is om aan de verplichtingen te voldoen. Na 1 januari komt er wellicht een andere systematiek in beeld, waarbij het gemiddeld om 30 miljard kuub per jaar zou kunnen gaan.

Gerelateerde artikelen;

09-02: 50 miljoen voor stad Groningen

Kamp: gaswinning Groningen tot de zomer beperkt›

NRC 09.02.2015 Het kabinet beperkt de gaswinning in Groningen tot 1 juli tot 15,5 miljard kuub gas. Daarna wordt beslist of de gaskraan nog verder dicht moet of dat een eerder besluit over de hoeveelheid gas overeind blijft.

Dat besluit hangt af van een nieuw onderzoek, uitgevoerd door Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Eerder werd besloten dat dit jaar niet meer dan 39,4 miljard kuub gas mag worden gewonnen, in plaats van 42,5 miljard kuub.

Maatregelen voor Groningen

Telegraaf 09.02.2015 Minister Henk Kamp van Economische Zaken zal maandagmiddag samen met de provincie Groningen en Groningse gemeenten een pakket extra maatregelen presenteren dat de „veiligheid en leefbaarheid in Groningen verder moet vergroten”. Dat heeft het ministerie maandag laten weten.

Om welke maatregelen het gaat is nog niet bekendgemaakt. De verschillende partijen geven een toelichting tijdens een persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag om 17.00 uur.

Gerelateerde artikelen;

09-02: Compensatie aardbevingsschade

09-02: Gaswinning terugbrengen 

Compensatie aardbevingsschade

Telegraaf 09.02.2015 De vier Oost-Groningse gemeenten Bellingwedde, Oldambt, Pekela en Veendam willen dat ook hun inwoners aanspraak kunnen maken op de zogenoemde compensatieregeling van het Rijk voor aardbevingsschade door gaswinning. Dat schrijven de burgemeesters van deze gemeenten in een brief aan minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Vorige maand is een akkoord gesloten tussen het Rijk, de provincie Groningen en de gemeenten Loppersum, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Ten Boer, Slochteren, De Marne, Bedum en Winsum. Gedupeerde huiseigenaren uit deze zogenoemde kerngemeenten krijgen een vergoeding als er sprake is van schade door bevingen. De schade moet minstens 1000 euro bedragen. De premie kan oplopen tot 4000 euro.

Gerelateerde artikele

06-02: Groningen veilig kost 6,5 mld

02-02: Kerk opnieuw beschadigd

21-01: Groningers dagen NAM

17-01: Spijt van belletje in trein

VVD wil Groningse gaswinning niet verder terugschroeven

NU 09.02.2015  De Tweede Kamer-fractie van de VVD geeft geen gehoor aan de oproep van de Groningse VVD-fractie om de gaswinning in Groningen verder terug te schroeven.

“Minister Henk Kamp (Economische Zaken, red.) heeft onlangs hetgasbesluit bekend gemaakt. Er wordt 39,4 miljard kuub gewonnen. Dat vinden wij een wijs besluit”, zegt de nieuwe fractiespecialist André Bosman.

De Groningse VVD had opgeroepen de gaswinning terug te schroeven naar 17,5 miljard kuub in het eerste half jaar.

Dit moet u weten over de Groningse gaswinning | Dossier gaswinning

Lees meer over: Gaswinning Groningen VVD Groningen

Gerelateerde artikelen;

Groningse kerken gaan ‘noodklok’ luiden tijdens debat gaswinning

NU 09.02.2015 De Groninger Bodem Beweging (GBB) heeft alle Groningse kerken opgeroepen om donderdag de noodklok te luiden op het moment dat de Tweede Kamer in debat gaat over de gaswinning in de provincie. Dat meldt de GBB maandag.

Het luiden van de noodklok is van oudsher een waarschuwing voor naderend onheil. De GBB vreest dat minister Henk Kamp (Economie) de gaskraan niet verder wil dichtdraaien, ondanks de veranderende stemming in de politiek.

”Het voortbestaan van veel dorpen wordt bedreigd door de bevingen en de enorme verstevigingsoperatie”, zegt secretaris Dick Kleijer.

Lees meer over: Gaswinning Groningen Groningen

Gerelateerde artikelen;

Ook VVD Groningen wil gaswinning terugbrengen

Trouw 09.02.2015 De Groningse VVD-fractie wil de winning van aardgas in de provincie terugschroeven. ‘Wij vinden dat de gaswinning in het eerste halfjaar van 2015 niet meer mag zijn dan 17,5 miljard kuub’, stelt lijsttrekker Mark Boumans van de Statenfractie in een verklaring.

VVD-minister Henk Kamp (Economische Zaken) kondigde eerder al aan dat hij de gaswinning in het door aardbevingen getroffen gebied wil verminderen van 42,5 miljard naar 39,4 miljard kuub. Volgens zijn Groningse partijgenoten vormt die reductie een begin, maar is het ‘lang niet genoeg’.

DOSSIER

Gaswinning

Lees het volledige dossier »

Nuttige links;

Meer over; Aardgas  Provincie Groningen  Groningen  Energie  Fossiele brandstoffen

Ook VVD Groningen wil gaswinning terugbrengen

NU 09.02.2015 De Groningse VVD-fractie wil de winning van aardgas in de provincie terugschroeven. “Wij vinden dat de gaswinning in het eerste halfjaar van 2015 niet meer mag zijn dan 17,5 miljard kuub”, stelt lijsttrekker Mark Boumans van de Statenfractie zondagavond in een verklaring.

VVD-minister Henk Kamp (Economische Zaken) kondigde eerder al aan dat hij de gaswinning in het door aardbevingen getroffen gebied wil verminderen van 42,5 miljard naar 39,4 miljard kuub. Volgens zijn Groningse partijgenoten vormt die reductie een begin, maar is het “lang niet genoeg”.

Lees meer over: Gaswinning Groningen VVD Groningen

Gerelateerde artikelen;

Gaswinning terugbrengen

Telegraaf 09.02.2015  De Groningse VVD-fractie wil de winning van aardgas in de provincie terugschroeven. „Wij vinden dat de gaswinning in het eerste halfjaar van 2015 niet meer mag zijn dan 17,5 miljard kuub”, stelt lijsttrekker Mark Boumans van de Statenfractie zondagavond in een verklaring.

VVD in Groningen wil minder gaswinning dan eigen minister Kamp

NRC 09.02.2015 De VVD in Groningen wil dat er minder gas wordt gewonnen in Groningen dan wat haar eigen minister Henk Kamp (Economische Zaken) nu van plan is. De Statenfractie schrijft in een verklaring het niet eens te zijn met zijn gasbesluit.

De Groningse VVD pleit voor een maximale gaswinning in de eerste helft van dit jaar van 17,5 miljard kuub. Kamp heeft op advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) besloten terug te gaan van 42,5 naar 39,4 miljard kuub gas over heel 2015 om het aantal aardbevingen te verminderen. “Een begin, maar nog niet lang niet genoeg”, noemt fractievoorzitter Mirjam Wulfse dat in de verklaring.

ANDERE PARTIJEN WILLEN NÓG MINDER GASWINNING

Het is opvallend dat de VVD in de provincie tegen het besluit van haar eigen minister ingaat, maar de maximale gaswinning die de partij voorstelt, is nog beduidend hoger dan wat andere partijen willen. Zo willen GroenLinks, SP, CDA, PVV en ChristenUnie in de Tweede Kamer dat Kamp de gaskraan nog verder dichtdraait, naar 30 miljard kuub.

De Groninger Bodem Beweging (GBB), de belangenvereniging voor bewoners in het aardbevingsgebied in Groningen, maakte eind januari bekend bezwaar aan te tekenen bij de Raad van State tegen het gasbesluit van Kamp. Dat noemde ze “volstrekt onacceptabel”.  LEES VERDER

Stutten van Groningen kost 6,5 miljard

Telegraaf 06.02.2015 Tienduizenden huizen in Groningen moeten drastisch worden verbouwd en verstevigd. Alleen dan zijn ze veilig genoeg om bestand te zijn tegen de steeds zwaarder wordende aardbevingen in het gebied. Ingenieurs en bouwkundigen schatten dat het om ten minste 30.000 panden gaat, maar mogelijk zelfs 90.000. Naar schatting gaat de megaverbouwing 6,5 miljard euro kosten. Dat staat in een explosief rapport van deskundigen in handen van De Telegraaf.

ZIE OOK:

GroenLinks: gas duurder

Schade bevingen objectief bepaald

Ook D66 wil minder gas winnen

‘Kabinet wil landelijke aanpak overlast gaswinning en aardbevingen

NU 06.02.2015 Er komt een landelijke aanpak voor de overlast die veroorzaakt wordt door de gaswinning en aardbevingen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden vrijdag.

De krant baseert zich op Haagse bronnen die spreken van een Deltaplan-achtige aanpak voor het bevingsgebied. Zo moet er een landelijke coördinator komen die Groningen beter moet beschermen tegen de gaswinning en klachten gaat afhandelen. Ook komt er meer geld voor afhandeling en vergoeding van schade. Het Rijk neemt daarin dan de regie.

Door: GIC

Lees meer over: Groningen Gaswinning Groningen

Brabant strijdt tegen boringen

Telegraaf 06.02.2015  Noord-Brabant trekt zich niets aan van kritiek van minister Henk Kamp (Economische Zaken) en gaat door met pogingen om boringen naar schaliegas te voorkomen. Een kritische brief van de minister lijkt de provincie juist extra te motiveren.

Brabant is een van de beoogde locaties voor proefboringen naar schaliegas. Provinciale Staten stemden vrijdag unaniem in met een officieel verbod op de winning van schaliegas in de buurt van grondwater. Dat komt neer op 97 procent van de provincie.

Gerelateerde artikelen;

05-02: ‘Schalieverbod voorbarig’

Brabant gaat door met schaliegasverbod

NU 06.02.2015 Noord-Brabant trekt zich niets aan van kritiek van minister Henk Kamp (Economische Zaken) en gaat door met pogingen om boringen naar schaliegas te voorkomen. Een kritische brief van de minister lijkt de provincie juist extra te motiveren.

Brabant is een van de beoogde locaties voor proefboringen naar schaliegas. Provinciale Staten stemden vrijdag unaniem in met een officieel verbod op de winning van schaliegas in de buurt van grondwater. Dat komt neer op 97 procent van de provincie.

Dit moet u weten over schaliegas

Lees meer over: Schaliegas Noord-Brabant

Gerelateerde artikelen;

GroenLinks wil solidariteitsbijdrage op gas

NU 05.02.2015 Het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen wil GroenLinks financieel opvangen met onder meer een solidariteitsbijdrage op gas.

Fractievoorzitter Bram van Ojik maakt dat donderdag bekend. “Het oppompen van gas in Groningen gaat niet voor niets, het heeft grote nadelige gevolgen. Daarom komt er een solidariteitsbijdrage op gas. Wie relatief veel gas verbruikt gaat daar wat meer voor betalen.”

In 2016 zou die maatregel 151 miljoen euro moeten opleveren, in 2020 is dat opgelopen tot 756 miljoen euro. Van GroenLinks kan de Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM vanaf 2016 wel met 400 miljoen euro minder winst toe.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen | Dossier gaswinning

Lees meer over: Groenlinks Gas

Schade bevingen objectief bepaald

Telegraaf 05.02.2015 Groningers kunnen met hun klachten over aardbevingen voortaan naar een speciale rijkscoördinator. Het kabinet zal daar naar verluidt binnenkort toe besluiten. Intussen wordt nog gewikt en gewogen over een hoger bedrag voor schadevergoedingen.

Vrijdag praat de ministerraad over het Groningse gas. In Den Haag en in de getroffen regio wordt koortsachtig overlegd over wat er moet gebeuren. Er wordt gesproken over het uitbreiden van het gebied waarbinnen men in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Maar het zag er volgens een ingewijde gisteren naar uit dat een beslissing daarover wordt doorgeschoven naar later in het jaar. Een grotere veiligheidsring betekent meteen dat er honderden miljoenen euro’s extra nodig zijn. Daarbij komt ook dat het huidige toegezegde bedrag voor de Groningers, 1,2 miljard euro, nog niet volledig is opgesoupeerd.

Ook D66 wil minder gas winnen in Groningen

NU 03.02.2015 De gaswinning in Groningen moet terug naar het niveau van circa 30 miljard kuub. Dat is het niveau dat nodig is om te voldoen aan de binnenlandse vraag en lopende exportcontracten.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven heeft dat dinsdag gezegd. De veiligheid moet volgens haar vooropstaan.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen | Dossier gaswinning

Lees meer over: Gaswinning Groningen

Gerelateerde artikelen;

Ook D66 wil minder gas winnen

Telegraaf 03.02.2015  De gaswinning in Groningen moet terug naar het niveau van circa 30 miljard kuub. Dat is het niveau dat nodig is om te voldoen aan de binnenlandse vraag en lopende exportcontracten. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven heeft dat dinsdag gezegd. De veiligheid moet volgens haar vooropstaan.

„Deskundigen zeggen dat door de hoeveelheid gas die wordt gewonnen terug te schroeven, de kans op aardbevingen afneemt. Koop daarmee tijd die nodig is voor de veiligheid van Groningers en om de huizen te verstevigen.” Van Veldhoven wijst erop dat toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM hebben aangegeven dat het verlagen van de hoeveelheid gas die wordt gewonnen, leidt tot minder aardbevingen.

Kerk opnieuw beschadigd

Telegraaf 02.02.2015  De achthonderd jaar oude kerk van het Groningse Eenum is opnieuw beschadigd door aardbevingen. Het godshuis was nog maar een jaar geleden gerestaureerd.

Die restauratie was vooral gericht op het verhelpen van aardbevingsschade, laat de stichting Oude Groninger Kerken weten aan RTV Noord. Er zijn nu opnieuw scheuren ontstaan in de muren van de kerk.

Gerelateerde artikelen;

21-01: Groningers dagen NAM

17-01: Spijt van belletje in trein

15-01: ‘Rijksdienst voor schade beving’

12-01: Hulp na bevingsschade

12-01: Aardbeving bij Hoogezand

06-01: Opnieuw aardbeving Groningen

05-01: Aardbeving: 760 meldingen

31-12: 350 meldingen schade aardbeving

30-12: 75 meldingen schade aardbeving

‘Het instorten van de Martinitoren zou mooi zijn’

VK 30.01.2015 De gaswinning in Groningen wordt niet verder verminderd. Minister Henk Kamp van Economische Zaken blijft bij een productie van ruim 39 miljard kubieke meter, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Hoe valt dit nieuws in Groningen? ‘Een bevinkje naar Den Haag exporteren is  geen gek idee’, zegt de in Groningen woonachtige dichter Jean Pierre Rawie.

Als alfa denk ik, als je naar Mars kunt, kun je hier ook iets op verzinnen

Bent u teleurgesteld dat minister Kamp de gaswinning niet verder terugschroeft?
‘Nee, ik begrijp dat wel. Ze hadden alleen eerder iets moeten verzinnen om de aardbevingen tegen te gaan. Het is zoals met de sigaretten en de longkanker. Die relatie is heel lang wetenschappelijk ontkend. Dat geldt ook voor de NAM en de aardbevingen.’

Groninger Bodem Beweging naar Raad van State om gasbesluit Kamp›

NRC 30.01.2015 De Groninger Bodem Beweging tekent bij de Raad van State bezwaar aan tegen het besluit van minister Kamp om de gaswinning in Groningen voorlopig niet verder terug te schroeven. Ondertussen moeten in Loppersum twee basisscholen en een kinderdagverblijf worden verstevigd; de gebouwen lopen risico bij zwaardere aardbevingen.

Ook de provincie Groningen en verschillende gemeenten overwegen om bewaar aan te tekenen tegen het besluit van minister Kamp. De gaskraan moet verder dicht, vinden ze. Bewonersorganisatie GBB: “Het besluit van de minister is volstrekt onacceptabel. De begroting moet rond, onze veiligheid is ondergeschikt. En intussen gaat de minister pleisters plakken met versterkingsmaatregelen. Dat werkt niet.”

Lees meer;

VANDAAG Gaskraan Groningen voorlopig niet verder dicht

27 JAN Al een jaar belooft de NAM sommetjes over de risico’s

13 JAN Groningen roept om veiliger gaswinning

16 JAN PvdA: gaskraan Groningen mogelijk verder dicht › BINNENLAND

2013 Aardbevingen in Groningen worden zwaarder – NAM onderneemt actie › BINNENLAND

Teleurstelling over gasbesluit

Telegraaf 30.01.2015 In Groningen is teleurgesteld gereageerd op het besluit van minister Kamp om de gaswinning in Groningen niet verder terug te schroeven. Zowel de provincie Groningen als de belangengroep Groninger Bodem Beweging (GBB) zegt zich te beraden op stappen om het besluit van de minister aan te vechten.

„Zolang de veiligheid niet kan worden gegarandeerd, moet de winning verder worden teruggebracht dan de minister aangeeft”, aldus een woordvoerder van de provincie Groningen. De provincie gaat bekijken of en hoe ze het gasbesluit van minister Kamp kunnen aanvechten.

Provincie en Groninger Bodem Beweging willen besluit aanvechten

Minister Kamp houdt vast aan doelstelling gaswinning

NU 30.01.2015 Minister Kamp van Economische Zaken gaat de Groningse gasproductie in 2015 niet verder verlagen. De gasproductie blijft op 39,4 kuub liggen.

Dat schrijft de minister in een brief die hij donderdagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In Groningen is teleurgesteld gereageerd op het besluit.

In de brief staat dat de minister de geplande gasproductie voor 2015 handhaaft. In de oorspronkelijke plannen zou er in 2015 42,5 miljard kuub gas uit de Groningse grond gewonnen worden. In december vorig jaar maakte de minister bekend dat hij dit voor 2015 gaat bijstellen naar 39,4 miljard kuub. De minister doet geen verdere consessies en handhaaft deze hoeveelheid nu.

“Zolang de veiligheid niet kan worden gegarandeerd, moet de winning verder worden teruggebracht dan de minister aangeeft”, aldus een woordvoerder van de provincie Groningen. De provincie gaat bekijken of en hoe ze het gasbesluit van minister Kamp kunnen aanvechten.

Achtergrond: Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen

Lees meer over: Gaswinning Gaswinning GroningenHenk Kamp Groningen

Gerelateerde artikelen;

Scholieren Loppersum in noodgebouw door bevingen

NU 30.01.2015 Ruim tweehonderd leerlingen van twee basisscholen in het Groningse Loppersum worden tijdelijk in noodgebouwen ondergebracht omdat hun scholen onvoldoende bestand zijn tegen de aardbevingen. Er is geen acuut gevaar, zegt een woordvoerster van de gemeente vrijdag.

Uit inspecties van de NAM blijkt dat de scholen niet veilig genoeg zijn. De twee schoolgebouwen moeten daarom bouwkundig worden versterkt.

Het is nog niet bekend wanneer de kinderen hun intrek nemen in de noodgebouwen. Ze moeten daar waarschijnlijk enkele maanden blijven.

Lees meer over: Groningen Gaswinning Groningen

Meer partijen in Kamer willen vermindering gaswinning

NU 30.01.2015 In navolging van de SP, PVV en GroenLinks, roept nu ook het CDA het kabinet op de gaswinning in Groningen drastisch te verminderen.

CDA-leider Sybrand Buma riep minister Henk Kamp (Economische Zaken) donderdag tijdens een bezoek aan Groningen op de veiligheid van de Groningers serieus te nemen en de gasproductie te verlagen.

In plaats van het voorgestelde 39,4 miljard kuub gas dat Kamp in 2015 uit de Groningse gasvelden wil pompen, mag de bewindsman 30 miljard kuub uit de grond halen, vinden de oppositiepartijen.

Hoorzitting;

Woensdag tijdens de hoorzitting over de gaswinning werd duidelijk dat er mogelijk een relatie bestaat tussen het dichtdraaien van de gaskraan en de afname van het aantal en de verminderde hevigheid van de bevingen.

Achtergrond: Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen

Lees meer over: gaswinning groningen

Gerelateerde artikelen;

CDA: gaskraan verder dicht

Telegraaf 30.01.2015  De veiligheid van de Groningers moet voorop staan. CDA-leider Sybrand Buma wil daarom de gaswinning in Groningen verder verminderen tot rond de 30 miljard kuub.

Buma gaf die boodschap donderdag af tijdens een bezoek aan Groningen. Hij vindt dat de gaswinning terug moet naar het laagste niveau waarop Nederlanders nog voldoende gas krijgen om hun huis te kunnen verwarmen en te kunnen koken. En dat ligt rond de 30 miljard kuub per jaar, aldus Buma.

Gerelateerde artikelen;

28-01: ‘Overheid gaat over gaswinning’

17-01: Spijt van belletje in trein

16-01: ‘Kijken of gaskraan dicht kan’

Burgemeester: gaswinning flink terugschroeven

NOS 28.01.2015 De gaswinning in Groningen moet vergaand worden teruggeschroefd, zei burgemeester Rodenboog van Loppersum in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Volgens Rodenboog, die zei namens verschillende burgemeesters in de provincie te spreken, is er een directe link tussen de gaswinning en de aardbevingen in het gebied.

Rodenboog zei gisteren in aanloop naar de hoorzitting al bij RTV Noord dat “we inmiddels zo vaak met de vuist op tafel slaan, dat er behoorlijk wat deuken in zitten”.

De Tweede Kamer spreekt de hele dag met deskundigen en betrokkenen over de gaswinning in Groningen. De directeur van de NAM zei dat niet hij kan beslissen om de gaswinning terug te schroeven, maar dat dit aan de overheid is.

NAM en toezichthouder wijzen naar politiek voor vermindering gaswinning

NU 28.01.2015 Het is niet aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) of de toezichthouder om te bepalen hoeveel gas er gewonnen mag worden in Groningen.

Dat zeiden directeur van de NAM Gerald Schotman en inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) Harry van der Meijden woensdag tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen.

De NAM zegt de zorgen van de Groningers over de veiligheid in het gebied serieus te nemen. Daar waar mogelijk zal de organisatie Groningers bijstaan door bijvoorbeeld de huizen te verstevigen en in gesprek te treden met bewoners die huis niet kunnen verkopen.

Achtergrond: Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen

Lees meer over: 

Gaswinning Groningen Groningen

Gerelateerde artikelen;

‘Overheid gaat over gaswinning’

Telegraaf 28.01.2015 De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) begrijpt de onrust in Groningen, maar dat betekent niet dat het bedrijf zelf de gaswinning vermindert. Volgens directeur Gerald Schotman gaat de overheid over de vraag hoeveel gas er wordt gewonnen en niet hij.

Schotman stelde dat woensdag tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen. Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) vroeg zich af of de NAM heeft overwogen zelf te besluiten om minder gas uit de bodem te halen, bijvoorbeeld om op een maatschappelijk verantwoorde manier te ondernemen.

Gerelateerde artikelen;

16-12: Kabinet beperkt gaswinning verder

18 februari: rapport gaswinning

Telegraaf 27.01.2015 De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceert op woensdag 18 februari het definitieve rapport over de gaswinning in Groningen. Dit heeft de raad dinsdagmiddag laten weten. De definitieve versie werd tot nu toe eind februari of begin maart verwacht.

Eerder deze maand ontstond ophef over het conceptrapport van de Onderzoeksraad. Daarin staat dat veiligheid de afgelopen jaren geen rol heeft gespeeld bij de gaswinning. Het ging om de opbrengst. Oppositiepartijen als de SP, de ChristenUnie en GroenLinks eisten opheldering van minister Henk Kamp (Economische Zaken).

‘Schade kerk door gaswinning’

Telegraaf 27.01.2015 De aardbevingsschade aan kerken door de gaswinning in Groningen loopt in de miljoenen euro’s. Dat zegt Jur Bekooy van de Stichting Oude Groninger Kerken dinsdagavond bij de EO op Radio 5. Volgens de bouwkundige bedraagt de schade per kerk tussen de 1 tot 1,5 ton. In totaal gaat het om zestig beschadigde kerken.

De schade bestaat vooral uit scheuren in de stenen gewelven en in zwakke plekken in muren. De muren zijn meestal 1,5 meter dik en kunnen een stootje hebben, maar de gewelven zijn maar 10 centimeter dik. Scheuren tastten ook de gewelfschilderingen aan, zegt Bekooy.

‘Toezicht moet los van EZ’

Telegraaf 26.01.2015 Het toezicht op de gaswinning moet volgens GroenLinks op afstand komen te staan van het ministerie van Economische Zaken. Volgens de partij zijn het Staatstoezicht op de Mijnen en het departement te nauw met elkaar verweven. Ook moet de toezichthouder meer macht krijgen.

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren zal hier maandag voor pleiten in Groningen. Zij vindt dat het Staatstoezicht op de Mijnen een echt onafhankelijke toezichthouder moet worden zoals de Autoriteit Financiële Markten en de Autoriteit Consument & Markt.

Protest over gaswinning

Telegraaf 26.01.2015  Een tiental actievoerders heeft zich maandagochtend vastgeketend in het hoofdgebouw van gashandelshuis GasTerra om te demonstreren tegen de gaswinning in Groningen. Dat meldt actiegroep GroenFront.

Volgens de politie hebben zeven actievoerders zich in het pand vastgeketend aan zuilen. Drie activisten zitten vast aan het balkon. Zij hebben een spandoek aan de gevel van het hoofdgebouw gehangen. Andere demonstranten houden zich op voor het hoofdgebouw. De sfeer in en buiten het pand is rustig.

Gerelateerde artikelen;

26-01:  ‘Toezicht moet los van EZ’

’Ik ben naïef geweest’

Telegraaf 21.01.2015  VVD-Kamerlid Leegte heeft spijt dat hij zijn portefeuille over de gaswinning in Groningen heeft neergelegd. De liberaal kwam in opspraak nadat treinreizigers hem hardop over dit onderwerp hoorden bellen in de trein.

Leegte stelt nu dat zijn woorden verdraaid zijn en dat hij achteraf niet zo makkelijk zijn hoofd in de schoot had moeten werpen.

Treinpassagiers zetten afgelopen vrijdag het telefoongesprek van de VVD’er op Twitter. Een van hen leek de exacte woorden van de politicus op te schrijven. Hij twitterde: „We blijven op de lijn dat we verband gaswinning en aardbevingen moeten onderzoeken (zodat we proces vertragen en winning hoog blijft).”

‘Wordt Groningen dan toch belazerd met de aardgaswinning?’

GIC 19.01.2015 In Groningen is woedend gereageerd op uitspraken van René Leegte, lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD over de gaswinning in Groningen. In de trein zei hij in een telefoongesprek tegen een onbekende gesprekspartner dat de VVD moest vasthouden aan de lijn dat nog maar moet worden aangetoond dat er een verband is tussen de gaswinning en de aardbevingen. Ook zei hij tegen zijn gesprekspartner dat hij vindt dat minister Kamp in de media moet zeggen dat de gaswinning in Loppersum met tachtig procent is verminderd.

André Bosman is nieuwe VVD-woordvoerder gaswinning

NU 19.01.2015 Kamerlid André Bosman is de nieuwe woordvoerder voor de VVD over de gaswinning en aardbevingsproblematiek in Groningen. Dat meldt RTV Noord maandag.  Bosman volgt René Leegte op die zijn woordvoerderschap neerlegde, nadat hij in opspraak raakte. Omstanders vingen een telefoongesprek van Leegte en een partijgenoot op over de partijtactiek rond het in stand houden van de gaswinning.
Bosman volgt René Leegte op die zijn woordvoerderschap neerlegde, nadat hij in opspraak raakte. Omstanders vingen een telefoongesprek van Leegte en een partijgenoot op over de partijtactiek rond het in stand houden van de gaswinning. Door: GIC

Lees meer over: Groningen

Kamerlid Leegte na uitglijder geen woordvoerder gas meer

AD 18.01.2015 Tweede Kamerlid René Leegte voert voor de VVD niet langer het woord over de gaswinning in Groningen. Leegte maakte dit vanavond bekend. Eerder dit weekeinde maakte hij al excuses voor een telefoongesprekdat hij vrijdag in de trein voerde na een werkbezoek in het door aardbevingen getroffen Groningen.

Dat telefoontje met een partijgenoot ging onder meer over de te volgen VVD-koers in de discussie over de gaswinning en was ook voor omstanders te volgen. Hij zei onder meer dat hij zoveel mogelijk de media had ontlopen bij het werkbezoek en als hem dan toch wat werd gevraagd benadrukte hij dat minister Henk Kamp (Economische Zaken en ook VVD) de gaswinning bij Loppersum inmiddels met met 80 procent heeft verminderd. ,,We blijven op de lijn dat we het verband tussen gaswinning en aardbevingen moeten onderzoeken.”

GERELATEERD NIEUWS;

Kamerlid heeft spijt van belletje in de trein

VVD-Kamerlid René Leegte niet langer woordvoerder gaswinning

NU 18.01.2015 Tweede Kamerlid René Leegte voert voor de VVD niet langer het woord over de gaswinning in Groningen. Leegte maakte dit zondagavond bekend.

Eerder dit weekeinde maakte hij al excuses voor een telefoongesprek dat hij vrijdag in de trein voerde na een werkbezoek in het door aardbevingen getroffen Groningen.

Dat telefoontje met een partijgenoot ging onder meer over de te volgen VVD-koers in de discussie over de gaswinning en was ook voor omstanders te volgen. Het zorgde voor de nodige ophef op Twitter. Leegte betreurt dat.

”Daarom heb ik, in het belang van de Groningers, mijn partij en mijzelf, besloten het woordvoerderschap over dit onderwerp neer te leggen, zodat de discussie op de inhoud gevoerd kan worden.”

Lees meer over: Gaswinning Groningen

Gerelateerde artikelen;

VVD-Kamerlid Leegte gaat niet meer over gaswinning in Groningen

Trouw 18.01.2015 Tweede Kamerlid René Leegte voert voor de VVD niet langer het woord over de gaswinning in Groningen. Leegte maakte dit vanavond bekend. Eerder dit weekeinde maakte hij al excuses voor een telefoongesprek dat hij vrijdag in de trein voerde na een werkbezoek in het door aardbevingen getroffen Groningen.

Dat telefoontje met een partijgenoot ging onder meer over de te volgen VVD-koers in de discussie over de gaswinning en was ook voor omstanders te volgen. Hij zei onder meer dat hij zoveel mogelijk de media had ontlopen bij het werkbezoek en als hem dan toch wat werd gevraagd benadrukte hij dat minister Henk Kamp (Economische Zaken en ook VVD) de gaswinning bij Loppersum inmiddels met met 80 procent heeft verminderd. ‘We blijven op de lijn dat we het verband tussen gaswinning en aardbevingen moeten onderzoeken.’

Verwant nieuws;

Leegte niet langer specialist gas

Telegraaf 18.10.2015 VVD-Kamerlid Leegte geeft zijn woordvoerderschap over gasboringen op. De liberaal verbindt daarmee consequenties aan zijn gekwebbel in een treincoupé over het onderwerp.

“Voor de VVD staat de veiligheid van de Groningers voorop. De afgelopen dagen is door mijn toedoen echter onnodig onrust ontstaan over de wijze waarop de VVD kijkt naar de problemen in Groningen. Ik betreur dit ten zeerste.”, aldus Leegte.

Gerelateerde artikelen;

17-01: Spijt van belletje in trein

VVD-Kamerlid Leegte gaat niet meer over gas

Elsevier 18.01.2015  Tweede Kamerlid René Leegte voert voor de VVD niet langer het woord over de gaswinning in Groningen. Leegte maakte dit zondagavond bekend. Eerder dit weekeinde maakte hij al excuses voor een telefoongesprek dat hij vrijdag in de trein voerde na een werkbezoek in het door aardbevingen getroffen Groningen.

Dat telefoontje met een partijgenoot ging onder meer over de te volgen VVD-koers in de discussie over de gaswinning en was ook voor omstanders te volgen. Het zorgde voor de nodige ophef op Twitter. Leegte betreurt dat. ,,Daarom heb ik, in het belang van de Groningers, mijn partij en mijzelf, besloten het woordvoerderschap over dit onderwerp neer te leggen, zodat de discussie op de inhoud gevoerd kan worden.”

Kamerlid betreurt telefoongesprek in trein

NU 17.01.2015 VVD-Kamerlid René Leegte bood zaterdag zijn excuses aan voor een telefoongesprek dat hij in de trein voerde over de gaswinning in Groningen.

Leegte belde na het werkbezoek vrijdag aan het door aardbevingen getroffen Groningen met een andere VVD’er.

Maar ook omstanders konden het gesprek over onder meer de te volgen VVD-lijn in deze kwestie volgen. En dat leidde ook zaterdag nog tot boze reacties op Twitter.

Lees meer over: 

Gaswinning Groningen

Kamerlid heeft spijt van belletje in de trein

AD 17.01.2015 VVD-Kamerlid René Leegte bood zaterdag zijn excuses aan voor een telefoongesprek dat hij in de trein voerde over de gaswinning in Groningen. Leegte belde na het werkbezoek vrijdag aan het door aardbevingen getroffen Groningen met een andere VVD’er

Maar ook omstanders konden het gesprek over onder meer de te volgen VVD-lijn in deze kwestie volgen. En dat leidde ook zaterdag nog tot boze reacties op Twitter. Leegte: ,,Ik bied mijn excuses aan voor het voeren van een telefoongesprek over een gevoelig onderwerp terwijl ik in de trein zat. Daardoor is onnodig onrust ontstaan over de wijze waarop de VVD kijkt naar de problemen in Groningen. Voor de VVD staat de veiligheid van de gaswinning voorop. Wij steunen het besluit van het kabinet om de gaswinning fors terug te schroeven.”

PvdA wil kijken of gaskraan verder dicht kan

AD 16.01.2015 De PvdA wil dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) gaat kijken of de gaskraan toch verder dichtgedraaid kan worden. Dat liet PvdA-Kamerlid Jan Vos weten tijdens een bezoek van Kamerleden aan Groningen.

Vos vindt dat de gaskraan verder dicht moet als dat nodig is om de veiligheid van de Groningers te waarborgen met het oog op het aardbevingsrisico. Hij gaat Kamp vragen om plannen uit te werken die duidelijk moeten maken welke effecten het verder dichtdraaien van de gaskraan heeft. Ook moet duidelijk worden of er dan problemen rijzen als de gasproductie snel wordt opgevoerd tijdens een strenge winter.

PvdA na bezoek aan Groningen: kijken of gaskraan verder dicht kan

Trouw  16.01.2015 De PvdA wil dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) gaat kijken of de gaskraan toch verder dichtgedraaid kan worden. Dat liet PvdA-Kamerlid Jan Vos weten tijdens een bezoek van Kamerleden aan Groningen.

Vos vindt dat de gaskraan verder dicht moet als dat nodig is om de veiligheid van de Groningers te waarborgen met het oog op het aardbevingsrisico. Hij gaat Kamp vragen om plannen uit te werken die duidelijk moeten maken welke effecten het verder dichtdraaien van de gaskraan heeft. Ook moet duidelijk worden of er dan problemen rijzen als de gasproductie snel wordt opgevoerd tijdens een strenge winter.

PvdA wil kijken of gasproductie Groningen verder terug kan

NU 16.01.2015 De PvdA wil dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) gaat kijken of de gaskraan toch verder dichtgedraaid kan worden. Dat liet PvdA-Kamerlid Jan Vos weten tijdens een bezoek van Kamerleden aan Groningen.

Vos vindt dat de gaskraan verder dicht moet als dat nodig is, om de veiligheid van de Groningers te waarborgen met het oog op het aardbevingsrisico.

Dossier gaswinning

Lees meer over: Gaswinning Groningen PvdA Groningen

Gerelateerde artikelen;

‘Rijksdienst voor schade beving’

Telegraaf 16.01.2015 Voor Groningers die schade hebben door aardgasbevingen moet er een speciale Rijksdienst worden opgetuigd. Dat is een plan waar PvdA-Kamerlid Vos op broedt. „Zo’n Rijksdienst heeft als voordeel dat het objectiever is dan aardgasbedrijf NAM, die nu nog de schadeafwikkeling doet”, vindt Vos.

De parlementariër lanceert zijn plan vandaag in Groningen, waar hij met andere Kamerleden een werkbezoek aflegt. De politici leggen er hun oor te luisteren na het nieuwe gasbesluit van het kabinet. Onder leiding van minister Kamp (Economische Zaken) is besloten dat de gaskraan na aardbevingen opnieuw iets verder dicht moet. Besloten is om de winning terug te schroeven van 42,5 miljard kuub gas in 2014 naar 39,4 dit jaar. Vooral in het zuiden van Groningen, waar afgelopen jaar meer bevingen zijn geregistreerd, moet de gaskraan verder dicht.

Hulp voor gedupeerden bevingsschade

NU 13.01.2015 Groningers die na een aardbeving een schademelding doen bij het Centrum Veilig Wonen, dat de schadeafhandeljng van de NAM heeft overgenomen, kunnen hulp krijgen van een begeleider bij de afwikkeling.

Op die manier wordt de schademelder van een last bevrijd. Dat is maandag besloten in de Dialoogtafel, een gespreksgroep met daarin de NAM, gedupeerde bewoners en overheden.

De manier waarop de schade wordt afgehandeld, is op de schop gegaan na forse kritiek van de Vereniging Eigen Huis. Die vond dat de schademelder te weinig centraal stond.

Lees meer over: 

Groningen Aardbevingen GaswinningNAM

Groningen wil gasbesluit Kamp aanvechten

Trouw 12.01.2015 De provincie Groningen stapt vrijwel zeker naar de Raad van State om in beroep te gaan tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Die heeft besloten om komend jaar 3 miljard kuub aardgas minder te winnen dan oorspronkelijk het plan was. Groningen wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid, aldus gedeputeerde William Moorlag.

‘De draagkracht in Groningen voor de gaswinning neemt af’, zegt hij. ‘Het wordt tijd dat de Raad van State gaat kijken of de veiligheid van de Groningers in het geding is. Laat ze maar oordelen of er nu gas wordt gewonnen op een verantwoord niveau of dat de gaskraan verder dicht moet.’

Nuttige links;

GRONINGEN NAAR RAAD VAN STATE OM GASBESLUIT

BB 12.01.2015 De provincie Groningen stapt vrijwel zeker naar de Raad van State om in beroep te gaan tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp. Dat meldt gedeputeerde William Moorlag maandag.

Kraan verder dicht
De minister van Economische Zaken besloot om komend jaar 3 miljard kuub aardgas minder te winnen dan oorspronkelijk het plan was. Moorlag wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid. ‘De draagkracht in Groningen voor de gaswinning neemt af’, zegt hij. ‘Het wordt tijd dat de Raad van State gaat kijken of de veiligheid van de Groningers in het geding is. Laat ze maar oordelen of er nu gas wordt gewonnen op een verantwoord niveau of dat de gaskraan verder dicht moet.’

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Groningen: nog geen akkoord

Telegraaf 12.01.2015 Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft maandag nog geen akkoord kunnen sluiten met Groningse bestuurders over een rijksdienst die de regie moet voeren bij het op grote schaal versterken van huizen en panden in het Groningse aardbevingsgebied. Dat meldde de minister maandag.

Provincie Groningen wil gasbesluit aanvechten

NU 12.01.2015 De provincie Groningen stapt vrijwel zeker naar de Raad van State om in beroep te gaan tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp. Dat meldt gedeputeerde William Moorlag maandag.

De minister van Economische Zaken besloot om komend jaar 3 miljard kuub aardgas minder te winnen dan oorspronkelijk het plan was. Moorlag wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid.

”De draagkracht in Groningen voor de gaswinning neemt af”, zegt hij. ”Het wordt tijd dat de Raad van State gaat kijken of de veiligheid van de Groningers in het geding is. Laat ze maar oordelen of er nu gas wordt gewonnen op een verantwoord niveau of dat de gaskraan verder dicht moet.”

Alles over de gaswinning in Groningen in ons dossier

Lees meer over: Gaswinning GroningenAardbevingen Groningen

Gerelateerde artikelen;

‘Provincie Groningen hield geen rekening met veiligheid inwoners’

VK 11.01.2015 Wat veel Groningers al dachten, staat nu zwart op wit. Het ministerie van Economische Zaken en de NAM hebben bij gaswinning in de provincie jarenlang geen rekening gehouden met de veiligheid van de inwoners.

Dat staat in een vertrouwelijk conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het uitlekken, vrijdag via de NOS en RTV Noord, komt op een saillant moment: vandaag bezoekt minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) het hol van de leeuw om zijn gaswinningsbesluit toe te lichten. Vorige maand besloot hij de winning de komende twee jaar opnieuw een beetje te beperken, tot maximaal 39,4 miljard kuub per jaar.

De NAM wil niet op het rapport reageren omdat het niet definitief is. Het bedrijf waarschuwt dat partijen die informatie uit het rapport lekken strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. In Den Haag eisen de oppositiepartijen SP, de ChristenUnie en GroenLinks opheldering van de minister. ‘Als dit allemaal klopt, kan dit niet zonder consequenties blijven. De overheid is in dat geval haar zorgplicht op schandalige wijze niet nagekomen’, aldus SP-Tweede Kamerlid Eric Smaling.

SCHERPE REACTIES OP UITGELEKT RAPPORT OVER GASBORINGEN

BB 09.01.2015 In Groningen en in politiek Den Haag klinken scherpe reacties op de conclusies in een conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over gasboringen in Groningen. Veiligheid heeft geen enkele rol gespeeld bij de gaswinning in het gebied. Het ging het ministerie van Economische Zaken, de NAM en ook de toezichthouder om de opbrengst.

Aardbevingen slechts schaderisico

De NOS en RTV Noord publiceren vandaag over het nog geheime rapport, dat zij hebben ingezien. Het rapport, waar veel kritiekpunten in staan, is nog niet definitief. Zowel het ministerie als de NAM maar ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) krijgen ervan langs. ‘De partijen zagen tot begin 2013 het effect van de aardbevingen als beperkt; het was slechts een schaderisico dat vergoed kon worden. Veiligheidsrisico’s voor burgers werden niet onderkend’, citeren NOS en RTV Noord uit het rapport.

Burgemeester geschokt

Burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond is geschokt over de voorlopige uitkomsten, meldt RTV Noord. ‘Wat zijn onze adviezen als bestuurders aan onze burgers nog waard als je deze conclusies ziet?’, zegt ze tegen de omroep. En: ‘Mij wordt gevraagd mijn verantwoordelijkheid te nemen, maar dat wordt zo wel heel ingewikkeld.’ Om haar bronnen te beschermen heeft de omroep het conceptrapport zelf niet online gezet. Wel maakte de redactie een overzicht van de kritische passages daaruit.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Oppositie wil uitleg Kamp over gasrapport

Trouw 09.01.2015 Oppositiepartijen SP, de ChristenUnie en GroenLinks willen opheldering van minister Henk Kamp (Economische Zaken) over een uitgelekt rapport over de gaswinning in Groningen. De conclusie van het conceptrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid is dat veiligheid de afgelopen jaren geen rol heeft gespeeld bij de gaswinning. Het ging om de opbrengst. De NOS en RTV Noord berichtten vrijdag over het rapport.

© anp. Schade aan een woning in Slochteren.

© anp. Schade aan een woning in Slochteren.

 

SP-Tweede Kamerlid Eric Smaling noemt de conclusies zeer ernstig. ‘Als dit allemaal klopt, kan dit niet zonder consequenties blijven. De overheid is in dat geval haar zorgplicht op schandalige wijze niet nagekomen.’ Ook de ChristenUnie wil dinsdag opheldering van Kamp. Kamerlid Carla Dik-Faber noemt het schokkend ‘dat veiligheid geen enkele rol heeft gespeeld bij de NAM en zelfs niet bij het ministerie van Economische Zaken en de toezichthouder.’ De ChristenUnie vindt dat het huidige plan voor minder gaswinning onvoldoende is voor de veiligheid van de Groningers.

Meer over: Groningen  Provincie Groningen

Oppositie wil uitleg Kamp over gasrapport

Trouw 09.01.2015 De Onderzoeksraad voor de Veiligheid velt een zeer hard oordeel over de gaswinning in Groningen. Dat berichten NOS en RTV Noord, die over een conceptrapport beschikken. Daarin zou staan dat veiligheid de afgelopen jaren geen rol heeft gespeeld bij de gaswinning; het ging om de opbrengst.

In het conceptrapport krijgen het ministerie, de NAM maar ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) ervan langs. ‘De partijen zagen tot begin 2013 het effect van de aardbevingen als beperkt; het was slechts een schaderisico dat vergoed kon worden. Veiligheidsrisico’s voor burgers werden niet onderkend.’

Verwant nieuws;

Nuttige links

Wat zijn de gevaren van schaliegas, waar liggen de kansen en wie zijn voor of tegen? Een overzicht van meningen, discussies en achtergronden vindt u in ons dossier schaliegas.

SCHALIEGASBEDRIJF STELT BOXTEL ULTIMATUM OVER BOORLOCATIE

BB 09.01.2015 Een rechtszaak van het Britse schaliegasbedrijf Cuadrilla tegen de gemeente Boxtel over de huur van een beoogde boorlocatie lijkt onafwendbaar. Cuadrilla heeft de gemeente donderdag een ultimatum gesteld om de huurovereenkomst alsnog na te komen.

Boxtel verwacht rechtszaak

Een dagvaarding ligt klaar, maakte Cuadrilla bekend. ,,Het is zeer waarschijnlijk dat het tot een rechtszaak komt”, reageerde een woordvoerder van de gemeente Boxtel donderdag. Cuadrilla huurde sinds 2011 een stuk grond op een bedrijventerrein in Boxtel voor een eventuele proefboring. De gemeente weigert de huur te verlengen en zegt dat de huurovereenkomst is afgelopen. Cuadrilla meent recht te hebben op verlening van het huurcontract.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Minister Kamp, kies nu eens voor de veiligheid van Groningers

VK 12.12.2014 Willen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en minister Kamp eigenlijk wel weten of vermindering van de gasproductie leidt tot minder bevingen?

Het Achtuur Journaal had vorige week een onderwerp over het sensorennetwerk, dat wat mocht kosten en waarmee Groningen het ‘best bemeten gebied in de wereld ‘ wordt. Volgens medewerker Jan van Elk doet de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dit ‘puur om beter te kunnen voorspellen waar de aardbevingen plaatsvinden en wat voor versnellingen zij veroorzaken aan het oppervlak, wat belangrijk is voor huizen en schade aan huizen.’

Nog geen besluit schaliegas

Telegraaf 12.12.2014 Het kabinet heeft vrijdag nog geen definitief besluit genomen over het al dan niet verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei na de ministerraad dat hij er met de collega’s over heeft gesproken maar dat er nog geen besluit is genomen.

Gerelateerde artikelen;

11-12: Kamp onzeker over schaliegas

09-12: Kamer steunt motie Samsom

Henk Kamp.

Nog geen besluit over Gronings gas

Telegraaf  12.12.2014 Het kabinet heeft vrijdag nog geen definitief besluit genomen over het al dan niet verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei na de ministerraad dat hij er met de collega’s over heeft gesproken maar dat er nog geen besluit is genomen.

Gerelateerde artikelen;

11-12: Kamp onzeker over schaliegas

09-12: Kamer steunt motie Samsom

Kabinet praat vrijdag over gaswinning in Groningen

NU 12.12.2014 Het kabinet praat vrijdag over de gaswinning in Groningen, zeggen ingewijden. Mogelijk wordt de omvang daarvan verder teruggeschroefd dan eerder werd aangekondigd.

Begin dit jaar besloot het kabinet al om de komende drie jaar minder gas uit de Groningse bodem te halen vanwege het gevaar voor aardbevingen in die provincie.

Vooral in Loppersum, het meest risicovolle gebied, wordt nu minder gewonnen. De gaskraan is daar voor 80 procent dichtgedraaid.

Lees meer over: Gaswinning Groningen

Gerelateerde artikelen;

Kamp geeft geen uitsluitsel over proefboringen

NOS 11.12.2014 Minister Kamp wil nu niet besluiten of er deze kabinetsperiode nog proefboringen naar schaliegas worden gedaan. Hij wil eerst de onderzoeken naar de voors en tegens afwachten, die rond de zomer van 2015 klaar zijn.

Kamp reageerde in de Tweede Kamer op een motie van PvdA-leider Samsomen GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik die deze week met een ruime meerderheid werd aangenomen. Er staat in dat er deze kabinetsperiode niet aan schaliegaswinning moet worden gedaan.

De minister herhaalde dat hij die motie zal uitvoeren, maar dat hij niet kan verzekeren dat er deze kabinetsperiode geen proefboringen worden gedaan. Die vallen volgens de ondertekenaars ook onder de motie.

Kamp onzeker over schaliegas

Telegraaf 11.12.2014 Minister Henk Kamp van Economische Zaken weet niet of er in deze regeerperiode proefboringen naar schaliegas komen. Hij wil daar ook op geen enkele manier op vooruitlopen, omdat dan de suggestie wordt gewekt dat het kabinet staat te trappelen om proef te boren.

Pas als de onderzoeken naar de voors en tegens van schaliegas klaar zijn, wordt daarover een besluit genomen, benadrukte Kamp donderdag in een debat met de Tweede Kamer. Hij heeft een neutraal standpunt over het aardgas, dat opgesloten zit in diepe kleisteenlagen.

Nog geen duidelijkheid over proefboringen schaliegas

NU 11.12.2014 Minister Henk Kamp van Economische Zaken weet nog niet of er in deze regeerperiode proefboringen naar schaliegas komen.

Hij wil daar ook op geen enkele manier op vooruitlopen, omdat dan de suggestie wordt gewekt dat het kabinet staat te trappelen om daarmee te beginnen.

Pas als de onderzoeken naar de voors en tegens van schaliegas klaar zijn, wordt daarover een besluit genomen, benadrukt Kamp donderdag in een debat met de Tweede Kamer. Hij heeft een neutraal standpunt over het aardgas, dat opgesloten zit in diepe kleisteenlagen.

Lees meer over: Henk Kamp Schaliegas

Gerelateerde artikelen;

Willem Vermeend: PvdA moet zich aan afspraken houden

VK 09.12.2014 Hoger- en lager opgeleiden treffen elkaar bijna nergens. En is Hans Spekman de aangewezen persoon om de PvdA weer een rood smoelwerk te geven? Vandaag in onze dagelijkse rubriek Nieuwsbreak, voormalig staatssecretaris van Financiën en oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Willem Vermeend (PvdA).

Nederland is één van de meest egalitaire landen ter wereld. Wij zijn heel gelijk

Hoger- en lager opgeleiden treffen elkaar bijna nergens, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Geldt dat ook voor u?
‘Ik loop al vanaf mijn vierde jaar op het voetbalveld rond, daar kom ik alle lagen van de bevolking tegen.’

Ons gevoel klopt niet?
‘Het gevoel klopt wel, maar als je internationaal kijkt  kan het bijna niet gelijkmatiger. Dat mag ook wel eens worden benadrukt.’ Mensen zitten helemaal niet te wachten op politici die rondhangen op straat.

Vandaag staat een groot profiel van Hans Spekman in de Volkskrant. Is hij de aangewezen persoon om de PvdA weer een rood smoelwerk te geven?

‘Ik was een groot voorstander van Spekman als voorzitter van de Partij van de Arbeid. Toen ik minister van Sociale Zaken was, vond ik hem een van de beste wethouders van Nederland. Gedreven, pragmatisch en hij deed er alles aan om mensen uit de bijstand te halen.’

En wat moet de PvdA doen?

‘De PvdA moet terug naar haar eigen profiel. De partij die voor duurzame economische groei en werk staat, die samen met de coalitiepartner succesvol de werkloosheid terugdringt. De partij die pal staat voor een goed stelsel van sociale zekerheid en een eerlijke verdeling van welvaart. Maar geen partij die opeens een ander standpunt inneemt over schaliegas of die in strijd met het regeerakkoord zich profileert op het terrein van vreemdelingen- en asielbeleid. Als je afspraken maakt, hou je je daaraan en laat dat beleidsthema vooral aan anderen over.’

KAMER STEUNT MOTIE TEGEN SCHALIEGAS

BB 09.12.2014 Het kabinet mag in deze regeerperiode niet beginnen met het winnen van schaliegas. Een motie daarover van PvdA-leider Diederik Samsom en GroenLinks-leider Bram van Ojik zal dinsdagmiddag bij de stemmingen in de Tweede Kamer een meerderheid krijgen.

Ruime kamermeerderheid
Behalve de PvdA en GroenLinks schaarden eerder de SP, de PVV en de ChristenUnie zich er al achter. D66 besloot dinsdagochtend de motie ook te steunen, waarmee er een ruime Kamermeerderheid is. Volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven moet er duidelijkheid komen over de veiligheid bij de winning van schaliegas, bijvoorbeeld over de bescherming van drinkwater.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Kabinet mag deze regeerperiode geen schaliegas winnen

Trouw 09.12.2014 Het kabinet mag in deze regeerperiode niet beginnen met het winnen van schaliegas. Een motie daarover van PvdA-leider Diederik Samsom en GroenLinks-leider Bram van Ojik zal vanmiddag bij de stemmingen in de Tweede Kamer een meerderheid krijgen.

Behalve de PvdA en GroenLinks schaarden eerder de SP, de PVV en de ChristenUnie zich er al achter. D66 besloot vanochtend de motie ook te steunen, waarmee er een ruime Kamermeerderheid is. Volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven moet er duidelijkheid komen over de veiligheid bij de winning van schaliegas, bijvoorbeeld over de bescherming van drinkwater.

Nuttige link;

Meer over: Schaliegas

Kamer steunt motie Samsom tegen schaliegas

NU 09.12.2014 Het kabinet mag in deze regeerperiode niet beginnen met het winnen van schaliegas. Een motie daarover van PvdA-leider Diederik Samsom en GroenLinks-leider Bram van Ojik zal dinsdagmiddag bij de stemmingen in de Tweede Kamer een meerderheid krijgen.

Behalve de PvdA en GroenLinks schaarden eerder de SP, de PVV en de ChristenUnie zich er al achter. D66 besloot dinsdagochtend de motie ook te steunen, waarmee er een ruime Kamermeerderheid is.

Volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven moet er duidelijkheid komen over de veiligheid bij de winning van schaliegas, bijvoorbeeld over de bescherming van drinkwater.

Premier Mark Rutte had de motie in een Kamerdebat vorige week woensdag ontraden, maar vrijdag zei minister Henk Kamp van Economische Zaken dat hij er wel mee uit de voeten kan.

Lees meer over: Schaliegas

Gerelateerde artikelen;

Kamer steunt motie Samsom

Telegraaf 09.12.2014 Het kabinet mag in deze regeerperiode niet beginnen met het winnen van schaliegas. Een motie daarover van PvdA-leider Diederik Samsom en GroenLinks-leider Bram van Ojik zal dinsdagmiddag bij de stemmingen in de Tweede Kamer een meerderheid krijgen.

Behalve de PvdA en GroenLinks schaarden eerder de SP, de PVV en de ChristenUnie zich er al achter. D66 besloot dinsdagochtend de motie ook te steunen, waarmee er een ruime Kamermeerderheid is. Volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven moet er duidelijkheid komen over de veiligheid bij de winning van schaliegas, bijvoorbeeld over de bescherming van drinkwater.

Samsom op kritiek punt’

Telegraaf 05.12.2014 Een dag na de in deze krant beschreven woede-uitbarsting van PvdA-voorman Samsom maken media-experts en Kamerleden de balans op: hoe lang houdt de rode leider het nog vol?

Volgens mediastrateeg Kay van der Linde is de uitbarsting van Samsom andermaal een teken dat de PvdA-leider aan het bezwijken is onder de druk van almaar slechtere peilingen en Kamerleden die de partij verlaten. „Hij is nu echt op een kritiek punt aangekomen. Alles gaat mis. Vicepremier Asscher is zich steeds nadrukkelijker aan het profileren als kroonprins.”

Gerelateerde artikelen;

04-12: Samsom weer gekalmeerd

04-12: Samsom over de rooie

Kabinet houdt optie proefboren schaliegas open

Trouw 05.12.2014 Of dit kabinet gaat proefboren naar schaliegas is afhankelijk van onderzoek dat voor aanstaande zomer rond moet zijn. Dat zei premier Rutte vandaag op zijn wekelijkse persconferentie. Hij verwacht niet dat nog voor de uiterlijke houdbaarheidsdatum van dit kabinet in 2017 schaliegas echt gewonnen zal worden. Rutte: ‘Dat is logistiek en praktisch bijna niet mogelijk.’

Minister Kamp van Economsiche Zaken zei vanochtend voorafgaand aan de ministerraad al dat dit kabinet enkel zal proefboren, maar het gas niet gaat winnen. ‘Ik kan u verzekeren dat er geen schaliegas wordt gewonnen in deze kabinetsperiode.’

Kamp sluit proefboringen schaliegas alsnog niet uit

NU 05.12.2014 Minister Henk Kamp (Economische Zaken) sluit niet uit dat het kabinet besluit tot proefboringen naar schaliegas. Dat zei de VVD-bewindsman vrijdag na afloop van de ministerraad.

Dinsdag wordt een motie van coalitiepartner PvdA in stemming gebracht die de regering oproept deze kabinetsperiode een moratorium op schaliegaswinning op te leggen.

”Ik kan u verzekeren dat er geen schaliegas wordt gewonnen in deze kabinetsperiode”, zegt Kamp, maar hij leest niet in de motie dat het kabinet de onderzoeken naar schaliegaswinning moeten staken en dat eventuele proefboringen zijn uitgesloten.

Nieuw standpunt

Woensdag verscherpte de PvdA het standpunt over schaliegaswinning. In het radioprogramma De Nieuws BV zei hij dat het volstrekt onnodig is om in ons land naar schaliegas te boren en dat dat ook niet gaat gebeuren.

De PvdA zei eerder nog akkoord te kunnen gaan met schaliegaswinning, mits dat schoon en veilig kan gebeuren.

Premier Mark Rutte zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat hij de uitspraken van Samsom ziet als een manier van de PvdA om zich te profileren. Volgens Samsom heeft het nieuwe standpunt niets met de aankomende Provinciale Statenverkiezingen te maken.

Video: Bekijk de reactie van Kamp

Lees meer over: Schaliegas

Gerelateerde artikelen;

Motie schaliegas geen probleem

Telegraaf 05.12.2014 VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft geen probleem met de oproep van coalitiegenoot PvdA aan het kabinet om geen schaliegas te gaan winnen. „Ik kan u verzekeren dat er geen schaliegas wordt gewonnen in deze kabinetsperiode”, zei hij vrijdag voorafgaande aan de ministerraad.

Proefboringen naar schaliegas zijn niet uitgesloten, zegt Rutte›

NRC 05.12.2014 Premier Rutte sluit proefboringen naarschaliegas in deze kabinetsperiode niet uit. Of de boringen er daadwerkelijk komen, hangt af van onderzoek dat volgend jaar zomer klaar moet zijn, zei hij vandaag na afloop van de wekelijkse ministerraad. Wel lijkt het hem in deze periode logistiek gezien “praktisch bijna onmogelijk”.

PvdA-leider Samsom sprak zich deze week in het radioprogramma De Nieuws BV fel uit over de winning van schaliegas. In zijn partij is het verzet tegen schaliegas groot. Hij verklaarde de mogelijke (proef)boringen in Nederland “volstrekt onnodig”. Over een motie die Samsom daarover deze week in de Kamer indiende, wordt dinsdag gestemd.

KABINET GAAT DOOR MET ONDERZOEK

Intussen gaat het kabinet door met het onderzoek naar schaliegas. Gemeenten als Boxtel enNoordoostpolder – beoogde locaties voor boringen – hebben erop aangedrongen met het onderzoek te stoppen. Toch wil de minister ermee doorgaan, omdat de gasvelden in de Noordzee en het natuurlijke gas in Groningen langzaam opraakt.

De winning van schaliegas is omstreden. Schaliegas zit diep in de bodem in kleisteenlagen, waardoor bij winning ervan schade aan het milieu en de bodem kan ontstaan. Waterleidingbedrijf Vitens waarschuwde eerder al dat bij boringen naar schaliegas de Nederlandse drinkwatervoorraden onherstelbaar vervuild kunnen raken.

Lees meer

5 DEC Blokkeer schaliegas niet nu al

3 DEC PvdA zegt dat er in Nederland niet naar schaliegas gaat worden geboord ›

4 DEC Samsom sluit schaliegas uit, zijn partij houdt opties open

4 DEC Samsom: boring naar schaliegas is onnodig

2013 Bierbrouwers keren zich ook tegen schaliegaswinning ›

Samsom: Soms erger ik me dood aan politieke spel

AD 04.12.2014 PvdA-leider Diederik Samsom heeft geen spijt van zijn boze uitval tegenover verslaggevers van de Telegraaf. ,,Het was onhandig, maar ik was verbaasd dat je dan drie pagina’s in de Telegraaf krijgt,” reageert Samsom.

Het klopt dat ik me soms dooderger aan het feit dat het in Den Haag zoveel over vorm, peilingen en spel gaat, en zo weinig over inhoud; aldus Diederik Samsom.

De partijleider maakte gisteravond bekend dat de PvdA niet wil dat er naar schaliegas wordt geboord. Tegenover verslaggevers van De Telegraaf gaf hij een toelichting.Volgens de krant ging hij daarbij ,,helemaal los over de wijze waarop in Den Haag politiek wordt bedreven”. Hij had daarvoor gezegd dat het ‘off the record’ (niet bedoeld voor publicatie, red.) was wat hij vertelde, maar de verslaggevers stemden daar niet hardop mee in.

‘Te veel eer’
Op zijn facebookpagina verklaart Samsom waarom hij naar eigen zeggen geagiteerd was. ,,Het klopt dat ik me soms dooderger aan het feit dat het in Den Haag zoveel over vorm, peilingen en spel gaat, en zo weinig over inhoud. En dat ik die boosheid ook wel eens laat merken. Maar 3 pagina’s is wel iets te veel eer.”

Lees ook

Regeringspartijen oneens over boring naar schaliegas

Trouw 04.12.2014 Tot verrassing van coalitiegenoot VVD wil de PvdA dat er zeker tot het einde van deze kabinetsperiode geen schaliegas wordt gewonnen in Nederland. PvdA-leider Diederik Samsom deed die uitspraak gisteravond laat tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Volgens Samsom hoort aardgas gewonnen uit schalie (gesteente) niet bij de toekomstige energievoorziening en dan moet er dus ook niet naar worden geboord. Het onderzoek ernaar mag wel doorgaan van de PvdA, ook omdat daaruit kennis kan voortkomen over technieken die nodig kunnen zijn om aardwarmte te winnen.

Nuttige links;

Meer over: Schaliegas

Boxtel en Noordoostpolder willen einde onderzoek schaliegas

NU 04.12.2014 De gemeenten Boxtel en Noordoostpolder menen dat het lopende onderzoek naar de voor- en nadelen van schaliegas een verspilling van tijd en geld is. Zij willen daarom dat het onderzoek wordt gestopt.

Het onderzoek dient geen enkel doel meer nu er een meerderheid tegen proefboringen en winning van schaliegas is, schrijft de gemeente Boxtel donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees meer over: Schaliegas Boxtel

Gerelateerde artikelen;

Samsom heeft geen spijt van opmerkingen

Trouw 04.12.2014 PvdA-leider Diederik Samsom ontkent dat hij tegenover verslaggevers van De Telegraaf ‘over de rooie’ is gegaan. Hij geeft wel toe dat hij ‘een opmerking heeft gemaakt over hun vraagstelling’. ‘Maar ik was verbaasd dat je dan vervolgens drie pagina’s in De Telegraaf krijgt’, zei de PvdA-leider vandaag.

 • Samsom heeft niet alleen zijn emoties niet onder controle, maar lijdt kennelijk ook aan selectief geheugenverlies: aldus de reactie De Telegraaf

Samsom maakte gisteravond bekend dat de PvdA niet wil dat er naar schaliegas wordt geboord. Tegenover verslaggevers van De Telegraaf gaf hij een toelichting. Volgens de krant ging hij daarbij ‘helemaal los over de wijze waarop in Den Haag politiek wordt bedreven’. De krant kopte vandaag met de tekst ‘Samsom over de rooie’.

Samsom zegt niet ‘over de rooie’ te zijn gegaan tegenover Telegraaf

NU 04.12.2014 PvdA-leider Diederik Samsom ontkent dat hij tegenover verslaggevers van De Telegraaf ‘over de rooie is gegaan’. Hij geeft wel toe dat hij ‘een opmerking heeft gemaakt over hun vraagstelling’.

“Maar ik was verbaasd dat je dan vervolgens drie pagina’s in De Telegraaf krijgt”, zei de PvdA-leider donderdag.

Samsom maakte woensdagavond bekend dat de PvdA niet wil dat er naar schaliegas wordt geboord. Tegenover verslaggevers van De Telegraaf gaf hij een toelichting.

Lees meer over: Diederik Samsom

Gerelateerde artikelen;

Samsom weer gekalmeerd

Telegraaf 04.12.2014 Diederik Samsom lijkt donderdagochtend weer enigszins gekalmeerd na zijn woedeaanval een dag eerder tegenover twee verslaggevers van De Telegraaf. Sterker nog, de PvdA-leider ontkent opeens in alle toonaarden dat hij ,,over de rooie” is gegaan.

Samsom geeft wel toe dat hij ,,een opmerking heeft gemaakt” over ,,de vraagstelling” van De Telegraaf en dat hij ,,geagiteerd” was. Maar hij heeft geen spijt van zijn opmerkingen.

Gerelateerde artikelen;

04-12: Samsom over de rooie

Media: Telegraaf publiceert ‘off the record’-tirade Samsom

Elsevier 04.12.2014 PvdA-leider Diederik Samsom dacht off the record te spreken, maar De Telegraaf dacht daar anders over. De krant drukte donderdag een ongekende tirade van de PvdA-leider af.

Officieel ging de discussie over schaliegas. Samsom zou voor zijn beurt hebben gesproken door het boren naar schaliegas af te wijzen, terwijl het kabinet daar volgend jaar pas een beslissing over neemt. Maar toen twee Telegraaf-verslaggevers woensdag in de kamer van Samsom werden uitgenodigd om over de kwestie te praten, liep het gesprek uit op een vlammende monoloog van de PvdA-leider.

Samsom zei dat hij de opmerkingen ‘off the record’ maakte, maar de krant zegt daar niet akkoord mee te zijn gegaan. In detail heeft de krant de persoonlijke woorden van Samsom, over wat er mis is in Den Haag, over twee pagina’s afgedrukt. Ironisch genoeg is daarmee precies gebeurd waar Samsom zo boos over is: het gaat in Den Haag om de persoon, niet meer om de inhoud.

Diederik Samsom over de rooie? Nee, hij is wel ‘verbaasd’

Elsevier 04.12.2014 PvdA-leider Diederik Samsom ging helemaal niet ‘over de rooie’. Nee, Samsom geeft toe dat hij ‘een opmerking heeft gemaakt over hun vraagstelling’. ‘Maar ik was verbaasd dat je dan vervolgens drie pagina’s in De Telegraaf krijgt.’

Samsom reageert op een publicatie van de krant van donderdag. Daarin stond een uitgebreid verslag van een gesprek dat twee journalisten hadden met Samsom in zijn werkkamer. Het gesprek was volgens Samsom off the record, maar de journalisten stemden hier niet mee in.

Spelletjes

Samsom erkent nu dat hij zich weleens ergert aan de spelletjes die in Den Haag worden gespeeld, en dat hij tegenover De Telegraaf ‘geagiteerd’ was. Maar spijt van zijn opmerkingen heeft de PvdA-leider niet.

Commentaar;

Michiel Dijkstra: Stop met treuzelen overheid, schaliegas brengt veel voordeel

Hij ontkent verder dat PvdA-Kamerlid Jan Vos, die namens de partij het woord voert over energie, niet op de hoogte was van het schaliegas-standpunt. De PvdA koestert al een hele tijd bezwaren tegen boren naar schaliegas. ‘Er komt een moment dat je de knoop moet doorhakken.’

Volgens De Telegraaf heeft Samsom ‘niet alleen zijn emoties niet onder controle, maar lijdt hij kennelijk ook aan selectief geheugenverlies’.

Samsom zei woensdag dat boren naar schaliegas ‘volstrekt onnodig’ is. Dit terwijl de PvdA eerder nog opperde proefboringente houden. Samsom ging met zijn woorden voorbij aan PvdA-Kamerlid Vos, die namens de partij het woord voert over energie.

De VVD liet woensdag al weten verbaasd te zijn over de uitspraken van coalitiegenoot PvdA. Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) komt rond de zomer met een structuurvisie over schaliegas.

zie ook: VVD fronst de wenkbrauwen na uitspraken Samsom over schaliegas

PvdA-leider Samsom ontstak woensdag in woede tegenover deze krant en spuwde zijn gal over de Haagse werkelijkheid, waar alles volgens hem maar gaat om het politieke spel en niet om de inhoud.

Samsom over de rooie

Telegraaf 04.12.2014  PvdA-leider Samsom zucht onder de druk om een derde verkiezingsnederlaag op rij te voorkomen. Te midden van een nieuwe dreigende rel binnen zijn fractie ging de geplaagde sociaaldemocraat gisteren tegenover De Telegraaf helemaal los over de wijze waarop in Den Haag politiek wordt bedreven en de rol van de media daarin.

Samsom hekelt het Haagse ’sfeertje’, waarin het volgens hem niet meer draait om de inhoud maar om het politieke spel. Als voorbeeld noemt hij de jeugdzorg, waarover onheilspellende verhalen verschenen in verband met de komende decentralisatie. „Maar het is ALLEMAAL geregeld.”

december 5, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , ,

13 reacties

 1. […] zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas […]

  Pingback door Volgens Paul Kalma PvdA alsnog de stekker uit Rutte 2 « Debat in de Digitale Hofstad | december 7, 2014

 2. […] zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas […]

  Pingback door Jouke de Vries wil PvdA-leider Diederik Samsom inruilen « Debat in de Digitale Hofstad | december 7, 2014

 3. […] zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas […]

  Pingback door De wereld van de PvdA aldus PvdA-coryfee Adri Duivesteijn « Debat in de Digitale Hofstad | december 20, 2014

 4. […] zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas […]

  Pingback door De PVDA is te onzichtbaar geworden « Debat in de Digitale Hofstad | januari 3, 2015

 5. […] zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas […]

  Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 17, 2015

 6. […] ook:  PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel […]

  Pingback door PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 19, 2015

 7. […] zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas […]

  Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | april 10, 2015

 8. […] ook:  PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel […]

  Pingback door PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | april 17, 2015

 9. […] ook:  PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel […]

  Pingback door PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 17, 2017

 10. […] ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel […]

  Pingback door PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 9, 2018

 11. […] ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel […]

  Pingback door PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 6 – nasleep « Debat in de Digitale Hofstad | februari 1, 2018

 12. […] ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel […]

  Pingback door Demonstratie tegen Groningse gaswinning om 01.02.2018 op het Malieveld | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | februari 4, 2018

 13. […] ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel […]

  Pingback door PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 7 – nasleep « Debat in de Digitale Hofstad | maart 29, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: