Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

PvdA, GroenLinks en CDA – De neveneffecten van de slechte verkiezingsresultaten

De neveneffecten.

Het CDA, PvdA en GroenLinks hebben last van een daling van inkomsten door afnemende ledenaantallen en subsidies.

Het CDA zou nog altijd kampen met de naweeën van de Tweede Kamerverkiezingen in 2012, waarbij de partij negen zetels verloor. Hoeveel banen er verdwijnen weet het CDA nog niet.

Ook andere partijen bezuinigen, zo blijkt uit de jaarrekeningen die het FD bekeek. Het aantal leden daalt bij de meeste partijen al jaren en de subsidie per Kamerzetel van de rijksoverheid wordt steeds lager.

Van de huidige 53,1 voltijdbanen op het hoofdkantoor van de PvdA verdwijnen er dit jaar 2,3.  De komende jaren moet het aantal banen verder slinken tot 42 in 2017.

GroenLinks heeft het aantal banen met een derde verkleind. Ook heeft de partij de ledenbijdrage verhoogd.

Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad naar de jaarrekeningen van Nederlandse politieke partijen. Zo wil de PvdA het aantal voltijdbanen op het partijbureau terugbrengen van 53,1 naar 42 in 2017. GroenLinks heeft 930.000 euro bezuinigd op personeel en partijactiviteiten.

Het CDA heeft besloten de organisatie ‘slimmer in te richten’. Hoeveel van de 29 voltijdbanen op het partijbureau precies gaan verdwijnen, weet de partij nog niet.

Uit het onderzoek blijkt dat de inkomsten dalen doordat bij de meeste partijen al jaren het aantal leden daalt. Ook is de rijksoverheid de subsidie per Kamerzetel aan het verlagen. Zetelverlies is de belangrijkste reden voor gaten in de begroting van partijen.

Stijgers

De VVD staat er dankzij gewonnen zetels en inkomsten uit ‘overige baten’ goed voor: het eigen vermogen van de partij is eind 2013 ruim 8 miljoen euro en de verkiezingskas bevat 4,1 miljoen euro. De VVD haalde een positief resultaat over het jaar van 1,4 miljoen euro.

D66 zag als een van de weinige partijen het aantal leden toenemen. De partij sloot het boekjaar 2013 af met een winst van 1,1 miljoen euro.

Dalers

Het eigen vermogen van het CDA slonk van ruim 5,6 miljoen euro in 2008 naar minder dan 3,5 miljoen euro in 2013. Het aantal zetels van de partij slonk van 41 in 2006 naar 13 in 2012. De PvdA had eind 2013 een eigen vermogen van 1,3 miljoen euro.

Voor deze partijen is het niet wenselijk dat het kabinet binnenkort valt. Het CDA heeft 263.700 in de verkiezingskas zitten, de PvdA had in 2013, nog voor de lokale en Europese verkiezingen 553.000 euro voor verkiezingscampagnes. Eind 2009 had de PvdA nog 2 miljoen euro voor campagnes beschikbaar.

Donateurs

De meeste partijen worden steeds afhankelijker van donaties. Volgens de nieuwe wet financiering politieke partijen moeten alle partijen uiterlijk 1 juli de namen van donateurs die meer dan 4.500 euro geven, overhandigen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Komend najaar wordt dit openbaar gemaakt.

Voorheen maakten partijen donaties boven 4.500 euro ook al openbaar om aanspraak te kunnen maken op subsidie. De PVV hoefde dit toen nog niet te doen omdat de partij de subsidie weigerde.

zie ook: CDA nog steeds in de steigers – deel 5

zie ook: CDA en de nieuwe Koers vanaf 2012

zie ook: CDA nog steeds in de steigers – deel 4

zie ook: CDA nog steeds in de steigers – deel 3

zie ook: CDA nog steeds in de steigers !!!! deel 2

zie ook: CDA nog steeds in de steigers !!!! deel 1

zie ook: GroenLinks de Toekomst, de crisis en verder – deel 3

zie ook: GroenLinks de Toekomst, de crisis en verder – deel 2

zie ook: GroenLinks de Toekomst, de crisis en verder  deel 1

zie ook: GroenLinks, de Toekomst en verder….

zie ook: PvdA versus Code Rood

zie ook: Het Rode Bolwerk in Amsterdam staat op barsten – deel 2

zie ook: Het Rode Bolwerk in Amsterdam staat op barsten – deel 1

zie ook: De PvdA op weg naar SP-light ???

zie ook: PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 en verder !!

zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is

zie ook:  De PvdA en de grote verandering

zie ook: PvdA in een Najaarsdip ???

zie ook: De PvdA heeft een Janushoofd

zie ook: Job Cohen, PvdA – Einde verhaal ?

zie ook: Waar blijft de PvdA ?

Mogelijk ontslagen bij partijbureaus in DenHaag

Den HaagFM 07.07.2014 De meeste politieke partijen moeten fors bezuinigen. Op de partijbureaus verdwijnen mogelijk tientallen banen als gevolg van reorganisaties om de financiën op orde te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad.

Uit de jaarrekeningen van de partijen blijkt dat het aantal leden bij de meesten daalt, terwijl de rijksoverheid de subsidie per Kamerzetel stapsgewijs aan het verlagen is. Partijen moeten daarom flink snijden in de kosten. …lees meer

‘Partijbureaus moeten fors bezuinigen’

Trouw 07.07.2014 Het CDA, GroenLinks en de PvdA moeten fors bezuinigen. Op de partijbureaus verdwijnen tientallen banen als gevolg van reorganisaties om de financiën op orde te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad.

Uit de jaarrekeningen van de partijen blijkt dat het aantal leden bij de meeste daalt terwijl de rijksoverheid de subsidie per Kamerzetel stapsgewijs aan het verlagen is. Partijen moeten daarom flink snijden in de kosten. Zo wil de PvdA het aantal voltijdbanen op het hoofdbureau de komende jaren terugschroeven van 53,1 tot 42 in 2017.

Partijbureaus in zwaar weer

Telegraaf 07.07.2014 Het CDA, GroenLinks en de PvdA moeten fors bezuinigen. Op de partijbureaus verdwijnen tientallen banen als gevolg van reorganisaties om de financiën op orde te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad.

Uit de jaarrekeningen van de partijen blijkt dat het aantal leden bij de meesten daalt terwijl de rijksoverheid de subsidie per Kamerzetel stapsgewijs aan het verlagen is. Partijen moeten daarom flink snijden in de kosten. Zo wil de PvdA het aantal voltijdbanen op het hoofdbureau de komende jaren terugschroeven van 53,1 tot 42 in 2017.

CDA, PvdA en GroenLinks bezuinigen

NU 07.07.2014 Het CDA, de PvdA en GroenLinks gaan fors bezuinigen. Er verdwijnen tientallen banen op hun partijbureaus. Dat meldt het Financieele Dagbladmaandag op basis van eigen onderzoek. De politieke partijen moeten reorganiseren om de financiën gezond te maken.

CDA, GroenLinks en PvdA bezuinigen flink op partijbureaus

Elsevier 07.07.2014 Er wordt behoorlijk bezuinigd door het CDA, GroenLinks en de PvdA. Op de partijbureaus worden tientallen banen geschrapt. De partijen hebben last van een daling van inkomsten door afnemende ledenaantallen en subsidies. Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad naar de jaarrekeningen van Nederlandse politieke partijen.

zie ook;

‘CDA, GroenLinks en PvdA moeten banen schrappen’›

NRC 07.07.2014  Veel politieke partijen moeten bezuinigen. Vooral het CDA, GroenLinks en de PvdA grijpen fors in. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vandaag op basis van eigen onderzoek naar de jaarrekeningen van de partijen.

Bij de partijen verdwijnen tientallen banen om de financiën gezond te maken. Zo wil de PvdA het aantal voltijdsbanen op het hoofdbureau terugschroeven van 53,1 tot 42 in 2017. GroenLinks heeft ruim 930.000 euro bezuinigd op personeelskosten en partijactiviteiten terwijl het CDA met een ‘kleine harde kern’ gaat werken. Hoeveel banen er verdwijnen is nog niet duidelijk.

Lees meer;

20 MRT Euforie bij D66, enorme klap voor Samsoms PvdA: de winnaars en verliezers op een rij›

2013 Chaos in de Guldenzaal, onderonsjes in het rookhok›

2013 Kabinet zet CDA en GroenLinks buiten pensioenoverleg›

2013 D66 en ChristenUnie willen minder bezuinigingen en lagere lasten›

2012 De Jager opnieuw in gesprek met GroenLinks, D66 en ChristenUnie›

juli 7, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , ,

3 reacties

  1. […] PvdA, GroenLinks en CDA – De neveneffecten van de slechte verkiezingsresultaten […]

    Pingback door Wethouder Rabin Baldewsingh PvdA luidt de noodklok | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | augustus 30, 2014

  2. […] zie ook: PvdA, GroenLinks en CDA – De neveneffecten van de slechte verkiezingsresultaten […]

    Pingback door Wethouder Rabin Baldewsingh PvdA luidt de noodklok « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 30, 2014

  3. […] zie ook: PvdA, GroenLinks en CDA – De neveneffecten van de slechte verkiezingsresultaten […]

    Pingback door PvdA versus Code Rood « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 5, 2014


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: