Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Jaarverslag – Alexander Pechtold D66, “Kabinet Rutte 1 legt een rookgordijn”.

Donderdag publiceerde het kabinet de jaarverslagen over het afgelopen jaar, waarover de Tweede Kamer volgende week debatteert.

Pechtold spreekt van ‘een rapportage van helemaal niets’ en ‘broddelwerk’. Volgens Pechtold is het kabinet zo schimmig omdat veel beloftes toch niet waargemaakt kunnen worden. “Dit is populisme in zijn zuiverste vorm.”

Pechtold reageert op de gisteren gepubliceerde jaarverslagen van de ministeries, het financieel jaarverslag van het rijk en een tussenstand van de zeventien kabinetshervormingen.

Dit overzicht staat samen met het financieel jaarverslag van het Rijk en de jaarverslagen van de ministeries op de agenda voor Verantwoordingsdag, het debat volgende week waarin het kabinet zich tegenover de Kamer verantwoordt over het gevoerde beleid.

Wat staat er in het Financieel Jaarverslag van het Rijk over 2010. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zegt dat ‘de cijfers de goede weg zijn ingeslagen’. ‘Economisch gaat het iets beter, maar de overheidsfinanciën zijn nog lang niet op orde.’

Resultaten
De overheid had vorig jaar te maken met een tekort van 32 miljard euro, oftewel 5,4 procent van het bruto binnenlands product. Dat is meer dan de Europese Unie toestaat, maar Nederland staat er al beter voor dan in 2009.

De Jager noemt 2010 met het begrotingstekort, de beperkte economische groei en forse ingrepen een ‘zeer turbulent’ jaar. De resultaten zijn wel iets minder slecht dan de verwachtingen uit de miljoenennota voor 2010.

Noodzakelijk
De staatsschuld van Nederland is door de economische crisis opgelopen tot 370 miljard euro, wat neerkomt op 22.000 euro per Nederlander. De Jager benadrukte maandag al dat het noodzakelijk is dat het bezuinigingspakket van 18 miljard euro wordt doorgevoerd.

Verwacht wordt dat dit voorjaar 2 miljard euro meer wordt uitgegeven dan eerder gedacht. Dit komt onder meer door gestegen zorgkosten en de hoge kosten voor de kinderopvang.

Zie ook:

Bekijk ook Miss Moneypenny: Nieuwe kabinet moet bezuinigingen nog waarmaken

Minister De Jager presenteert het jaarverslag 18 mei 2011 officieel aan de Tweede Kamer. De dag erna is een verantwoordingsdebat.

Bekijk Miss Moneypenny: Nieuwe kabinet moet bezuinigingen nog waarmaken

En verder: 

                               Voorjaarsnota – Verantwoordingsdag Kabinet

Donderdag 19 mei 2011 debatteren de fractievoorzitters met premier Mark Rutte en minister Jan Kees de Jager (Financiën) over alle stukken van Verantwoordingsdag.

Verantwoordingsdag: ‘nog een lange weg te gaan’

VK 18.05.2011 Het gaat beter dan we dachten, minder slecht dan we vreesden, maar we hebben nog een lange weg te gaan.’ Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën woensdag in de Tweede Kamer bij de aanbieding van het financieel jaarverslag van het Rijk over 2010.

De Jager blikte terug op de ontwikkeling van de Nederlandse economie en de overheidsfinanciën in het afgelopen jaar. Vorig jaar bij Prinsjesdag gloorde er al een voorzichtig economisch herstel. Toen zei De Jager nog: ‘Het gaat beter dan slecht, minder dan goed en nog lang niet goed genoeg.’ Die constatering geldt nog steeds, zei De Jager, maar hij kan er een iets optimischer variant aan toevoegen.

Verantwoordingsdag: de plussen en de minnen

VK 18.05.2011  Gehaktdag, heet het in Den Haag vandaag, ofwel verantwoordingsdag. Elke derde woensdag in mei legt het kabinet verantwoording af aan de Tweede Kamer over het gevoerde financiële beleid in het afgelopen jaar. Dat doet men sinds 2000. Er is een heus jaarverslag, en alle Kamerleden mogen er op schieten. Mooi initiatief of een ceremonieel quasi-gebaar naar de Kamer en de kiezer? De plussen en de minnen.

De Jager: het gaat beter dan we dachten

Trouw 18.05.2011 De Jager blikte terug op de ontwikkeling van de Nederlandse economie en de overheidsfinanciën in het afgelopen jaar. Vorig jaar bij Prinsjesdag gloorde er al een voorzichtig economisch herstel. 

‘Het gaat beter dan we dachten’

Telegraaf 18.05.2011 „Het gaat beter dan we dachten, minder slecht dan we vreesden, maar we hebben nog een lange weg te gaan.” Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën woensdag in de Tweede Kamer bij de aanbieding van het financieel jaarverslag van het Rijk over 2010.

Kritiek op kabinetsbeleid

Telegraaf 18.05.2011 President Saskia Stuiveling van de Algemene Rekenkamer is kritisch over de beleidsinformatie die het kabinet de Tweede Kamer heeft verstrekt over het vorig jaar gevoerde beleid en de resultaten daarvan. Beschikbaarheid en bruikbaarheid van die informatie zijn in 2010 niet toegenomen, zei ze woensdag bij het aanbieden van de jaarrapporten in het kader van Verantwoordingsdag.

Al sinds het aantreden van het kabinet Rutte 1 vraagt de D66’er om een nulmeting, zoals dat heet. Deze maakt het mogelijk om te controleren of de regering beloftes daadwerkelijk waarmaakt. Morgen is er een verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer, en Pechtold heeft zijn vragen al klaar. “De verantwoording van dit kabinet aan het parlement is onder de maat”, aldus Pechtold.

Pechtold: Rutte onthoudt zich van feiten

D66-leider Alexander Pechtold haalt weer eens lekker uit naar premier Mark Rutte. De liberale minister-president zou politiek bedrijven zonder de feiten erbij te leveren. Er zijn belangrijke beleidsvoornemens aangekondigd zoals extra agenten, extra verpleegkundigen en forse bezuinigingen. Het beginpunt van deze kabinetsplannen wordt echter verzwegen. Pechtold is teleurgesteld dat Rutte dit niet wil aangeven. LEES VERDER…

‘Rutte geeft geen feiten’

Telegraaf 18.05.2011 D66-leider Alexander Pechtold verwijt premier Mark Rutte dat hij politiek bedrijft zonder de feiten erbij te leveren. Pechtold is bijzonder teleurgesteld dat Rutte in zijn ogen nog altijd niet wil aangeven wat het beginpunt is voor belangrijke beleidsvoornemens van het kabinet als 3.000 extra agenten, 12.000 extra verpleegkundigen en forse bezuinigingen.

Het is vandaag gehaktdag in de Tweede Kamer

AD 18.05.2011 Het is de derde woensdag van mei dus in de Tweede Kamer is het Verantwoordingsdag, aan het Binnenhof beter bekend als gehaktdag. Het kabinet biedt de jaarverslagen over het afgelopen jaar aan van alle ministeries en de Algemene Rekenkamer overhandigt haar oordeel over de stukken.

Nieuws is er vandaag niet te verwachten. Vorige week bracht het kabinet de jaarverslagen al naar buiten. Daarin kwam onder meer naar voren dat ministeries in 2010 een op de vijf facturen niet op tijd betaalden. Ook bleek er voor het eerst minder uitgegeven aan het inhuren van extern personeel. 

Het is vandaag gehaktdag in de Tweede Kamer

VK 18.05.2011 Het is de derde woensdag van mei dus in de Tweede Kamer is het Verantwoordingsdag, aan het Binnenhof beter bekend als gehaktdag. Het kabinet biedt de jaarverslagen over het afgelopen jaar aan van alle ministeries en de Algemene Rekenkamer overhandigt haar oordeel over de stukken. Nieuws is er vandaag niet te verwachten. 

Het is ‘gehaktdag’

Telegraaf 18.05.2011 Het is de derde woensdag van mei dus in de Tweede Kamer is het Verantwoordingsdag, aan het Binnenhof beter bekend als gehaktdag. Het kabinet biedt de jaarverslagen over het afgelopen jaar aan van alle ministeries en de Algemene Rekenkamer overhandigt haar oordeel over de stukken.

Het is gehaktdag

De Pers 18.05.2011 Het is de derde woensdag van mei dus in de Tweede Kamer is het Verantwoordingsdag, aan het Binnenhof beter bekend als gehaktdag. Het kabinet biedt de jaarverslagen over het afgelopen jaar aan van alle ministeries en de Algemene Rekenkamer overhandigt haar oordeel over de stukken.

Pechtold: Rutte tast fundamenten parlement aan

VK 13.05.2011 Premier Mark Rutte ‘tast de fundamenten van het parlement aan’ met een gebrekkige verantwoording van het gevoerde kabinetsbeleid. Dat stelt D66-leider Alexander Pechtold vandaag in NRC Handelsblad.

Pechtold teleurgesteld

Telegraaf 13.05.2011  Premier Mark Rutte „tast de fundamenten van het parlement aan” met een gebrekkige verantwoording van het gevoerde kabinetsbeleid. Dat stelt D66-leider Alexander Pechtold vrijdag in NRC Handelsblad.

Pechtold teleurgesteld in overzicht over de voortgang kabinetshervormingen

‘Rutte tast fundament parlement aan’

NU 13.05.2011 DEN HAAG – Premier Mark Rutte ”tast de fundamenten van het parlement aan” met een gebrekkige verantwoording van het gevoerde kabinetsbeleid. Dat stelt D66-leider Alexander Pechtold vrijdag in NRC Handelsblad.

‘Rutte tast fundamenten parlement aan’

Spits 13.05.2011 Premier Mark Rutte “tast de fundamenten van het parlement aan” met een gebrekkige verantwoording van het gevoerde kabinetsbeleid. Dat stelt D66-leider Alexander Pechtold vandaag in NRC Handelsblad. LEES VERDER…

Pechtold boos over mistigheid kabinet

13.05.2011 Het kabinet maakt volstrekt niet duidelijk in hoeverre het zijn beloftes waarmaakt. Premier Mark Rutte (VVD) trekt ‘een nog groter rookgordijn’ op dan zijn voorganger Jan Peter Balkenende (CDA). Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold vrijdag in NRC Handelsblad.

Zie ook:

Jaarverslag 2010: turbulent jaar voor overheidsfinanciën

Elsevier 12.05.2011 Voor de Nederlandse overheidsfinanciën was 2010 een turbulent jaar door een nog voortgaande crisis en het begin van economisch herstel. De noodzaak tot bezuinigingen blijft voor Nederland onverminderd groot. 

Dat staat in het Financieel Jaarverslag van het Rijk over 2010. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zegt dat ‘de cijfers de goede weg zijn ingeslagen’. ‘Economisch gaat het iets beter, maar de overheidsfinanciën zijn nog lang niet op orde.’

Resultaten
De overheid had vorig jaar te maken met een tekort van 32 miljard euro, oftewel 5,4 procent van het bruto binnenlands product. Dat is meer dan de Europese Unie toestaat, maar Nederland staat er al beter voor dan in 2009.

mei 14, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , ,

1 reactie

  1. […] Zie ook: Jaarverslag – Alexander Pechtold D66, “Kabinet Rutte 1 legt een rookgordijn”. […]

    Pingback door Gehaktdag – Verantwoordingsdag 19.05.2011 – Debatdag « Debat in de Digitale Hofstad | mei 20, 2011


Sorry, the comment form is closed at this time.