Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 41 – 2e kamer debat 23.06.2021 eindverslag verkenningsronde

Debat 23.06.2021 eindverslag Informateur Mariëtte Hamer

VVD-voorman Rutte en D66-leider Kaag kunnen aan de slag om een aanzet tot een regeerakkoord te geven. Een ruime meerderheid van de Kamer staat achter de aanbevelingen van informateur Hamer om de leiders van de grootste partijen in de Tweede Kamer een “document op hoofdlijnen” te laten schrijven. Later kunnen andere partijen dan bekijken of ze zich willen aansluiten.

De Kamer nam een motie daarover van Rutte en Kaag vanmiddag aan. VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en de fractie-Den Haan stemden voor en de andere fracties tegen. Ook de volgende fase van de formatie wordt begeleid door Hamer als informateur.

Zij kwam gisteren tot haar voorstel, omdat de formatie in een impasse zit. Volgens haar zijn VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie bereid om door te praten over een coalitie, maar is het door onderlinge blokkades onmogelijk om nu een meerderheidscombinatie te vormen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2e%2Bkamer%2B2021%2Bformatie%2B%25284%2529.jpg

Ingewikkelder dan normaal

In het debat noemde Rutte de politieke situatie ingewikkelder dan normaal; hij verwees onder meer naar de “complexe verkiezingsuitslag”. Kaag vindt het “een goede en noodzakelijke stap” om samen met Rutte een document te gaan schrijven, al had ze liever gezien dat er nu al echt zou kunnen worden onderhandeld.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2e%2Bkamer%2B2021%2Bformatie%2B%25282%2529.jpg

Rutte en Kaag over waarom alleen CDA, PvdA, GL en CU over zijn

CDA-leider Hoekstra zei over het voorstel van de informateur: “Dit is er een in de categorie ‘zo moet het maar’. Dit heeft ergens het midden tussen een surplace en de snelheid van de slak, en tegelijk is het voor velen aanvaardbaar.”

Keuze uit zwakte

PvdA-leider Ploumen vindt het voorstel van Hamer een keuze uit zwakte. Ze zou het liefst nu met onderhandelingen beginnen. “Waar twee linkse partijen bereid zijn gesprekken te starten over een meerderheidscoalitie, willen twee rechtse partijen dat niet”, herhaalde ze.

Ook GroenLinks-voorman Klaver noemde het teleurstellend dat er nog niet kan worden onderhandeld. Hij wil dat er snel een missionair kabinet komt met een breed draagvlak in de Tweede en Eerste Kamer. Ook hij benadrukte dat “PvdA en GroenLinks ondanks alles wat er is gebeurd bereid zijn te gaan praten”.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2e%2Bkamer%2B2021%2Bformatie%2B%25283%2529.jpg

ChristenUnie-leider Segers vindt het goed dat er een stap wordt gezet in een heel ingewikkeld proces. Maar ook hij voelt ongemak over de gang van zaken.

Segers herhaalde dat de ChristenUnie niet aan zet is om deelname aan een kabinet. “Getalsmatig en bovendien zijn we op dit moment niet door iedereen gewenst.” Hij zei dat hij het document van Rutte en Kaag op de inhoud zal beoordelen.

‘Vleugellam’

PVV-leider Wilders heeft veel kritiek op de gang van zaken. Hij zei dat de periode na de verkiezingen is voorbijgaan met “beppen en kletsen in achterkamertjes”, zonder enig resultaat. Wilders herhaalde dat de situatie is ontstaan doordat Rutte “na leugens en bedrog vleugellam is geraakt” en pleitte voor nieuwe verkiezingen.

SP-leider Marijnissen vindt het verslag van Hamer op veel punten niet duidelijk; volgens haar staan er veel open deuren in en duurt het veel te lang voordat er echt wordt onderhandeld.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2e%2Bkamer%2B2021%2Bformatie%2B%25284%2529.jpg

Factor tijd ook van belang

Denk-leider Azarkan vraagt zich af wat Rutte en Kaag moeten opschrijven om partijen alsnog aan de onderhandelingstafel te krijgen. Rutte antwoordde dat in een formatie de factor tijd ook van belang is. “Gegeven de situatie is dit de meest verstandige stap.”

Ook andere partijen hekelen het gebrek aan snelheid of vinden de plannen van Hamer tot nu toe weinig concreet.

Rutte en Kaag werken de komende weken aan hun document. De eigenlijke onderhandelingen met meer partijen zouden dan half augustus kunnen beginnen. Doel daarvan is om een meerderheidskabinet te vormen. Meteen na het Kamerdebat ontving Hamer voor het eerst in haar nieuwe rol de delegaties van VVD en D66. De VVD heeft behalve Rutte ook de Kamerleden Harbers en Hermans afgevaardigd. De delegatie van D66 bestaat uit Kaag, Jetten en Van Weyenberg.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2e%2Bkamer%2B2021%2Bformatie%2Ba.jpg

De slepende formatie heeft alvast één resultaat gehad: VVD-leider Mark Rutte is terug als regisseur. Hij bepaalt nu het tempo en de koers. En de Tweede Kamer duldt dat.

Waar Mark Rutte in april zijn politieke dood in de ogen keek, kan een meerderheid in de Tweede Kamer weer met zijn herwonnen rol leven. Een debat over de formatie toonde hoe Rutte zijn positie als spil terug heeft.

Lees ook;

Hamer hoopte tevergeefs op romantiek: ‘Partijen hebben koudwatervrees’

Daar stond vandaag, constateerde Farid Azarkan (Denk), weer de Rutte ‘zoals we hem kennen’. ,,Vol bravoure, business as usual.” Rutte erkende het met zoveel woorden: ja, hij heeft nu het ‘voortouw’.

Wankelde Rutte nog in april – na de mislukte verkenning (Pieter Omtzigt: functie elders) – inmiddels is hij dus weer leider in de formatie. En belangrijk daarbij: een meerderheid in de Kamer kan daarmee leven. Hij neemt nu samen met D66-leider Sigrid Kaag de pen ter hand om een soort conceptregeerakkoord te schrijven. Daar kunnen andere partijen dan aansluiting bij zoeken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2e%2Bkamer%2B2021%2Bformatie%2B%25288%2529.jpg

Reactie VVD-leider Mark Rutte

Mark Rutte heeft niet alleen inhoudelijke bezwaren tegen samenwerking met de combinatie van PvdA en GroenLinks. Een coalitie met meer partijen dan nodig is voor een meerderheid in de Tweede Kamer “vinden wij niet stabiel”, zegt hij tijdens het Kamerdebat over het eindverslag van informateur Mariëtte Hamer.

Rutte vreest daarnaast dat het politieke debat in de Tweede Kamer doodgeslagen wordt als vrijwel het hele politieke midden deel uitmaakt van de nieuwe coalitie. Hij wijst erop dat het herstel van vertrouwen in de politiek juist gebaat is bij meer dualisme tussen kabinet en parlement.

De demissionaire premier ziet geen andere oplossing dan dat de coalitie gevormd wordt vanuit de zes partijen die door Hamer worden genoemd in haar verslag. Zij sluiten elkaar in ieder geval niet op voorhand uit, al lopen de voorkeuren voor de samenstelling van de coalitie wel sterk uiteen. VVD en CDA willen graag met de ChristenUnie verder, D66 juist met zowel de PvdA als GroenLinks.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2e%2Bkamer%2B2021%2Bformatie.jpg

Mogelijkheden om over rechts te formeren ziet Rutte niet. Hij bestrijdt daarbij dat de PVV een rechtse partij is, en schaart de partij van oud-VVD’er Geert Wilders eerder in dezelfde hoek als de SP. “We hebben het in 2010 geprobeerd”, zo verwijst Rutte naar de mislukte gedoogconstructie met de PVV in zijn eerste kabinet. “Maar met deze partij kun je niet met goed fatsoen een centrumrechts sociaaleconomisch beleid voeren.”

Het enige rechtse aan de PVV is volgens Rutte het “verwerpelijke” standpunt over de islam, dat tegelijkertijd de voornaamste reden is voor zowel VVD als CDA om samenwerking uit te sluiten. Ook met Forum voor Democratie willen de twee centrumrechtse partijen niet in zee. Daarmee ziet Rutte geen andere optie dan “door het politieke midden heen” naar links te kijken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2e%2Bkamer%2B2021%2Bformatie%2B%25286%2529.jpg

Nu de kabinetsformatie in een nieuwe fase komt, zullen de betrokken partijen hierover minder actief communiceren met de buitenwereld. De afgelopen weken werden rond de formatiegesprekken steeds persmomenten en ‘oploopjes’ georganiseerd, waarbij journalisten vragen konden stellen aan politici. De komende weken zal dat niet zo zijn. “Wij zullen niet steeds zichtbaar zijn”, zei VVD-leider Mark Rutte over de komende fase, waarin hij met D66-leider Sigrid Kaag een concept-regeerakkoord op hoofdlijnen gaat schrijven.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2e%2Bkamer%2B2021%2Bformatie%2B%25283%2529.jpg

Informateur Mariëtte Hamer heeft woensdag een nieuwe opdracht gekregen van de Tweede Kamer, naar aanleiding van haar eigen initiatief. Zij gaat Rutte en Kaag begeleiden met het schrijven van een document op hoofdlijnen, dat “uiterlijk binnen enkele weken” klaar moet zijn. Vanaf half augustus moeten de onderhandelingen over een nieuw te vormen regeringscoalitie beginnen. Dan moet dus ook duidelijk zijn welke partijen daar naar verwachting deel van uitmaken.

Meer: kabinetsformatie 2021

Meer: Op weg naar een nieuw kabinet | NOS

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 40 – eindverslag verkenningsronde 22.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 39 – verkenningsronde 21.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 38 – tussenstand verkenningsronde 20.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 37 – verkenningsronde 18.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 36 – tussenstand verkenningsronde 17.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 35 – tussenstand verkenningsronde 16.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 34 – verkenningsronde 15.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 33 – verkenningsronde 14.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 32 – verkenningsronde 11.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 31 – verkenningsronde 10.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 30 – verkenningsronde 09.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 29 – verkenningsronde 08.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 28 – verkenningsronde 07.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 27 – verkenningsronde 04.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 26 – verkenningsronde 03.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 25 – verkenningsronde 02.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 24 – verkenningsronde 01.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 23 – verkenningsronde 31.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 22 – tussenstand verkenningsronde 28.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 21 – verkenningsronde 27.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 20 – verkenningsronde 26.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 19 – de verkenningsronde gaat een nieuwe fase in !!!

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 18 – tussenstand verkenningsronde 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 17 – verkenningsronde Jongeren en Kunst/Cultuursector 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 16 – verkenningsronde grote partijen 18.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 15 – verkenningsronde kleine partijen 17.05.2021

Zie ookOp weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – start verkenningsronde met Informateur Mariëtte Hamer vanaf 17.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 13 – Debat 12.05.2021 en benoeming nieuwe Informateur Mariëtte Hamer

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 12 – vanaf 10.05.2021 weer op weg

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 11 – op weg naar de inhoudelijke formatie

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 10 – verkenningsronde vertraagd

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 9 – verkenningsronde vanaf 25.04.2021 weer verder

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 8 – verkenningsronde 20.04.2021 en 21.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 7 – volgende verkenningsronde vanaf 19.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 6 – volgende verkenningsronde vanaf 13.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 5 – nieuwe start verkenningsronde vanaf 08.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 4 – voortgangsoverleg 06.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 3 – Debat 31.03.2021– 01.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 2

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 1

Zie ook: Aftrap Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021 – op weg naar de uitslag

Lees: Oud-informateur Tjeenk Willink mist urgentie bij Tweede Kamer rond formatie NU 27.06.2021

Lees: Tjeenk Willink: Kamer maakt zich nu afhankelijk van kabinet MSN 27.06.2021

Lees: Oud-wethouder (D66) hoopt dat nieuw kabinet ‘voltooid leven’ eenvoudiger maakt Den HaagFM 27.06.2021

Lees: Niemand heeft meer haast in de formatie; is het nog wel crisis? NU 26.06.2021

Lees: Nog steeds geen nieuw kabinet: wil Rutte het record langstzittende premier verbreken? AD 24.06.2021

Lees: Ergernis over slakkengang in de formatie  AD 24.06.2021

Lees: Open brief aan informateur Hamer: waar is de aandacht voor de bevolkingsgroei? Elsevier 24.06.2021

Lees: Waarom is er nog steeds geen nieuw kabinet? NU 23.06.2021

Lees: Waarom de kabinetsformatie zo moeizaam verloopt  Elsevier 23.06.2021

Lees: Laat ondernemend zakenkabinet puinruimen Elsevier 23.06.2021

Lees: Polder stuurt de Haagse politiek Elsevier 23.06.2021

Lees: ‘Er moet 1,3 miljard euro naar politie, OM en rechters’ MSN 23.06.2021

Lees: Rutte: formatie wordt minder zichtbaar in nieuwe fase MSN 23.06.2021

Lees: Meerderheid Tweede Kamer kan weer met Ruttes herwonnen rol leven AD 23.06.2021

Lees: ‘D66- en CU-kiezers: liever samen regeren dan in oppositie’ MSN 23.06.2021

Lees: Kaag in formatiedebat: ‘In augustus fris en vrolijk door met coalitievorming’ AD 23.06.2021

Lees: Meer humor in de formatie: ‘Het geheel mag wat losser’ MSN 23.06.2021

Lees: Meer humor in de formatie: ‘Het geheel mag wat losser’ RTL 23.06.2021

Lees: ‘Vrolijke’ formatieopdracht kan in Kamer vooral op chagrijn rekenen NU 23.06.2021

Lees: Hamer: Kamer kan zelf nu al aan de slag met urgente zaken MSN 23.06.2021

Lees: Rutte en Kaag aan de slag met aanzet tot regeerakkoord NOS 23.06.2021

Lees: Hoekstra: linkse partijen samen in ‘betonnen zwemvest’ MSN 23.06.2021

Lees: Kaag woest: ‘Gelukkig zult u kelderen in peilingen!’ | Video Telegraaf 23.06.2021

Lees: Kaag woest: ‘Gelukkig zult u kelderen in peilingen!’ MSN 23.06.2021

Lees: Wilders beticht Kaag van IS-sympathie, wordt zelf aangevallen op Graus  NOS 23.06.2021

Lees: Debat over formatie vol verwijten Telegraaf 23.06.2021

Lees: Debat over formatie vol verwijten MSN 23.06.2021

Lees: Hoekstra valt Wilders aan over kwestie-Graus in verhit formatiedebat RTL 23.06.2021

Lees: Hoekstra valt Wilders aan over kwestie-Graus in verhit formatiedebat MSN 23.06.2021

Lees: Hoekstra valt Wilders aan over kwestie-Graus in verhit debat MSN 23.06.2021

Lees: Kaag: nu niet het gepaste moment om met CU te formeren MSN 23.06.2021

Lees: Rutte heeft niet alleen inhoudelijke bezwaren tegen ‘links blok’ MSN 23.06.2021

Lees: Rutte heeft niet alleen inhoudelijke bezwaren tegen ‘links blok’ MSN 23.06.2021

Lees: Rutte heeft niet alleen inhoudelijke bezwaren tegen ‘links blok’ WI 23.06.2021

Lees: Koudwatervrees moet plaatsmaken voor vrolijkheid in de formatie  NU 23.06.2021

Lees: Kamer praat over nieuwe formatiefase en voorstel Hamer MSN 23.06.2021

juni 23, 2021 - Posted by | Uncategorized

1 reactie

  1. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 41 – 2e kamer debat 23… […]

    Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 42 – tussenstand onderhandelingsronde 29.06.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 29, 2021


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: