Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Op weg naar het nieuwe kabinet Wilders 1 met een rechtse coalitie; PVV, VVD, BBB en NSC ??? – SvZ vanaf 26.02.2024 de Marathonsessie !!

In ‘marathonsessies’ wil informateur Putters duidelijkheid van alle partijen

Informateur Putters wil volgende week van alle partijen in de Tweede Kamer duidelijkheid over wat voor soort kabinet ze willen en met welke partijen ze het inhoudelijk eens kunnen worden.

In een vandaag verstuurde brief aan alle fractievoorzitters schrijft Putters: “Voor een vruchtbaar kabinet moet er een gemeenschappelijke basis zijn van waaruit wordt gewerkt aan de aanpak van de grote maatschappelijke vraagstukken.”

De gesprekken met de fractievoorzitters gaan dus niet alleen over hun voorkeuren voor een meerderheids-, minderheids– of extraparlementair kabinet. Putters wil ook openheid over ieders voorwaarden voor een “vruchtbare politieke samenwerking”. “Welke rol ziet u daarin voor uw fractie en met wie, onder welke (andere) voorwaarden kan die rol worden vervuld”, vraagt hij in de brief.

Solide financieel kader

Putters maakt verder duidelijk dat die ‘gemeenschappelijke basis’ niet alleen gaat over overeenstemming over de grondslagen van de democratische rechtsstaat. De partijen moeten het ook eens zijn over een solide financieel kader. Er ligt o.a. een waarschuwing van het CPB op de formatietafel om de ’Financiën beter op orde brengen’.

Dat betekent dat het nieuwe kabinet niet te veel schulden mag maken en het begrotingstekort kan laten oplopen. “Ook de internationale positie van Nederland speelt daarnaast zeker de komende periode een belangrijke rol”, aldus Putters in zijn brief.

Putters trekt komende maandag 26.02.2024 en dinsdag 27.02.2024 uit voor, zoals hij het noemt, “marathonsessies” met de partijleiders van bijna alle partijen. Denk heeft al laten weten niet te komen.

De SER-voorzitter is dan inmiddels twaalf dagen bezig met zijn opdracht en hij zegt dat haast geboden is. “Het land zit te wachten op de aanpak van maatschappelijke problemen die niet langer kunnen wachten”, zei hij in een toelichting op zijn brief.

Klare wijn

Vanwege de voorjaarsvakantie van de Tweede Kamer waren er deze week geen partijleiders beschikbaar, dus heeft Putters deze week experts gesproken en gebeld om hun ‘staatskundige’, ‘historische’, ‘bestuurskundige’ en ‘internationale’ perspectief te horen over de vorming van een kabinet.

Putters vindt die gesprekken heel nuttig. Er is bijvoorbeeld veel verwarring over het begrip extraparlementair kabinet. “In die gesprekken kan ik gestructureerd aan het werk en hier klare wijn over schenken.”

Niet gelukt

Putters is de tweede informateur die aan het werk is om te kijken welk kabinet na de Tweede Kamerverkiezingen van eind november mogelijk is. Zijn voorganger, oud-PvdA-minister Plasterk, is het niet gelukt om de grootste partij PVV, de grootste nieuwkomer NSC, VVD en BBB op één lijn te krijgen.

NSC-leider Omtzigt trok zich terug uit de eerste formatieronde, omdat hij een meerderheids- of minderheidskabinet met de PVV niet ziet zitten. De VVD wil wel een extraparlementair kabinet, maar niet zonder NSC. De PVV wil het liefst een meerderheidskabinet, net als BBB.

Kortom, het is nu aan Putters om deze vastgeroeste formatie weer in beweging te krijgen vanwege deze complexe situatie. Daar heeft hij vier weken de tijd voor gekregen.

Een nieuw kabinet moet echt fors minder gaan uitgeven, benadrukt het Centraal Planbureau (CPB).

Het onafhankelijk onderzoeksinstituut voor economisch beleid CPB doet in de voorjaarsraming een stevige oproep aan de politiek om een pas op de plaats te maken in de nieuwe kabinetsperiode. Als een nieuwe regering écht niet minder gaat uitgeven en ook niet de belastingen verhoogt, dan voldoet Nederland over vier jaar bij lange na niet meer aan de Europese begrotingsregels.

CPB

Officieel mag het het overheidstekort niet boven de 3 procent van het nationaal inkomen uitkomen. Het CPB voorspelt dat het overheidstekort in Nederland zonder bezuinigingen in 2028 uitkomt op 3,3 procent van het nationaal inkomen, en in 2032 zelfs op 4,6 procent. Dat is een ruime overschrijding, stelt het planbureau.

Nederland doet er volgens CPB-directeur Pieter Hasekamp verstandig aan zich aan die 3 procentsnorm te houden. Anders komt Brussel met een ‘aanwijzing’, wat betekent dat het overheidstekort zelfs verder moet worden teruggebracht tot 1,5 procent. De Europese commissie kan ook nog een boete geven. “Dan moet Nederland een fors bedrag extra aan Europa gaan betalen’”, aldus Hasekamp.

De waarschuwing is niet nieuw, want afgelopen najaar zei het CPB dit ook. Het CPB heeft er nog weinig vertrouwen in dat politieke partijen de financiële risico’s die de overheid loopt echt serieus nemen. Daarom geeft hij ditmaal de waarschuwing met nog meer nadruk af. Hasekamp: “De overheid moet voor de toekomst de financiën beter op orde brengen. Het oplopende overheidstekort, maar ook arbeidsmarktkrapte en ruimtegebrek, vragen nu om heldere keuzes in de beleidsambities”, zegt hij.

Tijdens de formatiebespreking afgelopen maand lieten vooral VVD en NSC weten dat zij wel de noodzaak inzien om fors in de overheidsuitgaven te snijden. Maar PVV en BBB hebben daar veel moeite mee. Deze partijen willen liefst af van de knellende rekenregels en zij lieten hun verkiezingsprogramma ook niet doorrekenen.

Nieuw Sociaal Contract maakte zich zelfs zulke grote zorgen over de financiële tegenvallers, dat fractieleider Pieter Omtzigt twee weken geleden plotseling de gesprekken over een coalitie met PVV, VVD en BBB afbrak.

Deze week zei ook oppositieleider Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) tijdens een lezing in Amsterdam dat hij er helemaal niets voor voelt dat de overheid weer vooral gaat bezuinigen. Solide overheidsfinanciën zijn belangrijk, stelde ook Timmermans, maar zijn partij ziet veel meer in een forse lastenverzwaring voor mensen met veel vermogen.

“De PvdA heeft zich in verleden te vaak laten aanpraten dat het land zou instorten als we de 3 procent niet strikt naleven. Er zijn investeringen nodig voor de bestaanszekerheid van mensen en die zijn nu zo groot, dat we op een andere manier tegen het begrotingstekort moeten aankijken. En dat doet trouwens de hele wereld al.”

‘Matige’ economische groei

Volgens het CPB stijgen vooral de uitgaven aan sociale zekerheid, zorg, defensie en rente op leningen. Tegelijkertijd verwacht het planbureau dat de komende jaren de al onder Rutte IV geplande uitgaven aan bijvoorbeeld defensiematerieel alsnog zal worden uitgegeven. Daardoor zijn er straks minder meevallers op de rijksbegroting te verwachten. Deze combinatie zorgt voor de slechtere financiën.

De lichte economische recessie waarin Nederland de laatste maanden was beland, is inmiddels wel weer voorbij. Nederland herstelt zich dit jaar van de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de hoge inflatie. Het planbureau voorspelt een ‘matige’ economische groei in de komende jaren. Dat komt voor een belangrijk deel omdat huishoudens weer meer gaan uitgeven vanwege de forse loonstijgingen. En door de lagere inflatie hebben huishoudens weer meer te besteden.

De koopkracht van huishoudens neemt dit jaar toe met gemiddeld 2,7 procent. Volgens het planbureau gaan de meeste inkomensgroepen er de komende periode op vooruit. Toch is vergeleken met 2021 het gemiddelde inkomen nog steeds 0,5 procent lager dan voor de energiecrisis. Het aantal huishoudens dat onder de armoedegrens leeft gaat zonder nieuw beleid licht omhoog, naar 4,9 procent van de bevolking in 2025. De werkloosheid blijft nog steeds heel laag, maar stijgt licht met 0,4 procent naar 3,9 procent.

Lees: Hoogoplopend conflict in top van BBB na ‘anonieme klacht van bedreiging’ | Politiek | AD.nl 07.03.2024

Lees ook:

Dagjes uit en kledingaankopen halen Nederland uit een recessie

De Nederlandse economie is uit een recessie gekomen. Dat is vooral te danken aan huishoudens die veel geld uitgaven aan dagjes uit, vakanties en kleding.

meer:

Meer: Kamer wijst Plasterk aan als informateur | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Meer: Verkenner brengt verslag uit aan Tweede Kamer | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Meer: Ronald Plasterk aan de slag als verkenner | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Meer: Kabinetsformatie 2024 (volkskrant.nl)

Meer: Kabinetsformatie 2023 (volkskrant.nl)

Meer: Kabinetsformatie | RTL Nieuws

Meer: Kabinetsformatie | NOS

meer: Volg alles over de kabinetsformatie hier VK

Meer: Formatie 2023 – NU.nl

Lees: Wat is een extraparlementair kabinet? (ad.nl) 13.12.2023

Meer: Volg de formatie op de voet – EW (ewmagazine.nl)

• Volg het laatste nieuws over de Tweede Kamerverkiezingen 2023 in ons liveblog
• Premier Wilders of tóch nog Timmermans? Dit zijn de 5 scenario’s
• Bekijk hier alle uitslagen
• Vind alles over de Tweede Kamerverkiezingen 2023 in ons dossier

Meer: Kamerverkiezingen 2023 – Search (bing.com)

Meer: Verkiezingen 2023 (trouw.nl)

Meer: Tweede Kamerverkiezingen 2023 | NOS

Meer: Tweede Kamerverkiezing | Verkiezingen | Kiesraad.nl

Meer: Tweede Kamerverkiezingen 2023 – NU.nl

Meer: Verkiezingen 2023 – EW (ewmagazine.nl)

Meer: Tweede Kamerverkiezingen 2023 | AD.nl

Meer: Op weg naar de verkiezingen | NOS

nog meer:

zie ook: Op weg naar het nieuwe kabinet Wilders 1 met een rechtse coalitie; PVV, VVD, BBB en NSC ??? – SvZ vanaf 14.02.2024 – de volgende formatieronde !!

Zie ook: Op weg naar de minderheidscoalitie van PVV, VVD en BBB ??? – SvZ formatieronde vanaf 07.02.2024 !!

Zie ook: Op weg naar het nieuwe kabinet Wilders 1 met een rechtse coalitie; PVV, VVD, BBB en NSC ??? – SvZ vanaf 05.02.2024 – einde van de formatieronde !!

Zie ook: Op weg naar het nieuwe kabinet Wilders 1 – met een rechtse coalitie; PVV, VVD, BBB en NSC ??? – SvZ vanaf 30.01.2024

Zie ook: Op weg naar het nieuwe kabinet Wilders 1 – met een rechtse coalitie; PVV, VVD, BBB en NSC ??? – SvZ vanaf 18.01.2024

Zie ook: Op weg naar het nieuwe kabinet Wilders 1 – met een rechtse coalitie; PVV, VVD, BBB en NSC ??? – SvZ vanaf 09.01.2024

Zie ook: Op weg naar het nieuwe kabinet Wilders 1 – met een rechtse coalitie; PVV, VVD, BBB en NSC ??? – SvZ vanaf 11.12.2023

Zie ook: Op weg naar het nieuwe kabinet Wilders 1 – Verkenning formatie – SvZ vanaf 04.12.2023

Zie ook:  Op weg naar het nieuwe kabinet – Nieuwe Start verkenning formatie 28.11.2023 !!

Zie ook: Op weg naar het nieuwe kabinet – Start verkenning nieuwe Formatie 2023 – valse start !!!

Zie ook: Op weg naar de 2e kamerverkiezingen op 22 november 2023 !!! – deel 5

Zie ook: Op weg naar de 2e kamerverkiezingen op 22 november 2023 !!! – deel 4

Zie ook: Op weg naar de 2e kamerverkiezingen op 22 november 2023 !!! – deel 3

Zie ook: Op weg naar de 2e kamerverkiezingen op 22 november 2023 !!! – deel 2

Zie ook: Op weg naar de 2e kamerverkiezingen op 22 november 2023 !!! – deel 1

Zie ook: De val van Kabinet-Rutte IV vanwege de Asielcrisis 07.07.2023

nog veel meer:

Lees: Wilders geeft toe steun partijen te missen om premier te worden (msn.com) 13.03.2024

Lees: Fons Lambie: ‘Wilders won verkiezingen, maar verliest Torentje’ | RTL Nieuws 13.03.2024

Lees: Frits Wester: Wilders wellicht toch niet premier | RTL Nieuws 13.03.2024

Lees: Wilders ziet af van premierschap: ‘Geen steun van alle partijen’ | RTL Nieuws 13.03.2024

Lees: Wilders geeft premierschap op, leiders PVV, VVD, NSC en BBB niet in kabinet | Politiek | NU.nl 13.03.2024

Lees: Wilders geen premier, leiders vier partijen blijven in Kamer (msn.com) 13.03.2024 13.03.2024

Lees: Wilders wordt geen premier en partijen willen extraparlementair kabinet (businessinsider.nl) 13.03.2024

Lees: Geert Wilders wordt geen premier (welingelichtekringen.nl) 13.03.2024

Lees: Wilders mist steun en ziet af van premierschap: ‘Liefde voor land en kiezer is belangrijker dan positie’ | Politiek | AD.nl 13.03.2024

Lees: Wilders geeft Torentje op in ruil voor rechts kabinet, fractieleiders formerende partijen blijven in de Kamer | de Volkskrant 13.03.2024

Lees: Wilders geeft premierschap op, partijleiders blijven in Kamer bij nieuw kabinet (nos.nl) 13.03.2024

Lees: Wilders geeft premierschap op, partijleiders blijven in Kamer bij nieuw kabinet – Omroep West 13.03.2024

Lees Live politiek: Wilders ziet af van premierschap, mist steun van andere partijleiders | Trouw 13.03.2024

Lees: Beslissend moment: Wilders wordt geen premier | Trouw 13.03.2024

Lees: De formatie gaat de volgende fase in nu NSC toch verder wil met een rechts kabinet | Trouw 13.03.2024

Lees: Bronnen: PVV, VVD, NSC en BBB praten verder over extraparlementair kabinet met beknopt regeerakkoord | Binnenland | Telegraaf.nl 12.03.2024

Lees: Doorbraak in formatie: Putters adviseert gezamenlijk kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB | de Volkskrant 12.03.2024

Lees: Putters: volgende stap in formatie mogelijk met PVV, VVD, NSC en BBB (msn.com) 12.03.1014

Lees: Putters: volgende stap in formatie mogelijk met PVV, VVD, NSC en BBB | RTL Nieuws 12.03.2024

Lees: Informateur Putters: ‘Volgende stap in formatie kan worden gezet’ | Formatie 2023 | NU.nl 12.03.2024

Lees: Opening in formatie: volgende stap kan worden gezet (nos.nl) 12.03.2024

Lees: Informateur Putters: goede gesprekken leidden tot resultaat | RTL Nieuws 12.03.2024

Lees: Doorbraak in formatie, vier partijen kunnen verder: ‘We hebben resultaat geboekt’ | Politiek | AD.nl 12.03.2024

Lees: Putters na twee dagen De Zwaluwenberg: volgende stap kan worden gezet – Omroep West 12.03.2024

Lees: Partijen praten tweede dag op landgoed over coalitie (msn.com) 12.03.2024

Lees: Podcast De Dag: alternatieve kabinetten in de praktijk (nos.nl) 11.03.2024

Lees: Pieter Omtzigt over formatie: ‘Het wordt spannend’ | RTL Nieuws 11.03.2024

Lees: PVV, VVD, NSC en BBB vandaag samen aan tafel, Omtzigt ‘hoopvol’ (nos.nl) 11.03.2024

Lees: Partijleiders PVV, VVD, NSC en BBB voor het eerst samen bij informateur Putters | Politiek | NU.nl 11.03.2024

Lees: Partijleiders voor het eerst met zijn vieren naar informateur sinds weglopen Omtzigt | Binnenland | Telegraaf.nl 11.03.2024

Lees: Vier onderhandelende partijen op landgoed bij elkaar, Omtzigt hoopvol | RTL Nieuws 11.03.2024

Lees: Onderhandelaars komen aan op defensielandgoed voor formatieoverleg (msn.com) 11.03.2024

Lees: Putters rondt formatieronde af met overleg op De Zwaluwenberg (msn.com) 11.03.2024

Lees: Foutjes kunnen gebeuren, maar er is iets mis met hoe de Kamer omgaat met haar belangrijkste taak | Haagse Zaken | AD.nl 10.03.2024

Lees: Opmerkelijk: de 4 rechtse partijen zijn al 7 zetels kwijt sinds de verkiezingen (msn.com) 10.03.2024

Lees: Opmerkelijk: de 4 rechtse partijen zijn al 7 zetels kwijt sinds de verkiezingen (welingelichtekringen.nl) 10.03.2024

Lees: Opgesloten in een kasteel: de Zweden hadden binnen een maand een regering | RTL Nieuws 09.03.2024

Lees: Formatie-in-slakkengang keert terug naar Hilversum: één horde is nu wel genomen sinds de vorige heisessie | Politiek | AD.nl 08.03.2024

Lees: Formatie maandag verder: leiders VVD, PVV, NSC en BBB spreken in De Zwaluwenberg | Binnenland | Telegraaf.nl 08.03.2024

Lees: Leiders VVD, PVV, NSC en BBB spreken maandag in De Zwaluwenberg (welingelichtekringen.nl) 08.03.2024

Lees: Putters spreekt vier partijen maandag en dinsdag ‘in alle rust’ (msn.com) 08.03.2024

Lees: Putters spreekt vier partijen maandag en dinsdag ‘in alle rust’ | RTL Nieuws 08.03.2024

Lees: PVV, VVD, NSC en BBB willen naar verluidt verder onderhandelen over extraparlementair kabinet (msn.com) 08.03.2024

Lees: Informateur verwacht extra gesprekken nodig te hebben (msn.com) 07.03.2024

Lees: ‘In principe’ kan worden onderhandeld over een rechts kabinet, maar alles hangt af van Omtzigt | Politiek | AD.nl 07.03.2024

Lees: PVV, VVD, NSC en BBB willen doorpraten, partijen hoopvol over kabinetsvorm | Formatie 2023 | NU.nl 07.03.2024

Lees: PVV, VVD, NSC en BBB willen werken aan nieuw kabinet, maandag samen om tafel (nos.nl) 07.03.2024

Lees: Informateur Putters: nog heel wat te overbruggen | Binnenland | Telegraaf.nl 07.03.2024

Lees: Putters verwacht extra gesprekken nodig te hebben: ‘Heel wat te overbruggen’ | RTL Nieuws 07.03.2024

Lees: PVV, VVD, NSC en BBB willen werken aan nieuw kabinet en ministers leveren – Omroep West 07.03.2024

Lees: Kans op rechts kabinet groeit, Omtzigt blijft probleem (welingelichtekringen.nl) 07.03.2024

Lees: Kans op rechts kabinet groeit, Omtzigt blijft probleem (msn.com) 07.03.2024

Lees: Kans op rechts kabinet groeit, Omtzigt blijft probleem (welingelichtekringen.nl) 07.03.2024

Lees: De tijd begint te dringen voor informateur Kim Putters | Politiek | AD.nl 06.03.2024

Lees: Van der Plas ‘heel positief’ over formatie na gesprek met Putters (msn.com) 06.03.2024

Lees: Optimisme klinkt bij formatiegesprekken: ‘Ik blijf hoopvol’ | RTL Nieuws 06.03.2024

Lees: Voorzichtig positieve geluiden over rechtse formatiepoging (msn.com) 06.03.2024

Lees: Voorzichtig positieve geluiden over rechtse formatiepoging | RTL Nieuws 06.03.2024

Lees: Informateur blijft vooralsnog individuele gesprekken voeren (msn.com) 05.03.2024

Lees: Verfrissend die emotionele betrokkenheid van Omtzigt nu de teflonhouding de norm is geworden | Kitty Herweijer | AD.nl 05.03.2024

Lees: Omtzigt na overleg met Putters: ‘Constructieve stappen gezet’ | RTL Nieuws 05.03.2024

Lees: Omtzigts vertrouwen in formatie brokkelt verder af na anonieme roddels | Politiek | NU.nl 05.03.2024

Lees: Wilders en Van der Plas zwijgen vooral na gesprek met Putters (msn.com) 04.03.2024

Lees: Koning ontvangt fractievoorzitters Volt en SGP (msn.com) 04.03.2024

Lees: De formerende partijen willen de échte crisis in het onderwijs niet zien (trouw.nl) 04.03.2024

Lees: Omtzigt herkent zich niet in beeld over emotionele toestand (msn.com) 04.03.2024

Lees: Omtzigt roept op: ‘Niet over elkaar roddelen’ | Video | Telegraaf.nl 04.03.2024

Lees: Omtzigt herkent zich niet in geschetste beeld: ‘Roddelen helpt niet’ | RTL Nieuws 04.03.2024

Lees: Omtzigt herkent zich niet in beeld over emotionele toestand: ‘Roddelen helpt niet’ | RTL Nieuws 04.03.2024

Lees: Putters: roddel en achterklap helpt niet • Omtzigt herkent zich niet in beeld over zijn emotionele toestand (nos.nl) 04.03.2024

Lees: Yesilgöz en Omtzigt willen nog niet nadenken over gesprekken met GL-PvdA | Formatie 2023 | NU.nl 04.03.2024

Lees: VVD en NSC: niet bezig met scenario waarin Timmermans touwtjes in handen krijgt | Binnenland | Telegraaf.nl 04.03.2024

Lees: Live politiek: Partijleiders PVV, VVD, NSC en BBB in koppels naar informateur (volkskrant.nl) 04.03.2024

Lees: Nieuwe poging om kabinet te vormen, dit keer gesprekken in koppeltjes (msn.com) 04.03.2024

Lees: Spannende week voor Putters | NU.nl 04.03.2024

Lees: Wie knippert er als eerste met de ogen in de formatie? Pieter of Dilan? | Politiek | AD.nl 02.03.2024

Lees: SP-leider Jimmy Dijk haalt flink uit naar formerende partijen (msn.com) 02.03.2024

Lees: Lees: SP-leider Jimmy Dijk haalt flink uit naar formerende partijen (welingelichtekringen.nl) 02.03.2024

Lees: VVD-kiezers willen dat partij wél in kabinet stapt met gedoogsteun van NSC | RTL Nieuws 02.03.2024

Lees: VVD-kiezer willen dat Yeşilgöz koers verandert (welingelichtekringen.nl) 02.03.2024

Lees: ‘Bizar wat zich aan de onderhandelingstafel afspeelde’ | Video | Telegraaf.nl 01.03.2024

Lees: Honderd dagen na de verkiezingen nog geen zicht op nieuw kabinet (nos.nl) 01.03.2024

Lees: Wilders zet zijn principes even in de ijskast. Wat zijn de uitspraken waard? (trouw.nl) 01.03.2024

Lees: De mildheid van Geert Wilders is wel het meest opzichtige vijgenblad uit zijn repertoire (trouw.nl) 01.03.2024

Lees: Putters praat koning bij over voortgang kabinetsformatie (msn.com) 01.03.2024

Lees: Putters houdt vol: praat ook volgende week verder met partijen op rechts (msn.com) 01.03.2024

Lees: Putters houdt vol: praat ook volgende week verder met partijen op rechts (welingelichtekringen.nl) 01.03.2024

Lees: Wilders hoopt nog op centrumrechts kabinet: ‘Van alternatief word ik niet vrolijk’ | RTL Nieuws 01.03.2024

Lees: Wilders doet beroep op VVD en NSC: ’Beweeg alsjeblieft’ | Binnenland | Telegraaf.nl 01.03.2024

Lees: Wilders waarschuwt VVD en NSC voor kabinet-Timmermans (msn.com) 01.03.2024

Lees: Wilders waarschuwt VVD en NSC voor kabinet-Timmermans (welingelichtekringen.nl) 01.03.2024

Lees: Wilders houdt hoop op VVD en NSC, kijkt niet naar andere partijen (msn.com) 01.03.2024

Lees: Wilders houdt ondanks alles hoop op VVD en NSC (welingelichtekringen.nl) 01.03.2024

Lees: Rechts kabinet verder uit zicht door standvastigheid Omzigt (welingelichtekringen.nl) 01.03.2024

Lees: Lezers over vertrouwen in de vier formerende partijen: ‘De alternatieven zijn nog slechter, dus hier moeten we het maar mee doen’ | Opinie | AD.nl 29.02.2024

Lees: Putters spreekt vrijdag met Wilders en belt Van der Plas (msn.com) 29.02.2024

Lees: Putters spreekt vrijdag met Wilders en belt Van der Plas (welingelichtekringen.nl) 29.02.2024

Lees: Yeşilgöz heeft ‘bouwstenen aangeleverd’ voor samenwerking (msn.com) 29.02.2024

Lees: Yeşilgöz heeft ‘bouwstenen aangeleverd’ voor samenwerking (welingelichtekringen.nl) 29.02.2024

Lees: Yeşilgöz heeft ‘bouwstenen aangeleverd’ voor samenwerking (msn.com) 29.02.2024

Lees: Mona Keijzer over formatie: ‘Laten we eindelijk over de inhoud gaan praten’ | Video | Telegraaf.nl 29.02.2024

Lees: Omtzigt ziet samenwerking met PVV alleen nog in gedoogrol voor zich | Formatie 2023 | NU.nl 29.02.2024

Lees: Omtzigt biedt via gedoogbelofte toch weer zicht op vierpartijencoalitie (volkskrant.nl) 29.02.2024

Lees: Omtzigt na gesprek met Putters: ‘Tuurlijk zijn we bereid tot een gedoogrol’ | RTL Nieuws 29.02.2024

Lees: Omtzigt ziet nu twee opties: gedogen of extraparlementair kabinet (welingelichtekringen.nl) 29.02.2024

Lees: Bart Nijman: ‘Terwijl Wilders water bij de formatiewijn giet, staat Timmermans geluiden uit het verleden te maken’ (msn.com) 29.02.2024

Lees: Bart Nijman: ‘Terwijl Wilders water bij de formatiewijn giet, staat Timmermans geluiden uit het verleden te maken’ | Nieuwe Revu 29.02.2024

Lees: Wilders wordt steeds groter, Omtzigt steeds kleiner (msn.com) 29.02.2024

Lees: Wilders wordt steeds groter, Omtzigt steeds kleiner (welingelichtekringen.nl) 29.02.2024

0

Lees: Ledenaantal BBB, PvdD, Volt en GroenLinks in 2023 flink gestegen (msn.com) 28.02.2024

Lees: BBB sterkst gegroeid in leden, FvD blijft grootste partij (nos.nl) 28.02.2024

Lees: Partijen die gemene berichtjes naar elkaar sturen beleven het landsbestuur als een gezelschapsspel | Binnenland | AD.nl 28.02.2024

Lees: Praat mee: heb jij nog vertrouwen in de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB? | De Kwestie | AD.nl 28.02.2024

Lees: Live politiek: Putters blijft nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet (trouw.nl) 28.02.2024

Lees: Putters blijft ook nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet (welingelichtekringen.nl) 28.02.2024

Lees: Putters blijft ook nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet (msn.com) 28.02.2024

Lees: Wilders wil snel door met rechts kabinet: duurt al lang genoeg (welingelichtekringen.nl) 28.02.2024

Lees: Wilders wil snel door met rechts kabinet: duurt al lang genoeg (msn.com) 28.02.2024

Lees: Geert Wilders wil snel door met rechts kabinet: ‘Stoppen met dralen’ | RTL Nieuws 28.02.2024

Lees: Wilders: ‘We moeten het met ons vieren doen, PVV, VVD, NSC en BBB’ | Politiek | AD.nl 28.02.2024

Lees: Omtzigt houdt vol: ’Niet in een meerderheids- of minderheidskabinet met PVV, VVD en BBB’ | Binnenland | Telegraaf.nl 28.02.2024

Lees: NSC-leider Omtzigt herhaalt: niet in meer- of minderheidskabinet met PVV | RTL Nieuws 28.02.2024

Lees: Waarom Timmermans toch behoorlijk invloedrijk is in deze formatie (trouw.nl) 28.02.2024

Lees: Investeer in herstel van publieke voorzieningen | Opinie | AD.nl 27.02.2024

Lees: Putters na gesprekken met alle fractieleiders: ‘Formatie blijft ingewikkeld’ | Formatie 2023 | NU.nl 27.02.2024

Lees: Informateur Putters: ‘Gesprekken waren constructief en complex’ (nos.nl) 27.02.2024

Lees: Partijen geven informateur Putters stof tot nadenken (msn.com) 27.02.2024

Lees: Informateur Kim Putters noemt formatie ‘complex’ | RTL Nieuws 27.02.2024

Lees: Informateur Kim Putters noemt formatie ‘complex’ (msn.com) 27.02.2024

Lees: Van der Plas over kabinetsformatie: ’Nee is ook een antwoord!’ | Binnenland | Telegraaf.nl 27.02.2024

Lees: CDA smijt de deur dicht voor route van Omtzigt: formatie weer wat moeilijker | Politiek | AD.nl 27.02.2024

Lees: Sneer Omtzigt? ‘Niet op tv of Twitter onderhandelen’ | Video | Telegraaf.nl 27.02.2024

Lees: Dassen blijft pleiten voor meerderheidskabinet zonder PVV (msn.com) 27.02.2024

Lees: Baudet hoopt op ‘leuke, onbekende backbencher’ als premier (welingelichtekringen.nl) 27.02.2024

Lees: Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB (msn.com) 27.02.2024

Lees: Overweeg eerst alle meerderheidscoalities, adviseert Bontenbal (msn.com) 27.02.2024

Lees: Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie (msn.com) 27.02.2024

Lees: Laatste fractieleiders praten met informateur over kabinetsvormen (msn.com) 27.02.2024

Lees: Laatste fractieleiders praten met informateur over kabinetsvormen (welingelichtekringen.nl) 27.02.2024

Lees: Laatste fractieleiders praten met informateur over kabinetsvormen (msn.com) 27.02.2024

Lees: Nieuwe formatieronde van start: ‘Als je kunt gedogen, kan je ook in kabinet’ | Formatie 2023 | NU.nl 26.02.2024

Lees: Van der Plas streng richting Omtzigt: ‘Als je kunt gedogen, kun je ook in kabinet’ | Politiek | AD.nl 26.02.2024

Lees: 6 dingen die je moet weten over informateur Kim Putters (businessinsider.nl) 26.02.2024

Lees: Omtzigt herhaalt wens lossere band kabinet en parlement (msn.com) 26.02.2024

Lees: Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet (msn.com) 26.02.2024

Lees: Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet (welingelichtekringen.nl) 26.02.2024

Lees: Timmermans sceptisch over Oekraïne-draai Wilders • Omtzigt: lossere band tussen Kamer en kabinet gewenst (nos.nl) 26.02.2024

Lees: Timmermans vindt dat rechtse partijen aan de slag moeten gaan (welingelichtekringen.nl) 26.02.2024

Lees: Timmermans vindt dat rechtse partijen aan de slag moeten gaan (msn.com) 26.02.2024

Lees: Wilders: ’Andere partijen moeten nu in beweging komen’ | Binnenland | Telegraaf.n 26.02.2024l

Lees: Live politiek: Wilders roept andere partijleiders op om over hun eigen schaduw heen te stappen: ‘Nederland heeft snel een kabinet nodig’. (volkskrant.nl) 26.02.2024

Lees: De formatie krijgt nieuwe ronde, maar samenwerken met PVV blijft het probleem (trouw.nl) 25.02.2024

Lees: We dreigen EU-begrotingsregels te schenden: moeten we sancties vrezen? | Economie | NU.nl 25.02.2024

Lees: Bruins Slot juicht draai Wilders over steun Oekraïne toe (msn.com) 25.02.2024

Lees: Wilders tegen akkoord met Oekraïne, maar is nu wel bereid te praten over militaire steun (nos.nl) 25.02.2024

Lees: Minister Bruins Slot wuift kritiek Wilders op 10-jarige deal met Oekraïne weg: ‘Anders wint Poetin’ | Politiek | AD.nl 25.02.2024

Lees: Geert Wilders hekelt Poetins ‘barbaarse regime’, maar een deel van de PVV-fractie klinkt juist Kremlinvriendelijk | Politiek | AD.nl 24.02.2024

Lees: Directeur Natuurmonumenten tegen toekomstig kabinet: ‘Als je het niet voor de natuur wilt doen, doe het dan voor jezelf’ | Binnenland | AD.nl 24.02.2024

Lees: In ‘marathonsessies’ wil informateur Putters duidelijkheid van alle partijen (nos.nl) 23.02.2024

Lees: Putters wil vastgeroeste formatie losweken met marathonsessies | Binnenland | Telegraaf.nl 23.02.2024

Lees; In ‘marathonsessies’ wil informateur Putters duidelijkheid van alle partijen – Omroep West 23.02.2024

Lees: Van der Staaij: voortvarendheid nodig in kabinetsformatie (msn.com) 23.02.2024

Lees: Informateur: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’ (msn.com) 23.02.2024

Lees: Informateur: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’ (welingelichtekringen.nl) 23.02.2024

Lees: Hoogleraar: dubbelrol Rutte niet onmogelijk, wel onwenselijk (msn.com) 23.02.2024

Lees: Alexander Pechtold: ‘Ministers moeten een joker kunnen krijgen bij sommige moties’ | Politiek | AD.nl 23.02.2024

Lees: Waarom Wilders opeens zijn Russische vriendschapsspeldje verstopt | Politiek | AD.nl 23.02.2024

Lees: Defensieminister Ollongren: ‘Je hebt maar één wake-upcall nodig, normaal gesproken’ | Twee jaar oorlog | AD.nl 23.02.2024

februari 24, 2024 - Posted by | Uncategorized

Sorry, the comment form is closed at this time.