Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Gedonder met Burgemeester Frank Koen CDA van Capelle aan den IJssel

Woont buiten de gemeente.

Burgemeester Frank Koen van Capelle aan den IJssel overtreedt al jaren jaar de wet door niet in zijn gemeente te wonen. Hierdoor maakt de CDA’er zich politiek kwetsbaar, stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag in het AD. Fractievoorzitters in de Capelse gemeenteraad werden gisteravond bijgepraat door Koen. Zij komen binnen afzienbare tijd met een gezamenlijke verklaring.

IMG_0844

In de 5 jaar dat Koen (CDA) burgemeester is van Capelle aan den IJssel, heeft hij er vier nachten geslapen: in een woning waarvoor circa 25.000 euro gemeenschapsgeld werd betaald. Koen sliep liever bij zijn vrouw, in hun villa in Lexmond.

Tweede termijn

De ophef komt voor burgemeester Frank Koen van Capelle zeer ongelegen. Over enkele weken beginnen de gesprekken over een eventuele tweede termijn. ,,Het lijkt op een politieke aanval, zo vlak voor het moment dat ik kan worden herbenoemd,” zegt hij daarover.

IMG_0558

Jaar ontheffing
Volgens artikel 71 van de Gemeentewet moet de burgemeester zijn wettelijke woonplaats hebben in de gemeente waar hij burgemeester is. De gemeenteraad kan hooguit voor een jaar ontheffing verlenen. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken liet in het AD al weten dat de burgemeester moet verhuizen.

Omstreden Capelse burgemeester Koen stopt begin 2016

AD 24.03.2015 Burgemeester Frank Koen van Capelle aan den IJssel heeft bekendgemaakt dat hij op 2 januari 2016 stopt. Zijn termijn zit er dan op en hij wil meer tijd besteden aan zijn privéleven. Hij kwam eerder dit jaar in opspraak, omdat hij al 4 jaar de wet bleek te overtreden door niet in zijn werkplaats, maar gewoon in zijn villa in Lexmond te wonen.

Burgemeester Koen verkwistte 25.000 euro gemeenschapsgeld aan een flat waar hij maar 4 nachten sliep. Nadat hij bij commissaris van de koning Jaap Smit op het matje was geroepen beloofde hij alsnog naar Capelle te verhuizen.

De burgervader noemt de rel niet als reden voor zijn aftreden. Hij wil meer tijd maken voor zijn privéleven. ,,Ik ben bijna 60 en heb 18 jaar volop in de schijnwerpers van het openbaar bestuur gewerkt”, zo laat hij weten op de website van de gemeente. ,,Na ruim een jaar nadenken en met de nodige aarzelingen heb ik  besloten om de komende jaren mijn bestuurlijke ervaring wat meer buiten die schijnwerpers in te zetten in het openbaar bestuur.”

Burgemeester Zwijndrecht niet gehouden aan verhuisplicht

AD 06.03.2015 Burgemeester Dominic Schrijer PvdA van Zwijndrecht mag van commissaris van de koning Jaap Smit gewoon aanblijven. Schrijer is al bijna 2 jaar burgemeester, maar voldoet niet aan de eis dat hij in zijn eigen gemeente moet wonen.

IMG_0540

Enkele weken geleden dwong Smit de Capelse burgemeester Frank Koen naar Capelle te verhuizen. Dat gebeurde nadat ophef ontstond omdat Koen weliswaar formeel inwoonde bij een ver familielid in Capelle, maar in de praktijk altijd bij zijn vrouw in Lexmond was.

BURGEMEESTER KOEN GAAT IN CAPELLE WONEN

BB  11.02.2015  Burgemeester Frank Koen van Capelle aan den IJssel gaat in zijn gemeente wonen. Koen werd in 2010 burgemeester van Capelle, maar bleef in zijn vorige standplaats Lexmond wonen. De kwestie van zijn woonplaats was aangekaart in het AD. Daarna volgde een gesprek met de commissaris van de Koning van Zuid-Holland.

Goed overleg
Volgens artikel 71 van de Gemeentewet moet de burgemeester wonen in de gemeente waar hij burgemeester is. ‘In goed overleg met de commissaris van de Koning en de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel heb ik deze beslissing genomen’, liet Koen woensdag weten.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Burgemeesters schenden verhuisplicht

Telegraaf 07.02.2015  Hoewel het volgens de Gemeentewet niet mag, wonen drie burgemeesters en elf wethouders uit Drenthe en Groningen in een andere gemeente dan waar ze werken.

De voornaamste reden hiervoor is dat hun huis onverkoopbaar is. Bovendien knijpen de meeste gemeenteraden een oogje toe, meldt Dagblad van het Noorden op basis van een inventarisatie. Hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga vindt dat voor burgemeesters het bezwaarlijkst. „Die gaan over de openbare orde en veiligheid en moeten snel ter plaatse zijn. Als zij niet in hun gemeente wonen wordt dat vaak gezien als problematisch.”

Burgemeesters kunnen een jaar ontheffing krijgen, maar dan moeten ze formeel gezien verhuizen. Wethouders kunnen ieder jaar opnieuw ontheffing krijgen.

Burgemeester moet in zijn gemeente wonen: niet achterhaald?

Elsevier 21.01.2015 De discussie over de woonplaats van de burgemeester is onlangs opgelaaid na berichten dat burgemeester van Capelle aan den IJssel Frank Koen (CDA) niet in de gemeente woont waar hij sinds vijf jaar burgemeester is.

De vraag is of het betreffende wetsartikel in de Gemeentewet, dat bepaalt dat een burgemeester in de eigen gemeente moet wonen, inmiddels niet achterhaald is. Artikel 71 van de Gemeentewet schrijft voor dat de burgemeester zijn wettelijke woonplaats moet hebben in de gemeente waar hij burgemeester is.

Afstand

Dat betekent dat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) in Hoek van Holland – immers ook gemeente Rotterdam – mag wonen. In de ochtend vertrekt hij naar de Rotterdamse Coolsingel via Maasdijk (gemeente Westland) en de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. ’s Avonds legt hij in omgekeerde volgorde in zo’n drie kwartier dezelfde afstand af en stapt zijn huis binnen, ver van de grote stadsproblematiek.

Kernen

Er zijn gemeenten in ons land met oppervlakten van vele honderden kilometers waarbij de afstand tussen de verst van elkaar verwijderde kernen soms wel 30 kilometer bedraagt, zoals in Schouwen-Duiveland. Waar zou de burgemeester van Schouwen-Duiveland wonen?

Torentje

Overigens zou het wél aanbeveling verdienen als ministers regelmatig van adres veranderen. Zo zou minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) wellicht een meer betrokken opstelling kiezen als hij, net als PvdA’er Guusje ter Horst (ex-burgemeester van Nijmegen) destijds in haar gemeente, enige tijd te midden van de bewoners in het aardbevingsgebied van de provincie Groningen in een vrijstaand huis zou wonen.

En wat te denken van onze premier Mark Rutte (VVD) die al jarenlang in Den Haag woont. niet ver van het Torentje, dicht bij zijn werk dus. Moet ook hij niet zo nu en dan verhuizen naar een ander deel van het land om meer betrokkenheid te tonen bij de problemen in het land?

Burgemeester moet verhuizen

Telegraaf 16.01.2015 Burgemeester Frank Koen van Capelle aan den IJssel moet op het matje komen bij commissaris van de koning Jaap Smit. Die gaat hem vertellen dat ook hij zich aan de wet moet houden en dus moet verhuizen naar de gemeente waar hij werkt.

Koen woont na 5 jaar nog steeds in zijn oude standplaats Lexmond. De gemeente besteedde 25.000 euro aan de huur van een appartement in Capelle, maar Koen heeft daar slechts vier nachten geslapen. Voor de vorm staat de burgemeester nu ingeschreven bij een achternicht van zijn vader in Capelle.

Capelle’se fractievoorzitter: Koen niet nogmaals gedogen

AD 15.01.2015 De ophef over zijn woonplaats komt voor burgemeester Frank Koen van Capelle zeer ongelegen. Over enkele weken beginnen de gesprekken over een eventuele tweede termijn. ,,Het lijkt op een politieke aanval, zo vlak voor het moment dat ik kan worden herbenoemd,” zegt hij daarover.

De fractievoorzitters gedogen vooralsnog dat hij niet verhuist, maar mocht Koen een tweede termijn in Capelle ambiëren, dan zal hij alsnog een verhuiswagen moeten bestellen. Martin Ponte (PvdA): ,,Wij kunnen dit niet nogmaals gedogen.”

Lees ook

RAAD STEUNT BURGEMEESTER DIE BUITEN GEMEENTEGRENS WOONT

BB 14.01.2015 Burgemeester Frank Koen van Capelle aan den IJssel hoeft niet te vrezen voor zijn baan. Ook mag hij blijven wonen waar hij woont. De gemeenteraad spreekt woensdag het vertrouwen in hem uit.

Eigen gemeente

Dit naar aanleiding van een artikel in het AD, waarin staat dat de burgemeester al vier jaar buiten Capelle aan den IJssel woont. Hij zou willens en wetens de regels, die een burgemeester verplicht in zijn eigen gemeente te wonen, negeren.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Capelse raad: burgemeester hoeft nog niet te verhuizen

AD 14.01.2015 Burgemeester Frank Koen van Capelle aan den IJssel hoeft dit jaar niet te vrezen voor zijn baan. Ook mag hij blijven wonen waar hij woont, zolang zijn eerste termijn als burgemeester nog duurt.

Hij heeft steeds volledige openheid heeft gegeven over zijn formele en feitelijke woonsituatie, aldus De gemeenteraad van Capelle a/d IJssel.

De gemeenteraad spreekt vandaag het vertrouwen in hem uit. Dit naar aanleiding van het artikel, waarin staat dat de burgemeester al vier jaar buiten Capelle aan den IJssel woont. Hij negeerde willens en wetens de regels, die een burgemeester verplicht in zijn eigen gemeente te wonen.

Lees ook;

CDA-burgemeester woont al vijf jaar niet in eigen stad

VK 14.01.2015 Burgemeester Frank Koen van Capelle aan den IJssel overtreedt al jaren jaar de wet door niet in zijn gemeente te wonen. Hierdoor maakt de CDA’er zich politiek kwetsbaar, stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag in het AD. Fractievoorzitters in de Capelse gemeenteraad werden gisteravond bijgepraat door Koen. Zij komen binnen afzienbare tijd met een gezamenlijke verklaring.

Hij moet daar gewoon wonen, dat is de wet, aldus het Ministerie van Binnenlandse Zaken in het AD.

De burgemeester verklaarde de fractievoorzitters dat hij zijn villa in Lexmond niet met verlies wil verkopen en daarom nog altijd niet kan verhuizen. De gemeente huurde tijdelijk een woning voor ongeveer 25.000 euro, maar Koen heeft er sinds zijn aantreden in 2010 slechts vier nachten geslapen. Toen Koen zelf de huur moest betalen, schreef hij zich in bij een ver familielid dat wel in Capelle woont. Op papier leek het daarom allemaal in orde. Hij gaf later toe dat het een ‘toneelstukje’ was.

Ophef om burgemeester

Telegraaf 14.01.2015 Frank Koen is al vijf jaar burgemeester van Capelle aan den IJssel, maar woont er nog altijd niet.

De gemeenteraad werd door vragen van het AD wakkergeschud en ging dinsdagavond in spoedberaad. Burgemeesters zijn verplicht te wonen in de plaats waar ze de leiding over hebben.

Burgervader weigert naar ‘eigen’ stad te verhuizen

AD 14.01.2015 Burgemeester Frank Koen van Capelle aan den IJssel overtreedt al 4 jaar de wet door niet in zijn gemeente te wonen. Hierdoor maakt hij zich politiek kwetsbaar, vindt het ministerie van Binnenlandse Zaken. De fractievoorzitters in de Capelse gemeenteraad geven toe dat ze in slaap zijn gesukkeld. Maar nu zijn ze opgetrommeld voor een spoedberaad. Hij moet daar gewoon wonen, dat is de wet, aldus Ministerie van Binnenlandse Zaken.

In de 5 jaar dat Koen (CDA) burgemeester is van Capelle aan den IJssel, heeft hij er vier nachten geslapen: in een woning waarvoor circa 25.000 euro gemeenschapsgeld werd betaald. Koen sliep liever bij zijn vrouw, in hun villa in Lexmond.

januari 14, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , ,

1 reactie »

  1. […] zie ook: Gedonder met Burgemeester Frank Koen CDA van Capelle aan den IJssel […]

    Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit « Debat in de Digitale Hofstad | maart 14, 2015 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: