Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Geert Wilders PVV – Turkije Minder Minder Minder !!!

Geert Wilders

Volgens Wilders maakt de Turkse regering het Turkse volk onterecht wijs dat het land ooit lid zal worden van de Europese Unie. ,,Nou vergeet het maar. Jullie zijn geen Europeanen en zullen dat nooit worden. Een islamitische staat als Turkije hoort niet bij Europa.” Wilders noemt de onlangs herkozen Turkse president Tayyip Recep Erdogan ,,een gevaarlijke islamist, die de islamitische vlag hijst”.

Regeringen die instemmen met de afspraken die met Turkije zijn gemaakt over de  en visumliberalisatie door de eigen burgers worden weggestemd, voorspelt Wilders.

‘Totaal ongepast’
Premier Mark Rutte veroordeelt de video van Wilders hard. Hij zei dat Wilders uiteraard vrijheid van meningsuiting heeft, maar dat hij nu wel een heel land en een hele bevolking ,,op een ongelooflijke manier” schoffeert. Rutte noemde dat ,,echt totaal ongepast”. Bovendien draagt het niets bij aan een oplossing, aldus de premier.

zie ook: Rechtzaak Geert Wilders PVV – Minder, minder minder – deel 2

zie ook: Geert Wilders PVV onthoofd ???

zie ook: Weer gedonder bij de PvdA

zie ook: Van Geert Wilders PVV en Turks Fruit

zie ook: Het gedonder tussen Turkije en Nederland

zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers

zie ook: Geert Wilders PVV – De aap kwam uit de mouw

zie ook: Turkse demonstratie tegen Erdogan op Haagse Malieveld

zie ook: Occupy 4 Taksim – demonstratie Beursplein Amsterdam 02.06.2013

zie ook: Geert Wilders PVV is het maatje geworden van de Turkse president Erdogan

Nieuw hoofdstuk geopend voor EU-toetreding Turkije

AD 30.06.2016 In de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie is vandaag een nieuw hoofdstuk geopend, over de bijdrage aan de EU-begroting. De EU-lidstaten hebben hier groen licht voor gegeven. Zij benadrukten het belang van een hechte relatie met Turkije.

Sinds de onderhandelingen in 2005 begonnen zijn 16 van de 35 hoofdstukken geopend. Er is er slechts één afgesloten. Turkije heeft dan ook nog een lange weg te gaan voordat het kan toetreden. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) wees in Brussel op de noodzaak dat Turkije snel hervormingen doorvoert op het gebied van de rechtsstaat en fundamentele vrijheden.

Bij het sluiten van de vluchtelingendeal met Turkije beloofde de EU in maart de toetredingsgesprekken nieuw leven in te blazen. Daarbij werd Turken ook visumvrij reizen het vooruitzicht gesteld. Turkije heeft echter nog niet aan de voorwaarden voldaan op het gebied van terrorisme- en privacywetgeving. Het land claimt zelf wel aan de vereisten te voldoen.

Ook Erdogan ziet een referendum over EU wel zitten
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is geïnspireerd door het Britse referendum donderdag over een Brexit. Volgens hem zouden de Turken moeten kunnen stemmen of zij een toetreding tot de EU wel of niet zien zitten.

‘Laten we opstaan en de mening van het volk vragen, net zoals de Britten doen,’ zegt Erdogan tijdens een diner woensdagavond, schrijft Hurriyet.

Tirade

Hij stak (opnieuw) een tirade af tegen de Europese Unie, en dan vooral over het lange toetredingsproces waar beide partijen in verstrikt zijn geraakt. ‘Als de Turken “ja” zeggen op de vraag of we ermee door moeten gaan, dan gaan we door.’ De Turkse leider wees met de beschuldigende vinger naar de EU: ‘Willen ze ons er soms niet bij hebben omdat we in meerderheid een moslimland zijn?’ Volgens Erdogan is Turkije al in 1963 beloofd dat het zich kon aansluiten, maar sindsdien is niets wezenlijks gebeurd. ‘Waarom laten jullie het zo vastlopen?’ Ankara vroeg het lidmaatschap officieel aan in 1987.

In Brussel zijn ze erg kritisch over de situatie in Turkije. Het land voldoet op dit moment niet aan de voorwaarden. De persvrijheid is er beroerd – veel journalisten zitten vast – en ook op het gebied van de onafhankelijke rechtsspraak scoort het land belabberd. De EU  gaat over een paar dagen opnieuw in gesprek met Turkije over een eventuele toetreding tot de EU. De onderhandelingen worden volgende week donderdag opnieuw hervat, meldde persbureau AFP gisteren.

Brexit

De onderhandelingsgesprekken die dan worden geopend zouden alleen gaan over ‘financiële zaken’. Op zich geen nieuws: het hervatten van onderhandelingsgesprekken (voor het einde van juni) met Turkije maakte deel uit van de omstreden migratiedeal die de EU sloot met het land, maar de uitvoering ervan verloopt stroef.

Wordt het een Brexit of Bremain? De laatste voorspellingen (klik op de foto)

Turkije speelde ook een prominente rol in de felle campagnes rond het Brexit-referendum. De Britse premier David Cameron (voorstander van een Remain) probeerde kiezers in te palmen door hen voor te spiegelen dat de Turkse toetreding absoluut niet op tafel ligt. Dat duurt nog wel tot het het jaar 3000, aldus Cameron. Uitbreiding van de EU is eurosceptici een doorn in het oog – en een toetreding van bijna tachtig miljoen  Turken is dat zeker. De claim van het Brexit-kamp dat toetreding van Turkije aanstaande is, deed hij af als onwaar.

Tom Reijner (1986) werkt sinds augustus 2013 op de webredactie. Hij studeerde Politicologie en Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Tags: Brexit Erdogan EU Europese Unie Recep Tayyip Erdogan Referendum

Worden gesprekken over Turkse toetreding EU nu toch hervat?

Elsevier 22.06.2016 De Europese Unie gaat over een paar dagen opnieuw in gesprek met Turkije over een eventuele toetreding tot de EU. De onderhandelingen worden volgende week donderdag opnieuw hervat. Dat zegt althans een anonieme bron tegen persbureau AFP.

Deal

De onderhandelingsgesprekken die dan worden geopend zouden alleen gaan over ‘financiële zaken’. Het is in principe geen nieuws: het hervatten van onderhandelingsgesprekken (voor het einde van juni) met Turkije maakte deel uit van de omstreden migratiedeal die de EU sloot met het land. Die deal verloopt echter extreem stroef, en het is vooralsnog onduidelijk in hoeverre Turkije zich er nog aan houdt.

Lees ook Hoever kan Turkije gaan, tot EU de migratiedeal opblaast?

Volgens afspraken uit het veelbesproken migratieakkoord in maart krijgt Europa een Syrische migranten voor iedere migrant die van de Griekse eilanden terug naar Turkije wordt gestuurd. Met dit mechanisme – een een-op-een-uitruildeal – heeft de EU zich verbonden aan de opname van 72.000 Syriërs.

Dinsdag werd echter bijvoorbeeld bekend dat Turkije weigert om tientallen hoogopgeleide Syriërs naar Europa te laten doorreizen. Normaal gesproken wordt bij ‘resettlement’, het herplaatsen van vluchtelingen uit het Midden-Oosten in Europese landen, de selectie van vluchtelingen uitgevoerd door UNHCR. Maar Turkije heeft aangegeven bij deze deal de selectie zelf voor zijn rekening te nemen. Anders is er geen deal, heeft Ankara laten weten.

Toch worden de toetredingsgesprekken voor het einde van juni opnieuw hervat.  De eventuele toetreding van de Turken tot de EU is ook een hot topic binnen het Brexit-debat. Het Leave-kamp suggereert dat er daarmee ‘miljoenen Turken’ het land binnen zouden komen.

De Britse premier David Cameron benadrukt steeds dat het in ieder geval nog jaren zal duren voordat Turkije echt lid van de EU wordt, ook al is zijn regering officieel voorstander van een Turks lidmaatschap van de EU.

Islamitischer

Het grootste obstakel voor daadwerkelijke toetreding blijft nog altijd de mensenrechtensituatie in het land. Met name met de persvrijheid is het nu in het land slecht gesteld.

Regelmatig worden journalisten en andere critici van het regime van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan opgepakt. Ook maken veel EU-lidstaten zich zorgen dat de steeds islamitischer wordende regering niet binnen de EU past.

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags: David Cameron EU Migratiedeal persvrijheid Recep Tayyip Erdogan toetreding Turkije

Nieuwe onderhandelingen over toetreding Turkije tot EU opgestart

VK 14.12.2015 Nieuwe onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie zijn maandag officieel afgetrapt. Dat wordt wel gezien als een beloning voor de toezegging van Turkije om mensensmokkelaars aan te pakken en te voorkomen dat vluchtelingen de stap naar Europa nemen.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken gaven maandag toestemming om de onderhandelingen over hoofdstuk 17 te openen, dat gaat over economisch en monetair beleid. Over minder dan de helft van de 35 hoofdstukken wordt onderhandeld. Slechts één hoofdstuk is afgesloten.

Voorwaarden

Een strategisch partnerschap met Turkije is nodig, aldus De Luxemburgse minister Jean Asselborn.

‘Een strategisch partnerschap met Turkije is nodig’, zei de Luxemburgse minister Jean Asselborn, die het overleg voorzat. Hij sprak van het ‘tonen van goede wil’. Namens Turkije was buitenlandminister Mevlut Cavusoglu aanwezig. EU-buitenlandchef Federica Mogherini zei maandagavond dat toetreding een kwestie van lange adem is.

Om toe te treden tot de EU moet aan een heel scala aan voorwaarden worden voldaan, onder meer op het gebied van mensenrechten en persvrijheid. Diverse regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, hebben bezworen dat aan deze criteria niet wordt gemorreld. Rutte zei onlangs dat het nog tientallen jaren kan duren voordat Turkije toetreedt, als het al zover komt.

Nieuw leven

Juncker (links) en Davutoglu.  © PHOTO NEWS

Turkije is al lange tijd kandidaat-lidstaat van de EU, maar de in 1999 geopende onderhandelingen werden in 2006 op een lager pitje gezet. Nu Europa Turkse hulp nodig heeft, wordt de gesprekken weer nieuw leven ingeblazen. Turkije krijgt om te beginnen drie miljard euro om de omstandigheden voor de ongeveer 2 miljoen vluchtelingen in dat land te verbeteren. Ook wordt Turken in het vooruitzicht gesteld dat ze mogelijk al over een jaar zonder visum naar Europa kunnen reizen.

PvdA’er Kati Piri, die Turkije-rapporteur is voor het Europees Parlement, verwelkomt de stap. Volgens haar is de tijd rijp om een ‘frisse start’ te maken met de nieuwe Turkse regering. Piri wijst op het recente rapport van de Europese Commissie waarin melding wordt gemaakt van een ernstige verslechtering van de onafhankelijkheid van de Turkse rechtspraak en de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.

EU opent nieuwe onderhandelingen voor toetreding Turkije

NU 14.12.2015 Nieuwe onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie zijn maandag officieel afgetrapt.

Dat wordt wel gezien als een beloning voor de toezegging van Turkije om mensensmokkelaars aan te pakken en te voorkomen dat vluchtelingen de stap naar Europa nemen.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken gaven maandag toestemming om de onderhandelingen over hoofdstuk 17 te openen, dat gaat over economisch en monetair beleid. Over minder dan de helft van de 35 hoofdstukken wordt onderhandeld. Slechts één hoofdstuk is afgesloten.

“Een strategisch partnerschap met Turkije is nodig”, zei de Luxemburgse minister Jean Asselborn, die het overleg voorzat. Hij sprak van het “tonen van goede wil”.

Mensenrechten

In de toetredingsgesprekken met Servië werden de eerste twee hoofdstukken geopend. EU-buitenlandchef Federica Mogherini zei maandagavond dat toetreding van nieuwe landen een kwestie van lange adem is.

Om toe te treden tot de EU moet aan een heel scala aan voorwaarden worden voldaan, onder meer op het gebied van mensenrechten en persvrijheid. Diverse regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, hebben bezworen dat aan deze criteria niet wordt gemorreld. Rutte zei onlangs dat het nog

Lager pitje

Turkije is al lange tijd kandidaat-lidstaat van de EU, maar de in 1999 geopende onderhandelingen werden in 2006 op een lager pitje gezet. Nu Europa Turkse hulp nodig heeft, wordt de gesprekken weer nieuw leven ingeblazen.

Turkije krijgt om te beginnen drie miljard euro om de omstandigheden voor de ongeveer twee miljoen vluchtelingen in dat land te verbeteren. Ook wordt Turken in het vooruitzicht gesteld dat ze mogelijk al over een jaar zonder visum naar Europa kunnen reizen.

Frisse start

PvdA’er Kati Piri, die Turkije-rapporteur is voor het Europees Parlement, verwelkomt de stap. Volgens haar is de tijd rijp om een “frisse start” te maken met de nieuwe Turkse regering.

Piri wijst op het recente rapport van de Europese Commissie waarin melding wordt gemaakt van een ernstige verslechtering van de onafhankelijkheid van de Turkse rechtspraak en de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.

Zie ook: ‘EU maakt afspraken met Turkije over vluchtelingenstroom’

Lees meer over: Turkije Europese Unie Vluchtelingen

Gerelateerde artikelen;

Turkije haalt deel van troepen weg uit militair kamp bij Mosul

Asielzoekers klagen over diefstal en schurft in Heumensoord 

Coalitie vindt sluiten Turkse grens prioriteit in strijd tegen IS

Griekenland haalt vluchtelingen weg bij grens Macedonië

EU praat over toetreding Turkije

Telegraaf 14.12.2015 Nieuwe onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie zijn maandag officieel afgetrapt. Dat wordt wel gezien als een beloning voor de toezegging van Turkije om mensensmokkelaars aan te pakken en te voorkomen dat vluchtelingen de stap naar Europa nemen.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken gaven maandag toestemming om de onderhandelingen over hoofdstuk 17 te openen, dat gaat over economisch en monetair beleid. Over minder dan de helft van de 35 hoofdstukken wordt onderhandeld. Slechts één hoofdstuk is afgesloten.

,,Een strategisch partnerschap met Turkije is nodig”, zei de Luxemburgse minister Jean Asselborn, die het overleg voorzat. Hij sprak van het ,,tonen van goede wil”.

In de toetredingsgesprekken met Servië werden de eerste twee hoofdstukken geopend. EU-buitenlandchef Federica Mogherini zei maandagavond dat toetreding van nieuwe landen een kwestie van lange adem is.

Om toe te treden tot de EU moet aan een heel scala aan voorwaarden worden voldaan, onder meer op het gebied van mensenrechten en persvrijheid. Diverse regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, hebben bezworen dat aan deze criteria niet wordt gemorreld. Rutte zei onlangs dat het nog tientallen jaren kan duren voordat Turkije toetreedt, als het al zover komt.

Turkije is al lange tijd kandidaat-lidstaat van de EU, maar de in 1999 geopende onderhandelingen werden in 2006 op een lager pitje gezet. Nu Europa Turkse hulp nodig heeft, wordt de gesprekken weer nieuw leven ingeblazen. Turkije krijgt om te beginnen drie miljard euro om de omstandigheden voor de ongeveer 2 miljoen vluchtelingen in dat land te verbeteren. Ook wordt Turken in het vooruitzicht gesteld dat ze mogelijk al over een jaar zonder visum naar Europa kunnen reizen.

PvdA’er Kati Piri, die Turkije-rapporteur is voor het Europees Parlement, verwelkomt de stap. Volgens haar is de tijd rijp om een ,,frisse start” te maken met de nieuwe Turkse regering. Piri wijst op het recente rapport van de Europese Commissie waarin melding wordt gemaakt van een ernstige verslechtering van de onafhankelijkheid van de Turkse rechtspraak en de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.

Turkije mag nooit lid worden van de EU

Trouw 12.12.2015  Een veto tegen de toetreding van Turkije tot de EU is nodig, mede gezien de schending van de persvrijheid, meent Matthijs van de Burgwal.

Erdogan lijkt stelselmatig lak te hebben aan Europese waarden als persvrijheid en vrijheid van meningsuiting

Het akkoord dat de Europese Unie en Turkije eind november met elkaar sloten, werd door de Turkse premier Ahmet Davutoglu jubelend als ‘historisch’ bestempeld. Met die bewering sloeg Davutoglu onmiskenbaar de spijker op zijn kop.

Door de onderhandelingen over een Turkse toetreding tot de EU te heropenen is er inderdaad geschiedenis geschreven. Helaas niet in positieve zin: door de deur weer open te zetten en het proces zelfs te versnellen, stevent de EU in hoog tempo af op een historische fout.

Goede bedoelingen
In december 1999 besloot de Europese Raad om Turkije de status van kandidaat-lidstaat te geven. Aan de regering in Ankara werd een aantal eisen gesteld, waarbij het verbeteren van de mensenrechtensituatie voorop stond. Om dit proces te bespoedigen, maakt de Europese Unie sindsdien vol goede bedoelingen zo’n 1 miljard euro per jaar over aan de Turkse regering. Vooralsnog zonder enig resultaat. Sterker nog: de situatie in Turkije is er de afgelopen jaren flink op achteruitgegaan, wat het heropenen en versnellen van toetredingsonderhandelingen nog onbegrijpelijker maakt.

Om te beginnen lijkt de huidige president van Turkije, de autocraat Recep Tayyip Erdogan, stelselmatig lak te hebben aan Europese waarden als persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Zo zijn er de afgelopen jaren in Turkije talloze Erdogan-kritische journalisten opgepakt, waaronder in januari 2015 de Nederlandse verslaggeefster Fréderike Geerdink. Turkije is voor journalisten dus geen veilige thuishaven, laat staan voor hun bronnen die door dit soort acties consequent gevaar lopen.

De harde hand van de Turkse versie van Poetin beperkt zich niet tot de pers. Ook vreedzame demonstranten moeten het ontgelden. In 2013 werd grof geweld gebruikt tegen betogers. Door de inzet van vuurwapens, traangas en waterkanonnen vielen er in enkele maanden tijd 22 doden, meer dan 8000 gewonden en werden er ruim 3000 mensen opgepakt.

Turkije is in geen enkel opzicht klaar om lid te worden van de EU. Sinds 1999 is de situatie eerder verslechterd dan verbeterd

Cyprus
Daarnaast is er de kwestie-Cyprus. Turkije weigert tot nu toe stelselmatig om het land Cyprus, nota bene EU-lidstaat, te erkennen. Dat maakt een eventuele toetreding op z’n zachtst gezegd extra ingewikkeld. In 2006 was dit punt, samen met de deplorabele staat van de vrijheid van meningsuiting, voor toenmalig VVD-fractieleider Mark Rutte nog reden genoeg om zich tegen verdere onderhandelingen over een Turkse toetreding uit te spreken.

Het veelgehoorde argument dat toetreding geopolitiek noodzakelijk zou zijn, snijdt geen hout. De betrekkingen tussen Ankara en Moskou zijn ernstig verslechterd, zeker na het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig door de Turkse luchtmacht. Daarnaast is er voldoende rivaliteit tussen Turkije en omliggende landen als Iran en Saudi-Arabië.

Turkije is in geen enkel opzicht klaar om lid te worden van de EU. Sinds 1999 is de situatie eerder verslechterd dan verbeterd, terwijl de regering in Ankara jarenlang de tijd heeft gehad hier iets aan te doen. Een Turkse toetreding zou de Europese Unie volstrekt ongeloofwaardig maken en brengt, onder meer door de kwestie-Cyprus, de stabiliteit van het statenverband in gevaar.

Op 14 december aanstaande vieren de EU en Turkije in Brussel een feestje om de heropening van de onderhandelingen te vieren. Het is aan de Nederlandse regering om van 14 december 2015 écht een historisch moment te maken en een definitief veto uit te spreken tegen Turkse toetreding tot de Europese Unie.

Matthijs van de Burgwal: Landelijk voorzitter van de JOVD, de jongerenafdeling van de VVD

 

‘Turkije, blijf weg bij ons

Telegraaf 04.12.2015 Wij willen niet meer, maar mínder islam. Dus Turkije, blijf weg bij ons, je bent hier niet welkom.” Dat zegt PVV-leider Geert Wilders in een videoboodschap aan het Turkse volk. De boodschap is ondertiteld in het Turks en ingesproken in een Nederlandse en in een Engelse variant.

Volgens Wilders maakt de Turkse regering het Turkse volk wijs dat het land ooit lid zal worden van de Europese Unie. ,,Nou vergeet het maar. Jullie zijn geen Europeanen en zullen dat nooit worden. Een islamitische staat als Turkije hoort niet bij Europa.” Wilders noemt de onlangs herkozen Turkse president Tayyip Recep Erdogan ,,een gevaarlijke islamist, die de islamitische vlag hijst”.

Wilders voorspelt dat Europese regeringen die instemmen met de afspraken die met Turkije zijn gemaakt over de opvang van vluchtelingen en visumliberalisatie door de eigen burgers zullen worden weggestemd.

Premier Mark Rutte veroordeelde de video van Wilders hard. Hij zei dat Wilders uiteraard vrijheid van meningsuiting heeft, maar dat hij nu wel een heel land en een hele bevolking ,,op een ongelooflijke manier” schoffeert. Rutte noemde dat ,,echt totaal ongepast”. Bovendien draagt het niets bij aan een oplossing, aldus de premier.

Wilders in video: Turkije, blijf weg bij ons, je bent niet welkom

AD 04.12.2015  ,,Wij willen niet meer, maar mínder islam. Dus Turkije, blijf weg bij ons, je bent hier niet welkom.” Dat zegt PVV-leider Geert Wilders in een opmerkelijke videoboodschap aan het Turkse volk. De boodschap is ondertiteld in het Turks en ingesproken in een Nederlandse en in een Engelse variant.

Het EU-lidmaatschap van Turkije is nog geen stap dichterbij

Trouw 04.12.2015 De cruciale rol van Turkije in het controleren van de stroom vluchtelingen leverde het land miljardenhulp op van de EU. En de toezegging dat de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap weer op gang komen. Maar zo snel zal dat laatste niet gaan. Veel onderwerpen zijn nog niet eens bespreekbaar, vooral voor Cyprus niet.

Toetreding komt geen stap dichterbij zolang er geen hoofdstukken worden gesloten, aldus Kati Piri – Turkije-rapporteur EU-parlement.

Het proces dat in de verre toekomst zou kunnen leiden tot toetreding van Turkije tot de Europese Unie is een dik boek waarvan de meeste pagina’s nog blanco zijn. Het akkoord van vorig weekeinde over de gezamenlijke aanpak van de migratiecrisis, en de ‘nieuwe energie’ die de toetredingsonderhandelingen daarmee krijgen, veranderen daar weinig aan.

De onderhandelingen tussen Brussel en Ankara bestaan uit 35 hoofdstukken. De titels daarvan zijn bekend, maar van verreweg de meeste ‘chapters’ staat nog geen letter op papier.

Meeste hoofdstukken potdicht
Sterker nog: voor de meeste hoofdstukken geldt een blokkade op zelfs maar het openen ervan. Op lidstaatniveau hebben de afgelopen jaren Cyprus en Frankrijk die blokkades afgedwongen. En voor elke eventuele doorbraak in het toetredingsproces is unanimiteit vereist. Vooral het sinds 1974 gedeelde eiland Cyprus zal zijn vetorecht op dit vlak koesteren.

De enige concrete toezegging die de EU-regeringsleiders afgelopen zondag aan Turkije hebben gedaan, is dat deze maand hoofdstuk 17 wordt geopend, over economisch en monetair beleid. Het is voor het eerst sinds 2013 dat een nieuwe bladzijde wordt omgeslagen in het dikke boek.

“Maar het openen van een hoofdstuk betekent eigenlijk niets”, zegt Kati Piri (PvdA), Turkije-rapporteur namens het Europees Parlement. Komende week brengt ze een uitgebreid bezoek aan het land.
“Ik zou er pas echt problemen mee hebben als er hoofdstukken worden afgesloten”, zegt Piri, eraan toevoegend dat daarvan voorlopig geen sprake zal zijn.

Het voornaamste nut van de nieuwe dynamiek die het EU-Turkije-overleg krijgt, is volgens Piri dat bepaalde hoofdpijndossiers open en bloot op tafel komen te liggen. “Over kwesties als mensenrechten en persvrijheid kun je in het kader van die toetredingsonderhandelingen een veel intensievere dialoog voeren met Turkije.” Ook Eurocommissaris Frans Timmermans, die de afgelopen weken druk met de Turkse regering onderhandelde, heeft zich in dergelijke bewoordingen uitgelaten.

Ver achter de horizon
Maar het moment dat Ankara bij deze dossiers de bestaande kloof zal overbruggen en het EU-acquis overneemt, zoals het geheel van EU-verdragen en andere gedeelde normen en waarden wordt genoemd, ligt nog ver achter de horizon.

Alleen al het binnenkort te openen hoofdstuk over economisch en monetair beleid biedt genoeg stof voor zware onderhandelingen. “President Erdogan heeft de afgelopen twee jaar enkele keren ingegrepen bij het beleid van de centrale bank”, noemt Piri als voorbeeld van een handelwijze die in de EU volstrekt taboe is. “Dat doet het investeringsklimaat in Turkije geen goed.”
Piri had liever gezien dat de hoofdstukken 23 en 24 op tafel zouden komen te liggen. Die gaan onder meer over fundamentele rechten, justitie en veiligheid. Maar beide hoofdstukken blijven gesloten zolang Cyprus zijn blokkade daarop niet opheft.

In de reacties op het akkoord dat de EU en Turkije zondag in Brussel sloten, klonk hier en daar de mening door dat Brussel zich had laten chanteren door Ankara en dat het door velen gevreesde Turkse lidmaatschap van de EU er nu toch echt aan zat te komen. Maar dat beeld klopt niet, zegt Piri. “Toetreding komt geen stap dichterbij zolang er geen hoofdstukken worden gesloten.”

Geblokkeerd, geblokkeerd, geblokkeerd

Alle landen die lid willen worden van de EU, moeten een zwaar examen afleggen. Dat telt ongeveer 35 ‘hoofdstukken’ over onderwerpen waarover in EU-verband harde gemeenschappelijke afspraken zijn gemaakt. Die kwesties kunnen technisch zijn (hoe een statistiekbureau moet werken bijvoorbeeld) maar ook juridisch, economisch en politiek. Een hoofdstuktitel als ‘rechtspraak en fundamentele rechten’ zegt genoeg.

Wie de EU-hoofdstuktabel over Turkije bekijkt, zinkt de moed in de schoenen, als je ten minste een Turk bent die lid van de club wil worden. Bij de meeste hoofdstukken staat ‘geblokkeerd’. Slechts één hoofdstuk is (in 2006) tot een goed einde gebracht: nummer 26, over wetenschap en onderzoek. Zelfs daarvoor geldt nog dat het akkoord ‘voorlopig’ is.

Verscheidene media meldden afgelopen week dat de onderhandelingen tussen de EU en Turkije worden ‘hervat’, maar dat is niet waar: ze hebben de laatste jaren nooit echt stilgelegen. Echt schot zat er ook weer niet in. Het proces is overschaduwd door toenemende zorg vanuit de EU over de mensenrechtensituatie in Turkije onder de autocratische leider Erdogan.

Gevolg van het EU-Turkije-akkoord over aanpak van de migratiecrisis is wel dat deze maand hoofdstuk 17 wordt geopend, over monetair en economisch beleid. Succesvolle afronding daarvan zal een kwestie van jaren zijn, als het al ooit gebeurt.

Verwant nieuws

Jullie zijn geen Europeanen en zullen dat nooit worden. Een islamitische staat als Turkije hoort niet bij Europa, aldus Geert Wilders PVV !!! 

Toch vindt de PvdA dat Turkije op termijn kan toetreden tot de EU. De EU stelt strenge voorwaarden aan toetreding van nieuwe landen. Turkije moet voor het kan toetreden een groot aantal hervormingen doorvoeren. Het land moet onder andere de rechtsstaat hervormen, democratischer worden en corruptie beter bestrijden. De EU ziet er op toe dat de hervormingen niet alleen op papier staan, maar ook in de praktijk worden gebracht. De PvdA vindt dat wanneer Turkije aantoonbaar voldoet aan alle eisen die de EU stelt aan toetreding, het land mag toetreden tot de EU.

Nadat Turkije en de Europese Economische Gemeenschap (EEG) al eerder hun banden hadden versterkt via de Ankara-overeenkomst (pdf), vroeg Turkije in 1987 volledig lidmaatschap van de EEG aan. De Europese Raad gaf aan dat toetreding op termijn mogelijk was. In 1999 werd Turkije officieel als kandidaat lidstaat erkend en werd er een gezamenlijke strategie ontwikkeld om toetreding mogelijk te maken. Sinds 2005 voldoet Turkije aan de minimale politieke criteria om te kunnen starten met de toetredingsonderhandelingen; deze onderhandelingen zijn gestart. Er is nog geen toetredingsdatum vastgesteld.

Omdat Turkije een grote moslimmeerderheid heeft, hoopt de Europese Unie dat toetreding van Turkije een brug zal vormen tussen Europa en het Midden-Oosten. Ook zou een Turks lidmaatschap laten zien hoe Europa verenigd wordt door diversiteit.

Ontwikkelingen in 2014 en begin 2015 hebben het toetredingsproces flink bemoeilijkt. Eerst was er in februari 2014 de Turkse wet die vrijheid van meningsuiting op het internet beperkte. Daarna volgden kortstondige blokkades van YouTube en Twitter. In december 2014 waren er vervolgens invallen door de Turkse politie bij media die nauw verbonden zijn aan tegenstanders van president Erdogan. Nadat het Turkse parlement in maart 2015 een wet aannam waardoor de politie op demonstranten mag schieten, kreeg het land wederom negatieve reacties uit de EU.

Eind 2015 zorgde het voorlopige plan om samen met Turkije de vluchtelingencrisis aan te pakken er echter voor dat de gesprekken met Turkije over mogelijk lidmaatschap van de EU weer zijn opgepakt. In een brief lieten vijftig Europarlementariërs de Europese Commissie weten het volstrekt verkeerd te vinden dat de hulp van Turkije zou worden gekoppeld aan de onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie.  meer  meer

Toetreding Turkije tot de Europese Unie – Europa Nu

In vogelvlucht – ‎Toetredingscriteria – ‎EP: Knelpunten toetreding

Turkije en de Europese Unie – Wikipedia

Geschiedenis – ‎Onderhandelingen – ‎Geopolitieke aspecten

‘Turkije zal niet toetreden tot Europese Unie’ | NU

Toetreding Turkije | Europa | Standpunten | PvdA

Duitsland wil Turks toetredingsproces tot EU versnellen

#Bruslog: Merkel kan snelle Turkse EU-toetreding

Deel 2 Turkije en EU Twee culturen op één kussen

Rutte: ‘Niet gek’ dat EU met Turkije praat over toetreding

De economische gevolgen van toetreding van Turkije

Waarom Turkije niet mag toetreden tot de Europese Unie

Turkije: lid van EU in ruil voor opvang

Nee, Turkije moet geen lid worden van de Europese Unie

Hoera, Turkije lid van de EU

Afbeeldingen van turkije lid europa

Meer afbeeldingen voor turkije lid europa

Duitsland: Erdogans Turkije kan EU-lidmaatschap vergeten …

Zoekopdrachten gerelateerd aan turkije toetreden europa

toetreding turkije eu

toetreding turkije eu argumenten

toetreding turkije europese unie

Vorige 1 2 3 4 5 6 7  8  9  10  Volgende

Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

december 6, 2015 - Posted by | 2e kamer, boerka, Erdogan, EU, europa, europese parlement, geert wilders, hoofddoek, moslim, politiek, PVV | , , , , , , , , , , , , ,

3 reacties

  1. […] Geert Wilders Volgens Wilders maakt de Turkse regering het Turkse volk onterecht wijs dat het land ooit lid zal worden van de Europese Unie. ,,Nou vergeet het maar. Jullie zijn geen Europeanen en zullen dat nooit worden. Een islamitische staat als Turkije hoort niet bij Europa.” Wilders noemt de onlangs herkozen Lees meer… […]

    Pingback door Geert Wilders PVV – Turkije Minder Minder Minder !!! | PolitiekKiosk | december 6, 2015

  2. […]  zie ook: Geert Wilders PVV – Turkije Minder Minder Minder !!! […]

    Pingback door President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | april 27, 2016

  3. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Turkije Minder Minder Minder !!! […]

    Pingback door Geert Wilders PVV Pro Nexit « Debat in de Digitale Hofstad | juni 25, 2016


Sorry, the comment form is closed at this time.