Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Gerommel bij de PvdA deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Gerommel bij de PvdA.

Deelraadslid Serdar Çiçek trekt zich per direct terug uit de fractie en heeft ook zijn PvdA-lidmaatschap opgezegd. Dat heeft de partij zondagavond laten weten. Plaatsvervangend voorzitter René Kronenberg (PvdA) beraadt zich op zijn positie.

Dit naar aanleiding van het kritische BING-rapport, waaruit vrijdag bleek dat politici de fout in zijn gegaan. Het gaat om voorzitter Seyit Yeyden en portefeuillehouder Rene Kronenberg.

Bestuurders in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord maken zich schuldig aan vriendjespolitiek en machtsbederf. De deelraadsleden van vooral de PvdA hebben ‘harde en ruwe’ omgangsvormen en halen alles uit de kast om gelijk te krijgen.

Dat blijkt uit een tweehonderd pagina’s dik rapport dat een onderzoeksbureau schreef in opdracht van de deelgemeente. De problemen lossen zichzelf misschien vanzelf op: de deelgemeente verdwijnt volgend jaar als gevolg van bestuurlijke hervormingen.

Zo was er ‘een grote lobby’ om het illegale meisjesinternaat in de moskee in de wijk Feijenoord te gedogen, terwijl al lang duidelijk was dat de moskee daar geen vergunning voor had.

Onderzoek.

De integriteitsonderzoekers keken op verzoek van de deelraad naar de politieke cultuur in Feijenoord, maar ook naar de gang van zaken rond een illegaal Turks meisjesinternaat in de Fatih-moskee waarover NRC Handelsblad berichtte. De deelgemeente wist al sinds de vorige eeuw dat het internaat in strijd is met het bestemmingsplan, maar deed niets. Dit wordt in het rapport omschreven als onbehoorlijk bestuur. De PvdA-fractie in Feijenoord is verreweg de grootste en wordt gedomineerd door de Turkse gemeenschap.

Het onderzoek werd gedaan nadat onder meer bleek dat een Turkse moskee ongestraft een internaat kon exploiteren, dat bovendien brandgevaarlijk was. In NRC Handelsblad zeiden enkele deelgemeentebestuurders dat ze door hun Turkse PvdA-collega’s werden geïntimideerd.

Fractievoorzitter Marco Heijmen van de PvdA in Rotterdam zegt bij RTV Rijnmond dat hij zich ‘kapot geschrokken’ is van het rapport.

‘Geen angst en wantrouwen meer in Feijenoord’

BB 18.07.2013 ,,Het aanpakken van de problemen met de integriteit is nu van groot belang. De sfeer in de deelgemeente Feijenoord moet er niet meer één zijn van angst en wantrouwen, maar van openheid en transparantie”, zegt Remco Oosterhoff.

Verziekte bestuurscultuur
Hij is de nieuwe voorzitter van de deelgemeente, die daar door het stadsbestuur aan de Coolsingel is aangesteld naar aanleiding van een kritisch rapport over de verziekte bestuurscultuur. De eerste aanzet tot een nieuwe cultuur op Feijenoord is verwoord in een brief die donderdag naar de leden van de deelraad is verstuurd.

Gerelateerde artikelen;

Nieuw begin Feijenoord

Telegraaf 18.07.2013 Het aanpakken van de problemen met de integriteit is nu van groot belang. De sfeer in de deelgemeente Feijenoord moet er niet meer één zijn van angst en wantrouwen, maar van openheid en transparantie”, zegt Remco Oosterhoff. Hij is de nieuwe voorzitter van de deelgemeente, die daar door het stadsbestuur aan de Coolsingel is aangesteld naar aanleiding van een kritisch rapport over de verziekte bestuurscultuur.

Gerelateerde artikelen;

08-07:  R’dam grijpt in in Feijenoord

‘Aanpak problemen integriteit in Feijenoord belangrijk’

Trouw 18.07.2013 ‘Het aanpakken van de problemen met de integriteit is nu van groot belang. De sfeer in de deelgemeente Feijenoord moet er niet meer één zijn van angst en wantrouwen, maar van openheid en transparantie’, zegt Remco Oosterhoff. Hij is de nieuwe voorzitter van de deelgemeente, die daar door het stadsbestuur aan de Coolsingel is aangesteld naar aanleiding van een kritisch rapport over de verziekte bestuurscultuur.

Rotterdam zet deelgemeente Feijenoord onder verscherpt toezicht

Elsevier 09.07.2013 De Rotterdamse deelgemeente Feijenoord komt onder verscherpt toezicht te staan van het stadsbestuur. Tot de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar gaan twee interim-bestuurders de gemeente leiden. Dat heeft het Rotterdamse stadsbestuur maandagavond bekendgemaakt.

Verscherpt toezicht Rotterdamse deelgemeente Feijenoord›

NRC  09.07.2013 De Rotterdamse deelgemeente Feijenoord wordt door het college van burgemeester en wethouders onder verscherpt toezicht gesteld. En komt een zakenbestuur met twee onafhankelijke bestuurders, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

Rotterdam grijpt in bij deelgemeente

Trouw 09.07.2013 Het stadsbestuur van Rotterdam grijpt in bij de deelgemeente Feijenoord. Aanleiding is een kritisch rapport over de bestuurscultuur, dat vorige maand verscheen. Bestuurders van de deelgemeente op Rotterdam-Zuid zouden zich schuldig hebben gemaakt aan vriendjespolitiek en machtsbederf.

Rotterdam grijpt in bij deelgemeente Feijenoord

NU 09.07.2013 Het stadsbestuur van Rotterdam grijpt in bij de deelgemeente Feijenoord. Aanleiding is een kritisch rapport over de bestuurscultuur, dat vorige maand verscheen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Feijenoord Rotterdam

R’dam grijpt in in Feijenoord

Telegraaf 08.07.2013 Het stadsbestuur van Rotterdam grijpt in bij de deelgemeente Feijenoord. Aanleiding is een kritisch rapport over de bestuurscultuur, dat vorige maand verscheen. Bestuurders van de deelgemeente op Rotterdam-Zuid zouden zich schuldig hebben gemaakt aan vriendjespolitiek en machtsbederf.

Gerelateerde artikelen;

07-07:  ‘Eerder stemmen Feijenoord’

02-07:  Situatie Feijenoord ernstig

01-07:  Bestuur Feijenoord opgestapt

30-06:  Rapport Rotterdam eist tol

29-06:  PvdA schrikt van rapport

28-06:  ‘Nepotisme in Feijenoord’

Verkiezingen Feijenoord al in september

BB 07.07.2013 De Rotterdamse fractie van GroenLinks wil vervroegde verkiezingen in de deelgemeente Feijenoord. In plaats van maart volgend jaar zouden burgers al in september een nieuw bestuur voor de deelgemeente moeten kunnen kiezen, zegt de partij zondag.

Schone lei

GroenLinks wil dat Feijenoord ,,met een schone lei kan beginnen” na een kritisch rapport van integriteitsbureau BING over de bestuurscultuur in de deelgemeente in Rotterdam-Zuid. BING constateerde dat vriendjespolitiek en machtsbederf er een rol speelden. De voorzitter van de deelgemeente, PvdA’er Seyit Yeyden, heeft volgens BING oneigenlijke druk uitgeoefend op een ambtenaar.

Geen halfzachte oplossingen

Het bestuur van Feijenoord stapte maandag op naar aanleiding van het rapport.

Gerelateerde artikelen;

‘Vervroegde verkiezingen Feijenoord’

NU 07.07.2013 De Rotterdamse fractie van GroenLinks wil vervroegde verkiezingen in de deelgemeente Feijenoord. In plaats van maart volgend jaar zouden burgers al in september een nieuw bestuur voor de deelgemeente moeten kunnen kiezen, zegt de partij zondag.

‘Eerder stemmen Feijenoord’

Telegraaf 07.07.2013  De Rotterdamse fractie van GroenLinks wil vervroegde verkiezingen in de deelgemeente Feijenoord. In plaats van maart volgend jaar zouden burgers al in september een nieuw bestuur voor de deelgemeente moeten kunnen kiezen, zegt de partij zondag.

College Rotterdam: situatie Feijenoord ernstig

’Geconstateerde misstanden zijn ingebed in cultuur’

AD 02.07.2013  Het dagelijks bestuur van de stad Rotterdam noemt de situatie in de deelgemeente Feijenoord ‘ernstig’ nu een rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) heeft geconstateerd dat bestuurders van de deelgemeente zich schuldig hebben gemaakt aan vriendjespolitiek en machtsbederf.

Lees ook;

College Rotterdam: situatie Feijenoord ernstig

Trouw 02.07.2013 Het dagelijks bestuur van de stad Rotterdam noemt de situatie in de deelgemeente Feijenoord ‘ernstig’ nu een rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) heeft geconstateerd dat bestuurders van de deelgemeente zich schuldig hebben gemaakt aan vriendjespolitiek en machtsbederf.

Situatie Feijenoord ernstig

Telegraaf 02.07.2013 Het dagelijks bestuur van de stad Rotterdam noemt de situatie in de deelgemeente Feijenoord „ernstig” nu een rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) heeft geconstateerd dat bestuurders van de deelgemeente zich schuldig hebben gemaakt aan vriendjespolitiek en machtsbederf.

Bestuur deelgemeente Feijenoord stapt op

BB 01.07.2013 Het dagelijks bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord is maandagmiddag opgestapt. Aanleiding is het vrijdag verschenen rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).

Vriendjespolitiek en machtsbederf

Het bestuur heeft zijn ontslag zelf gemeld in een brief aan de deelraad. Uit onderzoek was gebleken dat vriendjespolitiek en machtsbederf bij bestuurders van de deelgemeente een rol speelden.

Gerelateerde artikelen;

‘Bestuur Rotterdamse deelgemeente Feijenoord stapt op’

NRC 01.07.2013 Het dagelijks bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord heeft zijn ontslag ingediend. Dit deed het naar aanleiding van de uitkomsten van een onderzoek naar vriendjespolitiek en politieke intimidatie in de deelgemeente dat vrijdag verscheen, meldt de NOS. Lees verder

Lees meer;

30 jun PvdA deelgemeente Rotterdam eist opstappen bestuurders ›

28 jun Deelgemeente Feijenoord ging de fout in bij moskee-internaten ›

14 mei Rotterdam wil ambtenaar ontslaan voor lekken stukken aan NRC ›

18 feb Onderzoek naar Turkse lobby in Rotterdamse deelgemeente ›

16 feb ‘Turkse politici intimideren bestuurders Rotterdamse deelgemeente’ ›

Bestuur deelgemeente Feijenoord opgestapt

Trouw 01.07.2013 Het dagelijks bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord is maandagmiddag opgestapt. Aanleiding is het vrijdag verschenen rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Het bestuur heeft zijn ontslag zelf gemeld in een brief aan de deelraad.

Bestuur Rotterdamse deelgemeente weg na rapport

NU 01.07.2013 Het dagelijks bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord is maandagmiddag opgestapt. Aanleiding is het vrijdag verschenen rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Feijenoord

Bestuur Feijenoord opgestapt

Telegraaf 01.07.2013 Het dagelijks bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord is maandagmiddag opgestapt. Aanleiding is het vrijdag verschenen rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Het bestuur heeft zijn ontslag zelf gemeld in een brief aan de deelraad.

PvdA deelgemeente Rotterdam eist opstappen bestuurders

NRC 30.06.2013 Binnenland De PvdA-fractie in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord wil dat de twee PvdA-bestuurders opstappen. Dit naar aanleiding van het kritische BING-rapport, waaruit vrijdag bleek dat politici de fout in zijn gegaan. Het gaat om voorzitter Seyit Yeyden en portefeuillehouder Rene Kronenberg. Lees verder

Lees meer;

28 jun Deelgemeente Feijenoord ging de fout in bij moskee-internaten › Binnenland

Rotterdamse PvdA-bestuurders schuldig aan vriendjespolitiek

Elsevier 28.06.2013 Bestuurders in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord maken zich schuldig aan vriendjespolitiek en machtsbederf. De deelraadsleden van vooral de PvdA hebben ‘harde en ruwe’ omgangsvormen en halen alles uit de kast om gelijk te krijgen.

zie ook;

Koppen rollen na BING rapport Rotterdam

BB 30.06.2013 Het rapport dat vrijdag verscheen over vriendjespolitiek door PvdA’ers in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord eist zijn tol. Plaatsvervangend voorzitter René Kronenberg (PvdA) beraadt zich op zijn positie.

Afgetreden
De NOS en de regionale omroep RTV Rijnmond meldden zondagavond bovendien dat PvdA-deelraadslid Serdar Çiçek aftreedt vanwege de affaire. Hij zou ook zijn partijlidmaatschap hebben opgezegd.

Oneigenlijke druk
In het rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) concluderen de onderzoekers onder meer dat de voorzitter van de deelgemeente, PvdA’er Seyit Yeyden, oneigenlijke druk heeft uitgeoefend op een ambtenaar. Een deelraadslid stemde mee over financiering van het re-integratiebureau waarvoor hij zelf werkte. Dergelijke belangenverstrengeling is wettelijk verboden.

Luchtje
BING onderzocht in opdracht van de deelraad acht zaken waar mogelijk een luchtje aan zat.

Gerelateerde artikelen

Rapport Rotterdam eist tol

Telegraaf 30.06.2013 Het rapport dat vrijdag verscheen over vriendjespolitiek door PvdA’ers in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord eist zijn tol. Plaatsvervangend voorzitter René Kronenberg (PvdA) beraadt zich op zijn positie. De NOS en de regionale omroep RTV Rijnmond meldden zondagavond bovendien dat PvdA-deelraadslid Serdar Çiçek aftreedt vanwege de affaire. Hij zou ook zijn partijlidmaatschap hebben opgezegd.

Gerelateerde artikelen;

29-06:  PvdA schrikt van rapport

28-06:  ‘Nepotisme in Feijenoord’

Rapport vriendjespolitiek Rotterdam eist tol

Trouw 30.06.2013 Het rapport dat vrijdag verscheen over vriendjespolitiek door PvdA’ers in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord eist zijn tol. Plaatsvervangend voorzitter René Kronenberg (PvdA) beraadt zich op zijn positie. De NOS en de regionale omroep RTV Rijnmond meldden zondagavond bovendien dat PvdA-deelraadslid Serdar Çiçek aftreedt vanwege de affaire. Volgens de PvdA-fractie heeft hij zondag ook zijn partijlidmaatschap opgezegd.

Meer over: Rapport: vriendjespolitiek in Rotterdamse deelgemeente Feijenoord

Integriteitsrapport Rotterdam eist tol

NU 30.06.2013 Het rapport dat vrijdag verscheen over vriendjespolitiek door PvdA’ers in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord eist zijn tol.  Deelraadslid Serdar Çiçek trekt zich per direct terug uit de fractie en heeft ook zijn PvdA-lidmaatschap opgezegd. Dat heeft de partij zondagavond laten weten. Plaatsvervangend voorzitter René Kronenberg (PvdA) beraadt zich op zijn positie.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: Rotterdam Feijenoord

juni 30, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , ,

4 reacties

 1. […] ook: Gerommel bij de PvdA deelgemeente Feijenoord Rotterdam deel […]

  Pingback door Gerommel bij de PvdA deelgemeente Feijenoord Rotterdam deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 8, 2014

 2. […] ook: Gerommel bij de PvdA deelgemeente Feijenoord Rotterdam deel […]

  Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | november 14, 2014

 3. […] ook: Gerommel bij de PvdA deelgemeente Feijenoord Rotterdam deel […]

  Pingback door Het einde van de PvdA ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | november 18, 2014

 4. […] ook: Gerommel bij de PvdA deelgemeente Feijenoord Rotterdam deel […]

  Pingback door Gedonder met wethouder Turgay Tankir PvdA Nijmegen « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 22, 2016


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: