Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Gerommel in de Politiek versus Integriteit

Integriteit

De integriteitskwesties in bestuurlijk Nederland lijken zich met hoog tempo op te stapelen. Maar betekent dat ook dat er sprake is van meer integriteitsbreuken dan voorheen of worden bestuurders kritischer onder de loep genomen?

AD 07.04.2015

AD 07.04.2015

Kamer vol diefjes

Wie even verder kijkt, ziet een Kamer vol kleine diefjes. De toenmalige lijsttrekkers Balkenende (CDA), Bos (PvdA), Zalm (VVD) en Marijnissen (SP) biechtten in 2003 in het Jeugdjournaal alle vier een diefstalletje op: Balkenende een potlood op school, Bos snoep, Zalm geld van zijn bloedeigen moeder om sigaretten te kopen, Marijnissen een boek over psychologie.

Kersvers VVD-minister Ard van der Steur biechtte zijn jeugdzonde op: als scholier brak hij in op school en nam pennen, stickers en cassettebandjes mee. Van de officier van justitie moest hij met zijn klasgenoten de schade vergoeden: 452,10 gulden.

Grote VN Politieke Integriteits Index

Deze week presenteert Vrij Nederland het jaarlijkse Grote VN Politieke Integriteits Index, een uitvoerig overzicht van hoe het met gesteld staat met het gesjoemel en gefraudeer in de Nederlandse politiek. Voor veel politici is integriteit nog steeds een van buiten opgelegde verplichting, zo blijkt.

De Politieke Integriteits-index -Nooit eerder was er zoveel aandacht voor sjoemelende politici als het afgelopen jaar. De Politieke Integriteits-index staat op een record van 62 affaires. Dat staat in Vrij Nederland van deze week. Bekende gevallen zijn de VVD’ers Ricardo Offermanns, Ton Hooijmaijers en Berthold Ziengs die strafrechtelijk werden veroordeeld en de PvdA’ers Bert van Roest en Ramon Smits Alvarez die werden betrapt op diefstal.

De Politieke Integriteits-index wordt sinds vorig jaar samengesteld door Bart de Koning (in samenwerking met Vrij Nederland), Leo Huberts (hoogleraar bestuurskunde aan de VU) en Muel Kaptein (hoogleraar integriteit aan de Erasmus Universiteit). Het record van 62 affaires betekent een duidelijke stijging ten opzichte van de tien jaar ervoor, toen het aantal affaires tussen de tien en dertig per jaar schommelde. Lees hier de volledige analyse.

GE DIGITAL CAMERA

De VVD heeft niet alleen de meeste affaires, het zijn ook de ernstigste: de afgelopen jaren verzamelden VVD’ers gezamenlijk 85 maanden celstraf, 880 uur taakstraf, een half jaar voorwaardelijk en 1.000 euro smartengeld aan straf bij elkaar.

Beeldvorming overheerst feiten

Bijna driekwart van de wethouders vindt dat in de (sociale) media beeldvorming rond een integriteitskwestie overheerst ten opzichte van de feiten. Dat was een van de uitkomsten van een onderzoek van de Wethoudersvereniging onder 114 wethouders dat tijdens het seminar in Nieuwspoort werd gepresenteerd. Verder zijn wethouders verdeeld over of er een beroepsnorm moet komen omtrent integriteit. En 60 procent vindt dat screening of het maken van een risicoanalyse van nieuwe wethouders verplicht zou moeten worden.

Onder de oppervlakte
Gaan bestuurders tegenwoordig vaker in de fout, of komen ze er minder makkelijk mee weg dan een aantal jaar geleden? Marcel Pheijffer, hoogleraar Accountancy aan de Nyenrode Business Universiteit, denkt dat het laatste het geval is. ‘De laatste jaren is er terecht meer aandacht voor integriteit. De affaires met Jos van Rey VVD en Ton Hooijmaijers VVD hebben die aandacht vergroot. Daardoor komt er meer aan het licht en dat verlaagt de drempel voor klokkenluiders en activistische burgers,’ meent hij. Dat betekent volgens hem niet automatisch dat er meer integriteitsbreuken zijn. ‘Het kan net zo goed zijn dat er vroeger meer aan de hand was, maar dat bijna alles onder de oppervlakte bleef.’

Professioneel integriteitsbeleid
Een kolfje naar de hand van Zweegers die wees op het belang van het samen werken aan professioneel integriteitsbeleid naast individuele integriteit. ‘Elkaar scherp houden is belangrijk, maar biedt niet voldoende bescherming. Dat is nog geen goed bestuur. Met professioneel integriteitsbeleid voorkomen we integritisme. Incidenten kun je nooit uitsluiten, maar met integriteitsbeleid kun je wel goed omgaan met incidenten.’

Steunpunt Integriteitsonderzoek

De recente oprichting van het Steunpunt Integriteitsonderzoek van het BIOS biedt degenen die beslissen over het instellen van een integriteitsonderzoek een kans op onafhankelijk advies over hoe je een dergelijk onderzoek goed kunt aanpakken. Hans Groot, adviseur integriteitsonderzoek politieke ambtsdragers, adviseerde de wethouders zich dan snel te melden. ‘Dan zitten we binnen 24 uur aan tafel.’ Hij wees fijntjes op het commerciële belang van integriteitsbureaus. ‘Bureaus, zoals BING, doen over het algemeen goed onderzoek, maar het zijn wel commerciële partijen. Houd daar rekening mee.’

VVD

Achtergrond

Deze week presenteert Vrij Nederland het jaarlijkse Grote VN Politieke Integriteits Index, een uitvoerig overzicht van hoe het met gesteld staat met het gesjoemel en gefraudeer in de Nederlandse politiek. Voor veel politici is integriteit nog steeds een van buiten opgelegde verplichting, zo blijkt. De VVD heeft niet alleen de meeste affaires, het zijn ook de ernstigste: de afgelopen jaren verzamelden VVD’ers gezamenlijk 85 maanden celstraf, 880 uur taakstraf, een half jaar voorwaardelijk en 1.000 euro smartengeld aan straf bij elkaar.

De Politieke Integriteitsindex 2015 – VN 27.01.2016 Welke politici zijn er afgelopen jaar in opspraak geraakt? Wie liep een strafblad op? Wie deed een greep in de kas? Dit is de Politieke Integriteitsindex 2015 van Vrij Nederland. POLITIEKE INTEGRITEITSINDEX

Ex-Statenlid VVD verdacht van verduistering

NU 10.02.2017 Een onlangs opgestapt VVD-Statenlid in de provincie Flevoland wordt verdacht van verduistering van 110.000 euro uit een erfenis. Tegen hem is vrijdag de maximale werkstraf van 240 uur geëist in de rechtbank in Zutphen.

De 61-jarige Huib van V. werd in 2009 als executeur-testamentair aangesteld om de erfenis van een overleden rijke tante af te wikkelen. Twee maanden na haar overlijden maakte hij zonder overleg 110.000 euro over van haar rekening. Naar eigen zeggen was dit het deel waar hij en zijn vrouw recht op hadden.

Een derde erfgenaam deed aangifte. In een kort geding werd het toenmalige Statenlid al gesommeerd het geld terug te betalen, maar hij weigerde. Het Openbaar Ministerie vorderde dat de man dit alsnog doet.

Volgens de site van de VVD was Van V. tot medio oktober vorig jaar Statenlid. Hij hield zich onder meer met economische aangelegenheden bezig.

Volgens zijn raadsman heeft Van V. een fout gemaakt, maar heeft hij niet strafbaar gehandeld. “Ik heb nooit de intentie gehad om iemand te benadelen”‘, zei de verdachte. Het vonnis wordt op 24 februari uitgesproken.

Lees meer over:  VVD Flevoland

Ex-Statenlid VVD verdacht van verduistering

Telegraaf 10.02.2017 Een onlangs opgestapt VVD-Statenlid in de provincie Flevoland wordt verdacht van verduistering van 110.000 euro uit een erfenis. Tegen hem is vrijdag de maximale werkstraf van 240 uur geëist in de rechtbank in Zutphen.

De 61-jarige Huib van V. werd in 2009 als executeur-testamentair aangesteld om de erfenis van een overleden rijke tante af te wikkelen. Twee maanden na haar overlijden maakte hij zonder overleg 110.000 euro over van haar rekening. Naar eigen zeggen was dit het deel waar hij en zijn vrouw recht op hadden. Een derde erfgenaam deed aangifte. In een kort geding werd het toenmalige Statenlid al gesommeerd het geld terug te betalen, maar hij weigerde.

Het Openbaar Ministerie vorderde dat de man dit alsnog doet. Volgens de site van de VVD was Van V. tot medio oktober vorig jaar Statenlid. Hij hield zich onder meer met economische aangelegenheden bezig. Volgens zijn raadsman heeft Van V. een fout gemaakt, maar heeft hij niet strafbaar gehandeld. ,,Ik heb nooit de intentie gehad om iemand te benadelen”, zei de verdachte. Het vonnis wordt op 24 februari uitgesproken.

LEES MEER OVER; VVD OPENBAAR MINISTERIE

Verstoorde en gebroken coalitieverhoudingen zijn de belangrijkste reden voor het grote aantal ten val gekomen wethouders. Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2016 dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door DeCollegetafel. In liefst 28 gemeenten kwam het college door onderlinge verstoorde verhoudingen ten val.

Wethouders vaak opgestapt

Telegraaf 12.01.2017 Maar liefst 116 wethouders kwamen vorig jaar ten val om politieke redenen. Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2016 dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd en donderdag bekend werd.

„Het jaar 2016 behoort tot de drie zwartste jaren voor wethouders”, sinds 2002 toen het dualisme werd ingevoerd waardoor wethouders geen deel meer uitmaken van de gemeenteraad. Sinds de invoering van het dualisme kwamen alleen meer wethouders ten val in 2004 (145) en 2008 (122), aldus het ambtenarenblad.

Verstoorde verhoudingen en gebroken coalities waren in 2016 de belangrijkste redenen waardoor wethouders van het collegepluche werden gestuurd. In 28 gemeenten kwam het college door onderlinge verstoorde verhoudingen ten val. Nooit sneuvelden er sinds de invoering van het dualisme in 2002 zoveel coalities. Volgens de onderzoekers raakt het politieke landschap in de gemeenteraden steeds meer versplinterd, waardoor het aantal coalitiepartijen stijgt.

In vijftien gemeenten eindigde het wethouderschap wegens onvrede over de manier van werken, of omdat de wethouder verzuimde de raad tijdig te informeren. Niet-integer gedrag kostte wethouders in tien gemeenten de kop, waaronder Aalten, Bergen, Cranendonck en het Limburgse Leudal.

In totaal vertrokken in 2016 ruim 190 wethouders om persoonlijke redenen of omdat ze een andere baan kregen. Voor een handvol wethouders bleek de zwaarte van het ambt de reden voor vrijwillig vertrek.

In totaal telt Nederland ongeveer 1450 wethouders.

LEES MEER OVER WETHOUDERS GEMEENTERAAD BINNENLANDS BESTUUR

2016 ZWART JAAR VOOR WETHOUDERS

BB 12.01.2017 Lokale bestuurders kwamen in 2016 bij bosjes ten val. Liefst 116 wethouders verdwenen vanwege politieke vertrouwensbreuken – tijdelijk dan wel definitief – van het toneel. Het jaar 2016 behoort daarmee voor wethouders tot de zwartste drie jaren sinds de invoering van het dualisme.

Verstoorde en gebroken coalitieverhoudingen zijn de belangrijkste reden voor het grote aantal ten val gekomen wethouders. Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2016 dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door DeCollegetafel. In liefst 28 gemeenten kwam het college door onderlinge verstoorde verhoudingen ten val. Nooit waren er – sinds de invoering van het dualisme in 2002 – meer coalitiebreuken als in het afgelopen jaar. Het recordjaar was 2012 met 24 opgebroken coalities.

Coalitiebreuken
De conflicten die tot een coalitiebreuk leidden, hebben een gemeenschappelijke noemer: coalitiepartijen gunnen elkaar of hun wethouders geen verdere voortzetting van hun samenwerking. Weinig coalitiepartijen leidt eerder tot een breuk dan veel coalitiepartijen: in de helft van de 28 gemeenten met een coalitiebreuk telde de coalitie drie coalitiepartijen en in vijf gemeenten bestond de opgebroken coalitie slechts uit twee partijen.

Bestuursstijl en integriteit
Twee andere belangrijke politieke valfactoren van 116 wethouders in 2016 zijn de stijl van besturen van de wethouder en integriteit. In vijftien gemeenten (bijvoorbeeld Wassenaar, Stichtse Vecht, Slochteren, Haarlemmerliede en De Bilt) eindigde het wethouderschap vanwege onvrede over de manier van werken, of omdat de wethouder (Arnhem, Venlo, Sluis, Hillegom, Barneveld) verzuimde de raad tijdig te informeren. Niet-integer gedrag kostte wethouders in tien gemeenten (Aalten, Bergen NH, Cranendonck, Hoogezand, Krimpen, Reusel-de Mierden, Stedebroec, Uitgeest, Zuidplas en Zwijndrecht) de politieke kop.

Zwaar beroep
In 2016 was voor 46 wethouders – een recordaantal –  gezondheid (18 wethouders) of persoonlijke redenen (28 wethouders) het argument voor een vrijwillig gekozen vertrek In de meeste gevallen ging het om het gevoel dat de klus was geklaard. Voor een handvol wethouders bleek de zwaarte van het wethouderschap de reden voor vrijwillig vertrek.

Lees alles over het wethoudersonderzoek in Binnenlands Bestuur nr. 1 van deze week

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Belangen raadslid ’lopen door elkaar’

PvdA’er Bastiaens vaart wel bij asiel

Telegraaf 07.08.2016  De fractievoorzitter van de PvdA in Maastricht, die het voortouw nam om meer asielzoekers op te vangen in die stad, verdient als consultant goed geld aan het asielvraagstuk.

Frans Bastiaens voert in de raad het woord over het lokale asielbeleid, en verhuurt zich tevens als zzp’er in de asielbranche. Zijn stichting ’Hersteld vertrouwen in de toekomst’ (HIT) ontving in 2011, een jaar nadat hij raadslid werd, nog bijna drie ton subsidie van de Europese Commissie.

Dezelfde stichting kreeg eerder al geld van het ministerie van Sociale Zaken en uit Brussel voor het opzetten van migratieprojecten. Momenteel is Bastiaens naar eigen zeggen vooral werkzaam ’als zzp’er gespecialiseerd in migratievraagstukken’. „De stichting HIT ligt een beetje stil”, stelt hij.

Vorig jaar oktober diende Bastiaens een motie in die het stadsbestuur van Maastricht opriep om meer vluchtelingen op te nemen. Dat voorstel kreeg een meerderheid, waarna twee nieuwe azc’s zijn gevonden, voor in totaal een kleine zeshonderd vluchtelingen.

Bastiaens’ oproep om meer asielzoekers op te vangen, staat op gespannen voet met de integriteitscode van de gemeenteraad. Die waarschuwt dat voorkomen moet worden dat „persoonlijke belangen of belangen van groepen waar u mee in contact staat, en de belangen van de gemeente door elkaar gaan lopen”.

Volgens Arno Korsten, honorair hoogleraar bestuurskunde aan de universiteit in de Limburgse hoofdstad, begeeft de PvdA-voorman zich op glad ijs. „Zijn beroep en representativiteit hangen namelijk heel dicht tegen elkaar aan. De schijn van belangenverstrengeling is er, daar moet over worden gesproken.”

Jan Hoen, oud-wethouder en huidig raadslid van de Maastrichtse Volkspartij (MVP), noemt het ’raar’ dat Bastiaens subsidie heeft ontvangen. „Zeker omdat hij zelf vooroploopt in het asielvraagstuk. Ik ga dit met mijn fractie bekijken.”

Bastiaens vindt zelf dat hij niets verkeerd doet. „Het is goed dat over integriteit gesproken wordt, en ik heb hier vooraf ook over nagedacht. Ik heb de afgelopen jaren geen opdrachten uitgevoerd die zijn betaald door de gemeente Maastricht.”

Toch heeft de gemeente Maastricht wel degelijk de knip getrokken voor een activistisch uitje van de migratiespecialist. Bastiaens kreeg dit jaar 1450 euro uit een potje voor ’internationalisering’, om lampen uit te delen in het vluchtelingenkamp Idomeni, op de grens van Griekenland en Macedonië.

Hoogleraar Korsten vindt deze actie ’te gek voor woorden’. „Dit soort rare fratsen roept vragen op, ook over de rol van het college en de burgemeester.”

Een woordvoerder van burgemeester Penn-Te Strake zegt dat er geen reden is om het optreden van Bastiaens te toetsen aan de gemeentelijke integriteitscode. Het besluit om zijn hulpactie te sponsoren is volgens haar genomen door ambtenaren, en niet door het college.

KRITIEK OP ‘EREBAANTJES’ NIEUWE NATUURVOORZITTERS

BB 26.07.2016 Drie van de vier nieuw aangestelde voorzitters van de Nationale Parken en het Nationaal Landschap in Zuid-Limburg hebben een verleden waarbij hun integriteit niet onbesproken is gebleven. De Limburgse SP verbaast zich over dat gegeven en heeft vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.

Integriteitskwesties uit het verleden
De partij heeft het over ‘erebaantjes krijgen in de Vriendenrepubliek Limburg’.

De benoemde voorzitters

Herman Vrehen (Groote Peel), Ricardo Offermanns (De Meinweg) en Toine Gresel (Nationaal Landschap Zuid-Limburg) hebben in het verleden te maken gehad met integriteitskwesties of de schijn van belangenverstrengeling en moesten opstappen, of ze hielden de eer aan zichzelf.

Alleen Bert Kersten, oud-gedeputeerde en MVV-voorzitter, heeft geen dergelijk verleden. De vier bestuurders beginnen per 1 september aan hun voorzitterschap.

Vragen vanuit de burgers

‘Wij kregen veel vragen van Limburgers over deze benoemingen, vooral omtrent de integriteit van betreffende personen maar ook, los daar van, of dit de juiste kandidaten zijn om als voorzitter van natuurparken te functioneren’, zo schrijft Statenlid Peter Visser aan het college van Gedeputeerde Staten (GS). ‘Al met al bedenkingen waarvan de SP fractie van mening is dat er mogelijk een kern van waarheid in schuilt.’

Verstand van natuur 

Visser vraagt zich af of de nieuwe voorzitters wel zoveel met natuur hebben. ‘Hebben die mensen eigenlijk wel verstand van natuur, of is het een vriendendienst dat ze benoemd zijn op zulke voor de natuur belangrijke functies’, wil Visser weten. ‘Zijn het erebaantjes? Wat moeten ze eigenlijk doen als voorzitter? En sinds wanneer bestaat deze functie? Is zo’n functie eigenlijk wel nodig? Is er een open sollicitatieprocedure voor zo’n functie geweest? Zo ja, waar stond de advertentie, wist iedereen dat hij of zij daarop kon reageren.’

Meer transparantie
Visser wil dat het college aantoont waarom de aangestelde voorzitters inhoudelijke kennis op het gebied van natuur combineren met de natuurspecifieke bestuurskwaliteiten. Hij roept daarnaast op tot meer transparantie bij benoemingen.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

POLITICI VAKER GESCREEND OP INTEGRITEIT

BB 12.07.2016 Bij gemeenten is de aandacht voor integriteit van bestuurders en raadsleden flink toegenomen. Het aantal screeningen naar het netwerk en (voormalige) functies van toekomstige bestuurders stijgt volgens Bureaus Necker van Naem en Berenschot explosief.

Riskant

Dat meldt BNR. Gemeenten laten onder meer in kaart brengen waar integriteitsrisico’s liggen voor politici, meldt Hans Oostendorp van Necker van Naem. Het resultaat van zo’n onderzoek kan bijvoorbeeld zijn dat een wethouder een voor hem riskant deel van zijn portefeuille afstaat. Berenschot ziet de toename van screenings niet alleen bij gemeenten, maar ook  bij provincies, waterschappen en toezichthouders; vooral rond verkiezingen. Het bureau heeft geen cijfers. Ook de onderzoeksraad Integriteit Overheid (OIO) en BIOS (Bureau Integriteitbevordering Openbare Sector), die onlangs zijn opgegaan in het Huis voor Klokkenluiders, laat aan BNR weten een stijgende aandacht voor integriteit bij gemeenten te zien.

Belangenverstrengeling

Steeds meer burgemeesters, wethouders en raadsleden zijn bang om beschuldigd te worden van niet-integer handelen, bleek uit het onlangs verschenen Jaaroverzicht 2015 van het Steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers. Vorig jaar werd 76 keer om advies gevraagd over de aanpak van een mogelijke integriteitsschending; het gros daarvan betrof vragen over belangenverstrengeling. Integriteit was in 2014 en in 2015 de belangrijkste valfactor van wethouders, zo kwam naar voren in de wethoudersonderzoeken vanBinnenlands Bestuur, waarin aantallen en oorzaken gesneuvelde wethouders in kaart worden gebracht.

Te weinig

In het eerstkomende nummer brengt Binnenlands Bestuur de resultaten van een enquête onder ruim dertig kleine- en middelgrote gemeenten. Daaruit blijkt dat er juist te weinig aandacht voor integriteit is. Het magazine verschijnt 22 juli.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Deze politici kwamen ook in opspraak om hun integriteit

Elsevier 15.06.2016 Twee zorginstellingen zijn een onderzoek begonnen naar mogelijk frauduleuze praktijken van DENK-voorman Selçuk Öztürk, blijkt uit berichtgeving van NRC. Het is niet bepaald voor het eerst dat een politicus in opspraak komt in de media en dat daaruit justitioneel integriteitsonderzoek volgt.

Elsevier zet een aantal zaken voor u op een rijtje:

Jos van Rey (VVD), ook wel ‘de koning van Roermond’ genoemd door zijn opgebouwde macht en netwerk in de stad, wordt verdacht van omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Op 1 oktober 2011 werd Van Rey door Limburgse kranten beschuldigd van belangenverstrengeling. Twee dagen later gaf burgemeester Henk van Beers opdracht tot het uitvoeren van een integriteitsonderzoek. In de daaropvolgende jaren bleef het onderzoek lopen en heeft Van Rey veel media-aandacht gekregen. Het Openbaar Ministerie eist twee jaar cel. Op 12 juli is de uitspraak.

James Sharpe (PVV), behaalde in 2008 het voorpaginanieuws toen zijn bedrijf in Hongarije werd beboet voor het misleiden van klanten met sms-berichten. HetEindhovens Dagblad meldde in 2010 dat Sharpe in 1991 een topatleet zou hebben mishandeld. Sharpe heeft hierom een klacht ingediend tegen het blad. De Raad voor de Journalistiek heeft Sharpe in het gelijk gesteld dat het ED Sharpe ten onrechte heeft beschuldigd van geweld. Na alle commotie stapte Sharpe op als Tweede Kamerlid.

Aanval op media
Dinsdag 14 juni valt DENK de Nederlandse media aan met een filmpje waarin zij het publiek waarschuwen voor hoe ‘de media zich als een rechter het vonnis velt en iemand monddood maakt’.

Woensdag 15 juni
 treedt NRC naar buiten met een journalistiek onderzoek naar mogelijk frauduleuze zaken van Selçuk Öztürk. Nog voor het filmpje werd geplaatst, was Özturk op de hoogte van het lopende journalistieke onderzoek.

Mark Verheijen (VVD), trad op 27 februari 2015 terug als Tweede Kamerlid voor de VVD. De aanleiding hiervan  dat er onverantwoorde  declaraties aan het licht waren gekomen. Die declaraties bevatten onder meer flessen wijn van 127 euro per stuk. Elsevier berichtte in november vorig jaar over eenbedelbrief van Verheijen aan het adres van de controversiële Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol stuurde, waarin hij vroeg om een bijdrage voor zijn verkiezingscampagne. Van Pol heeft Verheijen in totaal 6.750 euro betaald.

Peter Moerenhout (PvdA), oud-wethouder van de gemeente Drimmelen, trad in 2007 af als wethouder nadat Omroep Brabant een anonieme brief publiceerde waarin hij van uitkeringsfraude werd beschuldigd. De rechter oordeelde dat de oud-wethouder bij zijn wachtgeldregeling opzettelijk had gefraudeerd en veroordeelde hem tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden.

Henk Krol (50Plus), als voorman van de ouderenpartij, blijkt jarenlang geen werkgeversbijdrage voor de pensioenen van zijn werkgevers betaald te hebben. Het geld hield hij achter. Dat onthulde de Volkskrant in oktober 2013. Hij zou verder hebben gefraudeerd met subsidiegeld dat bedoeld was voor homo-emancipatie. Op 26 januari 2016 heeft het Openbaar Ministerie bekend gemaakt dat het onderzoek naar Krol wordt gestaakt omdat het onderzoek geen verdenking van subsidiefraude heeft opgeleverd.

Ariana Manduzai is sinds juni 2016 stagiair op de webredactie van Elsevier.

Tags: DENK media Selcuk Öztürk

‘VVD partij met meeste integriteitsschandalen’

NU 25.01.2016 Regeringspartij VVD voert ook dit jaar de lijst aan van integriteitsschandalen onder politici en bestuurders.

Met veertien affaires staan de liberalen, net als in voorgaande jaren, bovenaan de jaarlijkse Politieke Integriteitsindex van weekblad Vrij Nederland. In 2014 waren er binnen de VVD elf schandalen.

In 2015 gingen in totaal 64 bestuurders en politici de fout in. In 2014 waren dat er 47. 

Strafblad

Het aantal VVD’ers met een strafblad is daarmee dit jaar opgelopen tot zestien. Daarnaast lopen er nog strafzaken tegen zes liberalen: Rolf Zincken (mishandeling), wethouder Carel van Gelder (hennepkweek), oud-wethouder Piet Ploeg (corruptie), Kathalijne de Kruif (deelname criminele organisatie), oud-senator Jos van Rey (corruptie) en oud-wethouder Tilman Schreurs (corruptie).

De VVD riep vorig jaar een interne integriteitscommissie in het leven na de ophef rond het declaratiegedrag van Kamerlid Mark Verheijen. Hij erkende fouten te hebben gemaakt en stapte op. Onlangs werd hij nog vrijgesproken door het Openbaar Ministerie.

De interne commissie kon echter niet verhinderen dat Kamerlid René Leegte (betaalde bijbaan) de fout inging en oud-Senator Loek Hermans (wanbeleid Meavita) de Eerste Kamer moest verlaten. En Europarlementariër Hans van Baalen zegde onlangs halsoverkop twee omstreden bijbanen in de autoindustrie op.

Grootste partij

VVD-leider en minister-president Mark Rutte zei vorig jaar in een reactie op alle schandalen dat de VVD voorop moet lopen als het gaat om integriteitsbeleid bij politieke partijen. Volgens de premier is het logisch dat de VVD als grootste partij onder een vergrootglas ligt.

Vrij Nederland, die de lijst in samenwerking met de Vrije Universiteit samenstelde, stelt dat het niet vreemd is dat de VVD als grootste partij ook de meeste schandalen telt. Toen het CDA de grootste partij was, hadden de christendemocraten de meeste schandalen, schrijft het weekblad.

Het CDA telt dit jaar overigens zeven affaires. De PvdA telt er zes en D66 had te maken met acht schandalen.

Lees meer over: Integriteit VVD

INTEGRITEIT BLIJFT BELANGRIJKE VALFACTOR WETHOUDERS

BB 22.07.2015 In de eerste helft van 2015 zijn er 33 wethouders na een politiek conflict of vertrouwensbreuk ten val gekomen. Een van de belangrijkste politieke valfactoren in de collegeperiode 2014-2018 blijft integriteit. Verstoorde coalitieverhoudingen is een tweede belangrijke valfactor. Sinds de verkiezingen van maart vorig jaar vertrokken in totaal 141 wethouders.

Dit blijkt uit het wethouderonderzoek 2015, dat op verzoek van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door de Collegetafel. De cijfers wijzen op een voortzettende trend dat de wethouder in de huidige collegeperiode minder snel wordt weggestuurd dan na de raadsverkiezingen van 2002, 2006, 2010.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

VVD

VVD HIELD GROTE DONATIES TOCH WEER STIL

BB 22.07.2015 Minimaal een kwart miljoen euro heeft de VVD vorig jaar aan lokale donaties gekregen. De giften waren bedoeld voor de verkiezingscampagnes in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Mogelijk komt het totale bedrag nog tonnen hoger uit. Opvallend is dat de bedragen niet terug te vinden zijn op de jaarrekening. Dat, terwijl de zelf opgestelde regels voor financiële transparantie voorschrijven elke donatie boven de 4.500 euro openbaar te maken. Dit meldt het NRC Handelsblad.

Witwassen
De VVD kampt al jaren met integriteitskwesties, zowel landelijk als lokaal. Zo stond deze week voormaligVVD-fractievoorzitter De Kruif van Stichtse Vecht nog voor de rechter wegens onder meer witwassen en valsheid in geschrifte. Door deze zaak kwamen eerder ook ex-wethouder Ploeg van Stichtse Vecht en voormalig burgemeester Bats van Haren in opspraak. Ze worden ervan verdacht de benoemingsprocedure voor burgemeester in Stichtse Vecht te hebben beïnvloed. Deze kwestie lijkt erg op de zaak van Jos van Reyen Ricardo Offermans, ook VVD’ers. Offermans zou tijdens de race om het burgemeesterschap van Roermond vertrouwelijke informatie hebben gekregen van de eveneens van corruptie verdachte oud-wethouder van Roermond Jos van Rey.

Ambtelijke corruptie
In april van dit jaar werd de voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers nog veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Hij heeft zich tussen 2004 en 2009 heeft schuldig gemaakt aan ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. Ook VVD-Statenlid Berthold Ziengs en VVD-wethouder Sjoerd Swane werden eerder tot twee jaar cel veroordeeld wegens belastingfraude, corruptie en witwaspraktijken.

Zelfs VVD- staatssecretaris van Financiën Frans Weekers kwam in 2012 in de problemen toen zijn campagne voor de Tweede Kamer deels gefinancierd bleek door de omstreden projectontwikkelaar Piet van Pol. Van Pol wordt door justitie vervolgd wegens omkoping van de voormalige Roermondse VVD-wethouders Jos van Rey en Tilman Schreurs.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

‘VVD leeft eigen regels over transparantie niet na’

AD 22.07.2015 De VVD heeft de eigen nieuwe regels voor financiële transparantie niet nageleefd. Vorig jaar kondigde de partij aan alle giften boven de 4500 euro aan lokale afdelingen bekend te maken, maar in het jaarverslag over 2014 is er niets over te vinden. Dat schrijft NRC Handelsbladwoensdag.

De krant ontdekte bij navraag dat de VVD minimaal een kwart miljoen euro aan lokale donaties binnenharkte. Het ging om donaties bij de afdelingen in onder meer Rotterdam, Utrecht, Assen, Noordwijk, Venlo en Amsterdam.

Het partijbureau kan niet garanderen dat het nu alle giften heeft opgespoord. Mogelijk zijn er nog meer grote bedragen gedoneerd. In het jaarverslag van de partij is een grote post ‘diverse baten organen’ opgenomen, goed voor ruim 1,5 miljoen euro. Hieronder blijken ook de giften aan de lokale afdelingen te vallen.

GERELATEERD NIEUWS;

VVD worstelt met gebroken Griekenlandbelofte Rutte

Arno Visser nieuwe president Algemene Rekenkamer

Kamerhumor: VVD’ers leggen boter op hoofd van Den Uyl

MEER OVER: VVD   POLITIEK

VVD verzweeg lokale giften

Telegraaf 22.07.2015 De VVD leeft de eigen nieuwe regels voor financiële transparantie niet na. Vorig jaar kondigde de partij aan alle giften boven de 4500 euro aan lokale afdelingen bekend te maken, maar in het jaarverslag over 2014 is er niets over te vinden.

NRC Handelsblad ontdekte bij navraag dat de VVD minimaal een kwart miljoen euro aan lokale donaties binnenharkte. Het partijbureau kan niet garanderen dat het nu alle giften heeft opgespoord. Mogelijk zijn er nog meer grote bedragen gedoneerd.

De VVD in Rotterdam ontving bijvoorbeeld 75.000 euro van de Stichting Rotterdamse Bedrijven. De Amsterdamse afdeling kreeg 102.839 euro van de Stichting Steunfonds VVD Amsterdam en 10.000 euro van het technologiebedrijf Nijkerk Holding.

VVD leeft eigen regels voor financiële transparantie niet na›

NRC 22.07.2015 De VVD heeft de eigen nieuwe regels voor financiële transparantie niet nageleefd. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen kondigde de partij vorig jaar aan giften boven de 4.500 euro aan lokale afdelingen bekend te maken. Maar in het jaarverslag over 2014 is er niets over te vinden. Bij navraag blijkt echter dat de VVD minimaal een kwart miljoen euro aan dergelijke lokale donaties heeft ontvangen.

Zo ontving de VVD in Rotterdam 75.000 euro van de Stichting Rotterdamse Bedrijven. Volgens een woordvoerder van het VVD-partijbureau leidde deze stichting „al jaren een sluimerend bestaan” en is bij opheffing besloten het bedrag in één keer aan de Rotterdamse afdeling van de VVD te doneren.

LEES MEER;

VANDAAG VVD schendt nog eigen regels giften

2014 Voor 1.000 euro eten met Rutte

2014 Clubs van 100 bieden toegang totVVD-politici

2013 Integriteitschendingen schaden beeld VVD

2014 VVD komt met strengere regels voordonaties ›

Rene Leegte

zie ook:  Gedonder met René Leegte VVD over nevenfuncties

Mark Verheijen

zie ook: Gerommel met Mark Verheijen Tweede Kamerlid VVD

zie ook; Schadeclaim tegen VVD-Kamerlid Verheijen vanwege ‘smeergeld’

zie ook: Mark Verheijen VVD in strijd tegen de ‘Geharnaste eurofielen’

Jos van Rey

zie ook: Gedonder met ex-wethouder Roermond Jos van Rey VVD – deel 6

zie ook: Gedonder met ex-wethouder Roermond Jos van Rey VVD – deel 5

zie ook: Gedonder met ex-wethouder Roermond Jos van Rey VVD – deel 4

zie ook: Gedonder met ex-wethouder Roermond Jos van Rey VVD – deel 3

zie ook: Gedonder met ex-wethouder Jos van Rey VVD – deel 2

zie ook: Gedonder met ex-wethouder Roermond Jos van Rey VVD – deel 1

en ook: Gedonder met VVD-wethouder Jos van Rey gemeente Roermond

Ton Hooimaijers

zie ook: Fraude oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers VVD, Noord Holland – deel 3

zie ook: Fraude oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers VVD, Noord Holland – deel 2

Zie ook: Fraude oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers VVD, Noord Holland – deel 1

Huub Eitjes 

Persverklaring

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next

Tilman Schreurs

zie ook: Verdachte Tilman Schreurs blijft directeur OML

zie ook: Schreurs: ik heb nooit giften aangenomen

zie ook: ,,Oud-wethouder Tilman Schreurs ook corrupt”

12345678910Volgende

Dennis Hoekstra

Raadslid Dennis Hoekstra moet 200 uur werken voor …

Dennis Hoekstra (VVD) ~ Foute Politici

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

Jacqueline Verbeek Nijhof

zie ook: Wethouder weer beschuldigd rond aankoop appartement

zie ook: GeenStijl: VVD-wethouder Zeist handelde met voorkennis

zie ook: Jacqueline Verbeek-Nijhof wethouder te Zeist

zie ook: Zeister wethouder in opspraak

zie ook: Zeister wethouder ‘niet handig’

12345678910Volgende

Rene Leegte

zie ook: GeenStijl: Gasvoorlieger Leegte (VVD) wil zijn baantje terug

zie ook:Eigenlijk heeft niemand medelijden met VVD’er René Leegte

zie ook: Leegte (VVD) staat dossier gaswinning af

zie ook: René Leegte heeft spijt van neerleggen portefeuille …

12345678910Volgende

Stan Lauret

zie ook: Burgemeester Sluis deed al eerder onderzoek naar Stan …

zie ook: Onderzoek naar misdragingen van oud-wethouder Stan …

zie ook: Wethouder Stan Lauret stopt toch

zie ook: Babijns gedachten over vertrek wethouder Lauret …

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

Evert van Milligen

zie ook: Evert van Milligen – Ede Stad

zie ook: Wethouder Evert van Milligen van Ede berispt om lekken …

zie ook: Evert van Milligen op de vingers getikt – Veenendaalse Krant

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next

Onno Hoes

zie ook: Onno Hoes treedt weer naar buiten

zie ook: Overzicht: Hoe Onno Hoes zijn baan als burgemeester …

zie ook: Onno Hoes heeft nergens spijt van

zie ook: Onno Hoes | NU – Het laatste nieuws het eerst op

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

En verder:

en ook: Burgemeester Jan Broertjes (VVD)  treedt terug na vertrouwenskwestie › 

en ook: De VVD en de Zuipschuiten.

zie ook: Gedonder met VVD-wethouder Stephan Satijn van Venlo

zie ook: Gerommel met VVD Raadslid Bram Dirkx in het Limburgse Venray

zie ook: Goedendag Minister Ivo Opstelten VVD en staatssecretaris Fred Teeven VVD

zie ook: Gerommel bij de VVD – Fractievoorzitter Kathalijne de Kruif van de VVD Stichtse Vecht

zie ook: Het gedonder met ex-burgemeester Schiedam Wilma Verver gaat gewoon verder

zie ook: Europees Parlement – Hans van Baalen VVD Nicaragua uitgezet

zie ook: Staatssecretaris Frans Weekers VVD – Tot ziens dan maar ???

zie ook: Het gerommel van 2e Kamerlid Johan Houwers ex-VVD – deel 2

zie ook: Het gerommel van 2e Kamerlid Johan Houwers VVD – deel 1

zie ook: Gedonder Berthold Ziengs VVD met Fraude

zie ook: Het gerommel van VVD-wethouder Jacques Damen en CDA-burgemeester René Roep Vlissingen

PvdA

zie ook: De kwestie oud-wethouder PvdA Hatice Can-Engin Gilze en Rijen

zie ook: Gedeputeerde Peter van Dijk PvdA Limburg rommelt met patientengegevens

zie ook: Gedonder met Bert van der Roest ex-PvdA-raadslid in Utrecht

zie ook: Ook gedonder bij de PvdA

zie ook: Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euo’s

zie ook: Weer gedonder bij de PvdA

zie ook: Stil nu maar, het sop is de kool niet waard

zie ook: Gerommel bij de PvdA deelgemeente Feijenoord Rotterdam deel 2

zie ook: Gedonder met Europarlementarier Judith Merkies PvdA

Auke Zoethout

zie ook: PvdA fractievoorzitter Auke Zoethout jat 4000 piek

zie ook: Aangifte tegen oud-fractievoorzitter PvdA ‘Big Mac Auke …

zie ook: Zoethout: Ik kan gewoon PvdA-lid blijven

zie ook: Auke Zoethout (PvdA) ~ Foute Politici

12345678910Volgende

Halim el Madkouri

zie ook: Mogelijke fraude bij zeker vijf anti-jihadprojecten onderzocht …

zie ook: El Madkouri voelt zich ‘erin geluisd’

zie ook: Ontslagen PvdA-raadslid Halim el Madkouri: ‘het is een …

zie ook: GeenStijl: Marokkaans PvdA-raadslid verdacht van fraude

zie ook: Halim El Madkouri.

12345678910Volgende

Petra Hoezen

zie ook: Lijsttrekker Petra Hoezen trekt zich terug

zie ook: Petra Hoezen trekt zich terug als PvdA-lijsttrekker …

zie ook: Advocaat lijsttrekker stapt op

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

Eric Koersts

zie ook: Eén van de geschorste provincie-ambtenaren is de …

zie ook: In opspraak geraakte Drentse provincieambtenaar aan de …

zie ook: Geschorste ambtenaar blijkt raadslid PvdA

zie ook: PowNed : Geschorste ambtenaar krijgt baan

zie ook: PvdA: ‘Schorsing Koerts vooral vervelend voor hemzelf …

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

Jamal Nouhi

zie ook: PvdA Breda accepteert excuses Jamal Nouhi niet

zie ook: Integrale reactie van Jamal Nouhi (PvdA Breda …

zie ook: Omroep Brabant: Omstreden raadslid Jamal Nouhi uit Breda …

zie ook: Jamal Nouhi zegt per direct lidmaatschap PvdA op …

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

CDA

zie ook: Burgemeester Henk Heijman CDA uit Bussum rommelt met declaraties

zie ook: Gerommel met CDA-wethouder Idzerd Lautenbach gemeente Buren

Frank Koen

zie ook: Gedonder met Burgemeester Frank Koen CDA van Capelle aan den IJssel

Piet Bleeker

zie ook: Wethouder Bleeker van Dronten in de fout met reclamespotje

zie ook: CDA-wethouder Dronten heeft rol in commerciële

zie ook: Ook wethouder Piet Bleeker ‘verbijsterd’ na fout

Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

Simone Kroner

zie ook: Waterlands CDA-raadslid Kröner-Roos stapt op

zie ook: CDA: ‘Geen twijfel aan integriteit raadslid Kröner-Roos …

zie ook: Warm afscheid van CDA raadslid Simone Kröner-Roos …

zie ook: Rob Schröder, VVD-voorman in Waterland

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

 Carla Breuer

Lof voor Carla Breuer bij afscheid van gemeente Werkendam

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

Andries de Boer

zie ook: Serviceflats: Andries de Boer vertrekt als CDA-raadslid te …

zie ook: Andries de Boer Archives – Follow the Money

zie ook: Rectificatie berichtgeving over Andries de Boer

zie ook: Ex CDA raadslid Andries de Boer van alle blaam gezuiverd …

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

Tonny Meulensteen

zie ook: Wethouder Tonny Meulensteen zou onjuiste nevenfunctie …

zie ook: Omroep Brabant: Zoeken ‘tonny meulensteen’

zie ook: Onderzoek naar nevenfuncties wethouder Tonny Meulensteen

zie ook: Tonny Meulensteen heeft zich de woede

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

Bert Cordes

zie ook: Ingezonden – Reactie van Bert Cordes

zie ook: Cordes compromitteert en neemt afscheid

zie ook: Ingezonden – Reactie van Bert Cordes

zie ook: Quinten Bertens on Twitter: “Ai! De vrouw van Bert Cordes is …

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

D66

zie ook: Rel over declaratiegedrag van burgemeester Hans Ubachs D66 Laarbeek

wim vrijhoef

zie ook: De wethouder met het strafblad

12345678910Volgende

GL

Jan Dijkgraaf

zie ook: Gedonder met fractievoorzitter Jan Dijkgraaf GroenLinks in Emmen

Linda Voortman

zie ook: 2e Kamerlid Linda Voortman GroenLinks lekte niet over de Nationale ombudsman – deel 2

zie ook: 2e Kamerlid Linda Voortman GroenLinks lekte niet over de Nationale ombudsman

PVV

zie ook: Gaat Marjolein Faber de PVV redden in de 1e Kamer ??

zie ook: Rechtzaak Geert Wilders PVV – Minder, minder minder

zie ook: Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 15

zie ook:  ‘PVV en SP liggen dwars bij openbaring fractiekosten’

SP

Maurits Bongers

zie ook: Delfts raadslid Bongers ontkent lekken geheime informatie …

zie ook: Maurits Bongers (SP): “De Wit heeft hard een advocaat nodig”

zie ook: Maurits Bongers | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

zie ook: SP’er Bongers: Leefbaar chicaneert bijstandsgerechtigden

12345678910Volgende

Jelle Berens

zie ook: Gedonder met SP-wethouder Jelle Berens gemeenteraad Oude IJsselstreek

zie ook: Gedonder met SP-wethouder Jelle Berens gemeenteraad …

zie ook: ‘Na anderhalve dag opgestapte wethouder SP lekte …

zie ook: Oud wethouder Jelle Berens doet aangifte smaad tegen …

zie ook: Ex-wethouder Jelle Berens vertelt verhaal over aftreden

zie ook: Nieuws over Jelle Berens

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

zie ook:  ‘PVV en SP liggen dwars bij openbaring fractiekosten’

zie ook: Sp ruziet over bonnetjes.

zie ook: SP – Afdrachtregeling ten einde ? – deel 2

SGP

Jan Hakvoort Willard Woord

zie ook: SGP-raadsleden geven duidelijkheid over toekomst

zie ook: ‘Zwarte bladzijde’ voor gemeenteraad

zie ook: Burgemeester dreigt met aangifte tegen raadslid Willard …

zie ook: Definitieve breuk in Urker SGP-fractie

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

zie ook: Gedonder met SGP raadslid Henk van den Brink Barneveld

Verder;

Declaraties gecensureerd

Telegraaf 01.07.2015 De provincie Limburg censureert voortaan declaraties van gedeputeerden uit angst voor een nieuwe bonnetjesaffaire. Dat meldt 1Limburg woensdag.

Het provinciebestuur laat alleen het eindbedrag nog zien en verbergt de informatie waaraan het is uitgegeven. Aanleiding voor de beslissing is de zaak rond oud-gedeputeerde Mark Verheijen (VVD) die in opspraak kwam vanwege vermeende foutieve declaraties. Volgens gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) zijn er zaken verkeerd geïnterpreteerd en is het beter om declaraties niet meer zomaar op straat te gooien.

Gerelateerde artikelen;

17-03:  ’Limburg wil rust’

16-03:  Agenda’s te snel gewist

06-03:  Verschillen bijbanen provincie

‘Provincie Limburg publiceert declaratiebonnen niet meer volledig’›

NRC 01.07.2015 De Provincie Limburg openbaart voortaan alleen nog maar de eindbedragen van declaraties van de provinciebestuurders. De details van de bonnetjes worden weggelakt om zo ‘interpretatieproblemen’ te voorkomen. Dat schrijven de Limburgse media vandaag.

De aanpassing van de publicatieregels vloeit voort uit het aftreden van VVD-Kamerlid Mark Verheijen begin dit jaar. Hij stapte op nadat er ophef was ontstaan over zijn declaratiegedrag als gedeputeerde voor Limburg. Uit onderzoek van NRC Handelsblad was gebleken dat hij duizenden euro’s ten onrechte had gedeclareerd.

Volgens de Limburgse kranten vinden de huidige provinciebestuurders dat Verheijen ten onrechte is weggezet als “graaier”. De kranten schrijven: “Hij was soms een sloddervos, maar zeker geen graaier, is de stellige overtuiging van het college van Gedeputeerde Staten. Verheijen is het slachtoffer van zijn eigen slordigheid geworden.”

Lees meer;

23 FEB Verheijen (VVD) kreeg halve maand dubbel salaris ›

24 FEB Voor de politicus geldt: niet alles wat mag, hóéft

13 FEB ‘Dunne feitjes’

23 FEB Verheijen kreeg halve maand dubbel salaris

12 FEB Foutief declareren ‘ziektebeeld Limburg’

Van der Steur is niet het enige diefje in de Kamer

AD 07.04.2015 Een justitieminister die als scholier inbrak op school en spulletjes ontvreemdde, kan dat zomaar? Jawel, zegt politicoloog Meindert Fennema. Als het vergrijp maar bekend, niet te groot en afgehandeld is. ,,Als je de lat te hoog legt, krijg je de Tweede Kamer niet meer vol.”

Kamer vol diefjes

Wie even verder kijkt, ziet een Kamer vol kleine diefjes. De toenmalige lijsttrekkers Balkenende (CDA), Bos (PvdA), Zalm (VVD) en Marijnissen (SP) biechtten in 2003 in het Jeugdjournaal alle vier een diefstalletje op: Balkenende een potlood op school, Bos snoep, Zalm geld van zijn bloedeigen moeder om sigaretten te kopen, Marijnissen een boek over psychologie.

Kersvers VVD-minister Ard van der Steur biechtte zijn jeugdzonde op: als scholier brak hij in op school en nam pennen, stickers en cassettebandjes mee. Van de officier van justitie moest hij met zijn klasgenoten de schade vergoeden: 452,10 gulden.

Lees ook;

PROFESSIONEEL INTEGRITEITSBELEID MOET WETHOUDER BESCHERMEN

BB 12.03.2015 Wethouders moeten elkaar scherp houden, maar ook gezamenlijk professioneel integriteitsbeleid vaststellen, bleek donderdag tijdens het integriteitsseminar van de Wethoudersvereniging.

Beeldvorming overheerst feiten

Bijna driekwart van de wethouders vindt dat in de (sociale) media beeldvorming rond een integriteitskwestie overheerst ten opzichte van de feiten. Dat was een van de uitkomsten van een onderzoek van de Wethoudersvereniging onder 114 wethouders dat tijdens het seminar in Nieuwspoort werd gepresenteerd. Verder zijn wethouders verdeeld over of er een beroepsnorm moet komen omtrent integriteit. En 60 procent vindt dat screening of het maken van een risicoanalyse van nieuwe wethouders verplicht zou moeten worden.

GERELATEERDE ARTIKELEN

INTEGRITISME NEKT WETHOUDERS

BB 12.03.2015 De integriteitskwesties in bestuurlijk Nederland lijken zich met hoog tempo op te stapelen. Maar betekent dat ook dat er sprake is van meer integriteitsbreuken dan voorheen of worden bestuurders kritischer onder de loep genomen?

Onder de oppervlakte
Gaan bestuurders tegenwoordig vaker in de fout, of komen ze er minder makkelijk mee weg dan een aantal jaar geleden? Marcel Pheijffer, hoogleraar Accountancy aan de Nyenrode Business Universiteit, denkt dat het laatste het geval is. ‘De laatste jaren is er terecht meer aandacht voor integriteit. De affaires met Van Rey en Hooijmaijers hebben die aandacht vergroot. Daardoor komt er meer aan het licht en dat verlaagt de drempel voor klokkenluiders en activistische burgers,’ meent hij. Dat betekent volgens hem niet automatisch dat er meer integriteitsbreuken zijn. ‘Het kan net zo goed zijn dat er vroeger meer aan de hand was, maar dat bijna alles onder de oppervlakte bleef.’

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Het grote VN-integriteitsonderzoek

VN 14.03.2015 Deze week presenteert Vrij Nederland het jaarlijkse Grote VN Politieke Integriteits Index, een uitvoerig overzicht van hoe het met gesteld staat met het gesjoemel en gefraudeer in de Nederlandse politiek. Voor veel politici is integriteit nog steeds een van buiten opgelegde verplichting, zo blijkt. De VVD heeft niet alleen de meeste affaires, het zijn ook de ernstigste: de afgelopen jaren verzamelden VVD’ers gezamenlijk 85 maanden celstraf, 880 uur taakstraf, een half jaar voorwaardelijk en 1.000 euro smartengeld aan straf bij elkaar.

Plasterk maakt zich zorgen om integriteit lokaal bestuur – Vrij Nederland

binnenland Decentralisatie maakt lokale bestuurders kwetsbaarder voor integriteitsschendingen, zeggen minister Plasterk en het OM.

8 februari 2014Door Harry Lensink1122 woorden

Politieke Integriteits-index 2014 – Vrij Nederland

Korting op evenementen, of toegangskaarten bestellen voor bijvoorbeeld de VN-IDFA-dag of Crossing Border.

11 maart 2015

Lees verder

Politieke Integriteits-index – Vrij Nederland

Korting op evenementen, of toegangskaarten bestellen voor bijvoorbeeld de VN-IDFA-dag of Crossing Border.

12 maart 2014

Lees verder

Haagse streken – Vrij Nederland

Haagse Streken

16 november 2012

Lees verder

Sjoemelen in de Polder – Vrij Nederland

Sjoemelen in de polder

25 februari 2013

Lees verder

Boek ‘Dienaren van het volk’ – Vrij Nederland

Download hier gratis het boek ‘Dienaren van het volk: over de macht van integriteit’ van Muel Kaptein

12 maart 2014

Lees verder

De geest van Jos van Rey op de VVD-catwalk – Vrij Nederland

Incidenten rond integriteit ligt de VVD zwaar op de maag. Afgelopen weekend wilde de partij ermee afrekenen…

27 mei 2013Door Jaco Alberts

Lees verder

Dit had niet mogen gebeuren – Vrij Nederland

‘De integriteit van Gerard van Westerloo, oud-hoofdredacteur van Vrij Nederland, is op vileine wijze in twijfel getrokken’

9 november 2012Door Elma Drayer

Lees verder

Privacy voor een Hells Angel – Vrij Nederland

In principe lijkt het logisch dat een verdachte mag lezen wat hem of haar ten laste wordt gelegd, maar transparantie is een betrekkelijk begrip als het gaat om de Wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur), op grond waarvan vergunningen kunnen worden ingetrokken of geweigerd. Zo moest ondermeer het Amsterdamse sekshuis Yab Yum wegens dubieuze integriteit van de vergunninghouders sluiten.

18 juni 2010Door Rudie Kagie

Lees verder

Verantwoording: politieke affaires van 1983 tot 2013 – Vrij Nederland

De lijst: integriteitskwesties van 1983 tot 2013

5 maart 2013Door Bart de Koning

Lees verder

  1. Winnaar van sjoemeljaar 2013: de VVD – Vrij Nederland

De Politieke Integriteits-index: dit zijn de sjoemelaars van 2013

12 maart 2014

maart 14, 2015 - Posted by | integriteit, politiek, Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

20 reacties

  1. […] zie ook: Gerommel in de Politiek versus Integriteit […]

    Pingback door Gedonder met Johan Meijer ex-PvdA-raadslid in Oldenzaal « Debat in de Digitale Hofstad | november 26, 2015

  2. […] zie ook: Gerommel in de Politiek versus Integriteit […]

    Pingback door Gedonder met ex-wethouder Bob Duindam D66 gemeente Woerden « Debat in de Digitale Hofstad | december 21, 2015

  3. […] zie ook: Gerommel in de Politiek versus Integriteit […]

    Pingback door Gerommel met ex-wethouder Jos de Graaf CDA uit Boxmeer « Debat in de Digitale Hofstad | december 21, 2015

  4. […] zie ook: Gerommel in de Politiek versus Integriteit […]

    Pingback door Denk.nl versus Integriteit « Debat in de Digitale Hofstad | juni 16, 2016

  5. […] zie ook: Gerommel in de Politiek versus Integriteit […]

    Pingback door Het gedonder met oud-commissaris Neelie Kroes VVD « Debat in de Digitale Hofstad | september 24, 2016

  6. […] ook: Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel […]

    Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel 1 – VVD nummer 1 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 22, 2017

  7. […] ook: Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel […]

    Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel 2 – VVD nummer 1 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 23, 2017

  8. […] ook: Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel […]

    Pingback door Ook CvK Jacques Tichelaar PvdA begrijpt de integriteitsregels in Drente niet helemaal « Debat in de Digitale Hofstad | februari 26, 2017

  9. […] ook: Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel […]

    Pingback door Ook Zelfverrijking Henry Keizer VVD ? « Debat in de Digitale Hofstad | april 22, 2017

  10. […] ook: Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel […]

    Pingback door De return van Peter Rehwinkel PvdA als waarnemend burgemeester van Zaltbommel « Debat in de Digitale Hofstad | april 25, 2017

  11. […] ook: Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel […]

    Pingback door De politieke draaideur versus lobby – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 12, 2017

  12. […] dan ook nog: Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel […]

    Pingback door Ook Zelfverrijking Henry Keizer VVD ? – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 25, 2017

  13. […] dan ook nog: Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel […]

    Pingback door Integriteitsklacht tegen Henk Kamp VVD « Debat in de Digitale Hofstad | juni 3, 2017

  14. […] ook: Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel […]

    Pingback door ex-minister Hans Hillen CDA verzweeg corruptiezaak bij ministerie Defensie « Debat in de Digitale Hofstad | juni 6, 2017

  15. […] ook: Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel […]

    Pingback door Oud-staatssecretaris Robin Linschoten VVD vanwege fraude voor de rechter « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 21, 2017

  16. […] ook: Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel […]

    Pingback door Gedonder met Kamerlid Wybren van Haga VVD « Debat in de Digitale Hofstad | december 20, 2017

  17. […] ook: Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel […]

    Pingback door Gedonder met Tweede Kamerlid William Moorlag PvdA « Debat in de Digitale Hofstad | januari 1, 2018

  18. […] ook: Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel […]

    Pingback door VVD nog steeds aan de top !!!! « Debat in de Digitale Hofstad | februari 14, 2018

  19. […] ook: Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel […]

    Pingback door Debat in de Digitale Hofstad | maart 21, 2018

  20. […] ook: Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel […]

    Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel 3 – VVD nummer 1 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 21, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.