Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

De PvdA op weg naar SP-light ???

Populaire Timmermans geknipt voor Brussel

SP-Light.

Met zijn liefdesverklaring aan de SPlight volgde Samsom ooit een bloedlinke strategie. Maar hij kon toen niet anders. Helaas Cohen struikelde over ‘SPlight  Hij was al gewaarschuwd  door collega Frans Timmermans die schreef dat hij vindt dat de PvdA steeds meer een SPlight begint te worden. ‘Wij zijn geen SP-light’, aldus Timmermans.

En notabene de VVD stelde zich op als PvdA-heavy of SPlight En als klap op de vuurpijl werd de SP bestempeld als een PvdA-light !!

Gekker kan het toch niet worden !!!!

Toch gaat de SP al jaar en dag de wijken in. Het slogan is niet voor niets al jaren “Geen actie ??  geen (gemeenteraads)fractie !!”  En dit alles met de nodige resultaten. Terwijl notabene de PvdA de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen flink heeft moeten inleveren, heeft de SP flinke winst binnengehaald. In 2010 haalde de partij namelijk 226 zetels, NU zijn dat volgens de laatste tellingen circa 450  zetels.

Echter dat een landelijke partij die bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen fors heeft gewonnen of de grootste is geworden, betekent niet dat die partij ook plaatsneemt in het bestuur van de gemeente (zie Onderzoek NRC). Omgekeerd leidt een groot verlies niet automatisch tot verbanning uit de colleges.

Kortom, nog steeds hangt de PvdA in de steigers. Vandaar dat onze bekende ex-wethouder Adri Duivesteijn (PvdA) uit Den Haag wederom de helpende hand wil bieden.

Na de dramatische gemeenteraadsverkiezingen is de PvdA in meerdere grote steden buitenspel gezet. ‘De schade is heel groot. De vraag is nu: zijn we een bestuurspartij of een actiepartij?’

De vorming van coalities in verschillende grote steden nadert het eindstadium. Nu wordt pijnlijk duidelijk hoe groot de malaise is voor de PvdA. In Amsterdam het “Rode Bolwerk“, Utrecht en Rotterdam valt de partij waarschijnlijk buiten de boot en ook in middelgrote steden moeten de sociaaldemocraten behoorlijk aan macht inleveren.

Er dreigt eenzijdig beleid

‘Dat is zorgelijk’, zegt Duivesteijn. ‘Wethouders zijn de politici met de meest directe macht. Zij bepalen wat er in de stad gebeurt. Als de invloed van de PvdA in de grote steden wegvalt, ontstaat een te eenzijdig beleid’, vreest Duivesteijn.

Volgens de PvdA-politicus moeten de partijleden nu de ‘straat weer op‘ om het contact met de achterban te herstellen.

zie ook: De SP-light van Job Cohen viel verkeerd bij de PvdA-achterban

en ook: Kabinet PvdA-SP ?

ook: Job Cohen PvdA – Links Plus versus Progressieve Volkspartij

en: Peiling 2e Kamer 03.06.2012 Maurice de Hond – SP nog steeds de grootste

zie: Het Rode Bolwerk in Amsterdam staat op barsten – deel 2

zie: Het Rode Bolwerk in Amsterdam staat op barsten – deel 1

zie ook: PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 en verder !!

zie: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is

‘Wat is het verschil nog tussen SP en PvdA?’

VK 22.06.2014  In plaats van de PvdA is de SP in bijvoorbeeld Rotterdam bereid om met VVD en D66 de stad te gaan regeren, schrijft columnist Thomas van der Dunk. En dat is slecht nieuws voor de partij.

De SP heeft in Amsterdam gedaan waarvoor PvdA en GroenLinks zich terecht niet hebben willen lenen: als linkse partij als minderheid deelnemen aan een rechts college in een linkse stad. D66 is immers op het doorslaggevende sociaaleconomische terrein helemaal geen progressieve partij meer, maar een vrij platte rechtse, die zich blijkens haar hameren op flexibilisering en versoepelen van de ontslagbescherming in haar marktgeloof nauwelijks meer onderscheidt van de VVD.

De SP mag straks terecht de erfernis van Drees claimen

Trouw 18.06.2014 Onder fractievoorzitter Ad Melkert tijdens het tweede paarse  kabinet was het PvdA’ers uitdrukkelijk verboden moties van de SP te steunen. De concurrent op links kon klein gehouden worden door die te negeren, was toen nog de gedachte.

De SP is bezig met dezelfde mars door de instituties, die de SDAP in de jaren twintig en dertig maakte

Nog geen twintig jaar later is de SP een van de partijen, die in Amsterdam de PvdA voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog van collegeverantwoordelijkheid weet af te houden. Als de politieke ontwikkelingen de trend van de afgelopen twintig jaar aanhouden, is het een kwestie van tijd voordat iets dergelijks ook op landelijk niveau gebeuren gaat.

Verwant nieuws;

‘SP zal ook in Den Haag steeds moeilijker te negeren zijn’

Trouw 17.06.2014 Van onderop bouwt de SP haar bestuurlijk kader op, gestaag toewerkend naar een plek aan de knoppen, schrijft Raoul du Pré in het commentaar van de Volkskrant.

‘Met wie ik kan regeren? Met bijna iedereen!’ Emile Roemer zei het twee jaar geleden, toen het land zich opmaakte voor een serieuze gooi naar de macht door de Socialistische Partij. Rutte of Roemer, dat was de keus. Zo leek het althans even. De socialisten haalden zelfs al wat scherpe kantjes af van hun verkiezingsprogramma, nu de doorbraak als regeringspartij zich aandiende. Het kon, zo wist Roemer toen al, immers ook aankomen op regeren mét Mark Rutte en dus op ingewikkelde compromissen.

De SP groeit ineens snel naar de macht

Trouw 15.06.2014 Het SP-Kamerlid Ronald van Raak ziet een nieuwe tegenstelling in de politiek ontstaan: aan de ene kant partijen die de gemeenschap vooropstellen, zoals de ChristenUnie en de SP, aan de andere kant partijen die opkomen voor de belangen van het individu, de VVD en D66. Hij situeert het CDA daar tussenin.

Van Raak beschreef deze ‘nieuwe antithese’ vorige week zaterdag in het Nederlands Dagblad, in een recensie van het boek van CU-senator Roel Kuiper over het ‘privatiseringsverdriet’ dat de afgelopen dertig jaar over Nederland is gekomen.

o   Lees ook: Beloond voor engelengeduld – 13/06/14

De SP belandde pas in de Tweede Kamer na de befaamde, provocerende ‘Stem tegen, stem SP’-campagne van 1994, en profileert zich sindsdien als oppositiepartij pur sang. Strijdend voor hun idealen vallen Kamerleden met gestrekt been het kabinetsbeleid aan. “We zijn overduidelijk geen middenpartij die gezellig meehobbelt”, aldus Roemer. “Logisch dat mensen dan eerst kijken met welke partij ze te maken hebben. We hebben eerst vertrouwen moeten verdienen door onszelf te bewijzen.”

Beloond voor engelengeduld

Trouw 13.06.2014 Veertig jaar na haar oprichting levert de SP voor het eerst wethouders in de grote steden. Dat mag klinken als een trage opmars, volgens voorman Emile Roemer past het bij de ontwikkeling van de partij.

Tergend traag. Zo kun je de ontwikkelingen binnen de SP noemen. De socialisten bliezen hun partij in 1972 leven in, kwamen dik twintig jaar later in de Tweede Kamer en moesten daarna nog eens twintig jaar geduld hebben voordat ze in de grote steden wethouders konden leveren. Zover is het nu: nadat de SP in april in het Utrechtse college belandde, volgt ook Amsterdam, zo werd gisteren bekend. In dat tempo laat regeringsdeelname nog wel even op zich wachten.

‘PvdA, ga de straat weer op’

AD 28.04.2014 De PvdA moet de bestuurskamers uit en de straat weer op. Dat zegt Adri Duivesteijn in het AD maandag, omdat de partij in meerdere grote steden buitenspel is gezet. ‘De schade is heel groot. De vraag is nu: zijn we een bestuurspartij of een actiepartij?’

 

Lees ook:

 

Duivesteijn: PvdA moet de straat weer op!

RTVWEST 28.04.2014 De PvdA moet de bestuurskamers uit en de straat weer op. Dat zegt de bekende Haagse oud-wethouder Adri Duivesteijn in het AD

Na dramatische gemeenteraadsverkiezingen is de PvdA in meerdere grote steden buitenspel gezet. ‘De schade is heel groot. De vraag is nu: zijn we een bestuurspartij of een actiepartij?’  Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Oud-wethouder Duivesteijn: “PvdA moet de straat weer op”

Den HaagFM 28.04.2014 De PvdA moet debestuurskamers uit en de straat weer op, om het contact met de achterban te herstellen. Dat zegt de Haagse oud-wethouder Adri Duivesteijn in het AD.

Na de dramatische gemeenteraadsverkiezingen is de PvdA in meerdere grote steden buitenspel gezet. “De schade is heel groot. De vraag is nu: zijn we een bestuurspartij of een actiepartij?”

In Amsterdam, Utrecht en Rotterdam komt de PvdA waarschijnlijk niet in het college en ook in middelgrote steden moeten de sociaaldemocraten behoorlijk aan macht inleveren. “Dat is zorgelijk”, zegt Duivesteijn. “Wethouders zijn de politici met de meest directe macht. Zij bepalen wat er in de stad gebeurt. Als de invloed van de PvdA in de grote steden wegvalt, ontstaat een te eenzijdig beleid”, vreest Duivesteijn.  …lees meer

april 28, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , ,

10 reacties

 1. weg met de pvda

  Reactie door n.slagboom | april 29, 2014

 2. […] zie ook: De PvdA op weg naar SP-light ??? […]

  Pingback door PvdA versus Code Rood « Debat in de Digitale Hofstad | juli 4, 2014

 3. […] zie ook: De PvdA op weg naar SP-light ??? […]

  Pingback door PvdA, GroenLinks en CDA – De neveneffecten van de slechte verkiezingsresultaten « Debat in de Digitale Hofstad | juli 7, 2014

 4. […] zie ook: De PvdA op weg naar SP-light ??? […]

  Pingback door Wethouder Rabin Baldewsingh PvdA luidt de noodklok | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | augustus 30, 2014

 5. […] zie ook: De PvdA op weg naar SP-light ??? […]

  Pingback door Wethouder Rabin Baldewsingh PvdA luidt de noodklok « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 30, 2014

 6. […] zie ook: De PvdA op weg naar SP-light ??? […]

  Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | november 14, 2014

 7. […] zie ook: De PvdA op weg naar SP-light ??? […]

  Pingback door Het einde van de PvdA ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | november 18, 2014

 8. […] zie ook: De PvdA op weg naar SP-light ??? […]

  Pingback door Ron Meyer nieuwe partijvoorzitter SP als opvolger van Jan Marijnissen « Debat in de Digitale Hofstad | november 28, 2015

 9. […] zie ook: De PvdA op weg naar SP-light ??? […]

  Pingback door Jacques Monasch ex-PvdA lanceert partij Nieuwe Wegen « Debat in de Digitale Hofstad | november 29, 2016

 10. […] zie ook: De PvdA op weg naar SP-light ??? […]

  Pingback door Fusie PvdA, GroenLinks, SP ?? « Debat in de Digitale Hofstad | maart 20, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: