Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Burgemeester Henk Heijman CDA uit Bussum rommelt met declaraties

Wat heb ik nou fout gedaan ????

Huurwoning in de Achterhoek.

Heijman vertelde de Gooise gemeente bij zijn aanstelling dat hij een koopwoning in de Achterhoek achterliet die hij nog moest verkopen. Hij kreeg tegemoetkomingen voor zijn dubbele woonlasten en reiskosten, maar nu blijkt dat hij geen koop- maar een huurwoning had.

De baas van de Gooise gemeente zou twee jaar geleden bij zijn aanstelling ten onrechte hebben gesuggereerd dat hij een koophuis in de Achterhoek achterliet. Dit huis zou hij eerst willen verkopen, voordat hij naar Bussum ging verhuizen. Ook in interviews opperde Henk Heijman dat. Hierdoor wist hij, bovenop zijn riante salaris, bij de gemeente vele duizenden euro’s aan vergoedingen binnen te slepen, waaronder een toelage voor dubbele woonlasten en een reiskostenvergoeding.

Hoogstwaarschijnlijk had de burgemeester geen recht op deze vergoedingen, aangezien hij in zijn vorige gemeente geen koop- maar een huurwoning achterliet. Met hetzelfde argument zou hij onterecht gebruik maken van een regeling om nog niet in Bussum te komen wonen.

Henk Heijman ANP

Hoogleraar op de vingers getikt om onderzoek burgemeester Bussum

NOS 15.12.2017 De vooraanstaande hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer krijgt een waarschuwing opgelegd van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), vanwege een onderzoek dat hij heeft gedaan naar het declaratiegedrag van een oud-burgemeester van Bussum.

De door Pheijffer getrokken conclusies zijn zonder nadere toelichting niet begrijpelijk en missen een deugdelijke grondslag, vindt het college in een beroepszaak die was aangespannen door twee lokale partijen. De accountantskamer, die in eerste instantie oordeelde over het onderzoek, had vastgesteld dat het wel deugde.

Dubbele woonlasten

Burgemeester Heijman trad in juni 2015 af. De CDA’er stond toen al op non-actief omdat tegen hem op eigen verzoek een onderzoek was ingesteld wegens mogelijk onterechte vergoedingen voor dubbele woonlasten.

Heijman had onduidelijkheid laten bestaan over zijn woonadres. Het beeld ontstond dat hij dubbele woonlasten had omdat hij zijn huis in de Achterhoek, waar hij burgemeester was geweest van Oost-Gelre, moest verkopen. Dit bleek een huurhuis te zijn, dat hij bovendien had onderverhuurd, maar hij declareerde wel onkosten en reiskostenvergoedingen.

Accountant Pheijffer, hoogleraar aan Nyenrode Business University en de Universiteit Leiden, concludeerde in zijn onderzoek dat de burgemeester weliswaar slordig was geweest, maar dat hij niet onrechtmatig had gehandeld. Toen het onderzoek verscheen was Heijman al opgestapt, omdat hij vond dat hij beschadigd was door de publiciteit over de kwestie.

De lokale partijen Hart voor Bussum Naarden Muiden (BNM) en Gooise Ouderenpartij waren boos over het onderzoek van Pheijffer en de rol van de opdrachtgever, commissaris van de koning Remkes. Zij dienden een tuchtklacht in tegen de accountant bij de accountantskamer. Maar die zag geen reden voor maatregelen tegen Pheijffer, waarop de lokale partijen in beroep gingen bij het CBb.

Dat legt de accountant nu dus wel een waarschuwing op. “Van Pheijffer mocht een bijzondere zorgvuldigheid verwacht worden, nu hij wist dat zijn bevindingen van belang waren voor het openbare debat in Bussum over het functioneren van de (voormalige) burgemeester.” De hoogleraar brengt de uitspraak op de website accountant.nl onder de aandacht en schrijft: “Het tuchtrecht is bedoeld om ervan te leren. Ik zal de opmerkingen van het CBb in deze dan ook ter harte nemen.”

“Weggegooid gemeenschapsgeld”

De lokale partijen zijn blij met de uitspraak. “De accountantskamer durft kennelijk een autoriteit op het gebied van accountancy niet aan te pakken. Gelukkig heeft het onafhankelijk College van Beroep voor het bedrijfsleven wel gehakt gemaakt van dit onderzoek en durfde zij een hoogleraar die fraude recht praat een waarschuwing op te leggen.”

Wel haalt Hart voor BMN in een verklaring nog uit naar Remkes, die “Heijman altijd een hand boven het hoofd heeft gehouden en zonder overleg met de Provinciale Staten van Noord-Holland opdracht heeft gegeven tot dit onderzoek van ruim 50.000 euro. Weggegooid gemeenschapsgeld blijkt nu.”

‘Klacht over onderzoek Remkes in Bussum’

VK 07.10.2015 Twee politieke partijen in Bussum hebben een officiële klacht ingediend bij het Accountantskamer vanwege het handelen van de Noord-Hollandse commissaris van de Koning Johan Remkes. Dat meldt de NOS.

De partijen vinden dat het onderzoek dat hij heeft laten doen naar het omstreden declaratiegedrag van de Bussumse burgemeester Henk Heijman niet deugt en trekken ook de rol die Remkes in de zaak heeft gespeeld in twijfel.

‘Deur open naar onbehoorlijk bestuur’

‘In opdracht van Remkes wordt een onderzoek gedaan, van ruim 40.000 euro aan gemeenschapsgeld, om aan te tonen dat het allemaal wel meeviel met die onterechte vergoedingen. Terwijl Remkes zelf een hoofdrol speelde in het proces. Hij zet hiermee de deur open naar onbehoorlijk bestuur en minder integriteit in het openbaar bestuur’, zegt Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum.

Klacht over onderzoek Remkes

Telegraaf 07.10.2015 Twee politieke partijen in Bussum hebben een officiële klacht ingediend bij de Accountantskamer vanwege het handelen van de Noord-Hollandse commissaris van de Koning Johan Remkes. Ze vinden dat het onderzoek dat hij heeft laten doen naar het omstreden declaratiegedrag van de Bussumse burgemeester Henk Heijman niet deugt en trekken ook de rol die Remkes in de zaak heeft gespeeld in twijfel.

“In opdracht van Remkes wordt een onderzoek gedaan, van ruim 40.000 euro aan gemeenschapsgeld, om aan te tonen dat het allemaal wel meeviel met die onterechte vergoedingen. Terwijl Remkes zelf een hoofdrol speelde in het proces. Hij zet hiermee de deur open naar onbehoorlijk bestuur en minder integriteit in het openbaar bestuur”, zegt Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum.

Gerelateerde artikelen

02-10: Remkes is lastige raden zat

25-06: Heijman deed zichzelf das om

11-06: Burgemeester Bussum stapt op

03-06: ’Burgemeester bedreigt ex-wethouder’

20-05: Heijman ’stal fiets’

RECHTMATIGHEID ONKOSTENVERGOEDING BLIJFT IN LUCHT HANGEN

BB 26.06.2015 Geen grote malversaties, maar wel ‘slordigheden’ zijn naar voren gekomen bij het onderzoek naar declaraties van de inmiddels opgestapte Bussumse burgemeester Henk Heijman. Daarnaast blijven er vraagtekens bij de rechtmatigheid van ontvangen maaltijdvergoedingen.

Financiële afwikkeling

Een uitspraak of deze maaltijdvergoeding al dan niet rechtmatig is, durft onderzoeker professor Marcel Pheijffer (Nyenrode Business Universiteit) niet aan. Door tijdgebrek – de ontheffing woonplaatsvereiste en de pensionkostenvergoeding vormden de hoofdmoot van het onderzoek en vergden de meeste tijd en aandacht – ‘resteert de maaltijdvergoeding als een punt van aandacht in de verdere financiële afwikkeling met de heer Heijman’, stelt Pheijffer. Dat doet hij in zijn onderzoeksrapportage naar de declaraties en de besluitvorming over de huisvesting van ex-burgemeester Heijman. Het onderzoek is in opdracht van de Commissaris van de Koning Johan Remkes uitgevoerd, op verzoek van Heijman.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Heijman deed zichzelf das om

Telegraaf 25.06.2015 Ondanks de onterechte reiskosten van ex-burgemeester Henk Heijman van Bussum, is het merendeel van de declaraties en de besluitvorming over zijn huisvesting correct. Wel is er sprake van ‘slordigheden’. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Marcel Pheijffer, dat was ingesteld naar aanleiding van publicaties in De Telegraaf.

Volgens de onderzoeker heeft de gevallen eerste burger zichzelf mede de das omgedaan. Door openheid en transparantie niet voldoende te betrachten heeft ,,de heer Heijman zichzelf tekort gedaan”, zo concludeert Pheijffer. Uit het onderzoek komt naar voren dat Heijman soberheid niet kende: hij maakte maximaal van de mogelijke toelages gebruik.

Nadat er in mei commotie over zijn declaratiegedrag was ontstaan, stortte Heijman in alle haast zijn gehele pensionkostenvergoeding terug in de gemeentekas. Volgens Pheijffer was dat voor een deel niet nodig.  Dit bedrag moet nog worden verrekend met de ten onrechte ontvangen reiskostenvergoedingen (na 1 december 2014). Ook zou er nog een nader onderzoek naar een maaltijdskostenvergoeding kunnen worden verricht.

De professor constateert dat er veel verdeeldheid en polarisatie in de Bussumse politiek is. Dat levert een gebrek aan vertrouwen op. Heijman werd het te heet onder de voeten na diverse publicaties over de vermeende onrechtmatigheden in De Telegraaf. Hij stapte vroegtijdig op. Zijn tijdelijk vervanger is gisteren bekend geworden: Albertine van Vliet-Kuiper (D66).

De soap rond de vertrokken Heijman is nog niet afgerond. Enkele leden van de Bussumse gemeenteraad hebben nog vragen en die beantwoord zien. Ook zou de rol van Commissaris van de Koning, Johan Remkes, volgens de raadsleden tegen het licht moeten worden gehouden.

Gerelateerde artikelen;

11-06: Burgemeester Bussum stapt op

03-06: ’Burgemeester bedreigt ex-wethouder’

20-05: Heijman ’stal fiets’

18-05: Burgemeester Bussum legt werkzaamheden neer

BURGEMEESTER HENK HEIJMAN VAN BUSSUM STAPT OP

BB 11.06.2015 Henk Heijman is niet langer burgemeester van Bussum. Hij heeft ontslag genomen. Dat meldde de gemeente donderdag. Heijman ligt onder vuur vanwege zijn declaratiegedrag en was daarom al tijdelijk weg.

Integer

Heijman zou tienduizenden euro’s te veel hebben gekregen van de gemeente. Daar loopt een onderzoek naar. De CDA’er zegt in een verklaring dat hij ervan overtuigd is dat hij ‘altijd integer’ heeft gehandeld, maar dat de beeldvorming zijn werk onmogelijk maakt. (ANP)

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Burgemeester van Bussum stapt op vanwege ‘aanhoudende publiciteit’

NU 11.06.2015 Burgemeester Henk Heijman van Bussum heeft donderdag zijn ontslag ingediend. Dat meldt de gemeente.

In een verklaring acht Heijman het onmogelijk te blijven functioneren als burgemeester met “de aanhoudende publiciteit” rond zijn persoon.

Half mei werd bekend dat de commissaris van de koning Johan Remkes een onafhankelijk onderzoek laat verrichten naar het declaratiegedrag van de burgemeester. In de tussentijd werden de taken van Heijman waargenomen door locoburgemeester Adriana van den Berg.

De uitslag van het onderzoek wordt eind juni verwacht. Heijman stelt in zijn verklaring dat “ongeacht de uitkomst van het onderzoek, de beeldvorming die rond zijn persoon is ontstaan, verder functioneren onmogelijk maakt”.

Lees meer over: Bussum Henk Heijman

Gerelateerde artikelen;

Burgemeester Heijman van Bussum tijdelijk weg 

Burgemeester Bussum stapt op

Telegraaf 110.06.2015 Burgemeester Henk Heijman van Bussum heeft zijn ontslag ingediend. Door de ‘aanhoudende publiciteit rond zijn persoon’ is het voor hem ‘nu en in de toekomst onmogelijk te blijven functioneren’ als burgervader. Dat staat te lezen op de website van de gemeente Bussum.

Heijman is volgens de verklaring ‘diep geraakt’ door de ‘aantijgingen in de media inzake bestuurlijke en privékwesties’. De CDA’er is er zelf van overtuigd is ‘dat hij altijd integer heeft gehandeld’. Heijman is echter van mening dat ‘het belang van de gemeente Bussum en haar inwoners’ zwaarder zou moeten wegen ‘dan zijn persoonlijk belang’.

Heijman stond al op non-actief vanwege een onderzoek naar gesjoemel met zijn declaraties, dat was opgestart na een publicatie in De Telegraaf. Daarmee hield de stroom van aantijgingen echter niet op. Zo zou hij een voormalige wethouder uit Oost-Gelre hebben laten bedreigen en beschuldigde een fietswinkel hem ervan een fiets niet te hebben betaald.

Gerelateerde artikelen;

03-06: ’Burgemeester bedreigt ex-wethouder’

20-05: Heijman ’stal fiets’

18-05: Burgemeester Bussum legt werkzaamheden neer

18-05: Crisisoverleg over declaratierel

14-05: Burgemeester schokt Bussum

13-05: Rellen rond declaratiegedrag

Burgemeester Bussum per direct weg wegens integriteitsonderzoek›

NRC 11.06.2015 Burgemeester Henk Heijman (CDA) van de gemeente Bussum stapt per direct op. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt op de website. Heijman had zijn werk al tijdelijk neergelegd in mei vanwege een onderzoek naar zijn declaratiegedrag.

Sinds mei nam de locoburgemeester de taken van Heijman waar in afwachting van de uitkomst van het onderzoek. Nu heeft de burgemeester besloten per direct zijn ontslag in te dienen bij de koning vanwege de publiciteit rond zijn persoon. Heijman zegt in de verklaring er van “overtuigd te zijn dat hij altijd integer heeft gehandeld, maar dat de beeldvorming die rond zijn persoon is ontstaan, verder functioneren als burgemeester van Bussum onmogelijk maakt.”

ONTERECHT VERKREGEN TOESLAG

Het onderzoek werd op verzoek van Heijman zelf ingesteld door de commissaris van de Koning, Johan Remkes. Aanleiding was berichtgeving van lokale media over onder meer een onterecht verkregen toeslag voor woonlasten door Heijman.

Het onderzoek wordt naar verwachting eind juni afgerond.

Lees ook op nrc.nl: Gedeputeerden strenger doorgelicht op integriteitsrisico’s.

Lees meer;

12 JUN De burgemeester bleef nog even in z’n huurhuis

12 JUN Burgemeester van Bussum stapt op

18 MEI Burgemeester Bussum legt werk neer wegens integriteitsonderzoek ›

23 JAN De burgemeester is weggepest

2014 Burgemeester Midden-Drenthe treedt terug na vertrouwenskwestie ›

’Burgemeester bedreigt ex-wethouder’

Telegraaf 03.06.2015 Burgemeester Heijman van Bussum, momenteel op non-actief wegens een onderzoek naar gesjoemel met zijn declaraties, zou een voormalig wethouder van Oost-Gelre hebben laten bedreigen.

Deze stapte hierop gisteren naar de politie. Dit blijkt uit het politierapport van de eenheid Oost-Nederland, in handen van De Telegraaf. De Bussumse burgemeester, die tot 2013 zetelde in Oost-Gelre (v.h. Groenlo en Lichtenvoorde), zou zich volgens de bewuste ex-wethouder naast de bedreigingen ook nog schuldig hebben gemaakt aan smaad en laster. Burgemeester Henk Heijman ontkent het hele gebeuren: „Dit is pertinent onjuist.”

Gerelateerde artikelen;

20-05: Heijman ’stal fiets’

18-05: Burgemeester Bussum legt werkzaamheden neer

18-05: Crisisoverleg over declaratierel

14-05: Burgemeester schokt Bussum

13-05: Rellen rond declaratiegedrag

Heijman ’stal fiets’

Telegraaf 20.05.2015 Burgemeester Heijman van Bussum, op non-actief tijdens onderzoek naar omstreden declaraties, heeft ook in zijn vorige gemeente Oost-Gelre een dubieuze reputatie opgebouwd. Hij reed zonder te betalen een jaar lang rond op een gloednieuwe racefiets.

Dit bevestigt de eigenaar van fietswinkel Bike Totaal Hofstede in het Gelderse Beltrum, waar de toenmalige burgemeester een racefiets ’op zicht’ nam. Ondanks herhaalde verzoeken bleef betaling uit. „Hij kwam steeds zijn afspraken niet na. Dat verbaasde me, voor een man in zo’n functie. Uiteindelijk heb ik de fiets ingenomen, maar toen had hij er wel een jaar op rondgereden”, zegt eigenaar Johan Hofstede.

Heijman (CDA), die niet wil reageren, was van 2005 tot 2013 burgemeester van Oost-Gelre. Hij woonde in een huurhuis, maar kreeg in Bussum vergoeding voor dubbele woonlasten.

Burgemeester Heijman van Bussum tijdelijk weg

NU 18.05.2015 Burgemeester Henk Heijman van Bussum legt tijdelijk zijn functie neer. Dit heeft de provincie Noord-Holland maandag laten weten.

Commissaris van de koning Johan Remkes laat een onafhankelijk onderzoek verrichten naar het declaratiegedrag van de burgemeester.

Volgens een gemeentewoordvoerder zal dat ongeveer een maand duren. In de tussentijd worden de burgemeesterstaken waargenomen door locoburgemeester Adriana van den Berg.

Lees meer over: Bussum Henk Heijman

Burgemeester Bussum legt werk neer wegens integriteitsonderzoek›

NRC 18.05.2015 De burgemeester van Bussum, Henk Heijman (CDA), legt zijn taken tijdelijk neer. Er komt een onderzoek naar zijn declaratiegedrag, naar aanleiding van berichtgeving over onder meer een onterecht verkregen toeslag voor woonlasten.

Dat heeft de commissaris van de Koning, Johan Remkes, vanavond gezegd tegen de gemeenteraad. Hij heeft het onderzoek op verzoek van Heijman zelf ingesteld. Naar verwachting is het over een maand afgerond. Tot die tijd neemt de locoburgemeester zijn taken waar.

ONDERZOEK: DECLARATIES, WOONTOESLAG EN COMMUNICATIE

Er wordt gekeken naar de declaraties die de burgemeester sinds zijn benoeming heeft ingediend. Daarover hebben raadsleden twijfels, meldde RTV Noord-Holland eerder. Heijman zou hoge reis-, lunch- en dinerkosten hebben gedeclareerd. Marieke Smeets van Hart voor Bussum zei tegen de zender: “Er zijn teveel onduidelijkheden en er is mogelijk sprake van valsheid in geschrifte.”

Burgemeester Bussum legt werkzaamheden neer

Telegraaf 18.05.2015 Burgemeester Heijman van Bussum legt zijn werkzaamheden voorlopig neer in afwachting van een onderzoek naar zijn woonsituatie en declaraties die daarmee verband houden.

Dat laat de provincie Noord-Holland weten in een persbericht. Volgens een gemeentewoordvoerder zal het onderzoek ongeveer een maand duren. In de tussentijd worden de burgemeesterstaken waargenomen door locoburgemeester Adriana van den Berg.

Commissaris van de Koning Remkes laat de declaraties op verzoek van de burgemeester zelf onderzoeken

Gerelateerde artikelen;

18-05: Crisisoverleg over declaratierel

14-05: Burgemeester schokt Bussum

13-05: Rellen rond declaratiegedrag

Crisisoverleg over declaratierel

Telegraaf 18.05.2015 De toekomst van de burgemeester van Bussum is aan een zijden draadje komen te hangen na de rel over dubieuze declaraties van afgelopen week. Vandaag vindt er geheim crisisoverleg plaats met de commissaris van de Koning in Noord-Holland.

De vertrouwelijke vergadering in het provinciehuis, waarvoor commissaris Remkes vanmiddag alle Bussumse fractievoorzitters ontvangt, telt één agendapunt: hoe nu verder met burgemeester Heijman (CDA). Bronnen binnen het provinciehuis verwachten dat de Gooise burgemeester met vervroegd pensioen gestuurd zal worden.

Gerelateerde artikelen;

14-05: Burgemeester schokt Bussum

13-05: Rellen rond declaratiegedrag

Burgemeester schokt Bussum

Telegraaf 14.05.2015 De gemeenteraad van Bussum noemt de ophef rond de dubieuze toelagen van burgemeester Heijman een ‘ernstige situatie’. Alle partijen eisen binnen één week opheldering van hem.

Afgelopen woensdag berichtte De Telegraaf over tienduizenden euro’s aan vergoedingen, die de Bussemse burgemeester Heijman (CDA) afgelopen jaren binnensleepte, terwijl hij daar mogelijk geen recht op had. De baas van de gemeente suggereerde namelijk bij zijn aanstelling in 2013 dat hij een onverkocht koophuis in de Achterhoek achterliet, terwijl daar helemaal geen sprake van is.

Gerelateerde artikelen;

13-05: Rellen rond declaratiegedrag

‘Dubieuze toelagen voor burgemeester Bussum’

Trouw 13.05.2015 Burgemeester Henk Heijman van Bussum ligt onder vuur vanwege mogelijk onterecht ontvangen vergoedingen voor een woonhuis dat hij niet heeft. Een deel van de gemeenteraad wil dat de tienduizenden euro’s die hij heeft ontvangen tegen het licht worden gehouden, schrijft De Telegraaf vandaag.

Dubieuze toelagen voor burgemeester

Telegraaf 13.05.2015 In Bussum is een rel uitgebroken rond het declaratiegedrag van burgemeester Heijman (CDA). Een deel van de gemeenteraad eist een onderzoek naar mogelijk onterecht ontvangen vergoedingen. In totaal gaat het om enkele tienduizenden euro’s.

De baas van de Gooise gemeente zou twee jaar geleden bij zijn aanstelling ten onrechte hebben gesuggereerd dat hij een koophuis in de Achterhoek achterliet. Dit huis zou hij eerst willen verkopen, voordat hij naar Bussum ging verhuizen. Ook in interviews opperde Henk Heijman dat. Hierdoor wist hij, bovenop zijn riante salaris, bij de gemeente vele duizenden euro’s aan vergoedingen binnen te slepen, waaronder een toelage voor dubbele woonlasten en een reiskostenvergoeding.

Hoogstwaarschijnlijk had de burgemeester geen recht op deze vergoedingen, aangezien hij in zijn vorige gemeente geen koop- maar een huurwoning achterliet. Met hetzelfde argument zou hij onterecht gebruik maken van een regeling om nog niet in Bussum te komen wonen.

Rellen rond declaratiegedrag

Telegraaf 13.05.2015  In Bussum is een rel uitgebroken rond het declaratiegedrag van burgemeester Heijman (CDA). Een deel van de gemeenteraad eist een onderzoek naar mogelijk onterecht ontvangen vergoedingen. In totaal gaat het om enkele tienduizenden euro’s.

mei 14, 2015 - Posted by | burgemeester, politiek, Uncategorized | , , , , , , , , , ,

4 reacties

 1. […] zie ook: Burgemeester Henk Heijman CDA uit Bussum rommelt met declaraties […]

  Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit « Debat in de Digitale Hofstad | mei 14, 2015

 2. […] Burgemeester Henk Heijman CDA uit Bussum rommelt met declaraties […]

  Pingback door Burgemeester Henk Heijman CDA uit Bussum rommelt met declaraties – PolitiekKiosk | mei 14, 2015

 3. […] zie ook: Burgemeester Henk Heijman CDA uit Bussum rommelt met declaraties […]

  Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel 1 – VVD nummer 1 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 22, 2017

 4. […] zie ook: Burgemeester Henk Heijman CDA uit Bussum rommelt met declaraties […]

  Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel 2 – VVD nummer 1 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 23, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: