Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Fraude oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers VVD, Noord Holland – deel 2

Rechtzaak.

Dinsdag 04.12.2013 volgt het hoge woord, in de vorm van het vonnis van de rechtbank in Haarlem. In 2009 moest Hooijmaijers opstappen als bestuurder in Noord-Holland in de Icesave-affaire. Ook werd hij verdacht van omkoping en lobbywerkzaamheden voor bouwbedrijven, aldus schreef De Telegraaf. Het onderzoek ging verder

Hooijmaijers staat terecht wegens omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Hij is er woest over: er klopt niets van de beweringen van justitie, de strafzaak is een geval van „barbertje moet hangen”, zo luidt de diepe overtuiging van de beklaagde.

Hooijmaijers (52) zou zijn adviesbureau Move Consultants hebben gebruikt om bijverdiensten te factureren. Het bedrijf zette hij in 2001 op naam van zijn vrouw, toen hij wethouder van Amsterdam werd. In de periode 2004-2009 was Hooijmaijers lid van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

In maart 2010 deden de FIOD en de rijksrecherche invallen bij Hooijmaijers, zijn familie en enkele bedrijven. Sindsdien is hij, zo zei hij onlangs tegen zijn rechters, „vogelvrij en vleugellam”. Het onderzoek dat heeft geresulteerd in de rechtszaak is volgens hem „onzorgvuldig en onkundig“ geweest en werd geleid door een „vooringenomen” OM. Advocaat Schneider heeft betoogd dat justitie de rechtbank met valse informatie heeft misleid. Ieder bewijs ontbreekt, wat de raadsman betreft.

Wachtgeld

Inmiddels heeft de wegens corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte veroordeelde ex-geduputeerde Ton Hooijmaijers  sinds zijn aftreden in 2009 al 333.821,92 euro aan wachtgeld getoucheerd. Dat blijkt uit navraag van De Telegraaf bij de provincie Noord-Holland.

Zie ook: Fraude oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers VVD, Noord Holland – deel 1

Ton Hooijmaijers krijgt maandag strafeis te horen

NU 08.03.2015 Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (53) krijgt maandag te horen welke straf het Openbaar Ministerie in hoger beroep tegen hem eist.

Naast de vroegere Noord-Hollandse provinciebestuurder krijgen zijn echtgenote Jocelyne P. (44) en oud-makelaar Arnold van de K. (68) uit Vinkeveen in het corruptieproces bij het gerechtshof in Amsterdam te horen wat de aanklager voor hen in petto heeft.

Hooijmaijers werd in december 2013 door de rechtbank in Haarlem na een eis van vier jaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens ambtelijke corruptie, het witwassen van bijna een half miljoen euro en valsheid in geschrifte.

Lees meer over: Ton Hooijmaijers

Gerelateerde artikelen;

Hooijmaijers krijgt strafeis te horen

Telegraaf 08.03.2015 Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (53) krijgt maandag te horen welke straf het Openbaar Ministerie in hoger beroep tegen hem eist. Naast de vroegere Noord-Hollandse provinciebestuurder krijgen zijn echtgenote Jocelyne P. (44) en oud-makelaar Arnold van de K. (68) uit Vinkeveen in het corruptieproces bij het gerechtshof in Amsterdam te horen wat de aanklager voor hen in petto heeft.

Hoger beroep Hooijmaijers

Telegraaf 19.02.2015 In het Amsterdamse Gerechtshof gaat donderdag het hoger beroep verder in de zaak tegen de Noord-Hollandse ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Eerder zijn al enkele getuigen gehoord en nu zullen de feiten worden behandeld. Hooijmaijers is in eerste aanleg veroordeeld tot drie jaar cel wegens corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte.

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman volgt het hoger beroep. Zij doet verslag van de zaak via haar Twitter feed.

Gerelateerde artikelen

10-02: Hooijmaijers legt nóg een keer uit

Ex-VVD’er Hooijmaijers: ‘Ik ben vol-le-dig ten onrechte veroordeeld’

VK 12.02.2015  De Amsterdamse projectontwikkelaar Luigi Prins hoeft niet lang na te denken als VVD-politicus Ton Hooijmaijers hem in 2007 vraagt of hij zijn verkiezingskas wil spekken. Hooijmaijers wil graag twee televisiespotjes maken en dat kost geld. Prins vindt het prima. De VVD is tenminste een partij die nog aan ondernemers zoals hij denkt. Dus maakt hij 9.250 euro over naar een kennis van Hooijmaijers, precies zoals de politicus hem had gevraagd.

Het was bedoeld voor die twee televisiespotjes, meer was het niet, vertelde Prins vandaag in het gerechtshof in Amsterdam. Daar begon vandaag het hoger beroep tegen Ton Hooijmaijers wegens omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. De ex-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland werd in 2013 veroordeeld tot 3 jaar cel.

Hooijmaijers legt nóg een keer uit

Telegraaf 10.02.2015 Hij wil niet met journalisten praten, zegt hij, ook al heeft hij meer dan genoeg te vertellen. Ton Hooijmaijers, ex-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, wil koste wat kost vermijden dat het Openbaar Ministerie hem weer verwijt dat hij de publiciteit heeft gezocht.

Donderdag begint bij het gerechtshof in Amsterdam het acht dagen durende hoger beroep in de strafzaak tegen de van corruptie verdachte Hooijmaijers. Eind 2013 werd hij door de rechtbank in Haarlem na een eis van vier jaar, veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Hij zou jarenlang steekpenningen hebben aangenomen van met name bouwbedrijven en zou in ruil daarvoor omstreden bouwbesluiten erdoor hebben gedrukt. Met verve probeerde Hooijmaijers tijdens de behandeling de rechtbank te overtuigen van zijn onschuld. Vergeefs.

Gerelateerde artikelen;

22-07: Hoger broep Hooijmaijers

05-02: Onderzoek NFI bedreiging VVD’ers

18-01: ‘Ik had moeten aftreden’

18-12: Misdaad loont

18-12: OM in beroep in zaak-Hooijmaijers

18-12: Al 3 ton voor Hooijmaijers

OM in hoger beroep in zaak-Hooijmaijers

Trouw 18.12.2013 Justitie legt zich niet neer bij de uitspraken die de rechtbank in Haarlem op 3 december heeft gedaan in de strafzaken tegen oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers, zijn echtgenote en makelaar Arnold K. uit Vinkeveen.

Verwant nieuws

OM in beroep in zaak-Hooijmaijers

Telegraaf 18.12.2013 Justitie legt zich niet neer bij de uitspraken die de rechtbank in Haarlem op 3 december heeft gedaan in de strafzaken tegen oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers, zijn echtgenote en makelaar Arnold K. uit Vinkeveen. Hooijmaijers zelf ging direct na de uitspraak al in hoger beroep, het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat nu in alle drie de zaken gedaan, zegt een woordvoerder van het landelijk parket.

Gerelateerde artikelen;

18-12: Al 3 ton voor Hooijmaijers

12-12: Accountant onderzoekt gedeputeerde

11-12: Gedrag schokt N-Holland

07-12: ‘VVD’er vroeg om vertrek’

06-12: Huizing stapt per direct op

03-12: 3 jaar cel voor Hooijmaijers

03-12: Uur U voor Hooijmaijers

01-12: Oordeel in zaak-Hooijmaijers

19-11: Hooijmaijers: ik ben niet corrupt

19-11: OM ontkent gesjoemel

19-11: Tweede dag zaak Hooijmaijers

18-11: Raadsman: echtgenote onschuldig

18-11: OM eist vier jaar cel tegen Hooijmaijers

18-11: OM eist in strafzaak tegen Hooijmaijers

07-11: Info Hooijmaijers zoek

06-11: Hooijmaijers: politiek proces

OM in beroep in zaak-Hooijmaijers

NU 18.12.2013 Justitie legt zich niet neer bij de uitspraken die de rechtbank in Haarlem op 3 december heeft gedaan in de strafzaken tegen oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers, zijn echtgenoten en makelaar Arnold K. uit Vinkeveen.  Hooijmaijers zelf ging direct na de uitspraak al in hoger beroep, het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat nu in alledrie de zaken gedaan, zegt een woordvoerder van het landelijk parket.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Ton Hooijmaijers

Justitie in beroep tegen vonnis Hooijmaijers

NRC 18.12.2013 Justitie gaat in beroep tegen de veroordeling tot drie jaar cel, die de Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers begin deze maand kreeg wegens corruptie en witwassen. Dat meldt persbureau Novum. Hooijmaijers zelf tekende meteen al beroep aan tegen het vonnis. LEES VERDER

Lees meer;

7 DEC Veroordeelde Hooijmaijers werd gevraagd uit VVD te treden ›

3 DEC Voormalig gedeputeerde Hooijmaijers krijgt drie jaar cel ›

18 NOV OM eist vier jaar cel tegen oud-gedeputeerde Hooijmaijers ›

4 NOV Hooijmaijers voor meer zaken vervolgd ›

4 NOV Voormalig VVD-gedeputeerde Hooijmaijers voor de rechter wegens fraude ›

Al 3 ton voor Hooijmaijers

Telegraaf 18.12.2013  De wegens corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte veroordeelde ex-geduputeerde Ton Hooijmaijers heeft sinds zijn aftreden in 2009 al 333.821,92 euro aan wachtgeld getoucheerd. Dat blijkt uit navraag van De Telegraaf bij de provincie Noord-Holland.

Gerelateerde artikelen;

07-12: ‘VVD’er vroeg om vertrek’

03-12: 3 jaar cel voor Hooijmaijers

19-11: Hooijmaijers: ik ben niet corrupt

Ex-gedeputeerde Hooijmaijers kreeg al drie ton wachtgeld

Elsevier 18.12.2013 De voor corruptie veroordeelde ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers heeft sinds zijn aftreden al 333.821 euro aan wachtgeld ontvangen. Tijdens zijn vervolging kreeg Hooijmaijers het geld op zijn rekening. De provincie Noord-Holland laat aan De Telegraaf weten dat alles ‘geheel volgens de regels’ is gegaan. ‘Als men het anders wil, zal de nationale wetgeving hierover gewijzigd moeten worden. Dat moet in Den Haag gebeuren en niet bij de provincie,’ zegt een woordvoerder.

De 52-jarige ex-VVD’er was bestuurder in de provincie Noord-Holland. Hooijmaijers zou in de periode 2004 tot 2009 491.000 euro hebben witgewassen en maakte zich schuldig aan valsheid in geschrifte. Hij werd vorige maand door de rechter veroordeeld tot drie jaar cel.

‘Hooijmaijers zegde lidmaatschap VVD onder druk op’ 

NU 07.12.2013 De voor corruptie veroordeelde voormalig provinciebestuurder Ton Hooijmaijers heeft zijn lidmaatschap van de VVD begin dit jaar onder druk van een “hooggeplaatste VVD’er” opgezegd. Bekijk video – Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag. Na een anonieme aangifte deed de politie in 2010 een inval in het huis van Hooijmaijers. Door de zaak wilde de VVD niet meer met hem geassocieerd worden, stelt hij.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Ton Hooijmaijers

‘VVD’er vroeg om vertrek’

Telegraaf 07.12.2013  Voormalig provinciebestuurder Ton Hooijmaijers, die afgelopen week wegens corruptie is veroordeeld tot drie jaar cel, heeft begin dit jaar zijn partijlidmaatschap van de VVD opgezegd op verzoek “van een hooggeplaatste VVD’er.

Gerelateerde artikelen;

04-12: Corruptie in de hand gewerkt

04-12: Hooijmaijers is woest om straf

04-12: Briesend tegen alle bewijzen in

03-12: 3 jaar cel voor Hooijmaijers

01-12: Oordeel in zaak-Hooijmaijers

19-11: Hooijmaijers: ik ben niet corrupt

19-11: Tweede dag zaak Hooijmaijers

Veroordeelde Hooijmaijers werd gevraagd uit VVD te treden›

NRC 07.12.2013 Ton Hooijmaijers, de voormalig provinciebestuurder die dinsdag tot drie jaar cel werd veroordeeld wegens corruptie, heeft begin dit jaar op verzoek van “van een hooggeplaatste VVD’er” zijn partijlidmaatschap opgezegd. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag.

Lees meer

3 DEC Voormalig gedeputeerde Hooijmaijers krijgt drie jaar cel ›

18 NOV OM eist vier jaar cel tegen oud-gedeputeerde Hooijmaijers ›

4 NOV Hooijmaijers voor meer zaken vervolgd ›

4 NOV Voormalig VVD-gedeputeerde Hooijmaijers voor de rechter wegens fraude ›

24 SEP Voormalig Statenlid VVD krijgt 22 maanden cel voor fraude ›

DRIE JAAR CEL VOOR TON HOOIJMAIJERS

BB 03.12.2013 Oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers is dinsdag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot 3 jaar cel wegens omkoping, witwassen en valsheid in in geschrifte.

Media-aandacht

Het Openbaar Ministerie had 4 jaar cel tegen de Hooijmaijers (52) geëist. De rechtbank kwam tot een lagere straf, omdat op een enkel punt vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging volgde. Ook hield de rechter rekening met de enorme media-aandacht voor de zaak.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers krijgt drie jaar cel

Trouw 03.2013 De rechtbank in Haarlem heeft voormalig VVD-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Ton Hooijmaijers veroordeeld tot drie jaar cel wegens omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en het aannemen van smeergeld.

Het Openbaar Ministerie had 4 jaar cel tegen de Hooijmaijers (52) geëist. De rechtbank kwam tot een lagere straf, omdat op een enkel punt vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging volgde. Ook hield de rechter rekening met de enorme media-aandacht voor de zaak.

Verwant nieuws;

Drie jaar cel voor oud-VVD-gedeputeerde Hooijmaijers 

Voormalig bestuurder Noord-Holland nam geld aan van bedrijven

NU 03.12.2013 Oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Tegen de 52-jarige voormalig bestuurder van de provincie Noord-Holland was vier jaar cel geëist wegens corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Ton Hooijmaijers

3 jaar cel voor Hooijmaijers

Telegraaf 03.12.2013 Oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers is dinsdag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot 3 jaar cel wegens omkoping, witwassen en valsheid in in geschrifte. Zijn echtgenote is vrijgesproken.

Gerelateerde artikelen;

03-12: 3 jaar cel voor Hooijmaijers

03-12: Uur U voor Hooijmaijers

01-12: Oordeel in zaak-Hooijmaijers

19-11: Hooijmaijers: ik ben niet corrupt

19-11: OM ontkent gesjoemel

Drie jaar celstraf voor oud-gedeputeerde Hooijmaijers

Elsevier 03.12.2013 De rechtbank in Haarlem heeft oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Hij is schuldig aan omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. De 52-jarige Hooijmaijers was namens de VVD achtereenvolgens lid van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Hij zou in de periode van 2004 tot 2009 491.000 euro hebben witgewassen en maakte zich schuldig aan valsheid in geschrifte.
Het onderzoek naar de handel en wandel van Hooijmaijers duurde drie jaar.

zie ook;

Voormalig gedeputeerde Hooijmaijers krijgt drie jaar cel ›

NRC 03.12.2013 De rechtbank in Haarlem heeft voormalig VVD-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Ton Hooijmaijers veroordeeld tot drie jaar cel wegens omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en het aannemen van smeergeld. Tegen hem was vier jaar cel geëistLEES VERDER›

Lees meer;

18 NOV OM eist vier jaar cel tegen oud-gedeputeerde Hooijmaijers ›

4 NOV Hooijmaijers voor meer zaken vervolgd ›

4 NOV Voormalig VVD-gedeputeerde Hooijmaijers voor de rechter wegens fraude ›

24 SEP Voormalig Statenlid VVD krijgt 22 maanden cel voor fraude ›

2012 Partijgenoot VVD’er Van Rey ook verdacht van corruptie ›

Uur U voor Hooijmaijers

Telegraaf 03.12.2013 Oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers hoort vanmiddag het vonnis in zijn strafzaak. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste op 18 november 4 jaar gevangenisstraf tegen Hooijmaijers (52), wegens omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Het OM noemde de veronderstelde wanpraktijken van de voormalig bestuurder ,,ongekend”.

Oordeel in zaak-Hooijmaijers

Telegraaf 01.12.2013 Is Ton Hooijmaijers de afgelopen weken het middelpunt geweest van een „politiek proces”, zoals hij zelf zegt? Heeft het Openbaar Ministerie (OM) het dusdanig op hem voorzien gehad, dat het vals heeft gespeeld om de zaak rond te krijgen, zoals Hooijmaijers’ advocaat Frits Schneider uitvoerig heeft betoogd?

Advertenties

december 1, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , ,

8 reacties

 1. […] Fraude oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers VVD, Noord Holland […]

  Pingback door Ook Zuipschuiten bij de VVD « Debat in de Digitale Hofstad | december 7, 2013

 2. […] Fraude oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers VVD, Noord Holland – deel 2 […]

  Pingback door Ook gedonder bij de PvdA « Debat in de Digitale Hofstad | december 11, 2013

 3. […] krijgen. Die baan werd hem toegezegd als de provincie het bedrijf zou helpen.  VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers, die drie jaar celstraf kreeg voor corruptie, GroenLinks-gedeputeerde Moens en […]

  Pingback door Albert Moens Groenlinks gedeputeerde Noord Holland was fout bezig « Debat in de Digitale Hofstad | december 14, 2013

 4. […] Fraude oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers VVD, Noord Holland – deel 2 […]

  Pingback door Peter Rehwinkel PvdA – Het zit me niet mee de laatste tijd « Debat in de Digitale Hofstad | mei 6, 2014

 5. […] Fraude oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers VVD, Noord Holland – deel 2 […]

  Pingback door Gerommel bij de VVD – Fractievoorzitter Kathalijne de Kruif van de VVD Stichtse Vecht « Debat in de Digitale Hofstad | februari 19, 2015

 6. […] zie ook: Fraude oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers VVD, Noord Holland – deel 2 […]

  Pingback door Debat in de Digitale Hofstad | maart 9, 2015

 7. […] zie ook: Fraude oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers VVD, Noord Holland – deel 2 […]

  Pingback door Fraude oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers VVD, Noord Holland – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 9, 2015

 8. […] zie ook: Fraude oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers VVD, Noord Holland – deel 2 […]

  Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit « Debat in de Digitale Hofstad | maart 14, 2015


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: