Het Rode Bolwerk in Amsterdam is gebarsten – deel 2
D66, VVD en SP
Gebarsten
Het rode bolwerk AMSTERDAM wankelde. De PVDA is voor het eerst sinds 1946 niet meer de grootste partij in de gemeenteraad.
D66 Verheven.
Uitgerekend in de stad waar vierhonderd jaar geleden de grondvesten voor het moderne kapitalisme werden gelegd, regeert al honderd jaar het socialisme.
Maar aan die dominantie komt nu een einde. D66 oversteeg de PvdA in de peilingen.
Amsterdam Uniek
Het wordt niet altijd beseft, maar Amsterdam is uniek: nergens in West-Europa is één politieke partij al een eeuw aan de macht in dezelfde stad en geen enkele andere grote stad wordt al sinds de Tweede Wereldoorlog bestuurd door burgemeesters van dezelfde partij.
PvdA-dominantie
Waar in andere delen van het land de hegemonie van een heersende partij of klasse werd doorbroken, bleef de PvdA-dominantie in de hoofdstad in stand. De politieke concurrentie schikt zich sinds jaar en dag in een bescheiden bijrol. De vraag is daarom gewettigd of er in Amsterdam wel sprake is van een democratie zoals die ooit is bedoeld.
Gemeente bepaalt
Amsterdam ademt PvdA. Niet alleen burgemeester en wethouders, ook veel topambtenaren stemmen op de machtspartij. En de door de PvdA gedomineerde woningbouwverenigingen hebben de helft van alle Amsterdamse huizen in handen. De gemeente (PvdA) bepaalt samen met deze woningbouwverenigingen (PvdA) en de gesubsidieerde huurdersverenigingen (PvdA) wat er waar gebouwd, verhuurd en verkocht mag worden. En wie dacht dat het onderwijs aan de PvdA-dominantie zou ontsnappen, heeft het mis. De UvA en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn beide PvdA-bolwerken.
Einde van een éénpartijstad
Na een eeuw lijkt er een einde te komen aan de unieke almacht van de PVDA in AMSTERDAM. Hoe kwam die tot stand? Lees in Elsevier deze week hoe Amsterdam een links bolwerk werd. Bekijk hier de digitale editie
Drie wetten
De sociaal-democratische regerende klasse hanteert drie wetten in Amsterdam. De eerste is dat alle Amsterdamse grond in handen van de gemeente moet zijn. In de hoofdstad is daarom 85 procent van de bebouwde grond gemeentebezit. De opbrengsten uit de grond (erfpacht)worden gestopt in sociale huurwoningen.
De tweede wet is namelijk dat een fors deel van alle huizen uit sociale verhuur moet bestaan. Eenderde van de personen in deze ‘sociale’ huizen verdient meer dan 34.000 euro per jaar. Veel te veel dus om in een sociale huurwoning te mogen wonen.
Een derde wet houdt in dat iedereen, rijk en arm, autochtoon en allochtoon, door elkaar woont. Omdat de meeste Amsterdammers profiteren van de ‘sociale lusten’, weten zij de PvdA al jaren bij de stembus te vinden.
Kortom
Amsterdam wordt na een eeuw van wethouderssocialisme niet meer gedomineerd door de PvdA (en voorganger SDAP). Donderdag presenteren D66, VVD en SP een coalitieakkoord. De PvdA, nog wel de tweede partij in de hoofdstad, staat buitenspel.
De SP kreeg gedaan dat het immense bestand aan vaak scheef bewoonde en illegaal onderverhuurde ‘sociale’ huurwoningen in Amsterdam amper wordt aangetast, maar stond toe dat huiseigenaren de erfpacht van de gemeentegrond onder hun huis voor altijd mogen afkopen.
zie ook: Het Rode Bolwerk in Amsterdam staat op barsten – deel 1
PVDA Elsevier
Hoofdpunten coalitieakkoord 2014-2018:
- De parkeervergunningen voor bewoners worden 25 procent duurder
- Afschaffing van eeuwigdurende erfpacht en introductie van eeuwigdurend recht op afkoop van erfpacht
- Kinderarmoede serieus aanpakken: meer sportactiviteiten en muziek voor alle kinderen en meer ruimte voor leraren om bij te scholen
- Er komt een wethouder die volledig verantwoordelijk is voor duurzaamheid
- Extra inzet op werkgelegenheid en het bestrijden van de jeugdwerkloosheid
- Ondernemerschap wordt beloond: verlaging van de belastingen en verlichting van de lasten
- Fikse bezuinigingen op drie plekken: subsidies, inkopen van de gemeente en huisvesting van de gemeente
LEES HIER HET VOLLEDIGE COALITIEAKKOORD:
Coalitiekkoord Amsterdam 2014-2018
PvdA stuurt ‘crisismanager’ naar Amsterdam Nieuw West
NU 15.12.2014 Het partijbestuur van de PvdA heeft een ‘kwartiermaker’ gestuurd naar de afdeling Amsterdam Nieuw West. Daar is het afdelingsbestuur per direct opgestapt.
In een brief aan de leden van de afdeling Nieuw West schrijft voorzitter Hans Spekman dat ‘crisismanager’ Dig Istha er orde op zaken gaat stellen.
Het afdelingsbestuur van Nieuw West in de hoofdstad stapte op uit onvrede over een gebrek aan steun vanuit het partijbestuur, meldde De Telegraaf eerder maandag.
Istha is nu ingeschakeld om de rust te laten terugkeren. ‘Het is van belang dat we de blik op de toekomst richten. Dat de PvdA in Nieuw-West weer een afdeling wordt die bruist, die tot in de haarvaten van de samenleving doordringt’, schrijft Spekman.
Van het afgetreden afdelingsbestuur was vanochtend niemand bereikbaar. Fractievoorzitter Maarten van Maurik van de PvdA Nieuw-West wilde niets zeggen, omdat het volgens hem gaat om een discussie tussen het afdelingsbestuur en het partijbestuur.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar deed de PvdA – ondanks de historische nederlaag – het in Nieuw-West erg goed.
Crisismanager moet orde op zaken stellen in Amsterdam West
Trouw 15.12.2014 Het partijbestuur van de PvdA heeft een ‘kwartiermaker’ gestuurd naar de afdeling Amsterdam Nieuw West. Daar is het afdelingsbestuur per direct opgestapt. In een brief aan de leden van de afdeling Nieuw-West schrijft voorzitter Hans Spekman dat ‘crisismanager’ Dig Istha nu orde op zaken gaat stellen.
Opnieuw heerst onrust bij de PvdA in Amsterdam, waar het afdelingsbestuur van Nieuw-West opstapte uit onvrede over een gebrek aan steun vanuit het partijbestuur, meldde De Telegraaf eerder vandaag. Volgens Spekman is een onderzoek naar die ‘gespannen situatie’ verricht, maar moet het eindrapport nog verschijnen.
Verbitterd PvdA-bestuur weg na kieslijstconflict
Telegraaf 15.12.2014 De PvdA is opnieuw geconfronteerd met onrust binnen haar gelederen. Onvrede en diepe teleurstelling over het optreden van het partijbestuur hebben het voltallige bestuur van de afdeling Amsterdam Nieuw-West, een van de grootste rode bolwerken van ons land, doen besluiten direct af te treden.
Asscher probeerde D66 buiten Amsterdams bestuur te houden›
NRC 20.06.2014 Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) heeft in mei een poging gedaan D66 buiten het Amsterdamse stadsbestuur te houden. Dat bevestigen ingewijden aan NRC Handelsblad.
Asscher was voor hij in 2012 minister van Sociale Zaken werd bijna zeven jaar wethouder en PvdA-leider in Amsterdam. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart leed zijn partij in de hoofdstad de grootste nederlaag in haar geschiedenis. Na 65 jaar verloor de PvdA de status van grootste partij aan D66. LEES VERDER›
Lees meer;
20 MRT Euforie bij D66, enorme klap voor Samsoms PvdA: de winnaars en verliezers op een rij›
20 JUN Hoe Asscher probeerde D66 buiten college in Amsterdam te houden
14 JUN Het is geen jongensdroom, maar Pechtold is klaar om het kabinet te leiden›
14 JUN Pechtold klaar om kabinet teleiden
14 JUN We zijn nu een zelfstandige politieke kracht
Coalitie biedt Amsterdamse kiezers excuus aan
Trouw 18.06.2014 VVD-wethouder Eric van der Burg heeft vanmiddag excuus aangeboden aan de Amsterdamse kiezers, omdat ze na de gemeenteraadsverkiezingen bijna drie maanden moesten wachten tot er een coalitieakkoord was. Amsterdam is daarmee een van de laatste gemeenten met een nieuw college. De gemeenteraad installeert woensdag acht nieuwe wethouders van D66, VVD en SP.
SP’ers geven groen licht voor college Amsterdam
NRC 15.06.2014 De leden van de Amsterdamse SP, die samen met D66 en VVD het nieuwe college van burgemeester en wethouders in de stad wil vormen, zijn vandaag in grote meerderheid akkoord gegaan met het deze week gesloten collegeakkoord. Dat laat de partij weten.LEES VERDER
Lees meer;
12 JUN De belangrijkste punten uit het coalitie-akkoord in Amsterdam›
13 JUN D66 haalt het meeste binnen
12 JUN Coalitieakkoord in Amsterdam en Den Haag›
12 JUN PvdA in A’dam in oppositie door SP
13 JUN Amsterdam Een coalitie van tegenpolen en uitersten
D66 AMSTERDAM: COLLEGE ZONDER PVDA GEEN DOEL
BB 14.06.2014 Het was geen doel op zich om de PvdA buiten het stadsbestuur van Amsterdam te houden. Dat zei de Amsterdamse D66-fractievoorzitter Jan Paternotte zaterdag bij Tros Kamerbreed. ,,Wij wilden wel samenwerken, eerst met een PvdA-informateur, maar dat aanbod is afgeslagen.
Logisch
Nu wilden wij ook wel een hoop veranderen, dus dan is het ook logisch dat je kijkt naar een college zonder die partij.” Donderdag werd bekend dat het Amsterdamse stadsbestuur rond is door een coalitie van D66, VVD en SP.
GERELATEERDE ARTIKELEN
- 12-06-2014 Amsterdam krijgt een achtste wethouder
- 12-06-2014 ‘Dit is gewoon het beste akkoord voor Amsterdam’
- 29-05-2014 D66, SP en VVD Amsterdam praten verder
- 09-05-2012 Amsterdam gaat voor ‘.amsterdam’
‘Geen doel op zich om PvdA uit college Amsterdam te houden’
Elsevier 14.06.2014 Het was geen doel op zich om de PvdA in Amsterdam buiten het nieuwe stadsbestuur te houden. ‘We wilden wel samenwerken, eerst met een PvdA-informateur, maar dat aanbod is afgeslagen.’
Dat zei de Amsterdamse D66-fractievoorzitter Jan Paternotte zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. ‘Nu wilden wij ook wel een hoop veranderen, dus dan is het ook logisch dat je kijkt naar een college zonder die partij.’
Afspraken
Donderdag bereikten de Amsterdamse D66, VVD en SP een akkoord. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat de PvdA niet zal meeregeren in de hoofdstad.
Volgens Elsevier;
Syp Wynia: Geslaagde coup tegen PvdA in Amsterdam is grote overwinning Pechtold
zie ook;
‘PvdA Amsterdam sloeg aanbod D66 af’
Trouw 14.06.2014 Het was geen doel op zich om de PvdA buiten het stadsbestuur van Amsterdam te houden. Dat zei de Amsterdamse D66-fractievoorzitter Jan Paternotte zaterdag bij Tros Kamerbreed.
‘Wij wilden wel samenwerken, eerst met een PvdA-informateur, maar dat aanbod is afgeslagen. Nu wilden wij ook wel een hoop veranderen, dus dan is het ook logisch dat je kijkt naar een college zonder die partij.’
Meer over
- Wethouders Amsterdam bekend: zes mannen en twee vrouwen
- Eindelijk coalitieakkoord D66, VVD, SP in Amsterdam
Telegraaf 14.06.2014 Het was geen doel op zich om de PvdA buiten het stadsbestuur van Amsterdam te houden. Dat zei de Amsterdamse D66-fractievoorzitter Jan Paternotte zaterdag bij Tros Kamerbreed. „Wij wilden wel samenwerken, eerst met een PvdA-informateur, maar dat aanbod is afgeslagen. Nu wilden wij ook wel een hoop veranderen, dus dan is het ook logisch dat je kijkt naar een college zonder die partij.”
‘PvdA Amsterdam sloeg aanbod samenwerking af’
NU 14.06.2014 Het was geen doel op zich om de PvdA buiten het stadsbestuur van Amsterdam te houden. Dat zei de Amsterdamse D66-fractievoorzitter Jan Paternotte zaterdag bij Tros Kamerbreed.
”Wij wilden wel samenwerken, eerst met een PvdA-informateur, maar dat aanbod is afgeslagen. Nu wilden wij ook wel een hoop veranderen, dus dan is het ook logisch dat je kijkt naar een college zonder die partij.”
Gerelateerde artikelen;
- 12/06/2014 Coalitieakkoorden in Amsterdam en Den Haag
Lees meer over: PvdA Gemeenteraadsverkiezingen
Wethouders Amsterdam bekend: zes mannen en twee vrouwen
Trouw 13.06.2014 De wethoudersploeg van het nieuwe college in Amsterdam is compleet. De drie partijen D66, VVD en SP hebben de namen vandaag aan Het Parool bekendgemaakt. Zes mannen en twee vrouwen vormen het nieuwe college. Onder de wethouders bevinden zich onder andere een marketingdirecteur, een topambtenaar en een oud-burgemeester.
Verwant nieuws
- Coalitiegesprekken Amsterdam duren nog even, maar sfeer is ‘prima’ – 02/06/14
- Eindelijk coalitieakkoord D66, VVD, SP in Amsterdam
Jonkvrouw uit Oegstgeest wordt wethouder en loco-burgemeester in Amsterdam
RTVWEST 13.06.2014 De van oorsprong Oegstgeestse Kajsa Ollongren (46) gaat deel uitmaken van de wethoudersploeg in Amsterdam. De topambtenaar wordt daar ook loco-burgemeester. Ze was de afgelopen jaren de hoogste ambtenaar van het land, als rechterhand van premier Rutte.Lees verder
‘Geslaagde coup tegen PvdA in Amsterdam is een grote overwinning voor Alexander Pechtold’
Elsevier 12.06.2014 Door Syp Wynia – Amsterdam wordt na een eeuw van wethouderssocialisme niet meer gedomineerd door de PvdA (en voorganger SDAP). Donderdag presenteren D66, VVD en SP een coalitieakkoord. De PvdA, nog wel de tweede partij in de hoofdstad, staat buitenspel.
Lees ook: D66, VVD en SP bereiken coalitieakkoord in Amsterdam
zie ook;
Rechterhand Rutte locoburgemeester
Telegraaf 12.06.2014 Kajsa Ollongren wordt namens D66 niet alleen wethouder maar ook locoburgemeester in Amsterdam. Bronnen rond de nieuwe coalitie van D66, VVD en SP in de hoofdstad hebben dat gemeld.
‘Rechterhand Rutte wordt locoburgemeester Amsterdam’
NU 12.06.2014 Kajsa Ollongren wordt namens D66 niet alleen wethouder, maar ook locoburgemeester in Amsterdam. Bronnen rond de nieuwe coalitie van D66, VVD en SP in de hoofdstad melden dat.
Ollongren (47) is nu nog de hoogste ambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken en daarmee topambtenaar van premier Mark Rutte. Zij was in 2006 al kandidaat-Kamerlid voor D66.
Gerelateerde artikelen;
- 12/06/2014 Coalitieakkoorden in Amsterdam en Den Haag
Lees meer over Kajsa Ollongren Pieter Litjens
VVD-Kamerlid Pieter Litjens wordt wethouder Amsterdam
Trouw 12.06.2014 Pieter Litjens (46) verlaat de Tweede Kamer en wordt wethouder in Amsterdam voor de VVD. Dit melden bronnen rond de nieuwe coalitie van D66, VVD en SP, die vandaag het coalitieakkoord presenteerden.
De portefeuille van Litjens wordt verkeer en vervoer, inclusief de Noord-Zuidlijn. Daarnaast gaat Litjens over gemeentelijk vastgoed, personeelszaken, inkoop en stadsdeel Zuidoost.
Telegraaf 12.06.2014 VVD-Kamerlid Pieter Litjens wordt namens zijn partij wethouder in Amsterdam. Volgende week woensdag zal de oud-burgemeester van Aalsmeer worden geïnstalleerd als liberaal bestuurder.
Gerelateerde artikelen;
12-06: Amsterdam krijgt 8 wethouders
AMSTERDAM KRIJGT EEN ACHTSTE WETHOUDER
BB 12.06.2014 Het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam bestaat uit acht wethouders: vier van D66, twee van de VVD en twee van de SP. Dat zei D66-leider Jan Paternotte donderdag bij de presentatie van het coalitieakkoord voor de komende 4 jaar.
Financiën voor D66
De eerste D66-wethouder wordt specifiek verantwoordelijk voor financiën. Eric van den Burg (VVD) blijft wethouder en krijgt onder meer sport, ruimtelijke ordening en grondzaken onder zijn hoede. Het vorige college bestond uit zeven wethouders.
GERELATEERDE ARTIKELEN;
- 12-06-2014 Ook stadsbestuur Den Haag is rond
- 12-06-2014 ‘Dit is gewoon het beste akkoord voor Amsterdam’
- 29-05-2014 D66, SP en VVD Amsterdam praten verder
Telegraaf 12.06.2014 Het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam bestaat uit acht wethouders: 4 van D66, 2 van de VVD en 2 van de SP. Dat zei D66-leider Jan Paternotte donderdag bij de presentatie van het coalitieakoord voor de komende 4 jaar.
Akkoord Amsterdam: ‘Voortrekkersrol wietteelt’, meer sociale huurwoningen
VK 12.06.2014 Rechts en links hebben elkaar gevonden in de Amsterdamse politiek. Vanmiddag presenteerden VVD, D66 en SP, een kleine drie maanden na de gemeenteraadsverkiezingen, hun plannen voor het bestuur van de stad. In meerdere opzichten een historisch akkoord: de PvdA staat voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog buitenspel in Amsterdam en de SP gaat voor het eerst in haar geschiedenis meeregeren in de hoofdstad.
MEER OVER: Eindelijk coalitieakkoord D66, VVD, SP in Amsterdam
Eindelijk coalitieakkoord D66, VVD, SP in Amsterdam
Trouw 12.06.2014 Het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam is rond. D66, VVD en de SP hebben bijna drie maanden na de gemeenteraadsverkiezingen een coalitieakkoord gesloten. ‘Een coalitie die recht doet aan de verkiezingsuitslag’, zei fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte vanmorgen.
Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog bestuurt de PvdA niet mee in Amsterdam. De drie partijen presenteren hun akkoord later op de dag op een school in de Bijlmer, vertelde SP-fractievoorzitter Laurens Ivens. Een symbolische locatie, aangezien D66 hamert op onderwijs en de SP op het aanpakken van armoede onder kinderen, legde Paternotte van D66 uit.
‘DIT IS GEWOON HET BESTE AKKOORD VOOR AMSTERDAM’
BB 12.06.2014 D66, VVD en SP vormen een nieuw college in Amsterdam. D66-voorman Jan Paternotte is blij met het akkoord. Nu al wordt gesproken van ‘Paars 2.0’.
Gericht op verandering
De drie partijen onderhandelden de afgelopen maand met elkaar over een nieuw college. Dat gebeurde nadat GroenLinks na twee maanden praten met D66 en VVD de handdoek in de ring gooide. Volgens die partij zou een akkoord met de liberalen ‘niet links genoeg’ zijn. De liberaalgroene droomcoalitie van D66-leider Paternotte kwam er niet. Hij moest op zoek naar een nieuwe partner en dat werd de SP. Is hij tevreden? ‘Nou, dit is gewoon de beste coalitie voor Amsterdam. Het gaat om drie partijen die met veel vertrouwen met elkaar hebben gewerkt aan een collegeakkoord waar ze zich allemaal goed in kunnen herkennen. Ons akkoord is gericht op verandering. Dat is waar de D66, SP en VVD ook campagne op gevoerd hebben.’
GERELATEERDE ARTIKELEN;
- 05-06-2014 Vijf gemeenten hebben nog geen coalitieakkoord
- 29-05-2014 D66, SP en VVD Amsterdam praten verder
Coalitieakkoorden in Amsterdam en Den Haag
PvdA voor het eerst sinds Tweede Wereldoorlog niet in stadsbestuur van hoofdstad
NU 12.06.2014 De nieuwe stadsbesturen van Amsterdam en Den Haag zijn rond. In Amsterdam hebben D66, VVD en de SP na bijna drie maanden een coalitieakkoord gesloten. “Een coalitie die recht doet aan de verkiezingsuitslag”, zegt fractievoorzitter van D66 Amsterdam Jan Paternotte donderdagmorgen. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog bestuurt de PvdA niet mee in Amsterdam.
De drie partijen presenteerden hun akkoord, met de titel ‘Amsterdam is van iedereen’, op een school in de Bijlmer. Een symbolische locatie, aangezien D66 hamert op onderwijs en de SP op het aanpakken van armoede onder kinderen, legde Paternotte van D66 uit.
Gerelateerde artikelen;
- 29/05/2014 D66 Amsterdam praat verder met SP en VVD
- 29/05/2014 D66, VVD en SP Amsterdam beginnen onderhandelingen
Lees meer over Gemeenteraadsverkiezingen Amsterdam
D66, VVD en SP bereiken coalitieakkoord in Amsterdam
Elsevier 12.06.2014 Tien weken na de gemeenteraadsverkiezingen hebben D66, VVD en SP een coalitieakkoord bereikt in Amsterdam. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zal de PvdA niet meeregeren in de hoofdstad.
Afkopen
De drie partijen zouden in hun akkoord duidelijkheid geven over de erfpacht, schrijft De Telegraaf donderdag. Huiseigenaren zouden de pacht in één keer voor eeuwig kunnen afkopen, vergelijkbaar met eigen grondbezit.
De SP is hier eigenlijk tegen, maar krijgt in ruil hiervoor meer sociale huurwoningen, vooral voor ouderen. Jaarlijks zullen er ongeveer vijfhonderd bijkomen. De partijen willen op deze manier voorkomen dat ouderen te lang in hun grote sociale huurwoning blijven.
De onderhandelingen in Amsterdam verliepen moeizaam. Diverse combinaties zijn de afgelopen weken aan bod gekomen tijdens verschillende verkenningen. D66 en VVD spraken in eerste instantie met GroenLinks, maar die partij vond dat de standpunten te ver uit elkaar liggen en trok zich terug.
Commentaar;
Syp Wynia: Geslaagde coup tegen PvdA in Amsterdam is grote overwinning Pechtold
De belangrijkste punten uit het coalitie-akkoord in Amsterdam
NRC 12.06.2014 In Amsterdam is het nieuwe coalitie-akkoord van VVD, D66 en SP gepresenteerd. Het gaat om de plannen in de gemeente van 2014 tot 2018. De titel van het document is ‘Amsterdam is van iedereen’. Dit is het Coalitiekkoord Amsterdam 2014-2018.
STOPLICHT-COALITIE
Vanochtend bleek dat er in Amsterdam een akkoord was bereikt tussen D66, VVD en SP. Op Twitter wordt de samenwerking tussen deze drie partijen al gekscherend de stoplicht-coalitie genoemd.
MOEIZAME ONDERHANDELINGEN
In mei bleek dat een op de acht gemeenten, toen twee maanden na de raadsverkiezingen, nog aan het onderhandelen was over een nieuw college. Dit bleek uit onderzoek van NRC Handelsblad naar de collegevorming in de 380 gemeenten waar in maart een nieuwe gemeenteraad werd gekozen.
Zo was D66, in Amsterdam de grote winnaar, weer terug bij af nadat beoogd coalitiepartner GroenLinks onverwacht afhaakte. Uiteindelijk heeft de vorming van de nieuwe coalitie iets langer dan twee weken geduurd.
Lees voor meer achtergronden over de onderhandelingen het verhaal van Bas Blokker in NRC Handelsblad vandaag: ‘PvdA in A’dam in oppositie door SP’
LEES HIER HET VOLLEDIGE COALITIEAKKOORD
Coalitiekkoord Amsterdam 2014-2018
Lees meer
8:43 Coalitieakkoord in Amsterdam en Den Haag›VERKIEZINGEN
VANDAAG PvdA in A’dam in oppositie door SP
21 MEI Sociale huurwoningen worden flink duurder›BINNENLAND
15 MEI Bij D66 voelt niemand van links zich welkom
8 MEI Coalitieakkoord Rotterdam: stad gaat merken dat Leefbaar aan de macht is›VERKIEZINGEN
Telegraaf 12.06.2014 Zowel Amsterdam als Den Haag presenteren donderdagmiddag hun nieuwe coalitie. Amsterdam tegen 13 uur, Den Haag tegen 14 uur. Volg de tweets van onze verslaggevers ter plekke.
Gerelateerde artikelen;
12-06: Brede coalitie Den Haag
12-06: Coalitieakkoord in Amsterdam
Telegraaf 12.06.2014 D66, VVD en de SP in de hoofdstad hebben eindelijk een akkoord gesloten en bieden huizenbezitters daarin duidelijkheid over de erfpacht. Ook komt er flink meer geld voor huurwoningen en de bestrijding van armoede, een vurige wens van de socialisten.
Dat is het resultaat van de onderhandelingen tussen het trio, dat elkaar tien weken na de verkiezingen vond en later vanmiddag het coalitieakkoord presenteert. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zal de PvdA niet meebesturen in Amsterdam.
COALITIEVORMING AMSTERDAM DUURDE ZO’N TWEE WEKEN
De vorming van de nieuwe coalitie heeft uiteindelijk iets langer dan twee weken geduurd. Op 27 mei gaven de verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) aan de raad het advies om D66, VVD en SP om de tafel te zetten. De verwachting was toen dat de gesprekken redelijk moeizaam zouden gaan verlopen.
Coalitieakkoord in Amsterdam en Den Haag›
NRC 12.06.2014 Er is tussen D66, VVD en SP in Amsterdam een akkoord bereikt. Hiermee komt de PvdA definitief in de oppositiebanken terecht. Volgens De Telegraaf komen er veranderingen in het erfpacht en wordt er geïnvesteerd in sociale huurwoningen. Daarnaast is er ook in de Haagse gemeenteraad een akkoord bereikt.
Lees meer;
19 MEI Advies bij coalitiebesprekingen Amsterdam: geen PvdA›
16 MEI Van Boxtel (D66), Vliegenthart (SP) moeten impasse Amsterdam oplossen›
27 MEI Advies formatie Amsterdam: D66, SP en VVD›
23 MEI Coalitie met SP is laatste serieuze kans voor D66 en VVD samen
18 MEI En weer zitten de onderhandelingen in Amsterdam muurvast›
‘Goede voortgang’ gesprekken vorming stadsbestuur Amsterdam
NU 10.06.2014 Er is ”goede voortgang” bij de gesprekken in Amsterdam over de vorming van een nieuw stadsbestuur. ”Ik denk wel dat we eruit gaan komen”, zei D66-leider Jan Paternotte dinsdag.
D66, VVD en SP praten al anderhalve week over de vorming van een college. Paternotte kon niet aangeven hoe lang de gesprekken nog duren.
In ieder geval wordt dinsdagavond verder onderhandeld. Een van de bespreekpunten is een financiële tegenvaller waar de hoofdstad de laatste weken mee te maken kreeg.
Gerelateerde artikelen
- 29/05/2014 D66 Amsterdam praat verder met SP en VVD
- 27/05/2014 Nieuwe onderhandelingspoging in Amsterdam
Lees meer over Amsterdam Gemeenteraadsverkiezingen
In vijf gemeenten nog geen coalitieakkoord
Trouw 05.06.2014 Een kleine 3 maanden na de gemeenteraadsverkiezingen hebben vijf gemeenten nog steeds geen nieuw college. De onderhandelingen daar lopen nog.
Grote steden als Amsterdam en Den Haag hebben nog geen nieuw college, maar ook in de kleinere gemeenten Den Helder, Blaricum en Zutphen wordt nog gepraat. In Amsterdam voeren D66, VVD, en SP sinds een week gesprekken met elkaar in een ‘constructieve sfeer’, nadat GroenLinks uit de onderhandelingen was gestapt.
In vijf gemeenten na verkiezingen nog geen nieuw college
NU 05.06.2014 Een kleine drie maanden na de gemeenteraadsverkiezingen hebben vijf gemeenten nog steeds geen nieuw college. De onderhandelingen daar lopen nog.
Het gaat om de grote steden Amsterdam en Den Haag, maar ook in de kleinere gemeenten Den Helder, Blaricum en Zutphen wordt nog gepraat.
In Amsterdam voeren D66, VVD, en SP sinds een week gesprekken met elkaar in een ”constructieve sfeer”, nadat GroenLinks uit de onderhandelingen was gestapt.
Impasse
De formatie in de hoofdstad verkeert al maanden in een impasse.Verschillende pogingen strandden al. Zo was een combinatie tussen GroenLinks en de bovengenoemde partijen niet mogelijk, bleek na een lange fractievergadering van GroenLinks vorige week. De linkse partijen die de VVD niet in een college willen hebben.
De collegevorming gaat erg moeilijk. De partijen gaan van impasse naar impasse. D66, VVD en GroenLinks hebben tevergeefs geprobeerd een akkoord te bereiken. Daarna probeerde D66 het met VVD, SP en GroenLinks, maar vorige week stapte GroenLinks uit die gesprekken.
Dinsdag kregen de drie partijen het advies van de verkenners Roger van Boxtel en Arjan Vliegenthart met elkaar te gaan praten. Amsterdam wacht sinds de gemeenteraadsverkiezingen al ruim twee maanden op een nieuw stadsbestuur.
Coalitiegesprekken Amsterdam duren nog even, maar sfeer is ‘prima’
Trouw 02.06.2014 De onderhandelingen over een nieuwe coalitie in Amsterdam duren nog wel even voort. Volgens D66-leider Jan Paternotte is er afgelopen weekend weer gesproken en is sprake van een ‘prima sfeer’. Wanneer de partijen eruit zijn, valt nog niet te voorspellen.
Telegraaf 02.06.2014 De onderhandelingen over een nieuwe coalitie in Amsterdam duren nog wel even voort. Volgens D66-leider Jan Paternotte is er afgelopen weekend ook gesproken en is sprake van een „prima sfeer”. Wanneer de partijen eruit zijn, valt nog niet te voorspellen.
Telegraaf 29.05.2014 Bij de coalitieonderhandelingen in Amsterdam tussen D66, SP en VVD is donderdag vooral gesproken over financiën. Dat zei de Amsterdamse D66-voorman Jan Paternotte. Volgens hem was de sfeer goed. De gesprekken gaan vrijdag verder. D66 is in Amsterdam de grootste partij.
Gerelateerde artikelen
29-05: D66 A’dam praat met SP, VVD
27-05: Poging tot college A’dam
D66, SP EN VVD AMSTERDAM PRATEN VERDER
BB 29.05.2014 Bij de coalitieonderhandelingen in Amsterdam tussen D66, SP en VVD is donderdag vooral gesproken over financiën. Dat zei de Amsterdamse D66-voorman Jan Paternotte. Volgens hem was de sfeer goed. De gesprekken gaan vrijdag verder. D66 is in Amsterdam de grootste partij.
GERELATEERDE ARTIKELEN;
- 20-05-2014 GL A’dam niet aan tafel met D66, VVD en SP
- 19-05-2014 D66, VVD, SP en GL moeten coalitie Amsterdam onderzoeken
- 28-03-2014 ‘Open formeren het halve werk’
D66 Amsterdam praat verder met SP en VVD
NU 29.05.2014 Bij de coalitieonderhandelingen in Amsterdam tussen D66, SP en VVD is donderdag vooral gesproken over financiën. Dat zei de Amsterdamse D66-voorman Jan Paternotte. Volgens hem was de sfeer goed.
De gesprekken gaan vrijdag verder. D66 is in Amsterdam de grootste partij.
Het waren de eerste besprekingen tussen de drie partijen in de hoofdstad om te komen tot een nieuw stadbestuur. Omdat Amsterdam een aantal financiële tegenvallers heeft, is daar eerst over gepraat. Wat er uit is gekomen, wilde Paternotte niet kwijt. Hij zegt dat D66, SP en VVD er in slagen een nieuw stadsbestuur te vormen. De drie partijen hebben samen 26 van de 45 zetels in de raad.
Gerelateerde artikelen
- 29/05/2014 D66, VVD en SP Amsterdam beginnen onderhandelingen
- 27/05/2014 Nieuwe onderhandelingspoging in Amsterdam
Lees meer over: D66 SP VVD Gemeenteraadsverkiezingen Amsterdam
Zorgen D66, VVD en SP wel voor doorbraak formatie Amsterdam?
Elsevier 29.05.2014 De vorming van een nieuw stadsbestuur in Amsterdam, die nu al twee maanden duurt, is een nieuwe fase ingegaan. D66, VVD en de SP in Amsterdam zijn sinds donderdag met elkaar in gesprek. Dat meldt VVD-leider in Amsterdam Eric van der Burg via Twitter.
D66, VVD en SP Amsterdam beginnen onderhandelingen
NU 29.05.2014 D66, VVD en SP gaan donderdag in Amsterdam voor het eerst rond de tafel om te onderhandelen over een nieuw college. Dat laat VVD-leider Eric van der Burg donderdagochtend weten. “Goed dat SP heeft besloten in gesprek te willen gaan”, twittert hij.
Gerelateerde artikelen
- 20/05/2014 Nog geen zicht op nieuw college Amsterdam
- 19/05/2014 D66, VVD, SP en GL moeten coalitie Amsterdam onderzoeken
- 16/05/2014 Verkenners benoemd voor coalitie Amsterdam
- 14/05/2014 Partijen Amsterdam donderdag bijeen voor crisisoverleg
Lees meer over: Gemeenteraadsverkiezingen
D66, VVD en SP Amsterdam beginnen onderhandelingen
NRC 29.05.2014 D66, VVD en SP gaan vandaag in Amsterdam voor het eerst rond de tafel om te onderhandelen over een nieuw college. Dat laat VVD-leider Eric van der Burg vanochtend weten op Twitter. ericvanderburg Eric van der BurgVandaag starten de gesprekken voor nieuwe coalitie in Amsterdam. Goed dat SP heeft besloten in gesprek te willen gaan.#opnaareengoedbestuur LEES VERDER
Nieuwe onderhandelingspoging in Amsterdam
NU 27.05.2014 Na twee mislukte onderhandelingen komt er een nieuwe poging om een college in Amsterdam te vormen. D66, de grootste partij van de hoofdstad, gaat praten met SP en VVD.
De verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) hadden de drie partijen dinsdag aangeraden om te onderhandelen. Amsterdam wacht sinds de gemeenteraadsverkiezingen al 69 dagen op een stadsbestuur.
Telegraaf 27.05.2014 Na twee mislukte onderhandelingen komt er een nieuwe poging om een college in Amsterdam te vormen. D66, de grootste partij van de hoofdstad, gaat praten met SP en VVD. De verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) hadden de drie partijen dinsdag aangeraden om te onderhandelen. Amsterdam wacht sinds de gemeenteraadsverkiezingen al 69 dagen op een stadsbestuur.
Advies formatie Amsterdam: D66, SP en VVD
NRC 27.05.2014 Weer een nieuw advies van verkenners van een college in Amsterdam. Senatoren Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) adviseren onderhandelingen tussen D66, SP en VVD. Dat hebben ze zojuist in het stadhuis bekendgemaakt.
Vermoedelijk worden de onderhandelingen moeizaam. Halverwege mei werd door dezelfde verkenners al eens een geopperd een college van D66, SP, VVD en GroenLinks te vormen, maar dat liep op iets uit. GroenLinks wilde niet meedoen, waarop de SP te kennen gaf dat een combinatie zonder GroenLinks niet voor de hand ligt. SP-leider Ivens zei toen dat er niets gebeurt zolang D66 en VVD zich aan elkaar vastklampen. Praten met D66 en VVD “is niet aan de orde”, zo zei hij.
ONDERHANDELINGEN AL TIEN WEKEN BEZIG
De hoofdstad is één van de laatste gemeentes zonder college. De verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) zijn de vierde en vijfde begeleiders van de onderhandelingen van buitenaf. Eerder hebben Alexander Rinnooy Kan, Thom de Graaf (beide D66) en Tom van der Lee (GroenLinks) het geprobeerd. LEES VERDER
Telegraaf 23.05.2014 De onderhandelingen over het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam genieten de warme belangstelling van politieke hoofdrolspelers in Den Haag. Zo heeft vicepremier Asscher zich de laatste weken regelmatig gemeld bij een aantal onderhandelaars, om te redden wat er te redden valt voor de sociaaldemocraten.
Verkenners in Amsterdam opnieuw in gesprek
Trouw 21.05.2014 De vorige week benoemde ‘verkenners’ Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) gaan vandaag opnieuw in gesprek met de fractievoorzitters van alle acht partijen in Amsterdam. Ze willen duidelijk weten ‘wat wel en geen opties zijn voor de verschillende partijen voor het vormen van een nieuw stadsbestuur’.
Verkenners in Amsterdam opnieuw in gesprek
AD 21.05.2014 De vorige week benoemde ‘verkenners’ Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) gaan vandaag opnieuw in gesprek met de fractievoorzitters van alle acht partijen in Amsterdam. Ze willen duidelijk weten ‘wat wel en geen opties zijn voor de verschillende partijen voor het vormen van een nieuw stadsbestuur’.
Verkenners in Amsterdam opnieuw in gesprek
NU 21.05.2014 De vorige week benoemde ‘verkenners’ Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) gaan donderdag opnieuw in gesprek met de fractievoorzitters van alle acht partijen in Amsterdam. Ze willen duidelijk weten ”wat wel en geen opties zijn voor de verschillende partijen voor het vormen van een nieuw stadsbestuur”.
De gesprekken “moeten alle ruis wegnemen over de voorkeuren van partijen” en duidelijk maken welke samenwerking door de partijen als onmogelijk of onwenselijk wordt gezien.
Gerelateerde artikelen;
- 20/05/2014 Nog geen zicht op nieuw college Amsterdam
- 19/05/2014 D66, VVD, SP en GL moeten coalitie Amsterdam onderzoeken
- 16/05/2014 Verkenners benoemd voor coalitie Amsterdam
Lees meer over: Amsterdam
Nieuw hoofdstuk in ‘Soapera’ – Video
Telegraaf 20.05.2014 De VVD wordt door de linkse partijen uit het Amsterdamse stadsbestuur gewerkt. GroenLinks, SP en PvdA blokkeren de voortgang van de formatie zolang D66 de VVD blijft vasthouden als coalitiepartner. Dat wordt duidelijk nu de onderhandelingen voor een nieuw bestuurscollege in de hoofdstad opnieuw zijn opgeblazen. Gisteren adviseerden twee ‘verkenners’, SP-senator Arjan Vliegenthart en D66-prominent Roger van Boxtel dat D66, VVD, SP en GroenLinks samen een stadsbestuur proberen te vormen.
Gerelateerde artikelen;
19-05: Coalitieadvies Amsterdam
16-05: Verkenners benoemd in A’dam
Nog geen zicht op nieuw college Amsterdam
NU 20.05.2014 Nu de Amsterdamse fractie van GroenLinks niet wil onderhandelen met D66, VVD en SP, lijkt een nieuw stadsbestuur in de hoofdstad nog ver weg. Fractievoorzitter Rutger Groot Wassink liet dinsdag weten dat zijn partij na lang beraad heeft besloten niet aan tafel te gaan met de drie partijen, zoals verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) maandag haddenvoorgesteld. Dat betekent dat de coalitiebesprekingen 2 maanden na de gemeenteraadsverkiezingen nog steeds in een impasse zitten.
Gerelateerde artikelen;
- 19/05/2014 D66, VVD, SP en GL moeten coalitie Amsterdam onderzoeken
- 16/05/2014 Verkenners benoemd voor coalitie Amsterdam
- 14/05/2014 Partijen Amsterdam donderdag bijeen voor crisisoverleg
Lees meer over: Amsterdam Gemeenteraadsverkiezingen
GL A’DAM NIET AAN TAFEL MET D66, VVD EN SP
BB 20.05.2014 Nu de Amsterdamse fractie van GroenLinks niet wil onderhandelen met D66, VVD en SP, lijkt een nieuw stadsbestuur in de hoofdstad nog ver weg. Fractievoorzitter Rutger Groot Wassink liet dinsdag weten dat zijn partij na lang beraad heeft besloten niet aan tafel te gaan met de drie partijen, zoals verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) maandag hadden voorgesteld.
Impasse
Dat betekent dat de coalitiebesprekingen 2 maanden na de gemeenteraadsverkiezingen nog steeds in een impasse zitten. ,,We vinden en vonden ook al dat een andere combinatie beter is voor de stad”, zei Groot Wassink. ,,We vinden het gek dat D66 en VVD de as moeten zijn, terwijl er ook veel linkse zetels zijn. Dit had niet onze voorkeur en we vinden dat ook andere opties verkend hadden moeten worden, zoals D66 met twee linkse partijen.”
GERELATEERDE ARTIKELEN;
- 19-05-2014 D66, VVD, SP en GL moeten coalitie Amsterdam onderzoeken
- 16-05-2014 Van Boxtel en Vliegenthart verkenners coalitie Amsterdam
- 13-05-2014 Advies Amsterdam: coalitie van vier partijen
- 09-05-2014 Groenlinks stapt uit coalitieonderhandelingen Amsterdam
GroenLinks Amsterdam niet om tafel met D66, VVD en SP
Trouw 20.05.2014 De Amsterdamse fractie van GroenLinks wil niet onderhandelen met D66, VVD en SP over een coalitie. Volgens fractievoorzitter Rutger Groot Wassink heeft zijn partij besloten niet aan tafel te gaan met de drie partijen, zoals verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) gisteren hadden voorgesteld.
Dat betekent dat de coalitiebesprekingen twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen nog steeds in een impasse zitten. ‘We vinden en vonden ook al dat een andere combinatie beter is voor de stad’, zei Groot Wassink. ‘We vinden het gek dat D66 en VVD de as moeten zijn, terwijl er ook veel linkse zetels zijn. Dit had niet onze voorkeur en we vinden dat ook andere opties verkend hadden moeten worden, zoals D66 met twee linkse partijen.’
Impasse Amsterdam: willen linkse partijen VVD niet in college?
Elsevier 20.05.2014 De linkse partijen in de Amsterdamse raad zouden de VVD uit het Amsterdamse stadsbestuur willen houden. GroenLinks, SP en PvdA blokkeren de vorming van een nieuw college zolang D66 aan de VVD blijft vasthouden als coalitiepartner. Dat schrijft de Telegraaf dinsdag.
Patstelling
Vanochtend werd bekend dat GroenLinks na een lange fractievergadering heeft besloten niet te willen overleggen met D66, VVD en SP. Die afwijzing betekent dat de impasse in de collegevorming in de hoofdstad nog altijd niet is doorbroken. Betrokkenen bij het overleg houden er rekening mee dat D66, SP en VVD nu gedrieën gaan onderhandelen.
Beweging
Maandagmiddag leek er een beetje beweging de collegeonderhandelingen, die nu al twee maanden duren. De twee verkenners, Eerste Kamerlid van de SP Arjan Vliegenthart en Roger van Boxtel (D66) kwamen met het advies om een college te vormen met D66, de grote winnaar van de verkiezingen eind maart, en VVD, SP en GroenLinks.
De voorgestelde coalitie was voor de verkenners de meest logische optie. Eerder kwam informateur Thom de Graaf (D66) met een advies om een college te vormen tussen D66, VVD, SP en PvdA, maar ook die optie bleek niet haalbaar. Daarop stopte De Graaf zijn activiteiten als informateur in de hoofdstad.
zie ook;
En weer zitten de onderhandelingen in Amsterdam muurvast
NRC 20.05.2014 Er wil maar geen beweging komen in de onderhandelingen over een nieuw stadsbestuur voor Amsterdam. Een paar uur nadat gistermiddag ‘verkenners’ van D66 en SP hadden geconcludeerd “dat het nu het meest voor de hand ligt om een college te onderzoeken van D66, VVD, SP en GroenLinks”, haakte GroenLinks alweer af. De fractie vergaderde gisteravond langdurig om daarna vast te stellen dat zij niet wil meewerken aan een dergelijk college.
OOK SP WIL NU NIET PRATEN
Ook de SP ziet nu geen heil meer in gesprekken, schrijft AT5. Praten met D66 en VVD “is niet aan de orde”, zei partijleider Laurens Ivens.
Met de verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) waren de onderhandelingen in Amsterdam aan hun vierde en vijfde begeleider van buitenaf toe. Eerder hebben Alexander Rinnooy Kan, Thom de Graaf (beide D66) en Tom van der Lee (GroenLinks) geprobeerd lijn en vaart te krijgen in de besprekingen. LEES VERDER
D66, VVD, SP EN GL MOETEN COALITIE AMSTERDAM ONDERZOEKEN
BB 19.05.2014 D66, VVD, SP en GroenLinks in Amsterdam moeten samen verder gaan onderzoeken of ze een nieuw college van burgemeester en wethouders kunnen gaan vormen.
Advies van verkenners
Dat is de uitkomst van een verkenning door verkenners Roger van Boxtel (D66-prominent) en Arjan Vliegenthart, Eerste Kamerlid voor de SP, maandag. Zij voerden de afgelopen dagen gesprekken met de fractievoorzitters van alle acht partijen in de Amsterdamse gemeenteraad. De bal ligt nu bij de fractievoorzitters, aldus Van Boxtel. ,,Dit is een basis, geen uitgangspunt.”
GERELATEERDE ARTIKELEN;
- 16-05-2014 Van Boxtel en Vliegenthart verkenners coalitie Amsterdam
- 13-05-2014 Advies Amsterdam: coalitie van vier partijen
- 09-05-2014 Niet meer dan speculatie
- 09-05-2014 Groenlinks stapt uit coalitieonderhandelingen Amsterdam
In nieuw advies college Amsterdam komt GroenLinks weer voor
Elsevier 19.05.2014 De onderhandelingen over de vorming van een nieuw Amsterdams gemeentebestuur liepen de afgelopen weken spaak. Maandag lijkt er echter weer een beetje beweging in het proces te zitten. D66, VVD, SP en GroenLinks in Amsterdam moeten samen bekijken of zij een college van burgemeester en wethouders kunnen vormen, is de uitkomst van een verkenning door oud-minister Roger van Boxtel (D66) en Eerste Kamerlid voor de SP, Arjen Vliegenthart. De twee hebben gesproken met de fractievoorzitters van de acht partijen in de raad. De bal ligt nu bij hen, zegt van Boxtel. ‘Dit is een basis, geen uitgangspunt.’
Mislukt
De verkenners zien eerdere mislukte besprekingen tussen D66, GroenLinks en VVD niet als een belemmering voor mogelijke samenwerking. De voorgestelde coalitie is voor de verkenners de meest logische optie.
Basis
Twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen heeft Amsterdam nog steeds geen nieuw stadsbestuur. D66 en GroenLinks en VVD stonden aanvankelijk aan de basis van de nieuwe coalitie, maar de onderhandelingen liepen stuk toen GroenLinks zich terugtrok. Die partij van fractievoorzitter Rutger Groot Wassink vond de standpunten te ver uit elkaar liggen en gooide de handdoek in de ring. Later kwam informateur Thom de Graaf met een advies om een college te vormen tussen D66, VVD, SP en PvdA, maar ook die optie bleek niet haalbaar. Daarop stopte De Graaf zijn activiteiten als informateur in de hoofdstad.
zie ook;
Telegraaf 19.05.2014 D66, VVD, SP en GroenLinks in Amsterdam moeten samen onderzoeken of ze een nieuw college van burgemeester en wethouders kunnen gaan vormen. Dat is de uitkomst van een verkenning door Roger van Boxtel (D66-prominent) en Arjan Vliegenthart, Eerste Kamerlid voor de SP, zo bleek maandag.
D66, VVD, SP en GL moeten coalitie Amsterdam onderzoeken
Advies op basis van gesprekken met fractievoorzitters
NU 19.05.2014 D66, VVD, SP en GroenLinks in Amsterdam moeten samen verder gaan onderzoeken of ze een nieuw college van burgemeester en wethouders kunnen gaan vormen. Dat is de uitkomst van een verkenning door Roger van Boxtel (D66-prominent) en Arjan Vliegenthart, Eerste Kamerlid voor de SP, zo bleek maandag.
Gerelateerde artikelen;
Lees meer over: Amsterdam Gemeenteraadsverkiezingen
‘D66, VVD, SP en GL: coalitie Amsterdam onderzoeken’
Trouw 19.05.2014 D66, VVD, SP en GroenLinks in Amsterdam moeten samen verder onderzoeken of ze een nieuw college van burgemeester en wethouders kunnen gaan vormen. Dat is de uitkomst van een verkenning door Roger van Boxtel (D66-prominent) en Arjan Vliegenthart, Eerste Kamerlid voor de SP, zo bleek vandaag.
De verkenners voerden de afgelopen dagen gesprekken met de fractievoorzitters van alle acht partijen in de Amsterdamse gemeenteraad. De bal ligt nu bij de fractievoorzitters, aldus Van Boxtel. ‘Dit is een basis, geen uitgangspunt.’
Advies bij coalitiebesprekingen Amsterdam: geen PvdA
NRC 19.05.2014 D66, VVD, GroenLinks en de SP moeten beginnen met de onderhandelingen over een nieuw college voor Amsterdam. Dat is het belangrijkste advies van de ‘verkenners’ Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP). De besprekingen moeten het eerder bereikte akkoord tussen D66 en GroenLinks als basis hebben.
Dat meldt Het Parool vanmiddag. De verkenners trekken die conclusie na gesprekken met de acht fractievoorzitters van de betrokken partijen. LEES VERDER
Lees meer;
16 MEI Van Boxtel (D66), Vliegenthart (SP) moeten impasse Amsterdam oplossen›
16 MEI Hoe houdt D66 zijn vijanden te vriend?
15 MEI Nog bijna vijftig gemeenten stoeien met collegevorming›
14 MEI Collegevorming Amsterdam in impasse beland›
9 MEI GroenLinks stapt op, vorming coalitie Amsterdam mislukt
‘D66 blijkt in Amsterdam het onredeljk alternatief’
VK 18.05.2014 De winst van D66 in Amsterdam heeft alles met de politiek in Den Haag te maken, schrijft columnist Thomas van der Dunk. En het uitblijven van een coalitie mét D66 in de hoofdstad alles met het amateurisme van de partij. Na twee maanden is er nog steeds geen college en dat ligt aan – er is geen ander woord voor – het amateurisme van D66.
‘Einde van het amateurisme’, kopte de NRC vorige week zaterdag boven een stuk gewijd aan het opereren van D66 bij de college-onderhandelingen na de raadsverkiezingen waarbij de partij een enorme winst had behaald.
Twee senatoren benoemd tot verkenners Amsterdam
Trouw 16.05.2014 D66-prominent Roger van Boxtel en Arjan Vliegenthart, Eerste Kamerlid voor de SP, zijn vrijdag aangesteld als verkenners om te onderzoeken welke coalitie mogelijk is in Amsterdam. Ze gaan de komende dagen gesprekken voeren met de fractievoorzitters van alle acht partijen in de Amsterdamse gemeenteraad.
Telegraaf 16.05.2014 Twee verkenners uit de Eerste Kamer van D66 en de SP gaan dit weekend gesprekken voeren met de acht fractievoorzitters van de partijen in de Amsterdamse gemeenteraad.
Namens D66 is Roger van Boxtel en namens de SP is Arjan Vliegenthart vanochtend bereid gevonden om de wensen van de fracties te inventariseren en te bekijken hoe de coalitievorming vlot te trekken is
VAN BOXTEL EN VLIEGENTHART VERKENNERS COALITIE AMSTERDAM
BB 16.05.2014 D66-prominent Roger van Boxtel en Arjan Vliegenthart, Eerste Kamerlid voor de SP, zijn vrijdag aangesteld als verkenners om te onderzoeken welke coalitie mogelijk is in Amsterdam. Ze gaan de komende dagen gesprekken voeren met de fractievoorzitters van alle acht partijen in de Amsterdamse gemeenteraad.
Onafhankelijke verkenners
De partijen wilden aanvankelijk twee onafhankelijke Amsterdammers aanstellen om de impasse in de collegeonderhandelingen te doorbreken. ,,Maar deze beoogde verkenners waren niet beschikbaar of niet geïnteresseerd”, liet D66-leider Jan Paternotte weten. Namen wil hij niet geven.
GERELATEERDE ARTIKELEN
- 13-05-2014 Advies Amsterdam: coalitie van vier partijen
- 09-05-2014 Groenlinks stapt uit coalitieonderhandelingen Amsterdam
- 03-04-2014 D66 en GroenLinks worden ‘as van bestuur’ in Amsterdam
Van Boxtel (D66), Vliegenthart (SP) nieuwe verkenners Amsterdam›
NRC 16.05.2014 Eerste Kamerleden Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) moeten als verkenners proberen politiek Amsterdam uit de impasse helpen die er momenteel is rond de collegeonderhandelingen.
Lees meer;
15 MEI Nog bijna vijftig gemeenten stoeien met collegevorming›
14 MEI Collegevorming Amsterdam in impasse beland›
25 APR PvdA buiten college in Amsterdam›
4 APR Bijrol voor PvdA bij vorming van colleges
3 APR Onderzoek NRC: Bijrol voor PvdA in formatie gemeentecoalities›
Verkenners benoemd voor coalitie Amsterdam
NU 16.05.2014 D66-prominent Roger van Boxtel en Arjan Vliegenthart, Eerste Kamerlid voor de SP, zijn vrijdag aangesteld als verkenners om te onderzoeken welke coalitie mogelijk is in Amsterdam.Ze gaan de komende dagen gesprekken voeren met de fractievoorzitters van alle acht partijen in de Amsterdamse gemeenteraad.
De partijen wilden aanvankelijk twee onafhankelijke Amsterdammers aanstellen om de impasse in de collegeonderhandelingen te doorbreken. ”Maar deze beoogde verkenners waren niet beschikbaar of niet geïnteresseerd”, liet D66-leider Jan Paternotte weten. Namen wil hij niet geven.
Gerelateerde artikelen;
- 14/05/2014 Partijen Amsterdam donderdag bijeen voor crisisoverleg
- 13/05/2014 ‘D66 Amsterdam moet praten met VVD, PvdA en SP’
Lees meer over: Amsterdam Gemeenteraadsverkiezingen
Telegraaf 16.05.2014 Amsterdam gaat twee onafhankelijke informateurs, zogeheten verkenners, benaderen voor de vorming van een nieuw stadsbestuur. Daartoe hebben de leiders van de acht partijen die zijn gekozen in de Amsterdamse gemeenteraad donderdag besloten, zei D66-leider Jan Paternotte tegen het ANP.
Amsterdam benadert onafhankelijke verkenners
Trouw 16.05.2014 Amsterdam gaat twee onafhankelijke informateurs, zogeheten verkenners, benaderen voor de vorming van een nieuw stadsbestuur. Daartoe hebben de leiders van de acht partijen die zijn gekozen in de Amsterdamse gemeenteraad donderdag besloten, zei D66-leider Jan Paternotte tegen het ANP.
Verwant nieuws;
- Vorming stadsbestuur Amsterdam in impasse – 14/05/14
- GroenLinks stapt uit onderhandeling Amsterdam – 08/05/14
9,5 miljoen Nederlanders krijgen CDA-wethouder
VK 16.05.2014 Bijna twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen zijn in ruim 94 procent van de gemeenten colleges van B&W gevormd. Het CDA is de grote winnaar van die coalitievorming: minstens 9,5 miljoen Nederlanders krijgen een CDA-wethouder.
Slechts in 21 gemeenten van de 380 waar op 19 maart verkiezingen zijn gehouden, zijn de collegebesprekingen nog gaande. Meest opvallende van die 21 is Amsterdam, waar de onderhandelingen muurvast zitten.
In de hoofdstad Amsterdam heeft de grote winnaar D66 flinke moeite om die onderhandelingen tot een goed einde te brengen. In Breda bijvoorbeeld viel de partij buiten de boot, ondanks dat een flinke winst D66 samen met de VVD tot de grootste had gemaakt. Uit de Volkskrant Coalitietool blijkt dat daar geen trend achter zit. In de 45 gemeenten waar D66 de grootste is, leveren ze voor 37 colleges een wethouder.
MUURVAST
Zo is in Amsterdam D66, de grote winnaar, weer terug bij af nadat beoogd coalitiepartner GroenLinks vorig week onverwacht is afgehaakt. Vanavond om acht uur heeft D66 alle fractievoorzitters op het stadhuis uitgenodigd om te overleggen “over de ontstane politieke situatie”, een teken dat de onderhandelingen muurvast zitten.
Nog bijna vijftig gemeenten stoeien met collegevorming›
NRC 15.05.2014 Een op de acht gemeenten is bijna twee maanden na de raadsverkiezingen nog aan het onderhandelen over een nieuw college. Dit blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad naar de collegevorming in de 380 gemeenten waar in maart een nieuwe gemeenteraad werd gekozen.
Inmiddels zijn in 333 gemeenten de wethoudersposten verdeeld onder de politieke partijen of zelfs nieuwe colleges geïnstalleerd. In 47 gemeenten zijn de onderhandelingen nog in volle gang en in sommige gevallen lijkt een collegeakkoord nog ver weg.
Lees meer;
16 MEI Van Boxtel (D66), Vliegenthart (SP) moeten impasse Amsterdam oplossen›
15 MEI In Veendam zitten ze helemaal vast
8 MEI GroenLinks uit coalitiebesprekingen Amsterdam›
25 APR PvdA buiten college in Amsterdam›
4 APR College Utrecht waarschijnlijk zonder PvdA – advies: D66, SP, GroenLinks en VVD›
Zorgen
De zorgen over de trage vorming van een stadsbestuur nemen toe. ”D66 is bij de verkiezingen de grootste partij geworden en moet zich nu ook eens als een grote partij gedragen”, zei SP-leider Laurens Ivens. ”Ze hebben er een zootje van gemaakt de afgelopen 8 weken.”
De PvdA vindt dat D66 en GroenLinks samen weer op zoek moeten gaan naar een derde partner, anders dan de VVD.
”De PvdA werkt graag mee aan een coalitie indien zij zich daarin kan herkennen, maar kan zich ook vinden in een oppositierol.” D66 en GroenLinks stonden aanvankelijk aan de basis van de nieuwe coalitie, maar de onderhandelingen liepen stuk toen GroenLinks zich terugtrok.
Partijen Amsterdam donderdag bijeen voor crisisoverleg
NU 14.05.2014 De leiders van de acht partijen in Amsterdam komen donderdagavond bij elkaar voor crisisoverleg, nu de vorming van een stadsbestuur in een impasse is geraakt.
De PvdA en de SP in de hoofdstad laten woensdag weten weinig vertrouwen te hebben in een coalitie van vier partijen. Informateur Thom de Graaf adviseerde dinsdag juist om een stadsbestuur te vormen van D66, VVD, PvdA en SP.
Stadszender AT5 weet te melden dat De Graaf, van D66, zijn taken als informateur neerlegt. Hij had de taak in het stadsbestuur van Amsterdam een coalitie te vormen. De Graaf leidde onderhandelingen in Amsterdam voor een college met D66, GroenLinks en de VVD, maar de besprekingen leidden tot niets.
Vorming stadsbestuur Amsterdam in impasse
Trouw 14.05.2014 De vorming van een stadsbestuur in Amsterdam is in een impasse geraakt. De PvdA en de SP in de hoofdstad hebben vandaag laten weten weinig vertrouwen te hebben in een coalitie van vier partijen. Informateur Thom de Graaf adviseerde gisteren juist om een stadsbestuur te vormen van D66, VVD, PvdA en SP.
De leiders van de acht partijen die zijn gekozen in de Amsterdamse gemeenteraad komen woensdagavond in het stadhuis bij elkaar om de impasse te doorbreken, verklaarde D66-leider Jan Paternotte.
Verwant nieuws;
PvdA-voorvrouw Marjolein Moorman zal het voorstel van Paternotte voorleggen aan haar fractiegenoten, maar geeft aan weinig vertrouwen te hebben in die oplossing. ,,Als andere partijen het ook een goed idee vinden wil ik er over nadenken, maar we moeten nu volgens mij niet weer iets nieuws proberen.’’ Moorman adviseert D66 om opnieuw met GroenLinks te gaan praten, de partij die vorige week donderdag wegliep van de onderhandelingstafel. Informeel hebben beide partijen sindsdien contact gehouden.
Ook de SP ziet niets in het plan om twee partijgebonden informateurs aan te stellen.
Telegraaf 13.05.2014 Er is een politieke crisis uitgebroken in de hoofdstad. Verkiezingsoverwinnaar D66 is het na acht weken na de verkiezingen nog niet gelukt om een nieuwe coalitie te presenteren. Een spoedberaad met alle acht partijen die de Amsterdamse gemeenteraad rijk is, moet de impasse doorbreken. Thom de Graaf heeft ondertussen bekendgemaakt te stoppen als informateur.
Gerelateerde artikelen;
10-05: Zondag weer overleg A’dam
09-05: Overleg over bestuur A’dam
09-05: Ook Van der Laan voor pardon
09-05: Praten over stadsbestuur A’dam
08-05: Impasse Amsterdams bestuur
Politieke impasse in Amsterdam: partijen komen er niet uit
Elsevier 14.05.2014 De politieke partijen in Amsterdam bereiken maar geen akkoord over de nieuwe coalitie. Informateur Thom de Graaf (D66) adviseerde dat D66 en VVD een coalitie zou vormen met PvdA en SP, maar dat gaat niet lukken.
Het is zelfs zover gekomen dat De Graaf zijn functie als informateur heeft neergelegd. Volgens De Graaf ligt de schuld van het mislukken van de onderhandelingen ‘bij alle partijen’ die ‘zo lang draaien’, meldt AT5.
Impasse
De Graaf voerde de regie bij onderhandelingen voor een college met D66, GroenLinks en de VVD. Dinsdag adviseerde hij een vierpartijencoalitie vanD66, VVD, PvdA en SP. Vooral PvdA en SP zouden moeite hiermee hebben.
Paternotte zal tijdens de bijeenkomst het voorstel doen dat D66 en PvdA als de twee grootste partijen in de stad allebei een informateur benoemen om te bekijken welke coalitie mogelijk is.
Spelletjes
De PvdA zegt dat D66 het bereiken van een akkoord tegenhoudt. D66 zou niet alleen met de PvdA een coalitie willen vormen en wil per se VVD en GroenLinks erbij hebben. ‘Dat blokkeert vrijwel alle oplossingen om uit de impasse te komen,’ schrijft de PvdA op zijn website.
GroenLinks was dinsdag ook al kritisch over de houding van D66. ‘Het is duidelijk dat D66 nooit met GroenLinks de as van een nieuwe college heeft willen vormen,’ is te lezen op de website van de partij.
Lees ook: Het wordt niet altijd beseft, maar Amsterdam is uniek: nergens in West-Europa is één politieke partij al een eeuw aan de macht in dezelfde stad en geen enkele andere grote stad wordt al sinds de Tweede Wereldoorlog bestuurd door burgemeesters van dezelfde partij …lees verder
Collegevorming Amsterdam in impasse beland
NRC 14.05.2014 De collegebesprekingen in Amsterdam zitten muurvast. Acht weken na de verkiezingen kwam D66-informateur Thom de Graaf gisteren met het voorstel dat D66, VVD, PvdA en SP de mogelijkheid van een vierpartijencoalitie zouden onderzoeken. Vandaag kwam het antwoord van de fracties van PvdA en SP: die doen daar niet aan mee.
“Het lijkt ons verstandig om eerst stabielere coalities te onderzoeken”, schrijft SP-leider Laurens Ivens. De PvdA vreest dat onderhandelingen met vier partijen “lang kunnen duren en mislukken”, aldus fractievoorzitter Marjolein Moorman. D66 heeft nu voorgesteld om twee informateurs van PvdA en D66 te benoemen. Dat zou de vierde poging worden. LEES VERDER
Lees meer;
9 MEI GroenLinks stapt op, vorming coalitie Amsterdam mislukt
8 MEI GroenLinks uit coalitiebesprekingen Amsterdam›BINNENLAND
ADVIES AMSTERDAM: COALITIE VAN VIER PARTIJEN
BB 13.05.2014 Informateur Thom de Graaf adviseert de leiders van de Amsterdamse partijen D66, PvdA, SP en VVD ‘met grote voortvarendheid’ met elkaar in gesprek te gaan over een mogelijke coalitie in de hoofdstad. Nadat GroenLinks vorige week uit de onderhandelingen met D66 en VVD was gestapt, moest De Graaf opnieuw op zoek naar een kansrijke samenstelling van partijen voor het bestuur van de stad.
Samenwerking D66 en GroenLinks onmogelijk
Na gesprekken met alle betrokkenen bracht de informateur dinsdag zijn advies naar buiten om tot een coalitie van vier partijen te komen. ,,Op grond van de gesprekken die ik heb gevoerd, kom ik tot het oordeel dat inhoudelijke samenwerking van D66 met GroenLinks en een derde partij nu een gepasseerd station is.” D66 wil de samenwerking met VVD niet op het spel zetten, en voor GroenLinks is een driepartijencoalitie met D66 en VVD onbespreekbaar.
GERELATEERDE ARTIKELEN;
- 12-05-2014 D66 Rotterdam maakt kandiaat-wethouders bekend
- 09-05-2014 Groenlinks stapt uit coalitieonderhandelingen Amsterdam
- 26-04-2014 Amsterdam mikt op college van D66, GL en VVD
- 04-04-2014 PvdA nauwelijks aan zet bij vorming college’s
‘D66 Amsterdam moet praten met VVD, PvdA en SP’
NU 13.05.2014 De coalitieonderhandelingen over een stadsbestuur in Amsterdam moeten tussen D66, VVD, PvdA en SP gaan. Dat adviseert informateur Thom de Graaf. Dat meldt de gemeente Amsterdam dinsdag.
Het is nog onbekend of de partijen op het advies van De Graaf ingaan. De Graaf, een D66-prominent, gaat op verzoek van de fractievoorzitters van D66 en VVD om tafel met de PvdA en SP.
Gerelateerde artikelen;
- 25/04/2014 Amsterdam mikt op college van D66, GL en VVD
Lees meer over Amsterdam Gemeenteraadsverkiezingen
Informateur Amsterdam wil breed college, mét SP en PvdA
Elsevier 13.05.2014 Nadat de onderhandelingen tussen D66, VVD en GroenLinks in Amsterdam op niets uitliepen, doet informateur Thom de Graaf (D66) dinsdag een nieuwe poging om een college van burgemeester en wethouders te vormen. Hij wil dat wordt onderzocht of er een combinatie mogelijk is tussen zijn partij, VVD, PvdA – de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen in maart – en de SP.
Historisch
Amsterdam leek af te stevenen op een historisch college zonder de PvdA, de partij die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog aan de touwtjes trok in de hoofdstad.
Maar omdat GroenLinks donderdagavond uit de onderhandelingen stapte, voelde D66 zich genoodzaakt met de sociaaldemocraten in gesprek te gaan.
Trots
D66-leider in Amsterdam Jan Paternotte zei het besluit van GroenLinks weliswaar te accepteren, maar het toch jammer te vinden dat GroenLinks de onderhandelingen verlaat.
zie ook;
Telegraaf 09.05.2014 D66 en VVD in Amsterdam hebben vrijdag met zowel PvdA als SP gesproken over de vorming van een stadsbestuur. Over de uitkomst daarvan overleggen D66 en VVD zaterdag met de formateur, oud-minister Thom de Graaf (D66). Daarna wordt bekendgemaakt met welke partij ze in eerste instantie verder willen praten. Dat liet D66-leider Jan Paternotte weten.
Gerelateerde artikelen
09-05: Praten over stadsbestuur A’dam
08-05: Impasse Amsterdams bestuur
D66 Amsterdam praat toch met PvdA na exit GroenLinks
Elsevier 08.05.2014 Amsterdam leek af te gaan op een historisch college zonder de PvdA. Maar nu GroenLinks is uitgestapt, gaat D66 toch weer met de sociaaldemocraten praten. D66-leider Jan Paternotte liet donderdagavond weten dat de coalitieonderhandelingen voorlopig zijn mislukt, meldt het Parool.
Toch PvdA
De exit van de groenen betekent dat D66 gaat praten met PvdA en de SP. Die gesprekken zullen vrijdag direct beginnen. De optie D66, GroenLinks en PvdA is ook nog niet onderzocht, zegt Marjolein Moorman van de PvdA. ‘Wij willen nog altijd graag onderhandelen op basis van het deelakkoord dat GroenLinks en D66 hebben gesloten,’ zegt ze.
Miljardenstrop
Waarom GroenLinks de onderhandelingen precies heeft verlaten, is niet bekend. Mogelijk heeft de woensdag voorspelde miljardenstrop voor de gemeente Amsterdam er iets mee te maken.
zie ook
zie: GroenLinks uit coalitiebesprekingen Amsterdam
GroenLinks stapt uit onderhandeling Amsterdam
VK 08.05.2014 De onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur in Amsterdam zijn voorlopig mislukt. GroenLinks is uit de onderhandelingen gestapt, zo lieten Rutger Groot Wassink van GroenLinks en Jan Paternotte van D66 vanavond weten.
De combinatie van VVD, D66 en GroenLinks gaat op deze manier niet werken. Je moet wel bij je principes blijven. Als de plannen daar te ver vanaf liggen, dan moet je accepteren dat je niet verder kan
Morgen worden er verkennende gesprekken gevoerd met SP en PvdA, om te zien of D66 en VVD daarmee een coalitie zouden kunnen vormen. Oud-minister Thom de Graaf (D66) leidt die gesprekken. De rol van GroenLinks bij die onderhandelingen is voorlopig uitgespeeld.
Trots op deelakkoord
D66, GroenLinks een VVD onderhandelden met elkaar om tot een akkoord te komen. ‘We waren trots op het deelakkoord dat we eerder al met GroenLinks hadden opgesteld. De VVD wilde dit akkoord op belangrijke punten onderschrijven, maar voor GroenLinks was dat niet voldoende’, zegt Paternotte tegen Het Parool.
Telegraaf 08.05.2014 De onderhandelingen om een nieuw bestuur van de hoofdstad zitten in een diepe impasse. GroenLinks trekt zich onverwachts terug uit de gesprekken met D66 en VVD, nadat eerder op hoofdlijnen een akkoord was bereikt.
Gerelateerde artikelen
25-04: College: D66, GL en VVD
D66, VVD en SP ‘enige optie’ in Amsterdam, PvdA aan de zijlijn
VK 27.03.2014 Een college van D66, VVD en SP is de enige mogelijke coalitie in Amsterdam. Dat heeft informateur Alexander Rinnooy Kan vastgesteld na de gesprekken die hij voerde met de fracties.
Alle partijen zijn het erover eens dat D66 als grote winnaar in de hoofdstad deel uitmaakt van het nieuwe stadsbestuur. Die partij wil een ‘sociaal-liberale coalitie’ en wil graag verder met de VVD en een van de drie ‘sociale’ partijen PvdA, GroenLinks of SP.
VERWANT NIEUWS;
Amsterdam mikt op college van D66, GL en VVD
NU 26.04.2014 Als de onderhandelingen tot een akkoord leiden, krijgt Amsterdam een college van D66, GroenLinks en VVD. De informateurs Thom de Graaf en Tom van der Lee hebben vrijdagavond geadviseerd dat die drie partijen met elkaar verder gaan onderhandelen. De PvdA staat hierdoor voor het eerst sinds 1946 aan de kant in de hoofdstad.
Lokalen zien niet hele verkiezingswinst terug
NU 26.04.2014 De plaatselijke partijen plukken niet helemaal de vruchten van hun overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige maand. De lokalen kregen 10 procent meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen in 2010, maar ze leveren nu 5 procent meer wethouders.
Dat blijkt uit een zaterdag bekendgemaakt onderzoek van Nieuwsuur en de NOS.
Gerelateerde artikelen;
- 25/04/2014 Amsterdam mikt op college van D66, GL en VVD
- 17/04/2014 College met D66, SP, CDA en GL in Tilburg
- 14/04/2014 Den Haag begint eindelijk onderhandelingen college
Lees meer over: Gemeenteraadsverkiezingen
Winst lokalen deels verzilverd
Telegraaf 26.04.2014 De plaatselijke partijen plukken niet helemaal de vruchten van hun overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige maand. De lokalen kregen 10 procent meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen in 2010, maar ze leveren nu 5 procent meer wethouders.
De kabinetspartijen VVD en PvdA kregen op 19 maart de hardste klappen. De sociaaldemocraten raakten bijna een kwart van de stemmen kwijt, maar verloren een derde van hun wethouders. De PvdA dreigt ook in Amsterdam en Rotterdam, waar de formatie nog loopt, buiten de boot te vallen.
PvdA buiten college in Amsterdam›
NRC 25.04.2014 Amsterdam krijgt voor het eerst sinds 1946 een college zonder de PvdA. D66 en GroenLinks gaan onderhandelen met de VVD, in lijn met het advies van informateurs Tom van der Lee van GroenLinks en Thom de Graaf van D66.
De keuze, zo bleek vanavond, is gemaakt door D66, met 14 raadszetels meer dan twee keer zo groot als GroenLinks (6). GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink liet er tijdens een persconferentie geen misverstand over bestaan dat de keuze zijn partij zwaar valt.
Lees meer;
26 APR PvdA blijft buiten college van Amsterdam›
19 APR GroenLinks en D66: akkoord in Amsterdam›
27 MRT College-onderhandelingen Amsterdam lopen vast›
20 MRT Groot verlies voor PvdA in de vier grote steden – D66 wint›
20 MRT Euforie bij D66, enorme klap voor Samsoms PvdA: de winnaars en verliezers op een rij›
Amsterdam koerst af op historisch college zonder PvdA
Elsevier 25.04.2014 Het lijkt erop dat de sociaaldemocraten voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog geen zitting zullen nemen in het Amsterdamse college van wethouders en burgemeester. De informateurs zetten in op een college van D66, GroenLinks en VVD.
De informateurs Thom de Graaf en Tom van der Lee hebben vrijdagavond geadviseerd dat de drie partijen met elkaar verder gaan onderhandelen. De sociaaldemocraten staan hierdoor voor het eerst sinds 1946 aan de kant.
Onderhandelingen
Het is de bedoeling dat dit koningsweekend al wordt begonnen aan de onderhandelingen. Als de onderhandelingen slagen, zullen de sociaaldemocraten voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog worden uitgesloten van de gemeentelijke macht in de hoofdstad.
Sinds Floor Wibaut in 1914 wethouder van Amsterdam werd, regeren de sociaaldemocraten, met uitzondering van de periodes 1927-1929, 1933-1935, 1940-1945 over Amsterdam.
zie ook: 3 apr D66 praat in Amsterdam met GroenLinks, breed overleg Rotterdam
PvdA buiten de boot in Amsterdam
Telegraaf 25.04.2014 Na Rotterdam en Utrecht wordt de PvdA ook in Amsterdam waarschijnlijk buiten het stadsbestuur gehouden. De informateurs adviseren D66 en GroenLinks om samen te werken met de VVD, waardoor de sociaaldemocraten voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet vertegenwoordigd zijn in het hoofdstedelijk stadsbestuur.
Gerelateerde artikelen
24-04: PvdA’er: Badr is ‘ouwe topper’
03-04: D66 met GroenLinks verder
27-03: A’dam heeft gemeenteraad
27-03: ‘A’dam: D66, VVD, SP enige optie’
17.03.2014 – Waar D66 en PvdA in de laatste peiling van het gemeentelijke onderzoeksbureau vrijwel gelijk liggen, wijst Maurice de Hond D66 aan als winnaar van de raadsverkiezingen van woensdag in Amsterda
Volgens De Hond is D66 nu goed voor twaalf zetels (plus vijf) en komt de PvdA uit op tien. Nooit eerder in haar bestaan kwam de PvdA in Amsterdam onder de twaalf zetels uit.
Maurice de Hond: ‘D66 winnaar gemeenteraadsverkiezingen Amsterdam’
Trouw 17.03.2014 Waar D66 en PvdA in de laatste peiling van het gemeentelijke onderzoeksbureau vrijwel gelijk liggen, wijst Maurice de Hond D66 aan als winnaar van de raadsverkiezingen van woensdag in Amsterdam.
Volgens De Hond is D66 nu goed voor twaalf zetels (plus vijf) en komt de PvdA uit op tien. Nooit eerder in haar bestaan kwam de PvdA in Amsterdam onder de twaalf zetels uit.
- Lees ook: PvdA Amsterdam zet eindsprint in (15-03-14)
- Lees ook: PvdA en D66 op gelijke hoogte in nieuwe peiling (16-03-14)
- Lees ook: Peiling: PvdA stevent af op slechtste resultaat ooit (16-03-14)
PvdA onttroond in Amsterdam?
Amsterdam moet de grote prijs worden. Onder leiding van lijsttrekker Jan Paternotte lijken de sociaal-liberalen de PvdA te gaan onttronen, die al sinds de Tweede Oorlog de grootste politieke partij is in de hoofdstad.
D66 grijpt de macht in Randstad
AD 15.03.2014 D66 maakt zich op voor een grote zegetocht in de Randstad. De sociaal-liberale partij is hard op weg woensdag de grootste te worden in Utrecht, Amsterdam en Den Haag. Dit blijkt uit een nieuwe peiling van TNS NIPO, in opdracht van het AD. Rotterdam is de enige van de vier grote steden waar de verwachtingen voor D66 minder hoog gespannen zijn. Toch boekt de partij ook daar winst. lees verder »
Lees ook;
Telegraaf 15.03.2024 De PvdA zet alles op alles om een nederlaag in Amsterdam te voorkomen. De laatste 100 uur voor de verkiezingen is de partij non-stop bezig in de hoofdstad. Daarbij zetten de sociaaldemocraten kopstukken in zoals partijleider Diederik Samsom, de ministers Lodewijk Asscher, Ronald Plasterk, Jeroen Dijsselbloem en Jet Bussemaker, en oud-leider Job Cohen.
Het is de derde keer dat de PvdA 100 uur aan een stuk campagne voert. Politici en vrijwilligers gaan onder meer rozen en flyers uitdelen, pannenkoeken bakken, posters plakken en praten met passagiers in bussen en trams. De partij wil voor de verkiezingen met 100.000 Amsterdammers hebben gesproken. De teller stond vrijdag op ruim 86.000, aldus de PvdA.
De PvdA is al tientallen jaren de grootste partij in Amsterdam, maar dat dreigt te veranderen bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag. Het gemeentelijke onderzoeksbureau O&S hield onlangs een enquête voor Het Parool en daarin was D66 de grootste partij.
Trouw 15.03.2014 De PvdA zet alles op alles om een nederlaag in Amsterdam te voorkomen. De laatste honderd uur voor de verkiezingen is de partij non-stop bezig in de hoofdstad.
Daarbij zetten de sociaaldemocraten kopstukken in zoals partijleider Diederik Samsom, de ministers Lodewijk Asscher, Ronald Plasterk, Jeroen Dijsselbloem en Jet Bussemaker, en oud-leider Job Cohen.
PvdA-coryfee Van Thijn vreest dat PvdA ‘door het ijs zal zakken’
Elsevier 13.03.2014 PvdA-kopstuk en oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn houdt er rekening mee dat er na honderd jaar een einde gaat komen aan de PvdA-dominantie in de hoofdstad. Van Thijn bestempelt het dreigende verlies als een ‘symbolische gebeurtenis van de eerste orde’. ‘Ik ben bang dat ons erfgoed – meer dan honderd jaar sociaal-democratische gemeentepolitiek, te beginnen bij Wibaut – door het ijs gaat zakken,’ zegt Van Thijn donderdag in NRC Handelsblad.
Hilhorst geen topper
Van Thijn geeft verder toe dat de huidige lijsttrekker Pieter Hilhorst ook niet bepaald heeft laten zien een goede bestuurder te zijn. ‘Ik zal niet zeggen dat Pieter Hilhorst een topbestuurder is – kan ook niet, maar hij begint nog maar net.’ Ook zegt Van Thijn dat hij van Hilhorst eerst dacht dat hij bij GroenLinks hoorde.
Over een eventueel wethouderschap van Boris van der Ham namens D66 in Amsterdam is Van Thijn opvallend positief. ‘Van der Ham? Daar heb ik wel vertrouwen in.’
Van Thijn (PvdA) vreest voor Amsterdam als D66 grootste wordt
NRC 13.03.2014 Oud-burgemeester Ed van Thijn vreest voor Amsterdam als D66 er de grootste partij wordt. Met nog een week te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen zegt PvdA-coryfee (tevens oud-volksvertegenwoordiger, -minister, -senator) Van Thijn in een interview met NRC Handelsblad: “Ik maak me zorgen over de bestuurskracht van D66.” LEES VERDER
D66 groter dan PvdA
In een peiling verricht in opdracht van Het Parool is D66 voor het eerst groter dan de PvdA in Amsterdam. D66 krijgt 13 van de 45 zetels. De PvdA valt van 15 terug naar 10 zetels
Tien van de vijftien zetels houden de sociaal-democraten op 19 maart over, volgens de jongste peiling. Dat is een laagterecord. De Amsterdamse PvdA heeft er nooit minder dan twaalf gehad.
D66 krijgt 13 van de 45 raadszetels, bijna een verdubbeling ten opzichte van de huidige 7. De PvdA valt van 15 terug naar 10 zetels. Als dat ook het geval is bij de verkiezingen van 19 maart, is dat een historische nederlaag voor de PvdA. Het naoorlogse dieptepunt van de PvdA ligt vooralsnog in 1990, met 12 zetels.
D66 wordt dus met dertien zetels de grote winnaar in Amsterdam. De democraten hebben er zeven. De Amsterdamse gemeenteraad telt 45 zetels. Een stadsbestuur zonder de PvdA is met deze uitslag een reële mogelijkheid. Sinds de oorlog is Amsterdam nimmer bestuurd zonder de PvdA.
Einde van een tijdperk
Maar nu lijkt er een einde te komen aan een eeuw lang SDAP/PvdA in de hoofdstad. D66 en VVD hebben hun bijrol van zich afgeschud en openen in een lijstverbinding frontaal de aanval op de machthebber.
De partijen willen halvering van het sociale woningbestand, eigenaren in staat stellen de grond onder hun huis te kopen en meer ruimte voor koophuizen en vrije verhuur. En de aanpak lijkt succes te hebben. D66 heeft PvdA voor nu het eerst ingehaald in de peilingen.
Paniek
Volgens PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst wil ‘rechts Amsterdam’ de stad beroven van zijn kroonjuweel. Maar de ‘beginnende leraar’ en de ‘loodgieter’ voor wie Hilhorst zegt op te komen, kunnen in Amsterdam helemaal geen huis vinden. Die sociale huurhuizen worden bezet door scheefwoners en allochtonen.
De politiek onervaren Hilhorst lijkt geen grip te hebben op het ‘bastion’ Amsterdam en bij de partijtop verandert de ongerustheid langzaam in paniek. Op 19 maart zou er daarom zomaar een einde kunnen komen aan de unieke sociaal-democratische hegemonie. Maar dat gaat niet zomaar. De PvdA zit in de haarvaten van de hoofdstad.
zie ook: Het Rode Bolwerk in Amsterdam staat op barsten – deel 1
Elsevier 28.02.2014 Bij de aftrap van de PvdA-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam prijkten er drie Amsterdamse andreaskruizen naast de campagneslogan ‘Jouw stad, Mijn stad, Onze stad’. Maar nu zijn ze weg. Waar zijn die kruizen gebleven?
‘Ik neem aan dat burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) een rekening stuurt. PvdA’ers zijn zo verweven met de gemeentelijke organisatie dat ze denken dat zij Amsterdam zijn,’ zei Roderic Evans-Knaup(42) van de partij Red Amsterdam twee weken geleden in Elsevier.
‘Bij de aftrap van de campagne zijn de kruisen door een iets te enthousiaste vrijwilliger gebruikt. Het is nooit de bedoeling geweest om ze in de definitieve PvdA-campagne te gebruiken.’ Daarmee is het mysterie rond de PvdA andreaskruizen opgehelderd. Of toch niet, wie nu naar decampagnesite van de PvdA surft, ziet daar de kruisen weer. Timmermans: ‘Ja, dat zijn de gewone kruizen van Amsterdam. Daar zit geen auteursrecht op. Die mag iedereen gebruiken.’
Lees ook…
Syp Wynia: De slag om Amsterdam: PvdA dreigt almacht in hoofdstad kwijt te raken
zie ook;
- 2 mrt 2010 In Amsterdam gaan alle stemmen naar de PvdA
Elsevier 27.02.2014 Uitgerekend in de stad waar vierhonderd jaar geleden de grondvesten voor het moderne kapitalisme werden gelegd, regeert al honderd jaar het socialisme. Maar aan die dominantie komt nu waarschijnlijk een einde. D66 overstijgt de PvdA in de peilingen.
Einde van een éénpartijstad
Na een eeuw lijkt er een einde te komen aan de unieke almacht van de PvdA in Amsterdam. Hoe kwam die tot stand? Lees in Elsevier deze week hoe Amsterdam een links bolwerk werd. Bekijk hier de digitale editie
Lees het volledige artikel in Elsevier van deze week.
zie ook;
- 14 mrt 2012 Hoe Ronald Plasterk onze belangen verkwanselt
- 2 mrt 2010 In Amsterdam gaan alle stemmen naar de PvdA
- 23 jun 2010 Van der Laan wordt nieuwe burgemeester Amsterdam
Peiling: D66 groter dan PvdA in Amsterdam
VK 25.02.2014 De PvdA stevent volgens de jongste peiling af op een dramatisch verlies bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Een stadsbestuur zonder PvdA lijkt een reële mogelijkheid, blijkt uit een peiling uitgevoerd in opdracht van Het Parool.
MEER OVER: Amsterdam Politiek PvdA Gemeenteraadsverkiezingen
Telegraaf 25.02.2014 In de nieuwste peiling voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam is D66 groter dan de PvdA, sinds jaar en dag de grootste partij in de hoofdstad.
Dat meldt Het Parool. In de enquête van het gemeentelijke onderzoeksbureau O&S, verricht in opdracht van de krant,
Gerelateerde artikelen;
25-02: Utrecht trekt enquête in
24-02: PvdA-man Pronk stemt GroenLinks
24-02: Genoeg stemmentellers A’dam en R’dam
23-02: Stemmen kan op veel stations
23-02: VVD en PvdA beter in peiling
14 reacties
Sorry, the comment form is closed at this time.
-
Archief
- december 2019 (2)
- november 2019 (11)
- oktober 2019 (9)
- september 2019 (7)
- augustus 2019 (8)
- juli 2019 (11)
- juni 2019 (5)
- mei 2019 (14)
- april 2019 (3)
- maart 2019 (6)
- februari 2019 (7)
- januari 2019 (8)
-
Categorieën
- 1e kamer
- 2e kamer
- 2e kamerverkiezingen 2017
- 50 plus
- 50plus
- 8 December-strafproces
- 911
- Aalsmeer
- Aalsmeers Collectief
- aangifte
- aanslag
- aardbevingen
- aardgaswinning
- Abdulkadir Geylani-moskee
- afdrachtregeling
- afganistan
- afsplitspartijen
- Ahmed Aboutaleb
- aivd
- AKP
- Alami abu Hamza
- Alexander Pechtold
- Amendement
- amsterdam
- Amsterdam Museum
- Ancilla Tilia van de Leest
- Anders Breivik
- André Postema PvdA
- Anne Lok
- Anne-Wil Duthler
- Anne-Wil Duthler VVD
- Anneke van der Veer
- Annemarie Jorritsma
- Annemarie Jorritsma vvd
- Armeense genocide
- Arnoud van Doorn
- As-Soennah moskee
- asielzoekers
- Australian Liberty Alliance
- awp
- Aysel Erbudak
- Baarle-Nassau
- Balk
- Balkenende-norm
- balkenendenorm
- Bart de Liefde
- bedreiging
- beeldenstorm
- begroting
- begroting 2016
- begroting 2017
- begroting 2018
- begroting 2019
- begroting 2020
- belangenverstrengeling
- Belastingdienst
- Bert van der Roest
- bestuurscrisis
- bevingen
- bezuinigingen
- BIJ1
- bivakmutsen
- Björn Lugthart
- Bloemendaal
- boerka
- boerkaverbod
- bonnetjes-affaire
- Bonus
- Boris Johnson
- Bram Heijstek
- brexit
- Brexit-uitstel
- Brunssum
- BUK
- burgemeester
- Burgemeester Stefan Huisman VVD
- burgemeester Ahmed Aboutaleb
- burnpits
- Camiel Eurlings
- Carin Gaemers
- cartoon
- cartoonwedstrijd
- cbs
- CDA
- Charlie Hebdo
- Clemens Meerts
- college van bestuur van de Limburgse vmbo-scholen
- Combined Air Operations Centre
- commissie-Donner
- commissie-Noorman-Den Uyl
- Commissie-Oosting
- Commissie-Stiekem
- corruptie
- coup
- cpb
- cpn
- crisis
- CU
- CU-SGP
- Cultuurpaleis
- CvK
- D66
- Daan Prevoo
- Daniël van der Stoep
- daniel van der stoep
- de afrekening
- De Fryske Marren
- De gouden eeuw
- debat
- decembermoorden
- delfzijl
- demonstratie
- Denk NL
- derde dinsdag
- derde dinsdag september
- desi bouterse
- Dick Schoof
- dijkgraaf
- dijkgraaf Michiel van Haersma Buma
- dijkgraaf van Delfland Michiel van Haersma Buma
- Dinkelland
- Dion Gaus
- Dion Graus
- Dion Graus PVV
- directeur van de integriteitswaakhond van de Raad van Europa
- Dirk Scheringa
- Dividentbelasting
- Don Bijl
- Donald Trump
- doodsbedreiging
- Douwe Jan Elzinga
- DPK
- dreiging
- dualisme
- Eeuwit Klink
- El Alami Amaouch
- Elze Boshart
- Emil Smeding
- Emil Smeding PVV
- emile roemer sp
- Erdogan
- Eric Wiebes
- Eritrea
- etnisch profileren
- EU
- euro
- europa
- europees parlement
- europese parlement
- Eva van Esch
- extreem rechts
- Farshad Bashir
- Fawaz Jneid
- Felix Rottenberg
- Femke Halsema
- Femke Merel van Kooten
- Fethullah Gülen
- fitna
- Follow the Money
- Fons Hertog VVD
- formatie
- Fort Zeelandia
- Forum voor Democratie
- Frans Timmermans
- fraude
- fred teeven vvd
- Fred van der Spek
- FvD
- Fyra
- Gaswinning
- Geert Dales 50 plus
- geert wilders
- geert wilders pvv
- gekozen burgemeester
- gemeenteraad
- gemeenteraadsverkiezingen 2018
- gemeenteraadsverkiezingen 21.03.2018
- George Pell
- Gerald Schotman
- Gorinchem
- Greco
- Griekenland
- groenlinks
- Groep de Mos
- groepsbelediging
- grondwet
- Groningen
- ground zero
- Haarlemmermeer
- haatimam
- haatzaaien
- Halbe Zijlstra
- Han ten Broeke VVD
- Hans Middendorp
- Harry van Bommel
- Hawija
- henk kamp
- henk krol
- Henk Otten
- Henry Keizer VVD
- Hero Brinkman
- homo
- homohaat
- homohuwelijk
- hoofddoek
- hoogheemraadschap van Delfland
- Hugo Borst
- Huib van Vliet
- Huib van Vliet VVD
- huur
- Huurdersheffing
- huurverhoging
- huurwet
- ijsselmeer
- illegalen
- Imam El Alami Amaouch
- ing
- integraalhelmen
- integriteit
- integriteitsaffaires
- Integriteitscommissie
- integriteitsonderzoek
- Integriteitstoets
- Integriteitswaakhond van de Raad van Europa
- Irak
- Irish Backstop
- is
- IS-kinderen
- isis
- islam
- Ivo Opstelten
- Jacques Monasch
- Jacques Tichelaar
- Jan Hoekema
- Jan Hoekema D66
- Jan van Cranenbroek
- jan van zanen
- Jan Zoetelief
- Janaid L.
- Jean-Paul Gebben
- Jehovah’s getuigen
- Jo Palmen
- Johan Maurits van Nassau Siegen
- Johan Meijer
- Joram van Klaveren
- Jos de Graaf
- Jos van Rey
- jos wienen cda
- journalist Roel Janssen
- Kamerlid Wybren van Haga VVD
- kandidatenlijst
- kapitalisme
- karen gerbrands
- kartelvorming
- Kees van der Staaij
- kinderpardon
- Klaas Dijkhoff VVD
- klimaat
- Klimaatakkoord
- klimaatmars
- koerden
- koopkracht
- Krijgsraad van Suriname
- kruistochten
- Kunduz
- kvp
- Langetermijnbegroting.
- limburg
- links
- links verbond
- lobby
- lobbycultuur
- Loek Hermans
- Loek Hermans VVD
- Loek Winter
- Maarten van Leeuwen
- Madeleine van Toorenburg
- Marco Kroon
- Marco Out
- Marianne Thieme
- Marianne Thieme PvdD
- Mark Harbers
- Mark Harbers VVD
- Mark rutte
- marktwerking
- Marleen Barth
- marleen barth pvda
- marokkanen
- Martin van Rijn
- maurice de hond
- Meavita
- Menno Snel D66
- Mesut Özil
- mh17
- MH17-ramp
- MH17-tribunaal
- Michael Heemels
- Michiel van Haersma Buma
- miljoenennota 2016
- miljoenennota 2017
- Miljoenennota 2018
- miljoenennota 2019
- miljoenennota 2020
- minder
- minder Marokkanen-proces.
- minister Buitenlandse zaken
- Minister Ferd Grapperhaus
- minister Van der Steur
- misbruik
- Mohamed Keskin
- moskee
- moslim
- moslimban
- Moszkowicz
- Muslimban
- nabeschouwingen
- naheffing
- Nashville Statement
- NAVO-missie Resolute Support
- NCTV
- Nederland
- new york
- Nexit
- NIDA
- Nieuwe Wegen
- nikab
- No Deal Brexit
- noodwet
- Norbert Klein
- novitsjok
- NS
- NZA
- OBP
- Oekraïne
- Olaf Storms
- Oldenzaal
- Onafhankelijk Liberaal
- Onafhankelijke Burgerpartij
- onderhandelingen
- Oosterhout
- opcw
- openbaar vervoer
- Orthodox protestantse kerk
- ouderenzorg
- overheidsgebouwen
- parlementaire enquêtecommissie
- Partij van de eenheid
- Partij van de Toekomst
- partij voor de dieren
- Paul Depla PvdA
- Paul Frentrop
- peiling
- peiling 11.12.2016
- peiling 14.02.2016
- personeelstekort
- Peter Rehwinkel
- Peter Tielemans
- Peter van Dijk
- Peter van Dijk PVV
- Peter Zevenbergen
- petitie
- Piet de Jong
- Pieter Lakeman
- Pim Fortuyn
- pkk
- Poetin
- polarisatie.
- politiek
- populisme
- PPR
- premier
- President Tayyip Recep Erdogan
- prinsjesdag
- Prinsjesdag 2017
- privatisering
- PrivaZorg
- ProRail
- Provinciale Staten Limburg
- Provinciale Staten Zeeland
- provincie drente
- PSP
- PvdA
- PvdD
- PvdE
- PVV
- Raad van Europa
- Rachid Guernaoui
- Ralph Hamers
- rechtzaak
- referendum
- regeerakkoord
- reiskosten
- Renkum
- repatriëren
- richard de mos
- rijswijk
- Rob Jetten
- Roelof van Laar
- Rolf Zincken
- Ron Meyer
- Ronald van Raak SP
- Rusland
- Rutte 2
- Rutte 3
- ruud lubbers
- ruud lubbers cda
- salafisten
- schaliegas
- scheefhuur
- scheefhuurder
- scheefhuurders
- scheefwonen
- schijnconstructie
- Sebastiaan Wolswinkel
- Selçuk Öztürk
- Selcuk Ozturk
- Sergej Skripal
- sgp
- Sharon Gesthuisen
- Sharon Gesthuizen
- sinterklaas
- slavernij
- Slotervaart ziekenhuis
- slotervaartziekenhuis
- Sophie in ’t Veld
- Sophie in ’t Veld D66
- sp
- SP
- splinterpartij
- spuiforum
- Spuiplein
- Staatssecretaris Broekers-Knol VVD
- Staatssecretaris Eric Wiebes
- Staatssecretaris Menno Snel
- Staatssecretaris Menno Snel D66
- Staatssecretaris Wilma Mansveld
- Stand van de zorg
- Stef Blok
- Stef Blok VVD
- Stefan Huisman
- Stichting Reclaimed Voices
- Stichtse Vecht
- stikstof
- stikstofregels
- Super Saturday
- suriname
- Sylvana Simons
- Syrië
- Syriëgangers
- syrie
- Tayyip Recep Erdogan
- Teeven-deal
- Terneuzen
- terreur
- terreurdreiging
- terrorisme
- Theo Hiddema
- Theresa May
- Thierry Aartsen
- Thierry Aartsen VVD
- Thierry Baudet
- thom de graaf d66
- toeslagen
- Toine Beukering
- TONL
- Topinkomen
- topinkomens
- Trots op NL
- Tunahan Kuzu
- turkije
- tweede kamer
- Tweede Kamerlid Zihni Özdil
- uber
- Uncategorized
- UNHCR
- veiligheid
- venlo
- Verantwoordingsdag 2018
- Verantwoordingsdag 2019
- verblijfskostenvergoeding
- verhuurdersheffing
- verkiezingen
- verkiezingen 2017
- Verpleeghuis
- Versplintering
- vertrekovereenkomst
- Vertrouwen in de toekomst
- vervolging
- verzelfstandiging
- Vincent Bosch PVV
- vluchtelingen
- VNL
- voedselterroristen
- Voerendaal
- Vogelaarswijken
- Vrijzinnige Partij nederland
- VVD
- VVD-CDA-D66
- VVD-CDA-D66-ChristenUnie VVD-CDA-D66-ChristenUnie
- VVD-PvdA
- wachtgeld
- Wassila Hachchi
- Weert
- weigerambtenaar
- wereldbank
- Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding
- wet normering topinkomens
- Wet Normering Topinkomens
- wethouder
- Wil Houben
- wilders 1
- Willem Aantjes
- William Moorlag
- Willie Dille PVV
- Wim Pijl
- Wim Pijl CU-SGP
- Wim van der P.
- Winstuitkering
- wnt
- woningwet
- WTC
- Wybren van Haga
- Ybeltje Berckmoes
- YPG
- zaltbommel
- zaman
- zandwinning
- zeeland
- zetelroof
- ziekenhuis
- ziekenhuizen
- Zihni Özdil
- zomerreces
- Zorg
- zorgfraude
- zorginstelling Careyn
- zorginstellingen
- Zouhair Saddiki
- zwarte Piet
-
RSS
Entries RSS
Comments RSS
[…] Nu wordt pijnlijk duidelijk hoe groot de malaise is voor de PvdA. In Amsterdam het “Rode Bolwerk“, Utrecht en Rotterdam valt de partij waarschijnlijk buiten de boot en ook in middelgrote […]
[…] Nu wordt pijnlijk duidelijk hoe groot de malaise is voor de PvdA. In Amsterdam het “Rode Bolwerk“, Utrecht en Rotterdam valt de partij waarschijnlijk buiten de boot en ook in middelgrote […]
[…] Nu wordt pijnlijk duidelijk hoe groot de malaise is voor de PvdA. In Amsterdam het “Rode Bolwerk“, Utrecht en Rotterdam valt de partij waarschijnlijk buiten de boot en ook in middelgrote […]
Pingback door De PvdA op weg naar SP-light ??? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | april 28, 2014
[…] ‘fortuynisering’ zoals die zich in de Rotterdamse politiek heeft voorgedaan, is in Het Rode Bolwerk in de hoofdstad Amsterdam nauwelijks zichtbaar. Van Joost Eerdmans mag er daarom wel eens een […]
[…] zie ook: Het Rode Bolwerk in Amsterdam is gebarsten […]
[…] eerder was het Rode Bolwerk in Amsterdam gebarsten, dan is uiteindelijk ook het Rode bolwerk in het Noorden van de kaart […]
[…] zie ook: Het Rode Bolwerk in Amsterdam is gebarsten – deel 2 […]
[…] zie ook: Het Rode Bolwerk in Amsterdam is gebarsten – deel 2 […]
[…] zie ook: Het Rode Bolwerk in Amsterdam is gebarsten – deel 2 […]
[…] zie ook: Het Rode Bolwerk in Amsterdam is gebarsten – deel 2 […]
[…] zie ook: Het Rode Bolwerk in Amsterdam is gebarsten – deel 2 […]
[…] zie ook: Het Rode Bolwerk in Amsterdam is gebarsten – deel 2 […]
Pingback door Het linkse Manifest van de PvdA, SP en GroenLinks | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | december 5, 2017
[…] zie ook: Het Rode Bolwerk in Amsterdam is gebarsten – deel 2 […]
[…] zie ook: Het Rode Bolwerk in Amsterdam is gebarsten – deel 2 […]