Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is

Een  Linksere koers.

Resoluties en congresvoorstellen

Resoluties en congresvoorstellen

door De Redactie op 30 mei 2013PvdA Het Congres van de Partij van de Arbeid heeft in Leeuwarden eind april onder andere gesproken over de resolutie ‘Tussen leden en leiders’ over ledendemocratie binnen de partij, de congresvoorstellen voor kandidaatstelling en de resolutie ‘Over wat van Waarde is’. De definitieve versies staan nu online. lees verder »

door De Redactie op  7 mei 2013

Op 27 april vond het Congres plaats in Leeuwarden. Naast verschillende resoluties werd hier ook een flink aantal (actuele) moties besproken. De moties die zijn aangenomen, hebben we op een rijtje gezet  (pdf) > lees verder »

Samsom verzoekt om Ledenraad door De Redactie op 28 april 2013 – PvdA-leider Diederik Samsom heeft het partijbestuur van de PvdA verzocht om op korte termijn een Politieke Ledenraad te organiseren.

Diederik Samsom: ‘Het congres heeft gisteren in Leeuwarden een open, oprecht en emotioneel debat gevoerd over de strafbaarstelling van illegaal verblijf. Veel leden hebben de fractie en mij na afloop gevraagd waarom we de motie die door het congres is aangenomen, niet kunnen uitvoeren. Ik heb geconstateerd dat er behoefte is aan meer tijd en ruimte om in gesprek te gaan over deze afweging van de fractie. Ik wil dat op korte termijn doen en verantwoording afleggen aan de leden over deze afweging.’

Het Partijbestuur heeft gehoor gegeven aan Samsoms verzoek. De ledenraad zal plaatsvinden op zondag 12 mei. lees verder »

Congrestoespraak Diederik Samsom

door De Redactie op 27 april 2013 De opdracht die we te vervullen hebben is groter dan wijzelf. Het land dat wij voor ons zien, kan alleen worden gerealiseerd als we bereid zijn de handen ineen te slaan. Het is mijn diepe overtuiging dat de kracht van samenwerking de verleiding tot polarisatie kan weerstaan.

Van ik, naar ons. Dat zei ik in mijn toespraak (pdf) op het Congres. lees verder »  –

Congrestoespraak Lodewijk Asscher

door Lodewijk Asscher op 27 april 2013 – Onze opdracht eindigt niet bij het sluiten van een sociaal akkoord, daar begint zij pas. Een oplossing bereik je niet alleen door een sociaal akkoord, maar door elke dag samen te strijden tegen onrecht. Dat zei ik in mijn toespraak (pdf) op het Congres. lees verder »

PvdA presenteert resolutie ‘Over wat van Waarde is’ door
 Hans Spekman op 16 februari 2013  – Vandaag presenteerde ik namens het bestuur van de Partij van de Arbeid de partijresolutie ´Over wat van Waarde is´ (pdf). Deze resolutie beschrijft hoe sociaaldemocraten in deze tijd van economische en maatschappelijke veranderingen politiek willen bedrijven.Ik ben trots op het project Van Waarde van ons wetenschappelijk bureau, de WBS. Uit dit project komt de resolutie van het partijbestuur voort. Een ding staat voorop: er moet een omslag komen van ‘ik’ naar ‘ons’. Het eigenbelang van ondernemingen en individuen moet een omslag maken naar het algemeen belang van de samenleving. Dat is voor PvdA-politici én leden een richtsnoer in hun dagelijks handelen. De online versie van het manifest.

Ook de speech van Diederik samsom bij de presentatie staat online. In pdf of als html.   lees verder »

Het volgende Congres van de Partij van de Arbeid komt weer bijeen op zaterdag 27 april 2013 , dit keer in Leeuwarden. Belangrijke agendapunten op dit congres zijn de resolutie ‘Tussen leden en leiders’ over ledendemocratie binnen de partij, de congresvoorstellen voor kandidaatstelling en de resolutie “Over wat van Waarde is” over de kracht als gemeenschap. Je vindt de resoluties en voorstellen in de congresstukken (pdf) > Daarnaast kiezen we een nieuwe PES-delegatie, een nieuwe beroepscommissie en een gedeeltelijk nieuw presidium.  lees verder »

S&D april 2013

De meeste artikelen uit het S&D-nummer van april 2013 zijn nu al online beschikbaar. Een kleine selectie!

Pieter Winsemius Over oude waarden

Marc Chavannes Het kompas is afgestoft

Paul de Beer Nieuwe richting voor het poldermodel

J. Th. J. van den Berg De terugkeer van een politiek op morele grondslag

Lees de toespraak die WBS-directeur Monika Sie hield op het voorjaarscongres van de PvdA op 27 april in Leeuwarden.

Verder:

Leden werken aan manifest: roer moet om bij PvdA

Trouw 20.05.2014 Leden van de PvdA werken aan een manifest dat ervoor moet zorgen dat de PvdA de weg terugvindt en weer een brede volkspartij wordt die staat voor mensen in kwetsbare posities. Het roer moet om, zei Sander Terphuis vandaag bij Radio Een Vandaag.

Terphuis is de nummer 11 op de lijst met kandidaten voor het Europees Parlement en deed eerder onder meer van zich spreken in de discussie over het plan om illegaliteit strafbaar te stellen. Hij is bezorgd omdat hij van partijgenoten hoort dat die zich schamen om maatregelen van dit kabinet van VVD en PvdA op straat uit te leggen.

‘Roer moet om bij PvdA’

Telegraaf 20.05.2015  PvdA’er Sander Terphuis werkt aan een manifest dat ervoor moet zorgen dat de PvdA de weg terugvindt en weer een brede volkspartij wordt die staat voor mensen in kwetsbare posities. Het roer moet om, zei Sander Terphuis dinsdag bij Radio Een Vandaag.

Terphuis wil roer om bij PvdA

NU 20.05.2014 Leden van de PvdA werken aan een manifest dat ervoor moet zorgen dat de PvdA de weg terugvindt en weer een brede volkspartij wordt die staat voor mensen in kwetsbare posities. Het roer moet om, zei Sander Terphuis dinsdag bij Radio Eenvandaag. ”We moeten weer terug in de harten van mensen”.

Terphuis is de nummer 11 op de lijst met kandidaten voor het Europees Parlement en deed eerder onder meer van zich spreken in de discussie over het plan om illegaliteit strafbaar te stellen. Hij is bezorgd omdat hij van partijgenoten hoort dat die zich schamen om maatregelen van dit kabinet van VVD en PvdA op straat uit te leggen.

Medestanders

Hij heeft naar eigen zeggen contact met onder anderen Eerste Kamerlid Adri Duivesteijn en oud-Tweede Kamerlid Myrthe Hilkens. Die laatste laat via Twitter weten dat zij niet aan een manifest schrijft, maar van Terphuis heeft gehoord dat hij een stuk gaat mailen. Duivesteijn laat via een woordvoerder van de PvdA weten dat hij nog geen manifest heeft gezien.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Sander Terphuis PvdA

PvdA en CDA doen hetzelfde, maar verschillen hemelsbreed

Trouw 23.04.2014 De overeenkomsten tussen de pogingen in de PvdA en het CDA tot herideologisering zijn frappant. Binnen de wetenschappelijke bureaus van de twee partijen woedt een interessant debat over de vraag wat nu eigenlijk de kernwaarden zijn van respectievelijk de sociaal-democratie en de christen-democratie. Zelfs het woordgebruik is deels identiek.

Vorige week verscheen een bundel opstellen van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA (‘CDA ontleed’) met een inleiding van de samenstellers onder de titel ‘De christen-democratische agenda van waarde’.

Waar doet deze titel aan denken? Juist, aan het grote sociaaldemocratische vernieuwingsproject, dat directeur Monika Sie van de Wiardi Beckman Stichting ooit startte onder de paraplu-titel ‘Van waarde’.

o   Lees ook: ‘Sla geen alarm over democratie’ – 17/04/14

o   Lees ook: Het oude bestel past niet meer bij de tijd – 16/03/14

Kroes souffleerde Kok bij ‘afschudden ideologische veren’›

NRC 12.04.2014 Wim Koks omstreden uitspraak over het “afschudden van ideologische veren” is geïnspireerd door VVD-politica Neelie Kroes. Dat staat in het boek De vechtpartij. De PvdA van Kok tot Samsom

‘Het merk PvdA wordt niet gepruimd’

Trouw 03.04.2014 Zijn kritiek op de PvdA-top is keihard: ook al is de strafbaarstelling van illegaliteit van de baan, Diederik Samsom moet weg. Maar denk niet dat Co van Schaik (64) pas vrijuit durft te spreken nu hij vertrekt, na 36 jaar (!) wethouderschap in het Zeeuws-Vlaamse Axel en Terneuzen. “Nee, nee, ik heb altijd recht uit mijn hart gepraat. Er is geen keurslijf van de landelijke partij. Als het goed is, heb ik dat gezegd, en als het niet goed is, zeg ik dat ook. Je moet dingen benoemen zoals ze zijn, want de mensen zijn niet gek.”

 

Hoe benoemt u de meest recente deal tussen PvdA en VVD?
“Het is absurd wat er woensdag gebeurde. De PvdA krijgt het schrappen van het voorstel over straffen van illegalen, en ze geeft de VVD 500 miljoen euro voor reparatie van midden- en hogere inkomens. Dat is de helft van het bedrag dat er wordt gekort op arbeidsgehandicapten en chronisch zieken. Ik heb een mooi salaris, ik ging er in januari een tientje op achteruit en nu krijg ik er weer 25 euro bij. Ik heb dat geld helemaal niet nodig. Geef het aan de groepen waarop zo wordt gekort.”

 

o Lees ookZo hard was die afspraak in het regeerakkoord dus niet – 01/04/14

Sommer: ‘Niemand houdt nog van de PvdA, het is heerlijk stampen’

VK 30.03.2014 Precies als de Franse PS krijgt de PvdA de schuld van alle plagen van Egypte, schrijft Martin Sommer, politiek commentator van de Volkskrant. Na de verkiezingsnederlaag leefden professor Heertje en Marcel van Dam zich uit op de Partij van de Arbeid. Alle plagen van Egypte zijn te wijten aan de PvdA. De vergelijking met Frankrijk leert dat die gedachte nogal provinciaals is. De trends zijn internationaal en dus kan het lastig allemaal aan Samsom liggen. In mijn dorp was de opkomst 71 procent, in heel Frankrijk bijna 65 procent. Hoger dan in Nederland, wel dalend net als hier. Veel lokale lijsten ook en de peilingen zaten er net zo goed naast.

oLees ook: Sommer: ‘Echt leiderschap betekent risico’s nemen, je eigen plan trekken’ – 23/03/14

oLees ook: ‘Op gebied van privatisering is de Nederlandse naïviteit het refrein’ – 16/03/14

o Lees ook: Frankrijk stemt opnieuw, hoe groot wordt het Front National?

‘Bezorgde PvdA’ers praten over koerswijziging’

NU 28.03.2014 Een groep bezorgde PvdA’ers voert ‘huiskamergesprekken’ waarin ze overleggen over een koersverandering van de partij. Dat meldt EenVandaag vrijdag.

De gesprekken vinden volgensEenVandaag plaats onder leiding van oud-minister Jan Pronk, die vorig jaar zijn lidmaatschap heeft opgezegd.

Tot de deelnemers behoren de opgestapte PvdA-Kamerleden Désirée Bonis en Myrthe Hilkens. Het gezelschap zou zichzelf Open Links noemen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: PvdA

Gemopper op partijleider Samsom: wie is eigenlijk de baas in de PvdA?

Elsevier 08.01.2014 PvdA-Kamerleden en -bewindslieden mopperen over het leiderschap van Diederik Samsom. Hij schaart zich te veel achter het kabinetsbeleid en legt te weinig nadruk op PvdA-wapenfeiten. Dit blijkt uit het artikel ‘Wie is eigenlijk de baas in de PvdA?’ in weekblad Elsevier van deze week.

Diederiks dingetje

Een PvdA-bewindsman klaagt: ‘Het kabinetsbeleid is teveel Diederiks dingetje.’ Ook in de fractie en in de partijorganisatie wordt gemopperd over het bleke PvdA-profiel.

Diederik Samsom heeft zijn opkomst te danken aan Pim Fortuyn

Elsevier 06.01.2014 Job Cohen was het laatste obstakel voor de rode ingenieurs Samsom, Dijsselbloem en Depla, die van de PvdA een dynamische partij wilden maken. De ondergang van de sociaal-democratische regenten laat zien hoeveel Pim Fortuyn heeft teweeggebracht. Daarmee werd andermaal de vitaliteit van de democratische rechtsorde aangetoond. Verrassingen en democratie horen bij elkaar omdat de samenlevingsvorm waarin de democratie functioneert, een open samenleving is.

Roemer werd na het eerste debat afgevoerd naar de achterbank van de strijd.

De opkomst van Samsom is geen bewijs voor de vitaliteit van het sociaal-democratische denken. Samsom is een onweerlegbaar bewijs van de vitaliteit van onze democratie in haar onvoorspelbaarheid en van de afhankelijkheid van een deel der bevolking aan de sociale verzorgingsstaat.

Rutte en Samsom verdienen een compliment voor hun politieke ambachtswerk

zie ook

Boris Dittrich: ‘Samsom geeft Cohen zo toch een trap na’

VK 08.11.2013 Iets anders: Diederik Samsom zag niets in Job Cohen als PvdA-leider zo schrijft journalist Derk Stokmans in zijn boek.

Was dit voor u verrassend?
‘Ik neem aan dat Samsom aan het boek heeft meegewerkt en hier dus wordt geciteerd, en dat heeft een sfeer van natrappen die mij niet aanspreekt. Waarom moet dit nu? Ik wil dit helemaal niet weten; ik wil horen welke politieke voorstellen de PvdA heeft voor de problemen waar Nederland voor staat. Dit is een beetje smakeloos.’

Lees ook Erik van Heeswijk: ‘Diep in ons DNA zit de nederigheid tegenover de VS’ – 07/11/13

Lees ook Marc Chavannes: ‘We zijn niet gewend om in termen van macht te denken’ – 06/11/13

Samsom zag niets in ‘langzame leerling’ Cohen als PvdA-leider

VK 08.11.2013 Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem waren in 2010 onaangenaam verrast door de keuze van partijleider Wouter Bos om Job Cohen aan te wijzen als zijn opvolger. Samsom was ‘gefrustreerd’, maar zag ‘de electorale logica’. Dijsselbloem ‘vond het niets’ en voorspelde ‘een enorme deceptie’.

Samsom en Dijsselbloem wilden Job Cohen nooit als partijleider

Elsevier 08.11.2013 PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) waren totaal verrast toen Job Cohenin maart 2010 lijsttrekker werd van hun partij. Ze zagen niets in een Haagse taak voor de toenmalige Amsterdamse burgemeester. Toen Wouter Bos zijn opvolger Job Cohen aanwees, was Samsom ‘gefrustreerd’ en voorspelde Dijsselbloem ‘een enorme deceptie’, schrijft de Volkskrant.

In een boek over Samsom schrijft NRC-journalist Derk Stokmans, die de politicus sinds 2007 volgt, dat Samsom destijds niet begreep waarom een man van ‘de oudere generatie’ de partij zou moeten leiden. De huidige fractievoorzitter en de minister van Financiën legden zich beiden neer bij de benoeming van Cohen, in de hoop dat hij zijn tegenstanders zou ‘vermorzelen’. Ondanks coaching van Samsom bij verkiezingsdebatten gebeurde dat niet: de PvdA behaalde bij de verkiezingen dertig zetels, één minder dan de VVD. n 2011 werd de kritiek op Cohen openlijker, toen PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen bij haar vertrek zei dat hij niet zichtbaar genoeg was en zich niet genoeg rekenschap gaf van de discussies binnen de partij.

Lees het commentaar van Eric Vrijsen uit 2011

Samsom gooide campagne kort voor eerste verkiezingsdebat drastisch om›

NRC 07.11.2013 De snelle opmars van de PvdA in de verkiezingscampagne vorig jaar volgde op een dramatisch besluit van lijsttrekker Diederik Samsom om op het laatste moment zijn campagne om te gooien. Dat blijkt uit het boekStraatcoach en Strateeg, de opkomst van Diederik Samsom van Derk Stokmans, politiek redacteur van NRC Handelsblad, dat morgen verschijnt.

De campagne waarmee PvdA-leider Diederik Samsom in 2012 kiezers en tegenstanders verraste, is pas twee weken voor het eerste verkiezingsdebat bedacht. In eerste instantie was de PvdA van plan campagne te voeren tegen maatregelen uit het zogeheten Lenteakkoord, zoals de forensentaks, de btw-verhoging en liggeld voor ziekenhuizen. Er waren al slogans verzonnen, reclameposters en flyers gedrukt om met deze boodschap kiezers te werven. Lees verder›

Als er nu verkiezingen zouden zijn, haalt de PvdA nog maar 11 zetels. D66 zit de partij op de hielen met 10 zetels. Dat blijkt uit een peiling 

Barsten in rood bolwerk

Telegraaf 23.10.2013 Het rode bolwerk dat Amsterdam van oudsher is vertoont grote barsten. De PvdA, sinds jaar en dag de grootste partij in de hoofdstad, dreigt bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar te worden ingehaald door D66.

PvdA vindt eerste primary van Nederland een succes

Trouw 19.10.2013 Voor het eerst heeft een Nederlandse politieke partij een voorverkiezing gehouden zoals in de Verenigde Staten. In Zoetermeer konden zowel leden als niet-leden de komende lijsttrekker van de plaatselijke PvdA kiezen. De zogeheten primary werd zaterdag gehouden op vijf stembureaus. Mensen konden de afgelopen week ook stemmen per post en via internet. PvdA-voorzitter Hans Spekman was erbij en sprak zaterdagavond van een succes.

PvdA noemt eerste ‘primary’ van Nederland een succes

NU 19.10.2013 Voor het eerst heeft een Nederlandse politieke partij een voorverkiezing gehouden zoals in de Verenigde Staten. In Zoetermeer konden zowel leden als niet-leden de komende lijsttrekker van de plaatselijke PvdA kiezen.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over PvdA Primary Zoetermeer

PvdA: eerste primary succes

Telegraaf 19.10.2013  Voor het eerst heeft een Nederlandse politieke partij een voorverkiezing gehouden zoals in de Verenigde Staten. In Zoetermeer konden zowel leden als niet-leden de komende lijsttrekker van de plaatselijke PvdA kiezen. De zogeheten primary werd zaterdag gehouden op vijf stembureaus. Mensen konden de afgelopen week ook stemmen per post en via internet. PvdA-voorzitter Hans Spekman was erbij en sprak zaterdagavond van een succes.

Partijvoorzitter Spekman: burger moet PvdA-lijsttrekker gaan kiezen

RTVWEST 04.09.2013 Audiofragment DEN HAAG- De lijsttrekkers van de PvdA – zowel landelijk als op lagere niveaus – moeten in de toekomst door alle kiezers en niet alleen meer door leden van die partij worden gekozen. Lees verder

Marcel van Dam: ‘salonsocialist’ in het groen

VK 04.06.2013 Oud-PvdA-politicus Marcel van Dam schreef een enthousiasmerend boek over zijn landgoed op de Veluwe. Dat sommigen vinden dat sociaal-democraten arm moeten blijven, begrijpt hij niet.

Verwant nieuws: Chris Zegers: ‘Marcel Van Dam tussen de rododendrons. Legendarisch!’ – 04/06/13

Meer over: Marcel van Dam Politiek PvdA Natuurbeheer

Voor de lachende Rutte is Jan Pronks vertrek goed nieuws

Elsevier 03.06.2013 Pronks opzegging is geen onbeduidend feit, maar of het de positie van partijleider Samsom lastig zal maken, valt te betwijfelen. Dat Pronk zegt dat de PvdA haar beginselen verloochent, brengt bij Rutte zijn vertrouwde glimlach terug. Veel passages in Pronks brief waren eigenlijk een regelrechte aanklacht tegen Wouter Bos, oud-partijleider en informateur van het kabinet-Rutte II: de politieke goochelaar die met zijn consultancy-trukendoos wonderen leek te kunnen door onderwerpen uit te ruilen.

Daarom was pagina 31 van de Volkskrant van donderdag 30 mei 2013 in alle opzichten hilarisch. Op de ene helft gingen alle zeven lezersbrieven over Pronk, waarbij een zelfs werd begeleid door een foto van Willem Drees, die begin jaren zeventig ook zijn PvdA-lidmaatschap had opgezegd.  Pronks opzegging is geen onbeduidend feit, maar of het de positie van partijleider Samsom lastig zal maken, valt te betwijfelen.

Pronk: in PvdA minder ruimte voor kritiek

VK 02.06.2013 Binnen de PvdA is minder ruimte voor meningen die afwijken van de lijn van de partij. ‘De cultuur is: dit is de lijn. Liever geen kritiek daarop’, zei oud-minister Jan Pronk zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Pronk denkt niet dat illegaliteit strafbaar wordt

NU.02.06.2013 Jan Pronk gelooft dat illegaliteit niet strafbaar wordt gesteld. “Ik heb goede hoop dat de Eerste Kamerfractie van de PvdA het weet tegen te houden”, zei hij zondag in Buitenhof. Waar die hoop op is gebaseerd, legde de coryfee niet uit.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Jan Pronk

Jan Pronk: weinig ruimte voor kritiek binnen PvdA

Elsevier 02.06.2013 Oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk, die onlangs zijn lidmaatschap van de PvdA heeft opgezegd, vindt dat er weinig ruimte is voor kritiek binnen de PvdA. ‘Andere geluiden worden minder graag gehoord.’

Dat zei Pronk zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Geen kritiek

‘Ik geloof dat er wat minder ruimte is voor het linkse geluid binnen de PvdA,’ aldus Pronk.

Pronk: minder ruimte

Telegraaf 02.06.2013 Binnen de PvdA is minder ruimte voor meningen die afwijken van de lijn van de partij. „De cultuur is: dit is de lijn. Liever geen kritiek daarop”, zei oud-minister Jan Pronk zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Sommer: ‘De wereld van nu is veel onrustbarender dan het universum van Pronk’

VK.02.06.2013 Na 1979 ontstond een andere wereldorde die buiten het blikveld van Jan Pronk bleef, schrijft Martin Sommer. ‘Samsom moet niet snotteren om Pronk maar zich bezighouden met de wereld van vandaag.’ Jan Pronk heeft met een paukeslag afscheid genomen van de PvdA. Volgens hem zijn de sociaaldemocratische principes bij de formatie overboord gezet. De fameuze 0,7 procent voor ontwikkelingshulp werd verruild voor collaboratie met ‘de markt’. De druppel te veel was de strafbaarstelling van illegaliteit waarmee ‘documentlozen’ in criminelen veranderden. De partijleiding, Samsom en Spekman, huilde hete tranen, maar mij wil niet duidelijk worden waarom.

‘Jan Pronk vreet zich als een Pacman onverstoorbaar hardnekkig door de zaal’

VK 01.06.2013 Toen ik deze week Jan Pronks afscheidsbrief las, dacht ik onmiddellijk: daar hebben we hem weer, schrijft Lidy Nicolasen. ‘Pacman haalt uit’. Het was op een zaterdagmorgen. Ik had weekenddienst en stond te boek voor een bijeenkomst met Jan Pronk, toen nog volop PvdA-coryfee en vooraanstaand politicus. In de theaterzaal vond ik een stoel dicht bij de deur, bereid om snel weer weg te wezen mocht er geen draad nieuws in zitten. Ik raakte vertwijfeld toen Pronk na een dik half uur opmerkte dat hij zijn inleidende woorden ging afsluiten om aan zijn eigenlijke betoog te beginnen.

Vadertje Drees: ‘Destijds ben ik weggegaan om jongens zoals Jan Pronk!’

Parool  31.05.2013 Dus ik toog naar bejaardenhuis In den roode hemel en trof daar Willem Drees aan. (Bij leven: 1886-1988.) Vadertje Drees was geen steek veranderd. Hij zat een beetje te praten met Ko Suurhoff en Willem Schermerhorn en toen hij mij zag, riep hij verheugd: ‘Een mariakaakje?’

‘Toen Jan Pronk minister was, is er onbekommerd geprivatiseerd’

VK 31.05.2013  In deze situatie helpt het niemand om weg te lopen uit boosheid vanwege moeilijke keuzes. Jan Pronk moet lid blijven van de PvdA, schrijft PvdA-Europarlementariër Thijs Berman. ‘Zeker nu.’ Jan Pronk is niet langer lid van de PvdA. Het is dramatisch nieuws, voor mij als sociaaldemocraat. Mensen als Jan Pronk maakten dat ik lid van de partij ben geworden, en ik deel ook veel van zijn kritiek op de keuzes in de huidige coalitie.

Lees ook ‘Voor de PvdA is inderdaad alles onderhandelbaar geworden’ – 31/05/13

Lees ook Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op – 28/05/13

‘Voor de PvdA is inderdaad alles onderhandelbaar geworden’

VK 31.05.2013  Sinds Paars worden morele vraagstukken sterk gerelativeerd, terwijl financiële, die juist een pragmatische benadering vereisen, worden verabsoluteerd. Dat schrijft Thomas von der Dunk. Hij had de stap al dreigend aangekondigd, maar tussen woord en daad gaapt bij (ex-)politici vaak een kloof, dus als het woord dan in een daad wordt omgezet, komt dat hard aan. Zeker in dit geval, waar Jan Pronk immers als een icoon van de PvdA mocht gelden. Na Marcel van Dam is hij de tweede ex-bewindspersoon uit het roemruchte kabinet-Den Uyl die zijn lidmaatschap opzegt, omdat de PvdA zich te ver van de sociaal-democratische beginselen heeft verwijderd.

Lees ook Samsom en Spekman teleurgesteld, maar weerspreken kritiek Pronk – 28/05/13

Lees ook Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op – 28/05/13

lees ook: ‘Toen Jan Pronk minister was, is er onbekommerd geprivatiseerd’

Oud-politici zouden voorbeeld moeten nemen aan Jan Pronk

Elsevier 29.05.2013 Na vijftig jaar verliet Jan Pronk de PvdA Door hun ongeloofwaardige houding beschadigen oud-politici het aanzien van de politiek bij de burgers. In dat opzicht is Jan Pronk, die zijn partij verliet, een buitengewoon oprecht politicus. De partij heeft zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie verwijderd.’ Aldus sprak Jan Pronk. Pronk schrijft daarover: ‘Meer nog dan op het terrein van de sociaal economische politiek in eigen land, blijkt dat uit de houding ten aanzien van de ontwikkelingssamenwerking en het vreemdelingenbeleid.’

Is dat waar? Jan Pronk maakte deel uit van de Paarse kabinetten. In die periode begon, onder leiding van Job Cohen, het strenge vreemdelingenbeleid. Sinds wanneer denkt een minister dat een democratisch tot stand gekomen wet niet wordt uitgevoerd en gemodificeerd?

Onder Frits Bolkestein, VVD-leider tijdens Paars, begon het nieuwe vreemdelingenbeleid in Nederland. Nu klinkt hij als het geweten van de sociaal-democratie. Waar was dit geweten toen Wim Kok de AOW versoberde? Waar was Jan Pronk toen Wim Kok de ideologische veren afschudde? Dat afschudden van de ideologische veren betekende dat het sociaal-democratische beginsel van solidariteit niet als een dogma maar als een bewegende, of vloeibare gedachte werd gezien. Ook Dries van Agt is zo’n type. Het zijn politieke pyromanen. Sommige oud-politici radicaliseren na enige tijd. Als ze geen politieke verantwoordelijkheid meer dragen, gedragen ze zich als morele anarchisten die extreme uitganspunten propageren. Hans van den Broek was ooit minister van Buitenlandse zaken en buitenland-commissaris van de EU. In die periode was hij een uitgesproken atlantische, pro-Amerikaanse, pro-Israëlische politicus. Thans presenteert hij zich geregeld als een rabiate pro-Palestijnse, anti-Amerikaanse oud-politicus.

De grijze olifanten in de politiek brengen de politiek en de actieve politici in diskrediet. Door hun ongeloofwaardige houding beschadigen ze het aanzien van de politiek bij de burgers. Bovendien denken de grijze olifanten dat het volk aan een ongeneeslijke vorm van amnesia lijdt.

Oud-politici moeten het leven in stilte aanvaarden. De wereld gaat verder, ook zonder grijze olifanten.

Zo humaan zijn die opstandige PvdA-leden niet. Lees het commentaar van Arendo Joustra

Samsom en Spekman teleurgesteld, maar weerspreken kritiek Pronk

Trouw 28.05.2013 PvdA-leider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman betreuren het vertrek van Jan Pronk uit hun partij. Ze kunnen zich echter niet vinden in zijn kritiek. Spekman: ‘Er is nu meer debat in de partij dan in de afgelopen vier jaar.’ Samsom: ‘Voor het eerst sinds de jaren zeventig worden de verschillen tussen arm en rijk kleiner.’

PvdA-prominent en voormalig minister Jan Pronk kondigde vandaag zijn vertrek uit de partij aan op zijn weblog

Spekman: opzeggen Pronk is ‘buitengewoon erg

Telegraaf 28.05.2013 PvdA-voorzitter Hans Spekman vindt het „buitengewoon erg“ dat Jan Pronk zijn lidmaatschap op de PvdA heeft opgezegd. Spekman had recent nog verscheidene keren contact met Pronk, maar kom hem niet overtuigen van de juistheid van de standpunten van de PvdA-top.

Jan Pronk weg bij PvdA

RTVWEST 28.05.2013 DEN HAAG- PvdA-prominent en Scheveninger Jan Pronk heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. De oud-minister vindt dat de PvdA zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie heeft verwijderd. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op

Telegraaf 28.05.2013 PvdA-prominent Jan Pronk heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Hij heeft dat dinsdag aan het ANP laten weten. De oud-minister vindt dat de PvdA zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie heeft verwijderd.

Gerelateerde artikelen

28-05:  Samsom betreurt vertrek

28-05:  Jonge Socialisten blij

28-05:  Spekman: opzeggen Pronk is ‘buitengewoon erg’

28-05:  Asscher: jammer van Pronk

Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op

Trouw 28.05.2013 PvdA-prominent Jan Pronk heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Hij heeft dat dinsdag aan het ANP laten weten. De oud-minister vindt dat de PvdA zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie heeft verwijderd.

Oud-minister Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op

Elsevier 28.05.2013 Voormalig minister Jan Pronk verlaat na bijna een halve eeuw lidmaatschap de PvdA. Volgens Pronk heeft de partij zich teveel verwijderd van de sociaaldemocratische waarden. ‘Wie bijna een halve eeuw lid is van de Partij van de Arbeid neemt niet luchthartig afscheid. Ik heb er geruime tijd over gedacht en lang geaarzeld, maar ik heb besloten mijn lidmaatschap van de partij op te zeggen. Ik ben en blijf sociaaldemocraat. Juist daarom voel ik mij niet langer thuis in de PvdA. De partij heeft zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie verwijderd’, schrijft Pronk in zijn afscheidsbrief aan het partijbestuur.

Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op – ‘mijn politieke thuis niet meer’›

NRC 28.05.2013 Voormalig PvdA-minister Jan Pronk heeft zijn lidmaatschap van de partij opgezegd. Dat schrijft hij vandaag op zijn eigen site in een lange afscheidsbrief. Pronk schrijft dat hij zich niet meer thuis voelt in de partij: “In plaats van traditie te koesteren, wordt afstand genomen. Beginselen worden verloochend. Daarom voel ik mij in de Partij van de Arbeid niet meer thuis en heb ik besloten dat huis te verlaten. Ik doe dat met heimwee, maar het is mijn politieke thuis niet meer. Ik ervaar de partij niet langer als sociaaldemocratisch.” Hij was boos op de samenwerking van de PvdA met de VVD en hekelde met name de strafbaarstelling van illegalen.

Van wetenschap naar politiek van alledag

door Hans Spekman op 23 mei 2013 – Foto Flickr / PvdA – Nu de Van Waarde-resolutie door ons Congres is vastgesteld, gaan we voortvarend met dit project door. Aanstaande zaterdag geef ik de aftrap van een bijeenkomst van het Centrum voor Lokaal Bestuur en de WBS over hoe we de aanbevelingen uit het rapport in de praktijk moeten brengen. Het wetenschappelijke Van Waarde-project moet nu een plek krijgen in de politiek van alledag. Daarom heeft het Centrum voor Lokaal Bestuur de komende maanden een aantal bijeenkomsten georganiseerd hoe we handen en voeten kunnen geven aan de uitkomsten van dit project. Wethouders en raadsleden zullen ook van elkaar leren hoe ze de aanbevelingen in de praktijk moeten brengen.

Ik mag zaterdag 25 mei de aftrap verzorgen op een landelijke startbijeenkomst in Amersfoortlees verder »

Botsing tussen Samsom en partijcongres is een prachtige testcase

Trouw 01.05.2013 Verdere democratisering van politieke partijen en meer invloed van het individuele partijlid op besluitvorming van een partij en praktische politieke stellingname zijn nog volop in ontwikkeling.

Sinds het begin van deze eeuw is het vertrouwen in de partijleider verdwenen. In door het rookverbod niet meer zo rokerige achterafzaaltjes wordt door partijafdelingen van willekeurig welke partij intensief gedebatteerd over willekeurig welk onderwerp dat in de landelijke politiek de actualiteit bepaalt, in de wetenschap dat het er meer dan ooit toe doet.

‘Waar waren de vrouwen op het PvdA-congres?’

VK 29.04.2013 Waar bleven de vrouwelijke sprekers op het PvdA Partijcongres?, vraagt partijlid Maaike van den Herik zich af. ‘Ik doe een oproep aan alle vrouwen in de PvdA ‘ja’ te zeggen en te doen in plaats van te denken en te kijken.’ Waar zijn de vrouwen? Ik heb ze gemist zaterdag op het PvdA-partijcongres. Van alle personen die achter het katheder plaats mochten nemen om de zaal toe te spreken, was er slecht één vrouw, Monika Sie Dhian Ho. Gelukkig werd zij met een staande ovatie bedankt voor haar essay ‘Wat van waarde is’.

Verstandig dat Samsom niet zwicht voor PvdA-multicultis.

Elsevier 29.04.2013 PvdA-leider Diederik Samsom kan de weerstand van enkele honderden multiculti’s breken. Er is geen opstand gaande onder honderdduizenden kiezers, zoals in de VVD het geval was met de inkomensafhankelijke zorgpremie. Diederik Samsom, vorig jaar redder van de PvdA, scoorde op het partijcongres in Leeuwarden geen ovationeel applaus, maar boe-geroep. Toch hield hij – wijselijk – zijn poot stijf: ‘Afspraak is afspraak.‘ In de kabinetsformatie gunden VVD en PvdA elkaar beurtelings overwinningen. Het verbod op illegaal verblijf was iets dat Samsom de VVD gunde. De PvdA fiatteerde toen, ook per congres, regeringsdeelname en kan nu niet terugkrabbelen omdat ‘er op illegalen zal worden gejaagd’.

Zie ook:

De lieve vrede met de VVD mag heel wat kosten

Trouw 29.04.2013 Het PvdA-congres heeft Diederik Samsom zaterdag een gevoelige tik uitgedeeld. De afspraak die hij met de VVD in het regeerakkoord maakte om illegaal verblijf strafbaar te stellen, moet van het congres van tafel. Samsom moet heronderhandelen met de VVD. Maar dat weigert hij.

Het rommelt binnen PvdA

Telegraaf 28.04.2013   Het rommelt binnen de PvdA-fractie. Een groep Kamerleden is verontwaardigd over hoe Diederik Samsom zonder pardon de wens van het partijcongres naast zich neer heeft gelegd. De groep eist dat er opnieuw over het regeerakkoord wordt onderhandeld.

Gerelateerde artikelen

28-04:  PvdA: extra ledenraad illegaliteit

Partijgenoten prijzen handelen Samsom op congres

NU 28.04.2013 PvdA-leider Diederik Samsom heeft zaterdag op het partijcongres laten zien dat een pijnlijke inhoud en eerlijkheid ook samen kunnen gaan, wat niet gemakkelijk is.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: PvdA

Extra ledenraad PvdA over illegaliteit

Trouw 28.04.2013 Op verzoek van partijleider Diederik Samsom houdt de PvdA op 12 mei een ingelaste politieke ledenraad. Dat maakte de partij zondag bekend. Aanleiding is de discussie in de partij over strafbaarstelling van de illegaliteit. Samsom wil ‘verantwoording afleggen’ voor zijn besluit om de leden op dit onderwerp niet tegemoet te komen.

PvdA: extra ledenraad illegaliteit

Telegraaf 28.04.2013 Op verzoek van partijleider Diederik Samsom houdt de PvdA op 12 mei een ingelaste politieke ledenraad. Dat maakte de partij zondag bekend. Aanleiding is de discussie in de partij over strafbaarstelling van de illegaliteit.

Gerelateerde artikelen

27-04: ‘Mogelijk extra congres PvdA’

27-04: Samsom zet illegalenwet door

27-04: PvdA-congres tegen wet

27-04: Veel steun voor illegalen

24-04: Opstand in PvdA over illegalen

Extra ledenraad PvdA over illegaliteit

‘Ik heb geconstateerd dat er behoefte is aan meer tijd en ruimte’

NU 28.04.2013 Op verzoek van partijleider Diederik Samsom houdt de PvdA op 12 mei een ingelaste politieke ledenraad. Dat maakte de partij zondag bekend. Aanleiding is de discussie in de partij over strafbaarstelling van de illegaliteit.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: PvdA Illegaliteit

‘Sociaal akkoord is overwinning op cynici’

Trouw 27.04.2013 Het sociaal akkoord dat het kabinet onlangs sloot met werkgevers en werknemers is een overwinning op het cynisme en defaitisme van ‘doemdenkers’ die geen geloof meer hadden in de ‘polder’.

Cynisme overwonnen

Telegraaf 27.04.2013 Het sociaal akkoord dat het kabinet onlangs sloot met werkgevers en werknemers is een overwinning op het cynisme en defaitisme van ‘doemdenkers’ die geen geloof meer hadden in de ‘polder’. Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher zei dat zaterdag op het PvdA-congres in Leeuwarden.

PvdA-congres wil stoppen met strafbaarheid illegaliteit

Partijleider Samsom legt oproep naast zich neer

NU 27.04.2013 Het PvdA-congres heeft de partijleiding opgeroepen om de voorgenomen strafbaarstelling van illegaliteit uit het regeerakkoord te schrappen. Een motie werd zaterdagmiddag op het congres in Leeuwarden door een overgrote meerderheid aangenomen. Partijleider Diederik Samsom zei geen gehoor te kunnen geven aan de oproep van het congres.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Strafbaarstelling illegaliteit PvdA

PvdA-leden veranderen koers: nu opeens tegen Regeerakkoord

Elsevier 27.04.2013 Een half jaar nadat de leden van de Partij van de Arbeid instemden met het Regeerakkoord, komen ze nu op hun mening terug. Een overgrote meerderheid van de PvdA-leden steunde zaterdag een motie om de in het akkoord opgenomen strafbaarstelling van illegaliteit te voorkomen. De Iraanse initiatiefnemer Sander Terphuis kreeg ruime steun van zijn partijgenoten.

Spekman op PvdA-congres : aan de kant bereik je geen idealen

Trouw 27.04.2013 Met aan de kant staan bereik je als politieke partij geen idealen. PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman zei dat zaterdag op het partijcongres in Leeuwarden, waar de partij onder meer spreekt over de omstreden strafbaarstelling van illegaal verblijf.

‘PvdA maakt beloftes niet waar’

Voorzitter Jonge Socialisten kritisch over koers Samsom

NU 26.04.2013 De PvdA maakt volgens Jonge Socialisten-voorzitter Toon Geenen de beloftes uit het regeerakkoord niet waar.  Dat zegt hij in een interview met NU.nl. De voorzitter van de jongerentak van de PvdA stelt dat partijleider Diederik Samsom twee beloftes heeft gedaan bij de start van het kabinet: sociaal en eerlijk uit de crisis en herstel van vertrouwen in de politiek.

‘Het rode vuur van Samsom lijkt gedoofd’

VK 15.04.2013 Diederik Samsom maakt nauwelijks gebruik van de ruimte die hij heeft als politiek leider van de PvdA, vindt oud-Kamerlid Frans Weisglas. ‘Soms lijkt het dat hij spijt heeft van zijn keuze geen minister te zijn geworden of dat hij zich inbeeldt dat wel te zijn.’

Jan Pronk overweegt uit PvdA te stappen

NU 12.04.2013  Oud-minister en prominent PvdA’er Jan Pronk overweegt sterk om zijn partij te verlaten, vanwege de samenwerking met de VVD en de kabinetsplannen voor het strafbaar stellen van illegaliteit. Dat zei hij vrijdagmiddag in de talkshow De Halve Maan van de NTR. Pronk zei verbolgen te zijn dat de PvdA “haar ziel heeft verkocht” in het akkoord met de VVD. Eerder liet ook partijgenoot Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, weten tegen het wetsvoorstel te zijn.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Jan Pronk PvdA Illegalen

Stille krachten

Stille krachten

door Hans Spekman op 11 april 2013 – Nog twee weken en dan komen we bij elkaar in Leeuwarden voor het jaarlijkse partijcongres. Er is daar veel te bespreken: de vernieuwing van onze ledendemocratie, het sluitstuk van het Van Waarde-project, de resolutie kandidaatstelling. Het zijn allemaal onderwerpen die op de warme belangstelling binnen en buiten de partij kunnen rekenen.  lees verder »

Alles over het Congres

Alles over het Congres

door De Redactie op 10 april 2013 Foto Flickr / PvdA – Het Congres van de Partij van de Arbeid komt weer bijeen op zaterdag 27 april, dit keer in Leeuwarden. Belangrijke agendapunten op dit congres zijn de resolutie ‘Tussen leden en leiders’ over ledendemocratie binnen de partij, de congresvoorstellen voor kandidaatstelling en de resolutie ‘Over wat van Waarde is’ over de kracht als gemeenschap. Je vindt de resoluties en voorstellen in de congresstukken (pdf) > Update 5-4: De beschrijvingsbrief (pdf) staat online > lees verder »

VVD en PvdA verliezen draagvlak

Telegraaf 27.03.3013 De coalitie van VVD en PvdA blijft gestaag aan draagvlak verliezen. Uit de nieuwe peiling van De Stemming van EenVandaag blijkt dat ze samen kunnen rekenen op 46 zetels, 9 minder dan drie maanden geleden. De VVD stijgt een zetel ten opzichte van vorige maand, maar coalitiegenoot PvdA verliest er twee.

Kok zou jaloers zijn geweest op het krediet dat Samsom heeft

Trouw 20.03.2013 Wim Kok, de toenmalige politiek leider van de PvdA, achtte het in 1989 wijs om als minister van financiën en vice-premier toe te treden tot het derde kabinet-Lubbers. Het werd een moeizame start. Niet omdat Kok een zwakke minister van financiën was, maar omdat hij zijn taak als minister van financiën serieus nam.

Leve de anti-multiculturalistische lente in de PvdA

Elsevier 18.03.2013 Als de PvdA doorgaat met een seculiere benadering van de samenleving – gefundeerd in de rechtsstaat – dan kunnen we toch zeggen dat de opvattingen van Pim Fortuyn over de multiculturele samenleving hun weg hebben gevonden binnen de heersende politiek. De PvdA van Jacques Wallage vertegenwoordigde de meeste radicale multiculturalisten binnen de PvdA. Elke kritiek op het multiculturalisme of op multiculturele vraagstukken beschouwde Wallage als een racistische aanval op de Nederlandse staat.

Wallage ging zo ver dat hij een brief schreef aan de toenmalige fractievoorzitter van de VVD, Jozias van Aartsen, waarin hij van Van Aartsen verlangde dat hij Kamerlid Ayaan Hirisi Ali de mond zou snoeren.

Gelukkig luisterden Van Aartsen en de VVD-fractie niet naar Wallage. Dat waren duistere tijden. En daarna kwam Job Cohen.

Alles moest worden aangepast aan de eisen van fundamentalistische moslims. Zo zouden de moslims makkelijker kunnen integreren. Cohen ging ver in zijn opvattingen.

De situatie waarin de PvdA verkeerde, was rampzalig. Eerder had ik gezegd en geschreven dat de PvdA door sommige allochtonen en belangengroepen werd gegijzeld.

Minister Ella Vogelaar was wellicht de laatste sterk multiculturele verschijning binnen de PvdA. Zij was het sluitstuk van een lange multiculturele weg die de PvdA had bewandeld. Zij was een komisch sluitstuk van de multiculturele ideologie als heersende stroming binnen de PvdA.

Maar er is een revolutie gaande binnen de PvdA. In plaats van Ella Vogelaar, Job Cohen en Wallage wordt de PvdA nu geleid door de seculiere sociaal-democraten: Jeroen Dijsselboem, Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Twee recente voorbeelden geven de ernst van de seculiere revolutie binnen de PvdA aan.

Marokkaanse organisaties schreven een woedende dreigbrief aan Lodewijk Asscher. Volgens Elsevier zeggen de Marokkaanse clubs hun achterban te zullen adviseren om niet op de PvdA te stemmen.

Natuurlijk zit ook oud-GroenLinks Kamerlid Mohamed Rabbae bij de woedende uitkeringslobby.

Ook hier reageerde de PvdA bij monde van vicepremier Asscher genadeloos: het gedrag van Erdogan is aanmatigend, ongepast en onacceptabel. Asscher voegde eraan toe dat hij het bijzonder triest vindt dat een pleeggezin moet onderduiken terwijl de ouders juist onze bewondering verdienen.

Plotseling beseft iedereen waarom Turkije van Erdogan niet bij de Europese Unie past.

Na de ‘Arabische Lente’ daagt de seculaire lente in de PvdA. Hopelijk eindigt de PvdA-lente anders de ‘Arabische Lente’.

Onderduiken Yunus laat zien: Turkije hoort niet in EU… lees verder

Samsom: PvdA is geen ‘mooiweerpartij’

Trouw 16.03.2013 PvdA-leider Diederik Samsom wil vasthouden aan het ‘eerlijke verhaal’ waarmee zijn partij vorig jaar de verkiezingen won. Hij begrijpt dat dat ‘pijnlijk’ is, en dat het verleidelijk is voor het ‘lekkere’ verhaal te kiezen. Maar dat zou niet het eerlijke verhaal zijn, zei hij zaterdag tijdens een ledenraad in Utrecht. ‘Het eerlijke verhaal is echt, maar het is ook rauw, het maakt onzeker, het baart zorgen.’

PvdA-top: koers is juist

Telegraaf 16.03.2013 De PvdA-top heeft haar achterban zaterdag opgeroepen de koers van het kabinet te blijven steunen. Partijleider Diederik Samsom, vicepremier Lodewijk Asscher en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem legden de leden uit dat de voortdurende bezuinigingen onvermijdelijk zijn en nodig om „sterker en socialer uit de crisis” te komen.

Samsom begrijpt zorgen van achterban

PvdA-leider wil eerlijk verhaal vertellen

NU 16.03.2013 PvdA-leider Diederik Samsom begrijpt de zorgen van zijn achterban over de bezuinigingen van het kabinet. Maar de maatregelen zijn volgens hem noodzakelijk om Nederland verder te helpen.  En hij is ervan overtuigd dat dit lukt, zo zei hij zaterdag tijdens de politieke ledenraad in Utrecht. “We komen sterker en socialer uit deze crisis.”

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Diederik Samsom PvdA

Samsom op ledenraad: geen verdere bezuiniging op rechtsbijstand

NRC 16.03.2013  Verdere bezuinigingen op de rechtsbijstand zijn voor de PvdA een brug te ver. PvdA-leider Diederik Samsom zei vandaag tijdens de politieke ledenraad in de Jaarbeurs in Utrecht dat de extra bezuiniging van honderd miljoen euro op de rechtsbijstand wat zijn fractie betreft ontoelaatbaar is. Lees verder

Lees meer;

11:11  Kritiek verwacht op PvdA-ledenraad over extra bezuinigingen ›

15 MRT Leo van der Wees: Minder gefinancierde rechtsbijstand! En konijn Punkie dan? › 

28 FEB Zijlstra: 4 miljard bezuinigingen – Rutte: koers houden en draagvlak zoeken › 

28 FEB CPB: begrotingstekort komt volgend jaar uit op 3,4 procent – ‘valt mee’ ›

26 FEB Samsom: dit jaar geen nieuwe bezuinigingen – ‘4 miljard extra in 2014’ › 

Samsom: bezuinigingsplannen sociale rechtshulp gaat te ver

VK 16.03.2013  PvdA-leider Diederik Samsom wil niet dat er 100 miljoen gekort wordt op de sociale rechtshulp. Hij vindt die maatregel ‘te ver gaan’, zo zei hij zaterdag tijdens een ledenraad in Utrecht. Samsom reageerde daarmee op een artikel in de Volkskrant van zaterdag. Daarin stond juist dat het kabinet van plan was om opnieuw fors te snijden in de rechtshulp. Dat kan ertoe leiden dat een advocaat bij huur- en arbeidsconflicten en echtscheidingen zonder kinderen voortaan door iedereen zelf moet worden betaald.

‘Niet korten op rechtshulp’

Telegraaf 16.03.2013  PvdA-leider Diederik Samsom wil niet dat er 100 miljoen gekort wordt op de sociale rechtshulp. Hij vindt die maatregel „te ver gaan”, zo zei hij zaterdag tijdens een ledenraad in Utrecht.

Kritiek verwacht op PvdA-ledenraad over extra bezuinigingen

NRC 16.03.2013 Leden van de PvdA komen vanmiddag in de Jaarbeurs in Utrecht bijeen om te praten over het pakket aan extra bezuinigingen dat het kabinet heeft voorgesteld. De ledenraad is georganiseerd op verzoek van de Jonge Socialisten, die ontevreden zijn over de koers van de partij. Partijvoorzitter Hans Spekman zei vorig weekend het voorstel om de WW te beperken de PvdA als “een steeg op onze maag” ligt. Nadat het Centraal Planbureau vorige maand bekendmaakte dat het begrotingstekort dit jaar en volgend jaar boven de drie procent ligt kwam het kabinet met een pakket extra bezuinigingsmaatregelen van 4,3 miljard euro voor 2014. Lees verder

Lees meer;

12 JAN JOVD: standaard lager loon voor oudere werknemer › 

2012 Ploumen wil ‘zonder kaasschaaf’ bezuinigen op ontwikkelingshulp ›

2012 PvdA stemt in met regeringsdeelname › 

2012 Samsom betreurt onrust over zorgpremie – ‘PvdA wil verantwoordelijkheid nemen’ › 

2012 Live meekijken: PvdA-congres beslist over deelname aan kabinet › 

PvdA-leden over bezuinigingen

Telegraaf 16.03.2013 De PvdA-achterban komt zaterdag in Utrecht bijeen om te praten over de extra bezuinigingen van ruim 4 miljard euro die het kabinet enkele weken terug aankondigde voor 2014. Het besloot daartoe nadat uit nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau was gebleken dat het overheidstekort dit en volgend jaar hoger uitvalt dan eerder gedacht. Nederland voldoet daardoor niet aan de begrotingsafspraken met Brussel.

Minister Asscher geschrokken van Marokkaans dreigement

Elsevier 14.03.2013 Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) is geschrokken van een brief van Marokkaanse organisaties waarin zij dreigen hun steun aan de PvdA op te zeggen. De organisaties zijn boos op Asscher omdat hij uitkeringen naar Marokko wil stopzetten.

Electoraal dreigement

‘Ik ben geschrokken van het beeld dat u blijkens uw brief koestert van Marokkaanse Nederlanders,’ schrijft Asscher.

Het kabinet wil alle uitkeringen aan naar hun thuisland teruggekeerde Marokkaanse Nederlanders stopzetten.

Het ministerie van Sociale Zaken maakt jaarlijks miljoenen euro’s over aan Marokkanen die naar hun thuisland zijn teruggekeerd. Het gaat om kinderbijslag, nabestaandenbijdrage, een uitkering voor deels arbeidsongeschikten en het kindgebonden budget .

‘Samsom scoort steeds slechter bij eigen achterban’

NU 15.03.2013 PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom lijkt steeds verder in populariteit te dalen bij zijn eigen achterban. Kreeg hij in januari van zijn kiezers een 7,2, inmiddels is dat gedaald tot een 6,4. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos donderdag.

Ook SP-leider Emile Roemer heeft moeten inleveren. Na de Tweede Kamerverkiezingen scoorde hij nog een 7,4, inmiddels is dat een 7.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Diederik Samsom PvdA

Spekman vindt sociaal akkoord noodzakelijk

NU 10.03.2013 Een sociaal akkoord tussen werkgevers en werknemers is noodzakelijk om de door het kabinet geplande miljardenbezuinigingen te kunnen doorvoeren. Dat vertelt PvdA-voorzitter Hans Spekman in een interview met NU.nl. “Desnoods halen ze nachten door om tot een akkoord te komen. Ik weet dat iedereen tot een akkoord wil komen, het is cruciaal dat dit slaagt”, aldus Spekman.

‘Ik zie de angst in de ogen van mensen’

NU 10.03.2013 PvdA-voorzitter Hans Spekman zal niet schromen om de vinger op de zere plek te blijven leggen als kabinetsplannen slecht uitpakken. “Je moet niet veronachtzamen wat onzekerheid met mensen doet”, zegt hij in een interview met NU.nl.

PvdA-voorzitter Spekman rekent op afzwakking WW-verkorting

Trouw 10.03.2013 PvdA-voorzitter Hans Spekman rekent erop dat de voorgenomen verkorting van de WW wordt afgezwakt. ‘Dit voorstel ligt als een steen op onze maag. Ik zie de angst in de ogen van mensen over de onzekerheid over hun baan’, zei Spekman zondag in een interview met Nu.nl.

‘Verkorting WW afzwakken’

Telegraaf 10.03.2013  PvdA-voorzitter Hans Spekman rekent erop dat de voorgenomen verkorting van de WW wordt afgezwakt. „Dit voorstel ligt als een steen op onze maag. Ik zie de angst in de ogen van mensen over de onzekerheid over hun baan”, zei Spekman zondag in een interview met Nu.nl.

PvdA-voorzitter Spekman wil afzwakking WW-verkorting

Elsevier 10.03.2013 PvdA-voorzitter Hans Spekman rekent erop dat de voorgenomen verkorting van de WW wordt afgezwakt. ‘Ik zou het niet erg vinden als de verkorting van de WW-duur wordt afgezwakt. We staan voor onze handtekening, maar dit voorstel ligt als een steen op onze maag,’ zegt Spekman zondag. Hij doet dat in een interview met Nu.nl. PvdA-leider Diederik Samsom zinspeelde afgelopen week ook al op verandering van de ingreep in de WW. Hij zei daarvoor ‘ruimte en lucht’ te zien.

zie ook;

Spekman: sociaal akkoord cruciaal – plan WW ligt als steen op onze maag›

NRC 10.03.2013 Een sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en het kabinet is noodzakelijk om miljardenbezuinigingen te kunnen doorvoeren. Dat zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman vandaag in een interview met NU.nl.

Lees meer;

16 feb PvdA kiest nieuwe koers: minder individualisme, meer saamhorigheid › 

9 feb Top grootste thuiszorginstelling weg om misstanden › 

12 jan Kom je aan Spekman of Wilders, dan kom je aan ons! › 

11 jan Rutte roept iedereen op het debat op internet stevig te voeren, maar met fatsoen › 

2012 Spekman: gedrag opgestapte staatssecretaris Verdaas oerstom › 

Ledenraad PvdA over bezuinigingen

NU 05.03.2013 De Partij van de Arbeid organiseert 16 maart een politieke ledenraad over de bezuinigingen. Dat heeft het partijbestuur maandag besloten. Het bestuur geeft gehoor aan een oproep van diverse afdelingen, gewesten en de Jonge Socialisten om nader van gedachten te wisselen over de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) en de kabinetsplannen voor dit en volgend jaar.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: PvdA Begrotingstekort

Jonge Socialisten eisen ledenraad over bezuinigingen

NU 04.03.2013 De Jonge Socialisten willen dat het partijbestuur van de PvdA zo snel mogelijk een politieke ledenraad over de nieuwe bezuinigingen organiseert. De jongerenafdeling vindt inspraak op zijn plaats, omdat de bezuinigingen van de afgelopen vijf jaar Nederland tot nu toe weinig goeds hebben gebracht.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: PvdA  Begrotingstekort Schuldencrisis

Plan van de Arbeid kan opnieuw inspireren

Trouw 26.02.2013 ROEL KINGMA Als er niets gebeurt, krijgt Emile Roemer nog gelijk met zijn stelling dat ‘de linkse PvdA praat en de rechtse PvdA regeert’.  “Terugkeer naar de kernwaarden van de sociaal-democratie” schreef Lex Oomkes in Trouw.

Lees ook: Terugkeer naar de kernwaarden van de sociaal-democratie – 20/02/13

Lees ook: Nieuwe PvdA-koers moet electorale waarde bewijzen – 23/02/13

Lees ook: PvdA krijgt een zeer pijnlijke spiegel voorgehouden; liberalisme zit diep in partij – 18/02/13

Burgemeester noemt minister Plasterk ‘stalinistisch’

Elsevier 25.02.2013 PvdA-burgemeester van het Drentse Noordenveld, Hans van der Laan, noemt het beleid van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) ‘stalinistisch’. Van der Laan is kwaad over de gemeentelijke herindelingen waardoor er alleen grote gemeenten overblijven. Van der Laan zegt dat in een interview met RTV Drenthe.

PvdA-burgemeester: plannen Plasterk onacceptabel

BB 25.02.2013 ‘Stalinistisch’ en ‘onacceptabel’. Zo noemt PvdA-burgemeester Hans van der Laan van het Drentse Noordenveld de plannen van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) rondom opschaling van gemeenten.

Plasterk wil toe naar gemeenten van rond de 100.000 inwoners. Kleinere gemeenten kunnen inhoudelijk en financieel de nieuwe taken op het gebied van werk, jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning niet aan, zo stelt de minister. ‘Als je het alleen maar stalinistisch, efficiencydenkend toepast, dan kun je beter Nederland opheffen’, vindt de PvdA-burgemeester. Ook de fusiebonus die Plasterk in het vooruitzicht stelt, is een doorn in het oog van Van der Laan. Plasterk doet dit alles zonder inspraak en zonder overleg, aldus de burgemeester.

Gerelateerde artikelen;

‘Plasterk stalinistisch’

Telegraaf 24.02.2012  Burgemeester Hans van der Laan van het Drentse Noordenveld is is woedend op PvdA-minister Ronald Plasterk en overweegt zijn lidmaatschap van de PvdA op te zeggen. Van der Laan geeft in een interview met RTV Drenthe aan dat hij het onacceptabel vindt hoe Plasterk te werk gaat met het plan van opschaling van gemeenten.

Nieuwe PvdA-koers moet electorale waarde bewijzen

Trouw 23.02.2013 Vol trots presenteerde PvdA-voorzitter Hans Spekman afgelopen weekeinde het eindresultaat van het zogeheten Van Waarde-project: de resolutie ‘Over wat van Waarde is’. Met hoofdletter. En met veel warme woorden over het belang van het project en waarden in het bijzonder. Het vermogen tot herijking, herbezinning dan wel herbronning is niet slechts christen-democraten gegeven, zo bleek.

‘De PvdA kan beter uit de buurt van de SP blijven’

VK  22.02.2013 De PvdA doet er niet verstandig aan zich te profileren als de partij voor ‘mensen die niet meekomen’, schrijft Johan van Beek. ‘Laat dat ronkende, socialistische jargon achterwege. Op heilloze teksten zit niemand te wachten.’

MEER OVER: Politiek SP PvdA

Emile Roemer: ‘De linkse PvdA praat, de rechtse PvdA regeert’

 VK 20.02.2013  De PvdA kan maar niet kiezen tussen linkse principes en rechts pragmatisme, vindt Emile Roemer.  Meer gemeenschapszin en georganiseerde solidariteit. Culturele verheffing en bestaanszekerheid. In het onderzoek ‘Van waarde – Sociaal-democratie voor de 21ste eeuw’ presenteert de Wiardi Beckman Stichting een klassiek sociaaldemocratisch programma. Het wetenschappelijk bureau van de PvdA kiest voor een linkse koers en neemt afscheid van de neoliberale politiek van meer markt en eigen verantwoordelijkheid.

Roemer: ‘SP had inkomensafhankelijke zorgpremie kunnen steunen’

VK 20.02.2013  De coalitie van VVD en PvdA had van de SP steun kunnen krijgen voor de  inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat zei SP-leider Emile Roemer vanavond in tv-programma De Wereld Draait Door. Roemer verwijt de PvdA ‘linkse praat en rechts beleid’. Vandaag verscheen in de Volkskrant een opiniestuk van Roemer met de titel: ‘De linkse PvdA praat, de rechtse PvdA regeert’.

Terugkeer naar de kernwaarden van de sociaal-democratie

Trouw 20.02.2013 De Wiardi Beckmanstichting (WBS) heeft, zonder dat iemand het opmerkte, sinds een tijdje een andere naam. Tot een paar jaar geleden luidde het tweede deel van de naam ‘wetenschappelijk bureau voor de PvdA’. Dat was toen. Nu is de ondertitel ‘Wetenschappelijk bureau voor de sociaal-democratie’. Heeft het wetenschappelijk bureau zich losgemaakt van de PvdA? Nee, stelt directeur Monika Sie, maar sociaal-democraten vind je niet in de PvdA alleen.

PvdA’ers: wel eten, niet betalen

Telegraaf 20.02.2013 De inkomensafhankelijke lunchbijdrage die het wetenschappelijk bureau van de PvdA dit weekend voor de achterban hanteerde, is in de soep gelopen.

PvdA wil nivelleren, maar niet tijdens de lunch

Elsevier 20.02.2013 Hoewel nivelleren volgens PvdA-voorzitter Hans Spekman een feestje is, werkt een inkomensafhankelijke bijdrage bij een lunch voor PvdA’ers niet. De 350 aanwezigen tijdens een bijeenkomst schraapten slechts 180 euro bij elkaar. De lunch had dit weekend plaats bij de presentatie van de partijresolutie Over wat van Waarde is van het wetenschappelijk bureau WBS van de sociaaldemocraten. PvdA-ideoloog Felix Rottenberg riep iedereen die daartoe in staat was op een bijdrage voor de lunch in een melkbus te doen, meldt De Telegraaf. ‘Dan kunnen we gelijk zien hoe die inkomensnivellering in de praktijk werkt.’

Waarden

Trouw 19.02.2013  Voor een brede consensus heeft het ideële manifest van het wetenschappelijk bureau van de PvdA getiteld ‘Over wat van waarde is’ wel gezorgd. Maar deze consensus stoelt wel op de woede en razernij die uit linkse toetsenborden stroomt.

PvdA krijgt een zeer pijnlijke spiegel voorgehouden; liberalisme zit diep in partij

Trouw 18.02.2013 Directeur Monika Sie van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, de Wiardi Beckman Stichting, verzuchtte in de marge van het interview dat ze met deze krant had dat het ontzettend jammer was dat het CDA bij de laatste verkiezingen zo gemarginaliseerd werd.

Spekman gaat met linksere PvdA strijd aan tegen efficiency-denken

Trouw 16.02.2013 Efficiency is niet het hoogste goed en er moet een omslag komen van ‘ik’ naar ‘ons’ waarbij niet het eigenbelang maar het belang van de samenleving voorop staat. Het is de kern van het nieuwe beleid van de PvdA die zich opnieuw wil tooien met de rode ideologische veren. Vanmorgen presenteerde de Wiardi Beckman Stichting (WBS) een rapport met stevige kritiek op de koers die de partij de afgelopen jaren was ingeslagen.

Meer over: PvdA Politiek

PvdA wil linksere koers

Trouw 16.02.2013 De De PvdA wil een linksere koers inslaan. Partijvoorzitter Hans Spekman heeft vandaag een voorstel gepresenteerd waarin staat dat ‘efficiency niet het hoogste goed is’ en dat niet alles van waarde in geld is uit te drukken. ‘Er moet een omslag komen van ‘ik’ naar ‘ons”. Ook moet de politiek weer meer zeggenschap krijgen over de publieke sector. WBS-directeur Monika Sie Dhian Ho zei vandaag in Trouw dat het rapport op gespannen voet staat met het kabinetsbeleid.

PvdA wil linksere koers

Telegraaf 16.02.2013 De PvdA wil een linksere koers inslaan. Partijvoorzitter Hans Spekman heeft zaterdag een voorstel gepresenteerd waarin staat dat „efficiency niet het hoogste goed is” en dat niet alles van waarde in geld is uit te drukken. „Er moet een omslag komen van ‘ik’ naar ‘ons’”. Ook moet de politiek weer meer zeggenschap krijgen over de publieke sector.

Kritiek binnen PvdA op Diederik Samsom

Trouw 16.02.2013 De directeur van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, Monika Sie Dhian Ho heeft zware kritiek op het regeerakkoord dat haar partijgenoot Diederik Samsom sloot met de VVD. “We moeten stoppen met die politiek van versobering”, vindt Sie. Ook de komende ingrepen in de WW wijst Sie af, zo lang mensen niet beter worden toegerust voor een herstart op de arbeidsmarkt.

Kritiek PvdA-denktank op regeerakkoord

Partijvoorzitter Spekman presenteert als reactie eigen ontwerpresolutie

NU 16.02.2013 DEN HAAG – Monika Sie Dhian Ho, directeur van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, heeft flinke kritiek op het regeerakkoord.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Wiardi Beckman Stichting PvdA

Onvrede binnen PvdA: partij is niet links genoeg

Elsevier 16.02.2013 PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman heeft zaterdag een voorstel gepresenteerd waarin wordt gepleit voor een linksere koers. Er moet een omslag komen van ‘ik’ naar ‘ons’, stelt de resolutie. De ontwerpresolutie, die de komende weken voor discussie aan de PvdA-afdelingen voorgelegd, is een reactie op een kritisch rapport van de Wiardi Beckman Stichting (WBS), het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Volgens dit rapport is de partij de afgelopen decennia te veel doorgeslagen in liberale richting. WBS-directeur Monika Sie Dhian Ho hekelt zaterdag indagblad Trouw de ‘pure versoberingsagenda’ van het kabinet en de plannen om de WW-duur fors te bekorten.

PvdA kiest nieuwe koers: minder individualisme, meer saamhorigheid

NRC 16.02.2013 De PvdA moet afstand nemen van het individualisme en zich meer richten op gemeenschapszin, lotsverbondenheid en saamhorigheid. Dat schrijft partijvoorzitter Hans Spekman in de resolutie ‘Wat van waarde is’, waarin de politieke koers van de partij voor de komende jaren is vastgelegd. Hij wil dat zijn partij in het politieke denken een “omslag” maakt “van ik naar ons”.

Lees meer:

2012 Spekman: gedrag opgestapte staatssecretaris Verdaas oerstom›

2012 Achterban PvdA kan zich zaterdag uitspreken over akkoord›

2012 Tweestrijd PvdA en VVD laait op – ‘VVD is bulldozer die over belangen mensen heen walst’›

2012 Cohen: linkse partijen omvormen tot één progressieve volkspartij›

2012 Samsom definitief lijsttrekker van PvdA bij verkiezingen in september›

Kritiek PvdA-denktank

Telegraaf 16.02.2013 Monika Sie Dhian Ho, directeur van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, heeft flinke kritiek op het regeerakkoord. Zij vindt dat het kabinet bezig is met „een pure versoberingsagenda”. Zo noemt ze het „heel onverstandig de WW te versoberen in crisistijd”.

Denktank van PvdA wil nieuw politiek kompas

Trouw 14.02.2013 De PvdA heeft een nieuw politiek kompas nodig. Daarin moet het begrip ‘waarden’ een centrale plek innemen. Dat staat in een rapport van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Het wordt zaterdag gepresenteerd op een bijeenkomst in Amsterdam. PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman presenteert dan een ontwerpresolutie, die op het PvdA-congres van 27 april wordt besproken.

Nieuw kompas PvdA

Telegraaf 14.02.2013  De PvdA heeft een nieuw politiek kompas nodig. Daarin moet het begrip ‘waarden’ een centrale plek innemen. Dat staat in een rapport van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Het wordt zaterdag gepresenteerd op een bijeenkomst in Amsterdam. PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman presenteert dan een ontwerpresolutie, die op het PvdA-congres van 27 april wordt besproken.

Denktank van PvdA wil nieuw politiek kompas

NU 14.02.2013 DEN HAAG – De PvdA heeft een nieuw politiek kompas nodig. Daarin moet het begrip ‘waarden’ een centrale plek innemen.  Dat staat in een rapport van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Het wordt zaterdag gepresenteerd op een bijeenkomst in Amsterdam.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: PvdA

Samsom kan tot een tweede Drees uitgroeien

Trouw  09.02.2013 PvdA-leider Samsom vertelde vorige week op de Bilderbergconferentie dat hij zijn tienjarig lidmaatschap van de Tweede Kamer op ‘Dreesiaanse wijze’ had gevierd. Sober dus. Naderhand wilde hij wel zeggen hoe sober: ‘Een kop koffie met een puntje appeltaart.’ Wilde hij met dit beeld zeggen dat de dagen van het biefstuksocialisme voorbij zijn of had hij er nog iets anders mee voor?

De PvdA heeft haar ideaal van volksverheffing verkwanseld

Trouw 27.01.2013   Het fatsoensoffensief van de PvdA is mooi, vindt filosoof Sebastien Valkenberg. Maar haar ideaal van volksverheffing heeft de partij verkwanseld. Taal en rekenen zijn belangrijk, maar uiteindelijk moet het in het onderwijs draaien om Bildung. Verrassend is dat dit pleidooi afkomstig is uit een recent rapport van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD. Het had natuurlijk moeten komen van de PvdA.

Niks verkiezingsstrategie, normen en waarden horen bij sociaal-democratie

Trouw 26.01.2013 Met veel instemming, maar met minstens net zo veel verbazing is de oproep ontvangen van PvdA-voorzitter Hans Spekman om in de sociale media fatsoenlijker met elkaar om te gaan. Instemming vanwege de inhoud, verbazing vanwege de afzender. Een PvdA’er (Spekman nog wel!) die oproept tot fatsoen, het moet niet gekker worden.

‘Beste Diederik Samsom, gaan we nog iets zien van uw vooruitgangsgeloof?’

VK 24.01.2013  Wat is er nog over van het vooruitgangsgeloof van de sociaal-democratie, vraagt Rutger Bregman zich af. Kunnen we nog sprankelende ideeën verwachten van Diederik Samsom of past hij slechts op de winkel?

PvdA herontdekt de moraal, al blijft het voorlopig vrijblijvend

Trouw 23.01.2013 De sociaal-democratie was ooit een bij uitstek moraliserende ideologie. Sociaal-economische bestaanszekerheid was geen doel op zich, het was een noodzakelijke voorwaarde om tot zelfverheffing van de arbeider te komen. Een eerlijke verdeling van kansen, niet als doel maar als middel tot een beter leven en tot verantwoord burgerschap. Het doel van de sociaal-democratie verschilde uiteindelijk niet al te veel van dat van bijvoorbeeld de christen-democratie. Het fundamentele verschil lag in de visie op de rol van de overheid bij de realisatie van het doel.

Aanbevelingen om partijdemocratie te vernieuwen

door Han Noten op 23 januari 2013 Ik heb onze leden vandaag het rapport ‘Tussen leden en leiders – Over de noodzaak van permanente vernieuwing van de partijdemocratie’ (pdf) aangeboden. In opdracht van het Partijbestuur hebben wij als commissie een evaluatie uitgevoerd naar de stand van zaken rondom de ledendemocratie binnen onze partij. Het rapport bevat naast een evaluatie een aantal concrete aanbevelingen om de partijdemocratie verder te vernieuwen. lees verder

PvdA houdt haar geboortepapieren bij het vuur

Trouw 14.01.2013 Op haar geboortepapieren afgaande is het verrassend de PvdA aan te treffen in het koor van liberale en vrijzinnige partijen die God en, meer nog, Allah achter de voordeur willen terugdringen. De partij werd in 1946 nu juist opgericht om de tegenstelling seculier – christelijk, die de vooroorlogse politiek in Nederland kenmerkte, te doorbreken. Nu werken de sociaal-democraten eraan mee dat die, als verstarrend ervaren, antithese of polarisatie nieuw leven wordt ingeblazen.

Achtergrond:

PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012

Job Cohen PvdA – Links Plus versus Progressieve Volkspartij

De SP-light van Job Cohen viel verkeerd bij de PvdA-achterban

PvdA – de nieuwe partijleider en meer

PvdA – de zoektocht naar de nieuwe partijleider

De PvdA en de grote verandering

Job Cohen, PvdA – Einde verhaal ?

De PvdA is 65 geworden, gaat zij nu met pensioen ?

Waar blijft de PvdA ?

Waar blijft de PvdA toch?

Taliban-effect – Tij gekeerd voor de PvdA ?

Het PvdA-effect en het nieuwe Kabinet

Donkere dagen voor de Kerst bij de PVDA

Toekomst van de PvdA verandert in een Amalgaam !!

PvdA verliest bestaansrecht, aldus FNV

2e kamerverkiezingen 2011- Na een lang ziekbed ging van ons heen de PvdA

De PvdA – de opstand van de ‘elite’

Wat heeft de PvdA geleerd sinds Melkert ?

De PvdA is een Rampenbak

PvdA op sterven na dood ???

Gaat de PvdA het nog een keer uitleggen?

En ook het gedonder binnen de partij:

Rel bij de PvdA over wachtgeld van ex-wethouder Rinda den Besten

Ex-Staatssecretaris C. Verdaas PvdA rommelt met Euro’s

PvdA Groningen – groot gedonder in de tent

PvdA pakt spokende raadsleden aan

Machtsgreep binnen de PvdA-gelederen Amsterdam ?

Einde van het gedonder bij de Haagse PvdA ?

2e Kamer – Declaratiegedrag kamerleden CDA PvdA

Graaigedrag PvdA declaraties Provinciale Staten Limburg

Gemeenteraadsverkiezingen 2010 – Nog steeds gedonder bij de PvdA Amsterdam

Politiek, PvdA slechts zakkenvullers en graaiers ???

februari 17, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , ,

30 reacties

  1. P o s i t i v i s m e & O b j e c t i v i s m e :
    PVDA VERLAAT PAD VAN ‘ VERLAMMEND ‘ INDIVIDUALISME !!! * ND.nl *
    Ja, voorzitter een omwenteling bij de PvdA, hoe komt `t Wetenschappelijk Bureau van jullie erop,alle machtig, voorzitter; Hans Spekman, en hoe komt je ervan a, zou je je zelf wel eens afvragen,f en hoe is de werkelijkheid, al moeten c.q. we mogen geloven, naar al “t gene wat bij de “traditionelen de afgelopen 33 jaren onze Revue de Burgers, de Mensen
    vOORLOPIG WAS ER ALREEDS EN IS ER TOT OP HEDEN EEN HELE HOOP BESCHADIGD -`T IS MAAR DAT WE `T ‘ ALLEMAAL ‘ WETEN C.Q. BESEFFEN, DAN WEL ONDERKENNEN ?.
    Traditionele Politiek; die staat helaas maar “waar” op haar achterste benen, maar wordt mede opgevijzeld door de zogenaamde-, zogezegde- en gelieerde MEDIA!!!
    Respect; Normen & Waarden staat bij – Kraft – hoog maar ook zéér hoog in het vaandel, maar bij sommige traditionelen helaas nog helemaal in de kinderschoenen. Waar staat de Rechtstaat & waar het strafrecht ? Enzovoorts, enzovoorts…
    Oeverloos praten lost niks op. We zijn anderhalf generaties verder en hoe e.e.a. om te turnen, als er’ ‘ niks ‘ of weinig aan educatieve voorstellingen gedaan c.q. voorhanden waren en zijn.
    Hoe geleerd & hoe intelligent zijn we gaandeweg en thans toch eigenlijk ???
    Hoe keer je NU inmiddels een tanend – sterk – achteruitgaande – en zogenaamde “Sociale Maatschappij ” incluis de zogeheten Nederland B.V.om, die naar allerlei verhoudingen, qua de discrepantie best wel in enige mate verschillend zou mogen zijn, maar geen hemelsbrede verschillen in de zogenoemd en zogezegde Gemeenschap (-pen) mogen vertonen toch ! * Dan is er nog door – Ron, Antoine Kraft – zeer milt gesproken dan wel geoordeeld !!!
    Kraft & het zwaard van Damocles – groet U ALLEN, DIE BEGAAN ZIJN MET DE, OF EEN NIEUWE POLITIEK – EEN NIEUW EN BETERE SAMENLEVING – SOCIALE COHESIE ZOALS WE DAT MET EEN MOOI WOORD NOEMEN, T O C H !!!
    PS:1.: Vanzelfsprekend en natuurlijk is een algehele omwenteling c.q. omslag niet direct voorhanden, maar toch…., enigszins gepaard kan gaan !
    PS.2: Wanneer is er of spreken we van Gerechtigheid -Agenda aandachtspunt nummer 1. GBU!
    PS.3: Kraft`s BABY !

    Reactie door ronantoinekraft | februari 18, 2013

  2. […] al geluiden op dat de partij maar moest verdwijnen. In latere jaren ging de PvdA weer eens op de  schop. En het leek beter te […]

    Pingback door PvdA in een Najaarsdip ??? « Debat in de Digitale Hofstad | september 1, 2013

  3. […] PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is […]

    Pingback door Het gedonder bij de PvdA gaat gewoon verder « Debat in de Digitale Hofstad | september 21, 2013

  4. […] PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is […]

    Pingback door Debat in de Digitale Hofstad | september 21, 2013

  5. […] PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is […]

    Pingback door Gedonder bij de PvdA gaat gewoon verder !!!! « Debat in de Digitale Hofstad | september 21, 2013

  6. […] PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is […]

    Pingback door JSF-gedonder bij de PvdA gaat gewoon verder !!!! « Debat in de Digitale Hofstad | september 21, 2013

  7. […] PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is […]

    Pingback door The return van Ad Melkert PvdA !!! deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | november 22, 2013

  8. […] zie: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is […]

    Pingback door Het Rode Bolwerk in Amsterdam staat op barsten « Debat in de Digitale Hofstad | december 17, 2013

  9. […] nog steeds hangt de PvdA in de steigers. Vandaar dat onze bekende ex-wethouder Adri Duivesteijn (PvdA) uit Den Haag wederom de helpende […]

    Pingback door De PvdA op weg naar SP-light ??? « Debat in de Digitale Hofstad | april 28, 2014

  10. […] nog steeds hangt de PvdA in de steigers. Vandaar dat onze bekende ex-wethouder Adri Duivesteijn (PvdA) uit Den Haag wederom de helpende […]

    Pingback door De PvdA op weg naar SP-light ??? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | april 28, 2014

  11. […] zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is […]

    Pingback door PvdA versus Code Rood « Debat in de Digitale Hofstad | juli 4, 2014

  12. […] zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is […]

    Pingback door PvdA, GroenLinks en CDA – De neveneffecten van de slechte verkiezingsresultaten « Debat in de Digitale Hofstad | juli 7, 2014

  13. […] zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is […]

    Pingback door Wethouder Rabin Baldewsingh PvdA luidt de noodklok | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | augustus 30, 2014

  14. […] zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is […]

    Pingback door Wethouder Rabin Baldewsingh PvdA luidt de noodklok « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 30, 2014

  15. […] ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel […]

    Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | november 14, 2014

  16. […] ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel […]

    Pingback door Het einde van de PvdA ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | november 18, 2014

  17. […] ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – […]

    Pingback door En weer een keer gedonder in de tent bij de PvdA « Debat in de Digitale Hofstad | december 4, 2014

  18. […] ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – […]

    Pingback door PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas « Debat in de Digitale Hofstad | december 5, 2014

  19. […] ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – […]

    Pingback door Volgens Paul Kalma PvdA alsnog de stekker uit Rutte 2 « Debat in de Digitale Hofstad | december 7, 2014

  20. […] ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – […]

    Pingback door Jouke de Vries wil PvdA-leider Diederik Samsom inruilen « Debat in de Digitale Hofstad | december 7, 2014

  21. […] ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – […]

    Pingback door De wereld van de PvdA aldus PvdA-coryfee Adri Duivesteijn « Debat in de Digitale Hofstad | december 20, 2014

  22. […] ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – […]

    Pingback door De PVDA is te onzichtbaar geworden « Debat in de Digitale Hofstad | januari 3, 2015

  23. […] ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – […]

    Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 17, 2015

  24. […] ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – […]

    Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | april 10, 2015

  25. […] nog steeds hangt de PvdA in de steigers. Vandaar dat onze bekende ex-wethouder Adri Duivesteijn (PvdA) uit Den Haag wederom de helpende […]

    Pingback door Linkse Samenwerking = PvdA + Groenlinks + SP + D66 !!! « Debat in de Digitale Hofstad | december 12, 2016

  26. […] ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – […]

    Pingback door PvdA in de steigers « Debat in de Digitale Hofstad | juni 20, 2017

  27. […] ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – […]

    Pingback door PvdA in de steigers – fase 2 rouwverwerkingsproces « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 26, 2017

  28. […] ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – […]

    Pingback door PvdA in de steigers – fase 3 rouwverwerkingsproces « Debat in de Digitale Hofstad | november 17, 2017

  29. […] ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – […]

    Pingback door PvdA in de steigers – fase 4 rouwverwerkingsproces « Debat in de Digitale Hofstad | december 9, 2017

  30. […] ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – […]

    Pingback door De terugkeer van de PvdA ???? « Debat in de Digitale Hofstad | april 19, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.