Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

De val van Kabinet-Rutte IV vanwege de Asielcrisis

Rutte: verschillen waren onoverbrugbaar, stekker er niet uit getrokken door één partij

Het kabinet is gevallen omdat de onderlinge verschillen in opvatting tussen de coalitiepartijen over het asielbeleid helaas onoverbrugbaar bleken te zijn. Dat heeft premier Rutte gezegd op een persconferentie over de val van zijn vierde kabinet. “Het was geen geheim dat de vier partijen verschillend over dat onderwerp denken.”

“Zeer betreurenswaardig, maar wel een politiek feit”, zei Rutte. Hij bestreed dat de ChristenUnie de stekker uit het kabinet heeft getrokken. De vier partijen zijn volgens hem gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat er geen akkoord mogelijk was.

“Dat valt ons allemaal zwaar, ook mij persoonlijk”, zei de premier. “Alle partijen zijn tot het uiterste gegaan, ook vanavond nog.” !!

Rutte reageert op vallen kabinet: ‘Verschillen zijn onoverkomelijk’

Hij ontkende dat hij de afgelopen dagen een nieuwe eis op tafel heeft gelegd door beperking van de gezinshereniging te eisen. “Dat is echt onzin. De vraag over nareizigers lag al maanden op tafel.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is asiel%20(4).jpg

‘Even over nadenken’

Er komen nieuwe verkiezingen, mogelijk half november, en de ministers en staatssecretarissen blijven demissionair op hun post. Ze zullen volgens Rutte “vol bezig blijven met het zo goed mogelijk helpen van Oekraïne in de oorlog“. Hetzelfde geldt voor de afwikkeling van het toeslagenschandaal en de aardbevingsproblematiek in Groningen.

Op de vraag of hij opnieuw lijsttrekker wil worden voor de VVD zei Rutte: “Het is net gebeurd, ik moet daar even over nadenken en mijn partij ook. Maar als u het me nu vraagt, zeg ik vanzelfsprekend ja. Omdat ik de energie ervoor heb.”

Aanstaande maandag is er waarschijnlijk een Kamerdebat naar aanleiding van de val van het kabinet. Dat is de afgelopen avond aangevraagd. Het geplande werkbezoek van Rutte aan het aardbevingsgebied in Groningen wordt daarom uitgesteld.

Ook de vicepremiers reageerden op de val van het kabinet:

‘Er kwam onnodige spanning in het proces. Dat is ontzettend spijtig.’

Vicepremier Schouten: ‘Gezocht naar mogelijkheden, maar niet gelukt’

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is kabinet%20(2).jpg

In het kort: het kabinet is gevallen, dit weten we nu

Kortom, het kabinet-Rutte IV is niet meer. De coalitiepartijen kwamen niet tot een asielakkoord, waarna ze samen vaststelden dat ze zo niet verder konden regeren. Een kort overzicht van wat er is gebeurd en hoe het nu verder gaat.

Het kabinet viel doordat coalitiepartijen VVD, D66, ChristenUnie en CDA geen migratieakkoord konden sluiten. 

De VVD wilde per se vóór de zomer een plan om de instroom van asielzoekers te beperken. Premier Mark Rutte had dat aan zijn achterban beloofd.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is kabinet%20(3).jpg

Er werd al maanden over gesproken, maar vanaf woensdag raakten de onderhandelingen echt oververhit. 

De VVD wilde asielzoekers bijvoorbeeld opsplitsen in vluchtelingen met een ‘A-status’ en vluchtelingen met een ‘B-status’. Een categorie voor ‘gewone’ oorlogsvluchtelingen die weer terug moeten als de oorlog voorbij is, en een categorie voor mensen die gevaar lopen in hun land van herkomst, bijvoorbeeld om politieke redenen of door hun geaardheid. Die zouden wel altijd mogen blijven.

Een ander VVD-idee was minder gezinshereniging (het laten overkomen van een partner en de kinderen als een vluchteling in Nederland mag blijven). Of een ‘pauzeknop‘ om de gezinshereniging tijdelijk helemaal te stoppen als er te veel migranten naar Nederland kwamen. Die ideeën vielen niet in goede aarde, zeker bij de ChristenUnie niet. Maar tot een compromis of andere oplossing kwam het niet. Alle partijen hielden vast aan hun principes.

Beeld uit video: Hoe principes van partijen de val van kabinet-Rutte IV veroorzaakten
Hoe principes van partijen de val van kabinet-Rutte IV veroorzaakten

Gevolg: de vier coalitiepartijen besloten dan maar helemaal te stoppen met dit kabinet. 

Vrijdagavond 07.07.2023 diende Rutte schriftelijk het ontslag van het hele kabinet aan bij koning Willem-Alexander. Die is daarna terug naar Nederland gevlogen. Zaterdag gaf Rutte een toelichting op Paleis Huis ten Bosch.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is asiel%20(4).jpg

Dat betekent niet dat het kabinet nu helemaal niets meer doet. 

Het kabinet gaat tot de volgende verkiezingen demissionair verder. Ze maken geen nieuwe plannen, maar handelen wel lopende zaken af. Voor onderwerpen als de oorlog in Oekraïne, de afhandeling van het toeslagenschandaal en de gaswinning in Groningen geldt wat anders: daar houdt het demissionaire kabinet zich nog wel mee bezig, zei Rutte.

Nederland gaat op z’n vroegst half november naar de stembus voor een nieuwe Tweede Kamer. 

Maar ook daarna zijn we er nog niet. Op basis van de uitslag van de verkiezingen start de formatie voor een nieuw kabinet, wat zomaar een paar maanden kan duren. Tot die tijd is dit gevallen kabinet dus nog steeds – gehavend – aan zet.

Hoe Rutte vriend en vijand verraste

De reconstructie van de val van Rutte IV; Een minister die moedeloos het hoofd op tafel legt. Een staatssecretaris Asielzaken die na maanden hard werken voor de camera’s volschiet. Bij andere betrokkenen gelatenheid, verdriet en ook opluchting dat het voorbij is. Wat ging er aan deze emoties vooraf? Een reconstructie.

De val van dit kabinet, op zeker moment, was onvermijdelijk. Maar dat het al na anderhalf jaar zou stranden op het asieldossier, kon niemand voorspellen. In drie maanden tijd werd dit voor VVD, D66, CDA en ChristenUnie een splijtzwam van formaat, die het politiek onmogelijk maakte om samen verder te regeren.

Woensdag 12 april is een belangrijk moment in de aanloop naar deze kabinetscrisis. Uit nieuwe cijfers over de instroom van asielzoekers blijkt dat de komende jaren vele duizenden mensen meer naar Nederland komen dan verwacht. De VVD spreekt meteen van “een onhoudbare situatie”.

De cijfers leidden tot “intensieve gesprekken” in het kabinet, zegt premier Mark Rutte die week op zijn persconferentie. “Het leidt tot grote maatschappelijke vraagstukken over opvang, onderwijs, huisvesting. Die moeten we zien te beantwoorden en dat is niet eenvoudig.”

Ik herhaal mijn eerdere uitspraak: ‘Mark, schiet eens op’, aldus Sophie Hermans, VVD-fractievoorzitter

Rutte kondigt maatregelen aan “eerder binnen weken dan maanden”. Hij denkt dat de coalitie daar ondanks de politieke tegenstellingen wel uit komt. Maar de weken worden maanden.

Een proefballonnetje

In februari had het CDA al gepleit voor een twee-status-stelsel. Bepaalde vluchtelingen zouden dan een tijdelijke verblijfsvergunning voor een tot drie jaar krijgen. Toen al zei het CDA het recht op gezinshereniging voor deze groep te willen beperken. De ChristenUnie kon het niet serieus nemen. Kamerlid Don Ceder noemde het schamper “een proefballonnetje”.

Maar na de alarmerende cijfers van 12 april lag het wel degelijk serieus op tafel. Maandenlang voerden de coalitiepartijen wekelijks gesprekken over asielmaatregelen. Maar ze kwamen er niet uit en het dossier werd steeds doorgeschoven.

Vicepremier en partijleider Wopke Hoekstra (CDA) na afloop van een avond onderhandelen

Om nog een beetje opgewekt over te komen, zeiden de partijen dat ze met andere migratiethema’s al heel ver waren. Ze bedoelden dan arbeidsmigratie, buitenlandse studenten en huwelijken met buitenlandse partners. Maar het asieldossier zat muurvast.

Op maandag 3 juli begon het te rommelen. De eerste bronnen meldden dat er een hopeloze situatie was ontstaan en dat het deze week wel eens erop of eronder kon zijn. “Het zou vrijdag in de ministerraad wel eens hoog op kunnen lopen. Heel hoog zelfs.”

‘Mark, schiet eens op’

Dat de druk vanuit de VVD kwam werd dinsdag duidelijk. Toen maakte fractievoorzitter Sophie Hermans in de gangen van de Tweede Kamer de deadline van haar partij wereldkundig. Vrijdag moest er toch echt een akkoord liggen. “Ik herhaal mijn eerdere uitspraak ‘Mark, schiet eens op’.”

Het was een duidelijk politiek signaal. Het moest afgelopen zijn met het gedraal van voornamelijk de ChristenUnie, die ‘nee’ bleef zeggen tegen voorstellen omdat die niet humaan zouden zijn. “Alsof het humaan is om mensen met mensensmokkelaars hier naartoe te laten komen en dan in het gras bij Ter Apel te laten liggen”, redeneerden VVD’ers.

Buiten de camera’s werd gezegd dat een val van het kabinet niet werd uitgesloten. Die harde opstelling kwam voor D66, CDA en ChristenUnie als een verrassing.

Goed voor het profiel

Op woensdag, de dag van zomerstorm Poly, deed D66 in de media een kansloos voorstel. “Waarom wachten op het kabinet? Laat de fractievoorzitters onderhandelen”, stelde fractievoorzitter Jan Paternotte voor. Maar bij de ChristenUnie wisten ze al dat Hermans (VVD) en Pieter Heerma (CDA) dat niet zagen zitten.

Er zijn dingen die je aan ons kunt vragen en er zijn dingen die je niet van ons kunt vragen, aldus Mirjam Bikker, partijleider ChristenUnie

’s Avonds zouden de meest betrokken ministers het toch weer proberen op het ministerie van Rutte. Die zou “een persoonlijke poging doen om de boel in beweging te krijgen”. Dat wil zeggen een voorstel dat voor de ChristenUnie acceptabel kon zijn.

Maar tot grote verbazing van die partij stond daar nog steeds het beperken van gezinshereniging in. En dat terwijl ChristenUnie-leider Mirjam Bikker weken geleden al tegen Rutte had gezegd: “Het twee-status-stelsel is bespreekbaar, maar dát echt niet.” Toch wilde de partij niet boos weglopen. “Als het zo moet, gaat hij zelf maar naar de koning”, was daar de sfeer.

Vicepremier Carola Schouten (CU) woensdagnacht bij het Binnenhof

De avond eindigde met onheilspellend kijkende ministers die nog niets hadden bereikt. De val van het kabinet was een serieus scenario geworden.

En zo slecht was dat niet voor de VVD, klonk het. Een kabinetscrisis over asiel is voor de achterban te begrijpen en het is goed voor het politieke profiel. En van Rutte werd gezegd dat hij nog wel een keer lijsttrekker wilde worden. Dat was nu, zonder concurrentie, een uitgelezen kans.

Allerallerallerlaatste variant

Na het overleg van woensdagavond komen vanuit de partijen veel frustraties naar buiten. ‘Onverklaarbaar’ en ‘roekeloos’ noemen betrokkenen de opstelling van Rutte, die op ramkoers zou zijn. Hij zou bewust op een breuk aansturen.

CU-leider Bikker geeft donderdag voor de camera een politiek signaal af. De eis om gezinshereniging voor sommige vluchtelingen te beperken ging over de rode streep die de CU als gezinspartij had getrokken. “Er zijn dingen die je aan ons kunt vragen en er zijn dingen die je niet van ons kunt vragen.”

Toch hebben CDA, D66 en CU donderdagavond nog het idee dat ze eruit kunnen komen. Rutte biedt zijn excuses aan voor hoe hij het woensdagavond heeft aangepakt en dat helpt wel een beetje. Maar de beperking van de gezinshereniging blijft op tafel liggen.

Rutte (VVD), Hoekstra (CDA) en Van der Burg (VVD) door het raam van het ministerie

Er wordt over verschillende varianten gesproken, die weer allemaal onacceptabel zijn voor de CU. De vier partijen zien in dat het hopeloos is. De ministers beginnen openlijk over de val van het kabinet te praten. Ze spreken af dat als het klapt, ze alle vier de stekker eruit trekken en niet één partij.

Om kwart voor twee ’s nachts gaan ze naar huis met de afspraak dat VVD-staatssecretaris Eric van der Burg nog een allerallerallerlaatste variant uitwerkt, die door de VVD ‘De Noodrem’ werd genoemd. Gezinshereniging zou pas worden beperkt als de opvang overvol zit.

Vanuit de auto

Vrijdag na de gewone ministerraad ontvangen de onderhandelaars de papieren. CU-minister Schouten laat Rutte om vijf voor vijf vanuit de auto weten dat het nog steeds over de rode lijn van de ChristenUnie gaat. Rutte wist toen dat het klaar was, nog voor het overleg om vijf uur was begonnen.

Dit is trekken aan een dood paard, aldus Hugo de Jonge, CDA-minister

Eenmaal binnen wordt er toch nog een rondje gedaan. Schouten herhaalt dat het hele pakket migratiemaatregelen lastig te dragen is, maar dat de stop op gezinshereniging echt onacceptabel is.

CDA-leider Wopke Hoekstra smeekt de anderen tevergeefs nog door te blijven praten. De ernst van de situatie dringt tot hem door. CDA-minister Hugo de Jonge ziet in dat het geen zin heeft. “Dit is trekken aan een dood paard.” Hoekstra legt wanhopig het hoofd op tafel.

Enkele minuten voor acht valt het doek. De andere ministers worden opgetrommeld voor de afsluitende vergadering.

Drukte op het Binnenhof vrijdagmiddag, bij het ministerie van Rutte waar de ministerraad is

Verkiezingen

Verkiezingen 2e kamer zijn op woensdag 22 november 2023 en werden naar voren gehaald na de val van het kabinet-Rutte IV op 7 juli 2023 naar aanleiding van de kabinetscrisis over asiel.[1]

Meer: Kamerverkiezingen 2023 – Search (bing.com)

Lees: Politieke partijen uit de startblokken voor Kamerverkiezingen MSN 22.07.2023

Meer: Kabinetsval 2023 | NU

Meer: kabinetsval 2023 – Google Zoeken

Meer: Kabinetsval 2023 – Search (bing.com)

Zie ook: Meer aandacht voor de Vluchtelingen en het Asielbeleid – deel 10 – De hernieuwde aanpak van de crisis !!

Zie ook: Is Nederland klaar met Kabinet-Rutte IV, en waarom is Mark Rutte ondanks alle kritiek nog steeds premier !?

Zie ook: Terugblik na 1 jaar Kabinet-Rutte IV

Zie ook: Zijn er al scheuren in de Regeringscoalitie VVD, CDA, ChristenUnie, D66 ??

Zie ook: De val van Rutte III vanwege het gedonder met de belastingdienst

nog meer:

Lees: Rutte en Yesilgöz: lagere nareiscijfers of niet, val kabinet was onvermijdelijk (nos.nl) 27.02.2024

Lees: Politieke partijen uit de startblokken voor Kamerverkiezingen MSN 22.07.2023

Lees: Grote namen verlaten Den Haag: wie zien we wél terug bij verkiezingen?  NU 18.07.2023

Lees: Wie betaalt rekening van de kabinetsval? Paar weken na verkiezingen wordt dat pas echt duidelijk AD 16.07.2023

Lees: Val kabinet maakt groeiend woningtekort mogelijk nog groter NU 16.07.2023

Lees: Eerste peiling geeft spectaculaire verschillen: VVD, GL/PvdA en BBB even groot – Wel.nl (welingelichtekringen.nl)16.07.2023

Lees: Mooier wordt het niet na het Torentje: oud-premiers krijgen zelden echt een topfunctie  AD 16.07.2023

Lees: Marijnissen weer voorgedragen bij SP • Wie vertrekt er uit Den Haag en wie blijft? NOS 15.07.2023

Lees: CDA-minister Van Gennip is ‘nog niet klaar met Den Haag’ MSN 14.07.2023

Lees: Rutte legt zich nog niet neer bij stilstand op gevoelige dossiers MSN 14.07.2023

Lees: Rutte hoopt schade val kabinet te kunnen beperken MSN 14.07.2023

Lees: Rutte had zondagochtend een ‘epifaan’ moment: ‘Het schoot in mijn hoofd, ik vertrek’ NOS 14.07.2023

Lees: Kuipers zou vertraging in zorgakkoord ‘onverantwoord’ vinden (msn.com)

Lees: Zonder vrijwilligers is er geen verkiezing te houden AD 14.07.2023

Lees: Tweede Kamerverkiezing op woensdag 22 november 2023 | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl 14.07.2023

Lees: Tweede Kamerverkiezingen zijn op woensdag 22 november, stemmen op één dag  NOS 14.07.2023

Lees: Tweede Kamerverkiezingen zijn op woensdag 22 november NU 14.07.2023

Lees: Verkiezingen Tweede Kamer zijn op 22 november, Nederland weer op één dag naar de stembus  AD 14.07.2023

Lees: Verkiezingen Tweede Kamer vinden plaats op 22 november (businessinsider.nl) 14.07.2023

Lees: Tweede Kamerverkiezingen op 22 november MSN 14.07.2023

Lees: Tweede Kamerverkiezingen op 22 november RTL 14.07.2023

Lees: Haagse bronnen: ’Tweede Kamerverkiezingen waarschijnlijk op 22 november’ Telegraaf 13.07.2023

Lees: ‘Mr. No’ werd steeds meer wereldleider in Europa: ‘Wij hebben invloed, dat komt door Rutte’ AD 12.07.2023

Lees: Vrees voor vertraging klimaatplannen door kabinetsval, Tweede Kamer aan zet NU 12.07.2023

Lees: Wat betekent de val van het kabinet voor rekeningrijden? (topgear.nl) 12.07.2023

Lees: Wat betekent de val van het kabinet voor rekeningrijden? Gaat dat nog door? MSN 12.07.2023

Lees: Slechts vier premiers in 40 jaar, en opvolger komt nooit uit dezelfde partij  AD 11.07.2023

Lees: Vertrek Rutte zorgt voor nieuw speelveld: opeens ligt alles open NU 11.07.2023

Lees: Einde kabinet Rutte IV heeft wel degelijk gevolgen voor Haagse regio: ‘Stilstand is heel slecht nieuws’ AD 11.07.2023

Lees: Nederlanders over hun selfie met Rutte: ‘Straks krijgen we een of andere stuntelaar, dat wil je ook niet’ AD 11.07.2023

Lees: Kamer: demissionair kabinet moet met pakket tegen armoede komen MSN 11.07.2023

Lees: Friese bestuurders willen dat kabinet zoveel mogelijk doorregeert

Lees: Rutte verlaat politiek na 13 jaar: reconstructie van de kabinetscrisis MSN 11.07.2023

Lees: Hoe kwam Rutte tot zijn besluit, en hoe gaat het nu verder? NOS 11.07.2023

Debat 10.07.2023

Lees: Kabinetsval en vertrek Rutte leggen politiek speelveld open NOS 10.07.2023

Lees: Organisaties hopen op nieuw beleid, prijzen persoonlijke inzet Rutte NOS 10.07.2023

Lees: Politiek tussen macht en verantwoordelijkheid  MSN 10.07.2023

Lees: Economen: Rutte laat grote problemen achter voor opvolger MSN 10.07.2023

Lees: Kabinetsval en vertrek Rutte leggen politiek speelveld open – Omroep West 10.07.2023

Lees: Blijmoedig de problemen te lijf: terugblik op het tijdperk-Rutte  NOS 10.07.2023

Lees: VNG: verkiezingen kunnen op z’n vroegst tweede helft november RTL 09.07.2023

Lees: Curaçao: kabinet is gevallen op cruciaal moment voor eiland MSN 09.07.2023

Lees: Woningmarkt verder in de knel met val kabinet: ‘Stilstand is achteruitgang’ RTL 10.07.2023

Lees: Gemengde gevoelens over vertrek Mark Rutte in zijn eigen buurt: ‘Op wie moet ik nu stemmen?’ AD 10.07.2023

Lees: Mark Rutte vertrekt als premier – zo klom hij op binnen de VVD (businessinsider.nl) 10.07.2023

Lees: Met appel op de fiets maar ook serieus: een overzicht van 13 jaar Rutte NU 10.07.2023

Lees: Dealmaker, energiek Duracell-konijntje, overlever, maar zelfs het politieke leven van Rutte blijkt eindig AD 10.07.2023

Lees: ‘Buigzame’ Rutte leek onsterfelijk in de politiek, maar de rek is er nu uit NU 10.07.2023

Lees: In een villa aan de kust verrast Rutte zondagmiddag de top van de VVD: ‘Ik ben niet beschikbaar’ AD 10.07.2023

Lees: Rutte stopt: van MH17 tot z’n Saab en ‘geen actieve herinnering’ NU 10.07.2023

Lees: 17 jaar Rutte: toeslagenaffaire, MH17 en een slecht geheugen RTL 10.07.2023

Lees: Reacties op vertrek Rutte: ‘Verstandig besluit, respect voor zijn harde werk’ NOS 10.07.2023

Lees: Oppositie prijst ‘tomeloze inzet’ Rutte: ‘Maar vertrek is enige juiste besluit’ NU 10.07.2023

Lees: Telefoontje Kaag met Rutte vlak voor debat: mogelijk steun voor motie wantrouwen RTL 10.07.2023

Lees: Clash tussen VVD’er en PvdD’er: ‘Jullie denken dat Nederlanders hier te dom voor zijn’ | Video  Telegraaf 10.07.2023

lees: Omtzigt spreekt Rutte toe: ‘Elkaars leven niet gemakkelijk gemaakt’ | Video  Telegraaf 10.07.2023

lees: Omtzigt over Rutte: ‘We konden elkaar soms achter het behang plakken’ NU 10.07.2023

Lees: Omtzigt: vertrek Rutte kan bijdragen aan fatsoenlijk landsbestuur MSN 10.07.2023

Lees: Mark Rutte vertrekt als premier – zo klom hij op binnen de VVD (businessinsider.nl) 10.07.2023

Lees: Driekwart vindt het goed dat Rutte uit politiek stapt RTL 10.07.2023

Lees: Mark Rutte zegt Den Haag vaarwel: wat gaat hij nu doen? RTL 10.07.2023

Lees: Rutte dankt Kamer voor lovende woorden: ‘Maar kist staat nog boven de grond’ NU 10.07.2023

Lees: Rutte ging van crisis naar crisis; betrokkenen over zijn vertrek MSN 10.07.2023

Lees: Rutte ging van crisis naar crisis; betrokkenen over zijn vertrek RTL 10.07.2023

Lees: Moment van de waarheid nadert, wat doet Rutte na premierschap? RTL 10.07.2023

Lees: Verdonk sneert: ‘Zoveel problemen had ik niet laten ontstaan’ | Video Telegraaf 10.07.2023

Lees: Jort Kelder geraakt door kritiek op zijn ‘vriendje’ Mark Rutte RTL 10.07.2023

Lees: Exit Mark Rutte stemt goede vriend Jort Kelder positief: ‘Er was altijd stress’ RTL 10.07.2023

Lees: Jort Kelder gelooft niet dat goede vriend Rutte nu op te volgen is RTL 10.07.2023

Lees: Geïrriteerde Rutte haalt uit naar D66’er Paternotte: ‘Spelverruwing’ RTL 10.07.2023

Lees: Paternotte verrast door moment: ‘Einde van een tijdperk’ RTL 10.07.2023

Lees: LIVE | Lof voor Rutte, maar ook twijfel over zijn motieven Telegraaf 10.07.2023

Lees: Azarkan: Rutte heeft de samenleving verdeeld MSN 10.07.2023

Lees: VVD in debat stevig aangevallen op val kabinet om migratiebeleid NOS 10.07.2023

Lees: Hermans worstelt met aangekondigd vertrek Rutte: ‘Het raakt me’ NU 10.07.2023

Lees: Hermans (VVD) hard aangevallen op val van kabinet om asielbeleid MSN 10.07.2023

Lees: VVD’er Hermans noemt verwijt dat kabinetsval campagnetrucje is ‘lelijk’ RTL 10.07.2023

Lees: Emotionele Hermans over vertrek Rutte: ‘Het viel mij heel rauw op m’n dak’ RTL 10.07.2023

Lees: Bikker verwijt VVD echte probleem door arbeidsmigratie te negeren MSN 10.07.2023

Lees: Rutte haalde angel uit debat en veranderde sfeer in Den Haag volledig  NU 10.07.2023

Lees: Flinke verwijten, maar vertrek Rutte haalt angel uit debat over kabinetsval RTL 10.07.2023

Lees: Kamerleden reageren op vertrek Rutte: ‘Einde van een tijdperk’ NU 10.07.2023

Lees: ‘Verbazing, maar ook onvermijdelijk’: fractievoorzitters over vertrek Rutte RTL 10.07.2023

Lees: Klaver kruiste vaak degens met Rutte: ‘Maar nooit persoonlijk, altijd inhoudelijk’ NU 10.07.2023

Lees: Wilders maakt Rutte zeldzame complimenten in debat RTL 10.07.2023

Lees: Wilders bedankt Rutte voor ‘tomeloze inzet’ voor Nederland NU 10.07.2023

Lees: Klaver: ‘Onverwacht, maar blij dat Rutte opstapt’ RTL 10.07.2023

Lees: Van der Plas noemt vertrek ‘verstandig’ en ‘onvermijdelijk’ RTL 10.07.2023

Lees: Rutte ervaart ‘gemengde gevoelens’ na bekendmaking dat hij stopt NU 10.07.2023

Lees: VVD-leider Mark Rutte verlaat politiek: ‘Mijn positie is volstrekt ondergeschikt’ NU 10.07.2023

Lees: Bekijk hier het moment dat Rutte zijn vertrek aankondigt RTL 10.07.2023

Lees: Mark Rutte wordt geen lijsttrekker VVD bij nieuwe verkiezingen (businessinsider.nl) 10.07.2023

Lees: Bekijk het moment waarop Rutte bekendmaakt dat hij de politiek verlaat NU 10.07.2023

Lees: Rutte: niet meer beschikbaar als lijsttrekker VVD MSN 10.07.2023

Lees: Mark Rutte stopt als premier en leider VVD: einde van een tijdperk (businessinsider.nl) 10.07.2023

Lees: Rutte stopt als partijleider VVD en kondigt vertrek aan uit politiek NOS 10.07.2023

Lees: Rutte stopt als lijsttrekker VVD: ‘Ik zal politiek verlaten’ RTL 10.07.2023

Lees: Debat over kabinetsval ten einde, lees hier alles terug NU 10.07.2023

Lees: Debat voorbij • ‘Besluit val kabinet verliep in goede sfeer’ • Schippers geen VVD-lijsttrekker NOS 10.07.2023

Lees: Tweede Kamer debatteert met Rutte over val kabinet NU 10.07.2023

Lees: Volg hier het debat over aftreden Rutte en de val van het kabinet RTL 10.07.2023

Lees: Drie dagen na de val debatteert de Kamer over het einde van kabinet-Rutte IV NOS 10.7.2023

Lees: Deel oppositie wil van Rutte af, VVD-leider wacht moeilijk debat NU 10.07.2023

Terugblik

Lees: Sneller naar de stembus dan verwacht: hoe staan de partijen ervoor? NU 09.07.2023

Lees: Oppositie wil nu van Rutte af, GL en PvdA bepleiten zakenpremier MSN 09.07.2023

Lees: GroenLinks en PvdA willen dat demissionair premier Rutte per direct opstapt NOS 09.07.2023

Lees: Klemmend beroep VNG en IPO op Kamers: voorkom stilstand MSN 09.07.2023

Lees: 20 organisaties doen beroep op parlement: voorkom stilstand NOS 09.07.2023

Lees: Als alle ministers zijn ingelicht over de val van het kabinet, deelt Rutte jolig schouderklopjes uit  AD 09.07.2023

Lees: Kamer moet juist nu niet alles controversieel verklaren AD 09.07.2023

Lees: Oppositie wil demissionair premier Rutte meteen het Torentje uitgooien RTL 09.07.2023

Lees: Oppositie wil Rutte per direct het Torentje uitzetten  Telegraaf 09.07.2023

Lees: ‘Rutte moet weg als premier’ vinden lezers na val van wéér een kabinet: ‘Hij is glad als een paling’ AD 09.07.2023

Lees: Rutte niet langer de stabiele factor, maar VVD’ers treuren niet: ‘Kiezer weet nu dat hij offers kan brengen’ AD 09.07.2023

Lees: ’Zes op de tien mensen blij met val van kabinet’ Telegraaf 09.07.2023

Lees: Yesilgoz haalt uit: ‘Dit is zo extreem cynisch en naar’ | Video Telegraaf 09.07.2023

Lees: Waarom migratie de achilleshiel is van Ruttes kabinetten | Trouw 09.07.2023

Lees: Tweede Kamerverkiezingen in november, waarom dan pas? NOS 08.07.2023

Lees: Waarom Rutte-5 er niet komt – Wel.nl (welingelichtekringen.nl) 08.07.2023

Lees: Rutte: maandag Kamerdebat, werkbezoek aan Groningen verzet MSN 08.07.2023

Lees: Van coronabordes tot kabinetsval: Rutte-IV in tien memorabele momenten  NU 08.07.2023

Lees: Een kabinet dat valt is in Den Haag (veel) meer regel dan uitzondering NU 08.07.2023

Lees: Het kabinet is gevallen, dit zijn de gevolgen voor de steun aan Oekraïne, stikstof en de portemonnee AD 08.07.2023

Lees: Rutte: Steun Oekraïne, afhandeling toeslagenschandaal en Groningen gaan door NU 08.07.2023

Lees: Kan kabinet straks nog beslissingen nemen over oorlog Oekraïne? RTL 08.07.2023

Lees: In het kort: het kabinet is gevallen, dit weten we nu NU 08.07.2023

Lees: Buitenlandse media over kabinetsval: ‘Meester-loodgieter’ in ‘slecht huwelijk’ NU 08.07.2023

Lees: Miljoenen kijkers voor journaals rondom val van kabinet-Rutte IV NU 08.07.2023

Lees: Alleen Geert Wilders is áltijd klaar voor verkiezingen, maar andere partijen niet AD 08.07.2023

Lees: Rita Verdonk: ‘VVD en PVV moeten over schaduw heenstappen’ – Den Haag FM 08.07.2023

Lees: Panel: terugkeer Rutte voor driekwart ondervraagden onacceptabel – Wel.nl (welingelichtekringen.nl) 08.07.2023

Lees: Panel: terugkeer Rutte voor driekwart ondervraagden onacceptabel MSN 08.07.2023

Lees: Peiling: driekwart Nederlanders wil Rutte niet meer terug, CDA-kiezers willen van Hoekstra af AD 08.07.2023

Lees: Na val Rutte IV is kans op meerderheidskabinet klein (businessinsider.nl) 08.07.2023

Lees: Nederland moet wellicht aan een gedoogkabinet, minderheidskabinet of zakenkabinet na de val van Rutte IV: politieke versnippering is extreem MSN 08.07.2023

Lees: Demissionair kabinet maakt in principe geen nieuw beleid MSN 08.07.2023

Lees: Demissionair kabinet maakt in principe geen nieuw beleid – Wel.nl (welingelichtekringen.nl) 08.07.2023

Lees: Rutte: Steun Oekraïne, afhandeling toeslagenschandaal en Groningen gaan door NU 08.07.2023

Lees: Politieke reacties kabinetsval: ‘Rutte onverantwoord hard, haast roekeloos’ NU 08.07.2023

Lees: Kuiken (PvdA): “Rutte heeft hier doelbewust voor gekozen” MSN 08.07.2023

Lees: Attje Kuiken haalt uit naar Mark Rutte: ’Doelbewust voor gekozen’ | Video Telegraaf 08.07.2023

Lees: Kuiken (PvdA): “Rutte heeft hier doelbewust voor gekozen” – Wel.nl (welingelichtekringen.nl) 08.07.2023

Lees: Hoe de VVD hoog spel speelde en de ChristenUnie niet meer tot compromissen in staat was RTL 08.07.2023

Lees: Altijd weer asiel: de weeffout in deze coalitie  AD 08.07.2023

Lees: Keer op keer bleek asiel hét pijnpunt binnen de coalitie NU 08.07.2023

Lees: Hoe de asielonderhandelingen leidden tot de val van Rutte IV: ‘Wat doet hij nou?’ NU 08.07.2023

Lees: Burgemeester Jan van Zanen: ‘Pijnlijk hoe het ene Den Haag het andere in de weg zit’ AD 08.07.2023

Lees: Van Zanen: pijnlijk hoe ene Den Haag andere in de weg zit – Omroep West 08.07.2023

Lees: Bijna twee derde blij met val kabinet, wel zorgen om stilstand RTL 08.07.2023

Lees: Binnenhof vol toeschouwers na val kabinet: ‘Het is een historisch moment’ – Den Haag FM 08.07.2023

Lees: Binnenhof vol toeschouwers na val kabinet: ‘Het is een historisch moment’ – Omroep West 08.07.2023

Lees: BBB-leider Van der Plas ruikt kansen: ‘Toost uitgebracht op nieuwe verkiezingen’ RTL 08.07.2023

lees BBB-leider Van der Plas ruikt kansen: ‘Toost uitgebracht op nieuwe verkiezingen’ MSN 08.07.2023

Lees: Rutte heeft koning uur lang bijgepraat over kabinetsval Telegraaf 08.07.2023

Lees: Rutte praatte koning uur lang bij over val kabinet RTL 08.07.2023

Lees: Koning weer in Nederland voor ontvangst Rutte na val kabinet  MSN 08.07.2023

Lees: Rutte aangekomen bij paleis koning: ‘Is niet goed’ | Video Telegraaf 08.07.2023

Lees: Rutte naar koning voor gesprek over val kabinet (businessinsider.nl) 08.07.2023

Lees: Koning spreekt Rutte vandaag op paleis Huis ten Bosch over val kabinet AD 08.07.2023

Lees: Rutte praat Willem-Alexander bij, koning keert eerder terug van vakantie NU 08.07.2023

Lees: Rutte praat koning bij, die daarvoor uit buitenland terugkomt RTL 08.07.2023

Lees: Hoe Rutte vriend en vijand verraste: reconstructie van de val van Rutte IV – Omroep West 08.07.2023

Lees: Tumult, toenadering, crisis: de val van het kabinet in beeld RTL 08.07.2023

Lees: Nederland schrikt van abrupte val kabinet: ’Je wint niks met stilstand’ Telegraaf 08.07.2023

Lees: Fons Lambie: ‘VVD zette de boel op scherp, ChristenUnie blies het op’ RTL 08.07.2023

Lees: Vicepremiers noemen val kabinet ‘betreurenswaardig’ en ‘onnodig’ NU 08.07.2023

Lees: Van der Burg vecht tegen tranen: ‘Heel, heel hard gewerkt’ NU 08.07.2023

Lees: Staatssecretaris Van der Burg schiet vol: ‘Er is heel hard gewerkt’ RTL 08.07.2023

Lees: Tranen bij Van der Burg: ik had een asieldeal beloofd – Wel.nl (welingelichtekringen.nl) 08.07.2023

Lees: Rutte IV moest het vertrouwen terugwinnen, maar dat bleek kansloos NU 08.07.2023

Lees: Hoe principes van partijen de val van kabinet-Rutte IV veroorzaakten NU 08.07.2023

Lees: Den Haag wordt wakker met kater: ’Tijd dat ze oprotten!’ | Video Telegraaf 08.07.2023

Lees: Meeste maatschappelijke organisaties betreuren val kabinet, behalve die van de boeren  NOS 08.07.2023

Lees: Van jonge boer tot woningzoeker: langer wachten door val kabinet  RTL 08.07.2023

Lees: Kaag na val kabinet: ‘Deze week onnodige spanning’ | Video Telegraaf 08.07.2023

Lees: Minister Hoekstra: ‘Onnodig, in het land niet uit te leggen’ RTL 08.07.2023

Lees: Kaag na val kabinet: ‘Deze week onnodige spanning’ | Video Telegraaf 08.07.2023

Lees: VVD-fractieleider Hermans wil niet met PVV in kabinet – Wel.nl (welingelichtekringen.nl) 08.07.2023

Lees: VVD-fractieleider Hermans wil niet met PVV in kabinet MSN 07.07.2023

Lees: Kabinet ging dit jaar ging al eens langs rand van de afgrond MSN 07.07.2023

Lees: Het zoveelste struikelblok wordt kabinet-Rutte IV nu fataal NU 07.07.2023

Lees: Rutte IV zit er nog korter dan Rutte I – Wel.nl (welingelichtekringen.nl) 07.07.2023

Lees: BBB-leider Van der Plas denkt dat ze verkiezingen kan winnen – Wel.nl (welingelichtekringen.nl) 07.07.2023

Lees: Minister Schouten: ‘Discussie intensief, Rutte ging er hard in’ RTL 07.07.2023

Lees: Minister Kaag: ‘Er kwam onnodige spanning in het proces’ RTL 07.07.2023

Lees: Rutte: mijn stevigheid hielp niet, maar was niet reden van de val MSN 07.07.2023

Lees: Premier Rutte: ‘Jammer dat we door scheiding werk niet kunnen afmaken’ MSN 07.07.2023

Lees: Premier Rutte: ‘Jammer dat we door scheiding werk niet kunnen afmaken’ RTL 07.07.2023

Lees: Zo verklaart Rutte uiteenvallen kabinet: draagvlak onder coalitie weg RTL 07.07.2023

Lees: Wat VVD wil, geldt al in Duitsland, maar daar wil coalitie er juist vanaf NOS 07.07.2023

Lees: Boerenactiegroepen verheugd over val kabinet Telegraaf 07.07.2023

Lees: Experts blij met afketsen migratieplan: ‘Er komen niet nog meer regels’ RTL 07.07.2023

Lees: Experts blij met afketsen migratieplan: ‘Er komen niet nog meer regels’ MSN 07.07.2023

Lees: Dit is waar het kabinet over is gevallen: gezinshereniging, schrijnende gevallen en noodstop AD 07.07.2023

Lees: Kabinet-Rutte IV is gevallen: hoe nu verder? RTL 07.07.2023

Lees: Terugblik kabinet-Rutte IV: uiteindelijk ontbrak de chemie RTL 07.07.2023

Lees: Het zoveelste struikelblok wordt kabinet-Rutte IV nu fataal  NU 07.07.2023

Lees: Huwelijk van kabinet-Rutte IV was gedoemd te mislukken NOS 07.07.2023

Lees: Van de straat tot de hoge colleges van Staat: niemand hield van Ruttes vierde kabinet AD 07.07.2023

Lees: Iedereen keek woensdagavond verbaasd naar Mark Rutte: ‘Wat zegt hij nou?!’ AD 07.07.2023

Lees: Kabinet gevallen over asieldeal. Rutte weet nog niet of hij doorgaat als VVD-leider AD 07.07.2023

Lees: Rutte IV zit er nog korter dan Rutte I MSN 07.07.2023

Lees: Rutte: verschillen waren onoverbrugbaar, stekker er niet uit getrokken door één partij NOS 07.07.2023

Lees: Kijk mee: persconferentie demissionair premier Rutte over val kabinet RTL 07.07.2023

Lees: Kijk hier de persconferentie over de val van kabinet-Rutte IV terug NU 07.07.2023

Lees: Oppositie wrijft zich in de handen na kabinetsval: ‘Snel verkiezingen nu!’ AD 07.07.2023

Lees: Nieuwe verkiezingen waarschijnlijk in loop van het najaar MSN 07.07.2023

Lees: Nieuwe verkiezingen in ‘oktober of november’ AD 07.07.2023

Lees: Op zijn vroegst eind september verkiezingen (maar waarschijnlijk later) AD 07.07.2023

Lees: Hoe snel komen er nu verkiezingen? Telegraaf 07.07.2023

Lees: Oppositie wil snel nieuwe verkiezingen na val Rutte IV NOS 07.07.2023

Lees: Ollongren na val: ‘Er is altijd een kabinet’ | Video Telegraaf 07.07.2023

Lees: Minister Ollongren: ‘Dit is heel treurig’ RTL 07.07.2023

Lees: Vreugde over val bij oppositie: ’Adieu Rutte, Kaag en de rest!’ Telegraaf 07.07.2023

lees: Vakbonden: val kabinet onvermijdelijk gezien de vele crisissen Telegraaf 07.07.2023

lees: Reactie minister Adriaansens: ‘Ontzettend jammer, mooie ploeg mensen’ RTL 07-07-2023

lees: ’Holland in Not’: zo reageren buitenlandse media op val Rutte IV Telegraaf 07.07.2023

Lees: Eerste reacties uit politiek Den Haag • ‘Was geen gelukkig huwelijk’ OW 07.07.2023

Lees: Kabinet gevallen over asieldeal: na Ruttes ramkoers wilde ChristenUnie niet meer door AD 07.07.2023

Lees: Kabinet-Rutte IV valt over migratie, alle bewindslieden demissionair RTL 07.07.2023

Lees: Kabinet-Rutte IV gevallen over asielbeleid  Telegraaf 07.07.2023

Lees: Kabinet gevallen, geen akkoord over asielmaatregelen OW 07.07.2023

Lees: Kabinet-Rutte IV valt over migratieproblematiek RTL 07.07.2023

Lees: Kabinet gevallen, geen akkoord over asielmaatregelen NOS 07.07.2023

Lees: Rutte kondigt ontslag hele kabinet aan • Verkiezingen half november verwacht  NOS 07.07.2023

Lees: Ongewis of CU instemt met nieuw voorstel gezinshereniging MSN 07.07.2023

Lees: Drie scenario’s waarmee het crisisoverleg van het kabinet kan aflopen AD 07.07.2023

Lees: Staatssecretaris: asieldeal ‘kwestie van zoeken, zoeken, zoeken’ RTL 07.07.2023

Lees: Kan migratiedeal wel de oplossing zijn? ‘Je moet een stapje terug doen’ NU 07.07.2023

Lees: Asieloverleg onder meer over tijdelijke stop gezinshereniging MSN 07.07.2023

Lees: Kabinet vervolgt crisisoverleg over migratie in iets betere sfeer MSN 07.07.2023

Lees: Reacties op crisissfeer kabinet: ‘De politiek is soms doof voor wat er in de samenleving leeft’ AD 07.07.2023

Lees: Mona Keijzer haalt uit naar Rutte: ‘Nu gaat hij stoer doen’ | Video Telegraaf 07.07.2023

Lees: Crisisoverleg kabinet begonnen, ‘noodrem’ gezinshereniging op tafel RTL 07.07.2023

Lees: Kabinet weer bijeen voor crisisberaad: nieuw asielvoorstel voor ‘noodrem’ moet Rutte IV redden AD 07-07.2023

Lees: Nog geen akkoord bereikt over migratie, kabinet praat vandaag verder NU 07.07.2023

Lees: Ministers laten niet veel los over migratieakkoord, overleg gaat vanmiddag verder NU 07.07.2023

Lees: Rutte reageert: ‘Is dit gewoon een strategie?’ | Video Telegraaf 07.07.2023

Lees: Rutte na nachtelijk crisisberaad: ‘Stap in proces van stappen’ | Video Telegraaf 07.07.2023

Lees: Kabinet praat verder over asiel, ‘stopknop’ voor gezinshereniging op tafel NOS 07.07.2023

Lees: Kabinet vrijdag verder met asieloverleg Telegraaf 07.07.2023

Lees: Asieloverleg straks verder, dan moet er een nieuw plan liggen NOS 07.07.2023

Lees: Geen duidelijkheid na nachtelijk asielberaad kabinet, vandaag nieuw overleg – Omroep West 07.07.2023

Lees: Migratieoverleg hervat: zorgt ‘pauzeknop’ voor gezinshereniging voor doorbraak? NU 07.07.2023

Lees: Kabinetsberaad over asiel vandaag verder, crisis nog niet afgewend NOS 07.07.2023

Lees: Gezinshereniging inperken, kan dat zomaar? ‘Haalbaar, maar onverstandig’ RTL 07.07.2023

Lees: Reacties na asieloverleg: ‘We hebben goede gesprekken’ RTL 06.07.2023

Lees: Geen duidelijkheid na nachtelijk asielberaad kabinet, vandaag nieuw overleg NOS 07.07.2023

Lees: Nu kabinet valt, komt ook de positie van Mark Rutte in het geding AD 06.07.2023

Lees: Kabinet bereikt nog geen akkoord in asieloverleg, crisis houdt aan RTL 06.07.2023

Lees: Cruciaal asieloverleg al uren aan de gang: spanning over mogelijke kabinetsval stijgt NU 06.07.2023

Lees: Crisissfeer in kabinet: Rutte voert druk over asieldeal op NU 06.07.2023

Lees: Opnieuw crisisoverleg over asiel: kabinet dreigt donderdagavond te vallen Telegraaf 06.07.2023

Lees: Als het kabinet op het randje van de afgrond staat, opent Rutte zijn rijkgevulde trukendoos AD 06.07.2023

Lees: Al uren onderhandelingen over asiel tijdens gespannen kabinetsberaad NOS 06.07.2023

Lees: Crisissfeer in kabinet rond migratiedeal, maar waarom en waarom nu? MSN 06.07.2023

Lees: Crisissfeer in kabinet rond migratiedeal, maar waarom en waarom nu?  RTL 06.07.2023

Lees: Premier Rutte op ramkoers, val kabinet lijkt niet ver weg NOS 06.07.2023

Lees: Oppositie probeert met moties vuurtje kabinetscrisis op te porren RTL 06.07.2023

Lees: Crisissfeer in kabinet om migratie: VVD voert druk op – Wel.nl (welingelichtekringen.nl) 06.07.2023

Lees: Cruciaal spoedoverleg asiel onder grote belangstelling begonnen RTL 06.07.2023

Lees: Toekomst kabinet-Rutte IV zeer onzeker, crisisoverleg aan de gang RTL 06.07.2023

Lees: Achterban ChristenUnie en VVD: ‘Zo doormodderen heeft geen zin meer’ RTL 06.07.2023

Lees: Fons Lambie: ‘Vanavond zien of er nog leven zit in kabinet Rutte IV’ RTL 06.07.2023

Lees: Kabinetsberaad over nieuwe asielmaatregelen vanavond in crisissfeer verder NOS 06.07.2023

Lees: Na lang overleg nog geen besluit over migratie: kabinetscrisis steeds dichterbij AD 05.07.2023

Lees: Crisisoverleg over asiel en migratie, val kabinet niet uitgesloten NOS 05.07.2023

Lees: Spanning loopt op in Den Haag over migratie: kabinetscrisis hangt in de lucht AD 05.07.2023

Lees: VVD wil dat langverwacht migratieplan vrijdag af is MSN 04.07.2023

juli 8, 2023 - Posted by | Uncategorized | , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.