Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Geert Wilders PVV – De vlag halfstok

Geert Wilders versus de Prinsenvlag.

De Prinsenvlag, die minstens een half jaar voor het raam heeft gehangen van de werkkamer van PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven, is volgens hem “een vlag om trots op te zijn”. De vlag van de Republiek Nederland symboliseert “de positieve periode van de Gouden Eeuw, waarin Nederland z’n grootste periode in de geschiedenis heeft doorgemaakt.” .

Later, aan het eind van de jaren dertig van de vorige eeuw, wordt wordt de vlag  door de NSB ingelijfd. En sindsdien geldt de vlag als nationalistisch symbool  en wordt vooral door extreem rechtse groeperingen gebruikt.

Kortenoeven stoort zich eraan dat de Prinsenvlag door sommige media een NSB-vlag wordt genoemd. “Dat is niet zo. Het is de oorspronkelijk Nederlandse vlag. Dat die is gekaapt door de NSB, is geen reden deze dan maar weg te gooien.”

Waarom de vlaggen bij hem en zijn collega-Kamerlid Johan Driessen zijn verwijderd, wist Kortenoeven niet. Hij was daar niet bij, is vanwege het reces thuis aan het werk en verwijst daarvoor door naar de afdeling voorlichting. Maar die heeft besloten geen commentaar te geven. PVV-Kamerlid Hero Brinkman ging via Twitter wel in op de zaak. ‘Historie prinsenvlag is mooi, geuzenstrijd, W.v. Oranje De Ruyter, Piet Hein, maar helaas besmet door NSB. Goed dat vlaggen zijn weggehaald.’

Wim Kortenoeven PVV betreurt de hele discussie die nu over de vlag is ontstaan. Hij zegt ook nooit een verzoek van de Tweede Kamer te hebben gehad om de vlag weg te halen. Volgens de regels mogen partijen, medewerkers en politici in het parlementsgebouw geen uitingen van politieke of andere aard ophangen of aanbrengen als die zichtbaar zijn voor het publiek. Het Kamerlid ziet niet in waarom hij de oorspronkelijk Nederlandse vlag niet voor z’n raam zou mogen hangen.

Zie: hier, hier en hier voor het bewijschmateriaal.

WIKIPEDIA.

De Prinsenvlag is een Nederlandse historische vlag, die oorspronkelijk gedragen werd door de orangisten tijdens de Tachtigjarige Oorlog, als eerste opgemerkt tijdens de slag om Den Briel. De Prinsenvlag is gebaseerd op de livreikleuren van Prins Willem I van Oranje-Nassau, vandaar ook de naam. Dit zijn oranje, wit en blauw.

Toen de Watergeuzen Den Briel innamen, droegen ze banieren met deze kleuren mee. In 1587 bestelde de Admiraliteit van Zeeland deze vlaggen om op hun oorlogsschepen te dragen. Al snel was het de vlag van de opstand en werd ze gebruikt als de vlag van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Later werd het oranje door rood vervangen.

De vlag van het New Yorkse stadsdeel The Bronx is trouwens ook gebaseerd op de Prinsenvlag.

Prinsenvlag is omstreden, maar kent lange historie

VK 11.05.2011 Niet geheel terecht wordt de ‘prinsenvlag’, die bij de PVV-fractie voor het raam hing, een NSB-vlag genoemd. De vlag is uitgevonden door de geuzen en is de voorloper van onze eigen rood-wit-blauwe vlag. PVV-Kamerlid Brinkman gaf via Twitter al even geschiedenisles vanmorgen toen hij schreef: ‘Historie prinsenvlag is mooi, geuzenstrijd, W.v. Oranje De Ruyter, Piet Hein, maar helaas besmet door NSB. Goed dat vlaggen zijn weggehaald.’

Zie ook: Geert Wilders PVV – De vlag halfstok op school

En verder;

‘De PVV is op zoek naar nieuw nationalistisch elan’

VK 04.10.2013 Wie in de nieuwe radicaalrechtse partijen in Europa een herlevend fascisme ziet, vecht de vorige oorlog uit, schrijft columnist Meindert Fennema.

Er was weer een relletje op het Binnenhof en in Buitenhof. Martin Bosma en een aantal PVV-Kamerleden liepen tijdens de Algemene Beschouwingen met een Prinsenvlag op hun revers. Oranje-wit-blauw in plaats van rood-wit-blauw. 

Oranje-blanje-bleu: PVV’ers in Kamer met omstreden Prinsenvlag›

NRC 26.09.2013 Gisteren, tijdens de eerste dag van de Algemene Beschouwingen, droegen zeker vier van de vijftien PVV-Kamerleden een speldje met de Prinsenvlag op hun revers. Behalve Martin Bosma, Reinette Klever en Machiel de Graaf ook Harm Beertema. In 2011 kwamen PVV’ers in opspraak door de Prinsenvlag. De toenmalige Tweede Kamerleden Wim Kortenoeven en Johan Driessen hadden de vlag voor de ramen van hun werkkamers in het Kamergebouw gehangen. Na de ophef die daarover ontstond, werden de vlaggen uit het zicht gehaald. Volgens Hero Brinkman, toen nog actief voor die partij, omdat de vlag “helaas besmet is door de NSB”. Lees verder

Vieze vingers

NRC 14.05.2011 Het PVV-schandaaltje van deze week: een vlag. Het oud-Hollandse oranje-blanje-bleu dat door Kamerlid Kortenoeven voor het raam van zijn werkkamer was opgehangen, zodat de hele Tweede Kamer ervan kon genieten, bleek in de vorige eeuw innig gekoesterd door de NSB. Onzin, wist het Kamerlid. Het gaat om „vlaggen die de positieve periode van de Gouden Eeuw symboliseren, waarin de republiek Nederland haar grootste periode in de geschiedenis heeft doorgemaakt”.

Dat je tegenwoordig best wel moeite moet doen om zo’n mooie vlag te pakken te krijgen – je moet er diep voor afdalen in de krochten van extreem-rechtse websites – daar had het Kamerlid geen boodschap aan: „Er is geen reden om de symboliek van Nederland zoals wij die graag zien uit het raam te gooien omdat iemand met vieze vingers eraan gezeten heeft.”

Staat Wilders tot Hitler als Grote Smurf tot Dzjengish Kahn?

NRC 13.05.2011 Twee weken geleden circuleerde deze vergelijking op het internet: ‘Geert Wilders staat tot Adolf  Hitler als Grote Smurf tot Dzjengish Kahn.’ Hier is de leider van de Smurfen wel over te spreken. ‘Ik heb heel veel respect voor Geert,’ zegt hij. ‘En ik vind het belachelijk dat die vlaggen zijn weggehaald. Het zoveelste bewijs dat de vrijheid van meningsuiting in het geding is in Nederland.’

Gemeente verbiedt wandeling met Prinsenvlag

Den Haag FM 12.05.2011 De gemeente Den Haag heeft een actie van de extreem-rechtse actiegroep Voorpost verboden, dat zegt een woordvoerder van de organisatie. Leden van  Voorpost wilden over het Binnenhof wandelen met de Prinsenvlag.

De PVV haalde woensdag twee van die vlaggen weg uit de fractieruimte in…Lees meer

Uitingen Kamer mogen niet

Telegraaf 11.05.2011 In het gebouw van de Tweede Kamer mogen partijen, medewerkers en politici geen uitingen van politieke of andere aard ophangen of aanbrengen als die zichtbaar zijn voor het publiek. Dat zei een woordvoerder van de Tweede Kamer woensdag desgevraagd naar aanleiding van de omstreden vlaggen die bij de PVV voor de ramen hingen.

Geen uitingen in Tweede Kamergebouw

Spits 11.05.2011 Uitingen van politieke of andere aard ophangen of aanbrengen in het gebouw van de Tweede Kamer mag helemaal niet als ze zichtbaar zijn voor het publiek. Dat heeft een woordvoerder van de Tweede Kamer desgevraagd gemeld. Dit naar aanleiding van de vlaggen die de PVV had opgehangen en die vanaf de centrale hal goed zichtbaar waren. LEES VERDER…

Politieke uitingen Kamergebouw verboden

De Pers 11.05.2011 In het gebouw van de Tweede Kamer mogen partijen, medewerkers en politici geen uitingen van politieke of andere aard ophangen of aanbrengen als die zichtbaar zijn voor het publiek. Dat zei een woordvoerder van de Tweede Kamer woensdag desgevraagd naar aanleiding van de omstreden vlaggen die bij de PVV voor de ramen hingen.

PVV verwijdert ‘besmette’ vlaggen

RTVWEST 11.05.2011  DEN HAAG – Bij de PVV-vleugel in het gebouw van de Tweede Kamer zijn twee omstreden vlaggen weggehaald die daar achter de ramen hingen.

Vanuit de centrale hal waren de oranje-wit-blauwe vlaggen goed te zien, zo bleek woensdag uit een foto en een bericht in het dagblad Sp!ts. Maar woensdagochtend hingen de vlaggen er niet meer.

Het gaat om de zogeheten Prinsenvlag, die aan het eind van de jaren dertig van de vorige eeuw door de NSB werd ingelijfd en sindsdien als nationalistisch symbool geldt en vooral door extreemrechtse groeperingen wordt gebruikt. Een woordvoerster van de PVV kon niet aangeven waarom de vlaggen bij de PVV-vleugel hingen en hoe lang dat het geval is geweest.

PVV-leider Geert Wilders wil niet op de kwestie reageren, zo liet de fractievoorlichter weten. PVV-Kamerlid Hero Brinkman ging via Twitter wel in op de zaak. Hij vindt de historie van de Prinsenvlag mooi en koppelt die aan de geuzenstrijd, Willem van Oranje en Piet Hein. Maar volgens Brinkman is de vlag door de NSB besmet geraakt. ‘Goed dat de vlaggen zijn weggehaald’, aldus de politicus op Twitter.

PVV haalt omstreden ‘NSB’-vlaggen weg

VK 11.05.2011 Bij de PVV-vleugel in het gebouw van de Tweede Kamer zijn twee omstreden vlaggen weggehaald die daar achter de ramen hingen. Vanuit de centrale hal waren de oranje-wit-blauwe vlaggen goed te zien, zo bleek woensdag uit een foto en een bericht in het dagblad Spits.

PVV haalt vlaggen weg

Telegraaf 11.05.2011 Bij de PVV-vleugel in het gebouw van de Tweede Kamer zijn twee omstreden vlaggen weggehaald die daar achter de ramen hingen.

Maar woensdagochtend hingen de vlaggen er niet meer. Het gaat om de zogeheten Prinsenvlag, die aan het eind van de jaren dertig van de vorige eeuw door de NSB werd ingelijfd en sindsdien als nationalistisch symbool geldt en vooral door extreemrechtse groeperingen wordt gebruikt.

PVV haalt omstreden vlaggen weg

Parool 11.05.2011 PVV-Kamerlid Hero Brinkman ging via Twitter wel in op de zaak. ‘Historie prinsenvlag is mooi, geuzenstrijd, W.v. Oranje De Ruyter, Piet Hein, maar helaas besmet door NSB. Goed dat vlaggen zijn weggehaald.’

Volgens PVV-Tweede Kamerlid Wim Kortenoeven is het ‘een vlag om trots op te zijn’. Volgens Kortenoeven symboliseert de vlag van de Republiek Nederland ‘de positieve periode van de Gouden Eeuw, waarin Nederland z’n grootste periode in de geschiedenis heeft doorgemaakt.

PVV haalt omstreden vlaggen weg

De Pers 11.05.2011 Bij de PVV-vleugel in het gebouw van de Tweede Kamer zijn twee omstreden vlaggen weggehaald die daar achter de ramen hingen. Vanuit de centrale hal waren de oranje-wit-blauwe vlaggen goed te zien, zo bleek woensdag uit een foto en een bericht in het dagblad Spits.

PVV haalt omstreden vlaggen weg

Trouw 11.05.2011 Bij de PVV-vleugel in het gebouw van de Tweede Kamer zijn twee omstreden vlaggen weggehaald die daar achter de ramen hingen. Vanuit de centrale hal waren de oranje-wit-blauwe vlaggen goed te zien, zo bleek woensdag uit een foto en een bericht in het dagblad Spits. Maar woensdagochtend hingen de vlaggen er niet meer. 

Omstreden vlaggen verwijderd uit fractiekamers PVV

NRC 11.05.20211 Dagblad Spits maakte eerder vandaag melding van het vlagvertoon. Hierop beweerde PVV-Kamerlid Karen Gerbrands vervolgens op Radio 1 dat dergelijke vaandels (wiki) helemaal niet voor de ramen van de PVV-kamers hingen. Het bericht zou “volledig uit de duim zijn gezogen”. Opvallend, want de ramen zijn door elke voorbijganger te zien.

PVV haalt omstreden vlaggen weg

NU 11.05.2011 DEN HAAG – Bij de PVV-vleugel in het gebouw van de Tweede Kamer zijn twee omstreden vlaggen weggehaald die daar achter de ramen hingen. Vanuit de centrale hal waren de oranje-wit-blauwe vlaggen goed te zien, zo bleek woensdag uit een foto en een bericht in het dagblad Spits. Maar woensdagochtend hingen de vlaggen er niet meer.

PVV haalt NSB-vlaggen weg uit fractiekamer

AD 11.05.2011 Bij de PVV-vleugel in het gebouw van de Tweede Kamer zijn 2 omstreden NSB-vlaggen weggehaald die daar achter de ramen hingen. Vanuit de centrale hal waren de oranje-wit-blauwe vlaggen goed te zien, zo bleek uit een foto en een bericht in het …

PVV haalt Prinsenvlaggen weg

Den Haag FM 11.05.2011 De PVV in de Tweede Kamer heeft twee omstreden vlaggen weggehaald die daar achter de ramen hingen. Het ging om de Prinsenvlaggen met de kleuren oranje, wit en blauw. De vlag werd in de 80-jarige oorlog gedragen door…Lees meer

PVV verwijdert NSB-vlaggen uit Tweede Kamer na rumoer

Elsevier 11.05.2011 Bij de PVV-vleugel in het gebouw van de Tweede Kamer zijn de twee NSB-vlaggen weggehaald die daar achter de ramen hingen. Vanuit de centrale hal waren de oranje-wit-blauwe vlaggen goed te zien.

PVV-Kamerlid: Prinsenvlag is vlag om trots op te zijn

AD 11.05.2011 De oranje-wit-blauwe Prinsenvlag, die maanden voor het raam van de werkkamer van PVV-Tweede Kamerlid Wim Kortenoeven heeft gehangen, is volgens hem ‘een vlag om trots op te zijn’. De vlag van de Republiek Nederland symboliseert ‘de positieve …

PVV-Tweede Kamerlid is trots op Prinsenvlag

Elsevier 11.05.2011 De vlag van de Republiek Nederland symboliseert ‘de positieve periode van de Gouden Eeuw, waarin Nederland z’n grootste periode in de geschiedenis heeft doorgemaakt,’ zei hij woensdag in een reactie tegen het ANP op de ophef die over de vlag is ontstaan.

Extreem-rechts
Volgens hem heeft de vlag minstens een half jaar voor z’n raam gehangen. Woensdag hing die er niet meer, nadat het dagblad Spits er een foto van had gepubliceerd.

PVV-Kamerlid: een vlag om trots op te zijn

Trouw 11.05.2011  Volgens hem heeft de vlag minstens een half jaar voor z’n raam gehangen. Woensdag hing die er niet meer, nadat het dagblad Spits er een foto van had gepubliceerd. De Prinsenvlag werd aan het eind van de jaren dertig van de vorige eeuw door aanhangers van de NSB gebruikt. De vlag is als nationalistisch symbool nu vooral populair bij extreem rechtse groeperingen.

PVV’er: trots op Prinsenvlag

Spits 11.05.2011  PVV-Tweede Kamerlid Wim Kortenoeven is trots op de vlag die voor zijn raam hing. De vlag van de Republiek Nederland symboliseert “de positieve periode van de Gouden Eeuw, waarin Nederland z’n grootste periode in de geschiedenis heeft doorgemaakt”, zei hij vandaag. LEES VERDER…

PVV in verlegenheid door ‘NSB-vlaggen’

Metro 11.05.2011 Bij de PVV-vleugel in het gebouw Tweede Kamer zijn twee ‘Prinsenvlaggen’ weggehaald die daar achter de ramen hingen. De vlaggen, oranje, wit en blauw, zijn omstreden omdat de NSB ze omarmde als nationalistisch symbool. De PVV bestrijdt juist altijd krachtig vergelijkingen met het nationaal-socialisme. Vanuit de centrale hal waren de oranje-wit-blauwe vlaggen goed te zien, zo bleek woensdag uit een foto en een bericht in Sp!ts.

Anonieme PVV’er: wij zijn geen NSB’ers

Spits 11.05.2011 In tegenstelling tot wat PVV-kamerlid Karen Gerbrands vanochtend beweerde, wil een anonieme bron rondom de PVV-fractie wél bevestigen dat er twee Prinsenvlaggen in het PVV-gedeelte van de Tweede Kamer hangen. De suggestie dat er mensen met nationaal-socialistische sympathieën namens de PVV in de Tweede Kamer zitten, werpt hij echter resoluut terzijde. LEES VERDER…

PVV: er is helemaal geen vlag!

Spits 11.05.2011 De ‘NSB-vlaggen’ waar Sp!ts vanochtend over publiceerde, bestaan helemaal niet. Dat zei PVV-Tweede Kamerdlid Karen Gerbrands vanochtend in het Radio1-programma Nu Al Wakker Nederland. “Die vlag hangt niet in onze fractiekamer, en ik heb het ook niet elders zien hangen.” LEES VERDER…

Omstreden vlaggen bij PVV-vleugel

Telegraaf 11.05.2011 Er is ophef ontstaan over een zogenaamde NSB-vlag die bij het kantoor van de PVV in de Tweede Kamer zou hangen. Volgens treinkrant Sp!ts gaat het om de omstreden oranje-wit-blauwe Prinsenvlag, die door de NSB werd geannexeerd als nationalistisch symbool.  

Onderzoeker David Barnouw van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie zegt in de krant dat de vlag alleen nog gebruikt wordt in rechts-radicale kringen. De Prinsenvlag is aan het eind van de jaren dertig besmet geraakt, omdat deze door de NSB werd geannexeerd als nationalistisch symbool. Dit stuitte de toenmalige regering dusdanig tegen de borst dat premier Colijn en koningin Wilhelmina in 1937 besloten dat de officiële Nederlandse vlag voortaan rood-wit-blauw moest zijn.

PVV in opspraak door NSB-vlag in Tweede Kamer

Elsevier 11.05.2011 Een vlag die door de NSB werd gebruikt en in een van de werkruimtes van de PVV-Tweede Kamer-fractie hangt, heeft voor opschudding gezorgd. De omstreden Prinsenvlag, oranje-wit-blauw, hangt voor de ramen van een kamer van de PVV en is duidelijk zichtbaar vanuit de centrale hal van de Tweede Kamer. Dat schrijft Spits woensdag.

De krant heeft als bewijs een foto van de vlag, die voor twee ramen hangt van de PVV-afdeling. De partij ontkent woensdag dat de vlag in de fractiekamer van de partij hangt.

Omstreden ‘NSB-vlag’ bij PVV

Spits 11.05.2011 Hoewel de PVV er alles aan doet om vergelijkingen met de NSB tegen te spreken, hangt achter twee ramen van de PVV-vleugel in de Tweede Kamer de omstreden Prinsenvlag. De vanuit de centrale hal duidelijk zichtbare oranje-wit-blauwe vlag is aan het eind van de jaren dertig besmet geraakt, omdat deze door de NSB werd geannexeerd als nationalistisch symbool.

Dit stuitte de toenmalige regering dusdanig tegen de borst dat premier Colijn en koningin Wilhelmina in 1937 besloten dat de officiële Nederlandse vlag voortaan rood-wit-blauw moest zijn. LEES VERDER…

Blogs die verwijzen naar dit artikel;

De hetze van het Linksche kamp tegen de PVV gaat ze vanzelf opbreken.. Met schelden maak je geen vrienden en win je ook geen stemmen

PVV: Nederland hoort niet te zwichten voor extreem-links en terroristen maar hulp bieden bij aanleg spoorlijn

mei 12, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 reacties

  1. […] Echter de eerste slag heeft hij gewonnen. Hij werd vrijgesproken en nu kan de strijd weer verder gaan. Deze keer hoeft de vlag dus niet halfstok. […]

    Pingback door Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 8 – Vrijspraak « Debat in de Digitale Hofstad | juni 24, 2011

  2. […] Zie ook: Geert Wilders PVV – De vlag halfstok […]

    Pingback door Geert Wilders PVV – De vlag halfstok op school « Debat in de Digitale Hofstad | juli 9, 2011

  3. […] Echter de eerste slag had hij gewonnen. Hij werd vrijgesproken en nu kan de strijd weer verder gaan. Deze keer hoeft de vlag dus niet halfstok. […]

    Pingback door Rechtzaak van de eeuw Geert Wilders PVV ! – Verzoek cassatie afgewezen « Debat in de Digitale Hofstad | maart 28, 2012

  4. […] Echter de eerste slag had hij gewonnen. Hij werd vrijgesproken en nu kan de strijd weer verder gaan. Deze keer hoeft de vlag dus niet halfstok. […]

    Pingback door Geert Wilders PVV Rechtzaak van de eeuw – afwijzing cassatie definitief « Debat in de Digitale Hofstad | januari 27, 2014


Sorry, the comment form is closed at this time.