Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Stil nu maar, het sop is de kool niet waard

Stront aan de knikker.

Er was al eens eerder stront aan de knikker met PvdA-wethouder Henk Kool vanwege subsidieWethouder Kool was ‘een beetje dom’ en werd daarom al eerder teruggefloten.

Er komt dus geen KoolFM‘ zei de wethouder die onlangs zijn vertrek uit de politiek aankondigde. Waarschijnlijk zag hij de bui na de  zomer al naderen.  Wellicht vanwege de Crapuulaffaire trok Wethouder Henk Kool zich al eens eerder terug.  En toch liep hij als wethouder ver voorop in de rij van bezuinigingen. Maar ook waren er blunders.

Kortom, De Haagse PvdA-wethouder Henk Kool (Sociale Zaken) blijkt 7.000 euro belastinggeld te hebben geschonken aan een stichting waarvan hij zelf bestuurslid is. Het geld was bedoeld voor armoedebestrijding, en werd uitgegeven aan de Willem Drees-lezing. Dat schrijft De Telegraaf donderdag. Kool heeft als wethouder het geld voor armoedebestrijding onder zijn hoede, maar gaf 7.000 euro uit dat potje uit aan ‘zijn’ Stichting Willem Dreeslezing.

Lezing

De Willem Drees-lezing, die maandag werd gehouden door premier Mark Rutte (VVD), gaat over de verzorgingsstaat. Rutte betoogde dat burgers steeds zelfstandiger worden en dat de ontwikkeling van de ‘participatiesamenleving’ vanuit de maatschappij zelf kwam.

De woordvoerder van de wethouder zegt dat uit het armoedepotje ‘preventie’ wordt gefinancierd. Ze betoogt dat de lezing belangrijk is ‘omdat deze ruimte geeft om het debat over de verzorgingsstaat aan te zwengelen’.

Opspraak

De onthulling van De Telegraaf over deze twijfelachtige besteding van belastinggeld komt in een maand waarin meerdere PvdA-bestuurders onder vuur liggen.

Elsevier.nl zette ze op een rij:

Hans Spekman

PvdA-voorzitter Hans Spekman heeft jarenlang kleedgeld doorgesluisd naar de partijkas. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur, zo meldt satirisch weblog De Speld. Naar nu blijkt, heeft Spekman het geld al die jaren niet voor kleding gebruikt. In plaats daarvan stortte hij het op de rekening van de PvdA. Spekman is niet de eerste PvdA’er die in opspraak raakt door oneigenlijk gebruik van de kleedgeldregeling. In 2008 werd fractievoorzitter Mariëtte Hamer erop aangesproken dat zij nieuwe gordijnen had gekocht van het geld. Het partijbestuur dwong toen af dat de gordijnen alsnog als kleding gebruikt werden.   

Als Tweede Kamerlid ontving Spekman maandelijks 2000 euro aan kleedgeld. De regeling kwam in 2007 tot stand na een motie van toenmalig SGP-leider Bas van der Vlies. Hij wilde daarmee ‘een betere representatie van het politieke ambt in het algemeen en van de heer Spekman in het bijzonder’ bewerkstelligen.   

‘Hans Spekman sluisde kleedgeld door naar partijkas’

Ozturk

Volgens Öztürk gaat het om een civielrechtelijke zaak waarbij een bv betrokken is die hij vorig najaar al op afstand heeft gezet. De tegenpartij wil een aantal getuigen oproepen, onder wie Öztürk. Hij benadrukt dat hij geen verdachte is. In een toelichting stelt hij dat het conflict gaat om een rekening van 2500 euro die door zijn bv in 2008 niet is betaald aan de tegenpartij, omdat er voor de werkzaamheden geen opdracht was verleend.

Oud raadslid en Statenlid voor de rechter

PvdA-Statenlid strijdt voor halalvlees 

PvdA-Kamerlid Öztürk als getuige gehoord door rechter

PvdA-Kamerlid moet voor de rechter komen

Rehwinkel

De Groningse PvdA-burgemeester Peter Rehwinkel zegde zijn baan voortijdig op om vrijwilligerswerk te kunnen doen in Barcelona. Terwijl hij in Spanje zit, wil hij vanaf 1 november gebruikmaken van de wachtgeldregeling voor werkloze politici.

In hoeverre zijn nieuwe ‘werkgever’ op zijn komst rekent, blijft bovendien in het ongewisse. Het Algemeen Dagblad onthulde woensdag dat de UCLG niet rekent op zijn komst. Na veel ophef kwam de UCLG met een vaag persbericht waarin stond dat ‘de burgemeester van Groningen’ de opdracht heeft gekregen als rapporteur te werken. Of hij dat werk ook kan doen als hij geen burgemeester meer is, werd niet duidelijk, hoewel Rehwinkel zelf zegt van wel.

Van der Roest

Het Utrechtse PvdA-raadslid Bert van der Roest stapte op, nadat bekend werd dat hij geld stal van de lokale daklozenkrant. Ook hij wil gebruikmaken van de wachtgeldregeling.

Het geld wil hij gebruiken om de zeker 40.000 euro die hij verduisterde terug te betalen aan de straatkrant.

Stelend ex-raadslid Utrecht claimt toch wachtgeld

Stelend ex-raadslid claimt toch wachtgeld

Van der Roest: ‘Schuld afgelost’

v.d. Roest wil wachtgeld

Stelend ex-raadslid PvdA vraagt toch om wachtgeld

Ramón Smits Alvarez

Het Amersfoortse raadslid Ramón Smits Alvarez is verdwenen. Vlak voor zijn verdwijning werd er 4.000 euro opgenomen uit de partijkas van de Amersfoortse PvdA. Het is niet duidelijk of Smits Alvarez achter die geldopname zit, maar het geld werd wel met zijn pas gepind.

Mogelijk is Smits Alvarez naar Spanje uitgeweken, nadat de recherche hem op het spoor kwam. Het raadslid zou hebben gelekt over het functioneringsgesprek van burgemeester Lucas Bolsius (CDA).

Top PvdA in Amersfoort vertrekt na diefstal

PvdA-top Amersfoort stapt op na diefstal uit partijkas

Onderzoek boeken PvdA

Accountant onderzoekt boeken PvdA Amersfoort

Accountant onderzoekt boeken PvdA Amersfoort 

Accountant houdt boeken PvdA Amersfoort tegen licht

lees: PvdA merkte niets van gegraai

lees: Smits Álvarez stal mogelijk tienduizenden euro’s uit PvdA-kas

Jaap Kuin

Tot slot nog een wat ouder geval. In augustus stapte ook al de Assense PvdA-wethouder Jaap Kuin op, nadat bleek dat hij twee freesjes die hij bij een bouwmarkt haalde, niet had betaald. Hij zei dat hij per ongeluk was vergeten te betalen, maar daar denkt het Openbaar Ministerie anders over.

Saillant detail: Kuin was voor privézaken in een bouwmarkt in Groningen, terwijl hij verantwoordelijk was voor de Assense TT, het grootste evenement van die stad.

Zie: PvdA-bestuurders in opspraak: een overzicht

PvdA-top Amersfoort stapt op na diefstal uit partijkas

Elsevier 03.12.2013 De PvdA-top in Amersfoort is dinsdagavond opgestapt. De vier politici besloten daartoe nadat een accountantsonderzoek had aangetoond dat het toezicht op de partijkas onvoldoende was geweest. ‘We zijn tekortgeschoten,’ concludeert wethouder Hinloopen. Het lokale PvdA-bestuur betreurt de gang van zaken ‘ten zeerste’, zo is te lezen in de verklaring die het PvdA-bestuur vanavond gaf.

De diefstal kwam aan het licht toen de 34-jarige Smits Alvarez in oktober verdween. Smits Álvarez haalde dit geld van de rekening voor zijn vertrek. Twaalf dagen nadat hij verdween, pleegde hij zelfmoord in Spanje.

Het raadslid was sinds medio 2010 als penningmeester verantwoordelijk voor de bankrekeningen van de PvdA. Uit het onderzoek is gebleken dat hij vanaf 2011 grote bedragen van rekeningen haalde. 

zie ook;

 

PvdA-top Amersfoort stapt op na fraude-onderzoek

Trouw 03.12.2013 De voltallige PvdA-top in Amersfoort is dinsdagavond opgestapt. De vier politici besloten daartoe nadat een accountantsonderzoek aantoonde dat het toezicht op de partijkas onvoldoende was geweest. Daardoor kon een inmiddels overleden PvdA-raadslid zich ruim 64.000 euro toe-eigenen.

Meer over;

Amersfoortse PvdA-top stapt op

Telegraaf 03.12.2013 De voltallige PvdA-top in Amersfoort is dinsdagavond opgestapt. De vier politici besloten daartoe nadat een accountantsonderzoek had aangetoond dat het toezicht op de partijkas onvoldoende was geweest. Daardoor kon een inmiddels overleden PvdA-raadslid zich ruim 64.000 euro toeëigenen.

PvdA-top Amersfoort stapt op

NU 03.12.2013 De voltallige PvdA-top in Amersfoort is dinsdagavond opgestapt. De vier politici besloten daartoe nadat een accountantsonderzoek aantoonde dat het toezicht op de partijkas onvoldoende was geweest. Door het falende toezicht kon een inmiddels overleden PvdA-raadslid zich ruim 64.000 euro toe-eigenen.

Top PvdA in Amersfoort vertrekt na diefstal

NRC 03.12.2013  De top van de Partij van de Arbeid in Amersfoort stapt op wegens diefstal uit de kas van een stichting van de partij. Onder anderen wethouder Rob van Muilekom vertrekt naar aanleiding van een onafhankelijk onderzoek naar fractielid Ramón Smits Alvarez. Naar nu blijkt stal hij 64 duizend euro van de Stichting PvdA Amersfoort Aktief (PAA), maakte de PvdA zojuist bekend. De kas werd beheerd door Smits Alvarez, die in oktober als vermist werd opgegeven.  LEES VERDER

Lees meer;

23 OKT ‘Mogelijk tienduizenden euro’s weg uit PvdA-kas Amersfoort’ ›

22 OKT ‘Vermist Amersfoorts raadslid dood gevonden’ ›

15 OKT Internationaal opsporingsbevel voor raadslid Amersfoort ›

14 OKT Burgemeester Amersfoort roept vermist raadslid op zich te melden ›

12 OKT Kandidaat-lijsttrekker PvdA Amersfoort vermist sinds donderdag ›

PvdA-bestuurders in opspraak: een overzicht

Elsevier 17.10.2013 De Haagse PvdA-wethouder Henk Kool (Sociale Zaken) blijkt 7.000 euro belastinggeld te hebben geschonken aan een stichting

PvdA-voorzitter: ‘Subsidie Kool onbegrijpelijk’

RTVWEST 18.10.2013 het ´onbegrijpelijk´ dat wethouder Henk Kool subsidie heeft gegeven aan de Willem Drees Lezing. Dat … vult hij aan. Hans Spekman was van 2001 tot 2006 wethouder voor Sociale Zaken in Utrecht. Henk Kool … ‘helaas is dat nu even anders.’

Excuses

Wethouder Henk Kool bood donderdagavond zijn excuses  aan…. Lees verder

PvdA-voorzitter: “Subsidie Henk Kool onbegrijpelijk”

Den HaagFM 18.10.2013 PvdA-voorzitter Hans Spekman (kleine foto) vindt het “onbegrijpelijk” dat wethouder Henk Kool (grote foto) s…lees meer

Rode regenten vullen zakken

Telegraaf 17.10.2013 Er gaat de laatste tijd bijna geen dag meer voorbij zonder dat er weer een sociaaldemocraat wordt aangetroffen, graaiend in een of andere schatkist. Wethouders, een burgemeester en zelfs een staatssecretaris van PvdA-huize lijken zich niet goed bewust wat precies het verschil is tussen mijn en dijn. Lees meer in De Telegraaf van vandaag.

Wethouder smeet met geld

Telegraaf 17.10.2013 Het belastinggeld uit de gemeentelijke armoedepot dat de Haagse PvdA-wethouder Henk Kool (sociale zaken) schonk aan de Stichting Willem Drees Lezing is niet alleen gebruikt voor het evenement, maar ook voor een etentje met het tienkoppige bestuur waar Kool zelf deel van uitmaakt.

Excuses Haagse wethouder

Telegraaf 17.10.2013 De Haagse wethouder Henk Kool (Sociale Zaken) heeft donderdagavond excuses aangeboden aan de gemeenteraad.

Onze krant meldde donderdag dat Kool jaarlijks 7000 euro subsidie verstrekt aan de Stichting Willem Drees Lezing, waar hij zelf in het bestuur zat. Die nevenfunctie had hij niet gemeld, en dat had wel gemoeten, gaf Kool toe. Hij verdedigde de subsidie echter.

Excuses Haagse wethouder na subsidie-rel

NU 17.10.2013 De Haagse wethouder Henk Kool (Sociale Zaken) heeft donderdagavond excuses aangeboden aan de gemeenteraad. De Telegraaf  meldde  donderdag dat Kool jaarlijks 7000 euro subsidie verstrekt aan de Stichting Willem Drees Lezing, waar hij zelf in het bestuur zat. Die nevenfunctie had hij niet gemeld, en dat had wel gemoeten, gaf Kool toe. Hij verdedigde de subsidie echter.

Kool kreeg felle kritiek uit de gemeenteraad. De Haagse PVV beschuldigde hem van belangenverstrengeling, de SP sprak van vriendjespolitiek.

Armoedegeld voor lezing Rutte moet terug

SP 17-10-2013 • SP-raadslid Bart van Kent vindt het waanzin dat er jaarlijks geld, dat gereserveerd is voor de aller-armsten in Den Haag, wordt uitgegeven aan de Willem Drees lezing. Van Kent: “De duizenden euro’s komen uit de pot voor bestrijding van armoede. Het is niet te verteren dat dit geld naar een elitaire lezing gaat die nota bene dit jaar gegeven is door premier Rutte. De premier die het bestaan van armoede zelfs ontkende.” Daarnaast is verantwoordelijk PvdA-wethouder Henk Kool zelf bestuurder van de stichting Willem Drees lezing. “Dit riekt naar vriendjespolitiek. Het kan echt niet dat de wethouder zijn eigen clubje van subsidie voorziet. Wat de SP betreft zorgt de wethouder ervoor dat het geld tot de laatste cent weer beschikbaar komt voor de ruim 55.000 inwoners van Den Haag die in armoede leven. Desnoods moet premier Rutte een gebaar maken door de kosten van zijn lezing te betalen” Aldus Van Kent. › Lees verder…

SP wil geld Willem Drees-lezing terug

Den HaagFM 17.10.2013 De SP in de Haagse gemeenteraad wil dat de 7.000 euro subsidie die wethouder Henk Kool heeft gegeven aan de Stichting Wi…lees meer

Haagse wethouder Kool door het stof voor subsidie aan eigen stichting

RTVWEST 17.10.2013 DEN HAAG – De Haagse wethouder Henk Kool (Sociale Zaken) heeft donderdagavond excuses aangeboden aan de gemeenteraad. Donderdag werd bekend dat Kool jaarlijks 7000 euro subsidie verstrekt aan de stichting Willem Drees Lezing, waar … Lees verder

Wethouder Henk Kool biedt excuses aan

Den HaagFM  17.10.2013 Wethouder Henk Kool van Sociale Zaken heeft donderdagavond excuses aangeboden aan de gemeenteraad. De Telegraaf meldde d…lees meer

Wethouder Kool ontkent belangenverstrengeling

Den HaagFM 17.10.2013 Wethouder Henk Kool ontkent dat er sprake is van belangenverstrengeling bij een subsidie van 7.000 euro aan de Stichring…lees meer

Spoeddebat royale wethouder

Telegraaf  17.10.2013  De Tweede Kamer gaat een spoeddebat houden met staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) naar aanleiding van de Haagse wethouder die armoedegeld in een lezing stak.

‘Vriendjes-politiek wethouder’

Telegraaf  17.10.2013  PvdA-wethouder Henk Kool (sociale zaken) ligt zwaar onder vuur in de Haagse gemeenteraad nu blijkt dat hij uit een armoedepotje 7000 euro belastinggeld heeft geschonken aan de stichting Willem Drees Lezing. Kool is zelf bestuurslid bij deze club. Politici spreken van ‘vriendjespolitiek’ en ‘ordinaire belangenverstrengeling’.

Wethouder Henk Kool subsidieert eigen stichting

Den HaagFM  17.10.2013 Wethouder Henk Kool van Sociale Zaken heeft 7.000 euro subsidie uit het armoedepotje van de gemeente gegeven aan de Stic…lees meer

Subsidie naar eigen stichting

Telegraaf  17.10.2013 De Haagse PvdA-wethouder Henk Kool (sociale zaken) blijkt uit het armoedepotje van de gemeente 7000 euro subsidie te hebben gegeven aan de stichting Willem Drees Lezing. Saillant detail is dat hij zelf bestuurslid is van deze organisatie. Lees meer in De Telegraaf van vandaag.

Wethouder gaf subsidie aan stichting waarvan hij zelf bestuurslid is›

NRC  17.10.2013 Wethouder Henk Kool (Sociale Zaken, PvdA) van Den Haag geeft jaarlijks zevenduizend euro van het budget voor armoedebestrijding uit aan subsidie voor de Willem Drees Stichting. Hij is zelf lid van het bestuur van de club die de jaarlijkse Willem Drees lezing organiseert.

oktober 18, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , ,

8 reacties

 1. […] ook bij de PvdA bleek er het een en ander mis te gaan mis te gaan. Volgens Spekman worden sommige affaires te breed uitgemeten in de media. ‘We zijn elkaar aan […]

  Pingback door Ook gedonder bij de PvdA « Debat in de Digitale Hofstad | december 11, 2013

 2. […] zie ook: Stil nu maar, het sop is de kool niet waard […]

  Pingback door Peter Rehwinkel PvdA – Het zit me niet mee de laatste tijd « Debat in de Digitale Hofstad | mei 6, 2014

 3. […] zie ook: Stil nu maar, het sop is de kool niet waard […]

  Pingback door PvdA versus Code Rood « Debat in de Digitale Hofstad | juli 4, 2014

 4. […] zie ook: Stil nu maar, het sop is de kool niet waard […]

  Pingback door Wethouder Rabin Baldewsingh PvdA luidt de noodklok | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | augustus 30, 2014

 5. […] zie ook: Stil nu maar, het sop is de kool niet waard […]

  Pingback door Wethouder Rabin Baldewsingh PvdA luidt de noodklok « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 30, 2014

 6. […] zie ook: Stil nu maar werhouder henk Kool PvdA, het sop is de kool niet waard […]

  Pingback door Wethouders ten val vanwege Integriteit « Debat in de Digitale Hofstad | januari 20, 2015

 7. […] zie ook: Stil nu maar, het sop is de kool niet waard […]

  Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit « Debat in de Digitale Hofstad | maart 14, 2015

 8. […] zie ook: Stil nu maar, het sop is de kool niet waard […]

  Pingback door De return van Peter Rehwinkel PvdA als waarnemend burgemeester van Zaltbommel « Debat in de Digitale Hofstad | april 25, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: