Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

De PVDA is te onzichtbaar geworden

PvdA te onzichtbaar.

Politici uit het eerste paarse kabinet (1994-1998) leggen uit waarom Samsom er tot nu toe niet in is geslaagd een ‘rode Bolkestein’ te worden.  Samsom lijkt daar vooralsnog niet in te slagen: volgens de peilingen zou de PvdA op dit moment meer dan tweederde van zijn Kamerzetels verliezen.

Peil a

een  twee  drie  vier  vijf  zes  zeven

De PvdA figureert slechts in de etalage van de VVD !!!!  

NRC Handelsblad vroeg politici uit de tijd van het eerste paarse kabinet (1994-1998) waarom VVD-leider Frits Bolkestein destijds wel met succes fractievoorzitter was, terwijl de PvdA met Samsom als fractievoorzitter nu slecht scoort in de peilingen van Maurice de Hond. Volgens VVD-Europarlementariër Mr.Drs. J.C. (Hans) van Baalen, onder Paars I adviseur van Bolkestein, wil Samsom “te veel de dagkoersen bepalen” en zou hij “veel meer met de lange termijn bezig moeten zijn”.

zie ook: 14-12-2014: Door wegzakken van VVD komen D66 en CDA meer in middenpositie

en ook: 14-09-2014: Slechte PvdA-score – 11 – hangt samen met pessimisme over eigen finianciele situatie

Rode ingenieur

Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem noemden zich ooit de De Rode Ingenieurs in de PvdA. Ik vind ze nu te veel ingenieur en te weinig rood.” Hij zou graag zien dat Samsom en de PvdA ”hun dagelijkse compromissen verbinden met idealen voor de lange termijn”; aldus Prof.Drs. J. (Jacques) Wallage, oud-fractievoorzitter en voormalig burgemeester van Groningen, zaterdag in NRC Handelsblad.

zie ook: Onderzoek NRC: Bijrol voor PvdA in formatie gemeentecoalities ›

zie ook: Bijrol voor PvdA in formaties

Het Paarse Paradox !!!

En ook waarnemend burgemeester van Groningen Ruud Vreeman PvdA zei zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed dat zijn partij partij te weinig herkenbaar is. ”De PvdA gaat misschien iets te veel mee in de lijn van het kabinet.” Hij noemde het ”een rare paradox” dat PvdA-bewindslieden populair zijn, maar dat er rond de fractie in de Tweede Kamer veel rumoer is. ”Dat is toch iets waar we aan moeten werken.”

Maar met die meneer Timmermans van de PvdA  gaat het wel goed !!!

Timmermans is ook volgens kiezers beste politicus van 2014 – Ruim 35 procent van de kiezers die deze week de vragenlijst van opiniepeiler Maurice de Hond invulden, kiest Timmermans weer als politicus van het jaar.

Populair

Daarmee is de PvdA’er beduidend populairder dan premier Mark Rutte (VVD), PVV-leider Geert Wilders en D66-voorman Alexander Pechtold.

Bij de verschillende partijen koos 25 tot 45 procent van de kiezers voor Timmermans. Het enthousiasme over de politicus, die ook al door de parlementaire pers tot politicus van het jaar werd benoemd, is het minst groot bij PVV-kiezers waarvan het grote deel voor Wilders koos.

Samsom betrekt ook zelf zijn privéleven bij politieke campagnes

Samsom betrekt ook zelf zijn privéleven bij politieke campagnes

Sensatiezucht van de media

Inbreuk op privéleven hebben politici ook aan zichzelf te wijten

Politici klagen wanneer hun privédomein door media wordt binnengetreden. Maar de aandacht voor privézaken komt ook bij politici zelf vandaan.

De aandacht voor het privéleven van politici en bestuurders is de afgelopen jaren fors toegenomen. Of het nu gaat om de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes (53, VVD) die op vrijersvoeten is, voormalig KLM-directeur Camiel Eurlings (41) die zich met langbenige modellen op vakantie laat fotograferen, of PvdA-leider Diederik Samsom PvdA (43) die aankondigt te gaan scheiden – alledrie haalden ze met privéperikelen de landelijke pers. Samsom gaf zelfs nog een paginagroot interview, waarin hij vertelde hoe de omgangsregeling in elkaar steekt.

Dubbele moraal

Pikante privélevens werden pas nieuwswaardig als ze leidden tot ophef wegens vermeende dubbele moraal. Denk aan de toenmalige Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk PvdA, die in 2004 moest aftreden wegens zijn bezoeken aan prostituees in een tippelzone terwijl hij wist dat daar illegalen, minderjarigen, drugsverslaafden en slachtoffers van mensenhandel werkten.

Ook eigen schuld

Dat het privéleven van politici en bestuurders tegenwoordig meer in de schijnwerpers staat, hebben zij deels aan zichzelf te wijten. Allereerst zijn politici en bestuurders het afgelopen decennium opener geworden. Toenmalig PvdA-leider Wouter Bos liet zich in 2004 door een roddelblad met een (lege) kinderwagen fotograferen om te demonstreren dat hij een gezinsman is. Met een paparazzifoto haal je een publiek dat je met verkiezingsspotjes niet bereikt. Eenmaal op het pluche klaagde Bos in 2007 een roddelblad aan dat een foto van zijn gezin plaatste, omdat het een inbreuk op zijn privéleven zou zijn.

Privé verkoopt

Maar of ze het nu leuk vinden of niet, nieuws over privélevens verkoopt. Het door HP/De Tijd en Weekend eenmalig gemaakte politieke roddelblad Binnenhof (2010), verscheen in een oplage van 50.000 exemplaren en was in mum van tijd uitverkocht.

Cynisme

Is het wenselijk dat het privéleven van politici en bestuurders steeds meer in de belangstelling staat? Hoogleraar politieke communicatie Claes de Vreese (40) van de Universiteit van Amsterdam vindt van niet. Hij publiceerde vorig jaar met Nael Jebril (Universiteit van Oxford) en Erik Albæk (Universiteit van Zuid-Denemarken) Infotainment, cynicism and democracy. The effects of privatization vs personalization in the news. Daarin concludeerden de drie onderzoekers dat berichtgeving over het privéleven leidt tot cynisme over het functioneren van politici.

Handig van politici is het sowieso niet. De Vreese: ‘Het is aan te moedigen dat politiek nieuws niet alleen gaat over beleidsvoorstellen en cijfers. Een vertaling naar het persoonlijke verhaal leidt doorgaans tot een toename van kennis. Maar verhalen over privélevens – zonder dat het over de ideologie of partij van de politicus gaat – komt het vertrouwen in de politiek niet ten goede. Openheid van politici over hun privéleven kan op korte termijn succesvol zijn omdat ze er aandacht mee genereren. Maar op lange termijn is het een riskante strategie.’

Zie ook; 

12 dec Politici en privéleven: hoe ver mogen media gaan? 

zie ook: PvdA op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015

zie ook: Jouke de Vries wil PvdA-leider Diederik Samsom inruilen

zie verder ook: Volgens Paul Kalma PvdA alsnog de stekker uit Rutte 2

zie ook: Waarom het kabinet-Rutte II de hele rit gaat uitzitten

zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas

verder ook: En weer een keer gedonder in de tent bij de PvdA

zie ook: Het gedonder tussen Turkije en Nederland

zie ook: Weer gedonder bij de PvdA

zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2

zie ook: PvdA versus Code Rood

zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel1

PvdA-prominent Wallage vindt partij onvoldoende herkenbaar

NU 13.12.2014 PvdA-prominent Jacques Wallage vindt zijn partij in het kabinet “niet voldoende herkenbaar”. PvdA-leider Diederik Samsom en de rest van de partijtop stellen zich te veel op als technocraten.

Dat zegt Wallage, oud-fractievoorzitter en voormalig burgemeester van Groningen, zaterdag in NRC Handelsblad.

”Samsom en Dijsselbloem noemden zich ooit de ‘rode ingenieurs’. Ik vind ze nu te veel ingenieur en te weinig rood.” Hij zou graag zien dat Samsom en de PvdA ”hun dagelijkse compromissen verbinden met idealen voor de lange termijn”.

Lees meer over: PvdA Jacques Wallage

Gerelateerde artikelen;

‘PvdA niet herkenbaar’

Telegraaf 13.12.2014 PvdA-prominent Jacques Wallage vindt zijn partij in het kabinet „niet voldoende herkenbaar”. PvdA-leider Diederik Samsom en de rest van de partijtop stellen zich te veel op als technocraten.

Dat zegt Wallage, oud-fractievoorzitter en voormalig burgemeester van Groningen, zaterdag in NRC Handelsblad. „Samsom en Dijsselbloem noemden zich ooit de ‘rode ingenieurs’. Ik vind ze nu te veel ingenieur en te weinig rood.” Hij zou graag zien dat Samsom en de PvdA „hun dagelijkse compromissen verbinden met idealen voor de lange termijn”.

PvdA-prominent Wallage: Samsom is te technocratisch

NRC 13.12.2014 Diederik Samsom en de PvdA-top stellen zich te veel op als technocraten. Dat zegt PvdA-coryfee Jacques Wallage vandaag in NRC Handelsblad. “Samsom en [minister van Financiën] Dijsselbloem noemden zich ooit de ‘rode ingenieurs’. Ik vind ze nu te veel ingenieur en te weinig rood.”

Volgens de oud-fractievoorzitter en voormalig burgemeester van Groningen is de PvdA in het kabinet-Rutte II ‘niet voldoende herkenbaar’. LEES VERDER

Lees in vandaag in NRC Handelsblad: Geen Bolkestein (€)

Lees meer;

VANDAAG Nog steeds geen buitenboordmotor

VANDAAG Geen Bolkestein

1994 Kok verwacht volgende week akkoord voor ‘paars’ kabinet

1995 Kabinet-Kok is gewoon onvergelijkbaar kabinet

1998 Formatie wordt ‘zwaar karwei van zeker zes weken’

december 13, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 reacties

 1. […] zie ook: De PVDA is te onzichtbaar geworden […]

  Pingback door De wereld van de PvdA aldus PvdA-coryfee Adri Duivesteijn « Debat in de Digitale Hofstad | december 20, 2014

 2. […] zie ook: De PVDA is te onzichtbaar geworden […]

  Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 17, 2015

 3. […] zie ook: De PVDA is te onzichtbaar geworden […]

  Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | april 10, 2015

 4. […] zie ook: De PVDA is te onzichtbaar geworden […]

  Pingback door Bijna “Groene” Kabinet Rutte 2 toen en NU !!! « Debat in de Digitale Hofstad | maart 7, 2016

 5. […] zie ook: De PVDA is te onzichtbaar geworden […]

  Pingback door PvdA in de steigers « Debat in de Digitale Hofstad | juni 20, 2017

 6. […] zie ook: De PVDA is te onzichtbaar geworden […]

  Pingback door PvdA in de steigers – fase 2 rouwverwerkingsproces « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 26, 2017

 7. […] zie ook: De PVDA is te onzichtbaar geworden […]

  Pingback door PvdA in de steigers – fase 3 rouwverwerkingsproces « Debat in de Digitale Hofstad | november 17, 2017

 8. […] zie ook: De PVDA is te onzichtbaar geworden […]

  Pingback door PvdA in de steigers – fase 4 rouwverwerkingsproces « Debat in de Digitale Hofstad | december 9, 2017

 9. […] zie ook: De PVDA is te onzichtbaar geworden […]

  Pingback door De terugkeer van de PvdA ???? « Debat in de Digitale Hofstad | april 19, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: