Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Gemeenteraadverkiezingen 19.03.2014

Uitslag:

zie ook Haagse coalitie (bijna) rond met Pinksterakkoord

zie: De nieuw Haagse Coalitie na 19.03.2014

Zie: Uitslag Haagse gemeenteraadsverkiezingen 19.03.2014

zie ook Het Rode Bolwerk in Amsterdam is gebarsten – deel 2

zie ook: Het Rode Bolwerk in Amsterdam staat op barsten – deel 1

zie ook Havenstad Rotterdam is eruit met Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA

Zie ook: Gemeenteraadsverkiezingen 19.03.2014

en ook: Haagse Verkiezingsstrijd gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014 losgebarsten

Klik voor Meer:

Sommer: ‘Niemand zit te wachten op ideologisering van lokaal bestuur’

VK 02.03.2014 Deze gemeenteraadsverkiezingen zijn belangrijk, want door de decentralisaties ligt er steeds meer verantwoordelijkheid bij de gemeente. Niemand kon politiek commentator Martin Sommer echter duidelijk maken waar de verschillen zaten. ‘Kan ik dan kiezen tussen meer en minder rollators, minder jeugdzorg of bijstand? Ik heb geen idee, en dat kan kloppen want dat hebben de partijleiders evenmin.’

Het gaat bij deze raadsverkiezingen niet meer over stoplichten en lantaarnpalen

De invloed van de landelijke politiek op de gemeenteraadsverkiezingen is zo groot, dat de partijleiders instemden met een televisiedebat. Toen hij dit donderdagavond in P & W zei, trok Paul Witteman zijn vroomste gezicht. Waarna de partijleiders hun zorg uitspraken over de opkomst straks. Die dreigt onder de 50 procent te duiken. Vervolgens begonnen ze met een potje armpje drukken over de strafbaarstelling van illegaliteit, wat inderdaad niets met de gemeenteraadsverkiezingen van doen heeft.

 De lokale democratie bestaat niet

Trouw 02.03.3014 Zal het nog wat worden met de lokale democratie? De nationale politici Zijlstra, Samsom, Roemer, Pechtold en Buma gaven donderdag met een debat in ‘Pauw & Witteman’ ‘de aftrap voor de gemeenteraadsverkiezingen’. Een bewijs van minachting voor de lokale democratie of realisme?

Na 19 maart zijn de nieuwe gemeenteraden democratisch gelegitimeerd, maar die legitimatie is in hoge mate een staaltje van collectief zelfbedrog

De invloed van Den Haag op het stemgedrag bij raadsverkiezingen is zo groot, verklaarde Witteman, dat de fractieleiders met het tv-debat instemden. Dat klinkt plausibel, maar klopt het ook? Ja, volgens onderzoek van de Vereniging van Nederlandse gemeenten uit 2006 laat ongeveer de helft van de kiezers zich leiden door nationale overwegingen en slechts een kwart door lokale. De vervolgvraag is dan wel of de landelijke kopstukken die trend met hun dominante aanwezigheid moeten versterken?

Raadsverkiezingen: al blij als de opkomst niet verder daalt

Trouw 01.03.2014 Gemeenten piekeren zich suf om meer kiezers te trekken. Folders uitdelen op de markt is in ieder geval weggegooid geld.

Zeker honderd gemeenten helpen de kiezer door de standpunten van alle partijen inzichtelijk te maken door een stemwijzer te laten opstellen

Als we de jongeren nou eens een sms’je stuurden op de dag van de verkiezingen, dachten ambtenaren in Den Helder, zou dat de opkomst niet verhogen? Maar nee, ontdekten ze al snel, dat is niet uitvoerbaar, want we hebben de mobiele nummers van die jongeren niet. Laten we dan een loterij houden onder iedereen die komt stemmen, met mooie prijzen. Nee, kan ook niet, mag niet van de Kieswet.

Bijna alle gemeenten doen iets om de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart te verhogen. Maar wat?

Campagne gemeenteraden kan van start: stemwijzers zijn online

VK 13.02.2014 Een nieuwe moskee in de stad? Coffeeshops dicht? Wel dat dure culturele centrum of juist niet? Zulke vragen kan de kiezer vanaf vandaag aantreffen in de StemWijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het Haagse instituut ProDemos maakte 48 stemhulpen, gebaseerd op de lokale partijprogramma’s en input van de inwoners.

Het kleine en het grote wisselen elkaar af in de stemwijzers. Telkens is de keuze: eens, oneens of geen van beide. Of het nu om hondenbelasting gaat of de kosten van de zorg. Om de kap van bomen of de tegenprestatie van bijstandsontvangers. Wie de dertig vragen beantwoordt krijgt een gerangschikt lijstje van partijen: bovenaan de partijen waarmee de kiezer de meeste antwoorden op de stellingen deelt, onderaan de partijen die het verst van zijn meningen afstaan.

Kiezer hoort lokale politicus aan, maar denkt landelijk

Trouw 01.02.2014 De gemeenteraadsverkiezingen zijn al eerder een tussenrapport voor Haagse politici gebleken. Hoe staan de landelijke partijen ervoor?

Kiezers hebben de neiging te beginnen over de landelijke politiek. Dit zijn lokale verkiezingen. Hou het lokaal’, adviseert het CDA-partijbureau zijn achterban in een folder. Terecht, toch? Het gaat om gemeentepolitiek, zeker nu gemeenten veel meer te zeggen krijgen over bijstand, participatie en zorg.

Landelijke partijen vrezen klap bij raadsverkiezingen

Trouw 31.01.2014 De landelijke politiek bereidt zich voor op voor een afstraffing. “Naar buiten toe zeggen we dat we gaan winnen, maar intern weten we wel beter”.

De meeste partijen hebben geen hoge verwachtingen van de gemeenteraadsverkiezingen. Het verlies beperken, is veelal het doel.

Dat geldt allereerst voor de regeringspartijen VVD en PvdA, maar ook andere partijen staan er zo in, blijkt uit strategische handleidingen, notulen, ingediende kandidatenlijsten en uit geluiden op partijbijeenkomsten.

Landelijke partijen vrezen klap

Telegraaf 31.01.2014 De meeste partijen hebben geen hoge verwachtingen van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Vooral voor de regeringspartijen VVD en PvdA is het doel het verlies te beperken. Dit blijkt uit strategische handleidingen, notulen, ingediende kandidatenlijsten en uit geluiden op partijbijeenkomsten, meldt dagblad Trouw.

LAGE OPKOMST 19.03.2014.

Zoals het er nu naar uitziet zal de opkomst op 19 maart a.s. weer lager worden dan vier jaar geleden en wellicht zelfs onder de 50 procent uitkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond. In 2006 was de opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen 59 procent, in 2010 was het gedaald naar 54 procent. Dat percentage lijkt komende maart dus alleen maar verder te zakken.

Op basis van de onderzoeksuitslag verwacht De Hond verder dat de lokale partijen net als vier jaar geleden samen het grootste gedeelte van de stemmen zullen verzamelen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 stemde 24 procent van de kiezers op een lokale partij. Dit keer zal hun aandeel waarschijnlijk boven de 25 procent uitkomen. PvdA, VVD en CDA, de drie grootste landelijke partijen, dreigen nog meer stemmen te verliezen dan vier jaar geleden. PvdA en VVD kregen toen 15 procent van de stemmen, het CDA 15 procent. Alle drie lijken ze nu genoegen te moeten nemen met een schamele 12 procent.

26-01-2014: Verwachting GR2014; lagere opkomst, hogere score lokale partijen (laatste peiling)

Slechts 42 procent van de kiezers geeft momenteel aan naar het stembureau te zullen gaan. Dat blijkt zondag uit de enquête van Maurice de Hond. Bij de vorige lokale verkiezingen, in 2010, was de opkomst 54 procent. De reden is niet bekend.

De lokale animo is het grootst onder de kiezers van VVD en PvdA. Iets meer de helft van hun landelijke kiezers zal ook voor de gemeenteraad gaan stemmen: 53 procent van de PvdA’ers en 52 procent bij de VVD. Van de D66- en CDA-kiezers is 51 procent van plan te gaan stemmen.

Bij PVV en 50PLUS zullen juist weinig kiezers de moeite nemen naar het stembureau te gaan. De PVV doet maar in een paar gemeenten mee, 50PLUS werkt samen met een paar lokale ouderenpartijen maar doet niet zelfstandig mee.

De Hond verwacht daarom dat de lokale uitslag afwijkt van de landelijke tendens. In de peilingen doen VVD en PvdA het namelijk al tijden slecht, PVV en 50PLUS boeken een flinke winst.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart volgend jaar. Enkele maanden later wordt er gestemd voor het Europees Parlement. De animo daarvoor is nog lager. Ongeveer een op de drie Nederlanders wil daarvoor stemmen. Dat is vergelijkbaar met de vorige Europese verkiezingen.

04-08-2013: Voortzetting van stabiele electorale periode. Opkomst cruciale factor bij GR2014 en EP2014

De actuele Thermometer.

Opkomst PVV, SP en 50PLUS lager bij verkiezingen 2014

Verschil in opkomst maskeert mogelijk zwakke positie PvdA en VVD

NU 04.08.2013 Kiezers van de PVV, SP en 50PLUS lijken minder op te gaan komen bij de verkiezingen in 2014 (gemeenteraad en Europees Parlement) dan de kiezers van VVD, PvdA, CDA en D66. Dat meldt Maurice de Hond zondagochtend op peil.nl

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Maurice de Hond VVD PvdA PVV

Weinig animo voor gemeenteraad

Telegraaf 04.08.2013  Weinig mensen zien het zitten om volgend jaar te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Slechts 42 procent van de kiezers geeft momenteel aan naar het stembureau te zullen gaan. Dat blijkt zondag uit de enquête van Maurice de Hond. Bij de vorige lokale verkiezingen, in 2010, was de opkomst 54 procent. De reden is niet bekend.

Weinig animo voor verkiezing gemeenteraad

Trouw 04.08.2013 Weinig mensen zien het zitten om volgend jaar te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Slechts 42 procent van de kiezers geeft momenteel aan naar het stembureau te zullen gaan. Dat blijkt zondag uit de enquête van Maurice de Hond. Bij de vorige lokale verkiezingen, in 2010, was de opkomst 54 procent. De reden is niet bekend.

Weinig animo voor gemeenteraadsverkiezingen

RTVWEST 04.08.2013 Weinig mensen zien het zitten om volgend jaar te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Slechts 42 procent van de kiezers geeft momenteel aan naar het stembureau te zullen gaan. Dat blijkt zondag uit de enquête van Maurice de Hond. Bij de vorige lokale verkiezingen, in 2010, was de opkomst 54 procent…. Lees verder

gerelateerde artikelen;

3 reacties »

  1. There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That is a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both boys and girls feel the impact of just a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

    Reactie door Josh Gurney | september 2, 2011 | Beantwoorden

  2. Hi, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

    Reactie door Pranie Dywanów Warszawa | september 30, 2011 | Beantwoorden

  3. […] Gemeenteraadverkiezingen 19.03.2014 […]

    Pingback door Het Rode Bolwerk in Amsterdam staat op barsten « Debat in de Digitale Hofstad | december 17, 2013 | Beantwoorden


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: