Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 2

De kraan dan maar dicht ??

Was de aardbeving tijdens het gasdebat onlangs nog een overduidelijk signaal ?? Is dit een nieuwe nachtmerrie voor de PvdA !!!!

PvdA ziet steun in OVV-rapport om gaskraan dicht te draaien – Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning in Groningen bevestigt volgens de PvdA  dat de gaskraan dit jaar verder moet worden teruggedraaid dan minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft besloten.

Dat zegt PvdA-Kamerlid Jan Vos in reactie op het woensdag  verschenen rapport, waaruit onder meer blijkt dat de veiligheid van de Groningers decennialang genegeerd is.

“Veel te lang is ontkend dat de aardbevingen niet alleen schade en overlast veroorzaken, maar ook dat deze Groningse ramp een serieuse bedreiging is voor de veiligheid. Dit rapport bevestigt voor de PvdA dat verhoging van de gasproductie na 1 juli ondenkbaar is”, aldus Vos.

Volgens de onderzoeksraad is niet zorgvuldig omgegaan met de veiligheid van inwoners van de provincie. Zo concludeert de onderzoeksraad o.a. dat bij de gaswinning de veiligheid van de bewoners niet werd meegewogen; alleen de gasopbrengst telde. De bij de besluitvorming betrokken partijen, zoals de NAM, GasTerra, het ministerie van Economische Zaken en het Staatstoezicht op de Mijnen vormden een “gesloten bolwerk”, waardoor tegengeluiden niet werden gehoord.

Halvering

Oud-toezichthouder pleit voor halvering gasproductie Groningen›   In belang van de veiligheid van de Groningers is het mogelijk de gaskraan nog verder dicht te draaien. Van 39,4 miljard naar 21 miljard kuub aardgas per jaar. Hiervoor pleit Jan de Jong, voormalig inspecteur-generaal bij het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

De Jong baseert zich op een brief die minister Kamp (Economische Zaken, VVD) op 9 februari naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin staat dat 21 miljard kuub een optie is.

PvdA-leider Diederik Samsom

PvdA

PvdA sluit schaliegas uit – Schaliegas hoort volgens regeringspartij PvdA niet bij de toekomstige energievoorziening in Nederland. Daarom moet er ook niet naar worden geboord.

Maar het onderzoek naar schaliegas mag wel doorgaan, zei PvdA-leider Diederik Samsom onlangs nog in een klimaatdebat in de Tweede Kamer nadat oppositiepartijen hem hadden uitgedaagd duidelijkheid te geven. Eerder op de dag had hij op de radio al gezegd dat het volstrekt onnodig is om in ons land naar schaliegas te boren en dat dat ook niet gaat gebeuren. „We gaan dat niet doen”, benadrukte hij ’s avond nog eens in de Kamer.

De winning van schaliegas uit kilometers diepe kleisteenlagen in de bodem is omstreden, onder andere vanwege risico’s voor milieu en drinkwater. Het kabinet onderzoekt of en zo ja waar proefboringen naar schaliegas kunnen worden toegestaan. De PvdA verzet zich niet tegen die onderzoeken, omdat daaruit ook kennis kan voortkomen over technieken die nodig kunnen zijn om aardwarmte te winnen. „We zijn nieuwsgierig naar vooruitgang”, zei Samsom.

Terugblik

Onder de akker van boer Boon uit Kolham, gemeente Slochteren, wordt op 22 juli 1959 om 6.33 uur het Groningse gasveld ontdekt. ‘Ik dacht: vlak bij onze schuur een gasboring, met al die gevaren? Maar er was al gauw een sfeer van vertrouwen. We zeiden: dat moet het dan maar wezen.’ De NAM-delegatie drinkt ’s avonds champagne in haar hotel in Sappemeer.

VK-Correspondent in Noord-Nederland Jurre van den Berg reconstrueerde hoe in ruim 55 jaar gaswinning in Groningen de risico’s steevast werden ontkend. Lees hier het hele verhaal.

Kortom

Twaalf jaar na zijn dood kreeg Meent van der Sluis alsnog gelijk. De sociaal geograaf uit Assen, die al in 1987 een verband zag tussen aardbevingen en het winnen van gas, was jarenlang weggezet als een charlatan. De NAM nam hem niet serieus en de overheid zag pas na de beving bij Huizinge, op 16 augustus 2012, de ernst van de aardschokken in.

NAM-woordvoerder Frank Duut moest twee jaar geleden toegegeven dat Meent gelijk heeft gehad, maar zijn theorie blijft hij onzin noemen

Overheid en NAM hebben de veiligheid jarenlang genegeerd, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport dat vandaag online verschijnt. Tot Huizinge – 3.6 op de Schaal van Richter – lag de aandacht volledig bij de opbrengsten van het gas uit het Groningerveld en enkele kleinere gasvelden in de drie noordelijke provincies.

Meent was ervan overtuigd dat hij gelijk had”, vertelt zijn weduwe Trijni in hun doorzonwoning in Assen. “Hij werd weggehoond door NAM-woordvoerder Frank Duut. Tot op heden. Twee jaar geleden moest Duut in het Dagblad van het Noorden wel toegegeven dat Meent gelijk heeft gehad, maar zijn theorie blijft hij onzin noemen.”

Samsom staat onder grote druk om zich te profileren, nu de PvdA in de peilingen dramatisch blijft scoren. Bij herhaling is er heibel in de fractie, waar recent nog twee PvdA’ers van Turkse afkomst opstapten.

De vraag van deze krant aan Samsom of zijn bezwaren tegen schaliegas een verkiezingsstunt zijn, was de druppel. Komende maart zijn er Statenverkiezingen, waarmee indirect ook een nieuwe Eerste Kamer wordt gekozen.

Download hier het rapport ‘Aardbevingsrisico’s in Groningen’ Open pdf

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen

zie ook:  PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 1

zie ook: VVD fronst de wenkbrauwen na uitspraken Samsom over schaliegas

zie ook: Onderzoek schaliegas gaat door

zie ook: PvdA sluit schaliegas uit

Ondertussen; 

TULIP

Het bedrijf Tulip Oil heeft onlangs een winning- en exploratievergunning aangevraagd. Het Nederlandse olie- en gasbedrijf wil gas gaan winnen uit een bel in de Noordzee, drie tot zes kilometer voor de kust van Terschelling.

Door de vergunningsaanvraag ontstond grote maatschappelijke onrust op het Waddeneiland. “Gaswinning leidt tot onomkeerbare processen in de bodem”, stelt de gemeenteraad, verwijzend naar het recente rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de situatie in Groningen.

Zij maken Terschelling onrustig (en bestaan pas net) › – Terwijl Den Haag uitkijkt naar het eindoordeel over de NAM en de gaswinning in Groningen, hebben ze op Terschelling wel wat anders aan hun hoofd. Terschellingers vrezen ze dat er deels op en rond hun eiland gaat worden geboord door Tulip Oil.

Het eiland krijgt meer duidelijkheid over de plannen, in een bijeenkomst van de gemeente. Maar ze kennen het bedrijf uit Den Haag nauwelijks. Daarom: vijf vragen over Tulip Oil.

Lees ook: Onrust op Terschelling over mogelijke gasboringen

Wat doet Tulip Oil?– Ze proberen winst te maken uit oude gas- en olievelden. Ze onderzoeken velden in Duitsland en in het Friese Donkerbroek en sinds vorige week winnen ze in een door Chevron verlaten gasveld in Hemrik, de eerste plek waar het bedrijf omzet genereert.

Loppersum wil eerst zien voor het gaat geloven

VK 14.04.2015 Van cameraploegen kijken ze in Loppersum niet meer op. Van panden in de steigers ook niet. Bij Drogisterij Doornlander in de Hogestraat dreigde de gevel voorover te komen. Nu staat de winkel verscholen achter een metalen stellage.

Achter de toonbank blijft Els Pilon-Aslander er nuchter onder. ‘Je wordt weleens flauw van al dat geboor, maar je leert ermee leven. Er is bijna niemand hier die geen schade heeft.’ Dat de rechter zich nu roert, vindt ze goed nieuws. ‘Ik ben blij dat we eindelijk serieuzer worden genomen. Maar of het iets oplost voor de rest van de provincie, betwijfel ik.’

Rammelen

De schade is al veroorzaakt. Dat de aardbevingen nu stoppen, geloof ik niet !!

Een deur verderop heeft Charlotte de Plaa een cadeauwinkel met houten speelgoed en brocante servies. Op 6 januari nog rammelde de hele zaak. ‘Ik dacht dat er een vrachtauto door de straat denderde.’

GASKRAAN BIJ LOPPERSUM PER DIRECT BIJNA HELEMAAL DICHT

BB 14.04.2015 De gaskraan in het gasveld onder de Groningse plaats Loppersum gaat per direct vrijwel helemaal dicht. Met dat besluit reageerde minister Henk Kamp van Economische Zaken dinsdag op een uitspraak van de Raad van State.

Op de waakvlam

De NAM zal conform die uitspraak de gasproductie in het Loppersumveld beperken tot een niveau dat alleen nog voor de leveringszekerheid strikt noodzakelijk is. Dat betekent dat de gaskraan op een ‘waakvlam’ wordt gezet en in het najaar alleen nog hoger gaat als dat door een strenge winter nodig is. ‘Het volledig stopzetten van de gaswinning bij Loppersum is niet mogelijk vanwege de leveringszekerheid. De Raad van State heeft hier in de uitspraak ook rekening mee gehouden’, aldus Kamp.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Gaskraan bij Loppersum per direct vrijwel helemaal dicht

NU 14.04.2015 De gaskraan in het gasveld onder de Groningse plaats Loppersum gaat per direct vrijwel helemaal dicht.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat dinsdag laten weten. Hij geeft daarmee gehoor aan een uitspraak van de Raad van State dinsdag.

De NAM zal de gasproductie in het Loppersumveld minimaliseren naar een niveau dat alleen nog voor de leveringszekerheid strikt noodzakelijk is. Dat betekent dat de gaskraan op een ‘waakvlam’ wordt gezet en in het najaar alleen nog hoger gaat als dat door een strenge winter nodig is.

Zie ook: Raad van State doet dinsdag uitspraak over gaswinning Groningen

Bekijk hier het aantal aardschokken in Nederlands sinds 1906

Lees meer over: Gaswinning Groningen GroningenHenk Kamp

Gerelateerde artikelen;

Kamp: gaskraan Loppersum bijna helemaal dicht

Trouw 14.04.2015 De gaskraan in het gasveld onder de Groningse plaats Loppersum gaat per direct vrijwel helemaal dicht. Minister Henk Kamp van economische zaken heeft dat laten weten. Hij geeft daarmee gehoor aan een uitspraak die de Raad van State vandaag deed.

Het volledig stopzetten van de gaswinning uit het Groningenveld is volgens de Raad van State onmogelijk. Dit komt omdat dan niet aan de gasvraag in Nederland en omliggende landen kan worden voldaan.

De Raad van State heeft in de uitspraak dus rekening met de leveringszekerheid gehouden, stelt Kamp vast. Eerder verlaagde de minister de productie bij Loppersum al met 80 procent en stelde een maximum van 3 miljard kuub gas per jaar. Dit sloot echter niet uit dat er in een warm jaar meer wordt gewonnen dan voor leveringszekerheid achteraf strikt noodzakelijk bleek.

Verwant nieuws;

Kamp: gaskraan gaat dicht

Telegraaf 14.04.2015 De gaskraan in het gasveld onder de Groningse plaats Loppersum gaat per direct vrijwel helemaal dicht. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat dinsdag aan het ANP laten weten. Hij geeft daarmee gehoor aan een uitspraak van de Raad van State dinsdag.

De NAM zal de gasproductie in het Loppersumveld minimaliseren naar een niveau dat alleen nog voor de leveringszekerheid strikt noodzakelijk is. Dat betekent dat de gaskraan op een ‘waakvlam’ wordt gezet en in het najaar alleen nog hoger gaat als dat door een strenge winter nodig is.

„Het volledig stopzetten van de gaswinning bij Loppersum is niet mogelijk vanwege de leveringszekerheid. De Raad van State heeft hier in de uitspraak ook rekening mee gehouden”, aldus Kamp.

Gerelateerde artikelen;

14-04: Tevreden met staken gaswinning

14-04: Gevolgen zijn nog onduidelijk

14-04: Gaswinning door jaren heen

14-04: Voorlopig geen gaswinning in Loppersum

RVS: GEEN GASWINNING BIJ LOPPERSUM

BB 14.04.2015 In en rond het Groningse Loppersum mag voorlopig geen gas meer worden gewonnen. Dit heeft de Raad van State dinsdag bepaald in een voorlopige uitspraak.

Levenszekerheid

De gaswinning in Loppersum mag vooralsnog alleen worden hervat als gaswinning op andere locaties niet meer mogelijk is en de leveringszekerheid in gevaar komt.

Zwaar getroffen
De streek rond Loppersum is zwaar getroffen door aardbevingen. Stichting Vrienden van Groningen Centraal en enkele fracties van Provinciale Staten van Groningen hadden gevraagd om de gaswinning in de provincie Groningen helemaal stop te zetten. Maar zover gaat de Raad niet. De voorzieningenrechter zag geen aanleiding om gaswinning uit het Groningenveld op dit moment geheel stop te zetten. De gaswinning in Groningen is niet meteen helemaal stopgezet mede omdat dan niet aan de gasvraag in Nederland en omliggende landen kan worden voldaan. De voorlopige stopzetting heeft dan ook betrekking op de ‘meest risicovolle gebieden’ voor aardbevingen.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Kamp: gaskraan Loppersum per direct bijna helemaal dicht›

NRC 14.03.2015 De gaskraan in het gasveld onder de Groningse plaats Loppersum gaat per direct vrijwel helemaal dicht. Dat liet minister Henk Kamp van Economische Zaken vanavond aan het ANP weten. Hij geeft daarmee gehoor aan een uitspraak van de Raad van State van vandaag.

In en rond Loppersum mag alleen nog gas worden gewonnen “als dat op andere locaties niet meer mogelijk is en als dat vanuit een oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is”, schreef de Raad van State vanmiddag in een voorlopige uitspraak. De raad ziet geen aanleiding om de gaswinning uit het gehele Groningerveld stop te zetten, “omdat dan niet aan de gasvraag in Nederland en omliggende landen kan worden voldaan”. Als de gaswinning in Groningen stilvalt, komen 11 miljoen huishoudens in Europa direct in de problemen.  LEES VERDER›

Lees meer;

14 APR Kamer: gaskraan bij Loppersum moet nu echt volledig dicht ›

VANDAAG Gaskraan Loppersum bijna helemaal dicht

14 APR Raad van State zet streep door gaswinning Loppersum ›

2 APR Duimen dat rechter de gasput sluit

30 JAN Groninger Bodem Beweging naar Raad van State om gasbesluit Kamp ›

Tevreden met staken gaswinning

Telegraaf 14.04.2015 Inwoners en omwonenden van de Groningse plaats Loppersum zijn tevreden met de uitspraak van de Raad van State om de gaswinning voorlopig stop te zetten. De voorzieningenrechter heeft dinsdag bepaald dat de gaswinning daar pas mag worden hervat als er elders niet meer genoeg gas uit de grond kan worden gehaald om tekorten te voorkomen.

Het gaat om een voorlopige uitspraak in afwachting van een definitief vonnis van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, later dit jaar. Daarvoor is nog nader onderzoek nodig.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) kondigde aan de uitspraak te bestuderen en later met een reactie te komen.

Gerelateerde artikelen;

14-04: Gaswinning door jaren heen

14-04: Voorlopig geen gaswinning in Loppersum

22-03: Huizen Loppersum zijn onverkoopbaar

Gevolgen zijn nog onduidelijk

Telegraaf 14.04.2015 De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kan nog niet zeggen wat de gevolgen zijn van de uitspraak van de Raad van State voor de gaswinning in Groningen. Een woordvoerder van de NAM laat dinsdag weten dat ze gaan bestuderen of er aanpassingen nodig zijn in het operationele proces.

„Vanzelfsprekend respecteren we de uitspraak van de voorzieningenrechter van de Raad van State”, zegt de woordvoerder van NAM. „We weten nu aan welke voorwaarden we moeten voldoen.” Volgens de woordvoerder gaat de NAM samen met GasTerra, die het gas verkoopt, en distributeur Gasunie bestuderen welke gevolgen deze uitspraak precies heeft.

Gaswinning door jaren heen

Telegraaf 14.04.2015 Het gas is rijkdom voor Nederland. In de gebieden waar het gas gewonnen wordt, betekent het voor de bewoners echter ook vrees voor aardbevingen. Dit leidde tot tal van rapporten en procedures. De Raad van State bepaalde dinsdag dat er rond Loppersum voorlopig geen gas meer mag worden gewonnen. De gaswinning daar mag vooralsnog alleen worden hervat als gaswinning op andere locaties niet meer mogelijk is en de leveringszekerheid in gevaar komt.

Geen gaswinning meer in en rond Loppersum: vijf vragen

Elsevier 14.04.2015 De Raad van State nam dinsdag een voorlopig besluit om de gaswinning rond het Groningse Loppersum stop te zetten. In en rond het Groningse Loppersum mag voorlopig geen gas meer worden gewonnen. Het mag alleen wanneer dat strikt noodzakelijk is: als voldoende gaswinning op andere plekken niet meer mogelijk is en er tekorten dreigen te ontstaan.

Dit bepaalde de Raad van State dinsdag. Elsevier.nl zette vijf vragen en antwoorden over het besluit en de Groningse gaswinning op een rij.

Wat ging hieraan vooraf?

In december nam minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken het besluit de gaswinning in Groningen extra terug te schroeven, naar aanleiding van onrust bij de Groningers over aardbevingen in de regio. Het besluit hield in dat de gaswinning met 7.3 procent verminderd zou worden, en dat er 39.3 miljard kubieke meter gewonnen mocht worden. In februari bepaalde Onderzoeksraad voor de Veiligheid dat het ministerie van Economische Zaken en andere betrokken instellingen te weinig naar de risico’s voor de burgers hadden gekeken. Hierop bood Kamp zijn excuses aan.

zie ook;

10 feb Kamp beperkt gaswinning tot 1 juli, Samsom kijkt verder

12 feb Het kabinet wil maar niet afkicken van het Groningse gas

5 feb Obsessieve internetcensuur staat haaks op de ambities van China

Raad van State zet voorlopig streep door gaswinning Loppersum›

NRC 14.04.2015 De Raad van State zet voorlopig een streep door de gaswinning in en rond het Groningse Loppersum. Dat blijkt uit een voorlopige uitspraak van de hoogste bestuursrechter in Nederland.

In en rond de Groningse plaats mag alleen nog gas worden gewonnen “als dat op andere locaties niet meer mogelijk is en als dat vanuit een oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is”, schrijft de Raad van State. Uit de gasputten rond Loppersum wordt jaarlijks 3 miljard kuub gas gewonnen. Dat is ongeveer zeven procent van de totale gaswinning in het Groningerveld.

De raad ziet geen aanleiding om de gaswinning uit het gehele Groningerveld stop te zetten, “omdat dan niet aan de gasvraag in Nederland en omliggende landen kan worden voldaan”. Als de gaswinning in Groningen stilvalt, komen 11 miljoen huishoudens in Europa direct in de problemen.  LEES VERDER›

Voorlopig geen gaswinning in Loppersum

Trouw 14.04.2015  De gaskraan in het gasveld onder de Groningse plaats Loppersum gaat per direct vrijwel helemaal dicht. Minister Henk Kamp van economische zaken heeft dat laten weten. Hij geeft daarmee gehoor aan een uitspraak die de Raad van State vandaag deed.

Het volledig stopzetten van de gaswinning uit het Groningenveld is volgens de Raad van State onmogelijk. Dit komt omdat dan niet aan de gasvraag in Nederland en omliggende landen kan worden voldaan.

De Raad van State heeft in de uitspraak dus rekening met de leveringszekerheid gehouden, stelt Kamp vast. Eerder verlaagde de minister de productie bij Loppersum al met 80 procent en stelde een maximum van 3 miljard kuub gas per jaar. Dit sloot echter niet uit dat er in een warm jaar meer wordt gewonnen dan voor leveringszekerheid achteraf strikt noodzakelijk bleek.

Verwant nieuws;

Raad van State wil voorlopig geen gaswinning in Loppersum

NU 14.04.2015 In en rond het Groningse Loppersum mag voorlopig geen gas meer worden gewonnen. Dit heeft de Raad van State dinsdag bepaald in een voorlopige uitspraak.

De gaswinning in Loppersum mag vooralsnog alleen worden hervat als gaswinning op andere locaties niet meer mogelijk is en de leveringszekerheid in gevaar komt.

De streek rond Loppersum is zwaar getroffen door aardbevingen. De Stichting Vrienden van Groningen Centraal en enkele fracties van Provinciale Staten van Groningen hadden gevraagd om de gaswinning in de provincie Groningen helemaal stop te zetten. Maar zover gaat de Raad niet. De voorzieningenrechter zag geen aanleiding om gaswinning uit het Groningenveld op dit moment geheel stop te zetten.

Zie ook: In 60 seconden: Zo zit het met de gaswinning in Groningen

 Gaswinning Groningen

Zie ook: Raad van State doet dinsdag uitspraak over gaswinning Groningen

Bekijk hier het aantal aardschokken in Nederlands sinds 1906

Lees meer over: Gaswinning Groningen

Gerelateerde artikelen

Kamer: gaskraan bij Loppersum moet nu echt volledig dicht

NRC 14.04.2015 Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) moet de gaskraan bij Loppersum volledig dichtdraaien nu de Raad van State heeft besloten dat er in en rond het Groningse dorpje geen gas meer mag worden gewonnen. Dat vinden coalitiepartijen VVD en PvdA, net als vrijwel alle andere partijen in de Tweede Kamer.

In en rond Loppersum mag alleen nog gas worden gewonnen “als dat op andere locaties niet meer mogelijk is en als dat vanuit een oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is”, schreef de Raad van State vanmiddag in een voorlopige uitspraak. De raad ziet geen aanleiding om de gaswinning uit het gehele Groningerveld stop te zetten, “omdat dan niet aan de gasvraag in Nederland en omliggende landen kan worden voldaan”. Als de gaswinning in Groningen stilvalt, komen 11 miljoen huishoudens in Europa direct in de problemen.  LEES VERDER

Lees meer;

14 APR Kamp: gaskraan Loppersum per direct bijna helemaal dicht ›

14 APR Raad van State zet streep door gaswinning Loppersum ›

VANDAAG Gaskraan Loppersum bijna helemaal dicht

2 MRT Kamp betreurt dat veiligheid Groningers te weinig aandacht kreeg ›

12 FEB  PvdA akkoord met gasbesluit in juli ›

Raad van State verbiedt gaswinning in Loppersum

VK 14.04.2015  De streek rond Loppersum is zwaar getroffen door aardbevingen. De Stichting Vrienden van Groningen Centraal en enkele fracties van Provinciale Staten van Groningen hadden gevraagd om de gaswinning in de provincie Groningen helemaal stop te zetten. Maar zover gaat de Raad niet. De voorzieningenrechter zag geen aanleiding om gaswinning uit het Groningenveld op dit moment geheel stop te zetten.

De gaswinning in Groningen is niet meteen helemaal stopgezet mede omdat dan niet aan de gasvraag in Nederland en omliggende landen kan worden voldaan. De voorlopige stopzetting heeft dan ook betrekking op de ‘meest risicovolle gebieden’ voor aardbevingen.

Ook zonder gaswinning schudt Groningen nog wel even door !!!

Zelfs als de gaswinning geheel ophoudt, blijft Groningen zitten met aardschokken. De bodem ijlt nu al na: de zwaarste schokken worden pas gevoeld een half tot driekwart jaar na de meest intensieve periode van gaswinning (in de winter).

Gaskraan Loppersum dichtgedraaid

Telegraaf 14.04.2015 De aardgaswinning in Groningen moet in de velden rond het dorp Loppersum tot het minimum beperkt worden. Dat heeft de Raad van State in een voorlopige voorziening vfanmiddag beslist, in een procedure aangespannen door bezorgde Groningers. Eisen om ook de gaswinning in de Eemskanaalregio, of zelfs heel Groningen te beperken, werden afgewezen.

De NAM mag rond het dorp alleen maar gaswinning voor zover dat nodig is om de putten open te houden en bij te springen als de gaswinning in andere gebieden tegen hun limieten lopen. De minister had de gaswinning in dit gebied al beperkt.

Voorlopig geen gaswinning in Loppersum

Telegraaf 14.04.2015 De door aardbevingen geteisterde inwoners van Loppersum kunnen opgelucht ademhalen: de Raad van State heeft de gaswinning in en rond de Groningse plaats voorlopig stopgezet. Later dit jaar volgt een definitieve uitspraak.

Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging noemde de uitspraak ,,een heel positief signaal. De rechter erkent dat hier in Groningen iets goed mis is. Wat we wel jammer vinden is dat het stopzetten van de winning bij Loppersum gebonden is aan mitsen en maren”. De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de gaswinning in en rond Loppersum mag worden hervat als er elders niet meer genoeg gas uit de grond kan worden gehaald om tekorten te voorkomen.

Gerelateerde artikelen;

14-04: Gaswinning door jaren heen

21-03: ‘Huizenprijzen Groningen lager door bevingen’

21-02: NAM inspecteert 120 scholen

16-02: Groningers willen koning spreken 

12-02: Ondenkbaar: kraan verder open

09-02: Klachtenregen aardbevingsschade

09-02: Maatregelen voor Groningen

RvS doet uitspraak over gaswinning

Telegraaf 13.04.2015 De Raad van State doet dinsdag een voorlopige uitspraak over de gaswinning in Groningen. Het gaat om een zogeheten spoedprocedure tegen het besluit over de gaswinning in het Groningenveld van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Door de gaswinning ontstaan bevingen.

De Stichting Vrienden van Groningen Centraal en de fracties van SP, CDA en GroenLinks in de Provinciale Staten van Groningen willen dat de gaswinning onmiddellijk wordt gestaakt en stilgelegd. Het kabinet wil de gaswinning in het Groningenveld terugbrengen van 42,5 miljard kubiek meter in 2014 naar 39,4 miljard dit jaar. Op termijn willen de organisaties dat de gaswinning veel verder omlaaggaat voor de veiligheid van de Groningers.

Meer schade buiten bevingsgebied

Telegraaf 13.04.2015 Het aantal schademeldingen buiten het aardbevingsgebied neemt snel toe. Dat meldt RTV Noord. De meldingen komen onder meer uit Veendam en Winschoten, plaatsen die buiten de zogenoemde contourenkaart vallen, waardoor het Centrum Veilig Wonen deze schademeldingen niet in behandeling neemt.

De NAM bevestigt dat het aantal schademeldingen van buiten het aardbevingsgebied toeneemt. Daarom laat het bedrijf nu steekproefsgewijs experts ook die meldingen onderzoeken. Mocht de schade inderdaad komen door aardbevingen, dan vergoedt de NAM die.

Meer schade gemeld buiten bevingsgebied Groningen

AD  13.04.2015 Het aantal schademeldingen buiten het aardbevingsgebied neemt snel toe. Dat meldt RTV Noord.
De meldingen komen onder meer uit Veendam en Winschoten, plaatsen die buiten de zogenoemde contourenkaart vallen, waardoor het Centrum Veilig Wonen deze schademeldingen niet in behandeling neemt.

De NAM bevestigt dat het aantal schademeldingen van buiten het aardbevingsgebied toeneemt. Daarom laat het bedrijf nu steekproefsgewijs experts ook die meldingen onderzoeken. Mocht de schade inderdaad komen door aardbevingen, dan vergoedt de NAM die.

GERELATEERD NIEUWS;

Aardbeving sterker door leger gasveld

NAM inspecteert 120 scholen

Theater voor megaclaim NAM

Telegraaf 08.04.2015 De rechtbank in Assen heeft een theater afgehuurd voor de behandeling van een megaclaim van honderden Groningers tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat meldde de rechtbank woensdag. De zitting is op maandag 8 juni.

Nog 1100 aardbevingen

Telegraaf 04.04.2015 Groningers moeten de komende jaren rekening houden met nog ruim 1100 aardbevingen in hun provincie. Dat zegt Jacques Hagoort, oud-hoogleraar van de TU Delft tegen het Dagblad van het Noorden.

“Hoe je het ook wendt of keert, die ruim 1100 aardbevingen komen er nog, ongeacht het productievolume. Daar kunnen de Groningers maar beter rekening mee houden”, aldus Hagoort. De reservoiringenieur in ruste baseert zijn voorspelling over het aantal aardbevingen op een statistische analyse van alle tot nu toe geregistreerde bevingen in Groningen.

‘Nog 1100 aardbevingen in Groningen te gaan’

NRC 04.04.2015 Groningers moeten de komende jaren rekening houden met ruim 1100 aardbevingen. De provincie kan dit aantal verwachten, ongeacht hoeveel gas er uit de bodem wordt gehaald. Dat zegt Jacques Hagoort, oud-hoogleraar reservoirtechniek aan de TU Delft, in het Dagblad van het Noorden.

GEBRUIK VAN RESTWARMTE

Kamp wil nu dat meer huizen en bedrijven straks verwarmd worden door restwarmte uit de industrie en warm water uit de grond, in plaats van door gas. Daarvoor moeten wel nieuwe netwerken worden aangelegd, en dat vraag om grote investeringen, schreef de minister donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet gaat de wetten en regels veranderen om de verdere ontwikkeling van de duurzamere warmtelevering te stimuleren.

Het kabinet neemt daarnaast naar eigen zeggen aanbevelingen over van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning in Groningen. De veiligheid van burgers moet voortaan vooropstaan. Bewoners en gemeenten worden meer betrokken bij besluiten over de gaswinning.  LEES VERDER

Lees meer;

2 APR Duimen dat rechter de gasput sluit

17 FEB Oud-toezichthouder pleit voor halvering gasproductie Groningen ›

16 JAN PvdA: gaskraan Groningen mogelijk verder dicht ›

3 MRT Kamp: Russisch gas is een optie ‘in de energiemix’ ›

17 FEB ‘Gaskraan verder dicht om Groningse veiligheid’

Kabinet volgt alle aanbevelingen gasrapport

Trouw 02.04.2015 Het kabinet neemt alle aanbevelingen over van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning in Groningen. De veiligheid van burgers staat voortaan voorop, bewoners en gemeenten worden meer betrokken bij besluiten over de gaswinning en in de wet wordt vastgelegd dat toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SdoM) volledig onafhankelijk werkt.

Dat staat donderdag in de officiële reactie van minister Henk Kamp (Economische Zaken) op het kritische rapport van de onderzoeksraad. Hierin concludeerde de raad dat alle partijen die afgelopen jaren waren betrokken bij de gaswinning vooral oog hadden gehad voor het financiële belang en nauwelijks voor de risico’s voor de Groningers.

Kabinet volgt alle aanbevelingen gasrapport Groningen

NU 02.04.2015 Het kabinet neemt alle aanbevelingen over van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning in Groningen.

De veiligheid van burgers staat voortaan voorop, bewoners en gemeenten worden meer betrokken bij besluiten over de gaswinning en in de wet wordt vastgelegd dat toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SdoM) volledig onafhankelijk werkt.

Dat staat donderdag in de officiële reactie van minister Henk Kamp (Economische Zaken) op het kritische rapport van de onderzoeksraad.

Hierin concludeerde de raad dat alle partijen die afgelopen jaren waren betrokken bij de gaswinning vooral oog hadden gehad voor het financiële belang en nauwelijks voor de risico’s voor de Groningers.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen l Een nieuwe nachtmerrie voor de PvdA

Lees meer over: Gaswinning Groningen

Gerelateerde artikelen;

Aanbevelingen gasrapport opgevolgd

Telegraaf 02.04.2015 Het kabinet neemt alle aanbevelingen over van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning in Groningen. De veiligheid van burgers staat voortaan voorop, bewoners en gemeenten worden meer betrokken bij besluiten over de gaswinning en in de wet wordt vastgelegd dat toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SdoM) volledig onafhankelijk werkt.

Dat staat donderdag in de officiële reactie van minister Henk Kamp (Economische Zaken) op het kritische rapport van de onderzoeksraad. Hierin concludeerde de raad dat alle partijen die afgelopen jaren waren betrokken bij de gaswinning vooral oog hadden gehad voor het financiële belang en nauwelijks voor de risico’s voor de Groningers.

Kabinet wil af van gasverwarming

Telegraaf 02.04.2015 Veel meer huizen en bedrijven moeten straks worden verwarmd door restwarmte uit de industrie en warm water uit de grond en niet meer door gas. Daarvoor moeten nieuwe netwerken worden aangelegd, wat grote investeringen vergt.

Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken donderdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet zal wetten en regels veranderen om de verdere ontwikkeling van de duurzamere warmtelevering te stimuleren, als alternatief voor aardgas.

Kamp wil meer huizen en bedrijven verwarmen met restwarmte

NU 02.04.2015 Meer huizen en bedrijven moeten straks worden verwarmd door restwarmte uit de industrie en warm water uit de grond. En dus niet meer door gas. Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken donderdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet zal wetten en regels veranderen om de verdere ontwikkeling van de duurzamere warmtelevering te stimuleren, als alternatief voor aardgas.

Lees meer over: Henk Kamp Restwarmte

Gerelateerde artikelen;

Bijna een vijfde minder gas gewonnen uit Nederlandse bodem

Trouw 02.04.2015 Er is vorig jaar bijna een vijfde minder aardgas uit de Nederlandse bodem gewonnen. Met uitzondering van 1988 is de winning van aardgas sinds 1972 niet zo laag geweest, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

De winning bleef steken op ruim 66 miljard kubieke meter gas. Dat er niet meer gas boven werd gehaald komt vooral door de maatregelen die de Nederlandse overheid heeft genomen in reactie op de Groningse aardbevingen.

DOSSIER

Gaswinning

Lees het volledige dossier »

Nuttige links;

Meer over;  Aardgas  Economie   Energie   Fossiele brandstoffen

Gasverbruik loopt fors terug

Telegraaf 02.04.2015 Er is vorig jaar bijna een vijfde minder aardgas uit de Nederlandse bodem gewonnen. Met uitzondering van 1988 is de winning van aardgas sinds 1972 niet zo laag geweest, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De winning bleef steken op ruim 66 miljard kubieke meter gas. Dat er niet meer gas boven werd gehaald komt vooral door de maatregelen die de Nederlandse overheid heeft genomen in reactie op de Groningse aardbevingen.

Ook de netto export van aardgas en het gasverbruik in Nederland lagen vorig jaar een stuk lager. Dit hangt samen met de relatief zachte winter vorig jaar. De verbruikte hoeveelheid aardgas was met een totaal van ruim 38 miljard kubieke meter het laagst sinds 1982. Vergeleken met 2013 werd in Nederland 13 procent minder verbruikt. De gasexport liep met een kwart terug.

Kabinet wil zo snel mogelijk af van gasverwarming

AD 02.04.2015 Het kabinet wil dat Nederland minder afhankelijk wordt van aardgas uit Groningen. Huizen moeten in de nabije toekomst voor een groot deel worden verwarmd door restwarmte en warm water uit de aarde.

In veel steden is het gasnet aan renovatie toe. Om te voorkomen dat daar onnodig veel geld in wordt gestoken, kiest het kabinet nu al voor een overstap naar alternatieven voor gas. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag aan de Tweede Kamer in zijn Warmtevisie.

Raad van State zal gaswinning niet laten stopzetten

NU 01.04.2015 De Raad van State zal niet besluiten dat Nederland voorlopig geen gas meer mag winnen. Dat heeft staatsraad (‘rechter’) Thijs Drupsteen woensdag duidelijk gemaakt tijdens een hoorzitting.

De Stichting Vrienden van Groningen Centraal en meerdere Groningse Statenfracties hadden gevraagd om een tijdelijke stop. De raad komt binnen twee weken met zijn voorlopige uitspraak.

Het kabinet wil de gaswinning in het Groningenveld terugbrengen van 42,5 miljard kubieke meter in 2014 naar 39,4 miljard dit jaar. Dat gaat voor ongeveer veertig partijen niet ver genoeg.

Lees meer over: Gaswinning

Gerelateerde artikelen;

 ‘Gaswinning niet stopzetten’

Telegraaf 01.04.2015  De Raad van State zal niet besluiten dat Nederland voorlopig geen gas meer mag winnen. Dat heeft staatsraad (‘rechter’) Thijs Drupsteen woensdag duidelijk gemaakt tijdens een hoorzitting. De Stichting Vrienden van Groningen Centraal en meerdere Groningse Statenfracties hadden gevraagd om een tijdelijke stop.

De raad komt binnen twee weken met zijn voorlopige uitspraak, dus uiterlijk op 15 april. Over de uitkomst wil de hoogste bestuursrechter van het land nog niets zeggen. Het kan zijn dat Nederland minder gas mag winnen, misschien blijft het huidige peil in stand, wellicht wordt een specifieke gaspomp gesloten, maar helemaal terug naar nul zit er volgens Drupsteen in elk geval niet in.

Duitsland buigt zich over schaliegas

Telegraaf 01.04.2015 Het Duitse kabinet buigt zich woensdag over een ontwerpwet die schaliegaswinning deels aan banden moet leggen. Met de nieuwe wet zou het boren naar schaliegas verboden worden in kwetsbare gebieden waar grondwater wordt onttrokken. Oppositieleden en milieubewegingen zijn echter tegen de wet, omdat het proefboringen voor commerciële gaswinning niet zou uitsluiten.

Minister Barbara Hendricks van Milieu, die het wetsontwerp heeft opgesteld, vindt die kritiek onterecht. De regels voor gaswinning worden juist aangescherpt, zei ze in een interview met de krant Rheinischen Post woensdag. „Hier wordt niet iets mogelijk gemaakt dat lang verboden was. Integendeel, er wordt iets verboden dat jarenlang niet verboden was.”

·  Barbara Hendricks (politician) – Wikipedia, the free …

·  Rheinische Post: CDU-Abgeordneter Mattfeldt fordert …

·  Barbara Hendricks – RP Online

·  Rheinische Post: Mariele Millowitsch singt mit NRW …

·  Rheinische Post: CDU-Abgeordneter Mattfeldt fordert …

·  Rheinische Post: Entwicklungsminister Müller kritisiert …

·  Rheinische Post: Entwicklungsminister Müller kritisiert …

·  Rheinische Post: Rheinoper-Intendant: “Ohne Duisburg hat …

Schade na beving Appingedam

Telegraaf 25.03.2015 Het aantal schademeldingen na de aardbeving van dinsdagmiddag in Appingedam is woensdag verder opgelopen, naar 156. Dat meldt het Centrum Veilig Wonen (CVW) woensdagmiddag.

Volgens een woordvoerster van het CVW gaat het voornamelijk om scheuren in muren en pleisterwerk. Appingedam werd dinsdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 2,3 op de schaal van Richter. De beving werd gevoeld door veel inwoners en de medewerkers van het CVW, dat ook in Appingedam gevestigd is.

Woensdagochtend waren er bij het CVW nog maar iets meer dan tachtig meldingen binnengekomen, maar dat aantal liep in de middag op. Het pand van het CVW lijkt de beving zonder schade te hebben doorstaan.

Het Centrum Veilig Wonen heeft sinds het begin van dit jaar de schadeafhandeling van de NAM overgenomen.

Gerelateerde artikelen;

24-03: ‘Aardbeving met kracht van 2,3’

Aardbeving met kracht van 2,3 bij Appingedam

Trouw 24.03.2015 Bij Appingedam is vanmiddag rond 14.30 uur een aardbeving geweest die een kracht had van 2,3 op de schaal van Richter. Dat meldt het KNMI vanmiddag.

De beving is geregistreerd door een gebouwensensor van de NAM in het gemeentehuis van de Groningse plaats en werd ook gevoeld door inwoners. Op sociale media meldden ze dat de schok werd voorafgegaan door een harde knal.

Verwant nieuws;

Opnieuw aardbeving met kracht van 2,3 bij Appingedam

NU 24.03.2015  Bij Appingedam heeft zich dinsdagmiddag een aardbeving met een kracht van 2,3 op de schaal van Richter voorgedaan. Dat meldt het KNMI op zijn website.

De beving vond even voor half drie ’s middags plaats. Op Twitter meldden meerder mensen uit de omgeving van Appingedam dat ze de beving hadden gevoeld.

Ook de gebouwensensor van de NAM in het gemeentehuis van Appingedam nam om 14.27 uur een duidelijke trilling waar.

In februari was er ook al een aardbeving met een kracht van 2,3 op de schaal van Richter bij Appingedam.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen l Een nieuwe nachtmerrie voor de PvdA

Door: GIC

Lees meer over: Groningen Gaswinning Groningen

‘Aardbeving met kracht van 2,3’

Telegraaf 24.03.2015 Bij Appingedam is dinsdagmiddag rond 14.30 uur een aardbeving geweest die een kracht had van 2,3 op de schaal van Richter. Dat meldt het KNMI dinsdagmiddag.

De beving is geregistreerd door een gebouwensensor van de NAM in het gemeentehuis van de Groningse plaats en werd ook gevoeld door inwoners. Op sociale media meldden ze dat de schok werd voorafgegaan door een harde knal.

MINDER GAS MEGA-VOORDEEL VOOR GEMEENTEN

BB 23.03.2015 Gemeenten zijn spekkoper nu de gaskraan in Groningen deels wordt dichtgedraaid. Ze krijgen dan volgens de geldende spelregels van het rijk dit jaar al ruim een kwart miljard euro extra in het gemeentefonds gestort.

Kwart miljoen extra

Het lijkt paradoxaal dat de rijksoverheid bij een tegenvaller in de aardgasopbrengsten, ook nog eens extra geld moet betalen aan gemeenten. De aanstaande meevaller voor de gemeenten vloeit echter voort uit de afspraken over de bekostiging van de decentrale overheden door het rijk. In die bekostigingssystematiek wordt sinds jaar en dag het stelsel van samen-de-trap-op, samen-de-trap-af gehanteerd. Als het rijk minder geld uitgeeft dan begroot, krijgen decentrale overheden naar rato minder uit de Haagse potten.

Omgekeerd geldt dat gemeenten meer krijgen als de uitgaven van de rijksoverheid groter zijn dan aanvankelijk begroot. Voor een aantal rijksuitgaven vindt er een correctie plaats. Aftrekposten zijn bijvoorbeeld zorg en sociale zekerheid, ontwikkelingssamenwerking, gemeentefonds, rentebetalingen en niet-belastinginkomsten. De aardgasbaten vormen ook zo’n aftrekpost. En daar zit ‘m de crux. Als de gaskraan wordt dichtgedraaid – en er niet extra wordt bezuinigd op de uitgaven – betekent dat voor het rijk een lagere aftrekpost en dus een hoger accres voor gemeenten (en provincies).

16.000 handtekeningen gaspetitie Terschelling

NU 22.03.2015 Al meer dan 16.000 mensen hebben een petitie getekend tegen de voorgenomen gasboringen op of rond Terschelling. Dit heeft de vereniging gastvrij Terschelling zondagavond laten weten.

Het voornemen van Tulip Oil tot gaswinning bij Terschelling roept heel veel weerstand op, zowel bij eilandbewoners als bij gasten.

Ook politieke partijen en natuur- en milieuorganisaties zijn ertegen gekant. De gemeenteraad van Terschelling keerde zich in februari unaniem tegen de gaswinning voor de kust van het Waddeneiland.

Lees meer over: Terschelling

Gerelateerde artikelen;

Gaspetitie 16.000x getekend

Telegraaf 22.03.2015  Al meer dan 16.000 mensen hebben een petitie getekend tegen de voorgenomen gasboringen op of rond Terschelling. Dit heeft de vereniging gasTvrij Terschelling zondagavond laten weten.

Het voornemen van Tulip Oil tot gaswinning bij Terschelling roept heel veel weerstand op, zowel bij eilandbewoners als bij gasten. Ook politieke partijen en natuur- en milieuorganisaties zijn ertegen gekant. De gemeenteraad van Terschelling keerde zich in februari unaniem tegen de gaswinning voor de kust van het Waddeneiland.

Dit kan u ook interesseren;

Terschel­ling keert zich tegen gaswin­ning

Onderzoek: huizenprijzen Groningen lager door bevingen

Trouw 21.03.2015 De aardbevingen in Groningen leiden daar tot lagere huizenprijzen. Dat blijkt uit onderzoek van de economen Koster en Van Ommeren van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het is volgens hen de eerste keer dat er een verband is aangetoond.

Uit het onderzoek blijkt dat sterke aardbevingen, met een kracht boven de 2,2 op de schaal van Richter, huizenprijzen in de buurt van de aardbeving verlagen. Het gaat om huizen binnen een straal van tien kilometer rondom de sterkste aardbevingen.

Meer over;

Raad buigt zich in april over gaswinning

Trouw 20.03.2015 De Raad van State behandelt begin volgende maand de spoedprocedure tegen het besluit over de gaswinning in Groningen van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Dat liet de raad vandaag weten.

De Stichting Vrienden van Groningen Centraal en de fracties van SP, CDA en GroenLinks in de Provinciale Staten van Groningen willen dat het instemmingsbesluit van tafel gaat.

Op woensdag 1 april is de rechtszitting bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die doet daarna in de regel binnen twee weken voorlopige uitspraak.

Nuttige links: Wat zijn de gevaren van schaliegas, waar liggen de kansen en wie zijn voor of tegen? Een overzicht van meningen, discussies en achtergronden vindt u in ons dossier schaliegas.

Meer over;

Raad buigt zich in april over Groningse gaswinning

NU 20.03.2015 De Raad van State behandelt begin volgende maand de spoedprocedure tegen het besluit over de gaswinning in Groningen van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Dat liet de raad vrijdag weten.

De Stichting Vrienden van Groningen Centraal en de fracties van SP, CDA en GroenLinks in de Provinciale Staten van Groningen willen dat het instemmingsbesluit van tafel gaat.

Lees meer over: Gaswinning Groningen

Gerelateerde artikelen;

‘Aardbevingsschade’ groot voor PvdA in Groningen en Drenthe

Trouw 19.03.2015 De PvdA heeft een historisch dieptepunt gehaald bij de Proviniciale Statenverkiezingen in het Noorden. De partij halveerde naar zes zetels in Groningen, in Drenthe was het al niet veel beter met een val naar 7 zetels van 12. Nieuwkomer Groninger Belang won flink in het aardbevingsgebied. In de ‘landelijke’ provincies won het CDA, de VVD sleepte de randstadprovincies binnen.

SP haalt PvdA links in.

De PvdA houdt in de Groningse Staten 6 zetels over. Ook de VVD verliest; zij gaat van 6 naar 4 zetels. De SP wint er 2 en is met acht zetels de grootste partij. Het CDA blijft op 5, D66 gaat van 3 naar 4 zetels en de PVV van 3 naar 5. Groninger Belang is nieuwkomer en krijgt drie zetels.

PvdA wijt het verlies van zijn partij aan de gaswinning in zijn achterland. ‘Er is veel woede onder de kiezers,’ verklaart de gedeputeerde, ‘dat begrijp ik ook wel. Je ziet toch dat de partij met de regeringsverantwoordelijkheid de klappen krijgt. We merkten ook al bij het campagnevoeren dat we tegen de stroom in moesten zwemmen. Ondanks het feit dat we toch echt wel wat voor elkaar hebben gekregen in Den Haag vonden de Groningers het kennelijk ‘too little, too late.’

Groninger Belang
Iemand die op de uitslagenavond de glimlach maar moeilijk van het gezicht kan krijgen is Bram Schmaal van de gloednieuwe partij Groninger Belang. Deze samenwerking van maar liefst 10 fracties uit verschillende Groninger gemeenten kan zich vanuit het niets verheugen op drie plekken in de Provinciale Staten. ‘Ik denk dat we nu verschil echt kunnen gaan maken,’ zegt Schmaal die de winst voor een deel toeschrijft aan het strijdvaardige standpunt inzake de gaswinning door de NAM. Samen met een partijgenoot gaat de ambtenaar binnenkort drie van de 43 zetels bezetten. ‘Ik heb er heel veel zin in,’ aldus de lijsttrekker.

GRONINGEN KLEURT WEER ROOD. SP-ROOD DIT KEER.

BB 19.03.2015 Dat de PvdA in de door aardbevingen geteisterde provincie Groningen klappen zou krijgen, daar werd wel op gerekend. Toch valt het lijsttrekker en gedeputeerde William Moorlag zwaar dat hij het aantal zetels ziet halveren van 12 naar 6. Ook de VVD keldert: van 6 naar 4. Lachende derde is de SP, vanaf heden de grootste. ‘We gaan nu eindelijk besturen,’ glundert lijsttrekker Sandra Beckerman.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Solidair met gedupeerden gas

Telegraaf 18.03.2015 Mensen die zijn gedupeerd door de gaswinning in het noorden van het land moeten een schadevergoeding krijgen. Dat vindt een overgrote meerderheid van de Nederlanders, blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas voor het ANP. Aan de enquête hebben meer dan tienduizend mensen meegedaan. Van hen is 87,7 procent voor compensatie.

De gaswinning veroorzaakt aardbevingen in Groningen en in delen van Drenthe en Friesland. De schokken beschadigen huizen, winkels en kerken. Het kabinet heeft daarom besloten minder gas op te pompen.

Scholen onderzocht op stevigheid

Telegraaf 18.03.2015 Ongeveer negentig scholen in de stad Groningen worden de komende tijd onderzocht, om te kijken of ze bestand zijn tegen aardbevingen. Het gaat om alle basisscholen, enkele gymlokalen en een paar middelbare scholen. Ook een paar instellingen voor speciaal onderwijs in de noordelijke hoofdstad worden geïnspecteerd. Dat heeft de gemeente Groningen woensdag laten weten.

Groningers gaan in beroep

Telegraaf 16.03.2015 De Groninger Bodem Beweging (GBB), Milieudefensie, de Natuur en Milieufederatie Groningen en de Waddenvereniging zijn in beroep gegaan bij de Raad van State tegen het gaswinningsbesluit van minister Kamp (Economische Zaken).

De organisaties willen dat het besluit wordt vernietigd en de gaswinning veel verder omlaag gaat dan de 39,4 miljard kubieke meter waar Kamp mee heeft ingestemd. Dit om de veiligheid van de Groningers te vergroten, verdere schade aan huizen en natuur te voorkomen en de overstap naar duurzame energie een impuls te geven, aldus de GBB maandag.

Milieuorganisaties vechten gasbesluit aan bij Raad van State

NU 16.03.2015 Groningse milieubewegingen gaan bij de Raad van State in beroep tegen het gaswinningsbesluit van minister Kamp (Economische Zaken).

Dat melden de Groninger Bodem Beweging (GBB), Mileudefensie, Natuur en Milieufederatie en de Waddenvereniging maandag in eenpersbericht. De vier organisaties willen dat de gaswinning “veel verder” omlaag gaat, om verdere schade aan natuur en huizen te voorkomen.

Ook zijn de organisaties bezorgd om de de veiligheid van de Groningers. “Zolang de risico’s onzeker zijn, moet de minister het voorzorgsprincipe hanteren en zo snel mogelijk bewegen in de richting van het stoppen van de gaswinning”, aldus Lambert de Bont van de GBB. “Een overheid mag niet pokeren met de veiligheid van inwoners als inzet.”

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen | Dossier gaswinning

Door: GIC

Lees meer over: Groningen Gaswinning Groningen

Ode aan Groningen – en nog tien Groningse hits

Trouw 12.03.2015 Het grootste achtergrondkoor van Nederland moet zich vanmiddag op de Grote Markt in Groningen verzamelen. Tijdens ‘Thrilling Groningen’ brengen tientallen bekende Groningse artiesten voor het eerst het protestlied tegen aardgaswinning ten gehore. Iedereen mag meezingen en -dansen tijdens de ‘Ode aan Groningen’.

Op het centrale plein van de stad worden om 17.30 beelden voor de videoclip opgenomen. Cabaratier Youp van ’t Hek, die ambassadeur is van het evenement, riep vorige week alle Nederlanders op om zij aan zij met de Groningers een vuist te maken tegen de gaswinning in het gebied.

Om alvast in de stemming te komen maakte Trouw een top-10 van Groningse liedjes.

Verwant nieuws;

Gemeenten in beroep tegen gasbesluit Kamp

Trouw 10.03.2015 In Groningen gaan 21 gemeenten in beroep bij de Raad van State tegen het gaswinningsbesluit van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Dat hebben de betrokken colleges van burgemeester en wethouders vandaag besloten.

De gemeenten stellen dat het belang van de veiligheid onvoldoende is meegewogen in het winningsbesluit. Daarnaast vinden zij dat het ‘voorzorgbeginsel’ onvoldoende is toegepast. Dat is het in Europese wetgeving vastgelegde principe dat overheidsmaatregelen niet mogen leiden tot onverantwoorde risico’s op ernstige of onomkeerbare schade.

Verwant nieuws

21 Groningse gemeenten in beroep tegen gasbesluit minister Kamp

NRC 10.03.2015 21 Groningse gemeenten gaan in beroep bij de Raad van State tegen het gaswinningsbesluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD). Dat hebben de colleges van burgemeesters en wethouders van de betrokken gemeenten vandaag besloten.

Al in december vorig jaar, toen minister Kamp zijn definitieve gaswinningsbesluit voor 2015 bekend maakte, zeiden gemeenten stappen te overwegen tegen de minister. Het past in een inmiddels terugkerend patroon: in januari vorig jaar, toen het ontwerpbesluit op tafel kwam, konden gemeenten bezwaar indienen bij de minister zelf en deden dat ook. Nu moeten ze dat bij de hoogste bestuursrechter doen. De termijn daarvoor sluit aanstaande vrijdag. Niet alleen gemeenten hebben bezwaar.

Ook in Provinciale Staten van Groningen wordt morgen gedebatteerd over mogelijke juridische stappen, en eerder maakte ook onder andere de Waddenvereniging bekend zich aan te sluiten bij de protesten tegen het besluit van minister Kamp.

Vorige week bood minister Kamp nog zijn excuses aan tegenover de Groningers. Hij erkende dat er “te weinig aandacht is geweest voor de veiligheid” van de bewoners van de Noordelijke provincie. Dat deed hij naar aanleiding van een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.LEES VERDER

Lees meer;

9 FEB Kamp beperkt gaswinning Groningen voorlopig en stelt definitieve besluit uit ›

19 FEB Gasrapport mag niet zonder gevolg blijven, vindt het Noorden

3 MRT  Kamp heeft spijt van negeren Groningers

6 FEB Groningen weet het beste wat goed is voor Groningen

27 JAN Al een jaar belooft de NAM sommetjes over de risico’s

Gemeenten in beroep tegen gasbesluit Kamp

NU 10.03.2015 In Groningen gaan 21 gemeenten in beroep bij de Raad van State tegen het gaswinningsbesluit van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Dat hebben de betrokken colleges van burgemeester en wethouders dinsdag besloten.

De gemeenten stellen dat het belang van de veiligheid onvoldoende is meegewogen in het winningsbesluit. Daarnaast vinden zij dat het ‘voorzorgbeginsel’ onvoldoende is toegepast. Dat is het in Europese wetgeving vastgelegde principe dat overheidsmaatregelen niet mogen leiden tot onverantwoorde risico’s op ernstige of onomkeerbare schade.

Lees meer over: Groningen

Beroep tegen gasbesluit Kamp

Telegraaf 10.03.2015 In Groningen gaan 21 gemeenten in beroep bij de Raad van State tegen het gaswinningsbesluit van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Dat hebben de betrokken colleges van burgemeester en wethouders dinsdag besloten.

De gemeenten stellen dat het belang van de veiligheid onvoldoende is meegewogen in het winningsbesluit. Daarnaast vinden zij dat het ‘voorzorgbeginsel’ onvoldoende is toegepast. Dat is het in Europese wetgeving vastgelegde principe dat overheidsmaatregelen niet mogen leiden tot onverantwoorde risico’s op ernstige of onomkeerbare schade.

‘Landelijke partijen willen gaswinning direct en blijvend verlagen’

NU 10.03.2015 Landelijke politieke partijen in de Eerste Kamer nemen een extremer standpunt in als het gaat om gaswinning in Groningen dan de lokale partijen in Groningen zelf. Dat concludeert de stemhulp De Stem Van.

De landelijke partijen in de Eerste Kamer kregen de stelling Gaswinning in Groningen direct en blijvend verlagen voorgelegd. De partijen in Groningen konden reageren op de stelling Gaswinning volledig stopzetten.

Verkiezingen l Stemhulp: Bepaal uw politieke voorkeur

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen

Lees meer over: Gaswinning Groningen GroningenVerkiezingen

Gerelateerde artikelen;

‘Bij D66 zit je meteen met je hoofd in de wietdampen’

NU 07.03.2015  In verkiezingstijd duiken alle partijen in de loopgraven, zo ook de “constructieve” ChristenUnie. Als het kabinet de gaswinning niet verlaagt, praat de partij niet meer mee, zegt partijleider Arie Slob in een interview met NU.nl.

“Het rapport van de Onderzoeksraad is genadeloos. Bij het herstellen van vertrouwen komt het erop aan dat je laat zien dat je de les geleerd hebt en daar duidelijkheid over biedt. De ChristenUnie zal dus niet meewerken aan begrotingen waarin nog onduidelijkheid is of de gaskraan weer open gaat.” “Sommigen zeggen dat het een dreigement is, maar ook onze geloofwaardigheid staat hier op het spel.”

Lees meer over: Arie Slob ChristenUnie

Gerelateerde artikelen;

‘Buitenlands gas duurder’

Telegraaf 06.03.2015 Wanneer Nederland minder gas uit Groningen haalt en meer gas uit het buitenland moet importeren, kan dit gevolgen hebben voor de prijs die consumenten betalen. Bestuurslid Henk Don van de Autoriteit Consument & Markt zei vrijdag op BNR Nieuwsradio dat de omschakeling flinke investeringen vergt.

„Het gas dat je uit het buitenland haalt heeft andere eigenschappen dan het gas dat uit Groningen komt. Het Nederlandse gebruik is afgestemd op het Groningse gas.” Buitenlands gas dat in Nederland gebruikt wordt, zal daarom eerst moeten worden omgezet door stikstof bij te mengen. En dat kost geld, legt Don uit.

Dijsselbloem: gaswinning levert dit jaar 1,5 tot 2 miljard euro minder op›

NRC 06.03.2015 De Nederlandse schatkist loopt dit jaar ten minste 1,5 tot 2 miljard euro mis door het terugschroeven van de gaswinning in Groningen. Dat stelde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gisteravond in het praatprogrammaPauw. Naast het terugdraaien van de gaskraan is ook de lagere gasprijs verantwoordelijk voor de tegenvaller.

Hoeveel de gasbaten precies teruglopen kon de minister niet inschatten. Dat is voor een deel afhankelijk van de gasprijs. Wel is het mogelijk dat de inkomsten uit de verkoop van gas nog lager uitvallen, als het kabinet besluit om de gaswinning ook na 1 juli te beperken.

MAXIMAAL 16,5 MILJARD KUUB

Voorlopig legt het kabinet de gaswinning alleen in de eerste zes maanden van dit jaar aan banden. Tot juli zal er niet meer dan 16,5 miljard kuub gas uit de grond worden gehaald, zo maakte minister van Economische Zaken Henk Kamp vorige maand bekend.

Kabinet dit jaar tot dusverre al 2 miljard misgelopen door gas

NU 06.03.2015 Het kabinet loopt tot dusver dit jaar al 1,5 tot 2 miljard euro mis door de lagere gasprijs en de verminderde gaswinning in Groningen. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën donderdag in Pauw.

“En dat kan nog meer worden”, waarschuwde de bewindsman. De tekorten kunnen in de begroting worden opgevangen omdat het overheidstekort “heel snel” terugloopt, aldus Dijsselbloem. Hierdoor is er “veel financiële ruimte”.

Bron: NAM– © NU.nl/Jerry Vermanen

De belangrijkste aanbevelingen uit het OVV-rapport | Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen

Bekijk hier het aantal aardschokken in Groningen

Lees meer over: Jeroen Dijsselbloem Gaswinning

Gerelateerde artikelen;

Tot 1,5 miljard minder door gas

Telegraaf 06.03.2015 Het kabinet loopt tot dusver dit jaar al 1,5 tot 2 miljard euro mis door de lagere gasprijs en de verminderde gaswinning in Groningen. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën donderdag in Pauw.

„En dat kan nog meer worden”, waarschuwde de bewindsman. De tekorten kunnen in de begroting worden opgevangen omdat het overheidstekort „heel snel” terugloopt, aldus Dijsselbloem. Hierdoor is er „veel financiële ruimte”.

Meer dan gas en scheuren

Telegraaf 06.03.2015 Naast ’werk, werk, werk’ draait het in de Groningse verkiezingsstrijd om maximaal te winnen kubieke meters gas. Hoewel het provinciebestuur een miljardendeal met Den Haag sloot over herstel en verduurzaming, mort het volk. De coalitiepartijen VVD en PvdA lijken daardoor veel zetels te verspelen. Concurrenten jagen op die vrijkomende zetels. Bekende Veendammer Pé Langen (61), die zich sinds jaar en dag als markant lijsttrekker van Grunnegers veur Stad en Ommelaand (GSO) en actievoerder manifesteert, zag recent kans koning Willem-Alexander te spreken. Het spontane moment diende zich aan toen het koninklijk paar Veendam bezocht. „Het was een kleine actie, maar toch serieus. Ik wees hem er in een halve minuut op wat hier in Groningen gebeurt. Ik presenteerde mijn plan om legaal wiet te telen, om geld te verdienen”, zegt hij. „De koning keek vreemd op en zei dat hij het mee zou nemen, dus wie weet…”

‘NAM moet excuses aanbieden’

Telegraaf 05.03.2015 Na minister Kamp van Economische Zaken zou ook de NAM excuses moeten maken aan de bewoners van de provincie Groningen.

Dat heeft onderzoeker Erwin Muller van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) gezegd tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het gaswinningsrapport van de raad, meldt RTV Noord. Muller zei: ,,Het is op alle andere fronten heel erg stil. Het wordt tijd dat de mijnwerkbedrijven ook publiekelijk hun fouten erkennen.”

Gerelateerde artikelen;

04-03: ‘Groningers ongelijk behandeld’

03-03: Dierenpartij: gehad met Kamp

03-03: ‘Kamp moet advies overnemen’

02-03: Kamp: ‘Te weinig oog voor veiligheid’

19-02: ‘NL negeerde rechten’

18-02: Veiligheid inwoners geen rol

‘Gasbesluit in strijd met gelijkheidsbeginsel’

Trouw 04.03.2015 Door de geplande verdere gaswinning in Groningen genieten de inwoners van de provincie minder bescherming dan andere inwoners van Nederland. Dit is in strijd met het gelijkheidsbeginsel in de grondwet. Dit is een van de argumenten in het concept-beroepschrift van het provinciebestuur tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Daarnaast vindt het provinciebestuur het besluit ‘niet gebaseerd op solide en onbetwiste berekeningen’. Een deugdelijke risicoanalyse en informatie over de mogelijke omvang van schade door bodembewegingen ontbreken in het winningsplan, aldus Gedeputeerde Staten. Mogelijke schade voor het milieu in beschermde gebieden als de Waddenzee is volgens het provinciebestuur niet of onvoldoende onderzocht.

‘Gasbesluit behandelt Groningers ongelijk’

NU 04.03.2015 Door de geplande verdere gaswinning in Groningen genieten de inwoners van de provincie minder bescherming dan andere inwoners van Nederland.

Dit is in strijd met het gelijkheidsbeginsel in de grondwet. Dit is een van de argumenten in het concept-beroepschrift van het provinciebestuur tegen het gasbesluit van minister van Economische Zaken Henk Kamp.

‘Groningers ongelijk behandeld’

Telegraaf 04.03.2015 Door de geplande verdere gaswinning in Groningen genieten de inwoners van de provincie minder bescherming dan andere inwoners van Nederland. Dit is in strijd met het gelijkheidsbeginsel in de grondwet. Dit is een van de argumenten in het concept-beroepschrift van het provinciebestuur tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Gerelateerde artikelen

04-03: Lied voor bevingslachtoffers

03-03: Kamp houdt vast aan plan

03-03: ‘Kamp moet advies overnemen’

03-03: ‘Kamp heeft schijn nog tegen’

03-03: Slob zet kabinet onder druk

Excuses Van Miltenburg om onhandige uitspraak bij debat gaswinning

NU 04.03.2015 Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft dinsdagavond haar excuses aangeboden na een onhandige opmerking in de Tweede Kamer. Dat laat haar woordvoerder weten aan NU.nl.

Na een urenlang debat over de risico’s van gaswinning diende Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren een motie van wantrouwen in tegen minister Henk Kamp. Deze motie kreeg steun van de PVV en van Henk Krol (50plus).

Toen Van Miltenburg daarna de vergadering wilde sluiten zei ze, terwijl de microfoon nog open stond, “much ado about nothing”, oftewel een hoop heisa om niks. Hiermee viel zij uit haar rol als onafhankelijke Kamervoorzitter.

​Ook uitten een jaar geleden acht fractievoorzitters in De Volkskrantanoniem kritiek op het VVD-Kamerlid als voorzitter.

Lees meer over: Anouchka van Miltenburg

Van Miltenburg zit nog steeds niet lekker in haar rol

Trouw 04.03.2015 Bij een andere politicus was het gewoon een vervelende slip of the tongue geweest. Maar toen Anouchka van Miltenburg zich vannacht versprak, kwam gelijk de vraag weer op tafel: is zij wel goed genoeg als Kamervoorzitter? We vroegen het aan Bart Zuidervaart, chef van de politieke redactie van Trouw.

“Much ado about nothing”, verzuchtte Van Miltenburg, na afloop van een hoofdelijke stemming aan het eind van lang debat over de gaswinning in Groningen. Wat ze vergeten was, was dat haar microfoon nog open stond, en dat haar onvrede met de gang van zaken in de Kamer dus voor iedereen hoorbaar was. Ze heeft inmiddels haar excuses aangeboden.

Verwant nieuws;

Dierenpartij: gehad met Kamp

Telegraaf 03.03.2015  De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft het gehad met de koers die minister Henk Kamp (Economische Zaken) volgt bij de gaswinning in Groningen. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand (PvdD) diende dinsdagavond een motie van wantrouwen in omdat Kamp de gaswinning niet verder wilde beperken en er volgens haar door zijn beleid „willens en wetens” mensen in gevaar worden gebracht.

Kamp houdt vast aan plan

Telegraaf 03.03.2015 Ondanks aandringen uit de Tweede Kamer was minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag niet bereid de gaskraan nog wat verder dicht te draaien. Kamp houdt vast aan zijn eerdere plan waarin hij in juli duidelijk maakt of de gaswinning dit jaar verder omlaaggaat.

Hij wacht op adviezen van experts om een knoop door te hakken. Door te bepalen dat er het eerste halfjaar van 2015 niet meer dan 16,5 miljard kuub gas uit de Groningse grond wordt gehaald, sorteerde hij wel vast voor op een lagere gasproductie van rond de 35 miljard kuub, zo hield hij de Kamer voor.

Gerelateerde artikelen;

03-03: Dierenpartij: gehad met Kamp

03-03: ‘Kamp moet advies overnemen’

03-03: ‘Kamp heeft schijn nog tegen’

03-03: Slob zet kabinet onder druk

03-03: Kamer praat over gasrapport

03-03: Kamp: Russisch gas optie

Gasdebat: ‘Kamp moet alle aanbevelingen overnemen’

VK 03.03.2015 De Tweede Kamer vindt unaniem dat minister Kamp van Economische Zaken alle aanbevelingen onverkort moet overnemen uit een zeer kritisch rapport over de gaswinning in Groningen. Dat betekent dat de gaswinning moet worden teruggeschroefd, het toezicht erop dient te worden verbeterd, de Groningers veel meer betrokken worden bij gasbesluiten en dat het ministerie van Economische Zaken zijn centrale rol moet opgeven.

Dat laatste, daar is Kamp faliekant tegen, zo liet hij meteen na verschijning van het rapport weten. Gisteren zei hij namens alle voorgaande kabinetten en het huidige voor de Groningse lokale tv: ‘Het spijt mij zeer dat er onvoldoende aandacht is geweest voor de veiligheidsbelangen van de mensen. Ik voel mij er verantwoordelijk voor de maatregelen te nemen die genomen moeten worden.’

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Kan Kamp zomaar meer gas uit Rusland halen?

Wat te verwachten van het zoveelste gasdebat?

Kamp biedt Groningers excuses aan

Belangrijkste punten uit kritisch rapport over gaswinning Groningen

NU 03.03.2015  Dinsdag debatteert de Tweede Kamer met minister Henk Kamp (Economische Zaken) over het kritische rapport van de OVV over de gaswinning in Groningen, dat onlangs werd gepubliceerd. Wat zijn de belangrijkste aanbevelingen daaruit?

De Onderzoekraad voor Veiligheid (OVV) concludeert in het rapport dat alle bij de gaswinning betrokken partijen, onder wie het ministerie van Economische Zaken, de afgelopen decennia vooral oog hadden voor de financiële opbrengsten van de gaswinning en nauwelijks voor de risico’s voor de Groningers.

De bij het (nieuwe) gasbesluit betrokken partijen, het zogenoemde gasgebouw, moeten alle zeilen bijzetten om het verloren vertrouwen van de Groningers terugwinnen. En dat is niet gemakkelijk, stelt de OVV.

Lees meer over: Henk Kamp Gaswinning Groningen

Gerelateerde artikelen;

ChristenUnie wil alleen meepraten over begroting bij minder gaswinning

NU 03.03.2015 Als het kabinet in april nog niet heeft besloten om dit hele jaar minder gas te winnen in Groningen, wil de ChristenUnie niet meepraten over de begroting van volgend jaar.

Arie Slob, de voorman van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, zei dat dinsdag, voorafgaand aan een nieuw ‘gasdebat’ met minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Slob wil dinsdag al duidelijkheid van Kamp. ”Het gaat om de veiligheid, niet om de inkomsten.”

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wees de boodschap van Slob meteen hard van de hand. ”Ik begrijp het dreigement niet en vind het ook niet bij de ChristenUnie passen”, zei hij bij RTL Z.

Bekijk hier het aantal aardschokken in Groningen

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen

Lees meer over: Arie Slob ChristenUnieGaswinning Groningen

Gerelateerde artikelen;

‘Kamp heeft schijn nog tegen’

Telegraaf 03.03.2015 De oppositie wil dinsdag duidelijke taal horen van minister Henk Kamp (Economische Zaken) over de gaswinning in Groningen. Ook nu hij spijt heeft betuigd en erkent dat er bij de gaswinning te weinig oog was voor de veiligheid van de Groningers, heeft Kamp volgens partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren „de schijn nog tegen”.

Kamer steekt hand in eigen boezem om gevaar gaswinning

NU 03.03.2015  Ook de Tweede Kamer de hand in eigen boezem over het decennialang negeren van de veiligheid van de Groningers door de gaswinning in dat gebied.

“Dit is een collectief falen, ook van de Tweede Kamer”, zei SGP’er Elbert Dijkgraaf dinsdag tijdens het debat over het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de besluitvorming rond de gaswinning.

CDA en D66 dankten minister Kamp voor zijn excuses die hij maandag bijRTV Noord aan de Groningers aanbood. Agnes Mulder (CDA): “Ik ben blij dat minister Kamp zijn excuses heeft aangeboden, ook namens voorgaande kabinetten waar het CDA regeringsverantwoordelijkheid voor heeft gedragen.”

De belangrijkste aanbevelingen uit het OVV-rapport | Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen

Bekijk hier het aantal aardschokken in Groningen

Lees meer over: Gaswinning Groningen Groningen

Gerelateerde artikelen;

Kamer praat over gasrapport

Telegraaf 03.03.2015 De Tweede Kamer debatteert dinsdag opnieuw over de gaswinning in Groningen. Oppositiepartijen willen per se voor de verkiezingen van 18 maart in discussie met minister Henk Kamp (Economische Zaken) over het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

De onderzoeksraad concludeerde dat het ministerie van Economische Zaken en bij de gaswinning betrokken instellingen vooral keken naar het financiële belang van de gaswinning en te weinig oog hadden voor de risico’s voor de Groningers. Kamp betuigde maandag op RTV Noord spijt voor het feit dat er jarenlang geen oog is geweest voor de veiligheidsbelangen van de Groningers. Verscheidene oppositiepartijen hadden hierop aangedrongen.

Gerelateerde artikelen;

03-03: Kamp: Russisch gas optie

02-03: Kamp: ‘Te weinig oog voor veiligheid’

26-02: Tientallen schademeldingen Appingedam

25-02:  Aardbeving met kracht van 2,3 bij Appingedam

24-02: Beving wordt sterker

Kamp noemt import Russisch gas een optie

NU 03.03.2015 Minister Henk Kamp (Economische Zaken) houdt de mogelijkheid open om gas uit Rusland te gaan importeren als de Nederlandse gaskraan verder wordt dichtgedraaid.

“We denken na over een systeem waarbij we jaarlijks uitgaan van 20 miljard kuub geïmporteerd gas, aangevuld met gas uit het Groningenveld”, zegt de minister in een interview dat het AD dinsdag heeft gepubliceerd.

Volgens Kamp zijn er twee opties: Gas via pijpleidingen invoeren uit Rusland of in vloeibare vorm per tanker uit andere landen.

Uit cijfers van RFE/RL blijkt dat Duitsland zelfs voor 40 procent van Russisch gas afhankelijk is. Nederland heeft het laagste percentage in Europa, namelijk 6 procent.

Lees meer over: Henk Kamp Gas

Gerelateerde artikelen;

Kamp: Russisch gas optie

Telegraaf 03.03.2015 Minister Henk Kamp (Economische Zaken) houdt de mogelijkheid open om gas uit Rusland te gaan importeren als de Nederlandse gaskraan verder wordt dichtgedraaid. „We denken na over een systeem waarbij we jaarlijks uitgaan van 20 miljard kuub geïmporteerd gas, aangevuld met gas uit het Groningenveld”, zegt de minister in een interview dat het AD dinsdag heeft gepubliceerd.

‘Russisch gas is optie bij dichtdraaien gaskraan Groningen’

Elsevier 03.03.2015 Als de gaswinning in de provincie Groningen wordt teruggebracht, ontkomt Nederland er de komende jaren niet aan om meer gas uit het buitenland te importeren. Dat gas zal dienen als compensatie van het eventueel verder dichtdraaien van de gaskraan.

‘We zullen meer gas moeten importeren,’ zegt minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) in een interview met het AD.

Rapport

Maandag kregen de Groningers in het gaswinningsgebied, dat geregeld wordt getroffen door lichte aardbevingen, excuses van de VVD’er, op aandringen van verschillende partijen in de Tweede Kamer na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid vorige maand.

Lees ook…

Henk Kamp biedt excuses aan over gaswinning

Twijfels

In Groningen zijn twijfels over de woorden van Kamp. ‘Het moet eerst zichtbaar worden. Bij de excuses horen ook daden,’ aldus commissaris van de Koning Max van den Berg (PvdA) inNieuwsuur.

Kabinet erkent en betreurt te weinig aandacht veiligheid Groningers

RO 03.03.2015 Het kabinet erkent en betreurt dat er in het verleden te weinig aandacht is geweest voor de veiligheid van Groningers. Dit laat minister Kamp van Economische Zaken maandag in Groningen namens het kabinet weten. De bewindsman reageert daarmee op de hoofdconclusie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aardbevingsrisico’s in Groningen.

KAMP DOOR STOF NA RAPPORT ONDERZOEKSRAAD

BB 02.03.2015 Het kabinet erkent dat er de afgelopen jaren bij de gaswinning in Groningen te weinig aandacht is geweest voor de veiligheid van Groningers. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zei maandag voor RTV Noord dat het kabinet dat betreurt. ,,Het spijt me zeer dat het zo is gegaan.”

Rapport Onderzoeksraad

Kamp reageerde daar op het vorige maand verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar de gaswinning in Groningen. De onderzoeksraad kwam tot de slotsom dat het ministerie van Economische Zaken en bij de gaswinning betrokken instellingen vooral oog hadden voor het financiële belang van de gaswinning maar te weinig keken naar risico’s voor de Groningers.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Henk Kamp biedt excuses aan over gaswinning Groningen

Elsevier 02.03.2015 Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) betreurt dat er de afgelopen jaren bij de gaswinning in Groningen te weinig aandacht is geweest voor de Groningers. Er was vooral oog voor het financiële belang van gaswinning.

Het ministerie van Economische Zaken en bij gaswinning betrokken instellingen keken te weinig naar de risico’s voor Groningers, concludeerde de Onderzoeksraad Voor Veiligheidvorige maand.

Lees ook

Syp Wynia: Het kabinet wil maar niet afkicken van het Groningse gas

De gebeurtenissen in Groningen raken Kamp ‘diep’. ‘Uiteindelijk gaat het om de veiligheid en ik erken dat alle betrokkenen bij de gaswinning, en zeker ook het ministerie van Economische Zaken, meer aandacht hadden moeten hebben voor de veiligheid van de Groningse burgers. Dat dit zo is gegaan betreur ik.’

Kamp biedt Groningers excuses aan

Trouw 02.03.2015 Het kabinet erkent dat er de afgelopen jaren bij de gaswinning in Groningen te weinig aandacht is geweest voor de veiligheid van Groningers. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zei vandaag voor RTV Noord dat het kabinet dat betreurt. ‘Het spijt me zeer dat het zo is gegaan.’

De veiligheid staat nu voorop en ik zal er alles aan doen om de verbeteringen waar de Groningers terecht om vragen te realiseren, aldus Minister Henk Kamp van Economische Zaken.

‘Het kabinet is zich er sterk van bewust dat veel mensen in Groningen en ook de Groningse samenleving voortdurend en indringend geconfronteerd worden met de effecten van de door gaswinning veroorzaakte aardbevingen. Wat zich afspeelt in Groningen raakt mij diep’, zei Kamp vandaag.

‘Dat dit zo is gegaan betreur ik. Het spijt mij zeer dat de veiligheidsbelangen van de Groningers niet de aandacht kregen die ze verdienden. De veiligheid staat nu voorop en ik zal er alles aan doen om de verbeteringen waar de Groningers terecht om vragen te realiseren’, aldus Kamp.

Kabinet erkent negeren veiligheid Groningers bij gaswinning

NU 02.03.3015 Het kabinet erkent dat er decennialang bij de gaswinning in Groningen te weinig aandacht is geweest voor de veiligheid van de Groningers.  Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zei maandag voor RTV Noorddat het kabinet dat betreurt.

“Het spijt mij zeer dat de veiligheidsbelangen van de Groningers niet de aandacht kregen die ze verdienden”, zei Kamp. “Ik betreur dat het zo is gegaan. We hebben onvoldoende aandacht gehad voor de veiligheidsbelangen van de Groningers.”

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde onlangs in zijn rapport dat alle bij de gaswinning betrokken instellingen en het ministerie van Economische Zaken de afgelopen decennia vooral oog hadden voor de financiële opbrengsten van de gaswinning en nauwelijks voor de risico’s voor de Groningers. Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over het rapport.

Bekijk hier het aantal aardschokken in Groningen

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen

Lees meer over: Gaswinning Groningen Groningen

Gerelateerde artikelen;

Kamp: ‘Te weinig oog voor veiligheid’

Telegraaf 02.03.2015 Het kabinet heeft bij de gaswinning in Groningen te weinig aandacht gehad voor de veiligheid van Groningers. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat maandag gezegd in een uitzending van RTV Noord. „Het spijt me zeer dat het zo is gegaan”, aldus Kamp.

Kamp reageerde bij de regionale omroep op het vorige maand verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar de gaswinning in Groningen. De onderzoeksraad kwam tot de slotsom dat het ministerie van Economische Zaken en bij de gaswinning betrokken instellingen vooral oog hadden voor het financiële belang van de gaswinning maar te weinig keken naar risico’s voor de Groningers. De Tweede Kamer praat dinsdag over het rapport van de onderzoeksraad.

Kamp betreurt dat veiligheid Groningers te weinig aandacht kreeg

NRC 02.03.2015  Minister Kamp van Economische Zaken betreurt het dat er bij het winnen van gas te weinig aandacht is geweest voor de veiligheid van Groningers. Dat zei de VVD-minister vanavond ineen vraaggesprek met RTV Noord. Vanaf nu staat de veiligheid van bewoners voorop, zo stelde Kamp.

De bewindsman zei daarover op de regionale televisiezender: “Het spijt mij zeer dat de veiligheidsbelangen van de Groningers niet de aandacht kregen die ze verdienden. De veiligheid staat nu voorop en ik zal er alles aan doen om de verbeteringen waar de Groningers terecht om vragen te realiseren.”  LEES VERDER

Lees meer;

12 FEB Kamp steeds meer geïsoleerd, maar buigt niet in gasdebat Groningen ›

12 FEB PvdA akkoord met gasbesluit in juli ›

9 FEB Kamp beperkt gaswinning Groningen voorlopig en stelt definitieve besluit uit ›

18 FEB ‘Ook provincie Groningen moet stem krijgen bij gaswinning’ ›

19 FEB Gasrapport mag niet zonder gevolg blijven, vindt het Noorden

Barth: ‘Nederland is te verslaafd aan Gronings gas’

Trouw 01.03.2015 Nederland is te verslaafd aan het gas uit Groningen en de olie uit Rusland en Saudi-Arabië. Als we daar wat aan willen doen, moeten we echt serieus aan de slag met alternatieve energie, stelde PvdA-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Marleen Barth vandaag.

Net als eerder PvdA-leider Diederik Samsom noemde zij het ondenkbaar dat de gaswinning in Groningen na 1 juli weer omhoog gaat. ‘Dat is volkomen helder. De veiligheid van Groningen gaat boven alles’, aldus Barth in het in het lijsttrekkersdebat zondag voor de Provinciale Statenverkiezingen bij de NOS op Radio 1.

‘Nederland is te verslaafd aan Gronings gas’

NU 01.03.2015 Nederland is te verslaafd aan het gas uit Groningen en de olie uit Rusland en Saudi-Arabië. Als we daar wat aan willen doen, moeten we echt serieus aan de slag met alternatieve energie.

Dat stelt PvdA-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Marleen Barth zondag.

Net als PvdA-leider Diederik Samsom eerder deed, noemt Barth het ondenkbaar dat de gaswinning in Groningen na 1 juli weer omhoog gaat.

”Dat is volkomen helder. De veiligheid van Groningen gaat boven alles”, aldus Barth in het in het lijsttrekkersdebat zondag voor de Provinciale Statenverkiezingen bij de NOS op Radio 1.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen l Een nieuwe nachtmerrie voor de PvdA

Lees meer over: Gaswinning Groningen Groningen

Gerelateerde artikelen;

KAMER DEBATTEERT OVER GASWINNING GRONINGEN

BB 26.02.2015 De Tweede Kamer buigt zich volgende week opnieuw over de gaswinning in Groningen. Oppositiepartijen willen dat behalve minister Henk Kamp (Economische Zaken) ook minister-president Mark Rutte het debat over het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bijwoont.

Nationale kwestie
Regeringspartijen VVD en PvdA hadden het nieuwe gasdebat liever later gehad, wanneer ook de kabinetsreactie op het OVV-rapport er zou zijn. Kamp streeft ernaar om daar eind maart mee te komen. Oppositiepartijen spreken van een ,,nationale kwestie die het Noorden raakt” en willen er nog voor de verkiezingen van 18 maart over praten. De OVV concludeerde dat bij instellingen die bij de gaswinning betrokken zijn en het ministerie van Economische Zaken de afgelopen decennia het financiële belang van de gaswinning vooropstond en er nauwelijks oog was voor de risico’s voor de Groningers.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Coalitie overstag: toch vóór verkiezingen gasdebat

VK 26.02.2015 VVD en PvdA gaan toch akkoord: volgende week al debatteert de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen, in plaats van pas eind maart na de provinciale verkiezingen.

Trukendoos

Druk uitoefenen op de voorzitter, dertigledendebatten aanvragen en intrekken, dreigen met hoofdelijke stemmingen. De oppositie deed er de afgelopen drie dagen alles aan om de coalitie te bewegen tot een debat over Groningen. De inzet was: voor of na de verkiezingen.

Lees hier hoe het politieke spel werd gespeeld.

Drie dagen op rij beet de voltallige oppositie zich vast in de regeringspartijen. Er moest en zou nog voor de verkiezingen een debat komen over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over ruim vijf decennia gaswinning in Groningen. VVD en PvdA hielden de boot af. Ze wilden wachten op minister Kamp van Economische Zaken, die voor eind maart een reactie op het onderzoek had beloofd.

Risico’s gaswinning genegeerd

Risico’s gaswinning jarenlang genegeerd De Onderzoeksraad voor de Veiligheid concludeert in zijn rapport over de gaswinning in Groningen dat op de veiligheid nooit erg is gelet. Regiocorrespondent Jurre van den Berg reconstrueerde hoe het gevaar van aardschokken lang werd ontkend en, toen dat echt niet meer kon, gebagatelliseerd.

Lees hier zijn reconstructie.

Alsnog snel debat over rapport gaswinning

NU 26.02.2015  De coalitie stemt er alsnog mee in dat er volgende week al een debat wordt gevoerd over de gaswinning in Groningen. Dat laten de coalitiepartijen VVD en PvdA weten aan NU.nl.

Afgelopen dagen probeerde de oppositie een debat af te dwingen over een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), maar de coalitie wilde dit debat pas zodra er een kabinetsreactie is. Deze wordt pas na de verkiezingen op 18 maart verwacht.

Bekijk hier het aantal aardschokken sinds 1906

Lees meer over: Gaswinning Groningen Groningen

Gerelateerde artikelen;

Weer debat over gaswinning

Telegraaf 26.02.2015  De Tweede Kamer buigt zich volgende week opnieuw over de gaswinning in Groningen. Oppositiepartijen willen dat behalve minister Henk Kamp (Economische Zaken) ook minister-president Mark Rutte het debat over het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bijwoont.

Oppositie probeert met truc snel debat gaswinning af te dwingen

NU 25.02.2015 Een aantal oppositiepartijen heeft woensdag geprobeerd om middels een kunstgreep toch snel een debat over de risico’s van gaswinning in Groningen op de agenda te krijgen.

De oppositie wil een debat naar aanleiding van een zeer kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning, dat vorige week werd gepubliceerd.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft meermaals laten weten dat hij op zijn vroegst eind maart een reactie op het rapport af kan hebben. Coalitiepartijen VVD en PvdA willen pas een debat houden als er een kabinetsreactie is.

Veiligheid

Uit het rapport van de OVV bleek dat de veiligheid van inwoners van de provincie Groningen tot 2013 geen rol speelde bij de besluitvorming over de winning van aardgas in hun provincie.

Volgens de Onderzoeksraad is niet zorgvuldig omgegaan met de veiligheid van inwoners van de provincie. De veiligheidsrisico’s die de winning met zich meebracht zagen de betrokken partijen als “verwaarloosbaar”. Schade als gevolg van de gaswinning zagen zij als een risico dat vergoed kon worden.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen l Een nieuwe nachtmerrie voor de PvdA

Dossier gaswinning

Lees meer over: Gaswinning Groningen Groningen

Gerelateerde artikelen;

Keiharde botsing in Kamer over gasdebat

RTL 25.02.2015 De regeringspartijen willen het niet, maar de oppositie wel: nog vóór de verkiezingen een debat houden over het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning in Groningen. Oppositiepartijen trekken zelfs andere debatverzoeken in om het gasdebat eerder te laten plaatsvinden.

Het kabinet streeft ernaar om eind maart te reageren, schreef Kamp eerder aan de Kamer. Oppositiepartijen waren er al bang voor dat het kabinet de kwestie over de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart heen wilde tillen.

ZIE OOK: Rapport gaswinning: veiligheid Groningers telde niet

25 februari 2015 Zeker 25 schademeldingen na beving Appingedam

25 februari 2015 12:09 Aarde beeft bij Appingedam: 2,3 op schaal van Richter

24 februari 2015 13:03 Bezoekers expositie in gevaar door beving Groningen

24 februari 2015 06:20 Zwaardere aardbevingen in Groningen door leger gasveld

21 februari 2015 11:32 NAM inspecteert 120 Groningse scholen

18 februari 2015 20:05 Rapport gaswinning: veiligheid Groningers telde niet

meer:  Gaswinning Groningen

Kabinet komt ondanks druk oppositie pas eind maart met reactie op gasrapport

NU 25.02.2015 Het kabinet komt niet binnen een week met een reactie op het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over gaswinning in Groningen.

De oppositie in de Tweede Kamer had daarom gevraagd, maar volgensminister Henk Kamp van Economische Zaken is dat niet mogelijk.

Het kabinet streeft ernaar om eind maart te reageren, heeft Kamp woensdag aan de Kamer geschreven. Oppositiepartijen waren er al bang voor dat het kabinet de kwestie over de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart heen wilde tillen.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen l Een nieuwe nachtmerrie voor de PvdA

Lees meer over: Gaswinning Groningen

Reactie gasrapport na verkiezingen

Telegraaf 25.02.2015  Het kabinet komt niet binnen een week met een reactie op het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over gaswinning in Groningen. De oppositie in de Tweede Kamer had daarom gevraagd, maar volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken is dat niet mogelijk.

Gerelateerde artikelen;

24-02: Sneller debat over gasrapport

23-02: Eind maart reactie gasrapport

21-02: NAM inspecteert 120 scholen

21-02: Buma: kabinet moet Groningers excuses maken

18-02: Kamp: helder en gedegen rapport

Zeker 25 schademeldingen na beving Appingedam

Trouw 25.02.2015 Bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) zijn na de aardbeving van woensdagochtend bij Appingedam zeker 25 meldingen binnengekomen van mensen die schade hebben aan hun huis. Dat meldde het CVW vanmiddag. Even na 11.00 uur vanochtend werd het dorp opgeschrikt door een aardbeving die een kracht had van 2,3 op de schaal van Richter.

De beving werd gevoeld door de inwoners van Appingedam. Op sociale media hadden ze het over een stevige trilling die vooraf werd gegaan door een harde knal.

Verwant nieuws;

Na beving 25 schademeldingen

Telegraaf 25.02.2015  Bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) zijn na de aardbeving van woensdagochtend bij Appingedam zeker 25 meldingen binnengekomen van mensen die schade hebben aan hun huis. Dat meldde het CVW woensdagmiddag.

Bij het CVW kwamen na de beving, die een kracht had van 2,3 op de schaal van Richter, vooral meldingen binnen van scheuren in muren en pleisterwerk.

Gerelateerde artikelen;

25-02: Aardbeving met kracht van 2,3 bij Appingedam

Aardbeving met kracht van 2,3 bij Appingedam

NU 25.02.2015 Bij Appingedam is woensdagochtend even na 11.00 uur een aardbeving geweest die een kracht had van 2,3 op de schaal van Richter.

Dat meldt het KNMI woensdag. De beving werd gevoeld door de inwoners van Appingedam. Op sociale media hadden ze het over een stevige trilling die vooraf werd gegaan door een harde knal.

Bij het KNMI kwamen meerdere meldingen binnen van de aardschok. ”De aardbeving is behoorlijk goed gevoeld”, aldus een woordvoerder van het KNMI.

Het is in februari alweer de twaalfde aardbeving in het gaswinningsgebied. In januari beefde de grond in Groningen tien keer. De zwaarste beving van dit jaar was op 6 januari in Wirdum. Die plaats werd toen getroffen door een schok met een kracht van 2,7.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen l Een nieuwe nachtmerrie voor de PvdA

Lees meer over: Aardbevingen Groningen

Aardbeving met kracht van 2,3 bij Appingedam

Trouw 25.02.2015 Bij Appingedam is vanochten even na 11.00 uur een aardbeving geweest die een kracht had van 2,3 op de schaal van Richter. Dat meldt het KNMI.

De beving werd gevoeld door de inwoners van Appingedam. Op sociale media hadden ze het over een stevige trilling die vooraf werd gegaan door een harde knal.

Verwant nieuws;

Aardbeving met kracht van 2,3 bij…

Telegraaf 25.02.2015 Bij Appingedam is woensdagochtend even na 11.00 uur een aardbeving geweest die een kracht had van 2,3 op de schaal van Richter. Dat meldt het KNMI woensdag.

De beving werd gevoeld door de inwoners van Appingedam. Op sociale media hadden ze het over een stevige trilling die vooraf werd gegaan door een harde knal.

Gerelateerde artikelen;

25-02: ‘Trillingen gemeld in Alkmaar’

‘Trillingen gemeld in Alkmaar’

Telegraaf 25.02.2015 Verschillende mensen hebben tegenover de redactie van De Telegraaf gemeld dat ze woensdagmorgen een lichte aardbeving hebben gevoeld. Het KNMI zegt echter dat er geen aardbeving is geregistreerd. De trillingen zijn waargenomen in Alkmaar en Noord-Scharwoude.

Gemeenteraad Terschelling keert zich tegen gaswinning

Trouw 24.02.2015 De gemeenteraad van Terschelling heeft zich vanavond unaniem gekeerd tegen de gaswinning voor de kust van het Waddeneiland.

Gaswinning door Tulip Oil bij de Friese plaats Hemrik.

De raad nam een gezamenlijke motie van VVD en PvdA aan waarin burgemeester en wethouders wordt opgedragen ‘alles in het werk te stellen om gaswinning op en rond Terschelling te voorkomen’.

Nuttige links

Terschelling keert zich tegen gaswinning voor kust

NU 24.02.2015 De gemeenteraad van Terschelling heeft zich dinsdagavond unaniem gekeerd tegen de gaswinning voor de kust van het Waddeneiland.

De raad nam een gezamenlijke motie van VVD en PvdA aan waarin burgemeester en wethouders wordt opgedragen ”alles in het werk te stellen om gaswinning op en rond Terschelling te voorkomen”.

Het bedrijf Tulip Oil heeft onlangs een winning- en exploratievergunning aangevraagd voor het gasveld Terschelling-Noord. Volgens de gemeenteraad is daardoor op het eiland grote maatschappelijke onrust ontstaan.

Lees meer over: Terschelling Gaswinning

Gerelateerde artikelen;

Gemeenteraad Terschelling unaniem tegen gaswinning›

NRC 24.02.2015 De gemeenteraad van Terschelling heeft zich vanavond unaniem gekeerd tegen de gaswinning voor de kust van het Waddeneiland. Dat meldt persbureau ANP.

De raad nam een gezamenlijke motie van VVD en PvdA aan waarin burgemeester en wethouders wordt opgedragen “alles in het werk te stellen om gaswinning op en rond Terschelling te voorkomen”. De gemeente heeft – net als de provincie – alleen een adviserende rol in het besluit over de gaswinning. Het ministerie van Economische Zaken besluit uiteindelijk over de gasboringen. De raad vraagt het college dan ook om “uitdrukkelijk aan tafel te blijven op om die manier maximaal onze invloed te gebruiken.”

Het college van Terschelling weigerde voor het debat van de gemeenteraad stelling te nemen tegen de gaswinning, omdat ze op die manier in gesprek wilde blijven met Tulip. “Zo kunnen we invloed uitoefenen”, zei verantwoordelijk wethouder Van der Wielen eerder tegen NRC Handelsblad (€). Als de gemeenteraad hem zou oproepen verzet te bieden, zou hij dat echter wel gaan doen.

TULIP

Het bedrijf Tulip Oil heeft onlangs een winning- en exploratievergunning aangevraagd. Het Nederlandse olie- en gasbedrijf wil gas gaan winnen uit een bel in de Noordzee, drie tot zes kilometer voor de kust van Terschelling.

Door de vergunningsaanvraag ontstond grote maatschappelijke onrust op het Waddeneiland. “Gaswinning leidt tot onomkeerbare processen in de bodem”, stelt de gemeenteraad, verwijzend naar het recente rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de situatie in Groningen.

Lees bij NRC Q: Zij maken Terschelling onrustig (en bestaan pas net) en bij NRC Handelsblad Terschelling wil frisse lucht, geen gas (€).

Lees meer;

2013 De herfststorm van minuut tot minuut: veel schade, chaos op het spoor ›

20 FEB Terschelling wil frisse lucht, geen gas

19 FEB Spaar het mooiste Waddeneiland

17 FEB Zij maken Terschelling onrustig (en bestaan pas net)

14 FEB Onrust op Terschelling over mogelijke gasboringen ›

Sneller debat over gasrapport

Telegraaf 24.02.2015  De oppositie in de Tweede Kamer wil zo snel mogelijk debatteren over het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over gaswinning in Groningen. Het kabinet zou binnen een week met een reactie op het rapport moeten komen, zodat de Kamer er voor de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart over kan spreken met minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Gerelateerde artikelen

23-02: Eind maart reactie gasrapport

De Jongens van Jan Schalie bestaan niet alleen uit VVD’ers

VK 24.02.2015 Het rapport Aardbevingrisico’s in Groningen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid was dodelijk voor het ministerie van Economische Zaken en zijn relaties als het om de veiligheid van de Groningers ging: tot een jaar geleden was die totaal ondergeschikt aan het vermeende economisch belang.

Het rapport wijdde ook een conclusie aan het stelsel dat verantwoordelijk is voor de gaswinning: ‘In het huidige stelsel is het ministerie van EZ zowel onderdeel van de exploitatie als hoeder van alle in het geding zijnde publieke belangen. Dit draagt eraan bij dat het veiligheidsbelang als zelfstandig belang niet goed is belegd. Er was geen ruimte voor tegengeluiden, doordat andere ministeries en lokale overheden niet of nauwelijks betrokken zijn bij de besluitvorming over gaswinning.’ Die conclusie is niet alleen interessant voor Groningers bij wie de grond beeft. Voor de bewoners van Terschelling bijvoorbeeld. Zij weten nu dat ‘het stelsel’ niet is geïnteresseerd in hun veiligheid, noch in de kwaliteit van hun natuurgebieden. Werelderfgoed? Natura 2000? Neen, het economisch nut voor het bedrijf Tulip Oil!

Drentse Expo zandsculpturen moet dicht door bevingen

NU 24.02.2015 Een zandsculpturenexpositie in Zuidlaren wordt grotendeels gesloten, nu veel beelden beschadigd zijn geraakt door de aardbeving twee weken geleden bij Kropswolde. Het Sculpture Park kan de veiligheid van bezoekers niet langer garanderen, meldt directeur John Franke dinsdag.

Meer dan de helft van de zandbeelden raakte beschadigd door de beving, die een kracht had van 1,9 op de schaal van Richter. Een 7 meter hoog beeld van een gletsjer is in tweeën gebroken en staat op instorten. Franke zegt te vrezen dat bezoekers bedolven raken onder vele kuub zand.

Lees meer over: Gaswinning Groningen Groningen

Gerelateerde artikelen;

‘Aardbeving sterker door leger gasveld’

VK 24.02.2015 De provincie Groningen zal met het leger raken van de gasvelden extra hard worden getroffen door meer en zwaardere aardbevingen. Dat blijkt uit een wetenschappelijk rapport van medewerkers van Shell en de NAM, aldus het AD.

Het rapport werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Geophysical Research: Solid Earth. Onderzoekers maakten een berekening van de kans op zwaardere bevingen door het leeg raken van de gasvelden. Tot 2023 bestaat een kans van 50 procent op een aardbeving die behoorlijk sterker is dan de zwaarste aardbeving in Huizinge in 2012 (3,6 op de schaal van Richter). Er is 10 procent kans op bevingen van 4,6 op de schaal van Richter.

Kabinet reageert eind maart op gasrapport

NU 23.02.2015 Het kabinet komt eind maart met een uitgebreide reactie op het bijzonder kritische rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid vorige week presenteerde over decennia van gaswinning in Groningen. Een woordvoerster van minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat maandag laten weten.

De OVV concludeerde vorige week in zijn rapport dat alle bij de gaswinning betrokken instellingen en het ministerie van Economische Zaken de afgelopen decennia vooral oog hadden voor de financiële opbrengsten van de gaswinning en nauwelijks voor de risico’s voor de Groningers.

Reacties op het rapport van de Onderzoeksraad

Bekijk hier het aantal aardschokken in Groningen

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen | Dossier gaswinning

Lees meer over: Gaswinning Groningen Groningen

Gerelateerde artikelen;

Kabinet reageert eind maart op gasrapport

Trouw 23.02.2015 Het kabinet komt eind maart met een uitgebreide reactie op het bijzonder kritische rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid vorige week presenteerde over decennia van gaswinning in Groningen. Een woordvoerster van minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat vandaag laten weten. Kamp gaf vorige week al en eerste, korte reactie, maar studeert nu op een uitgebreider antwoord.

Teruggeschroefd

De gaswinning in Groningen is al lange tijd een onderwerp van veel discussie. Onlangs werd besloten om de gaskraan een stukje verder dicht te draaien. In de eerste zes maanden van dit jaar wordt de gaswinning teruggeschroefd naar 16,5 miljard kuub.

Verwant nieuws;

Nuttige links

Meer over: Aardgas Henk Kamp  Groningen  Kabinet-Rutte II  Politiek  Provincie Groningen  Energie  Fossiele brandstoffen

Beving wordt sterker

Telegraaf 24.02.2015 De provincie Groningen zal met het leger raken van de gasvelden extra hard worden getroffen door meer en zwaardere aardbevingen. Dat blijkt uit een wetenschappelijk rapport van medewerkers van Shell en de NAM.

Het rapport werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Geophysical Research: Solid Earth, aldus het AD. Onderzoekers maakten een berekening van de kans op zwaardere bevingen door het leeg raken van de gasvelden. Tot 2023 bestaat een kans van 50 procent op een aardbeving die behoorlijk sterker is dan de zwaarste aardbeving in Huizinge in 2012 (3,6 op de schaal van Richter). Er is 10 procent kans op bevingen van 4,6 op de schaal van Richter.

Volgens de NAM bevestigt het onderzoek eerdere onderzoeken naar de toename van sterke gasbevingen. ,,We moeten gewoon rekening houden met zwaardere bevingen in de toekomst,” meent woordvoerder Sander van Rootselaar.

Gerelateerde artikelen;

21-02: NAM inspecteert 120 scholen

18-02: Veiligheid inwoners geen rol

15-02: ‘Kans op meer gaswinning klein’

13-02: ‘Samson: crisis bij meer dan 35 miljard kuub’

13-02: 40 meldingen schade na beving

13-02: Aardbeving verknalt zandkunst

12-02: Aardbeving tijdens gasdebat

12-02: Kamerdebat over gas verstoord

Eind maart reactie gasrapport

Telegraaf 23.02.2015 Het kabinet komt eind maart met een uitgebreide reactie op het bijzonder kritische rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid vorige week presenteerde over decennia van gaswinning in Groningen. Een woordvoerster van minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat maandag laten weten.

Kamp gaf vorige week al een eerste, korte reactie, maar studeert nu op een uitgebreider antwoord. Kamp verwacht die „reeds eind maart” namens het kabinet naar de Kamer te kunnen sturen. Het kabinet heeft normaal gesproken zes maanden de tijd om te reageren op een rapport van de OVV. Het is de ambitie om dat nu veel sneller te doen: zo spoedig én zo zorgvuldig mogelijk, aldus Kamp.

Gerelateerde artikelen;

21-02: NAM inspecteert 120 scholen

21-02: Buma: kabinet moet Groningers excuses maken

19-02: ‘NL negeerde rechten’

18-02: ‘Overweeg enquête’

18-02: Kamp: helder en gedegen rapport

18-02: Veiligheid inwoners geen rol

VVD-fractie senaat enige die gaswinning nog niet verder wil verminderen

NU 23.02.2015  De Eerste Kamerfractie van de VVD is de enige senaatsfractie die zich nu nog niet wil vastleggen op het standpunt dat de gaswinning in Groningen blijvend moet worden verlaagd.

De Eerste Kamerfractie van de VVD schaart zich achter het besluit van minister Henk Kamp (Economische Zaken) om de gaswinning wel voor de eerste helft van het jaar te verlagen.

Het besluit om de gaskraan na dat half jaar al dan niet verder dicht te draaien, moet volgens de VVD-senatoren genomen worden op basis van uitkomsten van nog te verrichten onderzoeken.

Dat blijkt uit het antwoord van de partijen op vragen uit de stemhulp van NU.nl en onderzoeksbureau Necker, die maandag is gepubliceerd.

De PVV wilde niet meewerken aan de vragenlijst ten behoeve van de stemwijzer. Wat het standpunt van de senaatsfractie van de partij van Geert Wilders over de Groningse gaskraan is, kon PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen Marjolein Faber niet zeggen.

Zie ook: Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen

Gasonderzoek

Vorige week publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een kritisch rapport over de besluitvorming rond de gaswinning in Groningen.

Verschillende partijen drongen voor de publicatie van het onderzoek al aan op een vermindering van de gaswinning. PvdA-leider Diederik Samsom drong er bij het kabinet op aan de gasproductie ook na juli niet verder op te voeren.

In juli bepaalt Kamp of de gaswinning voor de tweede helft van het jaar ook naar beneden kan worden bijgesteld. Dat is afhankelijk van het advies dat hij van de SodM zal krijgen.

De PvdA acht het “ondenkbaar” dat er 39,4 miljard kuub gewonnen zal worden en wil dat er maximaal 35 miljard gewonnen wordt. Dat is volgens Samsom genoeg om aan de binnenlandse gasvraag en gasexportverplichtingen te voldoen.

VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Halbe Zijlstra acht de kans dat er in de tweede helft van 2015 meer gas gewonnen zal worden “heel klein”.

Zie ook: Hoe gaswinning voor de PvdA een nieuwe politieke nachtmerrie werd

Bepaal uw politieke voorkeur met de Stemhulp Provinciale Statenverkiezingen

Bekijk hier een overzicht van het aantal aardschokken in Nederland

Lees meer over: Gaswinning Groningen Verkiezingen

Gerelateerde artikelen;

NAM inspecteert 120 scholen

Telegraaf 21.02.2015 De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) laat 120 basisscholen in het aardbevingsgebied in Noordoost-Groningen bouwkundig inspecteren. Een woordvoerder van de NAM heeft zaterdag dat bevestigd na berichtgeving in het Dagblad van het Noorden.

Het ingenieursbureau Royal Haskoning voert de inspecties uit. Gekeken wordt of de schoolgebouwen erg te lijden hebben gehad van de aardbevingen in het gebied. Wordt er schade geconstateerd, dan komt een bouwbedrijf dat binnen 48 uur herstellen, aldus de NAM-woordvoerder.

Gerelateerde artikelen;

18-02: Veiligheid inwoners geen rol

13-02: 40 meldingen schade na beving

12-02: Aardbeving tijdens gasdebat

06-02: Groningen veilig kost 6,5 mld

02-02: Kerk opnieuw beschadigd

21-01: Groningers dagen NAM

Buma: kabinet moet Groningers excuses maken

NU 21.02.2015 Het kabinet moet namens de politiek zo snel mogelijk excuses maken aan de Groningers voor het decennia lang verwaarlozen van de veiligheid bij de gaswinning in Groningen. CDA-leider Sybrand Buma zei dat zaterdag in het radioprogramma BNR Campagne.

Volgens Buma is dat de enig mogelijke conclusie na het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de gaswinning. Daaruit bleek dat alle betrokken instanties, overheidsdiensten en het ministerie van Economische Zaken altijd keken naar de opbrengsten van de gaswinning en nauwelijks naar de risico’s voor de Groningers.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen | Dossier gaswinning

Lees meer over: Groningen Gaswinning Groningen

Buma: kabinet moet Groningers excuses…

Telegraaf 21.02.2015 Het kabinet moet namens de politiek zo snel mogelijk excuses maken aan de Groningers voor het decennia lang verwaarlozen van de veiligheid bij de gaswinning in Groningen. CDA-leider Sybrand Buma zei dat zaterdag in het radioprogramma BNR Campagne.

Volgens Buma is dat de enig mogelijke conclusie na het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de gaswinning. Daaruit bleek dat alle betrokken instanties, overheidsdiensten en het ministerie van Economische Zaken altijd keken naar de opbrengsten van de gaswinning en nauwelijks naar de risico’s voor de Groningers.

De vervuiler moet betalen

VK 20.02.2015 Analoog aan het gezegde ‘de vervuiler betaalt’ ligt het mijns inziens voor de hand dat de kosten van het herstel van woningen, kerken en monumenten, plus de kosten van alle maatregelen die nodig zijn om verdere schade te voorkomen in Groningen, gedragen worden door allen die het aardgas gebruiken.

Of dat nu 2 miljard bedraagt of 12 miljard, dat verandert niets aan het principe. Om dat bedrag op te brengen zal dus de prijs van het gas sterk omhoog moeten.

En weer zit het toezicht te veel bij de macht op schoot

Trouw 19.02.2015 Jarenlang heeft ‘het Gasgebouw’, dat de winning en verkoop van aardgas uit het gasveld van Slochteren regelt, zijn gang kunnen gaan. Winst stond voorop, veiligheid van de Groningers speelde geen rol. Pas in 2012 liet de ‘waakhond’ een beetje zijn tanden zien.

Zelfs de hoeder van de veiligheid had meer oog voor de exploitatie van het gas.

Een ‘besloten en gesloten’ wereld. Zo omschrijft de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) het bolwerk dat beslist over de gaswinning in Groningen. De buitenwacht, inclusief Tweede Kamer, heeft er weinig zicht op.

Dit bolwerk heet officieel ‘het Gasgebouw’ en regelt de winning en verkoop van het aardgas uit het veld van Slochteren. “Minder dan tien personen” maken er de dienst uit, concludeert de Onderzoeksraad: ze werken onder andere bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam), bij de energiereuzen Shell en ExxonMobil en voor de overheid.

Verwant nieuws;

‘Nederland negeerde mensenrechten Groningers rond gaswinning’

NU 19.02.2015 Het is tijd dat de overheid erkent welke mensenrechten in het geding zijn bij de problemen rond de gaswinning in Groningen.

Dit stelt het College voor de Rechten van de Mens naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Daaruit blijkt volgens het College ”overduidelijk dat niet zorgvuldig is omgegaan met de veiligheid van de inwoners in Groningen”.

Rapport

Woensdag publiceerde de OVV een kritisch rapport over de besluitvorming rond de gaswinning in Groningen in de periode vanaf de ontdekking van het gasveld in 1959 tot 2014.

Schoon schip

In een reactie op het rapport riep de burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten, woensdag op tot het houden van een parlementaire enquête. Tijdens zo’n enquête kan de Kamer alle betrokken partijen onder ede horen over hoe is omgegaan met de gaswinning en wie welke besluiten heeft genomen. “Het wordt tijd om schoon schip te maken zodat we weer kunnen bouwen aan het vertrouwen in Groningen”, zei Den Oudsten woensdag.

Reacties op het rapport van de Onderzoeksraad

Bekijk hier het aantal aardschokken in Groningen

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen | Dossier gaswinning

Lees meer over: Groningen Gaswinning Groningen

Gerelateerde artikelen

Groningse gasboringen: ramp in slow motion

Trouw 18.02.2015 Wie had 55 jaar geleden gedacht dat het Groningse land zou verzakken door de gaswinning? Tot de 3.6 van Huizinge in 2012 het land wakker schokte, telde alleen het belang van de schatkist, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag in een rapport.

Het ‘Groningen-gasveld’ is met 2800 miljard kubieke meter een van de grootste gasvelden ter wereld.

Willem Meiborg was een roepende in de woestijn. In een ingezonden brief in het Nieuwsblad van het Noorden wees de Groningse ingenieur op de gevaren van de net begonnen gaswinning. ‘Belangrijke bedragen zullen gereserveerd moeten worden voor allerlei calamiteiten, zoals bijvoorbeeld de in de toekomst te verwachten bodemdalingen’, schreef hij op 8 november 1963 in de krant.

Verwant nieuws;

PvdA ziet steun in OVV-rapport om gaskraan dicht te draaien

NU 18.02.2015 Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning in Groningen bevestigt volgens de PvdA dat de gaskraan dit jaar verder moet worden teruggedraaid dan minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft besloten.

Dat zegt PvdA-Kamerlid Jan Vos in reactie op het woensdag verschenenrapport, waaruit onder meer blijkt dat de veiligheid van de Groningers decennialang genegeerd is.

“Veel te lang is ontkend dat de aardbevingen niet alleen schade en overlast veroorzaken, maar ook een bedreiging zijn voor de veiligheid. Dit rapport bevestigt voor de PvdA dat verhoging van de gasproductie na 1 juli ondenkbaar is”, aldus Vos.

NAM

Directeur van de NAM Gerald Schotman zegt begrip te hebben voor de gevoelens van ongerustheid en onveiligheid, maar wil nu vooruit kijken.

“Natuurlijk kun je je bij het verschijnen van een rapport als dit afvragen of je destijds dingen anders had kunnen doen met de kennis van nu. Dat blijft lastig, maar nu kijken we vooruit.” Schotman wil de komende tijd de communicatie naar de Groningers verbeteren.

Toezichthouder SodM is blij dat de Onderzoeksraad de nadruk heeft gelegd op de veiligheid van de Groningers. Staatstoezicht ziet dat als een erkenning van zijn inspanningen om de veiligheidssituatie op de kaart te zetten.

Bekijk hier het aantal aardschokken in Groningen

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen l Een nieuwe nachtmerrie voor de PvdA

Lees meer over: Gaswinning Groningen Groningen

Gerelateerde artikelen;

Burgemeester Groningen oppert parlementaire enquête over gas

Trouw 18.02.2015 De Groningse burgemeester Peter den Oudsten vindt dat de Tweede Kamer moet overwegen om een parlementaire enquête te houden over de gaswinning. Dat zegt hij in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de gaswinning.

Onder de akker van boer Boon uit Kolham, gemeente Slochteren, wordt op 22 juli 1959 om 6.33 uur het Groningse gasveld ontdekt. ‘Ik dacht: vlak bij onze schuur een gasboring, met al die gevaren? Maar er was al gauw een sfeer van vertrouwen. We zeiden: dat moet het dan maar wezen.’ De NAM-delegatie drinkt ’s avonds champagne in haar hotel in Sappemeer.

Correspondent in Noord-Nederland Jurre van den Berg reconstrueerde hoe in ruim 55 jaar gaswinning in Groningen de risico’s steevast werden ontkend. Lees hier het hele verhaal.

Tijdens zo’n enquête kunnen alle betrokken partijen onder ede worden gehoord over hoe is omgegaan met de gaswinning en wie welke besluiten heeft genomen. ‘Je kunt dan door de achterkamertjes heen breken. Het wordt tijd om schoon schip te maken zodat we weer kunnen bouwen aan het vertrouwen in Groningen’, zegt Den Oudsten.

De Groningse burgemeester vindt dat het kapitaal jarenlang boven de veiligheid is gesteld. ‘Met overduidelijke signalen is niks gedaan. Groningen is schaamteloos misleid, maar daar is een einde aan gekomen. Veiligheid staat nu wel bovenaan.’

Groningse burgemeester pleit voor parlementaire enquête over gaswinning

NU 18.02.2015 De Groningse burgemeester Peter den Oudsten vindt dat de Tweede Kamer moet overwegen om een parlementaire enquête te houden over de gaswinning. Dat zegt hij woensdag in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) over de gaswinning.

Tijdens zo’n enquête kan de Tweede Kamer alle betrokken partijen onder ede horen over hoe is omgegaan met de gaswinning en wie welke besluiten heeft genomen. ”Je kunt dan door de achterkamertjes heen breken. Het wordt tijd om schoon schip te maken zodat we weer kunnen bouwen aan het vertrouwen in Groningen”, zegt Den Oudsten.

Kritisch rapport

Woensdag publiceerde de OVV een kritisch rapport over de besluitvorming rond de gaswinning in Groningen in de periode vanaf de ontdekking van het gasveld in 1959 tot 2014.

De raad concludeerde dat de betrokken partijen, onder wie het ministerie van Economische Zaken, de toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen en de NAM, decennialang de veiligheidssitautie van de Groningers hebben genegeerd en enkel oog hebben gehad voor de maximale winning van het Groningse gas.

Reacties op het rapport van de Onderzoeksraad

Bekijk hier het aantal aardschokken in Groningen

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen l Een nieuwe nachtmerrie voor de PvdA

Lees meer over: Gaswinning Groningen Groningen

‘Overweeg enquête’

Telegraaf 18.02.2015 De Groningse burgemeester Peter den Oudsten vindt dat de Tweede Kamer moet overwegen om een parlementaire enquête te houden over de gaswinning. Dat zegt hij woensdag in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de gaswinning.

Tijdens zo’n enquête kunnen alle betrokken partijen onder ede worden gehoord over hoe is omgegaan met de gaswinning en wie welke besluiten heeft genomen. „Je kunt dan door de achterkamertjes heen breken. Het wordt tijd om schoon schip te maken zodat we weer kunnen bouwen aan het vertrouwen in Groningen”, zegt Den Oudsten.

Gerelateerde artikelen;

18-02: Kamp: helder en gedegen rapport

18-02: Veiligheid inwoners geen rol

Onderzoeksraad voor Veiligheid: Kamp heeft te veel petten op›

NRC 18.02.2015 Jarenlang telde veiligheid niet mee, als er besluiten werden genomen over de gaswinning in Groningen, aldus de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een vandaag verschenen rapport. Om dat te veranderen, moet Economische Zaken niet meer het enige betrokken ministerie zijn, vindt de raad.

De belangrijkste conclusie van de onderzoeksraad was vorige maand al uitgelekt: vijftig jaar lang heeft de overheid zich niets aangetrokken van de veiligheid van de Groningers – de schatkist ging altijd voor. LEES VERDER›

VEILIGHEID SPEELDE GEEN ROL BIJ GASWINNING GRONINGEN

BB 18.02.2015 De veiligheid van inwoners van de provincie Groningen speelde geen rol bij de besluitvorming over de winning van aardgas in hun provincie. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

Uitgelekt
Dezelfde conclusie stond ook al in een conceptrapport dat in januari uitlekte. Volgens de onderzoeksraad is niet zorgvuldig omgegaan met de veiligheid van inwoners van de provincie. Het belang van de winning stond op de eerste plaats.

Opbrengst boven veiligheid bij gaswinning Groningen

Trouw 18.02.2015 De veiligheid van inwoners van de provincie Groningen speelde geen rol bij de besluitvorming tot 2013 over de winning van aardgas in hun provincie, blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport ‘Aardbevingsrisico’s in Groningen’ van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV). Deze conclusie stond ook al in een conceptrapport dat in januari uitlekte.

Download hier het rapport ‘Aardbevingsrisico’s in Groningen’ Open pdf (7,4 MB)

Volgens de OvV is niet zorgvuldig omgegaan met de veiligheid van inwoners van de provincie. De raad onderzocht de besluitvorming rond de gaswinning in Groningen in de periode vanaf de ontdekking van het gasveld in 1959 tot 2014.

Verwant nieuws;

Veiligheid Groningers speelde geen rol bij gaswinning

NU 18.02.2015  De veiligheid van inwoners van de provincie Groningen speelde tot 2013 geen rol bij de besluitvorming over de winning van aardgas in hun provincie. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV).

Volgens de Onderzoeksraad is niet zorgvuldig omgegaan met de veiligheid van inwoners van de provincie. De veiligheidsrisico’s die de winning met zich meebracht zagen de betrokken partijen als “verwaarloosbaar”.

Ook moet vanaf nu de veiligheid van de inwoners een belangrijke rol spelen bij besluiten over gaswinning, vindt de raad. Een grotere rol voor de bewoners in de besluitvorming behoort tot een van de aanbevelingen.

Politieke reacties op rapport

Bekijk hier het aantal aardschokken in Groningen

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen l Een nieuwe nachtmerrie voor de PvdA

Lees meer over: Gaswinning Groningen Groningen

Veiligheid inwoners geen rol

Telegraaf 18.02.2015 De veiligheid van inwoners van de provincie Groningen speelde geen rol bij de besluitvorming over de winning van aardgas in hun provincie. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Deze conclusie stond ook al in een conceptrapport dat in januari uitlekte.

Volgens de onderzoeksraad is niet zorgvuldig omgegaan met de veiligheid van inwoners van de provincie.

Gerelateerde artikelen

13-02: Samsom ontkent dreigement

13-02: Pas in juli besluit over gas

12-02: Akkoord over tijdstip gasbesluit

12-02: Aardbeving tijdens gasdebat

‘Ook provincie Groningen moet stem krijgen bij gaswinning’›

NRC 18.02.2015  Naast andere ministeries dan Economische Zaken moet ook de provincie Groningen een veel grotere stem krijgen in de besluitvorming over gaswinning. Dat stellen GroenLinks en D66 naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat vandaag verscheen.

In het rapport concludeert de onderzoeksraad dat bij de gaswinning de veiligheid van de bewoners niet werd meegewogen; alleen de gasopbrengst telde. De bij de besluitvorming betrokken partijen, zoals de NAM, GasTerra, het ministerie van Economische Zaken en het Staatstoezicht op de Mijnen vormden een “gesloten bolwerk”, waardoor tegengeluiden niet werden gehoord.

Reactie minister Kamp van Economische Zaken (EZ) op het OVV Rapport ‘Aardbevingsrisico’s in Groningen’

RO 18.02.2015 De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft vandaag het rapport ‘Aardbevingsrisico’s in Groningen’ over de gaswinning in de provincie gepresenteerd. Hieronder treft u de reactie van minister Kamp, zoals die naar aanleiding van het rapport is gegeven:

De aardgaswinning in Groningen veroorzaakt aardbevingen. Door de aardbevingen lijden vele Groningers schade, voelen zij zich niet meer veilig in hun eigen huis en zijn zij ernstig bezorgd. Ik ben mij zeer bewust van de ernst van de problematiek en evenzeer van mijn verantwoordelijkheid de benodigde maatregelen te nemen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft op mijn verzoek onderzoek gedaan naar de besluitvorming over de gaswinning en is met een gedegen en helder rapport gekomen.

Documenten en publicaties-

Aanbieding rapport ‘Aardbevingsrisico’s in Groningen’ – Kamerstuk | 18-02-2015

Aardbevingsrisico’s in Groningen  – Rapport | 18-02-2015

Kamp: helder en gedegen rapport

Telegraaf 18.02.2015 Gedegen en helder. Zo noemt minister Henk Kamp (Economische Zaken) woensdag het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar de gaswinning in Groningen.

In zijn reactie stelt hij: „Ik ben mij zeer bewust van de ernst van de problematiek en evenzeer van mijn verantwoordelijkheid de benodigde maatregelen te nemen”. De gaswinning zorgt voor aardbevingen in Groningen waardoor de bewoners schade lijden en zich niet meer veilig voelen in hun huis.

Gerelateerde artikelen;

18-02: Veiligheid inwoners geen rol

17-02: Rapport gaswinning

Postuum gelijk voor klokkenluider over aardbevingen

Trouw 17.02.2015 Twaalf jaar na zijn dood kreeg Meent van der Sluis alsnog gelijk. De sociaal geograaf uit Assen, die al in 1987 een verband zag tussen aardbevingen en het winnen van gas, was jarenlang weggezet als een charlatan. De NAM nam hem niet serieus en de overheid zag pas na de beving bij Huizinge, op 16 augustus 2012, de ernst van de aardschokken in.

NAM-woordvoerder Frank Duut moest twee jaar geleden toegegeven dat Meent gelijk heeft gehad, maar zijn theorie blijft hij onzin noemen !!

Overheid en NAM hebben de veiligheid jarenlang genegeerd, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport dat vandaag online verschijnt. Tot Huizinge – 3.6 op de Schaal van Richter – lag de aandacht volledig bij de opbrengsten van het gas uit het Groningerveld en enkele kleinere gasvelden in de drie noordelijke provincies.

“Meent was ervan overtuigd dat hij gelijk had”, vertelt zijn weduwe Trijni in hun doorzonwoning in Assen. “Hij werd weggehoond door NAM-woordvoerder Frank Duut.

Tot op heden.

Twee jaar geleden moest Duut in het Dagblad van het Noorden wel toegegeven dat Meent gelijk heeft gehad, maar zijn theorie blijft hij onzin noemen.”

Oud-toezichthouder pleit voor halvering gasproductie Groningen›

NRC 17.02.2015  In belang van de veiligheid van de Groningers is het mogelijk de gaskraan nog verder dicht te draaien. Van 39,4 miljard naar 21 miljard kuub aardgas per jaar. Hiervoor pleit Jan de Jong, voormalig inspecteur-generaal bij het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

De Jong baseert zich op een brief die minister Kamp (Economische Zaken, VVD) op 9 februari naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin staat dat 21 miljard kuub een optie is.

Kachel omlaag voor veilig Groningen

VK 17.02.2015 Indien we collectief inzake de gasbevingen in Groningen de veiligheid koesteren, is de meest voor de hand liggende stap om het Groningse gas dat niet meer wordt gewonnen te compenseren door minder gas te gebruiken. Momenteel wordt echter gesproken over 4,5 miljard kuub minder winning, wat ongeveer de helft is van het gas in Nederland gebruikt wordt voor de verwarming van onze huizen. Zijn alle Nederlanders bereid om nog maar de helft te stoken in ruil voor de veiligheid van Groningen?

Waarschijnlijk niet. Dan halen we gas uit het buitenland. Belangrijkste kandidaat daarvoor is Rusland. Daarmee groeit de afhankelijkheid van Rusland verder en financieren we indirect de geopolitieke ambities van president Poetin. Dat is ook geen veilig idee en leidt nu al dagelijks tot oorlogsslachtoffers in Oekraïne.

Zij maken Terschelling onrustig (en bestaan pas net) › 

NRC 17.02.2015 Terwijl Den Haag uitkijkt naar het eindoordeel over de NAM en de gaswinning in Groningen, hebben ze op Terschelling wel wat anders aan hun hoofd. Terschellingers vrezen ze dat er deels op en rond hun eiland gaat worden geboord door Tulip Oil.

Vanavond krijgt het eiland meer duidelijkheid over de plannen, in een bijeenkomst van de gemeente. Maar we kennen het bedrijf uit Den Haag nauwelijks. Daarom: vijf vragen over Tulip Oil.

Lees ook: Onrust op Terschelling over mogelijke gasboringen

Wat doet Tulip Oil?– Ze proberen winst te maken uit oude gas- en olievelden. Ze onderzoeken velden in Duitsland en in het Friese Donkerbroek en sinds vorige week winnen ze in een door Chevron verlaten gasveld in Hemrik, de eerste plek waar het bedrijf omzet genereert.

februari 19, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 reacties

 1. […] zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 2 […]

  Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | april 10, 2015

 2. […] zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 2 […]

  Pingback door PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | april 17, 2015

 3. […] zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 2 […]

  Pingback door PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 17, 2017

 4. […] zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 2 […]

  Pingback door PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 9, 2018

 5. […] zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 2 […]

  Pingback door PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 6 – nasleep « Debat in de Digitale Hofstad | februari 1, 2018

 6. […] zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 2 […]

  Pingback door Demonstratie tegen Groningse gaswinning om 01.02.2018 op het Malieveld | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | februari 4, 2018

 7. […] zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 2 […]

  Pingback door PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 7 – nasleep « Debat in de Digitale Hofstad | maart 29, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: