Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 2

AD 25.03.2021

Van Ark en Koolmees nieuwe verkenners

Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) worden de nieuwe verkenners. Zij nemen de rol over van Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66), die de opdracht teruggaven nadat Ollongren per ongeluk vertrouwelijke aantekeningen had getoond. Maar de oppositie is nog niet klaar met de fotoblunder van Ollongren en eist een Kamerdebat.

Tijdens haar gehaaste vertrek van het Binnenhof vanwege een positieve coronatest, droeg Ollongren donderdagochtend haar aantekeningen open en bloot met zich mee. Daar werd een foto van gemaakt, waardoor iedereen kennis kon nemen van de gespreksonderwerpen die voor donderdag op de agenda stonden.

Papierenblunder

Verkenner Kajsa Ollongren ontketende donderdagochtend in Den Haag een rel die tot het opstappen van de verkenners leidde. Onder haar arm was een vel te zien met de ‘Aandachtspunten 2e ronde VVD en D66′. Daarop staat onder meer geschreven: ‘Omtzigt, functie elders’. Daarbij wordt gewezen op CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt die samen met Renske Leijten (SP) de toeslagenaffaire bloot legde.

Onduidelijk is wie over de positie van Omtzigt sprak. Op Twitter ontkent CDA-leider Wopke Hoekstra dat hij met de verkenners over zijn partijgenoot sprak.

Ook is de onderhandelingsstijl van Hoekstra een aandachtspunt en wil de CDA-leider graag een post in het kabinet. Daarnaast blijkt uit de aandachtspunten dat er voor een minderheidskabinet weinig enthousiasme is, en een meerderheid in de Eerste Kamer voor niemand een ‘must’.

Uit het lijstje blijkt ook dat de linkse partijen elkaar niet echt vast hielden, terwijl dit tijdens de verkiezingscampagne bij die partijen een belangrijk thema was.

Volgens de woordvoerder van de verkenners is de gefotografeerde notitie ‘geen directe weergave van de reeds gevoerde gesprekken’.

Verkenners stoppen definitief nadat besmette Ollongren notitie toont

Daarom leggen de Verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren leggen Definitief hun werk neer. Ollongren toonde donderdagochtend haar aantekeningen over de formatiegesprekken toen zij het Binnenhof verliet nadat zij besmet bleek met het coronavirus. In die aantekeningen stonden gevoelige opmerkingen over verschillende posities van verschillende partijen.

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken en verkenner Kajsa Ollongren (D66) bleek donderdagochtend het coronavirus te hebben. Afgelopen week sprak zij als verkenner in de formatie met alle fractievoorzitters van de partijen die vanaf volgende week in de Tweede Kamer zitten. Ollongren is het tweede kabinetslid in één week dat positief test op het virus.

Formatievertraging

Ollongren liet zich woensdag 24 maart, op die vijfde dag, testen. In afwachting van haar uitslag ging zij donderdagochtend 25 maart wel naar het Binnenhof. Daar zou zij met medeverkenner Annemarie Jorritsma (VVD) nogmaals met demissionair premier Mark Rutte (VVD) en D66-leider Sigrid Kaag spreken.

Ex-verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) hebben in een brief uitleg gegeven over de gelekte formatienotities. Met één passage maken ze het hun opvolgers niet makkelijker

Tot drie keer toe zeggen ze het  in hun brief aan de Kamer: dit had niet mogen gebeuren. Met het mea culpa willen de oud-verkenners duidelijk maken dat alleen zij verantwoordelijk zijn voor het memo.

De brief van de ex-verkenners Ollongren en Jorritsma over de gelekte notitie roept vooral nieuwe vragen op. Of de brief de formatie kan vlottrekken, is onzeker.

De brief suggereert dat Jorritsma en Ollongren zélf de opmerking over Omtzigt op papier hadden gezet. Maar letterlijk staat het er niet, er wordt alleen verantwoordelijkheid genomen. Hoe het ook zij, door alle schuld op zich te nemen, hopen de ex-verkenners dat het formatieproces zonder deze hypotheek verder kan.

Dit is vooral in het belang van Rutte, die haast wilde maken met de formatie van zijn vierde kabinet, maar bij andere politiek leiders nu met wantrouwen wordt gadegeslagen. De ex-verkenners schrijven: „Geen van de fractievoorzitters heeft met ons gesproken over de heer Omtzigt. Geen van de fractievoorzitters heeft met ons gesproken over de onderhandelingsstijl van de heer Hoekstra.”

Ze schrijven ook dat de notitie niet is gebaseerd op wat de media bericht hadden. Dat is opmerkelijk, omdat dat juist wél stond in een brief van de nieuwe verkenners. Vorige week vrijdag schreven zij aan de Kamer: „De passage berust volgens onze voorgangers [Jorritsma en Ollongren dus] op een inventarisatie vanuit meerdere invalshoeken, waaronder berichten in de media.” Door dit nu te ontkennen, maken de ex-verkenners het hun opvolgers weer lastiger. Nu hebben zíj wat uit te leggen.

Tweede Kamer wil opheldering over de notities over Kamerlid Omtzigt

Komende woensdag 31.03.2021 staat een debat tussen de nieuwe Tweede Kamer en oud-verkenners Ollongren en Jorritsma gepland.

De Tweede Kamer wil de onderste steen boven. Wie schreef de notities? En waar kwam de input dan vandaan? 

De nieuwe verkenners hebben laten weten dat de formatiegesprekken pas hervat worden na het debat van woensdag.

Hoe de kaarten waren geschud vóór de verkenning klapte;

De voorkeuren van de lijsttrekkers werden in de loop van de week duidelijk. Alles op een rijtje zettend waren de verschillen tussen VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag overduidelijk: Rutte ziet JA21 of ChristenUnie het liefst aanschuiven, terwijl Kaag waarschijnlijk liever naar de linkse partijen kijkt.

Ze noemde geen partijnamen, maar haar brief aan de verkenners met de belangrijkste thema’s die een volgend kabinet moet aanpakken, kwam erg overeen met de brieven van GroenLinks en PvdA.

 • VVD-leider Rutte en D66-leider Kaag moeten op zoek naar twee andere partijen
 • Rutte wil in ieder geval graag het CDA erbij hebben
 • CDA-leider Hoekstra houdt de boot nog af
 • Nieuwkomer JA21 dient zich aan op het toneel
 • Rutte en JA21-leider Eerdmans spreken voorkeur uit voor coalitie met CDA en D66
 • Kaag noemt samenwerking met JA21 “moeilijk voorstelbaar”
 • Rutte ziet in CU een andere optie, CU-leider Segers vindt dat grotere partijen eerst aan de beurt zijn
 • Kaag noemt geen partijnamen, maar wil progressief kabinet
 • PvdA-leider Ploumen laat nogmaals weten alleen samen met andere linkse partij mee te willen doen
 • Klaver (GroenLinks) sluit meeregeren niet uit, maar wil een links kabinet
 • SP-leider Marijnissen denkt dat meeregeren niet voor de hand ligt
 • PVV en FVD worden nog steeds uitgesloten door andere partijen

Formatiegesprekken uitgesteld

25.03.2021 – Dag 3 verkenning formatie uitgesteld

Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), tevens verkenner namens D66 in de kabinetsformatie, is positief getest op het coronavirus. Ze is als verkenner de afgelopen week met alle lijsttrekkers in contact geweest, weliswaar wel op afstand en in achtneming van de coronaregels.

Ollongren zou donderdagochtend in haar rol als verkenner VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag ontvangen voor een tweede ronde gesprekken voor de formatie van het kabinet. 

Derhalve zijn de formatiegesprekken die vandaag gevoerd zouden worden met VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag, voorlopig uitgesteld, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. 

Hoe en wanneer de gesprekken doorgaan, wordt nog bekeken. Jorritsma zei vanochtend dat de gesprekken misschien voor een deel digitaal worden voortgezet, maar of dat echt gebeurt, is nog niet zeker. Het was de bedoeling dat de verkenners uiterlijk volgende week dinsdag 30.03.2021 hun verslag klaar zouden hebben, maar Jorritsma heeft er een hard hoofd in of dat gaat lukken: “Dit gaat natuurlijk wel wat vertraging opleveren.”

Keijzer eerder positief getest

Ollongren, die ook minister van Binnenlandse Zaken is, is binnen korte tijd het tweede lid van het kabinet, dat positief getest is. Eerder deze week meldde staatssecretaris Keijzer dat ze besmet is. Daarna kregen de overige kabinetsleden het advies zich woensdag ook te laten testen en ook Ollongren heeft dat gedaan.

Het kabinet hoefde niet in quarantaine, omdat de bewindslieden genoeg afstand tot Keijzer zouden hebben gehouden. Woordvoerders melden inmiddels dat veel ministers negatief zijn getest, onder wie premier Rutte. Eventuele andere positieve uitslagen zijn nog niet bekend.

Terugblik  verkenningsronde;

Telegraaf 22.03.2021

22.03.2021 – Dag 1 verkenning formatie

De verkenning is begonnen! Alle fractieleiders komen langs bij Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66), die onderzoeken hoe een volgend kabinet eruit zou kunnen komen te zien.

VVD-leider Mark Rutte schermt met JA21, D66 wil er juist helemaal niets van weten. En ondertussen ligt de sleutel bij het CDA van Wopke Hoekstra.

Alle partijen wilden een snelle formatie vanwege corona, maar bij de verkennende gesprekken voltrekt zich de oude, rituele dans. ‘Sleutelpartij’ CDA houdt de boot af, terwijl VVD-leider Mark Rutte uit tactisch oogpunt ineens JA21 noemt. De formatie is moeilijker dan hij op het eerste oog lijkt.

Noem het speeddaten-voor-politici: maandag trokken de acht grootste partijen uit de Tweede Kamer langs bij verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66). Allen legden ze hun gedachten neer over welke partijen bondgenoten moeten worden in het kabinet Rutte-4.

Vandaag zijn de leiders van de acht grootste partijen aan de beurt, op volgorde van meeste naar minste zetels.

Zodoende mocht demissionair premier Mark Rutte als eerste aantreden. Zijn partij, de VVD, won tijdens de verkiezingen 35 zetels en werd daarmee veruit de grootste partij. De meeste partijen stellen dan ook dat het initiatief voor het vormen van een coalitie bij hem ligt.

“D66 is een logische deelnemer vanwege hun overwinning, CDA willen we er ook graag bij en daarna wordt het even zoeken.” Dat zei VVD-partijleider Rutte na zijn gesprek met verkenners Jorritsma en Ollongren in de Stadhouderskamer aan het Binnenhof.

Telegraaf 22.03.2021

De VVD wil “serieus kijken” naar een coalitie met JA21, zei demissionair premier Mark Rutte maandagochtend na afloop van een gesprek met verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma. Maar D66-leider Sigrid Kaag vindt regeren met die partij “moeilijk voorstelbaar”.

Haar partij staat lijnrecht tegenover de oud-FVD’ers als het gaat over belangrijke punten als het klimaat en de Europese Unie. In gesprek met journalisten wees Kaag op diverse standpunten van haar partij en die van Eerdmans, die lijnrecht tegenover elkaar staan. “JA21 wil uit de EU en het Klimaatakkoord van Parijs opzeggen, dat lijkt mij geen optie”, citeert het ADhaar.

JA21?

Rutte sluit niet uit een poging te wagen met nieuwkomer JA21 om aan de benodigde meerderheid te komen in de Tweede Kamer. Vooral omdat die partij een flink aantal zetels in de Eerste Kamer heeft, overgestapte oud-FVD-leden. “Dus we moeten serieus kijken naar JA21, maar goed we kennen die partij verder niet, dus we moeten onderzoeken waar ze nou precies voor staan.”

De combinatie VVD-D66-CDA-JA21 zou in de Tweede Kamer op 76 zetels uitkomen. De VVD-leider noemde ook het voortzetten van de huidige coalitie met de ChristenUnie als optie. “We hebben heel goed samengewerkt.” Deze combinatie zou uitkomen op 78 zetels.

De terughoudendheid van Hoekstra rondom de liberale partijen komt niet uit de lucht vallen. In verkiezingstijd hekelde de CDA-leider in gesprek met NU.nl het “richtingloze liberalisme” van voormalig coalitiepartner VVD.

Hoekstra stelt tevens niet te willen aanschuiven omdat de liberale partijen het nog niet eens zijn over mogelijke coalitiepartners.

Hoekstra: niet aan zet

CDA-leider Hoekstra komt Rutte voorlopig niet tegemoet. Hij zei na zijn gesprek dat het niet voor de hand ligt dat het CDA aanschuift bij een “liberaal motorblok” van VVD en D66. CDA verloor bij de verkiezingen vier zetels. “Wij zijn niet aan zet.” Hoekstra zei dat de twee liberale partijleiders het eerst maar onderling eens moesten worden.

Hoekstra doelde daarmee op D66-leider Kaag, die vanochtend zei dat de combinatie met JA21 haar “moeilijk voorstelbaar” lijkt. “Het is in deze fase belangrijk om te kijken wat iedereen wil bereiken in dit land”, zei Kaag. En wat betreft klimaat en Europa past JA21 niet bij D66, benadrukte ze.

CDA-leider Wopke Hoekstra “voelt er niet voor” om alvast aan te sluiten bij een liberaal ‘motorblok’ met VVD en D66, om vervolgens op zoek te gaan naar een vierde coalitiepartij. Dat zegt hij maandagmiddag na een eerste gesprek met Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66), die verkennen welke partijencombinaties mogelijk tot een coalitie kunnen leiden.

De nieuwe Tweede Kamer komt pas op 31 maart 2021 voor het eerst samen. Daarna wordt gedebatteerd over het verslag van de verkenners en worden één of meer informateurs aangewezen.

23.03.2021 – Dag 2 verkenning formatie

Na de eerste kopjes koffie met de lijsttrekkers van alle partijen zullen verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) snel een nieuwe ronde inboeken met VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag. De twee komen, afzonderlijk van elkaar, donderdag opnieuw op bezoek.

De eerste ronde aan formatiegesprekken levert nog veel onduidelijkheid op. Veel partijen houden de boot af en zetten hun pokergezichten op.

Rutte gaf na zijn eerste gesprek met de verkenners aan dat hij naast D66 graag in een kabinet wil met CDA. Hij ziet daar nieuwkomer JA21, geraamd op drie zetels, wel bij aanschuiven. De doorstart van een kabinet met CU is wat hem betreft ook een optie. Pas daarna wil hij kijken naar SP, PvdA en GL.

JA21 wil regeren met VVD, D66 en CDA: ‘Wij kunnen Nederland naar rechts trekken’

Vandaag 23.03.2021 was het de beurt aan de kleinere partijen om hun wensen voor een nieuw kabinet kenbaar te maken bij de verkenners. Met name ChristenUnie en JA21 lijken kans te maken op een plekje aan de onderhandelingstafel. JA21-leider Joost Eerdmans wil dolgraag regeren: ,,Wij kunnen Nederland naar rechts trekken.’’

Joost Eerdmans van JA21 (3 zetels) is enthousiast over regeringsdeelname. ,,Ik heb geadviseerd om een kabinet te verkennen van VVD, D66, CDA en JA21’’, zegt hij na afloop van het gesprek met de verkenners. ,,Wij kunnen Nederland naar rechts trekken. Voor ons is het cruciaal dat we dingen veranderen op migratie, klimaat en de Europese Unie.

Dat zal misschien niet allemaal tegelijk kunnen, of allemaal zoals wij het zien. Maar in ieder geval op het gebied van migratie zal er iets wezenlijks moeten veranderen. Als dat niet mogelijk blijkt, wordt het lastig.’’

ChristenUnie

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie (5 zetels) zei na afloop van het gesprek met de verkenners nu niet te willen onderhandelen over een nieuw kabinet. ,,Het is ingewikkeld geworden met deze uitslag’’, zegt Segers. ,,De grootste verantwoordelijkheid ligt bij de grootste partijen. Je moet de rij af. En wij zijn de tiende partij. Ik zou het heel vreemd vinden als ze nu bij ons aankloppen.’’

Partij voor de Dieren

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren (6 zetels) was vanochtend de eerste gast in de Stadhouderskamer op het Binnenhof. Na afloop van het gesprek zei Ouwehand een voorkeur te hebben voor een kabinet met VVD, D66, PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren.

,,Ik stel als randvoorwaarde dat er een kabinet wordt gevormd met partijen die de rechtsstaat respecteren’’, zegt Ouwehand. ,,Tot nu toe zijn dat niet de VVD en het CDA. Maar ik kan mij niet voorstellen dat de minister-president blijft volhouden dat hij de rechtsstaat aan zijn laars kan lappen. De VVD kan een beweging maken.’’

GroenLinks

Jesse Klaver van GroenLinks heeft bij de verkenners gepleit voor een “zo progressief mogelijk” kabinet. Dat zei hij na afloop van het gesprek met Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66). Maar hij stelt niet de voorwaarde dat er per se ook een andere linkse partij in een nieuw kabinet moet zitten zoals de PvdA wil.

Volgens Klaver, wiens partij bijna werd gehalveerd tijdens de verkiezingen, moet de “formatie gaan over de grote uitdagingen van deze tijd”. Het gaat dan om de aanpak van de coronacrisis, stikstof, klimaatverandering en de ongelijkheid. “Er moet een kabinet gevormd worden van partijen die bereid zijn hierop samen te werken.”

Hij sluit deelname van GroenLinks aan een kabinet niet uit. “Alle partijen moeten verantwoordelijkheid dragen in deze tijd.” Maar het initiatief ligt bij de winnaars van de verkiezingen VVD en D66, benadrukt Klaver.

Vier jaar geleden schoof GroenLinks aan bij de formatie. Dat liep op niks uit omdat Klaver het met de leider van VVD, CDA en D66 toen niet eens konden worden op op het vlak van migratie.

Volt

Ook Laurens Dassen van Volt (3 zetels) kan voor een meerderheid zorgen, maar hij lijkt er niet voor te voelen om als nieuwe partij meteen in een kabinet te stappen. ,,Het is wenselijk dat een coalitie zowel vertegenwoordiging in de Tweede Kamer als de Eerste Kamer heeft’’, zegt Dassen.

Daarmee lijkt hij zichzelf uit te sluiten: Volt heeft momenteel geen zetels in de Eerste Kamer. ,,Wij willen graag dat er een stabiele regering komt: het liefst een duurzaam, progressief en Europees kabinet. Voor Volt kan het belangrijk zijn om eerst hier in Den Haag onze weg goed te leren kennen.’’

SGP

SGP-leider Kees van der Staaij ziet het liefst een centrumrechts kabinet. Hij zou het een goed idee vinden als het huidige kabinet doorgaat, eventueel ‘versterkt met JA21’.

,,Ik verwacht niet dat het balletje richting de SGP rolt’’, zegt Van der Staaij over de kans om zelf te gaan meeregeren.

Denk

Ook Farid Azarkan (Denk), Liane den Haan (50Plus), Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) en Sylvana Simons (Bij1) zijn bij de verkenners op gesprek geweest. Denk-leider Azarkan pleitte voor een kabinet zónder VVD.

Vooral de leiders van ChristenUnie en JA21 lijken kans te maken om ergens tijdens de komende formatie mee te doen aan de coalitieonderhandelingen. Een van die partijen kan nodig zijn om een eventuele coalitie met VVD, D66 en CDA aan een meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer te helpen.

PVV

Geert Wilders kan zich goed voorstellen dat het gewoon weer oppositie gaat worden voor de PVV, maar hij vindt dat een rechts kabinet zeker onderzocht mag worden: “Niet alleen hebben een miljoen mensen op de PVV gestemd, maar centrum-rechts heeft een meerderheid gehaald. Kiezers verdienen daarvan iets terug te zien in een nieuw kabinet”, liet hij weten.

Hoe zou zo’n kabinet er dan uit gaan zien? De grote jongens zouden VVD en PVV zijn, met CDA, FvD en hun afgebroken tak JA21 als aanvulling. Met SGP en 50Plus erbij ziet Wilders ook nog een meerderheid in de eerste kamer als een mogelijkheid.

FvD

FVD-leider Thierry Baudet ziet voor zijn partij geen rol weggelegd in een nieuw kabinet. “Het lijkt me duidelijk dat de kiezer ietsje meer richting rechts wil”, zei hij voor zijn gesprek met de verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66). “Maar zoals het er nu ligt zie ik niet echt een coalitiemogelijkheid voor ons.”

Ook na het gesprek zag Baudet weinig kansen om mee te gaan regeren, en benadrukte hij vooral de tegenstellingen met VVD, D66 en CDA. “Zij willen gewoon die Klimaatwet, ze willen de EU, ze willen de massale immigratie en ze willen die coronamaatregelen”, stelt hij. FVD wil juist het tegenovergestelde.

Baudet zou naar eigen zeggen zelf de voorkeur geven aan een minderheidskabinet, dat voor elk besluit op zoek moet naar voldoende draagvlak. “Of een kabinet over rechts, want dat zijn toch de partijen die winnen.”

Een kabinetsformatie komt altijd traag op gang. Twee verkenners werken aan een verslag van mogelijkheden en onmogelijkheden. Feitelijk is het uitsluiten van PVV en Forum voor Democratie begonnen.

Hoe staat het formatieproces er nu voor en hoe gaat het verder?

Een week na de verkiezingen hebben de ‘verkenners’ Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) hun intrek genomen in de Stadhouderskamer in het oude deel van de parlementsgebouwen. Het is een prachtige zaal uit 1790 die het werk van het duo Jorritsma-Ollongren allure geeft, maar veel heeft het natuurlijk nog niet om het lijf. Donderdagmorgen 25.03.2021 spreken ze voor de tweede keer met VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag.

Ze maken een lijstje van mogelijkheden en onmogelijkheden, doen misschien procedurele aanbevelingen voor de verdere voortgang en schrijven dat op in een rapportje dat volgende week dinsdag 30.03.2021 klaar moet zijn. Woensdag 31 maart wordt de nieuwe Kamer geïnstalleerd. Dan volgt een debat over de verkiezingsuitslag en de richting van de kabinetsformatie. Dan begint het echte werk.

VVD en D66 mogen als grote winnaars van de verkiezingen het voortouw nemen bij de vorming van een nieuw kabinet. Beide partijen lijken bijna zeker van kabinetsdeelname, maar hoe zit dat wat betreft hun standpunten?

VVD-voorman Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag worden donderdag voor afzonderlijke gesprekken verwacht bij verkenners Jorritsma en Ollongren, heeft een woordvoerder bekendgemaakt.

De afgelopen dagen ontvingen de verkenners de leiders van alle 17 partijen die vanaf 31 maart in de Tweede Kamer zitten. Bijna allemaal wezen ze naar de winnaars VVD en D66 om het voortouw te nemen in de kabinetsformatie.

Maar die twee partijen zitten niet op één lijn. Rutte wil eerst een coalitie over rechts onderzoeken met CDA en JA21, terwijl Kaag meer voelt voor een kabinet met één of meer linkse partijen.

De eerste twee dagen van de verkenning zijn achter de rug. VVD-leider Mark Rutte wil het liefst in gesprek met JA21, maar D66 ziet een samenwerking met deze nieuwe partij niet direct voor zich. Waar staat JA21 voor? En waarom heeft de partij de voorkeur van demissionair premier Rutte?

Rutte kijkt om twee redenen naar de nieuwe partij van Joost Eerdmans, die drie zetels krijgt in de Tweede Kamer. In zijn brief aan de verkenners schrijft hij allereerst dat de VVD een voorkeur heeft voor een coalitie die “zoveel mogelijk zicht heeft op een meerderheid in de Eerste Kamer”.

Verder;

Uitslag 2e kamerverkiezing

Lees: Verkiezingsuitslag: VVD (34) en D66 (24) behouden zetels, vier nieuwkomers NU 26.03.2021

Lees: Kiesraad bevestigt: VVD 34 zetels, D66 24 en vier nieuwkomers Telegraaf 26.03.2021

Lees: Definitieve uitslag verkiezingen: VVD 34 zetels, D66 24 en vier nieuwe partijen MSN 26.03.2021

Lees: Verkiezingsuitslag: VVD (34) en D66 (24) behouden zetels, vier nieuwkomers NU 26.03.2021

Lees: Definitieve uitslag verkiezingen: VVD 34 zetels, D66 24 en vier nieuwe partijen RTL 26.03.2021

Lees: Kiesraad: geen veranderingen in zetelverdeling Tweede Kamer NOS 26.03.2021

Lees: Opkomstcijfer bij verkiezingen toch lager, uitslag onveranderd AD 26.03.2021

lees: brief van voorzitter 2e kamer aan mw. jorritsma en mw._ollongren 26.03.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 1

Zie ook: Aftrap Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021 – op weg naar de uitslag

zie ook: Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021

meer: TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN – Bing

meer: Kiesraad.nl

Meer: Verkenners brengen Kamer uiterlijk 30 maart verslag uit | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Meer: Kabinetsformatie | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Meer: Verkiezingen 2021: volg het hier | Tweede Kamer der Staten-Generaal

meer: Tweede Kamer der Staten-Generaal

meer: Tweede Kamerverkiezingen 2021

meer: Tweede Kamerverkiezingen 2021

Lees: Chaos rond gevraagde verkenningsstukken, Kamerdebat naar donderdag NU 31.03.2021

Lees: Debat uitgesteld naar morgen, Kamer wil ‘volledige transparantie’ NOS 31.03.2021

Lees: Debat over verkenning uitgesteld naar donderdag, Rutte waarschuwt voor emoties NOS 31.03.2021

Lees: Debat over mislukte verkenning uitgesteld naar morgen, documenten niet op tijd RTL 31.03.2021

Lees: Kamerdebat ’verkennersgate’ uitgesteld naar morgen Telegraaf  31.03.2021

Lees: Chaos compleet: debat over blunder bij formatie uitgesteld naar morgen AD 31.03.2021

Lees: Kamer heeft extra stukken nog niet binnen, debat naar donderdag NU 31.03.2021

Lees: Stukken verkenners openbaar: GroenLinks biedt meer ruimte in migratiebeleid NOS 31.03.2021

Lees: Stuk verkenning: VVD vindt klimaat en migratie ‘spannend’ met D66 MSN 31.03.2021

Lees: Formatie: nieuwe verkenners ook al weer onder vuur | Blunder formatie AD 31.01.2031

Lees: Onduidelijk of Kamerdebat over verkenning vanavond nog wordt gehouden NOS 31.03.2021

Lees: Hoekstra wil één verkenner met afstand tot politieke partijen MSN 31.03.2021

Lees: Kaag: Eerste en laatste keer dat Rutte voor mij zal spreken MSN 31.03.2021

Lees: Kijk mee: debat Tweede Kamer met oud-verkenners over uitgelekte aantekeningen RTL 31.03.2021

Lees: Debat met de opgestapte verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) over de gelekte notities NU 31.03.2021

Lees: Debat over formatieblunder: komt de onderste steen boven? MSN 31.03.2021

Lees: Redactieblog | Het gaat niet om de blunder, maar om de inhoud van de memo MSN 31.03.2021

Lees: LIVE Verkennersgate: Kamer wil alle stukken openbaar Telegraaf  31.01.2021

Lees: Kamer wil meer stukken van oud-verkenners MSN 31.03.2021

Lees: Kamer wil vóór debat stukken van mislukte verkenning inzien MSN 31.03.2021

Lees: Dit staat in de geheime formatie-stukken: stabiliteit CDA-fractie stond ter discussie AD 31.03.2021

Lees: ‘Stabiliteit CDA-fractie’ onderdeel van aantekeningen oud-verkenners MSN 31.03.2021

Lees: Omtzigt woedend: ‘Het had in verkenning niet over mij mogen gaan’ AD 31.03.2021

Lees: CDA-Kamerlid Omtzigt vindt memo belediging van de kiezer en wil opheldering NOS 31.03.2021

Lees: Omtzigt had allang opheldering verwacht over memo: ‘Er wordt iets verborgen’ NU 31.03.2021

Lees: CDA’er Omtzigt eist opheldering over gelekte aantekeningen RTL 31.03.2021

Lees: Zo reageert Omtzigt op ‘functie elders’-aantekening Telegraaf  31.03.2021

Lees: Zo reageert Omtzigt op ‘functie elders’-aantekening MSN 31.03.2021

Lees: Omtzigt: notitie affront tegen kiezer, er wordt iets verborgen MSN 31.03.2021

Lees: CDA’er Omtzigt wil opheldering na gelekte aantekeningen: ‘Wordt iets verborgen gehouden’ RTL 31.03.2021

Lees: Debat over formatieblunder: komt de onderste steen boven? RTL 31.03.2021

Lees: Ollongren test negatief en kan Kamerdebat over verkenning doen MSN 31.03.2021

Lees: Ollongren test negatief en kan Kamerdebat over verkenning doen Telegraaf 31.03.2021

Lees: Ollongren kan aanwezig zijn bij debat over verkenning na negatieve coronatest NU 31.03.2021

Lees: Ollongren test negatief en kan debat verkenning doen MSN 31.03.2021

Lees: Ollongren kan aanwezig zijn bij debat over verkenning na negatieve coronatest MSN 31.03.2021

Lees: Partijen eisen uitleg van verkenners, maar willen ook spelregels MSN 31.03.2021

Lees: Eerste debat nieuwe Kamer over een memo dat per ongeluk op de foto kwam NOS 31.03.2021

Lees: Voorzitter moet Kamer helpen regering scherp te controleren MSN 31.03.2021

Lees: Zij gaan met voorkeursstemmen de Tweede Kamer in AD 31.03.2021

Lees: De jongste, de oudste, de nieuwkomers: dit is onze nieuwe Tweede Kamer RTL 31.03.2021

Lees: Tweede Kamer verwelkomt 69 nieuwelingen en oude bekenden MSN 31.03.2021

Lees: Beroepspoliticus is in opmars: veel nieuwe VVD’ers in Kamer werkten nooit in bedrijfsleven AD 31.03.2021

Lees: Bloemen voor 59 nieuwe Kamerleden, en waarschijnlijk meteen beladen formatiedebat NOS 31.03.2021

Lees: Meer ondernemers in de Tweede Kamer: ‘Die kennis van de praktijk is essentieel’ RTL 31.03.2021

Lees: Nieuwe Tweede Kamer in drie etappes beëdigd NOS 31.03.2021

Lees: Nieuwe parlementariërs beëdigd: ‘Ik ben de Pieter Omtzigt van Tilburg’ AD 31.03.2021

Lees: Nieuwe Kamerleden aan de slag: ‘Alsof je als brugklasser naar middelbare school gaat’ RTL 31.03.2021

Lees: Formatie: nieuwe verkenners ook al weer onder vuur AD 30.03.2021

Lees: Gelekte memo: Vertrouwen CDA staat op het spel in spannend ‘whodunitdebat’ NU 30.03.2021

Lees: Debat over historische misser: dit staat de hoofdrolspelers te wachten AD 30.03.2021

Lees: Dubbele functies bemoeilijken debat over vastgelopen formatie Elsevier 29.03.2021

Lees: Omtzigt reageert voor het eerst: steun soms zelfs ongemakkelijk Telegraaf 30.03.2021

Lees: Omtzigt neemt woensdag CDA-zetel in, maar moet langer rust nemen NU 30.03.2021

Lees: CDA-Kamerlid Omtzigt komt morgen naar Tweede Kamer voor beëdiging NOS 30.03.2021

Lees: Omtzigt gewoon bij beëdiging in Kamer: ‘Steun soms ongemakkelijk’ MSN 30.03.2021

Lees: Omtzigt keert morgen kort terug in Kamer op dag van debat over gelekt formatiestuk AD 30.03.2021

Lees: Omtzigt gewoon bij beëdiging in Kamer: ‘Steun soms ongemakkelijk’ RTL 30.03.2021

Lees: Afscheid van Kamerleden, veertien krijgen een lintje NOS 30.03.2021

Lees: Opvallende momenten van vertrekkende Asscher, Dijkhoff en Dijkstra NU 30.03.2021

Lees: Kamerleden zwaaien af: ’Dit is mijn Bevrijdingsdag’ Telegraaf 30.03.2021

Lees: Arib neemt afscheid van 69 Kamerleden: ‘Zie het als permanent reces’ AD 30.03.2021

Lees: Anekdotes en een enkele uithaal van Arib bij afscheid Kamerleden MSN 30.03.2021

Lees: Bijna helft van oude Tweede Kamer vertrekt, verschillende prominenten weg NOS 30.03.2021

Lees: Live: Tweede Kamer neemt afscheid van Dijkhoff, Asscher en andere Kamerleden NU 30.03.2021

Lees: ‘Oude’ Tweede Kamer komt nog één keer samen voor afscheid MSN 30.03.2021

Lees: Kamerleden zwaaien af: ’Dit is mijn Bevrijdingsdag’ MSN 30.03.2021

Lees: Oppositie ontevreden over brief van Ollongren en Jorritsma MSN 29.03.2021

Lees: Oppositiepartijen vinden uitleg Ollongren en Jorritsma onvoldoende NOS 29.03.2021

Lees: Oud-verkenners nemen volledige verantwoordelijkheid voor ‘Omtzigt-memo’ NU 29.03.2021

Lees: Ollongren en Jorritsma nemen schuld op zich voor blunder met memo NOS 29.03.2021

Lees: Excuses oud-verkenners: wij zijn verantwoordelijk voor notitie Telegraaf 29.03.2021

Lees: Ex-verkenners bieden ‘diepgevoelde excuses’ aan voor formatieblunder MSN 29.03.2021

Lees: Oud-verkenners door het stof: ‘Onze diepgevoelde excuses’ AD 29.03.2021

Lees: Ex-verkenners bieden ‘diepgevoelde excuses’ aan voor formatieblunder RTL 29.03.2021

Lees: Verkenningschaos geeft demissionaire ministers ongekende dubbelrol NU 28.03.2021

Lees: Alle hoofdrolspelers bij debat over mislukte verkenning MSN 28.03.2021

Lees: Oud-verkenner Kamp kritisch op Ollongren en Jorritsma MSN 28.03.2021

Lees: Verkenningschaos zorgt voor ongekende situatie MSN 28.03.2021

Lees; Formatie-update: Lastige taak voor verkenners om vertrouwen terug te winnen NU 27.03.2021

Lees: Oud-informateur over verkennersblunder: ‘Je kunt je niet zo bemoeien met de functie van Kamerleden’ AD 27.03.2021

Lees: Oud-informateur Tjeenk Willink over Omtzigt-notitie: ‘Ik vind het redelijk onbegrijpelijk’ Den HaagFM 27.03.2021

Lees: Verkenning uitgesteld tot na debat op woensdag Telegraaf 26.03.2021

Lees: Verkenners willen net als meerdere partijleden pas na debat verder NU 26.03.2021

Lees: Jorritsma en Ollongren willen meewerken aan debat over mislukte verkenning NOS 26.03.2021

Lees: Oud-verkenners Ollongren en Jorritsma willen uitleg geven aan Kamer NU 26.03.2021

Lees: Meerderheid Tweede Kamer wil in debat over uitgelekte aantekeningen NU 26.03.2021

Lees: Kamermeerderheid wil debat met oude verkenners Telegraaf 26.03.2021

Lees: Kamermeerderheid, inclusief VVD en D66, wil debat uitgelekte notities NOS 26.03.2021

Lees: Kamer eist uitleg over ‘enorme zooi’, maar de schade is al aangericht AD 26.03.2021

Lees: Wilders: ’Omtzigt-verklaring is schandalig rookgordijn’ Telegraaf 26.03.2021

Lees: Formatie dag 9: Geheime notitie gebaseerd op ‘kranten’ en ‘gevoel’, Kamer wil opheldering NOS 26.03.2021

Lees: Gelekte notitie betrof volgens verkenners geen overleg maar media-aandacht NU 26.03.2021

Lees: Verkenners: notitie gebaseerd op ‘mediaberichten’ en dingen die ‘gezien en gevoeld’ werden AD 26.03.2021

Lees: Verkenners betreuren formatieblunder, ‘Omtzigt niet met lijsttrekkers besproken’ NOS 26.03.2021

Lees: Oud-verkenners: aantekening over Omtzigt berust op inventarisatie RTL 26.03.2021

Lees: Oud-verkenners: aantekening over Omtzigt berust op inventarisatie MSN 26.03.2021

Lees: Oud-informateur over uitgelekte notitie Ollongren: ‘Bizar, zo informeel als het gaat’ RTL 26.03.2021

Lees: Oud-informateur over uitgelekte notitie Ollongren: ‘Bizar, zo informeel als het gaat’ MSN 26.03.2021

Lees: Kamervoorzitter Arib wil uitleg van opgestapte verkenners NU 26.03.2021

Lees: Arib vraagt oud-verkenners om tekst en uitleg Telegraaf 26.03.2021

Lees: Kamervoorzitter Arib wil duidelijkheid oud-verkenners over uitgelekte aantekeningen RTL 26.03.2021

Lees: Eén A4-tje en de hele pre-formatie stort in een diepe, diepe chaos AD 26.03.2021

Lees: Rutte: met Kaag niet gehad over Pieter Omtzigt Telegraaf 26.03.2021

Lees: Rutte: ‘Met Kaag niet gehad over Omtzigt’ AD 26.03.2021

Lees: Rutte en Kaag zeggen tijdens formatie niet te hebben gesproken over Omtzigt NU 26.03.2021

lees: Rutte: Kaag en ik hebben tijdens verkenning niets gezegd over CDA-Kamerlid Omtzigt NOS 25.03.2021

Lees: Formatie dag 8: Wissel van verkenners moet opgelopen schade snel herstellen NOS 25.03.2021

Lees: Ministerraad gaat voorlopig alleen digitaal vergaderen NOS 25.03.2021

Lees: Ministerraad komt voorlopig alleen digitaal bijeen door coronabesmettingen NU 25.03.2021

Lees: Kwestie-Ollongren roept vragen op over quarantaine en digitaal vergaderen NOS 25.03.2021

Lees: Hoe de verkenning in de knop werd gebroken (en hoe nu verder?) NOS 25.03.2021

Lees: Formatie ligt binnen week al op z’n gat: ’Het gaat lang duren’ Telegraaf 25.03.2021

Lees: Verkenners Van Ark en Koolmees willen met ‘schone lei’ nieuwe start maken NOS 25.03.2021

Lees: Nieuwe verkenners Van Ark en Koolmees gaan opnieuw met fractieleiders praten NU 25.03.2021

Lees: Nieuwe verkenners willen ‘verse start’ na blunder Ollongren met geheim formatiedocument AD 25.03.2021

Lees: Hoekstra na ‘zeperd’ in formatie: ‘Vertrouwen heeft een forse knauw gekregen’ AD 25.03.2021

Lees: Hoekstra keihard over aantekeningen Ollongren: ’Bizar inkijkje’ Telegraaf 25.03.2021

Lees: Vrouw Omtzigt reageert op ophef: ’Hij heeft ziel en zaligheid ingezet’ Telegraaf 25.03.2021

Lees: Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) nieuwe verkenners AD 25.03.2021

Lees: Ministers Van Ark (VVD) en Koolmees (D66) nieuwe verkenners NU 25.03.2021

Lees: Van Ark en Koolmees nieuwe verkenners NOS 25.03.2021

Lees: Koolmees (D66) en Van Ark (VVD) zijn de nieuwe verkenners Telegraaf 25.03.2021

Lees: Mochten Ollongren en co naar buiten? Haags coronagedrag langs de meetlat van het RIVM AD 25.03.2021

Lees: Ollongren en Jorritsma stoppen als verkenner na blunder met aantekeningen NU 25.03.2021

Lees: Ollongren en Jorritsma stoppen als verkenner na blunder met aantekeningen Telegraaf  25.03.2021

Lees: Verkenners Ollongren en Jorritsma stoppen na zichtbaar worden notities NOS 25.03.2021

Lees: Geblunder met ‘geheime’ documenten: velen gingen Ollongren voor AD 25.03.2021

Lees: Notities Ollongren zichtbaar, ‘positie Omtzigt, functie elders’ NOS 25.03.2021

Lees: Positie elders voor Pieter Omtzigt? ‘Hij laat zijn 342.000 kiezers niet in de steek’ AD 25.03.2021

Lees: Roep om debat na notitieblunder Ollongren Telegraaf 25.03.2021

Lees: Aantekeningen verkenner Ollongren zichtbaar op foto: ‘Omtzigt functie elders’ NU 25.03.2021

Lees: Corona raakt kabinet en formatie: verkenning ligt stil na besmetting én blunder Ollongren AD 25.03.2021

Lees: Formatiegesprekken opgeschort omdat verkenner Ollongren positief is getest NU 25.03.2021

Lees: Ollongren positief getest op corona, formatiegesprekken geannuleerd NOS 25.03.2021

maart 25, 2021 - Posted by | 2e kamer, 2e kamerverkiezingen 2021

3 reacties

 1. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 2 […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 3 – Debat 31.03.2021– 01.04.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | april 1, 2021

 2. […] Zie ook:  Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 2 […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 4 – voortgangsoverleg 06.04.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | april 3, 2021

 3. […] Zie ook:  Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 2 […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 5 – nieuwe start verkenningsronde vanaf 08.04.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | april 7, 2021


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: