Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2

Van Waarde – het vervolg.

De partijtop neemt zich voor te breken met de ‘machteloosheid van eigen makelij’ en te kiezen voor ‘robuust idealisme’. De schrijvers, uit alle geledingen van de partij, willen radicale vernieuwing om de weggelopen kiezers voor de PvdA terug te winnen.

PvdA-politici moeten verplicht een kwart van hun werktijd besteden aan contact met het ‘volk’. ‘Vaker de straat op, en zeg vaker nee tegen de VVD’ gebiedt het PvdA-rapport dat vandaag na twee jaar uitkwam. En nee, dat is niet hetzelfde als ‘SP-light‘.

Ze waren partijvoorzitter Hans Spekman niet ontgaan, de cynische grappen die donderdag nog voor de presentatie van het rapport Politiek van Waarde op Twitter al werden gemaakt. ‘Misschien moet de PvdA niet het uiterlijk, maar het innerlijk van de SP afkijken: het bezit van een ruggengraat’, was er zo eentje.

Het is een voorstel waarmee het partijbestuur van de PvdA komt naar aanleiding van het rapport ‘Politiek van Waarde’ dat donderdagmiddag door de partij werd gepresenteerd. Het is een poging om de PvdA te hervormen tot een partij die meer in contact staat met de burger in plaats van een puur bestuurlijke ‘volkspartij zonder volk‘.

PvdA-politici moeten verplicht een kwart van hun tijd doorbrengen buiten gemeentehuis of Tweede Kamergebouw. Ze moeten die tijd besteden bij mensen op de werkvloer of thuis, in de wijken en bij verenigingen of bewonersinitiatieven.

Dat moet de PvdA een betere ‘antenne‘ geven in de samenleving. PvdA-politici worden als het aan partijvoorzitter Hans Spekman ligt ook verplicht extra opleidingen te volgen.

In de zoektocht naar zichzelf en de weggelopen kiezers gooit de PvdA het roer drastisch om. De partij wil breken met de te bestuurlijke houding en zichzelf omvormen tot een ‘buurt- en werkvloerpartij‘.

Integriteitscommissie

In december van vorig jaar kondigde de partijvoorzitter aan een integriteitscommissie op te willen zetten voor de PvdA. Dit gebeurde naar aanleiding van een aantal affaires waarin de integriteit van PvdA-partijleden in twijfel werd getrokken. Een prominent voorbeeld hiervan is het aftreden van voormalig staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas vanwege onduidelijkheid over zijn declaraties als provinciebestuurder in Gelderland.

De commissie zou verantwoordelijk zijn voor het adviseren van het partijbestuur wanneer leden de interne regels schenden.

In diezelfde periode scherpte Spekman ook de erecode van de PvdA aan. Politieke vertegenwoordigers van de PvdA moeten de code tekenen voordat zij aan hun functie beginnen.

Zijn pleidooi kwam naar aanleiding van het gedesillusioneerde vertrek van PvdA’ers Désirée Bonis en Myrthe Hilkens. Het vertrek van Hilkens leidde tot geruchten over onrust binnen de PvdA-fractie: er zouden Kamerleden zijn die ontevreden zouden zijn over de compromissen met de VVD.

Socialere koers

Een maand na zijn aanstelling kwam Hans Spekman met de resolutie ‘Wat van Waarde is’, waarin hij een socialere koers op economisch gebied bepleitte. De resolutie rekent af met individualisme en richt zich op saamhorigheid, vooral in economische zin. Daarmee leek de PvdA zich enigszins van regeringspartner VVD af te keren. Spekman benadrukte echter dat het geen gevolgen moest hebben voor de samenwerking met VVD. Ook dit stuk was gericht op de identiteit van de partij en de formulering van een duidelijke koers.

Blunder ???

‘Is deze affaire dan misschien  een strategische blunder van de PvdA?

De rumoer rondom de twee geroyeerde Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk leidde verrassend genoeg tot slechts één zetelverlies voor de partij. Volgens een peiling van Maurice de Hond staat de partij op dit moment op elf zetels, 27 minder dan ze nu daadwerkelijk in de Tweede Kamer hebben.

Of hangt dat ervan af hoe je het bekijkt ???

Het staat in ieder geval in schrille tegenspraak met het rapport Politiek van Waarde dat de PvdA net heeft uitgebracht. Daarin staat dat de partij niet meer ‘top down’ maar ‘bottom up’ moet werken. Het eerste wat de partij doet  is de twee mensen die al ‘bottom up’ werkten, eruit gooien.

Het rapport Politiek van waarde

dossier  AD

zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 1

zie ook: Weer gedonder bij de PvdA

zie ook: Tweede Kamer versplintert: nu vijftien partijen

zie ook: PvdA versus Code Rood

zie ook: Haagse PvdA was even de weg kwijt

zie ook: Wethouder Rabin Baldewsingh PvdA luidt de noodklok

zie ook: Gerommel bij de PvdA deelgemeente Feijenoord Rotterdam deel 2

zie ook: Gerommel bij de PvdA deelgemeente Feijenoord Rotterdam deel 1

zie ook: De PvdA op weg naar SP-light ???

zie ook:  De PvdA en de grote verandering

zie ook: PvdA in een Najaarsdip ???

zie ook: De PvdA heeft een Janushoofd

zie ook: Job Cohen, PvdA – Einde verhaal ?

zie ook: Waar blijft de PvdA ?

zie ook:  Kiezers straffen PvdA af

Rita Verdonk: ‘Tijd dat bepaalde PvdA’ers overstap naar rechtsere partij maken’

VK 02.12.2014 Nederland en Turkije begraven voorlopig de strijdbijl en de PvdA en de VVD botsen over de toekomst van de Antillen. Vandaag in de Nieuwsbreak: Rita Verdonk, voormalig minister van Vreemdelingenzaken en Integratie.

In de politiek is integratie misschien niet een heel groot ding maar in de samenleving leeft het nog steeds enorm

Wat is volgens u het belangrijkste nieuws van de dag?
‘De kwestie rond Turkije vind ik nog steeds het belangrijkste.’

Nederland en Turkije zeggen de strijdbijl te hebben begraven, gelooft u dat dan niet?
‘Nou, nee dat geloof ik niet. Dit onderwerp komt steeds terug. Turkije blijft zich met inwoners van Nederland bemoeien. Dat moeten we niet willen.’

Debat Kernwaarden PvdA met Adri Duivesteijn en de Commissie Melkert

door Redactie op 23 november 2014 – Wat is het linkse antwoord van de Partij van de Arbeid op de mondiale financiële crisis? In samenwerking met de afdeling Den Haag organiseert het Landelijk Partijbestuur op 3 december een debat over de kernwaarden en politieke richting van onze partij. lees verder »

Praat mee over de resolutie Melkert

PVDA door Hans Spekman op 20 november 2014 Cover Rapport Commissie Melkert Op het congres van februari 2014 presenteerde Ad Melkert het rapport ‘De bakens verzetten’ met aanbevelingen voor een robuuste economie een solidaire samenleving als uitgangspunt. Mensen – het sociaal kapitaal – staan daarin centraal, boven het belang van het financieel kapitaal. Deze aanbevelingen zijn verwerkt in een resolutie (vanaf blz. 9) die zal worden besproken op het congres in januari 2015.

Over deze resolutie willen de leden van de resolutiecommissie en van de Tweede Kamerfractie graag met onze leden in gesprek. We hebben debatten georganiseerd in Den Haag, Drachten, Venlo en Arnhem. De uitkomsten van het debat kunnen jullie meegegeven aan het partijbestuur via redactie@pvda.nl of door het indienen van amendementen in de amendeerperiode (vrijdag 14 tot en met maandag 1 december 10.00 uur). lees verder »

Beleid Asscher is slecht voor integratie Turken

VK 18.11.2014 Het grote voordeel van een liberale democratie is dat je er achterlijke ideeën op na mag houden.

De Partij van de Arbeid wil het roer radicaal omgooien. ‘Niet meer van boven af, maar van onder op.’ PvdA-bestuurders, raads- en Kamerleden moeten ten minste een kwart van hun tijd ‘onder de mensen doorbrengen’. Een commissie onder leiding van burgemeester Jan Hamming, waarin ook de vicefractievoorzitter Martijn van Dam zitting had, publiceerde op 13 november haar rapport.

Oudkerk voorziet einde PvdA

Telegraaf 16.11.2014 De PvdA zal opgaan in een progressieve beweging omdat de partij weinig bestaansrecht meer heeft. Dat voorspelde oud-PvdA-Kamerlid Rob Oudkerk zondag in WNL op Zondag. „De partij heeft een existentieel probleem. Het is wel een beetje klaar.”

Felle kritiek op PvdA: nadert het einde van de partij?

Elsevier 16.11.2014 Het bestaansrecht van de PvdA is in het geding. ‘Het is wel een beetje klaar’ met de partij. Dit zegt oud-PvdA-Kamerlid en wethouder Rob Oudkerk zondag in WNL op Zondag. Volgens Oudkerk heeft de partij nu langzamerhand een ‘existentieel probleem’. Hij vindt dat de partij qua standpunten teveel een combinatiepartij is geworden van veel van de andere partijen en daarmee geen echte eigen identiteit meer heeft. Hij voorspelt hiermee dat de partij zal opgaan in een ‘nieuwe progressieve beweging’.

Oudkerk liet zich jaren geleden al negatief uit over zijn eigen partij en pleit al langer voor de opheffing van de PvdA in haar huidige vorm.

Geloofwaardigheidsprobleem

De rumoer rondom de twee geroyeerde Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk leidde verrassend genoeg tot slechts één zetelverlies voor de partij. Volgens een peiling van Maurice de Hond staat de partij op dit moment op elf zetels, 27 minder dan ze nu daadwerkelijk in de Tweede Kamer hebben.

Hiermee lijkt de zelfkritiek van de partij van afgelopen donderdag niet onterecht. De PvdA sprak zich toen in een rapport uit over de toenemende kloof tussen de partij en het volk en kwam met een aantal maatregelen om dichter bij de eigen stemmers te komen.

14 nov Dit zijn de Turkse organisaties waar PvdA-ruzie om begon

14 nov De Koerden hebben niets aan de neocommunisten van de SP

13 nov PvdA’ers de straat op en andere ‘goede voornemens’ van Spekman

PvdA en partijleider Samsom onder druk

VK 14.11.2014 De Pvda heeft goede voornemens voor 2015. Daarmee neemt de druk op partijleider Samsom verder toe. Het rapport Politiek van Waarde, waarin de PvdA z’n eigen levenshouding herdefinieert, begint met een anekdote over de Amerikaanse presidentskandidaat Adlai Stevenson. Op een campagnebijeenkomst riep een vrouw: ‘Ieder weldenkend mens zal op u stemmen.’ Waarop Stevenson antwoordde: ‘Dat is niet genoeg. Ik heb een meerderheid nodig.’

Hans Spekman PvdA

Hans Spekman PvdA

Geef mensen meer zeggenschap over publieke instellingen

PvdA door Hans Spekman op 13 november 2014 – Geef mensen hun publieke instellingen terug. Dit is de belangrijkste opdracht uit het vandaag verschenen rapport Politiek van Waarde (pdf) van de commissie-Hamming. Het rapport schetst treffend de veranderingen die soms nodig zijn in het denken en handelen van hedendaagse bestuurders en volksvertegenwoordigers. Onze politiek is er immers op gericht om mensen sterker te maken. Daarom willen we dat mensen (weer) meer zeggenschap krijgen over het werk en functioneren van publieke instellingen. lees verder »

De kinderen van Den Uyl gaan vaker nee zeggen

VK 13.11.2014 ‘Vaker de straat op, en zeg vaker nee tegen de VVD’ gebiedt het PvdA-rapport dat vandaag na twee jaar uitkwam. En nee, dat is niet hetzelfde als ‘SP-light’.

Ze waren partijvoorzitter Hans Spekman niet ontgaan, de cynische grappen die donderdag nog voor de presentatie van het rapport Politiek van Waarde op Twitter al werden gemaakt. ‘Misschien moet de PvdA niet het uiterlijk, maar het innerlijk van de SP afkijken: het bezit van een ruggengraat’, was er zo eentje. En: ‘Ik mag aannemen dat de PvdA’ers niet onbegeleid de straat opgaan?’

‘PvdA-politicus moet meer naar de mensen toe’

Trouw 13.11.2014 PvdA-politici moeten verplicht een kwart van hun tijd doorbrengen buiten gemeentehuis of Tweede Kamergebouw. Ze moeten die tijd besteden bij mensen op de werkvloer of thuis, in de wijken en bij verenigingen of bewonersinitiatieven.

Dat moet de PvdA een betere ‘antenne’ geven in de samenleving. PvdA-politici worden als het aan partijvoorzitter Hans Spekman ligt ook verplicht extra opleidingen te volgen.

Meer over;

‘PvdA-politicus moet meer naar de mensen toe’

NU 13.11.2014 PvdA-politici moeten verplicht een kwart van hun tijd doorbrengen buiten gemeentehuis of Tweede Kamergebouw. Ze moeten die tijd besteden bij mensen op de werkvloer of thuis, in de wijken en bij verenigingen of bewonersinitiatieven.

Dat moet de PvdA een betere ‘antenne’ geven in de samenleving. PvdA-politici worden als het aan partijvoorzitter Hans Spekman ligt ook verplicht extra opleidingen te volgen.

Het partijbestuur van de PvdA trekt die conclusies uit een rapport van een interne commissie die onderzoek deed naar hoe burgers meer te zeggen kunnen krijgen over publieke instellingen als woningbouwcorporaties, onderwijs- of zorginstellingen. De commissie stond onder leiding van Jan Hamming, PvdA-burgemeester in Heusden.

Lees meer over: PvdA

PvdA’ers worden verplicht de straat op te gaan

VK 13.11.2014 In de zoektocht naar zichzelf en de weggelopen kiezers gooit de PvdA het roer drastisch om. De partij wil breken met de te bestuurlijke houding en zichzelf omvormen tot een ‘buurt- en werkvloerpartij’. PvdA-politici worden verplicht een kwart van hun werktijd door te brengen buiten de gemeentehuizen, de provinciehuizen of het Kamergebouw. Ook komt er een ‘hulplijn’ voor PvdA-politici die ‘vast dreigen te lopen in een kwestie’.

zie : Het rapport Politiek van waarde

PvdA’ers verplicht de straat op – partij wil af van ‘bestuurlijke houding’›

NRC 13.11.2014 De PvdA wil zichzelf transformeren van een bestuurderspartij tot een ‘buurt- en werkvloerpartij’. PvdA-politici moeten voortaan een kwart van hun werktijd doorbrengen buiten de gemeentehuizen of het Kamergebouw.

Dat staat in het rapport ‘Politiek van Waarde’ dat vanmiddag wordt gepresenteerd, schrijft de Volkskrant.

De partijtop neemt zich voor te breken met de ‘machteloosheid van eigen makelij’ en te kiezen voor ‘robuust idealisme’. De schrijvers, uit alle geledingen van de partij, willen radicale vernieuwing om de weggelopen kiezers voor de PvdA terug te winnen.

Lees meer

VANDAAG Ziehier de tragiek van de PvdA in een notendop

13 NOV Spekman wil een radicale PvdA: uit kantoor, straat op

21 JUN De zoek-het-maar-uit-maatschappij

2007 ‘De werkelijkheid verandert, een partij ook’

2010 ‘Ministers faalden bij aanpak Q-koorts’ ›

PvdA’ers de straat op en andere ‘goede voornemens’ van Spekman

Elsevier 13.11.2014  De PvdA’er moet verplicht de straat op. Het is het zoveelste goede voornemen van de partij sinds de aanstelling van partijvoorzitter Hans Spekman begin 2012.

PvdA-politici moeten verplicht een kwart van hun werktijd besteden aan contact met het ‘volk’. Het is een voorstel waarmee het partijbestuur van de PvdA komt naar aanleiding van het rapport ‘Politiek van Waarde’ dat donderdagmiddag door de partij werd gepresenteerd.

‘Rapport gaat niet over politici’

Telegraaf 13.11.2014 PvdA-politici moeten volgens een partijrapport minstens een kwart van hun tijd buiten Tweede Kamer, provincie- of gemeentehuis doorbrengen. Maar politiek leider Diederik Samsom baalt er een beetje van dat dat in media als hoofdboodschap van het stuk is opgepikt. „Dit rapport gaat niet over politici. Het gaat over mensen die het heft in eigen handen willen nemen, maar die bij gemeenten of elders tegen een muur of tegen een loket aanlopen.”

november 14, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , ,

14 reacties

  1. […] de PvdA notabene net bezig is met een poging de Rode tent weer op de rails te krijgen, laten ze met een andere kwestie de zaak voor veel aanhangers/leden/stemmers stevig in […]

    Pingback door Het einde van de PvdA ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | november 18, 2014

  2. […] zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2 […]

    Pingback door En weer een keer gedonder in de tent bij de PvdA « Debat in de Digitale Hofstad | december 4, 2014

  3. […] zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2 […]

    Pingback door PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas « Debat in de Digitale Hofstad | december 5, 2014

  4. […] zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2 […]

    Pingback door Volgens Paul Kalma PvdA alsnog de stekker uit Rutte 2 « Debat in de Digitale Hofstad | december 7, 2014

  5. […] zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2 […]

    Pingback door Jouke de Vries wil PvdA-leider Diederik Samsom inruilen « Debat in de Digitale Hofstad | december 7, 2014

  6. […] zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2 […]

    Pingback door De wereld van de PvdA aldus PvdA-coryfee Adri Duivesteijn « Debat in de Digitale Hofstad | december 20, 2014

  7. […] zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2 […]

    Pingback door De PVDA is te onzichtbaar geworden « Debat in de Digitale Hofstad | januari 3, 2015

  8. […] zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2 […]

    Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 17, 2015

  9. […] zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2 […]

    Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | april 10, 2015

  10. […] zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2 […]

    Pingback door PvdA in de steigers « Debat in de Digitale Hofstad | juni 20, 2017

  11. […] zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2 […]

    Pingback door PvdA in de steigers – fase 2 rouwverwerkingsproces « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 26, 2017

  12. […] zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2 […]

    Pingback door PvdA in de steigers – fase 3 rouwverwerkingsproces « Debat in de Digitale Hofstad | november 17, 2017

  13. […] zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2 […]

    Pingback door PvdA in de steigers – fase 4 rouwverwerkingsproces « Debat in de Digitale Hofstad | december 9, 2017

  14. […] zie ook: PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2 […]

    Pingback door De terugkeer van de PvdA ???? « Debat in de Digitale Hofstad | april 19, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.