Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Het gerommel van 2e Kamerlid Johan Houwers VVD

VVD en de rommel. 

Er kwamen nogal eens wat VVDérs in de schijnwerper en niet vanwege hun onberispelijk gedraag. Tijdens het laatste voorjaarscongres had de partij dan ook een permanente integriteitscommissie ingesteld. Johan Houwers refereert daaraan in zijn afscheidsbrief aan Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg. ‘Als je zelf onderwerp van onderzoek bent, kun je moeilijk discussies en debatten over de belangen van anderen voeren.’ Het OM heeft maandag bekendgemaakt dat het onderzoek doet naar de man uit Winterswijk in verband met mogelijke hypotheekfraude.

Hypotheek

Houwers liet eerder al weten dat hij afstand doet van zijn Kamerzetel. In een vertrekbrief schrijft hij dat de Rijksrecherche onderzoek naar hem doet omdat hij onjuiste inkomensgegevens zou hebben verstrekt aan een financiële instelling toen hij een hypotheek wilde afsluiten.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft begrip voor het besluit van Houwers. Als het onderzoek Houwers vrijpleit, staat niets zijn terugkeer in de Tweede Kamer terecht.

MEER AANDACHT VOOR INTEGRITEIT BIJ VVD.

Aan integriteit wordt bij de VVD meer aandacht besteed nadat een aantal bestuurders in opspraak was gekomen. Zo trad VVD’er Jos van Rey in oktober af als senator en als wethouder van Roermond omdat hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht. Oud-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Ton Hooijmaijers wordt vervolgd voor omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen.

In mei kondigde het hoofdbestuur aan dat er integriteitsregels komen die bestuurders en politici van de partij moeten ondertekenen. Tijdens een VVD-congres diezelfde maand werd een serie maatregelen gepresenteerd die het ‘integriteitsbewustzijn’ moet vergroten. Zo kwam er een commissie die toe gaat zien op correct gedrag van VVD-politici.

Partijleider Mark Rutte zei toen dat de VVD het goede voorbeeld moet geven op het gebied van integriteit. Hij zei het logisch te vinden dat de VVD als grootste partij onder de loep wordt genomen en gaf aan dat VVD’ers die de grens overschrijden beter een andere functie kunnen zoeken.

Over de integriteitsdiscussie schrijft Houwers overigens dat de congresuitspraak er volgens hem in het kort op neerkomt dat bij twijfel over de integriteit een politiek vertegenwoordiger van de VVD zijn taken zou moeten neerleggen. Houwers stelt zich te conformeren aan de “afgesproken denklijn”.

Partijvoorzitter Benk Korthals respecteert het besluit en vindt dat Houwers verstandig heeft gehandeld door terug te treden, laat een woordvoerder aan persbureau Novum weten. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra laat in een reactie weten begrip te hebben voor het besluit van Johan Houwers om terug te treden hangende het onderzoek van de Rijksrecherche. Zijlstra vindt het besluit verstandig en wijst erop dat als het onderzoek Houwers vrijpleit, niets zijn terugkeer in de Tweede Kamer in de weg staat.

zie: Het gerommel van VVD-wethouder Jacques Damen en CDA-burgemeester René Roep Vlissingen

zie: Gedonder met ex-wethouder Roermond Jos van Rey VVD – deel 3

zie ook: Gedonder met ex-wethouder Jos van Rey VVD – deel 2

en ook: Gedonder met VVD-wethouder Jos van Rey gemeente Roermond

verder ook: Fraude oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers VVD, Noord Holland ??

en bijna: Staatssecretaris Frans Weekers VVD – Tot ziens dan maar ???

Kamervoorzitter benieuwd naar uitleg terugkeer Houwers

NU 22.03.2015 Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg is benieuwd waarom oud-VVD-Kamerlid Johan Houwers nu toch weer aan de slag wil in de Tweede Kamer. Dat zei Van Miltenburg zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

Johan Houwers legde anderhalf jaar geleden zijn Kamerwerk neer toen het Openbaar Ministerie een onderzoek begon naar gesjoemel met gegevens rond zijn hypotheek.

Inmiddels heeft Houwers een boete betaald voor hypotheekfraude en is hij niet meer welkom bij de VVD.

Lees meer over: Johan Houwers

Gerelateerde artikelen;

Kamervoorzitter benieuwd naar uitleg…

Telegraaf 22.03.2015 Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg is benieuwd waarom oud-VVD-Kamerlid Johan Houwers nu toch weer aan de slag wil in de Tweede Kamer. Van Miltenburg zei dat in het televisieprogramma WNL op Zondag.

Johan Houwers legde anderhalf jaar geleden zijn Kamerwerk neer toen het Openbaar Ministerie een onderzoek begon naar gesjoemel met gegevens rond zijn hypotheek. Inmiddels heeft Houwers een boete betaald voor hypotheekfraude en is hij niet meer welkom bij de VVD.

Van Miltenburg gaf aan dat zij het in 2013 „chique’ vond dat Houwers zijn verantwoordelijkheid nam toen hij in opspraak kwam en terugtrad omdat hij niet goed meer kon functioneren. „Ik ben heel erg benieuwd waarom hij van gedachten is veranderd en waarom hij nu wil terugkomen”, aldus Van Miltenburg.

Dit kan u ook interesseren;

VVD’er Houwers terug in Kamer, niet voor VVD

Houwers weet nog niet wat hij gaat doen

Kabinet moet in twee kamers koorddansen

Trouw 20.03.2015 VVD en PvdA moeten niet alleen een meerderheid in de senaat bevechten: ook in de Tweede Kamer dreigt een probleem nu VVD’er Johan Houwers zijn zetel opeist.

De coalitie heeft de schade opgemaakt: een tikje voor de VVD, een klap voor de PvdA. De Provinciale Statenverkiezingen van woensdag leveren beide partijen naar alle waarschijnlijkheid in totaal 21 zetels op in de Eerste Kamer: de VVD zakt van 16 naar 13, PvdA van 14 naar 8.

Vooral voor de sociaal-democraten is het verlies pijnlijk: de partij verloor in alle 393 gemeenten stemmen. Maar vervelender is nog dat de coalitie samen met de gedoogvrienden D66, ChristenUnie en SGP niet verder komt dan 36 senaatszetels, twee te weinig voor een meerderheid.

Verwant nieuws

Asscher: terugkeer Houwers ‘slecht voor aanzien politiek’

Trouw 20.03.2015 De terugkeer van het omstreden oud-VVD-Kamerlid Johan Houwers in de Tweede Kamer is ‘slecht voor het aanzien van de politiek’. Dat heeft vicepremier Lodewijk Asscher vandaag gezegd na afloop van de ministerraad.

Houwers is wegens hypotheekfraude niet meer welkom in de VVD-fractie. Hij eist zijn zetel echter op en komt als eenling terug in de Kamer. Asscher kon er niet veel over zeggen, omdat de Kamer het kabinet en de ministers controleert en het dus aan de Kamer is om kritiek uit te oefenen en niet andersom.

Maar aan de andere kant is er het aanzien van de politiek als geheel, aldus Asscher. ‘Daarvoor is het slecht als mensen die in zo’n situatie verkeren, in weerwil van wat hun partij wilde en in weerwil van wat mensen begrijpen, hun zetel innemen’, zei hij.

‘Aanzien daalt’ door rentree

Telegraaf 20.03.2015 De terugkeer van het omstreden oud-VVD-Kamerlid Johan Houwers in de Tweede Kamer is „slecht voor het aanzien van de politiek”. Dat heeft vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

Houwers is wegens hypotheekfraude niet meer welkom in de VVD-fractie. Hij eist zijn zetel echter op en komt als eenling terug in de Kamer. Asscher kon er niet veel over zeggen, omdat de Kamer het kabinet en de ministers controleert en het dus aan de Kamer is om kritiek uit te oefenen en niet andersom.

Asscher: terugkeer Houwers slecht voor aanzien van de politiek

NRC 20.03.2015 De terugkeer van het omstreden oud-VVD-Kamerlid Johan Houwers in de Tweede Kamer is “slecht voor het aanzien van de politiek”. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher vanmiddag in de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

COALITIE KAN GEEN DISSIDENT MEER GEBRUIKEN

Houwers maakte gisteren bekend dat hij de vrijgekomen VVD-zetel inneemt en als eenling terugkeert in de Kamer. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra sprak van “pure zetelroof”. Houwers is niet meer welkom bij de VVD-fractie, nadat het Openbaar Ministerie bekend had gemaakt dat Houwers een boete van 4.000 euro heeft moeten voldoen voor hypotheekfraude. LEES VERDER

Asscher noemt terugkeer Houwers ‘slecht voor aanzien politiek’

NU 20.03.2015 De terugkeer van de omstreden oud-VVD’er Johan Houwers in de Tweede Kamer is “slecht voor het aanzien van de politiek”. Dat zei vice-premier Lodewijk Asscher vrijdag na afloop van de ministerraad.

Houwers verliet in 2013 onder druk van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra de Kamer omdat hij gesjoemeld zou hebben met gegevens rond zijn hypotheek. Het OM acht dat bewezen en meldde vorige week dat Houwers daarom 4.000 euro boete moet betalen.

Lees meer over: VVD

Ex-VVD’er eist plek op, coalitie blijft achter met 76 zetels

Elsevier 19.03.2015 Voormalig VVD’er Johan Houwers zal de vrijgekomen Tweede Kamerzetel van Mark Verheijen innemen, maar niet als vertegenwoordiger voor de VVD: hij gaat als eenmansfractie verder. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemt de actie ‘zetelroof’.

Zijlstra kondigde aan dat Houwers zal worden geroyeerd als lid van de partij. Door de actie verliest de coalitie van VVD en PvdA een zetel en heeft nu nog maar 76 zetels in de Tweede Kamer: het minimale aantal zetels voor een meerderheid.

Hij zou bij het afsluiten van een hypotheek bewust onjuiste gegevens hebben verstrekt. Hij kreeg een boete van 4.000 euro, waarmee hij verder onderzoek naar de zaak heeft afgekocht. ‘Voor fraudeurs is binnen de VVD geen plaats,’ zei Zijlstra vorige week al.

Officieel mag een Kamerlid een strafblad hebben, wees VVD-Kamerlid Helma Nepperus, zij is voorzitter van de Tweede Kamercommissie die geloofsbrieven onderzoekt. Kandidaten moeten wel de Nederlandse nationaliteit hebben en meerderjarig zijn. Daarnaast mogen ze geen nevenfunctie hebben die niet kan worden gecombineerd met het Kamerlidmaatschap, zoals rechter, minister of ombudsman.

Opspraak

Ondanks het besluit om de Kamerzetel als eenmansfractie op te eisen blijft Houwers ‘een liberaal in hart en nieren‘. ‘Ik zal daar als Kamerlid gevolg aan blijven geven,’ reageerde de ex-VVD’er op zijn besluit.

Fred Teeven, die vorige week moest aftreden als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, staat na Houwers op de lijst om de plek van Verheijen op de vullen. Verheijen moest een aantal weken geleden de Tweede Kamer verlaten, nadat hij in opspraak was geraakt omtrent zijn declaratiegedrag. Bij het Openbaar Ministerie loopt nog een onderzoek naar het ex-Kamerlid om een vermoedelijk corruptieschandaal.

VVD’er Houwers terug in Kamer, niet voor de VVD

Telegraaf  19.03.2015 Het omstreden oud-VVD-Tweede Kamerlid Johan Houwers komt terug in de Tweede Kamer. Maar niet namens de VVD, want daar is hij niet meer welkom. Houwers gaat als eenling verder in de Kamer. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra spreekt van „pure zetelroof”. „In de VVD-fractie is voor fraudeurs geen plek”, aldus Zijlstra.

Omstreden VVD’er Houwers op eigen zetel terug in Kamer

NU 19.03.2015  De omstreden VVD’er Johan Houwers keert terug in de Tweede Kamer als eenmansfractie. Regeringspartijen VVD en PvdA hebben nu nog maar 76 van de 150 zetels in de Kamer. De VVD heeft dat donderdag bevestigd.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra  vindt de terugkeer “onbegrijpelijk” en spreekt van “pure zetelroof”. Hij kondigt aan dat Houwers zal worden geroyeerd als VVD-Kamerlid.

Houwers verliet in 2013 onder druk van Zijlstra de Kamer omdat hij gesjoemeld zou hebben met gegevens rond zijn hypotheek. Het OM acht dat bewezen en meldde vorige week dat Houwers daarom 4.000 euro boete moet betalen.

Lees meer over: Johan Houwers VVD

Ex-Kamerlid VVD Houwers door als eenmansfractie – ‘coalitie kwetsbaar’›

NRC 19.03.2015  Het omstreden oud-VVD-Kamerlid Johan Houwers keert terug in de Tweede Kamer. Niet namens de VVD, maar als eenling. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra spreekt van “pure zetelroof”, meldt ANP.

Maandag werd bekend dat Houwers niet meer welkom was bij de VVD-fractie, nadat het Openbaar Ministerie bekend had gemaakt dat Houwers een boete van 4.000 euro heeft moeten voldoen voor hypotheekfraude.

Houwers gold als eerste kandidaat om Mark Verheijen op te volgen, de liberale politicus die onlangs stopte als Kamerlid na berichtgeving van NRC over zijn declaratiegedrag als gedeputeerde van de provincie Limburg. Houwers stapte medio 2013 op als Kamerlid nadat de rijksrecherche een onderzoek tegen hem had ingesteld op verdenking van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Justitie achtte bewezen dat Houwers een hypotheeklening had verkregen met valse stukken. Het strafrechtelijk onderzoek naar de VVD’er werd na het voldoen van de boete afgesloten.

Omdat de beschuldigingen tegen Houwers daarmee niet zijn weggenomen, is hij niet meer welkom bij de VVD-fractie. “In de VVD-fractie is voor fraudeurs geen plek”, zei Zijlstra eerder.

TEEVEN WAS WEL WELKOM

Fred Teeven, die vorige week aftrad als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, was na Houwers de volgende op de lijst om Verheijen op te volgen. Teeven was wel welkom in de fractie, had Zijlstra aangegeven. De kans was aanzienlijk dat hij kon terugkeren, maar dat is door het zetelverlies voorlopig van de baan.  LEES VERDER›

Lees meer;

16 MRT Zijlstra (VVD): omstreden Houwers keert niet terug in Tweede Kamer ›

17 MRT Houwers keert niet terug in Tweede Kamer

2014 Teruglezen: liveblog van dag 1 van de Algemene Beschouwingen ›

10 MRT Verdachte VVD’er Houwers overweegt terugkeer als Kamerlid ›

10 MRT Teruglezen liveblog debat met Rutte over optreden Opstelten en Teeven ›

VVD: terugkeer Johan Houwers in Kamer is ‘pure zetelroof’

Trouw 19.03.2015 Het omstreden oud-VVD-Tweede Kamerlid Johan Houwers komt terug in de Tweede Kamer. Maar niet namens de VVD, want daar is hij niet meer welkom. Houwers gaat als eenling verder in de Kamer. Daarmee krijg de coalitie de kleinst mogelijke meerderheid in de Tweede Kamer, van 76 zetels.

Zetelroof!
De VVD heeft dat vandaag het besluit van Houwers bevestigd. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemt het ‘pure zetelroof’. Volgens hem zal de VVD Houwers royeren als VVD-lid. Zijlstra vindt het besluit van Houwers ‘onbegrijpelijk’.

Chef van de politieke redactie van Trouw, Bart Zuidervaart, is niet verbaasd over de reactie van Zijlstra. Houwers stond destijds vrij laag op de kandidatenlijst bij de Kamerverkiezingen. De VVD haalde toen een recordwinst van 41 zetels, en hij is doorgeschoven. De afgelopen jaren had Houwers een voor de VVD vrij onbelangrijke portefeuille, hij was woordvoerder dierenwelzijn. “Natuurlijk ziet de VVD dit als ordinaire zetelroof, ook al komen Kamerleden op persoonlijke titel in de Kamer’, aldus Zuidervaart. “Je kunt je afvragen met welk mandaat hij daar nu denkt te gaan zitten.”

Verwant nieuws;

Houwers claimt Kamerzetel; coalitie krimpt naar 76

VK 19.03.2015 Voormalig VVD-Tweede Kamerlid Johan Houwers gaat verder als eenmansfractie in de Tweede Kamer. Hij neemt de zetel van ex-VVD-Kamerlid Mark Verheijen in. Daardoor rest voor de coalitie van VVD en PvdA de kleinst mogelijke meerderheid in de Tweede Kamer: 76 zetels (40 VVD-zetels en 36 PvdA-zetels).

Houwers mocht niet terugkeren in de VVD-fractie nadat hij van het Openbaar Ministerie een boete had gekregen van 4.000 euro vanwege hypotheekfraude. Houwers heeft betaald en daarmee verder onderzoek naar de zaak afgekocht. In de VVD-fractie was hij niet meer welkom, liet fractievoorzitter Halbe Zijlstra weten. ‘In de VVD is geen plaats voor fraudeurs’, zei Zijlstra.

Wie is Houwers?

Lid Tweede Kamer (oktober 2010 tot september 2012 en november 2012 tot juli 2013), lid gemeenteraad Winterswijk (1990-2002 en 2010-2012), lid Provinciale Staten Gelderland (1999-2010), wethouder ruimtelijke ordening en volkshuisvesting in Winterswijk (1994-2001). Eigenaar makelaarskantoor Houvast in Winterswijk.

Opleiding: 
Studeerde sociale geografie en planologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Volgde daarnaast een makelaarsopleiding.

Burgerlijke staat: 
Getrouwd, drie dochters en een zoon.

Bijzonderheden: 
Hij moest de VVD-fractie verlaten omdat hij werd verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Het onderzoek eindigde met een strafbeschikking. Hij betaalde 4000 euro boete voor hypotheekfraude.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

‘Fraudeur’ Houwers mag niet terugkeren in VVD-fractie

Teeven wordt voorlopig geen Kamerlid

Tweede Kamer versplintert verder

Telegraaf 19.03.2015 Met de jongste afsplitsing van de ex-VVD’er Johan Houwers is er opnieuw sprake van een verdere versplintering in de Tweede Kamer. Na de verkiezingen in september 2012 kwamen elf partijen in de Tweede Kamer. Door interne ruzies braken sindsdien zeven Kamerleden met hun partij om als eigen groep of fractie verder te gaan. Met Houwers komt het aantal fracties op zestien.

Er zijn maar weinig Kamerleden die met genoeg voorkeursstemmen op eigen kracht in de Tweede Kamer komen. Maar toch heeft elk Kamerlid, eenmaal gekozen, het recht zijn eigen zetel te behouden, ook als hij of zij na een ruzie uit de fractie wordt gezet. Dit wordt vaak als zetelroof gezien, maar behalve een moreel appel op de dissident is er niets tegen te doen.

Gerelateerde artikelen;

19-03: VVD’er Houwers terug in Kamer, niet voor VVD

Kamerlid mag strafblad hebben

Telegraaf 19.03.2015 Voor Kamerleden gelden geen specifieke eisen om hun functie te mogen bekleden. Ze mogen ook een strafblad hebben of op een andere manier ooit in de fout zijn gegaan.

De commissie in de Tweede Kamer die de geloofsbrieven onderzoekt, kijkt alleen naar de formele kant van de kandidatuur. Dat zei VVD-Kamerlid Helma Nepperus, voorzitter van die commissie, donderdag naar aanleiding van het besluit van oud-VVD-Tweede Kamerlid Johan Houwers om als eenling verder te gaan in de Kamer.

VVD royeert Johan Houwers

VVD 19 maart  2015 − VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vindt de terugkeer van Johan Houwers onbegrijpelijk. Houwers is anderhalf jaar geleden uit de Tweede Kamer vertrokken, vanwege onderzoek naar hypotheekfraude en valsheid in geschrifte. Het OM acht deze zaken bewezen en daarom kan van terugkeer geen sprake zijn. ‘In de VVD-fractie is voor fraudeurs geen plek’, aldus Zijlstra. Het feit dat Houwers ondanks de strafbeschikking van het Openbaar Ministerie toch wil terugkeren in de Kamer, noemt Zijlstra ‘pure zetelroof’. De VVD heeft Houwers vandaag geroyeerd.Lees verder

Houwers heeft nog geen plan

Telegraaf 16.03.2015 Johan Houwers weet nog niet of hij wil terugkeren in de Tweede Kamer. Hij heeft daarover nog niets besloten en wil eerst goed nadenken over de situatie die is ontstaan.

Dat zei hij maandag in een reactie op de boete van 4000 euro die hij heeft betaald voor hypotheekfraude en op de mededeling van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dat Houwers niet meer welkom is in de liberale fractie.

Gerelateerde artikelen

16-03: ‘Houwers niet terug in fractie’

16-03:

Boete VVD’er hypotheekfraude

10-03:  Omstreden VVD’er maakt kans

‘Fraudeur’ Houwers mag niet terugkeren in VVD-fractie

VK 16.03.2015 Voormalig Tweede Kamerlid Johan Houwers kan niet terugkeren in de VVD-fractie. ‘Voor fraudeurs is binnen de VVD geen plaats’, zegt fractievoorzitter Halbe Zijlstra tegen persbureau ANP. Houwers heeft van het Openbaar Ministerieeen boete gekregen van 4.000 euro voor hypotheekfraude.

Hij heeft de boete betaald en daarmee verder onderzoek naar de zaak afgekocht. Met de zogeheten strafbeschikking is het strafrechtelijk onderzoek afgedaan.

Tegen Houwers was aangifte gedaan door hypotheekverstrekker Aegon en door de Rabobank. Hij verliet om die reden de Tweede Kamer. Houwers zou volgens de Kiesraad de eerste kandidaat zijn om Mark Verheijen op te volgen in de VVD-fractie. Verheijen stapte onlangs op na gedoe over zijn declaratiegedrag als toenmalig gedeputeerde van de provincie Limburg.

Zijlstra (VVD): omstreden Houwers keert niet terug in Tweede Kamer›

NRC 16.03.2015 Johan Houwers kan niet terugkeren in de VVD-fractie in de Tweede Kamer. “Voor fraudeurs is binnen de VVD geen plaats”, zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vanmiddag.

Hij reageerde op de boete van 4000 euro die Houwers heeft betaald voor hypotheekfraude. Houwers zou de eerste kandidaat zijn om Mark Verheijen op te volgen, de VVD’er die onlangs opstapte als Kamerlid na gedoe over zijn declaratiegedrag als toenmalig gedeputeerde van de provincie Limburg.

Houwers zou er wel voor kunnen kiezen om in de Tweede Kamer terug te keren. Maar omdat het Openbaar Ministerie bewezen acht dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte en fraude, kan er van een terugkeer in de VVD-fractie geen sprake zijn, aldus Zijlstra. Houwers was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Lees meer

10 MRT Verdachte VVD’er Houwers overweegt terugkeer als Kamerlid ›

10 MRT Teruglezen liveblog debat met Rutte over optreden Opstelten en Teeven ›

11 MRT Verdachte VVD’er overweegt terugkeer

2014 Bij de VVD is het geduld met Marokko op

12 FEB VVD-top beschermt ‘geraakte’ Verheijen

Boete VVD’er hypotheekfraude

Telegraaf 16.03.2015 Het omstreden ex-VVD-Kamerlid Johan Houwers heeft een boete van 4000 euro betaald wegens hypotheekfraude. Met de zogeheten strafbeschikking is het strafrechtelijk onderzoek afgedaan.

Houwers stapte medio 2013 op als Kamerlid omdat hij in opspraak was geraakt door een onderzoek naar onjuist verstrekte inkomensgegevens bij het afsluiten van een hypotheek. Hyptheekverstrekker Aegon en de Rabobank hadden aangifte gedaan tegen de VVD’er.

Gerelateerde artikelen

10-03: Omstreden VVD’er maakt kans

‘Houwers niet terug in fractie’

Telegraaf 16.03.2015 Johan Houwers kan niet terugkeren in de VVD-fractie in de Tweede Kamer. „Voor fraudeurs is binnen geen plaats`

Houwers niet terug in VVD-fractie

NU 16.03.2015 Johan Houwers kan niet terugkeren in de VVD-fractie in de Tweede Kamer. ”Voor fraudeurs is binnen de VVD geen plaats”, zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra maandag.

Hij reageerde op de boete van 4.000 euro die Houwers heeft betaald voor hypotheekfraude. Houwers zou de eerste kandidaat zijn om Mark Verheijen op te volgen, de VVD’er die onlangs opstapte als Kamerlid na gedoe over zijn declaratiegedrag als toenmalig gedeputeerde van de provincie Limburg.

Lees meer over: Johan Houwers

 Gerelateerde artikelen

Verdachte VVD’er Houwers overweegt terugkeer als Kamerlid›

NRC 10.03.2015 Het verdachte VVD-Kamerlid Johan Houwers overweegt terug te keren in de Tweede Kamer. De Kiesraad heeft hem gisteren benoemdtot opvolger van Mark Verheijen, die anderhalve week geleden terugtrad na commotie over zijn declaraties als gedeputeerde in de provincie Limburg.

ONGELEGEN MOMENT VOOR VVD

De kwestie-Houwers komt voor de VVD op een bijzonder ongelegen moment. Gisteren traden minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (beiden Veiligheid en Justitie) af omdat Opstelten de Tweede Kamer onjuist had geinformeerd over de ‘Teevendeal’ van 4,7 miljoen gulden met drugscrimineel Cees H. Anderhalve week voor de belangrijke Provinciale Statenverkiezingen ligt de partij onder vuur wegens integriteitskwesties met VVD’ers. LEES VERDER›

Omstreden VVD’er maakt kans

 

Telegraaf 10.03.2015 Het omstreden ex-VVD-Kamerlid Johan Houwers maakt opnieuw kans op een Kamerzetel. De Kiesraad heeft hem aangewezen als opvolger van Mark Verheijen, die onlangs opstapte omdat zijn integriteit in het geding was gekomen. Houwers stapte medio 2013 op als Kamerlid omdat hij in opspraak was geraakt door een onderzoek naar onjuist verstrekte inkomensgegevens bij het afsluiten van een hypotheek.

Omstreden VVD’er Houwers overweegt terugkeer als Kamerlid›

NRC 10.03.2015 Het verdachte VVD-Kamerlid Johan Houwers overweegt terug te keren in de Tweede Kamer. De Kiesraad heeft hem gisteren benoemd tot opvolger van Mark Verheijen, die anderhalve week geleden terugtrad na commotie over zijn declaraties als gedeputeerde in de provincie Limburg.

ONGELEGEN MOMENT VOOR VVD

De kwestie-Houwers komt voor de VVD op een bijzonder ongelegen moment. Gisteren traden minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (beiden Veiligheid en Justitie) af omdat Opstelten de Tweede Kamer onjuist had geinformeerd over de ‘Teevendeal’ van 4,7 miljoen gulden met drugscrimineel Cees H. Anderhalve week voor de belangrijke Provinciale Statenverkiezingen ligt de partij onder vuur wegens integriteitskwesties met VVD’ers. LEES VERDER›

Lees meer;

16:00 LIVE – Zijlstra op de vlakte over steun VVD voor extern onderzoek ›

11:45 Wat we weten over vertrek Teeven en Opstelten (en hoe het verder gaat) ›

9 MRT Opstelten en Teeven treden af – ‘desastreus voor VVD’ ›

9:53 Rutte doet bonnetjesdebat na vertrek Opstelten en Teeven ›

5 MRT Opstelten gaat nog een keer op zoek naar afschriften – geen debat vanavond ›

Zijlstra riep VVD-fractie terug van reces om Kamerlid te lozen

VK 22.08.2013 De VVD-top heeft in juli grote druk uitgevoerd op het Tweede Kamerlid Johan Houwers om zijn zetel neer te leggen. De in opspraak geraakte parlementariër uit Winterswijk weigerde te vertrekken. Daarop riep fractievoorzitter Halbe Zijlstra zijn fractie terug van zomerreces. Nadat de fractie de kant van Zijlstra had gekozen, stelde die Houwers voor de keus: zijn Kamerzetel vrijwillig inleveren of gedwongen de VVD-fractie verlaten.

Lees ook Beslag gelegd op landgoed oud-VVD’er Johan Houwers – 31/07/13

‘Zijlstra zette VVD-Kamerlid Houwers onder druk’

NU 22.08.2013 VVD-parlementariër Johan Houwers zou afgelopen juli onder druk van fractieleider Halbe Zijlstra zijn vertrokken. Dat schrijft de Volkskrant donderdag. Tot nu toe leek het er op dat het Kamerlid zelf was opgestapt.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over VVD Johan Houwers

‘Houwers moest zetel inleveren van Zijlstra

NRC 22.08.2013 De in opspraak geraakte VVD’er Johan Houwers is niet uit zichzelf opgestapt als Tweede Kamerlid. Hij weigerde aanvankelijk zijn zetel in te leveren, maar fractievoorzitter Halbe Zijlstra dwong zijn vertrek af. Dat schrijft de Volkskrant op basis van bronnen binnen de partij.

Houwers kondigde eind vorige maand aan te vertrekken vanwege een integriteitskwestie. Tegen hem is aangifte gedaan door een hypotheekverstrekker. Hij wordt ervan verdacht bij zijn hypotheekaanvraag onjuiste inkomensgegevens te hebben verstrekt. Houwers word tverdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. De Rijksrecherche doet onderzoek naar hem. Het Openbaar Ministerie heeft bovendien beslag gelegd op het landgoed van Houwers. Of hij wordt vervolgd is nog niet bekend.

Partijleider Mark Rutte zei in mei dat de VVD het goede voorbeeld moet geven op het gebied van integriteit. De partijtop wilde daarom een nieuwe integriteitsaffaire meteen voorkomen.

Lees meer;

31 JUL Beslag op landgoed opgestapte VVD’er Houwers ›

22 JUL OM: opgestapt Kamerlid Houwers verdacht van oplichting ›

22 JUL VVD-Kamerlid Houwers stapt op vanwege integriteitskwestie ›

13 JUN Fractieleiders willen meer informatie over weren Wilders ›

13 JUN De Graaf ontkent weren Wilders – fractievoorzitters bijeen over kwestie ›

Beslag gelegd op landgoed VVD’er Houwers

Justitie wil ‘plukgarantie’ na eventuele veroordeling

NU 31.07.2013 Het Openbaar Ministerie heeft voor 1 miljoen euro beslag gelegd op het landgoed in Winterswijk van het vorige week opgestapte VVD-Kamerlid Johan Houwers. Dat bevestigt een woordvoerster van het OM woensdag naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Houwers zat sinds 2010 in de Kamer. De zaken waarvan hij beschuldigd wordt, dateren van voor die tijd. Woensdag zegt hij in het AD de ontwikkelingen in het onderzoek af te wachten. Een reactie op de beslaglegging zelf wilde hij niet geven.

Beslag gelegd op landgoed oud-VVD’er Johan Houwers

VK 31.07.2013 Justitie heeft voor 1 miljoen euro beslag gelegd op het landgoed in Winterswijk van voormalig VVD-Tweede Kamerlid Johan Houwers. Dat zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) woensdag naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Beslag op landgoed opgestapte VVD’er Houwers›

NRC 31.07.2013 Het Openbaar Ministerie heeft voor een miljoen euro beslag gelegd op het landgoed van het vorige week opgestapte VVD-Kamerlid Johan Houwers. Justitie in Arnhem wil daarmee zeker stellen dat Houwers na een eventuele veroordeling kan worden ‘geplukt’ van illegaal verkregen financiële voordelen, schrijft het AD vandaag. Houwers kondigde vorige week aan op te stappen vanwege een integriteitskwestie. Tegen hem is aangifte gedaan door een hypotheekverstrekker. Hij wordt ervan verdacht bij zijn hypotheekaanvraag onjuiste inkomensgegevens te hebben verstrekt. Justitie verdenkt de VVD’er van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Lees meer:

22 JUL OM: opgestapt Kamerlid Houwers verdacht van oplichting ›

22 JUL VVD-Kamerlid Houwers stapt op vanwege integriteitskwestie ›

OM legt beslag op landgoed opgestapte VVD’er Houwers

Elsevier 31.07.2013 Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor 1 miljoen euro beslag gelegd op het landgoed van voormalig VVD-Kamerlid Johan Houwers. Zo wil het OM zeker stellen dat de VVD’er na een eventuele veroordeling ‘geplukt’ kan worden van illegaal verkregen financiële voordelen.

Het beslag ligt op het bijna 8 hectare omvattend landgoed Den Olden Goor, bevestigt het OM tegenover het AD. Het landgoed dient ook als bewijsmateriaal in de zaak van Houwers. Houwers maakte op 22 juli zijn vertrek uit de Tweede Kamer bekend omdat hypotheekverstrekker Aegon aangifte heeft gedaan. Bij het afsluiten van een hypotheek zou Houwers onjuiste inkomensgegevens hebben verstrekt.

zie ook;

Justitie legt beslag op landgoed oud-VVD’er Johan Houwers

AD 31.07.2013 Justitie in Arnhem heeft voor 1 miljoen euro beslag gelegd op het landgoed van voormalig Tweede Kamerlid Johan Houwers. Dat meldt het AD. Daarmee wil het Openbaar Ministerie (OM) zeker stellen dat de VVD’er na een eventuele veroordeling ‘geplukt’ kan worden van illegaal verkregen financiële voordelen. Ook is het beslag gelegd omdat het landgoed en de woning kunnen dienen als bewijsmateriaal van fraude.

Lees ook;

Beslag op landgoed VVD’er

Telegraaf 31.07.2013 Justitie in Arnhem heeft voor 1 miljoen euro beslag gelegd op het landgoed van voormalig Tweede Kamerlid Johan Houwers. Daarmee wil het Openbaar Ministerie (OM) zeker stellen dat de VVD’er na een eventuele veroordeling ‘geplukt’ kan worden van illegaal verkregen financiële voordelen.

Gerelateerde artikelen;

22-07: ‘Houwers kan terugkeren’

22-07: VVD-kamerlid Houwers stapt op

Opgestapte VVD’er had al jarenlang problemen

AD 23.07.2013 Het VVD-Kamerlid Johan Houwers is gisteren onverwacht opgestapt. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Houwers zou frauduleus hebben gehandeld bij het afsluiten van hypotheken. Winterswijk reageert verbijsterd op de verdenkingen tegen haar prominente inwoner. De gevierde makelaar-bestuurder die al decennia betrokken is bij het bestuur van de Achterhoekse gemeente is opeens een gevallen ster. En de verdenkingen zijn niet mals. Zo meldt het AD.

Lees ook

‘Houwers kan terugkeren’

Trouw  22.07.2013  VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra laat in een reactie weten begrip te hebben voor het besluit van Johan Houwers om terug te treden omdat de Rijksrecherche een onderzoek naar hem is begonnen wegens valsheid in geschrifte. Hij vindt het een verstandig besluit. Zijlstra wijst er op dat, mocht het onderzoek Houwers vrijpleiten, niets zijn terugkeer in de Tweede Kamer in de weg staat.

Gerelateerde artikelen;

22-07: VVD-kamerlid Houwers stapt op

OM: Houwers (VVD) verdacht van oplichting en witwassen

Zou onjuiste inkomensgegevens hebben verstrekt

Trouw  22.07.2013 Johan Houwers, die maandag opstapte als Tweede Kamerlid voor de VVD, wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt. Houwers deed afstand van zijn Kamerzetel vanwege een onderzoek door de rijksrecherche naar een door hem afgesloten hypotheek. Volgens een financiële instelling die aangifte tegen hem deed, zou hij onjuiste inkomensgegevens hebben verstrekt. De VVD maakt na een reeks affaires van partijleden meer werk van integriteit nu zij de grootste partij van Nederland is. Tijdens het laatste voorjaarscongres heeft de partij een permanente integriteitscommissie ingesteld. Houwers refereert daaraan in zijn afscheidsbrief aan Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg. ‘Als je zelf onderwerp van onderzoek bent, kun je moeilijk discussies en debatten over de belangen van anderen voeren.’

Houwers (VVD) verdacht van oplichting

VK  22.07.2013  Johan Houwers, maandag opgestapt als Tweede Kamerlid voor de VVD, wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt. Eerder op de dag liet Houwers weten afstand te doen van zijn Kamerzetel. Tegen hem is aangifte gedaan door een hypotheekverstrekker.

OM verdenkt opgestapte VVD’er Johan Houwers van oplichting

Elsevier 22.07.2013 Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt voormalig VVD-Kamerlid Johan Houwers van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Het onderzoek naar de 55-jarige Houwers is in volle gang.

Houwers (VVD) verdacht van oplichting

Trouw  22.07.2013 Johan Houwers, maandag opgestapt als Tweede Kamerlid voor de VVD, wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt. Eerder op de dag liet Houwers weten afstand te doen van zijn Kamerzetel. Tegen hem is aangifte gedaan door een hypotheekverstrekker.

OM: opgestapt Kamerlid Houwers verdacht van oplichting

NRC 22.07.2013 Het vandaag opgestapte VVD-Kamerlid Johan Houwers wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Dat blijkt uit een persbericht van het Openbaar Ministerie vandaag. Houwers maakte vandaag bekend terug te treden als Tweede Kamerlid. In een brief aan Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg schrijft hij dat de Rijksrecherche een onderzoek heeft ingesteld nadat aangifte tegen hem is gedaan, omdat hij bij het afsluiten van een hypotheek voor zijn woning enkele jaren geleden onjuiste inkomensgegevens zou hebben verstrekt. Lees verder

VVD-kamerlid Houwers stapt op

Telegraaf 22.07.2013 VVD-Kamerlid Johan Houwers legt per direct zijn functie neer vanwege een ‘integriteitskwestie’. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Hij heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg maandag laten weten dat hij ,,met pijn in het hart” afstand doet van zijn Kamerzetel (lees hier de hele brief).

VVD-Kamerlid Houwers stapt op vanwege integriteitskwestie›

NRC 22.07.2013 VVD-Kamerlid Johan Houwers stapt op. Houwers heeft dat vanmiddag in een brief aan Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg,gepubliceerd op de website van de VVD, laten weten. De reden van zijn opstappen is een integriteitskwestie.


Lees hier de volledige verklaring van Johan Houwers

VK 22.07.2013  VVD Tweede Kamerlid Johan Houwers heeft zojuist per brief aan de Kamervoorzitter laten weten dat hij terugtreedt als Tweede Kamerlid. Hieronder zijn verklaring zoals deze op de site van de VVD is verschenen.

VVD-Kamerlid Houwers stapt op vanwege integriteitskwestie

Elsevier 22.07.2013  Johan Houwers legt zijn functie als VVD-Kamerlid neer vanwege een integriteitskwestie. De 55-jarige Houwers heeft een achtergrond als makelaar en was sinds 2010 lid van de Tweede Kamer. De VVD-fractie heeft het vertrek van Houwers maandag bekendgemaakt. Houwers heeft Kamervoorzitter en partijgenoot Anouchka van Miltenburg‘met pijn in het hart’ laten weten dat hij afstand doet van zijn Kamerzetel. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra laat in een reactie weten begrip te hebben voor het besluit van Houwers. Hij wijst erop dat mocht het onderzoek Johan Houwers vrijpleiten, niets zijn terugkeer in de Tweede Kamer in de weg staat.

Integriteit

Houwers was eerder gemeenteraadslid, wethouder en provinciaal Statenlid en komt uit Winterswijk. Hij had naar eigen zeggen ‘extra aandacht voor het platteland en de land- en tuinbouw’. Integriteit is een belangrijk punt binnen de VVD. Partijleider Mark Rutte zei tijdens het congres in mei dat VVD’ers de norm moeten zetten als het gaat om integriteit. ‘Wij zijn de grootste partij en dat betekent dat we onder een vergrootglas liggen.’

VVD-Kamerlid Houwers weg wegens integriteitskwestie

VVD’er verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen

NU  22.07.2013 Tweede Kamerlid Johan Houwers van de VVD stapt op wegens een integriteitskwestie. Hij wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht  van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: VVD Johan Houwers

‘VVD-Kamerlid Houwers weg wegens integriteitskwestie’

Trouw  22.07.2013 Een Tweede Kamerlid van de VVD stapt deze week op wegens een integriteitskwestie. Volgens actualiteitenrubriek 1 Vandaag gaat het om Johan Houwers. Een woordvoerder van de fractie zou dat hebben bevestigd.

juli 22, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , ,

9 reacties

 1. Ze kunnen het bij de VVD onderhand allemaal wel zijn. Eerste gedachte is iemand uit de kringetjes rond Jos van Rey: Mark Verheijen of Karin Straus. (Weekers komt ook uit die club maar is geen Kamerlid). Hele lijst Kamerleden hier, dus raden maarrr . Lekkere knauw weer voor Rutte, die afgelopen week nog op een tropisch bananeneiland stond te roeptoeteren dat INTEGRITEIT zo belangrijk is. Het kan natuurlijk ook andersom zijn, zoals voormalig SP-spindokter Barry Smit hier terecht opmerkt: misschien moet er wel een eentje opzouten wegens té integer voor de VVD. Alleen dan zouden we echt niet weten wie het is. Kamerlid komt ‘ een dezer dagen ‘ zelf met het nieuws, maar aangezien raadspelletjes over integriteit een treinongeluk in slow motion zijn, gokken wij zo maar eens dat we vandaag nog een naam weten. UPDATE: Ah. VVD folds under PR-falen. Het is Johan Houwers (die van het doodschieten van de wolf ). Was het soms iets met onroerend goed en zo ja, is er dan een linkje met Jos van Rey en vastgoedondernemer Piet van Pol? Update: Volgens de TK kandidatenlijst van de VVD wordt Rudmer Heerema de opvolger van Houwers. Update: johanhouwers.vvd.nl al uit de lucht. Cache . Archiefbeeld met VVD-clichés hier . Houwdoe! Update: Zou om hypotheekgesjoemel gaan. Houwers ontkent. Update: Brief van Houwers: “Het is eigenlijk allemaal niet waar, maar ik kan geen details geven want onderzoek door Rijksrecherche loopt nog.” Hele brief na de breek.

  Reactie door Silver Price | juli 23, 2013

 2. […] Het gerommel van 2e Kamerlid Johan Houwers VVD […]

  Pingback door Ook Zuipschuiten bij de VVD « Debat in de Digitale Hofstad | december 7, 2013

 3. […] Het gerommel van 2e Kamerlid Johan Houwers VVD […]

  Pingback door Ook gedonder bij de PvdA « Debat in de Digitale Hofstad | december 11, 2013

 4. […] Het gerommel van 2e Kamerlid Johan Houwers VVD […]

  Pingback door Peter Rehwinkel PvdA – Het zit me niet mee de laatste tijd « Debat in de Digitale Hofstad | mei 6, 2014

 5. […] Het gerommel van 2e Kamerlid Johan Houwers VVD […]

  Pingback door Gerommel bij de VVD – Fractievoorzitter Kathalijne de Kruif van de VVD Stichtse Vecht « Debat in de Digitale Hofstad | februari 19, 2015

 6. […] zie ook: Het gerommel van 2e Kamerlid Johan Houwers VVD […]

  Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit « Debat in de Digitale Hofstad | maart 14, 2015

 7. […] zie ook:  Het gerommel van 2e Kamerlid Johan Houwers VVD […]

  Pingback door Het gerommel van 2e Kamerlid Johan Houwers ex-VVD – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 25, 2015

 8. […] zie ook: Het gerommel van 2e Kamerlid Johan Houwers VVD […]

  Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel 1 – VVD nummer 1 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 22, 2017

 9. […] zie ook: Het gerommel van 2e Kamerlid Johan Houwers VVD […]

  Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel 2 – VVD nummer 1 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 23, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: