Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 35 – tussenstand verkenningsronde 16.06.2021

In welke fase zit de formatie nu? 

Drie maanden na de verkiezingen doet kabinetsinformateur Mariëtte Hamer (PvdA) het rustig aan. Onderhandeld wordt er niet. De fractieleiders babbelen en mogen aantekeningen maken, maar ze krijgen – uit angst voor verdere verdeeldheid – geen stukken of cijfers mee.

Als het CDA niest, dan is de formatie verkouden. De aanhoudende problemen bij de christendemocraten, nu met het opstappen van Kamerlid Pieter Omtzigt erbij, maakt de coalitievorming nog ingewikkelder. Intussen heeft informateur Mariëtte Hamer meer tijd nodig, wat weer tot groot ongenoegen leidt in de Tweede Kamer. Zo ziet de complexe situatie er nu uit.

Partijen die geen rol spelen in de formatie hebben er genoeg van dat het allemaal zo lang duurt. Hamer kreeg aanvankelijk tot 6 juni de tijd, maar kon tien dagen in de verlenging niet meer zeggen dan dat haar eindverslag er “zo spoedig mogelijk” komt.

“Niemand wil erover praten. Ik krijg niet eens een verslag”, foeterde PVV-leider Geert Wilders dinsdag in de Kamer. Hij had zojuist om een debat met Hamer gevraagd om de voortgang, of beter gezegd het gebrek daaraan, van de formatie te bespreken. Hij kreeg geen meerderheid.

De partijen die wel bij het formeren betrokken zijn en met regelmaat door Hamer worden uitgenodigd, zijn het spoor soms ook bijster. “Ik heb echt geen idee wat ik kan verwachten van het CDA op dit moment”, zegt een direct betrokkene.

VVD-leider Rutte houdt kaken op elkaar

De focus ligt al lang niet meer op VVD-leider Mark Rutte of op zijn partij na de desastreuze start van de formatie. Op het Binnenhof weet iedereen dat een kabinet zonder de liberalen gezien het aantal zetels (34) eigenlijk geen optie is, al is de weerzin tegen Rutte niet helemaal verdwenen.

Het wordt hem nog steeds kwalijk genomen dat hij de Kamer heeft voorgelogen over zijn opmerking over Omtzigt. Een bron vat het als volgt samen: “Je weet dat Rutte steeds met zijn hand stiekem in de snoeppot zit, alleen deze keer hebben we hem op heterdaad betrapt.”

Rutte blijft er zelf onverstoorbaar onder. De eerder uitgesproken suggestie dat de VVD ook in de oppositie kan belanden, is niet meer te horen.

Hij wil het liefst met de huidige coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie door. Alle opties met zowel GroenLinks als PvdA komen voor Rutte neer op één linkse partij te veel.

De VVD’er laat weinig los na zijn gesprekken met Hamer. Dinsdag viel er bijvoorbeeld genoeg te vertellen toen hij met CDA-leider Wopke Hoekstra bijna twee uur bij Hamer had gezeten. De twee partijleiders zagen elkaar daar voor het eerst sinds bekend werd dat Omtzigt het CDA gaat verlaten.

Maar Rutte was onverminderd kort in zijn antwoorden: ja, het CDA is in zijn ogen nog steeds een stabiele partij en nee, hij wil er verder niets over zeggen.

Overigens maakte de VVD’er zich eind maart wél zorgen over het CDA, zei hij achter gesloten deuren tegen de toenmalige verkenners. “Hoop dat CDA zich herpakt”, werd er uit zijn mond genotuleerd. De problemen bij de christendemocraten waren destijds een stuk overzichtelijker.

D66 positioneert zich in het midden, maar blokkeert ChristenUnie

De voorkeur van D66-leider Sigrid Kaag, met 24 zetels de tweede partij, is al een tijdje duidelijk: een volgende coalitie moet bestaan uit VVD, D66, CDA, GroenLinks en PvdA. “Zo progressief mogelijk”, noemt Kaag dat steeds.

Zij positioneert zichzelf graag in het midden en wekt de indruk dat het probleem vooral tussen VVD en CDA enerzijds en PvdA en GroenLinks anderzijds zit. Maar het is Kaag die een coalitie met de ChristenUnie blokkeert.

“Wat betreft medisch-ethische vraagstukken heeft alles stilgestaan”, zei Kaag vorige week over de afgelopen vier jaar. Op dat vlak liggen D66 en ChristenUnie ver uiteen, terwijl Kaag juist daar vooruitgang wil boeken. “Ik zie ook geen toenadering”, was de conclusie na een gesprek met Segers bij Hamer.

Dat klinkt onoverbrugbaar, maar vier jaar geleden zag toenmalig D66-leider Alexander Pechtold die verschillen met de ChristenUnie ook. Samen in een coalitie leek onhaalbaar, maar die coalitie kwam er toch.

Drijft ChristenUnie de prijs op?

Drijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zijn prijs op door steeds te herhalen dat zijn partij niet aan de beurt is in de formatie?

Hij zegt zelf van niet. Segers wil écht niet gaan regeren en ziet nog liever een minderheidskabinet dan dat de ChristenUnie aanschuift.

Achter de schermen valt te horen dat de partij bereid is te onderhandelen als er echt geen opties meer over zijn en een nieuwe stembusgang de enige uitweg lijkt.

Tot die tijd sluit Segers sowieso liever niet bij Rutte aan, omdat de VVD-leider volgens hem symbool staat voor een verkeerde bestuursstijl. Pech voor Rutte en Hoekstra die wel graag met Segers willen samenwerken.

Nu wil PvdA opeens vaart maken

PvdA-leider Lilianne Ploumen staat op het punt te gaan praten over de oplossingen voor de problemen die er zijn. Haar motie van wantrouwen tegen Rutte van begin april lijkt daarbij geen belemmering meer.

Ploumen wil inmiddels vaart maken, zei ze deze week. Haar belangrijkste eis om alleen samen met GroenLinks in een nieuw kabinet te stappen, blijft overeind.

Gooit de partij daarmee de glazen voor regeringsdeelname in? Hoekstra en Rutte houden om die reden de boot af. Bij de partij valt te horen dat ze vooral in een kabinet meer voor hun kiezers kunnen betekenen dan vanuit de oppositie.

Maar de boodschap blijft ongewijzigd. “Ik heb voor de campagne, in de campagne en na de verkiezingen gezegd: wij willen samen de linkse en progressieve stem laten horen. Dat kan vanuit de oppositie en vanuit de coalitie. Dat kan voor niemand een verrassing zijn”, aldus Ploumen afgelopen maandag.

Ook is het GroenLinks onduidelijk in welke fase de formatie zit

Bij GroenLinks viel vier jaar geleden al te horen dat de partij na de mislukte poging in 2017 dit keer wil meeregeren. Dat staat ook op de eerste pagina van het verkiezingsprogramma.

Partijleider Jesse Klaver zit alleen in hetzelfde schuitje als Ploumen. Hij steunde de motie van wantrouwen tegen Rutte, hield zich in die weken erna op de vlakte over een samenwerking met de VVD, maar is nu zo ver dat hij wil gaan onderhandelen.

De machtsverhoudingen zijn intussen wel veranderd, want GroenLinks moet net zoals de PvdA dealen met de weerzin van Hoekstra en Rutte tegen twee linkse partijen. In welke fase de formatie daarmee nu is beland, valt alleen achteraf te duiden, zei Klaver deze week.

Meer: Op weg naar een nieuw kabinet | NOS

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 34 – verkenningsronde 15.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 33 – verkenningsronde 14.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 32 – verkenningsronde 11.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 31 – verkenningsronde 10.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 30 – verkenningsronde 09.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 29 – verkenningsronde 08.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 28 – verkenningsronde 07.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 27 – verkenningsronde 04.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 26 – verkenningsronde 03.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 25 – verkenningsronde 02.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 24 – verkenningsronde 01.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 23 – verkenningsronde 31.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 22 – tussenstand verkenningsronde 28.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 21 – verkenningsronde 27.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 20 – verkenningsronde 26.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 19 – de verkenningsronde gaat een nieuwe fase in !!!

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 18 – tussenstand verkenningsronde 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 17 – verkenningsronde Jongeren en Kunst/Cultuursector 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 16 – verkenningsronde grote partijen 18.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 15 – verkenningsronde kleine partijen 17.05.2021

Zie ookOp weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – start verkenningsronde met Informateur Mariëtte Hamer vanaf 17.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 13 – Debat 12.05.2021 en benoeming nieuwe Informateur Mariëtte Hamer

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 12 – vanaf 10.05.2021 weer op weg

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 11 – op weg naar de inhoudelijke formatie

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 10 – verkenningsronde vertraagd

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 9 – verkenningsronde vanaf 25.04.2021 weer verder

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 8 – verkenningsronde 20.04.2021 en 21.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 7 – volgende verkenningsronde vanaf 19.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 6 – volgende verkenningsronde vanaf 13.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 5 – nieuwe start verkenningsronde vanaf 08.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 4 – voortgangsoverleg 06.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 3 – Debat 31.03.2021– 01.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 2

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 1

Zie ook: Aftrap Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021 – op weg naar de uitslag

Lees: In welke fase zit de formatie nu? Niemand die het weet MSN 16.06.2021

Lees: In welke fase zit de formatie nu? Niemand die het weet NU 16.06.2021

Lees: Mariëtte Hamer laat drie pannetjes pruttelen Elsevier 16.06.2021

Lees: Formatie gaat verder, hoeveel tijd heeft Hamer nog nodig? Elsevier 14.06.2021

Lees: Progressief is niet hetzelfde als links Elsevier 10.06.2021

Lees: VVD en CDA zoeken lijntje met JA21 en ChristenUnie Elsevier 09.06.2021

juni 16, 2021 - Posted by | Uncategorized

7 reacties

 1. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 35 – tussenstand verke… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 36 – verkenningsronde 17.06.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 17, 2021

 2. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 35 – tussenstand verke… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 37 – verkenningsronde 18.06.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 18, 2021

 3. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 35 – tussenstand verke… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 38 – tussenstand verkenningsronde 20.06.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 20, 2021

 4. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 35 – tussenstand verke… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 39 – verkenningsronde 21.06.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 21, 2021

 5. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 35 – tussenstand verke… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 40 – eindverslag verkenningsronde 22.06.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 22, 2021

 6. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 35 – tussenstand verke… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 41 – 2e kamer debat 23.06.2021 eindverslag verkenningsronde « Debat in de Digitale Hofstad | juni 23, 2021

 7. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 35 – tussenstand verke… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 42 – tussenstand onderhandelingsronde 29.06.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 29, 2021


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: