Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – start verkenningsronde met Informateur Mariëtte Hamer vanaf 17.05.2021

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2e%2Bkamer%2B2021%2Bformatie.jpg

De volgende ronde

Het is acht weken na de verkiezingen ‘hoog tijd’ dat partijen inhoudelijk gaan praten over een herstelplan en een nieuwe coalitie. ,,Twee maanden na de ontploffing moeten we aan de slag.” Dat zei informateur Mariëtte Hamer vanmiddag tijdens haar eerste persconferentie.

Zo lijkt de formatie van voren af aan te beginnen. Dat kan, omdat er afgelopen woensdag voorzichtige toenadering ontstond tussen de andere partijen en de VVD van Mark Rutte.

De nieuwe informateur Mariëtte Hamer moet met nu uiteindelijk met achttien partijen een gesprek gaan voeren. Want na de splitsing van Forum voor Democratie is er een nieuwe partij bijgekomen in de Tweede Kamer: de lijst-Van Haga. Wybren van Haga splitste zich met twee andere Kamerleden af van Forum voor Democratie. Samen met Hans Smolders en Olaf Ephraim gaat hij als zelfstandige fractie in de Tweede Kamer door. Forum voor Democratie houdt hierdoor van de 8 zetels er nog maar vijf zetels over.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Partijsplitsing%2B%25282%2529%2BFvD.jpg

Sinds de verkiezingen in maart splitste ook Liane den Haan zich af van 50PLUS, maar omdat zij het enige Kamerlid was namens de ouderenpartij, veranderde dat niets aan het totale aantal fracties in de Kamer. Met Volt (drie zetels), JA21 (drie), BIJ1 (één zetel) en BoerBurgerBeweging (één) kwam er in maart al een recordaantal nieuwe partijen in de Kamer.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Partijsplitsing%2B%25284%2529%2BFvD.jpg

Hierdoor telt de Tweede Kamer telt momenteel met achttien fracties meer vertegenwoordigende partijen dan ooit. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde gegevens van het Montesquieu Instituut, dat onderzoek doet naar parlementaire besluitvorming in Nederland en Europa.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is d44ff-1e2bkamer2b20212bformatie.jpg

Kortom, de nieuwe Informateur Hamer ontvangt maandag 17.05.2021 en dinsdag 18.05.2021 alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Net als haar voorganger Herman Tjeenk Willink ontvangt informateur Mariëtte Hamer maandag eerst de kleine partijen. Als eerste mag Sylvana Simons van BIJ1 langskomen. De dag eindigt met fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

Dinsdag mogen de fractieleiders van de negen grootste partijen hun opwachting maken. VVD-voorman Mark Rutte is de laatste die de informateur spreekt. Later in de week zal ze ook praten met jongeren en ze is van plan ook gesprekken te voeren met sectoren die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis, kondigde ze vanmiddag aan in een korte toelichting op haar aanpak.

Hamer, die voorzitter is van de Sociaal-Economische Raad en jarenlang Kamerlid was voor de PvdA, werd woensdag aangewezen door de Kamer. In haar opdracht staat onder meer dat ze met voorstellen moet komen voor een nationaal herstelplan om Nederland uit de coronacrisis te helpen.

Hamer moet verder inventariseren welke andere grote thema’s nu eerst moeten worden besproken. In haar opdracht staat ook dat ze moet kijken welke partijen met elkaar willen gaan onderhandelen. Over dat laatste onderdeel zei ze: “Misschien gaat zich dat organisch ontwikkelen; de laatste weken zien we er al openingen in.” Haar verslag moet uiterlijk 6 juni klaar zijn. Hamer voelt “veel urgentie” om zo snel mogelijk te werken. “Maar een datum is uiteindelijk maar een datum.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is b279e-2e2bkamer2b20212bformatie.jpg

Hamer sprak eerder op vrijdag 14.05.2021 met haar voorganger Tjeenk Willink. Die presenteerde een week geleden zijn eindverslag; zijn belangrijkste conclusie was dat de inhoudelijke formatie kan beginnen. 

Volgens Tjeenk Willink is er genoeg basis om verder te praten en sluiten de meeste partijen een nieuw kabinet onder leiding van Rutte niet uit. “Soms is het nodig dat iets even ontploft, dan kun je daarna weer makkelijker verder”, zei Hamer over de impasse van de afgelopen tijd. PVV, SP en Bij1 sluiten medewerking aan een kabinet onder Rutte uit; Partij voor de Dieren, Denk en BBB vinden zo’n kabinet niet geloofwaardig.

Oud-CDA-minister Veerman pleit voor zakenkabinet

Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: veel kiezers zitten niet te wachten op die veelbesproken ‘nieuwe politiek’.

Scheidend informateur Herman Tjeenk Willink hield de Tweede Kamer woensdag een spiegel voor. Hij had met ‘ongemak’ geluisterd naar het debat over hoe het nu verder moet met de formatie. ,,Hoe zouden al die ellenlange debatten over de introspectie in Den Haag overkomen op mensen in het land die verwachten dat ze gekozen hebben voor een snelle formatie en een kabinet dat snel een aantal dringend noodzakelijke maatregelen moet nemen’’, zei hij.

Daarom wil oud-CDA-minister Veerman een zakenkabinet. In tv-programma Buitenhof zei hij dat er in de Haagse politiek een cultuurverandering moet komen. Volgens hem is daarom een afkoelingsperiode nodig met een kabinet dat niet aan de politiek is gebonden. Het zou een “extraparlementair kabinet” moeten worden, dat niet gehouden is aan afspraken met partijen.

“Als je de cultuur wilt veranderen, moet je daar tijd voor nemen. Een zakenkabinet zou de Kamer kunnen laten wennen aan de nieuwe verhoudingen”, zei Veerman, die zelf minister van Landbouw was in de eerste twee kabinetten-Balkenende.

Mensen met verstand van zaken

In het zakenkabinet zouden mensen moeten worden opgenomen met verstand van zaken, die niet bang zijn dat ze worden weggestuurd. Als mogelijke ministers van Volksgezondheid noemde Veerman Marcel Levi en Martin van Rijn. Levi is voorzitter van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Ook is hij arts en hoogleraar en hij was ziekenhuisdirecteur. Van Rijn is voorzitter van woningkoepel Aedes; eerder was hij staatssecretaris van Volksgezondheid en minister voor Medische Zorg,

Een andere kandidaat voor een post in een zakenkabinet zou volgens de oud-minister van Landbouw oud-SER-voorzitter Rinnooy Kan kunnen zijn. Veerman vindt het geen bezwaar als de bewindslieden een politieke achtergrond hebben. “Maar het gaat om bewezen kwaliteiten in het bestuur.”

Rol voor Rutte niet ondenkbaar

De CDA’er denkt voor de afkoelingsperiode aan een periode van bijvoorbeeld twee jaar. Hij ziet geen rol voor zichzelf. Volgens Veerman is niet ondenkbaar dat zo’n zakenkabinet onder leiding staat van VVD-voorman Rutte. “Het gaat niet primair om de politieke lijnen, maar om de bestuurlijke beslissingen. Rutte kan best leiding geven aan zo’n club van ervaren oude rotten.”

In Buitenhof zeiden de leiders van Bij1 en BBB, Simons en Van der Plas, dat ze wel iets zien in het voorstel voor een zakenkabinet, ook omdat het volgens hen nog lang gaat duren voordat de formatie klaar is. Volt-voorman Dassen reageerde sceptisch: “We hebben al een hectische periode gehad en daar zit al een afkoelingsperiode in. We moeten nu gaan formeren.”

Informateur Hamer, die vorige week werd aangesteld, houdt morgen en overmorgen gesprekken met alle fractievoorzitters in de Kamer.

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 13 – Debat 12.05.2021 en benoeming nieuwe Informateur Mariëtte Hamer

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 12 – vanaf 10.05.2021 weer op weg

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 11 – op weg naar de inhoudelijke formatie

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 10 – verkenningsronde vertraagd

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 9 – verkenningsronde vanaf 25.04.2021 weer verder

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 8 – verkenningsronde 20.04.2021 en 21.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 7 – volgende verkenningsronde vanaf 19.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 6 – volgende verkenningsronde vanaf 13.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 5 – nieuwe start verkenningsronde vanaf 08.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 4 – voortgangsoverleg 06.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 3 – Debat 31.03.2021– 01.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 2

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 1

Zie ook: Aftrap Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021 – op weg naar de uitslag

Lees: Oud-CDA-minister Veerman pleit voor zakenkabinet NOS 16.05.2021

Lees: CDA-prominent Veerman bepleit afkoelingsperiode en zakenkabinet MSN 16.05.2021

Lees: CDA-prominent Veerman bepleit afkoelingsperiode en zakenkabinet Telegraaf 16.05.2021

Lees: Kiezer ergert zich aan Den Haag dat vooral met zichzelf bezig is AD 16.05.2021

Lees: Welke VVD’er durft Rutte nog de waarheid te zeggen? ‘Er is een ja-en-amen-cultuur ontstaan’ AD 15.05.2021

Lees: Tweede Kamer telt recordaantal fracties sinds afsplitsing bij FVD NU 14.05.2021

Lees: Informateur Hamer ontvangt maandag eerst de kleine fracties MSN 14.05.2021

Lees: Informateur Hamer: het werd tijd om met de inhoud te beginnen NOS 14.05.2021

Lees: Informateur Hamer denkt snel akkoord te hebben over herstelplan MSN 14.05.2021

Lees: Hamer wil nu echt inhoudelijk met formatie verder: ‘Werd tijd ook’ AD 14.05.2021

Lees: Mariëtte Hamer: ’Na twee maanden ontploffing aan de slag’ Telegraaf 14.05.2021

Lees: Mariëtte Hamer moet in drie weken formatie vlot trekken: ‘Een pittige klus’  AD 14.05.2021

Lees: De nieuwe informateur Mariëtte Hamer moet met nu met achttien partijen een gesprek gaan voeren AD 14.05.2021

mei 14, 2021 - Posted by | Uncategorized

7 reacties

 1. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – start verkennings… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – verkenningsronde kleine partijen 17.05.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 17, 2021

 2. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – start verkennings… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 16 – verkenningsronde grote partijen 18.05.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 18, 2021

 3. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – start verkennings… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 17 – verkenningsronde Jongeren en Kunst/Cultuursector 20.05.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 19, 2021

 4. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – start verkennings… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 18 – tussenstand verkenningsronde 20.05.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 20, 2021

 5. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – start verkennings… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 19 – de verkenningsronde gaat een nieuwe fase in !!! « Debat in de Digitale Hofstad | mei 21, 2021

 6. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – start verkennings… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 20 – verkenningsronde 26.05.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 26, 2021

 7. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – start verkennings… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 21 – verkenningsronde 27.05.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 27, 2021


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: