Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

PvdA in de steigers – fase 2 rouwverwerkingsproces

Voorzitter

De Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar pvda (40) meldt zich als mogelijke opvolger van Hans Spekman. Als ze de nieuwe voorzitter van de PvdA wordt, wil Vedelaar af van de ‘partijbobo’s’.

Vrijdag kondigde de wethouder van Zorg en Sociale Zaken aan een gooi te doen naar het voorzitterschap. Na het enorme verkiezingsverlies van de PvdA moest Spekman het veld ruimen. Vedelaar zal het in elk geval opnemen tegen Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk, die van het voorzitterschap een duobaan willen maken.

Eerder meldden Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk zich als kandidaten. Het oud-Kamerlid en de Europees beleidsmedewerker willen van het voorzitterschap een duobaan maken.

Nelleke Vedelaar haalt in een interview met het AD uit naar de PvdA. Ze wil van die ‘slangenkuil’ weer een ‘warm nest’ maken. Bovendien wil ze werken aan een jonger imago van de partij. ‘Het moet niet meer draaien om wat doorgewinterde partijbobo’s vinden. Ik ben ook benieuwd wat een jongere, die net komt kijken, kan bijdragen.’

Als het aan Vedelaar ligt, wordt het nu ‘radicaal anders’ bij de PvdA. Lokale initiatieven moeten de agenda van de Tweede Kamerfractie gaan bepalen. ,,We moeten een brede beweging worden van de straat. Het gaat te veel over de vierkante kilometer in Den Haag, maar we zouden veel meer het gesprek moeten voeren over wat mensen daadwerkelijk raakt.’’

Nelleke Vedelaar, momenteel wethouder van Zorg en Sociale Zaken in Zwolle, wil haar ervaring in de lokale politiek inzetten om de partij te hervormen. Als ze wordt gekozen tot partijvoorzitter, stopt ze als wethouder van zorg, sociale zaken en wonen.

Het voorzitterschap is een fulltime baan en in het geval van de PvdA ook een fikse klus. ,,We liggen ongelooflijk op onze kont. We moeten niet de illusie hebben dat we hier heel snel een oplossing voor hebben.”

Ze heeft inmiddels een campagneteam om zich heen verzameld en een manifest geschreven.

Interview

Als u voorzitter wordt, wat is dan het eerste dat u doet?

‘Het belangrijkste is wat ik ‘van staat naar straat’ noem. De afgelopen jaren ging het soms alleen maar om welke mannen welke positie bekleedden. Het moet weer om de mensen gaan die wij vertegenwoordigen. Het is belangrijk dat de PvdA weer voor de kiezer opkomt. Dat heb ik echt gemist.

Arendo Joustra: PvdA wordt toegejuicht door rechts, en verlaten door kiezers

De PvdA moet weer met ideeën komen, de partij moet een inspirerende omgeving worden, waar ook nieuwe leden met talent en ideeën worden gehoord.’

U heeft zelf ook een politieke achtergrond. Kan u die vernieuwing wel brengen?

‘Ik denk dat ik zeker een frisse wind door de partij kan laten waaien. Ik ben een optimistische kandidaat met een positieve inzet. We zijn de afgelopen jaren vaak alleen maar kritisch geweest. Vooral over onze eigen ideeën en onze eigen mensen.

De PvdA moet zich weer richten op de bestaanszekerheid van de normale Nederlander. Die hebben de afgelopen jaren het idee gehad dat de PvdA er niet voor ze was. Onze partij was veel te veel bezig met dingen die er eigenlijk niet toe deden.’

Wat moet er specifiek veranderen binnen de PvdA?

‘We moeten af van de oude verenigingsstructuur. Het belangrijkste dat we na het congres in oktober moeten doen, is de ramen en deuren openzetten voor iedereen. Ik wil terug naar het lokale niveau. Je schiet weinig op met dat vierkante metertje in Den Haag. Ook de landelijke politiek moet vanuit het lokale komen. Dat betekent dat er op lokaal en regionaal niveau de mogelijkheid moet zijn voor iedereen om aan te kloppen.

Ik denk dat heel veel mensen de waarden van de sociaal-democratie nog steeds omarmen. Het is nu aan ons om weer loyaal te zijn aan onze leden, en de mensen in het algemeen, en onze idealen.’

Waar ging dat mis de afgelopen jaren? U spreekt van een ‘slangenkuil’.

‘Die slangenkuil is meer in contrast met het warme nest dat de PvdA ook kan zijn, en waarnaar we weer terug moeten. De focus moet weer op de sociale zekerheid liggen. Wat is ‘eerlijk delen’ waard, als er mensen ten onder gaan aan armoede en bijna niets meer kunnen vanwege schulden.

Vluchtelingenbeleid

Wat is het idee van ‘internationale samenwerking’ waard als we de vluchtelingen in de steek laten? Het doet me zoveel pijn als we niet liefdevol kunnen antwoorden als mensen niets meer hebben, gevlucht zijn en kapot worden gemaakt.

Tijdens de ruzie met de VVD over bed-bad-brood begonnen we de taal van die partij zelfs over te nemen: ‘sober en doelmatig’.

Sober en doelmatige opvang? Ik heb die mensen daar gezien, in de IJ-hallen, ongeveer opgestapeld. Daar is niets doelmatigs aan. Het is belangrijk dat we er zijn ook voor vluchtelingen.’

Tijdens de verkiezingscampagne zei Lodewijk Asscher dat we juist niet meer vluchtelingen moeten opnemen. Vaart u een andere koers dan de partijleider in de Tweede Kamer?

‘Ik weet niet meer precies wat er allemaal is gezegd tijdens de campagne, maar ik heb een hoop respect voor Asscher. Hij vertelt een eerlijk en realistisch verhaal, en ook hij ziet het belang in van een tolerant en divers Nederland.’

Verkiezing nieuwe partijvoorzitter 

Kandidaten kunnen zich nog tot 4 september opgeven. Daarna kunnen de leden zich over de nieuwe voorzitter uitspreken. Want eind september kiezen de PvdA-leden de partijvoorzitter, en op 6 oktober 2017 wordt de uitslag bekend gemaakt.

Dieptepunt PvdA

De PvdA verloor na vier jaar te hebben geregeerd met de VVD een historisch aantal zetels: de fractie in de Tweede Kamer kromp van 38 naar 9 leden.

Hierbij speelde de affaire met het Schaliegas in Groningen, en de kwestie met het JSF-gedonder ook een niet onbelangrijke rol !!!

Nelleke Vedelaar is niet van plan om zich neer te leggen bij de dramatische verkiezingsuitslag van 9 zetels. ,,Sommigen zeggen dat we ons beleid niet goed hebben uitgelegd. Daar ben ik het niet mee eens. Mensen hadden niet het gevoel dat wij er voor hen waren.’’

zie ook: PvdA in de steigers – fase 1 rouwverwerkingsproces

Rapport: Op-de-toekomst-Paul-Depla

zie ook: Fusie PvdA, GroenLinks, SP ??

zie ook: Populisme versus de opkomst van onvrede en onrust

zie ook: Tot ziens wethouder Rabin Baldewsingh PvdA !!!

zie ook: PvdA – aftrap Haagse gemeenteraadsverkiezingen 21.03.2018

zie ook: PvdA 70 jaar partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – en meer

zie ook: PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 4

zie ook: PvdA versus Code Rood

zie ook: De PVDA is te onzichtbaar geworden

zie verder ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 5

zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 4

zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 3

zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2

zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel1

zie ook: Wethouder Rabin Baldewsingh PvdA luidt de noodklok

zie ook: Het Rode Bolwerk in Amsterdam is gebarsten – deel 2

zie ook: Het einde van de PvdA ??

zie ook: Is de ‘Elitaire’ samenstelling van de 2e kamer een afspiegeling van de samenleving ??

zie ook: PvdA, Partij van de Academici in 2010?

‘Samsom voelde zich verraden door Asscher’

AD 16.11.2017 Diederik Samsom voelde zich als PvdA-leider verraden door Lodewijk Asscher toen hij zich kandidaat stelde in de lijsttrekkersverkiezing van hun partij. Samsom wilde weliswaar zélf een lijsttrekkersstrijd, maar niet tegen uitgerekend de man die hij in 2012 van Amsterdam naar Den Haag had gehaald om vicepremier te worden in het kabinet-Rutte II.

AD 17.11.2017

Dat schrijft voormalig PvdA-Kamerlid Roelof van Laar in zijn boek Eerlijk duurde niet zo lang, dat maandag verschijnt. Samsom legde het in de strijd om het lijsttrekkersschap uiteindelijk af tegen Asscher, die nu de PvdA leidt.

Voorkant boek.

Volgens Van Laar zei Samsom dat hij zich verraden voelde toen het Kamerlid aan Samsom vertelde dat hij Asscher zou gaan steunen. Van Laar was verrast dat Samsom zich gepiepeld voelde door Asscher. ,,Ik dacht tot dat gesprek dat het allemaal in harmonie was afgestemd”, zegt Van Laar in een interview met deze krant.

Verbruid

Samsom had het bij Van Laar verbruid nadat hij begin 2016 door de toenmalig fractievoorzitter onder druk was gezet om in te stemmen met de militaire missie tegen IS in Syrië. Volgens Van Laar dreigde Samsom 150 miljoen euro aan hulpgeld voor vluchtelingen in te trekken als Van Laar dwars bleef liggen. ,,Ik heb toen toch vóór gestemd. Maar het was niet nodig om me met geweld door de pomp te krijgen, de missie zou sowieso doorgaan. Dat bleef me maanden dwarszitten”, stelt Van Laar, die daarop besloot steun te betuigen aan Asscher.

AD 17.11.2017

Herinneringen

Diederik Samsom wil niet reageren. ,,Ieder Kamerlid heeft recht op zijn of haar eigen herinneringen. Ik heb begrepen dat het een heel mooi boek is over Roelofs tijd als Kamerlid, ik ga het heus ooit een keer lezen.” Samsom benadrukt ‘met veel plezier’ buiten de politiek te werken. ,,Ik vind het nu vooral belangrijk dat iedereen elkaar heel houdt.”

Lees morgen bij deze krant het hele interview met oud-PvdA-Kamerlid Roelof van Laar.

Dijsselbloem: Desastreus verlies PvdA vraagt om nieuwe gezichten

Elsevier 05.11.2017 Oud-PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem neemt met zijn beslissing om de politiek uit te gaan, naar eigen zeggen verantwoordelijkheid voor het historische verlies van zijn ex-partij. Het verlies moet volgens hem ‘betekenis hebben voor een nieuwe koers, en nieuwe gezichten’. Dijsselbloem zit zondag bij het tv-programma Buitenhof.

Nieuwe koers, nieuwe gezichten

Over de kiezers die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen maart alleen maar op de PvdA hebben gestemd vanwege Dijsselbloems kandidatuur, zegt hij: ‘Dat maakt het ook zo moeilijk en pijnlijk, dus het is ook geen goed besluit maar toch heb ik het moeten nemen. En voor die mensen vind ik het heel vervelend.’ Hij verwijst naar de – in zijn woorden – ‘desastreuze verkiezingsuitslag’. De PvdA raakte tijdens de verkiezingen 29 zetels kwijt, een historisch verlies voor de partij. Volgens Dijsselbloem vraagt dat om een ‘nieuwe koers, en ten dele ook nieuwe gezichten’.

Volgens Elsevier Weekblad
Jelte Wiersma: Hoe Dijsselbloem op de valreep weer de belangen van Nederland schaadt

De oud-minister van Financiën maakte begin oktober bekend dat hij de Nederlandse politiek zou gaan verlaten. ‘De Partij van de Arbeid, mijn partij, moet verder en heeft daarvoor negen kanonnen nodig. Ik ben nu tot de conclusie gekomen dat ik in deze rol, in deze fase, die vuurkracht niet heb,’ schreef Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer.

Voorzitter van de eurogroep

Dijsselbloem zelf zat – met een kleine onderbreking – van 2000 tot 2012 in de Kamer. Zijn portefeuilles varieerden van onderwijs, integratie, en vreemdelingenbeleid tot openbaar vervoer en fiscale zaken. In 2012 werd hij minister van Financiën in het kabinet van de PvdA en VVD.

Wel blijft hij nog aan als voorzitter van de eurogroep, waar hij vooral tijdens de Griekse schuldencrisis een grote rol speelde. Dijsselbloem is sinds januari 2013 eurogroepvoorzitter, en blijft die functie tot medio januari vervullen.

  Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier Weekblad.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Debat Regeringsverklaring: Rutte fel tegen Baudet en Wilders

Dijsselbloem mist ‘vuurkracht’, verlaat Tweede Kamer

Buma ruziet met GroenLinks en SP over hogere btw

Dijsselbloem: ‘PvdA heeft politiek gefaald, maar ik heb nergens spijt van’

NOS 21.10.2017 Hoorbaar geëmotioneerd is hij, wanneer hij terugdenkt aan het moment dat hij op 15 maart de verkiezingsuitslag voor de PvdA hoorde. Politiek gezien heeft de partij gefaald, zegt Jeroen Dijsselbloem daar nu over.

Maar de aftredend PvdA-minister van Financiën is niet teleurgesteld in wat het kabinet van VVD en PvdA heeft bereikt.

“Inhoudelijk gezien, als ik kijk naar de economie, trek ik straks met een zeer tevreden gevoel de deur achter me dicht.”

Dijsselbloem blikt vanavond terug op het kabinet-Rutte II, als laatste gast in de serie exitgesprekken van het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Hard politiek spel

Rutte II had geen meerderheid in de Eerste Kamer. Volgens Dijsselbloem rekenden VVD en PvdA tijdens de formatie nog op steun van het CDA. Nu noemt hij dat een ‘mistaxatie’. “Onze inschatting was dat zij ons gewoon zouden steunen, ook als je keek naar de verkiezingsprogramma’s van CDA en D66 en wat daar aan maatregelen in stond. Het CDA heeft een stijl gekozen in de oppositie, dat mag. Maar wij dachten: er valt met het CDA te praten, want wij doen gewoon de helft van hun verkiezingsprogramma. Het werd politiek hard gespeeld.”

Over maatregelen waarop de afgelopen periode veel kritiek kwam, zoals het afschaffen van de basisbeurs en de decentralisatie van de zorg, zegt de afzwaaiend minister: “Die stonden gewoon in ons verkiezingsprogramma.”

Verrassende inkijkjes

Wilma Borgman en Max van Weezel voerden de afgelopen maanden gesprekken met alle ministers van het kabinet-Rutte II. Die leverden soms verrassende inkijkjes op in de manier waarop het kabinet het vijf jaar heeft volgehouden.

Het volledige gesprek met Jeroen Dijsselbloem is vanavond te horen in Met het Oog op Morgen, om 23:00 uur op NPO Radio 1.

Exitgesprekken Rutte II

Op de YouTube-pagina van Met het Oog op Morgen kun je de exitgesprekken terugkijken en -luisteren.

13.10.2017

13.10.2017

13.10.2017

13.10.2017

13.10.2017

13.10.2017

Opmerkelijk vertrek Dijsselbloem beschadigt imago PvdA

AD 12,10.2017 De gifbeker is nog niet leeg voor de PvdA. Gisteren maakte Jeroen Dijsselbloem bekend dat hij zijn plek in de Tweede Kamer afstaat, omdat bij hem ‘de vuurkracht ontbeert’ die de negenkoppige fractie hard nodig heeft in de oppositiebankjes.

Het is in meerdere opzichten een merkwaardig besluit. De inkt van het regeerakkoord is amper droog of de partij-mastodont kiest al het hazenpad. Hiermee laat hij niet alleen zijn collegae in de steek, maar ook alle andere sociaaldemocraten die vurig hopen op een wederopstanding van hun partij.

Wat deze beslissing ook dubieus maakt, is dat Dijsselbloem in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen intern zijn ongenoegen heeft geuit over zijn plek op de lijst. Omdat hij de vijfde plek te min vond, trok hij met dreigende taal aan de bel van het bestuur, dat hem vervolgens alsnog op een derde positie moest plaatsen.

Ruim een halfjaar later kan Dijsselbloem niet de intrinsieke motivatie opbrengen om de linkse oppositie smoel te geven. Wat hij eigenlijk zegt, is dat hij weinig strijdvaardigheid voelt om zonder macht aan een beter land te werken.

Veel mensen hebben voor iemand gekozen die in werkelijkheid helemaal geen zin had in een marginale rol

Dat is hoogst opmerkelijk. In een eerder interview sprak hij de zalvende woorden: ‘Ik stel me kandidaat voor de Tweede Kamer. Met volle overtuiging. Ik vind ook dat dat moet. Als je op de lijst staat moet dat met volle overtuiging zijn. Het is niet voor een dag. Het is niet voor een week. Je tekent bij om de komende jaren beschikbaar te zijn voor de Nederlandse politiek.’

Mooi niet, dus. Kennelijk worden politieke idealen minder belangrijk als die niet vanuit een machtpositie verwezenlijkt kunnen worden. Het zou te ver gaan om deze gang van zaken, dit onverwachte afscheid, kiezersbedrog te noemen, maar veel mensen hebben toch voor iemand gekozen die in werkelijkheid helemaal geen zin had in een marginale rol.

Deze fratsen zorgen ervoor dat het imago van de PvdA nog meer schade oploopt. Veel critici verwijten de club dat ze vooral een verzamel plek voor regenten is. Voorlopig wordt dat beeld niet gelogenstraft. Integendeel. De vlucht van Jeroen Dijsselbloem bevestigt die karikatuur.

De nieuwe PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar met partijleider Asscher op het congres ANP

Kritische PvdA vreest ‘rechtse storm’ en wil linkse samenwerking

NOS 07.10.2017 De PvdA roept linkse politieke partijen, de vakbeweging en maatschappelijke organisaties op gezamenlijk te strijden tegen de plannen van het nieuwe kabinet-Rutte III.

PvdA-leider Asscher hekelde op een partijcongres in Nieuwegein het rechts-liberale en christelijke karakter van het nieuwe kabinet, dat zijn regeerakkoord nog niet heeft gepresenteerd. “Het is ieder voor zich en God voor ons allen”, zei Asscher vandaag op een partijcongres.

Zij denken

Hij is zeer kritisch over de tot nu uitgelekte plannen, zoals de verhoging van de btw en de lastenverlichting voor bedrijven. “Zij denken dat de middengroepen zich zorgen maken dat de bedrijven te veel belasting betalen voor hun winst”, aldus Asscher. “Zij denken dat gewone Nederlanders zich zorgen maken over de belasting van grote vermogens.”

Asscher benadrukt dat fijn wonen, aandacht in de zorg, een baan en goed onderwijs veel belangrijker is.

Te pletter slaan

De nieuwe partijvoorzitter Nelleke Vedelaar wil dat de PvdA haast maakt met een linkse samenwerking. De nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zal een “rechtse storm losmaken die alles bedreigt wat ons dierbaar is”. “Het zal een storm worden die raast over Nederland en die alles wat kwetsbaar is, los zal rukken en te pletter zal slaan,” aldus de opvolgstervan Hans Spekman.

Er wordt al jaren gesproken over een linkse samenwerking maar tot nu toe is dat niet gelukt. Asscher wil strijden, zegt hij. “En die strijd moeten we niet alleen voeren, maar met zoveel mogelijk anderen. Met GroenLinks, de SP, FNV, Greenpeace. Met de stakende leraren en de fietsbezorgers van Deliveroo.”

Op het congres werd ook een minuut stilte gehouden vanwege het overlijden van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

BEKIJK OOK

Nieuwe voorzitter Nelleke Vedelaar moet PvdA uit slop trekken

Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (62) overleden

PvdA hoopt op ‘linkse lente’

VK 07.10.2017 ‘Ieder voor zich en God voor ons allen.’ Met dat etiket voor het aanstaande VVD-CDA-D66-CU-kabinet kreeg Lodewijk Asscher de handen van het PvdA-congres op elkaar. Asscher wil samen met de SP, GroenLinks, de FNV en Greenpeace, met stakende leraren en met actievoerende fietsbezorgers van Deliveroo optrekken tegen het nieuwe kabinet.

De PvdA had winkelcentrum ‘de Woonindustrie’ in Nieuwegein afgehuurd voor het hergroeperingscongres. Daar werd Hans Spekman uitgezwaaid als partijvoorzitter, en diens opvolger Nelleke Vedelaar ingehuldigd. Het congres begon met een minuut stilte voor Eberhard van der Laan, de gestorven partijgenoot en burgemeester van Amsterdam. De stilte werd gevolgd door het afspelen van ‘Aan de Amsterdamse grachten’ van Wim Sonneveld.

Het was ook een hergroepering rond Spekman die in maart, na de verpletterende verkiezingsnederlaag, ternauwernood mocht aanblijven. Dat werd toen min of meer gedoogd zodat hij de reorganisatie van de partij kon leiden. Door de nederlaag, van 38 naar 9 zetels in de Tweede Kamer, moesten veel medewerkers vertrekken bij de partij.

Wederopstanding

De PvdA doet naarstig haar best die klap te boven te komen. Werd de vergadering in maart nog in het naargeestig traditionele Beatrix congrescentrum in Utrecht belegd, nu was het winkelcentrum met woonwinkels het decor. De winkels waren dicht maar de ruimtes waren open voor het congres. Zo werd door groepjes van tien, twintig leden aan tafeltjes gediscussieerd tussen uitgestalde bedden. Alsof zij zich na een verbale uitputtingsslag ter plekke te ruste konden leggen.

De praatsessies waren, afgezien van ‘zorg’, niet echt druk bezocht. De hal daarentegen, waar de bar stond, werd volop gebruikt om te netwerken en het afgelopen halfjaar door te nemen. Na afloop van het officiële deel met speeches van Spekman, Asscher en Vedelaar en het zingen van de Internationale ging de tap open en speelde een jazzbandje. Het leek zowaar ontspannen te worden, na de hartenkreet bij het nederlaagcongres dat de PvdA ‘gezellig’ moest worden.

Ieder voor zich en God voor ons allen, aldus Lodewijk Asscher over de coalitie.

Asscher poogde naarstig de wederopstanding in te luiden door ironisch van leer te trekken tegen de uitgelekte plannen van de aanstaande coalitie. Eerder plakte hij het etiket ‘rechts met den Bijbel’ op de bijna-coalitiepartners. Nu vervangt hij dat door ‘ieder voor zich en God voor ons allen’. ‘Zij denken dat de middengroepen zich zorgen maken dat de bedrijven te veel belasting betalen over hun winst. Zij denken dat gewone Nederlanders zich zorgen maken over de belastingen op grote vermogens. Dat we straks blij zijn als mensen sneller worden ontslagen.’

Linkse lente

De nieuwe voorzitter Vedelaar wil ‘het lokale’ terugbrengen bij de PvdA. ‘In de medialogica en de Haagse politiek draait het vooral om de Randstad. Maar de aardbevingschade in Groningen, het gebrek aan banen in Zuid-Limburg, dat is niet ‘ver weg’. Het zijn de problemen van ons allemaal.’

Ze legt ook ‘linksere accenten’ dan de afgelopen tijd gebruikelijk was bij de PvdA. ‘Wat van ons allemaal hoort te zijn, moeten we niet langer overlaten aan de markt. Zorg draait niet om winst en politiek gaat niet over statistieken en grafieken maar over mensen en geluk.’

En ook zij wil, net als Asscher, een linkse samenwerking. Daarover heeft ze vrijdag meteen nadat zij was aangewezen als nieuwe voorzitter met SP-voorzitter Ron Meyer gesproken. Haar GroenLinks-collega Marjolijn Meijer was erbij in Nieuwegein. Al is dit ‘links’ in de Tweede Kamer samen kleiner dan de PvdA de afgelopen jaren alleen was, toch hoopt de PvdA dat de ‘linkse lente’ op deze gure herfstdag is begonnen.

Volg en lees meer over:  NEDERLAND   POLITIEK   PVDA   POLITIEKE PARTIJEN

Met dood Van der Laan valt PvdA-bolwerk Amsterdam definitief

Elsevier 06.10.2017 Sociaal-democraten (SDAP/PvdA) waren afgezien van de Tweede Wereldoorlog een eeuw lang de baas in Amsterdam. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 werd de PvdA door een coalitie van D66, VVD en SP naar de oppositiebanken verwezen. De PvdA had daarna nog één machtspositie: Eberhard van der Laan (62). Hij was burgemeester, tot hij op 18 september met ziekteverlof ging. Met zijn dood donderdagavond 5 oktober 2017 komt een einde aan honderd jaar sociaal-democratisch bestuur in de hoofdstad.

Eberhard van der Laan was eigenlijk al voor zijn aantreden als burgemeester in 2010 zeker twintig jaar een politieke machtsfactor in Amsterdam. Als gemeenteraadslid (1990-1998) zette hij de kaders neer waarbinnen het door de PvdA gedomineerde college kon opereren. En als advocaat van zijn eigen kantoor Kennedy Van der Laan (1992-2008) loste hij voor diezelfde PvdA-colleges problemen op. Hij was een soort klusjesman. Van onwillige krakers tot aan de Amerikaanse multinational Cargill in de Amsterdamse haven – kwam het PvdA-bestuur er niet uit dan loste de charmante en razendslimme Van der Laan het op.

PvdA groeide uit tot machtsmachine

Door zijn PvdA-lidmaatschap en raadslidmaatschap had Van der Laan toegang tot dé machtsmachine van Amsterdam. Al in 1902 werd diamantbewerkersvoorman Henri Polak als eerste socialist/sociaal-democraat in de de Amsterdamse gemeenteraad gekozen, in 1913 had de SDAP al eenderde van de zetels. De sociaal-democraten behielden de macht – afgezien van de Tweede Wereldoorlog – tot en met de gemeenteraadsverkiezingen van 2014.

Ruim baan voor Van der Laan

Van der Laan was al eens gevraagd voor het burgemeesterschap, maar moest de eer toen laten aan Job Cohen. Nadat Cohen in 2010 aftrad om PvdA-lijsttrekker te worden voor de Tweede Kamerverkiezingen, kreeg Van der Laan vrij baan. De bekendheid die hij tussen 2008 en 2010 bij het grote publiek had verworven als minister voor Wonen, Wijken en Integratie hielp daar bij en was als het ware een campagne voor het burgemeesterschap.

Lees terug: Op pad met de burgemeester

Jelte Wiersma liep in 2011 maanden mee met de donderdag overleden Eberhard van der Laan. Toen net één jaar burgemeester van Amsterdam. Lees hier zijn uitgebreide reportage terug. 

Dankzij de PvdA-macht kwam Van der Laan in het deels door hemzelf gespreide bedje. Alle belangrijke ambtenaren, bestuurders in het openbaar vervoer, in de cultuursector, van scholen enzovoort waren annex met de PvdA of betwistten de PvdA-macht niet. Het was immers ondenkbaar dat de PvdA ooit de macht zou verliezen.

Amsterdam was niet klaar met Van der Laan

Tot D66 de zwakke PvdA-wethouder en PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst in de opmaat naar de gemeenteraadsverkiezingen begon aan te vallen met maar één doel: een Amsterdam zonder PvdA in het bestuur. Dat slaagde. Van der Laan zag het met lede ogen aan. Hij opereerde soms ver buiten zijn boekje, maar daar kwam hij in PvdA-stad Amsterdam mee weg. Ook omdat hij vaak de slimste bleek en een aardige man was. Maar na de verkiezingen in 2014 ging dat niet meer zo makkelijk. Hij werd enigszins getemd.

D66 speculeerde openlijk over een D66-burgemeester als Van der Laan ooit zou aftreden. Uiteraard verstomden deze geluiden toen Van der Laan begin dit jaar bekend maakte kanker te hebben. Hij ging manmoedig door, maar medische behandelingen mochten niet baten. Daarmee verliest Amsterdam een geliefde burgemeester: de Amsterdammers waren weliswaar klaar met de PvdA, maar niet met Van der Laan.

  Redacteur Nederland Jelte Wiersma (1983) is correspondent Europese Unie in Brussel.

Vedelaar wil de PvdA omvormen van slangenkuil tot een warm nest

Trouw 06.10.2017 De Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar wordt de nieuwe voorzitter van de PvdA. 62,5 procent van de leden stemde op haar, 37,5 procent voor het duo Astrid Oostenbrug en Gerard Oosterwijk. Dat maakte de partij vandaag bekend in een restaurant in Utrecht.

Meer plezier en warmte, dat is wat Vedelaar (40) de PvdA wil brengen. Zaterdag op het partijcongres in Nieuwegein zal ze worden benoemd als opvolger van Hans Spekman. Ze is van plan de partij om te vormen van slangenkuil tot een warm nest.

Lid zijn moet weer leuk zijn, predicaten als slangenkuil en vechtpartij – ‘helaas zo nu en dan geen overdrijving’ – dient de partij van zich af te schudden. Te beginnen door de congressen anders te organiseren. Weg met de ‘motiemarathons’ en altijd beginnen met muziek, zegt Vedelaar. Ze zou die opening zomaar zelf eens kunnen verzorgen, want naast politicus is Vedelaar zangeres in een coverband.

Vertrouwen van de kiezers

Los van het verbeteren van de sfeer ziet Vedelaar het herwinnen van het vertrouwen van kiezers als haar allerbelangrijkste taak. Volgens haar is de partij in maart de rug toegekeerd ‘omdat mensen die zich in hun bestaanszekerheid bedreigd voelen, niet meer het vertrouwen hebben dat de Partij van de Arbeid er voor hen is’. Ze noemt in haar verkiezingsmanifest specifiek ouderen, leerkrachten en nieuwkomers, groepen die de PvdA lange tijd goed wisten te vinden.

Vedelaar zit hiermee helemaal op één lijn met de partijtop, die het vergroten van de bestaanszekerheid van burgers als hét PvdA-thema van de komende jaren beschouwt. De Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau voor de sociaaldemocratie, blies het begrip in 2013 nieuw leven in door het te koppelen aan de huidige flexsamenleving met tijdelijke contracten en soepeler ontslagrecht. In zulke onzekere tijden moet de PvdA zich inspannen voor meer zekerheid, was de boodschap die sindsdien na-echoot in interne vervolgadviezen.

De partijtop omarmde die boodschap en gebruikte het als het cement voor het laatste PvdA-verkiezingsprogramma. ‘Het is onze opgave om bestaanszekerheid te verankeren in een telkens veranderende economische wereld’, schreven de opstellers, waaronder Nelleke Vedelaar. Als lid van de programmacommissie stond ze zo aan de wieg van de huidige koers van de sociaaldemocraten. Daarbij putte ze uit haar praktijkervaringen als wethouder op dossiers als zorg, asielopvang en woningbouw.

Landelijke partijlijn

Met Vedelaar, geboren in Assen, getogen in de Noordoostpolder, krijgt de PvdA dan ook een voorzitter die de weg kent binnen de partij. Ze was de afgelopen zeven jaar wethouder in Zwolle, daarvoor vier jaar raadslid in de Hanzestad en zat de laatste twee jaar met landelijke prominenten in de programmacommissie, met haar neus bovenop de landelijke partijlijn. Die brug tussen lokaal en landelijk wil ze als PvdA-voorzitter blijven slaan, nadrukkelijk in die volgorde. Vedelaar wil dat de partij ‘vanaf de straat wordt vormgegeven’, niet vanuit Den Haag.

Vanwege het overlijden van de Amsterdamse PvdA-burgemeester Eberhard van der Laan ging Vedelaar na de bekendmaking van haar overwinning niet uitgebreid in op haar plannen met de partij. “Vanaf vandaag zal dit de dag zijn dat we Eberhard verloren. Vandaag gaat het over omzien naar elkaar, over gewoon een beetje lief zijn voor je medemens. Eberhard zal mijn inspiratie zijn als voorzitter van de PvdA. Bel vandaag je geliefde, houd elkaar even stevig vast als het kan. Voor nu: heb lief.”

ZWOLSE WETHOUDER VEDELAAR NIEUWE VOORZITTER PVDA

BB 06.10.2017 Nelleke Vedelaar is de nieuwe voorzitter van de PvdA. De Zwolse wethouder won de voorzittersverkiezing van de sociaaldemocraten en volgt Hans Spekman op.

Inspiratie
Vedelaar versloeg het duo Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk. Ze haalde 63,5 procent van de stemmen. De aanvaardingstoespraak van Vedelaar stond in het teken van het overlijden van haar populaire partijgenoot Eberhard van der Laan. De Amsterdamse burgemeester ‘zal mijn inspiratie zijn als voorzitter van de PvdA’, verklaarde ze. ‘Bel vandaag je geliefde, houd elkaar even stevig vast’, hield ze haar partijgenoten voor. ‘Morgen is er weer PvdA. Voor nu: heb lief.’

Warm nest

Vedelaar beloofde tijdens de campagne dat ze van de PvdA weer een warm nest wil maken. Ze zinspeelde erop dat ze zich minder uitgesproken met de Haagse politiek zal bemoeien dan veel van haar voorgangers gewoon waren.(ANP)

‘De Hele Nelleke’ wint onvriendelijke strijd PvdA-voorzitterschap

Corbyn-fan Vedelaar wordt nieuwe PvdA-voorzitter

VK 06.10.2017 Nelleke Vedelaar (40) krijgt de taak om humeur, elan en samenhorigheid bij de PvdA weer op orde te brengen. Ze won de strijd om de opvolging van Hans Spekman als partijvoorzitter met 62,5 procent van de stemmen. Ze versloeg het duo Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk.

De uitslag werd vrijdagmiddag bekendgemaakt in het Utrechtse café De Branding. Vedelaar plaatste haar overwinning in het teken van Eberhard van der Laan. ‘Dit is een dag om je geliefden vast te houden’, zei ze. Ze wil een PvdA die zich verbindt met het alledaagse leven en hoopt dat de Amsterdamse burgemeester haar zal inspireren.

De opkomst was 23,9 procent, wat neerkomt op zo’n 10.000 – meest digitale – stemmen. De geringe animo voor deze voorzittersverkiezing sprak uit de kandidatenlijst. Veel van de partijcoryfeeën zaten na de verkiezingsnederlaag van maart zonder werk. Toch meldden ze zich niet. Terwijl de PvdA – anders dan VVD en CDA – een traditie heeft van prominente voorzitters, die hun stempel willen drukken op de koers van de partij.

Zodoende ging de strijd tussen minder prominente partijgenoten. Het verliezende duo, Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk, meldde zich al voor de inschrijving geopend was aan. Vedelaar had meer bedenktijd nodig.

Vedelaar zegt niet door de partijtop te zijn overgehaald om zich kandidaat te stellen

Een tamelijk onvriendelijke strijd werd het, de afgelopen maanden. Waarbij team Oosenbrug/Oosterwijk vond dat Vedelaar in het zadel werd geholpen door het partijbestuur. Het duo zou bij sommige afdelingen niet welkom zijn. En de partijtop zou Vedelaar hebben geholpen met haar campagneteam. Bij de debatten in het land vlogen verwijten over en weer.

De bestuurlijke ervaring van Nelleke Vedelaar (40) bestaat uit acht jaar wethouderschap in Zwolle. Ze won deze zomer bij velen advies in, maar zegt niet door de partijtop te zijn overgehaald om zich kandidaat te stellen. In promotiefilmpjes gaven partijleden als Gerdi Verbeet, Ton Heerts en Pieter Hilhorst een stemverklaring af.

Haar leus: ‘Met mij krijg je de hele Nelleke en niemand anders’

In haar campagne maakte ze gebruik van haar wethoudersnetwerk. Ze sloot een pact met PvdA-lijsttrekkers om de komende verkiezingen over echt lokale thema’s te laten gaan. Ze belooft de PvdA weer strijdbaar te maken. Haar leus: ‘Met mij krijg je de hele Nelleke en niemand anders.’ De Britse Labourleider Jeremy Corbyn is een idool.

De inhoudelijke verschillen tussen de kandidaten waren klein. De nieuwe voorzitter staat voor een duidelijk linksere koers voor de PvdA. Vedelaar wil breken met de cultuur waarbij een viermanschap – Samsom, Asscher, Dijsselbloem, Spekman – van bovenaf de lijnen uitzette. De partij moet van onderaf weer worden opgebouwd. Hoog op haar agenda staat ook het aanhalen van de banden met de andere linkse partijen. Ander punt: het moet weer leuk worden in de partij. Dat Vedelaar in haar vrije tijd zangeres is in een coverband, kan daarbij van pas komen.

Een eerste besluit over de vernieuwing van de partij is al genomen. Het hoofdkantoor van de PvdA verhuist van Amsterdam naar Den Haag. De partij wil ook meer vanuit de regio’s werken.

Door het lange aanblijven van Hans Spekman resteren de PvdA vijf maanden zich onder de nieuwe voorzitter voor te bereiden op de gemeenteraadsverkiezingen. Spekman neemt zaterdag afscheid op het partijcongres.

Hoe kijkt afzwaaiend PvdA-voorzitter Spekman terug op de verkiezingen?

Zaterdag zwaait Hans Spekman af als voorzitter van de PvdA. Hoe heeft zijn partij het vertrouwen van zo veel kiezers kunnen verspelen? ‘Achteraf gezien had ik keihard op tafel moeten slaan’ (+)

De dag na de verkiezingen in maart was er bij de concurrentie vooral medelijden met de PvdA, maar binnen de partij werden de messen geslepen. Het hoofd van voorzitter Spekman lag al snel op het hakblok. De ‘rode familie’ was opnieuw haar eigen grootste vijand.

Volg en lees meer over:  NEDERLAND   PVDA   POLITIEK   POLITIEKE PARTIJEN

PvdA-leden kiezen Nelleke Vedelaar als nieuwe partijvoorzitter

NU 06.10.2017 De leden van de PvdA hebben met Nelleke Vedelaar een nieuwe voorzitter gekozen. Zij volgt daarmee Hans Spekman op. Vedelaar, sinds 2010 wethouder in Zwolle, won de verkiezing van het duo Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk.

Vrijdag werd de uitslag bekendgemaakt. Bijna 11.000 leden brachten hun stem uit (24 procent). Daarvan ging 62,5 procent naar Vedelaar. Oosenburg en Oosterwijk kregen 37,5 procent van de stemmen.

Vedelaar wordt zaterdag op het partijcongres in Nieuwegein officieel voorgedragen als voorzitter van de sociaaldemocraten.

De aanvaardingstoespraak van Vedelaar stond in het teken van het overlijden van haar populaire partijgenoot Eberhard van der Laan.

Nieuwe PvdA-voorzitter Vedelaar staat in toespraak stil bij Van der Laan

Inspiratie

De Amsterdamse burgemeester ”zal mijn inspiratie zijn als voorzitter van de PvdA”, verklaarde ze. “Bel vandaag je geliefde, houd elkaar even stevig vast”, hield ze haar partijgenoten voor. “Morgen is er weer PvdA. Voor nu: heb lief.”

Vedelaar beloofde tijdens de campagne dat ze van de PvdA weer een warm nest wil maken. Ze zinspeelde erop dat ze zich minder uitgesproken met de Haagse politiek zal bemoeien dan veel van haar voorgangers gewoon waren.

Lees meer over: PvdA Nelleke Vedelaar

Vedelaar volgt Spekman op als voorzitter PvdA

AD 06.10.2017 Nelleke Vedelaar is vanmiddag verkozen tot nieuwe partijvoorzitter van de PvdA. De Zwolse wethouder volgt Hans Spekman op, die vertrekt vanwege de dramatische verkiezingsnederlaag.

Vedelaar won met 63,5 procent van de stemmen van oud-Kamerlid Astrid Oosenbrug en Europese beleidsmedewerker Gerard Oosterwijk, die als duo de partij wilden leiden. Zij toonden zich vooral gemotiveerd om de partij radicaal te veranderen en naar links te trekken. Vedelaar gold als favoriet van de Tweede Kamerfractie, al heeft partijleider Lodewijk Asscher nooit een stemadvies gegeven.

De nieuwe partijvoorzitter wacht een zware taak. De PvdA decimeerde na de samenwerking met de VVD van 38 naar 9 zetels in de Tweede Kamer. Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur hopen de sociaaldemocraten het vertrouwen van kiezers weer terug te winnen.

Vedelaar zei bij haar kandidatuur dat ze de partij meer ‘van onderop’ wil opbouwen. Lokale initiatieven zouden de agenda van Tweede Kamerfractie moeten bepalen. Dit past naadloos in de aanbevelingen voor de toekomst, die Paul Depla schreef na de verkiezingsnederlaag. De partij zou meer ‘een beweging’ moeten worden.

Voorzitter Vedelaar: ‘Ik mis de PvdA die opkomt voor de gewone mens’

Elsevier 06.10.2017 De veertigjarige Nelleke Vedelaar heeft vrijdag de voorzittersverkiezing van de PvdA gewonnen.  Zij volgt Hans Spekman op, en krijgt zij de ondankbare taak de partij uit het slop te trekken.

‘We moeten weer een partij van de leden en de samenleving worden,’ zei Vedelaar eerder in een interview met Elsevier Weekblad.

De kersverse voorzitter, eerder wethouder van Zorg en Sociale Zaken in Zwolle, wil haar ervaring in de lokale politiek inzetten om de partij te hervormen. De PvdA verloor na vier jaar te hebben geregeerd met de VVD een historisch aantal zetels: de fractie in de Tweede Kamer kromp van 38 naar 9 leden.

Na het enorme verkiezingsverlies van de PvdA moest Spekman het veld ruimen. Vedelaar zal het in elk geval opnemen tegen Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk, die van het voorzitterschap een duobaan willen maken.

Als u voorzitter wordt, wat is dan het eerste dat u doet?

‘Het belangrijkste is wat ik ‘van staat naar straat’ noem. De afgelopen jaren ging het soms alleen maar om welke mannen welke positie bekleedden. Het moet weer om de mensen gaan die wij vertegenwoordigen. Het is belangrijk dat de PvdA weer voor de kiezer opkomt. Dat heb ik echt gemist.

Arendo Joustra: PvdA wordt toegejuicht door rechts, en verlaten door kiezers

De PvdA moet weer met ideeën komen, de partij moet een inspirerende omgeving worden, waar ook nieuwe leden met talent en ideeën worden gehoord.’

U heeft zelf ook een politieke achtergrond. Kan u die vernieuwing wel brengen?

‘Ik denk dat ik zeker een frisse wind door de partij kan laten waaien. Ik ben een optimistische kandidaat met een positieve inzet. We zijn de afgelopen jaren vaak alleen maar kritisch geweest. Vooral over onze eigen ideeën en onze eigen mensen.

De PvdA moet zich weer richten op de bestaanszekerheid van de normale Nederlander. Die hebben de afgelopen jaren het idee gehad dat de PvdA er niet voor ze was. Onze partij was veel te veel bezig met dingen die er eigenlijk niet toe deden.’

Wat moet er specifiek veranderen binnen de PvdA?

‘We moeten af van de oude verenigingsstructuur. Het belangrijkste dat we na het congres in oktober moeten doen, is de ramen en deuren openzetten voor iedereen. Ik wil terug naar het lokale niveau. Je schiet weinig op met dat vierkante metertje in Den Haag. Ook de landelijke politiek moet vanuit het lokale komen. Dat betekent dat er op lokaal en regionaal niveau de mogelijkheid moet zijn voor iedereen om aan te kloppen.

Ik denk dat heel veel mensen de waarden van de sociaal-democratie nog steeds omarmen. Het is nu aan ons om weer loyaal te zijn aan onze leden, en de mensen in het algemeen, en onze idealen.’

Waar ging dat mis de afgelopen jaren? U spreekt van een ‘slangenkuil’.

‘Die slangenkuil is meer in contrast met het warme nest dat de PvdA ook kan zijn, en waarnaar we weer terug moeten. De focus moet weer op de sociale zekerheid liggen. Wat is ‘eerlijk delen’ waard, als er mensen ten onder gaan aan armoede en bijna niets meer kunnen vanwege schulden.

Zwolse wethouder kandidaat-voorzitter PvdA: weg met partijbobo’s 

Wat is het idee van ‘internationale samenwerking’ waard als we vluchtelingen in de steek laten? Het doet me zoveel pijn als we niet liefdevol kunnen antwoorden als mensen niets meer hebben, gevlucht zijn en kapot worden gemaakt. Tijdens de ruzie met de VVD over bed-bad-brood begonnen we de taal van die partij zelfs over te nemen: ‘sober en doelmatig’. Sober en doelmatige opvang? Ik heb die mensen daar gezien, in de IJ-hallen, ongeveer opgestapeld. Daar is niets doelmatigs aan. Het is belangrijk dat we er zijn voor vluchtelingen.’

Tijdens de verkiezingscampagne zei Lodewijk Asscher dat we juist niet meer vluchtelingen moeten opnemen. Vaart u een andere koers dan de partijleider in de Tweede Kamer?

‘Ik weet niet meer precies wat er allemaal is gezegd tijdens de campagne, maar ik heb een hoop respect voor Asscher. Hij vertelt een eerlijk en realistisch verhaal, en ook hij ziet het belang in van een tolerant en divers Nederland.’

    Bauke Schram (1993) is sinds april 2016 online redacteur bij Elsevier Weekblad.

Spekman spreekt laatste woorden over de VVD

Elsevier 06.10.2017 Vertrekkend PvdA-voorzitter Hans Spekman spreekt zich nog een laatste keer uit over het grote verlies dat zijn partij leed tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Hij schuift de schuld op de samenwerking van zijn partij met de VVD.

De PvdA is veel te snel en geestdriftig in zee gegaan met de liberalen, zegt Spekman in zijn ‘afscheidsinterview’ met de Volkskrant. Hij zegt vooral spijt te hebben van de snelle verhoging van de pensioenleeftijd en het afschaffen van de studiebeurs.

Slechte lijsttrekkersverkiezing

De omstreden lijsttrekkersverkiezing tussen ex-partijleider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher heeft volgens Spekman nauwelijks een rol gespeeld bij het grandioze verlies van de partij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. De sociaal-democraten leden woensdag een recordverlies van 29 zetels. Van de 38 zetels na de verkiezingen in 2012 blijven er slechts 9 over. Nog nooit verloor een politieke partij zo veel zetels bij een Tweede Kamerverkiezing.

Volgens onze bloggers; Afshin Ellian: ‘De PvdA is een instabiele en hallucinerende patiënt’

Spekman was een van de grootste voorstanders van de lijsttrekkersverkiezing, in de hoop de partij daarmee nieuwe aandacht en allure te geven. Maar dat liep toch even anders. Deze verkiezing om het leiderschap verliep uiterst stroef, Samsom verloor en Asscher kwam als impopulaire winnaar uit de bus. Zijn partij verweet het Spekman naderhand dat hij de lijsttrekkersverkiezing te veel had doorgedrukt.

Partijbehoud

Twee dagen na de Tweede Kamerverkiezingen trad Spekman formeel af als partijvoorzitter, nadat de ontevredenheid binnen zijn eigen partij tot uiting werd gebracht. Naar eigen zeggen wilde hij met zijn  aftreden voorkomen dat de partij ‘uit elkaar zou vallen’.

‘Er waren hele fanatieke voorstanders die met oorlog dreigden met het kamp dat mij weg wilde – en andersom. Ik dacht echt dat de partij uit elkaar zou vallen. Uit behoud van de partij ben ik gestopt,’ aldus Spekman. In de praktijk blijft hij tot 7 oktober aan. Zijn officiële afscheid is komende zaterdag tijdens het PvdA-partijcongres. Tijdens dat congres zullen de leden tevens een nieuwe voorzitter kiezen.

   Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier Weekblad.

Spekman erkent blinde vlekken bij PvdA: ‘Mensen snapten samenwerking met Rutte niet’

Partijvoorzitter zwaait zaterdag af

VK  05.10.2017 PvdA-voorzitter Hans Spekman wijt de dramatische verkiezingsnederlaag van zijn partij aan blinde vlekken, veroorzaakt door de te snelle formatie met de VVD, precies vijf jaar geleden.

‘Veel mensen hadden toen op ons gestemd vanwege de belofte dat we een einde zouden maken aan het beleid van Rutte. Als je dan zo snel samen gaat met Rutte zelf, dan snappen mensen dat niet’, zegt Spekman in een interview met de Volkskrant dat morgen wordt gepubliceerd.

Komende zaterdag treedt de Utrechtse politicus af op het PvdA-congres na vijf jaar voorzitterschap. Tussen 2006 en 2012 zat hij in de Tweede Kamer. In het interview kijkt Spekman terug op het afgelopen half jaar (‘een wervelstorm’), de afstraffing van zijn partij, zijn aangekondigde aftreden en de dood van zijn ‘laatste zus’ kort daarop.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen eerder dit jaar ging de partij van 38 naar 9 zetels. Er ontstond gemor binnen de PvdA en Spekman kondigde zijn vertrek aan. ‘Ik wist dat als er een slechte uitslag zou komen:  er wordt maar naar één iemand gekeken.’  Volgens Spekman kon hij niet anders dan aftreden omdat anders het einde van de partij nabij was. ‘Er waren hele fanatieke voorstanders die met oorlog dreigden met het kamp dat mij wegwilde – en andersom. Ik dacht echt dat de partij uit elkaar zou vallen. Uit behoud van de partij ben ik gestopt.’

Lodewijk Asscher en Diederik Samsom. © ANP

Volgens de PvdA-coryfee is de door hem gewenste en omstreden strijd om het leiderschap tussen Lodewijk Asscher en Diederik Samson niet meer van wezenlijk invloed geweest op de verkiezingen. ‘Als je te veel afwijkt van waar een partij in de kern omgaat, in de hoofden van mensen, dan gaat het fout’, aldus Spekman. ‘We waren al te ver gezakt. De vertrouwensbreuk met de kiezer was er al.’

Die was volgens Spekman dus veroorzaakt door te snel samen te gaan regeren met de VVD. Vooral door ‘op een wolk’ in te stemmen met de versnelde invoering van de pensioengerechtigde leeftijd en het afschaffen van de studiefinanciering. ‘Achteraf gezien had ik keihard met de vuist op tafel moeten slaan.’

Meer lezen?

Spekman voor de verkiezingen: ‘Niet bang om een splinterpartij te worden’
Vlak voor de verkiezingen sprak verslaggever John Schoorl ook met Hans Spekman. Het was een hoopvol gesprek. Hier leest u het terug. (+)

Ze vechten elkaar de pan uit bij de PvdA
Alles is strijd bij de PvdA. Niet met de VVD, de bazen, de zorgverzekeraars of de vrijemarktkapitalisten. Strijd met elkaar, om het dorre hout in het rode vuur, schreef Ariejan Korteweg vorige maand. Lees zijn column over het gerommel bij de PvdA terug. (+)

Verlies PvdA past in trend van machtsverlies die al jaren aan de gang is
De neergang van de PvdA is al jaren gaande in gemeenten en provincies. De kweekvijver voor nieuw talent droogt op. Lees hier het hele artikel. (+)

Volg en lees meer over:  NEDERLAND   POLITIEK   MENS & MAATSCHAPPIJ   PVDA   POLITIEKE PARTIJEN

De partijtop zingt op het PvdA-congres in Maarssen in 2015 de Internationale, het strijdlied van de socialisten. Foto: Werry Crone/HH

De zware taak om van de PvdA weer een warme partij te maken

VN 16.09.2017 De SP is niet de enige linkse partij die grossiert in afrekeningen. Leden omschrijven de PvdA ook wel als een ‘slangenkuil’ die vliegensvlug een ‘warm nest’ moet worden. Maar hoe dan?

Hoe centralistisch de SP is georganiseerd, weten we dankzij het boek Schoonheid, macht, liefde van Sharon Gesthuizen. Denk aan passages als: ‘Er wordt hard afgerekend met iemand die iets fout doet of lager in de pikorde staat. En sommige meningen worden overduidelijk niet gepruimd. Als mensen dan toch hun mond roeren, gaat hun kop eraf.’

Pijnlijk is ook de beschrijving van de woedeaanvallen die Jan Marijnissen als fractieleider kreeg als een voorstel of notitie van een van zijn partijgenoten aan het Binnenhof hem niet beviel: ‘Jan gaat door. Tot het moment dat Ariane (fractiemedewerker justitie Ariane Hendriks, MvW) breekt. Ze huilt terwijl ze haar argumenten herhaalt. Jan verandert niets aan zijn toon; hij brandt haar af. Niemand anders mengt zich in de discussie. De Kamerleden zeggen en doen niets’.

Maar de SP is niet de enige linkse partij die hierin grossiert. De PvdA kon er tijdens haar deelname aan het tweede kabinet-Rutte ook wat van. De verhalen daarover komen nu pas los. Begin deze week mocht ik in het Badhuistheater in Amsterdam een debat leiden tussen de kandidaten voor de opvolging van de na de verkiezingsramp van 15 maart teruggetreden partijvoorzitter Hans Spekman: oud-Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug, beleidsmedewerker bij de fractie in het Europarlement Gerard Oosterwijk en de Zwolse wethouder van Zorg, Wonen, Armoedebestrijding, Sociale Zaken en Werkgelegenheid Nelleke Vedelaar.

Stuk voor stuk zeiden dat ze een eind wilden maken aan de dirigistische manier waarop de PvdA werd geleid door het viermanschap Diederik Samsom, Lodewijk Asscher, Hans Spekman en Jeroen Dijsselbloem. Lokale initiatieven werden alleen gewaardeerd als ze niet indruisten tegen de compromissen die in het Torentje en tijdens het wekelijkse topoverleg op het ministerie van Sociale Zaken met de VVD waren gesloten.

Ze had eerlijk gezegd wel op een schouderklopje gerekend. In plaats daarvan kwam de landelijke PvdA met een barse reactie.

Tegenspraak werd door het PvdA-politbureau krachtig ontmoedigd. Het Zwolse college van burgemeester en wethouders, waarvan Nelleke Vedelaar deel uitmaakt, zette in het najaar van 2015 alles op alles om in de IJsselhallen vluchtelingen uit Syrië op te vangen. Ze had eerlijk gezegd wel op een schouderklopje gerekend. In plaats daarvan kwam de landelijke PvdA met een barse reactie. Zorgden de Zwollenaren er wel voor dat de opvang zo sober mogelijk werd ingericht? Anders dreigde er gedonder met de VVD.

Oosenbrug, als Kamerlid belast met de portefeuilles ICT en privacy, was in haar kiesdistrict Rotterdam geschrokken van het grote aantal kinderen dat in armoede leefde. Als je hun ouders thuis opzocht, bleek de koelkast vaak leeg te zijn. Asschers staatssecretaris Jetta Klijnsma was bereid 100 miljoen per jaar uit te trekken om de armlastige kinderen aan een abonnement op een sportclub, voetbalschoenen of een nieuwe fiets te helpen. Maar ook extra geld geven aan volwassenen zodat die de koelkast konden vullen vond ze een brug te ver. De PvdA moest haar hand niet overspelen, hield Klijnsma bezorgde Kamerleden als Oosenbrug voor.

Afgebekt door Dijsselbloem

Vedelaar wilde graag experimenteren met het afschaffen van de sollicitatieplicht voor uitkeringsgerechtigden die geen uitzicht hadden op een baan. Ook dat mocht niet van Klijnsma, want volgens de VVD zette je op die manier de bijl aan de wortel van de verzorgingsstaat. Oosterwijk had als lid van de PvdA-afdeling Brussel een bijeenkomst met minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Dijsselbloem bijgewoond over de steun aan Griekenland. Werden de Grieken door de eurogroep niet veel te hard aangepakt? Was dat wel sociaal? Dat soort vragen werd gesteld. Oosterwijk: ‘We werden afgebekt door Jeroen Dijsselbloem.’

In het Badhuistheater bleken verschillen tussen de drie kandidaten te bestaan. Oosenbrug en Oosterwijk, die managementervaring bij ING heeft opgedaan, hebben de teamgedachte omhelsd en willen duovoorzitter worden – net als Felix Rottenberg en Ruud Vreeman in de jaren negentig. Vedelaar geeft er de voorkeur aan het in haar eentje te doen. Het duo O & O afficheert zich als ‘open en uitgesproken progressief.’ Vedelaar, afkomstig uit de stad waar in 1894 door Pieter Jelles Troelstra en zijn ‘twaalf apostelen’ de SDAP werd opgericht, laat zich voorstaan op haar ‘strijdbaarheid.’

De wethouder, die in haar vrije tijd zangeres is van de coverband They and the Misery Men, hoopt dat de ‘slangenkuil’ die de partij volgens haar is ooit een ‘warm nest’ wordt. Alle drie de kandidaten zijn het er gloeiend over eens dat de PvdA van een top-down partij in een bottom-up organisatie moet veranderen. Er moet een brug worden geslagen naar de leden in plaats van naar de VVD, zoals in de periode 2012-2017. Ze willen af van de berispende toon waarvan Samsom en de zijnen zich tegenover de achterban bedienden.

Lodewijk Asscher droomt tegenwoordig van een PvdA die gezellig is, waar gelachen mag worden, waar de partijgenoten aardig zijn voor elkaar. Wie er ook partijvoorzitter wordt, het lijkt me nog een hele opgave.

Alles is strijd bij de PvdA, en niet met anderen, maar met elkaar

Moddergevecht om het voorzitterschap van de PvdA.

Elke dag tipt de hoofdredactie een bijzonder verhaal

Je zou denken dat PvdA-prominenten in de rij zouden staan om de partij uit het slop te trekken. Velen hebben immers een prachtige carrière aan haar te danken. Maar niemand wil en zij die wel willen, zijn onervaren en vlak. Pieter Klok beveelt aan: deze ontluisterende reportage van Ariejan Korteweg.

©

VK 14.09.2017  Alles is strijd bij de PvdA. Niet met de VVD, de bazen, de zorgverzekeraars of de vrijemarktkapitalisten. Strijd met elkaar, om het dorre hout in het rode vuur. Kamerlid Gijs van Dijk zei het me gister nog: weet je wat ik het vaakst hoor als reden waarom mensen geen PvdA hebben gestemd? Er wordt bij jullie zo veel geruzied.

Nu is er strijd om wie Hans Spekman gaat opvolgen als partijvoorzitter. Een rits prominenten – Sharon Dijksma, Carolien Gehrels, John Kerstens, Roos Vermeij, Mei Li Vos, Michiel Servaes, Kim Putters – zou zijn gesmeekt zich kandidaat te stellen. Vergeefs. De tijd dat cultuurbewakers als André van der Louw, Anne Vondeling of Max van den Berg die klus op zich wilden nemen, ligt ver achter ons. Dat zegt iets over hoe de kans van slagen wordt ingeschat. En over de schatplichtigheid die men voelt jegens de partij.

Nelleke Vedelaar: kandidaat van het partij-establishement? ©

Het duo Astrid Oosenbrug (48) en Gerard Oosterwijk (32) staat daar anders in. Ze meldden zich al begin juni, ver voordat de inschrijving werd opengesteld. Een asymmetrisch koppel – zij was het enige Kamerlid zonder middelbare school, hij is een hooggeschoolde medewerker van het Europees Parlement – dat popelt om te beginnen.

Lang leken ze het zonder slag of stoot te winnen. Totdat Nelleke Vedelaar (40) zich meldde. Na acht jaar wethouderschap in Zwolle alom bekend. Daarbuiten een al even onbeschreven blad als het koppel.

Het Badhuistheater in Amsterdam-Oost was de ideale plek voor een vroege confrontatie. Charmant zaaltje met schots-en-scheve stoelen, donker barretje, geen podium, te weinig microfoons (dat krijg je met zo’n duo) en onhandige krukken. Met name Vedelaar, in rok, had het daarmee te stellen.

Tips van de afdeling: partij is middel, geen doel! ©

Lekker onwennig hotseknotste het drietal langs de valkuilen. Verbinders waren ze, jazeker. Nou en of ze gezag hadden. Bruggen slaan? Ze deden niks liever. Bij Gerard – ‘stukje bewegingsmanagement’ – hoor je er soms de ING-manager dwars doorheen. Astrid was ‘als kind in een ketel vol sociaal-democratie gevallen’ en had het over een ‘PvdA-auto die mankementen vertoont’. Nelleke – ‘er zijn mensen van de kar gevallen’ – had er zo te horen al wat rondjes mediatraining op zitten. Loopje naar voren, iemand uit het publiek het woord geven, dicht bij de mensen gaan staan – hier stond een kandidaat die de hele mikmak wilde overnemen. Extra troef: ‘Ik kan zingen.’

Naar verschillen moest je zoeken. Ze willen allemaal alles van onderaf laten komen, popelen om samen te werken op links, moeten niks hebben van zo’n viermanschap Spekman, Samsom, Asscher, Dijsselbloem dat samen de loop der dingen bepaalt. Splijtende ideeën hoorde ik niet, natuurlijk gezag zag ik niet. Als de leden het halve werk doen, is dat misschien ook niet nodig.

Te weinig microfoons, onhandige krukken ©

Wat er wel was, hoorde ik voor en na dat eerste debat: chagrijn en verwijten van vals spel. Die komen van het kamp Astrid & Gerard, dat vindt dat Nelleke wordt voorgetrokken. Zij zou de kandidaat van het partij-establishment zijn. Werd naar voren geschoven nadat de prominenten hadden bedankt. En kreeg om hen te verslaan een ervaren campagneteam in de schoot geworpen dat voor gelikte filmpjes zorgt en deftige steunverklaringen verzamelt. Zodat team PvdAnders, zoals hun slogan luidt, een ‘uphill battle’ voert. Astrid: ‘We merken het als we afdelingen willen bezoeken. Hoeft niet, want Nelleke komt al, horen we dan. Ik heb geen bewijzen, maar daar hoor ik instructies van bovenaf in.’ Wat haar sterkt in het idee dat de partijcultuur op z’n kop moet.

Nelleke ‘strijdbaar’ Vedelaar herkent zich niet in die kritiek. Je moet wat aan de PvdA gaan doen, Nelleke – dat was de gedachte die haar deze zomer niet losliet. Ze sprak daar inderdaad met allerlei mensen over. Maar het partijbestuur had ze niet nodig gehad om tot haar besluit te komen. En dat er grote namen waren gepolst, vindt ze ‘geen issue’: ‘Met mij krijg je de hele Nelleke en niemand anders’. Haar inzet: alle hens aan dek, linksaf slaan en geloven in elkaar.

Drie ‘toekomstbijeenkomsten’ staan de kandidaten te wachten. Op 6 oktober horen we de uitslag, tot dan hangt de heibel als vaste gast boven het strijdtoneel. ‘Wil de gespreksleider wel in de gaten houden dat alle kandidaten evenveel spreektijd krijgen’, vroeg een meneer achterin. En de dame naast me: ‘Die Astrid zit Nelleke gewoon af te zeiken.’

Ik wens de voorzitter(s) alle succes.

Volg en lees meer over:   ARIEJAN KORTEWEG    POLITIEK   NEDERLAND    PVDA   VERSLAGGEVERSCOLUMN   OPINIE

Wie wordt de nieuwe voorzitter van de PvdA?

Telegraaf 13.09.2017 Wie wordt de opvolger van voorzitter Hans Spekman van de PvdA? De kandidaten voor zijn opvolging kruisen vanavond voor het eerst officieel de degens tijdens een voorzittersdebat in Utrecht.

Gerard Oosterwijk Foto: ANP

Nelleke Vedelaar Foto: ANP

PvdA’ers kunnen dit keer uit slechts twee smaken kiezen. Voormalig Kamerlid Astrid Oosenbrug en PvdA-medewerker Gerard Oosterwijk gaan samen voor een duovoorzitterschap. Hun opponent is Nelleke Vedelaar, een zorgwethouder uit Utrecht. Tijdens het debat, zo wordt verwacht, zullen zij ingaan op de vraag hoe zij denken dat hun partij het beste uit het slop gehaald kan worden.

Spekman besloot half maart zijn voorzittershamer aan de wilgen te hangen na de pijnlijke verkiezingsnederlaag van de PvdA. De partij kelderde van 38 zetels naar 9.

Leden kunnen tussen 26 september en 4 oktober hun stem uitbrengen op de kandidaat van hun voorkeur. Het partijbestuur zal op 6 oktober bekend maken wie de winnaar is.

Tweets door ‎@IngeLengton

Wethouder en duo strijden om voorzitterschap PvdA

NU 12.09.2017 De strijd om het voorzitterschap van de PvdA gaat definitief tussen de Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar en het duo Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk. Zij hebben groen licht gekregen van het partijbestuur en mogen de strijd aangaan om Hans Spekman op te volgen.

Voormalig Tweede Kamerlid Oosenbrug en Oosterwijk, die voor de Europese PvdA-fractie werkt, trapten hun campagne al ruim voor de zomer af. Vedelaar stapte eind augustus naar voren. Tal van prominentere partijgenoten bedankten voor de eer. De opvolging van Spekman, die terugtrad na de ongekende afstraffing bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart, geldt dan ook als een zware klus.

Bij hun eerste rechtstreekse confrontatie maandagavond hadden de kandidaten moeite om zich te onderscheiden. Vedelaar wil de PvdA vooral vernieuwen door uit de lokale kracht van de partij te putten en wil onder meer gezelligheid en humor terugbrengen. Oosenbrug en Oosterwijk willen de partijcultuur openbreken en belichamen naar eigen zeggen het ‘teamwork’ dat de PvdA voortaan moet uitstralen.

Vedelaar en Oosenbrug en Oosterwijk hebben tot 4 oktober de tijd om het vertrouwen van zoveel mogelijk partijgenoten te winnen. Op het partijcongres drie dagen later geeft Spekman het stokje door aan zijn opvolger of opvolgers.

Lees meer over: PvdA

Twee keuzes voor PvdA-leden bij kiezen opvolger voorzitter Spekman 

NU 04.09.2017 PvdA-leden hebben later dit jaar waarschijnlijk twee keuzes bij het kiezen van een nieuwe voorzitter.

De deadline om te solliciteren sloot maandag om 10.00 uur, maar behalve de Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar en het duo Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk heeft niemand zich gemeld om Hans Spekman op te volgen. Een interne commissie moet hun kandidaturen nog wel goedkeuren.

Voormalig Kamerlid Oosenbrug en Oosterwijk, die beleidsmedewerker in Brussel is, waren begin deze zomer de eerste kandidaten die zich melden. Zij willen het voorzitterschap samen invullen. Vedelaar kandideerde zich afgelopen week.

Nu de inschrijftermijn gesloten is, moeten de kandidaten langs een adviescommissie. Als die hen geschikt acht zijn ze officieel kandidaat.

Van 26 september tot 4 oktober 2017 kunnen de leden hun stem uitbrengen. Spekman maakt op 7 oktober 2017 plaats voor zijn opvolger(s).

Lees meer over: PvdA

Race om opvolging PvdA-voorzitter Spekman wordt tweestrijd

VK 04.09.2017 Maximaal twee kandidaten strijden de komende weken om het voorzitterschap van de Partij van de Arbeid. De Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar neemt het op tegen het duo Astrid Oosenbrug/Gerard Oosterwijk. Meer kandidaten hadden zich maandag niet gemeld bij het verstrijken van de deadline. Het partijbestuur beslist volgende week of beide kandidaten worden toegelaten tot de race.

Het voorzitterschap is in potentie een invloedrijke functie binnen de PvdA, waar de fulltime-voorzitter van oudsher dicht bij de politieke leiding in Den Haag zit en ook aanwezig is bij de wekelijkse vergadering van de Tweede Kamerfractie. Na de dreun van 15 maart (29 zetels verlies) wordt van de nieuwe voorzitter bovendien gevraagd de partij nieuw leven in te blazen en te vernieuwen. Huidig voorzitter Hans Spekman besloot terug te treden na de verkiezingsnederlaag en de teleurstellend verlopen lijsttrekkersverkiezing.

Kandidatenduo Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk. © Freek van den Bergh / de Volkskrant

Oosenbrug was het enige Kamerlid zonder middelbare school

Die partijvernieuwing zal nu in elk geval gestalte moeten krijgen via een voorzitter die zich nog  moet bewijzen in de landelijke politiek. Astrid Oosenbrug (49) was weliswaar vijf jaar Tweede Kamerlid (2012-2017) maar deed haar werk grotendeels in de schaduw en haakte uiteindelijk gedesillusioneerd af.

Ze verwierf wel enige status als specialist cybercrime en privacy en viel op met haar cv: ze was het enige Kamerlid zonder middelbare school. Daarin ligt meteen een van haar belangrijkste ambities, zei zij eerder in de Volkskrant: de PvdA teruggeven aan types zoals zijzelf, mensen die op eigen kracht een weg omhoog zoeken. ‘Dat het niet steeds dezelfde groep is die bepaalt wat er gebeurt.’

Voorzitterskandidaat Nelleke Vedelaar wil terug naar de straat, ‘daar waar het werkelijke leven zich afspeelt’. © Raymond van Olphen

Haar medekandidaat Oosterwijk (32) is medewerker van de PvdA-eurofractie en oprichter van Positief Links, een ontmoetingsplek die progressieve samenwerking wil bevorderen. De bedoeling is dat hij de reorganisatie van de partij ter hand neemt, terwijl Oosenbrug het contact tussen de partijleiding en de leden aanhaalt.

Hun uitdager Nelleke Vedelaar (1977) beheert in het gemeentebestuur van Zwolle de portefeuilles Zorg, Wonen, Armoedebestrijding, Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook zij wil terug naar de straat, ‘daar waar het werkelijke leven zich afspeelt’, en van de PvdA weer een ‘ideeënpartij’ maken: ‘Dat vraagt van ons een andere cultuur en werkwijze waarin we ruimte nemen voor debat.’

Als Vedelaar en het duo worden toegelaten tot de race, gaan zij enkele keren met elkaar in het debat. Volgende maand wijzen de partijleden de winnaar aan.

Volg en lees meer over:   NEDERLAND   POLITIEK   PVDA   POLITIEKE PARTIJEN

Tweestrijd om voor­zit­ters­ha­mer PvdA

AD 04.09.2017 PvdA-leden hebben dit jaar maar twee keuzes bij het kiezen van een nieuwe partijvoorzitter: de Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar en het duo Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk. Vanmorgen om 10.00 uur sloot de deadline voor de opvolging van Hans Spekman.

Het duo Gerard Oosterwijk en Astrid Oosenburg © Facebook

Voormalig PvdA-Kamerlid Oosenbrug en beleidsmedewerker in Brussel Oosterwijk meldden zich begin deze zomer al aan. Ze willen als duo invulling geven aan het partijvoorzitterschap. ‘In de PvdA staan idealen voortaan weer centraal’, schrijft het duo op hun verkiezingswebsite. ‘Bestuurlijke compromissen zijn te vaak ons doel geweest, te weinig een middel in een grotere strijd. Om het tij te keren moeten we niet langer de partij van het compromis zijn, maar de partij van de strijd.’

Nelleke Vedelaar © Frans Paalman

Vedelaar kandideerde zich afgelopen week. De Zwolse wethouder van zorg, sociale zaken en wonen heeft een campagneteam aangesteld en een manifest geschreven. ,,Sommigen zeggen dat we ons beleid niet goed hebben uitgelegd. Daar ben ik het niet mee eens. Mensen hadden niet het gevoel dat wij er voor hen waren”, zegt ze over de historische verkiezingsnederlaag tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart, waarbij de partij gedecimeerd werd tot 9 zetels.

De kandidaten moeten nu nog langs een adviescommissie. Als die hen geschikt acht zijn ze officieel kandidaat. De leden mogen van 26 september tot 4 oktober hun stem uitbrengen. Spekman maakt dan op 7 oktober plek voor zijn opvolger.

Weinig animo PvdA-preses

Telegraaf 04.09.2017 De Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar lijkt de gedoodverfde kandidaat te zijn om bij de PvdA het stokje over te nemen van partijvoorzitter Hans Spekman.

Nieuwe concurrenten hebben tot vanmorgen 10.00 uur de tijd om zich voor het partijvoorzitterschap aan te melden. Ingewijden zien dat niet gebeuren.

Summiere keuze

Vooralsnog is de keuze bij de sociaaldemocraten uiterst summier. De animo voor de betaalde baan is ver te zoeken. Naast Vedelaar komt vooralsnog alleen het duo Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk nog in aanmerking voor het partijvoorzitterschap. Oosenbrug was enige tijd Kamerlid voor de PvdA, Oosterwijk is een beleidsmedewerker.

Een speciale commissie zal na maandag nagaan of de gegadigden aan alle vereisten voldoen. Daarna mogen partijleden stemmen op hun favoriet. Vedelaar, zo klinkt alom, zou dan de grootste kanshebber zijn.

De PvdA is een instabiele en hallucinerende patiënt

Elsevier 01.09.2017 Het genezingsproces van de PvdA duurt lang. De partij heeft dan ook een historisch ongekende klap te verwerken. De sociaal-democraten vormen de kleinste linkse fractie in de Tweede Kamer, de SP en GroenLinks zijn groter dan de PvdA. Deze nederlaag hebben ze gedeeltelijk aan zichzelf te danken.

Vier jaar voeren de sociaal-democraten nu samen met de liberalen het kabinetsbeleid uit. Ze lossen ook het probleem op waarvoor ze waren aangesteld: de economische crisis. Daarvoor durven ze noodzakelijke maatregelen te nemen. Maar in de PvdA werd continu de eigen partij en leider onder vuur genomen: het moest linkser.

Niemand gaf daarbij precies aan hoe en met wie. Nederland is een coalitieland, waardoor geen enkele politicus in staat is om volledig zijn eigen partijprogramma uit te voeren. Alleen revolutionairen denken dat ze hun partijprogramma van kaft tot kaft moeten realiseren. Maar die komen nooit aan de macht. Eigenlijk willen ze dat ook niet.

PvdA nam afstand van eigen successen

Nadat de PvdA zichzelf in de put had gepraat, nam ze het besluit om haar leider af te zetten. Diederik Samsom werd vervangen door Lodewijk Asscher. Hoewel Asscher demissionair vicepremier is, begon hij zijn eigen kabinet aan te vallen. Het was verbijsterend om te zien hoe de PvdA onder leiding van Asscher afstand nam van haar eigen successen.

Die worden dan automatisch aan één partij, coalitiepartner VVD toegeschreven. De PvdA is zo de enige partij die geen  vijanden nodig heeft: zij lopen gewoon tussen de sociaal-democraten rond.

Dit is de recente geschiedenis van de PvdA in vogelvlucht.

En het verbijsterende schouwspel gaat onverminderd door. De basisschoolleraren willen hogere salarissen. Wie niet?! Met de economie gaat het goed en dat is de reden waarom wij meer loon willen. Dat geldt voor militairen, academici, verpleegkundigen en voor alle andere werknemers.

Eigenlijk vatte ik zelf het lerarenprotest op als een signaal aan de onderhandelende partijen die het nieuwe kabinet moeten vormen. Maar het signaal werd door de verkeerde partij opgepikt: de PvdA. Grote verwarring! De PvdA komt immers niet in de regering, noch zal de partij de komende periode in de Tweede Kamer grote invloed hebben op het regeringsbeleid. Zij heeft slechts negen zetels.

Het laatste wapen van Asscher

Toch dacht Lodewijk Asscher dat het signaal voor hem was bedoeld. Dus wilde hij ervoor zorgen dat de leraren meer loon zouden krijgen. Hij gebruikt hiervoor zijn laatste wapen: het demissionaire kabinet. Ik laat het kabinet vallen als ik mijn zin niet krijg, dacht Asscher. Op zich is de val van Rutte II geen ramp. De zittende VVD-ministers en -staatssecretarissen zouden dan de PvdA-posten waarnemen totdat het nieuwe kabinet is aangetreden.

Premier Mark Rutte en de onderhandelaars namen het PvdA-dreigement dan ook niet serieus. Wat ze wel serieus namen, is het aanzien van de politiek: wat zouden de mensen op straat denken als een paar weken voor de beëdiging van het nieuwe kabinet het demissionaire kabinet-Rutte II zou imploderen? Bovendien, ook de onderhandelende partijen willen iets doen aan het lerarensalaris. D66 wil grondig investeren in het onderwijs, en niet alleen in het basisonderwijs.

Dreigementen PvdA zijn ondemocratisch

Toch wilde Asscher met een goedkoop dreigement aan de onderhandelingen deelnemen. En dat is niet democratisch.

Asschers understatement: ‘Het gaat niet supersnel’ 

De PvdA heeft verloren. Democratisch gezien zou de PvdA zich daarom moeten onderwerpen aan de wil van de meerderheid van de leden van de Tweede Kamer. Deze meerderheid onderhandelt over een nog te vormen kabinet. Asscher zegt voor de burgers op te komen.

Dat deed hij in de voorbije jaren toch al? Of was hij toen niet bezig met de belangen van de gewone mensen? De eigenlijke boodschap van Asscher heeft een negatieve betekenis en die luidt: jullie, de kiezers, hebben ons wakker geschud. In de komende jaren willen we ons, in tegenstelling tot de afgelopen jaren, alleen maar inzetten voor de belangen van werkende mensen.

De PvdA hallucineert

Maar de gewone man denkt: de PvdA is een instabiele patiënt en hallucineert onafgebroken.

De ziekte van de PvdA is ernstig genoeg, maar voor de verliezende partij is er een geneesmiddel. Het heet nederigheid. In alle bescheidenheid moet de PvdA deze periode gebruiken om zichzelf te hervormen. En daarna, na het aantreden van het nieuwe kabinet, zou de PvdA zich moeten aansluiten bij de oppositie, bij Thierry Baudet, Geert Wilders, Emile Roemer en de rest. Meer zit er echt niet in.

Hoogmoed komt voor de val, en dat resulteert in een inspanningsbelofte van de onderhandelende partijen. Het volgende kabinet en niet de PvdA zal de financiële omstandigheden van leraren verbeteren.

Wees nederig en sluit je aan bij de toekomstige oppositie. Dat is het geneesmiddel dat de hallucinerende PvdA kan redden.

Prof. mr. dr. Afshin Ellian  (Teheran, 1966) is momenteel hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden.

PvdA-raadslid: ‘PvdA in huidige vorm ten dode opgeschreven’

Telegraaf 29.08.2017 Het nieuwbakken Amsterdamse PvdA-raadslid Toon Geenen veegt de vloer aan met zijn eigen partij. Hij schrijft dat de PvdA in de huidige vorm ten dode is opgeschreven en bespeurt ‘struisvogelgedrag’ en ‘apathie’ bij de sociaaldemocraten.

Geenen is sinds juni raadslid in de hoofdstad, maar al sinds 2006 actief lid voor de PvdA. Nu twijfelt hij openlijk of het “zinvol is mijn tijd te steken in de PvdA”, zo schrijft hij. “Dat is voor iemand als ik, al jaren zeer actief voor de PvdA, een rotgevoel”, aldus Geenen op zijn Facebookpagina.

Daar rekent hij af met de cultuur binnen de partij, die volgens het Amsterdamse gemeenteraadslid nu vooral gebaseerd is op ‘voortmodderen’. “Sinds de grote nederlaag van de PvdA is onze partij er nog niet in geslaagd de eigen situatie eerlijk onder ogen te komen”, begint hij zijn pleidooi.

Hij bespeurt ‘beweginkjes binnen de partij die vooral een lanceerplatform zijn voor persoonlijke campagnes en een uittocht van jong talent.’ Hij schrijft zelf steeds meer ‘op weg naar de uitgang’ te zijn. Desgevraagd geeft hij aan meer van dat soort geluiden in de partij te horen.

Ten dode opgeschreven

Geenen hekelt ook de borstklopperij in de partij. “Je op de borst kloppen over dat de PvdA een bestuurderspartij is, is lachwekkend als zevende partij van het land. Ik hoor te vaak dat het verlies eenmalig is en ‘als we hard werken’ weer enorm kunnen groeien. Men lijkt niet in te willen of kunnen zien dat de PvdA in de huidige vorm ten dode is opgeschreven.”

Hij noemt drie opties om verder te gaan: voortmodderen, radicaliseren en een linkse samenwerking aangaan. Dat laatste heeft zijn voorkeur.

Hij noemt het idee om een ‘brede volksbeweging’ van de PvdA te maken ‘onbegrijpelijk’. “De PvdA is momenteel niet relevant, het ‘volk’ of allerlei ‘bewegingen’ kijken wel uit om zich te verbinden aan de PvdA. Het streven naar die brede volksbeweging hebben we al al jaren, zonder resultaat.

Als het niet lukt als grote oppositiepartij, of als regeringspartij met 38 zetels, waarom zou het dan in vredesnaam wel lukken met 9 zetels? Ik vind het een lege en veilige vlucht van de ernst van de situatie waar de PvdA zich in bevindt.”

‘Familieverjaardag in bejaardenhuis’

Volgens het gemeenteraadslid gaat het er op bijeenkomsten niet echt energiek aan toe. “De overbekende riedel over welke weg de PvdA moet inslaan, al te lezen in een dikke stapel verjaarde rapporten, was ook weer te vinden in het rapport-dat-geen-rapport mag heten van Paul Depla”, aldus Geenen. “In een reeks bijeenkomsten die qua energieniveau het meeste weg hadden van een familieverjaardag in een bejaardenhuis is precies niets nieuws opgeschreven dat niet al benoemd was in lijvige stukken na eerdere nederlagen. “

“Natuurlijk kan je niet verwachten dat er binnen een paar maanden enorme stappen worden gezet. Maar juist door het uitgerekte afscheid van Spekman, de commissie-Depla en maken van allerlei keuzes zonder fundamenteel plan zijn er vooral ‘voortmodder’-stappen gezet.” Desgevraagd geeft hij aan nog geen besluit te hebben genomen of hij zich weer kandideert voor de partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

LEES MEER OVER; RAADSLID TOON GEENEN PVDA FACEBOOK AMSTERDAM

Zwolse wethouder wil PvdA radicaal veranderen

AD 25.08.2017 De Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar wil Hans Spekman opvolgen als partijvoorzitter van de PvdA. Dat de partij er bar slecht voor staat, ziet ze als een uitdaging. ,,Onze grootste opdracht is het vertrouwen terugwinnen’’, zegt ze strijdbaar.

Vedelaar is niet van plan om zich neer te leggen bij de dramatische verkiezingsuitslag van 9 zetels. ,,Sommigen zeggen dat we ons beleid niet goed hebben uitgelegd. Daar ben ik het niet mee eens. Mensen hadden niet het gevoel dat wij er voor hen waren.’’

Als het aan Vedelaar ligt, wordt het nu ‘radicaal anders’ bij de PvdA. Lokale initiatieven moeten de agenda van de Tweede Kamerfractie gaan bepalen. ,,We moeten een brede beweging worden van de straat. Het gaat te veel over de vierkante kilometer in Den Haag, maar we zouden veel meer het gesprek moeten voeren over wat mensen daadwerkelijk raakt.’’

De partij moet van ‘slangenkuil’ transformeren in ‘een warm nest’. ,,Het moet niet meer draaien om wat doorgewinterde partijbobo’s vinden. Ik ben ook benieuwd wat een jongere, die net komt kijken, kan bijdragen.’’

Als de 40-jarige Zwolse wordt gekozen tot partijvoorzitter, stopt ze als wethouder van zorg, sociale zaken en wonen. Het voorzitterschap is een fulltime baan en in het geval van de PvdA ook een fikse klus. ,,We liggen ongelooflijk op onze kont. We moeten niet de illusie hebben dat we hier heel snel een oplossing voor hebben.”

Hans Spekman © ANP

Koffie met Asscher

Vedelaar, in haar vrije tijd zangeres in een coverband, laat er in elk geval geen gras over groeien. Ze heeft een campagneteam om zich heen verzameld en een manifest geschreven. Gisteren dronk ze in Den Haag een kop koffie met partijleider Lodewijk Asscher. ,,Ik geloof in hem. Het is een kwestie van een lange adem, maar ik hoop dat we tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart al een begin kunnen maken met het herstel van vertrouwen van kiezers.’’ Asscher spreekt overigens geen voorkeur uit voor een kandidaat.

De 40-jarige Zwolse is de derde PvdA’er die zich meldt voor het partijvoorzitterschap. Het duo Astrid Oosenbrug (oud-Kamerlid) en Gerard Oosterwijk (PvdA-beleidsmedewerker) gingen haar al voor. Eind september kiezen de PvdA-leden de partijvoorzitter, op 6 oktober wordt de uitslag bekend gemaakt. Spekman vertrekt vanwege de verkiezingsnederlaag.

Wethouder wil voorzitter worden

Telegraaf 25.08.2017 Er heeft zich een nieuwe kandidaat gemeld om voorzitter te worden van de PvdA. De Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar van Zorg en Sociale Zaken wil Hans Spekman in het najaar opvolgen, aldus de NOS.

Vedelaar zegt strijdbaar te zijn om de PvdA vertrouwen te laten terugwinnen. „Het vertrouwen dat de PvdA er voor je is als je werkloos raakt of ziek wordt; het vertrouwen dat het bij de PvdA goed zit met je oude dag; het vertrouwen dat je erbij hoort, wat je achtergrond of afkomst ook is.”

Spekman stapt op als gevolg van de verkiezingsnederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Eerder meldden Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk zich als kandidaten. Het oud-Kamerlid en de Europees beleidsmedewerker willen van het voorzitterschap een duobaan maken.

LEES MEER OVER; PVDA HANS SPEKMAN VOORZITTERSCHAP SOCIALISTEN

Zwolse wethouder kandidaat-voorzitter PvdA: weg met partijbobo’s

Elsevier 25.08.2017 De Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar (40) meldt zich als mogelijke opvolger van Hans Spekman. Als ze de nieuwe voorzitter van de PvdA wordt, wil Vedelaar af van de ‘partijbobo’s’.

Vrijdag kondigde de wethouder van Zorg en Sociale Zaken aan een gooi te doen naar het voorzitterschap. Na het enorme verkiezingsverlies van de PvdA moest Spekman het veld ruimen. Vedelaar zal het in elk geval opnemen tegen Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk, die van het voorzitterschap een duobaan willen maken.

Lees ook: markeert 2017 het einde van de sociaal-democraten

‘Nieuwsgierig naar jongeren’

Vedelaar haalt in een interview met het AD uit naar de PvdA. Ze wil van die ‘slangenkuil’ weer een ‘warm nest’ maken. Bovendien wil ze werken aan een jonger imago van de partij. ‘Het moet niet meer draaien om wat doorgewinterde partijbobo’s vinden. Ik ben ook benieuwd wat een jongere, die net komt kijken, kan bijdragen.’

Ook onderstreept de wethouder – die belooft ontslag te nemen als ze voorzitter wordt van de PvdA – dat de PvdA haar wonden moet likken. Net als de partijtop vindt Vedelaar dat er een hoop moet gebeuren. ‘We liggen ongelooflijk op onze kont. We moeten niet de illusie hebben dat we hier heel snel een oplossing voor hebben.’

Wonden likken

Partijleider Lodewijk Asscher heeft al gesproken met Vedelaar over haar kandidaatstelling. De wethouder zegt veel vertrouwen te hebben in Asscher. ‘Ik hoop dat we tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart al een begin kunnen maken met het herstel van het vertrouwen van de kiezers.’

   Volgen  Nelleke Vedelaar @NellekeVedelaar

Vandaag stel ik me kandidaat als partijvoorzitter voor de PvdA. Kijk voor mijn manifest en meer op http://www.nellekevedelaar.nl #Strijdbaar  07:33 – 25 aug. 2017

Nelleke Vedelaar – strijdbaar strijdbaar  nellekevedelaar.nl

Bij de Kamerverkiezingen in maart jongstleden werd de PvdA hard afgestraft door de kiezer. De partij ging van 38 naar 9 zetels. Lodewijk Asscher wil dan ook niet meedoen aan de formatiegesprekken, omdat de partij eerst orde op zaken moet stellen. Hans Spekman wilde in eerste instantie aanblijven, maar zag in dat hij niet meer werd gesteund door een meerderheid van de leden.

Spekman vertrekt na het partijcongres van de PvdA begin oktober. Eind september mogen leden van de partij stemmen voor een nieuwe voorzitter. Op 6 oktober wordt de uitslag bekendgemaakt.

  Bauke Schram (1993) is sinds april 2016 online redacteur bij Elsevier Weekblad.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

PvdA zoekt genderneutrale medewerker

Ruzie PvdA en VVD loopt met een sisser af

Kabinetscrisis? PvdA is juist positief gestemd

Kandidaatvoorzitter Vedelaar: ‘Ik mis de PvdA die opkomt voor de gewone mens’

Elsevier 25.08.2017 De veertigjarige Nelleke Vedelaar kondigde vrijdag aan een gooi te doen naar het PvdA-voorzitterschap. Wellicht volgt zij Hans Spekman op, en krijgt zij de ondankbare taak de partij uit het stof te helpen. ‘We moeten weer een partij van de leden en de samenleving worden.’

Vedelaar, momenteel wethouder van Zorg en Sociale Zaken in Zwolle, wil haar ervaring in de lokale politiek inzetten om de partij te hervormen. De PvdA verloor na vier jaar te hebben geregeerd met de VVD een historisch aantal zetels: de fractie in de Tweede Kamer kromp van 38 naar 9 leden.

Na het enorme verkiezingsverlies van de PvdA moest Spekman het veld ruimen. Vedelaar zal het in elk geval opnemen tegen Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk, die van het voorzitterschap een duobaan willen maken.

Als u voorzitter wordt, wat is dan het eerste dat u doet?

‘Het belangrijkste is wat ik ‘van staat naar straat’ noem. De afgelopen jaren ging het soms alleen maar om welke mannen welke positie bekleedden. Het moet weer om de mensen gaan die wij vertegenwoordigen. Het is belangrijk dat de PvdA weer voor de kiezer opkomt. Dat heb ik echt gemist.

Arendo Joustra: PvdA wordt toegejuicht door rechts, en verlaten door kiezers

De PvdA moet weer met ideeën komen, de partij moet een inspirerende omgeving worden, waar ook nieuwe leden met talent en ideeën worden gehoord.’

U heeft zelf ook een politieke achtergrond. Kan u die vernieuwing wel brengen?

‘Ik denk dat ik zeker een frisse wind door de partij kan laten waaien. Ik ben een optimistische kandidaat met een positieve inzet. We zijn de afgelopen jaren vaak alleen maar kritisch geweest. Vooral over onze eigen ideeën en onze eigen mensen.

De PvdA moet zich weer richten op de bestaanszekerheid van de normale Nederlander. Die hebben de afgelopen jaren het idee gehad dat de PvdA er niet voor ze was. Onze partij was veel te veel bezig met dingen die er eigenlijk niet toe deden.’

Wat moet er specifiek veranderen binnen de PvdA?

‘We moeten af van de oude verenigingsstructuur. Het belangrijkste dat we na het congres in oktober moeten doen, is de ramen en deuren openzetten voor iedereen. Ik wil terug naar het lokale niveau. Je schiet weinig op met dat vierkante metertje in Den Haag. Ook de landelijke politiek moet vanuit het lokale komen. Dat betekent dat er op lokaal en regionaal niveau de mogelijkheid moet zijn voor iedereen om aan te kloppen.

Ik denk dat heel veel mensen de waarden van de sociaal-democratie nog steeds omarmen. Het is nu aan ons om weer loyaal te zijn aan onze leden, en de mensen in het algemeen, en onze idealen.’

Waar ging dat mis de afgelopen jaren? U spreekt van een ‘slangenkuil’.

‘Die slangenkuil is meer in contrast met het warme nest dat de PvdA ook kan zijn, en waarnaar we weer terug moeten. De focus moet weer op de sociale zekerheid liggen. Wat is ‘eerlijk delen’ waard, als er mensen ten onder gaan aan armoede en bijna niets meer kunnen vanwege schulden.

Zwolse wethouder kandidaat-voorzitter PvdA: weg met partijbobo’s 

Wat is het idee van ‘internationale samenwerking’ waard als we vluchtelingen in de steek laten? Het doet me zoveel pijn als we niet liefdevol kunnen antwoorden als mensen niets meer hebben, gevlucht zijn en kapot worden gemaakt. Tijdens de ruzie met de VVD over bed-bad-brood begonnen we de taal van die partij zelfs over te nemen: ‘sober en doelmatig’. Sober en doelmatige opvang? Ik heb die mensen daar gezien, in de IJ-hallen, ongeveer opgestapeld. Daar is niets doelmatigs aan. Het is belangrijk dat we er zijn voor vluchtelingen.’

Tijdens de verkiezingscampagne zei Lodewijk Asscher dat we juist niet meer vluchtelingen moeten opnemen. Vaart u een andere koers dan de partijleider in de Tweede Kamer?

‘Ik weet niet meer precies wat er allemaal is gezegd tijdens de campagne, maar ik heb een hoop respect voor Asscher. Hij vertelt een eerlijk en realistisch verhaal, en ook hij ziet het belang in van een tolerant en divers Nederland.’

  Bauke Schram (1993) is sinds april 2016 online redacteur bij Elsevier Weekblad.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Kabinetscrisis? PvdA is juist positief gestemd

‘Logisch dat kiezer cynisch wordt van Zijlstra en Asscher’

Hierom is Zwolse wethouder kandidaat-voorzitter

Ook Zwolse wethouder wil PvdA-voorzitter worden

Nelleke Vedelaar heeft zich kandidaat gesteld om Hans Spekman op te volgen.

NOS 25.08.2017 Er heeft zich een nieuwe kandidaat gemeld om voorzitter te worden van de PvdA. De Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar van Zorg en Sociale Zaken wil Hans Spekman in het najaar opvolgen. Spekman stapt op als gevolg van de verpletterende verkiezingsnederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart.

Vedelaar zegt strijdbaar te zijn om de PvdA vertrouwen te laten terugwinnen. “Het vertrouwen dat de PvdA er voor je is als je werkloos raakt of ziek; het vertrouwen dat het bij de PvdA goed zit met je oude dag; het vertrouwen dat je erbij hoort, wat je achtergrond of afkomst ook is.”

Duobaan

Eerder meldden Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk zich als kandidaten. Het oud-Kamerlid en de Europees beleidsmedewerker willen van het voorzitterschap een duobaan maken.

Kandidaten kunnen zich nog tot 4 september opgeven. Daarna kunnen de leden zich over de nieuwe voorzitter uitspreken. De uitslag wordt bekend op 6 oktober.

BEKIJK OOK;

Spekman in het najaar weg als PvdA-voorzitter

Oud-Kamerlid en beleidsmedewerker willen samen PvdA-voorzitter worden

NU.nl onderzoekt: Waar ging het mis bij de PvdA? 

‘De PvdA moet zich afvragen of er nog wel een sociaaldemocratie moet zijn’

NU 16.06.2017 De PvdA liep afgelopen maart tegen een historische nederlaag aan. Slechts negen zetels zijn er nog over voor de sociaaldemocratische partij die eens vast onderdeel was van de politieke macht in Nederland.

Waar is er toch misgegaan met de PvdA? Lag het aan het regeren met de VVD? Lag het aan de campagne? Of is de PvdA om andere redenen al langer bezig om langzaam in te storten.

Dinsdag presenteert de partij een eigen evaluatie van het verkiezingsechec, maar NU.nl sprak nu al met experts en diverse betrokkenen rond de partij. Van prominent tot minder prominent.

Het beeld komt naar voren van oprechte twijfel of de PvdA nog bestaansrecht heeft.

“De vraag bij de PvdA zou moeten zijn: Moet er nog wel een sociaaldemocratie zijn? En misschien is de conclusie wel: Misschien kan de sociaaldemocratie er beter niet zijn”, aldus een betrokken PvdA’er.

“Want alle thema’s waarom mensen voorheen PvdA stemden kun je nu ook prima vinden bij andere partijen. De progressieven bij GroenLinks en D66. De conservatieven bij de SP.”

“Heeft de PvdA nog bestaansrecht? Het is een harde vraag, maar je moet hem stellen.”

De vraag of de PvdA bestaansrecht heeft wordt door drie PvdA’ers die tot voor kort Kamerlid waren gedeeld. “Ik vraag me af of de partij nog te reanimeren is”, verzucht er een. En een ander: “Als je echt soulsearching wil doen moet je de vraag stellen: Is de PvdA wel nodig? Is de sociaaldemocratie wel nodig?”

En de ander: “Heeft de PvdA nog bestaansrecht? Het is een harde vraag, maar je moet hem stellen.”

Maar waar is het dan zo misgegaan? NU.nl komt op basis van de gesprekken tot een viertal conclusies.

De PvdA slaagt er niet om de achterban vast te houden.

De PvdA, ooit vooral opgericht voor de grote groep arbeiders in de lagere en midden klasse, verloor de laatste decennia hele brokken van de oorspronkelijke achterban.

Net als het CDA had de PvdA last van het einde van de verzuiling en de bijbehorende versplintering van het electoraat. Met name de jonge kiezers voelen zich nauwelijks aan partijen gebonden.

“De verkiezingen zijn geen volkstelling meer. Als je vroeger de stemmen van de KVP (waar het CDA uit is voortgekomen, red) bij elkaar optelde wist je hoeveel katholieken er waren”, aldus politicoloog Tom Louwerse.

Daar kwam voor de PvdA nog bij dat de traditionele achterban kleiner was geworden door de toegenomen welvaart. De arbeider was middenklasse geworden.

Nadat Wim Kok in de jaren negentig de ideologische veren had afgeschud maakte Bos van de PvdA een moderne middenpartij. Nog steeds stonden solidariteit en verheffing voorop, maar de vrije markt was geen vies ding meer en wie dat wilde kon niet meer zomaar rekenen op steun van de overheid.

Een stukje eigen verantwoordelijkheid, een kleinere overheid, internationalisering en het weerbaar maken van werknemers in een veranderende arbeidsmarkt waren de nieuwe kenmerken van de sociaaldemocratie.

“Het zou me niet verbazen als Denk twee zetels weg heeft gehaald bij de PvdA”, aldus Politicoloog Tom Louwerse.

Doordat de binding met de kiezer afnam kwamen er steeds meer partijen die geleidelijk aan brokjes achterban gingen wegkapen. Zo vonden de lager opgeleiden hun weg naar bijvoorbeeld de SP.

Ook was er volgens Louwerse een belangrijk deel dat zich uit algehele onvrede afkeerde tegen de politiek en niet meer ging stemmen.

“In de jaren negentig leek het bij politieke discussies haast of Nederland af was, maar sommige mensen dachten juist: ik ben helemaal niet zo tevreden over hoe het gaat”, aldus Louwerse.

“Pim Fortuyn wist die onvrede te kanaliseren zodat mensen weer een reden hadden om te gaan stemmen. Zeker in Rotterdam zag je dat daar een groot aantal voormalig PvdA-stemmers tussen zaten. Die mensen zitten nu onder andere bij de PVV.”

Inmiddels ondervindt de PvdA ook concurrentie van bijvoorbeeld 50Plus en Denk, die de mensen met een migrantenachtergrond weet te trekken.

“De PvdA had duidelijk steun onder migrantenkiezers”, stelt Louwerse, maar hij geeft ook een kanttekening. “Denk heeft nu drie zetels, terwijl de PvdA er 29 verloor. De rest is dus elders heengegaan, bijvoorbeeld naar GroenLinks. Toch zou het me niet verbazen als Denk twee zetels weg heeft gehaald bij de PvdA.”

De PvdA probeert alle verschillende groepen te verbinden, maar in het versplinterde landschap is dat lastig en zorgt het bovendien voor botsingen tussen de opvattingen van progressief links aan de ene kant en het conservatievere deel aan de andere kant.

“Die Van Dijk is gewoon een vriendje van Lodewijk. Het zijn een stel strategische onbenullen.”

“Ik dacht in de campagne heel vaak als ik Asscher of Spekman hoorde: Huh, dit vinden wij helemaal niet. We gingen ineens populistisch doen en SP-standpunten overnemen, zoals het afschaffen van het eigen risico. Ineens moesten we af van het eigen risico”, aldus een oud-Kamerlid.

“En wat me stoorde was de lijn op arbeid. We gingen helemaal inzetten op baanzekerheid, in plaats van werk-naar-werk.” 

Het schrok sommige ‘progressieven’ binnen de partij af. “De PvdA heeft na de traditionele achterban nu ook de progressieve achterban van zich vervreemd”, aldus een actieve PvdA’er.

Binnen deze groep werd ook de komst van FNV-bestuurder Gijs van Dijk met gefronste wenkbrauwen gadegeslagen. Van Dijk kwam uit het niets op plek vijf van de kandidatenlijst.

“Ik dacht echt: Wat doet die man daar? Ik had het kunnen billijken als hij tienduizenden stemmen had binnengehaald vanuit de FNV. Maar hoeveel had hij er? Nog geen tweeduizend. Op een miljoen leden van de FNV”, aldus een PvdA’er die tot voor kort Kamerlid was.

“Die Van Dijk is gewoon een vriendje van Lodewijk. Het zijn een stel strategische onbenullen.”

De PvdA-achterban accepteert geen harde maatregelen, mede doordat de partij zelf verwachtingen schept

“De gaswinning in Groningen is niet goed gegaan en de bezuinigingen in de zorg gingen te snel”, wil het huidige Kamerlid Henk Nijboer tegenover NU.nl wel toegeven.

Maar voor de PvdA is het niet nieuw dat de partij electoraal last ondervindt van het nemen van zware maatregelen. Begin jaren negentig was het PvdA-leider en minister van Financiën Wim Kok die het durfde om in te grijpen in de arbeidsongeschiktheidswet WAO.

Het leverde de grootste demonstratie ooit op tegen het kabinetsbeleid. Een paar jaar later verloor de partij twaalf zetels bij de verkiezingen.

“Als je op ons stemt verwacht je dat we iets voor je doen. We maken ons kwetsbaarder voor teleurstelling”, aldus PvdA-Europarlementariër Paul Tang.

Ook toen er in het kabinet-Balkenende 4 onder PvdA-leiderschap van Wouter Bos harde maatregelen moesten worden genomen zakte de partij ver weg in de peilingen.

Het heeft deels te maken met de aard van de gemiddelde PvdA-kiezer. Die verwacht dat de partij altijd maatregelen neemt die hen niet raakt, zo erkennen eigenlijk alle gesproken PvdA’ers.

“Een pianostemmer die in de crisisjaren mensen had moeten ontslaan kwam eens naar me toe en zei: Jullie hadden meer moeten doen voor de gewone, hardwerkende man! Wat hadden we dan meer moeten doen?, vroeg ik. Wist ie niet”, aldus een PvdA’er.

“Hij was teleurgesteld, omdat er duidelijk dingen waren beloofd. In plaats daarvan werden er hele andere dingen gedaan zonder dat daar uitleg over kwam.”

Of zoals PvdA-Europarlementariër Paul Tang het onlangs in NRC verwoordde: “Een liberaal gelooft meer in zijn eigen kracht dan in die van z’n partij. Maar als je op ons stemt verwacht je dat we iets voor je doen. We maken ons kwetsbaarder voor teleurstelling.”

Concessies in de richting van rechtse partijen als het CDA en de VVD zijn voor veel leden a priori uit den boze.

“De sluiting van de sociale werkplaatsen is de metafoor van het drama. Je laat mensen die minder weerbaar zijn in de steek. PvdA-senatoren hebben liggen kotsen, omdat ze voor deze maatregel moesten stemmen.”

Zeker bij beleid dat kwetsbare mensen direct raakt, zoals het kinderpardon, strafbaarstelling illegaliteit, ouderenzorg, ligt dat bij de traditionele achterban altijd uiterst gevoelig.

Daarbij speelt ook mee dat juist de PvdA in de oppositie en tijdens campagnes altijd het hoogste woord heeft en daarmee verwachtingen schept.

Zo protesteerde Kok, voordat hij zelf ingreep, juist altijd hard tegen maatregelen in de WAO: “Handen af van de WAO”, viel op de verkiezingsposters te lezen.

Voordat het kabinet-Rutte 2 aantrad brieste Diederik Samsom op het Malieveld nog dat de PvdA ‘natuurlijk’ de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen zou terugdraaien.

Na de verkiezingen werden de sociale werkplaatsen juist afgebroken. Dat er wel alternatieven werden geboden verlichtte de pijn voor de PvdA-kiezer onvoldoende.

Een PvdA’er: “De sluiting van de sociale werkplaatsen is de metafoor van het drama. Je laat mensen die minder weerbaar zijn in de steek. PvdA-senatoren hebben liggen kotsen, omdat ze voor deze maatregel moesten stemmen.”

En: “De participatiesamenleving gaf de doorslag voor de PvdA. Dat is een essentieel punt. Daarmee zeg je: Je bent er niet meer voor mensen. Je zegt niet meer: Wij regelen het voor je.”

Tom Louwerse: “Als je gaat regeren met een partij aan de andere kant van het spectrum dan betaal je de electorale prijs. Maar wat het nog erger maakt is dat de PvdA jarenlang het uitruilen met de VVD heeft zitten verdedigen, in plaats van het neerzetten van een eigen profiel.”

Maar, zegt Louwerse ook, deze kiezers zijn in het versplinterde landschap niet voor altijd weg. “Wat dat betreft was 2012 een piek omhoog, en 2017 een piek omlaag.”

Ouderwetse partijstructuur zit in de weg en maakt PvdA onaantrekkelijk voor jongeren

“De cultuur van de partij is ambtelijk, bureaucratisch en bestuurlijk. Creativiteit krijgt geen plaats en dat staat vernieuwing in de weg”, stelde oud-PvdA-Kamerlid Jan Vos onlangs in de Volkskrant.

De PvdA gaat er al tijden prat op dat de leden alles bepalen binnen de partij, maar toch zit de manier waarop de partijdemocratie nu is ingericht de sociaaldemocraten vaak behoorlijk in de weg.

Zo trekken de stoffige zaaltjes, ledenraden en congressen vaak dezelfde boze leden die vinden dat de partij voor een bepaalde groep niet genoeg doet.

“We moeten echt stoppen met die vreselijke partijcongressen”, aldus een prominente PvdA’er. “Daar komt altijd hetzelfde groepje op af. Zij zijn niet representatief voor de hele achterban. De partij heeft nu zo’n klap gehad dat een nieuwe voorzitter hier echt wat aan moet doen.”

En een ander: “De leden zijn linkser dan de kiezers en Spekman heeft hen de mogelijkheid gegeven spaken in de wielen te steken. Het is triest en oliedom dat je de partijstructuur zo inricht dat je de leider pootje haakt.”

En weer een ander: “Als ik die mensen rijendik voor de interruptiemicrofoon ziet denk ik: Wat heeft dit nou voor zin? Het gaat ze om de media-aandacht. En die is vaak nog negatief ook.”

“De cultuur van de partij is ambtelijk, bureaucratisch en bestuurlijk. Creativiteit krijgt geen plaats en dat staat vernieuwing in de weg” aldus Oud-PvdA-Kamerlid Jan Vos.

Ook de sessies van de commissie-Depla, die de verkiezingen evalueert, trekt vooral dezelfde groep witte mannen van middelbare leeftijd.

“Vraag een middle aged white guy, om sessies te organiseren over de toekomst & this is what you get”, verzuchtte kandidaat-Kamerlid Giselle Schellekens bij de foto op Twitter.

Het is typerend voor de PvdA. Afgelopen verkiezingen werden het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst opgesteld onder leiding van twee mannen van boven de zeventig: Wim Meijer en Max van den Berg.

De PvdA is momenteel al geen partij waar je bij wilt horen, maar de ouderwetse manier waarop een en ander georganiseerd wordt nodigt voor een jonge groep politiek geïnteresseerden ook niet uit om actief te worden voor de partij.

“Met Spekman aan het roer gaat de partij niet vernieuwen. Kijk naar hoe Klaver dat doet. Bij zijn meetups worden geen moties ingediend. Die vertelt gewoon waar hij naartoe wil en de zaal juicht”, stelt een PvdA’er, die er net als veel van de andere PvdA’ers op aandringt dat de nieuwe voorzitter iemand van deze tijd moet zijn.

Van de Facebook-generatie, en niet iemand die al twintig jaar hoog in de partij rondloopt.

Maar hoe de partijdemocratie kan worden gewijzigd is nog niet zo eenvoudig. Je wilt immers de leden niet al hun invloed afpakken.

Een van de gesproken PvdA’ers heeft wel een idee. “Zoek op een aantrekkelijkere manier het contact met je achterban. Zoals ze nu ook willen doen door een PvdA-avond te organiseren met inhoud, maar ook met cultuur en muziek. Cabaretier Erik van Muiswinkel komt langs.”

Dergelijke evenementen zouden moeten helpen om een breder deel van de achterban te prikkelen om zich aan te sluiten en actief te worden voor de partij.

Volgens een ander actief lid, dat op de kandidatenlijst stond bij de afgelopen verkiezingen, is er echter meer nodig.

“Een cabaretier uitnodigen is slechts een ander jasje. Je moet stoppen met interne PvdA-feestjes en alleen nog evenementen organiseren met maatschappelijke organisaties. Dan pas zorg je voor inhoud én een ander publiek.”

De verkiezingen kwamen te snel voor Asscher

Slechts twee maanden zaten er tussen de verkiezingscampagne voor het PvdA-lijsttrekkerschap en de landelijke verkiezingen.

Toen Asscher eenmaal de strijd had gewonnen was de tijd te kort om in de rol van partijleider te groeien en een eigen koers uit te zetten. In plaats daarvan hing er in de campagne nog altijd een grote zweem van verdeeldheid en onvrede rond de PvdA.

“Lodewijk heeft een hele beperkte scoop. Hij heeft nog geen tiende van het intellectuele vermogen van Diederik”

Bovendien legde de lijsttrekkersstrijd juist bloot waar de PvdA het had laten liggen, in plaats van dat het de start was van nieuw elan.

Asscher haalde hard uit naar zijn opponent (Diederik, je hebt zitten kwartetten met onze idealen) en was daarmee niet geloofwaardig, omdat hij zelf vanaf het begin betrokken was bij het kabinet-Rutte 2.

Sowieso is er bij PvdA’ers twijfel over Asscher als partijleider. “Lodewijk heeft een hele beperkte scoop. Hij heeft nog geen tiende van het intellectuele vermogen van Diederik (Samsom, red). Je moet een heleboel ingewikkelde dossiers aan elkaar kunnen knopen. Op ethiek doet hij het fantastisch, maar van economie begrijpt hij geen fluit”, aldus een PvdA’er.

“Lodewijk is een bestuurder, geen leider”, stelt een andere PvdA’er. 

Als minister en vicepremier toonde hij zich een effectief politicus door deals te sluiten met partijen, opstandige Senatoren en sociale partners. Maar het partijleiderschap is een ander metier.

“Tijdens het verkiezingscongres in Utrecht keek iedereen uit naar de speech van Asscher. Maar op het moment dat ik kippenvel moest voelen, voelde ik het niet”, aldus een PvdA’er.

En een ander: “Als je de speeches van Asscher vergelijkt met die van Diederik (Samsom, red). Bij Diederik hoorde je het vuur in zijn betoog. Bij Jesse zie je dat ook. Mensen stemmen daarop omdat je dan het idee krijgt dat iemand zijn werk doet”, aldus een PvdA’er.

Een lichtpuntje voor de PvdA is dat Asscher snel lijkt te groeien in zijn rol als offensief partijleider. Bij de eerste debatten opende hij eerst stevig de aanval op Geert Wilders en wist hij later ook Jesse Klaver in het nauw te drijven.

Toekomst

De vertrekkend partijvoorzitter Hans Spekman zei toen hij zijn vertrek aankondigde dat de sociaaldemocratie altijd zal blijven bestaan.

Misschien heeft hij gelijk, maar de partij zal moeten accepteren dat de partij niet méér recht heeft op zetels dan veel andere partijen om de PvdA heen.

Daarbij zijn oplevingen mogelijk wanneer een aansprekende leider het verhaal geloofwaardig over het voetlicht kan brengen, zoals Samsom deed in 2012. De keerzijde is echter ook mogelijk, zoals we zagen bij de afgelopen verkiezingen, waarbij er juist heel veel zetels worden verloren.

De richtingenstrijd tussen progressief en conservatief links maakt het des te complexer om voor een brede groep kiezers herkenbaar te zijn. Een duidelijke keuze zou dan kunnen helpen, maar logischerwijs ook weer een groep afschrikken.

Bovendien zal de partij er nog een hele kluif aan krijgen om de jonge garde weer aan zich te binden. Die vinden momenteel meer inspiratie bij het GroenLinks van Jesse Klaver. Hij slaagde er afgelopen campagne wel in op een vernieuwde manier het contact te vinden met het electoraat.

Voor de PvdA breekt nu een periode van herbronnen en ‘soulsearching’ aan. Over vier jaar zal blijken wat dit heeft opgeleverd. Of de partij daarbij ook serieus het eigen bestaansrecht tegen het licht zal houden valt te betwijfelen, net als of dit gebeurt vanuit de oppositie of coalitie.

Want ook daar is de partij over verdeeld. Er zijn PvdA’ers die hun lidmaatschap zullen opzeggen als de PvdA na de afstraffing op 15 maart alsnog gaat regeren, een vermoedelijk net zo groot deel van de achterban vreest dat de PvdA in de marge van de oppositie ook weinig te winnen heeft.

Welke koers de partij ook kiest, er is komende jaren genoeg om over na te denken.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Lees meer over: PvdA

Authentiek oud-Kamerlid gaat voor PvdA-voorzitterschap

Trouw 10.06.2017 Oud-Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug wil samen met PvdA-medewerker Gerard Oosterwijk een gooi doen naar het partijvoorzitterschap van de PvdA, waar Hans Spekman onlangs afstand van deed.

De twee zijn de eersten die openlijk zeggen dat ze voorzitter Hans Spekman op willen volgen, en doen dat in de Volkskrant. Spekman blijft nog aan tot oktober.

Oosenbrug en Oosterwijk, die het voorzitterschap willen delen, zeggen dat ze de partij terug willen geven aan de leden. Volgens hen is de PvdA te veel een bubbel geworden waarbinnen alleen mensen met dezelfde afkomst en opleiding elkaar tegenkomen.

Oosenbrug wil meer mensen bij de partij die zich op eigen kracht een weg omhoog zoeken. Hoewel er nog geen profielschets is opgesteld voor de nieuwe PvdA-voorzitter, kan ze zich niet voorstellen dat ze niet aan het profiel voldoet, zegt ze in de krant.

Oosenbrug was Kamerlid sinds 2012 en woordvoerster namens de PvdA-fractie op het gebied van onder meer ICT en privacy. Ze kwam na de laatste verkiezingen in maart niet terug in de Kamer. In september vorig jaar zei Oosenbrug al dat ze terug wilde naar ‘de echte wereld’ zonder Haagse spelletjes, om “de partij weer groot te maken”.

Portret Oosenbrug

In heel veel opzichten is Oosenbrug (48) geen doorsnee Kamerlid. Naast een tatoeage zijn er de uiterlijkheden als het neusknopje, het ringetje in de wenkbrauw, roodgeverfd haar en de immer zwarte kleding. Maar ook los daarvan onderscheidt de geboren Rotterdamse met authentieke tongval en klaterende schaterlach zich met een rijk levensverhaal en een voorkeur voor de politieke luwte.

Ze is het zesde kind van een Haagse marinier en Rotterdamse fabriekarbeidster. Hij is zeventien en zit in de Van Ghentkazerne als ze elkaar leren kennen, zij is zestien en werkt bij de Jaminfabriek. Op hun achttiende worden ze voor het eerst ouders. Herinneringen aan een gelukkig gezinsleven heeft Oosenbrug niet. Haar moeder verdwijnt op haar vierde met een vriendin naar Griekenland, haar vader ziet de kinderen in het weeshuis belanden.

Keuze voor PvdA

Zodra eind jaren negentig de eerste computers in huis komen te staan, zet Oosenbrug – fan van Nintendo en Usenet – haar zinnen op een baan in de ict. Dáár ligt de toekomst en daarmee geld, bedenkt ze zich. De sociale dienst maant haar als pas gescheiden vrouw tot kalmte, maar ze wil voor haar gezin zorgen. Zélf.

Ze overtuigt de medewerkers ervan dat een vrouw heus in de ict kan werken en fietst fluitend door de opleiding. Ze vindt werk als helpdeskmedewerker bij een internetaanbieder – ‘als je een computer kon aanzetten, was je al de bom’ – en mag na een halfjaar doorstuderen voor systeembeheerder.

In dat nog prille internettijdperk staat in Rotterdam een man op die haar vertelt dat ze haar vriendin met wie ze opgroeide, moet zien als Marokkáánse vriendin met een in potentie gevaarlijk geloof. Die man heet Pim Fortuyn. Bezorgd over de maatschappelijke tweedeling die Fortuyn teweeg zou kunnen brengen, merkt ze dat ze niet gefrustreerd aan de zijlijn wil staan. Ze meldt zich bij de PvdA.

In 2012 valt het kabinet-Rutte-I en geeft Oosenbrug zich op als kandidaat, én tot haar verbazen wordt ze uiteindelijk benoemd tot Kamerlid. Daar kijkt ze met verbazing toe hoe collega’s voorstellen van anderen naar zich toetrekken, met tig titels de wereld denken te kennen of met wollig taalgebruik proberen te maskeren dat ze iets niet weten.

Passie voor ICT

Haar portefeuille geeft haar in die wondere wereld van het Binnenhof houvast. Ze kent de ict op haar duimpje, maar krijgt ook privacy toebedeeld – een onderwerp dat zo ongeveer elk wetsvoorstel raakt. Het is vooral technisch, inhoudelijk werk. Ze sleutelt in stilte aan de gehekelde cookiewet, spant zich in om te voorkomen dat de radiofrequenties worden geveild en daarmee banen op de tocht komen te staan en staat pal voor een vrij internet.

Vorig jaar, toen ze vier jaar bezig was, oogstte ze lof en bewondering bij zowel internetondernemers als privacybeschermers. Die waren het inhoudelijk niet altijd met Oosenbrug eens, maar ze is wel zo ongeveer het enige Kamerlid dat zich vol op de digitale wereld stort. Ze laat merken in te zien dat de politiek er juist nu, in die draaikolk van technologische ontwikkelingen, bovenop moet zitten voor de burger.

Partijgenoten erkennen haar voor haar kennis, maar ook om wie zij is. Ze noemen haar gepassioneerd, gevoelig, onverstoorbaar, een bijtertje. Iemand zonder opsmuk die standvastige politiek kan bedrijven vanuit haar eigen ervaringen. Woede, tranen en levensechte voorbeelden zijn nooit ver weg. Noem het authentiek, noem het volks. Of traditioneel PvdA.

Dit artikel is gebaseerd op het eerder verschenen portret over Astrid Oosenbrug.

Lees het volledige artikel hier: Zo dom was ik dus niet

Lees ook dit artikel over een ander duo dat in 1998 een gooi deed naar het PvdA-voorzitterschap: Van Hees of duo/Strijd om voorzitterschap van PvdA


Dit duo wil Hans Spekman opvolgen als voorzitter van de PvdA

VK 09.06.2017 Nog voor de inschrijving is geopend, melden zich de eerste twee kandidaten voor het voorzitterschap van de PvdA. Voormalig Kamerlid Astrid Oosenbrug (48) en Gerard Oosterwijk (32), beleidsmedewerker van de fractie in Brussel, willen er een duobaan van maken.

Ze denken elkaar goed aan te vullen. Oosenbrug was van 2012 tot 2017 het enige Kamerlid zonder middelbare school. Ze maakte naam als specialist cybercrime en privacy en werkt nu aan een cyberwerkplaats voor wat ze ‘digitale hangjeugd’ noemt. Oosterwijk studeerde in Leiden en Berkeley en is oprichter van Positief Links, een ontmoetingsplek die progressieve samenwerking wil bevorderen.

Oosenbrug wil de afdelingen langs om het enthousiasme aan te wakkeren: ‘Een intensieve band met de leden opbouwen, aanjagen, zelfvertrouwen herstellen. Het gevoel terughalen.’ Oosterwijk zal de reorganisatie ter hand nemen. Broodnodig na de teruggang van 38 naar 9 Kamerzetels.

‘Oprechtheid is in de Tweede Kamer geen handige kwaliteit’

In 2012 kwam ze voor de PvdA in de Tweede Kamer. Als een van de weinigen bracht ze in plaats van een hoge opleiding een hoop praktijkkennis mee, over ict. Bij de afgelopen verkiezingen stonde ze niet meer op de lijst. Ze stopte, gedesillusioneerd.

Op de door de partij geformuleerde profielschets wilden ze niet wachten. ‘Ik kan me niet voorstellen dat ik niet aan het profiel voldoe’, zegt Oosenbrug.

De partij teruggeven aan de leden, dat is wat ze willen. Ze stoorden zich aan hoe werd bedisseld dat Hans Spekman na de nederlaag van 15 maart nog een half jaar aan mocht blijven als voorzitter. Hij wilde zelf de personele afslanking doen. Oosenbrug; ‘Het gaat niet om de persoon, maar om de manier waarop zoiets bij de ledenraad georkestreerd wordt.’ Oosterwijk: ‘De leden werden er buiten gehouden. Zo’n reorganisatie kan door een interimbestuurder worden gedaan.’

Sociaaldemocratie gaat over diversiteit, vindt Oosenbrug: ‘Dat het niet steeds dezelfde groep is die bepaalt wat er gebeurt.’ Ze wil meer types zoals zijzelf bij de partij, mensen die zich op eigen kracht een weg omhoog zoeken. De PvdA is zijn eigen bubbel geworden, vinden ze. Waarbinnen je alleen mensen tegenkomt die op jou lijken, qua afkomst en opleiding.

Oosenbrug: ‘Het moet ook een partij voor zzp’ers zijn, de arbeidersklasse van nu. We willen een nieuwe visie op arbeid brengen. Niet alleen over angst voor robotisering spreken, maar ook over de kansen die dat biedt. Oosterwijk: ‘Je kunt in de fabriek geen protest meer organiseren door arbeiders bij elkaar roepen, maar digitaal kan het wel.’

Oosterwijk: ‘De 46.000 leden die we nog hebben, dat is de basis. Die kern is wel te homogeen, en er is vergrijzing. We gaan op zoek naar verjonging en diversiteit. Je bent ook lid om wat voor anderen te doen. We willen de PvdA-ombudsteams verder uitbouwen.’ Oosenbrug: ‘De sociaaldemocratie was altijd al een beweging. Mijn oma zei tegen me: ik ging de barricaden op, om voor jou de werkweek van veertig uur te bevechten. Die mentaliteit moet je weer naar buiten trekken.’

Sociaaldemocraten hebben niet alleen idealen, maar willen die ook verwezenlijken. We zijn niet tegen marktwerking, maar willen de markt aan banden leggen, aldus Gerard Oosterwijk.

Oosterwijk: ‘Na de nederlaag is gezegd dat we onze koers beter moeten uitleggen. Maar dat is niet waar het aan schort. Je moet de mensen beter meenemen, bereid zijn je besluiten aan te passen, je invloed te delen. Veel wordt vanuit de ratio gebracht. Het gaat ook om gevoel, om het delen van het grote verhaal. Natuurlijk wil je als PvdA besturen. Maar dat mag geen doel op zich worden.’

Ze zijn voorstanders van linkse samenwerking. Met een blok op links krijg je een andere dynamiek, zeggen ze: zowel in de coalitie als daarbuiten. Maar een fusie willen ze niet. Oosterwijk: ‘Sociaaldemocraten hebben niet alleen idealen, maar willen die ook verwezenlijken. We zijn niet tegen marktwerking, maar willen de markt aan banden leggen.’

Ze lanceren zich zondag in Bar Comics in Amersfoort als kandidaten. Daarmee negeren ze de afspraken binnen de partij, die volgende week de criteria bekend maakt waaraan een voorzitter moet voldoen. Oosterwijk: ‘Heb je vertrouwen in je leden, dan laat je zo’n verkiezing open. Dan kom je helemaal niet met een profielschets.’ Oosenbrug: ‘Met vertrouwen haal je het beste uit mensen. De neiging tot controle gaat tegen je werken.’

Begin oktober gaat de PvdA de opvolger van Hans Spekman kiezen. Oosenbrug: ‘Dat is laat. Half maart al zijn de gemeenteraadsverkiezingen. We moeten er alles aan doen lokaal terug te komen.’

Volg en lees meer over:  PVDA   POLITIEKE PARTIJEN   POLITIEK   NEDERLAND

Eerste kandidaten voor voorzitterschap PvdA melden zich

NU 09.06.2017 De eerste kandidaten voor het voorzitterschap van de PvdA hebben zich gemeld. Oud-Kamerlid Astrid Oosenbrug en beleidsmedewerker Gerard Oosterwijk stellen zich samen kandidaat.

Zij hebben vrijdag een bericht daarover in de Volkskrant bevestigd. De aanmelding is opmerkelijk, want de inschrijving is nog niet geopend.

Oosenbrug (48) zat de afgelopen vijf jaar in de Tweede Kamer als specialist cybercrime en privacy. Zij is oprichter van Positief Links, een ‘politieke startup’ die progressieve samenwerking in de maatschappij wil bevorderen.

Het tweetal stelt “de partij terug te willen geven aan de leden”. PvdA-voorzitter Hans Spekman maakte na de historische verkiezingsnederlaag van zijn partij bekend in oktober op te stappen. Hij wil de komende maanden nog helpen om “de klap te verwerken”.

Van de 38 Kamerzetels die de PvdA voor de verkiezingen had, bleven er in maart nog maar negen over. De leden mogen zich begin oktober uitspreken over de nieuwe voorzitter.

Lees meer over: PvdA Hans Spekman Astrid Oosenbrug

Asscher bereid PvdA acht jaar te leiden

Telegraaf 09.05.2017 Lodewijk Asscher is bereid de PvdA acht jaar te leiden. Dat heeft hij tegen BNR gezegd. Hij wil in die ,,overzichtelijke periode” werken aan herstel van de partij. Het moet dan weer een ,,echte herkenbare sociaaldemocratische partij” zijn.

De PvdA kwam bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart uit op negen zetels. Vier jaar eerder haalde de partij nog 38 zetels. De partij regeerde de afgelopen vier jaar met de VVD. Asscher ziet de komende jaren een rol in de oppositie voor zijn partij weggelegd.

LEES MEER OVER; LODEWIJK ASSCHER PVDA

Paul Depla

Paul Depla

Jongeren kritisch over toekomst PvdA

AD 08.05.2017 De PvdA probeert zichzelf opnieuw uit te vinden, maar de nog schaars aanwezige jongeren zijn ontevreden. De gesloten partijtop moet nu écht openstaan voor

We hebben nog stapels aanbevelingen in een la liggen, waar nooit iets mee is gebeurd, aldus Bart van Bruggen.

,,Op de avond van 15 maart heb ik gezegd: en nu wordt er een man van middelbare leeftijd aangesteld die een rapport schrijft met toekomstgerichte aanbevelingen. En ja hoor,’’ zegt het Nijmeegse raadslid Giselle Schellekens. Ze doelt op partijtijger Paul Depla, die volgende maand met aanbevelingen komt die de PvdA weer winst moeten brengen. ,,Het is wederom lullen in een zaaltje, dat landt dan in een rapport en wat gebeurt er dan?’’

,,We hebben nog stapels aanbevelingen in een la liggen, waar nooit iets mee is gebeurd,’’ vult oud-voorzitter van de Jonge Socialisten Bart van Bruggen aan. ,,De partijtop is zelden werkelijk geïnteresseerd en stond niet open voor kritiek. Dat is een van de belangrijkste dingen die is misgegaan.’’

Zorgen
Meer jongeren maken zich zorgen over de toekomst van hun partij. Van de weinige kiezers die in maart op de PvdA stemden, was slechts 13 procent jonger dan 35 jaar. Terwijl het voortbestaan van de partij uiteindelijk van deze kiezers afhangt.

Het is reden voor de nog aanwezige PvdA-jongeren om van zich te laten horen. Zo stelde een viertal een vernieuwingsagenda op onder de noemer ‘Kies voor de Toekomst’, met harde kritiek op de partijcultuur. De partijtop moet minder gesloten en controlerend opereren en de partijbijeenkomsten moeten gezelliger worden. Ook willen ze dat er meer 35-minners worden benoemd op politieke functies. Ruim 600 partijleden hebben inmiddels hun steun betuigd en partijleider Lodewijk Asscher en Depla hebben met de initiatiefnemers gesproken.

Gesloten
,,De partijtop was de afgelopen jaren behoorlijk gesloten, ook vanwege de coalitie met de VVD. Daardoor was het lastig om nieuwe ideeën naar boven te krijgen. Daar zullen ze nu beter mee om moeten gaan, zodat de PvdA aantrekkelijker wordt voor jongeren. Dat is de enige manier om weer groter te worden’’, zegt initiatiefnemer Wimar Bolhuis.

Ook Caesar Bast is met een klein groepje PvdA-jongeren aan het nadenken hoe de PvdA een ‘rooskleurige toekomst’ tegemoet gaat. ,,Ik waardeer de inzet van Depla, maar ik denk dat structurele verandering niet centraal geleid kan worden of binnen een paar maanden bedacht. Ik geloof veel meer in bewegingen vanuit groepjes partijleden. Zo is het altijd gegaan met vernieuwingsbewegingen.’’

Schellekens waarschuwt dat de PvdA naast oudere, blanke mannen meer verschillende soorten mensen bij elkaar moet zetten, van diverse komaf en opleidingsniveau. ,,Zonder diversiteit blijf je een blinde vlek houden. Dan graaf je als PvdA je eigen graf.’’

Ik roep jongeren vooral op om mee te denken, aldus Paul Depla.

Bestaansrecht
Het positieve van al deze kritiek is dat de twintigers en dertigers zich wel druk maken om hun partij. Ze geloven nog in het bestaansrecht van de sociaaldemocratie. Het enige wat de partijtop nu moet doen, is goed luisteren naar al die jonge stemmen.

Dat is precies wat Depla momenteel doet, zo zegt hij zelf. De Bredase burgemeester denkt dat de kritiek op hem op een misverstand berust. ,,Er is helemaal geen commissie-Depla, er komt geen dik rapport, we doen het nu heel anders dan vroeger.

Ik bekijk welke initiatieven en ideeën er leven in de partij en probeer daarin een rode draad te vinden. Ik roep jongeren vooral op om mee te denken. Denk niet dat ikzelf alle wijsheid in pacht heb.’’

Broedermoord in PvdA was een historische gebeurtenis

Elsevier 03.05.2017 De sociaaldemocratie verkeert in crisis. Die crisis begon met Pim Fortuyn. Hij richtte zijn pijlen op de PvdA. De sociaaldemocraten waren vervreemd geraakt van hun natuurlijke achterban.

Maar het ergste was hun arrogantie. Terwijl de partij het politieke domein tijdens het paarse kabinet (1994-2002) depolitiseerde, eiste de PvdA toch de morele superioriteit. De PvdA verloor. Maar het echt historische verlies van de PvdA had dit jaar plaats.  Een nederlaag die een prominente plaats zal krijgen in de geschiedenisboeken.

De historische nederlaag bracht geen debatten, maar een groot zwijgen teweeg. Alsof de partij de nederlaag niet wil onderzoeken. Dat is vreemd. In de verkiezingsdebatten is de PvdA zelden hard aangepakt. De PVV van Geert Wilders was bijna afwezig in de debatten. En de andere partijen waren vooral bezig met de VVD en premier Mark Rutte.

Wie of wat is dan de oorzaak van deze historische nederlaag? Ook rijst hier de vraag wie de winnaar is van de strijd tegen de PvdA.

De PvdA heeft verloren van zichzelf

Niemand heeft van de PvdA gewonnen. Er was immers geen strijd tegen de PvdA. De PvdA heeft verloren van zichzelf. Daarom willen en kunnen ze het niet onderzoeken. Dat is een unieke politieke situatie. Thijs Niemantsverdriet heeft in NRC Handelsblad een reconstructie gemaakt van de strijd in de PvdA.

2016-11-26 17:43:38 GRONINGEN - Kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA Diederik Samsom en Lodewijk Asscher debatteren in Groningen over de koers van de partij. In de zoektocht naar een nieuwe leider organiseert de PvdA debatten waarin de kandidaat-lijsttrekkers de strijd met elkaar aangaan. ANP KOEN VAN WEEL

Lees ook;
Achter de schermen zag Samsom de strijd met Asscher niet zitten

De hoofdrolspelers in deze politieke zelfmoord zijn Jeroen Dijsselbloem, Diederik Samsom, Hans Spekman en Lodewijk Asscher. De heren noemde hun lotsverbondenheid ‘het Pact van Dokkum’. Dit is door Samsom bedacht. Het verwijst naar de kopgroep in Dokkum bij de Elfstedentocht van 1940. Ze spraken af dat ze samen over de finish zouden gaan.

Het werd een ‘auto-ongeluk in slow motion’. Toen Asscher besloot om broedermoord te plegen, stuurde Samsom hem dit bericht: ‘Weet jij hoe het afliep met het Pact van Dokkum? Eén schaatser kon zich toch niet bedwingen en sprintte vlak voor de finish weg uit de kopgroep.’

Wouter Bos en Maurice de Hond zeiden: laat Samsom het doen

Het begon, zoals altijd in de politiek met de slechte peilingen. En daarom dachten ze in de groep van Dokkum dat ze wellicht van leider moeten wisselen. Samsom kwam in de zomer van 2016  juist tot de conclusie dat een leiderschapsverkiezing onnodig en gevaarlijk was. Hij berichtte zijn besluit aan de drie anderen. Ook Wouter Bos meende dat een leiderswissel  niet nodig was: Samsom nummer 1 en Asscher nummer 2. Er gebeurde nog iets bijzonders. In de antieke tijd gingen politici, voordat ze een gevaarlijk besluit namen, langs bij het orakel van de stad. Het orakel van onze stad heet Maurice de Hond.

2017-03-18 00:00:00 UTRECHT - PvdA-leden tijdens de politieke ledenraad van de Partij van de Arbeid in het Beatrixgebouw. ANP ROBIN UTRECHT

Lees ook;
Markeert 2017 het einde van de sociaal-democraten?

Asscher bezocht een week voordat hij zijn definitieve beslissing nam De Hond in Amsterdam, aldus Niemantsverdriet. Het advies van het orakel luidde: ‘Doe het niet, je beschadigt jezelf alleen maar. Laat Samsom als lijsttrekker zijn beleid verdedigen. Als hij na de verkiezingen moet aftreden, en die kans is vrijwel 100 procent, dan kan jij met een schone lei beginnen.’ Wat een waarachtig en briljant advies!

En zelfs Mark Rutte waarschuwde de PvdA

Toen de strijd tussen Samsom en Asscher begon, vroeg Rutte aan de heren: ‘Realiseren jullie je wel dat zoiets leidt tot een pijnlijk afscheid van de zittende leider?’ Dit was de derde keer dat ze werden gewaarschuwd. Toch nam Asscher de beslissing om voor het leiderschap van de PvdA te gaan. Zie hier, de basis-ingrediënten voor een klassieke tragedie. Tegen alle waarschuwingen in regisseerden de hoofdrolspelers hun eigen ondergang. Daarna was alles onomkeerbaar.

Asscher opende zelfs de frontale aanval op zijn politiek leider: ‘Diederik, je hebt tijdens de formatie zitten kwartetten met onze waarden.’ Door deze uitspraak kwam Asscher over als een onbetrouwbare en oneerlijke politicus. Asscher was immers met volle overtuiging ingegaan op de uitnodiging van Samsom om als vicepremier namens de PvdA het kabinetsbeleid uit te voeren. En dat noemde hij nu ‘kwartetten met onze waarden’.

Dit was echt krankzinnig, uitermate oneerlijk, onwaar en onwerkelijk! De rampspoed was daarna onafwendbaar. De PvdA verloor van zichzelf in een interne strijd.

Afshin Ellian  Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is momenteel hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden.

Tags: Diederik Samsom  Hans Spekman  Lodewijk Asscher  Mark Rutte  PvdA  sociaal-democratie  Wouter Bos

Markeert 2017 het einde van de sociaal-democraten?

Elsevier 02.05.2017 Is er sprake van een crisis in de sociaal-democratie? Na de zeperd van de Partij van de Arbeid op 15 maart, een gedecimeerde Parti Socialiste in Frankrijk en het verlies waarop de Britse Labourpartij op 8 juni lijkt af te stevenen, lijkt het einde van grote sociaal-democratische partijen nabij. Elsevier.nl doet een rondvraag naar de oorzaken.

Klara Boonstra (Directeur Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA):

‘Een crisis in de sociaal-democratie? Dat zijn grote woorden. Het hangt erg van de analyse af. Bekijk je het vanaf 1990, of in de laatste tien jaar? Dan krijg je al volkomen verschillende conclusies. Het woord crisis, daar geloof ik niet zo in.

‘Een oorzaak van de nederlaag bij de afgelopen verkiezingen is de opkomst van partijen die een deelbelang vertegenwoordigen. Er is nu een Partij voor dieren, een partij die opkomt voor etnische minderheden en een partij voor ouderen. Naarmate de samenleving heterogener wordt, worden deze partijen aantrekkelijker. Daarmee neemt de vraag naar een traditionele volkspartij af.

‘Een ander interessant fenomeen is dat partijen die niet dominant zijn in een coalitie daarvan schade ondervinden: D66 na Paars II, het CDA na Rutte I, en nu de PvdA in Rutte II. De afgelopen kabinetsperiode heeft de PvdA, in de ogen van de kiezer, te weinig de belangen van de verzorgingsstaat verdedigd. Sterker, het belang van de economie stond voorop ten koste van het belang van de werkenden.

Verandering arbeidsmarkt

‘De arbeidsmarkt is natuurlijk ingrijpend veranderd en die verandering zet door. Voornamelijk voor mensen die niet hoogopgeleid zijn, kan dat in de nabije toekomst problematisch worden. Het cynische is dat Lodewijk Asscher (minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, red.) wel een poging heeft gedaan om de arbeidsmarkt te hervormen, maar dat is naar de smaak van de kiezer te weinig gelukt. Zijn voorgangers Henk Kamp (VVD, red.) en Piet Hein Donner (CDA, red.) hebben daar veel minder aandacht aan besteed. Die worden vervolgens niet bestraft, omdat ze buiten beeld blijven. Hetzelfde kan GroenLinks nu overkomen.

‘De kerk, de PvdA en vakbond FNV zijn de enige instituties in Nederland die het oogmerk hebben alle klassen te vertegenwoordigen. Dit geldt voor iedereen, laag- en hoogopgeleiden. Uiteindelijk is de PvdA er om te verbinden, en dat gaat het beste door werk. Of, om Ernst Hirsch Ballin te citeren: ‘Arbeid is de sleutel tot het  plein van de samenleving.’

René Cuperus (onderzoeker van de Wiardi Beckman Stichting):

‘Er zijn mensen die zeggen dat de sociaal-democratie klaar is, zijn klus heeft gedaan, omdat de samenleving af is, en iedereen geëmancipeerd. Maar dat is een dubieuze voorstelling van zaken.

‘Volgens mij is er sprake van een bredere politieke systeemcrisis. Een crisis van vertrouwen en vertegenwoordiging. De sociaal-democratie is daarvan het zwaarste slachtoffer, maar dit raakt ook christen-democraten en andere gevestigde partijen. In de twintigste eeuw had het kapitalisme twee remmen, enerzijds de sociaal-democratie, anderzijds het christendom. Secularisering en individualisering hebben dat veranderd. Solidariteit, wat vroeger de lijm van de sociaal-democratie was, werkt niet in een samenleving waarin niemand meer een vaste baan krijgt, of waar niemand meer “in control” lijkt over de grenzen.

Establishment geworden

‘Vroeger stonden de sociaal-democraten met één been in de gevestigde orde, en met één been erbuiten. De PvdA onder Joop den Uyl zou je toch nooit elite of establishment noemen? De afgelopen twintig jaar is dat veranderd: de PvdA is gaan samenvallen met het establishment. Door neoliberaal mee te bezuinigen op de verzorgingsstaat, door het steeds meer wegvallen van de links/rechts-tegenstelling in de politiek. Iets soortgelijks zie je in Frankrijk en Groot-Brittannië. Ook de zogenoemde Derde Weg, waarvoor Frankrijk nu met Emmanuel Macron gaat kiezen, draagt bij aan het ontstaan van een ‘marktsamenleving’. Dit heeft de sociaal-democratie onherkenbaar gemaakt.

‘De lijnen die door de samenleving lopen zijn veranderd: de PvdA was altijd een overbruggingspartij: tussen hogere en lagere middengroepen, tussen het rode noorden en de grote steden, tussen man en vrouw, migrant en niet-migrant. De sociaal-democratie wist die voorheen te verenigen. De PvdA van Willem Drees bestond uit drie stromingen: de SDAP, de christelijk geëngageerden en de vrijzinnigen. Die zijn respectievelijk terechtgekomen bij SP, GroenLinks en D66.

Geen monopolie

‘De klassieke middenpartijen hebben niet het monopolie op de democratie. De samenleving is in hoog tempo veranderd: dan is het ook niet gek dat nieuwe partijen en bewegingen zich roeren. De vraag is wel even wat het alternatief voor het klassieke partijenkartel is. Daar ben ik niet helemaal gerust op. Neem de nationaal-populistische opstand tegen het establishment. Een belangrijk alarmsignaal, maar ook met risico’s voor de rechtsstaat en de multiculturele verhoudingen. Met daartegenover de technocratie in Europa. Of de platte identiteitspolitieke zwart-witkeuzen: honderd procent voor Europa of honderd procent nationalist. Zie de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen.

‘Zal Europa erin slagen ook in een mondialiserende wereld een werkende democratie en een verzorgingsstaat overeind te houden? Dat is de kernvraag. Mensen beginnen het vertrouwen in het antwoord daarop te verliezen, ook en vooral van sociaal-democraten.

Adriaan van Veldhuizen (promoveerde aan de Universiteit Leiden op de geschiedenis van de SDAP, de voorloper van de PvdA):

‘Afgelopen twintig jaar hinkt de sociaal-democratie op twee gedachten: enerzijds de Derde Weg van Tony Blair en Wim Kok, anderzijds zeer gepolitiseerd activisme, zoals Jeremy Corbyn nu in Engeland, of Benoît Hamon in Frankrijk. Deze twee stromingen botsen met elkaar. Politiek zijn het twee uitersten die moeilijk in één programma zijn te verenigen. In een Europese denktank over de sociaal-democratie zag ik dat dit vraagstuk in bijna elk land terugkeert: allemaal weten ze dat dit het probleem is, maar toch ging niemand met de oplossing naar huis. Dat is één kant van het probleem.

‘De andere kant is het achterhaalde instituut van de politieke partij. Je ziet bij de verkiezingen in Frankrijk dat het voordeel van een politiek instituut is weggevallen; Macron kan vanuit het niets de grootste partij worden, maar ook Jean-Luc Mélenchon gooide in korte tijd hoge ogen. Traditioneel was een stevig gevestigde partij erg in het voordeel, maar als je je achterban kunt bedienen met behulp van Twitter of Facebook, wordt dat voordeel kleiner. In Nederland zie je dat aan de opkomst van Thierry Baudet, die in zeer korte tijd twee zetels veroverde.

Links gedachtegoed

‘Wel merk je dat er nog steeds behoefte is aan links gedachtegoed. GroenLinks en Mélenchon scoorden prima. In Duitsland komt ook Martin Schulz nu met een overwegend links programma. Volgens mij moeten de sociaal-democraten leren van de negentiende eeuw: gewoon twee of drie thema’s uitkiezen waar men waarde aan hecht, en voor die thema’s op de bres staan. In de negentiende eeuw waren dat bijvoorbeeld het algemeen kiesrecht en de achturige werkdag. Zo zou je nu kunnen kiezen voor een basisinkomen en een klimaatneutrale overheid. Plannen mogen best lastig zijn om te bereiken, maar dit biedt kiezers meer perspectief dan een procentje erbij aan het eind van de maand.’

  Berend Sommer (1990) is online redacteur bij Elsevier. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zijn eerste boek verschijnt in 2017 bij Uitgeverij Prometheus. Portefeuille Buitenland Politiek Fusies en overnames Onderwijs

Tags: Binnenland  Frankrijk Nederland  Politiek  PvdA

Verder:

NRC: Samsom wilde toch geen lijsttrekkersverkiezing: ‘schadelijk voor de partij’   VK 29.04.2017

‘Samsom wilde geen lijsttrekkersverkiezing PvdA’ NU 29.04.2017

Samsom wilde niet weg Telegraaf 29.04.2017

Achter de schermen zag Samsom de strijd met Asscher niet zitten  Elsevier 29.04.2017

De sociaal-democratie moet bij zijn kern-taak blijven  VK 28.04.2017

De PvdA went aan haar nieuwe rol als de kleinste partij op links Trouw 14.04.2017

Partijkantoor PvdA mogelijk naar Den Haag Den HaagFM 11.04.2017

‘Kantoor PvdA weg uit A’dam’ Telegraaf 11.04.2017

PvdA overweegt vertrek partijbureau uit Amsterdam Elsevier 11.04.2017

‘PvdA overweegt vertrek hoofdkantoor uit Amsterdam’ AD 11.04.2017

Partijkantoor PvdA wellicht naar Den Haag AD 11.04.2017

Pleidooi Paul Tang: PvdA moet strijd tegen het kapitalisme weer oppakken  Trouw 06.04.2017

PvdA zegt voorstellen PVV niet langer te gaan boycotten NU 04.04.2017

PvdA heft PVV-boycot op Telegraaf 04.04.2017

Asscher maakt einde aan PVV-boycot van PvdA  Elsevier 04.04.2017

Asscher in interview Telegraaf: overwogen op te stappen na nederlaag VK 01.04.2017

Asscher dacht na nederlaag PvdA aan opstappen NU 01.04.2017

Asscher dacht aan opstappen Telegraaf 01.04.2017

Voor PvdA dreigt het V&D-scenario  Trouw 01.04.2017

Martijn Balster: “PvdA heeft te veel water bij de wijn gedaan”  Den HaagFM 25.03.2017

‘In mijn hart blijf ik sociaaldemocraat’  AD 25.03.2017

De kiezer, als kleuter behandeld door de PvdA, begrijpt het prima Trouw 24.03.2017

Echte probleem van de PvdA zijn de duurbetaalde baantjes 23.03.2017

Max Pam: Lodewijk Asscher leidt zijn volk als Mozes door de woestijn VK 22.03.2017

Rob Oudkerk: ‘Me kandideren als voorzitter PvdA? Niet eens heel raar idee’  VK 21.03.2017

Bert Wagendorp: ‘De hoogmoed bij de PvdA is grenzeloos’  VK 21.03.2017

Klaver laat discussie bij PvdA Telegraaf 20.03.2017

Plasterk: ‘Negen resterende PvdA-Kamerleden moeten zich aansluiten bij GroenLinks’  VK 20.03.2017

Asscher ziet weinig in fusie tussen GroenLinks en PvdA Elsevier 20.03.2017

Asscher wil niet met GL Telegraaf 20.03.2017

Asscher ziet niets in fusie PvdA en GroenLinks PvdA-leider  NU 19.03.2017

Plasterk: PvdA-fractie moet zich bij GroenLinks aansluiten Trouw 19.03.2017

Plasterk: laat links gecombineerde fractie vormen met Klaver als voorman VK 19.03.2017

Aangeslagen PvdA weet zich even geen raad  VK 19.03.2017

Zijlstra ziet PvdA ook na nederlaag nog altijd als optie voor kabinet   NU 19.03.2017

Plasterk: ‘PvdA moet zich aansluiten bij GroenLinks’ VK 19.03.2017

Plasterk: laat links gecombineerde fractie vormen met Klaver als voorman VK 19.03.2017

‘Plasterk vindt dat PvdA-Kamerleden moeten overgaan naar GroenLinks’  NU 19.03.2017

Plasterk: PvdA-fractie moet zich bij GroenLinks aansluiten Trouw 19.03.2017

‘PvdA’ers naar GroenLinks’ Telegraaf 19.03.2017

Plasterk: PvdA moet zich aansluiten bij GroenLinks AD 19.03.2017

Jongeren GroenLinks en PvdA: “Rode cijfers ‘links’ niet met fusie op te lossen” Den HaagFM 18.03.2017

Achterban PvdA kiest oppositie Telegraaf 18.03.2017

Asscher: PvdA niet in regering Telegraaf 18.03.2017

Leden willen PvdA niet in regering na verlies verkiezingen NU 18.03.2017

De boosheid zit diep bij de PvdA  Trouw 18.03.2017

Verkiezingsnieuws: Spekman moet pijnlijke PvdA-reorganisatie gaan leiden Elsevier 18.03.2017

Met pijn en moeite mag Hans Spekman nog een half jaar blijven VK 18.03.2017

De boosheid zit diep bij de PvdA  Trouw 18.03.2017

Leden willen PvdA niet in regering na verlies verkiezingen NU 18.03.2017

Achterban PvdA kiest oppositie Telegraaf 18.03.2017

Zijlstra ziet PvdA ook na nederlaag nog altijd als optie voor kabinet   NU 18.03.2017

Halbe Zijlstra: PvdA welkom  Telegraaf 18.03.2017

Asscher: PvdA niet in regering Telegraaf 18.03.2017

‘Gifbeker PvdA lijkt nog niet leeg’ Telegraaf 18.03.2017

Dijksma: Gifbeker PvdA lijkt nog niet leeg AD 18.03.2017

Wegsturen van Spekman alleen gaat de PvdA echt niet helpen Elsevier 18.03.2017

Kritisch zelfonderzoek AD 18.03.2017

Spekman wilde verder vechten Telegraaf 18.03.2017

Sociale rambo van PvdA wist dat hem een pittige klus wachtte Trouw 18.03.2017

Het linkse verhaal bestaat niet meer Trouw 18.03.2017

Spekman mag tot najaar blijven Telegraaf 18.03.2017

Laatste brief Hans Spekman Telegraaf 17.03.2017

Spekman: gewed en verloren Telegraaf 17.03.2017

PvdA-voorzitter Spekman stapt op na historische nederlaag NU 17.03.2017

Spekman stapt op bij PvdA Telegraaf 17.03.2017

Spekman stapt op na historische verkiezingsnederlaag en kritiek Elsevier 17.03.2017

PvdA-voorzitter Hans Spekman stapt op Trouw 17.03.2017

Verlies PvdA past in trend van machtsverlies die al jaren aan de gang is VK 17.03.2017

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman stapt later dit jaar op VK 17.03.2017

Koenders: PvdA liever geen bijltjesdag Telegraaf 17.03.2017

Wegsturen van Spekman alleen gaat de PvdA echt niet helpen Elsevier 17.03.2017

Dagen Spekman geteld Telegraaf 17.03.2017

De teloorgang van het rode PvdA-bastion in het Groningse buitengebied  Trouw 17.03.2017

Hierdoor ging het mis bij de PvdA Trouw 17.03.2107

Een partij als de PvdA heeft niet eens vijanden nodig VK 17.03.2017

Vos haalt uit naar partijtop  Telegraaf 17.03.2017

Vertrekkend PvdA’er Vos haalt hard uit naar Spekman en Asscher  Elsevier 17.03.2017

Aboutaleb vindt dat PvdA partijleider anders moet gaan kiezen NU 16.03.2017

Aboutaleb: PvdA moet leider anders kiezen Telegraaf 16.03.2017

Oudkerk wil opheffing PvdA Telegraaf 16.03.2017

Vertrekkend PvdA-Kamerlid Jan Vos: ‘Spekman moet opstappen’  VK 16.03.2017

Aanval op Hans Spekman geopend Telegraaf 16.03.2017

Spekman legt lot in handen leden  Telegraaf 16.03.2017

PvdA ziet deze verkiezingen nu al somber in  Elsevier 15.03.2017

Dijsselbloem: ‘Nooit illusie gehad dat we populair uit kabinet zouden komen’  NU 14.03.2017

De Onverkiesbare Hagenaar: Jeltje van Nieuwenhoven Den HaagFM 13.03.2017

Lodewijk Asscher: ‘Ik ga sowieso door, ook met twaalf zetels’ VN 11.03.2017

PVDA-PROMINENT BERNT SCHNEIDERS: ‘STEM VVD’ BB 10.03.2017

Burgemeester PvdA stemt VVD  Telegraaf 10.03.2017

Brief terug aan Lodewijk Asscher, hij vraagt erom AD 10.03.2017

Luis Enrique tegen Asscher: ‘Go after that little f*cker’  AD 10.03.2017

Asscher klaagt steen en been over campagne en peilingen  Elsevier 10.03.2017

PvdA op weg naar nederlaag Telegraaf 10.03.2017

Asscher blijft in advertentie dicht bij zichzelf, maar toont ook gebrek aan focus in PvdA-campagne VK 10.03.2017

Verkiezingsblog – Asscher probeert het dan maar in advertentie over de inhoud te hebben  VK 10.03.2017

De PvdA zit aan alle kanten in de knel  Trouw 10.03.2017

PvdA heeft het zwaar op straat Telegraaf 09.03.2017

Ambtenaren laten PvdA links liggen  Telegraaf 09.03.2017

Magere steun voor Asscher Telegraaf 08.03.2017

Asscher ziet Rutte niet als premier van alle Nederlanders   NU 07.03.2017

In aanloop naar verkiezingen ziet Asscher twee problemen voor PvdA  Elsevier 07.03.2017

‘Met mij gaat het niet zo best, Diederik’  AD 07.03.2017

PvdA evalueert Carré-debat niet Telegraaf 07.03.2017

De PvdA is bij ‘Broodje Meijer’ iets van vroeger  Trouw 06.03.2017

Vanaf de elfde etage zie je de krimp  Trouw 05.03.2017

Spekman: ‘Niet bang om een splinterpartij te worden’  VK 04.03.2017

Hoe het komt het dat we terugverlangen naar vroeger  VK 04.03.2017

Paar honderd man voor Wij zijn NL  Telegraaf 04.03.2017

Het vuile werk begint; PvdA is toe aan plan C  AD 03.03.2017

Wouter Bos prijst Wilders Telegraaf 03.03.2017

Wouter Bos: Wilders voelt haarfijn aan waar boosheid is  AD 03.03.2017

Wouter Bos: links heeft problemen met migratie te lang onderschat  Elsevier 03.03.2017

Asscher haalt weer uit naar CDA Telegraaf 03.03.2017

‘PvdA wacht nieuw recordverlies’ Telegraaf 02.03.2017

‘Integratie niet mislukt’  Telegraaf 02.03.2017

PvdA Hellevoetsluis blijft positief Trouw 02.03.2017

Asscher voorspelt zege PvdA  Telegraaf 01.03.2017

‘Opponenten bang voor Asscher’  Telegraaf 27.02.2017

Asscher wilde Buma vol op de mond  AD 27.02.2017

Buma haalt uit naar Asscher Telegraaf 26.02.2017

LIVE: Asscher stevig aangepakt op gevolgen flexwet  AD 26.02.2017

De baas of het bankje Telegraaf 25.02.2017

Verkiezingsblog – Weemoed om laatste Kamerdag en wachten op Lazarusachtige opleving van Asscher  VK 24.02.2017

Spekman haalt uit Telegraaf 24.02.2017

Campingbaas Fort Oranje boos  Telegraaf 23.02.2017

Campingbaas boos over bezoek Asscher  AD 23.02.2017

PVDA SPEKT OPENBAAR BESTUUR  BB 22.02.217

Met steun PvdA stemt Kamer voor versoepeling kinderpardon  Elsevier 21.02.2017

‘We gaan met Asscher de verkiezingen winnen’  AD 21.02.2017

Dijsselbloem: Staatsschuld moet omlaag naar 40 procent  AD 20.02.2017

PvdA opent frontale aanval op ‘niet sociaal’ GroenLinks VK 19.02.2017

Asscher wil samenwerken met CDA, SP en GroenLinks  NU 19.02.2017

Asscher wil met CDA, SP en GL  Telegraaf 19.02.2017

‘PvdA heeft links verkwanseld’  Telegraaf 18.02.2017

‘Opmerkelijke timing’ van PvdA bij initiatiefwet tegen straatintimidatie  Elsevier 15.02.2017

Seksuele intimidatie op straat is volgens PvdA ‘crimineel gedrag’ en moet dus strafbaar worden VK 15.02.2017

PvdA wil seksuele intimidatie op straat strafbaar stellen  NU 15.02.2017

Als het aan de Kamer ligt, wordt straatintimidatie strafbaar  Elsevier 15.02.2017

PvdA: straf seksuele intimidatie Telegraaf 15.02.2017

PvdA wil seksuele intimidatie ook strafbaar stellen  VK 15.02.2017

D66 en PvdA willen miljarden voor kleinere klassen en meer leraren NU 13.02.2017

PvdA pleit voor 8 miljard lastenverlichting voor werknemers NU 12.02.2017

‘Nettosalaris moet omhoog’ Telegraaf 12.02.2017

Asscher spekt AOW  Telegraaf 11.02.2017

PvdA: 40.000 overheidsbanen erbij  Telegraaf 10.02.2017

‘Meer geld voor krimpregio’s’  Telegraaf 10.02.2017

Rutte: oproep Asscher slap aftreksel  Telegraaf 10.02.2017

Rutte vindt fatsoensoproep PvdA ‘slap aftreksel’ eigen brief  Elsevier 10.02.2017

Fatsoensoproep BN’ers initiatief van PvdA  Elsevier 10.02.2017

Jongeren van programma Tweede Kelder proberen ‘fatsoenlijk te doen’ na oproep PvdA  Omroep West 10.02.2017

Sta op voor onze beschaving Telegraaf 10.02.2017

Verkiezingsblog – Manifest Asscher: ‘Nederland is van ons allemaal’  VK 10.02.2017

PvdA reserveert 300 miljoen voor razendsnel internet en beter OV AD 10.02.2017

Fatsoensoproep BN’ers initiatief van PvdA  Elsevier 10.02.2017

Asscher in lijsttrekkersdebat: Nederland heeft ereschuld aan Groningen Trouw 08.02.2017

‘Spreekt u Nederlands? Wij zijn van de PvdA’ Trouw 08.02.2017

Allochtoon loopt weg bij de PvdA  AD 06.02.2017

‘Wij zijn voor Poetin, hier ga ik niet stemmen’  AD 30.01.2017

Hebt u dat, Lodewijk Asscher? Mee-dogen-loos!  AD 29.01.2017

PvdA zal moeten wennen aan rol als kleinere partij Trouw 26.01.2017

Asscher betreurt uitlating ‘Rutte slap aftreksel populist’ NU 25.01.2017

‘Rutte toch geen slap aftreksel’  Telegraaf 25.01.2017

Asscher krabbelt terug: ‘had Rutte geen slap aftreksel van populist moeten noemen’  Elsevier 25.01.2017

PvdA’ers somber om toekomst Telegraaf 25.01.2017

Asscher begaat klassieke fout met sneer naar Rutte Elsevier 24.01.2017

Asscher reageert op VVD-advertentie: ‘Rutte zaait cynisme’ Elsevier 23.01.2017

Asscher valt Rutte aan Telegraaf 23.01.2017

Toine Heijmans: Waarom brugwachters geen PvdA meer stemmen  VK 18.01.2017

Onze standpunten  15.01.2017

‘Nederland moet weer trots zijn’  Telegraaf 15.01.2017

Geen hogere plaats voor PvdA’ers Telegraaf 15.01.2017

‘Asscher past programma aan’ Telegraaf 14.01.2017

Roemer sluit samenwerking met VVD uit en roept PvdA op hetzelfde te doen  VK 14.01.2017

PvdA-leden willen geen referenda meer VK 14.01.2017

PvdA’ers: Aanval op PVV pittig en terecht  Trouw 14.01.2017

Asscher: Wilders gedraagt zich als Oud en Nieuwvandaal  Elsevier 14.01.2017

Lodewijk Asscher: Wilders steekt de Grondwet in de fik  Trouw 13.01.2017

‘Wilders net oudjaarsvandaal’  Telegraaf 13.01.2017

Kok stuurde Samsom in 2012 naar VVD  AD 24.12.2016

Acht Haagse kandidaten op PvdA-lijst Tweede Kamer AD 23.12.2016

Attje Kuiken: ik wil niet dat VVD en PVV ons land rechts inkleuren Trouw 22.12.2016

Vicevoorzitter FNV Van Dijk hoogste nieuwkomer op PvdA-lijst NU 22.12.2016

Ver­nieu­wings­slag treft PvdA-fractie  AD 22.12.2016

Dijsselbloem vindt plek vijf te laag, protesteert en eindigt op derde plek PvdA-lijst  VK 22.12.2016

Dijsselbloem was 5e op PvdA-liijst Telegraaf 22.12.2016

PvdA publiceert lijst Telegraaf 22.12.2016

CPB: hogere belasting duur Telegraaf 22.`12.2016

‘Belastingplan Asscher schadelijk voor economie’ AD 22.12.2016

Stijgende lijn in peiling voor PVV en PvdA AD 22.12.2016

Asscher pronkt met Samsoms veren AD 21.12.2016

Asscher kiest linksere koers PvdA: extra belastingen voor grootverdieners VK 21.12.2016

Verbazing belastingplan PvdA Telegraaf 21.12.2016

Asscher pleit voor ‘aanscherping’ verkiezingsprogramma PvdA NU 21.12.2016

Asscher slaat ‘SP-koers’ in met linkse plannen PvdA Elsevier 21.12.2016

Kaalslag in PvdA-fractie is risico voor kabinet-Rutte  Elsevier 21.12.2016

Treurnis in PvdA-fractie Telegraaf 20.12.2016

PvdA-Kamerlid Jan Vos verlaat politiek NU 20.12.2016

Jan Vos verlaat politiek Telegraaf 20.12.2016

PvdA-leider Asscher: ‘VVD gaat straks gewoon bij de PVV op schoot zitten’ VK 17.12.2016

Asscher opent de aanval op Wilders  NU 17.12.2016

Asscher haalt uit naar VVD en PVV Telegraaf 17.12.2016

Samsom roept op tot nuance bij afscheid van Kamer VK 13.12.2016

Tweede Kamer zwaait Samsom uit Trouw 13.12.2016

Diederik Samsom krijgt staande ovatie in Kamer bij afscheid  NU 13.12.2016

Kamer zwaait Samsom uit Telegraaf 13.12.2016

Diederik Samsom vertrekt met staande ovatie AD 13.12.2016

Arib tweede op PvdA-lijst Telegraaf 13.12.2016

‘Ka­mer­voor­zit­ter Arib tweede op kandidatenlijst PvdA’ AD 13.12.2016

Asscher blij met Attje Kuiken Telegraaf 12.12.2016

 Attje Kuiken leidt PvdA-fractie tot verkiezingen VK 12.12.2016

 Attje Kuiken volgt Samsom op als fractievoorzitter PvdA  NU 12.12.2016

Attje Kuiken is het nieuwe gezicht van de PvdA-fractie  Trouw 12.12.2016

Attje Kuiken nieuwe frac­tie­voor­zit­ter PvdA AD 12.12.2016

Kuiken nieuwe baas fractie PvdA Telegraaf 12.12.2016

Attje Kuiken is het nieuwe gezicht van de PvdA-fractie Trouw 12.12.2016

Kuiken getipt als fractieleider PvdA Telegraaf 12.12.2016

Samsom: de man die de PvdA betrouwbaar maakte Trouw 12.12.2016

KEUZE VOOR ASSCHER KOST ROERMONDSE FRACTIE ZETEL BB 10.12.2016

Den Uyl zag revolte al van ver aankomen Trouw 10.12.2016

Zetel erbij voor PvdA, twee voor PVV AD 11.12.2016

Cohen wil voor verkiezingen nog akkoord linkse partijen Elsevier 11.12.2016

PvdA moet wel moét wel samenwerken op links VK 11.12.2016

Job Cohen pleit voor fusie linkse partijen in Tweede Kamer   NU 11.12.2016

Het drama-Diederik: geen voelsprieten voor de onvrede  Trouw 10.12.2016

Verwaayen: Tijd van ’nee’  Telegraaf  10.12.2016

Rutte: rot voor Samsom Telegraaf 10.12.2016

Rutte vindt het rot voor Samsom AD 10.12.2016

‘Het echte gevecht moet voor PvdA nog beginnen’ AD 10.12.2016

Voorzitter Spekman: ‘Slechte peilingen niet alleen door PvdA zelf’ Elsevier 10.12.2016

Tags: Diederik Samsom  Hans Spekman  Lodewijk Asscher  PvdA

Lodewijk Asscher nieuwe leider PvdA Trouw 09.12.2016

Asscher gekozen als lijsttrekker PvdA, Samsom treedt terug als Kamerlid  NU 09.12.2016

PvdA-kiezers gaan voor Asscher Telegraaf 09.12.2016

PvdA-leden kiezen Lodewijk Asscher tot lijsttrekker Elsevier 09.12.2016

Asscher wint van Samsom en wordt lijsttrekker PvdA AD 09.12.2016

Asscher verslaat Samsom in lijsttrekkersstrijd PvdA VK 09.12.2016

Live: wordt het Samsom of Asscher? Telegraaf 09.12.2016

Asschers spoor van mislukkingen: steeds net op tijd vertrokken Elsevier 09.12.2016

Samsom weet nog niet of hij Asscher feliciteert bij verlies AD 09.12.2016

Verlies bij PvdA zeker Telegraaf 09.12.2016

Alleen maar verliezers bij Wilders-proces en PvdA-verkiezingen Elsevier 09.12.2016

Interview Dijksma: ‘Linkse politici moeten durven luisteren naar de onderbuik’  NU 06.12.2016

Links verzet tegen vrij verkeer van personen in EU  Elsevier 06.12.2016

PvdA-leden twijfelen nog over ‘de redder’ Trouw 05.12.2016

Asscher noemt opvattingen arbeidsmarkt PvdA en VVD ‘onoverbrugbaar’ NU 05.12.2016

Asscher: ‘Ik word niet makkelijker de komende tijd’ NU 05.12.2016

Kritiek Samsom op Asscher om verdringing door Oost-Europeanen NU 04.12.2016

Samsom haalt uit naar Asscher in slotdebat Trouw 04.12.2016

Slotdebat Samsom en Asscher: ‘Kiezen tussen Einstein of Gandhi’  VK 03.12.2016

Samsom haalt toch nog uit naar Asscher in slotdebat Trouw 03.12.2016

Kritiek Samsom op Asscher om verdringing door Oost-Europeanen NU 03.12.2016

Samsom en Asscher botsen weer over EU Telegraaf 03.12.2016

 Samson en Asscher gaan de strijd aan tijdens laatste lijst­trek­kers­de­bat AD 03.12.2016

Samsom wil oplossingen voor PVV-kiezers  NU 02.12.2016

Interview Samsom: ‘De PVV-stemmer verwacht van óns de oplossingen’  NU 02.12.2016

Na uitspraak Marcouch krijg ik echt medelijden met PvdA Elsevier 02.12.2016

Respect voor de leraar is belangrijker dan een veertiende maand  Trouw 02.12.2016

Respect voor de leraar is belangrijker dan een veertiende maand Trouw 02.12.2016

PvdA: Meer salaris en status voor leraren Trouw 01.12.2016

PvdA pleit voor forse loonsverhoging leraren NU 01.12.2016

Samsom en Asscher nek-aan-nek Telegraaf 01.12.2016

Onderzoek: nek-aan-nekrace Samsom en Asscher AD 01.12.2016

Beleid Asscher succes? Telegraaf 30.11.2016

De echte keuzes zijn veel te eng Trouw 30.11.2016

Ook insider Monasch presenteert zich als buitenstaander – 28/11/16

Asscher gaat fractie niet vanzelfsprekend leiden AD 27.11.2016

Samsom en Asscher in debat Telegraaf 26.11.2016

Asscher gaat fractie niet vanzelfsprekend leiden AD 26.11.2016

Asscher lijkt favoriet Telegraaf 25.11.2016

Strijd tussen vrienden werd feller dan verwacht Trouw 24.11.2016

Lijsttrekkers PvdA on ice Telegraaf 23.11.2016

Jongeren PvdA willen Asscher Telegraaf 22.11.2016

Bert Wagendorp: ‘Niet chic? Wat Asscher doet is armoedig’  VK 22.11.2016

Als PvdA-leden verstandig zijn dan kiezen ze Samsom VK 21.11.2016

‘Niet chic wat Lodewijk doet’  VK 19.11.2016

Asscher tijdens tweede debat: ‘Onverantwoord om vast te houden aan Samsom’ VK 19.11.2016

Interview Asscher: ‘Het gaat er om dat we rechts kunnen verslaan’ NU 19.11.2016

Asscher opent deur voor links blok NU 19.11.2016

Boegeroep voor Asscher Telegraaf 19.11.2016

De permanente rolwisseling van Rutte en Asscher – 19/11/16

Samsom en Asscher opnieuw in aanvaring AD 19.11.2016

Samsom noemt aanval Asscher ‘ongeloofwaardig’  NU 15.11.2016

PvdA- debat ettert door Telegraaf 15.11.2016

Rabin Baldewsingh kiest voor Samsom: ‘Stand by your man’ RTVWEST 15.11.2016

Baldewsingh voor Samson als lijsttrekker PvdA Den HaagFM 15.11.2016

Baldewsingh: ‘Samsom blijft mijn wonderboy’ AD 15.11.2016

Asscher vreest nederlaag PvdA onder leiderschap Samsom NU 14.11.2016

Asscher: ander leiderschap nodig Telegraaf 14.11.2016

Asscher is tijdens het eerste debat opmerkelijk hard over Samsom VK 14.11.2016

Asscher fel over Samsom: PvdA heeft andere leider nodig Elsevier 14.11.2016

Asscher vreest nederlaag PvdA onder leiderschap  NU 14.11.2016

Eerste lijsttrekkers debat PvdA van start in Schilderswijk Den HaagFM 14.11.2016

Licht boegeroep na aanval op Samsom Trouw 14.11.2016

Asscher vreest nederlaag PvdA onder leiderschap Samsom NU 14.11.2016

Asscher: ‘Leiderschap Samsom voldoet niet meer’ VK 14.11.2016

Asscher: ander leiderschap nodig Telegraaf 14.11.2016

Strijd Samsom en Asscher barst los Telegraaf 14.11.2016

PVDA-DEBAT

De handschoenen zijn af bij Asscher AD 14.11.2016

Lodewijk Asscher wil premier worden Trouw 12.11.2016

Kandidaat-lijsttrekker Lodewijk Asscher wil premier worden NU 12.11.2016

Asscher wil premier wordenTelegraaf 12.11.2016

Lodewijk Asscher wil premier worden AD 12.11.2016

PvdA heeft voor lijsttrekkersverkiezing duizend nieuwe leden NU 09.11.2016

Vicevoorzitter FNV Van Dijk verruilt vakbond voor PvdA  NU 07.11.2016

Sociaal ondernemer wil Kamer in voor PvdA, levenslijn met activisten herstellen VK 07.11.2016

PvdA vertelt ander verhaal over ‘weigering’ Monasch Elsevier 07.11.2016

Monasch op ramkoers met PvdA: toch geen kandidaat-lijsttrekker VK 07.11.2016

PvdA wil Jacques Monasch niet als lijsttrekker AD 07.11.2016

Monasch toch geen kandidaat voor lijsttrekkerschap PvdA NU 05.11.2016

PvdA buigt zich over vraag: mag Monasch meedoen aan de lijsttrekkersverkiezing?  VK 05.11.2016

PvdA overwoog Samsom te vervangen AD 05.11.2016

Op welke PvdA’ers kunnen Samsom, Monasch en Asscher rekenen? Elsevier 03.11.2016

Ziet populaire Aboutaleb in Asscher nieuwe PvdA-lijsttrekker? Elsevier 03.11.2016

Aboutaleb spreekt halfbakken steun uit aan Asscher AD 03.11.2016

Nog even uitstellen, die fusie tussen PvdA en GroenLinks VK 29.10.2016

De zóveelste poging tot het sluiten van een pact op links VN 29.10.2016

Timmermans steunt Samsom als lijsttrekker Telegraaf 29.10.2016

Timmermans steunt Samsom als lijsttrekker AD 29.10.2016

Asscher: trots en sociaal Nederland Telegraaf 27.10.2016

PvdA breekt in verkiezingsprogramma rigoureus met Rutte II VK 24.10.2016

PvdA heeft genoeg van marktwerking Trouw 24.10.2016

‘Nivelleren is een feest’ Telegraaf 24.10.2016

Ver­kie­zings­pro­gram­ma PvdA: racisme harder aanpakken AD 24.10.2016

PvdA: extra belasting voor banken Telegraaf 24.10.2016

PvdA wil forse verhoging van belasting voor banken NU 24.10.2016

Monasch wil opheldering partijbestuur PvdA over ‘flitsleden’  NU 24.10.2016

‘Flits-lidmaatschap PvdA pakt toch duurder uit’ Trouw 24.10.2016

‘PvdA-kandidaat Monasch boos over flits­lid­maat­schap’  AD 24.10.2016

PvdA zet streep door 2 euro-lid Telegraaf 24.10.2016

PvdA-lidmaatschap voor 2 euro blijkt toch niet te bestaan Elsevier 24.10.2016

‘Fusie tussen GroenLinks en PvdA’: zo wil Samsom grootste worden Elsevier 24.10.2016

Samsom: ‘Fracties GroenLinks en PvdA kunnen fuseren’ VK 24.10.2016

Samsom wil na verkiezingen fusie PvdA en Groenlinks NU 24.10.2016

‘PvdA fuseren met GroenLinks’ Telegraaf 24.10.2016

Klaver wil ‘progressieve samenwerking’ met PvdA, SP en D66 AD 24.10.2016

Samsom wil premier worden Trouw 23.10.2016

Samsom wil nu wel premier worden AD 23.10.2016

Samsom wil premier worden bij winst PvdA NU 23.10.2016

Samsom vindt kritiek Monasch ‘merkwaardig’ en ziet weg naar premierschap Elsevier 23.10.2016

Samsom wil premier worden Telegraaf  23.10.2016

PvdA’er Monasch plaatst frontale aanval op ‘sorry’ Samsom Elsevier 22.10.2016

‘Samsom verwaarloosde fractie’ Telegraaf 22.10.2016

PvdA’er Monasch plaatst frontale aanval op ‘sorry’ Samsom Elsevier 22.10.2016

Monasch rekent op winst PvdA-verkiezing bij eerlijke procedure NU 21.10.2016

Monasch: ‘Bij eerlijke verkiezingen word ik nieuwe PvdA-lijsttrekker’ NU 21.10.2016

GeenStijl kan lijst­trek­kers­ver­kie­zin­gen PvdA niet kapen AD 21.10.2016

Bosman: max 32 uur werken Telegraaf 21.10.2016

PvdA’er Bosman komt met ‘Bernie Sanders-achtige’ campagne Trouw 21.10.2016

Meer PvdA’ers doen mee aan strijd om leiderschap VK 19.10.2016

Ontevreden PvdA’ers willen ‘linksere koers’, komen met eigen kandidaat Elsevier 19.10.2016

Groep PvdA’ers komt met eigen programma en kandidaat NU 19.10.2016

Ontevreden PvdA’ers presenteren eigen kan­di­daat-lijst­trek­ker AD 19.10.2016

Nog twee kandidaten PvdA Telegraaf 19.10.2016

4e kandidaat lijsttrekker PvdA Telegraaf 19.10.2016

3e kandidaat lijsttrekker PvdA Telegraaf 19.10.2016

Paul Tang haakt af in strijd om lijsttrekkerschap PvdA VK 19.10.2016

Paul Tang ziet af van lijsttrekkerschap PvdA Trouw 19.10.2016

Tang ziet af van lijsttrekkerschap PvdA NU 19.10.2016

Tang haakt af bij de PvdA Telegraaf 19.10.2016

Paul Tang doet niet mee aan strijd om lijsttrekkerschap Elsevier 19.10.2016

Laat flitslidmaatschap paniek bij PvdA niet camoufleren VK 18.10.2016

Asschers spoor van mislukkingen: steeds net op tijd vertrokken Elsevier 18.10.2016

Deventenaar gaat strijd aan met Samsom, Asscher en Monasch AD 18.10.2016

16/10/16 Asscher scoort het hoogst als lijsttrekker PvdA

Asscher: ‘Als je invalt, denk je weleens: ik kan het zelf veel beter’ Trouw 17.10.2016

Lodewijk Asscher, de patriot voor de middenklasse  Trouw 17.10.2016

Asscher stort zich in PvdA-strijd en wil ‘progressief Nederland’ aanvoeren VK 17.10.2016

Asscher mengt zich officieel in strijd om PvdA-lijsttrekkerschap NU 17.10.2016

Asscher officieel verkiesbaar Telegraaf 17.10.2016

Asscher wil als lijsttrekker ‘haat van populisten en islamisten’ bestrijden Elsevier 17.10.2016

Asscher officieel verkiesbaar als leider van de PvdA AD 17.10.2016

Monasch wil opheldering over afspraken Samsom en Asscher NU 17.10.2016

Monasch wil weten of PvdA-leiding Asscher en Samsom voortrekt AD 17.10.2016

Ook in peiling De Hond is Samsom geen partij voor Asscher AD 16.10.2016

‘Asscher heeft wel wat uit te leggen aan Turkse Nederlanders’ Elsevier 16.10.2016

‘Asscher favoriet bij PvdA’ Telegraaf 16.10.2016

Asscher start campagne om PvdA-leiderschap op mbo-school VK 15.10.2016

Maandag ’bijeenkomst’ Asscher Telegraaf 15.10.2016

‘Asscher maakt kandidatuur maandag bekend’ AD  15.10.2016

Kiezers trappen echt niet meer in ‘matchfixing’ PvdA Elsevier 14.10.2016

‘Flitsleden’ mogen voor 2 euro meestemmen bij PvdA-strijd VK 14.10.2016

PvdA-lidmaatschap kost 2 euro om te stemmen op lijsttrekker NU 14.10.2016

Iedereen kan voor 2 euro stemmen Telegraaf 14.10.2016

Voor 2 euro mag u stemmen voor nieuwe PvdA-leider Elsevier 14.10.2016

Voor 2 euro meestemmen over lijsttrekker PvdA AD 14.10.2016

Gevecht om het leiderschap in de PvdA is begonnen Trouw 14.10.2016

AD-lezer kiest massaal voor Asscher boven Samsom  AD 14.10.2016

Gevecht om het leiderschap in de PvdA is begonnen Trouw 14.10.2016

Interne strijd moet nieuw elan geven aan PvdA  AD 14.10.2016

PVV: ‘Plan PvdA asociaal’ Telegraaf 14.10.2016

’Belasting omhoog voor zorg’ Telegraaf 14.10.2016

PvdA wil belasting ter vervanging van eigen risico NU 14.10.2016

PvdA: belastingen omhoog om zorg ‘goedkoper’ te maken Elsevier 14.10.2016

’Belasting omhoog voor zorg’ Telegraaf 14.10.2016

Wellicht vertrouwen PvdA-leden stiekem juist op ‘matchfixing’ Elsevier 13.10.2016

Strijd barst los: ook Asscher wil PvdA-leider worden Elsevier 13.10.2016

‘Asscher wil het opnemen tegen Samsom’ Trouw 13.10.2016

‘Lodewijk Asscher wil lijsttrekker PvdA worden’ NU 13.10.2016

Asscher doet het: hij wil PvdA-lijsttrekker worden NOS 13.10.2016

Vijftien prominente lokale PvdA’ers pleiten voor Asscher als lijsttrekker NU 13.10.2016

De strijd om het lijst­trek­kers­schap van de PvdA is losgebarsten AD 13.10.2016

Asscher wil lijsttrekker worden Telegraaf 13.10.2016

PvdA’er Monasch begint boos aan campagne lijsttrekkerschap VK 13.10.2016

Kamerlid Monasch wil lijsttrekker PvdA worden NU 13.10.2016

Monasch wil lijsttrekker worden Telegraaf 13.10.2016

Jacques Monasch wil lijsttrekker PvdA worden AD 13.10.2016

PvdA-leider Samsom zet zich af tegen ‘onverkwikkelijke’ VVD Elsevier 09.10.2016

Asscher ’trots’ op kabinet Telegraaf 06.10.2016

Monasch (PvdA) verwijt partijbestuur verbreken belofte lijsttrekkersverkiezing NU 25.09.2016

Spekman: Geen heksenjacht op Turks-Nederlandse PvdA’ers VK 24.09.2016

Dijsselbloem: ‘Ik heb geprobeerd de pijn eerlijk te verdelen’ VK 24.09.2016

Samsom: liever compromis dan langs de kant Trouw 24.09.2016

Samsom: ’NL er weer bovenop’ Telegraaf 24.09.2016

Samsom: Tegenwicht bieden aan ‘verdelers’ als PVV en DENK AD 24.09.2016

Dijsselbloem: ‘Ik heb geprobeerd de pijn eerlijk te verdelen’ VK 24.09.2016

Diederik Samsom stelt zich opnieuw verkiesbaar als lijsttrekker PvdA VK 23.09.2016

Samsom opnieuw kandidaat-lijsttrekker PvdA Trouw 23.09.2016

Samsom opnieuw kandidaat als lijsttrekker PvdA NU 23.09.2016

Met manifest doet Samsom gooi naar lijsttrekkerschap Elsevier 23.09.2015

Samsom wil lijsttrekker worden Telegraaf 23.09.2016

Samsom officieel kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA AD 23.09.2016

De schijnkeuzes bij de PvdA Trouw 24.09.2016

Hans Spekman: ‘We gaan door met theedrinken, wat de electorale consequenties ook zijn’ VN 14.09.2016

Dijsselbloem beschikbaar voor Tweede Kamer, Koenders niet NU 13.09.2016

Koenders en Klijnsma niet op lijst Telegraaf  13.09.2016

Ook Koenders en Klijnsma passen voor Kamerlidmaatschap VK 13.09.2016

Bert Koenders en Jetta Klijnsma niet op kieslijst PvdA AD 13.09.2016

Dijsselbloem wil op kieslijst Telegraaf 13.09.2016

KLIJNSMA WIL NIET IN KAMER  BB 13.09.2016

Jetta Klijnsma gaat niet in de Tweede Kamer zitten RTVWEST 13.09.2016

Eerder maakte bijvoorbeeld Jeltje van Nieuwenhoven de overstap naar de lokale Haagse politiek, na jarenlang voor de PvdA actief te zijn geweest in de Tweede Kamer.
LEES OOK: Staatssecretaris Jetta Klijnsma tijdelijk uitgeschakeld na val met tandem in Den Haag

Ronald Plasterk niet meer verkiesbaar voor Tweede Kamer Den HaagFM 10.09.2016

Diederik Samsom (PvdA) wil nog altijd premier worden RTVWEST 09.09.2016

Hagenaar Ronald Plasterk niet meer verkiesbaar voor PvdA in Tweede Kamer RTVWEST 09.09.2016

Plasterk geen kandidaat meer voor Tweede Kamer VK 09.09.2016

Plasterk keert niet terug op PvdA-kieslijst NU 09.09.2016

Plasterk keert niet terug op PvdA kandidatenlijst Telegraaf 09.09.2016

Plasterk niet herkiesbaar AD 09.09.2016

Staatssecretaris Dijksma wil terug naar de Kamer namens PvdA NU 08.09.2016

Dijksma wil terug naar Kamer Telegraaf 08.09.2016

Paul Tang overweegt gooi naar partijleiderschap PvdA VK 02.09.2016

Paul Tang overweegt lijsttrekkerschap PvdA NU 02.09.2016

‘Ik overweeg lijsttrekkerschap’ Telegraaf 02.09.2016

Paul Tang overweegt gooi naar partijleiderschap PvdA VK 02.09.2016

Van Dam niet verkiesbaar Telgraaf 02.09.2016

Staatssecretaris Van Dam niet op kieslijst PvdA voor Tweede Kamer NU 02.09.2016

PvdA’er Martijn van Dam niet herkiesbaar AD 02.09.2016

Roos Vermeij (PvdA) verlaat na verkiezingen de Tweede Kamer VK 30.08.2016

Samsom: ik heb de fractie verwaarloosd Trouw 27.08.2016

Samsom ‘verwaarloosde’ PvdA-fractie  NU 27.08.2016

Samsom: ik heb de fractie verwaarloosd VK 27.08.2016

‘Ik heb de fractie verwaarloosd’ Telegraaf 27.08.2016

Samsom: ik heb de fractie verwaarloosd AD 27.08.2016

Ploumen bij verkiezingen beschikbaar voor Tweede Kamer NU 25.08.2016

Ploumen beschikbaar voor Kamer Telegraaf 25.08.2016

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester stapt na tien jaar uit de politiek VK 25.08.2016

PvdA’er Bouwmeester vertrekt uit Tweede Kamer na verkiezingen NU 25.08.2016

PvdA’er Bouwmeester stopt Telegraaf 25.08.2016

PvdA’er Lea Bouwmeester verlaat na 10 jaar parlement AD 25.08.2016

Dresscode zwemfeestje PvdA: van adamskostuum tot boerkini Den HaagFM 22.08.2016

Waarom trekt de PvdA steeds weer pleitbezorgers van islamisering aan? Elsevier 22.08.2016

Kamerlid Tanja Jadnanansing (PvdA) verlaat Den Haag in september al Trouw 22.08.2016

Asscher beslist in oktober over politieke toekomst NU 19.08.2016

augustus 26, 2017 - Posted by | 2e kamer, 2e kamerverkiezingen 2017, gemeenteraad, PvdA | , , , , , , , , , , ,

4 reacties

  1. […] PvdA zit nog midden in het rouwverwerkingsproces. En ook bij de SP dondert het nog steeds. En het is ook de PVV die de wonden nog likt. […]

    Pingback door Op weg naar 21 maart 2018  !!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 10, 2017

  2. […] zie ook: PvdA in de steigers – fase 2 rouwverwerkingsproces […]

    Pingback door PvdA in de steigers – fase 3 rouwverwerkingsproces « Debat in de Digitale Hofstad | november 17, 2017

  3. […] zie ook: PvdA in de steigers – fase 2 rouwverwerkingsproces […]

    Pingback door PvdA in de steigers – fase 4 rouwverwerkingsproces « Debat in de Digitale Hofstad | december 9, 2017

  4. […] zie ook: PvdA in de steigers – fase 2 rouwverwerkingsproces […]

    Pingback door De terugkeer van de PvdA ???? « Debat in de Digitale Hofstad | april 19, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.