Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Het Rode Bolwerk in Amsterdam staat op barsten

gemeenteraadsverkiezingen 03.03.2010

gemeenteraadsverkiezingen 03.03.2010

Rode Bolwerk

Voormalig columnist en VARA-presentator Pieter Hilhorst moet bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen een historisch verlies voor de PvdA zien te voorkomen.

De PvdA is sinds mensenheugenis de grootste partij van de stad. Maar volgend jaar zijn er op 19 maart weer gemeenteraadsverkiezingen en de PvdA lijkt op een historisch verlies af te stevenen.

Amsterdammers die dit weekend om hun stem werden gevraagd geven aan liever D66 als grootste partij van de stad te zien. De partij stijgt naar 10 zetels (7 nu) terwijl de PvdA daalt naar 9 zetels (14 nu). Naast D66 profiteert ook de SP flink, die partij wordt door de ondervraagden beloond met 7 van de 45 Amsterdamse gemeenteraadsbankjes (3 nu). Dit blijkt uit een onderzoek van Peil.nl / Maurice de Hond in opdracht van stadspartij RED Amsterdam

Al eerder bleek uit een onderzoek van bureau O+S het volgende. Als er nu verkiezingen zouden zijn, haalt de PvdA nog maar 11 zetels. D66 zit de partij op de hielen met 10 zetels. Dat blijkt uit een peiling onder 600 Amsterdammers van onderzoeksbureau O+S, in opdracht van AT5 en Het Parool. Het zou een verlies van vier zetels betekenen voor de PvdA.

In 1994 dreigde de PvdA, toen nog onder aanvoering van huidig burgemeester Eberhard van der Laan, ook al eens te eindigen als tweede partij. Maar die wist in de laatste dagen van de campagne zijn partij toch aan een kleine overwinning te helpen. Nu ligt die zware taak op de schouders van voormalig columnist en VARA-presentator Pieter Hilhorst.

zie: Gemeenteraadverkiezingen 19.03.2014

Zie ook: Gemeenteraadsverkiezingen 3 maart 2010 – reacties Amsterdam ‘PvdA de winnaar’

zie: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is

zie: PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 en verder !!

Elsevier 20.03.2014 Dat de PvdA het ‘rode bastillon’ Amsterdam met zo’n groot verschil verloor aan D66, betekent een enorme breuk in de Hollandse Waterlinie van de sociaaldemocratie. Waarom trekken Diederik Samsom en Pieter Hilhorst hun conclusies niet? Naar het commentaar van Eric Vrijsen

Historische verkiezingsnederlaag PvdA in Amsterdam

Elsevier 20.03.2014 De PvdA lijdt woensdagavond een historische verkiezingsnederlaag in Amsterdam. Na honderd jaar alleenheerschappij van de PvdA, lijkt nu D66 met grote afstand de grootste partij in de hoofdstad te worden.

D66 maken een enorme slag in Amsterdam en gaan van 7 naar 15 zetels.

De PvdA verliest vijf zetels en houdt er nog 10 over. Daarmee is D66 anderhalf keer zo groot. In de peilingen gingen de twee ken-aan-nek, dat de PvdA het rode bolwerk Amsterdam met zo’n groot verschil verloren moest geven, had niemand verwacht.

Historisch laag

De sociaal-democraten zijn al zo’n 65 jaar de grootste partij in de hoofdstad, maar stonden in de peilingen op verlies. Het feit dat de relatief onervaren lijsttrekker Pieter Hilhorst meerdere malen als wethouder van financiën onder vuur lag, hielp ook niet echt mee.

‘De PvdA heeft vanavond verloren,’ zei Samsom in een toespraak. Hij feliciteerde daarvoor de winnaars D66, SP, SGP en ChristenUnie en de lokale partijen.

zie ook;

PvdA krabbelt op in Amsterdam

Telegraaf 11.02.2014 In nieuwe peilingen klimt de PvdA in Amsterdam voorzichtig uit een diep dal terwijl de grote concurrenten van die partij allemaal verliezen. Kiezersonderzoek van dit weekend wijst uit dat alleen D66 stand lijkt te kunnen houden tegen de beruchte campagnemachine van de PvdA.

Historische nederlaag dreigt PvdA

Telegraaf 16.12.2013  De hoofdstad heeft genoeg van de PvdA. Voor het eerst in 20 jaar dreigen de sociaaldemocraten hun positie als grootste partij van Amsterdam te verliezen. Dat blijkt uit een onderzoek van Peil.nl / Maurice de Hond in opdracht van stadspartij RED Amsterdam.

Historische nederlaag dreigt voor PvdA in Amsterdam

Trouw 16.12.2013 De peilingen zijn al enige tijd niet de grootste vriend van de PvdA. Niet alleen landelijk scoort de partij slecht, maar ook lokaal.

Wordt het een nederlaag van historische omvang voor de PvdA in Amsterdam? Een peiling van Maurice de Hond wijst daar wel op. Slechts 19 procent van de Amsterdammers zegt bij de komende verkiezingen op 19 maart op de sociaaldemocraten te gaan stemmen.

Meer over: Gemeenteraadsverkiezingen Politiek

Als er nu verkiezingen zouden zijn, haalt de PvdA nog maar 11 zetels. D66 zit de partij op de hielen met 10 zetels. Dat blijkt uit een peiling 

Barsten in rood bolwerk

Telegraaf 23.10.2013 Het rode bolwerk dat Amsterdam van oudsher is vertoont grote barsten. De PvdA, sinds jaar en dag de grootste partij in de hoofdstad, dreigt bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar te worden ingehaald door D66.

Verder:

Tevens is de actuele Thermometer beschikbaar.

 

december 17, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , ,

7 reacties

 1. […] ook: Het Rode Bolwerk in Amsterdam staat op barsten – deel […]

  Pingback door Het Rode Bolwerk in Amsterdam staat op barsten – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 26, 2014

 2. […] zie: Het Rode Bolwerk in Amsterdam staat op barsten – deel 1 […]

  Pingback door De PvdA op weg naar SP-light ??? « Debat in de Digitale Hofstad | april 28, 2014

 3. […] zie: Het Rode Bolwerk in Amsterdam staat op barsten – deel 1 […]

  Pingback door De PvdA op weg naar SP-light ??? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | april 28, 2014

 4. […] zie: Het Rode Bolwerk in Amsterdam staat op barsten – deel 1 […]

  Pingback door PvdA versus Code Rood « Debat in de Digitale Hofstad | juli 4, 2014

 5. […] zie: Het Rode Bolwerk in Amsterdam staat op barsten – deel 1 […]

  Pingback door Wethouder Rabin Baldewsingh PvdA luidt de noodklok | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | augustus 30, 2014

 6. […] zie: Het Rode Bolwerk in Amsterdam staat op barsten – deel 1 […]

  Pingback door Wethouder Rabin Baldewsingh PvdA luidt de noodklok « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 30, 2014

 7. […] zie ook: Het Rode Bolwerk in Amsterdam staat op barsten […]

  Pingback door Is de kwestie Jacques Monasch PvdA doorgestoken kaart ? « Debat in de Digitale Hofstad | november 13, 2016


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: