Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

JSF-gedonder bij de PvdA gaat gewoon verder !!!!

Gedonder.

Al eerder was er Gedonder bij de PvdA over het Haagse Cultuurpaleis. Later werd het gedoe over het illegalenbeleid een ware Rel bij de PvdA. Al eens eerder liet ene Adri Duivesteijn PvdA zich hierover horen. En zelfs Wouter Bos PvdA liet ook weer eens van zich horen.

Ook het Schaliegas zat de PvdA niet erg lekker. Het lijkt wel alsof de PvdA in een Najaarsdip zit !!!  Zelfs de zeer boze  PvdA-jongeren komen in opstand. De situatie is uiterst alarmerend met als dieptepunt de recente peiling.

En als klap op de vuurpijl is het nu de beurt aan de kwestie over de aanschaf van de JSF.

De ‘PvdA-fractie voelt zich gepasseerd bij het kabinetsbesluit 37 Joint Strike Fighters te kopen. De Kamerleden van de coalitiepartij hebben de indruk dat partijleider Diederik Samsom geen open debat meer wil, concludeert de Volkskrant uit gesprekken met negen fractieleden. Zelfs de Rekenkamer is zeer kritisch over de plannen.

‘Straks gelooft geen kiezer ons meer’, zegt een van de PvdA-leden die tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar nog langs de deuren vertelde dat zijn partij tegenstander was van de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF).

Tijdens een speciale partijbijeenkomst dreigen PvdA-leden zelfs een motie in te dienen conform de vorig jaar aangenomen PvdA-motie’.

Om er wellicht sceptisch over te zijn, de PvdA-fractie is dat in ieder geval zeker vanwege het kabinetsbesluit om 35 JSF-toestellen aan te schaffen. Wat zou u de PvdA – die eergisteren in beraad ging – adviseren?

‘Heel simpel: zorg er eerst voor dat de juiste cijfers bekend zijn voordat er een beslissing genomen wordt. Nu wordt er een beslissing genomen en een dag later hoor je dat de cijfers niet kloppen. Op basis van de juiste cijfers moeten alle alternatieven onder de loep genomen worden en er moet bekeken worden wat de consequenties zijn. Als iemand in een bedrijf met zo’n dossier vol foute cijfers komt aanzetten, zou diegene meteen ontslagen worden.’

Er zijn volgens PvdA-leider Diederik Samsom te veel onzekerheden. Samsom zei dat zijn fractie nog niet toe is aan een ‘voorzichtig ja of nee’.

“We kunnen de redenering van het kabinet wel volgen, wat betreft de ambities voor deelname aan internationale missies in de toekomst”, aldus Samsom. “Maar we willen zekerheden of die missies ook haalbaar zijn. De onzekerheden zijn nu te groot.”

Samsom refereerde aan het donderdag gepubliceerde rapport van de Algemene Rekenkamer. Er ging een rode streep door de zin ‘In 2009 signaleerden wij een vrijwel eenzijdige focus op de JSF als vervanger voor de F-16. In de nota is dit beeld niet veranderd.’ Ook de conclusie dat er na 2001 eigenlijk geen serieuze kandidatenvergelijking heeft plaatsgevonden, komt niet meer voor in het eindrapport. Kiezers begrijpen niets van Samsoms strategie en zien alleen maar een ruziënde partij

Veenbrand

PvdA-leider Diederik Samsom benut de veenbrand in zijn fractie om de VVD te bewerken, eerst met schaliegas, nu met de JSF. Maar die strategie is riskant. Het leidt een keer tot ruzie met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en kiezers lopen weg.

De PvdA-fractie sputtert, maar stemde 3 juli feitelijk in met de JSF. PvdA-ministers – Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken voorop – verdedigen met heldere argumenten wat al sinds 2002 in de rede ligt, namelijk het aanschaffen van jachtvliegtuigen bij Lockheed-Martin.

Het is uitgesloten dat het kabinet zoveel geld verknalt door nu af te haken. Slechts enkele anonieme PvdA-Kamerleden durfden daar  afgelopen week op te speculeren.

Treden ze moedig naar buiten met hun kritiek, dan valt het kabinet. Komen er verkiezingen, zijn zij hun zetel kwijt. Daarom blijven ze achter de schermen, terwijl ze Samsom een hak kunnen zetten.

Die benut de veenbrand in zijn fractie nu om de VVD te bewerken. Het humanere illegalenbeleid is al binnen. Het boren naar schaliegas is uitgesteld. Weet Samsom de JSF-sores nog twee maanden te rekken, dan knabbelt hij nog wel meer weg bij de VVD.

Riskant, want het gaat een keer mis tussen hem en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Bovendien moet hij niet denken dat gewone kiezers hiervan smullen. Die zien hem voortmodderen in een ruziënde PvdA.

Strategie

Vroeger hadden PvdA’ers een term voor deze politieke methode: ‘Nederlagenstrategie.’ Hun gevoel zei hen dat ze tegen waren en dat wilden ze zo lang mogelijk uitdragen om tenslotte toch vóór te stemmen.

PvdA-Kamerleden gingen er enorm in op, maar de kiezers begrepen er niets van en straften de partij tijdens verkiezingen keihard af.

Eerst solovlucht Nederlandse piloot met JSF

NRC 18.12.2013 Voor het eerst heeft een Nederlandse piloot een solovlucht gemaakt met de nieuwe straaljager Joint Strike Fighter. Dat meldt het ministerie van Defensie vandaag, schrijft Novum. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) spreekt op Twitter van een historisch moment.LEES VERDER

LANG GESTEGGEL OVER JSF

Binnen de PvdA was lang discussie gaande over de aanschaf van de JSF. Pas begin deze maand staakte de partij het verzet. De PvdA was altijd kritisch, coalitiepartner VVD was altijd al voor. De PvdA zou ervan overtuigd zijn geraakt dat er geen betere alternatieven zijn voor de JSF en geen nieuw gevechtsvliegtuig was ook geen optie.

Lees meer;

6 NOV PvdA akkoord met aanschaf JSF ›

26 SEP Pentagon: honderden problemen met JSF ›

19 SEP Rekenkamer kritisch over plannen Defensie – ‘berekeningen JSF niet compleet’ ›

17 SEP Defensie wil 37 JSF-toestellen aanschaffen – extra ontslagen ›

5 SEP Hij lijkt dan toch te komen: ‘PvdA geeft groen licht voor aanschaf JSF’ ›

Samsom: tegenstem Lutz Jacobi geen probleem

VK 19.11.2013 Lutz Jacobi is het enige fractielid van de PvdA dat nog niet kan instemmen met de komst van de Joint Strike Fighter (JSF/F-35). Ze stemde dinsdagmiddag in de Tweede Kamer voor een motie van D66 om de aanschaf van de JSF als vervanger van de F-16 uit te stellen. Fractievoorzitter Diederik Samsom liet vooraf weten geen probleem te hebben met het standpunt van Jacobi. ‘De fractie maakt altijd een afweging in vrijheid.’ Jacobi zei vandaag in de Volkskrant dat ze tegen stemt omdat ze een onderzoek wil naar de geluidsoverlast en de financiële effecten van de JSF. ‘Ik krijg gewetensnood als ik nu de aanschaf accepteer.

Lees ook PvdA niet unaniem achter JSF; Lutz Jacobi is nog tegen – 19/11/13

Kamer wil geen kernwapens JSF

Telegraaf 19.11.2013 De Joint Strike Fighter (JSF/F-35) moet geen kernwapens kunnen afwerpen. De Tweede Kamer nam dinsdag een motie van die strekking van de SP aan. De motie kreeg steun van PvdA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren.

De JSF wordt de opvolger van de F-16. Dat laatste toestel is wel geschikt om kernwapens af te gooien en moet in 2024 zijn vervangen door de JSF. Officieel ontkent het kabinet trouwens nog steeds dat er Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen op vliegbasis Volkel.

Kamer wil geen kernwapentaak voor JSF

NU 19.11.2013 De Joint Strike Fighter (JSF/F-35) moet geen kernwapens kunnen afwerpen. De Tweede Kamer nam dinsdag een motie van die strekking van de SP aan. De motie kreeg steun van PvdA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: JSF Joint Strike Fighter

Aanschaf JSF gaat door, maar zonder kernwapenfunctie

Elsevier 19.11.2013 De Joint Strike Fighter (JSF) komt er, maar mag geen kernwapens dragen. De Tweede Kamer ging dinsdag, zoals verwacht, akkoord met de aanschaf van het gevechtsvliegtuig, maar nam een motie van de SP aan tegen een nucleaire functie. Na jarenlang gesteggel is het besluit van de aanschaf van de opvolger van de F-16 eindelijk genomen. VVD wilde het vliegtuig al lang hebben, maar de PvdA bleef lang twijfelen. Uiteindelijk stemden alleen SP, PVV, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus, Louis Bontes en Lutz Jacobi (PvdA) tegen de aanschaf van de JSF. Lutz Jacobi (PvdA) volgde de koers van de coalitiepartijen niet en stemde als enige van haar partijtegen de aanschaf. De Friese PvdA’er zegt ‘gewetensnood’ te krijgen als ze nu voor de aanschaf stemt, en vindt dat er eerst een onderzoek moet komen naar de geluidsoverlast en de financiële effecten van het gevechtsvliegtuigen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk diende een motie in waarin staat dat de JSF geen kernwapens moet kunnen afwerpen. Die motie kreeg steun van PvdA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren. Het is een publiek geheim dat er Amerikaanse kernwapens in Nederland liggen op vliegbasis Volkel. Het kabinet wil deze aanwezigheid niet bevestigen.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, Defensie) zei onlangs in de Tweede Kamer dat de JSF technisch in staat is om atoombom te laten vallen. Volgens haar was dat niet van belang bij de keuze voor het toestel.

Eerder berichtte Reporter dat Nederland mogelijk heeft ingestemd met de ontwikkeling van nieuwe kernwapens.  Eerder berichtte Reporter dat Nederland mogelijk heeft ingestemd met de ontwikkeling van nieuwe kernwapens

Eric Vrijsen: Terecht gaat PvdA akkoord met aanschaf JSF: een superieure luchtmacht is essentieel

Jacobi: niets van druk gemerkt

Telegraaf 19.11.2013 PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi heeft niet gemerkt dat ze door de PvdA onder druk is gezet om in te stemmen met de komst van de JSF. „Maar misschien ben ik daar niet gevoelig voor”, zei ze dinsdag na de stemming in de Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen;

19-11: Kamer wil geen kernwapens JSF

19-11: Jacobi stemt als enige tegen JSF

19-11: Jacobi tegen aanschaf JSF

14-11: JSF-bouwer schrapt 4000 banen

Kamer: JSF mag geen nucleaire taken hebben

NRC 19.11.2013 De JSF, de opvolger van de F-16, mag straks niet gaan rondvliegen met kernwapens. De Tweede Kamer stemde in met een motie van SP-Kamerlid Jasper van Dijk, meldt persbureau Novum. De huidige F-16′s hebben deze taak wel.

De motie kreeg steun van regeringspartij PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren. Lees verder

Jacobi stemt als enige tegen JSF

Telegraaf 19.11.2013 Lutz Jacobi is het enige Tweede Kamerlid van de PvdA dat nog niet kan instemmen met de komst van de Joint Strike Fighter (JSF/F-35). Ze stemde dinsdagmiddag in de Tweede Kamer voor een motie van D66 om de aanschaf van de JSF als vervanger van de F-16 uit te stellen.

PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi stemt tegen aanschaf JSF

NU 19.11.2013 Lutz Jacobi stemt dinsdag in de Tweede Kamer als enig PvdA-kamerlid tegen de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). 

Bekijk video – Dat liet ze desgevraagd weten. Het Friese Kamerlid stemt dinsdagmiddag voor een motie om het besluit rond de aanschaf uit te stellen. Volgens haar is er nog veel onduidelijk over het toestel, met name de geluidsoverlast baart haar zorgen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: JSF Lutz Jacobi

PvdA niet unaniem achter JSF; Lutz Jacobi is nog tegen

VK 19.11.2013 De PvdA is voorstander van de aanschaf van de JSF. Maar de Tweede Kamerfractie staat niet als één man achter dat besluit, zo zal vandaag blijken. Het Friese PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi stemt vandaag voor een D66-motie om het jachtvliegtuig JSF nog niet te kopen: eerst moet er degelijk onderzoek komen naar de geluidsoverlast en de financiële effecten.

PvdA-Kamerlid Jacobi stemt tegen aanschaf JSF

Trouw 19.11.2013 PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi stemt vandaag in de Tweede Kamer tegen de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Het Friese Kamerlid stemt dinsdagmiddag voor een motie om het besluit rond de aanschaf uit te stellen. Volgens haar is er nog veel onduidelijk over het toestel. Vooral de geluidsoverlast baart haar zorgen.

PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi stemt tegen aanschaf JSF

Elsevier  19.11.2013 PvdA-Tweede Kamerlid Lutz Jacobi gaat tegen het standpunt in van haar partij en stemt tegen de aanschaf van de JSF, de vervanger van de F-16. Volgens Jacobi is er nog te veel onduidelijkheid over het toestel.
‘Als deze risico’s omtrent het geluid goed in kaart zijn, dan pas kan ik een ja of nee geven,’ zegt Jacobi. Aan de Volkskrant laat Jacobi, die eerder kandidaat was voor het leiderschap van de PvdA, ‘gewetensnood’ zal krijgen. Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan 37 JSF’s aan te zullen aanschaffen voor een bedrag van 4,5 miljard euro. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer ging niet meteen akkoord met het besluit, maar in november stemde de sociaal-democraten toch definitief in met de aankoop. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, Defensie) hoort in het geluid van de JSF de sound of freedom. ‘Dat is een onderschatting van het probleem,’ reageert Jacobi. Friezen hebben al een petitie ingediend bij de Tweede Kamer vanwege het geluidsoverlast.

Jacobi tegen aanschaf JSF

Telegraaf 19.11.2013 PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi stemt dinsdag in de Tweede Kamer tegen de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Dat liet ze desgevraagd weten aan het ANP. Het Friese Kamerlid stemt dinsdagmiddag voor een motie om het besluit rond de aanschaf uit te stellen. Volgens haar is er nog veel onduidelijk over het toestel, met name de geluidsoverlast baart haar zorgen.

‘Timmermans staat symbool voor de JSF-zwabberkoers van de PvdA’

VK 08.11.2013 De PvdA zal blij zijn dat het JSF-debat nu gesloten lijkt, schrijft Raoul du Pré in het commentaar voor de Volkskrant. ‘Het zijn geen jaren om met trots op terug te kijken.’

‘Dit is is een schoolvoorbeeld van een groot project waarbij de Kamer door het kabinet ontijdig, onjuist en onvolledig is geïnformeerd. Nog meer dan de Betuwelijn en de HSL onderstreept de JSF de onmacht van de politiek een trein die door lobbybelangen is gaan rijden, tot stilstand te brengen.’

Schiet de Nederlandse economie wat op met de JSF?

VK 07.11.2013 De PvdA heeft het licht op groen gezet: Nederland gaat JSF’s kopen. Dat gaat Nederlandse bedrijven miljarden omzet opleveren. Althans, die garantie meent PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink gisteren van het kabinet te hebben gekregen. Maar de kans op economisch voordeel wordt kleiner en kleiner. Zes vragen over de JSF en de werkgelegenheid die hij moet opleveren.

Lees ook ‘Ons belangrijkste wapen is niet de JSF, maar onze potsierlijke zelfoverschatting’ – 07/11/13

Lees ook Onzeker of JSF economische voordelen garandeert – 07/11/13

Lees ook Kritische PvdA uiteindelijk toch voor aankoop JSF – 06/11/13

Onzeker of JSF economische voordelen garandeert

VK 07.11.2013 De PvdA is definitief voorstander geworden van de aanschaf van de JSF na een moeizame weg van tien jaar wisselende standpunten. ‘Het stoplicht mag op groen, we nemen een positief besluit’, zei PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink woensdagavond laat. Zij vindt dat het kabinet voldoende garanties geeft op de voorwaarden die de PvdA eerder stelde. Ook op het terrein van de werkgelegenheid. Juist op dat terrein worden de eerder aangekondigde economische voordelen die Nederland zou hebben van de aanschaf van het JSF-gevechtsvliegtuig steeds onzekerder.

‘Ons belangrijkste wapen is niet de JSF, maar onze potsierlijke zelfoverschatting’

VK 07.11.2013 We kopen de JSF omdat de Amerikanen willen dat we de JSF kopen en voor de rest was het één grote maskerade, schrijft columnist Bert Wagendorp.

Angelien Eijsink, JSF-watcher van de PvdA, verklaarde gisteren in het debat over de aanschaf van de straaljager: ‘Wij zijn klaar om een volgende stap te zetten.’ De PvdA was door de bocht en ging akkoord met de aankoop van 37 F-35’s.

Kritische PvdA uiteindelijk toch voor aankoop JSF

VK 06.11.2013 Coalitiepartij PvdA kiest na meer dan tien jaar van aarzeling alsnog schoorvoetend voor het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter als opvolger van de verouderde F-16. PvdA-Kamerlid Angelien Eisink kreeg vandaag genoeg garanties van het kabinet om ‘de volgende stap te kunnen zetten’. Uiteindelijk zei ze: ‘Het stoplicht kan naar groen.’ Dat bleek vandaag in het Kamerdebat met de ministers van Defensie, Economisch Zaken en Financiën over de toekomst van de krijgsmacht.

De opvolging van de JSF houdt de Nederlandse regering en het parlement al sinds de jaren negentig bezig.

PvdA akkoord met aanschaf JSF

NRC 05.11.2013  De PvdA stemt in met de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). “Ik heb voldoende garanties om de volgende stap namens de PvdA te kunnen zetten”, zei PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink vanavond tegen het einde van een urenlang debat in de Tweede Kamer. Eerder op de dag zei Eijsink nog dat ‘het stoplicht op oranje stond’.   Lees verder

PvdA-fractie steunt aankoop JSF na debat van 12 uur

Trouw 06.11.2013 Uren en uren overleg was er in de Tweede Kamer voor nodig, maar aan het eind van de avond gaf de PvdA uiteindelijk het verlossende woord: de sociaaldemocraten gaan definitief akkoord met de aanschaf van 37 Joint Strike Fighters als opvolger van de F-16 waarmee de luchtmacht sinds 1979 vliegt.

Lees ook: Speciale vertegenwoordiger moet JSF promoten – 06/11/13

Lees ook: Meerderheid Kamer tegen nucleaire taak JSF – 06/11/13

Lees ook: JSF vuurt eerste geleide bom af op gronddoel – 30/10/13

Hennis vertrouwt op aantallen JSF

‘Kans zeer klein dat er geen 37 toestellen kunnen worden aangeschaft’

NU 06.11.2013 Minister Jeanine Hennis (Defensie) heeft woensdagavond geprobeerd de bezorgdheid van de PvdA over verschillende punten rondom de aanschaf van de Joint Strike Fighters (JSF’s) weg te nemen door verschillende toezeggingen te doen.

Speciale vertegenwoordiger moet JSF promoten

Trouw 06.11.2013 Nog deze maand stelt het kabinet een speciale vertegenwoordiger aan die het bedrijfsleven moet helpen bij het verwerven van opdrachten in het JSF-project. Dat zei minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag in de Kamer.

Meerderheid Kamer tegen nucleaire taak JSF

Trouw 06.11.2013 Een meerderheid in de Tweede Kamer wil geen nucleaire taak voor de Joint Strike Fighter (JSF). Dat werd duidelijk tijdens een debat woensdag in de Kamer over de toekomst van de krijgsmacht. De PvdA, SP, CDA, D66 en GroenLinks zijn tegen deze taak.

‘Geen nucleaire taak JSF’

Telegraaf 06.11.2013 De PvdA „ziet geen nucleaire taak” voor de Joint Strike Fighter (JSF) weggelegd. Dat zei defensiewoordvoerder Angelien Eijsink in de Tweede Kamer woensdag tijdens een uren durend debat over de toekomst van de krijgsmacht.

PvdA verstopt zich voor JSF

Telegraaf 06.11.2013 De PvdA in de Tweede Kamer speelt verstoppertje met de JSF. De partij moet kleur bekennen na het kabinetsbesluit tot aanschaf van het toestel, maar verschuilt zich achter kritische vragen.

PvdA-fractie definitief akkoord met aanschaf JSF

Elsevier 06.11.2013 De Tweede Kamerfractie van de PvdA gaat akkoord met de aanschaf van de F-35 Lightning-toestellen (JSF). De sociaaldemocraten blijven kritisch, maar zeggen klaar te zijn ‘om een volgende stap te zetten’.

PvdA-fractie vandaag akkoord met JSF, wel aanvullende eisen›

NRC 06.11.2013 De PvdA gaat vandaag naar verwachting definitief akkoord met de aanschaf van het JSF-gevechtsvliegtuig als vervanger van de F-16. Eerder al steunde de fractie de inhoudelijke keus van het kabinet voor het toestel.

VVD: dit jaar besluit F-16

Telegraaf 06.11.2013 De VVD wil vasthouden aan de afspraak uit het regeerakkoord om dit jaar een besluit te nemen over de vervanging van de F-16. Dat zei Ronald Vuijk woensdag in een debat in de Tweede Kamer over de toekomstvisie van de krijgsmacht.

Eindelijk in actie: JSF werpt eerste bom op gronddoel (foto’s)

Elsevier  01.11.2013 De F-35 Lightning II, ook bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), heeft bij een oefening met een bom voor het eerst een gronddoel geraakt. Een Paveway II-bom werd van 8 kilometer hoogte afgevuurd op een tank bij de Amerikaanse luchtbasis Edwards in Californië.

Wapensysteem

Volgens de piloot van het toestel, Richard Rusnok, laat de test zien dat de JSF een echt wapensysteem is geworden.

Nederland schaft in totaal 37 Joint Strike Fighters aan ter vervanging van de huidige F-16-straaljager. Voor het project is 4,5 miljard euro gereserveerd.

zie ook;

JSF vuurt eerste geleide bom af op gronddoel

Trouw 31.10.2013 Een JSF heeft voor het eerst een geleide bom afgeworpen op een gronddoel. Het wapen raakte een tank bij de Amerikaanse luchtmachtbasis Edwards in Californië. Het Pentagon heeft dat woensdag bekendgemaakt.

PvdA krijgt ‘completer en concreter’ beeld van JSF

Trouw 25.10.2013 Een ‘completer en concreter beeld’ heeft PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink deze week gekregen van de Joint Strike Fighter tijdens een werkbezoek aan de Verenigde Staten. Haar partij stelt een aantal voorwaarden voor de aanschaf van het toestel en Eijsink speelt hierin als defensiewoordvoerder een cruciale rol.

PvdA:„completer beeld” van JSF

Telegraaf 25.10.2013 Ze noemt het van „groot belang” dat ze een vollediger beeld heeft gekregen van het geavanceerde toestel. De vaste Kamercommissie voor Defensie sprak onder meer met de vliegtuigbouwer Lockheed Martin en luitenant-generaal Christopher Bogdan die bij het Pentagon verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig.

„Het toestel is van alle kanten belicht, zowel financieel als kwalitatief”, zegt Eijsink telefonisch vrijdag vanuit El Paso in Texas. Alle vragen die ze had zijn „goed beantwoord”.

PvdA krijgt ‘completer beeld’ van JSF

NU 25.10.2013 PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink heeft deze week een “completer en concreter beeld” gekregen van de Joint Strike Fighter tijdens een werkbezoek aan de Verenigde Staten.

Haar partij stelt een aantal voorwaarden voor de aanschaf van het toestel en Eijsink speelt hierin als defensiewoordvoerder een cruciale rol.

Kamerleden op JSF-werkbezoek naar VS

Trouw 17.10.2013 De defensiespecialisten in de Tweede Kamer brengen komende week een werkbezoek aan de Verenigde Staten om zich te laten informeren over het gevechtsvliegtuig JSF en over onbemande vliegtuigen. Ook de Amerikaanse defensiestrategie, de NAVO en de situatie in het Midden-Oosten en in Afrika staan op de agenda.

Tweede Kamerleden naar VS om JSF

Bezoek is ter voorbereiding van aantal debatten

NU 17.10.2013 Een deel van de Tweede Kamercommissie Defensie gaat volgende week bijna een week op werkbezoek in de Verenigde Staten om zich te informeren over de JSF.

Het bezoek is een voorbereiding op een aantal debatten over de toekomst van de krijgsmacht.

Minister Jeanine Hennis van Defensie besloot op Prinsjesdag over te gaan tot de aanschaf van 37 JSF-toestellen. Dit besluit moet echter wel goedgekeurd worden door de Tweede en de Eerste Kamer.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over JS

Kamerleden op JSF-werkbezoek

Telegraaf 17.10.2013 De defensiespecialisten in de Tweede Kamer brengen komende week een werkbezoek aan de Verenigde Staten om zich te laten informeren over het gevechtsvliegtuig JSF en over onbemande vliegtuigen. Ook de Amerikaanse defensiestrategie, de NAVO en de situatie in het Midden-Oosten en in Afrika staan op de agenda.

Nederland gaat in december met JSF vliegen

Trouw 09.10.2013 Nog dit jaar gaan Nederlandse piloten vliegen met de Joint Strike Fighter (JSF ofwel F-35). Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. Ze maakte op Prinsjesdag bekend in totaal 37 JSF’s te willen aanschaffen als vervanger van de F-16.

Nederland gaat in december met JSF vliegen

NU 09.10.2013 Nog dit jaar gaan Nederlandse piloten vliegen met de Joint Strike Fighter (JSF ofwel F-35).  Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. Ze maakte op Prinsjesdag bekend in totaal 37 JSF’s te willen aanschaffen als vervanger van de F-16

In december met JSF vliegen

Telegraaf 09.10.2013 Nog dit jaar gaan Nederlandse piloten vliegen met de Joint Strike Fighter (JSF ofwel F-35). Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. Ze maakte op Prinsjesdag bekend in totaal 37 JSF’s te willen aanschaffen als vervanger van de F-16.

‘JSF maakt meer lawaai dan F-16’

NU 01.10.2013 De Joint Strike Fighter zou bij het opstijgen vier keer zoveel lawaai maken als de F-16.

Dat blijkt volgens Dorpsbelang Marsum, dat zich al langer zorgen maakt over de te verwachten geluidsoverlast, uit een rapport van de Amerikaanse luchtmacht.

De JSF is daarmee veel luidruchtiger dan het Nederlandse ministerie van Defensie tot nu toe heeft aangegeven, stelt Dorpsbelang Marsum.

Pentagon: Nog veel mis met JSF-vliegtuig

Trouw 27.09.2013 Het Pentagon eist van vliegtuigbouwer Lockheed Martin dat die tekortkomingen aan het gevechtsvliegtuig F-35 verhelpt. De inspecteur-generaal bij het Amerikaanse ministerie van defensie heeft er honderden aangetroffen.

‘Amerikaanse ambassadeur komt JSF’s slijten’

Trouw 27.09.2013 ‘Ze hebben besloten, hoewel parlementaire goedkeuring nog nodig is, om 37 JSF’s aan te schaffen, wat een substantieel aantal is voor wat voor land dan ook, groot of klein. En ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dat ook doorgaat, en als ze meer kunnen kopen zal ik er alles aan doen om ze zover te krijgen’, aldus Broas.

‘Amerikaanse ambassadeur komt JSF’s slijten’

NU 27.09.2013 De Amerikaanse aankomend ambassadeur voor Nederland, Timothy Broas, hoopt na zijn aantreden Den Haag zover te krijgen meer JSF’s te kopen. Dat zei hij donderdagmiddag tijdens een hoorzitting voor een Amerikaanse senaatscommissie over zijn kandidatuur.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: JSF

‘Onvoldoende aandacht voor kwaliteit JSF’

Trouw 25.09.2013 De inspecteur-generaal van het Pentagon vindt dat er onvoldoende aandacht is voor de kwaliteit van het ontwerp en de productie van het gevechtsvliegtuig JSF. Dat staat in een nog te publiceren rapport waarvan een samenvatting is ingezien door het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

BOOS

NRC 22.09.2013 Bij haar aantreden als minister van Defensie, zei Jeanine Hennis donderdag tegen deze krant, ontdekte ze dat Nederland „over zestien miljoen vliegtuigexperts’’ beschikt – iedereen heeft ineens een mening over de JSF. Dat is waar: terwijl in de Amsterdamse Watergraafsmeer een massa Fyra’s langzaam uit ons geheugen staat weg te roesten, weet iedereen al zeker dat het volgende debacle eraan staat te komen – als het niet technisch is, dan in ieder geval financieel. Op hetzelfde moment dat Hennis monter beweert dat eigenlijk al in 2002 duidelijk was dat de JSF het meest voortreffelijke toestel voor onze luchtmacht is, giert een vernietigend artikel uit Vanity Fair over diezelfde JSF door de sociale media.Lees verder

‘Onvermijdelijke conclusie: Samsom heeft de JSF-lat te hoog gelegd’

VK 23.09.2013 Binnenkort zegt de PvdA ja tegen de JSF. Daarvoor is dan nog wel één pijnlijk draaimoment nodig, schrijft Raoul du Pré, chef van de Haagse redactie van de Volkskrant.

Het zou velen in de coalitie van VVD en PvdA een lief ding waard zijn als het laatste woord over de Joint Strike Fighter zo langzamerhand eens kon worden gezegd. Na de politieke ledenraad van de PvdA, die voorman Diederik Samsom zaterdag tot zijn opluchting niet opzadelde met de opdracht de stekker uit het project te trekken, komt dat moment dichterbij. Ergens in het komende kwartaal gaat de PvdA dan toch echt ja zeggen tegen de aankoop van 37 JSF’s. Helaas voor Samsom is daarvoor nog wel één keer een pijnlijk draaimoment nodig.

Lees ook ‘De PvdA is eigenlijk gewoon tegen de JSF, nu nog steeds’ – 22/09/13

Samsom belooft partijgenoten extra onderzoek JSF

Trouw  23.09.2013 Met extra vragen en onderzoek stelt de PvdA een besluit over de aanschaf van JSF-gevechtstoestellen nog even uit. Vrijdag wilde de Tweede Kamer-fractie al een betere onderbouwing van het kabinet. Aan de ledenraad zegde partijleider Diederik Samsom zaterdag in Zwolle toe dat er ook een onafhankelijk onderzoek komt naar de geluidsnormen en dat de JSF nog eens wordt vergeleken met andere toestellen die op de markt zijn.

Lees ook: Stem tegen JSF verlost ons van kernwapens – 19/09/13

‘De PvdA is eigenlijk gewoon tegen de JSF, nu nog steeds’

VK 22.09.2013 Met de JSF weet je: ‘nu al duurkoop is straks ook duurkoop’, schrijft Thomas von der Dunk. Waarom krijgen we hem dan toch? ‘Er zit een heel logische lijn in wat de PvdA doet: in de oppositie tegen, in de regering voor.’

De laatste kogel schijnt nu definitief door de kerk: het wordt de JSF. Deze uitdrukking is hier extra adequaat, omdat de JSF zo’n groot deel van het Defensiebudget gaat opslokken, dat er straks geen geld meer over zal zijn om nog ooit een kogel door welke kerk ook heen te schieten.

‘Veel last’ van Samsom

Telegraaf 22.09.2013 Het draagvlak van de PvdA zou snel verdwijnen omdat Samson volgens Cohen niet luistert naar leden van de partij. Samsom zei afgelopen week dat de JSF ‘het beste vliegtuig is en dat Nederland op defensiegebied een partnership met de Verenigde Staten moet aangaan.

Vergadering PvdA in Zwolle? – Video

Telegraaf 22.09.2013 Wat ráár, dacht ik, wat vréémd, een landelijke PvdA-ledenraadsvergadering in Zwolle, of all places. Dat doen ze anders nóóit. Zulke bijeenkomsten zijn doorgaans in Utrecht, of in Amersfoort, in Den Haag of Amsterdam misschien, maar Zwolle? En wat ráár, dacht ik vanavond, wat vréémd dat de PvdA-achterban in meerderheid voor die JSF stemt. Ik dacht eerst dat ze, net zoals het CDA destijds een keer flikte, een rare ingewikkelde tricky vraagstelling hadden gebruikt. Zoiets als: “Wilt u een groene kaart opsteken als u wilt aangeven dat u er niet voor bent dat we tegen de JSF zijn?”.

Gerelateerde artikelen;

22-09: Pvda zakt nog verder weg

22-09: ‘Veel last’ van Samsom

21-09: Steun JSF-<br>koers Samsom

21-09: ‘Op 5 punten ophelderingF’

21-09: Geen besluit bij twijfel

21-09: Protesten tegen kabinet

21-09: Spekman snapt  emoties 

21-09: Praten  over JSF

21-09: Rapport JSF afgezwakt

21-09: Samsom praat met leden over JSF

20-09: Straf Den Haag af

20-09: Samsom: nog geen steun JSF-besluit

20-09: Rutte: vragen PvdA logisch

20-09: Hennis ‘niet verrast’ 

20-09: Hennis ‘niet verrast’ 

20-09: ‘Gedraai PvdA over JSF moet stoppen’

20-09: Politieke visie versus feiten en recht

20-09: ‘Besluit over JSF is aan de fractie’

20-09: PvdA-fractie bijeen over JSF

20-09: Samsom: nog geen standpunt over JSF

20-09: Miljarden mis zonder schaliegas

19-09: Samsom geen standpunt JSF

19-09: Defensie: Rapport goede start

Nederlagenstrategie komt Samsom duur te staan

Elsevier 21.09.2013 PvdA-leider Diederik Samsom benut de veenbrand in zijn fractie om de VVD te bewerken, eerst met schaliegas, nu met de JSF. Maar die strategie is riskant. Het leidt een keer tot ruzie met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en kiezers lopen weg.

PvdA-leden blokkeren JSF niet

Onderzoek naar alternatief wordt ‘niet zinvol geacht’

NU 21.09.2013 De PvdA-leden blokkeren de aanschaf van de JSF niet. Dat bleek zaterdag tijdens de ledenraad in Zwolle. Een groot deel van de leden wilde aanvankelijk een nadere vergelijking tussen de JSF en het alternatief: de Saab Gripen. Dit bleek voor de PvdA-top echter een brug te ver.

Steun JSF-koers Samsom

Telegraaf 21.09.2013 De leden van de PvdA steunen de koers die partijleider Diederik Samsom vaart inzake de JSF. Dat bleek zaterdag tijdens een politieke ledenraad in Zwolle.

Een motie die voorstelde om uit het JSF-project te stappen en op een later tijdstip een vervanger ‘van de plank te kopen’, werd met ruime meerderheid verworpen. Ook een motie om een extra partijcongres te organiseren over de vervanger van de F-16 kreeg slechts de steun van een kleine minderheid.

Leden PvdA steunen kritische JSF-koers Samsom

Trouw 21.09.2013 De leden van de PvdA steunen de koers die partijleider Diederik Samsom vaart inzake de JSF. Dat bleek zaterdag tijdens een politieke ledenraad in Zwolle. Een motie die voorstelde om uit het JSF-project te stappen en op een later tijdstip een vervanger ‘van de plank te kopen’, werd met ruime meerderheid verworpen.

‘Op 5 punten opheldering JSF’

Telegraaf 21.09.2013  De PvdA-fractie in de Tweede Kamer stelt het kabinet vijf vragen over de vervanging van de F-16 en aankoop van 37 Joint Strike Fighters (JSF). Dat zei defensiespecialist Angelien Eijsink op een ledenraad van de partij in Zwolle.

Geen besluit bij twijfel

Telegraaf 21.09.2013 De PvdA neemt geen besluit over de aankoop van de JSF zolang de partij twijfels heeft of er voldoende toestellen zullen komen om deel te nemen aan internationale missies. Dat zei partijleider Diederik Samsom zaterdag op een ledenraad van zijn partij in Zwolle.

PvdA-leden blokkeren aanschaf JSF niet, willen wel antwoord op vragen

NRC 21.09.2013 PvdA-leden blokkeren de aanschaf van de JSF niet. Wel is besloten het besluit uit te stellen tot alle vragen zijn beantwoord. Dat bleek vanmiddag tijdens de politieke ledenraad in Zwolle. Lees verder

Samsom: geen besluit JSF zolang er twijfel is

Trouw 21.09.2013 De PvdA neemt geen besluit over de aankoop van de JSF zolang de partij twijfels heeft of er voldoende toestellen zullen komen om deel te nemen aan internationale missies. Dat zei partijleider Diederik Samsom zaterdag op een ledenraad van zijn partij in Zwolle.

Samsom neemt bij twijfel geen besluit over JSF

Elsevier 21.09.2013 De PvdA neemt geen besluit over de aanschaf van 37 Joint Strike Fighters (JSF) zolang er bij de partij twijfels bestaan of er voldoende gevechtsvliegtuigen worden gekocht om deel te nemen aan internationale missies. Er moet ‘in deze kabinetsperiode’ wel een besluit worden genomen. ‘Daar loop ik niet voor weg,’ zegt PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag op een ledenraad van zijn partij in Zwolle. Bij de PvdA-achterban bestaat weerstand tegen de komst van de JSF die de F-16 moet vervangen. Samsom refereerde aan het donderdag gepubliceerde rapport van de Algemene Rekenkamer.

Terugkijken: Samsom en Spekman op de PvdA-ledenraad over de JSF Video

NRC 21.09.2013 De angel is eruit. De PvdA-leden gaan niet voor de aanschaf van de JSF liggen. Wel willen ze vragen beantwoord zien over onder meer de kosten en de inzet van de toestellen. Bekijk delen van de toespraken van Samsom en Spekman terug. Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend definitief te hebben gekozen voor de JSF. Nederland koopt 37 toestellen, waarvoor 4,5 miljard euro is gereserveerd. Direct na de bekendmaking roerden PvdA’ers in het land zich meteen: bijna veertig afdelingen wilden dat de fractie zou aandringen op uitstel van het besluit – of dat zij er helemaal ‘nee’ tegen zouden zeggen. De afdeling Leiden wilde een congres bijeenroepen over de JSF. Lees verder

Kritische leden praten met Samsom over JSF

NU 21.09.2013 In Zwolle is zaterdag de PvdA begonnen met zijn politieke ledenraad waarbij veel aandacht gericht zal zijn op de JSF. Partijleider Diederik Samsom moet zijn leden overtuigen en gerust stellen.

Spekman snapt  emoties

Telegraaf 21.09.2013  PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman snapt de emoties rond de JSF. Dat zei hij zaterdag op de politieke ledenraad van zijn partij in Zwolle. Hij zei geen voorkeur te hebben en het debat in de Tweede Kamer af te wachten. Maar hij benadrukte dat de leden zich wel bewust moeten zijn dat het voor de partij belangrijk is om aan internationale missies mee te kunnen doen en dat de troepen dan goed beschermd moeten worden.

PvdA-voorzitter Spekman snapt emoties binnen partij rond JSF

NRC 21.09.2013 PvdA-voorzitter Hans Spekman begrijpt de emoties die in zijn partij leven over de aanschaf van de JSF. “We zijn tien jaar lang met een knoop in onze maag tegen de JSF geweest”, zei hij vanmiddag in Zwolle tijdens de politieke ledenraad van de PvdA. “En misschien gaan we ooit de beslissing nemen om het toestel aan te schaffen.” Op de ledenraad zal over alle maatregelen van het kabinet worden gesproken, waarbij de JSF de meest beladen is. “Ik begrijp de worsteling”, zei Spekman. Lees verder

Praten  over JSF

Telegraaf 21.09.2013 In Zwolle is zaterdag de PvdA begonnen met zijn politieke ledenraad waarbij veel aandacht gericht zal zijn op de JSF. Partijleider Diederik Samsom moet zijn leden overtuigen en gerust stellen.

PvdA-leider Samsom geeft leden uitleg over omstreden aanschaf JSF›

NRC 21.09.2013 PvdA-partijleider Diederik Samsom moet zich vanmiddag op een ledenraad in Zwolle verantwoorden voor de gang van zaken rond de aankoop van de JSF door het kabinet. Binnen de PvdA is de aankoop van het gevechtsvliegtuig zeer omstreden. De ledenraad belooft dan ook een stevige ontmoeting te worden. Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend definitief te hebben gekozen voor de JSF.

‘De JSF is als Windows Vista; een fiasco’

Trouw 21.09.2013  De aankondiging dat het kabinet de JSF aanschaft, is nog maar het begin van een onvermijdelijk fiasco. “De software is probleem nummer één, twee en drie,” zegt Johan Boeder over de JSF die wordt betiteld als ‘een vliegende computer’.

Boeder is een softwarespecialist die door tegenstanders van de JSF wordt omschreven als de grootste kenner van het zo omstreden toestel. Volgens hem is de software nog lang niet klaar voor gebruik waardoor slechts de helft van het testwerk is afgerond. 

Rekenkamer zwakte rapport JSF af na overleg ministers

VK 21.09.2013 De Algemene Rekenkamer blijkt het donderdag gepresenteerde onderzoeksrapport naar de JSF op het laatste moment te hebben afgezwakt na overleg met de ministers Hennis (Defensie) en Dijsselbloem (Financiën). Zo is de conclusie dat het ministerie van Defensie eenzijdig was gefocust op de JSF en concurrerende straaljagers uit het oog verloor, geschrapt.

Er ging een rode streep door de zin ‘In 2009 signaleerden wij een vrijwel eenzijdige focus op de JSF als vervanger voor de F-16. In de nota is dit beeld niet veranderd.’ Ook de conclusie dat er na 2001 eigenlijk geen serieuze kandidatenvergelijking heeft plaatsgevonden, komt niet meer voor in het eindrapport.

Rapport JSF afgezwakt

Telegraaf 21.09.2013 Het op donderdag gepresenteerde onderzoeksrapport naar de JSF blijkt op het laatste moment te zijn afgezwakt door de Algemene Rekenkamer na overleg met ministers Hennis (Defensie) en Dijsselbloem (Financiën). De conclusie dat het ministerie van Defensie eenzijdig was gefocust op de JSF en concurrerende straaljagers uit het oog verloor werd na het overleg geschrapt uit het rapport, weet de Volkskrant.

PvdA wil meer zekerheid over inzetbaarheid JSF

VVD-minister Hennis stelt twijfels weg te kunnen nemen

NU  20.09.2013 De PvdA heeft na een urenlang fractieberaad vrijdag besloten nog niet in te stemmen met aanschaf van de JSF. Er zijn volgens PvdA-leider Diederik Samsom te veel onzekerheden. Samsom zei dat zijn fractie nog niet toe is aan een ‘voorzichtig ja of nee’.

Rutte: vragen PvdA over JSF logisch

Trouw 20.09.2013 Premier Mark Rutte vindt het ‘volstrekt logisch’ dat de PvdA-fractie nog veel kritische vragen heeft over de aankoop van de JSF. Het is volgens hem heel normaal dat er veel vragen leven in politieke kring over zo’n belangrijk besluit. Inhoudelijk wilde hij niet op vragen ingaan.

Rutte: vragen PvdA logisch

Telegraaf 20.09.2013  Premier Mark Rutte vindt het „volstrekt logisch” dat de PvdA-fractie nog veel kritische vragen heeft over de aankoop van de JSF. Het is volgens hem heel normaal dat er veel vragen leven in politieke kring over zo’n belangrijk besluit. Inhoudelijk wilde hij niet op vragen ingaan.

Rutte: logisch dat de PvdA veel vragen heeft over JSF-besluit

NRC  20.09.2013 Ik vind het volstrekt logisch dat de PvdA veel vragen heeft over de aanschaf van de JSF, zei Rutte zojuist op zijn wekelijkse persconferentie. Net zoals volgens hem de VVD vragen heeft en het CDA en ga zo maar door.… Lees verder

Samsom: PvdA kan JSF-besluit ‘nog niet steunen’

VK 20.09.2013 De PvdA-fractie kan het besluit van het kabinet om de JSF aan te schaffen ‘nog niet steunen’. PvdA-leider Diederik Samsom heeft dat vrijdag gezegd na langdurig fractieberaad. Hij verwees naar een kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer….

Lees ook Samsom: nog geen standpunt over aankoop JSF – 20/09/13

Lees ook SP en D66: haal JSF-plan van tafel – 19/09/13

Samsom: PvdA kan besluit over aanschaf JSF nog niet steunen

Elsevier 20.09.2013 De PvdA-fractie kan het besluit van het kabinet om 37 gevechtsvliegtuigen van het type Joint Strike Fighter (JSF) aan te schaffen ‘nog niet steunen’. Er zijn volgens de PvdA nog te veel onzekerheden rond de JSF.

Samsom: nog geen steun JSF-besluit

Telegraaf 20.09.2013 De voltallige PvdA-fractie kan het besluit van het kabinet om de JSF aan te schaffen „nog niet steunen”. PvdA-leider Diederik Samsom heeft dat vrijdag gezegd na langdurig fractieberaad. Hij verwees naar een kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer.

‘Besluit over JSF is aan de fractie’

Telegraaf 20.09.2013 Het is nu aan de PvdA-fractie in de Tweede Kamer om het besluit van het kabinet te beoordelen om voor 4,5 miljard euro nieuwe straaljagers te kopen. „Dit gaat niet anders dan bij andere kabinetsbesluiten”, stelde minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (PvdA) voor aanvang van de ministerraad vrijdag. „We wachten nu af hoe de fracties tegen het besluit aankijken”, zei ze over de JSF-kwestie.

PvdA-fractie bijeen over JSF

Telegraaf  20.09.2013 De PvdA-fractie is vrijdag rond 10 uur begonnen aan een extra beraad, voorafgaand aan een ledenraad in Zwolle op zaterdag. Belangrijk agendapunt is de aanschaf van de JSF. Het kabinet besloot deze week tot aankoop van dit gevechtstoestel, maar binnen de PvdA bestaat veel verzet.

Samsom: vandaag geen besluit over JSF-aanschaf›

NRC 20.09.2013 Er komt vandaag waarschijnlijk geen besluit over de Joint Strike Fighter (JSF). Dat zei PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom voorafgaand aan de fractievergadering. “Dat kunnen we pas als we alle informatie compleet is. Dat is nu niet het geval”, aldus Samsom in een reactie aan verschillende media. De Algemene Rekenkamer concludeerde gisteren in een rapport dat het onzeker is of er altijd vier Joint Strike Fighters beschikbaar zullen zijn voor missies in het buitenland. In reactie op de conclusies van de Rekenkamer zei Samsom gisteravond in Pauw & Wittemandat het PvdA-besluit over de JSF-toestellen nog niet vaststaat.

PvdA-fractie bijeen over JSF: ‘Vrijdag nog geen standpunt’

Trouw 20.09.2013 De PvdA-fractie is vandaag rond 10 uur begonnen aan een extra beraad, voorafgaand aan een ledenraad in Zwolle op zaterdag. Belangrijk agendapunt is de aanschaf van de JSF. Het kabinet besloot deze week tot aankoop van dit gevechtstoestel, maar binnen de PvdA bestaat veel verzet.

Samsom: nog geen standpunt over aankoop JSF

Trouw  20.09.2013 De fractie van de Partij van de Arbeid heeft nog geen standpunt ingenomen over de aankoop van de JSF, zoals het kabinet deze week heeft voorgesteld. ‘Ik weet nog niet of ik dit besluit kan steunen’, aldus PvdA-leider Diederik Samsom donderdagavond bij Pauw & Witteman.

Samsom: besluit PvdA over JSF staat nog niet vast›

NRC  20.09.2013 Het staat nog niet vast of de PvdA-fractie instemt met de aanschaf van de Joint Strike Fighter. “Ik weet niet of ik dit besluit kan steunen”, zei PvdA-leider Diederik Samsom gisteravond in Pauw & Witteman. De fractie en hijzelf hebben nog geen standpunt ingenomen, de partij houdt vandaag een extra vergadering over de JSF.

PvdA heeft nog geen standpunt ingenomen over JSF

Elsevier 19.09.2013 PvdA-fractieleider Diederik Samsom heeft naar eigen zeggen nog geen standpunt ingenomen over de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Samsom weet niet of hij de aankoop van het gevechtsvliegtuig kan steunen. Samsom reageerde donderdag in VARA-programma Pauw & Witteman op de het kritische rapport van de Algemene Rekenkamer dat donderdag is gepubliceerd.

PvdA-fractie heeft nog geen standpunt over JSF

NU 19.09.2013 De fractie van de Partij van de Arbeid heeft nog geen standpunt ingenomen over de aankoop van de JSF, zoals het kabinet heeft voorgesteld.  Bekijk video – ”Ik weet nog niet of ik dit besluit kan steunen”, aldus partijleider Diederik Samsom donderdagavond bij Pauw & Witteman.

PvdA Leiden wil congres over de JSF

RTVWEST 19.09.2013 LEIDEN – De afdeling Leiden van de PvdA wil een apart partijcongres over de Jont Strike Figther. De Leidenaren gaan de politieke ledenraad van de PvdA daarover zaterdag een uitspraak vragen. Lees verder

PvdA-leden zullen motie tegen JSF indienen

Trouw  19.09.2013 Pvda-leider Diederik Samsom krijgt een zware dobber aan zijn achterban komende zaterdag op de ledenraad van de partij. Hij gaf namens zijn partij fiat aan het kabinet om de JSF-straaljager aan te schaffen. Veel PvdA-leden zijn het daar niet mee eens. RTL-Nieuws bemachtigde een motie tegen de JSF die zaterdag zal worden ingediend.

De motie van de Utrechtse PvdA-afdeling pleit ervoor om ‘alle noodzakelijke stappen te zetten om uit het JSF-project te stappen, conform de vorig jaar aangenomen PvdA-motie’.

PvdA Leiden wil apart partijcongres over JSF

Trouw  19.09.2013 De afdeling Leiden van de PvdA wil een apart partijcongres over de JSF. De Leidenaren gaan de politieke ledenraad van de PvdA daarover zaterdag een uitspraak vragen.

Meer over PvdA Politiek Kabinet-Rutte II

PvdA-fractie heeft vragen bij aanschaf JSF na kritisch rapport

Elsevier 19.09.2013 De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft nog vragen over de aanschaf van het nieuwe gevechtsvliegtuig JSF. De sociaal-democraten willen bekijken of het besluit ‘goed in elkaar zit’.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam zegt dat donderdag tegen de NOS. Hij reageert daarmee op het kritischerapport van de Algemene Rekeningkamer over het jachtvliegtuig, dat donderdag werd gepubliceerd.

Vrijdag extra fractievergadering PvdA over JSF

Trouw 19.09.2013 De PvdA-fractie komt vrijdag bijeen ter voorbereiding op een ledenraad van de partij in Zwolle zaterdag. Een woordvoerster heeft dat laten weten. De ledenraad gaat over de overheidsbegroting voor volgend jaar, maar ook de aanschaf van het gevechtsvliegtuig JSF, waartoe het kabinet deze week besloot, zal daar aan de orde komen.

Dat onderwerp ligt zeer gevoelig binnen de PvdA. In de Volkskrant van donderdagzeggen anonieme PvdA-Kamerleden dat ze zich door het kabinetsbesluit voor een voldongen feit geplaatst voelen.

Extra fractievergadering PvdA

Telegraaf 19.09.2013 De PvdA-fractie komt vrijdag bijeen ter voorbereiding op een ledenraad van de partij in Zwolle zaterdag. Een woordvoerster heeft dat laten weten. De ledenraad gaat over de overheidsbegroting voor volgend jaar, maar ook de aanschaf van het gevechtsvliegtuig JSF, waartoe het kabinet deze week besloot, zal daar aan de orde komen.

‘PvdA-fractie voelt zich gepasseerd bij JSF’

NU 19.09.2013 Een groot deel van de PvdA-Kamerleden voelt zich gepasseerd bij het kabinetsbesluit 37 Joint Strike Fighters (JSF) te kopen.

De Kamerleden van de coalitiepartij hebben de indruk dat partijleider Diederik Samsom geen open debat meer wil, concludeert de Volkskrant uit gesprekken met negen fractieleden.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over JSF

‘PvdA-fractie voelt zich gepasseerd bij JSF’›

NRC 19.09.2013 Een groot deel van de PvdA-Kamerleden voelt zich gepasseerd bij het kabinetsbesluit 37 Joint Strike Fighters te kopen. De Kamerleden van de coalitiepartij hebben de indruk dat partijleider Diederik Samsom geen open debat meer wil, concludeert de Volkskrant uit gesprekken met negen fractieleden.

De Kamerleden willen het onbehagen volgens de krant morgen opnieuw aan de orde stellen tijdens een extra fractievergadering. Enkele PvdA-Kamerleden overwegen bij de vergadering van vrijdag een stemming aan te vragen.

zie:  Kritiek op cijfers JSF

zie: Stem tegen JSF verlost ons van kernwapens

zie: ‘Haal JSF-plan van tafel’

zie: SP en D66: haal JSF-plan van tafel

zie: Rekenkamer: ‘Berekeningen kabinet JSF niet compleet’

Zie ook: Rekenkamer kritisch over plannen Defensie – ‘berekeningen JSF niet compleet’›

Nederland gaat definitief de JSF kopen

Elsevier 17.09.2013 Nederland heeft besloten om 37 Joint Strike Fighters (JSF) te kopen. Het besluit tot aanschaf van de JSF betekent een einde aan een lange periode van politiek debat over het gevechtsvliegtuig.

PvdA

De weg voor de uiteindelijke aanschaf van de JSF kwam vrij nadat de PvdA voor het zomerreces van de Tweede Kamer akkoord ging met de aanschaf van het gevechtsvliegtuig. Op 3 juli werd in een geheim beraad van de partij daartoe besloten.

Lees het commentaar van Eric Vrijsen‘Terecht gaat PvdA akkoord met aanschaf JSF: een superieure luchtmacht is essentieel’

Sceptici binnen de PvdA-fractie hebben zich tot het laatste moment tegen de aankoop van het Amerikaanse jachttoestel verzet.

JSF lang besproken

Telegraaf 17.09.2013 Net als bij de vervanging van de Starfighter in de jaren ’70 heeft ook de opvolging van de F-16 behoorlijk wat voeten in de aarde gehad.  Uiteindelijk vindt de regeringscoalitie van VVD en PvdA het na alle debatten onontkoombaar dat 37 JSF-toestellen worden aangeschaft. Daarmee geeft het kabinet-Rutte II een vervolg aan het besluit van het kabinet Kok II in 2002 om met acht andere landen deel te nemen aan de ontwikkelingsfase.

Kabinet kiest definitief voor JSF

Eerste en Tweede Kamer moeten nog instemmen met besluit

NU 17.09.2013 Het kabinet heeft besloten 37 JSF-toestellen aan te schaffen als opvolger van de F-16.

‘Straks gelooft geen kiezer ons meer’

Trouw 14.09.2013 “Ik ben ongelooflijk bang dat niemand ons straks nog gelooft”, zegt een van de PvdA-leden die tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar nog langs de deuren vertelde dat zijn partij tegenstander was van de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Ook andere partijleden die gisteravond in Den Haag kwamen debatteren over de toekomst van de krijgsmacht en vooral het komende kabinetsbesluit voor het omstreden Amerikaanse gevechtsvliegtuig, kijken nu al bezorgd uit naar de campagnes van volgend jaar voor gemeenteraden en Europees Parlement. “Ik weet niet meer wat ik moet zeggen als ik straks met rozen langs de kiezers ga. Ik kan alleen nog zeggen dat de rest nog rotter is.”

Vijftig mensen bij JSF-bijeenkomst PvdA

Den HaagFM 14.09.2013 Ongeveer vijftig mensen hebben vrijdag een discussiebijeenkomst van de PvdA in het Museum voor Communicatie bezocht om te praten over de mogelijke aanschaf van Joint Strike Fighters (JSF).…lees meer

PvdA praat met Haagse leden over JSF

Den HaagFM 14.09.2013 De PvdA ging vrijdagavond in het Museum voor Communicatie op een bijeenkomst met Haagse partijleden praten over de mogel…lees meer

JSF raakt gevoelige snaar bij PvdA-achterban

NU 13.09.2013 PvdA-leden hebben Kamerlid Michiel Servaes vrijdagavond tijdens een partijbijeenkomst in Den Haag het vuur aan de schenen gelegd. Menigeen sprak zich uit tegen de aanschaf van de JSF als opvolger van de F-16. ”In de verkiezingscampagne is beloofd: we kopen geen JSF. Je bent onbetrouwbaar als je daar op terugkomt”, klonk het in de zaal waar zo’n 50 PvdA-leden bijeen waren gekomen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: PvdA JSF

PvdA-achterban herinnert Kamerleden aan verkiezingsbelofte: geen JSF

Trouw 13.09.2013 Is de PvdA nog wel geloofwaardig als wordt ingestemd met de aankoop van de JSF? Een groot aantal PvdA’ers dat zich vrijdagavond tijdens een partijbijeenkomst in Den Haag uitsprak over de mogelijke aanschaf van het gevechtsvliegtuig, vindt van niet.

Verwant nieuws: PvdA-afdelingen tegen aanschaf JSF – 12/09/13

Enkele PvdA-afdelingen tegen JSF

NU 12.09.2013 Een aantal PvdA-afdelingen heeft de Tweede Kamerfractie van die partij gevraagd tegen de aanschaf van de JSF te stemmen. De nieuwe gevechtsvliegtuigen zouden gestationeerd worden in Leeuwarden en Volkel, vlak bij Uden. Een woordvoerster van de PvdA heeft een bericht van de NOS hierover donderdag bevestigd.

Gerelateerde artikelen: 06/09/2013 SP wil opheldering van PvdA over JSF

Lees meer over: JSF

Zie verder ook: 

PvdA in een Najaarsdip ???

PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is

Rel bij de PvdA over strafbaar stellen illegalen

Adri Duivesteijn PvdA – Laat het kabinet Rutte 1 toch vallen !

PvdA – de nasleep na de overwinning op 12.09.2012 en verder !!

De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!!

De Haagse PvdA over het SpuiForum

Gedonder bij de Haagse PvdA

Haagse PvdA is/was verdeeld over Cultuurpaleis Spuiplein

Voortgang plannen Cultuurforum Spuiplein

PvdA Groningen – groot gedonder in de tent

Einde van het gedonder bij de Haagse PvdA ?

Gemeenteraadsverkiezingen 2010 – Nog steeds gedonder bij de PvdA Amsterdam

Machtsgreep binnen de PvdA-gelederen Amsterdam ?

september 21, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 reacties

  1. […] JSF-gedonder bij de PvdA gaat gewoon verder !!!! […]

    Pingback door The return van Ad Melkert PvdA !!! deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | november 22, 2013

  2. […] JSF-gedonder bij de PvdA gaat gewoon verder !!!! – deel 1 […]

    Pingback door JSF-gedonder bij de PvdA gaat gewoon verder !!!! – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 15, 2014

  3. […] ook: JSF-gedonder bij de PvdA gaat gewoon verder !!!! – deel […]

    Pingback door PvdA versus Code Rood « Debat in de Digitale Hofstad | juli 4, 2014

  4. […] ook: JSF-gedonder bij de PvdA gaat gewoon verder !!!! – deel […]

    Pingback door Wethouder Rabin Baldewsingh PvdA luidt de noodklok | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | augustus 30, 2014

  5. […] ook: JSF-gedonder bij de PvdA gaat gewoon verder !!!! – deel […]

    Pingback door Wethouder Rabin Baldewsingh PvdA luidt de noodklok « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 30, 2014

  6. […] ook: JSF-gedonder bij de PvdA gaat gewoon verder !!!! – deel […]

    Pingback door Terugblijk rondvlucht JSF over Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 12, 2016

  7. […] ook: JSF-gedonder bij de PvdA gaat gewoon verder !!!! – deel […]

    Pingback door JSF-gedonder bij de PvdA gaat gewoon nog verder !!!! – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 12, 2016

  8. […] ook: JSF-gedonder bij de PvdA gaat gewoon verder !!!! – deel […]

    Pingback door Terugblik rondvlucht JSF over Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 12, 2016


Sorry, the comment form is closed at this time.