Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2

Vervolging.

Journaliste Frederike Geerdink is toch nog niet af van de Turkse justitie. Hoewel het Openbaar Ministerie (OM) eerder nog vrijspraak had gevraagd in haar zaak, wil het haar nu alsnog vervolgen. De aanklager gaat in beroep tegen het vonnis van de rechter, die haar maandag vrijsprak. Dat liet Geerdink dinsdag weten.

TURKS OM SPREEKT MET TWEE MONDEN

Geerdink werd door de rechtbank in Turkije vrijgesproken van het propageren van een terroristische organisatie. Een week eerder had de openbaar aanklager – een andere dan de aanklager die nu in beroep wil gaan – laten weten dat hij Geerdink niet wilde vervolgen. Die stap kwam toen als een complete verrassing.

Te kritisch

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is niet gediend van de internationale kritiek die hij ontving om de politieactie de afgelopen tijd, waarbij onder meer een aantal journalisten en verslaggevers werden opgepakt. ‘De Europese Unie moet zich met zijn eigen zaken bemoeien,’ zei de Turkse president maandag.

Erdogan doelt hiermee op de hoofdredacteur, journalisten en de redacties van de Turkse media waarvoor zij werken, waaronder de Turkse krant Zaman en de omroep Samanyolu. De media berichten regelmatig kritisch over het bewind van de Turkse president.

Bij de eerdere uitgebreide operatie werden volgens de Turkse krant Hürriyet zeker 31 mensen opgepakt, onder wie de hoofdredacteur van de grootste Turkse krant Zaman, Ekrem Dumanli, verslaggevers, producers, een politiechef en scenarioschrijvers. De opgepakte mensen worden verdacht van het vormen van een illegale organisatie. Ook zouden zij van plan zijn geweest de controle over de staat te grijpen. De website van de Engelstalige editie van de krant spreekt van een ‘zwarte zondag‘.

zie ook:  President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers deel 1

Erdogan media

Davutoglu: Turkije heeft recht te twijfelen aan oppositiekrant Zaman

VK 05.03.2016 De Turkse premier verdedigt de overname van de grootste Turkse oppositiekrant Zaman door de autoriteiten. ‘Turkije heeft het recht te twijfelen aan diegenen die bijdragen aan een poging tot een coup tegen een gekozen regering, zij het op economische of journalistieke wijze’, stelde hij tijdens zijn bezoek aan de Iraanse hoofdstad Teheran. Vrijdag plaatste Turkije de krant onder staatstoezicht, vandaag ontsloeg de bewindvoerder hoofdredacteur Abdülhamit Bilici.

EU-bewindslieden en mensenrechtenorganisaties hebben hun zorgen geuit over de overname. ‘Weer een stap terug in persvrijheid’, twitterde EU-president Martin Schulz. ‘Ik ben van plan dit onderwerp maandag bij premier Davutoglu aan te kaarten.’

De EU laat in een verklaring weten de zaak nauwlettend in de gaten te houden. ‘Ieder land, en zeker een kandidaat-EU-lidstaat, moet mensenrechten en persvrijheid respecteren.’

De Verenigde Staten reageren ook bezorgd. ‘We beschouwen dit als de jongste in een reeks van verontrustende stappen van de Turkse overheid op het vlak van justitie en wetshandhaving gericht tegen media en andere criticasters’, liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

‘De grondwet is geschonden’

Een rechtbank wees vrijdag een bewindvoerder aan die voor meer controle moet zorgen over Zaman. Enkele uren later viel de politie de redactie binnen.

Zaterdag ontsloeg de bewindvoerder de hoofdredacteur van Zaman Abdülhamit Bilici en de prominente columnist Bulent Kenes. Journalisten moesten langs veiligheidsmensen om hun kantoor binnen te komen en konden vervolgens niet inloggen op de computersystemen. Een journalist, Abdullah Bozturk, zegt dat de bewindvoerders proberen het online archief te wissen.

‘De grondwet is geschonden. Een zwarte dag voor de Turkse pers’, staat er op de voorpagina van de zaterdagkrant. Journalisten wisten deze laatste staatsbemoeienisvrije editie van hun krant vrijdag af te maken voordat de politie binnenviel.

Volgens de aanklager was de overname nodig omdat de krant sterke banden heeft met Fethullah Gulen, een in de Verenigde Staten wonende geestelijke en vijand van het regime. Gulen zou een coup op de Turkse regering voorbereiden en wordt aangeklaagd vanwege terroristische activiteiten.

Volgens critici ziet de Europese Unie veel bedenkelijke maatregelen van de Turkse regering door de vingers omdat zij de hulp van Turkije nodig heeft bij het indammen van de vluchtelingenstroom naar Europa.

Traangas tegen betogers

© AP

Demonstranten worden opgejaagd met traangas. © AFP

De overname door de Turkse regering heeft tot veel ophef geleid. Vrijdagavond en zaterdag verzamelden demonstranten zich voor het kantoor. Zaterdag waren het er tweeduizend. Zij scandeerden slogans en droegen borden met teksten als ‘handen af van mijn krant’. Op beide dagen gebruikte de politie traangas en waterkanonnen om betogers uiteen te drijven.

‘Het is al drie tot vier jaar een gewoonte dat iedereen die zich uitspreekt tegen regeringsbeleid, een rechtszaak of een gevangenisstraf tegemoet mag zien’, reageerde hoofdredacteur Abdulhamit Bilici van Zaman. Hij sprak over een ‘donkere periode voor ons land en onze democratie’.

‘Het is een zwarte dag voor de democratie in Turkije’, zegt Sevgi Akarcesme, hoofdredacteur van de Engelstalige variant Today’s Zaman. Hij zei dat niet alle Turkse media volledig verslag doen van de overname en het politieoptreden tegen de protesten, omdat ze bang zijn hetzelfde lot te ondergaan.

Amnesty International reageerde eerder al op geruchten dat de krant overgenomen zou worden. ‘Onafhankelijke media zijn de hoeksteen van de internationale vrijheid. De Turkse overheid walst over de mensenrechten heen’, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Druk op de media

De Turkse president Erdogan heeft het niet zo op kritiek en moeilijke journalisten, en dat laat hij merken ook. Sinds 2015 voert het Turkse regime de druk op de media op. Sindsdien zijn er tientallen politie-invallen bij kranten, weekbladen en televisiestations, waarbij journalisten zijn gearresteerd en gevangen gezet. Een aantal van hen zit nog steeds vast in afwachting van een aanklacht.

Twee vooraanstaande journalisten van de krant Cumhuriyet werden vorige weekvrijgelaten uit voorarrest. Hun proces begint 25 maart. Ze zijn aangeklaagd voor spionage en publiceren van geheime informatie, omdat ze schreven dat de Turkse overheid wapens heeft helpen smokkelen naar Syrië.

© AP

Een gewonde vrouw na de botsing tussen politie en demonstranten. © AP

Turkse regering neemt grootste krant over: ‘Einde van rechtstaat’

Elsevier 04.03.2016 Zaman zou teveel kritiek uiten op het regime van president Recep Tayyip Erdogan. Het management van de Turkse krant Zaman wordt binnenkort overgenomen door een bewindvoerder van de overheid. Zaman zou teveel kritiek uiten op het regime van president Recep Tayyip Erdogan.

Dat bepaalde een rechtbank in Istanbul vrijdag. Zaman is met bijna 650.000 abonnees de grootste krant van Turkije en staat bekend als een van de laatste media die nog kritisch bericht over Erdogan en zijn AK-partij. Ook de Engelstalige editie Today’s Zaman wordt onder curatele gesteld.

Grondwet

Hoofdredacteur Sevgi Akarçeşme zegt dat de uitspraak ‘strijdig is met de grondwet. De enige manier waarop we uit deze nachtmerrie kunnen ontwaken, is als we terugkeren naar een democratie met een functionerende rechtstaat.’ Volgens de rechtbank zou de krant banden onderhouden met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, een aartsvijand van Erdogan.

Vorige week werden twee opgepakte journalisten van de krant nog vrijgelaten door het Constitutionele Hof. Ze hadden beelden verspreid waarop te zien was hoe de Turkse geheime dienst wapens naar Syrië smokkelde. De vrijlating werd gezien als een verlies voor de Turkse president, die de acties ‘landverraad’ noemde.

Lees ook:

Erdogan zet jacht op vijanden voort

Jacht

Most journalists jailed (Dec 1 2013)
1 Turkey
2 Iran
3 China
4 Eritrea
5 Vietnam
6 Syria
7 Azerbjn

pic.twitter.com/ozCkiEdYL8  @conradhackett

20:31 – 30 oktober 2014

Onder leiding van Erdogan is al jaren een jacht gaande op onafhankelijke media. Vorig jaar werden tientallen websites, kranten en televisiestations overvallen door de Turkse politie, vaak onder het mom van ‘het beschermen van de openbare orde.’ Ook werd Twitter meermaals offline gehaald. De hoofdredacteur van Zaman werd bij eerdere acties ook al gearresteerd.

Het heeft geleid ertoe geleid dat er van persvrijheid bijna geen sprake meer is in Turkije. Volgens oppositiepartij CHP werden afgelopen jaar 156 arrestaties verricht, zitten er nog zeker 32 journalisten vast, en werden 238 rechtszaken gestart.Delen

Emile Kossen (1992) is sinds september 2015 online redacteur bij Elsevier.

Tags; erdogan turkije media persvrijheid recep tayyip erdogan

Turkse overheid neemt kritische krant Zaman over

Trouw 04.03.2016 De Turkse politie is vrijdagavond slaags geraakt met demonstranten die zich bij de redactie van de krant Zaman hadden verzameld. Dat gebeurde nadat een rechtbank vandaag beliste dat het management van de kritische krant een bewindvoerder krijgt. Daarmee komt Zaman onder staatstoezicht te staan.

© Epa.

Zaman gold als een van de laatste kritische kranten in Turkije.

Toen dat bekend werd, stroomden duizenden demonstranten toe, die het niet pikten dat de overheid nu gaat beslissen over de content van de krant. Zij verzamelden zich onder andere op de redactieruimte van de krant. De politie zou hen met traangas hebben verdreven.

Dat de Turkse overheid deze stap neemt, komt niet onverwacht. Turkije vindt al langer dat journalisten van Zaman strafbare feiten plegen. De krant zou namelijk te kritisch zijn en banden hebben met de Turkse islamitische prediker Fethullah Gülen. Gülen werd eerder door president Recep Tayyip Erdogan beschuldigd van verraad. Wat precies de gevolgen zijn voor de krant, is nog niet duidelijk.

Zaman is met een oplage van bijna 650.000 exemplaren de grootste in Turkije. In een redactioneelcommentaar laat de Engelstalige versie van de krant, de Today’s Zaman, weten dat de hoofdredactie zich ‘ernstig zorgen maakt’. Vorig jaar werd de hoofdredacteur van die krant al opgepakt na een reeks tweets over Erdogan.

De hoofdredacteur van Zaman sprak van het einde van de rechtsstaat in Turkije. “Een krant overnemen is strijdig met de grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is. Dit komt neer op het opschorten van de grondwet”, aldus Sevgi Akarcesme. “We werken aan de laatste uitgave van onze eigen krant. We proberen het af te krijgen voordat ze hier zijn.”

Amnesty International reageerde eerder al op geruchten dat de krant overgenomen zou worden. “Onafhankelijke media zijn de hoeksteen van de internationale vrijheid. De Turkse overheid walst over de mensenrechten heen”, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Meer over; Turkije

Turkse overheid neemt kritische krant over

NU 04.03.2016 Een rechtbank in Istanbul heeft vrijdag een bewindvoerder aangewezen die voor meer controle op de Turkse krant Zaman moet zorgen.

De krant zou te kritisch zijn en banden hebben met de Turkse islamitische prediker Fethullah Gülen. Gülen werd eerder door president Recep Tayyip Erdogan beschuldigd van verraad.

De hoofdredacteur van Zaman sprak van het einde van de rechtsstaat in Turkije. “Een krant overnemen is strijdig met de grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is. Dit komt neer op het opschorten van de grondwet”, aldus Sevgi Akarcesme. “We werken aan de laatste uitgave van onze eigen krant. We proberen het af te krijgen voordat ze hier zijn.”

Amnesty International reageerde eerder al op geruchten dat de krant overgenomen zou worden. “Onafhankelijke media zijn de hoeksteen van de internationale vrijheid. De Turkse overheid walst over de mensenrechten heen”, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Wat precies de gevolgen zijn voor de krant, is nog niet duidelijk….

Lees meer over: Turkije Zaman

Gerelateerde artikelen;

Turkije laat journalisten vrij 

Vervolging Turkse journalisten gaat door 

Kritische journalisten opgepakt in Turkije 

Hoe Erdogan Turkse ‘beledigingswet’ doet herleven

Elsevier 02.03.2016 Sinds het aantreden van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in 2014 zijn er al 1.845 rechtszaken aangespannen tegen mensen die de Turkse president zouden hebben beledigd. De wet die dat mogelijk maakt, werd daarvoor nauwelijks gebruikt.

De Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag maakte het aantal rechtszaken wegens belediging woensdag bekend in het parlement. Zijn ministerie heeft in 1.845 gevallen aanklachten van belediging doorgang verleend naar de rechter, meldtHurriyet.

Blozen

Bozdag zelf verdedigt het hoge aantal rechtszaken tegen beledigers van Erdogan. ‘Ik kan de beledigingen zelf niet lezen, ik ga ervan blozen,’ aldus de minister.

De wet die het beledigen van de Turkse president strafbaar stelt werd voor het tijdperk-Erdogan nauwelijks gebruikt. Critici verwijten Erdogan dan ook dat hij de wet misbruikt om politieke tegenstanders en critici de mond te snoeren.

Veel van de ‘beledigingen’ worden geuit op sociale media. Daardoor zijn onder de mensen die zijn aangeklaagd wegens belediging zowel prominenten als burgers.

Ook journalisten die zich kritisch uiten over Erdogan en zijn bewind lopen risico te worden opgepakt. Daarbij wordt de beledigingswet af en toe ingezet, maar vaker wordt er onder het mom van staatsveiligheid aangeklaagd. Voorbeelden zijn de arrestatie van de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdinkvorig jaar wegens het verspreiden van ‘terreurpropaganda’, en de arrestaties van een de Britse VICE News-journalisten Jake Hanrahan en Philip Pendlebury.

Ook werden hoofdredacteur Can Dundar en bureauredacteur Erdem Gul van de linkse, seculiere Turkse krant Cumhuriyetvorig jaar opgepakt en moesten terechtstaan wegens het ‘verspreiden van geheime informatie’ en ‘spionage’. De krant publiceerde een verhaal met beelden van Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië, de daarna vermoedelijk terecht zijn gekomen bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Lees ook

Deze journalist moet volgens Erdogan levenslang de cel in

Het Turkse Constitutionele Hof bepaalde vorig week dat hun arrestatie ‘niet legaal’ was en dat hun vrijheid en veiligheid daarmee is geschonden. Daarop werden Dundar en Gul vrijgelaten.

De zaak tegen de twee loopt echter nog steeds. De Turkse premier Ahmet Davutoglu benadrukte woensdag dat de uitspraak van het hof geen invloed mag hebben op het proces tegen de journalisten. Dat begint eind maart.

Het Openbaar Ministerie eist levenslang. Davutoglu zegt dat de rechtszaak los moet worden gezien van het concept van vrijheid van meningsuiting omdat het om spionage gaat, iets wat Erdogan eerder ook al zei.

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; recep tayyip erdogan turkije frederike geerdink can dundar erdem gul cumhuriyet vice belediging journalisten persvrijheid

zie ook;

3-3-2016 Asieldebat: luchtbrug-idee van PvdA is ‘voorbarig en eenzijdig’

3-3-2016 Samsom: snel vluchtelingen halen uit Turkije

Oppositie dreigt Erdogan

Telegraaf 29.02.2016  De grootste Turkse oppositiepartij, CHP, heeft gedreigd met een boycot van de onderhandelingen over een nieuwe grondwet. Daarmee reageert de partij op de uitlatingen van president Recep Tayyip Erdogan over het grondwettelijk hof in het land.

Het hof oordeelde zondag dat twee kritische journalisten onterecht waren gearresteerd en vrijgelaten moesten worden. Erdogan uitte daarop kritiek op het hoogste hof. ,,Ik zeg het openlijk, ik accepteer het niet en voeg me niet naar dat oordeel, ik respecteer het ook niet”, zei de president.

De CHP eist dat Erdogan die uitlatingen terugneemt en de partij staakt de onderhandelingen over de nieuwe grondwet als dat niet gebeurt.

Turkije laat journalisten vrij in afwachting van proces

VK 26.02.2016 Turkije heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee vooraanstaande journalisten vrijgelaten. De krant waarvoor zij werken, Cumhuriyet, maakte dit vrijdag bekend. De twee werden vrijgelaten nadat het Constitutionele Hof donderdag bepaalde dat met hun arrestatie de rechten van de twee verdachten zijn geschonden.

Can Dundar en Erdem Gul werden in november opgepakt wegens het verspreiden van bepaald beeldmateriaal over de oorlog in Syrië. Daarop zou te zien zijn dat de Turkse geheime dienst in 2014 wapens hielp smokkelen naar Syrië. Justitie beschuldigt de journalisten onder andere van het verspreiden van geheime informatie en spionage.

De twee journalisten zijn nog niet van de Turkse justitie af. Op 25 maart begint een proces tegen hen. Ze mogen het land niet uit en ze kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Hoogverraad

Persvrijheid in Turkije

De Turkse president Erdogan heeft het niet zo op kritiek en moeilijke journalisten, en dat laat hij merken ook. Al veel vaker werden journalisten opgepakt of veroordeeld. Vorig jaar januari werd de Nederlandse Fréderike Geerdink gearresteerd, in augustus werd een aantal Vice-journalisten opgepakt (later weer vrijgelaten) en in oktober liet Erdogan een kritische hoofdredacteur arresteren.

De Turkse president Erdogan noemde het handelen van de journalisten ‘onvergeeflijk’. Hij diende persoonlijk een aanklacht in tegen hoofdredacteur Dundar. In diverse toespraken herhaalde hij dat het publiceren van dit soort verhalen gelijk staat aan landverraad en dat de verantwoordelijke journalisten daarvoor een zware prijs zouden betalen.

Dundar liet vorig jaar in de rechtszaal weten: ‘De president zei dat onze actie hoogverraad is. Wij zijn geen verraders, spionnen of helden; we zijn journalisten. Wat we heben gedaan, was het uitvoeren van een journalistieke activiteit.’

Journalisten die protesteren tegen de arrestatie van Dundar en Gul in aanraking met de politie, november 2015. © ap

Onderdrukking

Dundar en Gul zijn uitgegroeid tot symbolen van de toenemende onderdrukking van de media door de Turkse regering. Sinds hun arrestatie op 26 november zitten ze in hechtenis, met beperkt contact met de buitenwereld.

In 2015 voerde het Turkse regime de druk op: er waren tientallen politie-invallen bij kranten, weekbladen en televisiestations, waarbij journalisten zijn gearresteerd en gevangen gezet. Een aantal van hen zit nog steeds vast in afwachting van een aanklacht. En dan is er volgens Human Rights Watch nog het onderbelichte verhaal van de vele honderden Turkse journalisten die in het afgelopen jaar zijn ontslagen. Eén kritische opmerking over de president, de regering of een politieke beslissing lijkt voldoende om de volgende dag op straat te staan.

Turkije laat twee journalisten vrij in afwachting proces

Trouw 26.02.2016 Turkije heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee vooraanstaande journalisten vrijgelaten. De krant waarvoor zij werken, Cumhuriyet, maakte dat vrijdag bekend. De twee werden vrijgelaten nadat het Constitutionele Hof donderdag bepaalde dat met hun arrestatie de rechten van de twee verdachten zijn geschonden.

Can Dundar en Erdem Gul werden in november opgepakt wegens het verspreiden van en schrijven over bepaald beeldmateriaal over de oorlog in Syrië. Daarop zou te zien zijn dat de Turkse geheime dienst in 2014 wapens hielp smokkelen naar Syrië. Justitie beschuldigt de journalisten onder andere van het verspreiden van geheime informatie en spionage.

De twee journalisten zijn nog niet van de Turkse justitie af. Op 25 maart begint een proces tegen hen. Ze mogen het land niet uit en ze kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Het gebeurt vaker dat de Turkse politie journalisten oppakt. De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink belandde vorig jaar eveneens een paar dagen in een cel. Zij zou in verboden gebied zijn geweest. Ze werd later Turkije uitgezet.

Verwant nieuws;

Turkije laat journalisten vrij

NU 26.02.2016 Turkije heeft twee vooraanstaande journalisten vrijgelaten. De krant waarvoor zij werken, Cumhuriyet, maakte dat vrijdag bekend.

De twee werden vrijgelaten nadat het Constitutionele Hof donderdag bepaalde dat met hun arrestatie de rechten van de twee verdachten zijn geschonden.

In november werden Can Dundar en Erdem Gul opgepakt wegens het verspreiden van bepaald beeldmateriaal over de oorlog in Syrië. Daarop zou te zien zijn dat de Turkse geheime dienst in 2014 wapens hielp smokkelen naar Syrië. Justitie beschuldigt de journalisten onder andere van het verspreiden van geheime informatie en spionage.

De twee journalisten zijn nog niet van de Turkse justitie af. Op 25 maart begint een proces tegen hen. Ze mogen het land niet uit en ze kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Dundar, hoofdredacteur van Cumhuriyet, sprak na zijn vrijlating van een ”historische beslissing” van het Constitutionele Hof. ”Het oordeel heeft niet alleen voor ons de weg vrijgemaakt maar ook voor al onze collega’s, de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.”

Lees meer over: Turkije

Gerelateerde artikelen;

Grondwetshof Turkije pleit journalisten vrij

Turkije arresteert 21 personen na zelfmoordaanslag Ankara

Turkije laat journalisten vrij

Telegraaf 26.02.2016 Turkije heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee vooraanstaande journalisten vrijgelaten. De krant waarvoor zij werken, Cumhuriyet, maakte dat vrijdag bekend. De twee werden vrijgelaten nadat het Constitutionele Hof donderdag bepaalde dat met hun arrestatie de rechten van de twee verdachten zijn geschonden.

Can Dundar en Erdem Gul werden in november opgepakt wegens het verspreiden van bepaald beeldmateriaal over de oorlog in Syrië. Daarop zou te zien zijn dat de Turkse geheime dienst in 2014 wapens hielp smokkelen naar Syrië. Justitie beschuldigt de journalisten onder andere van het verspreiden van geheime informatie en spionage.

De twee journalisten zijn nog niet van de Turkse justitie af. Op 25 maart begint een proces tegen hen. Ze mogen het land niet uit en ze kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Dundar, hoofdredacteur van Cumhuriyet, sprak na zijn vrijlating van een ,,historische beslissing” van het Constitutionele Hof. ,,Het oordeel heeft niet alleen voor ons de weg vrijgemaakt maar ook voor al onze collega’s, de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.”

Turkije laat twee journalisten vrij

AD 26.02.2016 Twee vooraanstaande journalisten van de Turkse krant Cumhuriyet zijn in de nacht van donderdag op vrijdag vrijgelaten. Dat maakte dezelfde krant vrijdag bekend. De twee werden vrijgelaten nadat het Turkse Constitutionele Hof bepaalde dat met hun arrestatie de rechten van de twee zijn geschonden.

Dat zei het Hof donderdag. Can Dundar en Erdem Gul werden in november opgepakt wegens het verspreiden van bepaald beeldmateriaal over de oorlog in Syrië. Daarop zou te zien zijn dat de Turkse geheime dienst in 2014 wapens hielp smokkelen naar Syrië. Justitie beschuldigt de journalisten onder andere van het verspreiden van geheime informatie en spionage.

De twee journalisten zijn nog niet van de Turkse justitie af. Op 25 maart begint een proces tegen hen. Ze mogen het land niet uit en ze kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Dundar, hoofdredacteur van Cumhuriyet, sprak na zijn vrijlating van een ,,historische beslissing” van het Constitutionele Hof. ,,Het oordeel heeft niet alleen voor ons de weg vrijgemaakt maar ook voor al onze collega’s, de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.”

Lees ook;

Constitutioneel Hof gaat in tegen Erdogan: pleit oppositiejournalisten vrij

VK 25.02.2016 Het Constitutionele Hof in Turkije heeft donderdag bepaald dat de arrestatie van twee journalisten van de krant Cumhuriyet ‘niet legaal’ was en hun vrijheid en veiligheid heeft geschonden. Naar verwachting worden de journalisten vrijdag vrijgelaten. Zij hadden vorig jaar bericht dat de Turkse geheime dienstwapens smokkelde naar Syrië.

Persvrijheid in Turkije

De Turkse president Erdogan heeft het niet zo op kritiek en moeilijke journalisten, en dat laat hij merken ook. Al veel vaker werden journalisten opgepakt of veroordeeld. Vorig jaar januari werd de Nederlandse Fréderike Geerdink gearresteerd, in augustus werd een aantal Vice-journalisten opgepakt (later weer vrijgelaten) en in oktober liet Erdogan een kritische hoofdredacteur arresteren.

De hoofdredacteur van Cumhuriyet Can Dundar en de verslaggever in Ankara Erdem Gul berichtten in 2014 over wapenleveranties door Turkije aan Syrische rebellen. Bij de berichtgeving werden ook foto’s afgedrukt waarop trucks te zien zijn, die zouden zijn volgeladen met wapens. Volgens de regering hebben de journalisten zich schuldig gemaakt aan het verlenen van steun aan terroristen en het schenden van de staatsveiligheid.

De Turkse president Erdogan noemde het handelen van de journalisten ‘onvergeeflijk’. Hij diende persoonlijk een aanklacht in tegen hoofdredacteur Dundar. In diverse toespraken herhaalde hij dat het publiceren van dit soort verhalen gelijk staat aan landverraad en dat de verantwoordelijke journalisten daarvoor een zware prijs zouden betalen.

Dundar liet vorig jaar in de rechtszaal weten: ‘De president zei dat onze actie hoogverraad is. Wij zijn geen verraders, spionnen of helden; we zijn journalisten. Wat we heben gedaan, was het uitvoeren van een journalistieke activiteit.’

Onderdrukking

Erdogan die eerst de macht en de invloed van het leger heeft teruggedraaid, gebruikt nu meer en meer het staatsapparaat om critici de mond te snoeren, stelde Human Rights Watch-directeur Kenneth Roth in een uitgebreid interview met de Volkskrant in november. [+]

Dundar en Gul zijn uitgegroeid tot symbolen van de toenemende onderdrukking van de media door de Turkse regering. Sinds hun arrestatie op 26 november zitten ze in hechtenis, met beperkt contact met de buitenwereld.

In 2015 voerde het Turkse regime de druk op: er waren tientallen politie-invallen bij kranten, weekbladen en televisiestations, waarbij journalisten zijn gearresteerd en gevangen gezet. Een aantal van hen zit nog steeds vast in afwachting van een aanklacht. En dan is er volgens Human Rights Watch nog het onderbelichte verhaal van de vele honderden Turkse journalisten die in het afgelopen jaar zijn ontslagen. Eén kritische opmerking over de president, de regering of een politieke beslissing lijkt voldoende om de volgende dag op straat te staan.

Journalisten die protesteren tegen de arrestatie van Dundar en Gul in aanraking met de politie, november 2015. © AP

GERELATEERDE ARTIKELEN;

In alle vrijheid praten over onvrijheid

Turkse journalisten gearresteerd voor schrijven over wapenlevering aan IS

Turkse oppositiejournalisten horen levenslang tegen zich eisen

Grondwetshof Turkije pleit journalisten vrij

NU 25.02.2016 Het Constitutionele Hof in Turkije heeft donderdag bepaald dat met de arrestatie van twee vooraanstaande journalisten de rechten van de twee verdachten zijn geschonden. Ze moeten daarom worden vrijgelaten.

De twee journalisten van de krant Cumhuriyet, Can Dundar en Erdem Gul, werden in november opgepakt wegens het verspreiden van bepaald beeldmateriaal over de oorlog in Syrië. Daarop zou te zien zijn dat de Turkse geheime dienst in 2014 wapens hielp smokkelen naar Syrië.

Lees meer over: Turkije

Gerelateerde artikelen;

Vervolging Turkse journalisten gaat door 

Justitie Turkije eist levenslang tegen journalisten 

Vervolging Turkse journalisten gaat door

NU 05.02.2016 Een Turkse rechtbank heeft vrijdag ingestemd met een aanklacht tegen twee Turkse journalisten. Dat hebben de advocaten van de journalisten bekendgemaakt. Als de twee worden veroordeeld kunnen ze levenslang krijgen.

De journaisten van de krant Cumhuriyet berichtten vorig jaar over wapenleveranties door Turkije aan Syrische rebellen in 2014.

Bij de berichtgeving werden ook foto’s afgedrukt waarin met wapens volgeladen trucks te zien zouden zijn. Volgens de regering hebben de journalisten zich schuldig gemaakt aan het verlenen van steun aan terroristen en het schenden van de staatsveiligheid.

President Recep Tayyip Erdogan is woest over de berichtgeving en heeft het handelen van de journalisten onvergeeflijk genoemd.

De eerste zitting in de zaak staat gepland voor 25 maart, aldus de advocaten.

Lees meer over: Turkije

Gerelateerde artikelen;

Justitie Turkije eist levenslang tegen journalisten 

Vervolging Turkse journalisten gaat door, kans op levenslang

VK 05.02.2016 Een Turkse rechtbank heeft vrijdag ingestemd met een aanklacht tegen twee Turkse journalisten. Dat hebben de advocaten van de journalisten bekendgemaakt. Als de twee worden veroordeeld kunnen ze levenslang krijgen.

Persvrijheid in Turkije

De Turkse president Erdogan heeft het niet zo op kritiek en moeilijke journalisten, en dat laat hij merken ook. Al veel vaker werden journalisten opgepakt of veroordeeld.

Vorig jaar januari werd de Nederlandse Fréderike Geerdink gearresteerd, in augustus werd een aantal Vice-journalisten opgepakt (later weer vrijgelaten) en in oktober liet Erdogan een kritische hoofdredacteur arresteren.

De journalisten van de krant Cumhuriyet berichtten vorig jaar over wapenleveranties door Turkije aan Syrische rebellen in 2014. Bij de berichtgeving werden ook foto’s afgedrukt waarin met wapens volgeladen trucks te zien zouden zijn. Volgens de regering hebben de journalisten zich schuldig gemaakt aan het verlenen van steun aan terroristen en het schenden van de staatsveiligheid.

De eerste zitting in de zaak staat gepland voor 25 maart 2016, aldus de advocaten.

President Recep Tayyip Erdogan is woest over de berichtgeving en heeft het handelen van de journalisten onvergeeflijk genoemd.

Volg en lees meer over:  TURKIJE   BUITENLAND   RECEP TAYYIP ERDOGAN

Vervolging Turkse journalisten gaat door

Trouw 05.02.2016  Een Turkse rechtbank heeft vrijdag ingestemd met een aanklacht tegen twee Turkse journalisten. Dat hebben de advocaten van de journalisten bekendgemaakt. Als de twee worden veroordeeld kunnen ze levenslang krijgen.

De journalisten van de krant Cumhuriyet berichtten vorig jaar over wapenleveranties door Turkije aan Syrische rebellen in 2014. Bij de berichtgeving werden ook foto’s afgedrukt waarin met wapens volgeladen trucks te zien zouden zijn.

Volgens de regering hebben de journalisten zich schuldig gemaakt aan het verlenen van steun aan terroristen en het schenden van de staatsveiligheid.
De eerste zitting in de zaak staat gepland voor 25 maart, aldus de advocaten.

President Recep Tayyip Erdogan is woest over de berichtgeving en heeft het handelen van de journalisten onvergeeflijk genoemd.

Verwant nieuwsl

Doe geen zaken met Erdogans angstregime

VK 04.02.2016 Turkije Samenwerking door de EU met Erdogan zou ook diens ondemocratische praktijken legaliseren.

Mehmet Cerit. ©

Premier Rutte spreekt op 10 februari – in het kader van het EU-voorzitterschap – met de Turkse premier Davutoglu in Den Haag, onder meer over het indammen van de vluchtelingenstroom naar Europa. Rutte zou hem echter eerst moeten dwingen democratische waarden na te leven. Anders kan Europa zomaar met een nieuwe golf vluchtelingen te maken krijgen: de Koerden uit Oost-Turkije.

Rutte wil afspraken maken met Davutoglu – die in de praktijk als spreekbuis van Erdogan fungeert – om de vluchtelingenstroom te beperken. Ik wens hem veel succes. Sinds de afspraak tussen de EU en Turkije in november vorig jaar is het aantal vluchtelingen, ondanks de winter, niet gedaald. In januari kwamen ruim 58 duizend vluchtelingen in gammele bootjes naar Griekenland, meldde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR maandag. In juli vorig jaar waren dat er nog ongeveer 55 duizend.

Afspraken maken met Davutoglu zal geen oplossing blijken voor het vluchtelingenprobleem. Een teken aan de wand is dat Erdogan, en in zijn verlengde Davutoglu, zich volstrekt onbetrouwbaar en ondemocratisch opstelt. De autocraat Erdogan onderdrukt zijn tegenstanders. Hij laat zijn critici arresteren om een alleenheerschappij te creëren waarin geen ruimte is voor kritiek op de president.

Oorlog tegen de Koerden kan leiden tot een nieuwe stroom vluchtelingen naar Europa…

Zijn repressieve beleid ten aanzien van het oosten van Turkije kan zelfs resulteren in een nieuwe vluchtelingenstroom richting Europa. Want in ruim twintig gebieden geldt een uitgaansverbod vanwege de strijd tegen de terroristische PKK, in sommige gebieden al langer dan zes weken. Miljoenen burgers worden negatief beïnvloed door de zware gevechten.

De burgers in de regio, die voornamelijk wordt bewoond door Koerden, zijn niet in staat te voorzien in de meest basale behoeften, zoals voedsel en medische behandeling. Sommigen kunnen hun doden zelfs niet begraven. Zo heeft een echtpaar in Cizre zijn 13-jarige dochter in de diepvries moeten bewaren om haar later te kunnen begraven, zo meldde de linkse krant Cumhuriyet.

Als gevolg van deze omstandigheden hebben tot nu toe zo’n 400 duizend burgers het gebied verlaten. En elke dag vluchten er weer duizenden mensen naar het westen van Turkije.

De schrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk stelde in een interview met de krant Hürriyet niet voor niets dat Europa zijn democratische waarden verloochent via zijn deal met de Turkse regering van 3 miljard euro in ruil voor opvang van Syrische vluchtelingen. Volgens Pamuk negeert de Turkse regering mensenrechten in eigen land op grote schaal en mag Europa daarvan niet wegkijken.

Van de 1.128 academici die via een petitie de regering opriepen het offensief in Zuidoost-Turkije te staken en naar mogelijkheden voor vrede te zoeken, worden er 132 in opdracht van Erdogan vervolgd. Zij zullen worden gearresteerd of ontslagen, zo meldde de onafhankelijke Turkse site http://www.Diken.com.tr.

Ondernemers worden gestraft via zware belastingboetes als ze kritiek uiten op de president. En regeringskritische ambtenaren, docenten en werknemers worden ontslagen of gearresteerd als ze kritische kranten lezen of een scherp bericht delen op sociale media. Kritische journalisten worden onder druk gezet. Onlangs nog is levenslang geëist tegen de hoofdredacteur en een correspondent van Cumhuriyet.

Ik vraag mij af of Rutte op de hoogte is van het angstregime dat Erdogan in zijn eigen land creëert.

Op 21 januari meldde het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi dat de 19-jarige Salih A. in Manavgat is opgepakt omdat hij Erdogan ‘beledigd’ zou hebben op Facebook. En ook huisvrouwen in de steden Eskisehir en Manisa worden opgepakt wanneer ze naaiwerk doen om arme studenten te helpen: ‘wegens steun aan een sociale beweging’ die door Erdogan tot terroristische organisatie is uitgeroepen, zo meldde de krant Hürriyet in november vorig jaar.

Ik vraag mij af of Rutte op de hoogte is van het angstregime dat Erdogan in zijn eigen land creëert, en of hij het wel wil weten. Dat zou wel moeten. Want samenwerking met Erdogan legaliseert ook Erdogans ondemocratische praktijken.

De Europese Unie kan pas zaken met hem doen als ze eerst afdwingt dat hij democratische waarden naleeft. Tenzij deze waarden alleen zijn bedoeld voor Europese burgers en we het geen probleem vinden een nieuwe stroom vluchtelingen uit Turkije op te vangen.

Feit is dat Erdogan Turkije nu naar de afgrond sleurt. Europa staat erbij en kijkt ernaar. En verraadt zijn eigen waarden en geloofwaardigheid.

Volg en lees meer over:  RECEP TAYYIP ERDOGAN

Aanslag in Istanbul: ‘Mediaverbod kwam sneller dan ambulances’

Elsevier 12.01.2016 Turkse media mogen niet langer berichten over de terreuraanslag in Istanbul. ‘Elk type nieuws, interviews, kritiek en andere publicaties in print, televisie, sociale media en alle andere media op internet’ is verboden.

Dat bepaalde een rechter in de Turkse stad dinsdagmiddag, meldt Hurriyet. Reden voor het publicatieverbod is de ‘nationale veiligheid’.

Bewijs

Bij een eerdere aanslag in de hoofdstad Ankara in oktober, werd een gelijksoortig mediaverbod opgelegd. Bij die aanslag, die werd opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS), kwamen 101 mensen om.

‘Het mediaverbod kwam sneller dan de ambulances,’ zegt Kemal Kilicdaroglu, leider van de grootste Turkse oppositiepartij CHP. Het mediaverbod is ‘het bewijs’ van de incompetentie van de regering van de AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, vindt de oppositieleider.

Lees ook;

Aanslag in Istanbul: dader was lid van IS

Ramp

‘Een terrorist pleegt een zelfmoordaanslag in een stad als Istanbul, in het toeristische hart, en je neemt geen maatregelen. Wat doe je dan? Je stelt een mediaverbod in. Dit is een regelrechte ramp, deze regering is niet in staat om een land te besturen,’ aldus de CHP-leider.

De aanslag van dinsdag zou zijn uitgevoerd door een Syrische aanhanger van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu eerder op de dag. Bij de aanslag op het Sultanahmet-plein in het toeristische hart van Istanbul vielen tien doden, onder wie negen Duitsers. Vijftien anderen raakten gewond.

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; istanbul  recep tayyip erdogan  kemal kilicdaroglu sultanahmet  is  terreur  mediaverbod

lees: Samenvatting aanslag Istanbul

lees: Dader van aanslag in Istanbul was lid van IS

lees: Dader aanslag in Istanbul was lid van IS

lees: Meeste doden aanslag Istanbul Duitsers

lees: ‘Geen Nederlandse slachtoffers in Istanbul’

lees: ‘Syriër achter aanslag Turkije’

lees: Bloedbad door aanslag toeristenhart Istanbul

lees: ‘Acht Duitse toeristen gedood bij IS-aanslag Istanbul’

lees: Zeker tien doden bij zelfmoordaanslag op toeristisch plein Istanbul

lees: Sultanahmet-plein toeristisch knooppunt

Bijna 200 journalisten vast

Telegraaf 15.12.2015 Wereldwijd zitten 199 journalisten gevangen in 28 verschillende landen. Een kwart van hen zit vast in China. Dat blijkt uit het jaarverslag van de organisatie ter bescherming van journalisten CPJ.

In Egypte en Turkije is de situatie volgens het CPJ dramatisch verslechterd. In Egypte worden nu 23 journalisten vastgehouden. In 2014 waren dat er twaalf. Ook in Turkije is het aantal verdubbeld van zeven naar veertien.

Het totaal aantal journalisten dat vast zit is wel iets afgenomen ten opzichte van het recordjaar 2014. Toen ging het om 221 verslaggevers. “Een handvol landen blijft de detentie van journalisten systematisch gebruiken om critici de mond te snoeren”, aldus het CPJ.

EU: Turkije laks met aanpak corruptie en partijdigheid

AD 15.12.2015 Het wordt hoog tijd dat Turkije iets doet aan de enorme tekortkomingen op het gebied van de rechtsstaat en de verslechtering van de vrijheid van meningsuiting en de pers een halt toeroepen. Die boodschap geven de Europese lidstaten dinsdag in conclusies over het uitbreidingsbeleid van de landenunie.

De Europese Unie blies maandag de onderhandelingen met Turkije over toetreding dan wel nieuw leven in, maar ontwikkelingen in dat land zijn ‘reden voor serieuze zorg’. Zo moet de ondermijning van de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechtspraak snel worden teruggedraaid. De EU is met name bezorgd over rechtszaken tegen kritische media, journalisten, schrijvers en gebruikers van sociale media.

Ook is Turkije veel te laks met het bestrijden van corruptie, aldus de EU. Als Turkije al deze problemen niet oplost, blijft een EU-lidmaatschap buiten bereik. Diverse Europese regeringsleiders hebben herhaaldelijk gezegd dat met de criteria voor toelating niet wordt gemarchandeerd. Van de 35 hoofdstukken waarover moet worden onderhandeld, is slechts één hoofdstuk (voorlopig) afgesloten. Over iets minder dan de helft wordt onderhandeld.

Positief punt
Een positief punt is dat het land goed bezig is zijn wetgeving, vooral op economisch gebied, op een lijn te krijgen met Europa, aldus de EU. Maandag werd hoofdstuk 17, over economisch en monetair beleid, geopend. De Europese Unie schrijft dat als Turkije hard doorwerkt volgend jaar met nog drie hoofdstukken kan worden begonnen.

Lees ook;

Turkse arts riskeert twee jaar cel voor grap over Erdogan en Gollem

Trouw 02.12.2015 Maar liefst vijf experts zijn ingeschakeld om te beoordelen of een Turkse arts president Erdogan heeft beledigd door een plaatje te delen waarin hij wordt vergeleken met Gollem. De rechter moest toegeven dat hij de film maar gedeeltelijk had gezien.

Zes plaatjes waren genoeg voor de schorsing van Bilgin Çiftçi. Gollem, het door de Ring geobsedeerde wezen uit In de Ban van de Ring, met een verbaasde blik, een verrast gezicht en een mond vol eten en daarnaast president Erdogan met soortelijke uitdrukkingen. Met het delen van deze plaatjes had de arts de president beledigd, oordeelde het Turkse instituut voor volksgezondheid.

Çiftçis collega’s protesteerden en stelden dat Erdogan, die al vaker critici heeft beschuldigd van belediging, tegen een stootje moet kunnen: “Wie aan het hoofd van de regering staat moet tegen felle kritiek van burgers kunnen. Alle kritiek wordt hier gezien als een belediging en aanleiding voor een rechtszaak.”

Film niet gezien
Ook Çiftçi werd aangeklaagd. Maar zijn advocaat wees de rechtbank op een probleempje: noch de openbaar aanklager, noch de opperrechter hadden de complete verfilming van In de Ban van de Ring gezien. Dat was wel een terecht punt, gaf de rechtbank toe. Vijf experts – twee academici, twee gedragswetenschappers en een mediadeskundige – moeten nu beoordelen of een vergelijking met Gollem daadwerkelijk een belediging is.

Volgens Çiftçi is Gollem geen slecht personage en daar valt wel wat voor te zeggen, aangezien in de verfilming van de trilogie juist zijn gespleten persoonlijkheid wordt benadrukt.

Het gekromde, slijmerige wezen werd geboren als de hobbit Sméagol en veranderde pas geleidelijk in de meer kwaadaardige Gollem toen hij bezeten raakte door de Ring, zijn ‘lieveling’. In de films ruzien de kinderlijke Sméagol en de boosaardige Gollem geregeld met elkaar. Wie uiteindelijk zijn wil doordrukt, zijn goede of zijn kwade kant, is voor de kijker juist de vraag.

Youtube-blokkade Turkije schond vrijheid van meningsuiting 

NU 01.12.2015 Turkije had Youtube van 2008 tot 2010 niet mogen blokkeren. Daarmee werd de vrijheid van meningsuiting geschonden. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag besloten (pdf).

De Turkse overheid werd voor de rechter gesleept door drie academici uit Ankara, nadat Youtube in het land werd geblokkeerd vanwege een aantal video’s die Mustafa Kemal Atatürk, grondlegger van het moderne Turkije, beledigden.

De rechtszaak werd in eerste instantie door een rechtbank in Ankara verworpen, en de video’s bleven geblokkeerd totdat de eigenaar van de auteursrechten hiertegen bezwaar maakte.

Meningsuiting

Volgens het Hof kan Youtube worden gezien als een belangrijke manier om informatie en ideeën uit te wisselen, en was de blokkade ervan daarom in strijd met artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin vrijheid van meningsuiting wordt gegarandeerd.

Het Hof wijst er bovendien op dat eerder al werd besloten dat het niet toegestaan is om een hele website te blokkeren als één pagina van de site illegaal is.

Blokkades

Ook na 2010 werd Youtube nog meermaals geblokkeerd. In de eerste helft van 2014 gebeurde dit omdat er een video verscheen die de permier Recep Tayyip Erdogan in verband bracht met corruptie.

Eerder dit jaar was Youtube enige tijd geblokkeerd nadat beelden van een gijzeling werd geplaatst. Die werden uiteindelijk verwijderd, en Youtube is nu weer beschikbaar.

Lees meer over: Youtube Turkije

‘Turkse aanklager Ergenekon-proces vlucht naar Nederland’

NU 01.12.2015 Een vooraanstaande openbaar aanklager in Turkije is naar Nederland gevlucht. Dit meldden Turkse media dinsdag over aanklager Fikret Seçen.

Hij werd dinsdag 24 november uit zijn ambt gezet en heeft volgens de berichten dezelfde dag nog een vlucht van Ankara naar Amsterdam genomen, kort voor hem het reizen zou worden verboden.

Seçen werd uit het ambt gezet wegens ”het vervalsen, laten verdwijnen of achterhouden”’ van officiële documenten en het ”in diskrediet brengen van het ambt”. Hij was als aanklager bekend van de Ergenekon-rechtszaak, waarbij onder anderen militairen en journalisten beschuldigd werden van het voorbereiden van een staatsgreep.

De regerende AK-partij van president Erdogan trok in het Ergenekon-proces samen op met de Gülen-beweging, sterk vertegenwoordigd in de rechterlijke macht, om gemeenschappelijke vijanden achter de tralies te krijgen.

In de Ergenekon-rechtszaak verving Seçen de magistraat Zekeriya Ӧz die afgelopen zomer naar Duitsland vluchtte. Sinds 2013 zijn de voormalige bondgenoten AK en Gülen elkaars vijanden en bestrijdt de regering de vooruitstrevende islamitische beweging van Fethullah Gülen.

Lees meer over: Turkije

Aanklager vlucht naar Nedeland

Telegraaf 01.12.2015 Een vooraanstaande openbaar aanklager in Turkije is naar Nederland gevlucht. Dit meldden Turkse media dinsdag over aanklager Fikret Seçen. Hij werd dinsdag 24 november uit zijn ambt gezet en heeft volgens de berichten dezelfde dag nog een vlucht van Ankara naar Amsterdam genomen, kort voor hem het reizen zou worden verboden.

Seçen werd uit het ambt gezet wegens ,,het vervalsen, laten verdwijnen of achterhouden”’ van officiële documenten en het ,,in diskrediet brengen van het ambt”. Hij was als aanklager bekend van de Ergenekon-rechtszaak, waarbij onder anderen militairen en journalisten beschuldigd werden van het voorbereiden van een staatsgreep.

De regerende AK-partij van president Erdogan trok in het Ergenekon-proces samen op met de Gülen-beweging, sterk vertegenwoordigd in de rechterlijke macht, om gemeenschappelijke vijanden achter de tralies te krijgen. In de Ergenekon-rechtszaak verving Seçen de magistraat Zekeriya Ӧz die afgelopen zomer naar Duitsland vluchtte. Sinds 2013 zijn de voormalige bondgenoten AK en Gülen elkaars vijanden en bestrijdt de regering de vooruitstrevende islamitische beweging van Fethullah Gülen.

Twee Turkse journalisten opgepakt voor spionage

NU 26.11.2015 Twee vooraanstaande Turkse journalisten zijn donderdag gearresteerd, omdat ze verdacht worden van spionage en het onthullen van staatsgeheimen.

De arrestaties volgen op publicaties van foto’s in de regeringskritischekrantCumhuriyet die zouden tonen dat de Turkse geheime dienst begin 2014 behulpzaam is geweest bij het bewapenen van jihadisten in Syrië.

De dienst zou wapens naar extremisten hebben gestuurd. In de aanklacht staat dat de journalisten samenwerkten met een fotograaf en foto’s manipuleerden. Hierdoor zou het lijken dat de Turkse regering terroristische organisaties steunt.

De hoofdredacteur en de correspondent uit Ankara zijn opgepakt en worden beschuldigd van spionage en het onthullen van staatsgeheimen. De zaak tegen hen sleept al enige tijd.

Ze zouden eerder ook van lidmaatschap van een terroristische organisatie zijn beschuldigd en van schending van de nationale veiligheid.

Lees meer over: Turkije

Turkse journalisten opgepakt wegens ‘terrorisme’

AD 26.11.2015 Twee vooraanstaande Turkse journalisten zijn donderdag gearresteerd wegens hulp aan terroristen. De arrestaties volgen op de publicatie van beelden door de krant Cumhuriyet die zouden tonen dat de Turkse geheime dienst begin 2014 behulpzaam is geweest bij het bewapenen van jihadisten in Syrië. De dienst zou wapens naar extremisten hebben gestuurd.

De hoofdredacteur, Can Dundar en de man van deze krant in de hoofdstad Ankara, Erdem Gül, zijn opgepakt. De zaak tegen hen sleept al enige tijd. Ze zouden eerder ook van lidmaatschap van een terroristische organisatie zijn beschuldigd en van schending van de nationale veiligheid.

Video-opnames die Cumhuriyet in mei verspreidde, tonen agenten die in 2014 kisten met wapens en munitie openmaken. De kisten worden volgens het bericht in opdracht van de geheime dienst in vrachtauto’s naar Syrië gebracht.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan werd woedend over de publicatie en zei die niet te zullen vergeven. De aanklacht tegen de journalisten zou van hem zelf afkomstig zijn. De Turkse leider beperkt volgens critici in toenemende mate de persvrijheid. Hij zou zich daarbij gesteund voelen door de parlementsverkiezingen begin deze maand, toen bijna de helft van de kiezers voor zijn AK-partij koos. Bovendien hebben grote mogendheden hem hard nodig bij het bezweren van de vluchtelingencrisis of de bestrijding van moslimextremisten in het Midden-Oosten.

Turkije wijst EU kritiek over functioneren Erdogan fel af

Trouw 10.11.2015 Turkije heeft vandaag Europese kritiek op het functioneren van president Erdogan fel afgewezen. Commentaren in een Europees voortgangsrapport over Turkije zijn onaanvaardbaar, liet het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

De Europese Commissie bekritiseerde onder meer de rol van de president tijdens de verkiezingscampagnes voor de verkiezingen in juni en de grote druk waar de media onder staan.

Ankara vindt dat er oneerlijke en overdreven kritiek staat in het Europese document over de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid in Turkije. Alleen objectieve en passende kritiek wordt zorgvuldig bekeken, aldus het Turkse ministerie.

De publicatie van het rapport was uitgesteld tot na de Turkse verkiezingen. Na de stembusgang in juni kon er geen regeringscoalitie worden gesmeed. Daarom waren er 1 november weer verkiezingen, die Erdogan overtuigend won.

De EU onderhandelt al jaren met Turkije over toetreding, maar het proces gaat zeer langzaam. Tot nu toe zijn 14 van de 33 zogenoemde hoofdstukken geopend. Slechts één hoofdstuk is afgerond.

Meer over: Europese Unie Turkije

Turkije wijst Europese kritiek mensenrechten af

NU 10.11.2015 Turkije heeft dinsdag Europese kritiek op het functioneren van president Erdogan fel afgewezen. Commentaren in een Europees voortgangsrapport over Turkije zijn onaanvaardbaar. Dat liet het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

De Europese Commissie bekritiseerde onder meer de rol van de president tijdens de verkiezingscampagnes voor de verkiezingen in juni en de grote druk waar de media onder staan.

Ankara vindt dat er oneerlijke en overdreven kritiek staat in het Europese document over de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid in Turkije. Alleen objectieve en passende kritiek wordt zorgvuldig bekeken, aldus het Turkse ministerie.

De publicatie van het rapport was uitgesteld tot na de Turkse verkiezingen. Na de stembusgang in juni kon er geen regeringscoalitie worden gesmeed. Daarom waren er 1 november weer verkiezingen, die Erdogan overtuigend won.

De EU onderhandelt al jaren met Turkije over toetreding, maar het proces gaat zeer langzaam. Tot nu toe zijn 14 van de 33 zogenoemde hoofdstukken geopend. Slechts één hoofdstuk is afgerond.

Lees meer over: Turkije Europese Unie

Gerelateerde artikelen;

EU gealarmeerd over schendingen mensenrechten in Turkije 

PKK zegt eenzijdig staakt-het-vuren op  

Erdogan wil snel praten over nieuwe grondwet  

Turkije wijst EU kritiek fel af

Telegraaf 10.11.2015 Turkije heeft dinsdag Europese kritiek op het functioneren van president Erdogan fel afgewezen. Commentaren in een Europees voortgangsrapport over Turkije zijn onaanvaardbaar, liet het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

De Europese Commissie bekritiseerde onder meer de rol van de president tijdens de verkiezingscampagnes voor de verkiezingen in juni en de grote druk waar de media onder staan.

Ankara vindt dat er oneerlijke en overdreven kritiek staat in het Europese document over de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid in Turkije. Alleen objectieve en passende kritiek wordt zorgvuldig bekeken, aldus het Turkse ministerie.

Verkiezingen

De publicatie van het rapport was uitgesteld tot na de Turkse verkiezingen. Na de stembusgang in juni kon er geen regeringscoalitie worden gesmeed. Daarom waren er 1 november weer verkiezingen, die Erdogan overtuigend won.

De EU onderhandelt al jaren met Turkije over toetreding, maar het proces gaat zeer langzaam. Tot nu toe zijn 14 van de 33 zogenoemde hoofdstukken geopend. Slechts één hoofdstuk is afgerond.

Gerelateerde artikelen;

10-11: EU gealarmeerd over schendingen in Turkije

02-11: ‘Persvrijheid moet beschermd’

28-10: Turkije haalt nieuwszenders uit de lucht

10-10: Turkse hoofdredacteur vast na Erdogan-tweets

Turkije: ‘EU, geen zorgen over ambities Erdogan’

Elsevier 10.11.2015 De Turken hebben de stevige kritiek van de Europese Unie (EU) op het eigen beleid naar de prullenbak verwezen. Ankara spreekt van ‘oneerlijke’ opmerkingen.

Het commentaar van ‘Brussel’ weerspiegelt op geen enkele manier de hervormingen die Turkije al heeft doorgevoerd, zegt het Turkse ministerie van Europese Zaken in een geschreven verklaring, schrijft Hurriyet.

Feiten

De EU zou zich moeten houden aan de feiten. De vrijheid van meningsuiting is allang versterkt, en het rechtssysteem is ‘onafhankelijk’ en ‘niet vooringenomen’, aldus het ministerie.

De Commissie twijfelt aan de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Turkije. De campagne van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tegen zijn aartsrivaal Fethullah Gülen wordt daarbij als voorbeeld genoemd.

De Turkse president beschuldigt Gülen ervan een ‘parallelle staat’ te runnen. Hij zou erop uit zijn een staatsgreep te plegen. Vorige week nog werden 57 mensen gearresteerd, onder wie politieagenten en ambtenaren, die ervan verdacht worden banden te onderhouden met Gülen.

Ankara gaat ook in op de zorgen van de EU over de politieke ambities van Erdogan. Die zou, nadat zijn AK-partij de parlementsverkiezingen won en een absolute meerderheid behaalde, meer macht naar zich toe willen trekken en daartoe de grondwet veranderen. Hij wil Turkije veranderen in een presidentieel systeem, vergelijkbaar met Frankrijk en de Verenigde Staten. Maar zijn critici zijn vooral bang dat deze veranderingen neerkomen op een dictatuur.

Premier Ahmet Davotuglu zegt volgens Hurriyet dat een wijziging van het huidige parlementaire systeem ‘geen prioriteit’ heeft voor zijn nieuwe regering. Een uitgebreid hervormingsproces staat hoger op de agenda, zegt Davotuglu vandaag. Want volgens hem beantwoordt dit meer aan de wensen van de Turkse bevolking.’ Davutoglu erkende wel dat zijn land meer moet doen om een betere democratie te worden.

Intimidatie

De belangrijkste kritiekpunten van de EU gaan over de mensenrechtensituatie in Turkije. Ook de persvrijheid heeft het volgens de Europese Commissie zwaar te verduren. Het rapport spreekt van een ‘algehele negatieve trend’.

Er wordt in het verslag gesproken van ‘structurele en nieuwe strafzaken tegen journalisten, schrijvers en gebruikers van sociale media, de intimidatie van mediabedrijven en acties van de regering tegen de vrijheid van de media’.

Ook de veiligheid in Turkije gaat – na twee bloedige aanslagen en de opgeschroefde campagne tegen de PKK – ‘ernstig achteruit’.

Turkije: 'EU, geen zorgen over ambities Erdogan'

Tom Reijner

Tom Reijner (1986) werkt sinds augustus 2013 op de webredactie

Tags; recep tayyip erdogan turkije europese commissie turkse verkiezingen

zie ook;

EU: situatie mensenrechten in Turkije verslechtert

VK 10.11.2015 Turkije moet de mediavrijheid beter beschermen, de vredesbesprekingen met de Koerden weer oppakken en de spiraal van geweld en de schendingen van mensenrechten stoppen. Dat concludeert de Europese Unie in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd. Het rapport, dat gaat over de toetreding van landen tot de Europese Unie, is wel positief over Servië en Macedonië.

Lees hier de belangrijkste EU-bevindingen over Turkije

pdf (47.8 kB)

In het rapport wordt gekeken of landen die willen toetreden tot de Europese Unie hun kansen daarop vergroot hebben. In het geval van Turkije is dat niet het geval. De EU spreekt over ‘ernstige tekortkomingen in de rechterlijke macht, in de vrijheid van meningsuiting en vergadering’. Ook is het land het afgelopen jaar onveiliger geworden.
De situatie in Turkije leek te verbeteren toen er toenadering werd gezocht tot de Turkse Koerden, maar ook die vooruitgang is inmiddels tot stilstand gekomen. De EU hoopt dat de onlangs gekozen regering snel werkt aan deze ‘dringende zaken’.

Het afgelopen jaar is de EU begonnen met de onderhandelingen over toetreding van Montenegro. De Commissie voor Uitbreiding deed in september een aanbeveling om te starten met de toetreding van Servië. De overheden van EU-lidstaten moeten daar eind dit jaar over beslissen. De Commissie prees de Servische premier Vucic vanwege zijn politieke en economische hervormingen en de aanpak van de vluchtelingenstroom die via Servië de EU trachten te bereiken. Ook de vooruitgang in de relatie tussen Servië en zijn voormalige provincie Kosovo werd geprezen.

Wel moet de Servische regering zijn rechtsstaat beter waarborgen, vrijheden die bij een rechtsstaat horen beter beschermen en meer in lijn handelen met EU-maatregelen op het gebied van buitenlands beleid. Dat laatste is eigenlijk codetaal voor de sancties die de EU aan Rusland heeft opgelegd wegens de situatie in Oekraïne, schrijft The Wall Street Journal. Daarnaast waarschuwt de Europese Commissie dat het de rechterlijke macht in Servië nog altijd aan onafhankelijkheid ontbeert. Ook corruptie in het bedrijfsleven in het voormalige Oostblokland ligt op de loer, aldus de EU.
De Europese Commissie gaf in de rapporten aan eveneens de onderhandelingen te willen starten met Macedonië. Ook daar moeten huidige EU-lidstaten hun toestemming voor geven.

EU gealarmeerd over schendingen mensenrechten in Turkije 

NU 10.11.2015 De Europese Commissie vindt dat Turkije de mediavrijheid beter moet beschermen, de vredesbesprekingen met de Koerden weer moet oppakken en de spiraal van geweld en de schendingen van mensenrechten moet stoppen.

De Europese Commissie luidde dinsdag de noodklok in een rapport over de voortgang die Turkije maakt in de toetreding tot de EU. Brussel roept de nieuwe regering in Ankara op direct hiervan werk te maken.

Brussel maakt zich ook zorgen over de onafhankelijkheid van het rechtssysteem. Turkije heeft in het afgelopen jaar wetten aangenomen die in strijd zijn met de Europese standaards op het gebied van de rechtsstaat en fundamentele rechten zoals de vrijheid van meningsuiting, schrijft Brussel. Bovendien is het tempo van hervormingen omlaaggegaan.

Behalve kritiek waren er ook lovende woorden voor het kandidaat-lid van de EU. Turkije wordt geroemd om het feit dat het miljoenen Syrische vluchtelingen heeft opgevangen en ook economisch staat het land er goed voor.

Uitstel

De publicatie van het rapport was uitgesteld tot na de Turkse verkiezingen. De Europese Commissie onderhandelt al een paar weken met Turkije over een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis. In ruil voor visumliberalisatie en geld zou Turkije de grenzen beter moeten bewaken en vluchtelingen in dat land meer toekomstperspectief bieden.

Vicevoorzitter Frans Timmermans reist dinsdag opnieuw af naar Turkije om de gesprekken hierover voort te zetten. De EU onderhandelt al jaren met Turkije over toetreding maar het proces gaat zeer langzaam. Tot nu toe zijn veertien van de 33 zogenoemde hoofdstukken geopend. Slechts één hoofdstuk is afgerond.

Lees meer over: Europese Commissie Turkije

EU luidt noodklok over schendingen in Turkije

AD 10.11.2015 Turkije moet de mediavrijheid beter beschermen, de vredesbesprekingen met de Koerden weer oppakken en de spiraal van geweld en de schendingen van mensenrechten stoppen. De Europese Commissie luidde dinsdag de noodklok in een rapport over de voortgang die Turkije maakt in de toetreding tot de EU. Brussel roept de nieuwe regering in Ankara op direct hiervan werk te maken.

Brussel maakt zich ook zorgen over de onafhankelijkheid van het rechtssysteem. Turkije heeft in het afgelopen jaar wetten aangenomen die in strijd zijn met de Europese standaards op het gebied van de rechtsstaat en fundamentele rechten zoals de vrijheid van meningsuiting, schrijft Brussel. Bovendien is het tempo van hervormingen omlaaggegaan.
Behalve kritiek waren er ook lovende woorden voor het kandidaat-lid van de EU. Turkije wordt geroemd om het feit dat het miljoenen Syrische vluchtelingen heeft opgevangen en ook economisch staat het land er goed voor.

Lees ook;

EU gealarmeerd over schendingen in Turkije

Telegraaf 10.11.2015 Turkije moet de mediavrijheid beter beschermen, de vredesbesprekingen met de Koerden weer oppakken en de spiraal van geweld en de schendingen van mensenrechten stoppen. De Europese Commissie luidde dinsdag de noodklok in een rapport over de voortgang die Turkije maakt in de toetreding tot de EU. Brussel roept de nieuwe regering in Ankara op direct hiervan werk te maken.

Brussel maakt zich ook zorgen over de onafhankelijkheid van het rechtssysteem. Turkije heeft in het afgelopen jaar wetten aangenomen die in strijd zijn met de Europese standaards op het gebied van de rechtsstaat en fundamentele rechten zoals de vrijheid van meningsuiting, schrijft Brussel. Bovendien is het tempo van hervormingen omlaaggegaan.

Behalve kritiek waren er ook lovende woorden voor het kandidaat-lid van de EU. Turkije wordt geroemd om het feit dat het miljoenen Syrische vluchtelingen heeft opgevangen en ook economisch staat het land er goed voor.

De publicatie van het rapport was uitgesteld tot na de Turkse verkiezingen. De Europese Commissie onderhandelt al een paar weken met Turkije over een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis. In ruil voor visumliberalisatie en geld zou Turkije de grenzen beter moeten bewaken en vluchtelingen in dat land meer toekomstperspectief bieden. Vicevoorzitter Frans Timmermans reist dinsdag opnieuw af naar Turkije om de gesprekken hierover voort te zetten.

De EU onderhandelt al jaren met Turkije over toetreding maar het proces gaat zeer langzaam. Tot nu toe zijn veertien van de 33 zogenoemde hoofdstukken geopend. Slechts één hoofdstuk is afgerond.

Gerelateerde artikelen;

10-11: Terugkeer speerpunt bij top

07-11: ‘Goede afspraken Afrika’

06-11: Turkije pakt IS-aanhangers op

05-11: PKK zegt staakt-het-vuren op

EU over Turkije: mensenrechten en persvrijheid worden bedreigd

Elsevier 10.11.2015 De Europese Commissie brengt vandaag een nieuw voortgangsrapport aan over Turkije: de conclusies zijn niet verrassend. De conclusies zijn niet verrassend: het gaat niet goed met de mensenrechtensituatie in Turkije. Ook de persvrijheid in het land heeft het zwaar te verduren.

Dat zijn een aantal van de voornaamste conclusies uit hetnieuwste voortgangsrapport van de Europese Commissie over Turkije.

Persvrijheid

Het rapport spreekt van een ‘algehele negatieve trend’ met betrekking tot de rechtsstaat en fundamentele rechten van de mens. De vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid liggen in Turkije onder vuur.

Vooral in de laatste twee jaar ziet de Commissie een achteruitgang met betrekking tot vrijheid van de pers. Het rapport spreekt van ‘structurele en nieuwe strafzaken tegen journalisten, schrijvers en gebruikers van sociale media, de intimidatie van mediabedrijven en acties van de regering tegen de vrijheid van de media’.

Journalisten hebben het in Turkije zwaar te verduren. In de afgelopen weken deed de Turkse politie verschillende keren invallen bij Turkse (regeringskritische) mediabedrijven. Onder meer media van het bedrijf Koza Ipek Holding in Istanbul werden ‘onder toezicht’ van de Turkse regering geplaatst.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, deed naderhand een opmerkelijke uitspraak: volgens Juncker zou het ‘geen zin’ hebben om de Turken continu ‘om de oren te slaan’ met de mensenrechtensituatie. Vicevoorzitter Frans Timmermans sloot zich daarbij aan. ‘Voor de zogenaamde dealdie Eurocommissaris Timmermans sloot over vluchtelingen moesten principes kennelijk wijken’, zegt D66-europarlementariër Marietje Schaake in een reactie op het rapport.

De Europese Commissie spreekt in het laatste rapport verder van een ‘ernstige achteruitgang’ van de veiligheid in Turkije. Het land is de laatste maanden een aantal keer het toneel geweest van terreuraanslagen door extremistische groepen. De laatste grote aanslag was begin oktober in Ankara. Aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) worden hierbij als hoofdverdachten aangemerkt.

Ook zijn de positieve ontwikkelingen met betrekking tot deKoerdische kwestie in Turkije tot stilstand gekomen, aldus het rapport. De wapenstilstand tussen de Turkse regering en de Koerdische PKK-beweging werd eerder opgezegd. De Europese Commissie pleit voor een hervatting van vredesonderhandelingen tussen de Turkse regering en de PKK.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot pleit deze week in een interview metElsevier voor Turkse toetreding tot de EU. ‘We moeten zorgen dat Turkije bij ons blijft’. Lees verder >

De Commissie twijfelt aan de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Turkije. De campagne van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tegen zijn aartsvijand Fethullah Gülen wordt daarbij specifiek genoemd.

Vorige week nog werden 57 mensen gearresteerd, onder wie politieagenten en ambtenaren, die ervan verdacht worden banden te onderhouden met Gülen. Erdogan beschuldigt Gülen van het runnen van een ‘parallelle staat’, die erop uit zou zijn een staatsgreep te plegen.

Ondanks deze kritiek, heeft de EU Turkije wel toegezegd de gesprekken over een Turks lidmaatschap te hervatten en visumregelingen voor Turken die naar de EU reizen te versoepelen. Dit kwam nadat de Europese Unie een deal sloot met Turkije, waarin het land beloofde een extra aantal van 2 miljoen migranten op te vangen. De economische situatie in het land wordt door het EU-rapport wel geprezen. Ook krijgt het land lovende woorden voor de opvang van Syrische migranten.

EU over Turkije: mensenrechten en persvrijheid worden bedreigd

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; europese commissie turkije jean-claude juncker recep tayyip erdogan ankara persvrijheid mensenrechten
zie ook;

Kritische journalisten opgepakt in Turkije

VK 02.11.2015 Een links Turks tijdschrift meldt dat de politie maandag zijn kantoren heeft doorzocht en dat twee journalisten zijn opgepakt die kritisch hadden geschreven over de verkiezingen. De jongste editie van het tijdschrift Nokta had op de cover de kop ‘het begin van burgeroorlog’, nadat zondag de regerende AK-partij een absolute meerderheid had gehaald.

De politie worstelt met journalisten tijdens een demonstratie in Istanbul tegen de beperkingen van de persvrijheid. © AFP

Mensenrechtenbewegingen en de oppositie beschuldigen de regering van president Recep Tayyip Erdogan ervan kritische media het zwijgen op te leggen. In de dagen voor de verkiezingen werden twee oppositiekranten in beslag genomen en twee tv-zenders uit de lucht gehaald.

Kritische journalisten opgepakt in Turkije 

NU 02.11.2015 Een links Turks tijdschrift meldt dat de politie maandag zijn kantoren heeft doorzocht en dat twee journalisten zijn opgepakt die kritisch hadden geschreven over de verkiezingen.

De laatste editie van het tijdschrift Nokta had op de cover de kop ‘het begin van burgeroorlog”, nadat zondag de regerende AK-partij een absolute meerderheid had gehaald.

Mensenrechtenbewegingen en de oppositie beschuldigen de regering van president Recep Tayyip Erdogan ervan kritische media het zwijgen op te leggen. In de dagen voor de verkiezingen werden twee oppositiekranten in beslag genomen en twee tv-zenders uit de lucht gehaald.

‘Selfie’

Het is niet de eerste keer dat Nokta de politie over de vloer had. Twee maanden geleden gebeurde dat na de publicatie van een ‘selfie’ met een lachende Erdogan en de doodskist van een soldaat.

Dat was een verwijzing naar zijn uitlatingen dat nabestaanden van gesneuvelde militairen in de strijd tegen de Koerden blij mogen zijn met hun martelaarschap.

Lees meer over: Turkije

Gerelateerde artikelen;

Kantoren Turkse krant extra beveiligd om IS-dreiging 

Persvrijheid in Turkije? Niet mee bemoeien, vindt Juncker

Elsevier 28.10.2015 De Turkse politie is woensdag in Istanbul het hoofdkwartier van het mediaconcern Koza Ipek Holding binnengevallen. De politieagenten zetten traangas en waterkanonnen in bij de bestorming.

De politie kwam de controlekamer binnen, waardoor een nieuwsuitzending van Bugün TV werd geïnterrumpeerd, schrijft de Turkse krant Hurriyet. Onder het bedrijf vallen verschillende regeringskritische media. Zowel Turkse als internationale media uitten woensdag opnieuw hun zorgen over de belemmering van persvrijheid in het land.

Alleen binnenskamers

Dinsdag zei Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, nog dat het ‘geen enkele zin’ heeft om de Turken ‘voortdurend met de mensenrechtensituatie om de oren te slaan’.

‘Of we het nu leuk vinden of niet,’ de EU heeft Turkije nodig om de vluchtelingencrisis aan te pakken, zei Juncker tijdens de plenaire zitting van het parlement. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, is het met hem eens. Volgens Juncker wordt er nu alleen ‘binnenskamers’ met de Turken gesproken over de misstanden.

De politiebestorming van dinsdag werd ‘geautoriseerd’ door een rechterlijk bevel. Dat bevel schrijft voor dat het concern onder staatstoezicht komt te staan en dat daarvoor beheerders worden aangesteld.

Twee kranten van de groep, Bugün en Millet, zijn onder toezicht geplaatst. Als protest publiceerden de kranten dinsdag een zwarte voorpagina met daarop de tekst: ‘Een zwarte dag voor onze democratie, onze vrijheid en Turkije’.

Gülen, die tegenwoordig in Amerika woont, was ooit een belangrijke bondgenoot van Erdogan, maar de twee mannen zijn sinds 2013 in een bittere strijd verwikkeld. De baas van het mediabedrijf, Akin Ipek, zei dat de benoemde ‘beheerders’ geen enkel recht hebben om uitzendingen te verstoren. Turkse media melden dat de drie beheerders allemaal lid zijn van de AK-partij van Erdogan.

Zondag zijn de Turkse parlementsverkiezingen. Die zijn een gevolg van de politieke impasse die na de verkiezingen in juni is ontstaan: het lukte de AK-partij daarna niet om een coalitie te vormen. De AK verloor in juni voor het eerst na dertien jaar de absolute meerderheid in het parlement.

Koza Ipek Holding wordt verdacht van illegale financiële praktijken en zou worden gefinancierd door een terroristische organisatie. Met die organisatie wordt de beweging rondom de progressieve islamgeleerde Fethullah Gülen, een gezworen vijand van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, bedoeld.

Persvrijheid in Turkije? Niet mee bemoeien, vindt Juncker

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; turkije koza ipek holding recep tayyip erdogan jean-claude juncker fethullah gulen frans  Timmermans ak-partij persvrijheid

zie ook;

Inval Turkse politie bij kritische media

Trouw 28.10.2015 De politie in Istanbul is vanochtend het hoofdkantoor van kritisch mediabedrijf Koza Ipek binnengevallen. Sympathisanten die voor het gebouw aan het demonstreren waren, werden door de politie met een waterkanon uiteen gedreven.

Journalisten van Bügün-TV noemen het een ‘zwarte dag’ voor de democratie en vrijheid in Turkije

De AKP-partij van Erdogan plaatste een vijftal redacties van Koza Ipek eerder deze week al onder toezicht. Het gehele bestuur van Koza Ipek is vervangen door pro-AKP en pro-Erdogan bestuurders. Erdogan beschuldigt Koza Ipek ervan dat zij Fethullah Gülen’s beweging financieren. Gülen is de grootste tegenstander van de premier en noemde zijn AKP-partij een ‘terroristische beweging’.

De politieactie was live op televisie te zien, tijdens de uitzending van Bügün-TV (dat ook onder Koza Ipek valt). De presentator waarschuwde de kijkers dat er elk moment politie in de studio zou verschijnen.

Dinsdag nam de overheid het bestuur van de holding al over. Als reactie daarop zetten journalisten van Bügün-TV op de website dat het een ‘zwarte dag voor de democratie en vrijheid in Turkije’ was.

Het is niet de eerste keer dat Erdogan hard optreedt tegen critici, wat er vaak voor zorgt dat hij een dictator wordt genoemd. Zo werd de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink door Turkse autoriteiten het land uitgezet, nadat zij met demonstranten van pro-Koerdische partij HDP in ‘verboden’ gebied werd gesignaleerd.

Turkse politie zet kritische media op zwart

VK 28.10.2015 De Turkse politie heeft de tv-stations Bugün TV en Kanaltürk woensdag op zwart gezet. De stations zijn van het mediaconcern Koza Ipek Holding en staan kritisch tegenover het beleid van president Recep Tayyip Erdogan.

De politie in Istanbul had eerder op woensdag een inval gepleegd in het hoofdkantoor van het mediabedrijf, nadat de redactie van vijf kritische tv- en radiozenders, kranten en websites een dag eerder onder curatele was gesteld.  Met behulp van wapenstok, waterkanon en traangas verschaften agenten zich toegang tot het kantoor.

Talrijke medewerkers probeerden voor het pand tevergeefs de politie en de door justitie aangestelde nieuwe bazen tegen te houden. Volgens de hoofdredacteur van Bugün TV, Tarik Toros, is er geen huiszoekingsbevel of iets dergelijks overlegd. Hij kreeg een briefje dat hij was ontslagen. Later woensdag stopten de uitzendingen van de stations.

Jusititie had opdracht gegeven voor het onder overheidstoezicht plaatsen van Koza-Ipek, hangende een onderzoek naar zijn bewindvoerder Fethullah Gulen.

Turkse politie zet kritische tv-stations uit

NU 28.10.2015 De Turkse tv-stations Bugün TV en Kanaltürk zijn woensdag door de politie ‘uitgezet’. De stations zijn van het mediaconcern Koza Ipek Holding en staan kritisch tegenover het beleid van president Recep Tayyip Erdogan.

De politie verschafte zich woensdag met behulp van wapenstok, waterkanon en traangas toegang tot het hoofdkwartier van het concern in Istanbul.

Talrijke medewerkers probeerden voor het pand tevergeefs de politie en de door justitie aangestelde nieuwe bazen tegen te houden.

Volgens de hoofdredacteur van Bugün TV, Tarik Toros, is er geen huiszoekingsbevel of iets dergelijks overlegd. Hij kreeg een briefje dat hij was ontslagen. Later woensdag stopten de uitzendingen van de stations.

Lees meer over: Turkije

Gerelateerde artikelen;

Honderden gestraft voor protesten tegen regering in Istanbul  

EU-parlement bezorgd om actieplan met Turkije 

Turkije ontslaat hoge politieofficieren 

Turkije haalt nieuwszenders uit de lucht

Telegraaf 28.10.2015   Turkije heeft woensdag twee televisiezenders uit de lucht gehaald. Bugün TV en Kanaltürk zijn in hun berichtgeving kritisch over de Turkse president Erdogan. Dinsdag nog had de Turkse overheid het management vervangen van de Koza Ipek Holding, het moederbedrijf van de twee zenders waar ook verschillende kranten onder vallen.

De twee zenders wisten woensdag nog enige tijd via internet uit te zenden. Daar maakte de politie echter na enkele uren met geweld een einde aan. Verschillende journalisten, onder wie de hoofdredacteur van Bugün TV, zijn daarbij opgepakt.

Gülen

Volgens justitie wordt Koza Ipek gefinancierd door een terroristische organisatie. Daarmee wordt de beweging rond de islamgeleerde Fethullah Gülen bedoeld. De in de VS wonende Gülen was ooit een belangrijke bondgenoot van Erdogan. Sinds 2013 zijn de twee echter in een bittere strijd verwikkeld.

De vervanging van de Koza Ipek directie leidde dinsdag al tot kritiek vanuit Europa en de VS. Deze stap wordt algemeen gezien als voorbereiding op de parlementsverkiezingen 1 november aanstaande. Er zijn nog maar weinig binnenlandse media over, die kritisch durven te zijn over president Erdogan. Het vermoeden bestaat dat de regering-Erdogan de vrije pers nog verder wil beteugelen in de aanloop naar de verkiezingen.

Turkse politie pakt kritische hoofdredacteur op

VK 10.10.2015 De Turkse politie heeft vrijdagavond in Istanbul de hoofdredacteur van de Engelstalige regeringskritische krant Today’s Zaman gearresteerd. De journalist zou zich op Twitter meermaals kritisch hebben uitgelaten over de conservatieve Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De hoofdredacteur, Bülent Kenes, werd op de redactie van zijn krant opgepakt door agenten in burger. Volgens Samanyolu, een televisiezender die gelinkt is aan Today’s Zaman, werd hij naar het justitionele paleis van Istanbul gebracht.

Kenes is volgens de krant aangehouden op basis van een reeks berichten die hij in augustus via Twitter verspreid had. Omdat hij zich in die tweets erg kritisch uitliet over president Erdogan, wordt hij hem nu belediging van het staatshoofd ten laste gelegd.

Turkse hoofdredacteur vast na Erdogan-tweets

Telegraaf 10.10.2015 De hoofdredacteur van de Turkse krant Today’s Zaman is opgepakt, omdat hij op Twitter kritiek heeft geleverd op president Recep Tayyip Erdogan. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij Erdogan heeft beledigd.

Bülent Kenes werd vrijdagavond gearresteerd in zijn kantoor in Istanbul. Een aantal collega’s liep met hem mee naar de politieauto om solidariteit te tonen, aldus Turkse media.

Kenes zegt zelf dat hij alleen zijn kritische mening uitte. “Dit is de situatie in het land nu. We zullen hopelijk een democratisch land worden dat wordt geregeerd volgens de wet. We zullen de strijd niet opgeven”, reageerde de journalist na zijn aanhouding.

Turkse politie pakt kritische hoofdredacteur op

AD 10.10.2015 De Turkse politie heeft vrijdagavond in Istanbul de hoofdredacteur van de Engelstalige regeringskritische krant Today’s Zaman gearresteerd. De journalist zou zich op Twitter meermaals kritisch hebben uitgelaten over de conservatieve Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De hoofdredacteur, Bülent Kenes, werd op de redactie van zijn krant opgepakt door agenten in burger. Volgens Samanyolu, een televisiezender die gelinkt is aan Today’s Zaman, werd hij naar het justitionele paleis van Istanbul gebracht.

Kenes is volgens de krant aangehouden op basis van een reeks berichten die hij in augustus via Twitter verspreid had. Omdat hij zich in die tweets erg kritisch uitliet over president Erdogan, wordt hij hem nu belediging van het staatshoofd ten laste gelegd.

De hoofdredacteur was in juni al tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 21 maanden veroordeeld voor een eerdere ‘beledigende’ tweet aan het adres van Erdogan.

Het blad Today’s Zaman staat dicht bij Fethullah Gülen, de islamgeestelijke die in de VS leeft en de voornaamste tegenstander is van president Erdogan.

GERELATEERD NIEUWS;

NAVO eist uitleg Rusland na schenden luchtruim Turkije

Ontvoerde Turkse arbeiders ongedeerd gezien in video

Geerdink wil terug naar Turkije: Mijn hart ligt daar

MEER OVER; TURKIJE  RECEP TAYYIP ERDOGAN

Turkse politie pakt kritische hoofdredacteur op

Trouw 10.10.2015 De Turkse politie heeft vrijdagavond in Istanbul de hoofdredacteur van de Engelstalige regeringskritische krant Today’s Zaman gearresteerd. De journalist zou zich op Twitter meermaals kritisch hebben uitgelaten over de conservatieve Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De hoofdredacteur, Bülent Kenes, werd op de redactie van zijn krant opgepakt door agenten in burger. Volgens Samanyolu, een televisiezender die gelinkt is aan Today’s Zaman, werd hij naar het justitionele paleis van Istanbul gebracht.

Kenes is volgens de krant aangehouden op basis van een reeks berichten die hij in augustus via Twitter verspreid had. Omdat hij zich in die tweets erg kritisch uitliet over president Erdogan, wordt hij hem nu belediging van het staatshoofd ten laste gelegd.

De hoofdredacteur was in juni al tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 21 maanden veroordeeld voor een eerdere ‘beledigende’ tweet aan het adres van Erdogan.

Het blad Today’s Zaman staat dicht bij Fethullah Gülen, de islamgeestelijke die in de VS leeft en de voornaamste tegenstander is van president Erdogan.

Meer over; Turkije  Recep Tayyip Erdogan

Turks magazine in de problemen na deze selfie van Erdogan

Elsevier 14.09.2015 Een bewerkte foto van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, waarop hij lachend een selfie maakt met de doodskist van een militair: het kwam het tijdschrift Nokta op een inval te staan van de Turkse politie.

De spot drijven met Erdogan – dat kan niet in Turkije. Nadat de cover van een editie van het Turkse magazine, met daarop de bewuste foto op internet werd gepubliceerd, gaf de openbaar aanklager in Istanbul opdracht tot een inval.

Belediging

Nokta is aangeklaagd. De reden? Belediging van de president en het maken van ‘terroristische propaganda’. Exemplaren van de bewuste editie zijn in beslag genomen, schrijft de Turkse krant Hürriyet.

De chef van de nieuwsredactie is gearresteerd. De foto is duidelijk een verwijzing naar een uitspraak van Erdogan. Hij zei dat families van militairen die zijn omgekomen in de strijd met Koerdische rebellen trots kunnen zijn op hun martelaarschap. ‘Hoe blij kunnen zijn familie en al zijn vrienden zijn, nu hij een zeer heilige plaats heeft bereikt,’ citeerden diverse media de president.

Martelaarschap

Deze uitlating kwam hem op flinke kritiek te staan. ‘Erdogan zei dat martelaarschap iets is om blij mee te zijn. Mensen maken een selfie als ze blij zijn, dus kwamen we tot deze ironische, cynische cover,’ schreef Nokta in een verklaring.

Het blad was eerder al acht jaar verbannen na een omstreden omslag, maar was sinds mei weer begonnen. Nokta, opgericht in 1983, schrijft wekelijks over politieke zaken, en kreeg in 2007 onder militaire druk een verschijningsverbod. Intussen heeft het magazine de activiteiten weer opgepakt.

Persvrijheid

Nokta heeft overigens geen idee wat het precies fout heeft gedaan, en zegt het volgende in een verklaring: ‘Onze cover kan hard, ongemakkelijk of zelfs wreed zijn geweest, maar dat zijn geen misdaden voor een journalist.’

Turkije, een land waarmee de Europese Unie nog altijd onderhandelingen voert over lidmaatschap, bungelt onderaanop lijstjes die de persvrijheid meten. Op de index van World Press in 2014 stond het land op plek 154 van de 180 landen. Ook staat Turkije ook al een tijdje bovenaan internationale lijstjes waar de meeste journalisten in de cel zitten.

zie ook;

9-9-2015 Waarom Nederlandse journaliste Geerdink Turkije wordt uitgezet

Journalisten demonstreren bij Turkse ambassade

Den HaagFM 10.09.2015 ournalisten gaan donderdag demonstreren bij de Turkse ambassade aan de Jan Evertstraat. Ze protesteren daarmee tegen het uitzetten van journalist Frederike Geerdink uit Turkije.

Geerdink werd afgelopen weekend opgepakt – en woensdag op het vliegtuig naar Schiphol gezet – omdat ze te nauwe banden zou hebben met de Koerdische arbeiderspartij PKK, die door Turkije als een terreurorganisatie wordt beschouwd. De demonstratie begint donderdag om 15.30 uur.

Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten zegt in het Parool het “gevoelsmatig wel fijn” te vinden dat Geerdink veilig terug is in Nederland. Maar het voelt voor hem ook als een nederlaag. “Iemand wordt rucksigloos een land uitgekieperd, terwijl ze als onafhankelijke journalist werkt in een regio die dat heel hard nodig heeft.” …lees meer

Journaliste Geerdink op weg naar Nederland

AD 09.09.2015  Journaliste Frederike Geerdink is woensdagavond per vliegtuig vanuit Turkije aangekomen op Schiphol. Ze is woensdag het land uitgezet, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. ,,Haar uitzetting is een slechte zaak”, aldus minister Bert Koenders.

Er is nog veel onduidelijk over hoe dat proces precies is verlopen. Dat moet de komende periode duidelijk worden, zowel in contact met haar als zeker ook met de Turkse autoriteiten, aldus het ministerie.

Vader Henk Geerdink heeft gemengde gevoelens over de terugkeer van zijn dochter. ,,Aan de ene kant ben ik blij dat ze veilig terug is. Aan de andere kant is het te gek voor woorden hoe ze na tien jaar zomaar het land is uitgezet.” Hij zegt te hopen dat de Turkse ambassadeur op het matje wordt geroepen.

Opgepakt
Geerdink, die sinds 2006 als freelance correspondent werkzaam is in Turkije en zich de afgelopen jaren specialiseerde in de Koerdische kwestie, werd zaterdagnacht opgepakt in Yüksekova, aan de grens met Iran. Ze was daar op reportage met 32 Koerdische activisten die zich als ‘menselijk schild wilden opstellen om Koerdische burgers te beschermen tegen het Turkse leger’.

GERELATEERD NIEUWS;

Opgepakte journaliste Geerdink wordt Turkije uitgezet

Journalistenorganisaties vragen Turkije Geerdink vrij te laten

MEER OVER; TURKIJE

Journalist Fréderike Geerdink wordt Turkije uitgezet›

NRC 09/09.2015 De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink wordt Turkije uitgezet. De Turkse autoriteiten zijn op dit moment bezig het papierwerk in orde te maken om haar te kunnen deporteren. Dat melden meerdere bronnen aan NRC.

MarloesdeK Marloes de KoningDeportatie van @fgeerdink komt steeds dichterbij. Ze is nog in Yüksekova waar gewerkt wordt aan de papieren om haar uit te zetten.9 september 2015 @ 12:50

Volgens haar advocaat Davut Uzunkopru wordt Geerdink beschuldigd van ‘het helpen van een terroristische organisatie’. Geerdink werd in de nacht van zaterdag op zondag opgepaktterwijl ze aan het werk was in de provincie Hakkari, aan de grens met Irak. Ze volgde daar een groep Koerdische activisten die een menselijk schild wilden vormen tussen guerrilla’s van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK en het Turkse leger.

VRIJGELATEN

De afgelopen dagen werden de leden van de groep verhoord en voorgeleid. Gisteravond leek het er op dat Geerdink zou worden vrijgelaten, meldde haar advocaat. Kort daarop werd echter duidelijk dat Turkije werken aan haar deportatie.

Geerdink wordt al langer gewantrouwd door de Turkse autoriteiten. Ze heeft zich toegelegd op berichtgeving over de grote Koerdische minderheid in Turkije. Die strijdt al decennia, met en zonder wapens, voor erkenning en zelfbeschikking. Dat was in Turkije lang een taboe onderwerp en is nog altijd een uiterst gevoelig thema. Geerdink woont in Diyarbakir, de grootste Koerdische stad in Turkije.

EERDER OPGEPAKT – EN VRIJGESPROKEN

In januari werd ze opgepakt om te worden verhoord omdat ze werd verdacht van ‘propaganda maken voor een terroristische organisatie’, de verboden Koerdische terreurgroep PKK. In april werd ze vrijgesproken. De rechter vond dat haar werk onder persvrijheid viel. Een paar dagen later besloot de aanklager in hoger beroep te gaan. Dat loopt nog.

fgeerdink Frederike Geerdink#beraat#acquittal!13 april 2015 @ 13:11

Veel niet-Koerden in Turkije zien Geerdink als een journalist die teveel op de hand is van de Koerdische beweging. In een bericht in pro-regeringskrant Sabah vanmiddag over haar ophanden zijnde deportatie wordt Geerdink omschreven als ‘PKK-supporter’. Zelf hamert Geerdink er altijd op dat ze professioneel haar werk doet en steeds hoor- en wederhoor pleegt.

REACTIE NVJ

NVJ-secretaris Thomas Bruning stelde zondag dat Turkije niet meer geïnteresseerd lijkt in persvrijheid. Op het gebied van persvrijheid is de reputatie van het land zeer slecht. Bruning op de website van de NVJ:

“De situatie was al zorgelijk voor Turkse media, maar nu kunnen buitenlandse journalisten hun werk ook niet meer doen.”

Lees ook in nrc.next: Ze zit weer in de Turkse gevangenis, over de arrestatie van Geerdink.

Lees meer;

14 SEP Turkse politie doet inval bij tijdschrift vanwege bewerkte selfie van Erdogan ›

6 SEP Journalist Fréderike Geerdink opgepakt in Turkije ›

8 SEP Journalist Fréderike Geerdink vrijgelaten ›

9 SEP Journalist Fréderike Geerdink in vliegtuig naar Nederland ›

9 SEP Journalist Fréderike Geerdink vrijgelaten

In Turkije opgepakte journaliste Geerdink wacht nog op aanklacht

NU 08.09.2015 De zondag in het zuidoosten van Turkije opgepakte Nederlandse journalist Frederike Geerdink wacht nog op een officiele aanklacht.

Dat zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) bij afwezigheid van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag tijdens het Vragenuur.

“Geerdink zit op dit moment nog in voorarrest. Er is nog geen aanklacht tegen haar geformuleerd”, zei Ploumen. “Dat zal naar verwachting morgen gebeuren.”

Geerdink werd afgelopen weekend in het zuidoosten van Turkije opgepakt. Volgens haar familie omdat zij zich in verboden gebied zou bevinden. De journaliste deed daar verslag van een groep Koerdische activisten van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP die als menselijk schild protesteren in gebieden waar het Turkse leger actief is.

Volgens Turkse autoriteiten is Geerdink niet opgepakt vanwege haar journalistieke activiteiten, maar omdat haar veiligheid in het gebied niet gegarandeerd kon worden.

Ploumen kon niet bevestigen of Geerdink zich daadwerkelijk in verboden gebied bevond. “Op dit moment gaan wij af op de informatie die wij van de Turkse autoriteiten krijgen”, aldus Ploumen.

Lees meer over: Turkije IS Ploumen

‘Turkije heeft journaliste Geerdink vrijgelaten’

VK 08.09.2015 De Turkse autoriteiten hebben de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink dinsdag vrijgelaten. Dat meldt de NOS op gezag van haar advocaat.

Eerder dinsdag leek het er nog op dat Geerdink mogelijk in Turkije zou worden aangeklaagd voor het lidmaatschap van een terroristische organisatie. Maar nu lijkt het er volgens de advocaat sterk op dat zo’n rechtszaak er niet komt. Wel dreigt Geerdink het land te worden uitgezet.

Geerdink zit samen met een groep van 32 mensen in voorarrest. Het gaat om activisten over wie zij een reportage aan het maken was op het moment dat ze gearresteerd werd. Geerdink werd volgens haar advocaat behandeld alsof ze onderdeel is van de groep Koerdische activisten.

Koenders spreekt met Turkse premier

In augustus sprak de Volkskrant met Fréderike Geerdink. Haar verhalen over de Koerdische kwestie zijn controversieel. ‘Want dat is hét probleem van Turkije, daarmee hangt hier alles samen.’Lees hier het interview. (+)

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft maandag gesproken met de Turkse premier over de arrestatie van de Nederlandse journaliste. Hij heeft zijn zorgen over de detentie van de correspondente overgebracht en over het verloop van de zaak. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat dinsdag in de Tweede Kamer gezegd. Tijdens het vragenuurtje verving zij minister Koenders die maandag ook nog met de Turkse ambassadeur in Den Haag over de zaak heeft gesproken.’

GERELATEERDE ARTIKELEN

Koenders betrokken bij zaak gearresteerde journaliste

‘Turkije laat journaliste Geerdink vrij’

Trouw 08.09.2015 De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink, die afgelopen weekend in Turkije werd opgepakt, is weer op vrije voeten. Dat zegt haar advocaat, meldt de NOS. De advocaat stelt dat het er sterk op lijkt dat er geen rechtszaak tegen de Nederlandse komt. Geerdink werd gearresteerd omdat ze in verboden gebied zou zijn geweest.

Geerdink was afgelopen zondag op weg in het zuidoosten van Turkije met een groep van 32 activisten van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP over wie zij een reportage aan het maken was, toen ze werd aangehouden door de Turkse politie. Ze zou volgens de Turkse autoriteiten met haar aanwezigheid in het gebied zichzelf en anderen in gevaar hebben gebracht.

De Nederlandse journaliste zat de afgelopen dagen in voorarrest. Ze werd volgens haar advocaat behandeld alsof ze onderdeel is van de eveneens gearresteerde groep Koerdische activisten. Volgens de advocaat onderzocht de Turkse politie of Geerdink kon worden aangeklaagd voor lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Journalist Arnold Karskens opgepakt op Kos

Elsevier 06.09.2015 De Nederlandse journalist Arnold Karskens is zondag door de havenpolitie op het Griekse eiland Kos aangehouden. Hij wordt verdacht van illegale grensoverschrijding.

Dat meldt The Post Online. Karskens zou met een groep Iraanse migranten per boot de oversteek van Turkije naar Kos hebben gemaakt. Hij werd afgelopen nacht gearresteerd.

Karskens zou in opdracht van The Post Online en PowNed twee weken undercover aan de Turkse kust zitten om te laten zien hoe het is om Griekenland illegaal binnen te komen via de Middellandse Zee.

Het is toevallig de tweede Nederlandse journalist die zondag is opgepakt. Eerder werd bekend dat ook journaliste Fréderike Geerdink in het buitenland is gearresteerd: zij werd in het oosten van Turkije opgepakt omdat ze zich in ‘verboden gebied’ zou ophouden. Ze wordt naar verwachting zondag of maandag voorgeleid.

zie ook: Grieken bestraffen Karskens; journalist vreest voor beelden

zie ook: Karskens nog vast op Kos, paspoort en filmmateriaal ingenomen

Journalist Fréderike Geerdink (weer) opgepakt in Turkije

Elsevier 06.09.2015 De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink is zondag opnieuw gearresteerd door de Turkse politie. In januari werd zij al eens opgepakt voor het verspreiden van ‘terreurpropaganda’.

Ze was met een groep mensen van de pro-Koerdische HDP-partij in het zuidoosten van Turkije. Wat ze daar deden is niet bekend.Fréderike Geerdink is zondagochtend nog wel actief op Twitter en laat weten dat ze zondag of maandag wordt voorgeleid.

Volgens haar Twitterprofiel is Fréderike Geerdink ‘de enige buitenlandse journalist in Amed/Diyarbakir’. Diyarbakir, Amed in het Koerdisch, is een stad en provincie in het oosten van Turkije die voornamelijk wordt bewoond door Koerden.

‘Terreurpropaganda’

Het is niet de eerste keer dat de journaliste wordt opgepakt. In januari werd ze aangehouden op verdenking van het verspreiden van terreurpropaganda voor de Koerdische PKK. Dat gebeurde tijdens een bezoek van minister Koenders aan Turkije.

Turkije lijkt, naast arrestaties van eigen journalisten, een klopjacht te zijn gestart op buitenlandse journalisten. De politie pakte eerder deze week ook al de twee Britse journalisten Jake Hanrahan en Philip Pendlebury van VICE News op.

zie ook

9-9-2015 Waarom Nederlandse journaliste Geerdink Turkije wordt uitgezet

Journalist Fréderike Geerdink opgepakt in Turkije›

NRC 06.09.2015 De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink is in Turkije gearresteerd, meldt het ANP. Geerdink werkt onder meer voor dit Nederlandse persbureau. Geerdink werd ook in januari al gearresteerd in Turkije. Dat land zegt dat Geerdink nu is opgepakt omdat zij gevaar liep.

Geerdink is volgens een hooggeplaatst Turkse official niet opgepakt omdat ze propaganda voor een terroristische organisatie zou hebben gemaakt, maar omdat ze gevaar liep. De official zei tegen persbureau Reuters:

“Ze is niet opgepakt voor haar journalistieke werk. Frederike was weliswaar in een veilige zone, maar daar werd toch gevochten. Daarom konden we haar veiligheid niet garanderen. Daarom is ze aangehouden en het onderzoek gaat door.”

LEES MEER;

14 SEP Turkse politie doet inval bij tijdschrift vanwege bewerkte selfie van Erdogan ›

8 SEP Journalist Fréderike Geerdink vrijgelaten ›

9 SEP Journalist Fréderike Geerdink wordt Turkijeuitgezet ›

9 SEP Journalist Fréderike Geerdink in vliegtuig naar Nederland ›

9 SEP Journalist Fréderike Geerdink vrijgelaten

Opgepakte journaliste Geerdink snel voorgeleid in Turkije

VK 06.09.2015 Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is betrokken bij de zaak van de in Turkije opgepakte journaliste Fréderike Geerdink, dit laat hij via een woordvoerder weten. De journaliste werd vandaag gearresteerd en wordt naar verwachting gauw voorgeleid. Begin dit jaar zat ze ook al een tijd vast nadat ze was gearresteerd door de Turkse anti-terrorismepolitie.

Activist of journalist

In augustus sprak de Volkskrant met Fréderike Geerdink. Haar verhalen over de Koerdische kwestie zijn controversieel. ‘Want dat is hét probleem van Turkije, daarmee hangt hier alles samen.’Lees hier het interview. (+)

Geerdink werd opgepakt in het zuidoosten van Turkije omdat ze zich in verboden gebied zou hebben bevonden. De journaliste liet in de loop van de ochtend op Twitter weten dat ze vastzit in Yüksekova en snel zal worden aangeklaagd. Ze had kort telefonisch contact met haar vader.

De journaliste was op weg met een groepje demonstranten van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Allen zijn volgens Geerdink gearresteerd. Geerdinks vader noemt zijn dochter strijdbaar, maar hijzelf is van slag. ‘Het is erg dat dit zo maar kan in dat land.’ ‘De Nederlandse ambassade in Ankara volgt de zaak’, zo laat een woordvoerder van minister Koenders weten. LEES MEER

Celstraf geëist tegen Turkse journalisten om plaatsen foto

VK 05.08.2015 De Turkse justitie heeft zware straffen geëist tegen achttien journalisten wegens het publiceren van een foto van een aanklager die door een ultralinkse terreurgroep was ontvoerd. Het Openbaar Ministerie eiste anderhalf tot zeven jaar celstraf wegens het ‘verspreiden van terroristische propaganda’.

Op de foto was te zien hoe een lid van de terreurgroep een pistool tegen het hoofd houdt van aanklager Mehmet Selim Kiraz, die kort daarna bij een schietpartij tussen de ontvoerders en de politie omkwam.

De foto was door het Revolutionaire Volksbevrijdingsfront (DHKP-C) aan de media doorgespeeld om druk op de autoriteiten te zetten. Voor justitie was dat aanleiding de kranten van propaganda voor de terreurbeweging te verdenken.

De hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet zei dat zijn krant de foto juist had geplaatst om het ‘duistere gezicht’ van de terreurgroep te laten zien.

Celstraf geëist tegen Turkse journalisten

NU 05.08.2015 De openbaar aanklager in Turkije heeft woensdag gevangenisstraffen tussen 1,5 en 7,5 jaar geëist tegen achttien Turkse journalisten.

De journalisten worden beschuldigd van het verspreiden van terroristische propaganda omdat ze een foto hebben gepubliceerd. Op die foto staat een aanklager die in maart in Istanbul onder schot werd gehouden door extreem linkse militanten.

De aanklager kwam om tijdens een vuurgevecht dat volgde. De journalisten worden ervan verdacht dat ze een terroristische organisatie hebben geportretteerd.

Een van de beschuldigde journalisten heeft verklaard dat het beeld juist was bedoeld om de donkere en lelijke kant van het terrorisme te belichten, meldden media woensdag in het land.

De persvrijheid in Turkije staat al langere tijd onder druk.

Lees meer over: Turkije Journalisten Persvrijheid

Deze journalist moet volgens Erdogan levenslang de cel in

Elsevier 03.06.2015 De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil de hoofdredacteur van een vooraanstaande Turkse krant levenslang de gevangenis in sturen. De krant publiceerde beelden van Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië, die vermoedelijk uiteindelijk bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn terechtgekomen.

Het is de zoveelste keer dat de discussie over persvrijheid oplaait in Turkije. De Turkse krant Cumhuriyet zou in de aanloop naar de Turkse parlementsverkiezingen van 7 juni opnieuw de toorn van Erdogan hebben gewekt, schrijft persbureau Reuters.

Videobeelden

Vorige week vrijdag publiceerde de krant videomateriaal dat laat zien dat leden van de MIT, de Turkse inlichtingendiensten, wapens versturen naar rebellengebieden in Syrië. Het is niet bekend wat er met de wapens gebeurd is, maar mogelijk zijn zij uiteindelijk in handen gekomen van IS. De videobeelden dateren van 19 januari 2014.

Cumhuriyet is een linkse, seculiere krant die vaak openlijk kritiek levert op het strenge regime van Erdogan en zijn islamitische AK-partij. De Turkse regering zou er dan ook al langer op uit zijn om de krant te ‘pakken’.

Dundar reageerde op Twitter door te zeggen dat hij slechts zijn werk deed: ‘Wij zijn journalisten, geen ambtenaren. Het is niet onze taak om de smerige geheimen van de staat te bewaren, maar juist om haar namens de burger te ondervragen’.

Lees ook:

Rechter oordeelt: protserige paleis van Erdogan is illegaal

De term ‘parallelle staat‘ valt vaker bij Erdogan: de Turkse president beschuldigt zijn huidige aartsrivaal en voormalige bondgenoot Fethullah Gulen, die momenteel in de Verenigde Staten woont, ervan een ‘parallelle staat’ te runnen, die erop uit zou zijn om Erdogan en de AK-partij ten val te brengen.

zie ook;

13 apr Wie is in Turkije vrijgesproken journalist Fréderike Geerdink?

24 apr Duitsland en Rusland benoemen genocide, Turkije is weer boos

3 jun Amerika: 10.000 IS-terroristen gedood sinds begin luchtaanvallen

Honderden arrestaties bij protesten Istanbul

VK 01.05.2015 Meer dan tweehonderd mensen zijn vandaag opgepakt bij een 1-meiprotest in de Turkse stad Istanbul. Achttien demonstranten en zes agenten zijn gewond geraakt, meldde gouverneur Vasip Sahin. De politie heeft meer dan 20.000 agenten ingezet. Die gebruiken rubberen kogels, waterkanonnen en traangasgranaten tegen demonstranten. Het centrale Taksimplein is hermetisch afgesloten.

Traditiegetrouw gaan veel Turken op 1 mei, de Dag van de Arbeid, de straat op. Van premier Ahmet Davutoglu mogen ze demonstreren, maar dan alleen symbolisch. Grote marsen worden aangepakt, zo maakte hij duidelijk.

Turkse politie pakt meer dan honderd demonstranten op  

NU 01.05.2015 Meer dan tweehonderd mensen zijn vrijdag opgepakt bij een 1-meiprotest in de Turkse stad Istanbul. Achttien demonstranten en zes agenten zijn gewond geraakt, meldde gouverneur Vasip Sahin.

De politie heeft meer dan 20.000 agenten ingezet. Die gebruiken rubberen kogels, waterkanonnen en traangasgranaten tegen demonstranten. Het centrale Taksimplein is hermetisch afgesloten.

Op 1 mei vorig jaar waren 142 mensen opgepakt en vielen er negentig gewonden in Istanbul.

Traditiegetrouw gaan veel Turken op 1 mei, de Dag van de Arbeid, de straat op. Van premier Ahmet Davutoglu mogen ze demonstreren, maar dan alleen symbolisch. Grote marsen worden aangepakt, zo maakte hij duidelijk.

Lees meer over: Taksimplein Turkije Istanbul

Arrestaties bij Turks protest

Telegraaf 01.05.2015 Meer dan tweehonderd mensen zijn vrijdag opgepakt bij een 1-meiprotest in de Turkse stad Istanbul. Achttien demonstranten en zes agenten zijn gewond geraakt, meldde gouverneur Vasip Sahin. De politie heeft meer dan 20.000 agenten ingezet. Die gebruiken rubberen kogels, waterkanonnen en traangasgranaten tegen demonstranten. Het centrale Taksimplein is hermetisch afgesloten.

Geerdink: Turkse justitie in beroep tegen vrijspraak

Trouw 14.04.2015 Journaliste Frederike Geerdink is toch nog niet af van de Turkse justitie. Hoewel het Openbaar Ministerie (OM) eerder nog vrijspraak had gevraagd in haar zaak, wil het haar nu alsnog vervolgen.

De aanklager gaat in beroep tegen het vonnis van de rechter, die haar vorige week maandag vrijsprak. Dat liet Geerdink vandaag weten.
‘Ik voelde het vanmorgen al’, meldde ze op Twitter. ‘Zo gemakkelijk laat de staat mij niet gaan. En voila.’

‘Ik ga gewoon door’

 • © epa.
  Geerdink.

‘Het is natuurlijk waanzin’, zegt de journaliste tegen persbureau ANP. ‘Mijn slogan voor Turkije is: je verzint het niet. Het irritantste is dat het gewoon tijd kost. En ruimte in je hoofd en energie.’

‘Turks OM in beroep tegen vrijspraak Geerdink’

NU 14.04.2015  Journaliste Frederike Geerdink is toch nog niet af van de Turkse justitie. Hoewel het Openbaar Ministerie (OM) eerder nog vrijspraak had gevraagd in haar zaak, wil het haar nu alsnog vervolgen.

De aanklager gaat in beroep tegen het vonnis van de rechter, die haar maandag vrijsprak. Dat liet Geerdink dinsdag weten. “Het is natuurlijk waanzin”, zegt de journaliste. “Mijn slogan voor Turkije is: je verzint het niet. Het irritantste is dat het gewoon tijd kost. En ruimte in je hoofd en energie.”

Officieel kan het beroep pas worden ingediend, nadat de rechter die Geerdink vrijsprak zijn motivatie op papier heeft gezet, legt de journaliste uit. Dat kan een maand duren, maar de aanklager liet zijn besluit alvast schriftelijk weten aan Geerdinks advocaat. Ze is niet geheel verrast. “Als je dit als een klap ervaart, kun je hier niet leven.”

Lees meer over: Frederike Geerdink

Gerelateerde artikelen;

Geerdink: OM Turkije in beroep

Telegraaf 14.04.2015 Journaliste Frederike Geerdink is toch nog niet af van de Turkse justitie. Hoewel het Openbaar Ministerie (OM) eerder nog vrijspraak had gevraagd in haar zaak, wil het haar nu alsnog vervolgen. De aanklager gaat in beroep tegen het vonnis van de rechter, die haar maandag vrijsprak. Dat liet Geerdink dinsdag weten.

„Het is natuurlijk waanzin”, zegt de journaliste. „Mijn slogan voor Turkije is: je verzint het niet. Het irritantste is dat het gewoon tijd kost. En ruimte in je hoofd en energie.”

Gerelateerde artikelen;

13-04: Vrijspraak voor Geerdink

08-04: Aanklager wil vrijspraak journaliste Geerdink

07-04: Geerdink morgen voor Turkse rechter

02-04: Geerdink 8 april voor rechter

09-02: Journaliste Fréderike Geerdink

Turkse aanklager gaat in beroep tegen vrijspraak journaliste Geerdink

NRC 14.04.2015 De Turkse openbaar aanklager gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink. Dat heeft de aanklager vandaag aan de advocaat van Geerdink laten weten. De stap is opmerkelijk aangezien het Turkse Openbaar Ministerie vorige week tijdens de zitting nog om vrijspraak vroeg.

Volgens onze correspondent Marloes de Koning, die met Geerdink sprak, moet de aanklager overigens nog formeel in beroep gaan. Dat is pas mogelijk als de uitleg van de rechtbank over de vrijspraak van gisteren op papier staat. Maar in een brief aan de advocaat van Geerdink heeft de aanklager zijn plannen alvast aangekondigd.

TURKS OM SPREEKT MET TWEE MONDEN

Geerdink werd gisteren door de rechtbank in Turkije vrijgesproken van het propageren van een terroristische organisatie. Een week eerder had de openbaar aanklager – een andere dan de aanklager die nu in beroep wil gaan – laten weten dat hij Geerdink niet wilde vervolgen. Die stap kwam toen als een complete verrassing.  LEES VERDER

Lees meer;

VANDAAG Turks OM toch in beroep

13 APR Journaliste Geerdink vrijgesproken door Turkse rechtbank ›

14 APR Fréderike Geerdink vrijgesproken

14 APR Vrijspraak journaliste Geerdink

9 APR Buitenlandse journalist is vaak doelwit

april 15, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , ,

20 reacties

 1. […] President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 […]

  Pingback door President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 – PolitiekKiosk | april 20, 2015

 2. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – Turkije Minder Minder Minder !!! « Debat in de Digitale Hofstad | december 6, 2015

 3. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 […]

  Pingback door President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 6, 2016

 4. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 […]

  Pingback door President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | april 13, 2016

 5. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 […]

  Pingback door President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | april 25, 2016

 6. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 […]

  Pingback door Terugblik Schurkenturken debat 2e kamer 13.09.2016 « Debat in de Digitale Hofstad | september 13, 2016

 7. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 […]

  Pingback door Het gedonder met de Nederturken « Debat in de Digitale Hofstad | september 14, 2016

 8. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 […]

  Pingback door Ook Nederland zegt NEE tegen Erdogan « Debat in de Digitale Hofstad | maart 5, 2017

 9. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 […]

  Pingback door Ook Nederland zegt NEE tegen Turks referendum Erdogan « Debat in de Digitale Hofstad | maart 5, 2017

 10. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 […]

  Pingback door Ook Nederland zegt NEE tegen Turks referendum Erdogan – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 14, 2017

 11. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 […]

  Pingback door Turks referendum ook in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | maart 26, 2017

 12. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 […]

  Pingback door Turks referendum ook in Den Haag « Debat in de Digitale Hofstad | maart 26, 2017

 13. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 […]

  Pingback door Demonstratie 02.04.2017 nee-stemmers Turks referendum op het Haagse Malieveld « Debat in de Digitale Hofstad | april 2, 2017

 14. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 […]

  Pingback door Demonstratie 02.04.2017 nee-stemmers Turks referendum op het Haagse Malieveld | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | april 2, 2017

 15. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 […]

  Pingback door Nasleep Turks referendum in Nederland « Debat in de Digitale Hofstad | april 12, 2017

 16. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 […]

  Pingback door Nasleep Turks referendum in Nederland en verder – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 23, 2017

 17. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 […]

  Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam ?? « Debat in de Digitale Hofstad | december 18, 2017

 18. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 […]

  Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en verder !! – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 17, 2018

 19. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 […]

  Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 9, 2018

 20. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 […]

  Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | april 22, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: