Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

SP – Afdrachtregeling ten einde ? – deel 2

GE DIGITAL CAMERA

Geld over ??

De afdrachtregeling van de SP is nog steeds een irritatie !

zie ook: Emile Roemer SP – Afdrachtregeling ook voor Ministers

Zie ook: SP – Afdrachtregeling ten einde ? deel 1

De SP heeft miljoenen in kas

AD  24.06.2016 De SP is weer stukken rijker geworden, blijkt uit nog geheime interne stukken. De oorlogskas richting de verkiezingen raakt zonder problemen gevuld.

53 reacties

De Socialistische Partij heeft flink gespaard. De partij heeft bijna 5 miljoen euro beschikbaar (spaargeld, lopende rekening, kasgeld), zo staat vermeld in de nog vertrouwelijke jaarrekening 2015. Dat is één miljoen meer dan een jaar eerder. De totale reserves zijn zelfs met ruim een kwart gestegen tot 10,3 miljoen euro. Bovendien: de SP wordt, in tegenstelling tot veel andere politieke partijen ook elk jaar rijker.

In 2015 kwam er bij de socialisten 2 miljoen euro meer binnen dan er uit ging (saldo van baten en lasten). Ter vergelijking, bij regeringspartij VVD bleef  afgelopen jaar slechts 115.000 euro over. In 2014, het dure jaar van gemeenteraads- en Europese verkiezingen, leden de liberalen zelfs 1,4 miljoen verlies.

Solidariteit
Een belangrijke inkomstenbron voor de SP is de afdrachtregeling:   raadsleden en andere provinciale en landelijke volksvertegenwoordigers van de partij staan een deel van hun vergoeding af onder het motto van solidariteit en gelijkheid. En die afdrachtregeling legt de Socialistische Partij  geen windeieren, zo blijkt. De opbrengst hieruit steeg op jaarbasis met 20 procent tot 5,2 miljoen euro. De afdracht door volksvertegenwoordigers is goed voor de helft van alle inkomsten. Subsidies (4 miljoen) en contributies/donaties (1 miljoen) brengen ook geld in het laatje.

De goede financiële positie van de partij, die volgens de top ook een gevolg zou zijn van degelijk beleid, komt de SP uitstekend van pas bij het verder vullen van de oorlogskas voor de Kamerverkiezingen in maart 2017. Daarin zit nu al 2,5 miljoen euro. De kosten van een grote verkiezingscampagne lopen al snel in de vele miljoenen euro’s.

Partijsecretaris Van Heijningen wil nu niet reageren op de jaarrekening, omdat het bestuur de cijfers zaterdag op de partijraad bespreekt met de leden. Dan wordt ook partijleider Emile Roemer op het schild gehesen als SP-lijsttrekker.

SP goed in slappe was

Telegraaf 25.10.2015 De socialistische heilstaat hoeft door SP’ers niet langer te worden bezongen onder het ’genot’ van tomatensoep van poeder, die traditiegetrouw wordt uitgedeeld op partijbijeenkomsten. Sinds het succes bij de gemeenteraadsverkiezingen is er door de verplichte afdracht die politici doen aan de partij zoveel geld in kas, dat er ruim voldoende is voor een chefkok.

In drie jaar tijd verdubbelt de afdracht. Vorig jaar kon 4,3 miljoen euro netto worden bijgeschreven, ruim een miljoen meer dan een jaar eerder. Dat kwam door de winst van ruim 200 zetels in de gemeenten, plus de benoeming van wethouders in 42 gemeenten.

Dat bedrag gaat de komende jaren alleen maar oplopen: dit jaar naar ruim 5 miljoen euro, volgend jaar bijna 6 miljoen. „Dat komt doordat we ook gewonnen hebben bij de verkiezingen voor provinciale staten”, legt ze uit.

Ruzie over afdracht kost SP’er plek op lijst

Trouw 22.09.2014 Een conflict over de afdracht van een deel van haar vergoeding aan de SP heeft het Brabantse Statenlid Veerle Slegers een plek op de lijst voor de verkiezingen gekost. Voorzitter Jules Iding van de kandidatencommissie heeft dat bevestigd naar aanleiding van een bericht van het Brabants Dagblad.

De SP heeft als stelregel dat volksvertegenwoordigers een groot deel van hun vergoeding in de partijkas storten. De regeling stamt uit de jaren 70. De vergoedingen zijn een grote inkomstenbron voor de partij. Het geld wordt ingezet voor lokale en landelijke activiteiten, zoals acties of brochures. De regeling staat regelmatig ter discussie maar krijgt nog steeds steun van de meeste SP-leden.

‘Commissie SP volgt eigen mening’

Trouw 26.11.2012 “Wij vinden het niet oké dat partijgenoten als criminelen worden behandeld. Wij missen het respect. Het raadslidmaatschap is misschien geen baan, maar ook geen hobby.” Fiona Verwijs, voorzitter van de SP-afdeling in Arnhem, was een van de velen die zaterdag op de partijraad in Amersfoort forse kritiek had op het onderzoek door het partijbestuur naar de afdrachtregeling.

‘Er is te veel ongelijkheid tussen SP’ers ontstaan’

Trouw 24.11.2012  “Er ligt een ongelooflijke stapel klein leed. Het is ook niet voor niets dat de afdrachtregeling geëvalueerd wordt.” Dat zegt Johan van den Hout, SP-gedeputeerde in Noord-Brabant. Van den Hout staat wel achter het principe maar niet achter de uitvoering. “Er is enorme ongelijkheid tussen SP’ers ontstaan.”

Meer over

Overigens benadrukt Misha met klem dat het niks heeft te maken met de afdrachtregeling die bij de SP bestaat. Van die regeling, om een deel van de vergoeding die hij als raadslid krijgt af te staan, is hij altijd voorstander geweest.  meer

SP’er stapt uit fractie Raalte

Telegraaf 27.07.2012 Ben Misha, gemeenteraadslid voor de SP in Raalte, maakte vrijdag bekend per direct uit de fractie voor de socialisten te stappen. Ook heeft hij de burgemeester inmiddels op de hoogte gebracht van zijn besluit.

SP uit raad Leeuwarden

Telegraaf 21.05.2012 De SP verdwijnt uit de gemeenteraad van Leeuwarden. De enig overgebleven vertegenwoordiger, Jeffrey Brakenhoff, stapt op en gaat verder als eenmansfractie.

Fractievoorzitter SP Leeuwarden stapt uit partij

Metro 21.05.2012 Jeffrey Brakenhoff, de eenmansfractie van de SP in Leeuwarden, stapt uit de partij. De 22-jarige politicus blijft wel in de gemeenteraad, laat hij maandag weten.

SP-politici moeten een deel van hun vergoeding afstaan aan de partij, maar dat is niet de reden van Brakenhoffs afscheid van de socialisten. “Het heeft te maken met organisatorische zaken, zoals hoe je met vrijwilligers omgaat en hoe democratisch de partij in elkaar steekt”, zegt de fractievoorzitter. “Daar zitten onverenigbare zaken tussen.”

SP-eindbaas stopt wegens partijafdracht

Spits 16.04.2012 De fractievoorzitter van de SP in Tilburg, Veerle Slegers, stopt als fractievoorzitter uit onvrede over de financiële afdrachten die ze moet betalen. Dat heeft ze vanochtend laten weten.

Tilburgse SP’er levert raadszetel in

Trouw 16.04.2012 Het Tilburgse SP-raadslid Veerle Slegers geeft haar raadszetel op. Ze had een conflict met het landelijk bestuur van de SP, omdat ze weigerde 75 procent van haar vergoeding af te dragen aan de partij.

Tilburgs SP-raadslid levert zetel in om afdracht aan partij

NRC 16.04.2012 De fractievoorzitter van de SP in Tilburg Veerle Slegers levert haar raadszetel in vanwege een conflict dat ze met het landelijk bestuur van de partij heeft. Het gaat om de welbekende verplichte afdracht van een deel van de raadsvergoeding. Ze weigert sinds al ruim drie haar 75 procent van haar vergoeding af te staan aan de SP.

SP-raadsleden in steden met minder dan 250.000 inwoners moeten driekwart van hun vergoeding afdragen aan de partij. Slegers weigert dat, omdat ze zonder dat geld als kostwinner geen redelijk gezinsinkomen kan verwerven. De fractievoorzitter schrijft dat op haar weblog dat ze via Twitter aankondigde:

SP-raadslid stapt op vanwege verplichte afdracht salaris

Elsevier 16.04.2012 Veerle Slegers, fractievoorzitter van de SP in Tilburg, staat haar zetel in de gemeenteraad af. Ze is het oneens met de regel binnen de SP dat zij driekwart van haar vergoeding moet afstaan aan de partij.

‘Als kostwinner heb ik te weinig tijd over om door bezoldigde arbeid een redelijk gezinsinkomen te verwerven,’ schrijft Slegers in een verklaring.

Zie ook:

Tilburgs SP-raadslid stopt vanwege afdracht

NU 16.04.2012 TILBURG – De fractievoorzitter van de SP in Tilburg, Veerle Slegers, stopt als fractievoorzitter uit onvrede over de financiële afdrachten die ze moet betalen. Dat heeft ze maandag laten weten.

SP’er levert raadszetel in

Telegraaf 15.04.2012 Het Tilburgse SP-raadslid Veerle Slegers geeft haar raadszetel op. Slegers had een conflict met het landelijk bestuur van de SP, omdat ze weigerde 75 procent van haar vergoeding af te dragen aan de partij.

In SP groeit verzet tegen afdracht vergoeding

VK 20.12.2012 De afdrachtregeling van de SP roept steeds meer weerstand op. De regeling is niet transparant en wordt te willekeurig toegepast door het partijbestuur, zeggen kritische SP’ers en ex-SP’ers. De penningmeester van de SP wijst de kritiek van de hand.

Zie ook: Raadslid SP stapt op na ruzie over donatie aan voedselbank

SP Dongen stapt op

29.03.2011 Begin deze week stapte een SP-wethouder in Dongen uit het college van burgemeesters en wethouders omdat er geen SP-fractie meer was. Vrijwel alle 25 kandidaten op de kieslijst zagen af van een zetel in de raad.

Problemen zoals in Dongen zijn symptomatisch voor de SP, stelde Boogers in het blad Binnenlands Bestuur. Volgens hem staat ‘de SP er organisatorisch steeds zwakker voor’. Dat zou mede door het afdrachtsysteem komen. “De top van de partij maakt er geen serieus punt van, maar het raadslidmaatschap betaalt al niet goed. Als je dan ook nog eens een deel moet afstaan en soms bij de partij moet aankloppen voor extra geld, dan is dat voor sommige kandidaten een te hoge drempel.”

Stadsdelen dwars bij vergoeding SP’ers

Parool 30.03.2010 AMSTERDAM – De SP is in conflict geraakt met diverse stadsdelen die weigeren de vergoeding voor deelraadsleden op de partijrekening te storten.
Bij de SP is het gebruik dat volksvertegenwoordigers hun vergoeding direct naar de partijkas laten …

maart 30, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , ,

10 reacties

 1. […] SP – Afdrachtregeling ten einde ? – deel 2 […]

  Pingback door Emile Roemer SP – Afdrachtregeling ook voor Ministers « Debat in de Digitale Hofstad | juli 14, 2012

 2. […] zie ook: SP – Afdrachtregeling ten einde ? – deel 2 […]

  Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit « Debat in de Digitale Hofstad | maart 14, 2015

 3. […] zie ook: SP – Afdrachtregeling ten einde ? – deel 2 […]

  Pingback door Gedonder met de SP in de gemeente Rijswijk « Debat in de Digitale Hofstad | december 7, 2016

 4. […] zie: SP – Afdrachtregeling ten einde ? – deel 2 […]

  Pingback door SP op weg naar 2017 en 2018 weer in een dip « Debat in de Digitale Hofstad | december 14, 2016

 5. […] zie ook:  SP – Afdrachtregeling ten einde ? – deel 2 […]

  Pingback door SP – Afdrachtregeling ten einde ? – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 3, 2017

 6. […] zie ook:  SP – Afdrachtregeling ten einde ? – deel 2 […]

  Pingback door SP – De afdrachtregeling versus het scheefwonen « Debat in de Digitale Hofstad | juni 16, 2017

 7. […] zie: SP – Afdrachtregeling ten einde ? – deel 2 […]

  Pingback door SP nu op weg naar 2018 en weer in een dip ! « Debat in de Digitale Hofstad | september 1, 2017

 8. […] en zie ook:  SP – Afdrachtregeling ten einde ? – deel 2 […]

  Pingback door SP – Afdrachtregeling eindelijk ten einde !!!! – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 30, 2017

 9. […] en zie ook:  SP – Afdrachtregeling ten einde ? – deel 2 […]

  Pingback door Klimt de SP in 2018 uit het diepe dal ???? « Debat in de Digitale Hofstad | december 16, 2017

 10. […] en zie dan ook:  SP – Afdrachtregeling ten einde ? – deel 2 […]

  Pingback door Klimt de SP in 2018 uit het diepe dal ???? – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | april 29, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: