Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

De kwestie oud-wethouder PvdA Hatice Can-Engin Gilze en Rijen

Had oud-wethouder recht op wederhoor?

VK 04.04.2015 Burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen biedt excuses aan voor opmerking over ‘alle Turken’ die weet zouden hebben van criminaliteit.

‘Ik heb me altijd verzet tegen cliëntelisme’, zegt oud-wethouder PvdA Hatice Can-Engin, oud-wethouder Gilze en Rijen van Turkse afkomst – ooit de eerste wethouder van Turkse komaf in Nederland. Ze is juist kritisch op de eigen achterban, op bijeenkomsten en in interviews ageerde ze tegen importhuwelijken, eerwraak en vrouwenonderdrukking. ‘Nooit heb ik me ingelaten met criminelen, nooit.’ Dat nu juist zij in een landelijke krant in verband is gebracht met de georganiseerde misdaad – nota bene door haar eigen burgemeester – vindt ze niet alleen beledigend, maar ook lasterlijk.

De oud-wethouder wordt weliswaar niet bij haar naam genoemd, maar er is er maar een die aan het profiel voldoet

In het artikel ‘Opzouten moeten ze’ vertelt burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen openhartig over intimidatie en infiltratie door criminelen in zijn gemeente. ‘Heel weinig burgemeesters durven erover te praten’, luidt het intro. ‘Enkelen doen het toch, omdat ze de ondermijning van de rechtsstaat een halt willen toeroepen.’

Alhoewel de burgemeester zich op een soortgelijk standpunt stelt, heeft hij donderdag zijn excuses aangeboden aan de Turkse gemeenschap in Gilze en Rijen omdat zijn uitlatingen ertoe kunnen leiden dat zij ‘over één kam wordt geschoren en lokale politici van Turkse komaf onterecht worden gecriminaliseerd’. Eerder deze week stuurde hij de oud-wethouder al een mail, waarin hij verklaarde dat zij ‘nooit aanleiding heeft gegeven tot zelfs maar de geringste twijfel over haar integriteit’. En: ‘Hoewel bij nauwkeurige lezing de tekst in de Volkskrant ook geen aanleiding geeft om een mogelijke suggestie te voeden, betreur ik dat sommigen er kennelijk toch ten onrechte in hebben gelezen dat de oud-wethouder te linken zou zijn aan criminaliteit waar lieden uit de Turkse gemeenschap zich schuldig aan maken.’

De oud-wethouder is bereid aan te nemen dat Boelhouwer noch de krant erop uit is geweest haar te beschadigen. Maar dat wederhoor wil ze nog wel hebben.

Lees haar brief op www.volkskrant.nl/brieven.

zie ook:

 1. Gilze en Rijen | Hatice Can-Engin – PvdA
 2. fractie 2010-2014 – Gilze en Rijen – PvdA
 3. Gemeente Gilze en Rijen
 4. Zoeken ‘hatice can engin’ | Omroep Brabant
 5. Wethouder Gilze bedreigd om petitie – Brabants Dagblad
 6. Islam deel3 ( van 3 ) – Part 3 – Page 1534 – Google Books Result
 7. Oud-wethouder Gilze en Rijen, Hatice Can-Engin: “Zelden …
 8. Can-Engin: ‘spijt ondertekenen islampetitie’ – BN DeStem
 9. PvdA-wethouder liegt over radicale petitie – DeOndernemer.nl
 10. Wethouder ondertekent petitie moslimradicalen – Elsevier.nl
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next

 

april 5, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , ,

1 reactie

 1. […] zie ook: De kwestie oud-wethouder PvdA Hatice Can-Engin Gilze en Rijen […]

  Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit « Debat in de Digitale Hofstad | april 5, 2015


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: