Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Linkse samenwerking PvdA-Groenlinks definitief ? …. of toch maar PvdA + GL = Fusie ? – de nasleep !! deel 6

Waar is de PvdA gebleven ?

De PvdA-fractie die in de Tweede Kamer is gefuseerd met de fractie van GroenLinks,‘verliest imago’, en weet daardoor ‘de arbeidersklasse‘ maar niet voor zich terug te winnen. Ook op het geliefde thema ‘wonen’ is de PvdA voorbijgestreefd door de VVD.

Lijstverbinding van GL-PvdA

Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen, in november 2023, was er “een duidelijke ondervertegenwoordiging van de arbeidersklasse” bij de mensen die op de lijstverbinding van GL-PvdA hebben gestemd.

GL-PvdA wordt door de kiezers nu vooral geassocieerd met klimaat. Daarmee lijkt de bodem onder de PvdA, de partij die is opgericht voor de arbeidersklasse, te verdwijnen. “We zien een geleidelijk erosieproces”, zegt Kristof Jacobs, universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit en medeauteur van het NKO.

Burgers voelen zich onvoldoende vertegenwoordigd en gesteund door de sociaaldemocraten. De partij moet zich bewust zijn van de situatie in eigen land en daarvoor de straat op gaan, om daardoor veel meer betrokken te zijn bij wat daar gebeurt.

De PvdA was toch altijd de partij die opkwam voor solidariteit met mensen die steun nodig hebben. Niet alleen qua inkomen of positie maar ook qua afkomst en geslacht. Degenen die onze steun nodig hebben zijn allang niet meer mensen met een bijstandsuitkering of een laag inkomen uit werk.

Dat blijkt uit een analyse uit het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO) dat woensdag op het politieke blog Stuk Rood Vlees is verschenen.

Tijd voor de volgende stap voor PvdA en GroenLinks?

GroenLinks + PvdA = GroenLinks-PvdA

De leden mogen het zeggen

Al sinds de eerste stappen in de samenwerking hangt het boven GroenLinks-PvdA, maar steeds mocht het er niet over gaan. Tot het volgende gezamenlijke congres: dan leggen de twee linkse partijen hun leden de vraag voor of het tijd is voor een Fusie.

Nu ligt de vraag voor hoe de leden de toekomst van de rood-groene beweging voor zich zien. Op het congres van 20 april 2024 mogen de leden alvast een voorkeur uitspreken. De partijbesturen zien bij de leden ‘de behoefte aan duidelijkheid en een helder tijdpad’. In de motie die voorligt, krijgen de leden drie opties voorgelegd: voortzetting van de huidige samenwerkingsvorm, oprichting van een nieuwe partij of een fusie van PvdA en GroenLinks.

Het volgende samenzijn van de gezamenlijke achterbannen kan opnieuw een historisch congres opleveren. Eerder al werd besloten een nauwere samenwerking te onderzoeken, wat uitmondde in verenigde fracties in de Tweede en Eerste Kamer, en vervolgens in één gezamenlijke kandidatenlijst en één gezamenlijke lijsttrekker.

Terugblik

De kiezer associeerde GroenLinks-PvdA nog slechts met het klimaat, niet met andere, voor links belangrijke kwesties. Timmermans bleek ook niet de leider die een breed publiek aanspreekt.

Vooropgesteld, zegt politicoloog Kristof Jacobs: de combinatie GroenLinks-PvdA heeft bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen behoorlijk gescoord. Met 25 zetels is de fractie de op één na grootste geworden, nipt voor de VVD, ruim achter de grote winnaar PVV. “GroenLinks en PvdA zijn er beide goed in geslaagd de eigen achterban vast te houden”, vertelt de universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit. Bovendien trok de combinatie strategische kiezers bij andere partijen weg. Maar daar houdt het succes wel een beetje op.

Jacobs is een van de drie co-directeuren van het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO), het langlopend onderzoek dat sinds 1971 het nationale stemgedrag tegen het licht houdt. Deze woensdag publiceert hij, samen met enkele andere wetenschappers, op het blog Stukroodvlees.nl een analyse over de recente verkiezingsuitslag van GroenLinks-PvdA. Daarin wordt duidelijk waarom de fusiefractie niet in haar opzet slaagde de allergrootste te worden, waardoor ze nu bij de kabinetsformatie aan de zijlijn staat.

GroenLinks-PvdA is ‘slechts’ de klimaatpartij en verloor de arbeider
Beeld Bart Friso

Andere thema’s gekaapt

Kiezers zagen bij de Kamerverkiezingen in 2021 GroenLinks als dé klimaatpartij, PvdA was ‘eigenaar’ van het onderwerp ‘wonen’. Met het samengaan van de fracties hadden ze in potentie veel meer extra stemmen kunnen trekken. Maar in 2023 werd de combinatie GroenLinks-PvdA door het publiek nog hoofdzakelijk geassocieerd met ‘klimaat’.

De kiezers die vooral geïnteresseerd waren in andere thema’s, zochten hun heil elders. De SP werd gezien als de partij voor armoede en zorg, de VVD voor wonen. Wie zich bekommerde om bestaanszekerheid trok naar NSC. “Je kunt gerust stellen dat Pieter Omtzigt dat onderwerp echt gekaapt heeft”, zegt Jacobs. “NSC wordt gezien als rechtse partij, maar ging er met een van oudsher links thema vandoor.”

Dat brengt de politicoloog bij een andere observatie: de PvdA is al lang niet meer de arbeiderspartij van weleer. In 2023 is het ‘heel duidelijk’ geworden, concluderen de onderzoekers, ‘dat er onder Nederlanders die zich rekenen tot de arbeidersklasse radicaal-rechts vaker wordt gekozen dan een linkse partij’.

En: ‘Van de kiezers die zich rekenden tot de arbeidersklasse en in 2021 nog voor PvdA kozen, stemde ‘slechts’ 49 procent in 2023 op de combinatie GroenLinks-PvdA’. Vooral NSC bleek voor de arbeider een populaire partij om naar over te stappen.

Strategische kiezers

Dat de fusiefractie uiteindelijk beter scoorde dan de som der delen, is te danken aan de strategische kiezers, die een stem op GroenLinks-PvdA zagen als een stem tegen PVV en in minder mate VVD. ‘Deze laatste werd door deze kiezers gezien als onbetrouwbaar, omdat ze PVV-beleid mogelijk zou kunnen maken en dat wilden ze voorkomen’, staat in de analyse.

Strategische kiezers
Beeld Bart Friso

De strategische stemmers kwamen vooral bij D66 vandaan, die bijna een derde van haar kiezers uit 2021 verloor aan de linkse fusiefractie. Andere overstappers kwamen van de Partij voor de Dieren, Volt en SP. Dat ze voor GroenLinks-PvdA kozen, was lang niet altijd de verdienste van lijsttrekker Frans Timmermans.

Onder GroenLinks-PvdA-kiezers ligt de voormalige Eurocommissaris goed, maar daarbuiten is hij verre van populair. Ongeveer 15 procent van het electoraat geeft hem het cijfer 0. Zijn gemiddelde ligt onder de 5, wat volgens de onderzoekers ‘relatief laag’ is.

Kristof Jacobs zegt: “Als GroenLinks-PvdA op zoek was naar een leider die aantrekkelijk is voor een breed publiek, dan is dat niet gelukt.”

In het Kiezersonderzoek is burgers ook gevraagd welke onderwerpen het nieuwe kabinet belangrijk zou moeten vinden. De GroenLinks-PvdA-kiezers ‘wijken behoorlijk af van de rest’, blijkt uit het onderzoek. Zij hechten, niet heel verrassend, veel meer waarde aan klimaat dan de andere stemmers.

Opvallender is dat de achterban van de fusiefractie veel minder belang hecht aan het aanpakken van criminaliteit en een strenger migratiebeleid. Beide thema’s speelden een grote rol in het stemhokje, maar niet in de campagne van GroenLinks-PvdA. Jacobs: “Timmermans heeft dit wellicht onderschat.”

Meer: groenlinks pvda fusie – Search (bing.com)

nog meer:

zie ook: Waar is de PvdA? De partij die opkwam voor solidariteit !!

zie ook: Linkse samenwerking PvdA-Groenlinks definitief ? …. of toch maar Fusie ??? – de nasleep !! deel 5

Zie ook: Linkse samenwerking PvdA-Groenlinks definitief ? …. of toch maar Fusie ??? – de nasleep !! deel 4

Zie ook: Linkse samenwerking PvdA-Groenlinks definitief …. of toch maar Fusie ??? – de nasleep !! deel 3

Zie ook: Linkse samenwerking PvdA-Groenlinks definitief ….of toch maar Fusie??? – de nasleep !! deel 2

Zie ook: Linkse samenwerking PvdA-Groenlinks definitief !!??……… of toch maar Fusie??? – de nasleep – deel 1!!

Zie ook: GroenLinks de Toekomst, de crisis en verder – deel 5

Zie ook: De terugkeer van de PvdA ???? – deel 4

Zie ook: PvdA en GroenLinks samen op weg naar de ‘Linkse oppositie nieuwe stijl’

Zie ook: Grote onrust op Links op weg naar Rutte 4 !! – de nasleep

Zie ook: Grote onrust op Links op weg naar Rutte 4 !!

Zie ook: Onrust bij GroenLinks – “Nieuw Kritisch GroenLinks” laat van zich horen !!!

Zie: Linkse samenwerking PvdA-Groenlinks-SP definitief !!??……… of toch maar Fusie???

Zie: Niet alleen de PvdA heeft een probleem op links !!

zie: Linkse samenwerking PvdA-Groenlinks-SP-D66 definitief ???

zie; Eindelijk de Linkse samenwerking PvdA + Groenlinks + SP !?!?!? – de nasleep

Zie: Toch maar de Linkse samenwerking PvdA-Groenlinks-SP-PvdD-D66 !?!?!?

Zie ook: Eindelijk de Linkse samenwerking PvdA + Groenlinks + SP !?!?!? – de nasleep

zie verder : Eindelijk de Linkse samenwerking PvdA + Groenlinks + SP !!!

zie dan ook; Fusie PvdA, GroenLinks, SP ??

zie ook nog: Lijstverbinding PvdA, GroenLinks, SP ??

en zie ook: PvdA-Plus is linkse samenwerking met PvdA + Groenlinks + SP + D66 !!!

zie verder dan ook: PvdA-SP-GroenLinks-D66 versus een Hete en Rode Lente – deel 2

en dan ook nog: PvdA-SP-GroenLinks-D66 versus een Hete en Rode Lente !?!?!? deel 1

en zie ook: Manifest Linkse oppositie SP, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en de FNV

zie ook deze nog: Provinciale verkiezingen 02.03.2011 – Groenlinks, PvdA, SP en ook D66 Samen ?

zie verder dan ook nog: Een Links Den Haag – samenwerking SP, Groenlinks en PvdA

Zie dan ook: Enquête raadsleden – Fusie SP, GL en/of PvdA !!??

zie ook deze dan nog: Geen Samenwerking PvdA, Groenlinks, SP en D66 ?

en zie verder ook: Guusje ter Horst en Jolande Sap – PvdA, Groenlinks en D66 samen

nog veel meer:

Lees: Opinie: ‘De boodschap van links komt voorlopig niet aan’ | Opinie | AD.nl 04.05.2024

Lees: De vraag is of Timmermans de progressieve kar kan trekken | Opinie | AD.nl 23.04.2024

Lees: PvdA-lid spreekt zich uit: ‘Krijg ik pijn van in mijn buik’ | Video | Telegraaf.nl 23.04.2024

Lees: Timmermans neemt woorden niet terug: ‘Wilders slecht nieuws voor Nederland’ | RTL.nl 23.04.2024

Lees: Timmermans slaat terug naar Wilders: ‘Wát een flauwekul!’ | Video | Telegraaf.nl 23.04.2024

Lees: Aangifte Wilders is kansloos, zeggen experts: ‘Voor de bühne’ | RTL Nieuws | RTL.nl 22.04.2024

Lees: Aangifte Wilders is kansloos, zeggen experts: ‘Voor de bühne’ (msn.com) 22.04.2024

Lees: Wilders meende het zowaar dit keer: hij heeft aangifte gedaan tegen Timmermans (welingelichtekringen.nl) 22.04.2024

Lees: Aangifte Wilders tegen Timmermans bevat paginalange onderbouwing: ‘Dit is opruiing’ | Politiek | AD.nl 22.04.2024

Lees: Wilders doet aangifte tegen Timmermans: ‘Uitlatingen kunnen invloed hebben’ (msn.com) 22.04.2024

Lees: Wilders doet aangifte tegen Timmermans: ‘Uitlatingen kunnen invloed hebben’ | RTL Nieuws | RTL.nl 22.04.2024

Lees: Wilders houdt voet bij stuk: ‘Jurist kijkt naar opruiende opmerking Timmermans’ | RTL.nl 22.04.2024

Lees: Wilders onderzoekt met jurist of aangifte tegen Timmermans zinvol is: ’Spelen op de man? Dat pik ik niet meer’ | Binnenland | Telegraaf.nl 22.04.2024

Lees: Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing (msn.com) 22.04.2024

Lees: Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing | Trouw 22.04.2024

Lees: Jack van Gelder haalt uit naar Frans Timmermans: ‘Hij speelt toneel!’ | Video | Telegraaf.nl 22.04.2024

Lees: Van der Plas vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet kunnen (msn.com) 22.04.2024

Lees: Van der Plas haalt uit: ‘Timmermans moet zich bezighouden met eigen partij’ | Video | Telegraaf.nl 22.04.2024

Lees: Live politiek: PvdA en GroenLinks stemmen in met nauwere samenwerking | de Volkskrant 20.04.2024

Lees: GroenLinks en PvdA willen verder met elkaar, maar er zijn nog grote verschillen (nos.nl) 20.04.2024

Lees: PvdA wil zich niet laten opjagen over samenwerking met GroenLinks (welingelichtekringen.nl) 20.04.2024

Lees: PvdA/GL willen verdere samenwerking onderzoeken, emoties lopen op over Israël | Binnenland | Telegraaf.nl 20.04.2024

Lees: Timmermans waarschuwt VVD en NSC voor Wilders, nauwere samenwerking PvdA en GroenLinks (msn.com) 20.04.2024

Lees: Timmermans waarschuwt VVD en NSC voor Wilders, nauwere samenwerking PvdA en GroenLinks | RTL Nieuws | RTL.nl 20.04.2024

Lees: Verhit debat over kritiek op Israël tijdens GroenLinks-PvdA-congres: ‘Wat gebeurt hier?!’ | Politiek | AD.nl 20.04.2024

Lees: Veiligheidsmaatregelen congres GroenLinks-PvdA: tassencontroles en verbod op vlaggen | Politiek | AD.nl  20.04.2024

Lees: Hoe de Pvda de arbeider als kiezer verloor – EW (ewmagazine.nl) 09.04.2024

Lees: Kiezersonderzoek: van VVD als brede volkspartij is weinig over – EW (ewmagazine.nl) 09.04.2024

Lees: Tijd voor de volgende stap voor PvdA en GroenLinks? De leden mogen het zeggen | de Volkskrant 27.03.2024

Lees: GroenLinks-PvdA is ‘slechts’ de klimaatpartij en verloor de arbeider | Trouw 27.03.2024

Lees: PvdA staat er niet goed voor: Arbeidersklasse loopt weg en partij ‘verliest imago’ | Formatie 2023 | NU.nl 27.03.2024

Lees: GroenLinks-PvdA verloor bij verkiezingen stem arbeider (welingelichtekringen.nl) 27.03.2024

Lees: Onderzoek: GroenLinks-PvdA verloor bij verkiezingen stem arbeider (msn.com) 27.03.2024

Lees: GroenLinks-PvdA vragen leden naar toekomst, fusie op tafel (msn.com) 26.03.2024

Lees: GroenLinks en PvdA verkennen volledige partijfusie en oprichting nieuwe partij – NRC 26.03.2024

Lees: GroenLinks-PvdA vragen leden naar toekomst, fusie op tafel – Nieuws.nl 26.03.2024

Lees: GroenLinks-PvdA vragen leden naar toekomst, fusie op tafel (rd.nl) 26.03.2024

maart 29, 2024 - Posted by | Uncategorized

Sorry, the comment form is closed at this time.