Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 12 – vanaf 10.05.2021 weer op weg

Formatie in een nieuwe fase

Ondertussen komt ook de formatie weer aan bod deze week, waarbij VVD-leider Mark Rutte zijn ‘radicale’ ideeën voor z’n nieuwe bestuurscultuur ging ontvouwen. Dat is ook belangrijk voor CDA’er Pieter Omtzigt, waarvan niemand in Den Haag nu nog weet wat hij wil van en met zijn partij.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2a2fd-2e2bkamer2b20212bformatie2b252822529.jpg

Kortom, de formatie gaat deze week een nieuwe fase in. Woensdag 12.05.2021 debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van informateur Herman Tjeenk Willink: ,,De inhoudelijke formatie kan van start’’, sprak de formatieveteraan eind april. Hij adviseerde partijen om ‘te breken met de bestaande bestuurscultuur’ in Den Haag. 

In het kort:

 • Informateur Tjeenk Willink is klaar met zijn opdracht
 • Hij zegt dat Rutte bij de meeste partijen het vertrouwen in hem zou kunnen herstellen
 • Het is aan Rutte om snel een toelichting te geven op hoe en of hij dit kan
 • Een nieuwe informateur moet nu aan de slag met het herstelplan corona
 • Ook moet volgens Tjeenk Willink worden gekeken naar een coalitieakkoord op hoofdlijnen

Nieuwe informateur

SER-voorzitter Mariëtte Hamer wordt woensdag 12.05.2021 vrijwel zeker voorgedragen tot nieuwe informateur. Ingewijden bevestigen dat de oud-fractievoorzitter van de PvdA de kabinetsformatie verder moet gaan helpen. De 62-jarige Hamer is de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, waarin werkgevers, vakbonden en de overheid samenwerken. Het is een van de belangrijkste adviesorganen van het kabinet.

Fractieleiders van partijen zijn al gepolst over haar benoeming, daar lijkt voldoende draagvlak te zijn.

Woensdag 12.05.2021 debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van de huidige informateur, Herman Tjeenk Willink, ook van de PvdA. Die constateerde dat er voldoende mogelijkheden zijn voor verdere gesprekken over de vorming van een meerderheidskabinet.

Demissionair premier en VVD-leider Rutte kwam maandagavond 10.05.2021 naar buiten met zijn ‘reflectie’ op die bestuurscultuur. Via een tv-interview bij Nieuwsuur wilde hij inzage geven in zijn plannen om de traditie vaarwel te zeggen waarin coalitiepartijen onderling het beleid afstemmen.

Via het tv-optreden bij Nieuwsuur deed VVD-leider Mark Rutte vanavond een poging de formatie op de rails te houden, mede door een hand in eigen boezem te steken. Om het wantrouwen aan zijn adres weg te nemen, erkende Rutte dat ‘zaken anders moeten’.

Hij wil meer vuurwerk tussen het kabinet en fracties in de Tweede Kamer. „Ik heb te veel bijgedragen aan het laten wegebben van tegenstellingen.”

Rutte broedt al langer op plannen voor een nieuwe Haagse bestuurscultuur. Dat moest ook wel. Die cultuur ligt sinds de toeslagenaffaire meer dan ooit onder vuur. Verkennersgate en de uitglijder van Rutte over de ’positie elders’ van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt verergerden dat.

Het verder opengooien van de Haagse luiken is hoe dan ook een wens die inmiddels breed in de politiek leeft: minder achterkamertjespolitiek, geen dichtgetimmerde regeerakkoorden en vooral meer slagkracht in de Tweede Kamer.

De premier zei dat hij het vertrouwen van de Kamer wil terugwinnen, maar dat hij niet een andere politicus zal worden. “Ik ga niet opeens allerlei dingen anders doen”, zei hij. “Ik ben trots op de afgelopen tien jaar.”

Demissionair premier en VVD-leider Rutte heeft binnenkort een persoonlijk gesprek met CDA-Kamerlid Omtzigt. “Ik heb onlangs sms-contact met hem gehad en hij is bereid tot een gesprek”, zei Rutte in Nieuwsuur. “Maar hij moet eerst nog wat verder herstellen voordat het gesprek kan plaatsvinden.”

Rutte wil vooral weten waar de boosheid zit van Omtzigt, die al een tijd ziek thuis zit. Het gesprek kan belangrijk zijn voor het verloop van de kabinetsformatie. Die staat nu grotendeels stil, omdat niet duidelijk is of mogelijke coalitiepartners nog wel vertrouwen hebben in Rutte als premier.

Toch zit bij andere partijen de deur niet dicht: PvdA en GroenLinks wilden eerst van Rutte horen hoe hij zelf dacht het vertrouwen te kunnen herstellen. Dat heeft hij nu gedaan. Rutte moet beseffen dat het pas stap één is, woensdag 12.05.2021 komt hij de andere partijen onder ogen tijdens een debat in de Tweede Kamer over de formatie.

Gemor bij PvdA en GroenLinks over mogelijke kabinetsdeelname

PvdA en GroenLinks houden de deur open naar kabinetsdeelname met de VVD van Mark Rutte. Maar in de achterban van de linkse partijen klinkt nu al gemor: ,,Rutte staat voor de verkeerde cultuur.’’

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2e%2Bkamer%2B2021%2Bformatie%2B%25283%2529.jpg

De formatie gaat deze week een nieuwe fase in. Woensdag 12.05.2021 debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van informateur Herman Tjeenk Willink: ,,De inhoudelijke formatie kan van start’’, sprak de formatieveteraan eind april. Hij adviseerde partijen om ‘te breken met de bestaande bestuurscultuur’ in Den Haag. 

Oppositie niet onder de indruk

De oppositie in de Tweede Kamer is niet onder de indruk van Ruttes ideeën over een andere bestuurscultuur en zijn rol daarin. “Ik vind de plannen onvoldoende; niet wat Nederland nodig heeft”, zei Klaver van GroenLinks de dag na het interview van de VVD-leider en demissionair premier bij Nieuwsuur.

In het gesprek pleitte Rutte onder voor meer maatwerk bij uitvoeringsinstanties zoals de Belastingdienst. Verder wil hij dat bij grote maatschappelijke akkoorden altijd eerst de Kamer een mandaat geeft over de hoofdlijnen. Volgens Klaver moet het vertrouwen tussen overheid en burger worden hersteld, en is dit niet genoeg. “Het moet nog een tandje concreter.”

Mensen worden vermalen

PvdA-leider Ploumen mikt op meer dan een tandje erbij en noemt het “onder de maat” wat Rutte voorstelt. Ze geeft de voorbeelden van de toeslagenaffaire en de afhandeling van de aardbevingsschade. “Mensen worden vermalen en ik heb geen voorstellen gehoord die daarop ingaan.”

CDA sluit VVD niet uit

Het CDA moet er alles aan doen om Pieter Omtzigt bij de partij te houden, maar moet regeren met Rutte ook niet uitsluiten. Dat zegt een deel van de achterban in een rondgang van de NOS langs tientallen afdelingen. De NOS sprak CDA-fractievoorzitters in het hele land: van Ameland tot Heerlen, van Groningen tot Vlissingen.

De meesten zeggen de brandbrief van twee weken geleden, waarin 20 afdelingen schreven dat het CDA niet meer met Rutte moet gaan regeren, niet te hebben ondertekend.

De lokale CDA-politici vinden dat er fors moet worden ingezet op herstel van vertrouwen. De politieke crisis rond VVD-leider Rutte heeft ook zijn weerslag op het CDA.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2e%2Bkamer%2B2021%2Bformatie%2B%25282%2529.jpg

Buitencategorie

Interim-partijvoorzitter Marnix van Rij van het CDA heeft een complexe opdracht: Pieter Omtzigt aan boord houden. Een eerste gesprek leidde vooralsnog niet tot een doorbraak. 

Omtzigt zit al enige tijd ziek thuis. Bij zijn installatie als Kamerlid sprak hij fel over de “functie elders” die voor hem gesuggereerd is. Omtzigt hekelde het belemmeren van zijn functioneren. “Er is vier jaar lang tegen mij gelogen.”

Die pijn voelen velen met hem mee. De nummer twee van het CDA wordt bij veel afdelingen enorm gewaardeerd om zijn vasthoudende en goede werk, en velen hopen dat hij bij het CDA blijft. Een publiek gebaar van de partij zou niet misstaan.

Lees: Formatie gaat verder: vertraging een feit, onderling vertrouwen nog niet NU 11.05.2021

Lees: Mariëtte Hamer (PvdA) naar voren geschoven als nieuwe informateur RTL 11.05.2021

Lees: Mariëtte Hamer (PvdA) naar voren geschoven als nieuwe informateur MSN 11.05.2021

Lees: Mariette Hamer volgt Tjeenk Willink op Telegraaf 11.05.2021

Lees: Mariëtte Hamer (PvdA) wordt nieuwe informateur NOS 11.05.2021

Lees: SER-voorzitter Hamer zo goed als zeker nieuwe informateur kabinetsformatie NU 11.05.2021

Lees: SER-voorzitter Mariëtte Hamer (PvdA) vrijwel zeker nieuwe informateur AD 11.05.2021

Lees: SER-voorzitter Hamer zo goed als zeker nieuwe informateur kabinetsformatie MSN 11.05.2021

Lees: SER-voorzitter Hamer zo goed als zeker nieuwe informateur kabinetsformatie NU 11.05.2021

Lees: Ombudsman verrast door idee Rutte Telegraaf 11.05.2021

Lees: Ombudsman: club die Rutte wil om burgers te helpen is er al NOS 11.05.2021

Lees: Kaag: ‘Rutte heeft een begin gemaakt’ | Video Telegraaf 11.05.2021

Lees: Ideeën Rutte over nieuwe bestuursstijl maken weinig indruk MSN 11.05.2021

Lees: Oppositie vindt plannen Rutte onvoldoende, onder de maat en oplichterij NOS 11.05.2021

Lees: ‘Optreden Rutte bij Nieuwsuur leek vooral sollicitatiegesprek’ NOS 11.05.2021

Lees: CDA-Kamerlid Omtzigt wil best in gesprek met Rutte, maar kan dat niet nu al NU 11.05.2021

Lees: Omtzigt reageert op Rutte: bereid tot gesprek, maar dat lukt nu niet NOS 11.05.2021

Lees: De (radicale) ideeën van Rutte zijn bekend, hoe nu verder? RTL 11.05.2021

Lees: Rutte vindt opstappen geen optie: ‘twee miljoen voorkeurstemmen’ Panorama 11.05.2021

Lees: Rutte vindt opstappen geen optie: ‘twee miljoen voorkeurstemmen’ MSN 11.05.2021

Lees: Rutte beloofde radicale ideeën, maar gaat ‘niet opeens alles anders doen’ NU 11.05.2021

Lees: Van Rij moet Omtzigt bij het CDA houden: eerste bezoek aan Enschede nog zonder resultaat AD 11.05.2021

Lees: CDA-Kamerlid Omtzigt wil best in gesprek met Rutte, maar kan dat niet nu al NU 11.05.2021

Lees: CDA-Kamerlid Omtzigt wil best in gesprek met Rutte, maar kan dat niet nu al MSN 11.05.2021

Lees: Nee, Rutte gaat niet ‘opeens allerlei dingen anders doen’ NOS 11.05.2021

Lees: VVD-fractieleider Mark Rutte buigt, maar niet heel diep  Elsevier 11.05.2021

Lees: Wat moet anders aan de Haagse bestuurscultuur?  Elsevier 10.05.2021

Lees: D66-leider Kaag noemt uitspraken Rutte ‘een begin’ MSN 10.05.2021

Lees: Rutte beloofde radicale ideeën, maar gaat ‘niet opeens alles anders doen’ NU 10.05.2021

Lees: Radicale ideeën? Mark Rutte gaat niet opeens allerlei dingen anders doen BI 10.05.2021

Lees: Mark Rutte ontvouwt in Nieuwsuur weinig ‘radicale ideeën’ voor een nieuwe bestuurscultuur: ‘Ik ga niet opeens allerlei dingen anders doen’ MSN 10.05.2021

Lees: Rutte komt met plannen nieuwe cultuur: meer vuurwerk in landsbestuur  Telegraaf 10.05.2021

Lees: Rutte: binnenkort een persoonlijk gesprek met Omtzigt | Nieuwsuur NOS 10.05.2021

Lees: Op tv probeert Rutte formatie vlot te trekken: ‘Er zijn dingen niet goed gegaan’ AD 10.05.2021

Lees: CDA-achterban wil Omtzigt behouden, maar sluit regeren met Rutte niet uit NOS 10.05.2021

Lees: Het pad naar vrijheid, de facelift van Rutte en het grote wachten op Omtzigt  AD 10.05.2021

Lees: Catharine (83) geeft politici wijze raad: ‘In Kamer zitten mensen met kortetermijnvisie’ AD 10.05.2021

Lees: Gemor bij PvdA en GroenLinks over mogelijke kabinetsdeelname: ‘Lilianne, doe het niet!’ AD 10.05.2021

Lees: Het pad naar vrijheid, de facelift van Rutte en het grote wachten op Omtzigt AD 10.05.2021

Lees: Zo komt het dat er onder tien jaar Rutte veel vakministers sneuvelden, maar van hem veel afglijdt AD 09.05.2021

Lees: Kameleon Rutte wist zich al vaker aan te passen aan nieuwe tijden VK 10.05.2021

Lees: Mark Rutte moet zichzelf radicaal heruitvinden anders kan hij zijn gedroomde vierde kabinet wel vergeten VK 10.05.2021

Lees: Wat moet anders aan de Haagse bestuurscultuur? Elsevier 10.05.2021

Lees: Zolang Pieter Omtzigt zwijgt, houdt hij het CDA in gijzeling VK 08.05.2021

Lees: Pieter Omtzigt staat op het punt te breken met CDA Elsevier 08.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 11 – op weg naar de inhoudelijke formatie

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 10 – verkenningsronde vertraagd

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 9 – verkenningsronde vanaf 25.04.2021 weer verder

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 8 – verkenningsronde 20.04.2021 en 21.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 7 – volgende verkenningsronde vanaf 19.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 6 – volgende verkenningsronde vanaf 13.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 5 – nieuwe start verkenningsronde vanaf 08.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 4 – voortgangsoverleg 06.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 3 – Debat 31.03.2021– 01.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 2

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 1

Zie ook: Aftrap Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021 – op weg naar de uitslag

mei 10, 2021 - Posted by | Uncategorized

7 reacties

 1. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 12 – vanaf 10.05.2021 … […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 13 – Debat 12.05.2021 en benoeming nieuwe Informateur Mariëtte Hamer « Debat in de Digitale Hofstad | mei 13, 2021

 2. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 12 – vanaf 10.05.2021 … […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – start verkenningsronde met Informateur Mariëtte Hamer vanaf 17.05.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 14, 2021

 3. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 12 – vanaf 10.05.2021 … […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – verkenningsronde kleine partijen 17.05.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 17, 2021

 4. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 12 – vanaf 10.05.2021 … […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 16 – verkenningsronde grote partijen 18.05.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 18, 2021

 5. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 12 – vanaf 10.05.2021 … […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 17 – verkenningsronde Jongeren en Kunst/Cultuursector 20.05.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 19, 2021

 6. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 12 – vanaf 10.05.2021 … […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 18 – tussenstand verkenningsronde 20.05.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 20, 2021

 7. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 12 – vanaf 10.05.2021 … […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 19 – de verkenningsronde gaat een nieuwe fase in !!! « Debat in de Digitale Hofstad | mei 21, 2021


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: