Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 64 – tussenstand onderhandelingen 03.09.2021

Minderheidskabinet als laatste optie? Kleine partijen zien er heil in

Na maandenlang formeren is het nog steeds niet gelukt om een meerderheidscoalitie te vormen in de Tweede Kamer. Informateur Mariëtte Hamer ziet een minderheidskabinet als laatste optie in het vormen van een nieuw kabinet. Dat schreef zij in het eindrapport dat ze donderdag presenteerde aan de Tweede Kamer. Kleine partijen zien een minderheidskabinet daarentegen júíst zitten.

Als er nu een minderheidscoalitie gevormd zal worden, zal dit betekenen dat VVD, D66 en CDA gaan samenwerken. Samen hebben zij 73 zetels, maar om een meerderheid te krijgen zijn er minstens 76 nodig. Bij ieder besluit moeten de partijen dan steun krijgen van minstens één oppositiepartij. Dit moet een partij zijn die tenminste drie zetels heeft, bijvoorbeeld JA21, SP of Volt.

Aan zo’n minderheidskabinet zitten nadelen, weet politicoloog Tom Louwerse. Zo moet een coalitie per onderwerp kijken van wie ze steun kunnen krijgen. “In dat opzicht is de politiek iets gecompliceerd. Als er per onderwerp gekeken moet worden, dan is het kabinet over het algemeen wat minder stabiel. Je ziet dan vaak dat kabinetten eerder tot een einde komen”, vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook: Informateur Hamer zwaar teleurgesteld, adviseert minderheidskabinet

Maar er zijn ook voordelen. “In een minderheidskabinet kan je een heldere, duidelijke kern creëren als coalitie. Als je namelijk wel een meerderheidskabinet vormt in een behoorlijk complexe situatie, dan zitten er behoorlijk wat verschillen tussen de regerende partijen.” Bij een minderheidskabinet zijn partijen transparanter over waar ze voor staan. “Dat kan dus transparantere politiek opleveren.”

Dualisme

Een ander voordeel is dat een minderheidskabinet het dualisme kan versterken, ofwel de scheiding tussen de regering en de Tweede Kamer. “Dat komt omdat vooraf niet duidelijk is wat de uitkomst is van een debat. Dat betekent dat de regering meer invloed krijgt, en dat de regering zwaarder gaat wegen ten opzichte van de Tweede Kamer”, legt Louwerse uit.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook: Dit is waarom eigenlijk niemand een minderheidskabinet wil

In het geval van een meerderheidskabinet hebben regeringspartijen zich verbonden met een regeerakkoord. “En dat beperkt de bewegingsmogelijkheden van individuele Kamerleden. Bij een minderheidskabinet heb je dat minder.”

Kleine partijen

Ook voor kleinere partijen kan een minderheidskabinet voordelig zijn. “Als je als partij nodig bent om een meerderheid te creëren, dan sta je in een sterkere positie. Als partij van drie zetels kun je al het verschil maken.”

Deze kleine partijen zien een minderheidskabinet dus wel zitten. “Wij zien meer heil in een minderheidskabinet dan in een links kabinet, want dan kunnen we aan ons trekken komen”, vertelt lijsttrekker Joost Eerdmans van JA21 aan EditieNL. “Voor ons betekent het dat we best zaken kunnen doen. Het is aantrekkelijk, want je hoeft niet op alle punten akkoord te geven.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook: ‘Geduld provincies met kabinetsformatie raakt op’

Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging ziet ook de voordelen van een minderheidskabinet. “Voor de zomer heb ik al eens gezegd: je hoeft geen meerderheidskabinet te hebben, je kunt ook prima regeren met een minderheidskabinet. Dan moet een coalitie iets harder aan de bak om steun te vinden”, vertelt ze aan EditieNL.

Ook zal een minderheidscoalitie recht doen aan de verkiezingsuitslag. “Je hebt heel veel partijen met weinig zetels, en we vertegenwoordigen veel soorten mensen in de Tweede Kamer.” Deze stemmen zullen volgens Van Der Plas meer gehoord kunnen worden in een minderheidscoalitie.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 2e%2Bkamer%2B2021%2Bformatie.jpg

Onvrede rond uitzichtloze formatie neemt toe in provincies: ‘Gaat zo niet veel langer’

Regionale bestuurders zijn gefrustreerd over de uitzichtloze kabinetsformatie. Vooral bij de stikstofcrisis, de woningnood en het klimaatbeleid begint de besluiteloosheid te knellen. ,,We kunnen niet langer pappen en nathouden.’’

Terwijl in de kabinetsformatie geen voortgang wordt geboekt, lijkt het land gewoon door te draaien. De economie loopt op rolletjes en het demissionaire kabinet neemt besluiten over corona. Toch liggen veel politieke dossiers stil. Zo durft het demissionaire kabinet z’n vingers niet te branden aan nieuwe stikstofregels. Ook heeft de Tweede Kamer allerlei onderwerpen controversieel verklaard.

Lees ook;

Hamer ziet minderheidskabinet als laatste optie: ‘Partijen zijn te veel bezig met beeldvorming’

Reacties op mislukte formatie: ‘Geef ons verkiezingen zodra Pieter Omtzigt terug is’
Informateur Mariëtte Hamer gaf gisteren een toelichting op haar eindverslag rond de formatie.

Informateur Mariëtte Hamer gaf gisteren een toelichting op haar eindverslag rond de formatie. © ANP

,,Dit gaat zo niet veel langer’’, zegt Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland en voorzitter van het Interprovinciaal Overleg (IPO). ,,Er ligt een aantal grote fundamentele vraagstukken waarvoor een missionair kabinet nodig is dat ferme besluiten neemt. We kunnen niet langer pappen en nathouden.’’

Eindeloos gekwartet

Volgens Smit (CDA) wordt bij de formatie ‘eindeloos gekwartet over wie met wie gaat regeren’. ,,Ik ben inmiddels niet meer geïnteresseerd in de vraag wie met wie wil gaan regeren, als er maar een stevig kabinet komt.’’ De onvrede neemt toe in alle provincies, zegt hij. ,,Het land zal niet instorten als het nog eventjes duurt. Maar voor het vertrouwen in de politiek en de democratie is dit heel slecht.’’

Deze week lekte uit dat het demissionaire kabinet op Prinsjesdag 6 tot 7 miljard euro uittrekt voor extra klimaatmaatregelen. Zo gaat er meer subsidie naar elektrische auto’s en woningisolatie. ,,Wat dat betreft ben ik blij dat dit kabinet niet op z’n handen zit’’, zegt Smit. ,,Maar toch biedt het geen antwoord op de vraag hoe de energietransitie van de komende jaren eruit gaat zien. Daarover moeten grotere keuzes worden gemaakt.’’

Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland.

Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. © Frank jansen

Ruzieachtige sfeer

Op een ander spoedeisend dossier dreigt ook stilstand: de woningbouw. De vier coalitiepartijen in het demissionaire kabinet – VVD, CDA, D66 en ChristenUnie – zijn het niet eens geworden over extra regels om de stikstofuitstoot verder omlaag te krijgen, om zo genoeg huizen te kunnen bouwen. ,,Door de ruzieachtige sfeer bij de formatie zijn de verhoudingen in het kabinet er niet beter op geworden’’, zegt een Haagse ingewijde. ,,En het gewissel op ministersposten heeft ook niet geholpen.’’

Coalitiepartij D66 wil nog altijd een groot aantal boeren uitkopen om zo de stikstofuitstoot te verlagen. VVD, CDA en ChristenUnie trappen op de rem. ,,Het is ze niet gelukt om er voor Prinsjesdag uit te komen’’, zegt de ingewijde. ,,Misschien dat ze er later dit jaar alsnog in slagen. Maar de kans is groter dat op een nieuw kabinet wordt gewacht.’’

Dat partijen het niet eens worden, bezorgt provinciebestuurder Smit kopzorgen. ,,Om wegen aan te leggen en woonwijken te bouwen, is stikstofruimte nodig. Nu is er nog sprake van vrijwilligheid bij besluiten hierover. Maar daarmee gaan we het niet redden.’’ Hoewel vrijwel elke politieke partij in Den Haag de komende jaren een miljoen huizen wil bijbouwen, gaat dat zonder nieuwe stikstofregels niet lukken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 2e%2Bkamer%2B2021%2Bformatie%2B%25283%2529.jpg

Elke maand in de formatie is een verloren maand, aldus Dirkjan Verdoorn.

Controversieel

Naast de grote thema’s liggen ook een hoop ‘kleine’ politieke dossiers stil door de formatie. Zo heeft de Tweede Kamer een lange lijst – van 31 kantjes – met wetsvoorstellen en andere kabinetsplannen controversieel verklaard. Dat betekent dat over die onderwerpen pas weer wordt gepraat en besloten als er een nieuw kabinet is.

Op die lijst staan onder meer de fusie van PostNL en Sandd, regels over wapenexport en prostitutiebeleid. Maar ook grotere onderwerpen zijn onbespreekbaar verklaard: hervormingen op de arbeidsmarkt, asielbeleid en de opening van Lelystad Airport.

,,De economie wordt na corona langzaam heropend, maar Lelystad Airport moet wachten’’, zegt ondernemer Dirkjan Verdoorn van het actiecomité Lelystad Airport Moet Door. ,,Mensen realiseren zich niet dat hier een kant-en-klaar vliegveld ligt. Mét luchtverkeersleiding en brandweer. Elke maand in de formatie is een verloren maand.’’

Tot nu toe staat de langst durende kabinetsformatie in Nederland op 208 dagen (1977).

Formatietheater vol onverdraagzaamheid
Moedig voorwaarts’ (AD 2-9). Ik doe niet aan partijpolitiek, maar kijk met verbazing naar het formatietheater. Er heerst onverdraagzaamheid, angst, haantjesgedrag. Iedereen houdt vast aan zijn eigen standpunten, er is geen beweging en het ligt altijd aan de ander.

Er is al veel tijd verloren gegaan. Wordt het niet eens tijd dat de betreffende partijen zich volwassen gedragen? Niet één uitgezonderd. Het hele leven bestaat uit geven en nemen. En we zijn toch een democratisch land? Dat vraagt ook om bestuurders die bereid zijn water bij de wijn te doen.

Jannie Schellingerhout, Capelle aan den IJssel.

CDA moet goed naar ledenverlies en koers kijken
Als het CDA zijn sociaal maatschappelijke roots had behouden was een kabinetsformatie mogelijk niet zo’n punt geweest. Opgeschoven naar rechts (dat Pieter Omtzigt plaats moest maken voor Wopke Hoekstra wordt steeds duidelijker) maakt dat de VVD onterecht leunt op zijn trouwe bondgenoot. Dat frustreert de formatie. Het groeiende verlies aan kiezers geeft ook aan dat deze ontwikkeling voor het CDA niet goed is.

Binnen de partij moeten ze nog maar eens terugkijken naar de jaren dat het CDA floreerde en welke koers toen werd gevaren. De sociale sfeer is verpest en het zal dan ook uiterst moeilijk worden om straks in een mogelijk minderheidskabinet steun van andere partijen te vinden. Wat ik tot nu toe van me af heb willen houden, komt toch meer in zicht: nieuwe verkiezingen die werkelijk recht doen aan de stem van de kiezer.

Koos Müller, Rhoon.

Meer: kabinetsformatie 2021

Lees: Eindverslag informateur Hamer 02.09.2021

Meer: Formatie  RTL

Meer: Formatie 2021 NU

Meer: Dossier Onder Politici | AD.nl

Meer: Op weg naar een nieuw kabinet | NOS

Zie ook: Grote onrust op Links op weg naar Rutte 4 !!

zie verder: Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021

Lees: Nieuw kabinet lijkt verder weg dan ooit, hoe nu verder? NU 01.09.2021

Lees: Wat wil jij weten over de formatie? NU 01.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 63 – verslag tussenstand onderhandelingen 02.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onderhandelingsronde 01.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 61 – onderhandelingsronde 31.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 60 – onderhandelingsronde 30.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 59 – tussenstand onderhandelingsronde 29.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 58 – tussenstand onderhandelingsronde 28.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 57 – tussenstand onderhandelingsronde 27.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 56 – tussenstand onderhandelingsronde 26.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 55 – onderhandelingsronde 25.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 54 – onderhandelingsronde 24.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 53 – onderhandelingsronde 23.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onderhandelingsronde 22.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 51 – onderhandelingsronde op 20.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 50 – tussenstand onderhandelingsronde 19.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 49 – onderhandelingsronde verder op 19.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 48 – onderhandelingsronde verder op 18.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 47 – onderhandelingsronde verder op 17.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 46 – onderhandelingsronde verder op 16.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 45 – tussenstand onderhandelingsronde 10.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 44 – tussenstand onderhandelingsronde 15.07.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 43 – tussenstand onderhandelingsronde 09.07.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 42 – tussenstand onderhandelingsronde vanaf 29.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 41 – 2e kamer debat 23.06.2021 eindverslag verkenningsronde

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 40 – eindverslag verkenningsronde 22.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 39 – verkenningsronde 21.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 38 – tussenstand verkenningsronde 20.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 37 – verkenningsronde 18.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 36 – tussenstand verkenningsronde 17.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 35 – tussenstand verkenningsronde 16.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 34 – verkenningsronde 15.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 33 – verkenningsronde 14.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 32 – verkenningsronde 11.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 31 – verkenningsronde 10.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 30 – verkenningsronde 09.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 29 – verkenningsronde 08.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 28 – verkenningsronde 07.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 27 – verkenningsronde 04.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 26 – verkenningsronde 03.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 25 – verkenningsronde 02.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 24 – verkenningsronde 01.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 23 – verkenningsronde 31.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 22 – tussenstand verkenningsronde 28.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 21 – verkenningsronde 27.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 20 – verkenningsronde 26.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 19 – de verkenningsronde gaat een nieuwe fase in !!!

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 18 – tussenstand verkenningsronde 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 17 – verkenningsronde Jongeren en Kunst/Cultuursector 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 16 – verkenningsronde grote partijen 18.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 15 – verkenningsronde kleine partijen 17.05.2021

Zie ookOp weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – start verkenningsronde met Informateur Mariëtte Hamer vanaf 17.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 13 – Debat 12.05.2021 en benoeming nieuwe Informateur Mariëtte Hamer

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 12 – vanaf 10.05.2021 weer op weg

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 11 – op weg naar de inhoudelijke formatie

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 10 – verkenningsronde vertraagd

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 9 – verkenningsronde vanaf 25.04.2021 weer verder

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 8 – verkenningsronde 20.04.2021 en 21.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 7 – volgende verkenningsronde vanaf 19.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 6 – volgende verkenningsronde vanaf 13.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 5 – nieuwe start verkenningsronde vanaf 08.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 4 – voortgangsoverleg 06.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 3 – Debat 31.03.2021– 01.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 2

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 1

Zie ook: Aftrap Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021 – op weg naar de uitslag

Lees: Linkse droom van Kaag zorgde voor het formatiedebacle Elsevier 03.09.2021

Lees: Minderheidskabinet als laatste optie? Kleine partijen zien er heil in RTL 03.09.2021

Lees: Dit is waarom eigenlijk niemand een minderheidskabinet wil Video RTL 03.09.2021

Lees: Onvrede rond uitzichtloze formatie neemt toe in provincies: ‘Gaat zo niet veel langer’ AD 03.09.2021

Lees: Reacties op ‘formatietheater’: ‘CDA moet zich ook maar eens achter oren krabben’ AD 03.09.2021

september 3, 2021 - Posted by | Uncategorized

12 reacties

 1. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 64 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 65 – bezinning onderhandelingen 04.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 5, 2021

 2. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 64 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 66 – bezinning onderhandelingen 05.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 5, 2021

 3. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 64 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 67 – bezinning onderhandelingen 06.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 7, 2021

 4. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 64 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 68 – 2e kamer debat onderhandelingen 07.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 7, 2021

 5. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 64 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 69 – 2e kamer onderhandelingen 08.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 9, 2021

 6. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 64 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 70 – onderhandelingen 09.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 9, 2021

 7. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 64 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 71 – bezinning onderhandelingen 10.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 10, 2021

 8. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 64 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 72 – bezinning onderhandelingen 11.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 11, 2021

 9. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 64 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 73 – bezinning onderhandelingen 12.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 12, 2021

 10. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 64 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 73 – tussenstand onderhandelingsronde 13.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 13, 2021

 11. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 64 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 75 – onderhandelingsronde 15.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 15, 2021

 12. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 64 – tussenstand onder… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 76 – tussenstand onderhandelingen 16.09.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | september 17, 2021


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: