Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euro’s

Dat was kort en krachtig Co, het ga je goed !!

Dat was kort en krachtig Co, het ga je goed !!

Declaratiebedrog.

‘Nieuwe feiten’

Na de benoeming van Co Verdaas tot staatssecretaris zijn ,,nieuwe feiten aan het licht” gekomen die hem aanleiding gaven tot zijn ontslagaanvraag. Dat heeft premier Mark Rutte donderdagmiddag aan de Tweede Kamer geschreven over het aftreden van Verdaas. Die brief is er op verzoek van de Kamer gekomen.

Honderden ritten
De affaire rond zijn declaratiegedrag begon toen bleek dat Co Verdaas jarenlang ritten van zijn huis in Zwolle naar Arnhem had gedeclareerd, terwijl hij formeel in Nijmegen woont. Volgens het voormalige Provinciale Statenlid Toine van Bergen zou het om honderden ritten gaan. Volgens de provincie had Verdaas toestemming om tot eind 2011 woon-werkverkeer naar Zwolle te declareren.Ook declareerde Verdaas de kosten van een persoonlijke coach. Ook andere gedeputeerden zouden onterecht vergoedingen hebben ontvangen.

Volgens Staatssecretaris Co Verdaas van Economische Zaken (PvdA) is er discussie mogelijk’ over de rechtmatigheid van zijn declaraties. Dat heeft hij  bekendgemaakt.

Verdaas trekt de conclusies nadat hij zich de afgelopen weken ‘nog eens grondig verdiept’ heeft in de zaak en juridisch advies heeft ingewonnen. Volgens Verdaas moet de integriteit van een bewindsman ‘boven elke twijfel verheven’ zijn en dat is nu niet het geval. Hij wil zijn partij en het kabinet niet verder met de zaak belasten, zo verklaarde hij.

PvdA-leider Diederik Samson zei in een reactie dat Verdaas zelf de beslissing heeft genomen om af te treden. De komende dagen zal Samsom bekend maken wie de opvolger wordt.

Verdaas krijgt ruim 46.000 euro aan wachtgeld. 
Bij een functievervulling van minder dan 3 maanden bedraagt de uitkeringsduur voor bewindslieden zes maanden lang 80% van het laatstverdiende bruto maandsalaris. Omgerekend krijgt Verdaas dan 46.521,36 euro aan wachtgeld in 6 maanden.

Onbekende.

Co Verdaas was de grote onbekende van kabinet-Rutte II ( Zeven staatssecretarissen). Hij was eerder gedeputeerde van de provincie Gelderland en Kamerlid namens de Partij van de Arbeid tussen 2003 en 2006. Voor zijn politieke carrière was Verdaas manager bij een woningcorporatie en werkte hij voor de gemeente Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Zie ook: Verklaring staatssecretaris Verdaas —–>> nog –>> meer

Wie is Co Verdaas?

VK 06.12.2012 PvdA’er Co Verdaas treedt donderdag af als staatssecretaris van Landbouw op het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Naam: Johannes Cornelis Verdaas
Geboortedatum: 5 augustus 1966

Wie gingen Verdaas voor?

Trouw 06.12.2012  Co Verdaas is de eerste bewindspersoon die min of meer gedwongen vertrekt sinds medio 2010. Het eerste kabinet van Mark Rutte kende geen enkel bewindspersoon die onder druk de handdoek in de ring gooide.

Tussen 1946 en 2009 waren er 719 ministers en staatssecretarissen, van wie er tussentijds 107 aftraden, blijkt uit een studie van onderzoekers van de Universiteit Utrecht. De meesten vertrokken vrijwillig, onder meer vanwege een andere baan, maar 37 bewindslieden gingen gedwongen weg. De periode van de vier kabinetten van Jan Peter Balkenende (2002-2010) spande de kroon. Een greep uit de opstappers vanwege conflicten en persoonlijke uitglijders in de laatste 30 jaar.

Geen record: staatssecretaris van één maand

Trouw 06.12.2012  Staatssecretaris Co Verdaas (Economische Zaken, PvdA) trad 5 november aan en nu gaat hij alweer weg. Een staatssecretaris van precies één maand. Daarmee is hij nog geen recordhouder inpakken en wegwezen. Er zijn ook staatssecretarissen van dagen en zelfs van uren geweest.

Verder:

Nieuwe job voor Verdaas

Telegraaf 10.06.2016 Voormalig staatssecretaris Co Verdaas krijgt een nieuwe baan. De PvdA’er wordt benoemd tot lid van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, een adviescollege voor de regering.

Verdaas maakte als staatssecretaris van Landbouw vooral furore met zijn korte zittingsperiode: slechts een maand wist hij het als bewindsman vol te houden. De sociaaldemocraat blies de aftocht vanwege een pijnlijke bonnetjesaffaire. Voordat hij aantrad in kabinet Rutte II was hij gedeputeerde in Gelderland, waar commotie ontstond over zijn declaraties.

Verdaas wordt voorzitter

Telegraaf 02.04.2014  Ex-staatssecretaris Co Verdaas (PvdA) is woensdag voorgedragen als de nieuwe voorzitter van een adviesorgaan van de provincie Gelderland, de Provinciale Raad voor Omgevingsbeleid (PRO). De benoeming gaat op 1 juli in, als Provinciale Staten akkoord gaan met de voordracht van Verdaas.

Gerelateerde artikelen

14-12: Ophef over vergoedingen

06-08: Co Verdaas: terugkeer is mogelijk

13-04: Verdaas: juist gehandeld

11-04: Baantje voor Verdaas

27-03: Geen studie declaraties Verdaas

PVV GELDERLAND: VERDAAS WEG, GESJOEMEL BLIJFT

BB 14.12.2013 Opnieuw heeft de statenfractie van de PVV in Gelderland een rapport uitgebracht waarin het declaratiegedrag van een hoge ambtenaar in twijfel wordt getrokken. In ‘Uit de bocht‘ gaat het om de algemeen directeur die oneigenlijk gebruik zou hebben gemaakt van de dienstauto en ten onrechte een verhuiskostenregeling zou hebben gekregen.

Verdaas
Een jaar geleden bracht de PVV een rapport uit over oud-provincieebestuurder Co Verdaas die op dat moment staatssecretaris van Economische Zaken was. Hij zou kosten die niet gedeclareerd mogen worden toch gedeclareerd hebben en bovendien zijn dienstauto veelvuldig voor privédoeleinden gebruikt hebben.Verdaas trad af als staatssecretaris en de provincie Gelderland scherpte verschillende regel aan om herhaling te voorkomen. Van dat laatste is niets terecht gekomen, zo concludeert de PVV in haar nieuwst rapport.

Terugbetalen
De partij heeft haar bevindingen voorgelegd aan staatrechtgeleerde Douwe Jan Elzinga. Hij deelt de conclusie dat het gebruik van de dienstauto bij tijd en wijle ‘onrechtmatig’ was. Ook de pensionkostenvergoeding is ten onrechte uitgekeerd, aldus Elzinga. De directeur zou deze terug moeten betalen.

Geen onrechtmatig handelen
In een reactie op de website laat de provincie weten dat ‘van onrechtmatig handelen geen sprake is’. De afspraken tussen het college van Gedeputeerde Staten en de Algemeen Directeur zijn nagekomen en er is geen gebruik gemaakt van de dienstauto voor woon-werk verkeer, aldus de provincie. Ook zouden de pensionkosten zijn stopgezet nadat de directeur in Arnhem kwam wonen.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Rapport PVV Gelderland: Verdaas is weg, gesjoemel is gebleven

VK 14.12.2013 De hoogste ambtenaar van de provincie Gelderland heeft te kwistig gebruikgemaakt van zijn dienstauto en van diverse provinciale vergoedingen voor reis- en verblijfkosten. Dat concludeert oppositiepartij PVV in een rapport dat voortborduurt op haar bevindingen over de voormalige Gelderse gedeputeerde Co Verdaas.

Lees ook:  Co Verdaas over declaraties: ‘Ik heb juist gehandeld’ – 13/04/13

Co Verdaas: terugkeer is mogelijk

Telegraaf 06.08.2013 Oud-staatssecretaris Co Verdaas zegt dat hij mogelijk terugkeert in de politiek. “Ik heb mijn lesje geleerd en de prijs betaald”, aldus Verdaas. Dat zegt hij op BNR. Verdaas: “De mensen die het kunnen weten, zeggen ‘je kunt gewoon weer terug in het openbaar bestuur, juist omdat je je consequenties hebt getrokken.”

Gerelateerde artikelen;

13-04: Verdaas: juist gehandeld

11-04: Baantje voor Verdaas

27-03: Geen studie declaraties Verdaas

20-03: Dienstauto aan banden

Oud-staatssecretaris Co Verdaas sluit politieke comeback niet uit

Elsevier 06.08.2013 PvdA’er Co Verdaas, die vorig jaar na een maand en een dag alweer opstapte als staatssecretaris van Economische Zaken vanwege onjuiste declaraties van reiskosten, sluit een terugkeer in het openbaar bestuur niet uit. Dat zei hij bij BNR Nieuwsradio. ‘Ik heb mijn lesje geleerd en de prijs betaald’ zegt Verdaas, die nu op de Wageningen Universiteit werkt.

Volgens Verdaas hoeft het declaratieschandaal een politieke carrière niet in de weg te zitten: ‘De mensen die het kunnen weten zeggen “Je kunt gewoon weer terug in het openbaar bestuur, juist omdat je je consequentie hebt getrokken”.’

zie ook;  6 dec 2012 Staatssecretaris Co Verdaas treedt af vanwege declaraties

Het gaat best goed met integriteit bestuurders

Trouw 07.05.2013 Wanneer een politicus geld moet terugbetalen, moet opstappen of niet wordt herkozen, is dat een overwinning van de integriteit.

De laatste tijd is het raak met politici die vanwege integriteit in opspraak komen. Burgemeester De Vries van Lingewaard om foutieve declaraties, wethouder Van Rey vanwege het lekken van vertrouwelijke informatie en staatssecretaris Verdaas vanwege onterechte declaraties. Onlangs nog kreeg een raadslid uit Gemert-Bakel een taakstraf opgelegd voor liegen en bleek dat de burgemeester van Neerijnen de indruk van fraude had gewekt.

Partij van de Arbeid laat Co Verdaas niet vallen

Trouw 19.04.2013 Ondanks zijn pijnlijke aftocht als staatssecretaris van economische zaken, blijft Co Verdaas in beeld bij de PvdA. Eerder dit jaar was hij een serieuze kandidaat om wethouder van ruimtelijke ordening te worden in Almere.

Verdaas: juist gehandeld

Telegraaf 13.04.2013  Ex-staatssecretaris Co Verdaas blijft erbij dat hij geen fouten heeft gemaakt met zijn declaraties. Hij zegt zaterdagavond in Nieuwsuur dat hij vindt dat hij „moreel gezien” nog steeds vindt dat hij juist heeft gehandeld. „Vanuit het perspectief van de belastingbetaler heb ik de meest voordelige keuzes gemaakt”, zegt Verdaas.

Gerelateerde artikelen;

11-04: Baantje voor Verdaas

27-03: Geen studie declaraties Verdaas

20-03: Dienstauto aan banden

Co Verdaas over declaraties: ‘Ik heb juist gehandeld’

Trouw 13.04.2013 Ex-staatssecretaris Co Verdaas blijft erbij dat hij geen fouten heeft gemaakt met zijn declaraties. Hij zegt zaterdagavond in Nieuwsuur dat hij vindt dat hij ‘moreel gezien’ nog steeds vindt dat hij juist heeft gehandeld. ‘Vanuit het perspectief van de belastingbetaler heb ik de meest voordelige keuzes gemaakt’, zegt Verdaas.

Verdaas vindt dat hij juist heeft gehandeld

NU 13.04.2013 Ex-staatssecretaris Co Verdaas blijft erbij dat hij geen fouten heeft gemaakt met zijn declaraties. Hij zegt zaterdagavond in Nieuwsuur dat hij vindt dat hij ”moreel gezien” nog steeds vindt dat hij juist heeft gehandeld. ”Vanuit het perspectief van de belastingbetaler heb ik de meest voordelige keuzes gemaakt”, zegt Verdaas.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Co Verdaas

Gelderse PVV stapt naar hof om vervolging Verdaas

NU 04.04.2013 De fractie van de Gelderse PVV heeft donderdag bij het gerechtshof in Arnhem de papieren ingediend in een poging oud-staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) alsnog strafrechtelijk vervolgd te krijgen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Co Verdaas

Geen strafrechtelijk onderzoek naar declaraties Verdaas

BB 27.03.2013 Het Openbaar Ministerie stelt geen onderzoek in naar het declaratiegedrag van ex-staatssecretaris en oud-provinciebestuurder Co Verdaas. Tegen de politicus was aangifte gedaan door de Gelderse fractie van de PVV, die zijn reiskosten in de tijd dat Verdaas gedeputeerde in Gelderland was, minutieus onderzocht.

Gerelateerde artikelen;

Geen studie declaraties Verdaas

Telegraaf 27.03.3013 Het Openbaar Ministerie stelt geen onderzoek in naar het declaratiegedrag van ex-staatssecretaris en oud-provinciebestuurder Co Verdaas. Tegen de politicus was aangifte gedaan door de Gelderse fractie van de PVV, die zijn reiskosten in de tijd dat Verdaas gedeputeerde in Gelderland was, minutieus onderzocht.

OM doet geen onderzoek naar declaraties Verdaas

Trouw 27.03.2013 Het Openbaar Ministerie (OM) stelt geen onderzoek in naar het declaratiegedrag van ex-staatssecretaris en oud-provinciebestuurder Co Verdaas. Tegen de politicus was aangifte gedaan door de Gelderse fractie van de PVV, die zijn reiskosten in de tijd dat Verdaas gedeputeerde in Gelderland was, minutieus onderzocht.

Geen strafrechterlijk onderzoek naar declaraties Co Verdaas

NRC 27.03.2013 Het Openbaar Ministerie stelt geenstrafrechterlijk onderzoek in naar oud-staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas. De PVV in Gelderland had aangifte gedaan tegen Verdaas, omdat hij in zijn tijd als gedeputeerde zou hebben gesjoemeld met reiskostendeclaraties. De declaraties waren in december vorig jaar de reden dat hij opstapte.

Wordt het dag meneer Weekers ????

Wordt het dag meneer Weekers ????

Kamer wil vandaag uitleg van Rutte en Weekers

Trouw 20.12.2012  De Tweede Kamer heeft het kerstreces in zicht, maar zal vandaag eerst nog een drukke dag met debatten moeten afwerken. Vooral voor premier Mark Rutte kan het wel eens lastig worden. De Kamer wil hem aan de tand voelen over de zaak rond de afgetreden PvdA-staatssecretaris Co Verdaas.

‘Geen info over privé-auto’

Telegraaf 19.12.2012 Premier Mark Rutte had geen informatie over declaraties van de opgestapte PvdA-staatssecretaris Co Verdaas voor ritten in zijn privé-auto. Rutte heeft dat woensdag aan de Kamer geschreven.

Rutte blijft erbij: hij had geen info over privé-auto Verdaas

Trouw 19.12.2012 Premier Mark Rutte had geen informatie over declaraties van de opgestapte PvdA-staatssecretaris Co Verdaas voor ritten in zijn privé-auto. Rutte heeft dat woensdag aan de Kamer geschreven. Kamerbrief Verdaas Open pdf (42,1 kB)

Rutte: ik was niet op de hoogte van omstreden privédeclaraties Verdaas

NRC 19.12.2012 Rutte was tijdens de kabinetsformatie niet op de hoogte van alle feiten rond het declaratiegedrag van de inmiddels afgetreden staatssecretaris Co Verdaas (PvdA). Dat schrijft hij vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer. De provincie Gelderland liet eerder vandaag weten dat Rutte over alle informatie beschikte over het declaratiegedrag van Verdaas, waarna de oppositie de premier om opheldering vroegLees verder›

‘Alle informatie over Verdaas naar formateur’

NU 19.12.2012 Oud-bestuurder Co Verdaas kreeg van de provincie Gelderland een dossier mee met daarin alle informatie over zijn onkosten en woonplaats, toen hij ging praten met formateur Mark Rutte over een aanstelling als staatssecretaris.  Bekijk video – Later stuurde de provincie op verzoek van de formateur nog een mail met daarin alle, ook niet-openbare, informatie over de kwestie waarover de Raad van State zich buigt.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Co Verdaas

Rutte: informatie die ik had, ging over dienstauto Verdaas

Trouw 19.12.2012 De informatie die de provincie Gelderland aan formateur en premier Mark Rutte heeft gestuurd over Co Verdaas ging over diens gebruik van een dienstauto als Gelders gedeputeerde. Ze had geen betrekking op het gebruik van zijn privéauto. De feiten die daarover later naar buiten kwamen, waren nieuw. Rutte heeft dat woensdag gezegd in reactie op een notitie van Gedeputeerde Staten van Gelderland aan Provinciale Staten. Daarin staat dat Verdaas een dossier over zijn zaak van de provincie meekreeg, om te gebruiken tijdens zijn gesprekken in het formatieproces.

Dienstauto en declaraties

Telegraaf 19.12.2012 Zowel in de Tweede Kamer als in Provinciale Staten van Gelderland is woensdag verwarring ontstaan over de declaraties van ex-staatssecretaris Co Verdaas en zijn gebruik van de dienstauto. Premier Mark Rutte moet donderdag nog eens opheldering komen geven in de Kamer en Gedeputeerde Staten van Gelderland doen woensdag alle moeite om de Staten ervan te overtuigen dat zij altijd te vertrouwen zijn geweest.

De dienstauto en de declaraties

NU 19.12.2012 Zowel in de Tweede Kamer als in Provinciale Staten van Gelderland is woensdag verwarring ontstaan over de declaraties van ex-staatssecretaris Co Verdaas en zijn gebruik van de dienstauto.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Co Verdaas

Gelders bestuur overleeft motie wantrouwen

NU 19.12.2012 ARNHEM – Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben woensdagmiddag de motie van wantrouwen van SP en PVV overleefd. De motie werd met een ruime meerderheid verworpen. Het college zag al geen enkele reden om de eer aan zichzelf te houden, zoals de PVV had aangeraden. Gedeputeerde Staten (GS) vinden dat de omstreden handelwijze van de afgetrede bestuurder Co Verdaas zijn eigen verantwoordelijkheid is geweest.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Gedeputeerde Staten van Gelderland Co Verdaas

PVV: vorder salaris Verdaas terug

Trouw 19.12.2012 De PVV wil dat Gelderland het salaris terugvordert dat Co Verdaas als gedeputeerde verdiende. Dat salaris was volgens de partij onrechtmatig, aangezien Verdaas de Staten consequent heeft voorgelogen over zijn feitelijke woonplaats. De PVV wil ook aangifte tegen de oud-bestuurder doen.

PVV: vorder salaris Verdaas terug

Telegraaf 19.12.2012 De PVV wil dat Gelderland het salaris terugvordert dat Co Verdaas als gedeputeerde verdiende. Dat salaris was volgens de partij onrechtmatig, aangezien Verdaas de Staten consequent heeft voorgelogen over zijn feitelijke woonplaats. De PVV wil ook aangifte tegen de oud-bestuurder doen.

Gerelateerde artikelen;

19-12: Dienstauto en declaraties

19-12: GS voor integriteitsdag

19-12: Kamer wil opheldering

19-12: ‘Rit dienstauto niet gedeclareerd’

19-12: 50PLUS wil verklaring Rutte

19-12: ‘Drama-Verdaas ook onze schuld’

19-12: ‘Info ging over dienstauto’

19-12: Rutte kreeg informatie

GS Gelderland: debat Verdaasaffaire spijtig en vervelend

Trouw 19.12.2012 Gedeputeerde Staten van Gelderland vinden het ‘spijtig en vervelend’ dat er nu weer een debat gevoerd moet worden over het gebruik van de provinciale dienstauto, de declaraties van bestuurders en hun woonadres, maar willen alle openheid verschaffen die mogelijk is.

50Plus overweegt vertrouwen in kabinet op te zeggen om Verdaas

Trouw 19.12.2012 De fractie van 50PLUS overweegt het vertrouwen in het kabinet op te zeggen als premier Mark Rutte niet met een heldere verklaring komt over de kwestie rond ex-staatssecretaris Co Verdaas van Economische Zaken.

Provincie Gelderland: formateur had alle informatie over Verdaas

Trouw 19.12.2012 Oud-bestuurder Co Verdaas kreeg van de provincie Gelderland een dossier mee met daarin alle informatie over zijn onkosten en woonplaats, toen hij ging praten met formateur Mark Rutte over een aanstelling als staatssecretaris. Later stuurde de provincie op verzoek van de formateur nog een mail met daarin alle, ook niet-openbare, informatie over de kwestie waarover de Raad van State zich buigt.

Gelderland nog niet klaar met affaire-Verdaas

Trouw 19.12.2012 De bonnetjesaffaire van ex-staatssecretaris en voormalig gedeputeerde Co Verdaas blijft de Gelderse provinciebestuurders achtervolgen. Woensdag houden Provinciale Staten een spoeddebat over de kwestie. Ze stemmen onder meer over een motie van de SGP, die voorstelt een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar alle declaraties van alle Gelderse gedeputeerden vanaf april 2007.

verdaas

Oppositie wil opheldering over dossier-Verdaas

NRC 19.12.2012 De oppositie wil snel opheldering van premier Mark Rutte (VVD) over wat hij precies wist van de declaraties van de afgetreden staatssecretaris Co Verdaas (PvdA). Mogelijk komt de kwestie morgen nog aan de orde in een debat. Aanleiding zijn tegenstrijdige verklaringen over welke informatie Rutte nu precies beschikte tijdens het gesprek dat hij als formateur had met Verdaas.

Verdaas ‘declareerde nooit voor dienstauto’

Trouw 19.12.2012 ‘Ik heb nooit een rit met de dienstauto gedeclareerd. Het ging om kilometers met de eigen auto die ik van Nijmegen naar Arnhem declareerde, terwijl ik Zwolle-Arnhem reed. Dit met het doel soberheid te betrachten.’

Hoorzitting kan afgang à la Verdaas voorkomen

Trouw 18.12.2012 In het Kamerdebat over het aftreden van staatssecretaris Verdaas kwam de vraag weer op of de screening van kandidaat-bewindslieden door de formateur wel zorgvuldig genoeg is. Rutte betoogde op gedreven wijze dat het huidige systeem voldoet.

Sharon Dijksma breed inzetbaar en loyaal

Trouw 16.12.2012 Hoewel haar naam de afgelopen dagen niet werd genoemd in het geruchtencircuit, is PvdA-politica Sharon Dijksma een voor de hand liggende kandidaat om de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken te worden. Ondanks haar betrekkelijk jonge leeftijd (ze is 41) heeft ze een enorme ervaring in politiek Den Haag. Bovendien heeft ze aangetoond breed inzetbaar en loyaal te zijn. Dat ze haar partij van haver tot gort kent, is natuurlijk mooi meegenomen.

Dijksma breed inzetbaar en loyaal

Telegraaf 16.12.2012 Hoewel haar naam de afgelopen dagen niet werd genoemd in het geruchtencircuit, is PvdA-politica Sharon Dijksma een voor de hand liggende kandidaat om de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken te worden. Ondanks haar betrekkelijk jonge leeftijd (ze is 41) heeft ze een enorme ervaring in politiek Den Haag. Bovendien heeft ze aangetoond breed inzetbaar en loyaal te zijn. Dat ze haar partij van haver tot gort kent, is natuurlijk mooi meegenomen.

Dijksma opvolger Verdaas

Telegraaf 16.12.2012 Voormalig Tweede Kamerlid en staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) wordt de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken. Zij volgt haar partijgenoot Co Verdaas op, die anderhalve week terug aftrad na ophef over zijn declaratiegedrag in zijn vorige functie als gedeputeerde.

Sharon Dijksma nieuwe staatssecretaris

Trouw 16.12.2012 Voormalig Tweede Kamerlid en staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) wordt de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken. Ingewijden hebben dat zaterdagavond gemeld. Dijksma heeft maandag een gesprek met premier Mark Rutte. Daarna wordt haar benoeming naar verwachting officieel.

Sharon Dijksma staatssecretaris Economische Zaken

NU 16.012.2012 DEN HAAG – Voormalig Tweede Kamerlid en staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) wordt de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken.  Zij volgt haar partijgenoot Co Verdaas op, die anderhalve week terug aftrad na ophef over zijn declaratiegedrag in zijn vorige functie als gedeputeerde.

‘Sharon Dijksma (PvdA) volgt Verdaas op als staatssecretaris’

Elsevier 16.12.2012 Voormalig Tweede Kamerlid en staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) wordt de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken. Zij volgt haar partijgenoot Co Verdaas op, die anderhalve week terug aftrad na ophef over zijn declaratiegedrag als gedeputeerde in Gelderland. Dijksma heeft maandag een gesprek met premierMark Rutte (VVD). Daarna wordt haar benoeming officieel bekendgemaakt.

Zie ook : Staatssecretaris Co Verdaas treedt af vanwege declaraties

Sharon Dijksma nieuwe staatssecretaris Landbouw’

NRC 15.12.2012 Voormalig Tweede Kamerlid en staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) volgt Co Verdaas op als staatssecretaris van Landbouw op het ministerie van Economische Zaken. Dat hebben bronnen binnen de PvdA bevestigd aan de NOS. Verdaas trad vorige week af vanwege een bonnetjesaffaire uit zijn tijd als gedeputeerde in Gelderland.

Lees meer:

13 DEC Ambtenaren en politici twijfelen aan integriteit collega’sCARRIÈRE

10 DEC Afgetreden staatssecretaris Verdaas vindt zichzelf geen graaierBINNENLAND

8 DEC Spekman: gedrag opgestapte staatssecretaris Verdaas oerstomBINNENLAND

8 DEC Rutte II, ’t zijn net socialistenOPKLARINGEN

6 DE  PVV doet aangifte tegen Verdaas – Rutte ontkent falenBINNENLAND

Opvolger Verdaas mogelijk rond weekend bekend

Trouw 14.12.2012 Mogelijk wordt ‘rond het weekend’ bekend wie de opvolger wordt van de vorige week opgestapte PvdA-staatssecretaris Co Verdaas. Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei dat.

1.200 euro aan bittergarnituur op afscheidsreceptie Verdaas

Trouw 12.12.2012 Ex-PvdA-staatssecretaris Co Verdaas vindt zichzelf geen graaier, zo meldde hij afgelopen maandag. Maar buiten het feit dat hij honderden euro’s onterecht declareerde, schijnt hij een receptie met een prijskaartje ook niet af te keuren. De afscheidsreceptie, die vorige week plaatsvond, kostte de provincie Gelderland een slordige 6.000 euro: waarvan 1.200 euro aan bitterballen en vlammetjes

Receptie Verdaas kostte 6.000 euro

Telegraaf 12.12.2012 De afscheidsreceptie van de vorige week afgetreden PvdA-staatssecretaris Co Verdaas heeft de provincie Gelderland vorige maand zesduizend euro gekost. Een van de belangrijkste kostenposten waren de bitterballen. Dit blijkt uit het overzicht dat de provincie deze week heeft verstrekt op verzoek van voormalig Statenlid Toine van Bergen (SP).

“Superklein foutje Verdaas”

Telegraaf 10.12.2012 Van het Amsterdamse GroenLinks-gemeenteraadslid Evelien van Roemburg had Co Verdaas niet hoeven aftreden als staatssecretaris van Economische Zaken. De positie van de Pvda’er was niet langer houdbaar vanwege gerommel met declaraties in zijn tijd als gedeputeerde in Gelderland. Maar volgens Roemburg gaat het enkel om “een superklein foutje.”

Gerelateerde artikelen;

10-12: Co Verdaas: ‘geen graaier’

10-12: Opvolger pas volgende week

08-12: Spekman wil versobering wachtgeld

06-12: Rutte erkent schade aan kabinet

06-12: Aangifte PVV tegen Verdaas

Verdaas: ‘Noem me dom, maar ik ben geen graaier’

Trouw 10.12.2012 ‘Je kunt me dom, stom of onhandig noemen, maar ik ben geen graaier. Ik ben niet schuldig aan opzettelijke fraude of zelfverrijking, terwijl dat beeld nu wel overheerst.’ Dat heeft de vorige week als staatssecretaris afgetreden PvdA-politicus Co Verdaas dit weekeinde geschreven in een e-mail aan vrienden en kennissen. Verdaas zegt dat het beeld dat van hem is geschetst ‘vreet’ aan hemzelf en zijn vriendin. Daarom had hij er behoefte aan zijn visie op de kwestie uiteen te zetten in een wijde kring van familie, vrienden en kennissen.  ‘Voel je vrij deze mail te delen met wie dan ook’, schrijft hij in de e-mail, die onder andere in bezit is van RTL Nieuws.

Verdaas vindt zichzelf geen graaier

NU 10.12.2012 Co Verdaas (PvdA) vindt zichzelf geen graaier. Dat staat in een e-mail van de vorige week afgetreden staatssecretaris van Economische Zaken aan collega’s en vrienden, die in het bezit is van RTL Nieuws.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Co Verdaas

PvdA’er Co Verdaas in e-mail: ik ben geen graaier

Elsevier 10.12.2012  PvdA’er Co Verdaas heeft in een e-mail aan collega’s en vrienden tekst en uitleg gegeven over de declaratieaffaire waardoor hij vorige week aftrad als staatssecretaris. ‘Je kunt me dom of stom of onhandig noemen en met die kwalificaties heb ik dan ook geen moeite,’ schrijft Verdaas in een e-mail die in bezit is van RTL Nieuws.

Zie ook: Staatssecretaris Co Verdaas treedt af vanwege declaraties

Co Verdaas: ‘geen graaier’

Telegraaf 10.12.2012 Co Verdaas, de PvdA-politicus, die vorige week aftrad als staatssecretaris van Economische Zaken om een declaratieaffaire, zegt dat hij geen graaier is. Wel vindt hij dat hij dom, stom of onhandig is geweest. Dat zegt hij in een e-mail  aan collega’s en vrienden, die in het bezit is van RTL Nieuws.

Gerelateerde artikelen;

08-12: Spekman wil versobering wachtgeld

07-12: Nog geen opvolging Verdaas

10-12: Opvolger pas volgende week

Afgetreden staatssecretaris Verdaas vindt zichzelf geen graaier

NRC 10.12.2012 Co Verdaas (PvdA) vindt zichzelf geen graaier. Dat staat in een e-mail van de vorige week afgetreden staatssecretaris van Economische Zaken aan collega’s en vrienden, die in het bezit is van RTL Nieuws. Lees verder›

Verdaas: ik ben geen zakkenvuller 

VK 10.12.2012 Volgens Co Verdaas, die vorige week opstapte als staatssecretaris van Economische Zaken, is hij onterecht afgeschilderd als een fraudeur of zakkenvuller vanwege onduidelijkheden over declaraties. Dat schrijft hij in een brief aan vrienden en kennissen, die in het bezit is van Volkskrant.nl. Verdaas stapte vorige week op vanwege een slepende affaire rond zijn declaratiegedrag toen hij gedeputeerde in Gelderland was.

Lees ook Opvolger Verdaas mogelijk pas volgende week bekend – 10/12/12

Lees ook Samsom: dit kán valsheid in geschrifte zijn – 06/12/12

Opvolger Verdaas mogelijk pas volgende week bekend

Trouw 10.12.2012 De opvolger van staatssecretaris Co Verdaas van Economische Zaken wordt mogelijk pas volgende week bekend. De PvdA, die de kandidaat mag voordragen, hakt binnenkort weliswaar de knoop door, maar daarna volgt nog een AIVD-onderzoek naar de antecedenten van de nieuwe bewindsman of -vrouw. Dat neemt een paar dagen in beslag.

Opvolger Verdaas mogelijk pas volgende week

NU 10.12.2012 DEN HAAG – De opvolger van staatssecretaris Co Verdaas van Economische Zaken wordt mogelijk pas volgende week bekend.  De PvdA, die de kandidaat mag voordragen, hakt binnenkort weliswaar de knoop door, maar daarna volgt nog een AIVD-onderzoek naar de antecedenten van de nieuwe bewindsman of -vrouw. Dat neemt een paar dagen in beslag.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas

Spekman voor verdere versobering wachtgeld

BB 08.12.2012 Partijvoorzitter Hans Spekman van de PvdA is voorstander van een verdere versobering van de wachtgeldregeling voor politici. Hij zei dit zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Politici van de PvdA moeten ,,terughoudend” omgaan met de wachtgeldregeling, aldus de partijvoorzitter. Eerder deze week trad zijn partijgenoot Co Verdaas af als staatssecretaris van Economische Zaken. Hij stapte een maand en een dag na zijn aantreden op. Volgens Spekman was het ,,oerstom” wat Verdaas heeft gedaan. De PvdA zal hem echter niet royeren als lid. Verdaas moest aftreden om een declaratieaffaire in zijn eerdere functie als gedeputeerde in de provincie Gelderland.

Voorzitter PvdA: wachtgeldregeling verder versoberen

Elsevier 08.12.2012  De wachtgeldregeling voor politici moet verder worden versoberd. Dat zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman in reactie op het vertrek van staatssecretaris Co Verdaas (PvdA). ‘Als we iets doen met de WW vind ik het ook gerechtvaardigd dat we dat ook zeker voor het wachtgeld doen,’ aldus Spekman zaterdag tegenTROS Kamerbreed.

Verdaas heeft recht op een uitkering van 9.000 euro per maand, een half jaar lang. Ook heeft hij nog recht op wachtgeld van zijn oude functie als gedeputeerde. Het vorige kabinet versoberde de wachtgeldregeling voor politici.  Volgens Spekman was het ‘oerstom’ wat Verdaas heeft gedaan, maar de PvdA zal hem niet royeren als lid.

Zie ook: Staatssecretaris Co Verdaas treedt af vanwege declaraties

Spekman: gedrag opgestapte staatssecretaris Verdaas oerstom

NRC 08.12.2012 PvdA-voorzitter Hans Spekman is blij dat Co Verdaas deze week is afgetreden als staatssecretaris van Economische Zaken. Hij noemde het gedrag van Verdaas in het radioprogramma TROS Kamerbreed “oerstom”.

Verdaas (PvdA) trad donderdag af als staatssecretaris. Hij lag onder vuur vanwege zijn declaraties als gedeputeerde in Gelderland. Hij was een maand en een dag staatssecretaris.De verwachting is dat PvdA-leider Samsom de komende dagen zijn opvolger presenteert.

Spekman wil versobering wachtgeld

Telegraaf 08.12.2012 Partijvoorzitter Hans Spekman vn de PvdA is voorstander van een verdere versobering van de wachtgeldregeling voor politici. Hij zei dit zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Spekman voor verdere versobering wachtgeld

Trouw.08.12.2012 Partijvoorzitter Hans Spekman van de PvdA is voorstander van een verdere versobering van de wachtgeldregeling voor politici. Hij zei dit zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Spekman wil wachtgeld verder versoberen

NU 08.12.2012 Partijvoorzitter Hans Spekman van de PvdA is voorstander van een verdere versobering van de wachtgeldregeling voor politici. Hij zei dit zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Als sociale zekerheid wordt aangepakt, lijkt het hem logisch dat er ook iets gebeurt met deze regeling.

Youp van ’t Hek: Waar ligt de grens?

NRC 08.12.2012 Dus de gestruikelde staatssecretaris Co Verdaas was voor 1% mede-eigenaar van een pand van een Nijmeegs vriendje. Dan is alleen het fonteintje in de plee van jou. En dat allemaal om met je reiskosten te kunnen sjoemelen. Aandoenlijke krabbelaar. Hoe is de lieverd afgelopen donderdag na zijn ingediende ontslag naar huis gegaan? Wat zijn de regels? Brengt de chauffeur je voor de laatste keer of heeft Co een kleine drie kwartier kleumend op een vertraagd treintje moeten wachten? Ik hoop natuurlijk dat laatste.

Rutte opnieuw onder vuur

Trouw 07.12.2012 Weer krijgt het kabinet-Rutte II een klap te verduren. Staatssecretaris Co Verdaas (PvdA, economische zaken) trad gisteren af omdat hij als gedeputeerde van Gelderland declaraties heeft ingediend van reizen die hij feitelijk niet heeft gemaakt.

Aftreden Verdaas maakt fout Samsom niet goed

Elsevier 07.12.2012 Het handelen van Rutte als formateur en Samsom als PvdA-leider bij de aanstelling van staatssecretaris Co Verdaas was zeer onzorgvuldig. Van doorvragen over gevoelige kwesties was geen sprake. Het begin van het kabinet Rutte II is stroef,struikelend en strompelend. Na één maand plus één dag is de eerste bewindsman al afgetreden. Co Verdaas (PvdA) stapte gisteren op als staatssecretaris van Economische Zaken. Hij was daartoe gedwongen door VVD-premier Mark Rutte en PvdA-fractieleider Diederik Samsom.

Bekijk de video: Staatssecretaris Co Verdaas treedt af

Lees ook:

‘Eens te meer blijkt hoe weinig doordacht Rutte en Samsom dit najaar te werk zijn gegaan’

VK 07.12.2012 De affaire-Verdaas beschadigt het kabinet opnieuw. Dat mogen Rutte en Samsom zichzelf verwijten, schrijft Raoul du Pré in het commentaar voor de Volkskrant. Dat Mark Rutte en Diederik Samsom in hun onderhandelingen over het regeerakkoord wat al te lichtzinnig te werk gingen, weten we al enkele weken. Het aftreden van staatssecretaris Verdaas doet vrezen dat ze ook bij de samenstelling van hun ploeg niet erg diepgravend te werk zijn gegaan. Ze waren gewaarschuwd, zetten toch door en hebben nu opeens spijt. Een genante gang van zaken.

Samsom en Rutte zijn veel te lichtzinnig omgegaan met benoeming van Verdaas

Trouw 07.12.2012 Toenmalig formateur en huidige minister-president Mark Rutte heeft ernstige fouten gemaakt toen hij de Gelderse gedeputeerde Co Verdaas uitnodigde om als staatssecretaris van economische zaken zitting te nemen in zijn nieuwe kabinet. Hetzelfde geldt voor de partijleider van de PvdA, Diederik Samsom, die Verdaas namens de partij vroeg zich beschikbaar te stellen.

Meer duidelijkheid opvolging Verdaas na weekend

Trouw 07.12.2012 Over de opvolger van PvdA-staatssecretaris Co Verdaas van Economische Zaken komt pas na het weekeinde duidelijkheid. Naar verwachting zal de PvdA in de loop van volgende week een nieuwe kandidaat voordragen. In de geruchtensfeer circuleren de namen van enkele Tweede Kamerleden, zoals Mariëtte Hamer en Martijn van Dam. Een PvdA-bron wilde hier vrijdag niet op ingaan.

PvdA beraadt zich op opvolger van Co Verdaas

Elsevier 07.12.2012 Komende week zal duidelijk worden wie de opvolger van de afgetreden PvdA-staatssecretaris Co Verdaas (Economische Zaken) wordt. Verdaas trad donderdag af vanwege ophef over zijn declaratiegedrag als Gedeputeerde in Gelderland. Verdaas trad donderdag af vanwege dubieus declaratiegedrag in zijn functie als gedeputeerde in Gelderland. Over de woonplaats van de staatssecretaris was veel onduidelijkheid.

Zie ook: Rutte erkent schade aan kabinet door kwestie-Verdaas

Imago van gesjoemel zal Verdaas achtervolgen

Trouw 06.12.2012  De kortstzittende bewindsman ooit was hij niet. Zo traden Philomena Bijlhout (LPF), Roel in ’t Veld (PvdA) en Charl Schwietert (VVD) sneller af. Maar PvdA’er Co Verdaas heeft niet echt de tijd gehad zich inhoudelijk te profileren als staatssecretaris van Economische Zaken.

Kijk hier naar het Kamerdebat over het vertrek van Verdaas

NRC 06.12.2012 Video Eerder vanmiddag maakte Co Verdaas (PvdA) bekend dat hij opstapt als staatssecretaris van Economische Zaken. Hij declareerde in zijn tijd als provinciebestuurder in Gelderland onterecht honderden ritjes met zijn dienstauto. Op verzoek van Wilders debatteert de Kamer vanaf ongeveer 16.45 uur over de kwestie. Het debat is hier te volgen. Lees verder›

Rutte verdedigt zich: bewindslieden moeten zelf alle feiten melden

NRC 06.12.2012 Kandidaat-bewindslieden zijn er zelf voor verantwoordelijk dat zij alle relevante feiten op tafel leggen tijdens de formatie. Vervolgens wordt slechts naslag gedaan, aldus Rutte tegen de Tweede Kamer naar aanleiding van het ontslag van Co Verdaas als staatssecretaris van Economische Zaken. Lees verder›

Rutte erkent schade aan kabinet

Telegraaf 06.12.2012 Premier Mark Rutte erkent dat het aftreden van PvdA-staatssecretaris Co Verdaas „schadelijk en niet goed” is voor zijn kabinet. Rutte zei dat donderdag na het Kamerdebat over het opstappen van Verdaas.

Gerelateerde artikelen;

06-12: Aangifte PVV tegen Verdaas

06-12: Rutte: ik héb doorgevraagd

06-12: Geen aangifte tegen Verdaas

06-12: ‘Procedure heeft gewerkt’

06-12: ‘Valsheid in geschrifte’

06-12: ‘Heeft Rutte navraag gedaan?’

06-12: ‘Formatie onzorgvuldig’

06-12: ‘Verdaas moest dit melden’

06-12: ‘Waarom niet doorgevraagd?’

06-12: ‘Gesproken over declaraties’

  06-12:  Respect voor besluit Verdaas

  06-12:  ‘Vertrek Verdaas pijnlijk verlies’

  06-12:  ‘Aftreden Verdaas verstandig’

Aftreden Verdaas ‘schadelijk en niet goed’ voor Ruttes kabinet

Trouw 06.12.2012 Premier Mark Rutte erkent dat het aftreden van PvdA-staatssecretaris Co Verdaas ‘schadelijk en niet goed’ is voor zijn kabinet. Rutte zei dat na het Kamerdebat over het opstappen van Verdaas. Rutte zei ook dat Verdaas in zijn ‘sollicitatiegesprek’ tegenover hem had moeten melden wat er aan de hand was. Rutte noemde de zaak voor Verdaas zeer pijnlijk en sprak ‘groot respect’ uit voor het besluit.

Rutte erkent schade aan kabinet door kwestie-Verdaas

Elsevier 06.12.2012 Het aftreden van PvdA-staatssecretaris Co Verdaas is ‘schadelijk en niet goed’ voor het kabinet. Verdaas had in zijn sollicitatiegesprek met premier Mark Rutte (VVD) moeten melden wat er aan de hand was.

Zie ook:

PVV doet aangifte tegen Verdaas

Trouw 06.12.2012  De PVV in Gelderland zal aangifte doen tegen ex-staatssecretaris Co Verdaas. PVV-leider Geert Wilders heeft dat gezegd in een Tweede Kamerdebat over het aftreden van Verdaas.

Meer over:

PVV doet aangifte tegen Verdaas – Rutte ontkent falen

NRC 06.12.2012 De PVV zal aangifte toen tegen Co Verdaas, omdat hij heeft gesjoemeld met zijn declaraties. Dat kondigde Wilders vanavond aan tijdens het debat met premier Rutte over de kwestie, zo meldt persdienst Novum.   Lees verder›

OM: ‘Geen aangifte gedaan tegen Verdaas

Trouw 06.12.2012  Bij het Openbaar Ministerie in Arnhem is geen aangifte wegens valsheid in geschrifte gedaan tegen de opgestapte PvdA-staatssecretaris Co Verdaas. Dat heeft een woordvoerder donderdag tegen het ANP gezegd. Het OM ziet ook geen aanleiding om zelf onderzoek te doen.

Rutte: nieuwe feiten ontdekt na benoeming Verdaas

Elsevier 06.12.2012 Na de benoeming van Co Verdaas (PvdA) als staatssecretaris van Economische Zaken zijn er ‘nieuwe feiten aan het licht’ gekomen die hem aanleiding gaven tot zijn ontslagaanvraag.

Zie ook:

Rutte botst met Kamer over aanstellen Verdaas

NU 06.12.2012 DEN HAAG – De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat premier Mark Rutte had moeten weten dat er meer op tafel lag over het declaratiegedrag van de donderdag opgestapte PvdA-staatssecretaris Co Verdaas (Economische Zaken).

Rutte: ‘Ik sprak wél met Verdaas over declaraties’

Trouw 06.12.2012  Premier Mark Rutte heeft in de kabinetsformatie kandidaat-staatssecretaris Co Verdaas (Economische Zaken) wel degelijk gevraagd naar de affaire rond diens declaratiegedrag als Gelders gedeputeerde. Rutte zei dat donderdag tijdens een Tweede Kamerdebat over het aftreden van Verdaas. De PvdA-politicus zei eerder dat de kwestie in de formatie niet aan de orde was geweest.

Rutte: ‘Nieuwe feiten aan het licht na benoeming Verdaas’

Trouw 06.12.2012  Na de benoeming van Co Verdaas tot staatssecretaris zijn ‘nieuwe feiten aan het licht’ gekomen die hem aanleiding gaven tot zijn ontslagaanvraag. Dat heeft premier Mark Rutte vandaag aan de Tweede Kamer geschreven over het aftreden van Verdaas. De Kamer debatteert vanaf ongeveer kwart voor 5 met Rutte over Verdaas.

Rutte voor aanvang debat: nieuwe feiten ná benoeming Verdaas

 NRC 06.12.2012  Er zijn nadat Co Verdaas tot staatssecretaris benoemd was, nog nieuwe feiten ‘aan het licht’ gekomen over de declaraties die hij deed als provinciebestuurder in Gelderland. Dat staat in de brief die Rutte vandaag aan de Kamer stuurde naar aanleiding van zijn aftreden, schrijft Novum.

Kamer debatteert vanmiddag over aftreden Verdaas

Trouw 06.12.2012  Op initiatief van PVV-leider Wilders zal de Kamer vanmiddag nog debatteren met premier Rutte over het aftreden van Co Verdaas. De premier zal de Kamer eerst nog met een brief over de kwestie informeren.

Samsom: dit kán valsheid in geschrifte zijn

Trouw 06.12.2012  PvdA-leider Diederik Samsom geeft toe dat de afgetreden staatssecretaris Co Verdaas mogelijk valsheid in geschrifte heeft gepleegd door reizen van Nijmegen naar Arnhem te declareren terwijl hij die route niet maakte. Hij reisde namelijk van Zwolle naar Arnhem.

‘PvdA heeft zaak-Verdaas ernstig onderschat’

Trouw 06.12.2012  Het voormalig Gelderse Statenlid Toine van Bergen uit Nijmegen is de man geweest die de bonnetjesaffaire rond Co Verdaas heeft aangeslingerd. Van Bergen (eerst SP, na een conflict verder onder zijn eigen naam in Provinciale Staten) beet zich jaren vast in de declaraties van Verdaas. ‘Ik ben vooral verbaasd dat de PvdA zo luchthartig deed over de dossiers toen Verdaas werd gevraagd om staatssecretaris te worden. De partij wist dat er iets aan de hand was. Ik had Diederik Samsom toch hoger ingeschat’, zei hij donderdag in een reactie.

‘PvdA heeft zaak-Verdaas ernstig onderschat’

NU 06.12.2012 NIJMEGEN – Het voormalig Gelderse Statenlid Toine van Bergen uit Nijmegen is de man geweest die de bonnetjesaffaire rond Co Verdaas heeft aangeslingerd.

Samsom: ‘Verdaas heeft zelf de conclusie getrokken’

Trouw 06.12.2012  Co Verdaas heeft zelf de conclusie getrokken om op te stappen, dat zei PvdA-leider Diederik Samsom vanmiddag in een toelichting op het vertrek van partijgenoot Verdaas als staatssecretaris van Economische Zaken.

Persconferentie van de staatssecretaris van Economische Zaken, Co Verdaas die bekendmaakt af te treden ivm onduidelijkheid over zijn declaraties. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Samsom komt in komende dagen met opvolger voor opstappende Verdaas

NRC 06.12.2012 Er komt binnen enkele dagen een opvolger voor de vertrekkende PvdA-staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom vanmiddag rond 14.00 uur in een reactie.

Verdaas maakte vandaag even na half twee bekend dat hij opstapt als staatssecretaris. Hij had die functie slechts een maand. Voor die tijd was hij vijf jaar lid van de Gedeputeerde Staten van Gelderland voor de PvdA.

Zijlstra: ‘Verstandig besluit’, Kamp: ‘Pijnlijk verlies’

Trouw 06.12.2012  Premier Mark Rutte respecteert het besluit van staatssecretaris Co Verdaas om zijn ontslag aan te bieden. Hij zei dat donderdag voorafgaand aan een Kamerdebat over de kwestie. Rutte sprak van ‘een moeilijke beslissing’ die Verdaas heeft genomen.

Debat over aftreden Verdaas: ‘Ik heb naar eer en geweten gehandeld’

VK 06.12.2012 Staatssecretaris Co Verdaas (Economische Zaken) trad vandaag af omdat hij in zijn vorige functie als statenlid van de provincie Gelderland fouten heeft gemaakt met declaraties. Hij verklaarde vandaag dat ‘er discussie mogelijk is’ over de rechtmatigheid van zijn declaraties. Om die discussie voor te zijn, legde hij zijn functie neer. De Tweede Kamer wilde van premier Rutte weten hoe Verdaas staatssecretaris kon worden terwijl de affaire al langer liep. Volkskrant.nl deed live verslag van het debat in de Kamer.

Lees ook Staatssecretaris Co Verdaas treedt af om declaratiezaak – 06/12/12

Lees ook ‘PvdA heeft zaak-Verdaas ernstig onderschat’ – 06/12/12

Verdaas: mijn integriteit moet boven alle twijfel verheven zijn

Trouw 06.12.2012  Staatssecretaris Co Verdaas van Economische Zaken heeft ‘een voorbeeldfunctie’, zijn integriteit moet boven alle twijfel zijn verheven. Hij wil de partij en het kabinet niet belasten met een verdere discussie over zijn declaratiegedrag en zijn woonplaats en treedt daarom af. Dat zei Verdaas (PvdA) vandaag in een toelichting op zijn opstappen.

Staatssecretaris Co Verdaas (Economische Zaken, PvdA) is afgetreden. Dat heeft hij donderdag bekend gemaakt. Zijn aftreden heeft te maken met het declareren van onkosten als gedeputeerde in Gelderland.

Staatssecretaris Co Verdaas treedt af

BB 06.12.2012 Staatssecretaris Co Verdaas (Economische Zaken, PvdA) is afgetreden. Verdaas zei de PvdA en het kabinet niet te willen belasten met mogelijke discussies over zijn declaratiegedrag als gedeputeerde.

‘Nieuwe feiten’

Na de benoeming van Co Verdaas tot staatssecretaris zijn ,,nieuwe feiten aan het licht” gekomen die hem aanleiding gaven tot zijn ontslagaanvraag. Dat heeft premier Mark Rutte donderdagmiddag aan de Tweede Kamer geschreven over het aftreden van Verdaas. Die brief is er op verzoek van de Kamer gekomen.

Gerelateerde artikelen

Staatssecretaris Co Verdaas treedt af om declaratiezaak

Trouw 06.12.2012  Co Verdaas (PvdA) treedt af als staatssecretaris van Economische Zaken vanwege een slepende affaire rond zijn declaratiegedrag toen hij gedeputeerde in Gelderland was. Volgens Verdaas is ‘er discussie mogelijk’ over de rechtmatigheid van zijn declaraties. Dat heeft hij vanmiddag bekendgemaakt.

ANP

Staatssecretaris Co Verdaas stapt op

Declaratiegedrag bracht PvdA’er in problemen, vanaf 16.45 uur debat over aftreden

NU 06.12.2012 AMSTERDAM – Co Verdaas (PvdA) treedt af als staatssecretaris van Economische Zaken vanwege zijn declaraties als gedeputeerde in Gelderland.

Verdaas treedt alweer af als staatssecretaris (foto ANP)

Staatssecretaris Co Verdaas treedt af vanwege declaraties

Elsevier 06.12.2012 Staatssecretaris Co Verdaas van Economische Zaken (PvdA) heeft donderdagmiddag zijn aftreden bekendgemaakt. Reden voor zijn ontslag zijn dubieuze declaraties die hij maakte in zijn tijd als gedeputeerde van de provincie Gelderland.

Zie ook: Beëdiging nieuwe bewindslieden live uitgezonden

verdaas

Staatssecretaris Co Verdaas stapt op wegens declaraties

NRC 06.12.2012  Staatssecretaris Co Verdaas van Economische Zaken (PvdA) treedt af vanwege het onterecht declareren van een grote hoeveelheid autoritten toen hij provinciebestuurder in Gelderland was. Dat bevestigde hij zojuist op een persconferentie.

december 7, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

23 reacties

 1. […] alleen (ex-) Staatssecretaris C. Verdaas PvdA kwam onder druk te staan en bezweek uiteindelijk. Nu is het de beurt aan nieuwkomer […]

  Pingback door Staatssecretaris Frans Weekers VVD – Tot ziens dan maar ??? « Debat in de Digitale Hofstad | december 21, 2012

 2. […] als je dit vergelijkt met die andere provinciebestuurder met een huis in Zwolle, dan wringt het. Co Verdaas was PvdA-gedeputeerde in Gelderland, had pro forma een flatje in Nijmegen en liet zich stiekem per […]

  Pingback door Schnabbelkoning Jan Franssen VVD vertrekt « Debat in de Digitale Hofstad | januari 13, 2013

 3. […] Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euro’s […]

  Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is « Debat in de Digitale Hofstad | februari 17, 2013

 4. […] Eind vorig jaar ontstond er ophef over de declaraties van Co Verdaas (PvdA) gedurende zijn tijd als gedeputeerde van de provincie Gelderland. Verdaas stapte uiteindelijk op als staatssecretaris en zou de discutabele declaraties terugbetalen. Zie ook: Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euro’s […]

  Pingback door Gedonder met wethouder Mirjam de Rijk GroenLinks Utrecht « Debat in de Digitale Hofstad | april 24, 2013

 5. […] Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euro’s […]

  Pingback door Het gerommel van VVD-wethouder Jacques Damen en CDA-burgemeester René Roep Vlissingen « Debat in de Digitale Hofstad | juni 22, 2013

 6. […] Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euro’s […]

  Pingback door Ook Zuipschuiten bij de VVD « Debat in de Digitale Hofstad | december 7, 2013

 7. […] zie ook: Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euro’s […]

  Pingback door Ook gedonder bij de PvdA « Debat in de Digitale Hofstad | december 11, 2013

 8. […] Zie ook: Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euro’s […]

  Pingback door Staat het krakende kabinet Rutte 2 op ploffen meneer Weekers ?? « Debat in de Digitale Hofstad | januari 30, 2014

 9. […] Zie ook: Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euro’s […]

  Pingback door Minister Plasterk PvdA ontving een rode kaart. « Debat in de Digitale Hofstad | februari 6, 2014

 10. […] zie ook: Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euro’s […]

  Pingback door Peter Rehwinkel PvdA – Het zit me niet mee de laatste tijd « Debat in de Digitale Hofstad | mei 6, 2014

 11. […] zie ook: Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euro’s […]

  Pingback door PvdA versus Code Rood « Debat in de Digitale Hofstad | juli 4, 2014

 12. […] zie ook: Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euro’s […]

  Pingback door Wethouder Rabin Baldewsingh PvdA luidt de noodklok | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | augustus 30, 2014

 13. […] zie ook: Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euro’s […]

  Pingback door Wethouder Rabin Baldewsingh PvdA luidt de noodklok « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 30, 2014

 14. […] een onderzoeksbureau in toen de provincie de zaak niet wilde uitzoeken. De affaire dwong C. Verdaas PvdA vervolgens al na een maand af te treden als staatssecretaris van […]

  Pingback door Gaat Marjolein de PVV redden in de 1e Kamer ?? « Debat in de Digitale Hofstad | februari 5, 2015

 15. […] een onderzoeksbureau in toen de provincie de zaak niet wilde uitzoeken. De affaire dwong C. Verdaas PvdA vervolgens al na een maand af te treden als staatssecretaris van […]

  Pingback door Gaat Marjolein Faber de PVV redden in de 1e Kamer ?? « Debat in de Digitale Hofstad | februari 5, 2015

 16. […] was al dat gerommel bij de PvdA en ook met  Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA Echter de laatste rijd laat ook de VVD van zich […]

  Pingback door Gerommel bij de VVD – Fractievoorzitter Kathalijne de Kruif van de VVD Stichtse Vecht « Debat in de Digitale Hofstad | maart 3, 2015

 17. […] zie ook:  Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euo’s […]

  Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit « Debat in de Digitale Hofstad | maart 14, 2015

 18. […] Zie ook: Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euro’s […]

  Pingback door Staatssecretaris Eric Wiebes VVD en het Gedonder met de belastingdienst « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 14, 2016

 19. […] Zie ook: Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euro’s […]

  Pingback door Staatssecretaris Eric Wiebes VVD en het Gedonder met de belastingdienst deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 28, 2017

 20. […] zie ook: Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euro’s […]

  Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel 1 – VVD nummer 1 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 22, 2017

 21. […] zie ook: Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euro’s […]

  Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel 2 – VVD nummer 1 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 23, 2017

 22. […] zie ook: Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euro’s […]

  Pingback door De return van Peter Rehwinkel PvdA als waarnemend burgemeester van Zaltbommel « Debat in de Digitale Hofstad | april 25, 2017

 23. […] Zie ook: Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euro’s […]

  Pingback door VVD nog steeds aan de top !!!! « Debat in de Digitale Hofstad | februari 14, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: