Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Gedonder met Burgemeester Frank van Zuilen in Tynaarlo

Tweede bestuurscrisis.

Tynaarlo zit voor de tweede keer in korte tijd in een bestuurscrisis. In oktober 2011 stapte het hele college op na onenigheid tussen de coalitiepartijen PvdA en VVD. Onder meer verschil van inzicht over de gemeentelijke financiën leidde tot de val van het college.

800 duizend euro.

De huidige crisis is veroorzaakt door het ontslag van de financiële topambtenaar Heijerman. Hij werd vorig jaar het gemeentehuis uitgezet en geschorst. De officiële reden was ‘plichtsverzuim en niet-integer handelen’. Het college liet advocatenkantoor Aegis een onderzoek uitvoeren naar Heijerman. Later werd dat opgeschaald naar BING. Daaruit bleek dat er van de aantijgingen niets hard gemaakt kon worden, het ontslag was onterecht. De kosten van deze onderzoeken zouden naar verluidt een ton hebben gekost en de afkoopsom voor de onterecht ontslagen ambtenaar is volgens de gemeente tussen de 140 duizend en 440 duizend euro.

Gerelateerde artikelen

GEEN STRAFVERVOLGING NA LEKKEN IN TYNAARLO

BB 30.10.2014 Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot strafvervolging in de zaak over het lekken rondom de benoeming van de nieuwe burgemeester van Tynaarlo. Dat heeft het OM bekendgemaakt.

Vertrouwenscommissie

Begin oktober deed commissaris van de Koning Jaqcues Tichelaar aangifte wegens schending van de geheimhoudingsplicht nadat informatie uit de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester was gelekt vanuit de gemeentelijke vertrouwenscommissie. Omdat meerdere keren op geheimhouding was gewezen, was Tichelaar ‘verbaasd en ontstemd’ over het lekken. Hij deed aangifte. Het Openbaar Ministerie heeft de aangifte bestudeerd maar is tot de conclusie gekomen dat er geen verdenking is van een strafbaar feit.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

AANGIFTE WEGENS LEKKEN RONDOM BURGEMEESTERSBENOEMING

BB 25.09.2014 De Drentse commissaris van de Koning Jacques Tichelaar doet aangifte wegens schending van de geheimhoudingsplicht rond de benoeming van de nieuwe burgemeester van Tynaarlo. Volgens Tichelaar is er ,,informatie over één van de kandidaten” gelekt vanuit de gemeentelijke vertrouwenscommissie, waarin de fractievoorzitters zitten. Dat is strafbaar.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Gemeentesecretaris Tynaarlo moet veld ruimen

BB 13.02.2014 Een door en door verziekte ambtelijke organisatie. Ambtenaren die elkaar wantrouwen, over maar niet met elkaar praten en geen vertrouwen hebben in het concernmanagement. Een op de vier ambtenaren voelt zich onveilig en een op de drie ambtenaren is ontevreden over de organisatiecultuur binnen de gemeente Tynaarlo. Deze en nog vele andere harde conclusies over de Drentse gemeente hebben geleid tot het onmiddellijke vertrek van gemeentesecretaris Jan van Muijen.

Gerelateerde artikelen

Hard oordeel over negatieve cultuur Tynaarlo

NU 12.02.2014 Ambtenaren in Tynaarlo vertrouwen elkaar niet, praten óver elkaar en niet mét elkaar. Het management functioneert onvoldoende en onder alle ambtenaren heerst ”een negatieve cultuur”.

Dat concludeert onderzoeksbureau Berenschot, dat het reilen en zeilen van de Noord-Drentse gemeente onder de loep heeft genomen. Een van de gevolgen is dat de gemeentesecretaris per direct moet vertrekken, zo meldde waarnemend burgemeester Piet Adema woensdag in een brief aan de ambtenaren.

BURGEMEESTER TYNAARLO KEERT NIET MEER TERUG

BB 20.01.2014 urgemeester Frank van Zuilen (VVD) van de Noord-Drentse gemeente Tynaarlo is niet beschikbaar voor een tweede ambtstermijn. Dat heeft hij commissaris van de Koning Jacques Tichelaar laten weten, meldde de provincie Drenthe maandag.

Onder vuur
Van Zuilen (60) lag de laatste 2 jaar onder vuur in de gemeenteraad en op het gemeentehuis, na twee keer een bestuurscrisis. De laatste ontstond nadat hij een topambtenaar had ontslagen, naar achteraf bleek onterecht.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Interim kreeg in 2011 half miljoen bij wankelende corporatie

BB 12.08.2013 Woningcorporatie WSG heeft in 2011 aan interim-bestuurder Peter Ruigrok een maandsalaris betaald van 60.000 euro. ‘Een gebruikelijk tarief’, zegt WSG. Tot aan het vertrek van Ruigrok op 1 oktober 2012 is dat bedrag daarna wel verlaagd tot ruim 25.000 euro.

Niet zuinig
Bij de Woningstichting Geertruidenberg (WSG), een relatief kleine corporatie met 4000 woningen in beheer, ontstonden twee jaar geleden forse tekorten na risicovolle transacties door toenmalig bestuurder Peter Span. Onlangs kreeg WSG 118 miljoen euro toegezegd van het Centraal Fonds Volkshuisvesting op voorwaarde van een sanering. Maar erg zuinig was de corporatie in de tussentijd niet. Interim-bestuurder Ruigrok kreeg in 2011 in 9 maanden tijd 542.890 euro betaald – dat is 275 euro per uur exclusief BTW, zo heeft het FD uit het jaarverslag gedestilleerd.

Gerelateerde artikelen

Externe Tynaarlo verdiende tweemaal burgemeesterssalaris

BB 10.08.2013 Het blijft rommelen op het gemeentehuis van de Drentse gemeente Tynaarlo. Sinds het onterechte ontslag van een financiële topambtenaar, vorig jaar, lijkt er een sneeuwbaleffect van ophef te zijn ontstaan. Vrijdag werd bekend dat er vervanging komt voor burgemeester Van Zuilen. Hij meldde zich in juni, drie dagen voor zijn functioneringsgesprek, langdurig ziek. Vandaag meldt het Dagblad van het Noorden dat de gemeente de afgelopen drie jaar een interim manager heeft ingehuurd voor in totaal 6 ton. Dat is tweemaal het salaris van de burgemeester.

Afkoopsom
Tynaarlo (22 duizend inwoners) moest ook al voor de onterecht ontslagen ambtenaar flink in de buidel tasten.

Marktconform
De gemeente Tynaarlo verweert zich in het Dagblad van het Noorden door erop te wijzen dat de beloning marktconform is en de benodigde specifieke deskundigheid niet in de organisatie aanwezig was.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Geplaagd Tynaarlo heeft waarnemend burgemeester

BB 09.08.2013 Piet Adema is aangesteld tot waarnemend burgemeester van Tynaarlo. De provincie Drenthe heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Langdurig ziekteverlof

De huidige burgemeester Frank van Zuilen is naar verwachting lange tijd met ziekteverlof. In Tynaarlo is sprake van slepende politieke en bestuurlijke spanningen. In juni was al besloten dat er een waarnemend burgemeester zou komen.

Waarnemend burgemeester voor Tynaarlo na integriteitskwestie

Trouw 09.08.2013 Piet Adema is aangesteld tot waarnemend burgemeester van Tynaarlo. De provincie Drenthe heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

De huidige burgemeester Frank van Zuilen is naar verwachting lange tijd met ziekteverlof. In Tynaarlo is sprake van slepende politieke en bestuurlijke spanningen. In juni was al besloten dat er een waarnemend burgemeester zou komen.

CdK Tichelaar grijpt in bij Tynaarlose bestuurscrisis

BB 24.06.2013 Er komt een waarnemend burgemeester ter vervanging van de huidige burgemeester van Tynaarlo.

Burgemeester Frank van Zuilen heeft zich namelijk afgelopen weekend, drie dagen voor zijn functioneringsgesprek, ziek gemeld. De Commissaris van de Koning, Jacques Tichelaar, grijpt nu in en heeft onder meer de wethouders en de fractievoorzitters op het provinciehuis ontboden.

Burgemeester meldt zich ziek vanwege crisis

NU 24.06.2013 De Drentse gemeente Tynaarlo krijgt vanaf medio augustus voor onbepaalde tijd een waarnemend burgemeester. Daartoe heeft commissaris van de Koning Jacques Tichelaar besloten na een spoedzitting met wethouders en fractievoorzitters. De huidige burgemeester, Frank van Zuilen, meldde zich maandag ziek nadat zijn positie ter discussie was komen te staan.

Lees meer over: Frank van Zuilen Tynaarlo

Advertenties

juni 25, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , ,

1 reactie »

  1. Er komt een waarnemend burgemeester ter vervanging van de huidige burgemeester van Tynaarlo.

    Reactie door Lorie Crane | juni 28, 2013 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: