Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Gedonder met René Leegte VVD over nevenfuncties

Nemen - NAM - In de maling genomen ???

Nemen – NAM – In de maling genomen ???

Deze keer gerommel met René Leegte VVD

Hij had een betaalde nevenfunctie en de inkomsten daaruit niet op tijd opgegeven. Volgens Leegte zijn ‘dit soort slordigheden’ niet uit te leggen en in strijd met de integriteitsregels binnen de VVD.

Leegte: “Met pijn in mijn hart stel ik per direct mijn Kamerzetel ter beschikking. De achtergrond hiervan is mijn eigen onzorgvuldigheid. Stom genoeg heb ik deze functie niet tijdig laten registreren in het daartoe bestemde register en ook heb ik de neveninkomsten uit deze functie niet direct gemeld. Bovendien heb ik in enkele gevallen gebruik gemaakt van mijn e-mailadres van de Tweede Kamer.”

“Daarom kan en wil ik niet blijven functioneren in de Tweede Kamer”, zegt hij in een verklaring. Het werk dat hij van eind 2013 tot eind 2014 ‘met enthousiasme’ heeft gedaan voor een organisatie, had wel te maken met gebieden die aan zijn portefeuille (energie en buitenlandse handel) raken,  aldus Leegte op de website van de VVD.

Het bericht vermeldt niet om welke functie het gaat. Volgens RTL, die Leegte vanochtend na zijn opstappen sprak, gaat het om een functie bij Plantlab Foundation, een bedrijf uit Den Bosch dat planten laat groeien onder kunstmatige omstandigheden.  Op Leegtes Tweede Kamerwebsite staat als meest recente nevenfunctie het bedrijf Plantlab genoemd. Leegte adviseerde dit bedrijf van 2012 tot eind 2014. De functie is daarentegen niet opgenomen in het register van nevenfuncties van de Tweede Kamer.

Leegte werd in 2010 gekozen als Kamerlid voor de VVD en in 2012 herkozen. Zijn slogan in 2012 was‘Kies inhoud, stem Leegte’.

Ruzie

Leegte lag al slecht bij het fractiebestuur van de VVD sinds een hoog opgelopen ruzie over het door hem geambieerde voorzitterschap van de commissie Europese Zaken. Leegte gold als logische opvolger van CDA’er Raymond Knops omdat hij al vicevoorzitter van de Kamercommissie was, maar werd door de fractietop gepasseerd omdat hij te pro-Europees zou zijn.

Telefoongesprek

René Leegte VVD stopte begin dit jaar ook al als VVD-woordvoerder over de gaswinning in Groningen. Aanleiding was een telefoongesprek dat hij in de trein voerde na een werkbezoek in het door aardbevingen getroffen Groningen.

Dat gesprek met een partijgenoot ging onder meer over de te volgen VVD-koers in de discussie over de gaswinning en was ook voor omstanders te volgen.

Gerelateerde artikelen;

GeenStijl: Gasvoorlieger Leegte (VVD) wil zijn baantje terug

VVD-Kamerlid René Leegte niet langer woordvoerder

Kamerlid betreurt telefoongesprek in trein

VVD-er Leegte in problemen door uitlatingen over gaswinning

Partijgenoot René Leegte schaadt vertrouwen in VVD

Geannoteerde speech van Rene Leegte over Schaliegas

VVD’er Leendert de Lange uit Noordwijk beëdigd als Tweede Kamerlid

RTVWEST 01.04.2015 Leendert de Lange uit Noordwijk en zijn collega Chantal Nijkerken-de Haan zijn dinsdag beëdigd als lid van de Tweede Kamer voor de VVD. De twee vervangen Klaas Dijkhoff, die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie is geworden, en René Leegte, die moest opstappen omdat hij een betaalde bijbaan had die in strijd bleek met zijn Kamerwerk.

Alle 150 blauwe zetels in de Tweede Kamer zijn nu weer bezet. Het kabinet van VVD en PvdA kan bogen op een minimale meerderheid van 76 zetels. De liberalen (40 zetels) verloren onlangs een zetel aan Johan Houwers en de sociaaldemocraten (36 zetels) raakten eerder twee zetels kwijt nadat Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk uit de fractie waren gestapt. Lees verder

Twee nieuwe VVD-Kamerleden beëdigd

NU 31.03.2015 Chantal Nijkerken-de Haan en Leendert de Lange zijn dinsdag beëdigd als lid van de Tweede Kamer voor de VVD.

Ze vervangen Klaas Dijkhoff, die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie is geworden, en René Leegte, die moest opstappen omdat hij een betaalde bijbaan had die in strijd bleek met zijn Kamerwerk.

Alle 150 blauwe zetels in de Tweede Kamer zijn nu weer bezet. Het kabinet van VVD en PvdA kan bogen op een minimale meerderheid van 76 zetels.

De liberalen (40 zetels) verloren onlangs een zetel aan Johan Houwers en de sociaaldemocraten (36 zetels) raakten eerder twee zetels kwijt nadat Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk uit de fractie waren gestapt.

Gerelateerde artikelen;

VVD-fractie dinsdag weer compleet

NU 27.03.2015 De VVD-fractie in de Tweede Kamer is dinsdag weer compleet. De laatste twee open plekken, die van de huidige staatssecretaris Klaas Dijkhoff en die van het opgestapte Kamerlid René Leegte, worden dinsdag opgevuld.

De twee nieuwelingen zijn de nummers 52 en 53 van de oorspronkelijke kandidatenlijst: Chantal Nijkerken-de Haan en Leendert de Lange.

De VVD kwam in september 2012 met 41 zetels in de Tweede Kamer. Na het vertrek van Johan Houwers, die na hypotheekfraude niet meer welkom was bij de VVD, bezetten de liberalen nog veertig stoelen.

De regeringscoalitie van VVD en PvdA heeft daarmee de steun van de kleinst mogelijke meerderheid van 76 zetels. Bij de PvdA vertrokken eerder de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Net als Houwers bij de VVD deden zij geen afstand van hun zetel en gingen ze zelfstandig verder.

Hectische maand voor VVD

Telegraaf 24.03.2015 Het is op z’n zachtst gezegd een onrustige maand voor regeringspartij de VVD. Na het opstappen van Kamerlid Mark Verheijen eind februari, het aftreden van de VVD-bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven en de ongewenste terugkeer van het frauderende Kamerlid Johan Houwers, kondigde Kamerlid René Leegte dinsdag zijn opstappen aan.

Zijlstra: affaire-Leegte niet over verkiezing getild

AD 24.03.2015 De zaak van het inmiddels opgestapte VVD-Tweede Kamerlid René Leegte ,,is niet over de verkiezingen heen getild”. Dat zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vandaag. Wel was hij al voor de stembusgang op de hoogte dat er ,,iets speelde”.

,,Een dikke week geleden” meldde Leegte dat er iets aan de hand was. Donderdag kreeg Zijlstra vervolgens de onderliggende stukken, waarna gisteren een gesprek volgde. Het was ook voor Leegte duidelijk dat de integriteitsregels waren overtreden, aldus Zijlstra.

Lees ook

Zijlstra: vertrek Leegte niet over verkiezingen getild

VK 24.03.2015 De zaak van het inmiddels opgestapte VVD-Tweede Kamerlid René Leegte ‘is niet over de verkiezingen heen getild’, stelt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Wel was hij al voor de stembusgang op de hoogte dat er ‘iets speelde’.

‘Een dikke week geleden’ meldde Leegte dat er iets aan de hand was. Donderdag kreeg Zijlstra vervolgens de onderliggende stukken, waarna maandag een gesprek volgde. Het was ook voor Leegte duidelijk dat de integriteitsregels waren overtreden, aldus Zijlstra.

‘Opstappen was niet uitgesteld’

Telegraaf 24.03.2015 De zaak van het inmiddels opgestapte VVD-Tweede Kamerlid René Leegte „is niet over de verkiezingen heen getild”. Dat zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra dinsdag. Wel was hij al voor de stembusgang op de hoogte dat er „iets speelde”.

„Een dikke week geleden” meldde Leegte dat er iets aan de hand was. Donderdag kreeg Zijlstra vervolgens de onderliggende stukken, waarna maandag een gesprek volgde. Het was ook voor Leegte duidelijk dat de integriteitsregels waren overtreden, aldus Zijlstra.

Gerelateerde artikelen;

24-03: VVD-Kamerlid Leegte stapt op

18-01: Leegte niet langer specialist gas

17-01: Spijt van belletje in trein

18-09: ‘Verstandig besluit Kamp’

Nevenfunctie nekt VVD-Kamerlid Leegte

Elsevier 24.03.2015 VVD-Kamerlid René Leegte legt zijn Kamerzetel namens zijn partij neer. De VVD’er raakte eerder in opspraak nadat hij zich neerbuigend had uitgelaten over Groningers. Leegte stapt op vanwege een betaalde nevenfunctie.

Nevenfunctie

Hij had een betaalde nevenfunctie en de inkomsten daaruit niet op tijd opgegeven. Volgens Leegte zijn ‘dit soort slordigheden’ niet uit te leggen en in strijd met de integriteitsregels binnen de VVD.

Volgens RTL-verslaggever Roel Schreinemachers gaf Leegte één à twee dagen per maand advies aan de organisatie PlantLab Foundation. Hij zou hier 150 euro per dag voor hebben gekregen.

‘Met pijn in mijn hart stel ik per direct mijn Kamerzetel ter beschikking. De achtergrond hiervan is mijn eigen onzorgvuldigheid. Met enthousiasme heb ik van eind 2013 tot eind 2014 een betaalde nevenfunctie vervuld voor een organisatie die actief is op gebieden die aan mijn portefeuille raken,’ zegt Leegte in een verklaring op de site van de VVD.

Telefoongesprek

Leegte raakte eerder in opspraak doordat hij in de trein luid en duidelijk de tactiek van zijn partij in het Gronings gasdossier besprak. Leegte zei in het gesprek hoe ze Groningers ‘konden pappen’, dat hij de media ontloopt en dat ‘het proces zoveel mogelijk vertraagd kan worden’. Leegte werd na die uitspraken door zijn partij al van het dossier gehaald.

Tussen 1994 en 1998 was hij persoonlijk secretaris van Frits Bolkestein. Leegte was fractiewoordvoerder energie en buitenlandse handel.

VVD-Kamerlid René Leegte stapt op om nevenfunctie

VK 24.03.2015 VVD-Tweede Kamerlid René Leegte is per direct opgestapt. Hij had een betaalde nevenfunctie en de inkomsten daaruit niet op tijd opgegeven. Volgens Leegte zijn ‘dit soort slordigheden’ niet uit te leggen en in strijd met de integriteitsregels binnen de VVD.

‘Daarom kan en wil ik niet blijven functioneren in de Tweede Kamer’, zegt hij in een verklaring. Om welke nevenfunctie het gaat, staat daar niet in. Het werk voor een organisatie had wel te maken met gebieden die aan zijn portefeuille raken.

VVD-Kamerlid Rene Leegte stapt op vanwege omstreden nevenfunctie

Trouw 24.03.2015 Dat kon er ook nog wel bij voor de VVD: het liberale Kamerlid René Leegte is vanmorgen per direct opgestapt. Hij had een betaalde nevenfunctie en de inkomsten daaruit niet op tijd opgegeven. Volgens Leegte zijn ‘dit soort slordigheden’ niet uit te leggen en in strijd met de integriteitsregels binnen de VVD.

“Daarom kan en wil ik niet blijven functioneren in de Tweede Kamer”, zegt hij in een verklaring. Om welke nevenfunctie het gaat, staat daar niet in. Het werk dat hij van eind 2013 tot eind 2014 ‘met enthousiasme’ heeft gedaan voor een organisatie, had wel te maken met gebieden die aan zijn portefeuille (energie en buitenlandse handel) raken.

Leegte: “Met pijn in mijn hart stel ik per direct mijn Kamerzetel ter beschikking. De achtergrond hiervan is mijn eigen onzorgvuldigheid. Stom genoeg heb ik deze functie niet tijdig laten registreren in het daartoe bestemde register en ook heb ik de neveninkomsten uit deze functie niet direct gemeld. Bovendien heb ik in enkele gevallen gebruik gemaakt van mijn e-mailadres van de Tweede Kamer.”

VVD-Kamerlid René Leegte stapt op vanwege omstreden nevenfunctie

NU 24.03.2015  VVD-Kamerlid René Leegte stapt dinsdag op vanwege een betaalde nevenfunctie en de inkomsten daaruit die hij niet op tijd had opgegeven. Dat heeft zijn partij laten weten.

Volgens Leegte zijn “dit soort slordigheden” niet uit te leggen en in strijd met de integriteitsregels binnen de VVD. “Met enthousiasme heb ik van eind 2013 tot eind 2014 een betaalde nevenfunctie vervuld voor een organisatie die actief is op gebieden die aan mijn portefeuille raken”, zegt Leegte in een verklaring.

Lees meer over: Rene Leegte VVD

VVD-Kamerlid Leegte stapt op

Telegraaf 24.03.2015 VVD-Kamerlid René Leegte stapt op. De liberaal geeft zijn kamerzetel op omdat hij een betaalde nevenfunctie had en de inkomsten daaruit niet op tijd heeft opgegeven. Volgens Leegte zijn ,,dit soort slordigheden” niet uit te leggen en in strijd met de integriteitsregels binnen de VVD.

Gerelateerde artikelen;

18-01: Leegte niet langer specialist gas

17-01: Spijt van belletje in trein

VVD-Kamerlid Leegte stapt op wegens niet melden nevenfunctie

NRC 24.03.2015  VVD-Kamerlid René Leegte stapt op. Dat heeft de VVD vanochtend bekendgemaakt. De reden voor zijn opstappen is het niet melden van een betaalde nevenfunctie op het terrein van zijn portefeuille die Leegte heeft vervuld. Hij stelt zijn Kamerzetel ter beschikking.

Leegte (46) maakte zijn besluit terug te treden vanochtend tijdens de fractievergadering van de liberalen bekend, meldt een woordvoerder van de VVD. De partij wil niet zeggen om welke betaalde nevenfunctie het ging. Volgens RTL, die Leegte vanochtend na zijn opstappen sprak, gaat het om een functie bij Plantlab Foundation, een bedrijf uit Den Bosch dat planten laat groeien onder kunstmatige omstandigheden. LEES VERDER

René Leegte legt lidmaatschap Tweede Kamer neer

VVD 24 maart 2015 − Tweede Kamerlid René Leegte heeft dinsdag 24 maart 2015 zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer beëindigd. Leegte: “Met pijn in mijn hart stel ik per direct mijn Kamerzetel ter beschikking. De achtergrond hiervan is mijn eigen onzorgvuldigheid. Met enthousiasme heb ik van eind 2013 tot eind 2014 een betaalde nevenfunctie vervuld voor een organisatie die actief is op gebieden die aan mijn portefeuille raken”. Lees verder

maart 24, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , ,

3 reacties

  1. […] zie ook:  Gedonder met René Leegte VVD over nevenfuncties […]

    Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit « Debat in de Digitale Hofstad | maart 24, 2015

  2. […] zie ook: Gedonder met René Leegte VVD over nevenfuncties […]

    Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel 1 – VVD nummer 1 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 22, 2017

  3. […] zie ook: Gedonder met René Leegte VVD over nevenfuncties […]

    Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel 2 – VVD nummer 1 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 23, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: