Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Job Cohen PvdA – Links Plus versus Progressieve Volkspartij

Linkse partijen op een grote hoop.

Als het aan voormalig PvdA-leider Job Cohen ligt, vormen de linkse politieke partijen de komende jaren samen één grote progressieve volkspartij. “Sta je er wat verder vanaf, dan denk je, jongens, wat moeten we in vredesnaam met al die partijen? Waarom kan dat niet gewoon in één club? Het zou een zegen zijn voor het land”, aldus Cohen zaterdag in een interview in NRC Handelsblad.

SP-leider Emile Roemer is terughoudend. ”Het lijkt mij onverstandig”, zei hij zaterdagochtend op Radio 1. “Er is ruimte voor diverse linkse partijen, maar ik pleit al wel enige tijd voor een betere samenwerking met links.”

PvdA-leider Diederik Samsom wijst het pleidooi van zijn voorganger Job Cohen om een fusie op links na te streven af.  Hij wijst op de verschillen met de SP op de gebieden Europa, begrotingsbeleid en werkgelegenheid en groei.  Al eerder was hij nogal kritisch op SP-leider Roemer omdat die volgens hem ‘sprookjes’ vertelt over de ‘geldpersen van de ECB’.

Maar toch.

Eén grote linkse politieke beweging volstaat én dekt de lading van de politieke boodschap van alle Afzonderlijke linkse partijen.  Emile Roemer SP wordt, naar goed maoïstisch gebruik, de grote roerganger.

Met de SP  van Emile Roemeraan kop in de politieke barometers, rijst de vraag waar en wanneer de andere partijen op de linkerflank de boot gemist hebben. Op het eerste gezicht lijken SP, Groenlinks, PvdA – en mindere mate D66 en Christenunie – eenzelfde publiek aan te spreken. Het dogma dat uitsluitend chagrijnige havenwerkers en gepensioneerde kameradski zich tot de SP aangetrokken voelen, is verouderd en doet geen recht aan de verscheidenheid van het linkse kiezerspubliek. Mei jongstleden peilde Maurice de Hond bijvoorbeeld  dat de SP ook in de bovenmodale inkomensklasse een vergroot kiezerspotentieel heeft. 

Job Cohen PvdA pleitte afgelopen weekend in NRC Handelsblad voor een fusie omdat hij wil dat links een groter machtsblok vormt in het parlement. Nu wordt de linkse stem versplinterd. Maar daarvoor, zegt SP’er Van Raak, hoeven de partijen helemaal niet samen te gaan. “Kijk naar het CDA en de VVD. Die partijen verschillen enorm van elkaar, maar zij doen zaken om samen te kunnen regeren. Het is een gotspe dat het ons op links nooit is gelukt zo’n machtsblok te vormen.”

Die wil tot zakendoen is er op links nooit geweest, zegt Van Raak SP, die daarvoor de schuld bij de PvdA legt. Bij de PvdA leeft omgekeerd het gevoel dat de SP alleen wil samenwerken als ze geen compromissen hoeft te sluiten. Zo kijken beide partijen ook terug op de laatste keer dat de SP (heel even) in beeld was tijdens de formatie, in 2006.

Het opiniestuk van Remy Balistreri ‘Afzonderlijke linkse partijen hebben onvoldoende bestaansgrond’, trok ook de aandacht, en verscheen vrij snel nadat we vernamen dat Cohen al eerder heeft gepleit voor één grote progressieve partij. En ook de De SP-light van Job Cohen zijn we nog niet vergeten !!!

Zie ook:

PvdA – SP versus een Heet en Rood najaar 2012

PvdA-SP-GroenLinks-D66 versus een Hete en Rode Lente – deel 2

PvdA-SP-GroenLinks-D66 versus een Hete en Rode Lente !?!?!? deel 1

De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012

De SP-light van Job Cohen viel verkeerd bij de PvdA-achterban

‘Als SP bij formatie sleutelrol krijgt, is dat mede te danken aan Wouter Bos’

VK 19.07.2012 Wouter Bos mag dan pleiten voor een zo breed mogelijke coalitie, Marcel van Dam ziet er niets in. ‘De sleutelrol die de SP waarschijnlijk bij de formatie krijgt is mede te danken aan Wouter Bos die de SP altijd heeft behandeld als oud vuil.’

Je kon er op wachten, een pleidooi voor een nationaal kabinet. Hoewel het idee voor sociaal-democraten altijd verwerpelijk was, is het niet echt verrassend dat Wouter Bos er als eerste mee kwam in zijn column van vorige week waarin hij stelde dat het volgend kabinet ‘niet breed genoeg kan zijn’. Hij is altijd bezig geweest de sociaal-democratie aan te passen aan de bestaande orde in plaats van te pogen die aan te passen aan de sociaal-democratie.

 
Cohen heeft gelijk: wat moeten we met al die partijen?’

VK 17.07.2012  Nu hij weg is van het Binnenhof opperde Cohen om tot de vorming van een progressieve volkspartij te komen, middels een fusie van de links partijen. ‘Dat is tragisch, maar ook logisch’, schrijft columnist voor de Volkskrant Bert Wagendorp.

MEER OVER

‘Links laat zich niet de mond snoeren door de PvdA’

VK 16.07.2012 Eén grote linkse politieke beweging volstaat helemaal niet, vindt geschiedenisstudent en SP-stemmer Richard Bredschneijder. ‘Het Labour-model van de PvdA is puur eigenbelang.’ Het opiniestuk van Remy Balistreri ‘Afzonderlijke linkse partijen hebben onvoldoende bestaansgrond’, trok als SP-stemmer mijn aandacht, en verscheen vrij snel nadat ik had moeten vernemen dat Cohen eerder al heeft gepleit voor één grote progressieve partij. 

RTL 16.07.2012 Cohen zag tijdens zijn korte tijd als leider van de PvdA vooral overeenkomsten tussen de drie linkse partijen, schrijft NRC Handelsblad. Daarom stelde hij voor dat ze op termijn met elkaar zouden fuseren, om zo een grote machtsblok te vormen. Samsom is het daar niet mee eens. Eerder was hij al kritisch op SP-leider Roemer omdat die volgens hem ‘sprookjes’ vertelt over de ‘geldpersen van de ECB’.

SP leidt in peilingen

Op dit moment is de PvdA de grootste linkse partij in de Tweede Kamer, maar in de peilingen blijven de sociaal-democraten achter bij de SP. Sinds haar oprichting was de PvdA altijd de grootste linkse partij in de Tweede Kamer.

Samsom ziet niets in pleidooi Cohen voor linkse fusie

NRC 16.07.2012 PvdA-leider Diederik Samsom wijst het pleidooi van zijn voorganger Job Cohen om een fusie op links na te streven af. Hij wijst op de verschillen met de SP op de gebieden “Europa, begrotingsbeleid en werkgelegenheid en groei”.  Lees verder›

Diederik Samson: Ik zie niets in fusie linkse partijen

Metro 16.07.2012 Partijleider van de PvdA Diederik Samsom ziet niets in een fusie van de linkse politieke partijen. Dat zegt hij in NRC Handelsblad. Samsom reageert hierbij op het pleidooi van zijn voorganger Job Cohen. Die brak zaterdag in NRC Handelsblad een lans voor de vorming van één grote progressieve volkspartij.

Gerelateerd nieuws:

Ook Samsom wijst linkse fusie af

NU 16.07.2012 AMSTERDAM – Diederik Samsom ziet niets in een fusie van de linkse politieke partijen. Dat zegt de partijleider van de PvdA maandag in NRC Handelsblad. Samsom reageert op het pleidooi van zijn voorganger Job Cohen. Die brak zaterdag in NRC Handelsblad een lans voor de vorming van één grote progressieve volkspartij.

Gerelateerde artikelen:

Job Cohen: machteloos in politiek én bestuur

Elsevier 16.07.2012 Weer Job Cohen. Ik dacht eerst: over hem schrijf ik niet meer. Maar toen ik het interview met hem in NRC Handelsblad had gelezen, werd ik opnieuw geprikkeld om een aantal opmerkingen te maken.

Job Cohen verdween in het grote zwijgen. Job wilde niet meer met de media praten. Maar nu wel. Niet met de Volkskrant, niet met Elsevier, en al helemaal niet met De Telegraaf. Hij koos voor NRC Handelsblad, een interessante keuze.

Had hij zich voorbereid op het leiderschap? Wist hij dat hij ooit de leider van de PvdA zou worden? Het antwoord van Job Cohen is verbijsterend: ‘Ik was al geruime tijd met Wouter Bos in gesprek. Die had me laten weten dat er een moment zou komen waarop hij wilde stoppen als partijleider. Hij dacht dat ik degene was die het moest overnemen. Als je kijkt hoe het gelopen is, kan je je afvragen waarom hij dat dacht. Alles overziend wordt de hele gang van zaken het best omschreven door het woord “onvoorbereid”.’

Hoezo onvoorbereid? En in 2010 wilde hij weer premier worden, ditmaal niet benoemd en gekozen. Maar Job was niet alleen de kandidaat van de PvdA, hij was ook de kandidaat van de hoofdredactie en de ideologen van NRC Handelsblad. Het was voor hen een verlossing toen Job als leider, in hun ogen als premier, werd aangewezen. 

Eindelijk stelt de bevriende krant een mooie vraag: Heeft u zich ooit de pater familias gevoeld in die fractie?

‘Nee, geen moment. Ik vond het een heel moeilijk leesbaar gezelschap. Het spijt me dat ik heb nagelaten Nebahat Albayrak en Frans Timmermans dichter naar me toe te halen in de fractieleiding. En misschien had ik Diederik Samsom dichterbij moeten halen. 

Toen ik een paar jaar geleden telkens de nadruk legde op de stelling dat Job geen politicus is omdat hij niet weet hoe de macht tot stand komt, pastensommige linkse oproerkraaiers quasi psychoanalytische theorieën op mij toe: hij komt uit het Midden-Oosten en daardoor heeft hij het steeds over de macht.

Maar was Job Cohen dan een goede bestuurder? Nee. Kijk naar de financiële rampen die hij in Amsterdam heeft veroorzaakt. Kijk naar zijn omgang met de rechtsstaat, namelijk de scheiding tussen de kerk en staat. 
Ook dit wanbeleid heeft financiële gevolgen gehad voor de stad: de Turkse islamitische organisatie Milli Görüş bedonderde Amsterdam voor een paar miljoen euro. 

‘Afzonderlijke linkse partijen hebben onvoldoende bestaansgrond’

VK 14.07.2012  Partijen op de linkerflank moeten hun bestaansrecht niet overdrijven. Hun programmaverschillen zijn hoofdzakelijk te herleiden tot nuances en een afwijkende accentuering, constateert Remy Balistreri.

Cohen in NRC: linkse partijen omvormen tot één progressieve volkspartij›

NRC 14.07.2012 De linkse politieke partijen moeten één grote progressieve volkspartij vormen. “Niet nu, maar in de komende jaren”, zegt oud-PvdA-leider Job Cohen vandaag in een interview met NRC Handelsblad. Lees verder›

Cohen wil fusie linkse partijen

Metro 14.07.2012 De linkse politieke partijen moeten de komende jaren samen één grote progressieve volkspartij vormen. “Sta je er wat verder vanaf, dan denk je, jongens, wat moeten we in vredesnaam met al die partijen? Waarom kan dat niet gewoon in één club? Het zou een zegen zijn voor het land”, zegt voormalig PvdA-leider Job Cohen zaterdag in een interview in NRC Handelsblad.

Gerelateerd nieuws;

Cohen: Mijn manier stuitte op onbegrip

Spits 14.07.2012 Cohen poogde om samen met anderen tot ideeën en standpunten te komen, maar kreeg niet het begrip van de fractie dat hij daarvoor nodig had. Behalve naar het verleden kijkt de PvdA’er ook naar de toekomst. Zo pleit hij voor een samengaan van de linkse politieke partijen. Als er één grote progressieve volkspartij komt, kan die volgens Cohen heel sterk staan en veel bereiken.

Cohen pleit voor één grote progressieve volkspartij

‘Het zou een zegen zijn voor het land’

NU 14.07.2012 AMSTERDAM – Als het aan voormalig PvdA-leider Job Cohen ligt, vormen de linkse politieke partijen de komende jaren samen één grote progressieve volkspartij. “Sta je er wat verder vanaf, dan denk je, jongens, wat moeten we in vredesnaam met al die partijen? Waarom kan dat niet gewoon in één club? Het zou een zegen zijn voor het land”, aldus Cohen zaterdag in een interview in NRC Handelsblad.

Gerelateerde artikelen;

juli 14, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , ,

11 reacties

 1. […] zat het met Links Plus versus Progressieve Volkspartij ?? Of komt er een Kabinet CDA-PvdA ?? Of wordt het toch maar een Kabinet VVD-SP […]

  Pingback door Kabinet PvdA-SP ? « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 3, 2012

 2. […] Job Cohen PvdA – Links Plus versus Progressieve Volkspartij […]

  Pingback door Emile Roemer SP – De linkse Alliantie « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 20, 2012

 3. […] Job Cohen PvdA – Links Plus versus Progressieve Volkspartij […]

  Pingback door Verkiezingen 12.08.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012

 4. […] Job Cohen PvdA – Links Plus versus Progressieve Volkspartij […]

  Pingback door Verkiezingen 12.09.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012

 5. […] Job Cohen PvdA – Links Plus versus Progressieve Volkspartij […]

  Pingback door Campagne 2e kamerverkiezing 12.09.2012 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 2, 2012

 6. […] Job Cohen PvdA – Links Plus versus Progressieve Volkspartij […]

  Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is « Debat in de Digitale Hofstad | februari 17, 2013

 7. […] ook: Job Cohen PvdA – Links Plus versus Progressieve Volkspartij […]

  Pingback door De PvdA op weg naar SP-light ??? « Debat in de Digitale Hofstad | april 28, 2014

 8. […] ook: Job Cohen PvdA – Links Plus versus Progressieve Volkspartij […]

  Pingback door De PvdA op weg naar SP-light ??? « Debat in de Digitale Hofstad | april 28, 2014

 9. […] ook: Job Cohen PvdA – Links Plus versus Progressieve Volkspartij […]

  Pingback door De PvdA op weg naar SP-light ??? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | april 28, 2014

 10. […] Job Cohen PvdA – Links Plus versus Progressieve Volkspartij […]

  Pingback door Lijstverbinding PvdA, GroenLinks, SP ?? « Debat in de Digitale Hofstad | september 21, 2014

 11. […] zie ook: Job Cohen PvdA – Links Plus versus Progressieve Volkspartij […]

  Pingback door Ron Meyer nieuwe partijvoorzitter SP als opvolger van Jan Marijnissen « Debat in de Digitale Hofstad | november 28, 2015


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: