Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onderhandelingsronde 01.09.2021

Verslag formatieproces

Informateur Mariëtte Hamer komt donderdagmiddag 02.09.2021 met haar verslag over het vastgelopen formatieproces. Ook zal ze haar verslag toelichten, melden ingewijden in Den Haag.

Ze is er niet in geslaagd een meerderheidskabinet in de steigers te zetten, zoals de opdracht van de Kamer luidde. Omdat VVD en CDA niet willen regeren met een links blok van PvdA en GroenLinks en D66 de huidige coalitie met de ChristenUnie niet wil voortzetten, is een minderheidskabinet met in ieder geval VVD en D66 nog een van de weinige mogelijkheden.

De Kamer gaat waarschijnlijk dinsdag over het verslag in debat.

Bijna zes maanden na de verkiezingen is een meerderheidskabinet alleen maar verder uit zicht geraakt. VVD en CDA gooiden deze week definitief de deur dicht voor een coalitie met D66, PvdA en GroenLinks.

Die laatste twee partijen weigeren elkaar nog altijd los te laten om zo de linkse samenwerking te versterken. D66 wil op zijn beurt niet in een nieuw kabinet gaan zitten met de ChristenUnie, vanwege de kloof met die partij over onder meer medisch-ethische kwesties.

Doordat niemand wil bewegen, lijkt een minderheidscoalitie de enige overgebleven optie. De andere mogelijkheid, een meerderheid over rechts, werd eerder al uitgesloten door VVD en CDA. Die willen allebei niet samenwerken met de PVV en FVD.

Remkes nieuwe informateur ???

Oud-minister Johan Remkes moet Mariëtte Hamer opvolgen als informateur. Dat wil de VVD, de partij van Remkes. Ingewijden bevestigen dat na een bericht van RTL Nieuws.

Remkes is op dit moment waarnemend commissaris van de koning (gouverneur) in Limburg. Eerder was hij vicepremier, minister van Binnenlandse Zaken, staatssecretaris van Volkshuisvesting en commissaris van de koning in Noord-Holland. Ook was hij waarnemend burgemeester van Den Haag en voorzitter van verschillende belangrijke commissies.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 2e%2Bkamer%2B21021%2Bformatie%2B%25284%2529.jpg

Minderheidskabinet

De VVD zal hem voordragen voor de volgende fase van de formatie, waarin hoogstwaarschijnlijk een minderheidskabinet zal worden onderzocht. Het is aan de Tweede Kamer om hem te benoemen, maar omdat de VVD de grootste partij is, is de kans aanzienlijk dat hij het ook wordt.

Troubleshooter

Johan Remkes wil wel informateur worden. Dat liet hij woensdagmiddag weten in een brief aan de Limburgse Staten. Remkes is momenteel gouverneur van Limburg en werd daar aangesteld om een bestuurlijke crisis op te lossen.

De 70-jarige Remkes wordt gezien als een van de beste ‘troubleshooters’ in bestuurlijk en politiek Nederland. Hij trad aan als waarnemend burgemeester in Den Haag nadat zijn partijgenoot Pauline Krikke moest opstappen.

Hij is nu in Limburg aan de slag, omdat het voltallige dagelijks provinciebestuur daar ontslag nam na een integriteitsconflict.

Het politieke midden radicaliseert

In maart brachten 10 miljoen, 462 duizend en 677 Nederlanders hun stem uit. In de verkiezingscampagne was hen door alle partijen iets beloofd: er moest snel een nieuw kabinet komen, want het land zuchtte onder grote problemen die voortvarend moesten worden aangepakt door een nieuw kabinet. Maar vijfenhalve maand later is een nieuw kabinet net zo ver weg als toen.

De enige vooruitgang die tot dusver in de formatie is geboekt, is dat partijen gisteren voor het eerst hardop tegen elkaar uitspraken wat ze daarvoor al via de informateur hadden laten weten: ik wil niet met jou. VVD en CDA blokkeren gesprekken over een meerderheidscoalitie met PvdA en GroenLinks.

D66 wil per se niet nog een keer in een kabinet met de ChristenUnie. En andere opties waren eerder al afgevallen, waardoor (tenzij een van de onderhandelende partijen nog op haar schreden terugkeert) een minderheidskabinet nog de enige werkbare optie lijkt.

Al is dat nog geen uitgemaakte zaak, omdat D66 daar (nog) niets voor voelt. Nou hoeft een minderheidskabinet niet erg te zijn. De afgelopen tien jaar hebben opeenvolgende kabinetten vaak met oppositiepartijen moeten onderhandelen. Het zorgde er voor dat zo veel mogelijk partijen (van SP tot PVV) invloed kregen op het beleid en daar is uit democratisch oogpunt niets mis mee.

Maar deze formatie legt een ernstig probleem bloot. Het politieke landschap is versplinterd met flanken die steeds extremer worden. Juist nu mag van partijen in het politieke midden redelijkheid worden verlangd. Er moet immers worden samengewerkt om problemen als de woningnood op te lossen.

Het is zorgwekkend dat partijen in het midden al bijna een half jaar niet eens met elkaar willen praten om tot een oplossing te komen. Dat politici het niet eens kunnen worden, is van alle tijden. Maar als ze niet eens een poging doen, dan doen middenpartijen hetzelfde als de partijen op de flanken: alleen maar zwelgen in het eigen grote gelijk. Het geeft weinig vertrouwen dat een eventueel minderheidskabinet zo wél voor oplossingen kan zorgen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 2e%2Bkamer%2B21021%2Bformatie%2B%25282%2529.jpg

De voor- en nadelen van een minderheidskabinet volgens de experts

Een kabinet van partijen met een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt na de bezwaren van VVD en CDA tegen PvdA én GroenLinks niet langer haalbaar. Daarom wordt er in Den Haag hardop nagedacht over een minderheidskabinet. Wat zijn de voor- en nadelen daarvan? NU.nl vroeg het aan politicologen Joost van Spanje en Sarah de Lange, beiden van de Universiteit van Amsterdam.

“Je moet steeds zoeken naar nieuwe meerderheden, maar je bent ook flexibel”, vat Joost van Spanje de voor- en nadelen van een minderheidskabinet samen.

Een minderheidscoalitie zonder gedoogsteun is in de naoorlogse Nederlandse politiek nooit voorgekomen. Maar Van Spanje wijst erop dat de huidige coalitie haar meerderheid eind 2019 al verloor, toen Wybren van Haga zijn zetel meenam nadat hij uit de VVD was gezet.

Het kwam de laatste jaren ook regelmatig voor dat de coalitie geen meerderheid had in de Eerste Kamer. Akkoordjes sluiten met de oppositie is dus niets nieuws.

Formatie 2021

Zie ook: Nieuw kabinet lijkt verder weg dan ooit, hoe nu verder?

Minderheidscoalitie past bij huidige situatie

Een minderheidscoalitie komt met de politieke dossiers die nu op tafel liggen eigenlijk best goed uit, vindt Van Spanje.

“Migratieonderwerpen en klimaatverandering zijn nu belangrijke politieke thema’s. Het ene vindt rechts belangrijk, het andere is voor links cruciaal. Een minderheidsregering vanuit het midden kan beide vraagstukken aanpakken door deals met links te sluiten over milieu en met rechts over migratie. Zo kun je flexibiliteit omzetten in slagkracht.”

Sarah de Lange pleit al jaren voor een minderheidskabinet, zegt ze. “Doordat de Nederlandse politiek veel en relatief kleine partijen kent, leent de situatie zich goed voor een minderheidskabinet.”

Ook De Lange stipt het voordeel van flexibiliteit aan, waarmee je sociale en culturele verschillen tussen de partijen kunt aanpakken.

In Scandinavische landen wordt al langer gewerkt met minderheidskabinetten. “In Denemarken en Zweden werkt dat heel goed”, zegt De Lange. Er is wel een belangrijk verschil met de situatie in Nederland: die landen kennen een eenkamerstelsel. Het parlement in Nederland heeft er twee, waardoor de situatie complexer is.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 2e%2Bkamer%2B21021%2Bformatie.jpg

Meer open debat met minderheidscoalitie

Een minderheidskabinet zou ook de zo gewenste andere bestuursstijl een boost kunnen geven. De laatste kabinetten werkten met dichtgetimmerde regeerakkoorden en coalitieoverleggen, waardoor oppositiepartijen vaak bij voorbaat al buitenspel stonden.

Macht en tegenmacht tussen kabinet en Kamer raakten zo uit balans. De toeslagenaffaire legde pijnlijk bloot hoe signalen dat ouders onterecht als fraudeurs werden gezien niet werden opgepikt. Ook de Kamer werd in dit dossier regelmatig slecht, te laat of zelfs helemaal niet geïnformeerd door het kabinet.

“Bij een minderheidskabinet wordt het politieke debat meer open gevoerd. Uitkomsten staan niet bij voorbaat al vast omdat regeringspartijen alles dichttimmeren”, zegt Van Spanje.

Tegelijkertijd waarschuwt hij dat niet alles in volledige openheid kan. “Als je onderhandelt, is het niet handig als iedereen meeluistert. Op die manier worden er geen akkoorden gesloten en worden problemen niet opgelost.”

Parlement krijg wat macht terug

Toch zal het de relatie tussen parlement en regering aanscherpen, verwacht De Lange. “De oppositie wordt nu vaak voor een voldongen feit gesteld, omdat regeringspartijen alles van tevoren afstemmen. Je holt daarmee de rol van het parlement uit. Met een minderheidskabinet krijgt het parlement wat macht terug.”

Dat betekent tegelijkertijd dat bewindspersonen wat macht zullen inleveren. De Lange: “Ministers moeten beter op hun tellen passen. Een motie van wantrouwen heeft weinig kans op een meerderheid, omdat de coalitie die weg zal stemmen. Bij een minderheidscoalitie zal je als kabinet beter moeten luisteren naar de oppositie.”

Alternatieven worden extremer

Een minderheidskabinet betekent ook dat de machtsverhoudingen vervagen. Dat kan voor kiezers ingewikkeld zijn. “Ook oppositiepartijen worden een beetje verantwoordelijk voor het regeringsbeleid. Het wordt zo lastiger om partijen af te rekenen op wat zij hebben gedaan”, zegt De Lange.

Het kan sowieso veel invloed hebben op verkiezingen, denkt Van Spanje. “Bijna alle partijen steunen afwisselend regeringsbeleid. GroenLinks tot JA21 en alles daartussen zitten bij wijze van spreken allemaal aan tafel. Voor kiezers lijkt er dan bijna geen verschil meer te zijn tussen die partijen.”

Van Spanje vermoedt dat mensen die rechts georiënteerd zijn nog rechtser zullen gaan stemmen. Hetzelfde geldt voor de linkerflank. “De alternatieven worden extremer. Zo kan een minderheidskabinet ook de flanken in de kaart spelen.”

Meer: kabinetsformatie 2021

Meer: Formatie  RTL

Meer: Formatie 2021 NU

Meer: Dossier Onder Politici | AD.nl

Meer: Op weg naar een nieuw kabinet | NOS

Zie ook: Grote onrust op Links op weg naar Rutte 4 !!

zie verder: Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021

Lees: Nieuw kabinet lijkt verder weg dan ooit, hoe nu verder? NU 01.09.2021

Lees: Wat wil jij weten over de formatie? NU 01.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 61 – onderhandelingsronde 31.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 60 – onderhandelingsronde 30.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 59 – tussenstand onderhandelingsronde 29.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 58 – tussenstand onderhandelingsronde 28.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 57 – tussenstand onderhandelingsronde 27.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 56 – tussenstand onderhandelingsronde 26.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 55 – onderhandelingsronde 25.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 54 – onderhandelingsronde 24.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 53 – onderhandelingsronde 23.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onderhandelingsronde 22.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 51 – onderhandelingsronde op 20.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 50 – tussenstand onderhandelingsronde 19.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 49 – onderhandelingsronde verder op 19.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 48 – onderhandelingsronde verder op 18.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 47 – onderhandelingsronde verder op 17.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 46 – onderhandelingsronde verder op 16.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 45 – tussenstand onderhandelingsronde 10.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 44 – tussenstand onderhandelingsronde 15.07.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 43 – tussenstand onderhandelingsronde 09.07.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 42 – tussenstand onderhandelingsronde vanaf 29.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 41 – 2e kamer debat 23.06.2021 eindverslag verkenningsronde

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 40 – eindverslag verkenningsronde 22.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 39 – verkenningsronde 21.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 38 – tussenstand verkenningsronde 20.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 37 – verkenningsronde 18.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 36 – tussenstand verkenningsronde 17.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 35 – tussenstand verkenningsronde 16.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 34 – verkenningsronde 15.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 33 – verkenningsronde 14.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 32 – verkenningsronde 11.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 31 – verkenningsronde 10.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 30 – verkenningsronde 09.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 29 – verkenningsronde 08.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 28 – verkenningsronde 07.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 27 – verkenningsronde 04.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 26 – verkenningsronde 03.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 25 – verkenningsronde 02.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 24 – verkenningsronde 01.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 23 – verkenningsronde 31.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 22 – tussenstand verkenningsronde 28.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 21 – verkenningsronde 27.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 20 – verkenningsronde 26.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 19 – de verkenningsronde gaat een nieuwe fase in !!!

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 18 – tussenstand verkenningsronde 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 17 – verkenningsronde Jongeren en Kunst/Cultuursector 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 16 – verkenningsronde grote partijen 18.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 15 – verkenningsronde kleine partijen 17.05.2021

Zie ookOp weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – start verkenningsronde met Informateur Mariëtte Hamer vanaf 17.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 13 – Debat 12.05.2021 en benoeming nieuwe Informateur Mariëtte Hamer

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 12 – vanaf 10.05.2021 weer op weg

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 11 – op weg naar de inhoudelijke formatie

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 10 – verkenningsronde vertraagd

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 9 – verkenningsronde vanaf 25.04.2021 weer verder

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 8 – verkenningsronde 20.04.2021 en 21.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 7 – volgende verkenningsronde vanaf 19.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 6 – volgende verkenningsronde vanaf 13.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 5 – nieuwe start verkenningsronde vanaf 08.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 4 – voortgangsoverleg 06.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 3 – Debat 31.03.2021– 01.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 2

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 1

Zie ook: Aftrap Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021 – op weg naar de uitslag

Lees: Informateur Hamer komt donderdag met verslag over formatieproces NU 01.09.2021

Lees: Informateur Hamer komt donderdag met verslag Telegraaf 01.09.2021

Lees: Remkes wil wel informateur worden MSN 01.09.2021

Lees: VVD wil Johan Remkes als nieuwe informateur, oud-minister reageert positief AD 01.09.2021

Lees: VVD wil oud-minister Johan Remkes als nieuwe informateur NU 01.09.2021

Lees: VVD wil Johan Remkes als nieuwe informateur Telegraaf 01.09.2021

Lees: VVD wil Johan Remkes als nieuwe informateur NOS 01.09.2021

Lees: VVD wil Johan Remkes als nieuwe informateur (businessinsider.nl) 01.09.2021

Lees VVD wil oud-minister Johan Remkes als nieuwe informateur MSN 01.09.2021

Lees: VVD wil Johan Remkes als nieuwe informateur MSN 01.09.2021

Lees: VVD schuift Johan Remkes naar voren als nieuwe informateur RTL 01.09.2021

Lees: VVD schuift Johan Remkes naar voren als nieuwe informateur  MSN  01.09.2021

Lees: VVD draagt oud-minister Johan Remkes voor als nieuwe informateur Trouw 01.09.2021

Lees: Het politieke midden radicaliseert AD 01.09.2021

Lees: Dit zijn de voor- en nadelen van een minderheidskabinet volgens de experts NU 01.09.2021

Lees: Experts over minderheidskabinet: ‘Dat moet meer naar de oppositie luisteren’ MSN 01.09.2021

Lees: Formatie liep ook stuk op ‘inhoudelijke verschillen’: minderheidskabinet enige optie – Wel.nl 01.09.2021

Lees: Coalitie met links blok van de baan, deze opties zijn er nog  Elsevier  31.08.2021

Lees: Verbitterd en verwonderd kijken hoofdrolspelers terug op klappen formatie: de ander heeft het gedaan  VK 31.08.2021

Lees: Linkse samenwerking omdat het moet? Ploumen en Klaver hebben heel wat uit te leggen VN 27.08.2021

september 1, 2021 - Posted by | Uncategorized

12 reacties

 1. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 63 – verslag tussenstand onderhandelingen 02.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 3, 2021

 2. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 64 – tussenstand onderhandelingen 03.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 3, 2021

 3. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 65 – bezinning onderhandelingen 04.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 5, 2021

 4. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 66 – bezinning onderhandelingen 05.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 5, 2021

 5. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 67 – bezinning onderhandelingen 06.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 7, 2021

 6. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 68 – 2e kamer debat onderhandelingen 07.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 7, 2021

 7. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 69 – 2e kamer onderhandelingen 08.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 9, 2021

 8. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 70 – onderhandelingen 09.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 9, 2021

 9. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 71 – bezinning onderhandelingen 10.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 10, 2021

 10. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 72 – bezinning onderhandelingen 11.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 11, 2021

 11. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 73 – bezinning onderhandelingen 12.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 12, 2021

 12. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 73 – tussenstand onderhandelingsronde 13.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 13, 2021


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: