Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Rel bij de PvdA over strafbaar stellen illegalen – meer gedonder deel 6

Eigen regio

De VVD-fractie stelde zondag voor om de grenzen van Europa te sluiten voor asielzoekers en mensen alleen nog in de eigen regio op te vangen. Voor de liberalen is de huidige gang van zaken onhoudbaar en een groot risico voor de veiligheid NOS . Dat staat in een beleidsnotitie van de VVD.

Het is nu namelijk ‘niet te voorkomen dat ook terroristen hun weg naar Europa weten te vinden, zei Tweede Kamerlid Malik Azmani. We lopen een groot risico, als we de huidige aanpak niet veranderen, vindt hij. De terreur van Islamitische Staat – die zich de laatste tijd ook steeds meer laat gelden in Noord-Afrika – jaagt mensen in de handen van de smokkelaars.

‘Bommetje onder coalitie’

De VVD’er ontkent dat het asielplan bewust is gelanceerd om een ‘bommetje onder de coalitie’ te plaatsen. Zijn partij wil zich gewoon aan het regeerakkoord houden, stelt Zijlstra: ,,Daar staat dit niet in, maar we zullen doorgaan om te proberen partijen in brede zin te overtuigen van het feit dat dit een betere oplossing is.”

Geert Wilders noemt het asielplan na de uitspraken van Zijlstra een ‘losse flodder’: ,,VVD buigt opnieuw voor PvdA. Waardeloos. Net als belofte 1000 euro voor iedereen.”

Kritiek

Coalitiegenoot PvdA ziet niets in het plan, dat, in de woorden van Tweede Kamerlid Attje Kuiken, werd afgedaan als ‘onaanvaardbaar’. Volgens haar moet Nederland ‘een veilige haven blijven voor vluchtelingen die vanwege oorlog, afkomst, geaardheid of politieke overtuiging hun land uit worden gejaagd’. Kortom de VVD op ramkoers met PvdA

Ook uit de rest van de Kamer klonk kritiek, met uitzondering van de PVV, die het plan  ‘Geweldig’ noemde. Kritische geluiden waren ook te horen bij de liberalen zelf. ‘Sluiten van de grens voor asielzoekers is in strijd met internationale verdragen. Plan VVD dus onuitvoerbaar. En humanitair onwenselijk,’ zegt oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas.

Regeerakkoord

Het regeerakkoord is leidend als het om migratie gaat. Het vluchtelingenplan van de VVD zal dan ook niet door het kabinet worden overgenomen. ‘Als ik zo door mijn oogharen kijk dan geeft het regeerakkoord geen ruimte om het plan over te nemen,’ zei premier Mark Rutte (VVD) dinsdag in de Tweede Kamer.

Eerder op de dag was ook de nieuwe staatssecretaris van Justitie,Klaas Dijkhoff (VVD) terughoudend. ‘Het is nu geen onderdeel van het kabinetsbeleid. En het is niet mijn verantwoordelijkheid als staatssecretaris om vooruit te lopen nu nog discussie moet plaatsvinden tussen politieke partijen,’ zei hij.

Hoe ging de PvdA er in het vorige kabinet mee om ??? 

—>>> Jacht op illegalen? Onder PvdA meer illegalen opgepakt

zie ook: Rel bij de PvdA over strafbaar stellen illegalen – deel 5 – meer gedonder

zie ook: Rel bij de PvdA over strafbaar stellen illegalen – deel 4 – gedonder

zie ook: Rel bij de PvdA over strafbaar stellen illegalen – deel 3 – Einde ?

zie ook: Rel bij de PvdA over strafbaar stellen illegalen – deel 2

zie ook: Rel bij de PvdA over strafbaar stellen illegalen – deel 1

’Bed, bad en brood hoeft niet’

Telegraaf 15.04.2015 Nederland hoeft geen afgewezen asielzoekers en andere illegalen op te vangen. Volgens een conceptuitspraak zal het Comité van Ministers van de Raad van Europa vandaag oordelen dat het niet over het vraagstuk van ’bed, bad, brood’ gaat, weten Haagse bronnen. Deze verrassende wending zorgt voor koortsachtig coalitieoverleg aan het Binnenhof.

In de coalitie werd niet meer gerekend op een oordeel dat zo in het straatje van de VVD past. De PvdA wilde juist wel ’bed, bad, brood’ geven aan illegalen en wil nu het liefst alsnog het punt binnenhalen dat al binnen leek.

Er wordt nu naarstig gezocht naar aanknopingspunten in de uitspraak, die volstaat met allerlei overwegingen, om toch een vorm van opvang voor illegalen te rechtvaardigen. Dat lijkt echter lastig voor de liberalen, met zo’n uitspraak in de achterzak. Waarschijnlijk pas als de uitspraak definitief naar buiten komt, inclusief alle details, zal de coalitie een knoop doorhakken. De Raad van Europa oordeelde eerder juist dat Nederland opvang moet bieden.

Gerelateerde artikelen

09-04: Vluchtgarage maandag ontruimd

07-04: Vluchtgarage nog niet ontruimd

01-04: A’dam doet beroep op buren

31-03: Vluchtgarage mag ontruimd

18-03: Woon- en leefgeld illegalen

07-03: ‘Neem een asielzoeker in huis’

Asielzoekers slapen in krakersbolwerk

VK 14.04.2015 Een groep van ongeveer zeventig uitgeprocedeerde asielzoekers brengt de nacht door in het krakersbolwerk Vrankrijk in de Amsterdamse Spuistraat. Ze werden daartoe door de krakers uitgenodigd, zei woordvoerder Pieter Smit van de actiegroep ‘Wij zijn hier’ vanavond. Deze actiegroep ondersteunt de uitgeprocedeerde asielzoekers.

Asielzoekers weigeren nachtopvang

Nu de Vluchtgarage is ontruimd, zwerft in Amsterdam opnieuw een groep uitgeprocedeerde asielzoekers rond. Ze weigeren nachtopvang omdat ze bij elkaar willen blijven. Lees hier waarom.

De groep werd gisteren na een rechterlijk vonnis uit de Vluchtgarage gezet.  Zij brachten de nacht door in een provisorisch tentenkamp in de Pijp. Dat tentenkamp werd op last van de politie ongeveer opgebroken. Daarbij werden tien tenten in beslag genomen.

Asielzoekers in Vrankrijk

Telegraaf 14.04.2015  Een groep van ongeveer zeventig uitgeprocedeerde asielzoekers brengt de nacht van dinsdag op woensdag door in het krakersbolwerk Vrankrijk in de Amsterdamse Spuistraat. Ze werden daartoe door de krakers uitgenodigd, zei woordvoerder Pieter Smit van de actiegroep ‘Wij zijn hier’ dinsdagavond. Deze actiegroep ondersteunt de uitgeprocedeerde asielzoekers.

„En er was ook niks anders beschikbaar”, aldus Smit over dat nieuwe onderdak.

De groep werd maandag na een rechterlijk vonnis uit de Vluchtgarage gezet. De nacht van maandag op dinsdag brachten zij door in een provisorisch tentenkamp in de Pijp. Op last van de politie moesten ze daar het bouwterrein na een nacht alweer verlaten.

Gerelateerde artikelen;

14-04: Vaker voorrang bij huisvesting

14-04: Tentenkamp asielzoekers weg

14-04: Rochdale wil vluchtelingen opvangen

13-04: De zwerftocht van asielzoekers

Asielzoekers ruimen tenten Amsterdamse Pijp op na aandringen politie

NU 14.04.2015  De gemeente in Amsterdam heeft de asielzoekers laten weten dat zij hun tentenkamp op een bouwterrein in de Pijp moeten ontruimen. Na aandringen van de politie hebben de vluchtelingen hun tenten opgeruimd. De politie heeft enkele tenten in beslag genomen en het terrein verlaten.

De gemeente stelde dat de vluchtelingen op een publiek toegankelijk terrein zijn neergestreken, maar dat “het opzetten van tenten en slapen in de openbare ruimte niet is toegestaan”.

Marjan Sax, woordvoerster van de vluchtelingen, zegt tegen NU.nl dat er overlegd wordt wat te doen en waar de vluchtelingen heen moeten. De vluchtelingen roepen mensen intussen op naar het terrein te komen om solidariteit te tonen.

Zie ook: Overzicht: De zwerftocht van asielzoekers door Amsterdam

Stuur foto’s van dit nieuws op naar NUfoto of stuur ze in via WhatsAppvideo’s kunnen naar video@NU.nl

Lees meer over: Vluchtgarage Amsterdam

Gerelateerde artikelen;

Tentenkamp asielzoekers weg

Telegraaf 14.04.2015  Bij het opbreken van het tentenkamp van de uitgeprocedeerde asielzoekers in de Amsterdamse Pijp heeft de politie ongeveer tien tenten in beslag genomen. Dit hebben woordvoerders van de gemeente en de actiegroep ‘Wij zijn hier’ gezegd. De politie heeft het bouwterrein na de ontruiming weer verlaten. De zeventig asielzoekers beschikken nog over vijf tenten, inclusief een grote, die ze zelf hebben afgebroken. De groep is afkomstig uit de maandag ontruimde Vluchtgarage in Amsterdam. Na een demonstratie in het stadhuis sloegen ze maandagavond hun tentenkamp op bij de Tolstraat.

Gerelateerde artikelen;

14-04: Asielzoekers worden wakker op bouwterrein

14-04: Asielzoekers kamperen in de Pijp

13-04: De zwerftocht van asielzoekers

Tentenkamp uitgeprocedeerde asielzoekers ontruimd

NRC 14.04.2015 Het tentenkamp in Amsterdam-Zuidvan een deel van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die in de Vluchtgarage verbleef, wordt ontruimd door de politie. De asielzoekers zelf mogen wél blijven, tot vanavond 23:00 uur, omdat demonstreren in Amsterdam “bijkans heilig” is “binnen de kaders van de wet”, aldus de gemeente.

VLUCHTGARAGE GISTEREN VERLATEN

De asielzoekers hebben de Vluchtgarage, waar zij in oktober 2013 introkken, gisterenverlaten. De politie was daarbij aanwezig. Eind maart oordeelde de rechter dat de Vluchtgarage elk moment ontruimd mag worden. Burgemeester Van der Laan liet vorige week weten dat hij het pand inderdaad laat ontruimen. LEES VERDER

Lees meer;

14 APR Deel vluchtelingen Amsterdam slaapt in tenten ›

14 APR Weg uit de Bijlmer, nu in de Pijp

9 APR Bewoners Vluchtgarage moeten spullen pakken ›

13 APR Asielzoekers verlaten Vluchtgarage Amsterdam, vandaag ontruimd ›

Kerken: kabinet laat vluchtelingen nog steeds in de kou staan

Trouw 14.04.2015 Het kabinet schiet bij de opvang van vluchtelingen nog steeds ernstig tekort. Beloften van verbetering zijn nog niet nagekomen, stelt de Raad van Kerken in een brief aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en zijn staatssecretaris Klaas Dijkhoff.

Volgens de Raad zet Nederland nog steeds vluchtelingen uit naar onveilige landen. Wie van oorlogsmisdaden verdacht wordt, zou nauwelijks de kans krijgen om te bewijzen dat hij onschuldig is. Ook de opvang van asielzoekers in detentiecentra geeft volgens de Raad geen pas. “Uitgeprocedeerde vluchtelingen krijgen dezelfde behandeling als criminelen”, meent ze.

Water en stroom voor tentenkamp asielzoekers

Trouw 14.04.2015   In het tentenkamp van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers in De Pijp in Amsterdam komt zo snel mogelijk een drinkwatervoorziening en elektriciteit voor verlichting. Dit heeft een woordvoerder van de groep laten weten na de eerste nacht. De groep, afkomstig uit de Vluchtgarage, heeft gisteravond een provisorisch tentenkamp opgeslagen op een bouwterrein.

Volgens de woordvoerder hebben sommige asielzoekers buiten in de open lucht geslapen, omdat er te weinig ruimte was in de grote tent en de vijftien kleine tenten. De ongeveer zeventig asielzoekers in het tentenkamp beslissen vandaag of ze opnieuw gaan demonstreren.

Meer over;

Water en stroom voor kamp asielzoekers de Pijp

VK 14.04.2015 In het tentenkamp van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers in de Pijp in Amsterdam komt zo snel mogelijk een drinkwatervoorziening en elektriciteit voor verlichting. Dit heeft een woordvoerder van de groep vandaag laten weten na de eerste nacht. Volgens hem hebben sommige van de asielzoekers buiten in de open lucht geslapen, omdat er te weinig ruimte was in de grote tent en de vijftien kleine tenten die gisteravond zijn opgezet nadat de Vluchtgarage was ontruimd.

Asielzoekers weigeren nachtopvang

Nu de Vluchtgarage is ontruimd, zwerft in Amsterdam opnieuw een groep uitgeprocedeerde asielzoekers rond. Ze weigeren nachtopvang omdat ze bij elkaar willen blijven. Lees hier waarom.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Liever op straat slapen dan bed, bad en brood

Water en stroom voor tentenkamp asielzoekers

Asielzoekers Vluchtgarage hebben stadhuis verlaten

Rochdale wil vluchtelingen opvangen

Telegraaf 14.04.2015 Woningcorporatie Rochdale is bereid vluchtelingen zonder verblijfsvergunning tijdelijk te huisvesten. Dat zegt bestuursvoorzitter van de Amsterdamse corporatie René Grotendorst dinsdag tegen BNR. Het gaat alleen om noodgevallen die de gemeente moet aanwijzen.

Grotendorst doelt in eerste instantie op de uitgeprocedeerden uit de Amsterdamse Vluchtgarage. “We mogen ze eigenlijk niet huisvesten, maar als de gemeente zegt dat we iets moeten en mogen doen, dan doen we dat in noodgevallen wel.”

Asielzoekers worden wakker op bouwterrein

Telegraaf 14.04.2015  Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers afkomstig uit de Vluchtgarage heeft de nacht doorgebracht op een bouwterrein in de Pijp in Amsterdam. De vluchtelingen krijgen zo snel mogelijk drinkwater en elektriciteit, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

De asielzoekers sloegen maandagavond een provisorisch tentenkamp op in de buurt van de Tolstraat in het stadsdeel Zuid. Op het terrein zijn verschillende felgekleurde tentjes te zien. Op de braakliggende grond heeft ruim zestig man overnacht. Er worden dinsdag nog meer tenten opgezet. De asielzoekers blijven op het terrein overnachten ‘totdat er een oplossing is’.

Asielzoekers Vluchtgarage slaan tentenkamp op in Amsterdamse Pijp

NU 14.04.2015 De groep uitgeprocedeerde asielzoekers afkomstig uit de Vluchtgarage heeft maandagavond een provisorisch tentenkamp opgeslagen op een bouwterrein in de Pijp in het stadsdeel Zuid in Amsterdam.

De asielzoekers streken neer in de buurt van de Tolstraat. Daar zijn een grote tent en een stuk of vijf kleine tenten opgezet, aldus Marjan Sax, woordvoerster namens de vluchtelingen.

Een groot deel van de asielzoekers brengt daar de nacht door. En klein gedeelte is naar de nachtelijke opvang van de gemeente gegaan.

De asielzoekers weigeren na hun uitzetting uit de Vluchtgarage gebruik te maken van de gemeentelijke bed-, bad- en broodvoorziening, die maandagmiddag alsnog nadrukkelijk door de gemeente is aangeboden.

Zie ook: Overzicht: De zwerftocht van asielzoekers door Amsterdam

Stuur foto’s van dit nieuws op naar NUfoto of stuur ze in via WhatsAppvideo’s kunnen naar video@NU.nl

Lees meer over: Amsterdam Vluchtgarage

Gerelateerde artikelen;

Asielzoekers kamperen in de Pijp

Telegraaf 14.04.2015  De groep uitgeprocedeerde asielzoekers afkomstig uit de Vluchtgarage heeft maandagavond een provisorisch tentenkamp opgeslagen op een bouwterrein in de Pijp in het stadsdeel Zuid in Amsterdam.

De asielzoekers streken neer in de buurt van de Tolstraat. Daar zijn een grote tent en een stuk of vijf kleine tenten opgezet, aldus Marjan Saks, woordvoerster namens de vluchtelingen. Een groot deel van de asielzoekers brengt daar de nacht door. En klein gedeelte is naar de nachtelijke opvang van de gemeente gegaan.

Gerelateerde artikelen;

14-04: Asielzoekers kamperen in de Pijp

13-04: Vluchtelingen verlaten Stopera

13-04: Weer demonstratie UvA

13-04: Geen gesprek met asielzoekers

13-04: De zwerftocht van asielzoekers

13-04: Vluchtelingen bezetten Stopera

13-04: Grimmige sfeer na ontruiming

13-04: Ontruiming Vluchtgarage nu feit

Deel vluchtelingen Amsterdam slaapt in tenten›

NRC 14.04.2015 Een deel van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers afkomstig uit de Vluchtgarage hebben de nacht doorgebracht in een provisorisch tentenkamp in Amsterdam. Dat meldt persbureau ANP.

Een deel van de asielzoekers sliep op de grond in de open lucht, omdat er te weinig tenten beschikbaar waren. Een paar mensen zijn naar de nachtelijke opvang van de gemeente gegaan.

De asielzoekers streken neer in de buurt van de Tolstraat, op een bouwterrein in de Pijp in het stadsdeel Zuid in Amsterdam. Daar zijn een grote tent en een stuk of vijf kleine tenten opgezet, zegt Marjan Saks tegen ANP. Hoe lang ze op het bouwterrein kunnen blijven, is volgens Saks van de steungroep ‘Wij Zijn Hier’ nog de vraag. De asielzoekers proberen in ieder geval zo snel mogelijk water en elektriciteit aan te leggen.

De meeste asielzoekers weigeren na hun vertrek gisteren uit de Vluchtgarage in de Bijlmer gebruik te maken van de gemeentelijke bed-, bad- en broodvoorziening. Die werd gisteren nog nadrukkelijk door de gemeente onder de aandacht gebracht.

Lees meer;

14 APR Tentenkamp uitgeprocedeerde asielzoekers ontruimd ›

2013 De herfststorm van minuut tot minuut: veel schade, chaos op het spoor ›

14 APR Weg uit de Bijlmer, nu in de Pijp

9 APR Bewoners Vluchtgarage moeten spullen pakken ›

13 APR Asielzoekers verlaten Vluchtgarage Amsterdam, vandaag ontruimd ›

Asielzoekers Vluchtgarage slaan tenten op in de Pijp

AD 14.03.2015 De groep uitgeprocedeerde asielzoekers afkomstig uit de Vluchtgarage heeft maandagavond een provisorisch tentenkamp opgeslagen op een bouwterrein in de Pijp in het stadsdeel Zuid in Amsterdam.

De asielzoekers streken neer in de buurt van de Tolstraat. Daar zijn een grote tent en een stuk of vijf kleine tenten opgezet, aldus Marjan Saks, woordvoerster namens de vluchtelingen. Een groot deel van de asielzoekers brengt daar de nacht door. En klein gedeelte is naar de nachtelijke opvang van de gemeente gegaan.

Asielzoekers Vluchtgarage slapen uit protest op straat

AD 13.04.2015 Een groep van rond de honderd uitgeprocedeerde asielzoekers uit de Vluchtgarage verblijft voorlopig zowel overdag als ’s nachts op straat in Amsterdam. Daarmee wil de groep volgens haar woordvoerster het probleem van uitgeprocedeerde asielzoekers in de hoofdstad zichtbaar maken.

De naar schatting honderd vluchtelingen maken bewust geen gebruik van de gemeentelijke bed-, bad- en broodvoorziening. ,,Want daar kunnen ze alleen slapen. Overdag moeten ze toch weer de straat op”, aldus de woordvoerster vanavond. ,,Die locaties bieden alleen een schijnoplossing.”

De groep vond daarna onderdak in een gekraakte kerk in Amsterdam-West. De asielzoekers brachten in deze zogenoemde Vluchtkerk de winter door. Uiteindelijk vertrokken ze er eind mei 2013 om te verhuizen naar een leegstaand kantorencomplex in Amsterdam-West.

In november 2013 bood de gemeente Amsterdam de groep, inmiddels gegroeid tot zo’n 160 mensen, onderdak in een voormalige gevangenis. Burgemeester Eberhard van der Laan en toenmalig staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) spraken af dat ze hier tot 1 juni 2014 konden blijven. De vluchtelingen stemden hiermee in, maar wilden vervolgens niet weg. De gemeente stapte daarom naar de rechter om hun vertrek uit de Vluchthaven af te dwingen. Zij moesten het pand per 1 juli leeg opleveren, maar vertrokken uiteindelijk op 10 juli.

Lees ook;

Heibel na ontruiming Vluchtgarage: wat ging eraan vooraf?

Elsevier 13.04.2015  Ongeveer honderdtwintig uitgeprocedeerde vluchtelingen hebben maandagochtend de gekraakte parkeergarage in Amsterdam Zuidoost verlaten. De groep loopt nu door Amsterdam, en dat verloopt niet zonder problemen.

De groep is maandag aan het begin van de middag het Amsterdamse stadhuis binnengegaan. Daar zijn ze gaan zitten in de gangen. ‘We zijn dakloos. We kunnen nergens heen. We willen met de burgemeester praten’, zei een van hen tegen AT5.
Eerder werden drie mensen gearresteerd en een agent is lichtgewond geraakt. Inmiddels trekt de groep met onbekende bestemming over straat. De politie observeert hen.

De asielzoekers – die zich hebben verenigd onder de naam ‘Wij zijn hier’ – moesten van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) uit het pand.

Oproer

Volgens Het Parool worden leuzen gescandeerd als ‘We are here’ en ‘We are not criminal’. Enkele bussen van de Mobiele Eenheid (ME) zijn aanwezig. De groep van voornamelijk mannen zegt niet te weten waar ze heen kan.

Volgens Elsevier;

René van Rijckevorsel: Door volstrekt verkeerde signalen heeft asielbeleid aanzuigende werking

Bed-bad-brood

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers zette in 2012 met behulp van vrijwilligers de campagne ‘Wij zijn hier’ op om aandacht te krijgen voor hun situatie en begonnen hun tocht langs verschillende locaties in Amsterdam. De nachtopvang (bed-bad-brood) die de gemeente beschikbaar stelt, is volgens hen geen oplossing.

zie ook;

14 jan Actiefilm in vluchtgarage: een spoedcursus van asielzoekers

30 mrt VVD ten onrechte afgebrand over opvang asielzoekers in regio

23 mrt Asielplan VVD stuit op massaal verzet

Overzicht: De zwerftocht van asielzoekers door Amsterdam

NU 13.04.2015 Een groep van rond de honderd uitgeprocedeerde asielzoekers heeft maandagochtend de gekraakte parkeergarage in Amsterdam Zuidoost verlaten. Ze moesten eruit van burgemeester Eberhard van der Laan.

De groep heeft – in wisselende samenstelling – al een lange zwerftocht achter de rug.

Hieronder een kort overzicht:

Een groep van ongeveer veertig uitgeprocedeerde asielzoekers streek in september 2012 neer in een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp. Het aantal bewoners groeide snel aan tot ongeveer 130. In november dat jaar werd het tentenkamp opgedoekt.

De groep vond daarna onderdak in een gekraakte kerk in Amsterdam-West. De asielzoekers mochten in deze zogenoemde Vluchtkerk de winter doorbrengen. Uiteindelijk bleven ze er tot eind mei 2013.

Lees meer over: Amsterdam Vluchtgarage

De zwerftocht van asielzoekers

Telegraaf 13.04.2015  Een groep van rond de honderd uitgeprocedeerde asielzoekers heeft maandagochtend de gekraakte parkeergarage in Amsterdam-Zuidoost verlaten. Het hof had bepaald dat ze eruit moeten. De groep heeft – in wisselende samenstelling – al een lange zwerftocht achter de rug. Hieronder een kort overzicht.

Een groep van ongeveer veertig uitgeprocedeerde asielzoekers streek in september 2012 neer in een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp. Het aantal bewoners groeide snel tot ongeveer 130. In november dat jaar werd het tentenkamp opgedoekt.

De groep vond daarna onderdak in een gekraakte kerk in Amsterdam-West. De asielzoekers brachten in deze zogenoemde Vluchtkerk de winter door. Uiteindelijk vertrokken ze er eind mei 2013 om te verhuizen naar een leegstaand kantorencomplex in Amsterdam-West.

Gerelateerde artikelen

13-04: Vluchtelingen bezetten Stopera

13-04: Grimmige sfeer na ontruiming

13-04: Ontruiming Vluchtgarage nu feit

Geen gesprek Van der Laan met asielzoekers ondanks bezetting

NU 13.04.2015 De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan was maandagmiddag niet in de gelegenheid om in het stadhuis te praten met asielzoekers die daar een sit-in hielden.

De vluchtelingen, eerder maandag vertrokken uit de Vluchtgarage, wilden de burgemeester spreken.

Maar volgens een gemeentewoordvoerder had Van der Laan een afspraak buiten de stad. ”De mensen kunnen naar de bed-, bad- en broodopvang. Daar kunnen ze een tramkaartje voor krijgen. Eventueel mogen ze ook hun spullen ergens opslaan. Maar ze moeten hier eind van de middag wel weg.”

Zie ook: Overzicht: De zwerftocht van asielzoekers door Amsterdam

Stuur foto’s van dit nieuws op naar NUfoto of stuur ze in via WhatsAppvideo’s kunnen naar video@NU.nl

Lees meer over: Amsterdam Vluchtgarage

Gerelateerde artikelen;

Asielzoekers Vluchtgarage hebben stadhuis verlaten

Trouw 13.04.2015 De vluchtelingen die vanmiddag het stadhuis kort bezet hielden, zijn op last van de politie vertrokken. Ze wilden graag in gesprek met burgemeester Eberhad van der Laan om te praten over hun situatie. Waar de asielzoekers nu naartoe gaan, is niet bekend.

Maar volgens een gemeentewoordvoerder heeft Van der Laan een afspraak buiten de stad. ‘De mensen kunnen naar de bed-, bad- en broodopvang. Daar kunnen ze een tramkaartje voor krijgen. Eventueel mogen ze ook hun spullen ergens opslaan. Maar ze moeten hier eind van de middag wel weg.’

Asielzoekers verlaten Vluchtgarage Amsterdam, vandaag ontruimd›

NRC 13.04.2015 Een grote groep asielzoekers is vanochtend vertrokken uit de Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost. Dat meldt persbureau ANP. De politie is daarbij aanwezig.

Vannacht was de laatste nacht van de asielzoekers in de parkeergarage, die zij in oktober 2013 kraakten.

Nadat de groep asielzoekers de Vluchtgarage hadden verlaten, gingen zij midden op de Bijlmerdreef zitten, een doorgaande weg. Er ontstond een kleine vechtpartij, bevestigt een woordvoerder van Politie Amsterdam. Rond 10.15 uur zijn er drie mannen aangehouden. Een van die mannen heeft een agent geslagen, een ander dreigde met een mes. Om 10.18 uur was de weg weer vrij.

Eind maart oordeelde de rechter dat de Vluchtgarage elk moment ontruimd mag worden. Burgemeester Eberhard van der Laan liet vorige week weten dat hij het pand inderdaad laat ontruimen.

Lees meer;

9 APR Bewoners Vluchtgarage moeten spullen pakken ›

28 MRT Vluchtgarage even ontruimd na brand ›

31 MRT Vluchtgarage mag elk moment worden ontruimd ›

14 JAN ‘Vluchtgarage’ Amsterdam wordt ontruimd – actiegroep spant kort geding aan ›

2014 Vluchtkerk, vluchtflat, vluchthaven. En nu?

Vluchtelingen verlaten Stopera

Telegraaf 13.04.2015 Een grote groep uitgeprocedeerde asielzoekers heeft maandagmiddag enige uren lang een sit-in gehouden in de Stopera in Amsterdam. Tegen 16.00 uur hebben ze het stadhuis verlaten, bevestigde een woordvoerder van de gemeente.

De ongeveer vijftig mensen waren komen lopen vanaf de Vluchtgarage in Zuid-Oost. Dat gekraakte pand hadden ze maandag verlaten. Daarna waren er wat opstootjes en zijn drie mannen gearresteerd.

Geen gesprek met asielzoekers

Telegraaf 13.04.2015 De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is maandagmiddag niet in de gelegenheid om in het stadhuis te praten met asielzoekers die daar een sit-in houden. De vluchtelingen, eerder maandag vertrokken uit de Vluchtgarage, willen de burgemeester spreken.

Maar volgens een gemeentewoordvoerder heeft Van der Laan een afspraak buiten de stad. „De mensen kunnen naar de bed-, bad- en broodopvang. Daar kunnen ze een tramkaartje voor krijgen. Eventueel mogen ze ook hun spullen ergens opslaan. Maar ze moeten hier eind van de middag wel weg.”

Gerelateerde artikelen;

13-04: De zwerftocht van asielzoekers

13-04: Vluchtelingen bezetten Stopera

13-04: Grimmige sfeer na ontruiming

13-04: Ontruiming Vluchtgarage nu feit

09-04: Vluchtgarage maandag ontruimd

Vluchtelingen bezetten Stopera

Telegraaf 13.04.2015 Een grote groep uitgeprocedeerde asielzoekers is maandag begin van de middag de Stopera in Amsterdam binnengelopen. Daar zijn ze – met spandoeken – gaan zitten in de gangen. In totaal doen ongeveer vijftig mensen mee aan de sit-in, inclusief sympathisanten.

„We zijn dakloos. We kunnen nergens heen. We willen met de burgemeester praten”, zei een van hen tegen AT5. De gemeente kon nog niet meteen reageren. In de Stopera zit het stadhuis, dat overdag gewoon toegankelijk is.

Gerelateerde artikelen;

13-04: 11.00 – Grote bende in Vluchtgarage

13-04: Grimmige sfeer na ontruiming

13-04: Ontruiming Vluchtgarage nu feit

Na het leven in de garage nu weer het leven op straat

Trouw 13.04.2015 Of er mensen waren die hen aan grote tassen en koffers konden helpen, vroegen de bewoners van de Vluchtgarage een paar weken terug via Facebook. Want na anderhalf jaar bivakkeren in die leegstaande parkeergarage verzamel je toch flink wat spullen, merkten ze. “En nou gaan we de straat maar weer op”, zegt Eric Dimule.

Lange tijd was er geen warm water, de elektriciteitsvoorziening haperde. Veel mannen dronken. Er braken vechtpartijen uit.

In december 2013 trok de inmiddels 24-jarige Congolees met zo’n 120 andere mannen in de Amsterdamse parkeergarage. Vandaag wordt de garage ontruimd. Ze zullen zich niet verzetten, zegt Dimule. “Ik weet nog niet waar we heen gaan, en waar ik morgenavond slaap.”

Verwant nieuws;

Grimmige sfeer bij asielzoekers na vrijwillig verlaten Vluchtgarage

NU 13.04.2015 Het vrijwillige vertrek van de asielzoekers uit de Amsterdamse Vluchtgarage heeft een grimmig staartje gekregen. Een aantal vluchtelingen is woedend op de politie na arrestaties die werden verricht. Ook willen ze de burgemeester spreken.

De politie zegt drie verdachten aan te hebben gehouden bij de Vluchtgarage. “Eén man sloeg met een stok, één zwaaide met een mes en een ander verwondde een agent licht”, aldus de politie.

Nadat de hele groep asielzoekers de Vluchtgarage had verlaten, ging een grote groep even verderop midden op de Bijlmerdreef zitten, een doorgaande weg. Daar werd de openbare orde korte tijd verstoord.

Zie ook: Overzicht: De zwerftocht van asielzoekers door Amsterdam

Stuur foto’s van dit nieuws op naar NUfoto of stuur ze in via WhatsApp,video’s kunnen naar video@NU.nl

Lees meer over: Vluchtgarage Amsterdam

Gerelateerde artikelen;

Grimmige sfeer na ontruiming

Telegraaf 13.04.2015 Het vertrek van de asielzoekers uit de Amsterdamse Vluchtgarage heeft een grimmig staartje gekregen. De politie heeft in totaal drie mannen aangehouden. Een agent raakte lichtgewond. Een aantal vluchtelingen was na de eerste aanhouding woedend op de politie en zocht de confrontatie. Agenten hielden een man aan omdat die met een stok om zich heen had geslagen. Een tweede zwaaide met een mes. Bij diens aanhouding bemoeide een ander zich ermee. Hij sloeg een agent tegen het hoofd. Die raakte lichtgewond. Ook hij is opgepakt.

Gerelateerde artikelen;

13-04: 11.00 – Grote bende in Vluchtgarage

13-04: Asielzoekers op de vuist

13-04: Ontruiming Vluchtgarage nu feit

Ontruiming Vluchtgarage nu feit

Telegraaf 13.04.2015  Het lijkt erop dat maandagochtend alle asielzoekers zijn vertrokken uit de Vluchtgarage in Amsterdam Zuidoost. Even na 09.00 uur kwam de grootste groep naar buiten, eerder al voorafgegaan door enkelingen. De politie is aanwezig en zette hekken om het pand. De politie is aanwezig om toe te zien op een ordentelijk verloop. Aanvankelijk gingen vanmorgen een aantal bewoners elkaar te lijf met stokken en stukken hout. Maar inmiddels is de grimmige sfeer omgeslagen in een vreedzaam protest, waarbij door de asielzoekers die zich buiten hebben verzameld liederen worden gezongen.

Vandaag komt er een eind aan hun verblijf in de gekraakte parkeergarage. Burgemeester Eberhard van der Laan laat het pand ontruimen. De groep zoekt geen nieuwe kraaklocatie.

Na het leven in de garage nu weer het leven op straat

Trouw 13.04.2015 Of er mensen waren die hen aan grote tassen en koffers konden helpen, vroegen de bewoners van de Vluchtgarage een paar weken terug via Facebook. Want na anderhalf jaar bivakkeren in die leegstaande parkeergarage verzamel je toch flink wat spullen, merkten ze. “En nou gaan we de straat maar weer op”, zegt Eric Dimule.

Lange tijd was er geen warm water, de elektriciteitsvoorziening haperde. Veel mannen dronken. Er braken vechtpartijen uit.

In december 2013 trok de inmiddels 24-jarige Congolees met zo’n 120 andere mannen in de Amsterdamse parkeergarage. Vandaag wordt de garage ontruimd. Ze zullen zich niet verzetten, zegt Dimule. “Ik weet nog niet waar we heen gaan, en waar ik morgenavond slaap.”

Eerste asielzoekers verlaten de Vluchtgarage in Amsterdam

NU 13.04.2015 De eerste asielzoekers zijn maandagochtend bepakt en bezakt vertrokken uit de Vluchtgarage in Amsterdam Zuidoost.

De politie is aanwezig. Vrijwilligers helpen de asielzoekers hun spullen bij elkaar te zoeken.

Maandag komt er een eind aan hun verblijf in de gekraakte parkeergarage. Burgemeester Eberhard van der Laan laat het pand om 09.00 uur ontruimen.

Stuur foto’s van dit nieuws op naar NUfoto of stuur ze in via WhatsApp,video’s kunnen naar video@NU.nl

Lees meer over: 

Vluchtgarage Amsterdam

Asielzoekers verlaten Vluchtgarage

Trouw 13.04.2015 Na de aanhouding van een demonstrant door de politie was er korte tijd sprake van een opstootje. De demonstrant zou een mes hebben gehad. Maar volgens de asielzoekers had de man niets verkeerd gedaan. Bij een tweede arrestatie werd pepperspray gebruikt. Op dit moment zijn er twee mensen opgepakt.

Volgens volkskrantverslaggever Harmen Bockma is er sprake van een opgefokte sfeer. ‘De ontruimde asielzoekers lopen nu op straat, achtervolgd door de ME. De groep loopt vermoedelijk in een mars naar de Stopera.’ Het kruispunt op de Bijlmerdreef werd korte tijd bezet door de vluchtelingen.

Meer over;

Te weinig huizen voor asielzoekers die blijven

AD 13.04.2015 In de meeste gemeenten in de regio Utrecht staan veel te weinig sociale huurwoningen voor de grote groep voormalige asielzoekers, die nu een definitieve verblijfsvergunning hebben. Dat blijkt uit een rondgang van deze krant.

De achterstanden variëren van enkele tientallen tot vijfhonderd asielzoekers die op woonruimte wachten. Veenendaal en Utrechtse Heuvelrug zijn uitzonderingen, die wel kunnen voldoen aan het door het rijk opgelegde quotum.

Wethouders in de andere gemeenten zijn druk bezig met het zoeken van oplossingen. Houten (achterstand: 29) spreekt met woningcorporaties en zorgorganisaties voor de begeleiding. Ook Zeist (achterstand: 19) onderzoekt de mogelijkheden naar het plaatsen van meer individuele mensen in één woning met begeleiding. Daarmee kan de gemeente eerder voldoen aan de taakstelling.

Asielzoekers in oud NAM-kantoor

Telegraaf 10.04.2015 In het voormalig hoofdkantoor van de Nederlandse aardolie Maatschappij (NAM) in Assen komt een asielzoekerscentrum voor duizend vluchtelingen. Dat meldde de gemeente Assen vrijdag. De eerste asielzoekers worden aan het eind van het jaar verwacht.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wilde aanvankelijk 1500 asielzoekers in het kantorenpand huisvesten, maar dat vindt de gemeente Assen te veel. Er is nu een overeenkomst gesloten voor duizend mensen over een periode van vijf jaar, met de mogelijkheid die met nog eens vijf jaar te verlengen.

De NAM liet eind jaren tachtig, naast het oude complex aan de Schepersmaat, een nieuw hoofdkantoor bouwen. Het voormalige hoofdkantoor stond al enige tijd leeg.

KiesKatwijk tegen komst permanent asielzoekerscentrum

RTVWEST 09.04.2015 De gemeenteraadsfractie KiesKatwijk wil niet dat er een permanent asielzoekerscentrum in Katwijk komt. De fractie vindt dat de gemeente stelselmatig in de steek wordt gelaten door hogere overheden. Daarom zou ze nu niet de lasten van een permanent asielzoekerscentrum moeten hoeven dragen.

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft Katwijk gevraagd permanent asielzoekers te gaan opvangen. Katwijk telt momenteel al twee tijdelijke azc’s bij de 1e Mientlaan. In totaal verblijven daar zo’n 1.200 vluchtelingen.

KiesKatwijk is er ook niet over te spreken dat de burgemeester en wethouders vervolgens op eigen houtje onderzoek naar geschikte locaties laten uitvoeren. De fractie heeft het onderwerp op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond laten zetten. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Vluchtgarage maandag ontruimd

Telegraaf 09.04.2015 Amsterdam gaat de zogeheten Vluchtgarage in het zuidoosten van de stad maandag ontruimen. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan donderdag gezegd tegen de gemeenteraad.

De burgemeester verklaarde dat alle uitgeprocedeerde asielzoekers in het pand terechtkunnen in een ‘bed-, bad- en broodvoorziening’ van de gemeente. De huidige opvang telt 135 plaatsen. Daarvan zijn er al ongeveer zestig in gebruik en in de Vluchtgarage verblijven zo’n 120 mensen. Volgens de burgemeester is er overleg met andere gemeenten als meer vluchtelingen zich aanmelden. „Dat overleg verloopt goed. Iedereen zal opvang kunnen krijgen.”

Gerelateerde artikelen;

07-04: Vluchtgarage nog niet ontruimd

01-04: A’dam doet beroep op buren

31-03: Vluchtgarage mag ontruimd

Bewoners Vluchtgarage moeten spullen pakken

NRC 09.04.2015  De Vluchtgarage in Amsterdam wordt maandagochtend om 9:00 uur ontruimd, dat heeft burgemeester Van der Laan vandaag in de raadsvergadering bekendgemaakt.

De bewoners hebben vandaag een brief ontvangen van de burgemeester waarin ze gevraagd wordt hun spullen te pakken en de Vluchtgarage te verlaten. Via de GGD kunnen de uitgeprocedeerde asielzoekers zich inschrijven voor de Bed- Bad- en Broodvoorzieningen van de gemeente.

Eind maart oordeelde de rechter dat de Vluchtgarage elk moment ontruimd mag worden. Het pand is sinds oktober 2013 gekraakt door een groep van zo’n honderd uitgeprocedeerde asielzoekers. LEES VERDER

Vluchtgarage wordt maandag ontruimd

NU 08.04.2015 De Vluchtgarage in Amsterdam wordt maandagochtend ontruimd. Dat meldt een woordvoerder van de asielzoekers, Marjan Sax.

Sax zegt woensdag bericht te hebben ontvangen dat de ontruiming van de Vluchtgarage maandagochtend 13 april vanaf 09.00 uur zal plaatsvinden. “We weten nog niet wat we gaan doen”, aldus Sax tegenover NU.nl. “We kijken al langer uit naar een oplossing, maar die is er nog niet. Het scheelt dat we nu concreet weten wanneer de Vluchtgarage wordt ontruimd.”

Lees meer over: Amsterdam Vluchtgarage

Vluchtgarage nog niet ontruimd

Telegraaf 07.04.2015 De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die verblijft in de zogeheten Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost, heeft het pand dinsdagmiddag nog niet verlaten. Het gerechtshof in de hoofdstad oordeelde vorige week dat de gekraakte parkeergarage vanaf woensdag mag worden ontruimd. Of dat ook die dag gaat gebeuren, kon een woordvoerder van de gemeente niet zeggen.

„Officieel moeten ze er einde van de dag uit zijn en op enig moment zal het pand worden ontruimd”, vertelde de zegsman. „We hopen dat ze het vonnis van de rechter zullen respecteren.”

Een woordvoerster van de asielzoekers zei dinsdag niet te weten wanneer ze vertrekken en of ze blijven tot het moment van ontruiming. „Ze zijn er nu in elk geval nog niet uit.”

Gerelateerde artikelen;

01-04: A’dam doet beroep op buren

31-03: Vluchtgarage mag ontruimd

28-03: Vluchtgarage ontruimd na brand

25-02: Gevecht tegen vonnis vluchtgarage

Containerdorp vluchtelingen

Telegraaf 04.04.2015 Amsterdam werkt samen met de woningcorporaties aan een containerdorp voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Het dorp moet plaats bieden aan 200 tot 250 containerwoningen voor statushouders. Dat zegt Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) in een interview met Het Parool.

Amsterdam heeft een achterstand bij het huisvesten van mensen met een verblijfsstatus en hoopt dat op deze manier de achterstand deels wordt weggewerkt.

Het aantal asielzoekers blijft maar dalen

Trouw 02.04.2015 De instroom van asielzoekers naar Nederland blijft maar zakken: in februari kwamen 740 migranten het land binnen om een asielverzoek in te dienen. Terwijl de vluchtelingenstroom toch echt niet is opgedroogd: andere landen hebben juist te maken met stijgingen en het lijkt erop dat het totaal aantal asielzoekers dat Europa bereikt min of meer gelijk blijft.

In februari: 740 asielzoekers. Een half jaar gelden: vier keer zoveel. De Nederlandse cijfers zijn afkomstig van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie.

De druk op de opvanglocaties is ondanks de dalende instroom nog steeds stevig. Dat komt vooral doordat het erg veel moeite kost om erkende vluchtelingen aan een woning te helpen. Er verblijven momenteel bijna 23.000 mensen in azc’s. Maar van die groep heeft bijna 60 procent al een verblijfsvergunning. Zij wachten op een woning, elders in het land.

Verwant nieuws;

Meer over:  Migratie  Vluchtelingen

Asielzoekerscentrum Barlo gaat weer open

NU 02.04.2015 Het asielzoekerscentrum Groot Deunk in Barlo, in de Achterhoekse gemeente Aalten, gaat weer open. Dat hebben burgemeester en wethouders van Aalten donderdag besloten.

De heropening gebeurt op verzoek van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers).

Dat heeft grote behoefte aan extra opvangcapaciteit door de toestroom van nieuwe asielzoekers, een groei van het aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning en een vertraagde uitstroom naar gemeenten.

Lees meer over: Asielzoekers Barlo

Gerelateerde artikelen;

AZC Barlo gaat weer open

Telegraaf 02.04.2015 Het asielzoekerscentrum Groot Deunk in Barlo, in de Achterhoekse gemeente Aalten, gaat weer open. Dat hebben burgemeester en wethouders van Aalten donderdag besloten.

De heropening gebeurt op verzoek van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Dat heeft grote behoefte aan extra opvangcapaciteit door de toestroom van nieuwe asielzoekers, een groei van het aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning en een vertraagde uitstroom naar gemeenten.

Het nu nog leegstaande azc gaat maximaal 300 asielzoekers huisvesten.

AMSTERDAM DOET BEROEP OP BUURGEMEENTEN VOOR OPVANG

BB 01.04.2015 De gemeente Amsterdam doet een beroep op buurgemeenten voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers die na de aanstaande ontruiming van de Vluchtgarage op straat staan. De hoofdstad stelt opvangplaatsen beschikbaar (bed, bad en brood), maar daar is nu plaats voor 75 mensen, terwijl de groep in de Vluchtgarage bestaat uit zo’n 120 man. Dat meldde burgemeester Eberhard van der Laan woensdag aan de gemeenteraad.

75 bed, bad, brood-plekken
Amsterdam heeft op verschillende nachtopvanglocaties ruimte voor in totaal 135 mensen. Ongeveer zestig mensen maken op dit moment al gebruik van de opvang. ‘We gaan niet over het eerder afgesproken aantal plekken heen’, zei Van der Laan. ‘We willen geen aanzuigende werking. De 76e die zich bij bed, bad, brood meldt, wordt met een treinkaartje doorverwezen naar een opvang in een van de gemeentes waar we afspraken mee hebben.’

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Asielzoekers moeten de Vluchtgarage nu toch echt verlaten

Trouw 01.04.2015 De Amsterdamse Vluchtgarage mag worden ontruimd. De 120 afgewezen asielzoekers in de gekraakte parkeergarage krijgen een week de tijd om het pand te verlaten. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof vandaag bepaald. Dat is niet alleen maar slecht nieuws voor de asielzoekers, vindt hun advocaat.

Beetje bij beetje wordt de opvang humaner.

Sinds een paar maanden kunnen afgewezen asielzoekers in Amsterdam ’s nachts terecht op een opvangplek waar ze bovendien een avondmaaltijd en een ontbijt krijgen en onder de douche kunnen. Dat is voldoende, vindt het Amsterdamse hof. En daarom kan de parkeergarage worden ontruimd.

Parkeergarage gekraakt
De groep vreemdelingen trok in december 2013 in de Amsterdamse parkeergarage. Ze hadden daarvoor al een tijd door de stad gezworven. Recht op opvang waren ze lang daarvoor al verloren. Terugkeren naar hun landen van herkomst willen of kunnen de vreemdelingen niet. De omstandigheden in de parkeergarage zijn niet al te best. Lange tijd waren er problemen met de water- en elektriciteitsvoorzieningen. Vorig jaar zomeroverleed een van de bewoners na een uit de hand gelopen ruzie.

Verwant nieuws;

Opvang asielzoekers puilt uit door tekort woningen

VK 01.04.2015 Asielzoekerscentra puilen uit met vluchtelingen die recht hebben op een woning maar die niet krijgen. Van de 25 duizend bewoners van Nederlandse asielzoekerscentra wacht meer dan de helft op een huis van de gemeente. De gemeenten zeggen dat ze niet genoeg vrijgekomen huurwoningen hebben om aan de vraag te voldoen.

Mohamad wacht al maanden op een huis

Veel gemeenten slagen er niet in om voldoende asielzoekers te huisvesten. De Syriër Mohamad Ahmad wacht al maanden op een huis.

Er zijn nu 13 duizend vluchtelingen met een verblijfsvergunning die op een huis wachten, blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het Rijk heeft alle gemeenten verplicht, op grond van hun inwoneraantal, een percentage van hen onderdak te bieden. In het komende half jaar komen er nog eens ongeveer 13 duizend woningzoekende vluchtelingen bij. Mogelijk valt dit aantal hoger uit omdat veel Syrische vluchtelingen bezig zijn met gezinshereniging.

Asielzoekers wachten op huizen

Telegraaf 01.04.2015 Het aantal vluchtelingen in asielzoekerszoekerscentra dat wacht op een woning in een gemeente zal dit jaar verder toenemen. Daar gaat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) van uit.

Momenteel wachten bijna 13.000 vluchtelingen in asielzoekerscentra op een woning. „Dat zal naar verwachting meer worden”, aldus een woordvoerder van het COA naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant woensdag.

Volgens gemeenten komen er niet genoeg huurwoningen vrij om aan de vraag te voldoen. Het is volgens de woordvoerder een „enorme opgave” voor de gemeenten. Die krijgen elk halfjaar een taakstelling opgelegd om een bepaald aantal vluchtelingen te huisvesten.

Asielplan VVD krijgt weinig gehoor in Tweede Kamer

VK 26.03.2015 De VVD kreeg de aandacht, maar de PvdA krijgt een ruimer asielbeleid. Zo staan de zaken ervoor na een week debat over het VVD-plan om de grenzen te sluiten.

De PvdA wil dat er weer een reddingsdienst op de Middellandse Zee komt voor asielzoekers die de oversteek naar Europa wagen. De kustwacht is er niet alleen ‘voor grensbewaking, maar ook om mensen te redden en hulp te bieden’, zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Daarmee lijkt er een meerderheid in de Tweede Kamer te zijn voor het uitbreiden van de missie in de Middellandse Zee.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Grootste deel Kamer kraakt VVD-asielplan

Rutte: kabinet neemt asielplan VVD niet over

VVD-vluchtelingenplan is te weinig realistisch5

Grootste deel Tweede Kamer kraakt VVD-asielplan

NU 26.03.2015 De Tweede Kamer heeft donderdagavond de vloer aangeveegd met een asielplan van regeringspartij VVD. De pijlen richtten zich vooral op het idee om de buitengrenzen van Europa te sluiten voor asielzoekers.

Wat D66 betreft kan het ”onrealistische plan” waarvan ”een deel is gestolen uit de snoepwinkel van de PVV” beter meteen de prullenbak in. De SP noemde het ”een nogal hitsige oproep” naar de PVV-achterban.

Maar hoewel de PVV de grenzen ook wil sluiten, viel de partij hard uit. “Volksverlakkerij, wanstaltig en laf”, sprak PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. Hij hekelde vooral dat de VVD een dag later al boog voor coalitiegenoot PvdA. Want die ziet het plan ook niet zitten.

Lees meer over: VVD Asielzoekers

Gerelateerde artikelen;

Grootste deel Kamer kraakt VVD-asielplan

Trouw 26.03.2015 De Tweede Kamer heeft vanavond de vloer aangeveegd met een asielplan van regeringspartij VVD. De pijlen richtten zich vooral op het idee om de buitengrenzen van Europa te sluiten voor asielzoekers.

Wat D66 betreft kan het ‘onrealistische plan’ waarvan ‘een deel is gestolen uit de snoepwinkel van de PVV’ beter meteen de prullenbak in. De SP noemde het ‘een nogal hitsige lokroep’ naar de PVV-achterban.

Maar hoewel de PVV de grenzen ook wil sluiten, viel de partij hard uit. ‘Volksverlakkerij, wanstaltig en laf’, sprak PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. Hij hekelde vooral dat de VVD een dag later al boog voor coalitiegenoot PvdA. Want die ziet het plan ook niet zitten.

Van D66 mocht het „onrealistische plan” waarvan „een deel is gestolen uit de snoepwinkel van de PVV” meteen de prullenbak in. De SP noemde het „een nogal hitsige lokroep” naar de PVV-achterban. De PVV hekelde vooral dat de VVD een dag later al boog voor coalitiegenoot PvdA. „Wanstaltig en laf”, vond PVV-Kamerlid Sietse Fritsma.

PvdA en de rest van de oppositie benadrukten dat Europa altijd een veilige haven moet blijven voor degenen die dat nodig hebben. „We willen wel inzetten op een steviger aanpak van mensensmokkel, wat een miljardenbusiness is geworden”, zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

Kamer kraakt VVD-asielplan

Telegraaf 26.03.2015  De VVD heeft donderdagavond amper bijval gekregen voor het plan om de buitengrenzen van Europa te sluiten voor asielzoekers. Het idee werkte juist averechts. De meeste partijen veegden de vloer aan met het plan en spraken zich er krachtig voor uit om vluchtelingen op te blijven vangen.

De conclusie van het debat is dat de ballon van de VVD is lekgeprikt, zo verwoordde het CDA het ongenoegen. De oppositie wilde het debat om duidelijk te krijgen waar de grootste regeringspartij en het kabinet staan met hun asielbeleid.

VVD-Tweede Kamerlid Malik Azmani kreeg veel hoon over zich heen, zowel van de tegenstanders als de enige voorstanders PVV en Groep Bontes/Van Klaveren.

Gerelateerde artikelen;

24-03: Asielplan VVD ligt in prullenbak

24-03: ‘Aanzet tot politieke discussie’

23-03: ‘Asielplan nu niet uitvoeren’

23-03: ‘Eigen beleid VVD onderuit’

23-03: ‘Asielplan geen oplossing’

Meerderheid Kamer verwerpt ‘onrealistisch’ asielplan VVD

NRC 26.03.2015 De Tweede Kamer heeft vanavond de vloer aangeveegd met een asielplan van regeringspartij VVD. De fracties waren vooral kritisch over het idee om de buitengrenzen van Europa te sluiten voor asielzoekers.

Wat D66 betreft kan het “onrealistische plan” waarvan “een deel is gestolen uit de snoepwinkel van de PVV” beter meteen de prullenbak in. De SP noemde het “een nogal hitsige oproep” naar de PVV-achterban.  LEES VERDER

‘Nederlandse asielbeleid uitnodigend voor terroristen’

NU 26.03.2015 De helft van de Nederlanders vindt Nederland te uitnodigend voor terroristen. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos.

Maar liefst 52 procent blijkt het eens met de stelling dat terroristen door het huidige asielbeleid te makkelijk hun weg vinden naar Nederland.

Zo’n tweederde van de Nederlanders wil dat internationale afspraken over de opvang van vluchtelingen worden gerespecteerd, maar daarvan vindt slechts 22 procent dat het internationale vluchtelingenverdrag gerespecteerd moet worden en dus vluchtelingen opgevangen moeten blijven worden.

Lees meer over: Asielbeleid Asielzoekers

Gerelateerde artikelen;

Sluit de asielcentra en help armsten in de regio

VK 25.03.2015 Met opvang in de regio kun je meer vluchtelingen helpen en schaad je de mensensmokkelsyndicaten.

Wat doe je als vreemdelingen berooid, ziek en hongerig op je deur kloppen, achtervolgd door allerlei vijanden? Juist, je laat ze binnen, geeft ze eten en onderdak en dan zie je verder. Dat geldt nog sterker voor de vluchtelingen, die voor veel geld een plaatsje hebben gekocht op een onzeewaardig bootje en vervolgens midden op zee dreigen te verdrinken. Asielzoekers help je, punt uit. De afgelopen decennia is echter wel duidelijk geworden dat het overgrote deel van de vluchtelingen West-Europa wil binnenkomen vanwege een heel assortiment aan redenen en niet alleen om te ontkomen aan vervolging.

VVD-plan is zuiver populisme

VK 25.03.2015  De VVD vindt het tijd dat Europa ophoudt met het opvangen van vluchtelingen uit andere regio’s. Het worden er te veel. Bovendien gaan duizenden mensen dood in hun poging Europa te bereiken. Als ze hier niet welkom zijn, hoeven ze die reis niet meer te wagen. En het uitgespaarde geld kan besteed worden aan opvang in de regio. Dit is populisme van het zuiverste soort omdat dit plan om diverse redenen niet uitvoerbaar is. En dat zullen ze bij de VVD ook best weten.

Bezwaren

Verreweg de meeste vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika blijven ook nu al in de regio. Vaak leven zij al jaren, en soms generaties lang, in een vluchtelingenkamp

Allereerst zijn er fikse juridische obstakels. De EU-lidstaten zijn partij in het Vluchtelingenverdrag. Uit dat verdrag volgt dat eenieder het recht heeft asiel te vragen en dat een vreemdeling niet mag worden teruggestuurd naar een onveilige situatie. Ook in de Europese wetten zijn deze uitgangspunten vastgelegd. Dat zijn geen vrijblijvende afspraken. Ook het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (dat de lidstaten van de Raad van Europa bindt) biedt vreemdelingen bescherming. Dit alles zou moeten worden opgezegd, met alle consequenties van dien voor de overige internationale afspraken die in Europa gemaakt zijn.

MEER;

Rutte: kabinet neemt asielplan VVD niet over

VVD-Kamerlid René Leegte stapt op om nevenfunctie

Het Fort Europa-idee gaat Brussel te ver

Rutte: kabinet neemt asielplan VVD niet over

VK 24.03.2015 Als het om migratie gaat is het regeerakkoord leidend en het nieuwe asielplan van de VVD zal dan ook niet door het kabinet worden overgenomen. Dat maakte premier Mark Rutte vandaag duidelijk in de Tweede Kamer.

‘Als ik zo door mijn oogharen kijk dan geeft het regeerakkoord geen ruimte om het plan over te nemen’, zei Rutte. Hij ziet het voorstel van de liberale fractie als een nuttige bijdrage van de grootste regeringspartij aan de discussie over migratie. Volgens de premier voert Nederland een ‘restrictief, maar rechtvaardig’ asielbeleid.

De VVD stelde zondag voor om om de grenzen van Europa te sluiten voor asielzoekers en mensen alleen nog in de eigen regio op te vangen. Het plan werd door de overgrote meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer naar de prullenbak verwezen.

Rutte ziet door zijn ‘oogharen’ geen ruimte voor asielplan

Elsevier 24.03.2015 Het regeerakkoord is leidend als het om migratie gaat. Het vluchtelingenplan van de VVD zal dan ook niet door het kabinet worden overgenomen.

‘Als ik zo door mijn oogharen kijk dan geeft het regeerakkoord geen ruimte om het plan over te nemen,’ zei premier Mark Rutte(VVD) dinsdag in de Tweede Kamer.

Volgens Elsevier;

René van Rijckevorsel: VVD-plan is een stuk humaner dan het huidige asielbeleid

Eerder op de dag was ook de nieuwe staatssecretaris van Justitie,Klaas Dijkhoff (VVD) terughoudend. ‘Het is nu geen onderdeel van het kabinetsbeleid. En het is niet mijn verantwoordelijkheid als staatssecretaris om vooruit te lopen nu nog discussie moet plaatsvinden tussen politieke partijen,’ zei hij.

Eigen regio

De VVD-fractie stelde zondag voor om de grenzen van Europa te sluiten voor asielzoekers en mensen alleen nog in de eigen regio op te vangen. Voor de liberalen is de huidige gang van zaken onhoudbaar en een groot risico voor de veiligheid.

Het is nu namelijk ‘niet te voorkomen dat ook terroristen hun weg naar Europa weten te vinden, zei Tweede Kamerlid Malik Azmani. We lopen een groot risico, als we de huidige aanpak niet veranderen, vindt hij. De terreur van Islamitische Staat – die zich de laatste tijd ook steeds meer laat gelden in Noord-Afrika – jaagt mensen in de handen van de smokkelaars.

Kritiek

Coalitiegenoot PvdA ziet niets in het plan, dat, in de woorden van Tweede Kamerlid Attje Kuiken, werd afgedaan als ‘onaanvaardbaar’. Volgens haar moet Nederland ‘een veilige haven blijven voor vluchtelingen die vanwege oorlog, afkomst, geaardheid of politieke overtuiging hun land uit worden gejaagd’.

Ook uit de rest van de Kamer klonk kritiek, met uitzondering van de PVV, die het plan ‘Geweldig’ noemde. Kritische geluiden waren ook te horen bij de liberalen zelf. ‘Sluiten van de grens voor asielzoekers is in strijd met internationale verdragen. Plan VVD dus onuitvoerbaar. En humanitair onwenselijk,’ zegt oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas.

Rutte: regeerakkoord leidend voor migratiezaken

NRC 24.03.2015 Als het om migratie gaat, is het regeerakkoord leidend. Dat zei premier Mark Rutte vandaag in de Tweede Kamer, meldt persbureau ANP. Het nieuwe VVD-standpunt over asiel zal dan ook niet door het kabinet worden overgenomen, zo zei de premier.

Volgens Rutte moet het plan worden gezien als nuttige bijdrage aan de discussie over migratie. Hij zei: “Als ik zo door mijn oogharen kijk dan geeft het regeerakkoord geen ruimte om het plan over te nemen.”  LEES VERDER

Asielplan VVD ligt in prullenbak

Telegraaf 24.03.2015 Het nieuwe asielplan van de VVD wordt niet overgenomen door het kabinet. Dat houdt zich aan de afspraken over migratie in het regeerakkoord. Dat maakte premier Mark Rutte dinsdag duidelijk in de Tweede Kamer.

,,Als ik zo door mijn oogharen kijk dan geeft het regeerakkoord geen ruimte om het plan over te nemen”, zei Rutte. Hij ziet het voorstel van de liberale fractie als een nuttige bijdrage van de grootste regeringspartij aan de discussie over migratie.

Staatssecretaris Dijkhoff omarmt VVD-voorstel sluiten grenzen niet

NU 24.03.2015 De nieuwe staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie) wil zich niet voor of tegen het VVD-voorstel om de Europese grenzen te sluiten voor asielzoekers uitspreken.

“Het is nu geen onderdeel van het kabinetsbeleid. En het is niet mijn verantwoordelijkheid als staatssecretaris om vooruit te lopen nu nog discussie moet plaatsvinden tussen politieke partijen”, aldus Dijkhoff dinsdag.

“Ik heb nu niet gehoord dat er een meerderheid in de Kamer is. Dat is aan de politiek om elkaar te overtuigen. Maar ieder voorstel waar een meerderheid voor is en wij als kabinet ons in kunnen vinden voeren we uit.”

Teeven

Ook de voorganger van Dijkhoff, Fred Teeven, maakte zich onlangszorgen over de asielinstroom en wilde de opvang concentreren in de regio.

Dijkhoff over asielplan

Lees meer over: Asielzoekers VVD

Gerelateerde artikelen;

‘Aanzet tot politieke discussie’

Telegraaf 24.03.2015  De nieuwe staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie wil niet vooruitlopen op een VVD-plan om alleen nog Europese vluchtelingen asiel te bieden in Europa. Dat liet de VVD’er dinsdag blijken in de Tweede Kamer, waar hij zijn debuut maakte in ‘vak K’.

Dijkhoff noemde het plan „de aanzet tot een politieke discussie”. Als kersverse staatssecretaris heeft hij er nog niks mee van doen gehad en hij heeft er als liberaal Kamerlid, wat hij tot en met donderdag nog was, „geen letter van getypt”.

Hij benadrukte dat hij nu als bewindspersoon de verantwoordelijkheid heeft om het beleid van het kabinet uit te voeren. „Als het plan een meerderheid in de Tweede Kamer haalt, dan moet het kabinet ermee aan de slag. Maar ik heb geen meerderheid gehoord.”

VVD-vluchtelingenplan is te weinig realistisch

VK 24.03.2015 Het VVD-plan is te weinig realistisch om bij te dragen aan de oplossing van het vluchtelingenprobleem.

De VVD wil, bij monde van het Kamerlid Malik Azmani, de buitengrenzen van de EU sluiten voor niet-Europese asielzoekers. Daarmee is ze de PVV, die wil dat Nederland zijn grenzen eenzijdig sluit, dicht genaderd. Dat geeft te denken. Een regeringspartij die zich laat voorstaan op haar realiteitszin plaatst zich met haar asielplan, dat nota bene gedegen zou zijn voorbereid, buiten de politieke en volkenrechtelijke orde. Noch in Nederland, noch in Europa is er parlementair draagvlak voor te vinden. Het plan zou, om beleid te worden, opzegging van internationale verdragen vereisen.

GroenLinks presenteert sociaal vluchtelingenplan in antwoord op VVD

GL 24.03.2015 In reactie op het voorstel van de VVD om de Europese grenzen te sluiten voor vluchtelingen, komt GroenLinks met eigen plannen om te voorkomen dat vluchtelingen sterven, doordat zij op de Middellandse Zee verdrinken. Eén van de voorstellen is dat het mogelijk moet worden voor vluchtelingen om bij een Nederlandse ambassade asiel aan te vragen.

VVD-plan
De VVD kreeg veel kritiek op hun plan om de Europese grenzen volledig te sluiten voor asielzoekers, onder meer van GroenLinks.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman zegt daarover: “Bootvluchtelingen worden door de VVD weggezet als gelukszoekers of potentiële terroristen. De minimale inzet die Nederland momenteel hanteert, wanneer het gaat om de opvang van vluchtelingen,  zou volgens de VVD leiden tot ontwrichting van de samenleving. Het feit dat 97% van de Syrische vluchtelingen nu al onder erbarmelijke omstandigheden wordt opgevangen in lekkende tenten in de buurlanden, wordt voor het gemak even vergeten door de VVD. Hun plannen zijn juist koren op de molen voor mensensmokkelaars die hun prijzen omhoog kunnen gooien.”

Een alternatief plan
GroenLinks geeft vandaag gehoor aan de oproep van de VVD aan partijen die kritisch op het plan hebben gereageerd om met eigen voorstellen te komen. De partij stelt voor om asielaanvragen bij ambassades mogelijk te maken, meer reddingsmaterieel in te zetten in de Middellandse Zee en de instroom van vluchtelingen eerlijker te verdelen over Europese landen. Daarnaast wil GroenLinks net als de VVD investeren in opvang in de regio, maar dan zonder het dreigement van sluitende grenzen. Tot slot wil de partij de oorzaak van de migratiestroom aanpakken door meer te investeren in diplomatie, ontwikkelingssamenwerking en het wegnemen van handelsbarrières, die economische groei in zwakke regio’s tegenhouden.

Voortman: “In tegenstelling tot die van de VVD werken onze plannen wél om te voorkomen dat vluchtelingen in gammele bootjes de zee oversteken, steeds vaker met de dood tot gevolg. Met de voorstellen van GroenLinks worden zowel de acute problemen met de instroom, als de structurele oorzaak van de toegenomen aantallen vluchtelingen aangepakt.”

Steun
Dinsdag vraagt Voortman een debat aan over deze kwestie. Zij wijst erop dat met steun van de PvdA  er een meerderheid in de Tweede Kamer zou zijn voor voorstellen om het asielbeleid humaner te maken.

Voortman: “Wanneer je hart hebt voor mensen die huis en haard ontvluchten, is niets doen geen optie. Het is nu aan de PvdA om te kiezen: het rechtse, niet-humane voorstel van de VVD, of de sociale voorstellen van GroenLinks.” 

Lees hier de vijf voorstellen voor een sociaal vluchtelingenbeleid.

Meer lezen;

GroenLinks presenteert sociaal vluchtelingenplan in antwoord op VVD

 ‘Asielplan nu niet uitvoeren’

Telegraaf 23.03.2015 De kans is klein dat het huidige Kabinet het omstreden asielplan van de VVD gaat uitvoeren, omdat coalitiepartner PvdA mordicus tegen is.

Dat heeft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra gezegd in gesprek met het RTL Nieuws. Zijlstra zei: ,,Ik heb van de PvdA begrepen dat ze wat minder enthousiast zijn over dit plan, dus als we dit voor elkaar willen krijgen zullen we die meerderheid wel moeten hebben. Maar ik ben ervan overtuigd, dat als het nu niet lukt, het op termijn zeker aan de orde zal zijn.”

‘Bommetje onder coalitie’

De VVD’er ontkent dat het asielplan bewust is gelanceerd om een ‘bommetje onder de coalitie’ te plaatsen. Zijn partij wil zich gewoon aan het regeerakkoord houden, stelt Zijlstra: ,,Daar staat dit niet in, maar we zullen doorgaan om te proberen partijen in brede zin te overtuigen van het feit dat dit een betere oplossing is.”

Geert Wilders noemt het asielplan na de uitspraken van Zijlstra een ‘losse flodder’: ,,VVD buigt opnieuw voor PvdA. Waardeloos. Net als belofte 1000 euro voor iedereen.”

Gerelateerde artikelen;

23-03: ‘Eigen beleid VVD onderuit’

23-03: ‘Asielplan geen oplossing’

23-03: Kritiek VVD-plan asielzoekers

22-03: VVD: grenzen EU dicht

Alleen PVV steunt nieuw asielplan VVD

VK 23.03.2015 De VVD staat in de Tweede Kamer vrijwel alleen met het nieuwe asielplan van de fractie. Alleen de PVV heeft steun uitgesproken. Nadat het plan gisteren al was afgewezen door coalitiegenoot PvdA en de meeste oppositiepartijen, haalde ook het CDA het vandaag onderuit.

In het plan pleit de VVD-fractie ervoor om de grenzen van Europa te sluiten voor asielzoekers en mensen alleen nog in de eigen regio op te vangen. Dat moet een einde maken aan de praktijken van mensensmokkelaars en de duizenden die bij een overtocht van Afrika naar Europa verdrinken in de Middellandse Zee.

Europa op slot?

De scherpste opinies op een rij: ‘VVD-plan is populisme op zijn slechtst.’

Regeerakkoord

Binnen de coalitie werd vandaag relaxed gereageerd op speculaties dat het plan een bom onder de samenwerking tussen VVD en PvdA zou zijn. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ontkende dat bij BNR. ‘Wij zijn gebonden aan het regeerakkoord. Dus we kunnen het kabinet niet dwingen iets te accepteren wat niet in het regeerakkoord staat. Maar de PvdA kan mij niet dwingen te stoppen met nadenken.’

De VVD hoopt op de langere termijn steun te krijgen voor het plan, de liberalen zien dat er nu in de Kamer veel te weinig steun voor is. Zijlstra zei dat het asielplan al langer klaar lag maar dat hij niet wilde dat het ‘een dingetje’ zou worden in de afgelopen verkiezingscampagne. Daarom is het pas afgelopen zondag naar buiten gebracht.

Tegenover RTL Nieuws ontkende Zijlstra dat het plan de coalitie op losse schroeven zet. De VVD-fractieleider zei ervan overtuigd te zijn dat op termijn een meerderheid voor het plan mogelijk moet zijn.

Europa op slot? ‘VVD-plan is populisme op zijn slechtst’

VK 23.03.2015 De VVD wil de grenzen van Europa sluiten voor niet-Europese vluchtelingen. Waarom komt de VVD (nu) met dit plan en is het haalbaar? De scherpste opinies op een rij.

Maarten den Heijer, verbonden aan de UvA en gespecialiseerd in vluchtelingenrecht

‘Wij vinden dit geweldig nieuws, omdat de asielzoekersstroom moet worden stopgezet. Voor de VVD is dit een forse koerswijziging, want onze eerdere moties om het vluchtelingenverdrag op te zeggen hebben ze niet gesteund. Maar als de VVD nu dezelfde mening is toegedaan als de PVV is dat positief. Hoe meer mensen en partijen onze standpunten delen, hoe beter het is.

‘De nieuwe VVD-migratienota van Kamerlid Malik Azmani komt op mij over als een slecht bachelor-essay. Neem het voorstel om vluchtelingen vooral in de eigen regio opvang te bieden. Dat gebeurt al, voor ongeveer 85 procent, blijkt uit cijfers van de UNHCR.

De VVD zoekt stemmen maar is geen serieuze politiek aan het bedrijven. Op de lange termijn zie ik hier alleen maar verliezers.

Leo Lucassen, directeur van het Instituut voor Sociale Geschiedenis en hoogleraar migratie

‘Het relaas van de VVD is op allerlei punten ongeloofwaardig. Ten eerste moeten we ons goed realiseren dat heel veel mensen helemaal niet naar Europa komen, maar worden opgevangen in buurlanden. Dat laat de VVD voor het gemak even weg. Daarnaast gaat het, als je puur naar Nederland kijkt, helemaal niet om zulke grote aantallen. Uit cijfers van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) blijkt dat het aantal vluchtelingen in asielzoekerscentra nu nog maar een derde is van het aantal in het jaar 2000.

‘Grenzen sluiten’ van VVD klinkt als profilerende proefballon

Trouw 23.03.2015 De Provinciale Statenverkiezingen zijn koud achter de rug of de VVD speelt zichzelf in de kijker met het nieuwe partijstandpunt om de grenzen te sluiten voor vluchtelingen van buiten de Europese Unie.

VVD-fractiewoordvoerder en Kamerlid Malik Azmani: “De almaar stijgende toestroom van vluchtelingen zorgt voor ontwrichting van de samenleving: het draagvlak voor opvang neemt af, het zet onze sociale voorzieningen onder druk en we weten niet wie we binnenhalen: een echte vluchteling, een gelukszoeker of een terrorist”. Hij pleit voor meer opvang in de regio. VluchtelingenWerk noemde het plan ‘een niet-realistische oplossing voor niet-bestaande problemen’.

Coalitiepartner PvdA reageerde bijna verontwaardigd. De partij is het principieel oneens met de VVD en wees erop dat het nieuwe partijstandpunt ook geen steun zal krijgen van de Tweede Kamer of binnen Europa. We vroegen aan Bart Zuidervaart, chef van de politieke redactie van Trouw, waarom de VVD dan nu dan opeens met dit nieuwe standpunt naar voren komt.

‘Eigen beleid VVD onderuit’

Telegraaf 23.03.2015  Het plan van de VVD om in Europa alleen Europese vreemdelingen op te vangen, is volgens CDA-leider Sybrand Buma „een motie van wantrouwen tegen het eigen kabinetsbeleid.” Dat zei hij maandag.

De VVD wil mensen alleen binnen hun eigen regio in veiligheid brengen. Dat voorkomt ook dat ze op weg naar Europa verdrinken. Het liberale Kamerlid Malik Azmani maakte zondag een storm van kritiek los met dit voorstel.

„Al twee jaar lang vraagt het CDA aandacht voor de toegenomen asielaanvragen uit Afrika, Syrië en Irak. Hierbij is gepleit voor betere opvang in de regio, scherpere controles van de buitengrenzen en is het voorstel gedaan een ontheemdenstatus ofwel tijdelijke verblijfsvergunning toe te kennen aan vluchtelingen die naar Nederland komen. Op al deze voorstellen gaf toenmalig staatssecretaris Teeven aan dat dit niet nodig was”, aldus Buma.

Gerelateerde artikelen;

23-03: ‘Asielplan geen oplossing’

VVD-plan is humaner dan huidig asielbeleid

Elsevier 23.03.2015 De reacties op VVD-plan doen denken aan de manier waarop ideeën van Frits Bolkestein en Pim Fortuynwerden verketterd. Maar de VVD snapt het: Europa bezwijkt onder vluchtelingenstroom

Op Twitter hadden D66, GroenLinks en de ChristenUnie hun schrille commentaar meteen klaar: ‘Bah bah bah’ (Alexander Pechtold van D66).

De VVD publiceerde zondagavond een plan van Kamerlid Malik Azmani om het razendsnel groeiende aantal asielzoekers in te tomen.

De meeste reacties doen denken aan de manier waarop eerder de ideeën van onder anderen Frits Bolkestein en Pim Fortuyn over immigratie werden verketterd – ideeën die inmiddels algemeen zijn aanvaard.

Lees ook…

VVD en PvdA in botsing over vluchtelingenplan

Lees ook…

Afshin Ellian: Bewaak de grenzen van Fort Europa omwille van onze vrijheid

‘Asielplan VVD biedt geen ultieme oplossing terrorisme’

NU 23.03.2015 Het asielplan van de VVD is geen ultieme oplossing om het gevaar van terrorisme in te dammen. Dat concludeert terrorismedeskundige Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden.

Er zijn geen harde signalen en geen cijfers openbaar dat terreurorganisaties als IS terroristen in de vluchtelingenstroom meesturen om zo in Europa te komen.

Van Buuren reageert hiermee op een van de argumenten van Tweede Kamerlid Malik Azmani (VVD) om de toestroom van asielzoekers naar de EU in te dammen. De VVD’er vindt dat vluchtelingen in de regio moeten worden opgevangen.

Lees meer over: Asielzoekers

Gerelateerde artikelen;

‘Asielplan geen oplossing’

Telegraaf 23.03.2015 Het asielplan van de VVD is geen ultieme oplossing om het gevaar van terrorisme in te dammen. Dat concludeert terrorismedeskundige Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden. Er zijn geen harde signalen en geen cijfers openbaar dat terreurorganisaties als IS terroristen in de vluchtelingenstroom meesturen om zo in Europa te komen.

Van Buuren reageert hiermee op een van de argumenten van Tweede Kamerlid Malik Azmani (VVD) om de toestroom van asielzoekers naar de EU in te dammen. De VVD’er vindt dat vluchtelingen in de regio moeten worden opgevangen.

Asielplan VVD stuit op massaal verzet

Elsevier 23.03.2015 Het plan van de VVD om geen asielzoekers meer in Nederland toe te laten, wordt kritisch ontvangen. Alleen de PVV vindt het asielplan ‘geweldig’.

‘Asielzoekers moeten opgevangen worden in de eigen regio,’ zei VVD-Kamerlid Malik Azmani zondag naar aanleiding van een beleidsnotitie binnen zijn partij.

De PVV wil het plan het liefst vandaag nog uitvoeren. ‘Geweldig: geen asielopvang meer hier. Nu snel de PvdA lozen!’ jubelde Geert Wilders op Twitter.

Kritiek

Maar bij de PVV-leider stoppen ook direct de positieve reacties op het voorstel. Coalitiepartner PvdA gruwelt van het plan. ‘Asielplan VVD is volstrekt onaanvaardbaar. Druist in tegen de internationale solidariteit en de barmhartigheid waar wij voor staan. Het is bovendien in strijd met vele internationale verdragen. Dit gaan we niet doen dus,’ schrijft PvdA-leider Diederik Samsom op Facebook.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, die asiel en migratie in haar portefeuille heeft, vindt het plan eveneens onaanvaardbaar. ‘Nederland is veilige haven voor mensen die vanwege oorlog, afkomst, geaardheid/politiek hun land zijn ontvlucht. EU afsluiten is onaanvaardbaar,’ schrijft ze op Twitter.

Kabinetsgedoger D66 is ook niet te spreken over het plan. ‘Bah bah bah! VVD gaat ruzie zoeken over rug asielzoekers. Nieuw belastingstelsel is kennelijk te moeilijk, dus crisissfeer scheppen…’ zegt D66-leider Alexander Pechtold.

Volgens VluchtelingenWerk wordt van de Syrische vluchtelingen bijvoorbeeld al 97 procent opgevangen in de regio, zoals Jordanië, Libanon en Turkije. De rest komt naar Europa. ‘En dat kleine aantal mensen moeten we bescherming blijven bieden. Als je de grenzen nu dichtdoet, dan gaan ze juist nóg meer moeite doen om hier te komen, nemen ze nóg meer risico’s, en rekenen mensensmokkelaars nóg hogere prijzen.’

Kritiek VVD-plan asielzoekers

Telegraaf 23.03.2015 Het VVD-plan om de asielstroom naar Europa in te dammen, is zondagavond kritisch ontvangen door andere politieke partijen. Alleen PVV-leider Geert Wilders noemt het voorstel van Malik Azmani „geweldig’. Wilders stelt: „Hopelijk geen loze belofte. Ik stel voor snel de PvdA lozen en met ons uitvoeren!” PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en de groep Bontes/Van Klaveren zijn kritisch in hun eerste reacties.

Gerelateerde artikelen;

22-03: ‘Plan VVD niet realistisch’

22-03: VVD: grenzen EU dicht

VVD met nieuw asielbeleid op ramkoers met PvdA

VK 22.03.2015 Binnen een week na de afstraffing bij de provinciale verkiezingen koerst de VVD aan op een directe confrontatie met coalitiepartner PvdA over het asielbeleid. De liberalen willen volledig stoppen met asielopvang van niet-Europese vluchtelingen in Europa. Het kabinet moet zich daarvoor gaan inspannen. Voor de PvdA is dit onaanvaardbaar: de VVD zal moeten inbinden, laat die fractie weten.

De VVD maakte het nieuwe partijstandpunt zondagavond openbaar. Volgens bronnen in de coalitie is er de afgelopen tijd naarstig aan gewerkt, in eerste instantie in overleg met de PvdA. Toen bleek dat de coalitie het hierover niet eens zal worden, heeft de VVD besloten haar eigen weg te kiezen. Bronnen in de PvdA reageerden zondagavond vooral verbaasd: zij wijzen erop dat het plan sowieso kansloos is, omdat er ook buiten de PvdA om geen Tweede Kamermeerderheid voor te vinden zal zijn. De sociaal-democraten vragen zich daarom vooral af hoe hard de VVD dit wil gaan spelen.

Column Sheila Sitalsing over het voorstel

‘Ik zie twee mogelijkheden. 1. De VVD wil na de jongste verkiezingsoverwinning zo snel mogelijk de PvdA lozen en nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer uitschrijven. 2. Goena goena bestaat.’

‘Plan VVD niet realistisch’

Telegraaf 22.03.2015  Een niet-realistische oplossing voor niet-bestaande problemen. Dat vindt VluchtelingenWerk van het voorstel van de VVD om een einde te maken aan de stroom van asielzoekers naar Europa. „Opvang in de regio gebeurt al jaren. En ontwrichting in de samenleving, dat herkennen wij echt niet. Mensen vinden de ellende die vluchtelingen meemaken, over het algemeen juist erg”, zegt een woordvoerster.

Gerelateerde artikelen;

22-03: VVD: grenzen EU dicht

Uitge­pro­ce­de­erde asiel­zoe­kers in A’dam…

VVD: Alleen asiel voor Europese vluchteling

Trouw 22.03.2015 Het VVD-plan om de asielstroom naar Europa in te dammen, is vanavond kritisch ontvangen door andere politieke partijen. Alleen PVV-leider Geert Wilders noemt het voorstel van Malik Azmani ‘geweldig’. PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en de groep Bontes/Van Klaveren zijn kritisch in hun eerste reacties.

Azmani stelt vandaag dat hij in principe alleen Europese vluchtelingen asiel wil bieden in Europa. ‘Door in de regio voldoende veilige opvang te creëren, maken we asielaanvragen in Europa overbodig’.

De huidige aanpak noemt de VVD’er onhoudbaar en een groot risico voor de veiligheid. ‘De terreur van IS’ jaagt mensen in de handen van de smokkelaars. Omdat die daar grof aan verdienen wordt zo bijgedragen aan de financiering van de gewapende strijd tegen het westen, meent Azmani.

Meer over;

VVD wil de Europese buitengrenzen sluiten voor asielzoekers

NU 22.03.2015 De VVD wil het Europese asielbeleid afschaffen en de grenzen sluiten. Vluchtelingen moeten voortaan een veilige opvang krijgen in hun eigen regio.

Daar moeten ze ook een bestaan voor langere tijd kunnen opbouwen, eventueel met Europese hulp, staat in een interne beleidsnotitie van de VVD, dat meldt de NOS.

In Nederland en de andere Europese landen kunnen ze dan niet meer terecht voor opvang en onderdak. “Met die boodschap moet de nieuwe staatssecretaris van Asielzaken naar Brussel”, zegt VVD-Kamerlid Azmani over zijn notitie.

Lees meer over: Asielzoekers

VVD: grenzen EU dicht

Telegraaf 22.03.2015 De VVD wil dat er een einde komt aan de stroom van asielzoekers naar Europa. Volgens Tweede Kamerlid Malik Azmani is het nu „niet te voorkomen dat ook terroristen hun weg naar Europa weten te vinden”. Azmani stelt zondag dat hij in principe alleen Europese vluchtelingen asiel wil bieden in Europa. Azmani: „Door in de regio voldoende veilige opvang te creëren, maken we asielaanvragen in Europa overbodig”.

Attje Kuiken van coalitiepartij PvdA ziet niets in het plan. „Nederland moet een veilige haven blijven voor vluchtelingen die vanwege oorlog, afkomst, geaardheid of politieke overtuiging hun land uit worden gejaagd. Natuurlijk moeten we streven naar een gezamenlijk asielbeleid dat smokkelaars de pas afsnijdt, maar Europa afsluiten voor vluchtelingen is voor de PvdA onaanvaardbaar.”

VVD en PvdA in botsing over vluchtelingenplan

Elsevier 22.03.2015 De VVD wil dat er een einde komt aan de stroom van vluchtelingen naar Europa. Voor de liberalen is de huidige gang van zaken onhoudbaar en een groot risico voor de veiligheid. Maar de PvdA noemt de ideeën van de coalitiegenoot ‘onaanvaardbaar’.

Het is nu namelijk ‘niet te voorkomen dat ook terroristen hun weg naar Europa weten te vinden,’ zegt Tweede Kamerlid Malik Azmani naar aanleiding van een interne beleidsnotitie van de VVD.

Hij wil in principe alleen vluchtelingen uit Europa asiel aanbieden in Europa. ‘Door in de regio voldoende veilige opvang te creëren, maken we asielaanvragen in Europa overbodig.’

Volgens onze bloggers;

Afshin Ellian: Bewaak de grenzen van Fort Europa omwille van onze vrijheid

Onaanvaardbaar

Maar coalitiepartij PvdA ziet helemaal niets in het plan en noemt het zelfs ‘onaanvaardbaar’ en ‘niet reëel. Volgens Kamerlid Attje Kuiken ‘moet Nederland een veilige haven blijven voor vluchtelingen die vanwege oorlog, afkomst, geaardheid of politieke overtuiging hun land uit worden gejaagd.’

Het voorgestelde beleid maakt geen onderdeel uit van het regeerakkoord tussen VVD en PvdA. De sociaaldemocraten kennen het plan, maar zijn niet bereid mee te werken aan uitvoering ervan, schrijft de NOS.

VVD wil vluchtelingen van buiten EU weren, PvdA: ‘onaanvaardbaar’

NRC 22.03.2015 De VVD wil dat het Europese asielbeleid op de schop gaat. De grenzen moeten dicht voor vluchtelingen van buiten de Europese Unie. Zij zouden moeten worden opgevangen in hun eigen regio. Dat staat in een beleidsnotitie van de VVD.

Alleen voor vluchtelingen van binnen Europa zou plaats zijn. Voor de opvang van alle anderen wil de VVD eventueel Europese hulp regelen aan de gastlanden. De coalitiepartij wil verder dat het opvangen van vluchtelingen door landen in de eigen regio tot een criterium wordt gemaakt voor het ontvangen van ontwikkelingshulp. Ook handelsovereenkomsten, verdragen en visaverstrekking zouden gekoppeld worden aan medewerking aan het door VVD voorgestelde asielbeleid.

In 2013 waren er wereldwijd 51,2 miljoen ontheemden. Dat is meer dan ooit sinds 1989, toen de organisatie aantallen ging meten. Turkije is door de toestroom van vluchtelingen uit Syrië, waar een opstand uitmondde in een burgeroorlog, het land dat de meeste vluchtelingen opvangt. In Turkije zitten 1,62 miljoen vluchtelingen. In Pakistan, het land waar na Turkije de meeste vluchtelingen zijn, worden ongeveer 1,6 miljoen vluchtelingen opgevangen. LEES VERDER

maart 24, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 reacties

 1. […] zie ook: Rel bij de PvdA over strafbaar stellen illegalen – meer gedonder deel 6 […]

  Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | april 10, 2015

 2. […] zie ook: Rel bij de PvdA over strafbaar stellen illegalen – meer gedonder deel 6 […]

  Pingback door Rel bij de PvdA over strafbaar stellen illegalen – meer gedonder deel 7 « Debat in de Digitale Hofstad | april 17, 2015

 3. […] zie ook: Rel bij de PvdA over strafbaar stellen illegalen – meer gedonder deel 6 […]

  Pingback door Rel bij de PvdA over strafbaar stellen illegalen – nog meer gedonder deel 8 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 1, 2016

 4. […] zie ook: Rel bij de PvdA over strafbaar stellen illegalen – meer gedonder deel 6 […]

  Pingback door Rel bij de PvdA over strafbaar stellen illegalen – nog meer gedonder deel 9 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 2, 2016


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: