Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onderhandelingsronde 22.08.2021

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 2e%2Bkamer%2B201%2Bformatie.jpg

Willen de PvdA en GroenLinks met alle geweld meeregeren ?

Partij van de Arbeid en GroenLinks gaan iets doen waar al tientallen jaren over gesoebat wordt maar wat nooit van de grond kwam: als één team, één fractie onderhandelen over de formatie van een nieuw kabinet. Zover zijn de twee partijen nooit gekomen.

Praten over samenwerken onder het genot van een kopje thee, verder kwamen Wouter Bos, Job Cohen, Diederik Samsom (namens de PvdA) en Femke Halsema, Jolanda Sap en Jesse Klaver (namens GL) nooit. Altijd spatte iets van een voorzichtige samenwerking bij voorbaat uit elkaar, omdat met name de PvdA de deur open wilde houden naar VVD en CDA.

Of de deur nu wel openblijft? VVD en CDA zijn nog altijd niet gecharmeerd van een links blok, dat met zeventien zetels in de Tweede Kamer een machtspositie kan innemen. Zolang liberalen en christendemocraten samenwerking met rechtse partijen als PVV en Forum voor Democratie uitsluiten, zijn ze voor een meerderheidskabinet aangewezen op een linkse partner.

Maar één is genoeg; bij twee is er sprake van een linkse wolk en daar hebben Mark Rutte en Wopke Hoekstra geen trek in. Dat standpunt is niet veranderd, zegt de VVD over de beoogde fractiefusie van PvdA en GL. Het zijn en blijven voor VVD en CDA twee linkse partijen, één teveel voor een beoogd kabinet Rutte-4.

Mark Rutte en Sigrid Kaag komen vrijdag naar buiten na afloop van een gesprek met informateur Mariëtte Hamer over de kabinetsformatie.

Van echt onderhandelen is het nog niet gekomen; het was dus tot nu toe niet zo lastig om aan elkaar geklampt te blijven.’

Het is trouwens de vraag hoe lang die innige samenwerking tussen de fracties van Lilianne Ploumen en Jesse Klaver standhoudt. Het is best bijzonder dat dat nu al bijna een halfjaar goed gaat, zonder openlijke ruzies of meningsverschillen.

Maar van echt onderhandelen is het nog niet gekomen; het was dus tot nu toe niet zo lastig om aan elkaar geklampt te blijven. Dat kan anders worden, als in detail over onderwerpen moet worden onderhandeld. PvdA en GroenLinks zijn het op veel punten eens, maar niet op alle.

De PvdA zal zich als arbeiderspartij vooral inzetten voor de zwakkeren in de samenleving; de hoger opgeleide GroenLinksers geven prioriteit aan een groenere maatschappij waarin klimaat en duurzaamheid een hoofdrol spelen. VVD en CDA zullen met die wetenschap blijven proberen de twee uit elkaar te spelen en een van de twee van de formatietafel te lozen.

Door de fractiefusie staan VVD en CDA voor het blok, omdat het alternatief – doorgaan met de oude coalitie, dus met de ChristenUnie – voor D66 een no go is. Zonder PvdA/GL is er geen meerderheidskabinet te formeren. 

Maar hoe gaat het linkse blok de onderhandelingen voeren? Rutte is de hoofdonderhandelaar voor de VVD met Sophie Hermans als assistent, Sigrid Kaag voor D66 met hulp van Rob Jetten en bij het CDA onderhandelt Wopke Hoekstra met als steunpilaar Pieter Heerma.

‘Werkende weg. Die uitdrukking is ooit, in 1989, gebruikt door oud-premier Ruud Lubbers.’

Maar wie wordt de hoofdonderhandelaar bij de linkse fusiefractie? Lilianne Ploumen omdat ze één zetel meer heeft dan GroenLinks? Of Jesse Klaver die al jaren gewend is de leiding te nemen en geen tassendrager wil zijn? Dat kan nog wel een dingetje worden, ook al zullen Ploumen en Klaver dat bij hoog en laag ontkennen.

Alle bezwaren tegen de fractiefusie wuiven Ploumen en Klaver weg. Ze zien geen problemen. Werkende weg, zo zeiden de twee vrijdag, zullen zaken worden gerealiseerd. De uitdrukking is ooit, in 1989, gebruikt door oud-premier Ruud Lubbers, die daarmee D66 uit de formatie Lubbers-3 wilde weren. Werkende weg zou hij dat doen. En dat deed hij ook. Zo kan het ook zomaar gaan met de kabinetsambities van PvdA en GroenLinks.

Want wat de toekomst van het linkse blok in ieder geval onzeker maakt, is de duur van de fractiefusie. Die geldt volgens Ploumen en Klaver voor de formatie, niet langer. Daarna gaan PvdA en GroenLinks, al of niet als coalitiepartner, weer hun eigen gang. Dat is geen basis voor een stabiel kabinet, waarnaar Rutte en Kaag streven. Dat zou ook D66 zorgen moeten baren.

Mark Rutte en Sigrid Kaag komen naar buiten na afloop van een gesprek met informateur Mariette Hamer over de kabinetsformatie.
Mark Rutte en Sigrid Kaag komen naar buiten na afloop van een gesprek met informateur Mariette Hamer over de kabinetsformatie. © ANP

Linkse ‘formatiefusie’ brengt coalitie nog niet dichterbij

Kortom, informateur Mariëtte Hamer zal dus op zoek moeten naar een nieuwe list om de formatie uit het slop te trekken. Gehoopt werd op een doorbraak vorige week, maar veel partijen blijven bij hun blokkades en voorkeuren. 

Voor het weekeinde dachten betrokkenen op het Binnenhof nog dat ergens de komende dagen toch echt een startschot voor coalitieonderhandelingen tussen VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks gegeven kon worden.

Lees ook;

Felle kritiek op blokvorming PvdA en GroenLinks: ‘Laat dit een grap zijn’
VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks stevenen af op eerste serieuze formatiepoging

Dat was dan volgens het scenario dat de twee linkse partijen gaan samenwerken, hetgeen de blokkade van VVD en CDA (‘twee keer links is te veel’) zou slechten. 

Het pakt anders uit. PvdA en GroenLinks kondigden vrijdag een voor links revolutionaire samenwerking aan, met een ‘formatiefusie’. De beide fracties gaan als één opereren bij coalitieonderhandelingen, er komt ook maar één formatieteam aan tafel. 

Maar voor VVD en CDA verandert dat weinig, zo blijkt uit de eerste reacties. Een echte fusie had de boel wel in beweging gebracht, denkt een bron. Dan hadden ze ‘heroverwogen’. In een informeel onderonsje zaterdag bij D66-leider Sigrid Kaag thuis heeft VVD-aanvoerder Mark Rutte dat ook nog een keer verteld.

ANP

© ANP

Die boodschap is vooral een domper voor D66, dat al snel na de verkiezingen deze ‘Kaag-coalitie’ tot voorkeursvariant maakte. Terwijl VVD en CDA een coalitie met ChristenUnie zien zitten, blijft die combinatie voor Kaag tot dusver taboe.

Naar verwachting dinsdag (maandag is in de agenda’s van hoofdrolspelers amper ruimte) wil informateur Hamer de partijleiders nog een keer zelf horen over de linkse samenwerking, de coalitie-opties en mogelijkheden die er nog over zijn, nu ruim drie maanden na de start van de klus
,,Het kan dat ze zegt: ‘een deel van mijn opdracht is gelukt maar voor mij houdt het hier op’’, zegt een ingewijde. Maar volgens Hamers woordvoerder is daar geen sprake van. De informateur is er juist op gebrand  om verder te gaan, stelt hij.

Derhalve is de missie is voorlopig nog niet volbracht !!!

Mark Rutte sprak na het debat over Pieter Omtzigt over het herstellen van vertrouwen.
Tja wat zal ik nu weer eens zeggen ???!!!

Zal premier Rutte het vertrouwen ooit nog terugwinnen?

‘Ik zal keihard werken om het vertrouwen in mij te herstellen,’ zei premier Rutte na het Pieter Omtzigt-debat. Dat klinkt alsof vertrouwen maakbaar is, maar journalist Irene van den Berg betwijfelt dat. ‘Of het nou om een politicus gaat of een geliefde, als iemand heeft gelogen, kan hij hoog en laag springen, maar ik ben het niet zomaar vergeten.’

De term vertrouwen viel de afgelopen tijd vaak in de politiek, wat mij betreft tot vermoeiens toe. Aanjager was het debat waarin demissionair premier Mark Rutte zich moest verdedigen voor de zoveelste ‘verkeerde herinnering’.

Dit keer aan een gesprek over CDA-kamerlid Pieter Omtzigt. De Tweede Kamer leek het hoog op te nemen. De voltallige oppositie eiste zijn vertrek en ook coalitiepartners waren kritisch. ‘Waar vertrouwen geschonden is, zal ik keihard werken dat te herstellen,’ reageerde Rutte.

Het klonk alsof vertrouwen maakbaar is, iets dat je naar eigen inzicht kunt opbouwen en afbreken. Maar werkt dat wel zo?

Waarom is vertrouwen eigenlijk zo belangrijk? ‘De coronacrisis lijkt het vertrouwen binnen de samenleving te hebben aangetast,’ stellen onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut, dat onderzoek doet naar actuele maatschappelijke vraagstukken. Door ‘alle onvrede en begrijpelijk chagrijn over de maatregelen’ hebben we minder fiducie in de machthebbers gekregen. Is dat erg?

Basis

Vertrouwen is de basis van iedere relatie, stelt de Amerikaanse gedragspsycholoog Julian Rotter. Tussen mensen onderling, maar ook ten opzichte van de overheid, bedrijven en de wetenschap.

De hele dag door geven we anderen ons vertrouwen, ook mensen die we niet kennen: de buschauffeur bij wie we instappen en de medewerker van de bank waar we ons geld stallen. Vaak staan we er niet eens bij stil. En gelukkig gaat het meestal goed.

Mark Rutte en Sigrid Kaag komen naar buiten na afloop van een gesprek met informateur Mariette Hamer over de kabinetsformatie.

Wantrouwen

Wat betekent dat voor het vertrouwen van de burger in de politiek, vraag ik me af. Het gedraai van politici geeft mij in ieder geval geen goed gevoel. Maar volgens Ron van Wonderen, senior onderzoeker aan het Verwey-Jonker Instituut, liggen de problemen dieper dan een politicus met geheugenverlies.

Het vertrouwen in de overheid staat volgens hem onder meer onder druk door een overheid die steeds verder van de burger af komt te staan. ‘Denk aan het sluiten van fysieke gemeenteloketten en politiebureaus en de toenemende digitalisering.

Als er iets misgaat, zijn mensen niet meer boos op de wijkagent of baliemedewerker, want die zijn er niet meer. Maar op de anonieme overheid als geheel,’ zegt Van Wonderen.

Wantrouwen in een samenleving is schadelijk, legt de onderzoeker uit. ‘Het gevolg is dat beslissingen van de overheid minder worden geaccepteerd, zoals bij de rellen die uitbraken toen de avondklok werd afgekondigd.’

Ook staan burgers meer open voor niet- democratische ideeën. ‘Ze zijn ontvankelijker voor een autoritaire aanpak naarmate hun bezorgdheid en boosheid toenemen,’ stelt Van Wonderen. Los van de politieke kleur van mensen. ‘Dit geldt zowel voor mensen die de klimaatcrisis ernstig nemen, als voor burgers met grote zorgen over vluchtelingen en immigratie.’

Meer: kabinetsformatie 2021

Meer: Op weg naar een nieuw kabinet | NOS

zie verder: Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 51 – onderhandelingsronde op 20.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 50 – tussenstand onderhandelingsronde 19.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 49 – onderhandelingsronde verder op 19.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 48 – onderhandelingsronde verder op 18.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 47 – onderhandelingsronde verder op 17.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 46 – onderhandelingsronde verder op 16.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 45 – tussenstand onderhandelingsronde 10.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 44 – tussenstand onderhandelingsronde 15.07.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 43 – tussenstand onderhandelingsronde 09.07.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 42 – tussenstand onderhandelingsronde vanaf 29.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 41 – 2e kamer debat 23.06.2021 eindverslag verkenningsronde

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 40 – eindverslag verkenningsronde 22.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 39 – verkenningsronde 21.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 38 – tussenstand verkenningsronde 20.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 37 – verkenningsronde 18.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 36 – tussenstand verkenningsronde 17.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 35 – tussenstand verkenningsronde 16.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 34 – verkenningsronde 15.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 33 – verkenningsronde 14.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 32 – verkenningsronde 11.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 31 – verkenningsronde 10.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 30 – verkenningsronde 09.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 29 – verkenningsronde 08.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 28 – verkenningsronde 07.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 27 – verkenningsronde 04.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 26 – verkenningsronde 03.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 25 – verkenningsronde 02.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 24 – verkenningsronde 01.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 23 – verkenningsronde 31.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 22 – tussenstand verkenningsronde 28.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 21 – verkenningsronde 27.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 20 – verkenningsronde 26.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 19 – de verkenningsronde gaat een nieuwe fase in !!!

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 18 – tussenstand verkenningsronde 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 17 – verkenningsronde Jongeren en Kunst/Cultuursector 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 16 – verkenningsronde grote partijen 18.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 15 – verkenningsronde kleine partijen 17.05.2021

Zie ookOp weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – start verkenningsronde met Informateur Mariëtte Hamer vanaf 17.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 13 – Debat 12.05.2021 en benoeming nieuwe Informateur Mariëtte Hamer

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 12 – vanaf 10.05.2021 weer op weg

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 11 – op weg naar de inhoudelijke formatie

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 10 – verkenningsronde vertraagd

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 9 – verkenningsronde vanaf 25.04.2021 weer verder

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 8 – verkenningsronde 20.04.2021 en 21.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 7 – volgende verkenningsronde vanaf 19.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 6 – volgende verkenningsronde vanaf 13.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 5 – nieuwe start verkenningsronde vanaf 08.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 4 – voortgangsoverleg 06.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 3 – Debat 31.03.2021– 01.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 2

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 1

Zie ook: Aftrap Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021 – op weg naar de uitslag

Lees: Linkse ‘formatiefusie’ brengt coalitie niet dichterbij AD 22.08.2021

Lees: Kun je geschonden vertrouwen ooit nog terugwinnen?  AD 22.08.2021

Lees: Hoe PvdA en GroenLinks met alle geweld willen regeren RTL 21.08.2021

augustus 22, 2021 - Posted by | Uncategorized

14 reacties

 1. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 53 – onderhandelingsronde 23.08.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 23, 2021

 2. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 54 – onderhandelingsronde 24.08.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2021

 3. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 55 – onderhandelingsronde 25.08.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2021

 4. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 56 – tussenstand onderhandelingsronde 26.08.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 26, 2021

 5. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 57 – tussenstand onderhandelingsronde 27.08.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 27, 2021

 6. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 58 – tussenstand onderhandelingsronde 28.08.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 28, 2021

 7. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 59 – tussenstand onderhandelingsronde 29.08.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 29, 2021

 8. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 60 – onderhandelingsronde 30.08.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 30, 2021

 9. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 61 – onderhandelingsronde 31.08.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 31, 2021

 10. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onderhandelingsronde 01.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 1, 2021

 11. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 63 – verslag tussenstand onderhandelingen 02.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 3, 2021

 12. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 64 – tussenstand onderhandelingen 03.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 3, 2021

 13. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 65 – bezinning onderhandelingen 04.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 5, 2021

 14. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 66 – bezinning onderhandelingen 05.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 5, 2021


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: