Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Weer gedonder bij de PvdA

PvdA-Kamerlid Selcuk Ozturk.

PvdA-Kamerlid Selcuk Ozturk.

Gedonder in de tent.

Binnen de PvdA zou een grote ruzie zijn over het integratiebeleid van minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken), schrijft het AD. Volgens de minister is het volstrekt onduidelijk welke rol conservatief-religieuze organisaties als Milli Görüs, Diyanet en de Fethullah Gülenbeweging spelen bij de integratie van Turken in de Nederlandse maatschappij.

GE DIGITAL CAMERA

GE DIGITAL CAMERA

Asscher wil deze clubs vijf jaar lang in de gaten houden om hen te dwingen de integratie van Turken te bevorderen. Maar dat is tegen het zere been van zijn partijgenoten, de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk. Op een Turkse internetsite beklagen de twee zich over de minister: hij zou aan ‘uitsluitingspolitiek’ doen.

Blunder ??

‘Is dit een strategische blunder van de PvdA? Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. Het staat in ieder geval in schrille tegenspraak met het rapport Politiek van Waarde dat de PvdA net heeft uitgebracht. Daarin staat dat de partij niet meer ‘top down’ maar ‘bottom up’ moet werken. Het eerste wat de partij doet  is de twee mensen die al ‘bottom up’ werkten, eruit gooien. Volgens insiders zou de partijleiding de betreffende Kamerleden te weinig de ruimte geven. En uiteindelijk gaan ze nu door met hun eigen beweging.

De rumoer rondom de twee geroyeerde Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk leidde verrassend genoeg tot slechts één zetelverlies voor de partij. Volgens een peiling van Maurice de Hond staat de partij op dit moment op elf zetels, 27 minder dan ze nu daadwerkelijk in de Tweede Kamer hebben.

Iedereen bedankt!

Zij hebben hectische en bewogen dagen achter de rug. En bedanken daarom iedereen voor de vele steunbetuigingen. Daardoor voelen zij zich gesterkt om te bouwen aan een beweging waar Nederland naar snakt, gericht op acceptatie van een ieder in de samenleving die wil bouwen aan een toekomst waarin iedereen echt gelijkwaardig wordt behandeld. Er volgt nog een uitgebreide schriftelijke verklaring. verder

Exodus stoppen

De Exodus kan volgens AlDe’emeh tot staan worden gebracht door ‘de voedingsbodem, namelijk de mislukte integratiepolitiek van het Westen, weg te nemen’. ,,De socialisten hebben moslims misbruikt als stemvee, de populisten hebben onnodig veel olie op het vuur gegooid en de imams moeten toegeven dat ze hebben gefaald,” aldus AlDe’emeh.

zie ook: Turkse organisaties betwisten Motivaction-onderzoek moslimjongeren

zie ook: Gerommel bij de PvdA deelgemeente Feijenoord Rotterdam deel 2

zie ook: Gerommel bij de PvdA deelgemeente Feijenoord Rotterdam deel 1

zie ook: Rel bij de PvdA over strafbaar stellen illegalen – deel 4 – gedonder

zie ook: Bahattin Erbas PvdA – gedonder bij de Provinciale staten Zuid Holland

zie ook: JSF-gedonder bij de PvdA gaat gewoon verder !!!! – deel 2

zie ook: Gedonder met Europarlementarier Judith Merkies PvdA

zie ook: Ook gedonder bij de PvdA

zie ook: Gedonder bij de Haagse PvdA over het SpuiForum

zie ook: PvdA Groningen – groot gedonder in de tent

zie ook: Einde van het gedonder bij de Haagse PvdA ?

zie ook: Gemeenteraadsverkiezingen 2010 – Nog steeds gedonder bij de PvdA Amsterdam

zie ook: Gemeenteraadsverkiezingen 2010 – Gedonder in de Amsterdams PvdA-tent

zie ook: Weer gedonder bij de Haagse PvdA ?

zie ook: Wethouder Rabin Baldewsingh PvdA luidt de noodklok

zie ook: PvdA versus Code Rood

dossier  AD

zie ook:  Kiezers straffen PvdA af

‘Aboutaleb drijft jongere in handen van de jihad’

AD 22.01.2015 Ahmed Aboutaleb is medeschuldig als een Rotterdamse jihadist zichzelf opblaast, zeggen Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. De afvallige PvdA’ers vinden het volkomen onterecht dat de Rotterdamse burgemeester van alle kanten wordt bewierookt. Hij drijft jongeren juist in handen van ronselaars, vinden ze.

Als een Rotterdamse jihadist een auto opblaast in Syrië, is Aboutaleb medeverantwoordelijk, aldus Tunahan Kuzu.

Kuzu en Öztürk zijn landelijk bekend geworden door hun tumultueuze vertrek bij de PvdA. Sindsdien hebben de twee niet stilgezeten. De Turks-Nederlandse Kamerleden werken aan een nieuwe beweging, om ook moslims een stem te geven.

Lees ook;

Het PvdA-congres van afgelopen weekend.

Hoe keken Kuzu en Öztürk  dit weekend naar het congres van hun voormalige partij?
Kuzu: ‘Wij gaan daar allebei één ding over zeggen.’

Öztürk: ‘Wat ik jammer vond was dat iemand als Ruud Koole door de partijtop is geslachtofferd. Dat is een degelijk iemand die fundamentele gedachten in de sociaaldemocratie overeind hield. Die op een nette manier kritiek gaf op de koers van de partijtop. Die is door de partijtop gevloerd. Veel partijleden die een beetje kritiek hebben zullen nu inbinden omdat ze zien wat er met Koole is gebeurd. Een triest moment voor de interne PvdA-democratie.’

Kuzu: ‘Tijdens het congres is mij duidelijk geworden dat de partijtop heeft gewonnen en de sociaaldemocratie heeft verloren. Je ziet dat de partij geen recht doet aan de koers waar ze voor zouden moeten staan. De partijtop heeft vakkundig geregisseerd hoe ze het zouden aanpakken en daar zijn ze in geslaagd.’ meer

Kuzu en Öztürk: ‘Extremisme is gek, raar, pervers, vies’

VK 19.01.2015 Voor het eerst een Nieuwsbreak met twee kandidaten. Vandaar ook een extra lang interview. Aan het woord is de fractie Kuzu/Öztürk, voorheen PvdA, nu zelf bezig met een nieuwe beweging. Hoe denken de heren over radicalisering? Wat vinden zij van ranglijstjes? En hoe keken zij dit weekend naar het congres van hun voormalige partij?

Vooraf aan het gesprek wil fractieleider Kuzu even de onderwerpen doornemen. Hij kijkt naar collega Öztürk: ‘Voor de verdeling, doe jij dan dit onderwerp. Ik deze. En jij weer die?’ Hij streept ze af op papier.  ‘Ik zou graag zelf ook nog een onderwerp inbrengen. Ik heb net een tweet verstuurd. Heb je die gezien?’ Hij toont een tweet over een bedreiging aan het adres van een moskee.

Asscher blijft geloven in de lokroep van de vrije samenleving

Trouw 29.12.2014 Een turbulente zomer en herfst vol tegenstellingen plaatste het integratiedebat én PvdA-minister Lodewijk Asscher volop in de schijnwerpers. Ondanks de toegenomen spanningen blijft de vicepremier hoopvol. ‘De lokroep van de vrije samenleving zal overwinnen.’

Laten we oppassen dat we wensdenken en de verzuiling van toen te snel verwarren met een gesegregeerde samenleving nu.

Het is een gemoedelijk gesprek. De toon is zakelijk, de minister is overtuigd van zijn inzet in het integratiebeleid. Niet met de vinger wijzend en vooral de positieve voorbeelden benadrukkend. Tot de vraag komt of de indruk juist is dat het integratiebeleid van het kabinet en dus van vicepremier Lodewijk Asscher harder geworden is. Dat er minder begrip is voor andersdenkenden.

Verwant nieuws;

Plasterk: zes afgesplitste Kamerleden tellen samen niet eens voor één zetel

VK 25.11.2014 Wat te doen met dissidente Kamerleden die na een breuk met hun fractie toch hun zetel willen behouden? Over het antwoord op die vraag is minister Plasterk van Binnenlandse Zaken bereid mee te denken met de Tweede Kamer. Dat zei hij vandaag in het Vragenuur op vragen van onafhankelijk Kamerlid Norbert Klein (voormalig 50Plus).

Stemmen per dissident Kamerlid

Tweede Kamerverkiezingen september 2012
Klein (ex-50Plus) 3.511
Kuzu (ex-PvdA) 23.067
Özturk (ex-PvdA) 9.831
Bontes (ex-PVV) 958
Van Klaveren (ex-PVV) 581
Van Vliet (ex-PVV) 1.113
Totaal: 39.061
Kiesdeler: 62.829

De minister rekende voor dat de Tweede Kamer nog niet op de helft van haar zittingstermijn is, maar er in die tijd al wel al vier nieuwe fracties zijn bijgekomen doordat Kamerleden hun oorspronkelijke fracties verlieten en zelfstandig zijn doorgegaan. Die vier fracties bestaan uit zes Kamerleden: Bontes en Van Klaveren (ex-PVV), Van Vliet (ex-PVV), Kuzu en Öztürk (ex-PvdA) en Klein (ex-50Plus). De kiesdeler (het aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door 150 zetels) telde bij de laatste verkiezingen in 2012 een kleine 63.000 stemmen. Volgens Plasterk komen deze zes Kamerleden bij elkaar opgeteld nog niet aan één zetel.

‘Zetelroof vanwege salaris’

Telegraaf 25.11.2014  De meeste kiezers geloven niet in de oprechte motieven van Tweede Kamerleden die hun zetel houden nadat ze uit hun fractie zijn gestapt. Zij denken dat het deze Kamerleden vooral te doen is om hun salaris te behouden of om hun voormalige partij een hak te zetten. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Ipsos onder 1157 stemgerechtigden.

Kamer verdeeld over aanpak ‘zetelroof’

NU 25.11.2014 De Tweede Kamer twijfelt of er een beleid moet komen tegen ‘zetelroof’. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt het onwenselijk dat Tweede Kamerleden die uit hun fractie stappen hun zetel meenemen. 

Hij verklaarde deze vorm van ‘zetelroof’ te willen aanpakken als de Kamer daarom vraagt. Maar de Tweede Kamer is hierover verdeeld.

CDA en PvdA staan positief tegenover de suggestie van de Plasterk. D66 noemt de uitlatingen van Plasterk echter een “losse flodder”, gebaseerd op een incident. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra houdt zich op de vlakte. De meeste kleine partijen zijn tegen.

Wijziging

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil graag praten over een wijziging van het parlementair stelsel, maar hij vindt de redenering van Plasterk te makkelijk. Het Nederlandse kiesstelsel is gebaseerd op personen. Partijen bestaan volgens de Grondwet zelfs niet. Wanneer je dat wil veranderen, moet je daar eerst diepgaand over discussiëren, vindt Schouw.

Lees meer over: Zetel Tweede Kamer

Gerelateerde artikelen;

Groep Kuzu/Öztürk niet in debat met Asscher

Trouw 24.11.2014 De Groep Kuzu/Öztürk doet niet mee aan het debat over de begroting van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) deze week. Volgens Tunahan Kuzu willen hij en zijn collega eerst ‘intern orde op zaken stellen’ voor ze aan debatten gaan deelnemen.

Kuzu en zijn collega Selcuk Öztürk stapten anderhalve week geleden uit de PvdA na een conflict over het integratiebeleid van Asscher. De twee verweten hun partijgenoot dat hij te kritisch was over conservatief-religieuze Turkse organisaties in Nederland. Ze zijn inmiddels een eigen fractie begonnen.

Verwant nieuws

Kuzu/ Öztürk niet in debat

Telegraaf 24.11.2014 De Groep Kuzu/ Öztürk doet niet mee aan het debat over de begroting van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) deze week. Volgens Tunahan Kuzu willen hij en zijn collega eerst „intern orde op zaken stellen” voor ze aan debatten gaan deelnemen.

Kuzu en zijn collega Selcuk Öztürk stapten anderhalve week geleden uit de PvdA na een conflict over het integratiebeleid van Asscher. De twee verweten hun partijgenoot dat hij te kritisch was over conservatief-religieuze Turkse organisaties in Nederland. Ze zijn inmiddels een eigen fractie begonnen.

Gerelateerde artikelen;

22-11: Kuzu/ Öztürk hangen PvdA-was buiten

21-11: Plasterk: ‘zetelroof’ ongewenst

20-11: Turkse ex-PvdA’ers ongerust

Groep Kuzu/Öztürk niet in debat met Asscher

NU 24.11.2014 De Groep Kuzu/Öztürk doet niet mee aan het debat over de begroting van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) deze week.

Volgens Tunahan Kuzu willen hij en zijn collega eerst ”intern orde op zaken stellen” voor ze aan debatten gaan deelnemen.

Kuzu en zijn collega Selcuk Öztürk stapten anderhalve week geleden uit de PvdA na een conflict over het integratiebeleid van Asscher. De twee verweten hun partijgenoot dat hij te kritisch was over conservatief-religieuze Turkse organisaties in Nederland. Ze zijn inmiddels een eigen fractie begonnen.

Lees meer over: Tunahan Kuzu Selcuk Öztürk

Gerelateerde artikelen;

Weggestuurde PvdA’ers: ‘Wij stonden imago Asscher in de weg’

VK 22.11.2014 De Turks-Nederlandse Kamerleden Kuzu en Öztürk zijn geslachtofferd omdat ze het nieuwe, harde imago van PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher in de weg stonden. Dat zeggen zij vandaag in de Volkskrant. Vanwege hun kritiek op zijn integratiebeleid werden ze vorige week na heftige discussies uit de fractie gezet. Desgevraagd bestrijdt PvdA-fractiesecretaris Arib hun lezing.

Nadat PvdA-bronnen uit de fractie vorig weekend op anonieme basis mediabreed hun boosheid op de twee oud-partijgenoten ventileerden, vertellen Kuzu en Öztürk vandaag voor het eerst in reactie daarop in geuren en kleuren wat er volgens hen werkelijk is gebeurd. Ze hekelen het feit dat ze in een moddercampagne van de PvdA als ‘een monster’ zijn weggezet.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Kuzu en Öztürk ‘stonden imago Asscher in de weg’

NU 22.11.2014 De Turkse Kamerleden Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu zijn uit de PvdA gezet omdat ze het nieuwe, harde imago van vicepremier en voormalig partijgenoot Lodewijk Asscher in de weg stonden. Dat zeggen Öztürk en Kuzu zaterdag in een interview in de Volkskrant.

De Kamerleden, die met zijn tweeën als ‘Groep’ in de Tweede Kamer verder gaan, hekelen dat ze als “monster” zijn weggezet. Volgens hen gaat de PvdA-top intimiderend te werk en accepteert zij geen kritiek. Partijleden die wel kritiek durven te uiten, worden uit de partij gezet.

“De moraal van de PvdA-top is: als je kritiek hebt, is dat wantrouwen”, zo stelt Kuzu. “Maar moet ik in dit debat blindelings de minister volgen? Ik ben toch aangesteld om het kabinet te controleren?”

Hoe groot is de Turkse steun voor oud PvdA’ers Kuzu en Öztürk?

Lees meer over: PvdA Selcuk Öztürk Tunahan Kuzu

Gerelateerde artikelen;

Groep Kuzu/Öztürk hangt vuile PvdA-was buiten

AD 22.11.2014 In de fractie van de PvdA wordt openlijk gespeculeerd over de vraag wanneer fractieleider Diederik Samsom plaatsmaakt voor Lodewijk Asscher, de minister van Sociale Zaken. Dat zeggen Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu vandaag in de Volkskrant.

Wij hebben ons nog nooit zo Turk gevoeld als door het optreden van de PvdA-top.

Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu

De twee werden recent uit de PvdA gezet nadat zij openlijk kritiek hadden geuit op het integratiebeleid van Asscher en zitten nu met zijn tweeën als ‘Groep’ in de Tweede Kamer.

Lees ook;

Kuzu/ Öztürk hangen PvdA-was buiten

Telegraaf 22.11.2014  In de fractie van de PvdA wordt openlijk gespeculeerd over de vraag wanneer fractieleider Diederik Samsom plaatsmaakt voor Lodewijk Asscher, de minister van Sociale Zaken.

Dat zeggen Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu zaterdag in de Volkskrant. De twee werden recent uit de PvdA gezet nadat zij openlijk kritiek hadden geuit op het integratiebeleid van Asscher en zitten nu met zijn tweeën als ‘Groep’ in de Tweede Kamer.

‘Wanneer neemt Asscher het over van Samsom, voor of na de verkiezingen?’

NRC 22.11.2014  De PvdA-fractie ziet Diederik Samsom als de speelbal van diens rechterhand Lodewijk Asscher. Medewerkers speculeren over de vraag wanneer de fractieleider plaatsmaakt voor de minister van Sociale Zaken. Dat zeggen Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu vandaag in de Volkskrant.

De twee werden recent uit de PvdA gezet nadat zij openlijk kritiek hadden geuit op het integratiebeleid van Asscher en zitten nu met zijn tweeën als Groep in de Tweede Kamer. LEES VERDER

Lees meer;

13 NOV PvdA-Kamerleden uit fractie na kritiek op Asscher ›

22 NOV Met zoveel anonimiteit moet je niet willen instemmen ›

19 NOV Öztürk en Kuzu blijven in de Tweede Kamer

18 NOV Ex-PvdA’ers verder als Groep Kuzu/Öztürk ›

13 NOV ‘Politieke toekomst van PvdA-Kamerleden op losse schroeven’ – PvdA-fractiebijeen ›

Kuzu en Öztürk: Samsom is speelbal geworden van Asscher

Elsevier 22.11.2014 Een week na hun vertrek uit de PvdA-fractie, doen Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk een boekje open over wat er allemaal speelt binnen de partij. In de fractie zou openlijk worden gespeculeerd over de vraag wanneer Diederik Samsom plaatsmaakt voor Lodewijk Asscher.

Öztürk en Kuzu werden naar eigen zeggen onder maximale druk gezet om hun vertrouwen uit te spreken in Asscher. Hun kritiek op het integratiebeleid zou schade toebrengen aan het profiel van de minister van Sociale Zaken, zeggen de twee ex-PvdA’ers tegen de Volkskrant.

Botsingen

Voor het fractieberaad waarin werd besloten dat Kuzu en Öztürk de fractie zouden verlaten, waren er al botsingen tussen de twee Kamerleden en Samsom.

Volgens Elsevier;

Carla Joosten: De PvdA wil stemmen, niet de ideeën van Turkse achterban

zie ook;

14 nov Ex-PvdA’ers beginnen beweging waar ‘Nederland naar snakt’

14 nov Kuzu en Öztürk: geen ruimte voor kritiek binnen PvdA

20 nov En de eerste Kamervragen van Kuzu en Öztürk zijn voor…

Weggestuurde PvdA’ers: ‘Wij stonden imago Asscher in de weg’

NU 22.11.2014 De Turks-Nederlandse Kamerleden Kuzu en Öztürk zijn geslachtofferd omdat ze het nieuwe, harde imago van PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher in de weg stonden. Dat zeggen zij vandaag in de Volkskrant. Vanwege hun kritiek op zijn integratiebeleid werden ze vorige week na heftige discussies uit de fractie gezet. Desgevraagd bestrijdt PvdA-fractiesecretaris Arib hun lezing.

Nadat PvdA-bronnen uit de fractie vorig weekend op anonieme basis mediabreed hun boosheid op de twee oud-partijgenoten ventileerden, vertellen Kuzu en Öztürk vandaag voor het eerst in reactie daarop in geuren en kleuren wat er volgens hen werkelijk is gebeurd. Ze hekelen het feit dat ze in een moddercampagne van de PvdA als ‘een monster’ zijn weggezet.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Het gaat slecht met links, omdat rechts linkser wordt

VK 21.11.2014 Op links rust de verantwoordelijkheid voor een nieuwe vooruitgangsagenda: contra de markt. Het gaat slecht met links dezer dagen. In de peilingen keldert de PvdA, maar GroenLinks en de SP profiteren niet. Doordeweekse verklaringen zijn dat de PvdA in een verkeerde coalitie stapte, dat GroenLinks met een imagoprobleem kampt, dat de SP met een leiderschapsprobleem worstelt (een kwestie die met ‘Het verlies van Oss’ zeker niet minder wordt).

Ook hoort men wel dat de PvdA de verzorgingsstaat verkwanselde, dat GroenLinks niet meer groen is en dat de SP alleen maar ‘tegen’ is. In al die dingen zit ongetwijfeld iets waars. Links maakt er een zootje van. Een alternatieve verklaring is dat rechts in Nederland steeds linkser wordt. De PVV is vermoedelijk het beste voorbeeld, maar D66 en de VVD kunnen er ook wat van.

‘Zetels voor beweging oud-PvdA’ers Kuzu en Öztürk niet ondenkbaar’

NU 21.11.2014  Het is niet ondenkbaar dat de beweging van de ex-PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk zo succesvol wordt dat zij zetels gaan halen bij de volgende verkiezingen.

Dat zeggen oud-PvdA-Kamerlid Metin Çelik (eveneens met Turkse achtergrond) en opiniepeiler Maurice de Hond in gesprekken met NU.nl. “Met de onvrede onder met name hoogopgeleide Turken kan het zomaar zijn dat deze partij succesvol wordt”, zegt Çelik.

Maurice de Hond heeft de potentie van de beweging nog niet gepeild, maar stelt wel dat de twee ex-PvdA’ers 1 á 2 zetels zouden kunnen halen.

NUweekend: Hoe groot is de Turkse steun voor oud PvdA’ ers Kuzu en Öztürk?

Lees meer over: Tunahan Kuzu Selçuk Öztürk PvdA

Gerelateerde artikelen;

Moet ‘zetelroof’ in de Tweede Kamer worden aangepakt?

Trouw 21.11.2014 Het is onwenselijk dat Tweede Kamerleden die uit hun fractie stappen hun zetel meenemen. Dat heeft minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken vanochtend gezegd. Plasterk is bereid daar iets tegen te ondernemen, als de Tweede Kamer dat wil.

Plasterk refereerde daarmee aan het opstappen van twee Kamerleden vorig week. De twee PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk werden toen uit de partij gezet na een conflict over het integratiebeleid van minister Asscher. Zij begonnen een eigen fractie. Daardoor zitten er nu vijftien fracties in de Kamer, terwijl er maar elf gekozen zijn.

Verwant nieuws;

Plasterk bereid ‘zetelroof’ aan te pakken

NU 21.11.2014 Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt het onwenselijk dat Tweede Kamerleden die uit hun fractie stappen hun zetel meenemen. Als de Kamer dat wil, is hij bereid daar iets tegen te ondernemen. Plasterk zei dat vrijdag voor het begin van de wekelijkse ministerraad.

Vorige week stapten de PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk op na een conflict over het integratiebeleid.

Lees meer over: Zetel Tweede Kamer

Gerelateerde artikelen;

Plasterk bereid zetelroof aan te pakken, maar hoe?

Elsevier 21.11.2014 Tweede Kamerleden die uit de fractie stappen of uit de fractie worden gezet, mogen gewoon in de Kamer blijven zitten. Vaak tot grote onvrede van hun oude partij. In de toekomst verandert dat wellicht. Minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) zei vrijdag voorafgaand aan de ministerraad dat hij laat onderzoeken of hij hier iets tegen kan ondernemen, als de Tweede Kamer dat wil.

Afsplitsing

Tweede Kamerleden Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu stapten vorige week na een conflict uit de PvdA-fractie, maar behielden hun zetel. Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben toch nog een meerderheid in de Tweede Kamer, maar die is wel iets krapper geworden.

Lees ook;

Ex-PvdA’ers beginnen beweging waar ‘Nederland naar snakt’

Er zijn dit jaar meer afsplitsingen buiten de kiezer omgegaan. Zo vertegenwoordigt Norbert Klein niet langer 50Plus, maar zit hij nog wel in de Tweede Kamer. Hierdoor heeft de ouderenpartij nog maar één zetel over.

Bij de PVV gebeurde eerder hetzelfde. Louis Bontes en Joram van Klaveren stapten uit de partij van Geert Wilders en vormen nu samen groep Bontes/van Klaveren. Door alle afsplitsingen zitten er nu zestien fracties in de Tweede Kamer, terwijl er maar elf zijn gekozen.

PvdA-fractieleider Diederik Samsom zei vorige week al dat er wat hem betreft moet worden nagedacht over een manier om te voorkomen dat Kamerleden die opstappen of uit de fractie worden gezet, hun zetel meenemen.

Zetelroof

Onvrede over het roven van zetels bestaat al langer. De Kamerleden die hun zetel meenemen, hebben hun zetel meestal niet via voorkeursstemmen veroverd. Ze zorgen dan ook al jaren voor beroering.

Kamervoorzitter Frans-Joseph van Thiel van de Katholieke Volkspartij (KVP) sprak in 1975 over ‘een niet gezond verschijnsel’, schreef weekblad Elsevier in 2006.

De Commissie voor de Werkwijze van de Tweede Kamer opperde dat jaar splijtpartijen het werken moeilijker te maken door de toeslag voor de fractievoorzitter, de toewijzing van werkruimten en de spreektijden te beperken. Maar het voorstel sneeft omdat het volgens de KVP niet ver genoeg gaat.

Alle artikelen uit weekblad Elsevier zijn voor abonnees terug te lezen in het Elsevier-archief. Ook artikelen uit Elsevier’s Maandschrift (1891-1940) kunt u online vinden.

Van Thiel suggereerde ook nog om een bepaling in de Kieswet op te nemen die het lidmaatschap van de Kamer koppelt aan het gekozen zijn voor een bepaalde partij en aan een bepaald programma.

Dat voorstel werd in 2001 herhaald door VVD en CDA, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken constateert dat de koppeling van het lidmaatschap van een volksvertegenwoordiger aan een politieke partij een ingrijpende wijziging van de Kieswet vergt.

De wijziging heeft vooral gevolgen voor de kiezer die niet op een partij stemt, maar op een persoon. In de jaren daarna zijn er meer voorstellen en suggesties geweest om zetelroof tegen te gaan, maar die hebben het niet gered. Als Plasterk dit probleem wil oplossen, staat hem een pittige strijd te wachten.

zie ook;

19 nov Turkse PvdA-kiezers stappen over naar partij Kuzu/Öztürk

20 nov En de eerste Kamervragen van Kuzu en Öztürk zijn voor…

Asscher trekt een streep, dat kan wel eens redding PvdA zijn

Trouw 20.11.2014 Wat een grote woorden las ik in deze krant over het vertrek van de PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk. Hun uitzetting uit de fractie, schreef mijn gewaardeerde medecolumnist Hans Goslinga, had te maken met het feit dat Nederland zich niet heeft aangepast aan de ‘culturele veranderingen’ die in de westerse wereld plaatsvinden. De PvdA is wat mij betreft al jaren veel te ambigu over de plaats van religie in deze samenleving.

Hij noemde de breuk in de PvdA “het zoveelste bewijs dat de oude volkspartijen zich met de veranderingen geen raad weten. In de kern komt de machteloosheid voort uit het onvermogen een brug te slaan tussen de oude en vertrouwde wereld en de nieuwe realiteiten.”

Verwant nieuws

Kuzu en Öztürk stellen vragen over EO-onderzoek

Trouw 20.11.2014 De Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk willen van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken weten wat hij van een onderzoek vindt dat is uitgevoerd in opdracht van de Evangelische Omroep. Daaruit komt naar voren dat de meeste Nederlanders nauwelijks contact hebben met moslims en dat 60 procent zich door ontwikkelingen in de moslimwereld bedreigd voelt.

Kuzu en Öztürk, beiden van Turkse afkomst, stapten vorige week uit de PvdA na een conflict over het integratiebeleid van hun partijgenoot Asscher. Ze verweten de minister dat hij te kritisch is over conservatief-religieuze Turkse organisaties in Nederland.

En de eerste Kamervragen van Kuzu en Öztürk zijn voor…

Elsevier 20.11.2014 De recente PvdA-bom barstte rond twee Turkse Kamerleden die zich niet konden vinden in de ‘uitsluitingspolitiek’ van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). U mag raden aan wie de eerste schriftelijke Kamervragen van het tweetal zijn gericht.

Het zal niemand verbazen dat de eerste schriftelijke vragen van de kersverse splinterpartij Kuzu/Öztürk gericht zijn aan minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

Moslims

Toen de minister zich tegen de Turkse organisaties in Nederland keerde, barstte de bom: de Kamerleden Kuzu en Öztürk wilden niet langer bij de PvdA blijven en gingen gebroederlijk verder als tweemanspartij.

Een recent onderzoek naar moslims in Nederland is de aanleiding voor het tweetal om zich voor de eerste keer te laten horen. Volgens de Evangelische Omroep (EO), die een onderzoek naar contact tussen moslims en niet-moslims liet uitvoeren, willen de twee Kamerleden graag van Asscher horen wat hij van dit onderzoek vindt.

Integratiebeleid

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de meeste Nederlanders niet of nauwelijks contact hebben met moslims en dat de meerderheid hier ook niet voor open staat. Kuzu en Öztürk willen van Asscher weten of hij vindt dat dit onderzoek aantoont dat zijn integratiebeleid faalt. Ook vragen ze de minister of Nederland ‘een acceptatieprobleem’ heeft.

Lees ook… Dit zijn de Turkse organisaties waar PvdA-ruzie om begon

zie ook;

14 nov Ex-PvdA’ers beginnen beweging waar ‘Nederland naar snakt’

17 nov Hulde aan PvdA-top voor optreden tegen Turkse bemoeizucht

‘Ontevreden over Samsom’

Telegraaf 20.11.2014 Kiezers die bij de Tweede Kamerverkiezingen in september 2012 op de PvdA hebben gestemd, zijn niet tevreden over fractieleider Diederik Samsom. Zij geven hem in een onderzoek van bureau Ipsos een 5,1.

Samsom is de enige van de fractieleiders van de grote partijen die van zijn eigen aanhang een onvoldoende krijgt. Bij alle kiezers, dus ook degenen die op een andere partij stemden, scoort hij een 4,4. Dat is net zoveel als PVV-leider Geert Wilders.

Turkse ex-PvdA’ers ongerust

Telegraaf 20.11.2014 De Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk willen van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken weten wat hij van een onderzoek vindt dat is uitgevoerd in opdracht van de Evangelische Omroep. Daaruit komt naar voren dat de meeste Nederlanders nauwelijks contact hebben met moslims en dat 60 procent zich door ontwikkelingen in de moslimwereld bedreigd voelt.

Kuzu en Öztürk, beiden van Turkse afkomst, stapten vorige week uit de PvdA na een conflict over het integratiebeleid van hun partijgenoot Asscher. Ze verweten de minister dat hij te kritisch is over conservatief-religieuze Turkse organisaties in Nederland.

Turkse PvdA’ers scharen zich achter partijtop

VK 20.11.2014 Partijvoorzitter Hans Spekman van de PvdA heeft op het partijbureau in Amsterdam gesproken met zo’n 35 lokale PvdA-politici van Turkse komaf. Aanleiding was het vertrek van de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk uit de PvdA-fractie vorige week na een conflict over het integratiebeleid. De woordvoerder van Spekman omschrijft de ontmoeting met de Turkse PvdA’ers als ‘een goed gesprek’.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

‘Turkenprobleem’ in de Nederlandse politiek is niet eigen aan de PvdA

VK 19.11.2014 Het besluit van de PvdA om afscheid te nemen van de heren Kuzu en Öztürk is niet meer dan een logische stap. Het had de heren gesierd als zij hun zetels terug hadden gegeven. Op  3 januari 2002 stond op deze pagina een artikel van mij onder de titel ‘Rol van allochtonen in politiek verdient evaluatie’.

Daarin schreef ik onder meer het volgende: “Door zich als spreekbuis van ‘hun achterban’ op te stellen, manoeuvreren sommige allochtone politici zich in onhoudbare posities. Zij wekken verwachtingen die achteraf niet na te komen blijken. Om geen gezichtsverlies te lijden tegenover die vermeende achterban manoeuvreren zij zich verder in moeilijkheden en uiten hun woede op de ‘gevestigde orde’ binnen de partijen om toch nog te laten zien dat met hen rekening dient te worden gehouden.”

PvdA zal moeten uitleggen waarom de boel niet te redden was

Trouw 19.11.2014 Dat heeft de top van de PvdA dan toch maar mooi bereikt: een bruggenhoofd voor een mogelijke politieke partij op grond van etniciteit in de Tweede Kamer. Het jongste resultaat van het integratiebeleid. Meedoen in de samenleving, maar dan wel in je eigen beweging, zoals de uit de partij gezette Kuzu en Öztürk hun initiatief voorlopig voorzichtig noemen.

Of de twee PvdA-‘dissidenten’ nu kans op succes hebben of niet, ook vicepremier Asscher heeft nu het tegengestelde bereikt van waar hij naar streeft.

Ruud Lubbers zou het wellicht nog mooi vinden. Als premier in de jaren tachtig zag hij een nieuwe zuil nog als beste en snelste instrument voor de integratie van mensen van niet-Nederlandse afkomst. Een eigen omroep, eigen scholen en, waarom niet, een eigen vakbeweging en uiteindelijk een eigen politieke partij zou de eigenheid van de groep kunnen benadrukken, het zelfbewustzijn een duwtje in de rug kunnen geven en zo voorwaarden kunnen scheppen voor een volwaardige rol van allochtonen in de Nederlandse samenleving.

Verwant nieuws;

Spekman heeft ‘goed gesprek’ met Turkse PvdA’ers

NU 19.11.2014  Partijvoorzitter Hans Spekman van de PvdA heeft woensdagavond gesproken met zo’n 35 lokale PvdA-politici van Turkse komaf.

Aanleiding was het vertrek van de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk uit de PvdA-fractie vorige week. Zij stapten op omdat ze zich niet konden vinden in het integratiestandpunt van PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

De woordvoerder van Spekman omschrijft de ontmoeting met de Turkse PvdA’ers als ”een goed gesprek”.

Asscher zegt dat Kamerleden wel kritiek mogen hebben | Hoe sluimerende onvrede twee anonieme PvdA’ers deed muiten

Lees meer over: PvdA Tunahan Kuzu Selcuk Öztürk

Gerelateerde artikelen;

‘Goed gesprek’ met Turkse PvdA’ers

Telegraaf 19.11.2014  Partijvoorzitter Hans Spekman van de PvdA heeft woensdagavond op het partijbureau in Amsterdam gesproken met zo’n 35 lokale PvdA-politici van Turkse komaf. Aanleiding was het vertrek van de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk ztürk uit de PvdA-fractie vorige week na een conflict over het integratiebeleid. De woordvoerder van Spekman omschrijft de ontmoeting met de Turkse PvdA’ers als „een goed gesprek”.

Gerelateerde artikelen;

19-11: Turkse kiezer keert PvdA rug toe

18-11: Ex-PvdA’ers verzamelen ideeën

18-11: Gênant debuut ex-PvdA’ers

17-11: Kuzu en Oztürk als groep

16-11: Asscher: het ging om idealen

Turkse kiezer keert PvdA rug toe

Telegraaf 19.11.2014 De PvdA loopt het gevaar een groot deel van haar Turkse kiezers kwijt te raken. De Turkse achterban dreigt de afvallige Kamerleden Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu te volgen naar hun nieuwe beweging.

Ruim driekwart  van de Turkse Nederlanders die op de PvdA hebben gestemd, overweegt om ‘over te stappen’ naar de nieuwe tweemansfractie Groep Kuzu/Öztürk. Dat blijkt uit een peiling van migrantenomroep Demet TV. De twee hadden tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen samen al meer dan dertigduizend voorkeursstemmen gekregen.

Gerelateerde artikelen;

18-11: Ex-PvdA’ers verzamelen ideeën

18-11: Gênant debuut ex-PvdA’ers

18-11: Samsom: niet nog meer afhakers

17-11: Kuzu en Oztürk als groep

17-11: Pvda gewaarschuwd voor Öztürk

16-11: Oudkerk voorziet einde PvdA

16-11: Kiezers straffen PvdA af

Turkse PvdA-kiezers stappen over naar partij Kuzu/Öztürk

Elsevier 19.11.2014 Het overgrote deel van de Turkse Nederlanders die de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen op de PvdA stemden, zullen bij de komende verkiezingen op de nieuwe partij van Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk stemmen. Van álle Turkse Nederlanders ziet een derde een stem op de nieuwe afsplitsing zitten. Dat blijkt uit een online peiling onder 2.400 Turkse Nederlanders van migrantenzender Demet TV.

Indicatie

De precieze representativiteit van het online panel van de zender is niet te achterhalen, maar de peiling geeft wel een duidelijke indicatie van de manier waarop Turkse Nederlanders naar denieuwe afgesplitste partij kijken.

Maar liefst 77 procent van de ondervraagde PvdA-stemmers zal in de toekomst voor de partij van Kuzu en Öztürk stemmen. Van alle ondervraagde Turken, PvdA-stemmers en niet-PvdA-stemmers, overweegt een derde op de nieuwe Turkse partij te stemmen.

Ruim 70 procent vindt het goed dat er een nieuwe beweging is opgericht, maar de meeste Turkse Nederlanders hopen wel dat de partij zich op alle Nederlanders zal richten en niet op een specifieke groep. Slechts 3,32 procent vindt dat de partij zich moet richten op Turken in Nederland.

Kuzu populair

De jongere Kuzu, die als gematigder bekendstaat, is het meest populair onder de ondervraagden. Zeker 65 procent zou de stem aan Kuzu toevertrouwen, tegenover 22 procent aan Öztürk.

De zender schat bovendien dat zo’n 5 tot 15 procent Turkse Nederlanders die normaal gesproken de weg naar de stembus niet weten te vinden, bij de volgende verkiezingen wel zullen stemmen.

Duidelijk is in ieder geval dat de affaire de problemen bij de PvdAalleen maar groter heeft gemaakt. Volgens opiniepeiler Maurice de Hond houden de sociaaldemocraten op dit moment nog maar 11 van de behaalde 38 zetels over.

Lees ook…

Dit zijn de Turkse organisaties waar PvdA-ruzie om begon

zie ook;

14 nov De PvdA wil stemmen, niet de ideeën van Turkse achterban

14 nov Ex-PvdA’ers beginnen beweging waar ‘Nederland naar snakt’

17 nov Hulde aan PvdA-top voor optreden tegen Turkse bemoeizucht

‘Meeste Nederlanders hebben en willen geen contact met moslims’

NU 19.11.2014 De meeste Nederlanders hebben geen contact met moslims en staan er ook niet voor open. Dat valt op te maken uit onderzoek in opdracht van de Evangelisch Omroep (EO).

Volgens het onderzoek heeft 80 procent van de Nederlanders niet of nauwelijks contact met moslims. Daarvan zegt maar 5 procent open te staan voor een ontmoeting.

Lees meer over: Moslims IS

Gerelateerde artikelen;

Geen contact met moslims

Telegraaf 19.11.2014  De meeste Nederlanders hebben geen contact met moslims en staan er ook niet voor open. Dat valt op te maken uit onderzoek in opdracht van de Evangelisch Omroep (EO). Volgens het onderzoek heeft 80 procent van de Nederlanders niet of nauwelijks contact met moslims. Daarvan zegt maar 5 procent open te staan voor een ontmoeting.

Gerelateerde artikelen;

19-11: ‘Integratie wil niet vlotten’

Tachtig procent Nederlanders heeft geen contact met moslims

Trouw 19.11.2014 De meeste Nederlanders hebben geen contact met moslims en staan er ook niet voor open. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Evangelische Omroep (EO).

Volgens het onderzoek heeft 80 procent van de Nederlanders niet of nauwelijks contact met moslims. Daarvan zegt maar 5 procent open te staan voor een ontmoeting. De EO heeft het onderzoek na de zomer uitgevoerd na de opkomst van terreurgroep IS.

EO-rapport: ‘Moslims: ik moet van ze houden, maar ik weet niet hoe’

Elsevier 19.11.2014 De meeste Nederlanders hebben niet of nauwelijks contact met moslims. En een kleine minderheid staat er ook niet voor open.

Dit blijkt uit het rapport ‘Nederland en de islam: onbegrepen en moeizaam’, dat woensdag werd gepubliceerd in opdracht van de Evangelische Omroep (EO). Volgens het rapport heeft 80 procent van de autochtone Nederlandse bevolking niet of nauwelijks contact met moslims en slechts 5 procent daarvan geeft aan open te staan voor het persoonlijk leren kennen van moslims.

Negatieve verhalen

De EO liet het onderzoek na afgelopen zomer uitvoeren. De aanleiding is de opkomst van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) en de uitgebreide mediaberichtgeving daarover: ‘er gaat geen dag voorbij of negatieve verhalen over de islam bepalen het nieuws’, schrijft de omroep. Er werd verwacht  dat alle berichtgeving het oordeel over moslims en hun geloof zou ‘kleuren’. Ook werd onderzocht of christenen er anders over denken dan niet-christenen ‘door de opdracht om je naasten lief te hebben’.

Voor het onderzoek is een representatieve steekproef gehouden onder ruim duizend Nederlanders. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan negatiever te denken over de islam sinds de opkomst van IS. Meer dan 60 procent voelt zich bedreigd door de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en 20 procent voelt zich zelfs persoonlijk bedreigd.

‘I love moslims’

De EO organiseert naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek het  symposium ‘I love moslims?!’ waarin de omroep met zijn eigen christelijke achterban en met moslims in gesprek wil over de negatieve beeldvorming van de islam.

Tijdens deze bijeenkomst wil de omroep de christelijke leden die worstelen met het dilemma van ‘naastenliefde maar gebrek aan contact met moslims’ helpen een oplossing te vinden: ‘ik moet van ze houden, maar ik weet niet hoe’, zo luidt de introductie tot het symposium.

Lees ook:

Integratie: Turkse en Marokkaanse jongeren blijven zorgenkindje

‘Integratie wil niet vlotten’

Telegraaf 19.11.2014 De integratie van niet-westerse jongeren die in Nederland zijn geboren, wil maar niet vlotten. Onder meer op het gebied van onderwijs en werk lopen ze nog steeds achter op autochtone jongeren. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag in het jaarrapport integratie 2014.

Gerelateerde artikelen;

17-11: Pvda gewaarschuwd voor Öztürk

16-11: Asscher: het ging om idealen

16-11: Oudkerk voorziet einde PvdA

16-11: Kiezers straffen PvdA af

15-11: Is NL klaar voor Islampartij?

‘Niet-westerse jongeren lopen nog achter’

Trouw 19.11.2014 In Nederland geboren jongeren van niet-westerse herkomst lopen sociaaleconomisch nog steeds achter op autochtone jongeren. Dit staat in het woensdag verschenen Jaarrapport Integratie 2014 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Onderwijs speelt een cruciale rol bij deze achterstand. Niet-westerse jongeren zijn gemiddeld lager opgeleid dan autochtone jongeren en verlaten het onderwijs vaker zonder diploma. Het CBS constateert dat leerlingen die uitvallen uit het onderwijs minder vaak werken en lagere lonen hebben, en dat dit sterker geldt voor niet-westerse jongeren dan voor autochtone jongeren.

Verwant nieuws;

Integratie van niet-westerse jongeren verloopt moeizaam

NU 19.11.2014 Jongeren van niet-westerse afkomst lopen op sociaal-economisch gebied nog steeds achter op autochtone jongeren.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn niet-westerse jongeren gemiddeld lager opgeleid en verlaten ze vaker het onderwijs zonder diploma. De allochtone jongeren die uitvallen uit het onderwijs, werken minder vaak en voor lagere lonen.

Lees meer over: 

niet-westerse allochtonen Onderwijs

Integratie: Turkse en Marokkaanse jongeren blijven zorgenkindje

Elsevier 19.11.2014 Hoewel ze het beter doen dan hun ouders, blijven Turkse en Marokkaanse jongeren achterlopen op andere allochtone of autochtone leeftijdsgenootjes. Matige schoolprestaties van deze jongeren staan een succesvolle integratie in de Nederlandse samenleving in de weg. Dat blijkt uit het Jaarrapport Integratie 2014 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Grote achterstand

Turkse en Marokkaanse jongeren gaan steeds hogere niveaus volgen in het voortgezet onderwijs en het vervolgonderwijs, maar vergeleken bij autochtone, Surinaamse, Antilliaanse en, in het bijzonder Iraanse leeftijdsgenootjes, blijft de achterstand groot.

Leerlingen van Turkse en Marokkaanse komaf zitten in de derde klas van het voortgezet onderwijs de helft zo vaak op havo of vwo als autochtone leerlingen. Turkse en Marokkaanse meisjes doen het gemiddeld iets beter op school dan jongens met dezelfde afkomst. Opvallend is dat overige niet-westerse leerlingen, niet van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse herkomst, wat opleiding betreft veel minder verschillen van autochtone leerlingen. Iraanse leerlingen gaan zelfs vaker naar havo of vwo dan autochtone leeftijdsgenootjes.

Taalachterstand

Volgens het CBS beïnvloedt de thuissituatie in grote mate de schoolprestaties van de leerlingen. Als er thuis geen Nederlands wordt gesproken, is dit terug te zien in de Eindtoets Basisonderwijs. Taalachterstand is, samen met het hebben van laagopgeleide ouders, niet-werkende ouders, een alleenstaande ouder of een laag huishoudinkomen, één van de overheersende kenmerken van vroegtijdige schoolverlaters.

Niet westerse allochtonen verlaten dan ook vaker het onderwijs zonder een diploma. Deze vroegtijdige schoolverlaters hebben zes jaar later minder vaak werk, vaker een uitkering en zijn bovendien vaker betrokken bij misdrijven in vergelijking met leeftijdsgenoten die hun school wel afmaken.

Nieuwe EU-groepen

De meeste immigranten uit nieuwe (2004 of 2007) EU-landen komen in Nederland om te werken. De Bulgaarse immigranten doen dit het meest als zelfstandig ondernemer. Recente immigranten uit nieuwe EU-landen hebben nauwelijks een bijstandsuitkering. Het aantal uitkeringen neemt toe, naarmate men langer in Nederland verblijft. Dit geldt niet voor de Polen. Poolse immigranten die in 2007 naar Nederland kwamen hebben vaker een bijstandsuitkering dan landgenoten die hier al langer zijn.
Omdat er steeds meer immigranten bijkomen, is het gemiddelde inkomen onder deze groep gedaald.
Criminaliteit onder de nieuwe EU-groepen is laag. Het aandeel verdachten van een misdrijf is weliswaar hoger van dat van autochtonen, maar veel lager dan dat van niet-westerse allochtonen.

Economische crisis

De economische crisis heeft de zaken er niet makkelijker op gemaakt voor niet-westerse jongeren. Begin 2014 had 68 procent van de autochtonen werk. Voor Turken en Marokkanen ligt dit percentage op 44 procent.

Turkse en Marokkaanse jongeren hebben vaker een tijdelijk contract dan autochtone jongeren. Deze flexibele contracten werden in tijden van crisis eerder beëindigd. Begin 2014 was de Turkse en Marokkaanse tweede generatie vaker werkloos dan de eerste.

Binnen de vier grootste niet-westerse herkomstgroepen hebben personen van Surinaamse herkomst gemiddeld het hoogste inkomen, gevolgd door personen van Antilliaanse herkomst. Dit hangt samen met hun hogere arbeidsparticipatie en lagere bijstandsafhankelijkheid. Wel liggen de inkomens nog een stuk lager dan de inkomens van autochtonen.

Enkele reis Nederland

Weinig media hebben de immigratie naar Nederland de afgelopen decennia zo op de voet gevolgd als het weekblad Elsevier. De nieuwe uitgave Enkele reis naar Nederland is daar de weerslag van: 40 jaar immigratie in 40 jaar Elsevier-artikelen. De uitgave is voor 14,95 euro te bestellen in de webshop.

Crimineel

Naast een slechtere arbeidsparticipatie vertonen Turkse en Marokkaanse jongeren ook vaker crimineel gedrag. Marokkanen scoren hier slechter dan Turken.

Ongeveer één op de tien Marokkaanse jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) kreeg in 2013 een proces-verbaal wegens het plegen van een misdrijf. Dat is twee keer zo vaak als Turkse en vijf keer zo vaak als autochtone jongvolwassenen.

Thuissituatie

De thuissituatie en achtergrond is in veel gevallen bepalend voor de carrière en levensloop van niet-autochtone Nederlanders. Zo is er bij Turkse en Marokkaanse vrouwen vaak sprake van vroege gezinsvorming. Deze vrouwen trouwen op jonge leeftijd, zonder dat zij hiervoor met hun man samenwoonden. Ook krijgen ze vervolgens snel kinderen.

Dit staat in contrast met autochtone vrouwen die later trouwen en kinderen krijgen en dit bovendien pas doen nadat ze eerst een tijd ongehuwd hebben samengewoond. Van de Surinaamse en Antilliaanse vrouwen met kinderen is de meerderheid juist niet getrouwd en veel van hen hebben zelfs geen partner.

Deze verschillen zorgen ervoor dat autochtone vrouwen veel vaker een volle arbeidscarrière hebben dan niet-westerse vrouwen. Ook zijn autochtone vrouwen het beste in staat om werk met het gezin te combineren.

Pluspuntjes?

Pluspuntjes voor de tweede generatie allochtonen in Nederland zijn er te vinden bij de woonsituatie. Tweedegeneratieallochtonen (30 tot 40 jaar) met een eigen huishouden wonen vaker in een koopwoning en minder vaak in een sociale huurwoning dan degenen die nog thuis wonen (5 tot 15 jaar).De tweede generatie met een eigen huishouden woont, met uitzondering van degenen van Turkse herkomst, vaker dan de thuiswonenden in een appartement dan in een eengezinswoning.

Volgens het CBS wijzen de verandering in woonsituatie op een voortgaande integratie van de tweede generatie. Wel is het zo dat tweede-generatie allochtonen vaker in een sociale huurwoning zitten en in buurten wonen met een relatief hoog aandeel andere niet-westerse allochtone inwoners.

‘IS-strijders willen duidelijk een derde wereldoorlog’

AD 19.11.2014 ,,Ook na de gruwelijke onthoofdingen van afgelopen weekeinde, trekken westerse families naar Syrië om zich aan te sluiten bij het kalifaat. De integratie is mislukt. Socialisten, populisten en imams dienen zich te realiseren dat de integratie mislukt is: ze dienen hun fouten toe te geven en moeten gezamenlijk opnieuw beginnen om de rekrutering van westerse strijders door IS tot staan te brengen.”

,,Er wordt gefocust op het lijden van de eigen broeders en zusters. Dan maak je hen klaar om geweld te gebruiken.”; Montasser AlDe’emeh.

Bovenstaande woorden komen uit de mond van Montasser AlDe’emeh, een Belgische radicaliseringsexpert die een proefschrift heeft gemaakt over de beweegredenen van westerlingen om naar Syrië trekken en zich aan te sluiten bij de IS voor een ‘kruistocht tegen de ongelovigen’.

In een interview met De Volkskrant zegt hij: ,,IS wil de strijd voorstellen als een kruistocht, want dan kunnen ze nog meer strijders rekruteren. Sommigen zeggen dat IS sinds de westerse inmenging minder mensen heeft kunnen rekruteren. Maar de afgelopen week zijn ze weer vertrokken uit België. Ze vertrekken gewoon met de auto. Niet meer het vliegtuig, omdat hun namen dan op de luchthaven worden geregistreerd.”

Lees ook;

‘Die IS-strijders willen een derde wereldoorlog, laat dat duidelijk zijn’

VK 19.11.2014 De radicaliseringsexpert kent families die ook nu nog naar Syrië willen, naar het kalifaat. ‘De integratie is mislukt. Laat socialisten, populisten en imams hun fouten toegeven.’

Ex-PvdA’ers Kuzu en Öztürk willen een brede beweging

VK 18.11.2014 Reikhalzend wordt dinsdagmiddag uitgekeken naar de afgescheiden PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk. Het ongeduldige journaille wacht hen als een roedel hongerige wolven op na de stemmingen in de plenaire zaal. Maar ze komen nog even niet. Ze hebben net binnen hun eerste zelfstandige politieke daden verricht en roken nu buiten het bereik van de audiovisuele media een sigaar op het balkon van de Tweede Kamer.

We roepen iedereen op die voor verdraagzaamheid, tolerantie, acceptatie en verbinding is. Of het nu Surinaamse Nederlanders zijn, Marokkaanse Nederlanders of Turkse Nederlanders. Wij zullen de komende periode een frisse wind laten waaien door deze Kamer; Tunahan Kuzu.

Is dit het begin van een serieuze nieuwe politieke beweging? Ze laten in elk geval meteen zien dat ze er wat van willen maken, ‘Duo Dyanet’, zoals ze bij de PVV worden genoemd. Dyanet is het overheidsbureau voor godsdienstzaken in Turkije.

Kamerleden Kuzu en Öztürk verzamelen ideeën

Trouw 18.11.2014 De Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, de ex-PvdA’ers die een nieuwe politieke beweging willen vormen, gaan de komende tijd ideeën verzamelen. Iedereen die ‘voor verdraagzaamheid, tolerantie, acceptie en verbinding is’, kan die ideeën aandragen via e-mail.

Dat heeft fractievoorzitter Kuzu van de Groep Kuzu/Öztürk vandaag gezegd. Eigen, concrete standpunten noemden ze nog niet. Wel benadrukten ze dat ze ‘openlijk’ willen opkomen voor alle mensen in Nederland. ‘Of het Surinaamse Nederlanders zijn, Marokkaanse Nederlanders of Turkse Nederlanders, dat maakt ons niets uit’, aldus Kuzu. De twee zeggen te zullen staan voor iedereen die vindt dat Nederland ‘verrechtst, verruwt en verhardt’.

Verwant nieuws;

Ex-PvdA’ers verzamelen ideeën

Telegraaf 18.11.2014  De Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Oztürk, de ex-PvdA’ers die een nieuwe politieke beweging willen vormen, gaan de komende tijd ideeën verzamelen. Iedereen die „voor verdraagzaamheid, toleratie, acceptie en verbinding is”, kan die ideeën aandragen via e-mail.

Dat heeft fractievoorzitter Kuzu van de Groep Kuzu/ Oztürk dinsdag gezegd. Eigen, concrete standpunten noemden ze nog niet. Wel benadrukten ze dat ze „openlijk” willen opkomen voor alle mensen in Nederland. „Of het Surinaamse Nederlanders zijn, Marokkaanse Nederlanders of Turkse Nederlanders, dat maakt ons niets uit”, aldus Kuzu. De twee zeggen te zullen staan voor iedereen die vindt dat Nederland „verrechtst, verruwt en verhardt”.

Kuzu en Öztürk zien PvdA als ‘omgekeerde wasstraat’

NU 18.11.2014 De partijtop van de PvdA is net als een omgekeerde wasstraat: je gaat er schoon in, en gaat er besmeurd uit als je niet doet wat ze van je eisen. Dat zei de onlangs opgestapte Tunahan Kuzu dinsdag voor de verzamelde pers in de Tweede Kamer.

“Zij willen ons monddood maken. Ons monddood maken betekent dat miljoenen mensen in het land monddood worden gemaakt. Daarom laten wij ons horen en zullen ons blijven laten horen”, aldus Kuzu, die nadere uitleg gaf over de reden van zijn vertrek en dat van zijn collega Selcuk Öztürk.

Hoe sluimerende onvrede twee anonieme PvdA’ers deed muiten​

Lees meer over: Kuzu Öztürk PvdA

Gerelateerde artikelen;

Gênant debuut ex-PvdA’ers

Telegraaf 18.11.2014 Een wet die eisen stelt aan de taalkennis als voorwaarde voor het krijgen van bijstand, daar zijn Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu, sinds dinsdag in de Tweede Kamer als Groep Kuzu/Öztürk, helemaal tegen. Dat lieten ze weten ook.

De Groep vroeg meteen om hoofdelijke stemming over de wet. Kuzu legde ook een stemverklaring af, omdat hij de wet niet eerlijk vindt: „Daarom zullen wij tegen deze wetsvoorstel stemmen. Uh dìt.” Het voorstel werd niettemin met 105 stemmen aangenomen.

Groep Kuzu/Öztürk tegen eis taalkennis bijstand

NU18.11.2014 Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu, sinds dinsdag in de Tweede Kamer als Groep Kuzu/Öztürk, zijn tegen een wet die eisen stelt aan de taalkennis als voorwaarde voor het krijgen van bijstand. De Groep vroeg meteen om hoofdelijke stemming over de wet.

Kuzu legde ook een stemverklaring af, omdat hij de wet niet eerlijk vindt. ”Daarom zullen wij tegen deze wetsvoorstel stemmen. Uh dìt.” Het voorstel werd niettemin met 105 stemmen aangenomen.

Öztürk en Kuzu stapten vorige week op omdat ze het niet eens waren met het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Ze vinden Asscher te kritisch over enkele conservatief-religieuze Turkse organisaties. Ze beginnen een eigen fractie.

Lees meer over: Selcuk Öztürk Tunahan Kuzu

Gerelateerde artikelen;

Ex-PvdA’ers gaan verder als Groep Kuzu/Öztürk

Trouw 18.11.2014 Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu, de Kamerleden die donderdag uit de PvdA-fractie werden gezet, blijven in de Tweede Kamer als Groep Kuzu/Öztürk. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg maakte dat dinsdag officieel bekend.

Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk werden uit de PvdA-fractie gezet nadat zij openlijk kritiek hadden geuit op het integratiebeleid van PvdA- minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Verwant nieuws;

Ex-PvdA’ers verder als Groep Kuzu/Öztürk

NRC 18.11.2014 Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu, de Kamerleden die donderdag uit de PvdA-fractie werden gezet, blijven in de Tweede Kamer als Groep Kuzu/Öztürk. Dat maakte Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg vanmiddag officieel bekend.

Kuzu en Öztürk werden vorige week uit de PvdA-fractie gezet nadat ze openlijk kritiek hadden geuit op het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. De Nederlanders van Turkse afkomst hadden vrijdag al aangekondigd dat ze in de Kamer zouden blijven. Aan NRC Handelsblad vertelden bronnen dat de twee al langer spraken over het oprichten van een landelijke moslimpartijLEES VERDER

Lees meer

19 NOV Öztürk en Kuzu blijven in de Tweede Kamer

13 NOV PvdA-Kamerleden uit fractie na kritiek op Asscher ›

12 NOV PvdA-Kamerleden: Asscher verhindert integratie Turken ›

13 NOV ‘Politieke toekomst van PvdA-Kamerleden op losse schroeven’ – PvdA-fractiebijeen ›

17 NOV Ex-PvdA’ers doen aan zetelroof

Beleid Asscher is slecht voor integratie Turken

VK 18.11.2014 Het grote voordeel van een liberale democratie is dat je er achterlijke ideeën op na mag houden.

De Partij van de Arbeid wil het roer radicaal omgooien. ‘Niet meer van boven af, maar van onder op.’ PvdA-bestuurders, raads- en Kamerleden moeten ten minste een kwart van hun tijd ‘onder de mensen doorbrengen’. Een commissie onder leiding van burgemeester Jan Hamming, waarin ook de vicefractievoorzitter Martijn van Dam zitting had, publiceerde op 13 november haar rapport.

Asscher, pas op: Ankara stuurt onze Turken aan

NRC 18.11.2014 Hoe minder subsidie aan Turkse organisaties, hoe meer grip Turkije op ze krijgt, menen Froukje Santing (oud-Turkije-correspondent) en Lily Sprangers (directeur Turkije-instituut).

Lodewijk Asscher, de PvdA-minister met integratie in de portefeuille, laat vier toonaangevende Turks-islamitische organisaties de komende jaren monitoren. Zo wil hij voorkomen dat het integratieproces van de grootste minderheidsgroepering door een te sterke gerichtheid op het herkomstland achterblijft.

Die beslissing volgde op de onvrede van Asscher met het onderzoeksrapport van de sociale wetenschappers Thijl Sunier (VU) en Nico Landman (UU). Zij namen deze organisaties onder de loep en maken, zoals gisteren door hen beschreven in deze krant, een handzaam onderscheid tussen bridging (op integratie gericht) en bonding (gericht op de eigen gemeenschap), vaak met behoud van de Turkse eigenheid. Volgens de onderzoekers sluiten deze twee elkaar niet uit. Bonding-activiteiten leiden tot meer participatie zodat er toch een verbindend (bridging) effect ontstaat.  LEES VERDER

Samsom: niet nog meer afhakers

Telegraaf 18.11.2014 PvdA-leider Diederik Samsom verwacht niet dat na het vertrek van zijn fractiegenoten Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu nog meer PvdA’ers van Turkse komaf zullen vertrekken. Samsom zei dinsdag na het wekelijkse fractieberaad daar geen enkele aanwijzing voor te hebben.

Kuzu en Oztürk als groep

Telegraaf 17.11.2014 Selcuk Otürk en Tunahan Kuzu, de Kamerleden die donderdag uit de PvdA-fractie werden gezet, blijven in de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft maandag een brief gekregen van Oztürk en Kuzu waarin de twee meedelen dat zij als groep in de Tweede Kamer plaatsnemen.

Kuzu en Öztürk als groep in Tweede Kamer

Trouw 17.11.2014 Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu, de Kamerleden die donderdag uit de PvdA-fractie werden gezet, blijven in de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft vandaag een brief gekregen van Öztürk en Kuzu waarin de twee meedelen dat zij als groep in de Tweede Kamer plaatsnemen.

De woordvoerster van Van Miltenburg meldt dat wordt bekeken hoe verder uitwerking kan worden gegeven (praktisch en organisatorisch) aan deze mededeling van de groep Kuzu/Öztürk.

Meer over

‘Begin geen partij voor migranten’

Trouw 17.11.2014 Is het echt zo beroerd gesteld met de integratie van Turkse Nederlanders? Nee hoor, zegt Han Entzinger, emeritus hoogleraar immigratie- en integratiestudies, die verloopt best goed. Hij vindt dat de integratie van migranten veel te veel wordt geproblematiseerd.

  •  Asscher zou eerst aan moeten tonen dat deze organisaties de integratie belemmeren.

     

Ook door minister Lodewijk Asscher (PvdA, sociale zaken), die toezicht wil voeren op vier Turks-islamitische organisaties. Het leidde ertoe dat Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk vorige week de PvdA-fractie verlieten.

Het is volgens Entzinger, veelgevraagd adviseur, het resultaat van een verrechtst integratiedebat. Door Pim Fortuyn, Rita Verdonk en Geert Wilders zijn alle politieke partijen iets hun kant opgeschoven. Werden gastarbeiders nog aangemoedigd eigen taal en cultuur te behouden, na de invoering van inburgeringscursussen zit de overheid nu op de lijn dat immigranten zich volledig moeten aanpassen. Dus scherpere inburgeringseisen en geen bemoeienis van Turkse clubs. Veel te rigoreus, meent Entzinger.

Hulde aan PvdA-top voor optreden tegen Turkse bemoeizucht

Elsevier 17.11.2014 Met het verwijderen van twee Turks-Nederlandse Kamerleden durft de PvdA eindelijk stelling te nemen in het integratiedebat. Nederland heeft geen behoefte aan een vijfde colonne die door Erdogan wordt georkestreerd.

Tweede Kamerlid Selcuk Öztürk verliet de PvdA met een Allah-verwensing: moge Allah je straffen. Die arme Ahmed Marcouch!

Heeft de PvdA een Turkenprobleem? Zijn alle Turken onbetrouwbaar? Wij zijn Nebahat Albayrak bijna vergeten, maar ook zij is van Turkse komaf. Ze stond op de tweede plaats op de PvdA-lijst. Albayrak werd staatssecretaris van Justitie inzake vreemdelingenvraagstukken.

Dit alles gebeurt bijna elke seconde in naam van Allah. En dat heeft echt niet te maken met ‘verharding, verruwing en verrechtsing in het integratiedebat‘.

Liefhebbers van Allah

Allah is nadrukkelijk aanwezig in het gewelddadige segment. Wie dat niet leuk vindt, moet een gesprek voeren met de militante liefhebbers van Allah, en niet met de redactie van De Telegraaf.Zorg wel dat je terugkomt met je hoofd.

Terecht heeft de PvdA-fractie Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu eruitgezet. Daarbij zou de PvdA naar alle waarschijnlijkheid steun krijgen van de meerderheid van de Nederlanders. De Turkse afdeling van de PvdA-fractie keerde zich tegen het integratiebeleid van de PvdA, en vooral tegen de duidelijke lijn van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) ten opzichte van de Turkse organisaties en de Turkse overheid.

Premoderne figuren

Al eerder konden we constateren dat de PvdA wordt gegijzeld door premoderne figuren. In de PvdA leek zich een proces van premodernisering te voltrekken. De godsdienstvrijheid werd door premoderne figuren opgevat als het respecteren van de islam.

Deze misvatting werd eerder niet rechtgezet door de PvdA-top. De huidige leiders van de PvdA willen dat alsnog doen, maar dat kost stemmen.

Dat is niet helemaal waar: het levert weer veel meer stemmen – van een ander type – op, doordat de PvdA bij haar natuurlijke aanhang terechtkomt: Nederlanders van niet-Turkse en niet-Marokkaanse komaf, en seculiere nieuwe Nederlanders.

Zij vertegenwoordigen de buitenlandse stromingen en machten. Als dat allemaal waar is, dan horen ze niet in Nederland maar in Turkije, bij president Recep Tayyip Erdogan. Wie zich als een paard van Troje voor de Turkse islamitische organisatie gedraagt, moet niet gaan klagen over Asscher of Diederik Samsom.

Eigen partij

Eindelijk heeft de PvdA-top op een waardige en duidelijke wijze gehandeld in het integratiedebat: de Nederlandse staat moet onder geen beding de integratie van nieuwkomers in andere rechtsculturen of organisaties bevorderen.

De afgezette PvdA’ers willen hun eigen partij oprichten. Wat mij betreft mogen ze een zusterpartij voor de partij van Erdogan oprichten. Ze moeten echter worden geweerd uit de commissie waarin staatsgeheimen worden besproken. Het is ook zeer de vraag hoeveel Nederlandse Turken op deze islamitische partij gaan stemmen.

Nederland heeft geen behoefte aan een vijfde colonne die door Erdogan en zijn handlangers wordt georkestreerd. Daarom, hulde aan Lodewijk Asscher! De PvdA begint zich te emanciperen van eigen premoderne elementen. Dat is een goed begin voor een seculiere emancipatiepartij.

Dit is geen einde, maar wellicht het langzame begin van een wederopstanding van de PvdA in de integratievraagstukken.

Lees ook…

Felle kritiek op PvdA: nadert het einde van de partij?

Volgens Elsevier…

Carla Joosten: De PvdA wil stemmen, niet de ideeën van Turkse achterban

zie ook;

15 nov Media: Turkse PvdA’ers waren geradicaliseerd

13 nov PvdA’ers de straat op en andere ‘goede voornemens’ van Spekman

14 nov Dit zijn de Turkse organisaties waar PvdA-ruzie om begon

Samsom verder uit de gratie bij de kiezer

AD 17.11.2014 PvdA-leider Diederik Samsom probeert in Alkmaar de schade te beperken van het opstappen van twee Turkse leden van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. De helft van de kiezers die bij de laatste verkiezingen nog op de PvdA stemden, vindt dat Diederik Samsom na deze affaire moet opstappen als partijleider.

Bijna 60 procent van die mensen vindt dat de PvdA-top ‘verraad pleegt aan de eigen uitgangspunten’, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Samsom zelf denkt dat het vertrek van de twee Kamerleden geen extra negatieve invloed heeft. ,,Op straat leeft het niet,” zei de PvdA-leider dit weekend. Woensdag vinden in enkele gemeentes, waaronder Den Bosch en Alkmaar, herverdelingsverkiezingen plaats.

Lees ook;

Asscher: botsing met Turkse leden ging over idealen, niet over kritiek

Trouw 16.11.2014 PvdA-Kamerleden kunnen best een eigen achterban hebben, maar het gaat mis als ze tegen de idealen van een progressieve beweging als de PvdA ingaan en de belangen van een ander land dienen. Dat zei PvdA-minister Lodewijk Asscher vandaag in Buitenhof. Asscher is verantwoordelijk voor integratie.

Asscher reageerde op het tumult rond de Turks-Nederlandse PvdA-Kamerleden Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu. Zij werden uit de PvdA-fractie gezet na kritiek op Asscher en het integratiebeleid van de PvdA.

Asscher: het ging om idealen

Telegraaf 16.11.2014 PvdA-Kamerleden kunnen best een eigen achterban hebben, maar het gaat mis als ze tegen de idealen van een progressieve beweging als de PvdA ingaan en de belangen van een ander land dienen. Dat zei PvdA-minister Lodewijk Asscher zondag in Buitenhof. Asscher is verantwoordelijk voor integratie.

Asscher reageerde op het tumult rond de Turks-Nederlandse PvdA-Kamerleden Selcuk ztürk en Tunahan Kuzu. Zij werden uit de PvdA-fractie gezet na kritiek op Asscher en het integratiebeleid van de PvdA.

Gerelateerde artikelen;

16-11: Oudkerk voorziet einde PvdA

16-11: Kiezers straffen PvdA af

15-11: ‘Van beide kanten niet fraai’

15-11: ‘Kwestie Kamerleden speelt al 2 jaar’

15-11: Ex-PvdA’ers geradicaliseerd

Asscher zegt dat Kamerleden wel kritiek mogen hebben

NU 16.11.2014  PvdA-Kamerleden kunnen best een eigen achterban hebben, maar het gaat mis als ze tegen de idealen van een progressieve beweging als de PvdA ingaan en de belangen van een ander land dienen. Dat zegt PvdA-minister Lodewijk Asscher zondag in Buitenhof. Asscher is verantwoordelijk voor integratie.

Asscher reageerde op het tumult rond de Turks-Nederlandse PvdA-Kamerleden Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu. Zij werden uit de PvdA-fractie gezet na kritiek op Asscher en het integratiebeleid van de PvdA.

Hoe sluimerende onvrede twee anonieme PvdA’ers deed muiten

Lees meer over: PvdA

Gerelateerde artikelen;

Asscher: vertrek Kamerleden ging om idealen, niet om kritiek›

NRC 16.11.2014 PvdA-Kamerleden mogen best een eigen achterban hebben, maar ze moeten wel trouw blijven aan de idealen van hun partij en aan de belangen van Nederland. Volgens vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) is het onzin dat er voor PvdA-Kamerleden Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu geen plek meer was in de partij, omdat ze kritiek hadden op het integratiebeleid van Asscher. Dat zei hij vandaag in Buitenhof.

Kritiek mag, maar het gaat mis als mensen tegen de idealen van de PvdA ingaan en de belangen van een ander land dienen. Asscher reageerde op de commotie rond het vertrek van Öztürk en Kuzu, afgelopen donderdag. Voor hen was geen plek meer in de partij na kritiek op het integratiebeleid van de PvdA.

Asscher, verantwoordelijk voor Integratie, liet zich onlangs in een brief aan de Kamerstevig uit over dit soort Turkse religieuze organisaties. Zij zouden “intransparant”zijn, zich vooral richten op “versterking van de Turks-islamitische identiteit” en hun aanhang mogelijk aanzetten tot het “afstand nemen van Nederlandse gewoonten, normen en waarden”. Hij wilde een viertal religieuze organisaties de komende vijf jaar scherp in de gaten houden.

Lees meer;

13 NOV PvdA-Kamerleden uit fractie na kritiek op Asscher ›

12 NOV  PvdA-Kamerleden: Asscher verhindert integratie Turken ›

13 NOV ‘Politieke toekomst van PvdA-Kamerleden op losse schroeven’ – PvdA-fractiebijeen ›

15 NOV Het smeulde al een jaar tussen PvdA en Kamerleden Öztürk en Kuzu

15 NOV Özturk en Kuzu lagen op ramkoers

Weerstand

De discussies over Columbus en Zwarte Piet zijn uitdrukkingen van ingrijpende culturele veranderingen in de westerse wereld. Er is geen reden daarover geringschattend te doen. De weerstand tegen die veranderingen veroorzaakt sinds het begin van deze eeuw grote turbulentie in het politieke debat en werkt als stroomverdeler in de verhoudingen, zowel in Amerika als in Europa.

De breuk tussen de PvdA-fractie en de Turks-Nederlandse Kamerleden Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu is daarvan de jongste uitdrukking. En het zoveelste bewijs dat de oude volkspartijen zich met de veranderingen geen raad weten. In de kern komt de machteloosheid voort uit het onvermogen een brug te slaan tussen de oude en vertrouwde wereld en de nieuwe realiteiten.

Asscher komt dicht bij staatsdwingelandij

Trouw 16.11.2014  De gemeenteraad van de Amerikaanse stad Seattle besloot begin oktober de naam van de jaarlijkse Columbusdag te veranderen in ‘Dag van het inheemse volk’. De plaatselijke krant beschreef hoe na dit unaniem genomen besluit de aanwezige indianen ‘lachend, huilend en zingend naar buiten trokken’. Een woordvoerder van hun gemeenschappen in Amerika noemde de naamsverandering “de bevestiging en de correctie van een historische fout, die het negatieve beeld van het inheemse volk van Amerika in stand heeft gehouden”.

Als het excuses uitblijft, kun je vertrekken

VK 15.11.2014 Begrijpelijk dat PvdA niet zit te wachten op Kamerleden die minister Asscher uitsluitingspolitiek verwijten. Geen partij met groter talent voor het graven van eigen kuilen dan de Partij van de Arbeid. Op donderdagmiddag kregen sociaal-democratische politici van de zoveelste selfkick-commissie te horen dat ze de straat op moeten om te luisteren naar de noden van de achterban. Op donderdagavond werden twee Kamerleden van Turkse origine op straat gezet omdat ze te veel naar de achterban luisterden.

Is NL klaar voor Islampartij?

Telegraaf 15.11.2014 Na het vertrek van de twee Turkse parlementariërs Kuzu en Öztürk uit de PvdA-fractie overweegt het duo een moslimpartij op te richten. Zit Nederland te wachten op een islamitische partij?

Wij horen hieronder graag uw mening.

Gerelateerde artikelen;

15-11: ‘Van beide kanten niet fraai’

15-11: ‘Kwestie Kamerleden speelt al 2 jaar’

15-11: Ex-PvdA’ers geradicaliseerd

Hoe verder met de PvdA en de Turkse gemeenschap?

Trouw 15.11.2014 Het integratiebeleid van de PvdA is rechtser geworden, en dat kwam deze week tot een uitbarsting, met het vertrek van de Kamerleden Kuzu en Öztürk. Maar is dat ook slecht voor de partij? Een tour door de kolommen van Trouw van dit weekend.

Nee, de ophef is niet per se slecht, schrijft Lex Oomkes vandaag in een analyse. “De partijleiding heeft door dit conflict tot het einde uit te spelen de buitenwacht laten zien  dat in het kader van integratie niet (langer) wordt gemarchandeerd met een aantal kernwaarden. Wat aan steun in Turkse kringen verloren wordt, kan zo elders weer tot winst leiden.”

Verwant nieuws;

‘Van beide kanten niet fraai’

Telegraaf 15.11.2014  „Het was niet fraai, van beide kanten niet.” Dat zei PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester zaterdag in TROS Kamerbreed over het conflict tussen de voormalige PvdA-Kamerleden Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu en de rest van de PvdA-fractie. De twee werden uit de fractie gezet na onenigheid over de opvattingen van de PvdA over integratie.

Gerelateerde artikelen;

15-11: ‘Kwestie Kamerleden speelt al 2 jaar’

15-11: Ex-PvdA’ers geradicaliseerd

15-11: ‘Verwensing was doodeng’

14-11: Kamer versplintert

14-11: ‘Turkse PvdA’ers lagen dwars’

14-11: Eigen beweging Turkse ex-PvdA’ers

PvdA-Kamerlid noemt conflict ‘van beide kanten niet fraai’

NU 15.11.2014  “Het was niet fraai, van beide kanten niet.” Dat zei PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester zatererdag in TROS Kamerbreed over het conflict tussen de voormalige PvdA-Kamerleden Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu en de rest van de PvdA-fractie. De twee werden uit de fractie gezet na onenigheid over de opvattingen van de PvdA over integratie.

Volgens Bouwmeester werden er uitspraken gedaan die niet goed te keuren zijn toen tijdens de beslissende fractievergadering de emoties hoog opliepen.

Lees meer over: Leo Bouwmeester PvdA

Gerelateerde artikelen

Kwestie Kuzu en Öztürk speelt volgens Samsom al twee jaar

‘Kwestie Kamerleden speelt al 2 jaar’

Telegraaf 15.11.2014  De kwestie rondom de geroyeerde PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk ztürk speelt al vanaf het begin van de huidige kabinetsperiode. Twee jaar lang is fel gediscussieerd over de ruimte die er is voor verschillende opvattingen, „maar er is een cruciale lijn in het geding: vrijheid, tolerantie, emancipatie, gelijke rechten, iedereen laten meedoen, tegen uitsluiting en verdeeldheid”. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom.

Samson: kwestie rond Kamerleden speelt al 2 jaar

Trouw 15.11.2014 De kwestie rondom de geroyeerde PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk speelt al vanaf het begin van de huidige kabinetsperiode. Twee jaar lang is fel gediscussieerd over de ruimte die er is voor verschillende opvattingen, ‘maar er is een cruciale lijn in het geding: vrijheid, tolerantie, emancipatie, gelijke rechten, iedereen laten meedoen, tegen uitsluiting en verdeeldheid”. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom in een interview met dagblad Trouw.

Verwant nieuws;

Kwestie Kuzu en Öztürk speelt volgens Samsom al twee jaar

NU 15.11.2014 De kwestie rondom de geroyeerde PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk speelt al vanaf het begin van de huidige kabinetsperiode.

Twee jaar lang is fel gediscussieerd over de ruimte die er is voor verschillende opvattingen, ”maar er is een cruciale lijn in het geding: vrijheid, tolerantie, emancipatie, gelijke rechten, iedereen laten meedoen, tegen uitsluiting en verdeeldheid”. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom in een interview met dagblad Trouw.

Conservatief

De PvdA-leider zei vrijdagavond al in RTL Late Night dat de twee Kamerleden bekend stonden als conservatievere leden binnen de PvdA. “Dat kan. Maar niet als echt een fundamentele grens bereikt wordt, als je een andere koers wilt kiezen.”

Öztürk en Kuzu verklaarden zelf bij Pauw dat er binnen de partijtop van de PvdA “geen enkele ruimte is om kritiek te leveren”. Ze verweten de PvdA-top nu met modder te gooien. De kadaverdiscipline die Samsom volgens hen eiste en het feit dat kritiek ”niet mocht”, was de oorzaak van de breuk. Eerder zeiden de twee al dat de PvdA hen monddood wilde maken.

Hoe sluimerende onvrede twee anonieme PvdA’ers deed muiten​

Lees meer over: Tunahan Kuzu Selcuk Öztürk PvdA

‘Ruzie PvdA met Kuzu en Öztürk sluimerde al langer’

NU 15.11.2014 De onenigheid tussen de PvdA-fractie en de inmiddels opgestapte Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk sluimerde al langer. PvdA-vicefractievoorzitter Martijn van Dam zei dat vrijdagavond in Nieuwsuur.

De onenigheid escaleerde deze week toen de twee dissidenten werd gevraagd om vertrouwen uit te spreken in PvdA-minister Lodewijk Asscher, verantwoordelijk voor integratie, en in de fractiekoers op het gebied van integratie.

Geen ruimte

Ze verklaarden vrijdagavond bij Pauw dat er binnen de partijtop van de PvdA “geen enkele ruimte is om kritiek te leveren”. Kuzu en Öztürk hadden naar eigen zeggen kritiek op de manier waarop het onderzoek naar enkele Turkse instanties in Nederland in opdracht van minister Asscher was uitgevoerd.

Conservatief

Partijleider Samsom zei vrijdagavond nogmaals dat hij donderdagmiddag nog de hoop had dat het wel goed zou komen. Bij RTL Late Night zei hij: “Het leek eigenlijk een heel simpel conflict te zijn; iets wat in de kranten staat en in korte tijd heel veel ophef veroorzaakt. Toen bleek wat ik al vreesde, dat het ging om een fundamenteel punt van verdeeldheid. Over integratie, een van de kernwaarden van de PvdA.”

Hoe sluimerende onvrede twee anonieme PvdA’ers deed muiten​ 

Lees meer over: PvdA Tunahan Kuzu Selçuk Öztürk

Gerelateerde artikelen;

Oud-PVV’er in Limburg neemt het op voor Öztürk

Elsevier 15.11.2014 Naast de harde kritiek op het handelen van het Tweede Kamerlid Selcuk Östürk zijn er ook oud-collega’s die het voor hem opnemen. Oud-PVV’er in Limburg, Harm Uringa, kent Östürk als een ‘nette man die niet negatief opviel’.

De kritiek op de geroyeerde PvdA’ers Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu is niet mals. Volgens oud-collega’s in de Tweede Kamerfractie van de PvdA zou het duo zijn geradicaliseerd. Vooral Öztürk kreeg er als meest radicale van de twee flink van langs.

Limburg

Oud-collega’s van Öztürk in de Provinciale Statenfractie van de PvdA in Limburg zeggen zaterdag in het AD dat de collega’s in Den Haag hadden moeten weten wie ze binnenhaalden. ‘Aan de sociaal-democratie had hij amper een boodschap. Hij maakte zich drukker om ritueel slachten dan om de werkgelegenheid in Limburg,’ zegt Marcel Kleinen, voorzitter van de PvdA in Limburg.

Die uitspraak heeft Harm Uringa, die destijds in de Provinciale Statenfractie namens de PVV in Limburg zat, verbaasd. ‘Dat de heer Öztürk als moslim een uitgesproken standpunt heeft over ritueel slachten ligt voor de hand en mag je als voorzitter van de PvdA in Limburg ook verwachten,’ zegt Uringa tegen elsevier.nl. ‘Er lopen wel meer mensen rond in de politiek en in Limburg met een uitgesproken standpunt over ritueel slachten – bijvoorbeeld Dion Graus van de PVV – maar is dan de conclusie gerechtvaardigd dat die mensen ook geen andere prioriteiten zouden hebben?’

Nette man

Uringa heeft Öztürk in de tijd ervaren als een prettige en geïnteresseerde collega. ‘De heer Öztürk verschilde in bijna alles van mij. Hij is een overtuigde moslim van Turkse afkomst en sociaal-democraat en ik ben een overtuigde christen van Nederlandse afkomst en politiek conservatief-liberaal. Ondanks deze grote verschillen heb ik de heer Özturk ervaren als een zeer nette man die zeker niet negatief opviel als Statenlid.’

Ook de uitlating van Laurence Stassen, die toen fractievoorzitter van de Statenfractie van de PVV in Limburg was, hebben Uringa verbaasd. Stassen zei dat Öztürk vaak te laat kwam en dat hij, als hij kwam, vaak Turkse kranten ging zitten lezen.

‘Van de uitspraken van Laurance Stassen val ik echt van mijn stoel. Ik vraag mij af hoe mevrouw Stassen heeft kunnen constateren dat de heer Öztürk regelmatig te laat kwam en dan ook nog Turkse kranten ging zitten lezen. Mevrouw Stassen was in sterk toenemende mate zelf nooit aanwezig bij de vergaderingen van de Statencommissies en van Provinciale Staten. In het geval van mevrouw heb ik mij ook vaak afgevraagd: hoe kun je zó iemand naar Brussel halen?’

Tags: pvda  selçuk öztürk,pvv  limburg  integratie

Volgens Elsevier;

Carla Joosten: De PvdA wil stemmen, niet de ideeën van Turkse achterban

Ex-PvdA’ers geradicaliseerd

Telegraaf 15.11.2014 De gevallen PvdA-Kamerleden Kuzu en Öztürk waren geradicaliseerd. Dat zeggen andere sociaaldemocraten, die vooral Öztürk een voortrekkersrol toedichten. Hij zou de wat gematigder Kuzu op sleeptouw hebben genomen.

De Tweede Kamerfractie van de PvdA werd steeds weer verrast door verlangens van de twee parlementariërs van Turkse afkomst. Zo werd gevraagd om een aparte wasruimte voor het islamitisch gebed, werd tegenspraak door vrouwen in de fractie niet geduld en eiste het duo een Turkse medewerker die het contact met de achterban moest onderhouden. Het fractiebestuur weigerde evenwel medewerkers om hun etniciteit te vervangen.

Media: Turkse PvdA’ers waren geradicaliseerd

Elsevier 15.11.2014  Volgens De Telegraaf waren de Turkse PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk zo erg geradicaliseerd dat ze onhandelbaar waren geworden. De Volkskrant stelt dat de Allah-verwensing in de richting van Ahmed Marcouch de druppel is geweest.

Vrijwel alle Nederlandse dagbladen hebben zaterdag een reconstructie geplaatst van de PvdA-ruzie rond de vrijdag geroyeerde Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. De Kamerleden zelf werkten hoe dan ook niet aan de reconstructies mee.

  • Betrokkenen melden aan De Telegraaf dat het tweetal de afgelopen twee jaar bij vrijwel alles dwars lag en zou zijn geradicaliseerd. ‘Het was een tikkende tijdbom,’ meldt een anonieme bron aan de krant. Er zijn betrokkenen die melden dat Öztürk, die banden onderhoudt met het door Ankara gestuurde Diyanet, opzettelijk heeft aangestuurd op een breuk.
  • Ook NRC Handelsblad gaat uit van het scenario dat de Kamerleden opzettelijk hebben aangestuurd op een vertrek. ‘Öztürk en Kuzu lagen op ramkoers,’ schrijft de krant. Er zouden genoeg signalen zijn geweest
  • Moge Allah je straffen,‘ zei Öztürk tegen Ahmed Marcouch tijdens de beslissende fractievergadering van de PvdA. Dat was zelfs voor de verzoeners binnen de partij het breekpunt, schrijft de Volkskrant. ‘We stonden gewoon voor lul. Eerst vroegen ze hoe de fractie erin staat en vervolgens doen ze niets met wat we zeggen. Als ze debatten volgden zaten ze vaak gezamenlijk achterin met de armen over elkaar, nauwelijks deelnemend aan de fractie. De beslissing van ministerLodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) om de Turkse organisaties in Nederland aan te pakken, vormt de inleiding van de breuk. De twee uitten hun onvrede in Turkse media in Nederland en dat werd opgepikt door het AD. Toen was de ban gebroken en kon de breuk, ondanks verzoeningspogingen van onder anderen Diederik Samsom, niet meer worden gestopt.
  • ‘Ik dacht op een gegeven moment “flikker maar op, wegwezen”,  zegt een Kamerlid van de PvdA tegen het AD.

zie ook

14 nov Kuzu en Öztürk: geen ruimte voor kritiek binnen PvdA

14 nov Dit zijn de Turkse organisaties waar PvdA-ruzie om begon

14 nov Ex-PvdA’ers beginnen beweging waar ‘Nederland naar snakt’

‘Turkse PvdA’ers dachten al langer over moslimpartij’

NRC 15.11.2014  De twee Turks-Nederlandse Kamerleden die uit de PvdA zijn gestapt, Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, spraken al langer over de mogelijkheid van het oprichten van een landelijke moslimpartij. Dat vertellen bronnen NRC Handelsblad. De twee Turks-Nederlandse Kamerleden die uit de PvdA stapten, zullen in de Tweede Kamer blijven en een eigen beweging oprichten, maakte Kuzu gisteravond op zijn Facebookpagina bekend. LEES VERDER

Lees meer;

13 NOV PvdA-Kamerleden uit fractie na kritiek op Asscher ›

VANDAAG Özturk en Kuzu lagen op ramkoers

VANDAAG Het smeulde al een jaar tussen PvdA en Kamerleden Öztürk en Kuzu

12 NOV PvdA-Kamerleden: Asscher verhindert integratie Turken ›

VANDAAG Wat we krijgen als empathie en nuance uit de politiek verdwijnen

Samsom: ‘Moge Allah je straffen’ was bedreigend

Trouw 15.11.2014 Diederik Samsom vond het ‘doodeng’ toen het dissidente PvdA-Kamerlid Selcuk Öztürk een verwensing tegen collega Ahmed Marcouch uitsprak: ‘Moge Allah je straffen’. Dat heeft de PvdA-leider gisteravond bij het televisieprogramma RTL Late Night gezegd.

‘Ik dacht o jee, poeh. Het was bedreigend. Het was in de emotie en ik begrijp dat het kan ontstaan, maar het was wel tekenend voor de manier waarop het ontspoorde.’

Öztürk deed de uitspraak aan het einde van een fractievergadering waarin hij en Tunahan Kuzu het niet eens werden met de rest van de fractie over het integratiestandpunt van de PvdA. ‘We zijn een seculiere partij en we schelden wel eens. Maar dit soort diepgevoelde religieuze verwensingen had ik nog niet eerder gehoord’, aldus Samsom.

Meer over;

‘Verwensing was doodeng’

Telegraaf 14.11.2014 „Ik vond het doodeng. Ik dacht o jee, poeh. Het was bedreigend. Het was in de emotie en ik begrijp dat het kan ontstaan, maar het was wel tekenend voor de manier waarop het ontspoorde.” Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom vrijdag bij RTL Late Night over de verwensing die het dissidente PvdA-Kamerlid Selcuk Öztürk collega Ahmed Marcouch toebeet: Moge Allah je straffen.

Gerelateerde artikelen;

14-11: Kamer versplintert

14-11: ‘Turkse PvdA’ers lagen dwars’

14-11: Eigen beweging Turkse ex-PvdA’ers

14-11: Rutte: coalitie blijft stabiel

14-11: Steun voor IS niet herkend

14-11: ‘Kamerleden de ruimte geven’

14-11: Onduidelijkheid rond ex-PvdA’ers

14-11: Kritiek van Turkse organisaties

14-11: Asscher betreurt opstappen

14-11: ‘Moge Allah je straffen’

‘Een moslimpartij heeft nu kans van slagen

VK 14.11.2014 RONDVRAAG Is het een strategische blunder van de PvdA om twee Kamerleden van Turkse komaf uit de fractie te zetten? Of is het juist terecht? En, heeft een moslimpartij nu kans van slagen? Een rondvraag langs deskundigen.

‘Het is treurig dat Kuzu en Öztürk hun zetel in de Tweede Kamer houden. Ze zitten daar niet als privépersoon, maar namens de PvdA. Helaas kunnen ze niet worden gedwongen hun zetel in te leveren. Het lijkt me niet dat de heren nu de weg vrijmaken voor een serieuze moslimpartij. Met name Kuzu heeft zichzelf altijd gepresenteerd als Turk, en niet zozeer als islamitisch. Zo zeer zelfs dat het neigde naar cliëntelisme. Door alsmaar te roepen dat je het opneemt voor de belangen voor Turken, wek je de indruk er niet te zijn voor alle Nederlanders. Dat is nooit goed.’

‘Zelf zeggen ze dat ze de verbinding wilden leggen binnen de partij, maar dat ze die kans niet hebben gekregen. Nou, dat verbinden is niet echt gelukt, want dan was het niet zo uit de hand gelopen. Dat het wegsturen samenvalt met een rapport over de toekomst van de partij is natuurlijk ongelukkig, maar dit soort aangelegenheden komen nooit op een goed moment.

‘Of dit een strategische blunder is van de PvdA? Dat hangt ervan af. Het staat in ieder geval in schrille tegenspraak met het rapport Politiek van Waarde dat de PvdA net heeft uitgebracht. Daarin staat dat de partij niet meer ‘top down’ maar ‘bottom up’ moet werken. Het eerste wat de partij doet  is de twee mensen die al ‘bottom up’ werkten, eruit gooien.

GERELATEERDE ARTIKELEN

PvdA stuurt Turkse Kamerleden weg na kritiek op integratiebeleid Asscher

‘De PvdA wilde ons monddood maken’

Zihni Özdil: ‘Ik wil Zwarte Piet op de Nederlandse vlag!’

Turkse bewegingen onder vergrootglas

Trouw 14.11.2014  Vier Turks-islamitische organisaties die actief zijn in Nederland, zijn weer onder een vergrootglas komen te liggen na het besluit van de Partij van de Arbeid om twee Kamerleden van Turkse komaf uit de fractie te zetten.

Beide PvdA-Kamerleden, Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, zijn het oneens met een besluit van PvdA-minister en vice-premier Lodewijk Asscher om deze vier Turkse organisaties extra in de gaten te houden. Asscher denkt dat deze organisaties de integratie van Turken in de Nederlandse samenleving ondergraven.

‘Kamerleden de ruimte geven’

Telegraaf 14.11.2014 De PvdA geeft volksvertegenwoordigers die met voorkeurstemmen gekozen zijn te weinig ruimte. Dat zegt hoogleraar Marcel Boogers. Boogers reageert daarmee op het vertrek van de Turks Nederlandse Kamerleden Tunuhan Kuzu en Selcuk ztürk. De Kamerleden stapten donderdag na een ruzie over het integratiestandpunt van de partij uit de fractie. Volgens Boogers reageert de PvdA te krampachtig.

Kritiek op de PvdA vanuit Turkse organisaties

Telegraaf 14.11.2014 De Turks-Islamitische Culturele Federatie (TICF) en de Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB) zijn teleurgesteld over het vertrek van Tweede Kamerleden Tunuhan Kuzu en Selcuk ztürk uit de PvdA. De Kamerleden zijn woensdag uit de partij gezet na een ruzie over het integratiestandpunt van de partij.

‘Kuzu en Öztürk lagen van begin af aan dwars’

VK 14.11.2014 De problemen rond de opgestapte Turkse PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk zijn niet van recente datum. De twee lagen sinds het aantreden van de fractie al dwars, zegt een ingewijde in de PvdA. Zodra het ging om thema’s als integratie en moslims zetten ze zich af tegen de lijn van de meerderheid.

Kuzu en Öztürk werden op zulke momenten ook wel bijgevallen door andere PvdA’ers van allochtone afkomst, maar die waren gematigder in hun stellingname. De kans dat de komende tijd nog meer PvdA’ers van Turkse komaf de fractie zullen verlaten, wordt dan ook heel klein geacht.
Volgens een bron mogen PvdA-Kamerleden met een allochtone achtergrond overigens niet allemaal over één kam geschoren worden. Er is een verschil tussen moslims en ‘seculieren’. PvdA’ers als Khadija Arib en Keklik Yücel zouden bij de laatste categorie horen.

GERELATEERDE ARTIKELEN

‘Turkse PvdA’ers lagen dwars’

Telegraaf 14.11.2014 De problemen rond de opgestapte Turkse PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk zijn niet van recente datum. De twee lagen vanaf het begin van het aantreden van de fractie dwars, zegt een ingewijde in de PvdA. Zodra het ging om thema’s als integratie en moslims zetten ze zich af tegen de lijn van de meerderheid.

Kuzu en Oztürk werden op zulke momenten ook wel bijgevallen door andere PvdA’ers van allochtone afkomst, maar die waren gematigder in hun stellingname. De kans dat de komende tijd nog meer PvdA’ers van Turkse komaf de fractie zullen verlaten, wordt dan ook heel klein geacht.

Gerelateerde artikelen

14-11: Eigen beweging Turkse ex-PvdA’ers

Onduidelijkheid rond ex-PvdA’ers

Telegraaf 14.11.2014 Het is nog onduidelijk of de opgestapte PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk hun Kamerzetel meenemen. „Wij hebben de berichtgeving gezien en wachten een officiële mededeling van de fractie af”, liet de woordvoerster van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg weten. De twee Kamerleden waren onbereikbaar.

Kuzu en Öztürk stapten donderdagavond op nadat ze geweigerd hadden zich achter de PvdA-lijn voor het integratiebeleid op te stellen. „Dat is ze diverse keren gevraagd, maar ze wilden het niet. Dan houdt het een keer op”, aldus een PvdA-bron. Het tweetal hakte zelf de knoop door om te vertrekken. Wat ze met hun zetel zouden doen, hebben ze niet gezegd.

‘Moge Allah je straffen’

Telegraaf 14.11.2014   „Moge Allah je straffen.” Na die woorden van Kamerlid Öztürk is gisteravond het ingelaste PvdA-fractieberaad ontploft. De dreigende tekst was geadresseerd aan zijn collega Marcouch, die namens de partij het woord voert over Integratie. Öztürk en zijn collega Kuzu weigerden zich neer te leggen bij de integratie-koers van minister Asscher en de fractie.

Gerelateerde artikelen

13-11: ‘Partijtop wil ons monddood maken’

13-11: PvdA’ers uit fractie gezet

Wie zijn de weggestuurde PvdA’ers?

Trouw 14.11.2014 De suggestie dat Turken in Nederland zouden radicaliseren door de invloed van Milli Görüs en de Gülenbeweging, verwijzen de twee weggestuurde PvdA-fractieleden naar de prullenbak.

Kuzu legde zijn ggz-portefeuille kort na zijn aantreden neer nadat in een reclamespotje voor een Turkse zorgverzekeraar had gefigureerd terwijl hij Kamerlid was.

In sneltreinvaart zijn twee PvdA-Kamerleden van Turkse komaf naar de uitgang van de fractie verwezen na kritiek op het integratiebeleid van de eigen minister Lodewijk Asscher van sociale zaken.

Verwant nieuws

‘Kuzu en Öztürk lagen van begin af aan dwars’

Trouw 14.11.2014 De problemen rond de opgestapte Turkse PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk zijn niet van recente datum. De twee lagen sinds het aantreden van de fractie al dwars, zegt een ingewijde in de PvdA. Zodra het ging om thema’s als integratie en moslims zetten ze zich af tegen de lijn van de meerderheid.

Kuzu en Öztürk werden op zulke momenten ook wel bijgevallen door andere PvdA’ers van allochtone afkomst, maar die waren gematigder in hun stellingname. De kans dat de komende tijd nog meer PvdA’ers van Turkse komaf de fractie zullen verlaten, wordt dan ook heel klein geacht.

Meer over

Oud-PvdA’ers Kuzu en Öztürk eindelijk uit de anonimiteit

NU 14.11.2014 Tot deze week waren er in Nederland niet veel mensen die wisten wie (inmiddels oud-) PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk waren. Donderdagavond zijn ze door de sociaal-democratische fractie op straat gezet.

Beroemd zijn ze nog steeds niet, maar zichtbaar zijn ze nu zeker. Wat leidde tot de knallende integratieruzie die de PvdA nu met 36 zetels achterlaat?

Na een urenlange fractievergadering verscheen donderdagavond laat eerst partijleider Diederik Samsom voor de vaderlandse pers en maakte bekend dat het duo niet langer welkom meer is in de Partij van de Arbeid.

Kuzu (33) en Öztürk (42) uitten zich afgelopen woensdag in het AD kritisch over het integratiebeleid van de eigen PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Die sprak een dag daarvoor tegenover NU.nl zijn bezorgdheid uit over de verrassend grote steun onder Turks-Nederlandse jongeren voor jihadistische groeperingen zoals de Islamitische Staat (IS). Hij noemde die steun “verontrustend”. Hij ziet dat veel Turks-Nederlandse jongeren zich door Turkse media en Turkse politiek laten sturen.

Vrijdag maakt Kuzu op zijn Facebookpagina bekend een nieuwe beweging te starten. De twee Kamerleden kwamen twee jaar geleden voor het eerst in de Kamer en leunen op een stevig mandaat. Kuzu haalde bij de verkiezingen in september 2012 ruim 23.000 stemmen, Öztürk bijna 10.000 stemmen.

en beweging gericht op acceptatie van een ieder in de samenleving die wil bouwen aan een toekomst waarin iedereen echt gelijkwaardig wordt behandeld”, schrijft Kuzu vrijdag op zijn Facebookpagina.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend

Lees meer over: NUweekend PvdA

Ex-Kamerleden PvdA beginnen eigen beweging, coalitie blijft stabiel

VK 14.11.2014 De uit de PvdA gestapte Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk beginnen een eigen beweging. Kuzu meldt dat op Facebook. De PvdA houdt dan nog 36 zetels over. Samen met regeringspartner VVD komt de coalitie dan uit op 77 van de 150 Kamerzetels. Premier Rutte houdt echter vertrouwen in een stabiele coalitie.

De twee Kamerleden van Turkse werden gisteren uit de fractie gezet na een conflict over het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Asscher is volgens hen te kritisch over conservatieve Turkse organisaties als Milli Görüs.

Ex-PvdA’ers beginnen beweging waar ‘Nederland naar snakt’

Elsevier 14.11.2014 De opgestapte PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk beginnen hun eigen beweging. Een ‘beweging waar Nederland naar snakt’, laten de twee ex-PvdA’ers vrijdag weten.

Het moet een beweging zijn die is ‘gericht op acceptatie van een ieder in de samenleving die wil bouwen aan een toekomst waarin iedereen echt gelijkwaardig wordt behandeld’, staat op deFacebook-pagina van Kuzu.

Kuzu en Öztürk stapten donderdagavond uit de PvdA-fractie na urenlang beraad. Ze uitten eerder openlijk kritiek op de eigen minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in Turkse media. Tijdens het beraad weigerden de twee hun vertrouwen uit te spreken in de PvdA-koers op het gebied van integratie.

Belangen

Naar nu blijkt, was er al langer discussie tussen de Kamerleden en de top van de Partij van de Arbeid. Bronnen rond de PvdA laten aan de NOS weten dat fractieleider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman al enige tijd met Kuzu en Öztürk in gesprek waren.

De spanningen liepen dan ook hoog op tijdens de fractievergadering van donderdagavond. Öztürk zou tegen zijn voormalige PvdA-collega Ahmed Marcouch hebben gezegd: ‘Moge Allah je straffen!’ meldde De Telegraaf.

Lees ook

Dit zijn de Turkse organisaties waar PvdA-ruzie om begon

Commentaar

Carla Joosten: De PvdA wil stemmen, niet de ideeën van Turkse achterban

Eigen beweging Turkse ex-PvdA’ers

Telegraaf 14.11.2014 De uit de PvdA gestapte Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk blijven definitief in de Tweede Kamer. De twee richten een eigen beweging op. Dat hebben Tunahan Kuzu en Selcuk ztürk vrijdag laten weten op de Facebook-pagina van Kuzu.

Donderdagavond leek het er al op dat ze in de Kamer wilden blijven toen ze zeiden dat ze tot de laatste snik het debat over integratie wilden blijven voeren. Nu schrijven ze: „We zijn realistisch genoeg om te begrijpen dat het voor ons met deze fractie en de partij voorbij is. Wij blijven in de Tweede Kamer om de strijd tegen verruwing, verharding en verrechtsing voort te zetten. De komende periode gaan wij de reacties die ons bereiken peilen om een nieuwe beweging te starten en een frisse wind door Nederland te laten waaien.”

Gerelateerde artikelen

14-11: Kamer versplintert

14-11: ‘Turkse PvdA’ers lagen dwars’

Vertrokken PvdA-Kamerleden starten eigen beweging

NU 14.11.2014 De donderdag uit de PvdA gezette Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk beginnen een eigen beweging. Kuzu meldt dat vrijdag op Facebook. Ze komen later nog met een uitgebreide schriftelijke verklaring.

De twee Kamerleden van Turkse komaf werden uit de fractie gezet na eenconflict over het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Asscher is volgens hen te kritisch over conservatieve Turkse organisaties als Milli Görüs.

Rutte

Premier Mark Rutte heeft er alle vertrouwen in dat de coalitie van VVD en PvdA, ook na het vertrek van de twee Kamerleden, stabiel blijft. De overgebleven 77 zetels zijn ruim voldoende” om hervormingen door de Tweede Kamer te krijgen, zei de premier vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

Oud-PvdA’ers Kuzu en Özturk eindelijk uit de anonimiteit

Lees meer over: Tunahan Kuzu Selcuk Öztürk PvdA

Gerelateerde artikelen

Eerst weg bij de PvdA, nu starten Kuzu en Öztürk hun eigen beweging

NRC 14.11.2014  De PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, die gisteravond de partij hebben verlaten, richten een eigen beweging op. Datschrijft Kuzu op zijn Facebookpagina.

De heren zijn uit de fractie gestapt omdat ze zich niet naar de fractielijnen konden voegen. Eerder leverden de twee Kamerleden openlijk kritiek op het integratiebeleid van minister Asscher van Sociale Zaken (PvdA). De twee politici beschuldigden Asscher in Turkstalige media van “bevooroordeeld” optreden tegenover Turkse organisaties.

LEES VERDER

Lees meer

13 NOV PvdA-Kamerleden uit fractie na kritiek op Asscher ›

VANDAAG Twee Kamerleden uit fractie na kritiek Asscher

13 NOV ‘Politieke toekomst van PvdA-Kamerleden op losse schroeven’ – PvdA-fractiebijeen ›

VANDAAG Kamerleden scheldend PvdA uit

10:24 Asscher betreurt breuk met twee Turkse PvdA-Kamerleden ›

De PvdA wil stemmen, niet de ideeën van Turkse achterban

Elsevier 14.11.2014 De PvdA wilde de stemmen die Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu met zich meebrachten graag hebben. Maar nu komt de partij er ‘opeens’ achter dat de opvattingen van die achterban helemaal niet overeenkomen met het gedachtegoed van de sociaaldemocraten.

Minister Lodewijk Asscher (PvdA), die Integratie in portefeuille heeft, deed wat zijn voorgangers jaren geleden al hadden moeten doen, namelijk onderzoeken in hoeverre Turkse religieuze organisaties de integratie in Nederland frustreren.

De eerste bevindingen brachten aan het licht dat die organisaties – zoals Milli Görüs en Fethullah Gülen – zich eerder op de Turks-islamitische waarden en de versterking ervan richten dan op integratie in de Nederlandse samenleving.

Rode lap

Het onderzoek van Asscher werkte als een rode lap op een stier bij twee PvdA-Kamerleden van Turkse komaf die toch al moeite hadden met Asschers beleid. Ze vinden dat hij de integratie met zijn kritische benadering zelf frustreert en Turkse Nederlanders van zich af stoot.

De twee weigerden hun in Turkse media geuite kritiek op de PvdA-minister in te slikken en zijn door de PvdA uit de fractie gezet

Marokkanen

Het integratiedebat draaide de afgelopen jaren vooral om Marokkanen, terwijl het met de integratie van migranten van Turkse komaf slechter is gesteld.

Het is geen geheim dat sommige politici van Turkse komaf zich schuldig maken aan cliëntelisme, het verlenen van gunsten aan een bepaalde groepering,  zoals eerder bleek in Rotterdam. Bij verkiezingen voeren kandidaten niet zelden campagne in eenandere taal dan het Nederlands.

Fenomeen

Vooral de PvdA heeft met deze vriendjespolitiek te maken omdat de partij zich de afgelopen decennia richtte op allochtonen afkomstig uit landen waar cliëntelisme normaal is. Toenmalig PvdA-leider Wouter Bos stelde dat in 2006 al eens vast, maar slaagde er niet in het fenomeen te bestrijden.

Diepe kloof

Dat PvdA-leider Diederik Samsom na afloop van het fractieberaad zo luid de rechten van homo’s en vrouwen noemde, wijst op een diepe kloof tussen de partij en de twee Kamerleden. Kennelijk was die onzichtbaar toen het tweetal op de PvdA-lijst werd gezet. Een dure leerschool.

Dit zijn de Turkse organisaties waar PvdA-ruzie om begon

Elsevier 14.11.2014 Binnen de PvdA is ruzie ontstaan tussen twee Turks-Nederlandse Kamerleden en de rest van de partij over Turkse organisaties in Nederland. Over welke organisaties hebben we het hier eigenlijk en wat doen zij precies?

Op 25 september stuurt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) een brief naar de Tweede Kamer waarin hij zijn onvrede uit over een onderzoek naar de activiteiten van vier belangrijke Turkse stromingen en organisaties (TRSO’s) in Nederland.

Niet transparant

Het gaat om de Süleymanlı beweging, Milli Görüs, Diyanet en de Fethullah Gülenbeweging. Deze organisaties zijn in de ogen van Asscher niet transparant genoeg over hun activiteiten. Bij de minister is het beeld ontstaan dat de vier organisaties weliswaar de Turkse participatie in de samenleving positief beïnvloeden, maar dat deze participatie hoofdzakelijk is gericht om de Turks-islamitische identiteit in Nederland uit te dragen en te versterken. Ook bestaat de indruk dat de invloed van de Turkse overheid op deze organisaties ‘onverminderd groot’ is. Asscher besloot om die reden om de organisaties de komende vijf jaar nauwlettend in de gaten te houden en, waar nodig, subsidieverstrekkingen stop te zetten.

En dat schoot in het verkeerde keelgat bij Asschers partijgenoten Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu die dankzij vele duizenden Turkse voorkeursstemmen in de Tweede Kamer terecht zijn gekomen. Op de website haber.nl uitten zij hun onvrede over de minister. ‘Godsdienstvrijheid is één van de fundamentele beginselen van de grondwet,’ zeggen de Kamerleden. Volgens het tweetal handelen de organisaties in overeenstemming met de wet. En als ze niet transparant genoeg zijn, moet Asscher dat met de organisaties oplossen en hiervoor niet de politieke arena gebruiken. Hoe dit dispuut is afgelopen, is nagenoeg bekend. Maar wat weten we eigenlijk van deze organisaties?

Süleymanlı-beweging

De Süleymanlı-beweging is onder de koepel van de Stichting Islamitisch Centrum (SICN) de oudste beweging onder Turkse moslims. De organisatie dankt de naam aan de in 1959 overleden godsdienstleraar Süleyman Hilmi Tunahan die zich inzette voor behoud van islam-onderwijs in het seculiere Turkije. De huidige leider van de stroming woont in Istanbul, de afdeling in Keulen heeft een coördinerende rol voor de Europese afdelingen.

anaf de jaren zeventig heeft de organisatie meerdere gebedshuizen gesticht. De lokale afdelingen ontvangen meerdere subsidies, bijvoorbeeld in de vorm van een korting op de onroerendezaakbelasting (OZB). Dit gaat ook wel eens mis. Omdat de stichting de jaarverslagen niet publiek maakt, is het vrijwel onmogelijk om na te gaan wat er precies binnenkomt en waar het geld aan wordt besteed. Dit gebrek aan transparantie is één van de ergernissen van minister Asscher.

Diyanet

Diyanet, oftewel de Islamitische Stichting Nederland (ISN), is met 143 aangesloten moskeeverenigingen veruit de grootste Turkse moslimorganisatie in Nederland. De organisatie is rechtstreeks verbonden met de Turkse regering in Ankara. Diyanet is het Directoraat van Godsdienstzaken dat onder de Turkse premier valt. De stichting draagt de officiële Turkse versie van de islam uit. Imams in ISN-moskeeën zijn in Turkije opgeleid en worden door Ankara betaald.

SN heeft wel een uitgebreid jaarverslag online geplaatst waarin veel te lezen is over de activiteiten van de organisatie, maar over financiën wordt met geen woord gerept. Hoewel Diyanet wordt aangestuurd en betaald door Ankara ontvangen de vele lokale moskeeverenigingen wel degelijk subsidies van gemeenten. Zo blijkt uit een rapport van de PVV Gelderland dat de Uli Camii Moskee in Barneveld een subsidie van 103.000 euro heeft ontvangen. Maar ook bij Diyanet ontbreekt de transparantie om vast te kunnen stellen wat er precies met publiek geld gebeurt.

Milli Görüş

‘Milli Görüş is van oorsprong een politieke beweging in Turkije met een duidelijke Turkse nationalistische en islamitische agenda gericht op een soort morele herbewapening,’ meldt het rapport dat Asscher liet maken. De beweging is van oorsprong antiwesters en probeerde de samenleving via parlementaire weg te islamiseren. De organisatie was gelieerd aan de omstredenFazilet-partij die intussen is verboden.

Vanaf de jaren negentig werd de organisatie pragmatischer en is het zich puur op de belangen van moslims in westerse landen gaan richten. De beweging, veelal in verband gebracht met de Moslimbroeders, streeft naar de erkenning van moslims als onderdeel van de westerse samenleving en hamert op het behoud van de eigen identiteit als grondwettelijk recht in een democratie. De Nederlandse tak bestaat uit twee landelijke afdelingen met in totaal 34 lokale organisaties. De voorzitter en vicevoorzitter worden aangesteld door de  Islamitische Gemeinde Milli Görüş in Keulen.
De lokale organisaties krijgen talrijke subsidies van gemeenten. Zo blijkt uit Kamervragen dat een aan Milli Görüş gelieerd jongerencentrum vorig jaar 21.725,50 euro aan subsidie ontving van stadsdeel Amsterdam-West. Het centrum publiceerde wel een jaarverslag, maar droeg het document op aan Allah. Hier ontstond de nodige ophef over.

Gülen-beweging

De aanhangers van de islamitische geleerde en predikerFethullah Gülen zijn internationaal georganiseerd in de Gülen-beweging. In de jaren tachtig is deze organisatie in Turkije uitgegroeid tot een belangrijke maatschappelijke kracht waarachter een welvarende middenklasse schuilgaat die zich bedient van eigen onderwijsinstellingen en media. Aanhangers pleiten in het openbaar voor liberalisering en democratisering van de seculiere staat Turkije.

Terwijl het regime van Recep Tayyip Erdogan in eigen land een conflict uitvecht met de Gülen-aanhangers, richt de organisatie zich hoofdzakelijk op het buitenland. In Nederland bestaat de beweging vooral uit hoogopgeleide mensen die hier zijn geboren of hier al heel lang wonen. De beweging richt zich op de dialoog en het versterken van het maatschappelijk middenveld. Dit gebeurt onder meer door kinderen de Gülen-leer te onderwijzen op meer dan honderd studiehuizen door het land. Deze ‘Gülen-scholen’ zijn omstreden omdat ze buiten iedere controle van de onderwijsinspectie opereren.

Vermeende verborgen en sinistere doelen van de beweging zijn in Nederland nooit blootgelegd. Hoe dan ook wil onder meer de PVV dat alle subsidies worden gestopt en dat alle Gülen-afdelingen in Nederland worden gesloten. Ook van de Gülen-afdelingen is het volstrekt onduidelijk hoeveel subsidie er wordt ontvangen en wat hiermee wordt gedaan. Vermoedelijk gaat het om vele tonnen subsidiegeld per jaar.

Volgens Elsevier

Carla Joosten: De PvdA wil stemmen, niet de ideeën van Turkse achterban

De Koerden hebben niets aan de neocommunisten van de SP

Elsevier 14.11.2014 De Europese (neo)communisten, onder wie de SP-Kamerleden, geven weinig om het lot van de door IS opgejaagde Koerden. Ze weigeren de internationale coalitie te steunen en zijn vooral bezig met het afschaffen van het kapitalisme.

Bij het tragische lot van de Koerden past geen onverschilligheid. De beelden uit de Koerdische regio spraken voor zich.

Omdat de meeste Koerdische activisten links zijn, zijn ze in Europa verbonden met linkse partijen. In Nederland vonden ze onderdak bij de Socialistische Partij. Dit blijft me verbazen.

De Koerden en de SP passen niet bij elkaar. SP-Kamerlid Sadet Karabulut is hiervan een treurig voorbeeld.

Empathie

Karabulut is kind van Koerdische Turken. Je zou denken dat zij met empathie kijkt naar het tragische lot van de Koerden in het Midden-Oosten. Helaas is dat niet het geval. Ze is tenslotte lid van een neocommunistische partij.

Uit een interview blijkt dat ze zich verzet tegen de luchtaanvallen van de internationale coalitie in Irak en van de Amerikanen in Syrië: ‘We kunnen IS geen groter plezier doen dan die bombardementen.’ Welk plezier? De jihadisten worden gedood en verdreven uit de Koerdische gebieden.

Martelaarsrol

De journalist legde haar voor dat de SP als enige in de Tweede Kamer tegen de luchtaanvallen op IS is. Hoe legt de SP dat uit aan de Koerdische achterban?

Karabulut: ‘Al deze ellende is juist het gevolg van militair ingrijpen in het Midden-Oosten, namelijk de Amerikaanse invasie van Irak in 2003. Natuurlijk, IS is monsterlijk en moet bestreden worden. Maar het is verkeerd te denken dat dit kan met een langdurige interventie. Sterker, we doen IS een groot plezier met deze bombardementen: zo komen zij in de martelaarsrol. Je krijgt alleen vrede door democratische groepen te steunen en te zorgen voor een eerlijker verdeling van de welvaart.’

Saddam

Mevrouw Karabulut, had Saddam Hussein aan de macht moeten blijven? Als de Verenigde Staten niet hadden ingegrepen, was Saddam aan de macht gebleven. Als Amerika de luchtbescherming voor de Koerden had opgeheven, zouden ze aan hem ten prooi zijn gevallen. Hoeveel Koerden zou Saddam hebben vermoord?

Dat vindt een Kamerlid van een neocommunistische partij allemaal niet interessant. Zelfs als Saddam Hussein aan de macht was gebleven, zou er een reële kans zijn dat Al-Qa’ida zich over Irak zou verspreiden. Bovendien groeit IS niet vanwege de martelaarsrol, maar omdat vanwege het succes van de organisatie zich andere jihadisten aansluiten bij IS.

Olie

Mevrouw Karabulut is een uitstekende leerling van Jan Marijnissen en Harry van Bommel: ‘Was het maar zo simpel dat de coalition of the willing bezig is met het beschermen van minderheden. De Verenigde Staten willen gewoon doorgaan met het verdelen van de grondstoffen uit de regio – wat ze al decennia doen. Aan die agressieve Amerikaanse agenda doet de SP niet mee.’

Lees ook…

Afshin Ellian: Nederland is veel te nuchter voor SP-dictatuur

Koenders keurt tweet Turkse diplomaat over vertrek PvdA’ers af

NU 14.11.2014 Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) keurt het af dat een Turkse diplomaat het vertrek van de twee Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk uit de PvdA-fractie op Twitter heeft toegejuicht.

“Dit is een zaak van Nederland”, zei Koenders vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad.

Iedereen mag twitteren wat hij wil, maar dit is geen onderwerp waar Turkije iets mee te maken heeft. Het debat over het integratiebeleid is een Nederlandse aangelegenheid. Hier wordt het debat ook in volle openheid gevoerd. “Dus dit is niet een zaak van Turkije. Het is een zaak van Nederland.”

Mustafa Ünver

Naar aanleiding van het opstappen van Kuzu en Öztürk prees Mustafa Ünver hen. “Ik wil de heer Tunahan Kuzu en meneer Selcuk Öztürk feliciteren met hun eerlijke en moedige standpunten”, schreef hij opTwitter. Ünver werkt op de Turkse ambassade in Den Haag en is verantwoordelijk voor ‘religieuze zaken’.

Lees meer over: PvdA Tunahan Kuzu Selcuk Öztürk

Gerelateerde artikelen;

Asscher betreurt opstappen

Telegraaf 14.11.2014  PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) betreurt het dat de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk de fractie hebben moeten verlaten. Dat liet hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad weten.

De minister stelt dat hij donderdag niet bij het overleg over de kwestie betrokken was en dat de fractie het besluit heeft genomen. Hij noemde het desgevraagd „onzin”, dat Turken niet welkom zouden zijn binnen de PvdA.

Asscher betreurt kwestie PvdA-Kamerleden

NU 14.11.2014  PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) betreurt het dat de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk de fractie hebben moeten verlaten. Dat liet hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad weten.

De minister stelt dat hij donderdag niet bij het overleg over de kwestie betrokken was en dat de fractie het besluit heeft genomen. Hij noemde het desgevraagd ”onzin”, dat mensen met een Turkse afkomst niet welkom zouden zijn binnen de PvdA.

Lees meer over: PvdA Tunahan Kuzu Selcuk Öztürk

Gerelateerde artikelen

Asscher betreurt breuk met twee Turkse PvdA-Kamerleden›

NRC 14.11.2014 Partijprominent en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) betreurt dat de twee Kamerleden van Turkse komaf, Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, de PvdA-fractie hebben moeten verlaten. Dat zei hij vanochtend voorafgaand aan de ministerraad tegen persbureau Novum.

Asscher zegt zelf gisteravond niet bij het overleg over de kwestie betrokken te zijn geweest en dat het besluit door de fractie is genomen. Wel stelde hij dat het onzin is dat Turken niet welkom zouden zijn binnen de partij.

‘MONDDOOD WORDEN GEMAAKT’

Kuzu en Öztürk verlieten gisteravond na een extra vergadering de fractie. Ze hebben gezegd te vinden dat ze door de partijtop “monddood” worden gemaakt. Ze behouden hun zetel in de Tweede Kamer. De urenlange spoedvergadering werd ingelast nadat de twee Kamerleden openlijk kritiek hadden geleverd op het integratiebeleid van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

Lees meer;

13 NOV PvdA-Kamerleden uit fractie na kritiek op Asscher ›

12 NOV PvdA-Kamerleden: Asscher verhindert integratie Turken ›

VANDAAG Kamerleden scheldend PvdA uit

13 NOV ‘Politieke toekomst van PvdA-Kamerleden op losse schroeven’ – PvdA-fractiebijeen ›

VANDAAG Twee Kamerleden uit fractie na kritiek Asscher

‘Uit fractie gezette PvdA-leden ook geroyeerd als lid’

VK 14.11.2014 De Tweede Kamerleden Tunuhan Kuzu en Selcuk Öztürk zijn niet alleen door de PvdA uit de fractie gezet, ze worden ook geroyeerd als lid. Dat blijkt uit een verklaring van het partijbestuur.

De Kamerleden werden uit de fractie gezet na een ruzie over de integratiestandpunten van de partij. Ze weigerden zich achter het standpunt van de fractie te scharen, en het vertrouwen uit te spreken in PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher, in het kabinet verantwoordelijk voor integratie.

Meer over

Asscher betreurt uit fractie zetten Turkse Kamerleden

AD 14.11.2014 PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) betreurt het dat de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk de fractie hebben moeten verlaten. Dat liet hij vandaag voorafgaand aan de ministerraad weten.

De minister stelt dat hij gisteren niet bij het overleg over de kwestie betrokken was en dat de fractie het besluit heeft genomen. Hij noemde het desgevraagd ‘onzin’, dat Turken niet welkom zouden zijn binnen de PvdA.

GERELATEERD NIEUWS;

‘Uit fractie gezette PvdA-leden ook geroyeerd als lid’

AD 14.11.2014 De Tweede Kamerleden Tunuhan Kuzu en Selcuk Öztürk zijn niet alleen door de PvdA uit de fractie gezet, ze worden ook geroyeerd als lid. Dat blijkt uit een verklaring van het partijbestuur.

De Kamerleden werden uit de fractie gezet na een ruzie over de integratiestandpunten van de partij. Ze weigerden zich achter het standpunt van de fractie te scharen, en het vertrouwen uit te spreken in PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher, in het kabinet verantwoordelijk voor integratie.

Lees ook;

Mogen zij bij de PvdA blijven?

Elsevier 13.11.2014 Tweede Kamerleden Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu wilden donderdagavond niet hun vertrouwen uitspreken in het integratiebeleid van minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken). Daarom scheiden hun wegen met de PvdA.

Fractieleider in de Tweede Kamer Diederik Samsom heeft dat na beraad met de fractie bekendgemaakt. ‘Integratie raakt het hart van de Partij van de Arbeid. Er is een groot meningsverschil ontstaan tussen de twee Kamerleden en de rest.’

In een korte reactie zeiden Öztürk en Kuzu dat ze woedend zijn op de partijtop van de PvdA. Ze hebben het gevoel monddood te zijn gemaakt. ‘Het is een dieptepunt in de Nederlandse sociaaldemocratie dat gekozen Kamerleden een verklaring moeten ondertekenen die hen monddood moet maken. Dat zullen we niet accepteren.’

Uitspraken

Öztürk en Kuzu vinden dat Asscher zich te kritisch uitlaat over Turkse organisaties als Milli Görüs en zeiden tegen een website voor Turkse Nederlanders dat zij de de minister hierover hebben ‘ontboden’.

En dát viel weer verkeerd bij partijgenoten van het tweetal. Ahmed Marcouch zei afstand te nemen van de ‘vreselijke uitspraken‘ van de twee.

Uitpraten

Samsom zei voorafgaand aan het beraad dat er niet zoveel aan de hand was en dacht de kwestie met de twee Kamerleden te kunnen uitspreken. Dat is dus niet het geval.

Kuzu en Öztürk leidden tot voor kort een redelijk anoniem bestaan in de Tweede Kamerfractie van de sociaaldemocraten. Öztürk haalde vorig jaar even het nieuws doordat hij een civielrechtelijke zaak waarbij hij betrokken was niet aan zijn partij had gemeld.

Kuzu moest vlak na installatie in de Kamer zijn portefeuille geestelijke gezondheidszorg direct weer neerleggen omdat hij had gefigureerd in een reclame voor een Turkse bemiddelaar.

Verklaring namens het Partijbestuur van de PvdA

PvdA door De Redactie op 13 november 2014 – De afgelopen tijd is er binnen de PvdA discussie geweest over de wijze waarop door het kabinet onderzoek gedaan wordt naar een aantal Turkse organisaties in Nederland.

Integratie raakt aan de kern van waar de sociaaldemocratie voor staat: emancipatie, vrijheid, solidariteit en gelijke rechten tussen mannen en vrouwen, homo’s en hetero’s. Aan ons verzet tegen uitsluiting en voor verdraagzaamheid. Deze discussie had ook zijn weerslag op de PvdA fractie in de Tweede Kamer. Hierover is een meningsverschil ontstaan tussen twee Kamerleden -Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu- en de overige PvdA-fractieleden. lees verder »

Kamerleden uit PvdA-fractie gezet: ‘Partijtop wil ons monddood maken

VK 13.11.2014 De twee PvdA-Tweede Kamerleden die vanavond uit de fractie zijn gezet, zeggen dat de partijtop hen ‘monddood’ wil maken. Dat verklaarden ze na de beslissende fractievergadering. De twee Kamerleden van Turkse komaf uitten deze week openlijk kritiek op het integratiebeleid van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). PvdA-leider Diederik Samsom, andere leden van het fractiebestuur en partijvoorzitter Hans Spekman overlegden de hele avond over het lot van Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk.

‘Partijtop wil ons monddood maken’

Telegraaf 13.11.2014 De twee PvdA-Tweede Kamerleden die donderdagavond de fractie hebben verlaten, zeggen dat de partijtop hen ,,monddood” wil maken. Dat verklaarden ze na de beslissende fractievergadering.

,,Het is een dieptepunt in de geschiedenis van de Nederlandse democratie dat gekozen Kamerleden een verklaring moeten ondertekenen die hen monddood moet maken. Dat zullen we niet accepteren”, zeiden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk tegen journalisten.

Gerelateerde artikelen;

13-11: PvdA’ers uit fractie gezet

Twee Turkse kamerleden uit PvdA gezet

Trouw 13.11.2014 Twee PvdA-Kamerleden van Turkse afkomst zijn donderdag uit de Tweede Kamerfractie van die partij gezet. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom donderdagavond gezegd na een extra en urenlang fractieberaad, waarbij Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk ook aanwezig waren.

De twee hadden zich deze week de woede van hun fractie op de hals gehaald door openlijk af te geven op het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). De hele fractie heeft een klemmend beroep op hen gedaan om de fractielijn op het gebied van integratie te steunen en vertrouwen uit te spreken in vicepremier Asscher. Volgens Samsom konden ze dat niet. “En daarmee scheiden onze wegen”, zei hij.

Meer over;

 

PvdA’ers uit fractie gezet

Telegraaf 13.11.2014 Twee PvdA-Kamerleden van Turkse afkomst zijn vanavond uit de Tweede Kamerfractie van die partij gezet. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom zojuist gezegd na een extra en urenlang fractieberaad, waarbij Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk ook aanwezig waren.

De fractie van de PvdA in de Tweede Kamer was vanavond bijeen om te praten over de openlijke kritiek die de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk hebben geuit op het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). De twee vinden dat vicepremier Asscher zich te kritisch opstelt tegenover Turkse organisaties als Milli Görüs. Met hun gedrag haalden de twee zich deze week de woede van hun fractie op de hals.

‘Uitsluitingspolitiek’

Hun collega Ahmed Marcouch nam gisteren tijdens een Kamerdebat met Asscher al scherp afstand van de ‘vreselijke’ uitlatingen van het tweetal in het AD.

Lees ook;

PvdA-Kamerleden uit fractie na kritiek op Asscher

NRC 13.11.2014 PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk verlaten de fractie. Dat is de uitkomst van een extra fractievergadering vanavond. Ze hebben gezegd te vinden dat ze door de partijtop “monddood” worden gemaakt. Ze behouden hun zetel in de Tweede Kamer.

De urenlange spoedvergadering werd ingelast nadat de twee Kamerleden openlijk kritiek hadden geleverd op het integratiebeleid van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). De twee politici beschuldigden Asscher in Turkstalige media van “bevooroordeeld” optreden tegenover Turkse organisaties, zoals de islamitische stichting Milli Görüs en de Fetullah Gülenbeweging.

NEDERLANDSE NORMEN

Asscher, verantwoordelijk voor Integratie, liet zich onlangs in een brief aan de Kamerstevig uit over dit soort Turkse religieuze organisaties. Zij zouden “intransparant” zijn, zich vooral richten op “versterking van de Turks-islamitische identiteit” en hun aanhang mogelijk aanzetten tot het “afstand nemen van Nederlandse gewoonten, normen en waarden”. Hij wilde een viertal religieuze organisaties de komende vijf jaar scherp in de gaten houden.

Volgens Kuzu en Öztürk is dat nergens voor nodig. De organisaties houden zich volgens hen gewoon aan de wet. Ze draaiden het probleem om: niet de Turkse organisaties, maar de minister zou de integratie van Turken belemmeren door zich zo wantrouwend op te stellen, zeiden ze tegen de Turkstalige website haber.nl.

Kuzu en Öztürk verzetten zich intern al langer tegen de integratiekoers van de PvdA-fractie, schreef politiek redacteur en PvdA-kenner Thijs Niemantsverdriet gisteren. Mede daarom stopte het Kamerlid Keklik Yücel onlangs als woordvoerder integratie. LEES VERDER

Lees meer;

12 NOV PvdA-Kamerleden: Asscher verhindert integratie Turken ›

13 NOV ‘Politieke toekomst van PvdA-Kamerleden op losse schroeven’ – PvdA-fractiebijeen ›

10:24 Asscher betreurt breuk met twee Turkse PvdA-Kamerleden ›

VANDAAG Twee Kamerleden uit fractie na kritiek Asscher

13 NOV Solo-actie Turkse PvdA’ers valt slecht in fractie

PvdA-Kamerleden uit fractie na kritiek op integratiebeleid Asscher

Elsevier 13.11.2014 Tweede Kamerleden Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu wilden donderdagavond niet hun vertrouwen uitspreken in het integratiebeleid van ministerLodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken). Daarom scheiden hun wegen met de PvdA.

Fractieleider in de Tweede Kamer Diederik Samsom heeft dat na beraad met de fractie bekendgemaakt. ‘Integratie raakt het hart van de Partij van de Arbeid. Er is een groot meningsverschil ontstaan tussen de twee Kamerleden en de rest.’

In een korte reactie zeiden Öztürk en Kuzu dat ze woedend zijn op de partijtop van de PvdA. Ze hebben het gevoel monddood te zijn gemaakt. ‘Het is een dieptepunt in de Nederlandse sociaaldemocratie dat gekozen Kamerleden een verklaring moeten ondertekenen die hen monddood moet maken. Dat zullen we niet accepteren.’

Uitspraken

Öztürk en Kuzu vinden dat Asscher zich te kritisch uitlaat over Turkse organisaties als Milli Görüs en zeiden tegen een website voor Turkse Nederlanders dat zij de de minister hierover hebben ‘ontboden’.

En dát viel weer verkeerd bij partijgenoten van het tweetal.Ahmed Marcouch zei afstand te nemen van de ‘vreselijke uitspraken‘ van de twee.

Uitpraten

Samsom zei voorafgaand aan het beraad dat er niet zoveel aan de hand was en dacht de kwestie met de twee Kamerleden te kunnen uitspreken. Dat is dus niet het geval.

Kuzu en Öztürk leidden tot voor kort een redelijk anoniem bestaan in de Tweede Kamerfractie van de sociaaldemocraten. Öztürk haalde vorig jaar even het nieuws doordat hij een civielrechtelijke zaak waarbij hij betrokken was niet aan zijn partij had gemeld.

Kuzu moest vlak na installatie in de Kamer zijn portefeuille geestelijke gezondheidszorg direct weer neerleggen omdat hij had gefigureerd in een reclame voor een Turkse bemiddelaar.

PvdA zet twee Kamerleden van Turkse afkomst uit fractie

NU 13.11.2014 PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, beiden van Turkse afkomst, zijn donderdag uit de fractie gezet, nadat ze openlijk kritiek hebben geuit op het integratiebeleid van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Dat maakte PvdA-leider Diederik Samsom bekend na een ingelaste fractievergadering.

Eerder donderdagavond spraken Samsom, andere leden van het fractiebestuur en partijvoorzitter Hans Spekman over de kwestie. Daarna werd met de hele fractie verder gepraat, ook Kuzu en Öztürk waren daarbij.

Lees meer over: PvdA Tunahan Kuzu Selcuk Öztürk

PvdA-crisisberaad over Turkse collega’s nog gaande

Trouw 13.11.2014 De fractie van de PvdA in de Tweede Kamer is vanavond nog altijd bijeen om te praten over twee fractiegenoten van Turkse afkomst die openlijk kritiek hebben geuit op het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Voorafgaande aan de extra fractievergadering overlegden PvdA-leider Diederik Samsom, andere leden van het fractiebestuur en partijvoorzitter Hans Spekman over de kwestie.

Hun collega Ahmed Marcouch nam gisteren tijdens een Kamerdebat met Asscher al scherp afstand van de ‘vreselijke’ uitlatingen van het tweetal in het AD. In die krant beschuldigen ze de minister van ‘uitsluitingspolitiek’. De minister, die liet doorschemeren ook niet blij te zijn met de uitspraken, maakte eerder duidelijk dat hij twijfelt aan de rol van Turkse organisaties in het integratieproces. Hij wil ze de komende jaren nauwgezet volgen. Volgens Kuzu en Öztürk is dat nergens voor nodig. De organisaties houden zich volgens hen gewoon aan de wet. Ze hebben dat de minister in een gesprek laten weten.

Verwant nieuws;

Opnieuw schuurt Turkse afkomst met PvdA-partijlijn

NU 13.11.2014 PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk zijn op het matje geroepen door hun fractiebestuur. Ze hadden zich op een Turkse website kritisch uitgelaten over het integratiebeleid van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en streken de partijleiding daarmee tegen de haren in. Beide Kamerleden hebben al eens eerder ervaren dat hun Turkse inborst kan schuren met het partijstramien.

PvdA’ers boos om toezicht Turkse clubs

Trouw 13.11.2014  Met zijn besluit om Turkse organisaties jarenlang scherp in de gaten te gaan houden, heeft minister Lodewijk Asscher (PvdA, integratie) zich de woede op de hals gehaald van de Turkse PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk. Zij vinden dat hun eigen minister zich laat leiden door ‘bevooroordeeldheid’ jegens deze organisaties, zoals de Gülenbeweging en Milli Görüs.

De ‘lange arm van Turkije’ kan de integratie van Turken in Nederland in de weg staan.

Reden voor Asschers bemoeienis vormt een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat erop wijst dat de Turks-Nederlandse gemeenschap in zichzelf is gekeerd. Meer dan andere migrantengroepen zijn ze gericht op hun herkomstland, laten ze zich voeden door Turkse media en onderhouden ze vooral contacten met de eigen groep.

Meer over;

Toekomst PvdA’ers onzeker

Telegraaf 13.11.2014 De politieke toekomst van de twee PvdA-Kamerleden Kuzu en Öztürk staat op het spel. De fractie van de PvdA in de Tweede Kamer is nog altijd bijeen om te praten over twee fractiegenoten van Turkse afkomst. PvdA-leider Diederik Samsom, andere leden van het fractiebestuur en partijvoorzitter Hans Spekman hebben al met de twee gesproken. Dat gesprek wordt voortgezet in de fractie.

Bronnen aan het Binnenhof melden aan De Telegraaf dat het duo door het stof moet gaan voor uitspraken rond het integratiebeleid van minister Asscher (Sociale Zaken). Als ze dat niet doen, zijn ze niet langer welkom bij de PvdA-fractie, melden ingewijden. Hun zou medegedeeld zijn om snel duidelijkheid te bieden.

Gerelateerde artikelen;

13-11: Samsom relativeert ruzie

12-11: Weer ruzie bij de PvdA

PvdA-fractie bijeen na overleg over lot twee Kamerleden

NU 13.11.2014  De fractie van de PvdA in de Tweede Kamer overlegt donderdagavond over Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk. De fractiegenoten van Turkse afkomst uitten openlijk kritiek op het integratiebeleid van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

PvdA-leider Diederik Samsom heeft eerder met ze gesproken. Eerder donderdagavond spraken Samsom, andere leden van het fractiebestuur en partijvoorzitter Hans Spekman over de kwestie.

Bij de ingelaste vergadering zijn ook Kuzu en Öztürk aanwezig.

Lees meer overPvdA

Gerelateerde artikelen;

Samsom relativeert ruzie

Telegraaf 13.11.2014 PvdA-leider Diederik Samsom ontkent dat er in zijn fractie sprake is van een groot conflict over integratie. Uitspraken van de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk zijn volgens hem te zwaar aangezet in de krant gekomen. De twee hebben volgens hem in een gesprek met het AD het woord „uitsluitingspolitiek” niet gebruikt toen ze het over het beleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) hadden.

Samsom: pers overdrijft ruzie om integratie in PvdA

VK 13.11.2014 PvdA-leider Diederik Samsom ontkent dat er in zijn fractie sprake is van een groot conflict over integratie. Uitspraken van de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk zijn volgens hem te zwaar aangezet in de krant gekomen. De twee hebben volgens hem in een gesprek met het AD het woord ‘uitsluitingspolitiek’ niet gebruikt toen ze het over het beleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) hadden.

‘Politieke toekomst van PvdA-Kamerleden op losse schroeven’ – PvdA-fractie bijeen

NRC 13.11.2014  De politieke toekomst van twee PvdA-Kamerleden van Turkse komaf, Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, zou op losse schroeven staan. Dat meldt De Telegraaf vanavond. De PvdA-fractie is inmiddels bijeen voor een extra vergadering, om te praten over de twee fractiegenoten weet persbureau Novum. De twee zouden door het stof moeten gaan voor hun uitspraken rond het integratiebeleid van partij-collega en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA).

Doen ze dat niet, dan zouden ze niet langer welkom zijn bij de PvdA-fractie. Ze zouden op korte termijn moeten reageren op hun eerdere uitspraken.

BESCHULDIGINGEN RICHTING ASSCHER

Op de website haber.nl beschuldigden Kuzu en Öztürk de bewindsman van “bevooroordeeld” optreden jegens Turkse Nederlanders. De twee hebben onlangs in een persoonlijk gesprek met Asscher hun ongenoegen kenbaar gemaakt.  LEES VERDER

Lees meer;

13 NOV PvdA-Kamerleden uit fractie na kritiek op Asscher ›

12 NOV PvdA-Kamerleden: Asscher verhindert integratie Turken ›

VANDAAG Twee Kamerleden uit fractie na kritiek Asscher

10:24 Asscher betreurt breuk met twee Turkse PvdA-Kamerleden ›

13 NOV Solo-actie Turkse PvdA’ers valt slecht in fractie

ONVREDE IN PVDA OVER TURKSE FRACTIELEDEN

Trouw 12.11.2014  De PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk hebben zich het ongenoegen van hun fractie op de hals gehaald door af te geven op het integratiebeleid van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). De twee, beiden met een Turkse achtergrond, vinden dat de PvdA-vicepremier zich te kritisch opstelt tegenover Turkse organisaties als Milli Görüs.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch nam woensdag tijdens een Kamerdebat met Asscher scherp afstand van uitlatingen van het tweetal in het AD. In die krant beschuldigen ze de minister van ‘uitsluitingspolitiek’. ‘Als die uitspraken gedaan zijn, deugen ze niet’, zei Marcouch. Volgens hem is het juist de taak van Asscher om ‘de vinger op de zere plek te leggen’ als het om integratie gaat.

Weer ruzie bij de PvdA

Telegraaf 12.11.2014  Binnen de Tweede Kamerfractie van de PvdA is opnieuw ruzie uitgebroken over het integratiebeleid. Twee Turkse Kamerleden hebben de hoon van hun collega-sociaaldemocraten over zich heen gekregen door publiekelijk minister Asscher (Integratie) af te vallen. Partijgenoten Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu zijn boos dat de vicepremier en ’kroonprins’ van de PvdA het waagt Turkse religieuze organisaties te bekritiseren.

Marcouch neemt afstand collega’s

Telegraaf 12.11.2014  Binnen de Tweede Kamerfractie van de PvdA is opnieuw ruzie uitgebroken over het integratiebeleid. Twee Turkse Kamerleden hebben de hoon van hun collega-sociaaldemocraten over zich heen gekregen door publiekelijk minister Asscher (Integratie) af te vallen. Partijgenoten Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu zijn boos dat de vicepremier en ’kroonprins’ van de PvdA het waagt Turkse religieuze organisaties te bekritiseren.

PVDA-KAMERLEDEN: ASSCHER VERHINDERT INTEGRATIE TURKEN›

NRC 12.11.2014   In de PvdA-fractie is een strijd gaande over het integratiebeleid. Naar nu blijkt hebben twee PvdA-Kamerleden van Turkse komaf minister Asscher (Integratie, PvdA) hard aangevallen in Turkstalige media.

Op de website haber.nl beschuldigen Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk de bewindsman van “bevooroordeeld” optreden jegens Turkse Nederlanders. Met zijn integratiebeleid zou Asscher “de Turkse gemeenschap niet meer doen deelnemen aan de samenleving, al denkt Asscher dat dat wel het geval zal zijn.” De twee hebben onlangs in een persoonlijk gesprek met Asscher hun ongenoegen kenbaar gemaakt.

Lees meer

12 NOV PVDA-KAMERLEDEN: ASSCHER VERHINDERT INTEGRATIE TURKEN

12 NOV MINISTER ASSCHER MAAKT ZICH ZORGEN OVER STEUN TURKS-NEDERLANDSE JONGEREN VOORJIHADSTRIJDERS

3 OKT VAN TEAM-SAMSOM IS NIET VEEL MEER OVER

2 OKT SAMSOM MOET NIEUW TEAM SMEDEN

2012 PVDA-KAMERLID KUZU LEGT ZORGPORTEFEUILLE NEER ›

Clash in PvdA om Turkse clubs

Telegraaf 12.11.2014  Binnen de PvdA-fractie is ruzie over het integratiebeleid van minister Lodewijk Asscher. De Turkse Kamerleden en partijgenoten Tunahan Kuzu en Selcuk Oztürk beschuldigen Asscher van uitsluitingspolitiek.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over een onderzoek naar vier conservatief-religieuze Turkse stromingen en organisaties, namelijk de Süleymanci beweging, Milli Görüs, Diyanet en de Fetullah Gülenbeweging.

november 13, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , ,

28 reacties

  1. […] dit dan misschien  een strategische blunder is van de PvdA? Of hangt dat ervan af hoe je het […]

    Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | november 14, 2014

  2. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door Peiling 2e kamer 16.11.2014 Maurice de Hond – PvdA zakt weer « Debat in de Digitale Hofstad | november 16, 2014

  3. […] net bezig is met een poging de Rode tent weer op de rails te krijgen, laten ze met een andere kwestie de zaak voor veel aanhangers/leden/stemmers stevig in elkaar […]

    Pingback door Het einde van de PvdA ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | november 18, 2014

  4. […] gedonder bij de PvdA heeft ook in Turkije zo het een en ander los […]

    Pingback door Het gedonder tussen Turkije en Nederland « Debat in de Digitale Hofstad | november 28, 2014

  5. […] Het gedonder bij de PvdA had al tussen Turkije en Nederland zo het een en ander los gemaakt. […]

    Pingback door En weer een keer gedonder in de tent bij de PvdA « Debat in de Digitale Hofstad | december 4, 2014

  6. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas « Debat in de Digitale Hofstad | december 5, 2014

  7. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door Volgens Paul Kalma PvdA alsnog de stekker uit Rutte 2 « Debat in de Digitale Hofstad | december 7, 2014

  8. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door Jouke de Vries wil PvdA-leider Diederik Samsom inruilen « Debat in de Digitale Hofstad | december 7, 2014

  9. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door De wereld van de PvdA aldus PvdA-coryfee Adri Duivesteijn « Debat in de Digitale Hofstad | december 20, 2014

  10. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door De PVDA is te onzichtbaar geworden « Debat in de Digitale Hofstad | januari 3, 2015

  11. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 17, 2015

  12. […] Onlangs stapte twee Turks-Nederlandse Kamerleden uit de PvdA. De Turkse regering noemt de “ongegronde racistische aanvallen van de laatste tijd” onaanvaardbaar. Toen dat nieuws bekend werd, ontvingen ze grote steun vanuit de Turkse gemeenschap. Onder anderen de adviseur Religieuze Zaken van de Turkse ambassade in Den Haag feliciteerde het tweetal met hun ‘moedige besluit’. zie verder […]

    Pingback door De Return van Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk ex-PvdA « Debat in de Digitale Hofstad | februari 9, 2015

  13. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit « Debat in de Digitale Hofstad | maart 14, 2015

  14. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | april 10, 2015

  15. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door Geert Wilders PVV – Turkije Minder Minder Minder !!! « Debat in de Digitale Hofstad | december 6, 2015

  16. […] De Turkse regering noemde al eerder de “ongegronde racistische aanvallen van de laatste tijd” onaanvaardbaar. Toen dat nieuws bekend werd, ontvingen ze grote steun vanuit de Turkse gemeenschap. Onder anderen de adviseur Religieuze Zaken van de Turkse ambassade in Den Haag feliciteerde het tweetal met hun ‘moedige besluit’. zie verder […]

    Pingback door Denk.nl versus Integriteit « Debat in de Digitale Hofstad | juni 16, 2016

  17. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door Op weg naar de 2e kamerverkiezingen in 2017 – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 7, 2016

  18. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door Gedonder met PvdA-raadslid Mohamed Keskin gemeente Alkmaar « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 9, 2016

  19. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door Gedonder met ex-PvdA-raadslid Mohamed Keskin gemeente Alkmaar « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 9, 2016

  20. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door Gedonder met wethouder Turgay Tankir PvdA Nijmegen « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 22, 2016

  21. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door Is de kwestie Jacques Monasch PvdA doorgestoken kaart ? « Debat in de Digitale Hofstad | november 13, 2016

  22. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door Jacques Monasch ex-PvdA lanceert partij Nieuwe Wegen « Debat in de Digitale Hofstad | november 28, 2016

  23. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door Sylvana Simons van DenkNL naar de artikel 1 partij « Debat in de Digitale Hofstad | december 24, 2016

  24. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door Op weg naar de 2e kamerverkiezingen in 2017 – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | december 26, 2016

  25. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door Uitslag 2e kamerverkiezing 15.03.2017 – VVD de grote winnaar « Debat in de Digitale Hofstad | maart 16, 2017

  26. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door Fusie PvdA, GroenLinks, SP ?? « Debat in de Digitale Hofstad | maart 20, 2017

  27. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door Denk NL – gedonder in de tent « Debat in de Digitale Hofstad | juni 23, 2017

  28. […] zie ook: Weer gedonder bij de PvdA […]

    Pingback door Denk NL – Aftrap gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 « Debat in de Digitale Hofstad | september 12, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.