Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 11 – nasleep

Parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen

De Tweede Kamer wil nog voor de verkiezingen maart 2021 een parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen op poten zetten. Er moet alvast een onderzoeksopdracht worden geformuleerd, zodat de nieuwe Kamerleden na maart 2021 meteen een onderzoekscommissie kunnen instellen, die dan snel aan de slag kan.

De Kamer had al eerder besloten dat er een parlementaire enquête moet komen naar wat er mis is gegaan in het aardbevingsgebied. Zo’n enquête is het zwaarste onderzoeksmiddel dat het parlement daarvoor heeft. Getuigen zijn verplicht om voor de commissie te verschijnen en worden onder ede gehoord. Het totale onderzoek kan jaren in beslag nemen.

Thuiswerken door Corona

Ze was thuis aan het werk, zoals premier Rutte vroeg, toen de vloer onder haar stoel begon te trillen. Aardbevingen door gaswinning in coronatijd, jagen sommige Groningers nog verder de kast op. “Als je de hele dag in huis blijft en je voelt de vloer schudden, dan voel je je helemaal niet veilig thuis!”, verzucht Kirsten de Jong uit Siddeburen. De beving van 4 mei 2020, was de achtste in een week tijd.

De beving van twee dagen daarvoor in Zijldijk was aanleiding voor de GBB, de Groninger Bodem Beweging, om maar weer eens op de deur te kloppen van het kabinet. Dit keer via een open brief aan premier Rutte. De boodschap: “Hier moeten huizen worden versterkt omdat deze niet veilig zijn vanwege de aardbevingen. Gedwongen thuiszitten geeft veel Groningers daarom een dubbel gevoel van onveiligheid”.

Vandaag 27.05.2020 werd er in de Tweede Kamer gesproken over de afhandeling van de schade en het versterken van huizen. Daarnaast was er aandacht van koning Willem-Alexander.

Koning bezoekt aardbevingsgebied Groningen

De GBB had in Groningen graag dezelfde daadkracht gezien die het kabinet nu toont bij de aanpak van de coronacrisis. Zo moet er meer aandacht komen voor kleine ondernemers in Groningen, vindt de belangenorganisatie. Veel ondernemers hebben het al zwaar door de aardbevingsschade aan hun panden. Daar is nu de coronacrisis nog eens overheen gekomen.

Het echtpaar Carlo (76) en Sieneke (74) Goddijn uit Hoogezand kan daarover meepraten. Ze kunnen niet met pensioen en werken noodgedwongen door; hij in de kapsalon, zij als schoonheidsspecialiste. Vanwege de aardbevingsschade levert de verkoop van hun pand nog maar een habbekrats op, terwijl het pand hun pensioen had moeten zijn.

Steun bedrijfsleven

Toen de coronacrisis uitbrak en het kabinet financieringshulp aankondigde voor het bedrijfsleven stond Carlo Goddijn met zijn oren te klapperen. “Ik heb dat als heel vreemd ervaren. Al jaren vragen we hier om geld voor schade vanwege de gaswinning, waarvan heel Nederland plezier heeft. En hier bij ons wordt schade gemaakt en er gebeurt helemaal niks. En als je vraagt om geld dan krijg je het niet. Subsidies voor particuliere huiseigenaren met schade, voor verduurzaming, zijn niet beschikbaar voor ondernemers”.

Versterking onveilige panden

Een ander heikel punt voor de GBB is de traag verlopende versterkingsoperatie. De Groningers is al sinds 2014 verteld dat tienduizenden huizen moeten worden versterkt, omdat ze niet veilig zijn bij mogelijk zwaardere aardbevingen. Toenmalig minister Kamp van Economische Zaken beloofde de Groningers de versterking van 3.000 panden per jaar. Een jaar later bleek dat onhaalbaar, slechts een tiental panden waren versterkt.

Ook minister Wiebes zei vaart te willen maken met de versterking. Gaandeweg werden de getallen over de te versterken huizen steeds verder naar beneden bijgesteld. De praktijk is dat er ook dit jaar nog maar 11 huizen zijn versterkt. In de Tweede Kamer kwam daar vandaag veel kritiek op.

Inmiddels lijkt het erop dat de hele versterkingsoperatie zelfs op losse schroeven staat. De laatste bouwnorm voor woningen (NPR), die nu ook rekening houdt met aardbevingen, is bijna klaar. Nu de gaswinning is gedaald en de bevingen minder zwaar zijn geworden, voldoen bijna alle Groningse panden aan de veiligheidsnorm. Groningen lijkt snel veiliger te worden, concludeerde minister Wiebes onlangs.

Minder en sneller

Tegenwoordig ligt de regie van de versterkingsaanpak bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor wonen. Minister Ollongren zei vandaag in de Kamer dat ze de onrust begrijpt. “Elf huizen is heel weinig. Ik snap de zorg en de schrik bij het zien van dit soort cijfers.”

Eerder liet de minister weten dat “naarmate de gaswinning verder daalt, de noodzakelijke versterkingsmaatregelen minder vergaand worden”. Daardoor zal de planning en uitvoering sneller zal gaan”, aldus de minister.

Kirsten de Jong uit Siddeburen ziet de bui al hangen. Ze had vandaag een ontmoeting met Koning Willem Alexander, die hun dorp bezocht. “Twee jaar geleden is hij hier ook geweest. In de tussentijd zijn we helemaal niets opgeschoten. Nu lag de operatie weer stil door Corona. Ik ben bang dat nu er minder gas wordt gewonnen van uitstel, afstel komt”, voorspelt ze.

Een huis in stutten. (Foto: Catrinus van der Veen/ANP)

Versterking te langzaam

De versterking van huizen in het aardbevingsgebied in Groningen gaat veel  te langzaam’, vindt ook de Tweede kamer. Onbegrip overheerst in de Tweede Kamer over het feit dat er in het Groningse aardbevingsgebied elf huizen zijn versterkt, waar dat er dit jaar 2000 moeten worden.

“Elf woningen in het eerste kwartaal, dat is gewoon een bloody shame” zei PvdA-Kamerlid William Moorlag in debat met minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

“Er is geen enkel zicht dat het de komende maanden sneller zal gaan”, zegt SP’er Sandra Beckerman. “Het is schier onmogelijk om niet cynisch te worden van zoveel onrecht.”

Daarnaast dreigt een eis van de complete Tweede Kamer niet te worden uitgevoerd door het kabinet. Alle politieke partijen willen dat 26.000 huishoudens uiterlijk dit jaar uitsluitsel krijgen over versterking van hun huis. Het kabinet zegt niet meer te kunnen garanderen dat het lukt door de coronacrisis. Ook de afhandeling van schades is daardoor vertraagd.

Vergoeding

Ruim 120.000 Groningers komen in aanmerking voor een vergoeding voor de waardedaling van hun huis. Het nieuwe Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft daarvoor nu de rekenmethode vastgesteld.

De waardedalingsregeling wordt vanaf 1 september stapsgewijs ingevoerd omdat de aantallen zo groot zijn. Huiseigenaren in Loppersum en Appingedam zijn als eerste aan de beurt omdat dat de gemeenten zijn met de meeste gemelde schades. Na twee maanden volgen ook andere gemeenten.

Tot op de dag nauwkeurig

Voor mensen die hun huis in de tussentijd hebben verkocht, wordt aan de hand van de verkoopprijs en het verkoopmoment berekend welk bedrag zij zijn misgelopen. Het is volgens het IMG tot op de dag nauwkeurig te berekenen hoe groot de schadevergoeding moet zijn.

De mensen die langer moeten wachten op de vergoeding voor hun waardedaling worden daarin gecompenseerd met de wettelijk geldende rente. Die komt bovenop de schadevergoeding, meldt RTV Noord.

lees: kamerbrief over voortgang aanpak landelijke afhandeling mijnbouwschade 09.06.2020

lees: bijlage landelijke aanpak afhandeling mijnbouwschade 17.03.2020

Lees ook: Alles over de aardbevingsproblematiek in Groningen

zie ook: Over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 10 – nasleep

zie ook: Over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 9 – nasleep

zie ook: PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 8 – nasleep

zie ook: PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 7 – nasleep

zie ook: PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 6 – nasleep

zie ook: PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 5

zie ook: PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 4

zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 3

zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 2

zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 1

Kamer wil voor maart opzet parlementaire enquête Groningen

NOS 24.06.2020 De Tweede Kamer wil nog voor de verkiezingen een parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen op poten zetten. Er moet alvast een onderzoeksopdracht worden geformuleerd, zodat de nieuwe Kamerleden na maart 2021 meteen een onderzoekscommissie kunnen instellen, die dan snel aan de slag kan.

De Kamer had al besloten dat er een parlementaire enquête moet komen naar wat er mis is gegaan in het aardbevingsgebied. Zo’n enquête is het zwaarste onderzoeksmiddel dat het parlement daarvoor heeft. Getuigen zijn verplicht om voor de commissie te verschijnen en worden onder ede gehoord. Het totale onderzoek kan jaren in beslag nemen.

GroenLinks

Naast een groot deel van de oppositie vinden ook de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dat, omwille van de snelheid, alvast begonnen moet worden met de voorbereidingen. Dan kan er na de verkiezingen in maart meteen vaart kan worden gemaakt. Ze zijn het met initiatiefnemer Van der Lee van GroenLinks eens dat het anders te lang gaat duren.

De Kamer vindt het goed voor het herstel van het vertrouwen van de Groningers in de politiek als er publiekelijk verantwoording wordt afgelegd over de keuzes die zijn gemaakt bij de gaswinning.

Parlementaire enquêtes komen relatief weinig voor. De laatste enquête was tussen 2013 en 2016: de Kamer onderzocht toen het Fyra-debacle, de treinverbinding tussen Nederland en België.

BEKIJK OOK;

Parlementaire enquête over gaswinning Groningen rond verkiezingen van start

Telegraaf 24.06.2020  De parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen gaat waarschijnlijk rond de verkiezingen in maart 2021 van start. De Tweede Kamer wil de eerste voorbereidingen deze zomer starten.

Het verzoek van CDA-Kamerlid Agnes Mulder en GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee snel te beginnen met de eerste voorbereidingen kan rekenen op steun van een Kamermeerderheid. Dat betekent concreet dat in de zomer achter de schermen eerste voorbereidingen worden getroffen en in september de officiële voorbereidingen beginnen.

In maart vorig jaar stemde de volledige Kamer in met de komst van een parlementaire enquête. Die zou pas van start gaan na de behandeling van twee wetten. Een over de schadeafhandeling en de ander over de versterking van huizen in het aardbevingsgebied.

Eerder was het de bedoeling om de twee wetten voor de zomer door het parlement te loodsen, maar minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft woensdag in een debat laten weten dat de Wet Versterking Groningen niet voor de zomer af is. De Raad van State heeft fundamentele kritiek op de wet en hij wil nog in gesprek met de regio.

Niet wachten

Kamerleden Mulder en Van der Lee willen niet langer wachten op de wet. Een Kamermeerderheid is het daar mee eens, zo bleek woensdag in het debat. De exacte planning van de enquête moet nog duidelijk worden, maar de twee parlementariërs verwachten dat het formeel van start gaat rond de verkiezingen. De verhoren zullen dan vrijwel zeker na de stembusgang plaatsvinden.

Veel Groningers kijken uit naar de parlementaire enquête. Ze hopen dat er vragen worden beantwoord waar ze tot op heden geen antwoord op hebben gekregen. Veel Kamerleden vinden het belangrijk dat het niet meer te lang gaat duren. „De enquête moet zo snel mogelijk starten. Zodra het kan, moeten we het meteen doen”, zegt PVV-Kamerlid Alexander Kops.

Regeringspartijen CU en D66 willen ook aan de slag. „Wij steunen een snelle start en zoeken hoe we het proces kunnen versnellen zonder de versterking te vertragen”, zegt D66-Kamerlid Matthijs Sienot.

Een parlementaire enquête is het zwaarste middel dat de Tweede Kamer kan inzetten. Getuigen die door de enquêtecommissie worden opgeroepen zijn verplicht om te verschijnen. Getuigen staan onder ede, dat betekent dat het strafbaar is als ze niet de waarheid spreken. De verhoren zijn openbaar en kunnen weken duren. Het hele proces kan zelfs twee jaar duren. De meest recente parlementaire enquêtes gingen over het debacle rond de Fyra en over woningcorporaties.

BEKIJK MEER VAN; verkiezingen Agnes Mulder Tom van der Lee Tweede Kamer der Staten-Generaal

Risicomodellen bevingen vertragen versterking Groningse huizen

NOS 24.06.2020 Risicomodellen, die worden gebruikt voor de berekening van de risico’s van aardbevingen, zorgen voor hoge kosten en veel bureaucratie. Ze belemmeren en vertragen de versterking van huizen in het Groningse aardbevingsgebied. Dat concludeert de Rijksuniversiteit Groningen na gesprekken met betrokkenen van de versterkingsoperatie in het gebied.

Bovendien zijn de uitkomsten van de risicoberekeningen weinig consistent, constateren de onderzoekers.

Torenhoge voorbereidingskosten

De risicobeoordelingen zijn zo ingewikkeld geworden, dat ze tussen de 10.000 en 100.000 euro per woning kosten. De werkelijke kosten zijn nog veel hoger, schrijven de onderzoekers in een evaluatie.

“Het hele proces vergt bovendien zoveel van ambtenaren en van bestuurders dat het geld dat aan de werkelijke versterking van huizen wordt uitgegeven in geen enkele verhouding meer staat tot de kosten van alleen al de voorbereiding van die versterking”, stellen ze. “En dat is wellicht ook de reden dat niemand al die kosten bij elkaar durft op te tellen.”

Enorme vertraging

De bureaucratie rond de risicoberekeningen en beoordelingen vertraagt de versterking van huizen enorm, aldus de commissie. “De versterking van de woningen en al die andere panden in het Groningse aardbevingsgebied wil maar niet op gang komen. Elk jaar wordt een mooie planning gemaakt en recentelijk is weer gekozen voor een versnellingsaanpak, maar van versnelling is nog steeds geen sprake. Tot en met het eerste kwartaal van 2020 zijn 1025 woningen versterkt. In de eerste drie maanden van 2020 waren dat er elf.”

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) maakt periodiek een risicoberekening, een zogenaamde Hazard and Risk Assessment. Daaruit blijkt hoeveel woningen een verhoogd veiligheidsrisico vormen. Maar duidelijkheid geeft de berekening allerminst. Het is een modelberekening die geen rekening houdt met de werkelijke toestand van de huizen, schrijven de Groningse onderzoekers.

“Het is logisch dat de veiligheid toeneemt als de gaskraan steeds verder wordt dichtgedraaid. Maar het is niet logisch dat veel panden het ene jaar wel en het andere jaar niet als onveilig worden aangemerkt. Deelnemers gaven ook voorbeelden van bewoners die al jaren in een gestut pand wonen en op basis van het HRA-model geen verhoogd risico lopen.”

Beoordelingen lopen ver uiteen

Bovendien blijkt dat die beoordelingen grote variaties kennen. “Er wordt zelfs gesproken over een verschil van een factor 2 tot een factor 10. Zeg maar: in het ergste geval adviseert de ene ingenieur om 10 keer zoveel te vertimmeren als de andere”, stellen de onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen.

De provincie en het Rijk ruziën over het aantal huizen dat verstevigd moet worden. In totaal staan er 26.000 huizen op de lijst voor inspectie. Maar uit de voorlaatste risicoanalyse bleek dat circa 5500 adressen een (licht) verhoogd risico liepen. En uit de laatste analyse, waarin rekening werd gehouden met het stoppen van de aardgasproductie in 2023, bleek dat slechts enkele honderden panden (vooral boerenschuren) een (licht) verhoogd risico lopen. Het kabinet wil niet dat huizen worden versterkt op basis van verouderde risicoanalyses.

De Kamer is geschrokken van de conclusies van de Groningse onderzoekers. Vernietigend, noemt Sandra Beckerman (SP) het: “Het is vooral pijnlijk dat dit niets nieuws voor Groningers is. Het kabinet heeft meer schade aangericht dan de bevingen zelf.” Volgens Henk Nijboer (PvdA) is nu opgeschreven wat Groningers al weten: “Geld wordt gewoon weggegooid. Terwijl er in Groningen mensen kapot gaan aan procedures en ellende. De analyse in het onderzoek is treffend en diep triest.” Agnes Mulder (CDA) noemt het onthutsend: “Maar helaas is het een beeld dat we al kennen. De minister moet daarom voor een andere aanpak kiezen en moet de inwoners op nummer één zetten.”

BEKIJK OOK;

Is versterking van huizen in aardbevingsgebied niet meer nodig?

NOS 24.06.2020 De invoering van een omstreden nieuwe richtlijn om de veiligheid van huizen in het aardbevingsgebied in Groningen te beoordelen, is een maand uitgesteld. De norm moet nu op 1 augustus van kracht worden.

Er is gedoe over: Groningers en meerdere partijen in de Tweede Kamer hebben kritiek op de aanpak van de versterkingsoperatie. Maandag mislukte overleg daarover tussen de ministeries van Economische en Binnenlandse Zaken aan de ene kant, en de aardbevingsgemeenten en Groningse belangenorganisaties aan de andere.

Die willen dat de beloftes aan de Groningers worden nagekomen, ook nu volgens de laatste inzichten versterking van de huizen eigenlijk niet meer nodig lijkt. Vandaag debatteert de Tweede Kamer erover.

Al jaren belooft het kabinet dat alle huizen die onveilig zijn geworden door de gaswinning zullen worden versterkt. Gaswinningsbedrijf NAM moet dat eigenlijk betalen. En de huizen van Groningers mogen niet onveiliger zijn dan die van andere Nederlanders. Dat lijkt duidelijk, maar zoals vaker bij dit onderwerp zit het venijn in de woordkeuze. Want wanneer is een pand onveilig?

Voor de veiligheid noodzakelijk

Er is door de NAM intussen ruim 900 miljoen euro uitgegeven aan de versterking van huizen. Dat zijn er tot nu toe 1058. Twee jaar geleden is afgesproken tussen de Staat en de aandeelhouders van de NAM (oliemaatschappijen Shell en Exxon) dat de NAM versterking alleen vergoedt als dat voor de veiligheid noodzakelijk is.

Dus voor alle beloften over versterking die de overheid aan de Groningers heeft gedaan, voelt de NAM zich niet verantwoordelijk. Compensatie van bewoners die al jaren wachten op duidelijkheid moet uit de portemonnee komen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de beladen kwestie heeft overgenomen van het departement van Economische Zaken.

‘Versterken niet meer nodig’

De redenering van de NAM gaat ook op voor onnodige versterking van huizen. Vlak na de zwaarste beving, in Huizinge in 2012, liet de provincie nog berekenen dat 170.000 panden mogelijk onveilig zijn. Sindsdien buitelen de getallen over elkaar heen.

De NAM kwam met een veel lager aantal en schatte zelf dat het om 5000 huizen zou gaan. Maar inmiddels staat de teller zelfs op nul. De belangrijkste reden daarvoor is dat de gaswinning veel eerder stopt dan in 2013 nog werd gedacht, namelijk in 2022. Onderzoeksinstituut TNO houdt nog een slag om de arm en schat dat 200 tot 300 panden niet aan de veiligheidsnorm voldoen.

Toch moeten nog 26.000 huizen geïnspecteerd worden, Pas dan is echt zeker of ze veilig zijn. Die aantallen zijn gebaseerd op een computermodel waarin een dreigings- en risico-analyse wordt gemaakt. Dat model moet helpen beoordelen welke huizen het eerste aangepakt moeten worden. Over het aantal van 26.000 zijn de Groningse bestuurders en belangenorganisaties het eens met het kabinet.

Spanningen tussen bewoners

Maar waar de Groningers en Den Haag elkaar niet meer kunnen vinden, is bij de nieuwe richtlijn voor aardbevingsbestendige gebouwen, de NPR. Die zou ingaan op 1 juli en is nu dus een maand uitgesteld. De 26.000 huizen moeten beoordeeld worden aan de hand van die richtlijn.

Aardbevingsgemeenten willen echter niet dat die nieuwe, verbeterde norm volgens het SodM, wordt ingevoerd. Dat is omdat beloftes aan mensen zijn gedaan op basis van een eerdere richtlijn. Honderden mensen rekenen er al jaren op dat hun huis wordt aangepakt, maar dat komt door de nieuwe norm op losse schroeven te staan.

De gemeenten maken zich zorgen over hun inwoners en over de onderlinge verhoudingen. Nu al zijn er hoogoplopende spanningen tussen bewoners die wel een vernieuwd huis hebben “gekregen” en mensen die nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn. Hun hoop is nu gericht op de Tweede Kamer.

Oppositiepartijen en coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen net als Groningen graag dat de ministers de oude veiligheidsnorm uit 2018 blijven hanteren. Een brief die minister Wiebes dinsdagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd biedt nog geen oplossing voor het conflict.

BEKIJK OOK;

Baudet over aardbevingen Groningen: ‘Het is geen genocide ofzo’

AD 16.06.2020 Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet noemt de aardbevingen in Groningen als gevolg van de gasboringen ‘verdomd vervelend’, maar tegelijkertijd ‘niet zo heel erg’. ,,Het is geen genocide ofzo.’’

Het is niet héél erg wat er gebeurt met die aardbevin­gen. Het is wel verdomd vervelend, een scheur in je huis, aldus Thierry Baudet, FvD.

Baudet deed die uitspraken gisteravond in zijn wekelijkse partij-uitzending op YouTube. Op een vraag van iemand uit zijn achterban over de situatie in Groningen, benadrukt Baudet dat er grote economische belangen aan het boren in het Groningerveld hangen.

,,Er zit voor iets van 500 miljard aan gas in de grond in Groningen, en dat is een conservatieve schatting’’, aldus Baudet, die in maart vorig jaar met vijf zetels de grote winnaar werd van de Provinciale Statenverkiezingen in Groningen. ,,Dat is een astronomisch bedrag.’’

De FvD-leider zet daar de waarde van door aardbevingen getroffen huizen tegenover. ,,Dat loopt in de tientallen miljarden, maximaal. Dus dat staat niet in verhouding tot elkaar.’’ 

Die mensen zouden volgens hem ‘onmiddellijk gecompenseerd’ moeten worden, maar ‘je moet ook niet overdrijven’. ,,Het is niet héél erg wat er gebeurt met die aardbevingen. Het is wel verdomd vervelend, een scheur in je huis, een weekend ergens anders logeren, dat soort dingen allemaal.’’

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Beeld op zwart

Dan zegt Baudet: ,,Het is geen genocide ofzo, het is niet alsof die mensen allemaal massaal dood…’’ Voordat hij zijn zin kan afmaken, gaat het beeld van de livestream op zwart. Waardoor dat kwam, is onduidelijk.

Even later in de uitzending komt Baudet terug op de aardbeving. ,,Het is waar dat dat er aardbevingetjes zijn, maar je moet dat echt niet overdrijven. Het is vervelend, heel vervelend in een enkel geval, maar dat had gewoon snel gecompenseerd kunnen worden.’’

De getroffen mensen zouden volgens hem ook een aandeel in de Gasunie kunnen krijgen. ,,En doorboren, doorgaan met het gas eruit winnen.’’ Het is volgens Baudet ‘echt waanzin’ om het gas niet uit de grond te halen.

Gaskraan dicht

Het kabinet maakte in maart 2018 bekend dat de gaswinning in Groningen wordt afgebouwd. In 2030 zou de gaskraan helemaal dicht moeten zitten. ,,De aardbevingen veroorzaken schade aan huizen en gebouwen en zorgen voor onzekerheid bij bewoners’’, aldus minister Eric Wiebes (Economische Zaken) toen.

,,Alleen door het wegnemen van de oorzaak van het aardbevingsrisico kunnen de veiligheid en de veiligheidsbeleving in Groningen op afzienbare termijn worden gegarandeerd.’’

Inmiddels heeft de Gasunie vorig jaar een recordhoeveelheid gas van buiten de Groningse velden geschikt gemaakt voor Nederlandse huishoudens. Nederland importeert vanwege het voornemen steeds meer gas uit landen als Noorwegen en Rusland. De Gasunie mengt stikstof door dat zogenoemde hoogcalorische gas. Zo krijgt het dezelfde kwaliteit krijgt als Gronings gas en kan het ook in Nederland worden gebruikt.

Wiebes heeft vorig jaar overigens ook wel eens gesproken van een ‘bevinkje’. Dat werd hem niet in dank afgenomen door de Groningers, die woest waren. Na de commotie sprak Wiebes over een ‘verspreking’.

 Lotus Friede@lotusfriede

‘De aardbevingen in Groningen zijn geen genocide ofzo, dus het is ook weer niet zo erg’

550 8:42 PM – Jun 15, 2020  442 people are talking about this

Commissie Mijnbouwschade gaat 1 juli van start

RO 09.06.2020 Vanaf 1 juli 2020 kunnen mensen die vermoeden schade te hebben als gevolg van mijnbouwactiviteiten zich wenden tot de Commissie Mijnbouwschade. Over mogelijke schades ten gevolge van gaswinning uit kleine gasvelden en gasopslag kan de commissie vanaf 1 juli een advies uitbrengen.

Burgers met schade aan hun woning en micro-ondernemingen met schade aan hun pand kunnen de schade melden bij de commissie. De verwachting is dat binnen afzienbare tijd ook schades ten gevolge van zoutwinning bij de commissie kunnen worden gemeld.

Tenslotte lopen er gesprekken met de aardwarmtesector (geothermie) en worden gesprekken met rechtsopvolgers van de voormalige steenkoolwinning opgestart.

Die gesprekken moeten er toe leiden dat de commissie eind dit jaar ook een advies mag uitbrengen over mogelijke schade ten gevolge van mijnbouw in deze sectoren. Tot die tijd kan de commissie helpen de juiste route te volgen bij het melden van deze schades.

Leden Commissie Mijnbouwschade bekend

De onafhankelijke Commissie Mijnbouwschade start onder voorzitterschap van jurist en oud-rechter mr. Rian Vogels. De commissie bestaat verder uit Margriet Drijver, die veel ervaring heeft met sociaal-maatschappelijke vraagstukken bij woningcorporaties en zorgen van bewoners; Siefko Slob, expert in gebouwconstructies in relatie tot de ondergrond; en Piet van Staalduinen, expert op het gebied van gebouwconstructies in relatie tot bodembeweging door onder meer mijnbouw. De commissie is gestart met het vaststellen van haar eigen werkwijze.

Landelijk schadeloket

Door het instellen van deze commissie komt er één plek waar mensen zich kunnen melden die schade hebben door mijnbouw. Het uitgangspunt bij de schadeafhandeling is dat deze laagdrempelig, transparant, deskundig en onafhankelijk is.

Om het makkelijker te maken voor de schademelder, neemt de commissie in de praktijk de bewijslast over. Het advies dat de commissie uitbrengt over de oorzaak, het causaal verband, de hoogte en de verdeling van de schade is bindend voor de mijnbouwonderneming.

De mijnbouwonderneming heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met de Staat (de minister van Economische Zaken en Klimaat).

Samenwerking Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG)

De Commissie Mijnbouwschade buigt zich niet over de afwikkeling van schade door gaswinning in het Groningenveld en gasopslag Norg. Dat is in handen van een andere instelling, de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG), vanaf 1 juli het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).

Die instelling gaat nauw samenwerken met de Commissie Mijnbouwschade, zodat schademelders maar op één plek een melding hoeven te doen.

Documenten;

Kamerbrief voortgang landelijke aanpak afhandeling mijnbouwschade

Kamerstuk: Kamerbrief | 09-06-2020

Zie ook; Gaswinning uit kleine gasvelden

Thuiswerken in een door aardbevingen onveilig huis frustreert Groningers

NOS 27.05.2020 Ze was thuis aan het werk, zoals premier Rutte vroeg, toen de vloer onder haar stoel begon te trillen. Aardbevingen door gaswinning in coronatijd, jagen sommige Groningers nog verder de kast op. “Als je de hele dag in huis blijft en je voelt de vloer schudden, dan voel je je helemaal niet veilig thuis!”, verzucht Kirsten de Jong uit Siddeburen. De beving van 4 mei, was de achtste in een week tijd.

De beving van twee dagen daarvoor in Zijldijk was aanleiding voor de GBB, de Groninger Bodem Beweging, om maar weer eens op de deur te kloppen van het kabinet. Dit keer via een open brief aan premier Rutte. De boodschap: “Hier moeten huizen worden versterkt omdat deze niet veilig zijn vanwege de aardbevingen. Gedwongen thuiszitten geeft veel Groningers daarom een dubbel gevoel van onveiligheid”.

Vandaag werd er in de Tweede Kamer gesproken over de afhandeling van de schade en het versterken van huizen. Daarnaast was er aandacht van koning Willem-Alexander.

Koning bezoekt aardbevingsgebied Groningen

De GBB had in Groningen graag dezelfde daadkracht gezien die het kabinet nu toont bij de aanpak van de coronacrisis. Zo moet er meer aandacht komen voor kleine ondernemers in Groningen, vindt de belangenorganisatie. Veel ondernemers hebben het al zwaar door de aardbevingsschade aan hun panden. Daar is nu de coronacrisis nog eens overheen gekomen.

Het echtpaar Carlo (76) en Sieneke (74) Goddijn uit Hoogezand kan daarover meepraten. Ze kunnen niet met pensioen en werken noodgedwongen door; hij in de kapsalon, zij als schoonheidsspecialiste. Vanwege de aardbevingsschade levert de verkoop van hun pand nog maar een habbekrats op, terwijl het pand hun pensioen had moeten zijn.

Steun bedrijfsleven

Toen de coronacrisis uitbrak en het kabinet financieringshulp aankondigde voor het bedrijfsleven stond Carlo Goddijn met zijn oren te klapperen. “Ik heb dat als heel vreemd ervaren. Al jaren vragen we hier om geld voor schade vanwege de gaswinning, waarvan heel Nederland plezier heeft. En hier bij ons wordt schade gemaakt en er gebeurt helemaal niks. En als je vraagt om geld dan krijg je het niet. Subsidies voor particuliere huiseigenaren met schade, voor verduurzaming, zijn niet beschikbaar voor ondernemers”.

Zijn vrouw valt hem bij: “Waarom zit er nu wel ineens geld in de pot voor Nederland en niet voor hier, dat vind ik raar.” Goddijn weet wel waar het aan ligt: “Dit is gewoon een wingebied en we moeten niet zeuren.”

Versterking onveilige panden

Een ander heikel punt voor de GBB is de traag verlopende versterkingsoperatie. De Groningers is al sinds 2014 verteld dat tienduizenden huizen moeten worden versterkt, omdat ze niet veilig zijn bij mogelijk zwaardere aardbevingen. Toenmalig minister Kamp van Economische Zaken beloofde de Groningers de versterking van 3.000 panden per jaar. Een jaar later bleek dat onhaalbaar, slechts een tiental panden waren versterkt.

Ook minister Wiebes zei vaart te willen maken met de versterking. Gaandeweg werden de getallen over de te versterken huizen steeds verder naar beneden bijgesteld. De praktijk is dat er ook dit jaar nog maar 11 huizen zijn versterkt. In de Tweede Kamer kwam daar vandaag veel kritiek op.

Inmiddels lijkt het erop dat de hele versterkingsoperatie zelfs op losse schroeven staat. De laatste bouwnorm voor woningen (NPR), die nu ook rekening houdt met aardbevingen, is bijna klaar. Nu de gaswinning is gedaald en de bevingen minder zwaar zijn geworden, voldoen bijna alle Groningse panden aan de veiligheidsnorm. Groningen lijkt snel veiliger te worden, concludeerde minister Wiebes onlangs.

Minder en sneller

Tegenwoordig ligt de regie van de versterkingsaanpak bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor wonen. Minister Ollongren zei vandaag in de Kamer dat ze de onrust begrijpt. “Elf huizen is heel weinig. Ik snap de zorg en de schrik bij het zien van dit soort cijfers.”

Eerder liet de minister weten dat “naarmate de gaswinning verder daalt, de noodzakelijke versterkingsmaatregelen minder vergaand worden”. Daardoor zal de planning en uitvoering sneller zal gaan”, aldus de minister.

Kirsten de Jong uit Siddeburen ziet de bui al hangen. Ze had vandaag een ontmoeting met Koning Willem Alexander, die hun dorp bezocht. “Twee jaar geleden is hij hier ook geweest. In de tussentijd zijn we helemaal niets opgeschoten. Nu lag de operatie weer stil door Corona. Ik ben bang dat nu er minder gas wordt gewonnen van uitstel, afstel komt”, voorspelt ze.

BEKIJK OOK;

Kamer kritisch over elf versterkte Groningse woningen: ‘een bloody shame’

NOS 27.05.2020 Onbegrip overheerst in de Tweede Kamer over het feit dat er in het Groningse aardbevingsgebied elf huizen zijn versterkt, waar dat er dit jaar 2000 moeten worden. “Elf woningen in het eerste kwartaal, dat is gewoon een bloody shame” zei PvdA-Kamerlid William Moorlag in debat met minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

“Er is geen enkel zicht dat het de komende maanden sneller zal gaan”, zegt SP’er Sandra Beckerman. “Het is schier onmogelijk om niet cynisch te worden van zoveel onrecht.”

Volgens Beckerman staan er nog 26.000 Groningers uit het aardbevingsgebied op de wachtlijst voor versterking. “En die lijst is niet compleet.” Ze wijst er verder op dat mensen al jaren wachten op duidelijkheid over hun woning, terwijl getroffenen van de coronacrisis direct worden geholpen. “De manier waarop het in de crisis gaat, staat haaks op hoe het in Groningen gaat.”

Bedroevend

Niet alleen de oppositie is kritisch. D66-Kamerlid Matthijs Sienot vindt ook dat het zo “niet langer kan” voor de Groningers. “Het is nog bedroevend weinig wat er versterkt is, dus dat moet meer.”

“Ik weet dat deze ministers geen bouwvakkers zijn”, stelde Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. “Maar wanneer stoppen we nou met praten, praten, praten en gaan we aan de slag.” CDA-Kamerlid Agnes Mulder: “Sommigen wachten al 7 jaar, dat lijkt nergens naar. Dit is erger dan Kafka.”

Voorbereidende fase

Minister Ollongren begrijpt de onrust in de Kamer. “Elf huizen is heel weinig. Ik snap de zorg en de schrik bij het zien van dit soort cijfers.”

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) wijt het geringe aantal van elf eraan dat er veel in aanbouw is, maar nog niet af. “Daardoor is het aantal uitvoeringen tot nu toe laag.” Aan 311 huizen wordt er op dit moment gebouwd en 280 zitten in de voorbereidende fase, meldt de NCG.

“Er zit wel degelijk voortgang in”, duidt Ollongren de cijfers. “Maar we moeten realistisch zijn.” De minister erkent dat 2000 woningen dit jaar niet gaat lukken.

BEKIJK OOK;

’Versterking huizen Groningen gaat te langzaam’

Telegraaf 27.05.2020 De versterking van huizen in het aardbevingsgebied in Groningen gaat veel te langzaam, vindt de Tweede Kamer. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn slechts 11 huizen versterkt.

Daarnaast dreigt een eis van de complete Tweede Kamer niet te worden uitgevoerd door het kabinet. Alle politieke partijen willen dat 26.000 huishoudens uiterlijk dit jaar uitsluitsel krijgen over versterking van hun huis. Het kabinet zegt niet meer te kunnen garanderen dat het lukt door de coronacrisis. Ook de afhandeling van schades is daardoor vertraagd.

„Het tempo van de versterking ligt veel te laag. Elf huizen, dat is een aantal waar ik echt even beroerd van werd”, zegt D66-Kamerlid Sienot. Volgens regeringspartij ChristenUnie ’creëert de overheid breuklijnen in gemeenschappen’ door alle onzekerheid. SP-Kamerlid Beckerman: „Het is schier onmogelijk om niet cynisch te worden. Er is door corona sprake van een dubbele crisis in Groningen.”

Geen woorden maar daden

Het kabinet besloot eerder om meer vaart te maken in Groningen met een speciale crisisaanpak. Maar volgens meerdere politici is daar weinig van te zien. „De aanpak getuigt niet van een crisismentaliteit”, zegt PvdA-Kamerlid Moorlag. Onder andere SP, GL en CU vinden dat de snelle aanpak bij de coronacrisis een voorbeeld moet worden voor Groningen.

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) begrijpt de teleurstelling: „Ik had graag meer resultaat willen laten zien. Elf huizen is heel erg weinig. Het is niet genoeg.” De D66-bewindsvrouw hoopt dat een nieuwe aanpak zorgt voor meer snelheid.

BEKIJK OOK:

Hier vind je de mooiste natuur dichtbij de stad

BEKIJK OOK:

’Thuisblijven in Groningen geeft dubbel gevoel van onveiligheid’

BEKIJK MEER VAN; huisvesting en stedenbouw overheid Groningen

Ruim 120.000 Groningers in aanmerking voor vergoeding waardedaling huis

MSN 27.05.2020 Ruim 120.000 Groningers komen in aanmerking voor een vergoeding voor de waardedaling van hun huis, zo blijkt uit een eerste analyse van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Omdat de aantallen zo groot zijn, wordt de regeling vanaf september stapsgewijs ingevoerd.

De gemeenten die de meeste schade als gevolg van de door gaswinning veroorzaakte aardbevingen hebben opgelopen, namelijk Appingedam en Loppersum, starten met de regeling.

Twee maanden daarna volgen meer gemeenten. IMG noemt de uitvoering procedure een “monsterklus” en probeert het proces zoveel mogelijk te automatiseren.

De waardedaling wordt bepaald per postcodegebied. “Inclusief een extra opslag die rekening houdt met de onzekerheden in het onderzoek, lopen de percentages lopen uiteen van maximaal 18,4 procent in delen van Loppersum tot ten minste 2,7 procent waardeverschil op diverse plekken in Zuidhorn, De Marne, Aa en Hunze en Oldambt.”

De eerste analyse wijst uit dat 90.000 woningen in Groningen te maken hebben gekregen met verminderde waardeontwikkeling. Ofwel: de huizen zijn sinds 2012, toen de aardbeving bij Huizinge plaatsvond, minder in prijs gestegen dan verwacht zou worden. Dat verschil krijgen de eigenaren, ook als het pand in de afgelopen jaren al is verkocht, uitbetaald.

Mensen die langer moeten wachten op de uitbetaling van de compensatie, krijgen ook de wettelijke rente.

Ruim 120.000 Groningers in aanmerking voor vergoeding waardedaling huis

NU 27.05.2020 Ruim 120.000 Groningers komen in aanmerking voor een vergoeding voor de waardedaling van hun huis, zo blijkt uit een eerste analyse van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Omdat de aantallen zo groot zijn, wordt de regeling vanaf september stapsgewijs ingevoerd.

De gemeenten die de meeste schade als gevolg van de door gaswinning veroorzaakte aardbevingen hebben opgelopen, namelijk Appingedam en Loppersum, starten met de regeling.

Twee maanden daarna volgen meer gemeenten. IMG noemt de uitvoering procedure een “monsterklus” en probeert het proces zoveel mogelijk te automatiseren.

De waardedaling wordt bepaald per postcodegebied. “Inclusief een extra opslag die rekening houdt met de onzekerheden in het onderzoek, lopen de percentages lopen uiteen van maximaal 18,4 procent in delen van Loppersum tot ten minste 2,7 procent waardeverschil op diverse plekken in Zuidhorn, De Marne, Aa en Hunze en Oldambt.”

De eerste analyse wijst uit dat 90.000 woningen in Groningen te maken hebben gekregen met verminderde waardeontwikkeling. Ofwel: de huizen zijn sinds 2012, toen de aardbeving bij Huizinge plaatsvond, minder in prijs gestegen dan verwacht zou worden. Dat verschil krijgen de eigenaren, ook als het pand in de afgelopen jaren al is verkocht, uitbetaald.

Mensen die langer moeten wachten op de uitbetaling van de compensatie, krijgen ook de wettelijke rente.

Lees meer over: Groningen  Gaswinning Groningen 

Ruim 120.000 Groningers komen in aanmerking voor waardedalingsregeling

NOS 26.05.2020 Ruim 120.000 Groningers komen in aanmerking voor een vergoeding voor de waardedaling van hun huis. Het nieuwe Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft daarvoor nu de rekenmethode vastgesteld.

De waardedalingsregeling wordt vanaf 1 september stapsgewijs ingevoerd omdat de aantallen zo groot zijn. Huiseigenaren in Loppersum en Appingedam zijn als eerste aan de beurt omdat dat de gemeenten zijn met de meeste gemelde schades. Na twee maanden volgen ook andere gemeenten.

De compensatieregeling vervangt de huidige regeling, waarbij huiseigenaren alleen een vergoeding kunnen claimen bij de NAM op het moment dat ze hun huis verkopen. In de nieuwe regeling komen alle huiseigenaren in aanmerking voor compensatie.

Waardedaling per postcodegebied

De waardedaling wordt bepaald per postcodegebied. De percentages lopen uiteen van maximaal 18,4 procent in Loppersum tot minimaal 2,7 procent waardeverschil op sommige plekken in Oldambt of de voormalige gemeentes Zuidhorn en De Marne.

Deze percentages zijn het verschil tussen de huidige waarde van een woning en de waarde die de woning had moeten hebben. Veel huizen sinds de beving bij Huizinge in augustus 2012 meer waard geworden, maar minder dan huizen op vergelijkbare plekken in Nederland.

Monsterklus

Het IMG noemt de uitvoering van de regeling een monsterklus. Het is de bedoeling dat het proces om tot een compensatie te komen zo veel mogelijk wordt geautomatiseerd.

Uit een eerste analyse van het IMG blijkt dat ruim 90.000 huizen te maken hebben met verminderde waardeontwikkeling. Sinds de aardbeving bij Huizinge zijn zo’n 120.000 mensen eigenaar geweest van die huizen. 90 procent van de huidige woningeigenaren bezat het huis ook al in augustus 2012.

Tot op de dag nauwkeurig

Voor mensen die hun huis in de tussentijd hebben verkocht, wordt aan de hand van de verkoopprijs en het verkoopmoment berekend welk bedrag zij zijn misgelopen. Het is volgens het IMG tot op de dag nauwkeurig te berekenen hoe groot de schadevergoeding moet zijn.

De mensen die langer moeten wachten op de vergoeding voor hun waardedaling worden daarin gecompenseerd met de wettelijk geldende rente. Die komt bovenop de schadevergoeding, meldt RTV Noord.

mei 28, 2020 - Posted by | 2e kamer, aardbevingen, aardgaswinning, Eric Wiebes, Gaswinning, Groningen, schaliegas | , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.