Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 42 – tussenstand onderhandelingsronde vanaf 29.06.2021

De formatie is een nieuwe fase  ingegaan. Na een eerste bespreking lopen 'onderhandelaars' Steven van Weyenberg (D66), Mark Harbers (VVD), Sophie Hermans (VVD), Sigrid Kaag (D66) en Rob Jetten (D66) over het Binnenhof.

De formatie is een nieuwe fase ingegaan. Na een eerste bespreking lopen ‘onderhandelaars’ Steven van Weyenberg (D66), Mark Harbers (VVD), Sophie Hermans (VVD), Sigrid Kaag (D66) en Rob Jetten (D66) over het Binnenhof. © ANP

VVD en D66 werken aan regeerakkoord

In de achterkamertjes, buiten het zicht van de camera’s, zijn VVD en D66 gestart om de formatie nieuw leven in te blazen. Ze schrijven tot half augustus aan een soort conceptregeerakkoord. Potentiële coalitiegenoten houden afstand.

De formatie is deze week een nieuwe, experimentele, fase ingegaan. ,,Praten, schrijven, praten, herschrijven’’, somt een ingewijde op. De opdracht van informateur Mariëtte Hamer voor de twee verkiezingswinnaars luidde: schrijf een soort basisplan voor het land, waar andere partijen later nog bij kunnen aanhaken voor echte onderhandelingen.

Lees ook;

Ergernis over slakkengang in de formatie
Hamer hoopte tevergeefs op romantiek: ‘Partijen hebben koudwatervrees’

Dus trapten VVD en D66 maandag 28.06.2021 af, in de Stadhouderskamer. Pot snoep op tafel. Niet dat VVD-leider Mark Rutte en Sigrid Kaag (D66) achter een tekstverwerker kropen: het gros van het werk wordt gedaan door ‘secondanten’. Voor Rutte de getrouwen Sophie Hermans en Mark Harbers, namens D66 door Rob Jetten en Steven van Weyenberg.

De werkwijze is een novum aan het Binnenhof; deze variant kwam nog niet eerder voorbij. En dus is het ook voor nauw betrokkenen gissen waar het op uitdraait. ,,Maar er zijn geen taboes’’, zegt een bron bij D66.

Sigrid Kaag (D66) en Mark Rutte (VVD) na afloop van hun gesprek met informateur Mariette Hamer.

Sigrid Kaag (D66) en Mark Rutte (VVD) na afloop van hun gesprek met informateur Mariette Hamer. © ANP

Leidraad zijn de thema’s die informateur Mariëtte Hamer eerder inventariseerde – onder meer gelijke kansen, duurzaamheid, digitalisering en wonen – maar daarbinnen kunnen partijen alle kanten op. Ook wordt het niet een voor een afgehandeld, maar ‘door elkaar’. Alles is mogelijk, is vooral de boodschap.

Zo is het beladen hoofdstukje ‘medisch-ethische kwesties’ niet los benoemd door Hamer, maar dat kun je altijd ergens ‘in schrijven’, stelt de D66’er. ,,Het enige wat vaststaat is dat er half augustus een stuk moet liggen. Maar hoe gedetailleerd het wordt, zal moeten blijken.’’ Als het nodig is, schuiven fractiespecialisten aan om thema’s verder uit te werken.

Dat alles gebeurt voornamelijk buiten het zicht van de camera’s. De formatie gaat een ‘radiostille’ fase in, zeggen betrokkenen. De dagelijkse oploopjes buiten bij de Stadhouderskamer zijn verleden tijd, hooguit eens per week praten de partijleiders de pers nog bij.

Komma’s

Het is een ingewikkeld proces, stellen diverse bronnen. Want hoe meer punten en komma’s VVD en D66 zetten – bijvoorbeeld rond klimaat en financiën – hoe lastiger het is half augustus potentiële coalitiegenoten aan tafel te lokken. Wopke Hoekstra (CDA) en Jesse Klaver (GroenLinks) zullen niet willen tekenen ‘bij het kruisje’. Maar tussentijds nauw betrokken raken bij een proces waar je formeel geen invloed over hebt, zien diverse partijen ook niet meteen zitten.

,,Er zal heus contact zijn’’, zegt een CDA-ingewijde. ,,Maar als je formeel geen rol hebt, kan het misschien beter zijn niet betrokken te zijn dan half.’’ Anders word je zomaar een akkoord ingerommeld, terwijl je het totaalplaatje niet kent, lijkt de strategie. Bij CU zijn dezelfde afhoudende teksten te horen: natuurlijk wordt de telefoon beleefd opgenomen als de schrijvende partijen bellen, maar daarmee houdt het wel zo’n beetje op.

Bij VVD en D66 beseffen ze ook dat het op eieren lopen wordt. Dik honderd dagen na de verkiezingen ligt voor het eerst echt de bal bij de twee winnaars, met samen bijna zestig van de 150 Kamerzetels. Het wordt de kunst om een plan te schrijven dat aanstekelijk werkt, wervend is, ook voor andere partijen.

Maar er moet ook nog genoeg ruimte zijn voor diezelfde partijen om hun eigen accenten te zetten en de boel bij te draaien.

Document op hoofdlijnen “Stand van de economie”

Het blijft de komende weken stil rond de formatie, zegt VVD-leider Mark Rutte. “Ik denk dat voor de formatie in dit stadium die transparantie die we zo graag willen niet dienstig is.”

Na afloop van een gesprek met D66-leider Sigrid Kaag, informateur Mariëtte Hamer en twee deskundigen op het gebied van de economie, hield Rutte zijn lippen stijf op elkaar. Ook de komende tijd zullen de formerende partijen volgens hem niet veel delen. “Ik vrees van niet. Het spijt me.”

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB) en Centraal Planbureau-directeur Pieter Hasekamp zijn vandaag 30.06.2021 aangeschoven bij de gesprekken over de kabinetsformatie. Ze praatten met de formerende partijen VVD en D66 over de “stand van de economie” en de begrotingsruimte voor de komende jaren.

Verder wilden de economen weinig details kwijt na afloop van hun gesprek. Ze spraken op het Binnenhof met VVD-leider Mark Rutte en Sigrid Kaag, leider van D66. Informateur Mariëtte Hamer was ook aanwezig. Rutte en Kaag werken samen aan een “document op hoofdlijnen” om de kabinetsformatie in beweging te krijgen. De bedoeling is dat andere partijen daarbij aansluiten en ze op een gegeven moment tot een coalitie komen.

De formatie speelde zich de afgelopen week vooral achter de schermen af.

Kaag praat en schrijft, maar houdt ze de ChristenUnie weg van de onderhandelingstafel?

Schrijvend aan een concept-regeerakkoord proberen VVD en D66 de formatie in gang te krijgen. Voor de partij van D66-leider Sigrid Kaag is het een poging om niet wéér met ChristenUnie in een kabinet te landen. Maar is dat vergeefs?

Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66) in de Tweede Kamer.

In een stille gang van het Tweede Kamergebouw liep D66-fractievoorzitter Rob Jetten vanmiddag richting de zogeheten Rooksalon. Mapje onder de arm, de stropdas los. Weg van de tv-camera’s is de formatie nu in het meest afgelegen deel van het Binnenhof belandt.

Lees ook;

VVD en D66 werken aan regeerakkoord, andere partijen willen niet zomaar ‘tekenen bij het kruisje’
Vakantietijd heelt alle wonden: ‘Verstandig dat partijen pauze inlassen’

Of het pittige gesprekken zijn met de VVD? ,,Nee hoor, valt tot nu reuze mee.”

Concept-regeerakkoord

De formatie gaat al langzaam genoeg, dus falen is geen optie, aldus Betrokkene.

De status momenteel: schrijven, praten, herschrijven. Onder toeziend oog van Mariëtte Hamer werken VVD en D66 inmiddels een week aan wat een soort concept-regeerakkoord moet worden. Gespreksonderwerpen zijn onder meer kansengelijkheid, duurzaamheid, wonen en digitalisering. Het werk moet andere partijen verleiden tot onderhandelingen, als het stuk half augustus gereed is.

Garanties voor succes ontbreken: de werkwijze is nieuw voor politiek Den Haag. ,,Maar de formatie gaat al langzaam genoeg, dus falen is geen optie”, zegt een betrokkene.

Vraag is wel: wat komt er in het stuk te staan, want de toon en richting moeten potentiële coalitiepartners ‘overhalen om aan te sluiten’. Dat VVD en D66 met het CDA willen (of zullen moeten) regeren is duidelijk. Maar daarna lopen de wensen uiteen.

D66 wil graag met zowel PvdA en GroenLinks in een kabinet. Die twee partijen laten elkaar bovendien niet los. Maar Mark Rutte wil niet met zo’n ‘linkse wolk’ om tafel. De VVD gaat het liefst met de oude coalitie verder – dus met CDA, D66 en ChristenUnie.

Toch woog Kaag haar woorden, tegenover informa­teur Hamer, aldus Wopke Hoekstra.

Rutte en CDA-leider Wopke Hoekstra zeiden eerder tegen informateur Hamer dat zij zelfs ‘niet bereid’ zijn tot onderhandelingen met zowel PvdA als GroenLinks ‘gezamenlijk’. ,,Zo nodig”, klonk het van Rutte zuinigjes ‘wel met één van deze fracties afzonderlijk’.

Dat brengt Sigrid Kaag in een lastig parket.

Mark Rutte (VVD) bij aankomst voor een gesprek met formateur Mariette Hamer over de kabinetsformatie.

Mark Rutte (VVD) bij aankomst voor een gesprek met formateur Mariette Hamer over de kabinetsformatie. © ANP

Op medisch-ethisch vlak zijn er een aantal dossiers waarop Kaag vooruitgang wil boeken, zo heeft ze aangegeven. Ze wil werk maken van een ruimere embryowet, meerouderschap en modernisering van het familierecht. En natuurlijk ligt er het wetsvoorstel van voormalig D66-Kamerlid Pia Dijkstra over voltooid leven. Die wet moet regelen dat 75-plussers euthanasie kunnen plegen als zij vinden dat hun leven klaar is, zonder dat er een medische noodzaak is.

Wetsvoorstel

,,Dat wetsvoorstel willen wij per se in de Tweede Kamer behandeld zien’’, zei Kaag vóór de Kamerverkiezingen in maart. Voor ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is het juist een ‘heilloze wet’, waarbij hij zei dat de ChristenUnie nooit in een kabinet zal gaan zitten dat uitvoering moet geven aan de door D66 gewenste wet.

D66-Kamerlid Paul van Meenen – die de stervenswet van Dijkstra heeft overgenomen – laat via zijn woordvoerder weten dat hij ‘zal doorgaan’ met de behandeling van de wet. In december vorig jaar heeft de Raad van State een niet-openbaar advies uitgebracht aan D66 over de wet. Van Meenen is nog altijd bezig met een reactie op dat advies. ,,Zorgvuldigheid gaat boven snelheid, maar we zetten het zeker door.”

https://omny.fm/shows/politieke-podcast/omtzigt-gate-en-cda-crisis-onder-de-loep/embed Als het aan partijleider Kaag ligt, wordt de wet een ‘vrije kwestie’ in de Kamer: de meeste stemmen tellen. Dat D66 dan een meerderheid binnenhaalt, staat allerminst vast: bij de partijen kunnen en mogen Kamerleden een andere mening over dit onderwerp hebben. Toch denkt Kaag dat er met Kamerleden van VVD, PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren genoeg voorstanders zijn.

Gert-Jan Segers (ChristenUnie)

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) © ANP

Medisch-ethisch

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ziet die bui al hangen en zei dat áls hij in een kabinet zou stappen, hij op medisch-ethisch terrein afspraken wil maken in een regeerakkoord. Maar D66 wil die ‘stilstand niet’.

Binnen de ChristenUnie wordt gedacht over een compromis waarbij de wet over voltooid leven wél in stemming wordt gebracht in de Tweede en Eerste Kamer, maar waarbij de uitvoering pas gebeurt in een volgende regeerperiode. Tijdrekken dus. De vraag is of D66 daar genoegen mee neemt. ,,We hebben al vier jaar gewacht, we gaan niet nog eens vier jaar wachten’’, zegt een D66’er.

Kaag (D66) en Segers (ChristenUnie)

Kaag (D66) en Segers (ChristenUnie) © Hollandse Hoogte / ANP

Toch woog Kaag haar woorden, tegenover informateur Hamer. Want als VVD en CDA de route met PvdA en GroenLinks afsnijden, komt ChristenUnie weer in beeld, weet ze.

‘Roestige auto’

Toen Kaag de ChristenUnie onlangs leek te vergelijken met een ‘roestige auto’ omdat er op medisch-ethisch terrein te weinig voortgang was geboekt, haastte ze zich daarop terug te komen. De roestige auto sloeg niet op de partij of leider Segers. Want: ,,We hebben namelijk juist een hele goede verstandhouding op heel veel thema’s.” Bovendien bleek uit onderzoek dat driekwart van haar achterban hernieuwde samenwerking met de ChristenUnie niet afwijst.

,,Op dit moment”, zei Kaag tegen Hamer, is samenwerking met ChristenUnie alleen ‘niet wenselijk’. ChristenUnie uitsluiten, deed ze tegelijk ook weer niet.

Belangstellenden tijdens de landelijke herdenking van het slavernijverleden in Amsterdam.

Excuses voor slavernijverleden maken formatie nóg ingewikkelder

De formatie is weer een tikkeltje ingewikkelder geworden. De helft van de partijen wil afspraken maken over excuses voor het slavernijverleden. De andere helft niet.

D66-leider Sigrid Kaag onderstreepte het donderdag 01.07.2021 nog maar eens bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij: Nederland moet excuses maken en Keti Koti moet een nationale feestdag worden. Daarmee herhaalde ze wat ze begin dit jaar in de ministerraad zei. Toen bleek al dat de huidige vier regeringspartijen er diep verdeeld over zijn.

Lees ook;

Kaag praat en schrijft, maar houdt ze de ChristenUnie weg van de onderhandelingstafel?

Twee visies binnen de politiek

Tussen de partijen botsen twee visies. Alle partijen verafschuwen wat er in het verleden is gebeurd. Maar D66 en ChristenUnie (gesteund door linkse oppositiepartijen als PvdA en GroenLinks) geloven dat excuses en het uitroepen van Keti Koti tot nationale feestdag onderling begrip kweken. Volgens Kaag ‘zien we de gevolgen van ons slavernijverleden in hedendaags racisme en discriminatie’.

Andere partijen zien dat anders. Volgens hen bestrijd je discriminatie en racisme niet door je te focussen op het slavernijverleden. Zij zien slavernij als een zwarte bladzijde uit het verleden en zijn bang dat excuses de hedendaagse samenleving opdelen in slachtoffers en daders op basis van huidskleur. Rutte benadrukte in februari nog dat ‘het gros van de Nederlanders destijds helemaal niets te zeggen had’. En CDA-leider Wopke Hoekstra noemde excuses ‘obligaat’. ,,Dit is 150 jaar geleden beëindigd.’’ Wel riep hij op tot dialoog.

Formatie dé plek om iets te forceren

De voorstanders van excuses zijn ook in de Tweede Kamer niet in de meerderheid. De enige manier voor hen om iets te forceren, is de formatie. D66 en VVD moeten de vastgelopen formatie vlot trekken deze zomer, maar denken over dit onderwerp nog net zo verschillend als in februari.

Al wil dat niet zeggen dat er niets gebeurt. Bijvoorbeeld over Keti Koti zegt de VVD dat het niet noodzakelijk is dat dan ‘iedereen’ vrij is. Nu al geven bedrijven werknemers de mogelijkheid om een feestdag in te wisselen voor een andere dag naar keuze, bijvoorbeeld het Suikerfeest of Keti Koti. Over zo’n meer pragmatische, landelijke regeling zijn makkelijk afspraken te maken.

En voor officiële excuses van de regering voor de oorlog in Indonesië was tot voor kort ook geen meerderheid. Maar vorig jaar deed de koning dat alsnog. En ook over excuses voor de bijdrage van de Nederlandse overheid aan de Jodenvervolging is lang gesteggeld. Uiteindelijk kwamen die er in 2020 alsnog. Al zei Rutte wel dat ‘75 jaar geleden toch minder lang geleden is dan de slavernij’.

PBL, SER, NCTV, IMF: nieuw kabinet wacht berg aan adviezen

Haagse politici die een functie in het volgende kabinet ambiëren doen er goed aan alvast de hele berg adviezen, rapporten en aanbevelingen weg te werken.

Alleen al de afgelopen maand raadde de SER veranderingen in de kinderopvang aan en wees op kansenongelijkheid in het onderwijs, deed de Onderzoeksraad voor de Veiligheid aanbevelingen over kotters en vliegen over risicogebieden, vroeg de NCTV aandacht voor ransomware en klaagden IMF en OESO over het Nederlandse woningbeleid. En er moeten nog excuses voor het slavernijverleden gewogen worden.

Maandag 05.07.2021 kwam daar een waarschuwing van het PBL bij (107 bladzijdes) dat een strenger stikstofbeleid tot het verdwijnen van veel boerderijen kan leiden. Allemaal onderwerpen waar alleen een nieuw kabinet doortastend in kan optreden.

“Dit jas je niet op een achternamiddag door de ministerraad. Daar moet je het in de formatie over hebben.Er liggen heel veel adviezen, maar het lastige is dat een demissionair kabinet geen grote beslissingen kan nemen over de langjarige bestrijding van de stikstofcrisis”, legt politiek verslaggever Lars Geerts uit.

“Er is wel ruimte afgesproken om iets van beleid te kunnen maken zodat bepaalde milieudoelen niet in gevaar komen, maar een voorstel van 15,3 miljard om de stikstof aan te pakken jas je niet op een achternamiddag door de ministerraad. Daar moet je het in de formatie over hebben.”

Handreiking voor het debat

Woordvoerder Evert-Jan Brouwer van het PBL onderstreept dat dit nieuwe rapport bedoeld is om besproken te worden aan de formatietafel. “Wij zijn wettelijk bevoegd om op eigen initiatief iets te agenderen als we vinden dat er in het maatschappelijk debat ergens niet of onvoldoende aandacht voor is. Daar was in dit geval sprake van.”

Het beleidsstuk schetst dat strengere stikstofregels het werk van veel boeren onmogelijk zal maken. Het PBL beveelt maatwerk aan, op korte termijn vooral in de meest kwetsbare gebieden. Daar biedt de Europese regelgeving ook ruimte voor, beredeneert het planbureau.

Brouwer benadrukt dat het niet gaat om een politiek stuk, maar om een handreiking voor het debat. “We zeggen niet kies zus of zo, dat is aan de politiek. Wij zetten op een rijtje: als je dit doet, dan is dat het gevolg; als je alleen hierop focust, verlies je dit uit het oog. Een analyse van de mogelijkheden en de gevolgen.”

Niet een-op-een overgenomen

Of de aanbevelingen van het PBL worden opgevolgd, is dus aan het volgende kabinet. Dat zal moeten bepalen of de conclusies politiek wel haalbaar zijn. Geerts wijst erop dat zelfs de aanbevelingen van de commissie-Remkes over de stikstofaanpak (“Niet alles kan overal“) niet een-op-een werden overgenomen.

“Dat was een breed gedragen commissie waarin alle partijen die in Nederland mogelijk gaan meeregeren vertegenwoordigd waren, en toch bleek het in deze politieke constellatie niet haalbaar om alles over te nemen: het werd geen halvering van de stikstofuitstoot in 2030, maar een daling van 26 procent.”

Toch ziet Geerts voor het PBL-advies wel kansen. “Een gebiedsgerichte aanpak waar het PBL voor pleit is ook de aanpak die het kabinet voorstelt. Niet klakkeloos de veestapel halveren, maar kijken waar de meeste schade wordt veroorzaakt en de natuur het meest lijdt en daar dan landbouwbedrijven uitkopen.”

Gezien de felle discussie die het stuk losmaakt op sociale media, is het PBL erin geslaagd een nieuwe impuls te geven aan het stikstofdebat. Politieke reacties heeft Brouwer evenwel nog niet voorbij zien komen. “Wanneer er gereageerd wordt? Geen idee. We hopen dat het bij de formatie op tafel komt, maar dat is momenteel een volstrekt onoverzichtelijke situatie.”

BEKIJK OOK;

Meer: kabinetsformatie 2021

Meer: Op weg naar een nieuw kabinet | NOS

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 41 – 2e kamer debat 23.06.2021 eindverslag verkenningsronde

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 40 – eindverslag verkenningsronde 22.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 39 – verkenningsronde 21.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 38 – tussenstand verkenningsronde 20.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 37 – verkenningsronde 18.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 36 – tussenstand verkenningsronde 17.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 35 – tussenstand verkenningsronde 16.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 34 – verkenningsronde 15.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 33 – verkenningsronde 14.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 32 – verkenningsronde 11.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 31 – verkenningsronde 10.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 30 – verkenningsronde 09.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 29 – verkenningsronde 08.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 28 – verkenningsronde 07.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 27 – verkenningsronde 04.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 26 – verkenningsronde 03.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 25 – verkenningsronde 02.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 24 – verkenningsronde 01.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 23 – verkenningsronde 31.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 22 – tussenstand verkenningsronde 28.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 21 – verkenningsronde 27.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 20 – verkenningsronde 26.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 19 – de verkenningsronde gaat een nieuwe fase in !!!

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 18 – tussenstand verkenningsronde 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 17 – verkenningsronde Jongeren en Kunst/Cultuursector 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 16 – verkenningsronde grote partijen 18.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 15 – verkenningsronde kleine partijen 17.05.2021

Zie ookOp weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – start verkenningsronde met Informateur Mariëtte Hamer vanaf 17.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 13 – Debat 12.05.2021 en benoeming nieuwe Informateur Mariëtte Hamer

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 12 – vanaf 10.05.2021 weer op weg

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 11 – op weg naar de inhoudelijke formatie

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 10 – verkenningsronde vertraagd

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 9 – verkenningsronde vanaf 25.04.2021 weer verder

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 8 – verkenningsronde 20.04.2021 en 21.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 7 – volgende verkenningsronde vanaf 19.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 6 – volgende verkenningsronde vanaf 13.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 5 – nieuwe start verkenningsronde vanaf 08.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 4 – voortgangsoverleg 06.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 3 – Debat 31.03.2021– 01.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 2

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 1

Zie ook: Aftrap Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021 – op weg naar de uitslag

Lees: PBL, SER, NCTV, IMF: nieuw kabinet wacht berg aan adviezen NOS 05.07.2021

Lees: Kaag praat en schrijft, maar houdt ze de ChristenUnie weg van de onderhandelingstafel? AD 01.07.2021

Lees: Excuses voor slavernijverleden maken formatie nóg ingewikkelder AD 02.07.2021

Lees: Rutte: transparantie niet dienstig in deze fase formatie MSN 30.06.2021

Lees: Knot (DNB) en Hasekamp (CBP) schuiven aan bij formatiegesprek MSN 30.06.2021

Lees: Oud-informateur Tjeenk Willink mist urgentie bij Tweede Kamer rond formatie NU 27.06.2021

Lees: Tjeenk Willink: Kamer maakt zich nu afhankelijk van kabinet MSN 27.06.2021

Lees: Oud-wethouder (D66) hoopt dat nieuw kabinet ‘voltooid leven’ eenvoudiger maakt Den HaagFM 27.06.2021

Lees: Niemand heeft meer haast in de formatie; is het nog wel crisis? NU 26.06.2021

Lees: Nog steeds geen nieuw kabinet: wil Rutte het record langstzittende premier verbreken? AD 24.06.2021

Lees: Ergernis over slakkengang in de formatie  AD 24.06.2021

Lees: Open brief aan informateur Hamer: waar is de aandacht voor de bevolkingsgroei? Elsevier 24.06.2021

Lees: Waarom is er nog steeds geen nieuw kabinet? NU 23.06.2021

Lees: Waarom de kabinetsformatie zo moeizaam verloopt  Elsevier 23.06.2021

juni 29, 2021 - Posted by | Uncategorized

1 reactie

  1. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 42 – tussenstand onder… […]

    Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 43 – tussenstand onderhandelingsronde 09.07.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 9, 2021


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: